5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:16 | Παπαδόπουλος Ευάγγελος

    Συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Σιμάκη κάντε τη δουλεία σας όλα τα άλλα είναι παραμύθια κάντε επιτέλους αυτό για το οποίο σας ψήφισε ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λαός ποιάστε τους κλέφτες του λάού

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:37 | Zυγανιτίδης Γεώργιος

    Κατά την άποψή μου κάτι τέτοιο θα ήταν καλό μόνο αν:

    1. Εφαρμοστεί για ΟΛΑ τα επαγγέλματα.(και δικηγόρους που πρέπει να τελούν υπό καθεστώς ΦΠΑ).
    2.Συνδυαστεί με κίνητρα συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους αλλά και όριο ελάχιστου εισοδήματος από τους επαγγελματίες,ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιούνται
    3. Ποινικοποίηση φορολογικών εγκλημάτων. (Μη απόδοση ΦΠΑ κλπ..). Επίσης κίνητρα στους φορολογούμενους για να καταγγέλουν περιστατικά φορολογικής ανομίας με Χρηματικό ή άλλο αντάλαγμα.(σαν ποσοστό του επιβληθέντος προστίμου πχ)
    4.ΔΕΝ ισχύσει αναδρομικά.

    Σημειωτέον ότι ειδικά για τον τουρισμό ο φόρος που δίδεται τώρα είναι σκανδαλιστικά μικρός!

    Επίσης ειδικά στους γιατρούς συμβαίνει το εξής: Σου λένε ότι κάτι θα κοστίσει 1000 ευρώ και μόλις ζητήσεις απόδειξη σου λένε: Με απόδειξη 1400!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:10 | Ν.Π

    Γενικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να μάθουν να πληρώνουν τους φόρους τους.Το κράτος εξαιτείας του ότι δύσκολά θα τους αναγκάσει να προχωρήσουν σε αλληθοφανείς δηλώσεις θα πρέπει να προχωρήσει στις παρακάτω κινήσεις:
    1.Λογιστικός προσδιορισμός ελαχίστου δηλωμένου κέρδους και φορολόγηση στην κλίμακα(ανάλογα την επιχείρηση-τα χρόνια λειτουργίας της-την περιοχή καθώς και την επαγγελματική στέγη που διαθέτουν.
    2.Επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης μειωμένα κατα 40% σε σχέση με τα προηγούμενα που είχαν επιβληθεί (αυτό ισχύει για ΙΧ -ΔΙΔΑΚΤΡΑ-ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ κλπ).
    3.Σε ότι αφορά τα ακίνητα επειδή τα δηλώνουν στην καλύτερη περίπτωση Ημιτελή, εφαρμογή του συστήματος gis και παράδοση στις ΔΟΥ φωτογραφιών των ακινήτων.
    4.Προσκόμιση αποδείξεων για είδη διαβίωσης που να καλύπτουν το 35% του ελάχιστου δηλωμένου εισοδήματος το οποίο και θα είναι το μόνο αφορολόγητο.

    Δεν είναι δίκαιο να ζητάει το κράτος έκτακτους φόρους όπως:
    1. επιπλέον φόρος για μεγάλα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς
    2. επιπλέον φόρος για εισοδήματα που προέρχονται από είσπραξη ενοικίων
    3.Επιπλέον φόρος για ΤΈΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

    γιατί οι παραπάνω φορολογούμενοι (μισθωτοί-εισοδηματίες) τα έσοδα τους τα δηλώνουν μέχρι δραχμής και το κράτος τους δικαιώνει βάζοντας τους επιπλέον φόρο.Αυτό πρέπει να σταματήσει γιατί οι εν λόγω κατηγορίες αγοράζουν πάντα νόμιμα.

    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:09 | Nikos Petr

    Παρότι είναι πράγματι άδικο να φορολογείται κάποιος μόνο με αντικειμενικά κριτίρια, είναι η έσχατη λύση για να αποφευχθούν οι κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής οι οποίες τελικά δεν είναι και οι εξαιρέσεις όταν μεγαλοεπαγγελματίες κατά μέσο όρο δηλώνουν 10000 ευρώ!! Στο κάτω κάτω ένας επαγγελματίας που κόβει ένα σοβαρό ποσοστό των αποδείξεων που θα έπρεπε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από οποιοδήποτε αντικειμενικό κριτίριο.

    Εντούτοις έχω σοβαρές αντιρρήσεις για τον τρόπο που εφαρμόζεται το πόθεν έσχες. Παρότι ο νόμος δεν θέτει περιορισμό για το πόσα χρόνια μπορεί να επικαλεστεί κανείς για ανάλωση κεφαλαίου, οι κατά τόπους εφορίες θέτουν αυθαίρετα όρια πχ τα 5 χρόνια. Προσωπικά προεξώφλησα δάνειο και αγόρασα αυτοκίνητο φέτος και οριακά μπορώ να τα δικαιολογήσω με ανάλωση κεφαλαίου 5 ετών ενώ είμαι εργένης και τα προηγούμενα 10 χρόνια δεν έκανα καμιά σοβαρή αγορά.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:50 | ΚΩΣΤΑΣ

    – ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ
    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓ/ΜΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ.
    Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕΤΡΗΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, ΑΠΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΦΟΡΩΝ-ΦΠΑ ΩΣ ΜΕΙΩΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ(ΕΩΣ 20.000€) ΠΑΝΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ.
    – Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ. ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΠΑ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΦΠΑ ΒΙΒΛΙΑ.

    – ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ 6.000 (ΣΥΝΤ/ΧΟΙ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΕΥΡΩ) ΩΣ 20.000€. ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000€ ΜΕ ΟΝΜ/ΝΟ ΚΑΙ ΑΦΜ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ.
    – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΑ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ 1η ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ 3 ΕΤΗ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΑΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. ΠΧ ΙΑΤΡΟΣ ΣΤΑ 4-5 ΕΤΗ ΦΟΡ/ΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 40.000€ ΣΤΑ 6-7 ΕΤΗ ΦΟΡ/ΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 60.000€ ΣΤΑ 8-12 ΕΤΗ ΦΟΡ/ΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 90.000€. ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘ. ΕΠΑΓ/ΤΙΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ. ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ. ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 10%.
    ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.
    – ΣΙΓΟΥΡΕΨΤΕ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔ. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
    ΤΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ Η ΑΛΛΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ.
    – ΟΙΚΟΔΟΜΗ. ΒΑΛΤΕ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΊΖΕΤΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ. ΑΝΑΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙ. ΣΙΓΟΥΡΕΨΤΕ ΤΟ ΦΠΑ ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΥΠΑΓ/ΝΕΣ ΣΤΟ ΦΠΑ, ΩΣ ΤΟ 40-50% ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ.
    – ΦΠΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΕΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ. ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΦΠΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΛΛΑ ΛΑΒΕΤΕ ΜΕΤΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ.

    – ΠΑΝΤΑ ΑΜΕΣΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΡΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ.

    – ΕΝΤΑΞΤΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΕΩΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ. ΒΑΛΤΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΙΚΑΤΖΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:12 | Αντώνης

    Γειά σας και χρόνια πολλά …..αν και για τους μηχανικούς με τη σημερινή κρίση δεν τα βλέπω να είναι ούτε πολλά ούτε καλά.
    Απλό παράδειγμα. 10.000 € αμοιβή π.χ. μελέτης ή επίβλεψης με μια μικρή έκπτωση 20%, γίνεται 8.000 και με την προκαταβολή του φόρου 20%, γίνεται 6.000 €. Η ισχύουσα φορολόγηση με ένα συντελεστή 60% σύν την προσαύξηση του 20%, δίνει ένα συντελεστή 72%. Άρα το φορολογητέο εισόδημα γίνεται 10.000 Χ 72% = 7.200 €. Επομένως στην πράξη με το ισχύων σύστημα εισπράτεις 6.000 € και αποδίδεις φόρο για 7.200 €.
    Με την προτεινόμενη νέα φορολόγηση θα αποδίδεις φόρο για όλο το ποσό των 10.000 € και μάλιστα χωρίς να μπορείς να παρουσιάσεις έξοδα όπως βενζίνη-συντήρηση αυτοκινήτου , ενοίκια και γενικά έξοδά που κάνεις αλλά δεν μπορείς να τα περάσεις λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος.
    Υποτίθεται οτι οι συντελεστές καλύπτουν ακριβώς αυτή την ανισορροπία εσόδων-εξόδων. Άς αυξήσει 20-25% τους συντελεστές προκειμένου να συμμετέχουν όλοι ανάλογα με τον τομέα τους στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Θέληση υπάρχει, αρκεί να υπάρξει και λογική για να αποδώσουν τα μέτρα.
    Επίσης μη ξεχνάτε ότι εδώ και 2 χρόνια η οικοδομή έχει τελειώσει, άρα όλα τα επαγγέλματα του κλάδου και πόσο μάλλον οι μηχανικοί, πρέπει πρώτα να βρούν δουλειά και μετά να φορολογηθούν….

