5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:32 | ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ. ΕΚΕΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΟΙ ΤΕΛΩΝΙΑΚΟΙ, ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ, ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΩΝ, ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΤΩΝ ΔΕΚΟ, ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ? ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ (ΠΑΡΆΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΓΟΥΡΟ ΜΙΣΘΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ) ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ?

    ΜΗΝ ΠΑΤΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΓΡΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 2009 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΕΝ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ.

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΣΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:59 | GIORGOS

    Η θεσπιση ελάχιστου τεκμαρτου εισόδηματος συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας είναι εντελώς στην λάθος κατευθυνση.

    Να γίνονται όλες οι συναλλάγες μέσω τράπεζας υποχρεωτικά!!!
    Αυτος πρέπει να είναι ο στόχος!! Να παταχθεί το μαυρο χρήμα.

    Η θέσπιση ελάχιστου τεκμαρτου εισόδηματος αδικεί τους μικρούς και ευνοεί τους μεγαλοκαρχαρίες. Η «αντικειμενικότητα» των κριτηρίων είναι πολυ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:46 | Κώστας

    Επειδή τίθεται ξανά και ξανά το θέμα για τη φορολόγηση των μηχανικών:

    1. Οι μηχανικοί δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα σαν τις άλλες κατηγορίες.

    2. Η φορολόγηση τους με συντελεστές αφορούν τα πραγματικά καθαρά εισοδήματα.

    3. Η ύπαρξη των ελαχίστων αμοιβών διασφαλίζουν την ποιότητα μιας μελέτης και ενός έργου. Προβλέπονται δε από την οδηγία 18/2004/ΕΕ

    4. Οι Μηχανικοί δεν είναι μπακάληδες να πουλάν και να αγοράζουν προιόντα είναι ε π ι σ τ ή μ ο ν ε ς. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται φορολογικά με τον ίδιο τρόπο.

    4. Ο μόνος που θα είναι χαμένος με τις αλλαγές που προωθούνται θα είναι το Κράτος: απώλεια εσόδων, ανεργία στον κλάδο αφού Μηχανικοί δε θα μπορούν να ασκήσουν την εργασία τους, μη ασφαλείς κατασκευές και έργα

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:07 | Φωτης

    Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας (για την ακρίβεια έχω ένα βιβλιοπωλείο με την μορφή ατομικής επιχείρησης). Εγώ θα ήθελα να πω ότι είναι άδικο να μας βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι και αναλύω τι θέλω να πω:
    1. Είναι άδικο να καταργηθεί το αφορολόγητο για εμάς γιατί πολύ απλά υπάρχουν πολλά «μαγαζάκια» σαν και το δικό μου που όχι μόνο δεν βγάζουμε πραγματικό εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο αλλά βάζουμε και από την τσέπη μας στο μαγαζί για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε ανοιχτό.
    2. Θα πρέπει για εμάς να υπάρξουν όρια ως προς το αφορολόγητο και αυτό να εξαρτάτε από τους τζίρους της επιχείρησης. Γιατί π.χ. όταν κάνεις ετήσιο τζίρο 50 – 60 χιλιάδες ευρώ υπάρχει περίπτωση να έχεις εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο ?????
    3. Αν θα πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο τότε μπουν ταμειακές μηχανές παντού και οι αποδείξεις να μετράμε για επιστροφή φόρου. Στο όλο σύστημα όμως να μπουν ακόμα και οι λογαριασμοί των Δ.Ε.Κ.Ο. γιατί κάποιος χαμηλό συνταξιούχος ή χαμηλόμισθος δεν έχει την δυνατότητα για κάτι παραπάνω περά από τα βασικά έξοδα (λογαριασμοί και σουπερ μάρκετ).

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:14 | Διακουμάκου Ευαγγελία

    Είμαι δικηγόρος,22 χρόνια ασκώ ελεύθερη δικξγορία.Δεν μπόρεσα ούτε να επεκτείνω το γραφείο μου με συνεργάτες, ούτε να γίνω μεγαλοδικηγόρος, που θέλει άλλου είδους γνωριμίες προφανώς από τις δικές μου. Αποτέλεσμα ότι,έχω παραμείνω με ένα πολύ χαμηλό εισόδημα,το οποίο ίσως βγάζει ίσα ίσα τα έξοδα του γραφείου μου και των μηνιαίων ενσήμων των εισφορών μας στα ταμεία.Καλύτερα να ήμουν υπάλληλος και να μη είχα να συντηρήσω δικό μου γραφείο,και αυτασφάλιση.Να λάβετε υ΄΄οψιν σας κι΄αυτή την κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών. Μη έχετε την εντύπωση ότι όλοι οι δικηγόροι μετά από κάποια χρόνια κερδίζουν πολλά.Είναι εύκολο να διαπιστώσετε ποιά είναι τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, και ποιοί είναι οι μεγαλοδικηγόροι που φοροδιαφεύγουν.Να κάνετε αυστηρούς ελέγχους σ΄αυτούς. Είναι εύκολο. Προκύπτει ακόμα και από τον αριθμό των παραστάσεων που κάνουμε ετησίως ,και από την ουσία της εκάστοτε υποθέσεως, από τον αριθμό παραστάσεων στα συμβόλαια, από τα πολυτελή γραφεία και την πληθώρα των συνεργατών.
    Οι υπόλοιποι είμαστε κάτι χειρότερο από μικρομισθοσυντήρητοι, και φυσικά όχι γιατί δεν έχουμε τις γνώσεις και την αξία, αλλά γιατί δυστυχώς παίζουν ρόλο άλλοι ποικίλοι παράγοντες γιά να κάνεις καριέρα.Είναι κρίμα να εφαρμόσετε ένα σύστημα που θα μας αδικήσει έτι περαιτέρω, και θα μας οδηγήσει στην πλήρη εξαφάνιση.Πρέπει να λάβετε υπ΄όψιν σας αυτή την κατηγορία του μικροεπαγγελματία που μόλις και βιοπορίζεται,μετά από τόσες σπουδές ,και τόσες προσπάθειες και καθημερινούς αγώνες βιοπορισμού.Δυστυχώς υπάρχουμε σας διαβεβαιώνω, όπως υπάρχουν και οι άλλοι,που είναι εκλεκτοί του συστήματος, και που φοροδιαφεύγουν συστηματικά.Βρείτε τρόπο δίκαιο,και βρείτε τους, είναι εύκολο.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:51 | Σωκράτης Βασαριώτης

    Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών γυναικών που εργάζονται περιοδικά στην καθαριότητα κατοικιών ,καταστημάτων κλπ, συμπληρώνοντας το οικογενειακό εισόδημα χωρίς να δηλώνουν τα αντίστοιχα εισοδήματα τους, αφού είναι έμμεσα ασφαλισμένες μέσω του συζύγου τους εκμεταλλευόμενες στο μέγιστο τις παροχές του κράτους, δεν εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών,»εκβιάζοντας» την απαίτηση ασφάλισης τους στο ΙΚΑ από τον κάθε ιδιοκτήτη που στις περισσότερες φορές δεν είναι επιχειρηματίας για να γνωρίζει τις πολύπλοκες διαδικασίες εγγραφής-πληρωμής. Με τον τρόπο αυτό λοιπόν φοροδιαφεύγουν συστηματικά.
    Μήπως λοιπόν για φορολογικούς λόγους αλλά και ασφαλιστικούς λόγους ενισχύεται η δυνατότητα αυτασφάλισης αυτής της κατηγορίας επαγγέλματος,(καθαριότητα-φροντίδα κατοικιών και πολύ μικρών καταστημάτων ατομικών επιχειρήσεων μόνο) και έκδοσης αποδείξεων παροχής υπηρεσιών ώστε να περιορισθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 07:06 | ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Συμφωνώ με το λογιστικό προσδιορισμό .
    Δεν διαθέτω στοιχεία αλλά πρέπει να εξεταστεί και το εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση.
    Νομίζω ότι η ισχύουσα κατάσταση με τους πίνακες τεκμαρτού εισοδήματος είναι πολύ ευνοική για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
    Για αυτούς νομίζω ότι και οι επιδοτήσεις πρέπει να μπαίνουν στην κλίμακα φορολογίας.
    Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα πλην ίσως ενός ποσοστού (εκτιμώ κάτω του 5%) που μπορεί να επιβαρυνθεί ελάχιστα. Και αυτοί όμως είναι δίκαιο, με τις σημερινές συνθήκες στην ύπαιθρο, να περιοριστούν στο ελάχιστο με χρησιμοποίηση ειδικής κλίμακας φορολόγησης.
    Επί πλέον, με το λογιστικό προσδιορισμό, οι επαγγελματίες αγρότες θα δηλώνουν το πραγματικό καθαρό εισόδημα από την εργασία τους και όχι το εικονικά ελάχιστο που δηλώνουν σήμερα στερούμενοι τεκμηρίου σε περίπτωση μιας μικρής αγοράς ή χάνοντας ευεργετήματα χαρακτηριζόμενοι μη αγρότες αν έχουν ένα μικρό εισόδημα από άλλη πηγή.
    Μεγαλοαγρότης, από τους ελάχιστους, για παράδειγμα στην Κρήτη με 1.000 ελιές και 20 στρέμματα αμπέλια δηλώνει αγροτικό εισόδημα λιγότερο από το εισόδημα ενός μικρού διαμερίσματος που έχει στην πόλη ή από το εισόδημα του γιου του που εργάστηκε 50 ημέρες στο ελαιουργείο του χωριού.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:45 | ΤΑΤΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    ΑΓΑΠΗΤΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ
    Σαν μετρό γενικά φαίνεται δίκαιο και σωστό όμως θα ήθελα να σας επισημάνω κατι όσο αφορά τον λογιστικό τρόπο φορολόγησης των ΤΑΧΙ
    και την αναπροσαρμογή του αυτοτελούς φορολογητέου εισοδήματος.

    Ο πατερας μου ειναι συνταξιουχος του ΟΓΑ και ειναι νεφροπαθης και κανει αιμοκαθαρση στη ΛΑΜΙΑ 65 χλμ μακρια απο τον τοπο διαμονης και καταγωγης του.

    Αμέσως μετά απο την γνωστοποιηση των προθεσεων της κυβερνησης ολοι οι ιδιοκτητες ΤΑΧΙ στην περιοχή δηλωνουν οτι δεν θα ειναι δυνατον να συνεχισουν να παρεχουν τις υπηρεσιες τους με ποσά που να καλυπτονται εστω στο ελαχιστο απο τα 400 ευρω (για 12 μετακινησεις το μηνα με την αναλογη 4ωρη αναμονη) που παρεχει ο ΟΓΑ για την μετακινηση των ασθενων.

