Άρθρο 15 – Διακήρυξη

15.1. Το κείμενο και το περιεχόμενο της προκήρυξης και διακήρυξης εξειδικεύονται και εγκρίνονται κάθε φορά από το αρμόδιο όργανο της ΝΕΡΙΤ και υπογράφονται κατά φύλλο από το Διευθύνοντα Σύμβουλο ή από το πρόσωπο που αυτός εξουσιοδοτεί ειδικά προς τούτο. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός αφορά σε συμβάσεις των οποίων ο προϋπολογισμός είναι ίσος ή ανώτερος των ορίων που προβλέπονται από το ΠΔ 60/2007 εφαρμόζονται όλες οι ειδικές προβλέψεις των διατάξεων του εν λόγω διατάγματος και της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας Στη διακήρυξη ενδεικτικά περιλαμβάνονται οι «Γενικοί όροι» και οι «Ειδικοί όροι» του διαγωνισμού, οι οποίοι προσδιορίζουν στοιχεία όπως το είδος, το αντικείμενό του, τις ζητούμενες ποσότητες, την προθεσμία υποβολής προσφορών, τις τεχνικές προδιαγραφές κλπ. Επίσης η διακήρυξη περιλαμβάνει υποδείγματα διαφόρων δηλώσεων, που θα πρέπει ενδεχομένως να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς, ο τύπος διαφόρων εγγυητικών επιστολών, ενδεχομένως υποδείξεις / διευκρινίσεις που βοηθούν στη σύνταξη και υποβολή των προσφορών κλπ.
15.2. Για την τροποποίηση των όρων της διακήρυξης ή της προκήρυξης, όταν αυτό καταστεί αναγκαίο από την αξιολόγηση νέων δεδομένων, απαιτείται η έκδοση συμπληρώματος, το οποίο εγκρίνεται από το αρμόδιο όργανο της ΝΕΡΙΤ και για το οποίο τηρούνται οι ίδιοι κανόνες δημοσιότητας και οι προθεσμίες που ακολουθήθηκαν για την αρχική διακήρυξη ή προκήρυξη.
15.3. Η διακήρυξη, εφόσον ζητηθεί εγκαίρως παραδίδεται ή αποστέλλεται στους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς μέσα σε έξη (6) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή της σχετικής αίτησης. Στην περίπτωση κλειστής διαδικασίας, η διακήρυξη αποστέλλεται στους προεπιλεγέντες οικονομικούς φορείς ταυτόχρονα με την έγγραφη πρόσκληση για την υποβολή προσφοράς.
15.4. Εφόσον ζητηθούν εγκαίρως από τους οικονομικούς φορείς συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με τη διακήρυξη, αυτές παρέχονται από το αρμόδιο όργανο το αργότερο έξη (6) ημέρες πριν από την ημερομηνία που έχει οριστεί για την υποβολή των προσφορών.
Στην περίπτωση κλειστής διαδικασίας, εφόσον ζητηθούν εγκαίρως από τους οικονομικούς φορείς συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινίσεις σχετικά με την προκήρυξη, αυτές παρέχονται από το αρμόδιο όργανο το αργότερο έξη (6) ημέρες πριν από την ημερομηνία που έχει οριστεί για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.
15.5. Η πρόσκληση για υποβολή προσφοράς στην κλειστή διαδικασία, στη διαδικασία με διαπραγμάτευση και στον ανταγωνιστικό διάλογο αποστέλλεται γραπτώς και ταυτοχρόνως σε όλους τους συμμετέχοντες. Η πρόσκληση υποβολής προσφοράς περιέχει ενδεικτικά (κατ’ ελάχιστον) τα εξής:
(α) Αντίτυπο της διακήρυξης, εφόσον υπάρχει τέτοια, και κάθε εγγράφου που περιγράφει τη σύμβαση που πρόκειται να ανατεθεί και κάθε σχετικού συμπληρωματικού στοιχείου, είτε αναφορά στον τρόπο πρόσβασης στα έγγραφα αυτά, εφόσον η ΝΕΡΙΤ τα έχει θέσει στη διάθεση των προσκαλουμένων με ηλεκτρονικά μέσα και εξασφαλίζει ελεύθερη, άμεση και πλήρη πρόσβαση στα εν λόγω έγγραφα.
(β) Την προθεσμία και τον τρόπο υποβολής προσφοράς και τα στοιχεία του οργάνου της ΝΕΡΙΤ, στο οποίο υποβάλλεται και, στην περίπτωση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, τον χρόνο και τον τόπο που έχουν καθοριστεί για την έναρξη της φάσης των διαβουλεύσεων.
(γ) Το όργανο που είναι αρμόδιο για την αποσφράγιση των προσφορών, την ημερομηνία, την ώρα, τον τόπο και τη διαδικασία της διεξαγωγής του διαγωνισμού και τα πρόσωπα που δικαιούνται να παρίστανται.
(δ) Τη διάρκεια ισχύος της προσφοράς και τις παρατάσεις της.