5) Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Προτείνεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει λογιστικών καταστάσεων των εισοδημάτων όλων των κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών και η κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Πιστεύετε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κριτήρια επαγγελματικής δραστηριότητας; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν με τη γενική εφαρμογή του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:08 | Θανασάκος

    Λογιστικός προσδιορισμός σε ποιούς ;; Γνωρίζετε ότι η πλειονότητα των «ελεύθερων επαγγελματιων» είμαι μαιμού ; Τα τελευταία χρόνια έχουμε έκρηξη των Μπλοκάκιδων.

    όλοι αυτοί είναι δηλωμένοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες δουλεύουν ώς μισθωτοί 8ωρα με υπερωρίες, έχουν ετήσιο εισόδημα απο τις συμβάσεις τους ανάλογο του μισθωτού, κόβουν τιμολόγια σε 2-3 εταιρείες που ουσιαστικά ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη και έτσι εμφανίζονται ώς «ελέυθεροι» με διευρημένο «πελατολόγιο». Οι «ελέυθεροι» κόβουν τα ΑΠΥ κάθε φορά σε όποια εταιρεία του αφεντικού βολεύει, ανάλογα με το πού έχουν ανάγκη για έξοδα. Εγω δούλευα 2 χρόνια ώς συνεργάτης εταιρείας με έδρα στην Αθήνα ενώ πραγματικά βρισκόμουν και εργαζόμουν κανονικά 8ωρο σε άλλη εταιρεία του στην επαρχία. όταν ο αλογοσκούφης πήγε αν εφαρμόσει το αφορολόγητο που δεν έπιανε όσους είχαν 1-2 πελάτες μόνο τότε με έβαλαν και έκοψα σε άλλες 2 δικές τους εταιρίες απο ένα ΑΠΥ γιατί φοβήθηκαν μην φανεί η αποκλειστική συνεργασία και συνεπώς η πραγματική σχέση εργασίας

    Συνολικό καθαρό εισόδημα περίπου 9000-10,000 ευρώ, με έναρξη και έδρα το σπίτι μου και χωρίς ουσιαστικά έξοδα, νομίζετε Κύριε υπουργέ ότι θα μαζέψω 10.000 ευρώ σε αποδειξεις για να αποδείξω ότι δεν είναι ελέφαντας ;; Εκτός και αν έχουν όρεξη στην εφορία να μετρήσουν καμιά 4,000-5,000 αποδείξης απο καφέ ποτά και σάντουιτς των 3-4 ευρώ. Θα γίνουμε κλέφτες αποδείξεων, παλιά κοιτούσαμε μήπως βρούμε στο δρόμο κάνα κέρμα που ε΄πεσε απο κανένα τώρα θα κοιτάμε για απόδειξη !!

    Καλά όλα όσα θέλετε να κάνετε αλλά άν δεν γίνουν πρώτα οι θεσμικές και δομικές αλλαγές θα μείνετε εδώ που είστε, προσωπικά όλα αυτα εμένα μου δίνουν το κίνητρο να κλέψω

    Συγγνώμη για την ορθογραφία, έλλειπα χρόνια εξωτερικό

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:54 | ΣΤΕΛΙΟΣ

    Η πρόβλεψη για ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, μάλλον θα αναγκάσει τους πραγματικά μικρούς επαγγελματίες να κλείσουν τα βιβλία τους, και θα τους φέρει σε δύσκολη θέση, είναι δίκαιο αυτό ?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:10 | Νάσια

    Μα τι λέτε τώρα? Δεν έχει «έξοδα» ένα επάγγελμα σαν του μηχανικού. Θα φορολογείται καθαρά στα «έσοδα» έτσι, δηλαδή μιλούμε για τεράστια αδικία.

    Τελειώνετε γρήγορα με το opengov, όπου ο καθένας λέει το «μακρύ του και το κοντό του» και κάντε μία σωστή ΕΡΕΥΝΑ πριν προχωρείστε σε γενικότητες και τσουβάλιασμα των πάντων. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι προσεκτική έρευνα της κατάστασης.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:52 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ Α.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΑ.ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ[ ΜΙΣΔΟΔΟΣΙΑ ,ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΛΠ] ΜΕΙΟΝ 15 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΜΕΝΟΝΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΕΠΙ ΜΙΚΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΕΡΔΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧ/ΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΕΠΙ ΤΟΥΚΑΘΑΡΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ Τ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΗ ΦΠΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:58 | Κώστας Μπάκουλας

    Συμφωνώ με το λογιστικό προσδιορισμό του εισοδήματος με παράλληλη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για το ελάχιστο εισόδημα. Να εξαιρούνται τα δύο ή τρία πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:27 | ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Έσοδα – έξοδα (λογιστικός προσδιορισμός) όλα τα επαγγέλματα. Μηδέν (0) αφορολόγητο. Και μια σωστή λίστα και ξεκάθαρη για την κατηγορία των δαπανών.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:10 | mihalis alevizos

    eimai epagelmatis idioktitis taxi oikogeniarhis tha ithela na po ti gnomi mou sa politis kai ego mas forologite mehri simera me tekmarto isodima 16.000 evro to hrono akouo oti skopevete na mas valete vivlia esoda exoda prin to kanete tha sas parakaleso na valete enan anthropo tou ipourgio mia mera na doulepsi taxi sas pliroforo lipon oti to imerisio isodima enos taxi anerhete sta 12 evro tin ora diladi stis 10 ores ergasias pou egrgazonte i pio poli sinadelfie ehoume sinolo 120 evro mikta apo afta afereste tora ta exoda kafsima asfalies sintirisi tou aftokinitou to tamio mas pou einai poli anevasmeno[oaee] 763 evro to dimino fpa teli kikloforias kai alla polla de mas meni tipota para ena merokamato na zisoume ta paidia mas an mas valete vivlia o logistis mono gia na mas ta kratai theli 800 evro to hrono gia fto tha ithela na dite to provlima me perisoteri evesthisia efharisto an to diavasete kai eisakousto esto kai ligo

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:07 | Κώστας Σ.

    Το πρόβλημα δεν είναι ο τεκμαρτός υπολογισμός κέρδους, αλλά ότι δεν δηλώνεται το πραγματικό εισόδημα των ελ. επαγγελματιων. Γιαυτό ας αυξηθούν πολύ τα ελάχιστα όρια, π.χ. ταξί 16.000…Είναι ελάχιστο όριο….Να γίνει τουλάχιστον 30.000-40.000.

    Δεν μπορεί να εφαρμοστεί όμως ο λογιστικός προσδιορισμός για όλους. Π.χ. υπάρχουν περιπτώσεις που μισθωτοί παρέχουν και υπηρεσίες ως δεύτερο επάγγελμα για τις οποίες δεν έχουν υποχρέωση να έχουν και βιβλία επιτηδευματία μέχρι κάποιο χρηματικό όριο, αφού είναι και μισθωτοί (απόδειξη δαπάνης). Σε αυτές τις περιπτώσεις πως θα προκύπτει λογιστικό κέρδος χωρίς βιβλία? Οι συντελεστές καθαρού κέρδους είναι απαραίτητοι σε τέτοιες περιπτώσεις.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:14 | Βλησιδης Νικολαος

    Μη ξεχνατε και οσους επιστημονες δουλευουν με «μπλοκακι» σε ερευνητικα προγραμματα. Προσωπικα απασχολουμαι σε αυτον τον τομεα και
    εχω κανει απιστευτες θυσιες. Δε πληρωνομαστε ποτε στην ωρα μας, δε παιρνουμε κανενα επιδομα. Ζουμε με δανεικα.
    Πολλες φορες μπορει να δουλευουμε εναν ολοκληρο χρονο απληρωτοι και τον επομενο να λαβουμε αμοιβες 2 ετων.
    ΜΗ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ!!!!