    Να σημειωθει οτι το ΙΚΑ καλυπτει το συλολο του ποσου των μετακινησεων των ασθενων και οι ιδιοκτητες ταξι πληρωνονται με τις αποδειξεις που εκδειδουν.

    Ας μεριμνησουν οι κυβερνοντες διοτι δεν ειναι δυνατον να πληρωσουν οι αναπηροι αυτοι και 19 ή 9% επιπλεον για τις μετακινησεις τους στο νοσοκομειο που ετσι κι αλλιως ηδη πληρωνουν παραπανω απο οτι δινει ο ΟΓΑ για μετακινησεις (400 ευρω το μηνα).

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:54 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ’80

    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΤΑ ΣΚΑΦΗ, ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ κλπ:
    ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ π.χ. ΤΑ 10 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΚΥΒΙΚΟ ΕΚΑΤΟΣΤΟ ΤΟΥ ΚΥΒΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΔΗΛΑΔΗ, ΜΕ 1.400 ΚΥΒΙΚΑ: ΕΙΣΟΔΗΜΑ 14.000 ΕΥΡΩ, ΜΕ ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ 1.400 ΚΥΒΙΚΩΝ: 28.000 ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΜΕ 4.000 ΚΥΒΙΚΑ: 40.000 ΕΥΡΩ ΕΙΣOΔΗΜΑ κοκ.
    ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΤΡΟ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:30 | Αθανασιάδου Μαρία

    Κατάργηση βιβλίων Α κατηγορίας για τα βενζινάδικα? Και με τον Ε.Φ.Κ. τί θα γίνει? Θα τιμολογούνται διαφορετικά οι αγορές βενζίνης? Μπορεί κάποιος να συλλάβει το μέγεθος της άγνοιας όποιου το πρότεινε?

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:11 | Vaggelis Tamvakis

    Δεν πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα αυτοπεραίωσης χρήσης των επιτηδευματιών διότι ο επαγγελματίας θα επανέλθει στο αλισβερίσι με τους εφοριακούς. Το μέτρο να παραμείνει έστω και με μεγαλύτερους συντελεστές.
    Η πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και είχαν χαρακτηρισθεί ως Αντισυνταγματικά, καθώς και οδήγησε πολλές μικρές επιχειρήσεις σε αφανισμό (διακοπή εργασιών) πράγμα το οποίο θα γίνει και τώρα για δεύτερη φορά.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:10 | Vaggelis Tamvakis

    Δεν πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα αυτοπεραίωσης χρήσης των επιτηδευματιών διότι ο επαγγελματίας θα επανέλθει στο <> με τους εφοριακούς. Το μέτρο να παραμείνει έστω και με μεγαλύτερους συντελεστές.
    Η πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και είχαν χαρακτηρισθεί ως Αντισυνταγματικά, καθώς και οδήγησε πολλές μικρές επιχειρήσεις σε αφανισμό (διακοπή εργασιών) πράγμα το οποίο θα γίνει και τώρα για δεύτερη φορά.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:40 | roula

    Εφαρμογη του μετρου της ταμειακης μηχανης και στις ανεμοτρατες και τις τρατες αφου πουλανε λιανικως στην προβλητα και εισπρατουν μαυρα αρκετα χρηματα καθημερινα. Παραλληλα να γινεται ελεγχος προελευσης και ποιοτητας των ιχθυων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:23 | ΤΑΣΟΣ Κ.

    Γιατί η πολιτεία τόσα χρόνια κάνει τα στραβά μάτια στο μέγιστο πλυντήριο του μαύρου χρήματος,της αγοράς των ταξί,και της προκλητικά χαμηλής φορολόγησης αυτών; Μήπως δεν γνωρίζει οτι μια άδεια πουλειέται πανω απο 180.000 ευρώ ενώ η ίδια την κοστολογεί με ψίχουλα;Mήπως δεν γνωρίζει οτι ενα ταξί ενοικιάζεται 20.000 ευρώ το χρόνο με όλα τα έξοδα πληρωμένα;Γιατί δεν εφαρμόζει το πόθεν έσχες να δει πόσοι απ΄αυτούς τους νέους ιδιοκτήτεςέχουν πληρώσει ποτέ φόρο και τι εισοδήματα δήλωναν τα πρηγούμενα χρόνια; Γιατί ένας ιδιοκτήτης ταξί με ετήσιο εισόδημα άνω των 40000 ευρώ (20000 ενοίκιο και τουλάχιστον άλλα τόσα εφ΄όσον το δουλεύει ο ίδιος) να πληρώνει φόρο όσο ένας υπάλληλος των 16000; Δεν έχω τιποτε με την συντεχνία των ταξί. Όμως αγανακτώ κάθε φορά που κάνω την φορολογική μου δήλωση και διαπιστώνω οτι σ΄ένα ζευγάρι υπαλλήλων που τα φέρνει με το ζόρι βόλτα η πολιτεία να κρατά 9000 ευρώ φόρο καιένα σωρό άλλοι γύρω μου με πολύ υψηλότερα εισοδήματα να μην πληρώνουν μία και να το καυχώνται και απο πάνω.ΜΗ ΔΙΣΤΑΖΕΤΑΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΙΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.ΟΣΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΟ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:18 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΣ Η ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
    ΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΠΕΡΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΒΑΡΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΚΑΣΤΟΥ
    1) ΑΣ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
    2) ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ /ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.
    Η
    3) ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, ΕΙΣΡΟΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΛΠ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
    4) ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:40 | ΔιΜπ

    1.Λογιστικος προσδιορισμος για ολους τους επιτηδευματιες
    2.Αναγνωριση ολων των παραγωγικων δαπανων σε ποσοστο 100%
    3.Υποχρεωση αναγραφης σε ολα τα συμβολαια μεταβιβασης αδειων ταξι και φορτηγων ΔΧ του πραγματικου ποσου και οχι τα αστεια νουμερα των 5000-10000 ευρω και παραλληλα ποθεν εσχες για την αγορα των αδειων
    4.ΦΠΑ σε ολους τους επιτηδευματιες

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:03 | ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ

    Τα εισοδήματα των επιτηδευματιών όλων των κλάδψν και κατηγοριών πρέπει απαραίτητα να υπολογίζονται λογιστικά . ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ Τανιακές μηχανές παντού και πάντα.

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ τεκμήρια βάσης – μέγα λάθος, το ζω 33 χρόνια. ΟΧΙ τεκμήρια κατώτερου εισοδήματος για τους εξής λόγους.
    Ολοι αυτοί από την επόμενη ημέρα θα προσπαθούν να πιάσουν αυτό το κατώτερω όριο με όποιο ρίσκο . Ολοι θα προσαρμοστούν κοντά σε αυτό το ότιο και θα είναι και νόμιμοι ΑΛΟΙΜΟΝΟ θα είναι παράθυρο διαφυγής.

    ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
    Η Επιβολή τεκμηρίου γιά κατώτερω όριο εισοδήματος π.χ. με τετραγωνικά – παλαιότητα ΤΑΧΙ κ.λ.π Εμπορικότητα δρόμου – ενοίκιο ή ιδιόχρηση – τονάζ αυτοκινήτων , είναι επίσης ένα ολέθριο λάθος και άκρως αντικοινωνικό μέτρο , όπως έδειξε το παρελθόν . ΔΙΟΤΙ.
    Οταν ο επαγγελματίας είναι ασθενής , όταν οι δουλειές του δεν πάνε καλά , αλλά δανείζεται μήπως σταθεί αργότερα στα πόδια του, όταν κρατά το μαγαζί του γιά λίγα χρόνια να πάρει την σύνταξη , όταν πολυεθνικές και μη αλυσσίδες τον ανταγωνίζονται δίπλα του και διατηρεί την επιχείρηση γιατί δεν έχει άλλη διέξοδο , τότε έρχεται και η εφορία να του ζητάει φόρο γιαυτά που δεν κέρδισε , οι συνέπειες είναι μεγάλες , ας αφήσουμε το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο ,πρώτον δεν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν και ζημιωγόνες χρονιές και ζημιωγόνες επιχειρήσεις και δεύτερον ότι έτσι δεν αναγνωρίζουμε το κύρος των βιβλίων του , ούτε και πιστεύουμε στον λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:12 | Γιάννης

    O Λογιστικός προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης παντού, δεν μπορεί να αποτελεί «πανάκεια» για την πάταξη της φοροδιαφυγής ούτε και έχει εφαρμογή παντού.
    Πχ στα τουριστικά και παραθαλάσσια μέρη έχουν αναπτυχθεί μικρές οικογενειακές «επιχειρήσεις» έως 7 ενοικιαζομένων δωματίων με σήμα του ΕΟΤ που λειτουργούν συμπληρωματικά στο εισόδημα των ιδιοκτητών τους οι οποίοι έχουν άλλη κύρια εργασία
    Σ αυτές τις επιχειρήσεις δεν υπάρχει θέμα φοροδιαφυγής (λόγω του μεγέθους υπάρχει τεκμαρτός προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης) και ο φόρος προπληρώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δωματίων και τον τύπο τους
    Η λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων βασίζεται στην προσωπική εργασία των ιδιοκτητών τους και των οικογενειών τους που στον ελεύθερο χρόνο τους κάνουν τον «ρεσεψιονίστ», τον ηλεκτρολόγο, τον υδραυλικό, τον μπογιατζή,τον κηπουρό κλπ
    Αν τώρα σ αυτές τις επιχειρήσεις καθιερωθεί ο λογιστικός προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης, τίθεται το ερώτημα πως θα υπολογισθούν τα έξοδα που κάλυπτε με τη δουλειά του ο ιδιοκτήτης και η οικογένειά του στον ελεύθερο χρόνο τους ;
    Μήπως είναι και άδικο και θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες μικρομεσαίους που συμπλήρωναν με αυτόν τον τρόπο το εισόδημά τους ; Μήπως έτσι ευνοείτε τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που μπορούν να απασχολούν άτομα και να δικαιολογούν τα έξοδά τους
    Γιατί ασφαλώς θα αντιλαμβάνεστε πως τέτοιες «επιχειρήσεις»λόγω του μεγέθους τους , του τζίρου τους ,του χρόνου λειτουργίας τους δεν είναι δυνατόν να απασχολεί άλλο προσωπικό πέραν της οικογένειας

