5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:51 | ΓΕΩΡΓΙΤΣΕΑΣ-ΚΑΡΑΠΕΤΣΑΣ

    Υποχρεωτική τήρηση βιβλίων χωρίς εξαιρέσεις για όλους τους επιτηδευματίες και λογιστικός προσδιορισμός των κέρδων τους.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:29 | Korres

    Καλο είναι

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 12:18 | Νίκος

    Αξιότιμοι κύριοι ,

    Καταρχήν εύχομαι σε όλους σας μια καλή και παραγωγική χρονιά.
    Είμαι διπλωματούχος Πολιτικός μηχανικός , μέλος & συνδικαλιστής του ΠΑ.ΣΟ.Κ , δηλώνω ΟΛΑ τα εισοδήματά μου με αποτέλεσμα να έχω τα τελευταία χρόνια μιά δήλωση της τάξης των 70.000 κατά μέσο όρο.
    Δεν θα ήθελα να σχολιάσω όλες αυτές τις φήμες που ακούγονται για ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ φορολόγηση του έτους 2009 (Εσοδα-Εξοδα)μιάς και όπως δήλωσε ο Υπουργός «θα ήταν άδικο» , ούτε και την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης του κλάδου των διπλωματούχων μηχανικών διότι (κάνω copy/paste από προηγούμενο σχόλιο συναδέλφου) :

    Οι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι
    Είναι μια ειδική ομάδα επαγγελματιών που:
    1. Δικαιούται «ειδικό τρόπο» φορολόγησης για όλους τους παραπάνω λόγους.
    2. Πρέπει να φορολογείται εξωλογιστικά, με τους μοναδικούς συντελεστές όπως ορίζεται από την Νομοθεσία, μετά από σύγκριση με τον λογιστικό προσδιορισμό, γιατί είναι ειλικρινής τρόπος φορολόγησης και κατά μέσο όρο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
    3. Η πρόβλεψη ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο (και αντισυνταγματικό!).

    Απλά σας παραθέτω το πιό κάτω κείμενο που έλαβα από έναν συνάδελφο και παρακαλώ διαβάστε το με προσοχή.

    Δέκα συμμαθητές από το Γυμνάσιο ξαναβρέθηκαν μετά από 30 χρόνια και άρχισαν να κάνουν καθημερινή παρέα. Με διαφορετική οικονομική κατάσταση ο καθένας τους, αποφάσισαν να βρίσκονται στο καφενείο/ουζερί «Το Τηνιακό» όπου έπιναν τις μπυρίτσες τους και έκαναν καθημερινό λογαριασμό 100€.
    Οι 10 φίλοι συμφώνησαν επίσης να πληρώνουν τον λογαριασμό με βάση την οικονομική κατάσταση του καθενός, γεγονός που όλοι θεώρησαν δίκαιο. Έτσι πλήρωναν τον λογαριασμό ως κάτωθι (όπως περίπου πληρώνουμε τους φόρους μας):
    Όνομα Πληρώνει Εργασία Εισόδημα
    1 Αρτέμιος ταμείο ανεργίας 5.000€
    2 Βασίλειος ταμείο ανεργίας 5.000€
    3 Γεώργιος ταμείο ανεργίας 5.000€
    4 Δημήτριος ταμείο ανεργίας 5.000€
    5 Ευστάθιος 1€ Part time ταμίας 10.000€
    6 Ζαφείρης 2€ Τεχνικός Η/Υ 15.000€
    7 Ηρόδοτος 8€ Δημόσιος υπάλληλος 25.000€
    8 Θεοφάνης 12€ Δικηγόρος 40.000€
    9 Ιγνάτιος 22€ Γιατρός 70.000€
    10 Κωνσταντίνος 55€ Επιχειρηματίας 200.000€
    ΣΥΝΟΛΟ 100€

    Οι φίλοι μας, πλήρως ικανοποιημένοι με την συμφωνία, βρισκόταν καθημερινά για τις μπυρίτσες τους. Ο καφετζής, ο Δήμος, που απέκτησε ξαφνικά 10 νέους πελάτες, σαν επιχειρηματικό μυαλό που ήταν, και για να μην τους χάσει από πελάτες, τους λέει ένα Σαββατόβραδο: «Επειδή είσαστε οι καλύτεροι πελάτες μου, θα σας κάνω έκπτωση 20€ στον λογαριασμό σας! Έτσι από εδώ και στο εξής θα μου δίνετε 80€ για τις μπύρες σας αντί για 100€!».
    Ξαφνικά οι 10 φίλοι μας απέκτησαν ένα πρόβλημα να λύσουν: τι ποσό θα πλήρωνε τώρα ο καθένας τους εάν συνέχιχαν να πληρώνουν τον λογαριασμό όπως πληρώνουμε τους φόρους μας; Πως θα μοίραζαν την μείωση των 20€ μεταξύ των;
    Ο Αρτέμιος (1ος) είπε στους υπόλοιπους ότι λογικό θα ήταν οι τέσσερις πιο φτωχοί να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τίποτε, και οι υπόλοιποι έξι να μοιραστούν την έκπτωση ισόποσα μεταξύ των. Δηλαδή ο καθένας από τους έξι να πληρώνει 3,33€ λιγότερα. Εάν γινόταν αυτό, ο Ευστάθιος (5ος), και ο Ζαφείρης (6ος), πίνοντας δωρεάν μπύρες, θα κέρδιζαν και χρήματα καθημερινά! Αυτή η ιδέα απορρίφτηκε πάραυτα από τους υπόλοιπους!
    Έτσι οι δέκα (10) φίλοι μας ζήτησαν την βοήθεια του Δήμου του καφετζή που τους πρότεινε την παρακάτω λύση:
    Όνομα Πλήρωνε Πληρώνει Διαφορά % μείωσης
    1 Αρτέμιος
    2 Βασίλειος
    3 Γεώργιος
    4 Δημήτριος
    5 Ευστάθιος 1€ 1€ 100%
    6 Ζαφείρης 2€ 1€ 1€ 50%
    7 Ηρόδοτος 8€ 5€ 3€ 38%
    8 Θεοφάνης 12€ 8€ 4€ 33%
    9 Ιγνάτιος 22€ 18€ 4€ 18%
    10 Κωνσταντίνος 55€ 48€ 7€ 13%
    ΣΥΝΟΛΑ 100€ 80€

    Και οι 10 φίλοι μας είχαν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. Οι 4 πιο φτωχοί εξακολουθούν να πίνουν τις μπυρίτσες τους δωρεάν. Ο 5ος της παρέας (Ευστάθιος) δεν πληρώνει πλέον τίποτε. Οι 5 που θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον λογαριασμό, τώρα πληρώνουν λιγότερα.
    Όμως, όταν βρέθηκαν έξω από το καφενείο, άρχισαν να συγκρίνουν πόσο λιγότερο πλήρωνε ο καθένας και έτσι άρχισαν οι γκρίνιες…
    •«Εγώ κέρδισα μόνο 1€ από την έκπτωση» είπε ο Ευστάθιος (5ος). «Αλλά ο Κωνσταντίνος κέρδισε 7€!»
    •«Σωστά» είπε ο Ζαφείρης (6ος). «Και εγώ κέρδισα 1€ αλλά είναι αδικία που ο Κωνσταντίνος κέρδισε 700% περισσότερα!»
    •«Αυτό είναι αλήθεια» είπε ο Ηρόδοτος (7ος). «Εγώ κέρδισα 3€ και αυτός 7€. Οι πιο πλούσιοι κερδίζουν τα πιο πολλά!» (Σ.Σ: ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ)
    •Ταυτόχρονα σχεδόν οι 4 πρώτοι (Αρτέμιος, Βασίλειος, Γεώργιος και Δημήτριος) ούρλιαζαν: «ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ. Εμείς ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Το σύστημα εκμεταλλεύεται μονίμως τους φτωχούς!»
    Οι εννιά φίλοι, όλοι δυσαρεστημένοι με τον Κωνσταντίνο που κέρδισε τα πιο πολλά, το περικύκλωσαν έξω από το καφενείο, τον έκαναν τουλούμι στο ξύλο και τον άφησαν αναίσθητο στο πεζοδρόμιο της Λεωφ. Αλεξάνδρας…
    Την επόμενη μέρα, την Κυριακή, όπως ήταν αναμενόμενο, ο δαρμένος της παρέας, ο Κωνσταντίνος, δεν εμφανίστηκε στο καφενείο. Οι υπόλοιποι εννιά έπιναν χαρούμενοι τις μπυρίτσες τους έχοντας ταυτόχρονα βγάλει και το άχτι τους με τον Κωνσταντίνο!
    Η χαρά όμως τους κόπηκε απότομα όταν ήλθε η ώρα του λογαριασμού! Τότε ανακάλυψαν ότι τα χρήματα που είχαν όλοι μαζί πάνω τους ήταν μόλις 32€… Ούτε τον μισό λογαριασμό δεν μπορούσαν να πληρώσουν γιατί τους έλειπαν τα 48€ του Κωνσταντίνου…
    Ο καφετζής αγανακτισμένος γιατί έχασε τα λεφτά του, τους έκοψε την έκπτωση.
    Οι φίλοι δεν ξαναβρέθηκαν γιατί οι 4 πρώτοι δεν είχαν λεφτά για μπυρίτσες και ο τελευταίος που έβαζε και τα περισσότερα δεν του άρεσε και πολύ το γεγονός ότι οι άλλοι έπιναν με τα λεφτά του και τον έδερναν κιόλας.
    Λοιπόν, φίλοι ,συνεργάτες, συγγενείς ,συνάδελφοι, εργαζόμενοι ,άνεργοι, συμφοιτητές και δημοσιογράφοι: Έτσι ακριβώς δουλεύει και το σύστημα πληρωμής των φόρων.
    Οι πιο πλούσιοι πληρώνουν τα πιο πολλά. Όταν όμως γίνεται μείωση φόρων, αυτοί που πλήρωναν τους υψηλότερους φόρους κερδίζουν τα πιο πολλά από την μείωση!
    Εάν τους φορολογείς περισσότερο από τους άλλους και τους επιτίθεσαι επειδή έχουν την ευχέρεια που εσύ εκμεταλλεύεσαι, μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν ποτέ στο «καφενείο».
    Στη πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσουν να πίνουν μπύρες σε άλλα «καφενεία», εκτός της χώρας πιθανόν, όπου η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο φιλική και πιθανώς οι μπύρες να κοστίζουν λιγότερο!!!
    Για όσους κατάλαβαν, δεν απαιτείται εξήγηση!
    Για όσους ΔΕΝ κατάλαβαν, ΔΕΝ υπάρχει εξήγηση!
    Υ.Σ. Αυτό το άρθρο, είναι παράφραση ενός («Bar Stool Economics» ) που έγραψε ο David Kamerschen, Ph.D., Professor of Economics, University of Georgia.

    Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας!!

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 11:31 | Ιωάννης Κωτσιόπουλος

    Μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος του φορολογικού νομοσχεδίου. Θα δημιουργηθεί μια ολοκληρη στρατιά εφοριακών που θα ελέγχουν γραμμή προς γραμμή όλα τα βιβλία επαγγελματιών για να εντοπίσουν τα επιτρεπόμενα έξοδα. Και έπειδή βέβαια η έννοια «έξοδο» είναι θολή, θα εναπόκειται στην κρίση του ελεγκτή το τι θα θεωρήσει ότι είναι έξοδο. Ιδού περιβάλλον συνδιαλλαγής-διαπλοκής-αυθαιρεσίας λαμπρόν.
    Επιπλέον, σε μια χώρα εχθρική στους επενδυτές, κάνουμε τα πράγματα ακόμη χειρότερα με την μη αναγνώριση του επενδυτικού κινδύνου. Θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει το κράτος ότι 10000 ευρώ μισθός είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία από 10000 ευρώ αμοιβή ενός ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος δεν προστατεύεται από καμία αποζημίωση ή καμία διάταξη ωραρίου 8 ωρών ή κανένα δικαίωμα αδείας ή καμία εγγύηση ότι αυτό το εισόδημα θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον.
    Ο περίφημος λογιστικός προσδιορισμός σε όλες τις κατηγορίες το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι η εξαφάνιση κάθε ελεύθερου επαγγελματία (και όσων εργάζονται γι’ αυτόν, π.χ. βοηθοί) και κάθε μικρής επιχείρησης. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ακόμη πιο καταστροφική συρρίκνωση της οικονομίας.
    Φαίνεται ότι δυστυχώς το κράτος δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει αυτό που τα όργανα της Ευρ. Επιτροπής επαναλαμβάνουν διαρκώς, δηλ. ότι η μικρή επιχείρηση είναι η καρδιά και η δύναμη της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
    Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι η διεύρυνση των συντελεστών κέρδους για όλες τις δραστηριότητες με ανώτατο συντελεστή περίπου 80% επί των εσόδων (π.χ. για παροχή υπηρεσιών) σε συνδυασμό και με ένα σύνολο αντικειμενικών (αλλά όχι εξοντωτικών) κριτηρίων. Για τις μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγελματίες αυτό το σύστημα θα πρέπει να αντικαταστήσει την αναχρονιστική εσοδο-εξοδο-λογία σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, εκτός ειδικών περιπτώσεων. Ετσι και έσοδα εγγυημένα θα υπάρξουν για το κράτος και θα σταματήσει επιτέλους η ατέλείωτη συλλογή κάθε μορφής χαρτιού. Ταυτόχρονα θα απελευθερωθούν υπαλληλοι των εφοριών για πιο παραγωγικούς ελέγχους εκέι που πραγματικά χρειάζονται (πλαστά τιμολόγια, παραεμπόριο στους δρόμους κλπ.).
    Τελος, μια ακόμη εφαρμογή του μέτρου της περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων μέχρι και το έτος 2009 θα φέρει πρόσθετα έσοδα και θα δώσει τη δυνατότητα να χτιστεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη σαν μια κίνηση καλής θέλησης.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 10:21 | Ηλίας Κίτσος