  • Oι μηχανικοί που παραπονούνται είναι υποκριτές. Ναι, δεν μπορείς να αποκρύψεις τα εισοδήματά σου, σου δίνει όμως ένα συντελεστή περί το 30% εξολογιστικά προσδιοριζόμενου κέρδους και έτσι φοροαποφεύγεις κανονικά και με τον νόμο.

    Δύο είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν για να επέλθει η κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη:

    1. Αλλαγή των συντελεστών απο το προκλητικότατο 30% (!) σε 70-80%.
    2. Λογιστικός προσδιορισμός για όλους και θέσπιση ενός πρόσθετου εξολογιστικά προσδιοριζομένου τεκμαρτού κόστους που έχει να κάνει με την παρουσία σε εργοτάξια κ.ο.κ. που θα λογίζεται ως επιπλέον δαπάνη μη λογιστικά καταγραφόμενη (λόγω αδυναμίας πλήρους καταγραφής).

    Σημαντικό επίσης είναι όλα αυτά τα μέτρα (όχι μόνο για τον λογιστικό προσδιορισμό αλλά γενικά) να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα εισοδήματα του 2009 και όχι σε ένα χρόνο.

    Φορολογική δικαιοσύνη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:59 | Αρχιτέκτων Μηχανικός

    Αγαπητοί συνομιλητές,

    Είμαι αρχιτέκτονας μηχανικός και ασκώ το ελεύθερο επάγγελμα. Θα μιλήσω μόνο για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο μου, επειδή τα γνωρίζω.

    Η συνοπτική, κωδικοποιημένη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση του κ. Γιάννη Φραγκούλη με καλύπτει απόλυτα. Θέλω απλά να συμπληρώσω και να τονίσω κάποια πράγματα.

    Όλοι οι νέοι μηχανικοί για να μπορέσουν να βρούνε δουλειά αναγκάζονται να ανοίξουν βιβλία. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να βρουν εργασία ως μισθωτοί. Το γεγονός επιβεβαιώνουν και οι στατιστικές του ΤΕΕ Τεχνικού Επιμελητηρίου. Όσο διάστημα ψάχνουν για εργασία πληρώνουν κανονικότατα τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ακόμη και όταν είναι φαντάροι, άρρωστοι ή λόγω οποιασδήποτε ανωτέρας βίας δεν μπορούν να δουλέψουν. Οι μισθοί των ΟΙΟΝΕΙ ΜΙΣΘΩΤΩΝ είναι χαμηλότεροι από αυτούς που ορίζουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δηλαδή το κράτος Ενώ είναι σύνηθες εκβιαστικά να αθετούνται οι αρχικές οικονομικές συμφωνίες με τον εργοδότη τους. Επίσης απολύονται χωρίς αποζημίωση όποτε βολεύει τον εργοδότη τους χωρίς να μπορούν να δηλωθούν ως ΑΝΕΡΓΟΙ, γεγονός που “βολεύει” απίστευτα τις στατιστικές του ΟΑΕΔ σχετικά με τους άνεργους και τους υποαπασχολούμενους.

    Προσωπικά δεν ανήκω στην παραπάνω κατηγορία. Έχω αποφοιτήσει εδώ και 4 χρόνια από το Πολυτεχνείο και διατηρώ ανεξάρτητο γραφείο (δεν έχω εξαρτημένη σχέση εργασίας) με έδρα τμήμα της οικίας των γονιών μου, όπως και αρκετοί συνάδελφοί μου. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, δεν έχω μια σταθερή ροή εισοδημάτων. Εκτός από το θέμα της οικονομικής κρίσης και του “παγώματος της Οικοδομής”, το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού (το οποίο αναλύσανε και άλλοι συνάδελφοι), έχω να αντιμετωπίσω και το φαινόμενο των ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΩΝ.
    Εργάζομαι και ΔΕΝ μπορώ να εξασφαλίσω πως θα αμοιφθώ για αυτήν μου την εργασία. Οι κακοπληρωτές μπορεί να είναι ιδιώτες, συνεργάτες ή εταιρίες ακόμη και το ίδιο το κράτος σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα. Για αμοιβές της τάξης των 500 ή 1000 ή 2000 ευρώ, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αρχίσω μια ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ διαμάχη με τον οφειλέτη μου.

    Θέλω να καταλάβει ο κάθε ΠΟΛΙΤΗΣ τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν οι συντελεστές:

    1) Οι ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ υπάρχουν διότι οι Μηχανικοί ΔΕΝ έχουν μια συνεχή ροή ΕΣΟΔΩΝ οπότε πρέπει την εποχή των παχιών αγελάδων να εξασφαλιστούν για την εποχή των ισχνών.

    2) ΔΕΝ μπορούν να εξασφαλίσουν πάντα την ΑΜΟΙΒΗ τους και δεν αμείβονται για όλη τους την εργασία (πχ για αλλαγές, διεκπεραιώσεις κλπ).

    3) Έχουν ένα πανάκριβο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ και ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ που πρέπει να ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα διότι απαρχαιώνεται.

    4) Πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για την εξέλιξη των θέματα της επιστήμης τους, μια διαδικασία που απαιτεί επιπλέον χρόνο και χρήμα.

    5) Κάθε ατομική επιχείρηση είναι ένα ΡΙΣΚΟ και μια υγιής επιχείρηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει νέες ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    Η κατάργηση των συντελεστών ευνοεί ΜΟΝΟ τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η υπαλληλική σχέση σε επιστήμονες που το επάγγελμά τους είναι κατ’ αρχάς ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ όπως Μηχανικοί, Ιατροί και Δικηγόροι μπορεί να είναι μέχρι και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. Δεν είναι δυνατόν ο επιστήμονας να εκβιάζεται από τον εργοδότη του σε θέματα που αφορούν την ΑΣΦΑΛΕΙΑ, την ΥΓΕΙΑ ή το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

    Μήπως το κράτος αντί να ξεζουμίσει όσους είναι καθ΄ όλα νόμιμοι, πρέπει να αναζητήσει τις ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ διακίνησης ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ; Μία από τις οποίες είναι και η οικοδομή που ξεκινά από τους ανασφάλιστους εργάτες και καταλήγει σε υπεργολάβους και εργολάβους με την ΑΝΟΧΗ του κράτους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:42 | ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Το τελευταίο που μας απομένει στην παρούσα συγκυρία έίναι να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου.

    Το φορολογικό σύστημα,όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, επιχειρεί, ως μη ώφειλε, να διορθώσει και τις στρεβλώσεις της αγοράς που οφείλονται στο ίδιο το υπέρογκο κράτος, τις ρυθμίσεις του και το σύστημα αξιών που έχει επιβάλλει.