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:23 | Νικόλαος Δημητρακόπουλος

    Τα «αντικειμενικά» κριτήρια-τεκμήρια αν τεθούν αδιακρίτως και χωρίς υποπεριπτώσεις θα καταστρέψουν κυριολεκτικά την μεγαλύτερη μερίδα των νέων ελεύθερων επαγγελματιών και το μόνο που θα κάνουν θα είναι να οδηγήσουν αναπόφευκτα σε οικονομικό μαρασμό και διακοπή της άσκησης του επαγγέλματος των ως άνω ελεύθερων επαγγελματιών. Για να καταλάβετε τι εννοώ θα σας θέσω το εξής παράδειγμα. Είμαι δικηγόρος για λιγότερο από έναν χρόνο και ασκώ δικηγορία έχοντας το γραφείο μου σε έναν μικρό χώρο στην Αγία Παρασκευή Αττικής που μου έχουν παραχωρήσει, πρός εξοικονόμηση χρημάτων, οι γονείς μου μαζί με τους οποίους διαμένω στο ίδιο κτήριο. Έχει τύχει για 2-3 συνεχόμενους μήνες να έχω μηδενικό εισοδημα καθώς τώρα έχω ξεκινήσει να ασκώ το επάγγελμα του δικηγόρου.Αν τεθεί ένα τέτοιο «αντικειμενικό» τεκμήριο θα πρέπει να καταβάλλω ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό (λόγω της περιοχής στην οποία βρίσκεται το γραφείο μου) για φορολόγηση το οποίο όμως ενδεχομένως ποτέ να μην έχω εισπράξει.Αν αυτό το γεγονός συμβεί 2-3 συνεχόμενες χρονιές τότε αναγκαστικά θα πάψω να ασκώ το επάγγελμα αυτό καθώς θα αποδίδω συνεχώς στην εφορία περισσότερα χρήματα από αυτά που πραγματικά θα έχω εισπράξει!! Αν δεν ληφθεί επισταμένως μέριμνα για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες το μέτρο αυτό θα είναι καταστροφικό για εμάς. Προσδοκώ σφόδρα πως θα λάβετε υπόψιν όσα σας είπα και πως θα κινηθείτε στην σωστή κατεύθυνση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:25 | Σταμάτης

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περιόδους οικονομικής ύφεσης αντιμετωπίζουν άμεσα μείωση των εισοδημάτων τους, και μάλιστα πολλές φορές δυσανάλογη με την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Ενώ δεν εμφανίζονται ποτέ στα στοιχεία ανεργίας, ορισμένοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε συνθήκες quasi-ανεργίας. Εάν αυτό τώρα συνδυαστεί με την επιβολή φορολογίας «σα να είχαν πάρει αυτά τα εισοδήματα», οδηγούνται σε μαρασμό. Για κάποιους αυτό έχει προσωπικό μόνο αντίκτυπο, για κάποιους που διατηρούν μικρά γραφεία με εργαζόμενους υπάρχει πολλαπλασιαστικό πρόβλημα.
    Ένα σοβαρό πρόβλημα αυτού του τύπου των μέτρων, όπως και κάποιων άλλων, είναι ότι διαιωνίζει την αίσθηση ότι το Δημόσιο εμφανίζεται να θεωρεί εκ προοιμίου ψευδείς τις φορολογικές δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Πολλές είναι, προφανώς, όντως ψευδείς (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό). Η επανάκτηση εμπιστοσύνης όμως μεταξύ Δημοσίου και πολιτών τραυματίζεται ιδιαίτερα με τη συμπεριφορά του Δημοσίου απέναντι σε εκατομμύρια πολίτες ως κατ’ αρχήν κλέφτες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:31 | ΔΩΡΑ

    ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ 700 ΕΥΡΩ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΜΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΕΧΕΙ ΕΤΗΣΙΩΣ 8400 ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12000 ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ,ΛΟΓΙΣΤΕΣ,ΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΧ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΑΝ ΤΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 20000 ΕΥΡΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΝΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΠΕΝΙΧΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ.
    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΙΑΤΡΟΙ ΝΕΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:54 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΑΜΑΝΤΑΣ

    Ο λογιστικος προσδιορισμός του εισοδήματος στους μηχανικούς θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα δεδομένου οτι πολλοί μηχανικοί δουλεύουν με ΑΠΥ σε τεχνικές εταιρείες και κατα συνέπεια δεν μπορούν να εμφανίσουν έξοδα κάτι που σημαίνει οτι με τον καινούργιο τρόπο φορολόγησης θα μειωθεί σημαντικά το εισόδημά τους και αναγκαστικά θα οδηγήσει πολλούς στην ανεργία.

    Το πρόβλημα γενικά με τους μηχανικούς είναι σύνθετο και θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος φορολόγησης σε συνεργασία με το ΤΕΕ διοτι όλοι μας ζητούμαι ενα δίκαιο τρόπο φορολόγησης και οχι μαρασμό του κλα΄δου

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:03 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Φορολόγηση των επιχειρήσεων βάση των αγορών τους και όχι βάση των πωλήσεων.Ενώ σε περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών αντικειμενικά κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη και την περιοχή, το προσωπικό κ.τ.λ.

    Επίσης απόδοση φόρου σε μηνιαία βάση όπως γίνεται και με τους μισθωτούς.

    Ευχαριστώ
    Χρόνια πολλά και καλές γιορτές με υγεία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 07:47 | Agisilaou Giorgos

    πιστευω πως στην εισοδηματικη πολιτικη θα πρεπει
    να προβλεπτει για τους ελευθερους επαγγελματιες
    η υπαρξη νεων στο επαγγελμα καθως και αλλα ποιοτικα
    μεγεθη και οχι μονο το ποσοτικο μερος του εισοδηματος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 07:24 | νικος

    Δεν μπορω να απαντησω συγκεκριμενα ,απλως θελω να σας υπενθυμησω ,οτι ολοι οι πολιτες ειναι ισοι και πρεπει να φορολογουνται με τον ιδιο τροπο,και να τονισω οτοι πρεπει οι φορολογικοι συντελεστες να ειναι ιδιοι για ολους ιδιωτες,δημοσιους ,εταιρειες,επε,αε κλπ..και οχι πανω απο 35%…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 06:28 | Ηλίας

    Συνάδελφοι δεν χρειάζεται άγχος.

    Έτσι κι αλλιώς, από την εμπειρία της διαβούλευσης για την Παιδεία, αποδεικνύεται ότι αυτές οι συζητήσεις είναι να’ χαμε να λέγαμε.

    Το ΤΕΕ προσπαθεί να τους το πει με τρόπο αλλά αυτοί θα κάνουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους απ’ την αρχή.

    Όταν απ’ το πρώτο κιόλας τρίμηνο, αντί των αναμενόμενων εσόδων θα πάρουν ……….. μόνο τότε θα καταλάβουν τι ………. κάνανε.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 05:14 | Δημητρης Αντωνιαδης

    Τελικα αισθανομαι λιγο περιεργα οταν καλουμαι ως μισθωτος η ως ελευθερος επαγγελματιας η ως απλος πολιτης να υποστηριξω τον ενα η τον αλλο τροπο φορολογησης μου. Να πληρωσω παραπανω φορους κυριοι διαχειριστες ναι, αλλα το γιατι δεν καταλαβαινω? Εαν εσεις οι πρασινοι, μπλε και διαφοροι αλλοι κοκκοι δεν κατασπαταλουσατε για προσωπικο σας αμεσο η εμμεσο οφελος για δεκαετιες τωρα ΟΛΑ τα χρηματα μας δεν θα επρεπε να πληρωνει κανενας κανενα φορο. Αντι λοιπον να στρεφετε τους ιδιωτες εναντια στους δημοσιους σας και τους μισθωτους εναντια στους ελευθερους επαγγελματιες για να περασετε εσεις μετρα που δηθεν θα μας βγαλουν απο μια κριση που εσεις δημιουργησατε και οχι εμεις, μηπως θα επρεπε να ζητησετε απο τους τεως συναδελφους σας και τους χρηματοδοτες σας να επιστρεψουν ενα μερος τουλαχιστον απο αυτα που εφαγαν ωστε και εμεις να βγουμε απο την κριση αλλα και αυτοι να εχουν λιγοτερες τυψεις οταν θα απολαμβανουν τις πενιχρες τους αμοιβες για την τεραστια προσφορα τους στον τοπο?
    Αυτες τις γραμμες τις γραφω ως ελευθερος επαγγελματιας μηχανικος,που συμφωνα με την φορολογικη μου δηλωση ανηκω στους πλουσιοτερους Ελληνες, μενω σε δυομισαρι με ενοικιο και ο πατερας μου πεθανε σε δημοσιο νοσοκομειο επειδη δεν προλαβα να δωσω φακελακι…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 04:58 | Spyros Mitsopoulos

    It is proposterous to tax people by their proffession or by the size or location of their office.

    Tax is paid on personal exertion and the income they derive, how on earth do you expect to attract proffessionals from other countries to come and set up a business with these draconian laws.

    Free enterprise suggests that a person will risk his money and set up shop to bring in customers. What if they do not come, is he still liable to pay a pre determined tax?