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:21 | Μaria O

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ…
    ειναι ΟΛΟΙ όσοι αγοράζουν οικόπεδα σε διάφορα φυσικά πρόσωπα, συντάσουν συστάσεις οριζοντίων ή καθετων ιδιοκτησιών και ΠΟΥΛΑΝΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ή ΜΑΙΖΟΝΕΤΕΣ. ( η παραγραφος που λέει οτι οταν εχουν σκοπό το κέρδος φορολογούνται είναι ασαφής και πρακτικά ανεξελεγκτη)
    Χωρις ΦΟΡΟ, χωρίς ΤΕΒΕ, χωρίς ΦΠΑ, χωρίς ΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ, Λογιστήρια, εξοδα κλπ.
    Αντί λοιπόν το Κρατος να ασχολείται με αυτούς που ΗΔΗ πληρώνουν, πρεπει να ασχοληθεί με τους ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ :
    ¨οταν στο οικόπεδο που αγοράζεται γίνεται ΣΥΣΤΑΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ και μεταβίβαση, να υπάγεται ΑΜΕΣΑ σε καθεστώς ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ, σε φόρο εισοδήματος και δηλώσεις ΦΠΑ ( με εξαίρεση τις γονικες παροχες)

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:27 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΑΣΣΙΟΣ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΗ Η ΙΔΕΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΚΑΙ , ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ , ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΝΑ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΙ, ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝΕΦΟΡΙΑ.ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:02 | ΑΛΚΗΣ Μ.

    -ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ.
    -ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Ή ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.
    -ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (ΤΖΙΡΟΥ) ΜΕ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.
    -ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΛΑΔΟΥ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:05 | ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

    Επανέρχομαι σχετικά με τους μηχανικούς.

    Για να γίνει αποδεκτός ο λογιστικός προσδιορισμός θα πρέπει να ανθεωρηθούν τα ποσοστά φόρου της φορολογικής κλίμακας. Αλλιώς θα ανατραπούν οικογενειακοί προϋπολογισμοί με αποτελέσματα δυσμενή: Αύξηση φοροδιαφυγής και σε αυτές τις κατηγορίες, μείωση εσόδων από ΦΠΑ, μείωση της κατανάλωσης που επηρεάζει την οικονομία γενικότερα. Θα ήταν ευκολότερο απλώς να αυξηθούν οι συντελεστές καθαρού κέρδους των μηχανικών σαν προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα.

    Το πρόβλημα όμως γενικότερα δεν είναι οι μηχανικοί (και οι φορτηγατζήδες και οι ταξιτζήδες). Διότι δηλώνουν με ειλικρίνεια τους τζίρους τους χάρη στην ύπαρξη των συντελεστών καθαρού κέρδους βάσει των οποίων υπολογίζεται ένας λογικός και δίκαιος φόρος.

    Το πρόβλημα είναι με επαγγέλματα όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και κάθε είδους τεχνίτες, κατ΄οίκον κομμωτές/αισθητικοί, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ., δημοσιογράφοι που συνεργάζονται με ελεύεθρη σχέση σε διάφορα ΜΜΕ, ηθοποιοί, τραγουδιστές, επαγγελματίες αθλητές. Πως θα αναγκαστούν όλοι αυτοί να παρουσιάζουν τα αληθινά έσοδά τους;

    Μια πρόταση είναι η σύνδεση της παροχής άδειας άσκησης ενός τέτοιου επαγγέλματος με την καταβολή ενός ετήσιου τέλους άσκησης επαγγέλματος το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τον εκτιμώμενο τζίρο.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:58 | ΝΑΟΥΜ ΜΑΤΣΑΣ

    Η φορολογηση ολων των επαγγελματιων με λογιστικο τροπο θα ηταν το δικαιωτερο εφ’οσον ειχαμε αδιαβλητο ελεγχο απο αδιαφθορους εφοριακους.
    Αλλιως οι επαγγελματιες θα συνεχιζουν να ειναι ερμαια των διαθεσεων των ελεγκτων τους.
    Επειδη πολυ απεχουμε απ’αυτην την ιδανικη κατασταση,προτεινω:
    Καθιερωση τεκμαρτων συντελεστων κερδους για καθε επαγγελμα το οποιο θα ειναι μαχητο τοσο απο τον επαγγελματια οσο και απο την εφορεια.Αν ο
    φορολογουμενος μπορει να αποδειξει απο τα στοιχεια του μικροτερο κερδος,η ο εφοριακος μπορει να αποδειξει μεγαλυτερο τοτε ας γινονται δεκτα τα λογιστικα στοιχεια.Και φυσικα αν τα λογιστικα εξοδα ειναι πολυ λιγωτερα απο τα τεκμαρτα τοτε προσαυξανονται αναλογως τα καρδη.
    Συνδεση του δηλωθεντος κερδους του επαγγελματια με τον τροπο και τις δαπανες διαβιωσης του(κοστος συντηρησης αυτοκινητων και σπιτιων,δαπονες σχολειων των παιδιων κλπ).
    Τελος,συνδυασμος με αλλα κριτηρια υψους εισοδηματος-τοποθεσια και ενοικιο γραφειου η ιατρειου,απασχολουμενοι υπαλληλοι κλπ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:19 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΑΤΙ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΜ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ο ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ 100.000 ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 18000 ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ (ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ) ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΝΑ «ΠΟΥΛΑΝΕ» ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:15 | Π. ΚΟΤΣΑΛΗΣ

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ – ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ)

    Ένα πρόβλημα στην εφαρμοφή λογιστικού προσδιορισμού είναι ότι κατ’αρχήν δεν επιτρέπεται να καταχωρηθούν στο ακέραιο όλα τα έξοδα εφόσον δεν έχει συσταθεί εταιρεία. Ένα γραφείο μελετών – μελετητής, σαν έξοδα έχει συνήθως ενοίκια – λογαριασμούς γραφείου, μικροπρομήθειες (καφές κλπ), είδη υπολογιστή, PC, εκτυπωτές – πλότερ, προγράμματα, και συνεχές κόστος αναβάθμισής τους ή αντικάτάστασης αυτών, αναλώσιμα – χαρτικά, καύσιμα – διόδια και λοιπά έξοδα επαγγελματικών ταξιδιών με ιδιωτικό ΙΧ, αεροπορικά εισιτήρια, μικροέξοδα ταξιδιών (Catering), ξενοδοχεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

    Το μεγαλύτερο όμως έξοδο, είναι η διατήρηση του γραφείου, η συνέχιση της δραστηριότητας, όταν δεν μπορούν να προβλεφτούν ποτέ τα μελλοντικά έσοδα, ενώ μεγάλο μέρος των εξόδων είναι μη συμπιέσιμα, συμπεριλαμβανόμενου του κόστους διαβίωσης.

    Αυτό που θεωρώ μεγάλη αδικία είναι να φορολογείται ένας επαγγελματίας για τα εισοδήματά του μια «καλή» χρονιά, χωρίς να υπάρχει τρόπος να εξετάζονται τα εισοδήματά του σε βάθος χρόνου. Και αυτό γιατί είναι πολύ σύνηθες να περνά ολόκληρη χρονιά χωρίς να κοπεί ούτε μια απόδειξη παροχής (στον εργοδότη – Δημόσιο), παρόλο που μπορεί να εκτελείται επαγγελματικό αντικείμενο. Και αυτό γιατί οι πληρωμές επηρεάζονται από πλήθος παραγόντων (διαδικασίες έγκρισης μελέτης, επιπλοκές, διαθέσιμα χρήματα υπηρεσίας – προτεραιότητες χρηματοδότησης, αναβολές ή και πάγωμα εκτέλεσης σταδίων της μελέτης). Έτσι, στην περίπτωση που τυχαία αποπληρωθεί ένας μελετητής για όλες τις εκρεμείς αμοιβές του σε μια χρονιά, μπορεί να εμφανίσει μεγάλο τζίρο και να φορολογηθεί ανάλογα, όταν τις προηγούμενες χρονιές ο τζίρος μπορεί να ήταν ανύπαρκτος, και να κινούσε και υποψίες στην εφορία κιόλας.

    Θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα επιμερισμού των κερδών στις χρονιές κατά τις οποίες κερδήθηκε το εισόδημα, και όχι να φορολογείται όλο μαζί, με μεγάλο συντελεστή, την χρονιά την είσπραξης. Έτσι θα έπρεπε π.χ. να υπάρχει μια εκαθαριστική φορολόγηση ανά 3ετία, ώστε να μπορεί ο επαγγελματίας να κάνει χρήση του αφορολόγητου του κάθε χρόνου, σε ετήσιο εισόδημα που σχετίζεται με τα μέσα ετήσια έσοδα.

    Η φόρμα που μπορεί να εφαρμοστεί δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα για την ειδική περίπτωση επαγγελμάτων με μεγάλες αυξομοιώσεις στο εισόδημα, θα υπάρχει μια μόνιμη και ευκρινής αδικία. (Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, τα ακαθάριστα έσοδα μου μπορεί να κυμαίνονται από 3.000 ευρώ (όπου δεν μπορώ να βγάλω ούτε πιστωτική κάρτα σε τράπεζα!) έως και 40.000 ευρώ).

    Ευχαριστώ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:43 | Χροναίος Γεώργιος

    Κύριε υπουργέ,

    Ο λογιστικός προσδιορισμός θα σημάνει το τέλος του νέου μηχανικού!

    -Ο νέος μηχανικός δεν έχει εγγυημένη πελατεία.
    -Δεν έχει σταθερό εισόδημα.
    -Δεν μπορεί να καταγράψει τα έξοδα του λεπτομερώς. Υπάρχουν πολλά έξοδα επιμόρφωσης που δεν αναγνωρίζονται.
    -Δεν έχει ωράριο. Δουλεύει πολλές φορές πάνω από 10 ώρες τη μέρα.
    -Αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες.
    -Αποδίδει φόρους + ΦΠΑ πολύ μεγαλύτερο ποσό από τους γιατρούς και τους δικηγόρους.

    Τώρα καλείται:

    -Να αποδώσει φόρους δυσανάλογους με την ηλικία του υποθηκεύοντας το μέλλον του.
    -Να θρέψει όλον το δημόσιο κομματικό στρατό που δημιουργήσατε.
    -Να μην μπορεί να είναι ανταγωνιστικός σαν μηχανικός.