    Μήπως τελικά ο λογιστικός τρόπος προσδιορισμού των εισοδημάτων, αν και δικαιότερος θεωρητικά, εντούτοις αποδειχθεί στην πράξη «’Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν». Είστε σίγουροι ότι θα εισπράξετε περισσότερα από τον μέσο οδηγό ταξί από αυτά που εισπράττετε σήμερα? Τι σας κάνει να πιστεύετε κάτι τέτοιο? Το ίδιο το Υπουργείο παραδέχεται ότι ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας δηλώνει σαφώς κάτω του αφορολόγητου, τι θα εμποδίσει και τον οδηγό ταξί να κάνει το ίδιο αφού με το λογιστικό τρόπο θα φορολογείται βάση εσόδων – εξόδων (κόβει ελάχιστες αποδείξεις και βάζει στα έξοδά του τα πάντα που αφορούν αυτοκίνητο, εννοείται και του ταξί και του δικού του ΙΧ και της γυναίκας του, τόσο απλά!). Μήπως θα ήταν σοφότερο από πλευράς Υπουργείου, να εκμεταλλευτεί την αύξηση κατά 100% που έχουν δώσει οι «άλλοι»;) (δίδεται σταδιακά στα κόμιστρα των ταξί από πέρυσι τον Μάιο μέχρι τον Μάιο του 2010) ? Έτσι το μόνο που έχει να κάνει το Υπουργείο είναι να αυξήσει το φορολογητέο από 16.000 ευρώ που είναι τώρα, σε ένα ποσό της τάξεως των 25.000 Ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί και σημαντικότατη αύξηση στα κρατικά έσοδα (μακάρι να δήλωναν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες τόσα) αλλά και «εύπεπτο» είναι το μέτρο τόσο από την κοινωνία όσο και από τους οδηγούς ταξί. Με παρόμοιο τρόπο κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και οι άλλες περιπτώσεις κλάδων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Για παράδειγμα οι επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών θα μπορούσαν να παίρνουν την άδεια που απαιτείται να έχουν, μέσω πλειστηριασμού από τον εκάστοτε Δήμο, με μια τιμή εκκίνησης που θα ικανοποιούσε το Υπουργείο αλλά δεν θα ήταν και εξωπραγματική για τους μικροπωλητές (πχ 700 Ευρώ ανά χρόνο ανά λαϊκή αγορά που δραστηριοποιούνται) χωρίς άλλη υποχρέωση από μέρους τους.
    ΥΓ Δεν είμαι ούτε μικροπωλητής ούτε ταξιτζής, απλά ένας πρακτικά σκεπτόμενος πολίτης.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 09:56 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΣ

    Κατ’ αρχήν λογιστικός προσδιορισμός σημαίνει πλήρη καταγραφή των εισοδημάτων και των δαπανών του υποκειμένου και εξαγωγή του πραγματκού αποτελέσματος. Αν εννοείτε αυτό είναι ευχής έργον. Το θέμα όμως είναι πως θα καταγραφούν αυτά τα εισοδήματα αν δεν εκδίδνται τα νόμιμα παραστατικά και δεν υπάρχουν αναμφισβήτητες δικλέιδες ελέγχου.
    Στις γενικές παρατηρήσεις επιφυλάσσομαι να προτείνω μερικές.

  • Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας;

    Είμαι ελευθεροεπαγγελματίας ιατρός, έζησα τα αντικειμενικά κριτήρια του ΠΑΣΟΚ και θα αναφερθώ στην εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων που θα αφορούν το ιατρικό επάγγελμα.
    Υπάρχουν στην Ελλάδα σήμερα 60.000 ιατροί. Οι 30.000 ιατροί εργάζονται στο ΕΣΥ και στα Πανεπιστήμια (με την ευκαιρία ποια μέτρα θα πάρετε κατά της διαφθοράς των ιατρών στα νοσοκομεία ;). Οι άλλοι 30.000 ιατροί είναι ελευθεροεπαγγελματίες. 8.000 απ’ αυτούς είναι άνεργοι, αλλά διαθέτουν ΑΦΜ και θα τους αφορούν τα αντικειμενικά κριτήρια. Από τους υπόλοιπους, 22.000, οι περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν περίπου τα πραγματικά τους εισοδήματα, διότι ο κάθε ασφαλισμένος χρησιμοποιεί τον ασφαλιστικό του φορέα ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ(μισθωτοί ιατροί) και δεν περισσεύουν για να πληρώσει τον ιατρό. Οι υπόλοιποι έχουν υψηλά εισοδήματα και τα οποία δεν δηλώνουν, παρά ένα μέρος από αυτά.
    Εφαρμόζοντας τα αντικειμενικά κριτήρια, θα επιτύχετε το παρακάτω παράδοξο : Με το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα (όποια κριτήρια κι αν θεσπίσετε), θα υποχρεώσετε τους περισσότερους απλούς ιατρούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους χωρίς πραγματικά να έχουν εισπράξει το εισόδημα που τους επιβάλλουν τα αντικειμενικά κριτήρια. Αντίθετα οι μεγαλογιατροί θα σας καλύψουν με άνεση το κατώτερο φορολογητέο εισόδημα των αντικειμενικών κριτηρίων, πληρώνοντας ελάχιστους φόρους παραπάνω. Αλλά το σπουδαιότερο και το ποιο άδικο είναι ότι θα συνεχίσουν να μην κόβουν αποδείξεις, διότι δεν θα δεχθούν φορολογικό έλεγχο όσο ισχύουν τα αντικειμενικά κριτήρια. Ας να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι, οι μεγαλογιατροί σας συμβουλεύουν να εφαρμόσετε τα αντικειμενικά κριτήρια. Έτσι για μια ακόμη φορά ένα φορολογικό μέτρο θα οδηγήσει τους φτωχότερους των ιατρών να πληρώσουν περισσότερους φόρους, που δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό τους εισόδημα. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί η εξουσία από χρόνια προσπαθεί με τα μέτρα που παίρνει σε όλα τα επίπεδα, να προσέχει με μαθηματική ακρίβεια να μην θίξει τους μεγάλους φοροφυγάδες.
    Αντί για αντικειμενικά κριτήρια, η πρόταση μου για τους ιατρούς είναι η παρακάτω :
    Τη σύγκριση των συνολικών καθαρών εισοδημάτων που δήλωσε στην εφορία για όσα χρόνια ασκεί το επάγγελμα του ιατρού, ή τουλάχιστον για τα 10 τελευταία χρόνια που δεν έχει ελεγχθεί από την εφορία, με τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μέσα από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, μέσα από το κτηματολόγιο και τα υποθηκοφυλάκεια όλων των περιοχών της Ελλάδος και μέσα από τις οφ σορς εταιρείες, που πιθανόν διαθέτει.
    Ας του χαρίσετε και τη μεγάλη ζωή που έζησε κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα.
    Η υπάρχουσα διαφορά ανάμεσα στα δηλωθέντα και την αξία των αποκτηθέντων, (με τιμές της εποχής που αποκτήθηκαν) και των καταθέσεών του, αποτελεί τη φορολογητέα ύλη, στο φόρο της οποίας πρέπει να προστεθούν και τα ανάλογα πρόστιμα.
    Τέλος θα έλεγα ότι η περαίωση θα μπορούσε γίνει από ιδιωτική εταιρεία, χωρίς κανείς από τους εμπλεκομένους να το γνωρίζει. Οπου εμπλέκονται οι εφοριακοί σας, οι δικαιούχοι είναι δύο : αυτοί και το κράτος. Δεν χρειάζεται η άποψη τους, διότι υπάρχει αναμφισβήτητη διαφάνεια στη παραπάνω πρόταση.
    Αυτά είναι τα πλέον αντικειμενικά, δίκαια και αποδοτικά κριτήρια που μπορούν να υπάρξουν και αν τα εφαρμόσετε και στους 30.000 ιατρούς του ΕΣΥ, θα μπουν στα ταμεία του κράτους τόσοι φόροι που δεν μπορείτε να τους φανταστείτε, από τους έχοντες.

    Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων

    Για όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες όποια κριτήρια και αν εφαρμόσετε, εξειδικευμένα ή όχι για κάθε επάγγελμα, θα αποδώσουν το πρώτο χρόνο αλλά στη συνέχεια θα προσαρμοστούν σε αυτά οι φορολογούμενοι, χωρίς κανένα ιδιαίτερο κέρδος για το κράτος. Γράφτηκε στις εφημερίδες ότι τα κριτήρια θα καθορίζονται από την οικονομική κατάσταση και την ακριβή ζωή του κάθε φορολογούμενου : από τη κίνηση των πιστωτικών καρτών του και της οικογένειας του, από την αξία του(των) αυτοκινήτου (των), από τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού του και την αξία του, από τη εμπορική θέση της επαγγελματικής του στέγης και τα τετραγωνικά της μέτρα κλπ
    Σ΄όλα αυτά τα κριτήρια μπορεί και μέσα ακόμη στον ίδιο χρόνο εφαρμογής τους, να προσαρμοστεί ο φορολογούμενος. Δηλ. να καταργήσει τις πιστωτικές κάρτες, να αντικαταστήσει το αυτοκίνητό του με ένα πολύ μικρότερου κυβισμού, να μετακομίσει σε μια μικρότερη επαγγελματική στέγη, να μεταβιβάσει το σπίτι του στο άνεργο παιδί του……..
    Τέλος
    Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, ήταν ο εμπνευστής των αντικειμενικών κριτηρίων που εφαρμόστηκαν από Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (ήταν τότε Υφυπουργός Οικονομικών) στους ελευθεροεπαγγελματίες, που σήμερα παραδέχεται ότι ήταν ένα άδικο μέτρο.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:48 | ΚΡΗΤΙΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ Κ.Κ.
    ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΑΞΙ(ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ 50%).ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΩ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 16.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΩ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ~8.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ(ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ~3.000, ~ΟΑΕΕ 2.500, ΦΠΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΣΦ.ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ,ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΛΠ ~2.500)
    ΑΝ ΕΚΔΙΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΦΠΑ ΑΠΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΛΠ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΚΤΕΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ, ΟΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ~ 10.ΟΟΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΟΛΟΛΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΣΤΑ 14.000 ΕΥΡΩ!
    ΕΤΣΙ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΑΣ!
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΛΑΔΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!
    ΜΕ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΚΑΘΑΡΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ-ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΕΚΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΑΞΙ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ!
    ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΟΜΙΣΤΡΩΝ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ΄ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ-ΕΙΣΦΟΡΩΝ,ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΕΚΥΠΤΕ ΠΑΛΙ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΚΡΗΤΙΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:36 | ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

    Είμαι Μηχανικός (από αυτούς που θέλετε να κυνηγήσετε, λόγω «συντελεστών αυτοτελούς φορολόγησης»).
    Λοιπόν, σας τα λέω, γιατί μπορεί και να μην τα ξέρετε :
    Για να πληρωθώ κάποια αμοιβή μελέτης ή επίβλεψης (τα λεφτά της δουλειάς μου, πολύ απλά), θα πρέπει :

    – να έχω πληρώσει την τελευταία ετήσια συνδρομή στον επιστημονικό μου φορέα (ΤΕΕ), γιατί προσκομίζω ενημερότητα.

    – να έχω πληρώσει το τελευταίο ΕΞΑΜΗΝΟ στον ασφαλιστικό μου φορέα (ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ) γιατί προσκομίζω ενημερότητα.(Παρένθεση, έτσι πληρώνω και το ταμείο μου συνεχώς, και όχι σαν κάτι άλλους που δεν ξέρουν κατά που πέφτει το ταμείο των υπαλλήλων τους…)

    – να πληρώσω υπέρ ΤΕΕ 2% ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΑΜΟΙΒΗ ΜΟΥ, δηλαδή αυτό το ποσόν να μην το πάρω ΠΟΤΕ.

    – να πληρώσω προκαταβολικά 10% παρακρατούμενο φόρο στη ΔΟΥ μου.