    If i am reading this correctly its quite absurd.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:34 | Πάνος Μπεκιάρης

    Πλήρης και καθολική κατάργηση όλων των «Ειδικών φορολογήσεων» σε όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα!
    Οι διάφοροι «ειδικοί τρόποι» φορολόγησης παραπέμπουν σε «συντεχνιακή συνομωσία» και είναι τουλάχιστον προσβλητικοί για την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού!!!

    Ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος με βάση το επάγγελμα είναι άδικος!
    Δεν βγάζουν π.χ. όλοι οι ηθοποιοί ή όλοι οι μηχανικοί πολλά λεφτά. Υπάρχουν και αυτοί που αγωνίζονται για τα προς το ζην.

    Εδώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η κοινή λογική.
    Δηλαδή, να φορολογούνται με βάση τις δικές τους δηλώσεις και σε κάθε περίπτωση που «κάτι πάει στραβά» να αναλαμβάνουν δράση οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
    Π.χ. ο γιατρός «Α.Γ.» δηλώνει 20.000 εισόδημα. Έχει ιατρείο στο Κολωνάκι, 3 αυτοκίνητα, σπίτι στην Κηφισιά με πισίνα και οικιακή βοηθό.
    Ε, τι να τον κάνεις τον λογιστικό προσδιορισμό;;;
    Κοινή λογική χρειάζεται!

    Δημιουργείστε νέες φόρμες για τις Φορολογικές Δηλώσεις ώστε να συλλέγετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για την αξιολόγηση κάθε περίπτωσης. Μπορείτε να φτιάξετε διαφορετικού τύπου φορολογική δήλωση ανάλογα το επάγγελμα του φορολογούμενου.

    Ζούμε στην εποχή της επανάστασης των Η/Υ. Επιτέλους ας τους χρησιμοποιήσουμε!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:25 | Θεόδωρος

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

    Πως θα με φορολογήσετε ;
    Συγκεκριμένα έχω τρίτεκνη οικογένεια και έχω αφορολόγητο 22.οοο ευρώ.Η σύζυγος μου δεν εργάζεται και επειδή είναι δύσκολο να εργαστεί σκεφτήκαμε και αγοράσαμε ένα ταξί Ε.Δ.Χ. σε περίπτωση που ξημερώσει καμιά μέρα και βρεθώ άνεργός.Είμαι ήδη 42 χρονών.Το δικό μου εισόδημα σαν ιδιωτικός υπάλληλος φτάνει στις 20.000 ευρώ ετησίως.Το ταξί το αγοράσαμε με επισκευαστικό δάνειο από τράπεζα.Οπότε δεν εκπίπτουν οι τόκοι για το φορολογητέο εισόδημα.Το ταξί το έχω ενοικιάσει σε οδηγό και μου δίνει ένα μηνιαίο μίσθωμα το οποίο σχεδόν όλο το δίνω στην δόση του δανείου που είναι για 32 χρόνια.Το ταξί το αγοράσαμε για να έχουν τα παιδιά μου αύριο(τρία αγόρια) μια θέση εργασίας,δεν το εύχομαι,θέλω να σπουδάσουν, γιατί τα 700 ευρώ τον μήνα δεν θα μπορούν να φτιάξουν οικογένεια όπως συμβαίνει σήμερα στην εργαζόμενη νεολαία.Επειδή για την εφορία θεωρούμαι εκμεταλευτής ταξί έχω τεκμήριο 14000 ευρώ.Εαν προσθέσω και τα 20.000 φθάνω τις 34.000 ευρώ ετησίως.Το πραγματικό μου εισόδημα όμως είναι 20.000 ευρώ.Πληρώνω φπα 600 ευρώ ετησίως και τις βλάβες του Ε.Δ.Χ.Σημειωτέον σε περίπτωση που θα ανοίξει το επάγγελμα απο τις 190.000 ευρώ που έδωσα να αγοράσω την άδεια, ενώ στην πραγματικότητα κοστίζει 2.800 ευρώ, πως θα ξεπληρώσω την τράπεζα εαν θελήσω να το πουλήσω;
    Εαν θέλετε να καταργήσετε τα αντικειμενικά τεκμήρια στους αυτοκινιτιστές είναι δικαιωμά σας.Αλλά πείτε μου σας παρακαλώ τόσοι άνθρωποι που έχουν πάρει δάνειο επισκευαστικό κατοικίας δήθεν, για αγορά ταξί πως θα ανταπεξέλθουν σε άλλη φορολόγηση και σε τυχόν άνοιγμα επαγγέλματος ?
    Φυσικά τα χρήματα αυτά που δίνουν οι αυτοκινιτιστές για μια άδεια είναι ΑΕΡΑΣ και δεν φαίνεται πουθενά.Για αυτό τον λόγο οι τράπεζες δεν δίνουν επαγγελματικά δάνεια και καταφεύγουν οι δανειολήπτες σε μαιμού στεγαστικά.
    Ειστε έξυπνος άνθρωπος και άρτιος επιστήμονας και πιστεύω να βρείτε μια λύση δίκαιη για όλους γιατί όλοι πρέπει να συνεισφέρομε ανάλογα των δυνατοτήτων μας.

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:41 | Γιάννης Φραγκούλης

    ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    Μερικές σημαντικές και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ/ΑΛΗΘΕΙΣ παρατηρήσεις, που κατά τη γνώμη μου συντείνουν στη διατήρηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού για τους διπλωματούχους μηχανικούς (μέλη ΤΕΕ), ενδεχομένως με αυξημένους συντελεστές (π.χ. 60%) για την αύξηση των εσόδων του κράτους σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης:

    Ι) Οι διπλωματούχοι μηχανικοί έχουν βασικές διαφορές από τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες, και συγκεκριμένα:
    (α) Δεν αποκρύπτουν έσοδα καθώς οι πελάτες τους είναι εταιρίες σε συντριπτικό ποσοστό και συνεπώς εκδίδουν τιμολόγια, αποδείξεις
    (β) Αποδίδουν άμεσα και συνεπώς ΦΠΑ
    Συνολικά οι μηχανικοί τιμολογούν, και συνεισφέρουν σημαντικά στα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ.
    Το Υπουργείο μπορεί να ελέγξει σχετικά τα (α), (β) μέσω των στατιστικών στοιχείων που διαθέτει.
    Η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού θα βάλει τους μηχανικούς στη λογική διαπραγμάτευσης των (α) & (β) παραπάνω, με σημαντικό κίνδυνο μείωσης των εσόδων του κράτους. Παράλληλα θα καταστήσει το σύστημα πιο πολύπλοκο και τους ελέγχους πολύ δυσκολότερους.

    ΙΙ) Πολλοί μηχανικοί εργάζονται ως υπάλληλοι σε τεχνικά γραφεία ή άλλες εταιρίες, εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Για τους μηχανικούς αυτούς (χιλιάδες σε τάξη μεγέθους), η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού θα σημάνει μια βίαιη μείωση του εισοδήματός τους έως και 30% (ανάλογα με την ειδικότητα του μηχανικού). Μιλάμε για ανθρώπους που εργάζονται με υπαλληλικό καθεστώς, αλλά χωρίς τα προνόμια των μισθωτών (π.χ.επιδόματα, δικαίωμα αποζημίωσης) και φυσικά χωρίς καμιά μονιμότητα (την οποία απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι).

    ΙΙΙ) Συνδεόμενο με το σημείο ΙΙ παραπάνω, η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού θα δημιουργήσει κολοσιαίο πρόβλημα στις εταιρίες που τους απασχολούν (μικρές, μεσσαίες και μεγαλύτερες) μηχανικούς, μια και θα έρθουν πιθανότατα αντιμέτωπες με :
    (α) Ανάγκη αύξησης μισθολογικού κόστους ή/και ασφαλιστικών εισφορών ή
    (β) Ανάγκη μείωση προσωπικού,
    με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις εταιρίες αλλά και πιθανότατα στους απασχολούμενους μηχανικούς.

    IV) Όπως έχει σημειωθεί και από άλλους μηχανικούς στη διαβούλευση, αλλά και το ΤΕΕ, οι αμοιβές και τα έξοδα των μηχανικών δεν κατανέμονται ομοιόμορφα σε λογιστικά έτη. Κατά συνέπεια, δεν είναι πρακτικά εφικτός και δίκαιος ο λογιστικός προσδιορισμός σε επίπεδο έτους.

    V) Με βάση την παρούσα νομοθεσία δεν δικαιολογούνται σημαντικά έξοδα για τους μηχανικούς (π.χ. μετακινήσεις) που είναι ζωτικής σημασίας για τη διενέργεια των μελετών.

    VI) Συνδεόμενο με τα ΙΙ και ΙΙΙ παραπάνω, θα παρατηρηθεί αύξηση του κόστους εκτέλεσης μελετηκών έργων στο δημόσιο π.χ. εκτέλεση διαγωνισμών, επιδοτούμενων έργων κλπ. λόγω σχετικής αύξησης του μισθολογικού κόστους.