    Δίκαιο φορολογικό σύστημα, χωρίς ριζική άρση των στεβλώσεων και άρα της αμοιβής ενός εκάστου ανάλογα με ή αντίστοιχα προς την προστιθέμενη αξία του δεν μπορεί να υπάρξει, ιδιαίτερα όταν αυτή η αμοιβή θα πρέπει να ανταποκρίνεται και σε μία συγκριτική κλίμακα των διεθνώς κρατούντων, τουλάχιστον σε επίπεδο ΕΕ.

    Ως μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας, δεν ανέχομαι να θεωρούμαι φοροφυγάς επειδή χρησιμοποιώ τους συντελεστές που καθόρισε ο νόμος.

    Ως μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας, δεν ανέχομαι τον εφοριακό ύπάλληλο να με καλεί και να μου αμφισβητεί αν μια συγκεκριμένη σύμβαση εμπίπτει στον α ή τον β συντελεστή, ιδιαίτερα δε δεν ανέχομαι να καλεί αφού έχει προβεί σε τηλεφωνική απόπειρα διαστάυρωσης με τον α ή β πελάτη μου.

    Ως μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας, δεν ανέχομαι να έχω επιβάλλει από μόνος μου την αύξηση του συντελεστή λόγω προφανούς δυσαναλογίας δαπανών 20% για το κλείσιμο, και να με καλεί η Εφορία για επί πλέον αυτόματη περαίωση.

    Ως μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας, η εφορία γνωρίζει ακριβώς τα ακαθάριστα έσοδά μου και μπορεί να τα διασταυρώσει και από την απόδοση ΦΠΑ που τον εισπράττει καθ’ ολοκληρίαν σχεδόν, καθώς όλες οι πραγματικές δαπάνες συν την ανάλωση προσωπικού κεφαλαίου (υλικού και άϋλου -ίδιες επενδύσεις εκπαίδευσης που δεν αμείβονται στο υφιστάμενο σύστημα αξιών) και εργατοωρών απασχόλησης χωρίς αμοιβή δεν επιτρέπεται και δεν μπορούν να απεικονιστούν λογιστικά.

    Γι’ αυτό θα πρότεινα απλά:

    1. Θέλει το κράτος να βάλει τις ακαθάριστες αμοιβές μου σαν εισόδημα. Ας τις βάλει.
    2. Θέλει να αυξήσει τους συντελεστές για να παίρνει κάτι παραπάνω στην παρούσα συγκυρία, ας το κάνει. Ας βάλει και ένα ενιαίο συντελεστή ΜΚ για όλους τους μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως ειδικότητας και είδους δραστηριότητας για να τελειώσει και το παραμυθάκι με τις ΠΟΛ και τα βιβλία του κου Σταματόπουλου.
    3. Θέλει έσοδα-έξοδα, ας το κάνει.

    Εγώ απλά θα επιθυμούσα να μην τίθεται σε αμφισβήτηση το τι δουλειά κάνω και πως φορολογείται (ένας τρόπος).

    Στο φορολογικό έλεγχο τεκμηρίωσέ μου ότι απέκρυψα έσοδα, τεκμηρίωσέ μου ότι απέκρυψα έξοδα και φέρε μου και το ΦΠΑ από τα αποκρυβέντα έξοδα.

    Υποθέτω το ίδιο επιθυμούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες επαγγελμάτων με ατομική επαγγελματική ευθύνη (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, κλπ).

    ΥΓ: Και ας βγάλει και μία ανακοίνωση προς τους πολίτες το ΥΠΟΙΚ ότι από τους μηχανικούς που προσφέρουν υπηρεσίες σε δημόσιες συμβάσεις, συγχρηματοδοτείται 75-80% από την ΕΕ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με αποτέλεσμα η καθαρή εκροή σήμερα του δημοσίου να ανέρχεται σε 2,5-7% της συνολικής δαπάνης συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και ότι με τα νέα φορολογικά μέτρα θα εξαφανιστεί η καθαρή εκροή και θα γίνει εισροή. Να γελάσει και τοι παρδαλό κατσίκι για τα greek economics μετά τα greek statistics!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:04 | ΖΙΩΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΙ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΔΗΛ. ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΛΛΑΓΩΝ, ΟΠΩΣ:
    α. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΦΟΡΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙΤΕ ΤΟ 20% ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ, ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ
    β. ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΟΤΑΝ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ
    γ. ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΩΣΤΕ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ (ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ κ.λ.π)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:32 | Δημητρης Αντωνιαδης

    ΠΡΙΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ!!!!! ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΑΣΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΛΗΣΤΡΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΕΡΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!!!!!
    ΤΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝ ΕΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ Η ΑΔΙΚΟ ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΥΤΑ ΕΙΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΑΣ ΤΣΕΠΕΣ!!!!!!!!!!! ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΙΟ ΕΧΘΡΙΚΟ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ ΥΜΕΤΕΡΩΝ ΣΑΣ!!!!!
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΥΛΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΔΙΧΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.
    ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΟΡΟ?????
    ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΤΕ ΟΤΙ Ο ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΕΣΑΣ?????????
    ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΩΝΗ
    ΕΛΕΟΣ!!!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:22 | Σωτήρης Βογιατζής

    Ο λογιστικός προσδιορισμός των φορολογητέων των μηχανικών πρέπει να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι οι μελέτες κρατούν πολλές φορές χρόνια και πληρώνονται με τα μεγαλύτερα ποσά στο τέλος. Δηλαδή είναι δυνατόν τα έξοδα να μοιράζονται σε διάστημα πολλών ετών, ενώ οι αμοιβές να περιορίζονται σε ένα έτος. Συνεπώς είναι απαραίτητη η ύπαρξη κάποιου συντελεστή

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:14 | Ιωάννης Αργυρόπουλος

    Ας μας δώσει μια λύση η τεχνολογία και ο δειγματοληπτικός έλεγχος:

    Όλοι οι επαγγελματίες να διαθέτουν μικρό, φορητό και ασύρματο αν χρειάζεται μηχάνημα διεκπεραίωσης συναλλαγών πιστωτικών καρτών. Με το μηχάνημα αυτό και με τη χρήση της πιστωτικής κάρτας του αγοραστή θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο οι κλασικές συναλλαγές με πίστωση ή χρέωση τραπεζικού λογαριασμού, αλλά και όλες οι συναλλαγές με μετρητά και επιταγές (με επιτόπου έγκριση και δέσμευση του ποσού στο λογαριασμό της τραπέζης).

    Ενδιάμεσος φορέας καταγραφής όλων των συναλλαγών θα είναι η εφορία (TAXIS) και έτσι θα συλλέγει αυτόματα όλα τα στοιχεία με μικρό κόστος και μεγάλη αξιοπιστία λόγω της μη παρεμβολής ανθρώπων στη διαδικασία. Όλα τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν πιστωτική κάρτα συνδεδεμένη με το ΑΦΜ τους ακόμα και αν κάνουν συναλλαγές μόνο με μετρητά.

    Η εφαρμογή του μέτρου να επιβλέπεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αγοραστές και πωλητές με μεγάλα πρόστιμα σε όλους τους εμπλεκόμενους παραβάτες.

    Κατά τη διάρκεια της συναλλαγής, ο αγοραστής θα επιλέγει στο μηχάνημα POS την προέλευση του κεφαλαίου προς μεταφορά (μετρητά από λογαριασμό, πίστωση, μετρητά σε χαρτονομίσματα, επιταγή), το ποσό πληρωμής και θα εγκρίνει την συναλλαγή με PIN (αν το θέλει).