    – να κόψω νόμιμη απόδειξη, γιατί αλλιώς (χωρίς τον αριθμό δελτίου παροχής υπηρεσιών) δε μπορεί η ΔΟΥ να καταχωρήσει την παραπάνω παρακράτηση.

    – να μου κρατήσει η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ την αμοιβή μου για 20 μέρες μέχρι να εμφανιστεί στο λογαριασμό μου (έτσι, από νταβατζηλίκι…)

    – να μη χρωστάω ΦΠΑ και γενικά να έχω φορολογική ενημερότητα, αν είναι να πληρωθώ από το Δημόσιο (θα μου πεις, καλά, αυτό ισχύει για όλους αλλά ποιό άλλο κορόιδο πληρώνει ΦΠΑ…)

    – εαν δεν έχω φύλλα στο δελτίο παροχής υπηρεσιών, να θεωρήσω νέο, προσκομίζοντας ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, καθώς και ενημερότητα πληρωμής ΦΠΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ (ναι, καλά ακούσατε, να προσκομίσω περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από τη στιγμή έναρξης επαγγέλματος!).

    Αυτά τα λίγα πρέπει να κάνω, πολύ απλά για να μπορέσω να πληρωθώ μια δουλειά μου.
    ΡΩΤΑΩ ΛΟΙΠΟΝ :

    – αυτός που έχει ένα κατάστημα, που το μόνο που έχει να κάνει, είναι να πατήσει ένα νούμερο σε μια ταμιακή μηχανή, γιατί διαμαρτύρεται;

    – αυτόν που «κάνει» τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο, το μπογιατζή, τον έψαξε κανείς αν ανήκει σε κάποιον επαγγελματικό σύλλογο; Είδε κανείς μήπως δηλώνει «ιδιωτικός υπάλληλος», από κάποια εποχή που δούλευε έτσι, η κι ακόμα αν παίρνει την ιδιότητα αυτή από κάποια μικρή συμφωνημένη μισθοδοσία που του χορηγεί κάποια «εταιρία», κι αυτή για δικούς της λόγους; Είδε αν έχει νόμιμα βιβλία; Είδε αν έχει νόμιμα θεωρημένα παραστατικά; Δηλαδή αν ζητήσεις από έναν «υδραυλικό» απόδειξη, και σου πει ότι δεν έχει δελτίο, αλλά σου προτείνει μια χαμηλή τιμή εργασίας, θα κάθεσαι να ψάχνεις ποιός είναι επίσημα δηλωμένος για να σου δώσει παραστατικό, κι όσο θέλει ας ζητήσει; Τι θέλετε, να μας πείτε, να αναγκάσουμε με τις αποδείξεις τον καθένα να δηλώσει τη δουλειά που κάνει;

    Λοιπόν : μια απλή, χαζή σκέψη, αλλά σκεφτείτε τη :

    ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΔ (κωδικού αριθμού δραστηριότητας) ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΤΕ ΤΗ ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ.
    Έτσι θα ξέρετε ποιός κάνει τι, και από τι δουλειά μπορεί να πληρώνεται.
    Ο υδραυλικός θα είναι δηλωμένος υδραυλικός, και όχι συνταξιούχος ναυτικός.
    Ο ηλεκτρολόγος θα είναι δηλωμένος ηλεκτρολόγος και δε θα είναι ένας καφενόβιος που σου δίνει πιστοποιητικό εγκατάστασης «αυθμερόν», που υπογράφει κάποιος νόμιμος συνάδελφός του.
    Ο ελαιοχρωματιστής θα έχει βιβλία, αγορές υλικών και παραστατικά εξόδων, και θα μπορείς να του κάνεις ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ, που κατατίθεται στη ΔΟΥ, για όποια δουλειά συμφωνήσεις να κάνεις μαζί του, στην οποία, όπως στην κατηγορία των Μηχανικών, γράφονται τα πάντα : διάρκεια, αμοιβή, ΦΠΑ, συνοπτικές υποχρεώσεις κλπ.

    Οποιανού δεν του αρέσει ή δεν έχει εισοδήματα από μια δουλειά, ας κάνει στην εφορία διακοπή από τη μία δραστηριότητα και έναρξη στην άλλη.

    Τότε και μόνο τότε θα μπορείτε να ξέρετε πόσους επαγγελματίες έχετε από κάθε είδος, για να μπορείτε να ασκήσετε φορολογική πολιτική.
    (Εννοώ πως αν βάλετε επαγγελματικά τεκμήρια, ένας μηχανικός αναγκαστικά θα ξαναδηλώσει μηχανικός, ένας γιατρός θα ξαναδηλώσει γιατρός, αλλά ένας υδραυλικός, ηλεκτρολόγος κλπ. θα μπορεί να δηλώνει «ιδιωτικός» ή «δημόσιος υπάλληλος», όταν στο ΑΦΜ αυτό κόβει δελτία τεχνίτη; Από που κι ως που;)

    Και τέλος, για αυτή την περίφημη ΑΠΟΔΕΙΞΕΟΛΟΓΙΑ :

    Ας βγει ένας απλός υπάλληλος του ΥΠΕΟ, να εξηγήσει τα περί απόδειξης.

    – ότι πρέπει να αναγράφει το είδος της δραστηριότητας, το ΑΦΜ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ της ΤΑΜΙΑΚΗΣ, την ημερομηνία, την ώρα κλπ.
    – ότι πρέπει να αναγράφει τόσο ΦΠΑ για το τάδε αγαθό και τόσο για το δείνα, και όχι να κάνει τα ποτά τρόφιμα κλπ.
    – ότι πρέπει να αναγράφει ΝΟΜΙΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, και αν αυτές που αναγράφουν ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ είναι νόμιμες.
    – εξηγείστε τι είναι η συμβολοσειρά σήμανσης, με τους δεκάδες αιθμοχαρακτήρες.
    – εξηγείστε τι είναι τα αθεώρητα δελτία βάσει ΥΠΟΛ, και σε ποιές κατηγορίες επαγγελματιών χορηγούνται.
    Αυτά προς το παρόν.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 17:06 | ομηρος

    Ειμαι αυτοκινιτιστης ιδιοκτητης 100% φορτηγου δ.χ. ενταγμενο σε εταιρεια ι.μ.ε. επε μεταφορικη.Καταρχην πριν εφαρμοσετε ενα φορολογικο συστημα θα πρεπει πρωτα να διορθωσετε καποιες αδικειες (πρωτα ο πολιτης) θυμασται? Η κατηγορια των εμπορευματικων μεταφορων δεν ειναι οπως τα ταξι και τα λεωφορεια(κτελ)να πληρωνομαστε σε ρευστο απο τον πελατη.Συνηθως παιρνουμε επιταγες(δεν εχουμε και αλλη επιλογη,το μεταφορικο εργο εχει συρικνωθει σφοδρα για να απαιτησουμε αλλο τροπο πληρωμης)οι επιταγες πολες φορες ειναι ακαλυπτες(για παντα).Το Φ.Π.Α. ομως το αποδιδω στην εφορεια (χωρις να το εχω εισπραξει)απο τον πελατη.Διοτι με υποχρεωνετε να γραφω φορτωτικη απο την αρχη του δρομολογιου.Αυριο λοιπον που θα φορολογηθω και με εσοδα εξοδα θα προκυψει αλλο προβλημα.Η φορτωτικη που εχω γραψει θα λογιζετε σαν εσοδο,δεν θα εχει ομως πληρωθει.Τα δικαστηρια τραβανε χρονια και οταν τελεσφορισουν εγω δεν παιρνω τιποτα,γιατι πρωτα παιρνει το κρατος αυτα που εχει να λαμβανει μετα η τραπεζα και οταν ερχεται η σειρα μου δεν μενει τιποτα.Οποτε προκυπτει προβλημα ρευστοτητας και επιβιωσης μιας και τα χρηματα που μου ζητατε δεν τα εχω εισπραξει.Προτεινω λοιπον.Το μεταφορικο εργο το οποιο αποδεδειγμενα δεν εχει πληρωθει(εξωδικα δικαστηρια κτλ.)να μη λογιζετε σαν εσοδο(εισοδημα)και να μην αποδιδετε ο Φ.Π.Α.Το συγκεκριμενο προβλημα το εχουν πολλοι ελευθεροι επαγγελματιες.Εισται σιγουροι οτι με τα εσοδα εξοδα θα εισπραξεται επιπλεων φορους απο εμας? εν μεσω κρισης και αναδουλειας?Το αποτελεσμα του μετρου θα ειναι να επιβαρυνθουν επιπλεον οι εταιρειες ιμε επε(συνεταιρισμοι)διοτι κοβουν τα παντα και να ενταθει το φαινομενο της υποτιμολογησης απο μεμονομενους επαγγελματιες συναδελφους σε συνεργασια με εμπορους (πελατες τους)προκειμενου να εμφανισουν μικροτερο εισοδημα.Σιγουρα θα εισται κερδισμενοι απο τα τιμολογια που θα υποχρεωθουν να κοβουν τα συνεργεια καθως ολοι οι αυτοκινητιστες θα τα ζητουν.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:24 | α.π.

    Πράγματι πιστεύω οτι η εφαρμογή του λογιστικού τρόπου προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος των επιτηδευματιών θα συντελέσει στην εμφάνιση εισοδημάτων μεγαλύτερων απο πρίν και κατ’ επέκταση και δημοσίων εσόδων.

    Βέβαια πιστεύω ότι με την εφαρμογή του μέτρου αυτού, θα υπάρξει και μία αύξηση του πληθωρισμού ως συνέπεια της επιβολής του ΦΠΑ σε υπηρεσίες που πρίν δεν ήταν επιβεβαρυμένες με τον φόρο αυτό, αλλά και απο το γεγονός ότι για την εμφάνιση κάποιων εξόδων σε αντιστάθμιση- μείωση των ηυξημένων εσόδων, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκασθούν τώρα να ασφαλίσουν το προσωπικό που απασχολούσαν μέχρι και πριν ανασφάλιστο, καταβάλλοντας ένα επιπλέον κόστος για αυτούς σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, το οποίο λογικά θα το επιρρίψουν στο λήπτη των υπηρεσιών τους. (Ιατροί, Οδοντρίαντροι, Συμβολαιογράφοι, Λογιστικά Γραφεία κ.λ.π.).
    Για την προσδοκώμενη απόδοση του μέτρου πιστεύω ότι η εφαρμογή του θα πρέπει να είναι καθολική σε όλους τους τομείς και τα επαγγέλματα ακόμη μέχρι και τον πρωτογενή τομέα (Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κ.λ.π.). Βέβαια κάποιες ομάδες επιτηδευματιών ίσως θα πρέπει να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρησης απο άλλες και μόνο όσων αφορά την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται απο την κείμενη νομοθεσία για την τήρηση των βιβλίων τους κ.λ.π. (όχι για την έκδοση στοιχείων).

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:17 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Φορολόγια ελεύθερων επαγγελματιών – συμβάσεις εργου.

    Ειναι γνωστό ότι ως ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται και εκείνοι που προσφέρουν μισθωτές υπηρεσίες, αλλα για διάφορους λόγους έχουν συμβάσεις έργου.

    Ως προς το άτομο μου κατά καιρούς έχω εργαστεί ως συνεργαζόμενος ερευνητής σε διάφορα πανεπιστήμια ή σε ερευνητικά κέντρα όπως είναι ο Δημοκριτος. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων με αυτό το καθεστώς είτε στο δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό τομεα. Κάθε φορά όμως είχα έναν και μόνο ένα εργοδότη, και εργαζόμουν αποκλειστικά για αυτόν. Δεν έχω καμμία άλλη είδους δραστηριότητα , αλλά θεωρούμαι ελεύθερος επαγγε-λματίας.
    Οπότε χάνω όλα τα προνόμια ενός κανονικού εργαζόμενου, για παράδειγμα
    δεν μπορώ να μπω στο ταμείο ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασής μου, ή δενδικαιούμαι δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ.
    Επιπλέον το αφορολόγητο μου είναι ίδιο με εκείνο των Ελ. επαγγελματιών και όχι των μισθωτών, τώρα θα αναγκαστώ να συλλέγω και αποδείξεις με βάση τα κριτήρια των Ελευθερων επαγγελματιών.
    Νομίζω ότι αυτή η αδικία πρέπει να σταματήσει.