    Και μερικές προσωπικές παρατηρήσεις/απόψεις:
    VI) Για όσους γνωρίζουν την αγορά οι διπλωματούχοι μηχανικοί αποτελούν ένα από τα πιο παραγωγικά τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας, και είναι ειλικρινά κρίμα να ωθηθεί σε οικονομικό και ηθικό μαρασμό.

    VII) Δεν θεωρώ χρήσιμο να παρεμβαίνουν στη διαβούλευση (και αυτό το τμήμα της) συμπολίτες μας χωρίς καμιά γνώση του αντικειμένου της σημερινής φορολόγησης των μηχανικών, αλλά και της αγοράς των τεχνικών εταιριών.

    VIII) Ως μια γενικότερη παρατήρηση για τη διαβούλευση, θεωρώ απαράδεκτο να συγκρίνουμε ένα ελεύθερο επαγγελματία που έχει να αντιμετωπίσει συνεχή / εντατική εργασία (π.χ. πόσο κοστολογείται ένας πονοκέφαλος μετά 15ωρη εργασία Κυριακής) και αβεβαιότητα, με μισθωτούς που απολαμβάνουν σταθερότητα και ιδιαίτερα αυτούς του δημοσίου τομέα που απολαμβάνουν ένα ανεκτίμητο αγαθό, τη ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ. Αλήθεια πόσες χιλιάδες ευρώ αξίζει η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ?
    Δείτε σχετικά το προσδόκιμο ζωής των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ… Πόσο κοστολογείται αυτό?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:03 | Dreamdaylost

    Λογιστικός χειρισμός σημαίνει αποδοχή της αποτυχίας σας να εντοπίσετε τη φοροδιαφυγή.

    Γιαυτό το λόγο μην θέτετε ψευτοδηλήμματα.

    Αν είστε ανίκανοι να φυλακίσετε τους εφοριακούς που λαδώνονται δεν σας φταίνε οι φτωχομηχανικοί που τους φορολογείτε και παραπάνω από ότι πρέπει με αυτές τις αυθαιρεσίες!

    Όλοι να εκδίδουν αποδείξεις και θα δείτε πως θα συνέλθουν σιγά σιγά.

    Ξέρετε πόσες εταιρείες περνάνε παραπάνω έξοδα σε βενζίνες γιατί τα πρατήρια καυσίμων που συνεργάζονται έχουν τεράστιες καβάτζες και τους κόβουν τιμολόγια κάργα!!!!

    Αν είχαν ταμειακές και υποχρεώνονταν να κόβουν σε όλους τους πελάτες, τα βενζινάδικα δεν θα βοηθούσαν σε αυτή την φοροδιαφυγή.

    Φαρμακευτικές εταιρείες!!! Δεν τους απασχολεί ότι το κράτος τους πληρώνει με 2-3 χρόνια καθυστέρηση!! Ξέρετε γιατί??? Στην τιμή το ένα τέταρτο είναι το κόστος, το άλλο τέταρτο είναι το κέρδος, το τρίτο τέταρτο είναι η μίζα του γιατρού και το τέταρτο τέταρτο είναι οι τόκοι που επιβαρύνουν κρυφά το νοσοκομείο!!

    Οι ταξιτζίδες ξέρετε τι αποδείξεις βγάζουν σε εταιρείες για να τις περνάνε στα έξοδα τους??? Αν δίναν σε όλους τους πελάτες τους αποδείξεις δεν θα τους συνέφερε να δώσουν και ψεύτικες σε εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια τις εκπίπτουν.

    Ποιος έλεγξε τους ναυτεργάτες και τα «εισοδήματα» που βγάζουν και που τόσο κόπτονται???? Ας ρωτήσει κάποιος τους εισαγωγείς τι αντιμετωπίζουν κάθε μέρα με αυτή την κάστα?

    Να ελεγχθούν όλοι φάκελοι ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών σε Τεχνικές εταιρείες εκεί να δείτε τι γίνεται!!!

    Αλήθεια τι έκανε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων με την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ??? Έγινε έλεγχος της δουλειάς της Ορκωτής ελέγκτριας και αν όχι γιατί κύριε Ρεφενέ?? Να δείτε πως βρίσκονται τα λεφτά για το δημόσιο συμφέρον!!!

    Δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει.

    Άρα τέρμα οι αδικίες!!! Τέρμα οι αθλιότητες περί λογιστικών χειρισμών!!!

    Χιλιομετρόμετρα σε όλα τα φορτηγά και αυτά να δένουν με αποδείξεις. 1% κάθε χρόνο για επισκευές ειδάλλως φορολόγηση και αυτά!

    Ταξί όλα αποδείξεις!! Δεν θα ερωτηθεί κανείς!! Με ρώτησε εμένα κανείς πως θέλω να φορολογούμαι???

    ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα δωμάτια??

    Στείλτε κανάν ελεγτή που να μην λαδώνεται να δείτε πόσα λεφτά βγάζουν!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:48 | mesas

    λογιστικός προσδιορισμός; ΝΑΙ!

    θεωρώ αδιανόητο να μην υπάρχουν μηχανές αποδείξεων λιανικής πώλησης ακόμα και στις λαϊκές… ακόμα και στους αγρότες παραγωγούς, οι οποίοι συνήθως δεν είναι και τόσο παραγωγοί…
    μαύρο χρήμα που επιτρέπει το κράτος να κυκλοφορεί δεν είναι αυτό;
    τα ίδια με τους εκμεταλλευτές δωματίων… ύστερα λέμε ότι έχουμε χαμηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών… αφού δεν έχουν κίνητρα…

    εννοείται λογιστικός προσδιορισμός παντού

    το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα είναι δύσκολο… καλύτερα να συνοδεύεται από τεκμήρια

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:59 | Πάνος

    Σαν βάσική σκέψη ο λογιστικός προσδιορισμός είναι η ηθική λύση. Αλλά αν αρχίσουν εξαιρέσεις, πχ τεκμαρτοί προσδιορισμοί … Άστα να πάει. Το δίκιο θα μπλέκεται με το άδικο, το σωστό με το λάθος και άντε να βρεις άκρη του τι είναι αληθινό.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:36 | Depeche Mode

    ΝΑΙ στο λογιστικο προσδιορισμο, ΟΧΙ στα αντικειμενικα κριτηρια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:52 | Γιώργος Ν.

    Συμφωνώ με το λογιστικό υπολογισμό των εισοδημάτων σε όλες τις κατηγορίες.

    Ο εξολογιστικός υπολογισμός είναι σίγουρα λάθος. Εχει αποτέλεσμα να μήν απαιτούν τις απαραίτητες αποδείξεις – τιμολόγια από τους προμηθευτές τους αλλά και ανασφάλιστη εργασία.

    Συμφωνώ ότι όλες οι δαπάνες δεν μπορούν να περαστούν στα βιβλία εσόδων εξόδων αλλά οι επαγγελματικές δαπάνες του Ε.Ε. μηχανικού που δεν μπορούν να περαστούν στα βιβλία δεν είναι της τάξης το 60% των εσόδων. Σε παραδειγμα που είδα σε προηγούμενο σχόλιο
    »
    Αν ένας μηχανικός φορολογηθεί το 2010 για 15 χιλιάδες, το 2011 για 10 χιλιάδες και το 2012 για 65 χιλιάδες, σύνολο των τριών ετών 90 χιλιάδες ευρώ, θα πληρώσει διπλάσιο φόρο απο κάποιον που έχει 30 χιλιάρικα σταθερά και τα 3 χρόνια και σύνολο πάλι90 χιλιάδες.
    »
    Το ίδιο θα συμβεί με οποιοδήποτε άλλο ελεύθερο επαγγελματία – καταστηματάρχη που φορολογείται με λογιστικό τρόπο.

    Αυτό που δε λέγεται στο παραδειγμα είναι ότι ο μηχανικός αυτός με το σήμερινό καθεστώς δεν θα πληρώσει φόρο για τα 2 πρώτα έτη και την τρίτη χρονιά που έχει 65000 θα πληρώσει σαν να έχει εισόδημα 30000 ή κάτι τέτοιο δηλαδή πολύ λιγότερο από τον υπάλληλο με το 3 Χ 30000.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:51 | Επίτροπος

    «Πως το Κράτος κλέβει το Κράτος»
    (Παράδειγμα αποτυχίας του συστήματος εξωλογιστικού προσδιορισμού εισοδήματος)

    ___________
    ΝΠΙΔ, 100% κρατικό, συνάπτει ετήσια σύμβαση έργου με σύμβουλο – τοπογράφο μηχανικό η οποία ανανεώνεται ετησίως τα τελευταία 5 χρόνια. Η επιλογή του συμβούλου δεν γίνεται με διαδικασία διαγωνισμού αλλά με μεσολάβηση κυβερνητικού βουλευτή σε Υπουργό και σε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΠΙΔ.

    Ο Σύμβουλος ουσιαστικά παρέχει μισθωτή υπηρεσία, αφού το αντικείμενο εργασίας του καλύπτει πάγιες ανάγκες του ΝΠΙΔ, και εργάζεται με καθημερινό ωράριο στις οργανωμένες εγκαταστάσεις του ΝΠΙΔ.