    Μην μας καταδικάσετε σε μιζέρια. Εσείς κι οι κυβερνήσεις σας δημιούργησαν τα χρέη. Εσείς διορίσατε αξιοκρατικά. Για τις υποχρεώσεις που εσείς υποσχεθήκατε μην βάλετε εμάς να πληρώσουμε από το μέλλον μας.

    Κύριε υπουργέ, η κομισιόν σας υπέδειξε τα μέτρα. Εσείς συνεχίζετε να θέλετε να επιμείνετε να μας εξοντώσετε. Θέλετε να χαϊδέψετε δημ. υπαλλήλους των 3-4 χιλ. ευρώ. Θέλετε να αφήσετε ανεξέλεκτες τις δαπάνες στο στρατό. και θέλετε να μαζέψετε τα σπασμένα από μας που χτίζουμε τα σπίτια σας και σας δημιουργούμε περιουσίες για να φάτε εσείς και τα παιδιά σας.

    Πάρτε άμεσα τα μέτρα της κομισιόν. Μειώστε την δαπάνη στο δημόσιο. Μειώστε τους μισθούς των υψηλόμισθων. Δημιουργήστε τις προυποθέσεις για ένα μέλλον για όλους μας. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε κι εμείς Έλληνες και θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα. Υπάρχει για όλους τους νέους μηχανικούς ο Καναδάς κι η Αυστραλία. Μη μας κάνετε μετανάστες.
    Θα βρεθείτε μια μέρα να διοικείτε μια χώρα από αναξιοπαθείς ή ακόμα χειρότερα από Πακιστανούς. ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ….

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:57 | Βασίλης Τζίλμαρης

    ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΜΙΣΘΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ Π.Χ. ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΩΜΑ 750 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ 300 ΕΥΡΩ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΚΑΚΩΣ Ο ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΤΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΡΩΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ »ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 240 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ», ΟΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ?

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:53 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Οι μηχανικοί πράγματι έχουνε θέμα με λογιστικό προσδιορισμό για τη φορολογία και συμφωνώ ότι είναι άδικο κάτι τέτοιο.
    Πρέπει να διατηρηθούν οι συντελεστές, αφου διαφορετικά θα φορολογούνται για το τζίρο και όχι τα κέρδη.

    Κοιταξτε λίγο περισσότερο τι κάνουν οι δικηγόροι……….

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:33 | Σ,Π

    Aν θεσπιστουν αντικειμενικα κριτιρια για ελευθερους επαγγελματιες θα πρεπει να ληφθει υποψη περαν των νεοεισερχομενων στο επαγγελμα (περιοδος χαριτος)και η περιπτωση οσων ειχαν νομιμως διακοψει και ξαναρχιζουν.
    Π.Χ Εγω εχω κλεισει 6 χρονια το γιατρειο μου. Οπως καταλαβαινετε πρεπει να ξανακτισω την πελατεια μου απο την αρχη. Ειναι αδικο να φορολογηθω ως παλιος στο επαγγελμα δηλαδη απο ληψεως πτυχιου.

    9

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:31 | Γιώργος Θ.

    Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών διακρίνεται σε 2 επιμέρους ζητήματα: 1) Αυτοτελής Φορολόγηση και Μαύρη Εργασία
    1) Αυτοτελής Φορολόγηση. Προσωπικά είμαι μηχανικός και μπορώ να πω πως στον κλάδο μου η συντριπτική πλειοψηφία των αμοιβών πραγματοποιείται με απόδειξη παροχής. Το ζήτημα είναι πως ο νόμος προβλέπει χαμηλότατα ποσοστά (15-30%) για την περίπτωση εσόδων που προέρχονται από την εκπόνηση μελετών. Αντίθετα, προβλέπει 72% για την παροχή υπηρεσιών μηχανικού σε οργανωμένα γραφεία. Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι μηχανικοί δηλώνουν ψευδώς πως οι αμοιβές τους προέρχονται από την εκπόνηση μελετών και εκμεταλλεύονται τα παραπάνω μικρά ποσοστά. Με αυτόν τον τρόπο υψηλόμισθα στελέχη και συνεργάτες κατασκευαστικών εταιρειών αποδίδουν μηδενικό φόρο. Ωστόσο, για αυτό θα πρέπει να κατηγορηθούν οι ΔΟΥ που κάνουν δεκτές αυτές τις δηλώσεις, καθώς θα έπρεπε να ζητήσουν από τους μηχανικούς τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αντίγραφο της μελέτης από το ΤΕΕ). Δηλαδή το πρόβλημα δεν έγκειται στο νόμο, αλλά στην εσφαλμένη και καταχρηστική εφαρμογή του. Έτσι εξαρτάται από το σε ποια ΔΟΥ θα πέσεις. Κατά τη γνώμη μου μπορεί απλά να παγιωθεί το 72% για όλους τους μηχανικούς και να τελειώσει το ζήτημα. Εξάλλου, αν μπούμε στη διαδικασία του λογιστικού προσδιορισμού, η παρουσίαση μεγάλων εξόδων μπορεί πάλι να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα, ενώ η αποδοχή κάποιων εξόδων θα έγκειται πάλι στην υποκειμενική ερμηνεία του εκάστοτε εφοριακού υπαλλήλου. Θα ήθελα όμως να σας κάνω και μια ερώτηση: Προσωπικά, είμαι νέος μηχανικός με πενιχρά έσοδα. Παρόλα αυτά είμαι υποχρεωμένος να πληρώνω την ασφάλιση μου στο ΤΣΜΕΔΕ ακόμα και όταν δεν έχω απασχόληση. Δεν είναι αυτό άδικο για εμένα. Οι υπόλοιποι, όταν είναι άνεργοι, παίρνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Εγώ, όχι μόνο δε θεωρούμε άνεργος, αλλά πρέπει να βρω και χρήματα να πληρώσω την ασφάλιση μου. Ουσιαστικά πολλές φορές με «ζουν» οι γονείς μου. Τουλάχιστον αυτά τα χρήματα δε θα πρέπει να εκπίπτουν από τη φορολογική δήλωση των γονιών μου; Το κράτος αναρωτιέται πού βρίσκουν κάποιοι τα λεφτά και διάγουν πλούσιο βίο. Γιατί δεν αναρωτιέται πώς πληρώνω εγώ το ΤΣΜΕΔΕ και το φαγητό μου όταν έχω μηδενικά έσοδα; Δεν είναι αυτό μια τεράστια αδικία;;;
    2) Μαύρη Εργασία. Σε αντίθεση με τους μηχανικούς, κατηγορίες όπως οι γιατροί, απλά δε δηλώνουν τα εισοδήματα τους (εμείς τα δηλώνουμε, αλλά μέχρι τώρα κάποιοι υπάλληλοι σας – εφορία δε μας φορολογούσαν). Συγκεκριμένα για τους γιατρούς είναι πολύ δύσκολο να ζητήσεις από τον πολίτη να ζητάει αποδείξεις από το γιατρό, καθώς όταν πρόκειται για θέματα υγείας, όλοι είμαστε απόλυτα ευάλωτοι. Επίσης, ακόμα και αν δώσουν απόδειξη, θα φροντίσουν να βάλουν τέτοιο «καπέλο» που θα υπερκαλύπτει και το ΦΠΑ αλλά και το φόρο που θα πληρώσουν. Έτσι, το κόστος ουσιαστικά θα το επωμιστεί ο πολίτης. Μάλιστα στην περίπτωση των γιατρών αυτό είναι πολύ δεδομένο, καθώς δεν υπόκεινται στους περιορισμούς του ανταγωνισμού. Ο κάθε γιατρός ζητάει ό,τι θέλει και αφού πρόκειται για θέμα υγείας, είμαστε όλοι διατεθειμένοι να του το δώσουμε. Θα πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος τεκμαρτής φορολόγησης. Προσωπικά προτείνω να φορολογούνται με βάση τη συνταγογράφηση τους. Ποιος γιατρός γράφει φάρμακα, εξετάσεις, κάνει εμβόλια κτλ. χωρίς αμοιβή;;; Ας οριστεί ένα ελάχιστο ποσό για κάθε συνταγογράφηση. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο το όφελος θα είναι διπλό, γιατί θα περιοριστεί και η ακατάσχετη συνταγογράφηση με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα έξοδα των ταμείων. Όλοι γνωρίζουμε τα ατέλειωτα ταξίδια που πηγαίνουν οι γιατροί ως δώρα των φαρμακευτικών εταιρειών…Με ένα τέτοιο μέτρο οι γιατροί θα αυτοπεριορίζονται και θα πληρώνουν και φόρους!!!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:22 | Γεώργιος Ρούσσος

    Καθιερώστε τον αναλυτικό λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως. Μόνον έτσι θα δώσετε αξία στις αποδείξεις.

    Με κάθε άλλο τρόπο θεσπίζετε υποκειμενικές παραμέτρους προσέγγισής του, αδικώντας – ευνοώντας κατηγορίες επαγγελμάτων, αναλόγως με το εάν αυτές βρίσκονται στον μέσο όρο ή στα άκρα της κατανομής των παραδοχών σας.

    Στην καθημερινότητά μας και στο σπίτι μας λειτουργούμε με έσοδα – έξοδα. Εφ’ όσον γνωρίζω ότι το σκέλος των εξόδων μου, το οποίο συμβάλλει στην μείωση της φορολόγησής μου, απαιτεί αποδείξεις για να μεγαλώσει, θα ζητάω αποδείξεις για τα πάντα. Αυτή είναι και η έννοια της απόδειξης. Άμα δεν καταχωρείται κάπου που να προκαλεί ισόποσο (και όχι ποσοστιαίο) όφελος, τότε δεν υπάρχει λόγος να ζητείται, άρα και να υπάρχει.

    Μην εξαιρείτε μισθωτούς και συνταξιούχους. Απλώς για τους συγκεκριμένους γνωρίζετε το σκέλος των εσόδων τους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Δεν γνωρίζετε, ωστόσο, το σκέλος των εξόδων τους. Δύναται κάποιος μισθωτός να έχει πχ. κληρονομήσει ακίνητη περιουσία και ο χαμηλός μισθός του να επαρκεί, ενώ άλλος δίχως αντίστοιχη βοήθεια, να περνάει ίσα – ίσα. Μόνο άμα ο μισθωτός έχει λογιστικό προσδιορισμό του εισοδηματός του, θα αναγκασθεί να δηλώσει τα τρίτα εισοδήματά του, μιας και οι αντισυμβαλλόμενοί του θα αναγκασθούν (επειδή και εκείνοι θα μαζεύουν αποδείξεις) να του ζητήσουν απόδειξη.