    Υποθέτω ότι ο βασικός λόγος ύπαρξη συμβάσεων έργου στο Δημόσιο τομέα, είναι η αποφυγή της μονιμοποίησης από το παράθυρο νέων δημοσίων υπαλλήλων. Κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

    Ας αλλάξει λοιπόν η νομοθεσία για το πως μονιμοποιούνται οι Δημόσιοι υπάλληλοι
    και όχι το εργασιακό / φορολογικό καθεστώς των εργαζομένων.
    Μέχρι να γίνει αυτό θα πρεπει το αφορολόγητο όριο για τους συμβασιούχους έργου να είναι ίδιο με εκείνο των μισθωτών.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:30 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

    Με βάση στοιχεία της ΕΣΥΕ για το οικονομικό έτος 2007 οι Ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται να συμμετέχουν με μικρό ποσοστό ( 10,9 % ) στο σύνολο του δηλωθέντος εισοδήματος σε σχέση με Μισθωτούς και Συνταξιούχους ( αθροιστικά 64,57% ).
    Συμφωνώ με τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς το προσδιορισμό ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
    σε συνδυασμό με την έκπτωση από το εισόδημα των δαπανών για αγορά υπηρεσιών και την επίταση των ελέγχων για το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:17 | MENH

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    Οι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, ανήκουν σε ειδική κατηγορία επαγγελματιών με κοινό χαρακτηριστικό για τον προσδιορισμό του ελευθέριου επαγγέλματος τους, την παροχή ανεξαρτήτων υπηρεσιών από «πρόσωπα που έχουν επιστημονικές και καλλιτεχνικές ή ειδικές γνώσεις», προέχει δηλαδή το πνευματικό ή το καλλιτεχνικό στοιχείο.
    Διαφέρουν από τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατί:
    1)κατονομάζονται περιοριστικά από τον νόμο
    2)παρέχονται υπηρεσίες προσωπικά στους πελάτες από άτομα που ασκούν ελ. Επάγγελμα μέσω των μελών τους που έχουν τις ίδιες ικανότητες ή ιδιότητες ……………………..(Στε2662/70-εγκ. ΠΟΛ. 321/1970…….)

    ΟΡΙΣΜΟΣ
    Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι (ελ. επαγγελματίες)
    Ο ι μόνοι ελ. επαγγελματίες-επιστήμονες που:
     Πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους μετά από ένα μήνα το ελάχιστο –μελέτες, έως τρία χρόνια –επιβλέψεις.
     Οι αμοιβές τους ελέγχονται και εγκρίνονται από το ΤΕΕ, υποχρεωτικά τηρώντας ελάχιστο όριο.
     Πληρώνονται από τον πελάτη με κατάθεση στην ΕΤΕ με αμοιβές καθορισμένες, ελεγμένες και εγκριμένες από το ΤΕΕ.
     Προκαταβάλουν τον φόρο (προκαταβλητέος) με την κατάθεση της αμοιβής τους στην ΕΤΕ, πριν εισπράξουν την αμοιβή τους.
     Εισπράττουν την αμοιβή τους σε διάστημα τουλάχιστον δεκαπέντε ημερών, μειωμένη λόγω κρατήσεων υπέρ ΤΕΕ και ΕΜΠ(2,4 %), χωρίς παραστατικά άρα χωρίς αναγνώριση*.
     Οι όποιες εκπτώσεις γίνονται (κυρίως από τους νέους μηχανικούς, αλλά όχι μόνο από αυτούς) για λόγους επιβίωσης-τρέχοντα έξοδα, αυξημένος ανταγωνισμός κ.ά.- δεν αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα φόροι, ΦΠΑ και εισφορές να είναι σε αμοιβές μεγαλύτερες από αυτές που εισπράχθηκαν.
     Για μεγάλα διαστήματα (από 3 μήνες έως 6 και ίσως και περισσότερους) δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.
     Έχουν τρέχοντα μηνιαία έξοδα αυξημένα-πάγια, λειτουργικά, αναλώσιμα, «επικαιροποίηση» εξοπλισμού και λειτουργικών προγραμμάτων, τεχνική υποστήριξη, εισφορές κ.ά.-έστω και αν δεν υπάρχει εργασία (για να είναι επίκαιροι και ανταγωνιστικοί).
     Φαίνονται ενεργοί, έστω και αν είναι άνεργοι!
     Δεν δικαιούνται ταμείο ανεργίας!
     Στις μελέτες του Δημοσίου πληρώνονται σε 6-24 μήνες, ενώ έχουν αποδώσει φόρους, ΦΠΑ, εισφορές.
     Συμβάλουν με την συμμετοχή του στην άρτια και επιστημονική-τεχνική υποστήριξη του πλέον πρόσφορου τομέα ανάπτυξης της χώρας , την κατασκευή.
     Δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα (όπως τους υπαλλήλους του Δημοσίου) δηλαδή ωράριο, άδειες, αναρρωτικές, δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα κ.ά. ενώ οι ευθύνες τους είναι τεράστιες και για πολλά χρόνια.

    *Στην Νομοθεσία κάπου αναφέρει για τόκους υπερημερίας!!! Έχει χιούμορ ο νομοθέτης!!!
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ – ΠΡΟΤΑΣΗ
    Οι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι
    Είναι μια ειδική ομάδα επαγγελματιών που:
    1. Δικαιούται «ειδικό τρόπο» φορολόγησης για όλους τους παραπάνω λόγους.
    2. Πρέπει να φορολογείται εξωλογιστικά, με τους μοναδικούς συντελεστές όπως ορίζεται από την Νομοθεσία, μετά από σύγκριση με τον λογιστικό προσδιορισμό, γιατί είναι ειλικρινής τρόπος φορολόγησης και κατά μέσο όρο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
    3. Η πρόβλεψη ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο (και αντισυνταγματικό!).
    4. Ο τρόπος πληρωμής και φορολόγησης των μηχανικών να εφαρμοστεί και στους υπόλοιπους επαγγελματίες της ίδιας κατηγορίας, όπως δικηγόροι, γιατροί κλπ. γιατί εξασφαλίζει διαφάνεια, δίκαιη και «ειλικρινή» φορολόγηση.

    (Μην ξεχνάμε ότι η οικονομική κρίση που περνάμε δεν είναι μόνο της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε. Είναι των Ελλήνων μέσα στην χώρα τους, κάτω από συνθήκες που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι !!! Η κρίση αυτή στον κλάδο των μηχανικών (και όλων των τεχνικών επαγγελμάτων), άρχισε από το τέλος του 2005, με την επιβολή του ΦΠΑ στην οικοδομή!!! Έχουμε εξαντλήσει ήδη τα όρια μας!!!).

    ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
    1. Η πρόβλεψη ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο γιατί δημιουργεί κοινωνική αδικία (κυρίως στις επαρχιακές και παραμεθόριες περιοχές).
    2. Ο λογιστικός προσδιορισμός θα οδηγήσει στο κυνήγι της αύξησης των εξόδων και κατά συνέπεια στην μείωση της απόδοσης του ΦΠΑ.
    3. Η εφαρμογή του λογιστικού τρόπου θα δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμο τον κλάδο μας.
    4. Και σαν συνέπεια, θα δημιουργήσει κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας, κάτι που είναι πέρα για πέρα αντίθετο με τους στόχους της Κυβέρνησης.

    Σας ευχαριστώ.
    Σας εύχομαι ευθυκρισία και κοινωνικό φρόνημα!!!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:38 | Μιχάλης Πανταζής

    Καλή Χρονιά και δημιουργική σε Όλους

    Κύριε Υπουργέ,

    Ως ελεύθερος επαγγελματίας(Μηχαν/γος-Μηχανικός)σας αναφέρω κατηγορηματικά ότι κάθε αμοιβή μας καλύπτεται με την έκδοση 100% νόμιμης απόδειξης και μάλιστα προκαταβολικά. Το παραπάνω φαινόμενο ισχύει απόλυτα για όλους τους συναδέλφους Μηχανικούς.Από τα παραπάνω θεωρώ άδικο και πιθανώς αντισυνταγματικό,να ενταχθεί η κατηγορία μας στην ίδια των μισθωτών, οι οποίοι έχουν εξασφαλισμένη την αμοιβή τους είτε σε περίοδο κρίσεων είτε σε καιρούς ιδανικούς. Από την στιγμή που για κάθε εργασία μας υπάρχει αντίστοιχη απόδειξη παροχής υπηρεσιών,η εξομοίωση που επιθυμείτε να εφαρμόσετε θα φέρει νέο πλήγμα στον κλάδο μας και θα οδηγήσει τους νέους Μηχανικούς στην εύκολη λύση του Δημοσίου. Με δεδομένη την σημερινή κακή κατάσταση της οικονομίας μας,μία ήπια αύξηση των συντελεστών που ισχύουν σήμερα για τους Μηχανικούς θεωρείται η πιό ενδεδειγμένη λύση, από αυτήν της ενιαίας κλίμακας που προτείνεται από εσάς.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:14 | Ηλίας Κίτσος

    Επανεξετάστε τα επαγγέλματα που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ . Για παράδειγμα οι ελαιοχρωματιστές για τους οποίους έχει γίνει τόσος λόγος ότι δεν κόβουν απόδειξη, αν δεν το έχετε υπ’ όψιν σας, ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Πώς λοιπόν να ζητήσω απόδειξη από τον ελαιοχρωματιστή που θα μου φρεσκάρει το σπίτι (όχι νέα οικοδομή), τη στιγμή κατά την οποία είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μου ζητήσει (και εδώ που τα λέμε έχει κάθε δικαίωμα) ΙΚΑ? Θα ήμουν τουλάχιστον σχιζοφρενής εάν επέλεγα να μου κόψει απόδειξη και εγώ να του βάλω ΙΚΑ (σκεφτείτε μόνο τη φασαρία και όχι τα έξοδα). Μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή να αναθεωρήσετε τα επαγγέλματα που θα πρέπει να αυτασφαλίζονται? Και φυσικά δεν είναι μόνο οι ελαιοχρωματιστές. Κατά τη γνώμη μου όποιος δεν έχει εξαρτημένη σχέση εργασίας πρέπει να θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας και να αυτασφαλίζεται (ΤΑΕΕ)