    Η ετήσια αποζημίωση του συμβούλου τοπογράφου μηχανικού, βάσει της σύμβασης, είναι 45.000 Ευρώ πλέον ΦΠΑ. Κατά την μηνιαία καταβολή της αποζημίωσης γίνεται παρακράτηση φόρου 20% , δηλαδή ετησίως λαμβάνει 36.000 Ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και στην εφορία προκαταβάλλονται 9.000 Ευρώ.

    Όταν φτάνει η στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης ο εν λόγω Τοπογράφος Μηχανικός εφαρμόζει τον εξωλογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 49 του Κ.Φ.Ε., και δηλώνει το 17% των 45.000, δηλαδή δηλώνει φορολογητέο εισόδημα 7.650 Ευρώ! Το ποσό αυτό είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο των 10.500 Ευρώ και άρα δεν φορολογείται!!

    Ο εν λόγω Τοπογράφος Μηχανικός, μετά την εκκαθάριση της δήλωσής του, λαμβάνει επιστροφή φόρου 9.000 Ευρώ!!!

    Δηλαδή, κατά την 5ετία που απασχολείται ο εν λόγω Μηχανικός σαν σύμβουλος, το Ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει 45.000 Ευρώ φορολογικά έσοδα από φορολογούμενο που αντικειμενικά λαμβάνει υψηλά εισοδήματα.

    Αν υπολογιστεί ότι το συγκεκριμένο ΝΠΙΔ συνάπτει ετησίως περί τις 500 αντίστοιχες συμβάσεις έργου με μηχανικούς προκύπτει ότι στην 5ετία οι απώλειες του Δημοσίου υπερβαίνουν τα 20 Εκατομμύρια Ευρώ!!!

    Οι απώλειες του Δημοσίου είναι ακόμα μεγαλύτερες αν συνυπολογιστεί και η επιστροφή ΦΠΑ από αποδείξεις των συμβούλων για δαπάνες διατήρησης ανύπαρκτων ατομικών γραφείων (λογαριασμοί ΟΚΩ, ηλ. υπολογιστές κλπ).
    __________

    Το παράδειγμα δεν είναι καθόλου φανταστικό αφού αντικατοπτρίζει τις πολλές δεκάδες χιλιάδες συμβάσεις έργου που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, ΟΤΑ και κρατικά ΝΠΙΔ.

    Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό τόσο της αναξιοπιστίας του κράτους όσο και της αναξιοκρατίας που επικρατούσε.

    Με το παραπάνω παράδειγμα δεν θέλω να προτείνω την κατάργηση των συντελεστών για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων των μηχανικών. Προτείνω όμως την αναθεώρηση του ΚΦΕ ώστε να μην είναι δυνατόν να συμβαίνουν φαινόμενα σαν τα παραπάνω και, ενδεχομένως, τον εξορθολογισμό των συντελεστών των μηχανικών (πχ το 17% είναι τραγικά χαμηλό).

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:18 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Άν βγάζουν τόσα πολλά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί κόπτονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι?

    Όταν έχεις απαίτηση να είναι νομοταγής ο πολίτης οφείλεις σαν υπουργός και κράτος να είσαι πρώτα από όλα εσύ νομοταγής και να προσφέρεις τις υπηρεσίες που σου αναλογούν.

    Όταν θα πρέπει για να γεννήσει η γυναίκα σου να καταφύγεις σε ιδιωττικό νοσοκομείο γιατί στο δημόσιο βασιλεύει το φακελάκι και αν δεν τα σκάσεις θα τη ξεγεννήσει ο ειδικευόμενος, όταν θα πρέπει αν αρρωστήσει το παιδί σου να πληρώσεις ιδιώτη γιατρό γιατί στον ΟΑΕΕ έχεις περιορίσμένη δυνατότητα σε επιλογή, τότε αυτά τα χρήματα ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα τα βρεί?

    Θέλει πολύ μυαλό, από το κράτος και τη φορολογία θα τα κλέψει ή νομίζετε θα καθήσει να πεθάνει για χάρη σας?

    Πιστεύετε λοιπόν ότι θα επιβληθείτε σε κάποιον που η ανάγκη τον αναγκάζει να παρανομήσει? Είστε μακριά νυχτωμένοι…

    Όσο για τους …άλλους που παρανομούν ενώ βγάζουν και κάθε άλλο παρά πένονται, νομίζετε ότι με το τεκμαρτό εισόδημα θα τους πιάσετε?

    Με το λίγο μυαλό που έχω καταλαβαίνω ότι θα δηλώνουν όλοι το ελάχιστο καθορισμένο εισόδημα και θα είναι και με τη βούλα …φορολογικά συνεπείς. (Αυτό δεν γίνεται και τώρα?) Άν πάλι ορίσετε πολύ υψηλό όριο θα καταδυναστεύσετε τους πιο αδύναμους.

    Αντί λοιπόν να ακολουθείτε τη παρελκυστική τακτική του διαλόγου…καλή ώρα όπως τώρα για να ξεδίνει ο κάθε πικραμένος, πάρτε τα μέτρα που ξέρετε αλλά ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ να πάρετε για να πιάσετε τους μεγαλοκαρχαρίες.

    Άν πάλι σοβαρολογείτε ότι δεν τα ξέρετε παραιτηθείτε γιατί είστε ανίκανοι… αλλά πριν παραιτηθείτε εξηγήστε μας πως με τέτοια ανικανότητα καταφέρατε να κατέχετε τις θέσεις που έχετε!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:45 | Ηλίας

    Οπωσδήποτε ελάχιστο όριο εισοδήματος για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες. Να επιστρέφονται ως απαράδεκτες δηλώσεις κάτω από αυτό το όριο. Να γίνει φορολογικός έλεγχος σε όσους γιατρούς κτλ δήλωσαν μικρά ποσά την τελευταία 10ετία.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:34 | ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:51 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

    Δεν μπορει ουτε αυτη η κυβερνηση να παρει δυνατα καταλυτικα μετρα ωστε να περιοριση την διασπαθιση του δημοσιου χρηματος.Δεν δεχεται ο κοσμος οι πολιτικοι να κλεβουνε παρεα με τα τσιρακια τους και τους κολιτους…και να πληρωνουνε τα κοροιδα.Νισαφι η λυση ειναι μια και μοναδικη 35 τοις εκατο φορολογιση ολων πολιτικοι και λαος να πληρωσουμε. Οποιος πολιτικος βαλει χερι στα λεφτα του κρατους 1-φυλακιση 9 χρονια 2- με την υπουργοποιση αρση των προσωπικων δεδομενων του ιδιου και των μελων τις οικογενειας του.Ποθεν εσχες σε ολους που παρουσιαζουν μεγαλη κινηση ρευστου την τελευταια 7ετια,αυτο να προσδιοριζεται απο του ποσου των 40,000€ το 2003 και σημερα 2010 το κατωτερο να ειναι 80,000€. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ το 2003 η περιουσια του να ειναι ανυπαρκτη και το 2010 σε 3 νομους να εχει 5 μαγαζια τα 2 εξ ολοκληρου δικα του και τα 3 εξαμισιας . Σε ολες αυτες τις περιπτωσεις ολοι οσοι ζουνε εδω στην ελλαδα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.ΟΛΟΙ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ και οι πολιτικοι να μας πουνε αληθειες και οι πολιτες ελληνες και ξενοι να πληρωσουνε μερισμα απο το μαυρο χρημα που κερδιζουνε 1- απο τα φρουτακια 2- απο τα ναρκωτικα 3- απο την πορνεια. ΚΑΙ ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΕΙΣ.Λυση ειναι να ξερεις ποιον ψαχνεις και γιατι τον ψαχνεις.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:42 | Νίκος

    κ. Υπουργέ, συνάδελφοι μηχανικοί,

    Η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού εσόδων για τους μηχανικούς είναι μια ατυχής πρόταση. Οι μηχανικοί δηλώνουν υποχρεωτικά όλα τα έσοδα τους μέσω των τιμολογίων και ΑΠΥ που εκδίδουν. Ομοίως και το ΦΠΑ αποδίδεται με καθαρό και διαφανή τρόπο.
    Βεβαίως, για να είμαστε σε όλα ειλικρινείς οι συντελεστές είναι αρκετά χαμηλοί με αποτέλεσμα σπάνια να υπάρχει ταύτιση των εσόδων – εξόδων με το συντελεστή. Επομένως αυτό το οποίο πρέπει να διερευνηθεί (νομίζω το ΚΕΠΥΟ έχει αρκετά στοιχεία από τις δηλώσεις αλλά και τα βιβλία των μηχανικών) είναι το ύψος των συντελεστών και όχι η κατάργηση τους. Από την άλλη πλευρά με δεδομένη τη μεγάλη διακύμανση στα έσοδα ανά έτος λόγω της φύσης της εργασίας οι συντελεστές δεν μπορούν να είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

    Προς Τ.Ε.Ε:
    Κύριοι υπάρχετε; Έχετε εκφράσει κάποια άποψη για το θέμα; Ή μήπως τηρείτε σιγή με ανταλλάγματα;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:33 | Ένας ακόμη Διπλ. Πολιτικός Μηχ/κός

    Να βγει το Τ.Ε.Ε .επιτέλους να πάρει θέση επί του θέματος

    Χρόνια τώρα θεωρούμαστε τάχα προνομιούχοι και έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο να σκεφτόμαστε να γίνουμε χτίστες ή μπετατζήδες. Καλό θα είναι να μας κοιτάξει κατάματα το κράτος.