    Τα στοιχεία συναλλαγών για κάθε ΑΦΜ θα αποτελούν και τα μόνα έγκυρα και φορολογήσιμα στοιχεία. Εννοείται ότι μισθοδοσίες και όλες οι συστηματικές πληρωμές πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών πάλι με ενδιάμεσο καταγραφικό φορέα την εφορία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:11 | Δημητρης Πανικιδης

    ας αρχισουμε με τα δεδομενα…

    ο Μηχανικος με ΔΠΥ «ΔΕΝ μπορει να αποκρυψει τα εισοδηματα του»…

    ειτε προς την εταιρια ή τον φορεα ή τον ιδιωτη,
    που προσφερει τις υπηρεσιες του (μελετες ή επιβλεψεις, πραγματογνωμοσυνες,κλπ),ειτε στην εκδοση οικοδομικων αδειων και αλλων μελετων…

    σε καθε περιπτωση θα εκδωσει ενα ΔΠΥ, θα πληρωσει το αντιστοιχο ΦΠΑ, την ασφαλεια του και θα του παρακρατηθουν απο 10% εως 20% απο τις αμοιβες του.

    το θεμα λοιπον ειναι να βρεθει ΠΡΩΤΑ τροπος να φορολογηθει εξωλογιστικα με τον σωστο ?!!! συντελεστη οσων εχει δηλωσει και ΟΧΙ να φορολογηθει με λογιστικες μεθοδους εσοδων-εξοδων.

    σταθερο εισοδημα, αποζημιωσεις, επιδοτησεις, 14 μισθοι, 8ωρο κλπ
    ειναι αγνωστες λεξεις και κενου περιεχομενου εννοιες σε ολους τους Μηχανικους, Ελευθερους Επαγγελματιες.

    ΠΡΟΤΑΣΗ…
    φορολογηση με 5% επι του τζιρου οσων ασχολουνται με εκδοση οικοδομικων αδειων και τους παρακτατουνται ποσα 10% επι των αμοιβων των
    και φορολογηση με 10% επι του τζιρου, οσων παρεχουν υπηρεσιες σε τριτους και τους παρακρατουνται ποσα 20% επι των αμοιβων των

    ποσοστο επι του τζιρου και καμμια αλλη υποχρεωση για εσοδα-εξοδα

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:50 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    ΠΑΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:50 | Δημήτρης

    Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι χαζομάρα να επανέλθουν. Ο σκοπός είναι να «πιάσετε» την Παροχή Υπηρεσιών.
    Να γίνει αφορολόγητο για 6.000€ και μετά 4.000,00€ με αποδείξεις εμπορευμάτων και χωρίς όριο ποσό για παροχή υπηρεσιών.
    Προτείνω να παραμείνει ο ΦΠΑ των Πώλησης Υλικών στα τιμολόγια, αλλά να καταργηθεί εντελώς για την ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Ταυτόχρονα
    Α)να εκπίπτει από το εισόδημα, όλο το ποσό της απόδειξης παροχής υπηρεσιών και με ανεξάρτητο όριο.
    Β) Να υπάρχει (ο μικρότερος) Φορολογικός συντελεστής εισοδήματος με ελάχιστο 20%, ώστε να έχουν συμφέρον οι ιδιώτες να συλλέγουν αποδείξεις.
    Γ) Ο συμψηφισμός του ΦΠΑ από αγορές και πωλήσεις, να υπολογίζεται στα τιμολόγια πώλησης και ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ, όπου δεν θα φαίνεται ξεχωριστά, αλλά αθροιστικά.
    Δ) Να ξαναγίνει καθορισμός των εξόδων που θεωρούνται έξοδα από την εφορία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:56 | Μιχ. Πάτσης, δικηγόρος Αθηνών

    Ο λογιστικός προσδιορισμός αποδίδει συνήθως για ένα μικρό διάστημα κατόπιν όμως οδηγεί τους υπαγόμενους να προσαρμόσουν τις δηλώσεις τους σε αυτόν, ώστε να μην ελέγχονται. Αυτό συνεπάγεται ότι όσοι δηλώνουν εισόδημα άνω του λογιστικού προσδιορισμού αποκτούν κίνητρο να μην το δηλώνουν! Τα αντικειμενικά κριτήρια απέτυχαν στο παρελθόν και δεν φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνουν σήμερα αποτελεσματικά και ευέλικτα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:04 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    Συμφωνώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:30 | Αλέξανδρος Γεωργιάδης

    Προτείνω να θεσπίσετε ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες (όπως γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες κτλ) σε συνάρτηση με την αντικειμενική αξία ή το ελάχιστο τεκμαρτό ενοίκιο της επαγγελματικής τους στέγης. Σε περίπτωση που συγκατοικούν περισσότεροι του ενός στον ίδιο χώρο, τότε η αξία ή το ενοίκιο θα μοιράζονται αναλογικά.
    Α. Γεωργιάδης

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:22 | Ταρασίδης Δ. Γεώργιος

    Κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα πρέπει να πληρώνει για τις ασφαλιστικές του εισφορές και γαι φορολογία, λιγότερο από τον αντίστοιχο μισθωτό της αντίστοιχης εμπειρίας και προσόντων με βάση ΤΗΝ ΚΛΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗ. Πχ. ένας υδραυλικός επαγγελματίας πρέπει να πληρώνει εισφορές και φόρο με βάση το ποσό που θα έπερνε εάν ήταν μισθωτός. Πάντα μιλάμε για κατώτατο όριο. Από εκεί και πάνω βάση λογιστικού προσδιορισμού.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:06 | Χρήστος

    Είμαι Μηχανικός Η/Υ που εργάζεται με ΔΠΥ περίπου δέκα χρόνια. Σε πρώτη ανάγνωση, ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος φαίνεται κοινωνικά δίκαιος αλλά ο νομοθέτης θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος. Πιο συγκεκριμένα, για την άσκηση του επαγγέλματός μου απαιτείται η χρήση ενός απλού Η/Υ εξοπλισμένου με κάποιο πρόγραμμα τύπου MS Office και μιας ADSL σύνδεσης. Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά ετήσια έξοδα για την άσκηση της επαγγελματικής μου δραστηριότητας είναι ελάχιστα και σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 2.000-3.000 ευρώ ετησίως. Επομένως, φορολόγηση με βάση τον λογιστικό προσδιορισμό ισοδυναμεί με φορολόγηση στα έσοδα, κάτι που είναι κοινωνικά άδικο με δεδομένο ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν απολαμβάνει τα προνόμια «εργασιακής διασφάλισης» (πχ αποζημίωση απόλυσης) ενός μισθωτού.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:58 | Θανάσης Τ.

    Βρίσκω ευκαιρία εδώ να πω τα παρακάτω (δεν ξέρω βέβαια αν ακούει και κανένας ή όλα αυτά γίνονται για το θεαθήναι).

    Είμαι διπλ. πολιτικός μηχανικός, μία από τις σημαντικότερες εφαρμοσμένες επιστήμες. Μακριά από τους μηχανικούς. Είμαστε οι μόνοι που δηλώνουμε ΠΑΡΑΠΑΝΩ από όσα βγάζουμε, τα οποία είναι και τελευταία ελάχιστα.

