Άρθρο 28 – Αξιολόγηση των προσφορών

28.1. Η αποσφράγιση, έλεγχος και αξιολόγηση των φακέλων της προσφοράς γίνεται από την αρμόδια Επιτροπή (Ε.Δ.Α.) με τη διαδικασία και στο χρόνο που ορίζεται στα τεύχη δημοπράτησης ή γνωστοποιείται στους διαγωνιζόμενους σύμφωνα με αυτά. Η ημέρα συνεδρίασης, η ώρα έναρξης καθώς και η ενδεχόμενη διακοπή και επανέναρξη αυτών ορίζονται από τον αρμόδιο πρόεδρο της επιτροπής, σύμφωνα και με τα τυχόν ειδικότερα οριζόμενα στα τεύχη δημοπράτησης.
28.2.Η αποσφράγιση των φακέλων, ο έλεγχος του εμπροθέσμου ή μη των προσφορών, των δικαιολογητικών και στοιχείων τεχνοοικονομικής επάρκειας, της πληρότητάς τους εν γένει, καθώς και η αξιολόγηση των προσφορών γίνονται από την αρμόδια Επιτροπή της ΝΕΡΙΤ σύμφωνα με το άρθρο 26 του παρόντος.
28.3. Οι συνεδριάσεις αποσφράγισης των προσφορών είναι κατά κανόνα δημόσιες μετά από ειδική έγγραφη πρόσκληση των διαγωνιζομένων, εκτός από αυτές των πρόχειρων διαγωνισμών και των απευθείας αναθέσεων. Κατά τις δημόσιες συνεδριάσεις οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα να εξετάσουν τα στοιχεία των φακέλων, εφόσον το επιθυμούν, υπό την προϋπόθεση
ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν χαρακτηριστεί από τους διαγωνιζομένους ως «εμπιστευτικά», Ασύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 46 του παρόντος ή η γνωστοποίησή τους δεν εμποδίζει την εφαρμογή των νόμων, δεν είναι αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον, δεν θίγει τα έννομα εμπορικά συμφέροντα δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων ή δεν βλάπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των οικονομικών φορέων.
28.4.Ειδικά για τις συμβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. 60/2007,ισχύουν
τα ακόλουθα:
• Η αποσφράγιση των προσφορών γίνεται από την αρμόδια Επιτροπή, στον τόπο και κατά την ημερομηνία και ώρα που έχει οριστεί από την προκήρυξη. Κατά την αποσφράγιση δύνανται να παρίστανται οι υποψήφιοι που υπέβαλαν προσφορά ή οι νομίμως εξουσιοδοτημένου αντιπρόσωποί τους. Αποσφραγίζεται ο ενιαίος φάκελος καθώς και ο φάκελος των δικαιολογητικών, μονογράφονται δε και σφραγίζονται από την παραπάνω Επιτροπή όλα τα πρωτότυπα δικαιολογητικά κατά φύλλο ή γίνεται διάτρηση αυτών με ειδική διατρητική μηχανή της ΝΕΡΙΤ. Οι φάκελοι της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς δεν αποσφραγίζονται, αλλά μονογράφονται και σφραγίζονται από την αρμόδια Επιτροπή. Ειδικότερα, οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών τοποθετούνται σε ένα νέο φάκελο ο οποίος επίσης σφραγίζεται και υπογράφεται από την Επιτροπή και φυλάσσεται. Η ΝΕΡΙΤ μεριμνά ώστε η φύλαξη των φακέλων της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς να γίνεται κατά τρόπο ώστε να διαφυλάσσεται το απόρρητο των προσφορών εν αναμονή της αξιολόγησής τους.
• Η αρμόδια Επιτροπή ελέγχει τα δικαιολογητικά και ε τα στοιχεία τεχνοοικονομικής επάρκειας εισηγείται στο αρμόδιο όργανο της ΝΕΡΙΤ, το οποίο αποφαίνεται σχετικά, και με μέριμνά του
• γνωστοποιείται στους διαγωνιζομένους η απόφασή του, καθώς και ο τόπος, ώρα και ημερομηνία της αποσφράγισης των τεχνικών προσφορών για τους διαγωνιζόμενους των οποίων η προσφορά έχει γίνει αποδεκτή.
