Άρθρο 3 – Ορισμοί

Στον παρόντα Κανονισμό οι κατωτέρω όροι έχουν την έννοια που προβλέπει το παρόν άρθρο:

Σύμβαση Προμήθειας :
η εξ επαχθούς αιτίας σύμβαση που συνάπτεται εγγράφως μεταξύ της ΝΕΡΙΤ και τρίτου και, έχει ως αντικείμενο την αγορά, τη χρηματοδοτική μίσθωση, τη μίσθωση ή και μίσθωση – πώληση με ή χωρίς δικαίωμα αγοράς, προϊόντων (παγίων, αποθεμάτων, αναλωσίμων κλπ). Σύμβαση, η οποία έχει ως αντικείμενο την προμήθεια προϊόντων και καλύπτει, παρεμπιπτόντως, εργασίες τοποθέτησης και εγκατάστασης, θεωρείται ως σύμβαση προμηθειών. Όταν η υπό σύναψη σύμβαση προμήθειας έχει ταυτόχρονα ως αντικείμενο και την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσίας ή εκπόνηση μελέτης, εφαρμόζεται ο παρών Κανονισμός Προμηθειών, εφόσον η προϋπολογιζόμενη αξία των προϊόντων υπερβαίνει την προϋπολογιζόμενη αξία του έργου ή της υπηρεσίας ή μελέτης που περιλαμβάνονται στη σύμβαση.

Σύμβαση Υπηρεσιών:
η εξ επαχθούς αιτίας σύμβαση που συνάπτεται εγγράφως μεταξύ της ΝΕΡΙΤ και τρίτου και, έχει ως αντικείμενο την παροχή των υπηρεσιών που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 2004/18ΕΚ και κάθε μορφής υποστήριξη επί θεμάτων και αντικειμένων που τούτη στερείται άλλως δεν δύναται να διαθέτει ειδικευμένο προσωπικό ή το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτή δεν επαρκεί για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΝΕΡΙΤ, μεταξύ δε των υπηρεσιών αυτών περιλαμβάνονται ενδεικτικά υπηρεσίες ορκωτών ελεγκτών, συμβούλων μηχανικών, νομικών, οικονομολόγων, φοροτεχνικών, συμβούλων επικοινωνίας.
Σύμβαση η οποία έχει ως αντικείμενο ταυτοχρόνως προϊόντα και υπηρεσίες, θεωρείται ως Σύμβαση Υπηρεσιών, εφόσον η αξία των συγκεκριμένων υπηρεσιών υπερβαίνει την αξία των προϊόντων που περιλαμβάνονται στη σύμβαση.

Σύμβαση Παραχώρησης Υπηρεσιών :
η σύμβαση, η οποία παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη Σύμβαση Υπηρεσιών, εκτός από το γεγονός ότι το αντάλλαγμα συνίσταται είτε αποκλειστικά στο δικαίωμα εκμετάλλευσης της υπηρεσίας είτε στο δικαίωμα αυτό σε συνδυασμό με καταβολή αμοιβής.

Δυναμικό Σύστημα Αγορών :
μία καθ’ ολοκληρία ηλεκτρονική διαδικασία για αγορές τρέχουσας χρήσης, της οποίας τα γενικά διαθέσιμα στην αγορά χαρακτηριστικά ικανοποιούν τις ανάγκες της ΝΕΡΙΤ και είναι περιορισμένη χρονικά και ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκειά της σε κάθε Οικονομικό Φορέα, ο οποίος πληροί τα κριτήρια επιλογής και έχει υποβάλει ενδεικτική προσφορά σύμφωνη προς τη συγγραφή υποχρεώσεων.

Ηλεκτρονικός Πλειστηριασμός :
μία επαναληπτική διαδικασία που βασίζεται σε έναν ηλεκτρονικό μηχανισμό παρουσίασης νέων, μειωμένων τιμών ή/και νέων αξιών όσον αφορά ορισμένα στοιχεία των προσφορών, η οποία διεξάγεται έπειτα από προκαταρκτική πλήρη αξιολόγηση των προσφορών, επιτρέποντας την ταξινόμησή τους με βάση αυτόματες μεθόδους αξιολόγησης. Δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών συμβάσεις υπηρεσιών που έχουν ως αντικείμενο υπηρεσίες πνευματικού δημιουργού.

Προσφέρων :
ο Οικονομικός Φορέας που έχει υποβάλει προφορά για τη σύναψη Σύμβασης Προμηθειών ή Υπηρεσιών.

Υποψήφιος :
εκείνος που συμμετέχει σε μια διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης ως υποψήφιος ανάδοχος.

Προμηθευτής :
εκείνος, στον οποίο η ΝΕΡΙΤ έχει αναθέσει Σύμβαση Προμήθειας.

Πάροχος Υπηρεσιών :
εκείνος, στον οποίο η ΝΕΡΙΤ έχει αναθέσει Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών.