    Όπως προείπαν συνάδελφοι, ΠΟΤΕ δεν μπορούμε να δηλώσουμε άνεργοι άπαξ και κάνουμε έναρξη!! Ντροπή. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ Η ΧΤΙΣΤΗΣ ΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑ ΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Είμαστε το ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, απλά γιατί κάποιοι έχουν μείνει 30 χρόνια πίσω. Παν αυτά κύριοι.

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ.

    ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ και η δις Μπιρμπίλη (φυσικός), και ΠΑΓΩΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, χωρίς την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ.

    ΜΑ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕΤΕ????????????????? ΤΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ??????????

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:15 | ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Ενα μέτρο για την φορολόγιση των επαγγελματιών που υπόκεινται σε εκδοση απόδειξις.Ενας υπάληλος της εφορίας δυο φορές τον χρόνο να πηγαίνει απροειδοποίητα το πρωί πρίν ανοίξη το κατάστημα και να περιμένη τον ιδιοκτήτη στη πόρτα.να καθίση στο ταμείο και να κοψει ολες της αποδείξεις της ημέρας. το ποσό των δυο ελένχων να προστίθεται και το αθροισμα να διαιρείται με το 2.το ποσό που θα προκείψη να πολαπλασιασθή με της εγγάσιμες ημέρες του χρόνου και επι του ποσού αυτού 1) να φορολογηθεί και2)να επιμερισθεί ο ΦΠΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:03 | ΜΑΛΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΣΗΜΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:12 | Howard Roark

    Η φορολογηση των μηχανικων ως εχει σημερα ειναι σιγουρα «ευνοικη» αν συγκριθει με αλλες κοινωνικες ομαδες. Απο εκει ομως να παμε στα δηθεν «αντικειμενικα» κριτηρια ειναι λαθος.

    Οσα «αντικειμενικα» κριτηρια και να μπουν, δεν προκειται ποτέ να υπαρξει ΔΙΚΑΙΑ φορολογηση αν δεν ειναι λογιστικη. Και δεν καταλαβαινω γιατι το αυτονοητο και λογικο δεν συζητειται καν. Επιτελους βρειτε εναν τροπο να υπαρχει ελεγχος, και πραξτε τα αυτονοητα. Μερικα αναφερονται στην προταση που εχει αναρτηθει εδω, οπως επαγγελματικοι λογαριασμοι, κινησεις μονο μεσω τραπεζων κλπ.

    Δεν ειναι αντικειμενικα τα οποιαδηποτε κριτηρια γιατι δυο μηχανικοι της ιδιας εμπειριας, με την ιδια γεωγραφικη εδρα, τα ιδια ατομα προσωπικο, το ιδιο γραφειο κλπ, μπορει την ιδια χρονια να εχουν δραματικα διαφορετικα εισοδηματα, απο 10 χιλιαδες εως 100 χιλιαδες. Και αυτη ειναι και η φυση της δουλειας του καθε ελευθερου επαγγελματια. Η αβεβαιοτητα και η ελλειψη σταθερου εισοδηματος ειναι η καθημερινοτητα μας. Δεν ειναι δυνατον να φορολογηθουμε επι ποσων που υπαρχουν στη φαντασια του καθε αραχτου, ούτε επι ποσων που προκυπτουν απο μαθηματικες εξισωσεις.

    Επιτελους, φορολογηστε μας επι των εισοδηματων μας. Ουτως ή αλλως η συντριπτικη πλειοψηφια των μηχανικων που ασχολειτε με μελετες, πληρωνονται μεσω ΕΤΕ. Παρτε μας μια δηλωση οτι σας ανοιγουμε τους λογαριασμους μας και φορολογηστε μας επι των αμοιβων μας. Θα κοπουν ετσι και οι εκπτωσεις που κανουμε οι περισσοτεροι για τους εργολαβους που μας πινουν το αιμα και για τις οποιες το κρατος ακομη και σημερα μας φορολογει.

    Αφηστε λοιπον τις εκ του καναπε θεωριες περι κριτηριων που θυμιζουν σοβιετικη ενωση του στυλ «γραφειο στη γλυφαδα = 20.000 ευρω εισοδημα» που διαβαζουμε στις εφημεριδες εχθες και σημερα και ασχοληθειτε με το στησιμο ενος πλαισιου οπως της αγγλιας ή της γερμανιας οπου οποιοσδηποτε παρεχει υπηρεσιες, πληρωνεται μεσω τραπεζας. και ελεγχεται πανευκολα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:33 | Τασος Υετιων

    Λοιπον κυριοι,
    το θεμα ειναι οταν εφαρμοζουμε ενα μετρο να προσεχουμε οχι μονο αν θα αποφερει εσοδα αλλα και ποσο ευκολο ειναι να εφαρμοστει και ποιο το κοστος εφαρμογης του.
    Με ολες τις παρατηρησεις που διαβαζουμε φαινεται (και εχει αποδειχθει και στο παρελθον) ,οτι το να εφαρμοστουν αντικειμενικα κριτηρια στους επαγγελματιες ειναι τοσο περιπλοκο ,που τελικα και αδικες θα ειναι οι ρυθμισεις και τα εοσδα που θα αποφερουν σιγουρα δεν θα ειναι τα αναμενομενα. Το ολο θεμα ειναι οτι για να ειναι τα
    κριτηρια πιο δικαια θα πρεπει να ειναι και πιο περιπλοκα (για να λαμβανουν υποψην τους πιο πολλες περιπτωσεις).
    Αυτο που εχω να προτεινω εγω ειναι: οποιο ποσο δηλωνεται για να δινει ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ να αποτελει και ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.
    ΔΗΛΑΔΗ δεν μπορει καποιος να δηλωνει οτι πληρωνει π.χ. ΤΕΒΕ 5000 ,
    ΙΑΤΡΙΚΑ 2000 , ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ 4000 , ΕΝΟΙΚΙΑ 5000 , και να δηλωνει φορολογητεο εισοδημα 11000 ευρω. Οπως επισης πρεπει και τα παραπανω
    ποσα να υπολογιζονται αφαιρετικα οταν ο φορολογουμενος επικαλειται
    ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ για καλυψη τεκμηριων.!!!!
    Και απλα και δικαια.!!!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:43 | aki klada

    Ναι να γινεται λογιστικος προσδιορισμος ο καθενας να πληρωνει αναλογα με το εισιδημα του και την μια και μοναδικη κλιμακα 15000ε ατομικο αφορολογητο +3000 καθε παιδι και μετα καθε 5000ε και5% στα επομενα 5000ε 10% στα επωμενα 5000ε 15% και συνεχεια ευχαριστω

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:09 | Μαρία Κ.