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:13 | Stavros

    Αγαπητοί κοι του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει μια κατηγορία πολιτών και συγκεκριμένα οι Δικαστικοί Επιμελητές οι οποίοι είναι μεν Δημόσιοι Λειτουργεί αλλά επειδή δεν είναι μισθωτοί φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Όμως η κατηγορία αυτή φορολογουμένων είναι ίσως οι μόνοι «ελεύθεροι επαγγελματίες» οι οποίοι πρωτοκολλούν υποχρεωτικά, όλες τις εργασίες τους, (επιδόσεις και εκτελέσεις) και επί πλέον η αμοιβή τους καθορίζεται επ’ ακριβώς, για κάθε εργασίας τους, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το σπουδαίο με αυτήν την κατηγορία των φορολογουμένων, είναι ότι κάθε χρόνο μέχρι τέλος του μηνός Φεβρουαρίου, ελέγχονται από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, (ή κατ’ εντολή αυτού από Ειρηνοδίκη). τα Βιβλία-Πρωτόκολλα-Αρχεία τους κλπ, σε ότι αφορά όλο το προηγούμενο έτος και για τον έλεγχο αυτό συντάσσεται σχετικό δημόσιο έγγραφο (Έκθεση Επιθεώρησης), μέσα από την οποία εκτός των άλλων προκύπτουν επ’ ακριβώς πόσες επιδόσεις και πόσες εκτελέσεις έγιναν από τον κάθε συγκεκριμένο Δικαστικό Επιμελητή. Έτσι λοιπόν μέσα από ένα δημόσιο έγγραφο και μάλιστα υπογεγραμμένο και βεβαιωμένο από Δικαστή, το οποίο μπορεί να υποβάλλει ο φορολογούμενος Δικαστικός Επιμελητής με την Δήλωση του, υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού των εσόδων για τον κάθε Δικαστικό Επιμελητή. Σε τυχόν παραμικρή αμφιβολία (πιθανόν μόνο στις εκτελέσεις), μπορεί να εξευρεθεί ένας τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού αυτών των εσόδων για κάθε μία εκτέλεση. Επί πλέον μπορεί να αφαιρεθεί από κάθε επίδοση ή εκτέλεση, ένα λογικό ποσοστό περίπου 25-30% το οποίο ποσό θα αφορά όλα τα έξοδα κάθε πράξης, (ενοίκιο, έξοδα γραφείου, κλπ), εκτός βεβαίως της περίπτωσης ύπαρξης υπαλλήλων. Έτσι σε ότι αφορά ένα ολόκληρο κλάδο, μπορεί να καταργηθεί η γραφειοκρατία. Σε ότι αφορά τα Δελτία Παροχής, μπορούν να αντικατασταθούν με την χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων για κάθε νόμιμη χρήση, οι οποίες με την υπογραφή και την σφράγιση των από τον Δικαστικό Επιμελητή θα επέχουν θέση δημοσίων εγγράφων. Επίσης σας εφιστώ την προσοχή σε ένα πολύ σπουδαίο θέμα. Οι Δικαστικοί Επιμελητές δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να χορηγούν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών σε Ανώνυμες Εταιρείες, (τράπεζες κλπ), καθότι αυτά οι εταιρείες τα βάζουν στα έξοδα τους, ενώ, (προσοχή !!!), αυτά τα ποσά τα οποία είναι τεράστια, τα παίρνουν πίσω όταν πληρώσει ο οφειλέτης ή όταν το κατασχεμένο πλειστηριασθεί. Στην απίθανη περίπτωση που βαλτώσει κάποια υπόθεση και δεν πληρωθεί ο/η επισπεύδων/ουσα, τότε και μόνο τότε να δίδεται το δικαίωμα στην ανώνυμη εταιρεία να χρησιμοποιεί βεβαίωση που θα της χορηγεί ο Δικαστικός Επιμελητής, μέσα από την οποία όμως βεβαίωση, εκτός του ποσού που κατέβαλε για την υπόθεση, να προκύπτει ο συγκεκριμένος λόγος αδυναμίας είσπραξης της απαίτησης. Έτσι θα μπορεί να εφαρμοστεί, (φορολογικά), η θεωρεία των επισφαλών απαιτήσεων ή να χαριστεί η απαίτηση στο δημόσιο. Σημειώνω επίσης ότι οι Δικαστικοί Επιμελητές με ειδικό νόμο απαλλάσσονται από το να χρεώνουν ΦΠΑ και αυτό όποιος το σκέφθηκε πρέπει να ήταν σοφός για τον εξής απλό λόγο. Με δεδομένο ότι ολόκληρα τα ποσά, (κεφάλαιο, τόκους και όλα έξοδα), τα καταβάλουν τελικά με την εξόφληση οι οφειλέτες, θα ήταν πολύ μακάβριο, αυτή η κατηγορία των πολιτών να ψάχνει εναγωνίως χρήματα για να εξοφλήσει μια υπόθεση, για να γλυτώσουν το σπίτι τους ή το χωράφι τους ή το αυτοκίνητο τους και το κράτος να τους υποχρεώνει να πληρώνουν και από πάνω ΦΠΑ. Άλλο είναι να πίνει κάποιος τον καφέ του ή να αγοράζει διάφορα προϊόντα με την θέληση και την επιλογή του και μέσα στην τιμή να υπολογίζεται και ο ΦΠΑ και άλλο να εξαναγκάζεται κάποιος με πλειστηριασμούς να πληρώσει την οφειλή του και να πληρώνει και ΦΠΑ. Αν συμβεί αυτό θα είναι εντελώς μα εντελώς εξουθενωτικό και άδικο για τους οφειλέτες. Συμπληρώνω ότι κάποτε η Ομοσπονδία των Δικαστικών Επιμελητών είχε υποβάλλει στην Κυβέρνηση, επεξεργασμένο σχέδιο νόμου για την φορολογία του κλάδου και τελικά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε. Φαντάζομαι ότι τώρα στα πλαίσια της «μη γραφειοκρατίας», κάποιος υπεύθυνος θα δώσει κάποια σημασία για την απλούστευση της φορολόγηση του κλάδου αυτού και ίσως και άλλων κλάδων. Θα ήταν μεγάλο κέρδος να βρεθεί ένας τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης για όλους και να ξέρει ο κάθε πολίτης πολύ πριν αρχίσει μια δραστηριότητα τι θα πληρώνει και όχι να έχει τι αγωνία και την αβεβαιότητα πως θα τον μεταχειριστεί το κράτος και τι νέοι φορολογικοί νόμοι θα ψηφιστούν, που δήθεν θα βοηθήσουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και τελικά να γνωρίζει η Κυβέρνηση ότι μόνο 3.000 πολίτες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 200.000 ευρώ. Εξάλλου μπορεί να εγκαινιαστεί κάποιο μοντέλο «Συμφωνίας κράτους-πολίτη» και ανάλογα με το επάγγελμα, το αντικείμενο, τον πληθυσμό που απευθύνεται στα στενά όρια μιας πόλης, σε συνδυασμό και με την αξία της περιουσίας του, (και της οικογένεια του), να καταβάλει κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό, χωρίς καν να έχει την υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση, δικαιολογητικά και ένα σωρό γραφειοκρατικά πράγματα. Και όποιος θέλει…. Οι υπόλοιποι να ελέγχονται αυστηρά. Ανοικτά χαρτιά για να ξέρει ο καθένας τι θα πληρώνει και να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη κράτους-πολίτη.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:14 | Γ.Λ

    Ο λογιστικός προσδιορισμος είναι σωστος. Προσοχή όμως θέλει πολλή μελέτη καί προετοιμασία, διαφορετικά θά οδηγήση σέ μεγαλες αδικίες.
    Αυτοί πού πληρώνονται μέ ΔΠΥ, Γραφίστες πού εργάζονται σπίτι τους, πού επιβιώνουν μετά δυσκολίας μπορεί νά αδικηθούν κατάφωρα, μιάς πού δέν εισπράττουν άν δέν δώσουν απόδειξη, προσοχή λοιπόν.
    Γιά τούς Δικηγόρους αρκεί η διασταύρωση μέ τις παρουσίες τους στά Δικαστήρια, οι αμοιβές τους αρχίζουν από χίλια μεχρι 50 χιλ. ευρω, δείτε τόν αριθμό τών αγωγών και μηνύσεων πού υποβάλλονται καί εκδικάζονται ετησίως.
    Δείτε,επίσης, τόν αριθμό τών ιατρικών πράξεων πού εκτελούνται κάθε χρόνο. Καί τό σημαντικώτερο, γιά τούς ελαυθεροεπαγγελματίες πού φοροδιφεύγουν προκλητικά νά υπάρχει εξονυχιστικός έλεγχος πόθεν έσχες, απαξ και περιληφθούν στο μεγάλο ετήσιο δείγμα πού θά ελέγχεται κάθε χρόνο.
    Μάθετε πώς λειτουργεί τό IRS στήν Αμερική, πώς στελεχώνεται και πώς διορίζεται ο Γ.Δ/ντης του καί τί αρμοδιότητες ‘εχει. Αρχίστε,βέβαια,
    από τούς εθνοπατέρες.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:19 | ΚΟΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η υποχρεωτική χρήση ταμειακής μηχανής για οποιαδήποτε δαπάνη σε συνδυασμό με το αφορολόγητο με αποδείξεις λύνει αυτόματα και αυτό το πρόβλημα και απλοποιεί το σύστημα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:05 | Ioannidis

    Ειμαι ιδιωκτητης ΤΑΧΙ 100% στη Θεσσαλονικη και ενω το τεκμαρτο καθαρο εισοδημα που φορολογουμαι
    ειναι 16000, εγω για το 2008 ειχα καθαρο εισοδημα 15700 ευρω και για το 2009
    14200 ευρω
    ευρω.Καθαρο εισοδημα υπολογιζω εως εξης:
    Εισπραξη – εξοδα συντηρησης και λειτουργιας – εξοδα για ασφαλιστρα αυτοκινητου – εξοδα αλλαγης αυτοκινητου ανα 14 χρονια – εξοδα φπα – εξοδα τελη κυκλοφοριας – καυσημα .εργαζομαι απο 1995.απο το 2003 εως τωρα στο ταξι υπαρχει ταμειακη μηχανη.Γνωριζετε πολυ καλα την κατασταση στην πολη μας με το κυκλοφοριακο χαος.
    Δεν μπορω να αυξησω το εισοδημα μου διοτι ειμαι συνεχεια σε μποτιλιαρισμενους δρομους και για αυτο δεν εκανε καμια κυβερνηση τιποτα.Υπο οψιν οτι το καθαρο εισοδημα της ταξης 14000 – 16000 το καταφερνω μετα απο 12 ωρη απασχοληση
    και καποιες φορες με διπλη κουρσα οπως γνωριζετε διοτι αυτο ειναι αναγκη για να πετυχω αυτο το εισοδημα.Δεν εχω οδηγο διοτι μετα απο διαφορα κρουσματα που εχουν γινει κατα καιρους με οδηγους δεν θελω να το ρισκαρω.(οπως απροσεξια οδηγων οπου το κρατος θεωρει υπευθηνο τον ιδιοκτητη,μεταφορα λαθρομεταναστη που εστω και με μη εμπλεκομενο οδηγο το ταξι κατασχεται και διαφορα αλλα που δεν ειναι της παρουσης).και φυσικα οπως ολοι εσεις χρειαζομαι και καποιες ημερες αναπυσης οπως κυριακες και 15 ημερες το καλοκαιρι.
    Στη εργασια μου επανω απεκτησα πολλα προβληματα υγειας.εχω προβλημα στη μεση
    απο τις πολλες ωρες στο καθισμα και εχω παθει χρονια προστατιτιδα διοτι δεν μπορω να παω τουελετα οποτε θελω.
    Γνωριζεται την κατασταση του να εισαι μεσα στο μποτιλιρισμα να εχεις πελατη και να θες να πας τουαλετα) και
    δυστυχως αυτο με δυσκολευει μεχρι τωρα να κανω παιδια.
    Ειναι πολυ δυσκολο μετα απο 12 ωρες εργασιας να πρεπει και να κρατω βιβλια
    εσοδων εξοδων.
    Εκτος εαν ο στοχος σας ειναι να εχεται τον ταξητζη ολη μερα μεσα σε ενα αυτοκινητο
    χωρις καθολου προσωπικη ζωη.Ολοι οι εργαζομενοι εχουν αδειες.Δουλευουν 8 ωρες ενω εμεις 12.
    Πηρα αφορμη απο το γεγονος οτι στην τηλεοραση οι δημοσιογραφοι στα ιδιωτικα καναλια λενε οτι εμεις κρεδιζουμε εως 40000 το χρονο και εξοργιστηκα.
    Στα ιδωτικα καναλια ολοι αυτοι λενε και μας τρομοκρατουν χωρις να εχουν καμια συνεπεια.
    Σας προσκαλω να ερθει καποιος υπαληλος του υπουργιου οικονομικων και να δουλεψει 1 μηνα σε καποιο ταξι και να δει τι καθαρη εισπραξη θα εχει.Ειναι απλο.
    Θα ηθελα αν τελικα το μετρο μα τα Εσοδα Εξοδα και σε εμας αρχισει, να μας επιτρεψετε ετσι ωστε να μπορουμε να κοβουμε αποδειξη ακομη και οταν εχουμε διπλομισθωση διοτι χωρις αυτο θα καταστραφουμε οικονομικα και δευτερον θα κινδινευουμε απο φορολογικη παραβαση πραγμα που δεν ειναι ο στοχος μας.
    Το υπουργειο τοσα χρονια εβγαζε το τεκμαρτο εισοδημα μετα απο ελενχο εργασιας
    και συζητησεως μα τα σωματεια και αυτο δεν ηταν τυχαιο.Μπορει να το κανει και τωρα.
    Δεν ειμαστε κλεφτες ουτε φοροφυγαδες
    Ειμαστε οι περισσοτεροι τιμιοι μεροκαματιαριδες που δεν γνωριζουμε εαν το βραδι
    θα ειμαστε στο σπιτι διοτι αφησατε την εγκληματικοτητα στα υψη.
    υπο οψιν ειναι η πρωτη φορα στη ζωη μου που σκευτομαι να φυγω απο την ελλαδα.

    Διοτι

    1)Δεν πηγαινω σε ταβερνες και μπουζουκτσιδικα
    2)Προσπαθω να κανω οικονομια
    3)Ειμαι πτυχιουχος ΤΕΙ
    4)Ημουν αρκετα χρονια ανεργος και αρχισα να δουλευω απο το 1995
    5)Στο σπιτι μου οτι χρειαστει το φταχνω με τα δικα μου χερια
    (Πως θα μαζεψω αποδειξεις απο Υδραβλικους και αλλους?)
    6)Συμφωνα με το νεο φορολογικο που θελετε να προοθησετε
    ο φορολογουμενος που ξοδευει εχει εκπτωση ενω αυτος που αποταμιευει πληρωνει παραπανω.Βαζετε στην ιδια κατηγορια αυτον που αποταμιευει
    με αυτον που προσπαθει να γλειτωσει το φπα σε καποια συναλαγη.
    Δεν ειναι ομως το ιδιο.Δεν ειναι ολοι οι ελληνες κλεφτες.

    7)Δεν εχουμε καμια ασφαλεια στα σπιτια μας απο τους κλεφτες.
    καθε μερα γινεται χαμος απο κλοπες και η αστυνομια ειναι διακοσμηση.
    Δεν εχουμε καμια προστασια.
    8)Το τραπεζικο συστημα κυνδινευει να καταρευσει διοτι εχουν δωθει παραπανω δανεια
    απο οτι καταθεσεις.Καποτε εδιναν δανεια ακομη και για διακοπες (Τρομερο)

    Συγνωμη για τα ορθογραφικα μου λαθη αλλα την ωρα που γραφω βρισκομαι σε κατασταση οργης με ολα αυτα που ακουω και ζω καθε μερα.
    Ευχαριστω

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:17 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ.

    ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΑΣΗ
    ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΑΜΟΙΒΗ ΟΤΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ 10 – 13 ΩΡΕΣ
    ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ (ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ) ΕΝΩ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ
    ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΠΟΛΥ
    ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ????????

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΛΟΥΦΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ
    ΤΑ ΛΙΓΟΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ,
    ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ
    ΠΟΥΝ ΜΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ 600 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ 50 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΟΨΕΣ.

    ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ
    (ΚΑΙ ΑΠΙΘΑΝΕΣ) ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ, ΦΥΣΙΚΑ, ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
    ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 18:24 | Π&Ν Γερμενης

    Γνώμη μου είναι οτι το ποσο του τεκμαρτου εισοδήματος δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στην περίπτωση των ενοικιαζόμενων δωματίων. Θα σας αναφέρω το δικό παράδειγμα που είμαι σίγουρος ότι και σε αλλούς συμβαίνει. Διαθέτω τουριστικό κατάλυμμα 4 μονόχωρων διαμερισμάτων, σε κοσμοπολίτικο νησί. Είναι ισόγεια διαμερίσματα, και δεν εχουν θέα πουθενά. Ο γείτονας διαθέτει κατάλυμμα 18 διαμερισμάτων, που είναι ψηλότερα από μενα, με απεριόριστη θέα. Παράλληλα έχει και τρία παιδιά που ακροβολίζονται και τραβούν τους τουρίστες σχεδόν από το χέρι. Εύκολα καταλαβαίνετε λοιπόν πως αν ο γείτονας δεν γεμίσει, εγω δεν εχω καμμία τύχη να πιάσω πελάτη. ‘Ως εκ τούτου δουλεύω περί τις 30 – 40 μερες το χρόνο, και με πολυ χαμηλές τιμές…. Για πεστε μου λοιπόν, με ποιο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος θα μπορέσει να φορολογήσει δίκαια εμένα και το γείτονα? Ποιος θα είναι ο αδικημένος??? Ο λογιστικός προσδιορισμός αν και έχει κάποια δυσκολία, ειδικά αν αναλογιστεί κανεις ποσοι παπούδες και γιαγιάδες νοικιάζουν τα δωματιάκια τους σε νησιά, είναι πιο δικαιος. Ακόμη, όσο και να φαντάζει λανθασμένο, και ο καθορισμός ελάχιστου ποσού τεκμαρτού εισοδήματος, θα επιφέρει αδικίες στη φορολόγηση.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:38 | Δημήτρης Παπάς

    ΠΑΡΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ!!!!!!!ΕΣΟΔΑ ΕΞΟΔΑ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!

    μΗΝ ΤΟΛΜΕΙΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2009, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!!!!!!!! ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥς ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΑΝ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:16 | ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ
    ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΦΥΣΙΚΑ Η
    ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ)
    ΩΣΤΟΣΟ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠ ΟΨΙΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑ-
    ΡΑΜΕΤΡΟΥΣ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑ-
    ΛΑΒΕΙ ΕΡΓΟ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΑΡΧΟ,ΝΟΜΑΡΧΗ,ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ,
    Κ.Λ.Π.ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ,ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ,ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ.
    Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΜΗΜΕΝΟΣΕΤΣΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΝΟΝΑ ΤΟΥΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.
    ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ:
    ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:35 | Αθανάσιος Νικολαίδης

    Ο λογιστικός προσδιορισμός για ορισμένους επαγγελματίες ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ και θα δημιουργήσει αφόρητη ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ για συγκέντρωση και καταχώρηση καθημερινώς αποδείξεων μικροδαπανών, πράγμα ΑΝΕΦΙΚΤΟ. Αυτό αποσπά τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες από το κύριο έργο τους, οι οποίοι θα γίνουν ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ή θα χρησιμοποιούν γραμματείς, λογιστές κλπ με αμοιβή μεγαλύτερη του τυχόν επιπλέον φόρου που θα εισπράξει το κράτος, με ασύμφορη ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ για έλεγχο.
    Ο προσδιορισμός καθαρών κερδών με ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ αποδείχθηκε στην πράξη ΕΥΧΕΡΗΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:27 | mihalis alevizos

    eimai epagelmatias kai idioktitis taxi edo kai 16 hronia kalo to ipoyrgio oikonomikon na vali enan ipalilo na doulepsi taxi mia mera tis evdomadas kai ama vgali esoda pano apo 13 evro tin ora mikta ego tha doso tin adia mou sto kratos dorean giati akouo tous vlakes tous dimosiografous na lene kathe mera oti to taxi vgazi trela lefta tous kalo lipon eponima na dokimasoun na doulepsoun mia mera taxi na doume posa vgazoun ta taxi idou i rodos kai idou to pidima xeroles provokatores posa vgazoun omos oi dimosiografoi kai posa dilonoun de mas lene telika mipos mas kivernoun oi dimisiografoi thelo na xero giati ego de psifisa kivernisi dimosiografon na kanoun sto kosmo plisi egefalou na mas lene posoi plironoun kai posoi ohi

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:14 | Μaria O

    οι λογιστικοι ελεγχοι ειναι καλοι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ. Οι συντελεστες κερδους και οι αντικειμενικες αξίες μας γλύτωσαν απο την συναλλαγή, και τους φόρους εισπράτει το ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ επίσης ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ να μαθαινεις το φορολογικό καθεστώς της δουλειάς σου. τι ειδους ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ είναι πάλι αυτό; Ελεος.
    Αντί να ασχολειται το κρατος μόνο με τους επιστήμονες, ας ανοίξει τα life style περιοδικά και εκεί Θα δεί αμέσως ποιοί ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:22 | Αντώνης

    1) Θα πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα για τους φοιτητές οι οποίοι εργάζονται με μπλοκάκι. Είμαι υποψήφιος διδάκτορας και έχω μπλοκάκι για να μπορώ να βγάζω κάποια χρήματα από ερευνητικά έργα ή ώς ελεύθερος επαγγελματίας (οικονομολόγος – μελέτες). Τα ποσά που συγκεντρώνω σε ετήσιο επίπεδο είναι χαμηλά και σε καμιά περίπτωση μέχρι να τελείωσω οριστικά δεν θα έχω το χρόνο να εργαστώ ώστε να συγκεντρώνω κάποιο σοβαρό εισόδημα. Θα θεωρούμαι όμως ελεύθερος επαγγελματίας και θα εντάσσομαι στην ίδια κατηγορία.

    2) Βοηθήστε λίγο τα παδιά που ξεκινάνε την σταδιοδρομία τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν θεωρώ δίκαιο να εντάσσονται στην ίδια κατηγορία αυτοί που έχουν μπλοκάκι 2 ή 3 ή χρόνια, με αυτούς που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες 15 ή 20 ή 25. Όταν ξεκινάς είναι λογικό να μην έχεις καθιερωθεί, να μην έχεις πελατολόγειο και γενικά να παλεύεις για λίγα έσοδα. Το ότι διατηρείς μπλοκάκι δεν σε καθιστά αυτόματα μεγαλοεισοδηματία ή ύποπτο φοροδιαφυγής.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:29 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΛΑΣ

    Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δήλωσης εσόδων στους ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να εφαρμοστούν υπολογισμοί τεκμαρτών κριτηρίω ν. Τα τεκμήρια αυτά θα πρέπει να καθορίζουν σύμφωνα με συγκεκριμένους συντελεστές τα ελάχιστα κατά περιπτωση έσοδα.
    Καθοριστικό ρόλο μπορούν να ρυθμίσουν τα χρόνια εξάσκησης του επαγγέματος, το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης (βάσει αντικειμενικής),το είδος του επαγγέλματος σε συνδυσμό με την ειδικότητα και τον τρόπο εξάσκησής του, η δραστηριότητα, η περιουσιακή κατάσταση από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος κ.α. Σύμφωνα με καθορισμένους συντελεστές, που θα συνδέονται μεταξύ τους με μια εξίσωση ήέναν τύπο και θα καταλήγουν στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 04:59 | θεοδωρος

    νομιζω οτι το σχολιο αυτο πιανει στην ουσια του το καιριο ζητημα που ειναι το εξης: αμεση προτεραιοτητα στη διευρυνση της φορολογικης βασης και σε δευτερη φαση διορθωση τυχον ‘προνομιακων’ καθεστωτων που πιθανα να μη χρειαστει κιολα!
    ολες οι ανφερομενες κατηγοριες φοροδιαφευγουν συστηματικα και απροκαλυπτα: απο γιατρους μεχρι υδραυλικους, μεγαλομικροπωλητες κλπ.
    υπαρχει πληθωρα γιατρων-ειδικα χειρουργων και γυναικολογων αλλα καιλοιπων προσοδοφορων ειδικοτητων, με εσοδα επιπεδου εισηγμενης Α.Ε, που δεν εχουν γραψει στο βιβλιο ασθενων για χρονια, οχι να κοψουν αποδειξη και τεχνιτες επαγγελματιες οι οποιοι δεν εχουν καν αριθμημενα μπλοκακια κι αν ζητησεις αποδ. σου δινουν απο μπλοκακι προσωπικης χρησης χωρις καμια φορολογικη αξια!
    Να μη μιλησουμε για αστερια της νυχτας με φορολ.δηλωσεις επιπεδου μικρομισθωτου και τεκμηρια διαβιωσης μεγαλοβιομηχανων!
    Ειναι αληθεια πως για καθε μια απο τις κατηγοριες αυτες θα πρεπει να επινοηθουν και να εφαρμοσθουν ειδικες μεθοδοι με τελικο σκοπο τη δικαιη μεν αλλα ναι ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ φορολογηση. Υπαρχουν τροποι και ιδεες, καποιες αναφερω στις προτασεις για τις συνολικοτερες αλλαγες στο συστημα.
    Βουληση υπαρχει?

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 03:57 | Σοφίος Κωνσταντίνος

    Κύριε Υπουργέ,
    Καλή χρονιά!
    Καλό θα ήταν να μην θεωρείτε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες εν δυνάμει φοροφυγάδες, έτσι ώστε να τους υποχρεώνετε να καλύπτουν το αφορολόγητο όριο με αποδείξεις δαπανών. Και τούτο γιατί υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες, που ατυχώς κατατάσσονται στους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ στην ουσία δεν είναι. Μία κατηγορία τέτοιων επαγγελματιών είναι οι ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ αποκλειστικής συνεργασίας με μία εταιρία, οι οποίοι όπως πολύ καλά γνωρίζετε αμείβονται με σχέση παροχής υπηρεσιών από την εταιρία με την οποία συνεργάζονται και η ετήσια αμοιβή τους δηλώνεται στην Εφορία τόσο από την εταιρία όσο και από τους ίδιους, σύμφωνα με την βεβαίωση που τους δίνει η εταιρία τους. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι δεν μπορούν ν’ αποκρύψουν ούτε ένα ευρώ από το εισόδημά τους.
    Αναρωτιέμαι λοιπόν σε τι διαφέρουν από τους μισθωτούς; Ίσως στο ότι δεν έχουν εξασφαλισμένο εισόδημα, δεν λαμβάνουν ούτε «δώρο Πάσχα» ούτε «δώρο Χριστουγέννων» και καταβάλλουν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΑΕΕ. Προφανώς γι’ αυτούς τους λόγους τους κατατάσσουν στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς οι οποίοι αποκρύπτουν εισοδήματα ή διαμορφώνουν κατά το δοκούν τα έξοδά τους, καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2009 έχουν πάψει να τηρούν και βιβλία εσόδων – εξόδων.
    Αν τους εντάξετε στην υποχρέωση να καλύπτουν το αφορολόγητο όριο με αποδείξεις δαπανών, θα επιτείνετε την αδικία που ήδη υφίσταται αυτή η κατηγορία επαγγελματιών και ειδικά στις περιπτώσεις των έγγαμων που ασχολούνται και οι δύο με την ίδια δραστηριότητα. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση – των έγγαμων – ουσιαστικά θα μιλάμε για κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τον έναν απ’ τους δυο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ.
    Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει, όπως δηλώνετε, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους, τότε θα πρέπει να εξετάσετε αυτό το θέμα με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 01:33 | Κ. Κ. ιδιωτικος υπαλληλος Μελισσια

    Ειναι τουλαχιστον κακοηθεια η φορολογηση καποιων επαγγελματων με αυτες τις χαριστικες διαταξεις και τουλαχιστον ανιση μεταχειρηση των υπολοιπων φορολογουμενων.
    Πρεπει να σταματησει αμεσως:

    1)Η φορολογικη ασυλια οδηγων ταξι και μεταφορων. Ειναι κατηγοριες υψηλων εισοδηματων. Αν δεν ηταν δεν θα εδιναν οι ιδιοκτητες ταξι πχ 150000 και 200000 ευρω για να αγορασουν την αδεια. Ειναι σιγουρο οτι οι περισσοτεροι εχουν εισοδηματα της ταξης των 30-40000 ευρω το χρονο. Αν δεν «βγαινουν» ας την πουλησουν την αδεια, το κρατος τι εχει να χασει;Ταμειακες λοιπον και αυστηροι ελεγχοι.