    Εάν καταργηθεί και ο εξωλογιστικό προσδιορισμός, πάει χάθηκε ο κλάδος.

    Μα κύριοι της κυβέρνησης οι συντελεστές υπάρχουν ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ. Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΑ «ΕΞΟΔΑ» !!!!!!

    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!!! ΜΑΣ ΤΑΡΑΞΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η κ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:27 | Γεώργιος Μπουγιούκος

    Το μλοκ εισπράξεων των γιατρών είναι μαγικό!! Γράφουν στην πρωτότυπη απόδειξη το εισπραχθέν ποσόν π.χ. 200€ έτσι ώστε να μην βγαίνει η εγγραφή στο αντίγραφο ευκρινώς, το οποίο φυσικά στο τέλος της περιόδου ( όχι άμεσα ) διορθώνεται με υποπολαπλάσιο ποσόν, και έτσι χάνονται σημαντικοί φόροι επί δύο. Και απο τον γιατρό, και απο τον ασθενή που δικαιολογεί πολλαπλάσιο ποσον στην φορολογική του δήλωση η το ταμείο του!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:26 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΛΗΣ

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΣ.ΛΟΓΩ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝ ΛΗΦΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ,ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΟΣΟΥ,ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΑΔΙΚΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΠΟΣΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΕΝΩ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΜ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΘΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ Η ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Η ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ .ΑΝ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΑΝ ΔΑΠΑΝΗ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ.ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:37 | Γιώργος Δ.

    Συμφωνώ να αλλάξει το σύστημα φορολόγησης με συντελεστή και να εφαρμοστεί νέο φορολογικό σύστημα. Πριν από αυτό όμως δεν κοιτάτε να συμμαζέψετε λίγο το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν φτάνει που μένουν εκατοντάδες ελεύθερων επαγγελματιών μελετητών απλήρωτοι από τους ιδιώτες πελάτες (με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν από την τσέπη τους τον Φ.Π.Α.) αλλά μένουμε και απλήρωτοι από το Δημόσιο. Σας ερωτώ, είναι δυνατόν να πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα πρέπει να έχουμε κάποιες χιλιάδες ευρώ για την πληρωμή του Φ.Π.Α. (χώρια την παρακράτηση που έχει ήδη δοθεί προκαταβολικά από την τσέπη μας) και να είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε και τον Φ.Π.Α τον Α.Π.Υ που έχουμε κόψει προς το δημόσιο για τις εργασίες που έχουμε εκτελέσει, είτε επειδή ο εκάστοτε Δήμος δεν έχει να σε πληρώσει, είτε επειδή αργεί ο επίτροπος να ελέγξει τα εντάλματα πληρωμής και να φτάνει η ημερομηνία απόδοσης Φ.Π.Α.??Σας ερωτώ, είναι δυνατόν??Πάμε καλά, είμαστε με τα καλά μας??Ποιος θα μου πληρώσει εμένα τον επόμενο μήνα την ασφάλεια και τις τράπεζες που χρωστώ καθώς θα πρέπει να βρω και να αποδώσω και μερικές χιλιάδες σε Φ.Π.Α.που έπρεπε να είχα εισπράξει από εσάς (δηλαδή το δημόσιο)?
    Γι’ αυτό παρακαλώ πολύ να σοβαρευτούμε λιγάκι και να βλέπουμε και τις δύο πλευρές του νομίσματος..
    Το ίδιο το κράτος και οι υπηρεσίες του νοσούν, με αποτέλεσμα να παρασύρουν και να βουλιάζουν μαζί του και το εργατικό δυναμικό αυτής της χώρας είτε ανήκουν στον τριτογενή τομέα όπως εγώ είτε σε άλλους τομείς..

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:29 | ΠΑΝΟΣ ΚΑΛ.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

    ΕΠΕΙΔΗ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ,ΙΔΙΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΑΝ » ΜΑΓΑΖΙ » ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΞΟΔΑ .

    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

    1. ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΕΡΔΩΝ

    2. ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ 20% ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ(Π.Χ ΣΕ 30 Η ΚΑΙ 40%) ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΥΠΑΡΧΩΝ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑΣ ΤΕΚΜΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

    3.ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ (ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΟΡΟΥ) 10% Η 20% ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ.

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ΤΑ ΩΣ ΑΝΩ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ (ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ) ΟΤΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΜΕΙΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΛΑΘΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:04 | Θωμάς Β

    Ο λογιστικός υπολογισμός είναι ο σωστός σε σχέση και με τις αγορές θεωρώντας ότι δεν παραμένει ΤΊΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:05 | Τζαβέλλας Γιώργος

    Συμφωνώ ανεπιφύλακτα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:00 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ !!!! Με δεομενη την κατασταση της Ελληνικης Οικονομιας και την αναγκη για ΑΜΕΣΗ παταξη της φοροδιαφυγης , ΔΕΝ υπαρχει καλυτερος τροπος (αν περιμενετε απο την εξυγιανση του εισπρακτικου μηχανισμου…..θα χρειαστουν αρκετες δεκαετιες..).
    Προφανως και θα υπαρξει μια πιθανοτητα στις 1000 να φορολογηθει αδικα καποιος επαγγελματιας, αλλα μηπως σημερα δεν ειναι εντελως ΑΔΙΚΟ το συστημα με τους μισους περιπου Ελληνες να φοροδιαφευγουν?

    και επιπλεον το Εθνικο συμφερον για την αναταξη της Οικονομιας δικαιολογια μια πιθανη αδικια σε λιγους….

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:55 | Κατάνιας Αντώνης

    Δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας , μηχανικός , δικηγόρος , γιατρός κλπ να φορολογηθεί με βάση τα χρόνια που ασκεί το επάγγελμα , το εμβαδόν του γραφείου κλπ . Είναι και άδικο και αναποτελεσματικό. Αναλύω και δικαιολογώ την άποψή μου .
    Η αγορά πέρα από την κρίση που μαστίζει την οικοδομή και τον τουρισμό που είναι και οι μοναδικοί κινητήριοι άξονες , δυστυχώς , της οικονομικής μας άνάπτυξης , πλήττεται και από την υπερπροσφορά πτυχίων.
    Νέοι δικηγόροι , γιατροί , μηχανικοί πλημμυρίζουν την αγορά εργασίας, η πίττα είναι συγκεκριμένη και συνεχώς το κομμάτι που αναλογεί μειώνεται.
    Φυσικά και πρέπει να φορολογηθούν αλλά δικαια και αντικειμενικά με βάση τον τζίρο τους και όχι υποθετικά και αυθαίρετα τεκμήρια. Ξέχασα , αν θέλετε να εφαρμόσετε τα κριτήρια που ισχυουν κατά καιρούς , ότι τεκμήριο πρέπει να αποτελέσει και το φύλλο γιατί δυστυχώς οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες είναι σε δυσμενή θέση σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους!
    Η λύση : παντού ταμειακές μηχανές για κάθε συναλλαγή και για κάθε συναλλαγή που θα απασχολεί τους πελάτες τους με τις Δημόσιες Υπηρεσίες κλπ πρέπει ο φάκελλος να συνοδεύεται από την απόδειξη αμοιβής. Κάθε ιατρική συνταγή που εκδίδει ιδιώτης γιατρός για να εκτελείται από τον φαρμακοποιό πρέπει να συνοδεύεται από από απόδειξη πληρωμής του Ιατρού .Ξέρετε τις τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά και πρέπει να βάλετε ένα ελάχιστο πλαφόν .
    Αλήθεια πότε θα ανοίξουν αυτά τα περίφημα κλειστά επαγγέλματα που και τεράστια οφέλη αποδίδουν σε λίγους και την ανεργία των Νέων αυξάνουν;
    Μην σας ενδιαφέρει μονο η είσπραξη χρημάτων , ο έλεγχος τους κόστους ζωής με τα ολιγοπώλια και τις στρεβλώσεις της Ελληνικής Αγοράς δεν είδαμε ακόμα να σας απασχολεί , μην θυμάστε την τιμή των καυσίμων στα τουριστικά μερη μόνο το καλοκαίρι . .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:05 | Κατάνιας Αντώνης

    Δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας , μηχανικός , δικηγόρος , γιατρός κλπ να φορολογηθεί με βάση τα χρόνια που ασκεί το επάγγελμα , το εμβαδόν του γραφείου κλπ . Είναι και άδικο και ναποτελεσματικό. Αναλύω και δικαιολογώ την άποψή μου .
    Η αγορά πέρα από την κρίση που μαστίζει την οικοδομή και τον τουρισμό που είναι και οι μοναδικοί κινητήριοι άξονες , δυστυχώς , της οικονομικής μας άνάπτυξης , πλήττεται και από την υπερπροσφορά πτυχίων.
    Νέοι δικηγόροι , γιατροί , μηχανικοί πλημμυρίζουν την αγορά εργασίας, η πίττα είναι συγκεκριμένη και συνεχώς το κομμάτι που αναλογεί μειώνεται.
    Φυσικά και πρέπει να φορολογηθούν αλλά δικαια και αντικειμενικά με βάση τον τζίρο τους και όχι υποθετικά και αυθαίρετα τεκμήρια. Ξέχασα , αν θέλετε να εφαρμόσετε τα κριτήρια που ισχυουν κατά καιρούς , ότι τεκμήριο πρέπει να αποτελέσει και το φύλλο γιατί δυστυχώς οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες είναι σε δυσμενή θέση σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους!
    Η λύση : παντού ταμειακές μηχανές για κάθε συναλλαγή και για κάθε συναλλαγή που θα απασχολεί τους πελάτες τους με τις Δημόσιες Υπηρεσίες κλπ πρέπει ο φάκελλος να συνοδεύεται από την απόδειξη αμοιβής. Κάθε ιατρική συνταγή που εκδίδει ιδιώτης γιατρός για να εκτελείται από τον φαρμακοποιό πρέπει να συνοδεύεται από από απόδειξη πληρωμής του Ιατρού .Ξέρετε τις τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά και πρέπει να βάλετε ένα ελάχιστο πλαφόν .
    Αλήθεια πότε θα ανοίξουν αυτά τα περίφημα κλειστά επαγγέλματα που και τεράστια οφέλη αποδίδουν σε λίγους και την ανεργία των Νέων αυξάνουν;
    Μην σας ενδιαφέρει μονο η είσπραξη χρημάτων , ο έλεγχος τους κόστους ζωής με τα ολιγοπώλια και τις στρεβλώσεις της Ελληνικής Αγοράς δεν είδαμε ακόμα να σας απασχολεί , μην θυμάστε την τιμή των καυσίμων στα τουριστικά μερη μόνο το καλοκαίρι . .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:55 | Βασίλης

    θεωρώ ότι είναι ένα καλό εργαλείο στα χέρια των εφοριακών για την πάταξη των συναλλαγών και των …απαλλαγών.
    Πιστεύω δε ότι στην κατηγορία αυτή δεν εμπίπτουν οι ασφαλιστές που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε η καθιέρωση ΜΣΚ με 75% επειδή η κατηγορία αυτή δεν μπρεί να αποκρύψει έσοδα αφού λαμβάνει βεβαίωση αμοιβών από την Ασφαλιστική του εταιρεία η οποία βεβαίως τα εμφανίζει στα έξοδά της.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:33 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Οσον αφορά τον εξωλογιστικό τρόπο υπολογισμού για τους ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ συμφωνώ με όσα έχουν αναφέρει κάποιοι συνομιλητές και συγκεκριμένα στα εξής:

    1)Ο κλάδος είναι ο μόνος που δεν μπορεί να φοροδιαφύγει καθώς δεν εκδίδονται οικοδομικές άδειες χωρίς να κοπεί δελτίο παροχής υπηρεσιών με το ποσό που προβλέπει ο νόμος και το ΤΕΕ για τις ελαχιστες αμοιβές.
    2)Τα πραγματικά έσοδα είναι κανόνας πλεόν λόγω ανταγωνισμού να είναι μικρότερα από αυτά που δηλώνονται στο μπλοκ παροχής καθώς οι εκπτώσεις που γίνονται είναι πραγματικά τεράστιες (20-50% !!!).Οι εκπτώσεις αυτές δεν φαίνονται πουθενά. Ο μηχανικός πληρώνει το φόρο (ΦΠΑ,προκαταβολή φόρου) αλλά στην πράξη βάζει στην τσέπη το 50-80% αυτών που δηλώνει.
    3)Ο μηχανικός εως σήμερα δεν μπορεί να δηλώσει έξοδα πλην των ενοικίων γραφείου,τα τιμολογια των ΔΕΚΟ και στην καλύτερη αν έχει επαγγελματικό όχημα τις βενζίνες του. Ομως τα καθημερινά του έξοδα διαβίωσης είναι τεράστια.

    Δίνω ένα πάραδειγμα :
    Ενας μηχανικός εστω ότι δήλωνε 100.000€ καθαρό εισόδημα από μελέτες και επιβλέψεις οικοδομικών έργων.
    Το κράτος από τον κόπο του αυτόν έχει εισπράξει ΦΠΑ το 19% δηλαδή 19.000€ .
    Επίσης έχει εισπράξει προκαταβολικά φόρο 10% δηλαδή 10.000€.
    Βάσει του έως σήμερα τρόπου υπολογισμού θα όφειλε να πληρώσει φόρο για εισόδηματα :
    100000Χ0.38(ειδικός συντελεστής) = 38.000€
    38.000-10.500(αφορολογητο)=27.500€
    Δηλαδή θα πλήρωνε φόρο 225+3875=4.100€

    Αν καταργηθεί ο ειδικός συντελεστής θα ισχύει:
    Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα θα είναι :
    100.000-10.500=89500€
    Και ο φόρος θα υπολογίζεται (με τη σημερινή κλίμακα) :
    225+4500+15750+10.000= 30.475€

    Δηλαδή ΕΠΤΑ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ!!!
    Ο ιδιώτης μηχανικός στην ουσία κάνει συνέταιρο το κράτος.Του δίνει το 1/3 των δηλωθέντων χρημάτων και στην πράξη το 40-50% των πραγματικών εισοδημάτων όπως εξηγησα πριν λόγω των «αφανών» εκπτώσεων.Του έχει αποδώσει ήδη 20.000€ απο το ΦΠΑ,έχει κινηθεί η οικοδομή λόγω της εργασίας του,εισπράτει το ΙΚΑ εισφορές,εισπράτει η ΔΕΗ,η ΕΥΔΑΠ κλπ.

    Προτείνω λοιπόν εφόσον ο κ.Αλμούνια απαιτεί να πληρώσουμε την νύφη εμείς τα κατωτέρω:
    1)Μη κατάργηση του ειδικού υπολογισμού.
    2)Αυξηση του ειδικού συντελεστή 5-10% ανά κατηγορία μελετών.
    3)Αυξηση του συντελεστή για τα ανώτατα κλιμάκια από 40 σε 45%.
    4)Μη εισαγωγή των εκπτώσεων στα βιβλια καθώς τότε θα οδηγηθούμε σε φοροδιαφυγή η οποία τότε είναι που θα τσούξει το υπουργείο οικονομικών.Εκτός αυτού ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος.Η μελέτη ενός οικοδομικού έργου θα γίνει προϊόν σε παζάρι στο Γιουσουρούμ και η ποιότητα των μελετών φθίνει.

    Τα ανωτέρω θα οδηγήσουν σε μια άυξηση των φόρων της τάξης 100% σε σχέση με πέρισυ.
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΑΥΤΟ?

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:06 | Γ.Κ.

    κ.Υπουργέ,
    Τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο τα λένε και τα ξαναλένε ΜΜΕ,ειδικοί,μη ειδικοί κλπ.
    -Πολύ απλά λοιπόν:

    ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

    -Πόσα κύριε βγάζεις από την εργασία σου και άλλα εισοδήματά σου;
    Πώς βρίσκεσαι να έχεις βίλες,ακριβά αυτ-τα,εξοχικά,πολυτελή σκάφη κλπ;Άρα δεν τα έχεις δηλώσει ΠΟΤΕ και πρέπει να πληρώσεις σύμφωνα με τα δηλωθέντα σου.Αν δεν τα δηλώσεις δεν μεταβιβάζονται,δεν εκχωρούνται,δεν πωλούνται.

    -Μην κάνετε το λάθος και θεωρήσετε ως τεκμήρια καταναλωτικά δάνεια,ανοιχτά,κάρτες γιατί λόγω της κρίσης οι περισσότεροι έλληνες έχουν κάνει τέτοια χρήση για κάλυψη τρεχουσών αναγκών όπως αγορά πετρελαίου,φροντιστήρια,πληρωμές ΔΕΗ,ΟΤΕ,αλλά και προηγούμενων δόσεων.Θα είναι αδικία μεγάλη.
    -Επειδή γίνεται καθημερινή συζήτηση για το τι και πώς θα φορολογηθεί
    έχουμε την γνώμη ότι πρέπει να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωσαν ΠΟΤΕ.Ήδη έχετε μια εικόνα από ελέγχους που κάνατε.
    -Δεν είναι δίκαιο να ελέγχεται κυρίως ο καφετζής,ο μικροέμπορος,ο παντοπώλης της γειτονιάς και γενικά ο ΄΄μικρός΄΄ και οι αλυσίδες καταστημάτων,ο μεγαλοεπιχειρηματίας και γενικά ο ΄΄μεγάλος΄΄ να ΜΗΝ έχει δεχτεί ποτέ έλεγχο !!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:00 | Kostas Liaros

