Άρθρο 16 – Προθεσμίες

16.1. Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων συμμετοχής σε κλειστές διαδικασίες και σε διαδικασίες με διαπραγμάτευση και υποβολής προσφοράς σε ανοικτές ή κλειστές διαδικασίες καθορίζονται από την ΝΕΡΙΤ, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη το τυχόν πολύπλοκο της συμβάσεως και του χρόνου που απαιτείται για την προετοιμασία των προσφορών με την επιφύλαξη των ελάχιστων προθεσμιών που καθορίζονται στο παρόν άρθρο.
16.2. Για τις συμβάσεις των οποίων ο προϋπολογισμός είναι ίσος ή ανώτερος των των ορίων που προβλέπονται από το ΠΔ 60/2007 χωρίς ΦΠΑ, εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις αυτού, όπως κάθε φορά ισχύει.
16.3. Για τις συμβάσεις των οποίων ο προϋπολογισμός είναι κατώτερος των ορίων που προβλέπονται από το ΠΔ 60/2007 χωρίς ΦΠΑ, , ισχύουν τα εξής:
(α) Στον ανοικτό διαγωνισμό η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών δεν μπορεί να είναι βραχύτερη των τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της τελευταίας δημοσίευσης της προκήρυξης στον ελληνικό τύπο. Σε περίπτωση επείγοντος, η προθεσμία αυτή μπορεί να συντμηθεί, με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου, σε δεκαπέντε (15) ημέρες.
(β) Στον κλειστό διαγωνισμό η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής δεν μπορεί να είναι βραχύτερη των είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία της τελευταίας δημοσίευσης της προκήρυξης στον ελληνικό τύπο. Σε περίπτωση επείγοντος, η προθεσμία αυτή μπορεί να συντμηθεί σε δέκα (10) ημέρες, με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου.
Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών για τον κλειστό διαγωνισμό ή/και την διαδικασία της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να είναι βραχύτερη των είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία αποστολής της έγγραφης πρόσκλησης για υποβολή προσφοράς. Σε περίπτωση επείγοντος, η προθεσμία αυτή μπορεί να συντμηθεί, με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου, σε δέκα (10) ημέρες από την αυτή ημερομηνία. Για τον υπολογισμό των προθεσμιών αυτών συνυπολογίζονται και οι ημερομηνίες της αποστολής της έγγραφης πρόσκλησης και της τελευταίας ημερομηνίας για την υποβολή προσφοράς.