    2)Εκμεταλλευση δωματιων 70-100 ευρω φορο το χρονο οταν εστω και για 2-3 μηνες το χρονο νοικιαζονται καταλυματα μετριας ποιοτητας προς 100 ευρω τη βραδια ητοι αποδιδουν στον ιδιοκτητη τους 6000-10000 το χρονο; φετος στην Λημνο δεν βρισκαμε τιποτα κατω απο 100-120 ευρω τη βραδια για 15 βραδιες μαλιστα.Αποδειξεις, λογιστικος υπολογισμος κερδων και ελεγχοι, πολυ παει αυτη η κοροιδια

    3)Πωλητες και παραγωγοι λαικων αγορων 200 και 500 ευρω το χρονο φορο; οταν στην σαιζον μπορουν να βγαλουν 500-1000 ευρω ανα ημερα;τα ιδια με πανω, ταμειακες, ελεγχοι, προστιμα,οποιος δεν «βγαινει» να αλλαξει επαγγελμα, να γινει μισθωτος που βγαζουν καιπ ολλα οι μισθωτοι σε αυτον τον τοπο, δεν χωραει αλλο φτωχους αγροτες, ελευθερους επαγγεματιες, εφοπλιστες, τραγουδιστες, δικηγοροιυς και γιατρους.Ελεος

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:12 | Νικόλαος Μπινιάρης

    Γενίκευση του λογιστικού προσδιορισμού (έσοδα μείον έξοδα ). Ειδικοί τρόποι φορολόγησης μμπορεί να παραμείνουν μόνο σε επαγγέλματα τα οποία μας ενδιαφέρουν να παραμείνουν ζωντανά για λόγους διατήρησης πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Σε καμία περίπτωση η ειδικοί τρόποι φορολόγησης δεν θα πρέπει να ευννοούν ομάδες με υψηλά εισοδήματα όπως καλλιτέχνες, ποδοσφαιριστές. Αντίθετα στον τομέα πολοτισμου η ειδική φορολόγηση θα πρέπει να είναι κίνητρο για δημουργική δραστηριότητα, έρευνα δημοσιεύσεις, επιμοερφωση.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:28 | Φλωριάς Ευάγγελος

    Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

    Tο μέτρο αυτό ΔΕΝ πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας γιατί τότε η πλειοψηφία θα προσαρμόσει το δηλωθέν εισόδημα στο τεκμαρτό. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ο δειγματοληπτικός έλεγχος και ο έλεγχος κάθε φορολογούμενου κάθε 5 χρόνια. Όσοι συστηματικά και με δόλο αποκρίπτουν εισόδημα να καλούνται να πληρώνουν το σύνολο των φόρων που οφείλουν στο κοινωνικό σύνολο και να γνωστοποιούνται τα ονόματά τους ωστε να αποφεύγουμε να συναλλασσόμαστε μαζί τους.

    Προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν, με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων, μόνο αν ΔΕΝ γίνονται συνεχείς και δίκαιοι έλεγχοι απο τα αρμόδια όργανα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:19 | Αριστοτέλης

    όχι για τους πολύ μικρούς π.χ ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:01 | ΜΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Σχετικά με την επικείμενη πιθανή αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος των μηχανικών, ελεύθερων επαγγελματιών θα ήθελα να παραθέσω τις δικές μου απόψεις ύστερα από την 24-χρονη επαγγελματική μου εμπειρία ως μελετητής και επιβλέπων μηχανικός.
    Ο ισχύων τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος των μηχανικών με τους συντελεστές καθαρού κέρδους και την δεδομένη προσαύξησή τους κατά 20% είναι ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης γιατί :
    1. Ανταποκρίνεται στα πραγματικά κέρδη των μηχανικών αν λάβει κανείς υπόψη του τις παρεχόμενες εκπτώσεις (25% – 40 %) επί των νομίμων ελαχίστων αμοιβών ιδιαίτερα κατά τις επιβλέψεις των έργων. Επιπλέον αρκετές φορές η εκάστοτε νόμιμη αμοιβή αφορά και μελέτες που γίνονται , ξαναεκπονούνται για δεύτερη και τρίτη ίσως φορά μέχρι την τελική διαμόρφωση του έργου. Η φορολόγηση με λογιστικό τρόπο θα είχε αποτέλεσμα την αποκόμιση φόρων από τον τζίρο και όχι από τα πραγματικά κέρδη.
    2. Αποκλείει την περίπτωση φοροδιαφυγής καθώς κάθε αμοιβή προκύπτει από συγκεκριμένο προϋπολογισμό έργου που εγκρίνεται από το ΤΕΕ, ελέγχεται από την πολεοδομική αρχή και εισπράτεται ύστερα από κατάθεση στην Εθνική τράπεζα της Ελλάδος. Είναι δεδομένη έτσι η απόδοση του ΦΠΑ και του Προκαταβλητέου φόρου στο Δημόσιο καθώς και οι υπόλοιπες κρατήσεις υπέρ ΤΣΜΕΔΕ, ΕΜΠ και ΤΕΕ. Στην περίπτωση εφαρμογής λογιστικού προσδιορισμού κερδών θα πρέπει να αναγνωρίζονται οι παρεχόμενες εκπτώσεις με αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοση ΦΠΑ και αντίστοιχα όλων των κρατήσεων.
    3. Οι μελέτες και ιδιαίτερα οι επιβλέψεις των έργων είναι αντικείμενο εργασιών που δεν μπορεί να προσδιοριστεί απόλυτα χρονικά.
    Έτσι ένα μεγάλο μέρος των εξόδων δεν συμπεριλαμβάνεται στον ίδιο χρόνο με το αντίστοιχο έσοδο της ίδιας αμοιβής και θα πρέπει να μεταφέρεται σε επόμενο ή επόμενα έτη. Αντίστοιχα το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με την αμοιβή επίβλεψης όταν κατατίθεται στο τέλος του έργου ενώ έχουν προηγηθεί οι δαπάνες και τα διάφορα έξοδα.
    4. Ακόμη πρέπει να σημειωθεί πως για τον κύριο όγκο των μηχανικών η φύση των εξόδων πέρα από κάποια πάγια είναι πάρα πολλά μικροέξοδα σε καθημερινή βάση που είναι δύσκολο να συγκεντρώνονται και να καταγράφονται όλα ώστε να γίνεται ορθά ο λογιστικός προσδιορισμός.
    Ιδιαίτερα για τους περισσότερους που δεν έχουν έμισθο προσωπικό.
    5. Ο σαφής αυτός τρόπος φορολόγησης επιπλέον διευκολύνει και τις φορολογικές αρχές στον έλεγχο εσόδων από τους μηχανικούς, απελευθερώνει πολύτιμο χρόνο για όλους και αποτρέπει τυχόν δοσοληψίες και εκβιασμούς.
    Ευχαριστώ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:52 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Κύριοι
    Το μετρό των αποδείξεων δεν θα έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα αν δεν μελετηθεί σωστά. Ποια θα είναι η σκοπιμότητα των αποδείξεων από τα super markets.
    Για να μην δημιουργηθεί γραφικό μπάχαλο χωρίς αποτέλεσμα νομίζω ότι ποιο σωστό θα ήταν να μην καταργηθεί το αφορολόγητο και να μην συνδεθεί με τις αποδείξεις. Αλλά όμως προσκομίζοντας αποδείξεις από επαγγέλματα που συνειδητά φοροδιαφεύγουν να έχει ο φορολογούμενος ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο να παίρνει την απόδειξη από τα επαγγέλματα αυτά. Αυτή εξάλλου είναι και σκοπιμότητα του μέτρου για σύλληψη των φοροφυγάδων που σε γενικές γραμμές τους γνωρίζουμε.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:25 | Γιώργος

    Καλησπέρα σας και καλή χρονιά, θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να θέσω κάποια σχόλια – ερωτήσεις σχετικά με τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων.
    Είμαι ιδιοκτήτης ΤΑΞΙ (100%) το οποίο νοικιάζω σε γραφείο ενοικιάσεων έναντι 1250€ / μήνα με μοναδική υποχρέωση από την πλευρά μου τα τέλη κυκλοφορίας και το ΦΠΑ. Τι θα ισχύσει σε αυτές τις περιπτώσεις σχετικά με τον λογιστικό προσδιορισμό? Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον λογιστικό προσδιορισμό όχι μόνο των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και στο σύνολο των φορολογουμένων αρκεί να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι και μην βρεθούμε προ εκπλήξεων στο μέσο της χρονιάς.
    Επίσης θα ήθελα να προτείνω μια διασταύρωση των στοιχείων του E9 και των εισοδημάτων ανά κλάδο (είτε αφορά ταξιτζήδες, είτε δημόσιους υπαλλήλους, είτε βενζινοπώλες κλπ). Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ανακοινώσετε τη μέση περιουσία ανά κλάδο επαγγέλματος και να φανεί που υπάρχει πραγματικά ο πλούτος σε αυτήν την χώρα.
    Τέλος σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να σας ευχηθώ να επιτύχετε στο έργο σας καθώς αυτό θα σημαίνει και ένα καλύτερο αύριο για όλους εμάς. Σίγουρα έχετε δύσκολο έργο αλλά πιστεύω να προσεγγίσετε δίκαια (όσο είναι εφικτό σε εποχές κρίσης) το νέο φορολογικό σύστημα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:16 | Εξαρχος Δημητριος

    Καλη χρονια σε ολους,
    Δειξτε οτι εχετε προθεση για ενα πραγματικα δικαιο φορολογικο νομο,φτανει πια η κοροιδια με τις επι της % μειωσεις των μισθων και οχι των επιδοματων,πειτε τον πραγματικο μισθο και ποσο θα τον μειωσετε,εσεις οι βουλευτες εκτος των αλλων θα δωσετε το ποσο που αναλογει στην εφορια μηνιαιως για τις αποδοχες σας των 8.640,00Ευρω που αντιστοιχει στι 3.500,00Ευρω αντι του ποσου των 350,00Ευρω που δινετε σημερα.Μην βαζετε τον πολιτη να κανει την δουλεια του κρατους,βαλτε τους να δουλεψουν και ξερετε πολυ καλα ποιους,εμεις τους πληρωνουμε φτανει πια.
    Γι’αυτο σας ψηφισαμε,ξερουμε και να σας ριξουμε παλυ,αφου αυτο σας ενδειαφερει περισσοτερο απο το καλο της πατριδας.
    ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ

  • 1. Ζητείστε από τους μέχρι τώρα άμισθους συνεργάτες του Υπουργείου Οικονομικών να σας βοηθήσουν επίσημα: ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΕΡΝΟΥΝ – ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
    2. Κάνετε υποχρεωτική την ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων ων εργασιών, (όσες αντέχει το σύστημα τώρα και σταδιακή ένταξη όλων στη συνέχεια), έχοντας ηλεκτρονική υπογραφή-ταυτότητα των Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ελεγχθεί και να παταχθεί ανά πάσα στιγμή το οτιδήποτε.
    Σε ότι κι αν καταλήξετε, φροντίστε να έχει ισχύ από το έτος 2010. Φροντίστε να είστε οι πρώτοι που θα τεκμηριώσουν μία νέα σχέση με τους επαγγελματίες και τους πολίτες γενικότερα. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι η πιθανότητα να γίνει κάποιος φοροφυγάς, κατά το ήμισυ τουλάχιστον καλλιεργείται από το γεγονός ότι όλα τα πρεοηγούμενα χρόνια, ψηφίζονταν αποφάσεις και νόμοι π.χ. τα Χριστούγεννα και είχαν αναδρομική ισχύ. Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ, πως στην ευχή να έχει εμπιστοσύνη κάποιος έναν πολιτικό, ή ένα υπηρεσιακό παράγοντα, ο οποίος κάθε φορά βγαίνει στα ΜΜΕΕ και ανακοινώνει τη τάδε ή τη δείνα απόφαση, λέγοντας: «…η ισχύ της παρούσης, αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους» και η ημερομηνία ανακοίνωσης είναι 15 Νοεμβρίου.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:02 | E.G.T

    Βάλτε το αφορολόγητο όριο για την πρώτη χρονιά με αποδείξεις έως το μισό του ποσού των εσόδων. Χωρίς αυτό να ξεπερνά το βασικό αφορολόγητο.
    Δώστε την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μπορεί να εκδώσει απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή απόδειξη συναλλαγής, χωρίς να τον κυνηγούν ΙΚΑ ή το ασυμβίβαστο κλπ.
    Με αντίστοιχη αναλογικότητα στις συντάξεις δεν χρειάζεται έλεγχος ΣΕ αυτού του είδους εισφοροδιαφυγή.
    Όσοι έχουν αποδείξεις, των ανωτέρω αναφερομένων , θα πρέπει για να υπολογισθούν , να υποβληθούν ηλεκτρονικά οι καταστάσεις με τα απαραίτητα στοιχεία.
    Συμφωνώ με την άποψη ότι κάθε επιτηδευματίας πρέπει να έχει εμφανές τιμολόγιο στο χώρο του πχ ωριαία αντιμισθία ή κόστος επίσκεψης
    Και αυστηρά αντίστοιχα μέτρα φοροδιαφυγής
    Όποιος δεν κόψει απόδειξη θα πληρώσει πρόστιμο ως εξής:
    Φορολογητέο ποσό = ποσόν απόδειξης Χ 270 ημέρες Χ 5 χρόνια
    Φοροδιαφυγή =φορολογητέο ποσό Χ {20% ΦΠΑ + 40% ΦΟΡΟ}
    ΠΧ ΑΠΟΔΕΙΞΗ 50 € *270*5*60%= 40500 ΞΑΝΑΚΆΝΤΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΊΣ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:28 | Γιώργος

