Άρθρο 14 – Υποχρεώσεις και γενικές αρχές δημοσιότητας

14.1. Η δημοπράτηση συμβάσεων σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό απαιτεί την τήρηση ορισμένων διατυπώσεων δημοσιότητας, με σκοπό να παρέχεται στους ενδιαφερομένους η δυνατότητα επαρκούς πληροφόρησης για τις δημοπρατούμενες, υπηρεσίες ή προμήθειες και να αναπτύσσεται πραγματικός ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερομένων οικονομικών φορέων.
Ειδικότερα:
α. Η ΝΕΡΙΤ δύναται να γνωστοποιεί με Ενδεικτική Προκήρυξη, η οποία δημοσιεύεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εκάστοτε ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία, το ταχύτερο δυνατό, μετά την έναρξη του οικονομικού της έτους, όλες τις συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών, τις οποίες προτίθεται να συνάψει κατά τους δώδεκα επόμενους μήνες κατά κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, των οποίων η συνολική προϋπολογιζόμενη αξία είναι ίση ή μεγαλύτερη από το ποσό που ορίζει κάθε φορά το άρθρο 6 του Π.Δ. 60/2007.
β. Η προκήρυξη για τους ανοικτούς, κλειστούς διαγωνισμούς με διαπραγμάτευση μετά από δημοσίευση προκήρυξης και στην περίπτωση του ανταγωνιστικού διαλόγου, δημοσιεύεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Π.Δ. 60/2007 για τις συμβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του. Για τις ίδιες συμβάσεις η προκήρυξη δημοσιεύεται επίσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Διακηρύξεων και Δημοσίων Συμβάσεων) και σε δύο (2) τουλάχιστον οικονομικές εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Σε περίπτωση που το δημοπρατούμενο αντικείμενο αφορά στην επαρχία, η ως άνω προκήρυξη δημοσιεύεται επιπλέον σε μία (1) τοπική εφημερίδα. Επίσης αποστέλλεται στα Επιμελητήρια και στην Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Στην περίπτωση κλειστού διαγωνισμού, αποστέλλεται η σχετική ανακοίνωση.
γ. Η ενδεικτική προκήρυξη και η προκήρυξη για προμήθειες ή/και υπηρεσίες των οποίων η συνολική προϋπολογιζόμενη αξία είναι ίση ή μεγαλύτερη από το ποσό που ορίζει κάθε φορά το άρθρο 6 του Π.Δ. 60/2007, συντάσσονται κατά τις διατάξεις της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, μπορούν δε επιπρόσθετα να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΝΕΡΙΤ.
14.2. Οι προκηρύξεις που αποστέλλονται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να αποστέλλονται για δημοσίευση στον ελληνικό τύπο, κατά τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, πριν από την αποστολή τους στην υπηρεσία επίσημων εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κείμενο που δημοσιεύεται στον ελληνικό τύπο δεν μπορεί να περιέχει πληροφορίες άλλες από τις δημοσιευόμενες στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και πρέπει να αναφέρει την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης στην τελευταία.
14.3. Για τις συμβάσεις των οποίων ο προϋπολογισμός είναι ίσος ή ανώτερος των ορίων που προβλέπονται από το ΠΔ 60/2007 απαιτείται η δημοσίευση ανακοίνωσης σύναψης της σύμβασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την ισχύουσα σχετική ενωσιακή νομοθεσία.