    Αξιότιμοι κύριοι,

    κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την ανάθεση του δύσκολου αυτού υπουργείου, κατά δεύτερον καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχετε να φέρετε εις πέρας.
    Ανήκω και εγώ στην παρεξηγημένη αυτή «φυλή» των ταξιτζήδων, που εξαιτίας κάποιων ασυνείδητων, πρέπει να απολογούμαστε 30.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα.
    Ας προσπαθήσουμε ομως να δούμε το θέμα αντικειμενικά, ως προς τις σκέψεις φορολόγησης.
    Έχουμε λοιπόν ένα αυτοκίνητο στο 100% και το δουλεύουμε. Έστω ότι βγάζουμε λοιπόν 100 ευρώ την ημέρα (ρεπορτάζ μεγάλης εφημερίδας) με εργασία πενθήμερη, πάμε στα 3.000 το μήνα. Σωστά? Και έρχεται η εφημερίδα και λέει να φορολογηθούμε με αυτό το ποσό. Μα είναι ποτε δυνατόν? Μονο το πετρέλαιο είναι τουλάχιστον 30 ευρώ απ’ αυτά. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ! Συντήρηση το αυτοκίνητο? Δεν μιλάμε για το Ι.Χ κύριοι, μιλάμε για το αυτοκίνητο της δουλειάς μας. Ασφάλεια 1500 το χρόνο? ΟΑΕΕ πανω απο 3.000 το χρόνο? Οδική βοήθεια? ΦΠΑ 600 ευρώ το χρόνο? Τέλη κυκλοφορίας? Αστάθμητοι παράγοντες? (Τρακαρίσματα, ασθένεια, κούρσες «δωρεάν» κ.τ.λ) Μετά από όλα αυτά, πρέπει ο επαγγελματίας, να ζήσει την οικογένειά του και να κρατάει ένα συγκεκριμένο ποσόν, προκειμένου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να αλλάξει το – ήδη μισοκατεστραμμένο – αυτοκίνητό του.
    Σε κάθε περίπτωση νομίζω όλοι αποδεχόμεστε να συμβάλλουμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για τη χώρα μας. Και να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να ανταπεξέλθει των δυσκολιών. Όμως προσέξτε κύριοι:Αν πάρουμε έναν επαγγελματία και του σταματήσουμε, εμμέσως πληνσαφώς – το επάγγελμα, βοηθάμε κανέναν? Ούτε τους αριθμούς βοηθάμε, ούτε το κράτος.
    Γνώμη μο λοιπόν ειναι να παραμείνει ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης, έστω και αυξημένος, και να μην καθιερωθεί λογιστικός τρόπος φορολόγησης, που είναι αμφίβολο αν θα συνεισφέρει στα κέρδ περισσότερο.
    Νομίζω ένα ποσόν γύρω στα 20.000 Εύρώ για τον ιδιοκτήτη και οδηγό και ένα 15.000 γι αυτόν που νοικιάζει το ΤΑΧΙ είναι σχετικά λογικό και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε…
    Ευχαριστώ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:36 | Βαγγελης Ν.

    Οι μηχανικοί είναι οι μόνη αξιόπιστη πηγή απόδοσης ΦΠΑ.Δεν μπορούν να κλέψουν ούτε ένα ευρώ.Όποιος γνωρίζει τον τρόπο εργασίας των μηχανικών(μελέτη-επίβλεψη και όχι κατασκευή) καταλαβαίνει.
    Αναφορικά με τον εξολογιστικό προσδιορισμό η απόφαση ξέρουμε ότι έχει ληφθεί.2 πράγματα όμως είναι πολύ σημαντικά, τα οποία θα πρέπει να σκεφθεί το υπουργείο.
    1)Είναι πέρα από κάθε λογική η φορολόγηση των εσόδων του έτους 2009 με το νέο τρόπο φορολόγησης(έσοδα-έξοδα).Εάν το γνωρίζαμε, θα μπορούσαμε κάλλιστα να δουλεύουμε μέχρι τον Αύγουστο και τους υπόλοιπους μήνες να μη δουλεύουμε αφού ότι έχουμε κερδίσει από τον Αύγουστο και μετά θα πάει στην εφορία.Άρα θα έπρεπε να γνωρίζουμε από πιο πριν τον όποιο τρόπο φορολόγησης.Είναι πέρα από κάθε έννοια δημοκρατίας και συνταγματικότητας και το θεωρώ αδιανόητο να συμβεί.
    2)Με εξολογιστικό προσδιορισμό υπολογίζονται και τα έσοδα για μηχανικούς που δουλεύουν σε εταιρείες με ΑΠΥ.Τα ΑΠΥ τα έχουν εφαρμόσει οι περισσότερες τεχνικές εταιρείες για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη και οι μηχανικοί-υπάλληλοι δεν έχουν άλλη επιλογή. Άρα μιλάμε για εργασιακό μεσαίωνα αλλά και πλέον φορολογικό μεσαίωνα(αφού όπως όλοι είπαν τα έξοδα είναι πολλά αλλά δε μπορούν να δηλωθούν στα βιβλία, αφού η εφορία δεν τα αναγνωρίζει)

  • Οι συντελεστές 30% των μηχανικών είναι πρόκληση. Αν θεωρούμε ότι ο λογιστικός προορισμός είναι αδύνατον να αποτυπώσει κάποια πραγματικά έξοδα τους, νομίζω ένα 70% είναι ένας καλός συμβιβασμός – και να εφαρμοσθεί αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2009 ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:40 | Α Μ

    Κυριε Υπουργε .
    Η τουριστικη σαιζον σε πολλα νησια μαs εχει μειωθει δραματικα σε λιγοτερο απο τρειs μηνεs υπαρχουν πολλοι επαγγελματιεs που λειτουργουν τοσο κατα την διαρκεια του ετουs πωs θα φορολογηθουν με τα αντικειμενικα κριτηρια ??

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:02 | Ευδωρίδης Δημήτριος

    Οι τεχνίτες κάθε κατηγορίας (Ελαιοχρωματιστές,ηλεκτροτεχνίτες,υδραυλικοί,συντηρητές κάθε είδους κ.λ.π) δεν δίνουν σχεδόν ποτέ απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
    Αν ζητήσω απόδειξη επειδή ειμαι «ευσυνείδητος» πολίτης και επι πλέον θα έχω φορολογικό όφελος προσθέτοντας το ποσό της απόδειξης στο αφορολόγητο των 6000 EYΡΩ,θα πρέπει να πληρώσω επι πλέον 19% Φ.Π.Α.
    Σκέψη πρώτη: Στις 6000 ΕΥΡΩ που θα χρειαστώ,τουλάχιστον,για να συμπληρώσω τις 12000 ΕΥΡΩ ως συνολικό αφορολόγιτο ποσό, θα πληρώσω
    4860+1140 Φ.Π.Α. Αναρωτιέμαι, θα μου επιστραφούν τα 1140 ΕΥΡΩ, που θα δώσω επιπλέον, με την αύξηση του αφορόγητου ποσού απο 6000 σε 12000 ΕΥΡΩ;
    Προφανώς ΟΧΙ! Αρα το Κράτος ποντάρει στο «φιλότιμο» ή στην ανοησία μου.
    Σκέψη δεύτερη: Πόσο «φιλότιμο» και τίμιο είναι το Κράτος, όμως,που ζητάει απο εμένα τον συνταξιούχο 352 ΕΥΡΩ για τέλη κυκλοφορίας ενός μικρού αυτοκινήτου που κάνει μόλις 5000 χιλιόμετρα σε διάτημα ενός έτους; Υ.Γ Εκείνο που με στενοχόρεσε περισσότερο ήταν η απαίτηση των 2 ΕΥΡΩ πλέον των 300, προφανώς για προμήθεια της Τράπεζας!
    Κρίμα, ψήφισα κιόλας….

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:18 | Νέστορας

    ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ,ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣΕΙΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:16 | Δημήτρης Κ.

    Τα αντικειμενικά κριτήρια-τεκμήρια (τύπου εμβαδόν γραφείου, οδός κλπ) είναι γενικά από την φύση τους και άδικα όπως αποδεικνύει το παρελθόν. Δεν μπορούν να πιάσουν τις χιλιάδες υποπεριπτώσεις και δημιουργούν ‘οικονομική ανασφάλεια’ στον φορολογούμενο. Η κατάργηση φορολογικών συντελεστών των μηχανικών θα είναι λάθος γιατί οι μηχανικοί (μελέτες/επιβλέψεις όχι εργολάβοι) είναι οι μόνος κλάδος με υποχρέωση συγκεκριμένης ελάχιστης αμοιβής και κατάθεσης αυτής ως παραστατικό για την ολοκλήρωση της υπηρεσίας τους. Μπορείτε απλώς να αυξήσετε τους συντελεστές αφού λάβετε υπόψη σας ότι οι παρεχόμενες εκπτώσεις είναι έως και 50%.
    Το πρόβλημα που υπάρχει στα γραφεία παροχής υπηρεσιών μηχανικών δεν είναι η απόκρυψη εσόδων (όπως σε γιατρούς, δικηγόρους) αλλά το φούσκωμα των εξόδων πράγμα που μπορεί να διαπιστώσει κανείς πολύ εύκολα με απλό έλεγχο.