    Ο μηχανικός:

    – Αποδίδει κάθε 3μήνο Φ.Π.Α
    – Προπληρώνει φόρο και κάνει ένα άτυπο εσωτερικό δανεισμό για το κράτος
    – Έχει ποινικές ευθύνες για τα έργα του για 50 χρόνια μετά
    – Στα δημόσια έργα αργεί να πληρωθεί
    – Δεν έχει σταθερή πελατεία
    – Δεν έχει σταθερό εισόδημα και ανεξάρτητα πληρώνει ΤΣΜΕΔΕ
    – Δεν θεωρείται άνεργος όταν δεν έχει δουλειά
    – Εγγυάται την ποιότητα σε ένα προϊόν που τα κράτος αντλεί συνεχώς έσοδα
    – Έχει έξοδα που δε φαίνονται (βιβλία, συμμετοχές σε σεμινάρια επιμόρφωσης κ.ά.)
    – Συνεισφέρει στην ανάπτυξη όλων των άλλων επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας ακινήτων
    – Τα εισοδήματα του περνάνε από την πλήρη γνώση του ΤΕΕ

    Στο γενικό πλαίσιο της ύφεσης μια αύξηση των τεκμαρτών συντελεστών 10-15% θα ήταν λογική.
    Ο λογιστικός προσδιορισμός θα οδηγήσει μια σειρά νέων μηχανικών στην οικονομική μετανάστευση σε χώρες όπως ο Καναδάς ή η Αυστραλία. Θα είναι ο θάνατος του νέου μηχανικού στην Ελλάδα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:45 | γεωργιου Αναστασιος

    αυτό που ξερω είναι οτι ο κοσμάκης περιμένει με κακες διαθέσεις όποιον θελήσει να τον ελέγξει. Ενας κρατικός μηχανισμός που χωλαινει δεν μπορει να ελεγχει κανέναν.Ας ελένξει τα του οίκου του.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:07 | ΣΤΕΛΛΑ

    Καμια αντιρρηση για να φορολογηθουν ολοι με ενα δικαιο συστημα.
    Ποιο ομως θα ειναι αυτο οταν γυρω μας το μαυρο χρημα βασιλευει.
    Πληρωνεις ιδιαιτερα μαυρα, πηγαινεις στο γιατρο μαυρα , νοικιαζεις σπιτι σου λεει 500 € ενοικιο αλλα στο συμβολαιο 300 € γιατι αλλιως θα στο παει 550 € , νοικιαζεις γραφειο σου ζηταει 1500 αλλα στο συμβολαιο 500 € και μην μου πειτε οτι γινεται στους μικροιδιοκτητες γιατι μαλλον λαθος εικονα εχετε. Οι περισσοτεροι μεγαλοιδιοκτητες το κανουν γιατι εχουν πολλα εισοδηματα απο ακινητα.
    Νομιζω λοιπον οτι το συστημα της αποδειξης εχει νοημα και ουσια αλλα δεν φτανει.
    Επισης πρεπει να προσεξουμε ποιες κοινωνικες ταξεις θα επιβαρυνθουν.
    Γιατι οι ανθρωποι υποφερουν ηδη. Δεν αντεχουν και αλλες αδικιες.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:32 | Θανάσης Λαζαρίδης

    Συμφωνώ απόλυτα με την παρακάτω πρόταση!!:

    >>. από Αλικη – — 5 Ιανουαρίου 2010 @ 11:59

    >> ΠΡΟΤΑΣΗ για τον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων από ιατρούς
    >> Προτείνω να γίνει υποχρεωτική η αναγραφή της τιμής μιας επίσκεψης, ακόμη καλύτερα βέβαια αναλυτικά ανά είδος εξέτασης, στο χώρο αναμονής του ιατρείου καθώς και σε μια βάση δεδομένων του ιατρικού συλλόγου εύκολα προσβάσιμη διαδικτυακά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο ασθενής να ελέγχει και να γνωρίζει ποια είναι η τιμή της επίσκεψης κάθε ιατρού και να αποφασίζει ποιον θα επισκεφθεί. Ο ιατρός θα πρέπει επομένως στην απόδειξη να αναγράφει τουλάχιστον αυτήν την τιμή και δεν θα μπορεί να «παζαρεύει» με τον ασθενή του την τιμή για με/χωρίς απόδειξη (καθότι εάν είναι χαμηλή αυτή ο ασθενής θα είναι ικανοποιημένος με αυτήν, εάν έχει δηλώσει υψηλή θα πρέπει να φοβάται ότι λόγω ανταγωνιστικότητας μπορεί να χάσει πελατεία). Επίσης δεν θα μπορεί να ζητάει παραπάνω χρήματα από την αναγραφόμενη γιατί τότε ο ασθενής θα έχει την δυνατότητα να τον καταγγείλει.

    >>Επίσης, σύμφωνα με αυτήν την τιμή θα θεσπίζεται και το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώνει ο γιατρός. Για παράδειγμα θα πρέπει να δηλώνει τουλάχιστον 1000 επισκέψεις το χρόνο (1 χρόνος = ~240 εργάσιμες, Τουλάχιστον 4 ασθενείς ανά ημέρα ), εάν δηλώνει 20 Ευρώ την επίσκεψη αυτό συνεπάγεται 20 000 ευρώ το χρόνο, εάν όμως ζητάει 100 ευρώ (όπως πολλοί γιατροί στην Αττική πλέον), τότε θα πρέπει να δηλώνει τουλάχιστον 100 000 ευρώ εισόδημα το χρόνο.

    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ!!!

  • Οι ειδικοί τρόποι φορολόγησης μπορούν να παραμείνουν πραγματικά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα φορτηγά και λεωφορεία και άλλες ανάλογες περιπτώσεις όπου ο επαγγελματίας έχει κατά τεκμήριο μικρές δυνατότητες λογιστικής οργάνωσης και πάντα έως ενός ποσού κύκλου εργασιών, π.χ. 50-100 χιλ. Και ανάλογα με το επάγγελμα.
    Κατά τα λοιπά πρέπει να γενικευθεί ο λογιστικός τρόπος (έσοδα μείον έξοδα) είτε απλογραφικά, είτε διπλογραφικά. Επικουρικά και μόνο, το εισόδημα εξευρίσκεται με τη χρήση των συντελεστών (ΜΣΚΚ), που πρέπει όμως να αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με την πραγματικότητα της αγοράς.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:58 | angelos

    λαθος συναδελφε μηχανικέ,
    ο παραλογισμός με τον «τεκμαρτο προσδιορισμο» και την «αυτοτελη φορολογηση», πρέπει να ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Μη ξεχνάμε ότι τα τελευταία 35 χρόνια, στη χώρα νομοθετούν γιατροί δικηγόροι και μηχανικοί.
    Η πολιτεία, το μόνο που έχει να κάνει είναι να προσδιορίσει από την αρχή τις δαπάνες (και τα όρια αυτών) που δικαιολογούνται ως έξοδα για κάθε επάγγελμα.
    Έτσι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης για κανένα συντελεστή κέρδους.
    Επίσης, μια σύνδεση των τιμολογήσεων δαπανών με τους ΚΑΔ μέσω νέων ταμειακών μηχανών ή λογιστικών προγραμμάτων (ίσως και με χρήση μιας φορολογικής κάρτας)είναι αρκετή για να μην περιλαμβάνονται δαπάνες του αέρα στις τιμολογήσεις του κάθε επαγγελματία

  • Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διευκρινισθεί τι εννοείται προσδιορισμός φορολογητέου εισοδήματος βασει λογιστικών καταστάσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτιδευματίες. Πιστεύω πως πρόκειται για λογιστικό προσδιορισμό βάσει βιβλίων. Αν είναι έτσι τότε δεν μπορούμε να έχουμε δύο πηγές πληροφοριών, τα βιβλία και τα τεκμήρια. Αν θέλουμε να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και από τα δύο μέρη κράτους-πολίτη. Ετσι θα πρέπει, όταν το εισόδημα θα προσδιορίζεται βάσει τεκμηρίων, τότε να έχουμε παράλληλα ψευδή και ανειλικρινή βιβλία, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα, και να υπόκειται ο ελεύθερος επιτιδευματίας σε όλες τις επιπτώσεις των παραβάσεων αυτών, αφού η εφαρμογή των τεκμηρίων και όχι το λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων, δηλώνει αυτόματα απόκρυψη εισοδημάτων. Ως εκ τούτου λοιπών, ναι, στον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων όλων των ελεύθερων επαγγελματιών-επιτιδευματιών, χωρίς τεκμήρια και ειδικούς τρόπους φορολόγησης, αλλά με πολύ στενή ελεγκτική παρακολούθηση από την εφορία και αυστηρές ποινές στους φοροδιαφεύγοντες. Επιτέλους να ακολουθηθεί για όλους τους έλληνες, πλην αυτών που υπάγονται στο καθεστώς της εξαρτημένης εργασίας και τους συνταξιούχους φυσικά, η ίδια αρχή προσδιορισμού των εισοδημάτων τους, αυτή του λογιστικού προσδιορισμού βάσει λογιστικών βιβλίων. Κάθε άλλος συμληρωματικός δήθεν ή παράλληλος προσδιορισμός εισοδημάτων θα επιφέρει το ίδιο με σήμερα αποτέλεσμα φοροδιαφυγής. Τόσο το πόθεν έσχες, όσο και τα υπόλοιπα τεκμήρια διαβίωσης να τεκμηριώνονται από την εφορία με μηχανογραφικούς μηχανισμούς που θα πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε να αμφισβητείται το λογιστικό αποτέλεσμα του ανειλικρινή επιτιδευματία, επισύοντας βαρύτατες οικονομικές συνέπειες επ’ αυτού.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:50 | ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

    Παρακολουθωντας για πολλες μερες την επιθεση των υπολοιπων «ελευθερων επαγγελματιων» αλλα και αλλων κατα των Μηχανικων-Μελετητων/Επιβλεποντων των ιδιωτικων εργων, θα πιστεψει καποιος που δεν γνωριζει τα πραγματα οτι εμεις οι Μηχανικοι-της κατηγοριας αυτης-
    αποτελουμε την κορωνα της φοροδιαφυγης. Ποιος αραγε απ’ολους αυτους
    τους «κραυγαζοντας» γνωριζει οτι :
    1. OΛΕΣ ΟΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΕΡΝΑΝΕ-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ-ΜΕΣΩ Ε.Τ.Ε. ΣΤΟ Τ.Ε.Ε.,ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ.
    2. ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 19% ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΥΤΩΝ.
    3. Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΜΕΧΡΙ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΒΑΛΑΝΤΙΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ.
    4. Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.
    – ΜΙΑ ΕΝΤΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ν’ΑΥΞΗΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ, ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΤΕΚΜΑΡΤΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.
    – ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΣ Η ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ.
    – ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
    ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:49 | Αλικη

    ΠΡΟΤΑΣΗ για τον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων από ιατρούς
    Προτείνω να γίνει υποχρεωτική η αναγραφή της τιμής μιας επίσκεψης, ακόμη καλύτερα βέβαια αναλυτικά ανά είδος εξέτασης, στο χώρο αναμονής του ιατρείου καθώς και σε μια βάση δεδομένων του ιατρικού συλλόγου εύκολα προσβάσιμη διαδικτυακά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο ασθενής να ελέγχει και να γνωρίζει ποια είναι η τιμή της επίσκεψης κάθε ιατρού και να αποφασίζει ποιον θα επισκεφθεί. Ο ιατρός θα πρέπει επομένως στην απόδειξη να αναγράφει τουλάχιστον αυτήν την τιμή και δεν θα μπορεί να «παζαρεύει» με τον ασθενή του την τιμή για με/χωρίς απόδειξη (καθότι εάν είναι χαμηλή αυτή ο ασθενής θα είναι ικανοποιημένος με αυτήν, εάν έχει δηλώσει υψηλή θα πρέπει να φοβάται ότι λόγω ανταγωνιστικότητας μπορεί να χάσει πελατεία). Επίσης δεν θα μπορεί να ζητάει παραπάνω χρήματα από την αναγραφόμενη γιατί τότε ο ασθενής θα έχει την δυνατότητα να τον καταγγείλει.
    Επίσης, σύμφωνα με αυτήν την τιμή θα θεσπίζεται και το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώνει ο γιατρός. Για παράδειγμα θα πρέπει να δηλώνει τουλάχιστον 1000 επισκέψεις το χρόνο (1 χρόνος = ~240 εργάσιμες, Τουλάχιστον 4 ασθενείς ανά ημέρα ), εάν δηλώνει 20 Ευρώ την επίσκεψη αυτό συνεπάγεται 20 000 ευρώ το χρόνο, εάν όμως ζητάει 100 ευρώ (όπως πολλοί γιατροί στην Αττική πλέον), τότε θα πρέπει να δηλώνει τουλάχιστον 100 000 ευρώ εισόδημα το χρόνο.