• Αναλόγως στην περίπτωση της κλειστής διαδικασίας, η αρμόδια Επιτροπή αξιολογεί τις αιτήσεις συμμετοχής και εισηγείται για τους διαγωνιζόμενους, οι οποίοι θα κληθούν να υποβάλουν προσφορά στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού. Κατά τα λοιπά τηρείται η διαδικασία του παρόντος άρθρου.
• Μετά την παραπάνω διαδικασία, οι σφραγισμένοι φάκελοι της Τεχνικής Προσφοράς επαναφέρονται για όσες προσφορές έγιναν αποδεκτές στην αρμόδια Επιτροπή για την αποσφράγισή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω απόφαση της ΝΕΡΙΤ. Όσες δεν κρίθηκαν αποδεκτές δεν αποσφραγίζονται, αλλά επιστρέφονται
• Κατά την αποσφράγιση του φακέλου της τεχνικής προσφοράς, μονογράφονται και σφραγίζονται από την ανωτέρω Επιτροπή όλα τα πρωτότυπα στοιχεία του κατά φύλλο ή γίνεται διάτρηση αυτών με ειδική διατρητική μηχανή της ΝΕΡΙΤ.
• Η αρμόδια Επιτροπή αξιολογεί τις τεχνικές προσφορές και εισηγείται στο αρμόδιο όργανο της ΝΕΡΙΤ, το οποίο αποφαίνεται σχετικά, και με μέριμνά του γνωστοποιείται στους διαγωνιζομένους η απόφασή του, καθώς και ο τόπος, ώρα και ημερομηνία της αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών για τους διαγωνιζομένους των οποίων η τεχνική προσφορά έχει γίνει αποδεκτή.
• Μετά την παραπάνω διαδικασία, οι σφραγισμένοι φάκελοι της οικονομικής Προσφοράς επαναφέρονται για όσες προσφορές έγιναν αποδεκτές στην αρμόδια Επιτροπή για την αποσφράγισή τους, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΝΕΡΙΤ. Όσες δεν κρίθηκαν τεχνικά αποδεκτές δεν αποσφραγίζονται αλλά επιστρέφονται.
• Κατά την αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς, μονογράφονται και σφραγίζονται από την ανωτέρω Επιτροπή όλα τα πρωτότυπα στοιχεία του κατά φύλλο ή γίνεται διάτρηση αυτών με ειδική διατρητική μηχανή της ΝΕΡΙΤ.
• Μετά το πέρας και της οικονομικής αξιολόγησης, η αρμόδια Επιτροπή συντάσσει τον τελικό Πίνακα Κατάταξης των διαγωνιζομένων κατά φθίνουσα σειρά αξιολόγησης, από τον οποίο και προκύπτει ο προτεινόμενος από την Επιτροπή ανάδοχος του διαγωνισμού. Η Επιτροπή διαβιβάζει το Πρακτικό της στο αρμόδιο όργανο της ΝΕΡΙΤ το οποίο αποφαίνεται σχετικά, και με μέριμνά του γνωστοποιείται στους διαγωνιζομένους το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με την αίρεση της κατάθεσης και του ελέγχου των δικαιολογητικών κατακύρωσης.
• Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας Διενέργειας του Διαγωνισμού και της Αξιολόγησης των Προσφορών, με Απόφαση της ΝΕΡΙΤ, ο Ανάδοχος στον οποίο πρόκειται να κατακυρωθεί ο Διαγωνισμός, καλείται να υποβάλλει στην ΝΕΡΙΤ, εντός προθεσμίας που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής έγγραφης ειδοποίησης, τον Φάκελο Δικαιολογητικών Κατακύρωσης, προκειμένου αυτά να ελεγχθούν από αρμόδια Επιτροπή. Τα δικαιολογητικά κατακύρωσης υποβάλλονται σε ένα πρωτότυπο και ένα αντίγραφο. Σε ημερομηνία που θα καθορίζεται με την ανωτέρω απόφαση αποσφραγίζεται ο Φάκελος Δικαιολογητικών Κατακύρωσης, μονογράφονται δε και σφραγίζονται από την αρμόδια Επιτροπή όλα τα πρωτότυπα στοιχεία του Φακέλου κατά φύλλο, ή γίνεται διάτρηση αυτών με την ειδική διατρητική μηχανή της ΝΕΡΙΤ. Στη διαδικασία αυτή καλούνται να παραστούν όσοι έχουν υποβάλλει παραδεκτή τεχνική και οικονομική Προσφορά.