    Ο εξωλογιστικός προσδιορισμός και τα τεκμήρια θα πρέπει να είναι εργαλείο της εφορίας σε συνεργασία με τους όλους τους επίσημους επαγγελματικούς φορείς, για να δύναται με αντικειμενικό τρόπο να επιλεγει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των βιβλίων εσόδων – εξόδων. Δηλαδή άμα κάποιος αποκλίνει σαφώς από το προφίλ της ομοιοεπαγγελματικής του ομάδας, να ελέγχεται, πχ. ιατρός Κολωνάκίου με εισόδημα 10.000 ευρώ, ,μεγάλο κέντρο διασκέδασης της παραλιακής με μέσο μηνιαίο τζίρο 5.000 ευρώ κτλ.

    Επείδη, ωστόσο, το παρόν σύστημα φορολόγησης είναι διαμορφωμένο πάνω στην λογική ότι μόνο οι λίγοι πληρώνουν και οι πολλόί φοροδιαφεύγουν, διαθέτοντας έτσι υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για να εισπράτει τα ποθητά, θα πρέπει να επανεξετάσετε το σύνολο των φορολογικών συντελεστών όλων των κατηγοριών σε ενιαία πια βάση. Έτσι θα απλοποιήσετε αισθητά το σύστημα φορολογίας, επομένως θα το κάνετε και περισσότερο διαφανές, προβλέψιμο, δίκαιο, αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλες χώρες.

    Λογιστικός προσδιορισμός παντού και για όλους – Χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης – Δικτυωμένες φορητές – σταθερές ταμειακές μηχανές – Ηλεκτρονική υποβολή αποδείξων στην εφορία και ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

    Οι αναταράξεις από τα προαναφερόμενα προφανώς θα είναι σοβαρές, μιας και το παρόν σύστημα συντηρεί με την υπογραφή όλων σας, ισχυρές συντεχνίες και μεγάλες αδικίες. Επειδή ο πλούτος δεν κρύβεται, όσο διατηρείτε την αδικία, οι κοινωνικές εντάσεις και η εγκληματικότητα θα αυξάνονται.

    Κάθε αλλη λύση είναι συμβιβασμός. Εύχομαι να τολμήσετε.

    Καλή τύχη.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:03 | ΠΕΤΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ

    Η Κατάργηση όλων των αυτοτελώς φορολογουμένων εισοδημάτων από εμπορική δραστηριότητα και δραστηριότητες εξ Ε.Ε. (Βενζινάδικα, Αυτοκινητιστές, Μηχανικοί) είναι ένα μέτρο το οποίο θα επιφέρει δικαιότερη φορολόγηση. Εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών και στις λαϊκές αγορές, Βενζινάδικα, Ταξί κλπ.) Φορολόγηση με βάση τα βιβλία τους. Κατάργηση του βιβλίου αγορών. Όλα αυτά τα παραπάνω όμως, θα πρέπει να συνδυαστούν και με άλλα μέτρα και μάλιστα διαρθρωτικά για να έχουν αποτέλεσμα.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    1. Έλεγχος 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με μικτά συνεργεία (Αστυνομικοί και υπάλληλοι Δ.Ο.Υ στη διακίνηση των προϊόντων και αυστηρές ποινές σε περίπτωση παραβάσεων ανάλογα με την αξία της διακίνησης του εμπορεύματος. Πάταξη του παράνομου εμπορίου (Μικροπωλητές, Κινέζοι). Να θεσπισθεί νομοθετικά σαν αιτία απέλασης η άσκηση παράνομου εμπορίου από αλλοδαπούς.
    2. Έλεγχος στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων και των τιμών τους από και προς τις κεντρικές αγορές.
    3. Έλεγχος και εφαρμογή πόθεν έσχες σε όλους τους Ελεύθερους Επαγγελματίες.
    4. Οι υπεργολάβοι των οικοδομών να ασφαλιστούν υποχρεωτικά στον Ο.Α.Ε.Ε και όχι στο Ι.Κ.Α. Να υποχρεωθούν να ασφαλίζουν αυτοί τους εργάτες τους στο Ι.Κ.Α. και όχι οι ιδιοκτήτες. Με αυτό τον τρόπο θα αναγκαστούν να εκδίδουν Α.Π.Υ ειδικά για τις νέες οικοδομές. Το ποσό των αποδείξεων αυτών δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο από το Ελάχιστο κόστος κατασκευής που κατατίθεται από τον Μηχανικό μελετητή. Θα μειωθεί έτσι και η εισφορο-αποφυγή γιατί προκειμένου να μειώσουν τα φορολογητέα έσοδά τους θα αναγκάζονται να δηλώνουν τα πραγματικά ημερομίσθια που καταβάλουν στους εργάτες που απασχολούν. Οι εργάτες που απασχολούν θα φορολογηθούν και αυτοί με τη σειρά τους για τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι για τα πλασματικά που φορολογούνται αυτή τη στιγμή. Αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του ελάχιστου κόστους κατασκευής πάνω σε ρεαλιστικά κόστη.
    5. Εφαρμογή του πόθεν έσχες σε όλους τους εργολάβους και υπεργολάβους οικοδομών.
    6. Έλεγχο στις πωλήσεις των ακινήτων σύμφωνα με την νομοθεσία αν υποκρύπτονται κέρδη από κρυφή άσκηση εργολαβιών.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:34 | Nick

    Όταν μιλάμε για ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικά τους δικηγόρους έχει επικρατήσει μία λανθασμένη άποψη ότι όλοι είναι μεγαλοδικηγόροι με τεράστιο εισόδημα και φυσικά όλοι αποκρύπτουν τα πραγματικά έσοδα από την εφορία.

    Στην πραγματικότητα και με παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, ισχύουν άλλα: 50% των δικηγόρων είναι κάτω της πενταετίας (νέοι δικηγόροι) και κατά μέσο όρο κάνουν πέντε (5) παραστάσεις δικαστηρίων το χρόνο.

    Εκ των πραγμάτων λοιπόν σε ένα κλάδο που υπάρχει κρίση λόγω και του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού επαγγελματιών σε σχέση με το αντικείμενο, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε ούτε για φορολόγηση με βάση τα τετραγωνικά του γραφείου ούτε με βάση την οδό του γραφείου.

    Δυστυχώς ελάχιστοι κακοί επαγγελματίες δίνουν κακό όνομα σε όλο τον κλάδο και φυσικά γινόμαστε αποδιοπομπαίοι τράγοι σε όλα τα ΜΜΕ ταοποία αναφέρουν μεμονωμένες περιπτώσεις ως κανόνα.

    Σίγουρα επιδέχεται βελτιώσεις το υπάρχον σύστημα φορολογίας αλλά πρέπει επίσης να λάβει υπόψη ότι ο δικηγόρος ως «άμισθος δημόσιος υπάλληλος» ανήκει σε μία ειδική κατηγορία παροχής υπηρεσιών οι οποίες δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα.

    Θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα βαρύ και άδικο για τον απλό πολίτη στον οποίο τελικά και θα μετακυλιστεί ο όποιος ΦΠΑ ή άλλη νέα φορολόγηση να πρέπει να πληρώσει παραπάνω χρήματα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει νομικά την περίπτωση που τον απασχολεί.

    Το μέτρο για την συλλογή αποδείξεων δικηγόρων που θα εκπίπτουν το θεωρώ εξαιρετικό και πρέπει να εφαρμοστεί.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:13 | ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΙΤ. ΜΗΧ

    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Η φορολόγηση των οικοδομικών επιχειρήσεων έχει πολλές ιδιορρυθμίες που οφείλονται αφ ενός στη διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου, που απαιτεί περίπου μια τριετία. Αγορά οικοπέδου, σύνταξη σχεδίων, έκδοση αδείας, κατασκευή του κτίσματος και μετά πώληση αυτού. Από τα τρία αυτά χρόνια τα έσοδα εισπράττονται συνήθως τον τρίτο χρόνο. Τα απαιτούμενα ποσά μεγάλα η χρηματοδότηση ακριβή και η πώληση αβέβαιη.

    Στη φορολόγηση των οικοδομικών επιχειρήσεων έχουμε τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

    1.Των υπεργολάβων στεγασμένων επαγγελμάτων (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ).

    Στα στεγασμένα επαγγέλματα είθισται να αγοράζει ο κατασκευαστής τα υλικά και να δίνει κάποιο τιμολόγιο ο υπεργολάβος περίπου στο 50% για να έχουν μικρότερο ΦΠΑ. Πιθανώς να αυξηθεί με την κατάργηση των συντελεστών και φορολόγηση των οικοδομικών επιχειρήσεων, με βάση έσοδα – έξοδα.

    2.Των εργαζόμενων στη οικοδομή (μπετατζήδες, κτίστες, σοβατζήδες, ελαιοχρωματιστές, πλακοστρώσεις-επενδύσεις).

    Εδώ υπάρχει μια ιδιορρυθμία. Οι εργάτες που εργάζονται στα επαγγέλματα αυτά αλλά και οι ίδιοι οι υπεργολάβοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ της οικοδομής, οι αποδείξεις των υλικών που χρησιμοποιούν κόβονται απευθείας στην οικοδομική επιχείρηση και για το κέρδος που περιέρχεται στους εργολάβους αυτούς δεν κόβεται απόδειξη και επομένως δεν φορολογούνται. Εάν ζητηθεί να κόψουν τιμολόγιο δεν μπορούν να έχουν έξοδα αφού οι εργάτες που εργάζονται γι αυτούς και πληρώνονται από αυτούς, σύμφωνα με το νόμο ασφαλίζονται από τον κατασκευαστή και οι δαπάνες των τεκμαρτών αμοιβών τους, σύμφωνα με τις δηλώσεις κατασκευαστή στο ΙΚΑ, θεωρούνται έξοδα της οικοδομής.
    Ενας ρεαλιστικός τρόπος έμμεσης φορολόγησης θα ήταν να υποχρεούται ο κατασκευαστής να έχει τιμολόγια αυτών των εργασιών από υπεργολάβους ίσα με το 25% της αντίστοιχης εργατικής δαπάνης. Σημειωτέον ότι είναι απόλυτα δίκαιος ο τρόπος αυτός και έχει το πλεονέκτημα ότι η αντίστοιχη εργατική δαπάνη υπολογίζεται από το ΙΚΑ κατά την έκδοση της άδειας της οικοδομής και επομένως είναι προκαθορισμένη..

