Άρθρο 18 – Προσωπική κατάσταση υποψηφίων

18.1. Αποκλείεται από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς της ΝΕΡΙΤ, κάθε υποψήφιος εις βάρος του οποίου υπάρχει οριστική καταδικαστική απόφαση, για έναν ή περισσότερους από τους λόγους που απαριθμούνται στο άρθρο 43 παρ. 1 του Π.Δ. 60/2007, η οποία μπορεί να γίνει γνωστή στην ΝΕΡΙΤ με οποιοδήποτε τρόπο.
Στις περιπτώσεις νομικών προσώπων, ο λόγος αποκλεισμού αναφέρεται στα πρόσωπα που εκπροσωπούν ή δεσμεύουν το νομικό πρόσωπο.
18.2. Αποκλείεται από τη συμμετοχή σε συγκεκριμένο διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ κάθε υποψήφιος σε βάρος του οποίοι συντρέχει κάποιος από τους λόγους αποκλεισμού που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 43 του Π.Δ. 60/2007.
18.3. Με την προκήρυξη ορίζονται τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι υποψήφιοι για την απόδειξη ότι δεν συντρέχουν σε βάρος τους οι ανωτέρω λόγοι αποκλεισμού.
18.4. Η ΝΕΡΙΤ μπορεί να προβλέψει στην προκήρυξη ότι υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ή ισοδύναμου εγγράφου για τους αλλοδαπούς υποψηφίους, στην οποία δηλώνεται ότι δεν συντρέχουν σε βάρος του υποψηφίου οι λόγοι αποκλεισμού που αναφέρονται στην προσωπική κατάσταση του υποψηφίου.
Στην περίπτωση αυτή, ο ανάδοχος που προκύπτει από το διαγωνισμό προσκομίζει προ της υπογραφής της σύμβασης απόσπασμα ποινικού μητρώου και πιστοποιητικά εκδιδόμενα από αρμόδια αρχή που αποδεικνύουν ότι τόσο κατά την υποβολή της προσφοράς του όσο και κατά την υπογραφή της σύμβασης δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι αποκλεισμού. Στην περίπτωση που το οικείο κράτος δεν εκδίδει έγγραφο ή πιστοποιητικό, ή που αυτό δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 43 του Π.Δ. 60/2007, αυτό μπορεί να αντικαθίσταται από ένορκη βεβαίωση του ενδιαφερόμενου ή, στα κράτη μέλη όπου δεν προβλέπεται η ένορκη βεβαίωση, από υπεύθυνη δήλωση ενώπιον αρμό διας δικαστικής ή διοικητικής αρχής, συμβολαιογράφου ή αρμόδιου επαγγελματικού οργανισμού του κράτους καταγωγής ή προέλευσης.