    Είμαι και εγώ αλλος ένας αρχιτέκτονας μηχανικός 22 χρόνια ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχω γραφείο, δουλεύω στο σπίτι μου.
    Είμαι χωρισμένη με 1 παιδί στην Α Γυμνασίου με δυσλεξεία.
    Συμφωνώ κι΄εγώ με τα σχόλια των προηγούμενων μηχανικών.
    Ο κλάδος είναι σε πάρα πολύ μεγάλη κρίση.Οi δουλειές ελάχιστες αλλά και αυτές που υπάρχουν είναι σε αναμονή νόμων λόγω της κας Μπιρμπίλη.
    Κανείς δεν νοιάζεται για το πώς εμείς θα ζήσουμε , γιατί έχει καταντήσει πλέον θέμα επιβίωσεις.Βγάζουμε λιγότερα και απ΄τον τελευταίο εργάτη της οικοδομής (οι μηχανικοί που ασχολούνται με μελέτες και επιβλέψεις και όχι κατασκευές).
    Το 2009 έχω πάρει μικτά 11000 ευρώ για μία επίβλεψη, φυσικά με απόδειξη.
    Ζώ από χρήματα από προηγούμενη χρονια , ξοδεύω μόνο για φαγητό και ΔΕΚΟ,
    δεν έχω κλέψει ποτέ την εφορία , έχω πληρώσει όλες τις περαιώσεις.
    ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΣΙΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑ, από ΜΜΕ αλλά και από μισθωτούς και συνταξιούχους, που ισχυρίζονται οτι πρέπει και οι μηχανικοι να έχουν αντικειμενικά κριτήρια και λογιστικό προσδιορισμό εισοδήματος, για τα οποία εγώ διαφωνώ.
    Δεν μας λένε όμως όλοι αυτοί που δήθεν δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν,
    τα ιδιαίτερα μαθήματα καθηγητών και δασκάλων δημοσίων υπαλλήλων,δεν θεωρηται φορογιαφυγή;Oι παράνομες δουλειές συνταξιούχων όλων των επαγγελμάτων και ιδιαιτέρως των στρατιωτικών που πολλοί απ΄αυτούς κανουν τους κατασκευαστές, εργοδηγούς και το παίζουν μηχανικοί(γνωρίζω αρκετούς τέτοιους)και κόβουν δουλειές μηχανικών, παίρνουν και την σύνταξή τους, δεν είναι φοροδιαφυγη;Και ακόμα έχουν το θράσος να θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους.
    Μετά απ΄αυτά ας βγεί κάποιος να με πεί φοροδιαφεύγοντα κλέφτη, και να μου πεί πώς πρέπει να φορολογηθώ!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:24 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ Τ.

    Είμαι Πολιτικός Μηχανικός πενταετίας. Έχω εργαστεί από την μέρα που πήρα την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με ΔΠΥ τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο τομέα (Σύμβαση Ανάθεσης-και το κράτος παρανομεί) και πληρώνω κάθε τρίμηνο ΦΠΑ 19%, κάθε μήνα φόρο 20% και το ΤΣΜΕΔΕ δουλεύω δεν δουλεύω. Για τον υπολογισμό των καθαρών εσόδων χρησιμοποιώ συντελεστή 72%(60%*1,20) και όχι 26% που χρησιμοποιούν τα αφεντικά μου.
    Άν αρρωστήσω δεν πληρώνομαι, αν μείνω έγκυος δεν πληρώνομαι, ίσως και να χάσω τη δουλειά μου, 14 μισθούς εννοείται πως δεν παίρνω, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται και εσείς μου λέτε ότι είναι αδύνατον να υπάρχουν μηχανικοί που να δηλώνουν στο αφορολόγητο.
    Και όμως είναι δυνατόν κ. Υπουργέ.
    Αν πέρνω μηνιαίως 1500€ = 240€ ΦΠΑ+252€ Φόρος+250€ ΤΣΕΜΔΕ+ 742€ ΜΙΣΘΟΣ
    Εσείς θα με Φορολογήσετε για 994€*0,72=715,68€
    Δηλ. 715,68*12=8588,16€ < αφορολόγητο
    άρα δικαιούμαι να πάρω τον φόρο που έχω προκαταβάλει πίσω. 252€*12=3024€. Σημειωτέο έχω ήδη καταβάλει ΤΣΜΕΔΕ+ΦΠΑ=5880€
    Αν καταργηθεί ο εξωλογιστικός προσδιορισμός και το αφορολόγητο θα δηλώνω 11928€ δεν θα παίρνω επιστροφή και φυσικά θα έχω πάντα τον φόβο ότι θα έρθει ο έφορος και θα μου βάλει 500€ πρόστιμο για κλείσιμο έτσι χωρίς έλεγχο γιατί εσείς δεν μπορείτε να πιστέψετε πως είναι δυνατόν ένας μηχανικός να δηλώνει τόσα λίγα.
    Κάντε κάτι πρώτα για τα μπλοκάκια και πιστέψτε με κανένας νέος μηχανικός δεν θα θιγεί αν φορολογείτε σαν μισθωτός.
    Μην μας καταστρέφετε όμως και άλλο…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:49 | ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Στους ελεύθερους επαγγελατίες θα πρέπει να θεσπισθούν αντικειμενικά
    κριτήρια που σε καμμία περίπτωση δεν θά είναι κάτω από το μισθό ενός
    εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης.Ειδικότερα.
    Για τους γιατρούς.Μετά δύο χρόνια από τη λήψη της ειδικότητας τους
    το κατώτερο εισόδημά τους δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο των αποδοχών του γιατρού του ΕΣΥ της ίδιας ειδικότητος.Μετά το τρίτο χρόνο θα φορολογείται σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια που θα διαμορφώνονται από την ειδικότητά την επαγγελατική του στέγη το τόπο που ασκεί το επάγγελμα και το απασχολούμενο προσωπικό.
    Για τους δικηγόρους.θα πρέπει να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ με καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων στις αμοιβές των παραστάσεων
    ανά δικαστήριο (κριτήριο παράστασης σε ασφαλιστικά σε μονομελή σε τριμελή σε πολυμελή σε εφετεία σε διοικητικά δικαστήρια κλπ).Φυσικά
    θα πρέπει να ληφθεί υπ όψιν η επαγγελματική στέγη ο τόπος άσκησης του επαγγέλματος και απασχολούμενο προσωπικό.
    Για τους λογιστές.Μετά τα δύο χρόνια από την έναρξη του επαγγέλματός του άπό το μητρώο της ΔΟΥ που δραστηροποιήται ο επαγγελαματίας και για όσους επαγγελματίες το μητρώο τους είναι συνδεδεμένο με το λογιστή θα πρέπει να να θεσπισθούν ακτικειμενικά κριτήρια για τις αμοιβές τήρησης των λογιστικών βιβλίων για κάθε μία από τις 4 κατηγορίες βιβλίων του ΚΒΣ.
    Καμμία φορολογική δήλωση που αφορά εισόδημα η ΦΜΑΠ η άλλη δήλωση θα γίνεται δεκτή από τις ΔΟΥ χωρίς υπογραφή απο τον συντάξαντος λογιστή.
    Τέλος θα πρέπει να ληφθούν υπ οψιν και οι κατηγορίες των πτυχίων
    που θέσπισε το Οικομικο Επιμελητήριο Ελλάδος.
    Για τους μηχανικούς-αρχιτέκτονες να ισχύσει κάτι ανάλογο.
    Για τους υπόλοιπους επαγγελαματίες (Ηλεκτρολόγους-Υδραυλικούς-Ελαιχρωματιστές-κλπ)αντικειμενικά κριτήρια πάνω από το σημερινό αφορολότητο ποσό των 12.500,ΟΟ ευρώ προσαυξημένο σύμφωνα με τα χρόνια άσκησης του επαγγέλαμτος το τόπο που ασκεί το επάγγελμα και το απασχολούμενο προσωπικό.
    Τα πιό πάνω τεκμήρια θα είναι μαχητά για όλους αλλά αν γίνονται αποδεκτά θα περαιώνεται οριστικά και η χρήση.
    Με την αποδοχή της αντικειμενικοποίησης του εισοδήματος θα αποφευχθεί
    κάθε μικρή η μεγάλη συναλλαγή αφ ενός και αφ ετέρου ο φορολογούμενος
    θα απαλλαγεί από το άγχος της συνέργιας στη φοροδιαφυγή.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:55 | Κοκκολάκης

    Σχετικά με τους μηχανικούς και τα πρακτικά ζητήματα ο κ. Φραγκούλης έχει απόλυτο δίκιο, απλά να πω κι εγώ ότι σαν μηχανικοί μάλλον δηλώνουμε περισσότερα έσοδα από όσα πραγματικά έχουμε παρά το αντίθετο που γίνεται από γιατρούς δικηγόρους κλπ.).