Οικονομικός Φορέας :
σημαίνει, κατά περίπτωση, τον Υποψήφιο, τον Προσφέροντα, τον Προμηθευτή και τον Πάροχο Υπηρεσιών φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κοινοπραξία/ένωση αυτών, που προτίθεται να λάβει μέρος σε συγκεκριμένο διαγωνισμό της ΝΕΡΙΤ σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.

Ανάδοχος :
κάθε φορέας, που επιλέγεται από την ΝΕΡΙΤ σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος.

Καταστατικό :
το καταστατικό της ΝΕΡΙΤ.

Τεχνικές Προδιαγραφές :
οι προδιαγραφές που προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά του υπό προμήθεια προϊόντος ή της ζητούμενης υπηρεσίας και ιδίως τα επίπεδα ποιότητας, τα επίπεδα περιβαλλοντικής επίδοσης, ο σχεδιασμός για όλες τις χρήσεις (συμπεριλαμβανόμενης και της δυνατότητας πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες) και την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, η απόδοση, η χρήση, η ασφάλεια, οι διαστάσεις, οι απαιτήσεις που αφορούν την ονομασία πώλησης του προϊόντος, την ορολογία, τα σύμβολα, τις δοκιμές και τις μεθόδους τους, τη συσκευασία, τη σήμανση και την επίθεση ενδείξεων και τις οδηγίες χρήσης, οι διαδικασίες και οι μέθοδοι παραγωγής και οι διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης.

Πρότυπο:
μία Τεχνική Προδιαγραφή που έχει εγκριθεί από αναγνωρισμένο οργανισμό με τυποποιητική αρμοδιότητα, με σκοπό την επαναλαμβανόμενη ή συνεχή εφαρμογή, της οποίας όμως η τήρηση δεν είναι υποχρεωτική και εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

Διεθνές Πρότυπο:
Το Πρότυπο που έχει εκδοθεί από διεθνή οργανισμό τυποποίησης και έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού.

Ευρωπαϊκό Πρότυπο:
το Πρότυπο που έχει εκδοθεί από ευρωπαϊκό οργανισμό τυποποίησης και έχει τεθεί στη διάθεσή του κοινού. Ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης είναι ιδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης Ηλεκτροτεχνικών Προϊόντων (CENELEC).

Εθνικό Πρότυπο:
Πρότυπο που έχει εκδοθεί από εθνικό οργανισμό τυποποίησης και έχει τεθεί στη διάθεση του κοινού.

Ευρωπαϊκή Τεχνική Έγκριση:
η ευμενής τεχνική αξιολόγηση της καταλληλότητας ενός προϊόντος για συγκεκριμένη χρήση, με γνώμονα την ικανοποίηση των βασικών απαιτήσεων κατασκευής και με βάση τα εγγενή χαρακτηριστικά του προϊόντος και τους όρους εφαρμογής και χρήσης που έχουν τεθεί. Η Ευρωπαϊκή Τεχνική Έγκριση χορηγείται από τον Οργανισμό που είναι αναγνωρισμένος για τον σκοπό αυτό.

Κοινή Τεχνική Προδιαγραφή:
η Τεχνική Προδιαγραφή που έχει εκπονηθεί σύμφωνα με διαδικασία αναγνωρισμένη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεχνικό Πλαίσιο Αναφοράς:
Είναι κάθε προϊόν το οποίο εκπονείται από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης, πλην των επίσημων προτύπων, σύμφωνα με διαδικασίες προσαρμοσμένες στην εξέλιξη των αναγκών της αγοράς.

CPV (Common Procurement Vocabulary) :
το «Κοινό Λεξιλόγιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις όπως έχει διαμορφωθεί με τον Κανονισμό (ΕΚ) 213/2008.

Ενδεικτική προκήρυξη :
δημόσια έγγραφη γνωστοποίηση των κύριων χαρακτηριστικών των συμβάσεων έργων, υπηρεσιών και προμηθειών που προτίθεται να συνάψει η ΝΕΡΙΤ κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Προκήρυξη :
είναι η δημόσια έγγραφη ανακοίνωση ενός διαγωνισμού κατά τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού. Στην περίπτωση της κλειστής διαδικασίας, η προκήρυξη ταυτίζεται με την πρόσκληση για την υποβολή αίτησης συμμετοχής.

Διακήρυξη :
είναι το σύνολο των εντύπων και δεσμευτικών εγγράφων της ΝΕΡΙΤ που περιλαμβάνουν αναλυτικά τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για την ανάθεση συγκεκριμένου έργου, υπηρεσίας ή προμήθειας, και ορίζουν – επίσης – τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής της διαδικασίας, συμμετοχής στο διαγωνισμό και σύναψης της σχετικής σύμβασης.
Αρμόδιο όργανο της ΝΕΡΙΤ :
είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ ή άλλο ειδικά εξουσιοδοτημένο όργανο της ΝΕΡΙΤ.