Άρθρο 21 -Εγγυήσεις − Προκαταβολή

(α) Εγγυητική επιστολή συμμετοχής.
1. Για την ανάθεση ορισμένης σύμβασης με διαγωνισμό, η ΝΕΡΙΤ ζητά από τους Υποψήφιους να προσκομίζουν με την προσφορά τους ή την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό. Η απαίτηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνεται
ως στοιχείο στον τηρούμενο τύπο δημοσιότητας του διαγωνισμού. Στις περιπτώσεις του πρόχειρου διαγωνισμού και των απευθείας αναθέσεων , η ΝΕΡΙΤ μπορεί να απαλλάσσει τους υποψήφιους από την υποχρέωση αυτή.
2. Για τo ύψος της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής, τo περιεχόμενο, τον τύπο αυτής και τα λοιπά στοιχεία εφαρμόζονται αναλογικά οι προβλέψεις του άρθρου 25 του Π.Δ. 118/2007, παρεκτός αν διαφορετικά προσδιορίζονται στα τεύχη δημοπράτησης του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Τo ποσό είναι ορισμένο και κοινό για όλους τους υποψήφιους. Οι εγγυητικές επιστολές ισχύουν μέχρι την επιστροφή τους από την ΝΕΡΙΤ.
3. Η εγγύηση συμμετοχής του Υποψηφίου που θα ανακηρυχθεί ανάδοχος καταπίπτει υπέρ της ΝΕΡΙΤ, σε περίπτωση που αυτός δεν προσέλθει να υπογράψει τη σύμβαση μέσα στο προκαθορισμένο από τη ΝΕΡΙΤ χρονικό διάστημα για την υπογραφή της. Στην περίπτωση αυτή, ο επιλεγείς ανάδοχος βαρύνεται και με τα έξοδα διενέργειας νέου διαγωνισμού, καθώς και με τη διαφορά του τιμήματος, εάν επιλεγεί ο αμέσως επόμενος υποψήφιος.
4. Οι εγγυητικές επιστολές συμμετοχής των υποψηφίων επιστρέφονται, κατόπιν αιτήσεώς τους, μετά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Σε περίπτωση που μεσολαβεί στάδιο προεπιλογής και ορισμένος υποψήφιος αποκλειστεί κατά το στάδιο αυτό από την περαιτέρω διαδικασία, τότε οι εγγυητικές επιστολές του επιστρέφονται, κατόπιν αιτήσεώς του, μετά την ολοκλήρωση του οικείου σταδίου της διαδικασίας ανάθεσης.
(β) Εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης.
1. Ο επιλεγείς, ως ανάδοχος, καταθέτει κατά την υπογραφή της σύμβασης εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης της υπό ανάθεση σύμβασης, αντικαθιστώντας με αυτήν την εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στο διαγωνισμό. Η απαίτηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνεται ως στοιχείο στον τηρούμενο τύπο δημοσιότητας του διαγωνισμού. Στις περιπτώσεις του πρόχειρου διαγωνισμού και των απευθείας αναθέσεων , η ΝΕΡΙΤ μπορεί να απαλλάσσει τους υποψήφιους από την υποχρέωση αυτή.
2. Τα τεύχη δημοπράτησης ορίζουν το ύψος, το είδος, τον τύπο και το περιεχόμενο της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης που πρέπει να προσκομισθεί, σύμφωνα και με τα ειδικότερα οριζόμενα στο παρόν άρθρο σε καμία όμως περίπτωση δεν δύνανται να υπολείπονται των ορίων για τις αντίστοιχες προβλέψεις του άρθρου 25 του Π.Δ. 118/2007.
3. Η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης δίνεται προς κάλυψη της ευθύνης του αναδόχου έναντι της ΝΕΡΙΤ για την εμπρόθεσμη και κατά τους συμφωνηθέντες όρους καλή εκτέλεση της σύμβασης που θα του ανατεθεί και ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης της ανατεθείσας σύμβασης. Επιστρέφεται στον ανάδοχο μετά την οριστική παραλαβή της υπηρεσίας ή της μελέτης.