    3.Τη φορολόγηση αυτής ταύτης της επιχείρησης.

    Η φορολόγηση της οικοδομικής επιχείρησης μέχρι σήμερα γίνεται κατά 50% των κερδών με συντελεστή 20% το δε υπόλοιπο καταμερίζεται σε δύο συνήθως εταίρους και φορολογείται με την κλίμακα. Μέχρι τώρα το κέρδος βρισκόταν με τεκμαρτό συντελεστή 15% της αντικειμενικής αξίας προσωρινά και τελικά με φορολόγηση της διαφοράς των πραγματικών κερδών, βάσει βιβλίων, κατά το 40% αυτών.
    Με την κατάργηση του 15% και 40% και της αυτοτελούς φορολόγησης του 50% των τεκμαρτών κερδών καθίσταται πλέον απόλυτα ασύμφορη αν όχι καταστρεπτική η κατασκευή οικοδομών προς πώληση και ακόμη περισσότερο γιατί η φορολόγηση θα γίνεται σε μία χρήση με μεγάλο φορολογικό συντελεστή και με δυο χρήσεις αφορολόγητες.
    Παράδειγμα σε κατασκευή δυο διαμερισμάτων στη Δροσιά Αθηνών αντικειμενικής αξίας 1.000.000 Ευρώ στην πρώτη περίπτωση ο συνολικός φόρος, που κατέβαλαν οι κατασκευαστές, ανήρχετο σε 35000 ευρώ, το πραγματικό κέρδος ανήρχετο σε 125000 ευρώ για καθένα από τους δύο εταίρους ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο φόρος θα ανέλθει σε 100000 περίπου και το κέρδος θα είναι μόλις 90000 ευρώ για καθένα από τους δυο εταίρους.
    Υπενθυμίζω ότι η οικοδομική επιχείρηση για την πώληση των διαμερισμάτων απαιτεί μια τριετία..
    Τα παραπάνω «κέρδη» θα πρέπει να κατανεμηθούν σε τρία χρόνια (ετήσιο κέρδος επομένως στην πρώτη περίπτωση 40000 – μηνιαίο 2900 Ε και στη δεύτερη περίπτωση ετήσιο 30000 – μηνιαίο 2000 Ε).

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ. ΤΟΥΤΟ ΙΣΧΥΕ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:48 | Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Σπέντζας

    1) Συμφωνώ με την προτεινόμενη λύση.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:26 | igoudro

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Εφόσον υπάρχει ελάχιστη αμοιβή στις παραστάσεις και στα συμβόλαια, να εφαρμοστεί η διαδικασία που εφαρμόζεται στους μηχανικούς απο τους οποίους δεν ξεφευγει τίποτε. Να κατατίθεται από τον πελάτη η ελάχιστη προβλεπόμενη αμοιβή στην Τράπεζα.
    1. Από εκεί θα μπορεί να παρθεί άμεσα το ΦΠΑ.
    2. Από την Τράπεζα θα ενημερώνεται κάποιο τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών για την κατάθεση αμοιβής. Ετσι θα είναι γνωστες οι αμοιβες του κάθε επαγγελματία , δικηγόρου ή συμβολαιογράφου. (τα ελάχιστα για τις παραστασεις και για τα συμβόλαια)
    3. Δεν θα εκροσωπείται ο πελάτης από δικηγόρο εάν δεν έχει καταβληθει η αμοιβή του. (θα προσκομίζεται το γραμμάτιο αμοιβής στον γραμματέα του δικαστηρίου). Την κατάθεση της αμοιβής θα την κάνει ο πελάτης την προηγούμενη μέρα.
    4. Στα συμβόλαια θα γίνεται η ίδια δουλειά και δεν θα μπορεί να μεταγραφεί το συμβόλαιο στο Υποθηκοφυλακείο εάν δεν υπάρουν τα πληρωμένα γραμμάτια αμοιβών των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων συνοδευόμενα από κατάσταση που θα φαίνεται η αντικειμενική αξία και ο υπολογισμός αμοιβής. Την κατάσταση αυτή θα κοινοποιεί το Υποθηκοφυλακείο στο τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών που προαναφέθηκε.

    Τρόποι υπαρχουν για την φοροδιαφυγή. Πολιτική βούληση θέλει και ελπίζω η κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στις πιέσεις των νομικών. Δεν θα είναι αυτοί οι μάγκες και οι αλλοι τα κορόιδα. Αυτοί μπορεί να έχουν τη δύναμη να κλείνουν τα δικαστήρια αλλά στη σημερινή οικονομική κατάσταση που καλούμαστε όλοι να συνεισφέρουμε δεν θα είναι καθόλου απίθανο να δημιουργηθεί και αντικίνημα στις απεργίες τέτοιου είδους (δικηγόρων, ταξιτζήδων κλπ) οι οποίοι έτσι επειδή απλά δεν θέλουν να πληρώσουν φόρο.

    ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ….

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:23 | Ηλίας Κ.

    Κατ’αρχήν ελπίζω με την συμμετοχή στο φόρουμ να μην υποστούν φακέλωμα οι απόψεις μας από…»διάφορες» υπηρεσίες (βλ. σκάνδαλο Vodafone κλπ.).
    Βρισκόμαστε στο 2010 και πιστεύω το πρόβλημα δεν είναι στην ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη απλού μηχανισμού εφαρμογής των νόμων. Εσκεμμένα δημιουργούνται γραφειοκρατικά «τέρατα» τα οποία είναι εκτροφεία της διαφθοράς. Χιλιάδες σελίδες φορολογικών διατάξεων που αναγκάζουν τον πολίτη να τεθει στην κρίση των εφοριακών, οι οποίοι με την σειρά τους έχοντας το «μέλι» στα χέρια το…δοκιμάζουν.
    Όταν έχετε το πανίσχυρο πληροφοριακό σύστημα της Γ.Γ.Π.Σ. στην διάθεση σας, ο νέος νόμος τι χρειάζεται; Είναι δυνατόν το 2010 να μην ξέρετε τι περιουσία έχει ο κάθε πολίτης; Τι αυτοκίνητο, τι σπίτι, τι ομόλογα, τι μετοχές;;;; Να μην μπορείτε να κάνετε διασταυρώσεις;;;; Όλα είναι γνωστά και το κράτος πανίσχυρο…αν θέλει…Απλώς η γενικότερη ασάφεια και το γραφειοκρατικό αλαλούμ ευνοεί τις εστίες διαφθοράς.
    Αν θέλετε να κάνετε κάτι σωστό, φιλολαικό και δίκαιο, ορθώστε ένα «τείχος» ασφαλείας (όπως στους Η/Υ) μεταξύ πολιτών και δημόσιων υπηρεσιών. Μηδενική φυσική παρουσία των φορολογούμενων στις ΔΟΥ. Αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Απλά πράγματα αλλά όταν ακούς ότι π.χ. χιλιάδες δηλώνουν «μαιμού» πολύτεκνοι και ποτέ κανείς δεν τσέκαρε τα πιστοποιητικά τους τι περιμένεις…
    Δεν περιμένω τίποτα θετικό και από αυτό το νομοσχέδιο, παρά μόνο νοεφιλελεύθερη αντιλαική φοροεπιδρομη…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:33 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ.

    Σε ότι αφορά τους μηχανικούς (αφού ανήκω σε αυτούς) , σημειώστε ότι ανήκουν στην ευτυχή κατηγορία για την ΕΦΟΡΙΑ , αφού χάρις στην ύπαρξη αυτών εισπράττεται ένα γενναίο ΦΠΑ από τις αποδείξεις εσόδων τους. Μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι με την χρήση λογιστικού προσδιορισμού, αν κάποιος πραγματικά ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός με μεγάλα έσοδα θέλει να διαφύγει επί των καθαρών του τότε φυσικά θα προσπαθήσει να μειώσει τα έσοδά του με αποδείξεις και φυσικά αυτό θα οδηγήσει σε στέρηση και του ΦΠΑ που αποδίδει (γιατί υπάρχουν οι πολλές χιλιάδες μηχανικοί της πλειοψηφίας ίσως που τα έσοδά τους είναι συγκεκριμένα αφού είναι πραγματικά αμειβόμενοι υπάλληλοι και εικονικά ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά τίποτα δεν μπορούν να διαφύγουν στα πενιχρά ακαθάριστα επιβίωσης). Κανονικά ο εξωλογιστικός προσδιορισμός θα ήταν ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟ για την ΕΦΟΡΙΑ όχι μόνο όπως ισχύει για τους μηχανικούς αλλά για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα μπορούσε το κράτος ενδεχομένως να θεσπίσει ένα πιο αυστηρό κατώτατο συντελεστή π.χ. 60% που υπάρχει ήδη για πολλές περιπτώσεις εργασιών μηχανικών. Τότε θα μπορούσε αφενός μεν να εξασφαλίσει από όλους ένα καθαρό κίνητρο δήλωσης όλων των εσόδων τους αφετέρου την εισροή ΦΠΑ επί του συνόλου των ακαθαρίστων αφού αυτά δεν θα κορύφωναν τα καθαρά εισοδήματα. Περαιτέρω ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ του δημοσίου θα ήταν τεράστιο και για την ξεκάθαρη εργασία της ΕΦΟΡΙΑΣ αφού δεν θα ήταν υποχρεωμένοι επαγγελματίες (μηχανικοί) κτλ και ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ να ξεσκονίζουν βιβλία με πληθώρα αποδείξεων (και μάλιστα μειωμένων όπως φοροτεχνικά επιτρέπεται σήμερα) ώστε να προκύπτει το καθαρό εισόδημα , καταργώντας μάλιστα περιπτώσεις συνδιαλλαγής και εκβιασμού/συμβιβασμού ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ με τον ελεύθερο επαγγελματία κάτι που ούτως ή άλλως με τον εξωλογιστικό προσδιορισμό δεν άφηνε σε εφοριακούς και επαγγελματίες τέτοια σκοπιμότητα εκβιασμών και συναλλαγών. Με λίγα λόγια σε τέτοιο καθεστώς κάκιστης λογιστικής πρακτικής όπου κανείς τελικά δεν γνωρίζει την νομιμότητα και πρακτική παραστατικών και τελικά εκβιασμών και συναλλαγής ορισμένων με εφοριακούς, ο εξωλογιστικός προσδιορισμός θα ήταν όχι απλά επιθυμητός αλλά ίσως και σωτηρία από την επέκτασή του σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματιών με κατώτατο φυσικά συντελεστή καθαρών σε λογική τιμή. ΘΕΩΡΩ μάλιστα απαραίτητο για την πλήρη δικαιοσύνη του συστήματος , να μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας (μηχανικός κτλ) να μπορούν να διαλέξουν και τον λογιστικό προσδιορισμό αν θεωρούν ότι μία χρονιά τα έξοδά τους αυξήθηκαν για κάποιο λόγο κατακόρυφα και ο εξωλογιστικός προσδιροσιμός τους αδικεί. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΞ στο φορολογικό έτος, δηλαδή υποχρεωτικά και αμετάκλητα να δηλώνεται ο λογιστικός ή εξωλογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος ο οποίος θα είναι αμετάκλητος στον φορολογικό έλεγχο ή εκκαθάριση. Απλά μέτρα που με σοφία θα έδιναν κίνητρο και στους ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν πλήρη ακαθάριστα εισοδήματα με αναλογούντα ΦΠΑ για το δημόσιο και φυσικά ξεκάθαρο φόρο εισοδήματος χωρίς ταλαιπωρία, τάση για απόκρυψη , συνδιαλλαγή και εκβιασμό με εφορία. Σε άλλη παράγραφο (την πρώτη) είχα αναφέρει ότι κίνητρα όπως υψηλότερο αφορολόγητο και καλύτερα κλιμάκια φόρου (το αντίθετο δηλαδή με σήμερα) προς τους ελεύθερους επαγγελματίες θα έδιναν ακριβώς το δικαιότερο αίσθημα στους ελεύθερους επαγγελματίες για δήλωση εισοδημάτων και καταβολή φόρων εκ μέρους τους ώστε ΔΙΚΑΙΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ να αναγνωρίζει το κράτος ότι εργάζονται και ρισκάρουν κάθε μέρα περισσότερο από άλλους που δεν θέλησαν να αναλάβουν ποτέ αυτό το ρίσκο και την σκληρή εργασία , ενθαρρύνοντας και την επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνοντας το όνειρο της πρόσληψης στο δημόσιο που μόνο στην ΕΛΛΑΔΑ από τις χώρες της ΕΕ υπάρχει με τέτοιο βαθμό.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:58 | ΚΟΥΣΚΟΥΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Είμαι Μελετητής Τοπογράφος Μηχανικός για μία δεκαετία και πλέον.
    Είναι γνωστό ότι κάθε Μελετητής Μηχανικός δεν μπορεί να φοροδιαφύγει αποκρύπτοντας έσοδα, αφού οι αμοιβές για Μελέτες Δημοσίου λαμβάνονται μόνο όταν καταθέσεις τιμολόγιο καθώς και ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Το γεγονός αυτό καθιστά ανέφικτη την δυνατότητα φοροδιαφυγής για κάθε μελετητή.