    Η πραγματικά δίκαιη και λογική λύση θα ήταν η αύξηση των συντελεστών ή / και της προσαύξησης του 20% για την απόκλιση εσόδων εξόδων.
    Προσωπικά θεωρώ λογικό και απαραίτητο να πληρώνω φόρο στο Κράτος αρκεί :
    Α. Να μην έχω το κράτος συνέταιρο
    Β. Να μου παρέχει και το κράτος κάτι σαν ανταπόδοση
    Γ. Να μην νιώθω το κράτος σαν μαφία που λειτουργεί όπως θέλει χωρίς καμία λογική και νομιμότητα.

    Όσο για το ΤΕΕ και διάφορυς βολεμένους μην ανησυχείτε η μαφία – ελληνικό κράτος θα βρει τρόπο να τους εξαγοράσει όπως έκανε με τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής, του ΟΤΕ, του ΟΛΠ, φορτώνοντας όλα τα βάρη στο κράτος που τώρα πια χρεωκοπεί.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:45 | george k

    Οι Μηχανικοί (απ’ τους ελάχιστους που ΔΕΝ φοροδιαφεύγουν), πάντα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα:

    1) Για τα επαγγελματικά δικαιώματα τους (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ) ΣΑΝ ΝΑ ΕΞΙΣΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

    2) Για τις «υψηλές» αμοιβές τους (ΕΙΧΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1987)

    3) Για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ γραφειοκρατεία που έρχονται αντιμέτωποι και έχει επίπτωση ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

    4) Για το παρελθόν του κλάδου, που λόγω ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ έχουν παρεισφρήσει ΠΟΛΛΑ ΚΑΚΑ και δεν λένε να διορθωθούν

    5) ΚΑΙ ΤΩΡΑ για τον ΕΞΩΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ !!! Είμαστε με τα καλά μας? ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ, όπως λένε κάποιοι εδώ για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

    Από αλλού ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ.

    ΕΜΑΣ ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΗΣΥΧΟΥΣ, ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ !!

    ΑΛΑΒΑΝΟ ΑΝΤΕ ΒΓΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΤΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΙΣΑΙ, ΣΕ ΕΦΑΓΑΝ ΟΙ «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΙ».

    ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΤΕΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΥΠΕΡ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | ΚΩΣΤΑΣ Σ.

    ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ «ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΙ» ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟΝ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ.

    ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ :

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΑΕΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΔΕΙΕΣ.

    «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ» ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ (ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ) ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΟΥ.

    ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:22 | Κεχαγιάς Κώστας

    Τι θα γίνει με μισθωτούς που έχουν και ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών(π.χ. μαθήματα) ως συμπληρωματική των εισοδημάτων τους, στην περίπτωση που τα έσοδα από την μισθωτή εργασία είναι μεγαλύτερα; Αν φορολογηθούν με αντικειμενικά κριτήρια δεν έχουν λόγο να κόβουν τα λίγα τιμολόγια ή τις αποδείξεις, να «κρατούν» μια επιχείρηση μόνο και μόνο για να φορολογούνται για χρήματα που ποτέ δεν έλαβαν, πόσο μάλλον ως κέρδος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:55 | Γιώργος Μηχιώτης

    Πλάκα έχουν όλοι αυτοί που λένε «πιάσε πρώτα αυτόν, για να πληρώσω κι εγώ μετά»! Ωραίο επιχείρημα!

    Πριν δυο χρόνια προτίμησα να γίνω ελεύθερος επαγγελματίας από μισθωτός, για να μπορέσω να συμβάλλω πιο εύκολα στη δημιουργικότητα αυτού του τόπου με αυτόν τον τρόπο. Εννοείται – για μένα τουλάχιστον – ότι είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου, καταβάλλω το ΦΠΑ μου ανά τρίμηνο και δηλώνω τα πραγματικά μου εισοδήματα. Εννοείται επίσης ότι νοιώθω μαλ… με όλα αυτά που βλέπω γύρω μου…

    Οταν μιλάμε για δίκαιο φορολογικό σύστημα, θα πρέπει να μιλάμε για σύστημα που προσεγγύζει την αλήθεια και όχι που να την προσομειώνει. Αυτή η παράγραφος δεν θα είχε νόημα, αν λειτουργούσε η καθολική ηλεκτρονική συναλλαγή σε συνδυασμό με αξιόπιστους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Αλλά από τη στιγμή που είμαστε μακρυά ακόμη απ’ αυτό, θα πρέπει το εισόδημα των ΕΕ – στους οποίους πρέπει να εντάσσονται όλοι οι μη μισθωτοί – θα πρέπει να προσδιορίζεται βάσει του κέρδους της επιχείρησής του, προσωπική ή εταιρικής. Θα πρέπει όλοι να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, να αποδίδουν τον ΦΠΑ και να υπόκεινται σε έλεγχο σε πρίπτωση μικρού εισοδήματος ή ζημιάς της επιχείρησής τους… το αυτονόητο δηλαδή…

    Πέραν αυτού, θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα Αντικειμενικών Αξιών Επαγγέλματος, κατά παράδειγμα αυτού των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων. Κάθε ΕΕ θα πρέπει να έχει ένα εισόδημα που θα καθορίζεται βάσει:
    – Της φύσης του επαγγέλματός του
    – Της γεωγραφικής περιοχής της βάσης του
    – Της αντικειμενικής αξιας του/των επαγγελματικών ακινήτων του
    – Της ηλικίας της δραστηριοποίησής του
    – Ειδικών κριτηρίων, όπως πχ ελάφρυνση λόγω εξαγωγών, ελάφρυνση λόγω επιβεβαιωμένης αφιλοκερδώς πρσφοράς προς την κοινωνία, προσθήκης λόγω «προτέρου ανέντιμου βίου», αναπροσαρμογή αναλόγως του πόσο κλειστό είναι το επάγγελμα, αναπροσαρμογή λόγω επαγγελματικών δανείων, κλπ.