4. Εφόσον έχει κατατεθεί εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, σε κάθε μεταγενέστερη αύξηση του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης απαιτείται συμπληρωματική εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης. Σε περίπτωση μείωσης της αξίας του συμβατικού αντικειμένου, είναι δυνατόν να επέλθει ανάλογη μείωση του ύψους των εγγυήσεων, μετά από αίτηση του αναδόχου.
(γ) Εγγυητική επιστολή καλής λειτουργίας ή διατήρησης.
Στις περιπτώσεις που από την προκήρυξη προβλέπεται εγγύηση καλής λειτουργίας ή διατήρησης, ο προμηθευτής μπορεί να υποχρεωθεί να καταθέσει ειδική εγγυητική επιστολή καλής λειτουργίας ή διατήρησης, πριν από την έναρξη της πριν από την έναρξη του χρόνου καλής λειτουργίας ή διατήρησης, η αξία της οποίας θα καθορίζεται στη προκήρυξη. Ο χρόνος ισχύος της εγγύησης και κάθε ειδικότερος όρος καθορίζονται στη προκήρυξη. Στις περιπτώσεις του πρόχειρου διαγωνισμού και των απευθείας αναθέσεων , η ΝΕΡΙΤ μπορεί να απαλλάσσει τους υποψήφιους από την υποχρέωση αυτή.
(δ) Εγγυητική επιστολή προκαταβολής.
1. Με την υπογραφή της σύμβασης ο ανάδοχος είναι δυνατόν να δικαιούται να λάβει προκαταβολή, εφόσον ο ίδιος το ζητήσει και υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην προκήρυξη ή τα τεύχη δημοπράτησης του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Ο ανάδοχος, με την παραλαβή της προκαταβολής, πρέπει να καταθέτει ισόποση εγγυητική επιστολή προκαταβολής. Η προκαταβολή δεν μπορεί να είναι ανώτερη του 50% της συνολικής αξίας της οικείας σύμβασης.
2. Η προκαταβολή είναι έντοκη από την ημερομηνία καταβολής επιβαρυνόμενη με το ύψος επιτοκίου που καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, βάσει των διατάξεων του άρθρου 84 του Ν. 2362/1995, αναλογικά εφαρμοζόμενων. Η εγγυητική επιστολή προκαταβολής επιστρέφεται στον Ανάδοχο με την πρόοδο της προμήθειας σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σύμβαση.
(ε) Τύπος των εγγυητικών επιστολών.
1. Οι εγγυητικές επιστολές των προηγουμένων παραγράφων, προέρχονται από αναγνωρισμένο τραπεζικό ή πιστωτικό ίδρυμα ή άλλο νομικό πρόσωπο που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. (ή του Ε.Ο.Χ.) και έχει το δικαίωμα έκδοσης εγγυητικών επιστολών, σύμφωνα με τη νομοθεσία των κρατών − μελών της Ε.Ε. (ή του Ε.Ο.Χ.).
2. Υπόδειγμα του περιεχομένου των εγγυητικών επιστολών πρέπει να περιλαμβάνεται στα Τεύχη Δημοπράτησης και σε κάθε περίπτωση να δίνεται στους ενδιαφερόμενους από την ΝΕΡΙΤ.
3. Οι ως άνω εγγυητικές επιστολές πρέπει να είναι συντεταγμένες στα ελληνικά. Σε περίπτωση που δεν είναι συντεταγμένες στα ελληνικά θα συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους.
4. Στην περίπτωση ένωσης συμμετεχόντων που υποβάλλουν κοινή προσφορά οι εγγυητικές επιστολές των προηγούμενων παραγράφων εκδίδονται στην επωνυμία αυτής και καλύπτουν την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη όλων των μελών της ένωσης, τα οποία και αναφέρονται στο σώμα της επιστολής.
5. Οι εγγυητικές επιστολές των προηγούμενων παραγράφων μπορούν να είναι ενιαίες ή να είναι άθροισμα εγγυητικών επιστολών με πανομοιότυπο περιεχόμενο.
6. Οι ανωτέρω εγγυητικές επιστολές περιλαμβάνουν τον όρο ότι ο εγγυητής παραιτείται από το δικαίωμα διαιρέσεως και διζήσεως και αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το ποσό της εγγύησης, χωρίς ουδεμία ένσταση ή αντίρρηση μέσα σε πέντε (5) ημέρες από σχετικό αίτημα της ΝΕΡΙΤ.