• Η αρμόδια Επιτροπή ελέγχει τα Δικαιολογητικά Κατακύρωσης και εισηγείται στο αρμόδιο όργανο της ΝΕΡΙΤ, το οποίο αποφαίνεται με σχετική του απόφαση και με μέριμνά του γνωστοποιείται στους υποψήφιους Αναδόχους η απόφασή του. Σε περίπτωση αποδοχής των Δικαιολογητικών Κατακύρωσης, η ΝΕΡΙΤ Αρχή καλεί εγγράφως τον Ανάδοχο στον οποίο έχει κατακυρωθεί ο Διαγωνισμός, να υποβάλλει τα απαραίτητα Δικαιολογητικά και Νομιμοποιητικά έγγραφα για την υπογραφή της Σύμβασης, τα οποία θα είναι σύμφωνα με την επιστολή της πρόσκλησης.
• Η μη έγκαιρη και προσήκουσα υποβολή των Δικαιολογητικών κατακύρωσης συνιστά λόγο αποκλεισμού του προσφέροντος και κατάπτωση της Εγγυητικής Συμμετοχής του. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΕΡΙΤ καλεί τον επόμενο στον τελικό Πίνακα Κατάταξης των διαγωνιζομένων υποψήφιο Ανάδοχο, να υποβάλλει τα Δικαιολογητικά Κατακύρωσης και συνεχίζεται η διαδικασία ως ανωτέρω. Προς το συγκεκριμένο ανάδοχο γίνεται έγγραφη ανακοίνωση της κατακύρωσης του διαγωνισμού από το αρμόδιο όργανο της ΝΕΡΙΤ.
• Κατά την ημερομηνία διενέργειας του Διαγωνισμού οι παρευρισκόμενοι λαμβάνουν γνώση μόνο των συμμετεχόντων στο Διαγωνισμό. Η εξέταση των Προσφορών θα γίνει χωρίς απομάκρυνσή τους από το χώρο της Αναθέτουσα Αρχής και χωρίς να επιτρέπεται η φωτοαντιγραφή ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ψηφιοποίησης, αναπαραγωγής ή αναμετάδοσης. Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αποσφράγισης των Προσφορών η αρμόδια Επιτροπή συντάσσει πρακτικά τα οποία παραδίδει στο αρμόδιο όργανο της Αναθέτουσας Αρχής.
• Με απόφαση της ΝΕΡΙΤ η οποία αποτυπώνεται στο τεύχος προκήρυξης, δύναται να διενεργηθεί ταυτόχρονη αποσφράγιση του ενιαίου φακέλου των προσφορών, του φακέλου των δικαιολογητικών και του φακέλου της τεχνικής προσφοράς. Στην περίπτωση αυτή τα ανωτέρω στάδια της διαδικασίας προσαρμόζονται αναλόγως.
• Προσφορά που είναι αόριστη και ανεπίδεκτη εκτίμησης ή είναι υπό αίρεση, απορρίπτεται ως απαράδεκτη, μετά από προηγούμενη γνωμοδότηση της αρμόδιας για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού Επιτροπής. Προσφορές που παρουσιάζουν κατά την κρίση της αρμόδιας Επιτροπής ουσιώδεις αποκλίσεις από τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές της διακήρυξης, απορρίπτονται ως απαράδεκτες. Αντίθετα, δεν απορρίπτονται προσφορές εάν οι παρουσιαζόμενες αποκλίσεις κρίνονται ως επουσιώδεις, οπότε και θεωρούνται τεχνικά αποδεκτές. Αποκλίσεις από τους όρους της διακήρυξης ή από σημεία των τεχνικών προδιαγραφών που έχουν χαρακτηρισθεί στη διακήρυξη ως απαράβατοι όροι είναι οπωσδήποτε ουσιώδεις και συνεπάγονται την απόρριψη των προσφορών.