    Το ποσό που θα προκύπτει θα πρέπει να είναι το κατώτερο που θα πρέπει να δηλώσει κάποιος. Αν κάποιος δεν το δηλώσει, θα υπόκειται υποχρεωτικά σε έλεγχο, στον οποίον θα πρέπει να δικαιολογήσει γιατί και πως. Αν κάποιος θέλει να διατηρήσει την ταυτότητα του επαγγελματία που έχει, χωρίς να εξασκήσει το επάγγελμά του για τον συγκεκριμένο χρόνο, να δικαιούται να τη διατηρεί, δηλώνοντας πως δεν θα το εξασκήσει για όλο το χρόνο, «καταθέτωντας τις πινακίδες» του επαγγέλματός του δηλαδή…

    Εννοείται ότι διασταύρωση στοιχείων, πόθεν έσχες, εκτενείς έλεγχοι κλπ θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα… υπάρχει ΠΟΛΥ αδήλωτο χρήμα στην Ελλάδα…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:11 | Αναστασία Πομερέτ

    Πρέπει κάποιος να σκεφτεί και τους ελεύθερους επαγγελματίες, νέους μηχανικούς, που βγάζουν 8.000 – 10.000 ευρώ το χρόνο και δεν έχουν καμία σιγουριά, γιατί δεν είναι μισθωτοί, δεν έχουν δώρα, δεν έχουν 14 μισθούς, δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν δουλειά ή όχι, δεν παίρνουν κανένα επίδομα: μητρότητας, αλληλεγγύης.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Και δηλώνουν και τα πάντα γιατί κόβουν αποδείξεις σωστές στον εργοδότη, γιατί η κάθε εργασία τους είναι τιμολογημένη. Ενώ άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών μπορεί να σου πάρουν για την ίδια δουλειά από 10 έως και 80 ευρώ.
    Ότι ισχύει για ένα που βγάζει 100.000 δεν μπορεί να ισχύει και για όλους, ούτε καν σε αναλογικό επίπεδο.
    Και αυτό με το το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα??? Αν εγώ για ένα χρόνο βγάλω 4.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσω για παραπάνω?? Γιατί φαντάζομαι ότι θα είναι πιο υψηλό το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:06 | Ράνια

    Τα περισσότερα σχόλια αφορούν μηχανικούς και συμφωνώ απόλυτα μαζί τους. Οι όροι εργασίας, στην αγορά, είναι τόσο παράλογοι που δεν αφήνουν περιθώρια για μέτρα γενικού χαρακτήρα. Ο πιο απλός λόγος ότι από τη στιγμή που παίρνουν το πτυχίο τους θεωρούναι υποχρεωτικά ελεύθεροι επαγγελματίες με τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις άσχετα αν έχουν δουλειά ή όχι. Δεν φαίνονται ποτέ ως άνεργοι και δεν δικαιούνται κάποια προνόμια ανέργων (αποζημιώσεις, επιδόματα, εκπαίδευση, επιδοτήσεις κλπ) ενώ πολλοί παραμένουν άνεργοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και όταν ακόμη δουλέυουν, όπως είναι γνωστό, ή παίρνουν πολύ μικρότερη αμοιβή ή ως αυτοαπασχολούμενοι έχουν τόσες καθυστερήσεις, από το Δημόσιο κυρίως, που ότι βγάζουν το δίνουν για τόκους στις τράπεζες. ΄
    Όσον αφορά τα αντικειμενικά κριτήρια, αυτήν την εποχή με τέτοια κρίση (στους μηχανικούς άρχισε προ πολλού και κυρίως στην υπόλοιπη Ελλάδα που δεν είχαν Ολυμπιακά έργα, αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα έτσι κι αλλιώς εκτελούνται από Αθήνα) θα είναι εξοντωτικά και θα δημιουργήσουν ανακατατάξεις.
    Θα φέρω ως παράδειγμα τον εαυτό μου, που ειλεικρινά έχω μετανιώσει που έχω σπουδάσει και μόνο επιστήμονας δεν νιώθω. Ύστερα από πολλά χρόνια υποαπασχόλησης, νοίκιασα ένα γραφείο σε καλή περιοχή (στην παραλία της Θεσσαλονίκης), μήπως και ξεκινήσω κάτι από μόνη μου. Το γραφείο με αντικειμενικά κριτήρια φυσικά κοστολογείται πολύ, όμως εγώ δίνω μόνο 190Ε, αφού ο ιδιοκτήτης το είχε πολλούς μήνες αδιάθετο λόγω της κρίσης και μείωσε την τιμή στο 1/3. Και δεν αντέχω συνέχεια την εξισωτική λογική, ότι όλοι λένε ψέματα! Εγώ πάντα έκοβα υποχρεωτικά τιμολόγια. Αλλά και με τον εξωλογιστικό προσδιοριμό τις περισσότερες φορές πλήρωνα περισσότερα. Γιατί μπορεί ένα έργο να ήταν με 10% συν/τη αλλά εγώ είχα κέρδος μόνο 3-4%. Δηλαδή κέρδιζε το Δημόσιο.
    Καλό το μέτρο της κατάργησης των συν/τών και του τεκμαρού προσδιορισμού αλλά πως θα αντιμετωπιστούν όλες οι διαφοροποιήσεις; Γιατί άλλο οι μεγάλες τεχνικές εταιρίες και άλλο οι «ταλαιπωρημένοι» μηχανικοί.

  • Είμαι μηχανικός-μελετητής από το 2000.

    Είμαστε ο μόνος κλάδος που εισπράτει 600€ και κόβει απόδειξη για 1.000€. Οι εκπτώσεις είναι θεσμός στο επάγγελμα και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

    Μέσα στο 2009 έκανα συνολικές εκπτώσεις 28.730,07€. Αν ισχύσει το μέτρο αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2009 θα πληρώσω επιπλέον φόρο (αν παραμείνει ο συντελεστής στο 40%) 11.492,03€ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑ ΠΟΤΕ!

    Δεν μπορεί να αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης το Δεκέμβριο! Τι να πω στους πελάτες μου? Να μου επιστρέψουν την έκπτωση?

    40% φόρος + 40% έκπτωση + έξοδα = Το 2009 δουλέψαμε τζάμπα!

    Η αναδρομική αλλαγή του τρόπου φορολόγησης είναι ΚΑΤΑΔΙΚΗ για τους μελετητές μηχανικούς.

    Για τα εισοδήματα του 2010 κάντε ότι νομίζετε. Αρκεί να μας το πείτε εγκαίρως.

    Ο Θεός να σας φωτίσει…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:58 | Νίκος

    Ο ειδικός τρόπος φορολόγησης πρέπει να καταργηθεί. Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιοι έχουν το δικαίωμα να μην πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί και κάποιοι άλλοι όχι.
    Ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος ή τεκμήρια ή όποια άλλη ονομασία δοθεί δεν είναι σωστός. Εγώ μπορεί να έχω εισόδημα 300.000 ευρώ τη μία χρονιά και τα ετήσια έξοδά μου να είναι 30.000. Άρα τα χρήματα αυτά με βγάζουν περίπου για 6-7 χρόνια εφόσον όλο και κάποια μεγάλη αγορά θα κάνω(ίσως και κάτι παραπάνω εφόσον θα εισπράτω και τόκους για το διάστημα αυτό). Άρα την πρώτη χρονιά θα καλύπτω τα όποια τεκμήρια και ενδεχομένως να προβώ σε αγορές αυτοκινήτου, σκάφους, κτλ. Αν την επόμενη χρονιά τα έσοδά μου είναι 15.000, θα θεωρηθεί ότι κλέβω και ότι φοροδιαφεύγω και θα κληθώ να πληρώσω περισσότερο φόρο. