Άρθρο 37- Παραλαβή

37.1. Η παραλαβή των προϊόντων/υπηρεσιών γίνεται από Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής που συγκροτείται για το σκοπό αυτό και μόνο, ή άλλο εξουσιοδοτημένο κατά περίπτωση όργανο της ΝΕΡΙΤ.
37.2. Κατά τη διάρκεια της παραλαβής των προϊόντων/υπηρεσιών διενεργείται ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος και δύναται να παρίσταται ο ανάδοχος. Ο ποιοτικός έλεγχος στα προϊόντα, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στη σύμβαση, ενεργείται με μακροσκοπική, χημική, μηχανική εξέταση και πρακτική δοκιμασία.
37.3. Κατά την παραλαβή συντάσσεται πρωτόκολλο παραλαβής από την Επιτροπή ή το εξουσιοδοτημένο κατά περίπτωση όργανο της ΝΕΡΙΤ, το οποίο κοινοποιείται υποχρεωτικά στον ανάδοχο. Σε περίπτωση απόρριψης των προϊόντων/υπηρεσιών, συντάσσεται πρωτόκολλο παραλαβής, το οποίο περιλαμβάνει τις παρεκκλίσεις που παρουσιάζουν αυτά από τους όρους της σύμβασης, τους λόγους της απόρριψης και γνωμάτευση της επιτροπής ή του εξουσιοδοτημένου οργάνου περί της χρηστικότητας και καταλληλότητας των προϊόντων/υπηρεσιών. Εφόσον κριθεί από την ΝΕΡΙΤ ότι οι παρεκκλίσεις των προϊόντων/υπηρεσιών δεν επηρεάζουν την καταλληλότητά τους και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της, μπορεί να εγκριθεί η παραλαβή αυτών με ή χωρίς μείωση του συμβατικού τιμήματος.
37.4. Ο ανάδοχος υποχρεούται να παραδίδει τα προϊόντα/υπηρεσίες μέσα στα χρονικά όρια και με τον τρόπο που ορίζει η σύμβαση. Ο συμβατικός χρόνος παράδοσης του προϊόντος/υπηρεσίας, είναι δυνατόν να παρατείνεται μετά από σχετικό αίτημα του αναδόχου, το οποίο υποβάλλεται προς την ΝΕΡΙΤ είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δέκα (10) ημέρες πριν από τη λήξη του συμβατικού χρόνου. Το αρμόδιο όργανο της ΝΕΡΙΤ ή το κατ` εξουσιοδότηση αυτού όργανο και σε περίπτωση έλλειψης ή απουσίας του αρμοδίου οργάνου το Διοικητικό Συμβούλιο ή το κατ` εξουσιοδότηση από αυτό όργανο, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου τμήματος ή της επιτροπής παραλαβής, αποφασίζει για την αποδοχή του αιτήματος και ορίζει τον νέο χρόνο παραλαβής.
37.5. Η ΝΕΡΙΤ δύναται μονομερώς να μεταθέσει το χρόνο παράδοσης των προϊόντων/υπηρεσιών σε περίπτωση σοβαρών λόγων που συνιστούν αντικειμενική αδυναμία εμπρόθεσμης παραλαβής των συμβατικών ειδών ή σε περιπτώσεις που συντρέχουν λόγοι που συνιστούν ανωτέρα βία.
37.6. Ο ανάδοχος δύναται να κηρυχθεί έκπτωτος σε περίπτωση που λήξει ο συμβατικός χρόνος παράδοσης και δεν υποβλήθηκε έγκαιρα αίτημα παράτασής του ή έληξε ο παραταθείς κατά τα ανωτέρω χρόνος, χωρίς να παραδώσει το προϊόν/υπηρεσία.
37.7. Ο ανάδοχος υποχρεούται να ειδοποιεί το αρμόδιο τμήμα της ΝΕΡΙΤ για την ημερομηνία που προτίθεται να παραδώσει το προϊόν/υπηρεσία, τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες νωρίτερα.
37.8. Για τα υλικά που εισάγονται από το εξωτερικό, πριν τη φόρτωσή τους ή κατά το στάδιο κατασκευής τους, η ΝΕΡΙΤ μπορεί να αποστείλει επιτροπή από εξειδικευμένους υπαλλήλους της ή από άλλους φορείς για τη διενέργεια ελέγχου στον τόπο παραγωγής τους. Στην περίπτωση αυτή η επιτροπή συντάσσει και υποβάλλει στην ΝΕΡΙΤ πρακτικό του διενεργηθέντος ελέγχου. Ο προμηθευτής υποχρεούται να συνεργαστεί και να διαθέσει τα απαραίτητα στοιχεία και τεχνικά μέσα για την πραγματοποίηση του ελέγχου.