    Επίσης, έξοδα μετακίνησης, διατροφής και διαμονής σε περιοχές όπου εκπονούμε μία μελέτη, μέχρι σήμερα δεν γίνονται δεκτά από την εφορία. Στην περίπτωση λοιπόν που φορολογηθούμε με την μορφή εσόδων-εξόδων, τι έξοδα θα μπορέσουμε να δείξουμε;

    Τέλος, από την φορολόγηση με 17% ή με 26% για τοπογραφικές μελέτες και μελέτες οδοποιίας αντίστοιχα επί του τζίρου καλούμαστε να φορολογηθούμε πενταπλάσια ή τετραπλάσια, στο 100% του τζίρου. Η αύξηση αυτή κάθε άλλο παρά δίκαιη μπορεί να χαρακτηριστεί, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη ίδρυσης εταιρικών σχημάτων, τα οποία είναι φορολογικά πιο ευέλικτα, αφού μπορούν να δείχνουν περισσότερα έξοδα (μετακίνησης, διατροφής και διαμονής).

    Η αδικία κορυφώνεται, αν σκεφτεί κανείς ότι καλούμαστε να διορθώσουμε μία οικονομική κατάσταση, η οποία έχει δημιουργηθεί από τις στρατιές Δημοσίων Υπαλλήλων, που κατά καιρούς έχουν προσληφθεί με ρουσφέτια και κάθε μήνα χωρίς να αγωνιούν και πολλές φορές χωρίς να δουλεύουν καν, περιμένουν το κράτος να τους πληρώσει.

    Ευχαριστώ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:03 | Βασίλειος Λουζιώτης

    Η χρήση ‘τεκμαρτού εισοδήματος’ είναι αντίθετη με τη λογική της φορολογίας με βάση την φοροδοτική ικανότητα. Χρησιμοποιείται κυρίως γιατί ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει καταφέρει να πιάσει όλη τη φορογητέα ύλη.

    Δμιουργεί όμως και αδικίες, όπως π.χ. στις περιπτώσεις νέων επαγγελματιών που έχουν μεν κάποιες ‘ενδείξεις’ (π.χ. το εμβαδόν ενός νεόυ οδοντιατρίου) αλλά πολύ λιγώτερο πραγματικό εισόδημα από κάποιο παλαιότερο…

    Μπορεί να είναι αναγκαίο κακό, γιατί δεν βλέπω τον κρατικό μηχανισμό να γίνεται ξαφνικά αποτελεσματικός, αλλά μακροχρόνια η προσπάθεια θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της συλλογής της φορολογητέας ύλης.

    Ίσως ένας τρόπος θα ήταν εκείνοι που διαπιστώνεται ότι φοροδιαφεύγουν (ας πούμε ένας μεγάλος γιατρός/δικηγόρος/υδραυλικός) να υφίστανται εξοντωτικές ποινές… να ‘διαλύονται’ επαγγελματικά… να διγράφονται από τους συλλόγους τους. Δρακόντια μέτρα, το καταλαβαίνω. Αν όμως αντιμετωπίζαμε έτσι 2-3 περιπτώσεις με συνέπεια και χωρίς παραγραφή, πλήρη διαφάνεια και συνεχή δημοσιοποίση των στοιχείων, τότε το κίνητρο (ο φόβος) θα ήταν αρκετά μεγάλος για τους υπόλοιπους…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:17 | Γιάννης Κ.

    Κύριοι,
    για όποιον αμφιβάλλει ότι τα μέτρα θα έχουν αναδρομική ισχύ για το 2009, προτείνω να διαβάσει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Βραδυνή σήμερα. Η απόφαση έχε παρθεί. Δεν πειράζει όμως. Ας τολμήσουν να το ανακοινώσουν και εδώ είμαστε…Το Συμβούλιο της Επικρατείας να είναι καλά…Δεν ξέρουν τι τους περιμένει.Όπως πολλοί κατέθεσαν πινακίδες για τα τέλη, έτσι και πολλοί δε θα καταθέσουν φορολογικές δηλώσεις…Τολμήστε και θα δείτε τι θα πει αντίδραση…
    Καλή χρονιά κύριε Υπουργέ και κύριε Πρωθυπουργέ. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε πολύ.Αν όμως μας φερθείτε πονηρά θα μας βρείτε απέναντι. Όλους…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 01:58 | Νίκος

    O εξωλογιστικός προσδιορισμός των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών είναι ζωτικής σημασίας για το επάγγελμα καθώς, οι μηχανικοί:
    – Δεν έχουμε σταθερό εισόδημα
    – Πολλές φορές αποτελούν «οιωνεί μισθωτούς»
    – Δεν έχουν εξασφαλισμένη σταθερή εγαρασία
    – Δεν έχουν ωράριο ούτε κατώτερο όριο μισθού
    – Δεν έχουν καμμία εγγύηση πως θα πληρωθούν
    – Δεν καλύπτονται από κάποιο ταμείο ανεργείας
    – Δεν είναι μόνιμοι (όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι)
    – Ειδικά για τα δημόσια έγρα το κράτος φορολογεί σήμερα και πληρώνει μετά από χρόνια

    Θα παρακαλούσα τους μισθωτούς αυτού του forum να διαβάσουν τα παραπάνω και να σκεφτούν τον εαυτό τους 5-6 μήνες χωρίς το σταθερό μισθό τους και τα παραπάνω…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:38 | ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΥΡΙΣΙΩΤΗΣ

    Οι αμοιβές των μηχανικών εισπράτονται από το Δημόσιο ή το ΤΕΕ, παρακρατείται ο προβλεπόμενος φόρος ενώ γίνονται όλες οι προβλεπόμενες κρατήσεις.
    ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.
    Αν γινει ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων των ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, τότε πρέπει να θεσμοθετηθούν και οι εκπτώσεις επί των αμοιβών, που ΑΤΥΠΑ σήμερα ισχύουν.
    Εξαιτίας του Ανταγωνισμού, κανείς Μηχανικούς ΔΕΝ εισπράτει τα νόμιμα από έναν πελάτη του.
    Αν ισχύσουν τα παραπάνω, με τον λογιστικό προσδιορισμό πρέπει να εμφανίζουμε τα έσοδα που πραγματικά εισπράτουμε, δηλαδή:
    Νόμιμη Αμοιβή Οικοδομικής Άδειας : 10000 €, επί των οποίων υπολογίζονται οι κρατήσεις (ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ) και ο προκαταβλητέος φόρος 10%, και φορολογικά ο μηχανικός εμφανίζει καθαρό εισόδημα 10000Χ38%Χ1.2=4560 €.

    Αν θεσμοθετηθεί ο λογιστικός προσδιορισμός, πρέπει θεσμοθετηθεί και η έκπτωση.
    Για παράδειγμα αν έχουμε έκπτωση 60%, τότε το ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ θα εμφανίζουν μεγάλη απώλεια εσόδων, και το κράτος θα φορολογεί τον Μηχανικό για ποσόν των 4000 €.
    Τι θα γίνει αν οι εμφανιζόμενες εκπτώσεις φτάσουν έως 80%?
    Θα έχουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής και χάος στην ποιότητα παραγωγής έργων?

