Άρθρο 27 – Παραλαβή προσφορών

27.1. Οι διαγωνισμοί διεξάγονται σε τόπο και χρόνο που ορίζεται στην προκήρυξη. Οι προσφορές υποβάλλονται την ημέρα και ώρα που ορίζουν τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους αυτών και τον παρόντα Κανονισμό. Περιλαμβάνουν δε
τα έγγραφα, πιστοποιητικά και λοιπά στοιχεία που καθορίζονται στα τεύχη δημοπράτησης.
27.2. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την προσφορά τους είτε καταθέτοντάς την αυτοπροσώπως ή με ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, είτε αποστέλλοντάς την ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή ιδιωτικό ταχυδρομείο (courrier) στη διεύθυνση που αναγράφεται στα τεύχη δημοπράτησης. Στην περίπτωση της ταχυδρομικής αποστολής, η ΝΕΡΙΤ ουδεμία ευθύνη φέρει για τη μη εμπρόθεσμη παραλαβή της προσφοράς ή για το περιεχόμενο των φακέλων που την συνοδεύουν.
27.3. Όλες οι προσφορές κατά την παραλαβή τους καταχωρούνται είτε στο γενικό πρωτόκολλο της ΝΕΡΙΤ είτε σε ειδικό πρωτόκολλο και σε κάθε φάκελο σημειώνεται ο σχετικός αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία και ώρα καταχώρισης. Η υπηρεσία πρωτοκόλλου της ΝΕΡΙΤ παραδίδει στην αρμόδια Επιτροπή τις προσφορές που τυχόν απεστάλησαν ταχυδρομικά έναντι αποδείξεως ή με υπηρεσία διακίνησης εγγράφων.
27.4. Προσφορές εκπρόθεσμες δεν γίνονται δεκτές σε καμία περίπτωση από την ΝΕΡΙΤ, επιστρέφονται δε στους αποδέκτες τους χωρίς να ανοιχθούν, ακόμη και εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, εκτός εάν η επίδοση των προσφορών που έχει ήδη αρχίσει κατά την καθορισμένη ημέρα και ώρα συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι και την υποβολή των προσφορών όλων των διαγωνιζομένων. Η επιστροφή των εκπρόθεσμων προσφορών γίνεται μετά από έγγραφη ειδοποίηση των ενδιαφερόμενων για την παραλαβή τους, η οποία περιλαμβάνει και τους λόγους επιστροφής των προσφορών. Εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν παραλάβουν τις προσφορές τους εντός διμήνου από την ειδοποίησή τους, οι προσφορές καταστρέφονται από την αρμόδια επιτροπή της ΝΕΡΙΤ.
27.5. Οι προσφορές κατατίθενται μέσα σε σφραγισμένο φάκελο που περιλαμβάνει επί ποινή αποκλεισμού όλα όσα καθορίζονται στην προκήρυξη. Ο γενικός αυτός φάκελος, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στην προκήρυξη του διαγωνισμού και τα τεύχη δημοπράτησης, περιέχει τρεις επί μέρους, ανεξάρτητους, σφραγισμένους υποφακέλους, δηλαδή (α) «Φάκελο Δικαιολογητικών Συμμετοχής», ο οποίος περιέχει τα νομιμοποιητικά στοιχεία και τα άλλα απαραίτητα δικαιολογητικά για την τεχνοοικονομική επάρκεια, (β) «Φάκελο Τεχνικής Προσφοράς», ο οποίος περιέχει τα στοιχεία της τεχνικής προσφοράς του διαγωνιζόμενου και (γ) «Φάκελο Οικονομικής Προσφοράς», ο οποίος περιέχει την οικονομική προσφορά του διαγωνιζόμενου. Όλοι οι επί μέρους φάκελοι αναγράφουν την επωνυμία του διαγωνιζομένου, τον τίτλο της προς ανάθεση σύμβασης και τον τίτλο του φακέλου. Απαγορεύεται η χρήση αυτοκόλλητων φακέλων που είναι δυνατόν να αποσφραγιστούν και να επανασφραγιστούν χωρίς να αφήσουν ίχνη.
27.6. Με την επιφύλαξη του Ν. 3886/2010 οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμό δεν δικαιούνται καμίας αποζημίωσης για δαπάνες σχετικές με τη σύνταξη και υποβολή των προσφορών.