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:12 | Ηλίας Κίτσος

    Μετατρέψτε την αδυναμία σε πλεονέκτημα:
    Εκμεταλλευτείτε το στρεβλό γεγονός ότι το Κράτος ουσιαστικά ρυθμίζει τη ροή του χρήματος στην ελληνική οικονομία, είτε άμεσα μέσω των πάσης φύσεων προμηθειών του, είτε έμμεσα μέσω των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των πάσης φύσεως συνταξιούχων. Ένας σχετικά εύκολος τρόπος ώστε να γίνει εκμετάλλευση αυτής της κατάστασης είναι ο εξής:
    α) Σταδιακή υποχρέωση συναλλαγής όλων των μισθοδοτούμενων από το κράτος (εν ενεργεία και συνταξιούχων) μέσω χρεωστικής κάρτας τύπου electron visa. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω του τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας του καθενός μισθοδοτούμενου, όπου θα μπορούσε να μπει καταρχάς ένα σχετικά μεγάλο όριο ανάληψης μετρητών (ας πούμε 1500 ευρώ/μήνα) και σταδιακά αυτό να μειωθεί μέχρι ένα σχετικά μικρό ποσό (ας πούμε 300 ευρώ/μήνα) έτσι ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να εκπαιδευτεί το κοινό στο νέο τρόπο συναλλαγής, αλλά και να εφοδιαστούν όλοι οι επαγγελματίες με μηχάνημα συναλλαγής μέσω χρεωστικής κάρτας . Είναι βέβαιο ότι σταδιακά ( μέσα σε ένα διάστημα ας πούμε ενός έτους) σχεδόν το σύνολο των συναλλαγών θα γίνεται μέσω χρεωστικής κάρτας. Στη συνέχεια το μέτρο θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στον ιδιωτικό τομέα (να καταστεί καταρχάς υποχρεωτική η μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα μέσω τραπεζικού λογαριασμού).
    β) Για να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία το μέτρο, θα πρέπει παράλληλα με τη μείωση των συναλλαγών με μετρητά, να απαγορευτεί η κατάθεση μετρητών στις τράπεζες (από οποιονδήποτε) πέραν ενός σχετικά μικρού ποσού (της τάξεως των 500 ευρώ / μήνα όταν το μέτρο θα είναι σε πλήρη εφαρμογή) , ώστε να δοθεί ακόμα πιο ισχυρό κίνητρο για συναλλαγές χωρίς μετρητά. Από την υποχρέωση αυτή θα μπορούσαν να εξαιρεθούν επαγγελματίες που θα εξακολουθήσουν να συναλλάσσονται με μετρητά όπως πχ περιπτεράδες, καντινιέρηδες, ταξιτζήδες κλπ, αλλά και για αυτούς να απαιτείται χαρτί από την οικεία ΔΟΥ κάθε φορά που θα καταθέτουν μετρητά έτσι ώστε κανείς να μην ξεφεύγει. (Σκεφτείτε κάποιον παράνομο με την ευρεία έννοια, τι θα έκανε αυτά τα μετρητά χρήματα που παίρνει πχ από το παράνομο ιδιαίτερο μάθημα, από το «φακελάκι», από τη «μίζα» κλπ, αφού δεν θα μπορούσε να τα «ξεπλύνει» όπως γίνεται σήμερα σε μια τράπεζα και εμφανίζονται ακόμα και «άνεργοι» ή δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν υψηλές τραπεζικές καταθέσεις).

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:32 | P. M.

    Ακούγεται ότι οι μισθωτοί θα διατηρούν το αφορολόγητο αν μαζεύουν αποδείξεις 4-5000 αλλά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα διατηρούν το αφορολόγητο μόνο αν μαζεύουν αποδείξεις για 10.500. Αυτή είναι η ισότιμη μεταχείριση από την πολιτεία; Ούτως ή άλλως η μεταχείριση είναι άνιση από τη στιγμή που το ύψος του αφορολόγητου είναι μικρότερο στους ελεύθερους επαγγελματίες, αν προστεθεί και αυτό το μέτρο θα έχουμε να κάνουμε με το αποκορύφωμα της ανισότητας.
    Ακούγεται επίσης ότι οι μισθωτοί αποδίδουν όλους τους φόρους. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν έχουν βάλει ποτέ το χέρι στην τσέπη τους για να τους αποδώσουν, ή καταβάλουν ελάχιστους φόρους από την τσέπη τους. Και πάλι όμως δεν πληρώνουν αυτούς τους φόρους γιατί έχουν «φορολογική συνείδηση» αλλά γιατί υπάρχουν οι παρακρατήσεις.
    Μην ξεχνάμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν ούτε 13ο ούτε 14ο μισθό, και ότι δεν είναι όλοι καταστηματάρχες για να επωφελούνται έστω και έμμεσα από αυτήν την επινόηση.
    Εύχομαι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν (γιατί ορισμένοι μπορούν) να κλείσουν τα βιβλία τους όταν αρχίσουν να ισχύουν αυτές οι παράλογες μεθοδεύσεις, για να μειωθούν ακόμα περισσότερα τα έσοδα αυτού του άδικου κράτους. Αυτή θα είναι πρακτικά η μόνη δυνατότητα που θα έχουν. Όπως ακριβώς με τα τέλη κυκλοφορίας που οι ασκήσεις επί χάρτου των λογιστών του κράτους έπεσαν έξω, γιατί ο κόσμος προτιμά να πηγαίνει με τα πόδια ή το λεωφορείο παρά να πληρώνει λεφτά χωρίς λόγο.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:50 | Ζιάννης Δημήτριος

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Ζύγα Γ. Είμαι και εγώ ελεύθερος επαγγελματίας και οι πελάτες μου είναι όλοι Α.Ε. Έτσι κόβω τιμολόγια για όλα τα έσοδα μου και δηλώνω εισόδημα πάνω από 65000 ευρώ. Για να βγάλω αυτά τα λεφτά όλη την εβδομάδα και συνήθως και τα Σαββατοκύριακα εργάζομαι πάνω από 12 ώρες. Να τονίσω ότι παρόλους τους φόρους που πληρώνω τα παιδιά μου δεν έχουν σχολικό κτήριο με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πηγαίνουν πρωί – απόγευμα στο σχολείο ενώ όποτε χρειάστηκα ιατρική περίθαλψη πήγα σε ιδιώτη γιατρό. Και όμως το κράτος με θεωρεί φοροφυγά. Έχω μειωμένο αφορολόγητο ,πληρώνω περαίωση, και έκτακτη εισφορά. Γιατί να δουλεύω τόσο και να παράγω πλούτο για την χώρα , εκτός από εμένα. Μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει?

    Ευχαριστώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:43 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Συμφωνώ με το λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος όλων ανεξαιρέτως των επαγγελμάτων είναι πιο δίκαιος .Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να καταργηθούν τα βιβλία της Α κατηγορίας του Κ.Β.Σ και να προστεθούν στις εγγραφές των βιβλίων Β κατηγορίας του Κ.Β.Σ οι επιταγές που εκδίδει ο κάθε επιτηδευματίας καθώς και αυτές που λαμβάνει, επίσης τα τιμολόγια επί πιστώσει θα πρέπει να καταχωρούνται χωριστά και να καταγράφετε ο τρόπος εξόφλησης τους έτσι ώστε η υπηρεσία να μπορεί να ελέγξει τη μη έκδοση αποδείξεων άρα και την απόκρυψη εσόδων ..
    Ναι συμφωνώ με την κατάργηση του ειδικού προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος των ΤΑΞΙ , Λεωφορείων ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λ.π είναι προκλητική θα πρέπει όλοι να φορολογηθούν με τα έσοδα τους μειον τα έξοδα τους με την κλίμακα που θα ισχύσει για όλα τα υπόλοιπα εισοδήματα .δεν είναι δίκαιο κάποιος που έχει ένα δωμάτιο προς ενοικίαση στο Καστελόριζο να πληρώνει τον ίδιο φόρο με αυτόν που έχει το ίδιο στη Ρόδο (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 33 του Κ.Φ.Ε)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:17 | Ελένη Π.

    Για την υπερκοστολόγηση των υλικών που αγοράζει το δημόσιο είτε αυτά είναι στρατιωτικό υλικό ή φαρμακευτικό υλικό προκειμένου να βγούν οι μίζες είτε των υπουργών και άλλων εμπλεκόμενων τι έχετε να πείτε; Γιατί δεν ξεκινάτε από αυτές τις σπατάλες πρώτα και μετά να βάλετε χέρι στον κόσμο που μόνιμα αποτελεί το σύνηθες φορολογικό υποζύγιο; Γιατί άραγε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο η Ελλάδα να το αγοράζει σε διπλάσια τιμή από ότι άλλα κράτη; Το ίδιο ισχύει και με τις ιατρικές δαπάνες. Δεν τα γνωρίζετε αυτά; τι σκοπεύετε να κάνετε; Να δημοσιεύονται στο διαδύκτιο τα ποσά των προμηθειών για να υπάρχει διαφάνεια. Αν μαζεύατε την σπατάλη από τις προμήθειες του δημοσίου δεν θα χρειαζόσασταν να πάρετε κανένα άλλο μέτρο για την αύξηση των εσόδων του κράτους.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:10 | ΓΕΔ

    Για τη διευκόλυνση του φορολογικού ελέγχου του εισοδήμαοτς των Ελευθέρων Επαγγελματιών και την αποφυγή των σχετικών αμφισβητήσεων προτείνεται όπως ως δαπάνες για την απόκτηση του εισοδήματος τους προβλεφθεί: α) ένα μηνιαίο ποσό (π.χ 300 ευρώ ) χωρίς αποδείξεις για την κάλυψη μικροεξόδων τους, β) ένα ποσοστό των εσόδων τους, το οποίο να βαίνει μειούμενο αυξανομένων των εσόδων, γ) για επιπλέον κάλυψη εξόδων μόνο με τιμολόγια ή αποδείξεις για σημαντικές τους δαπάνες που έχουν σχέση με την απόκτηση των εσόδων τους (π.χ ενοίκιο επαγγελματικής στέγης, αγορά εξοπλισμού κλπ). Έτσι εξαλείφονται οι περίφημες «λογιστικές διαφορές» που οδηγούν σε συναλλαγές…και καθιστούν άχρηστους τους συντελεστές καθαρού κέρδους.
    Good luck

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:22 | Ραχιώτης Π.

    Ας βάλετε τεκμήρια διαβίωσης και αφήστε τον λογιστικό τρόπο προσδιορισμού των εισοδημάτων.Πολλοί ήδη φοροδιαφεύγουν με λογιστικό προσδιορισμό φορολόγησης! Τουλάχιστον αυτοί που προσδιορίζονται τα εισοδήματά τους με ειδικό τρόπο και συντελεστές, πληρώνουν φόρους και μάλιστα τους υψηλώτερους.Τι θέλετε Έσοδα-Έξοδα=0; Kαι μηδέν φόρους;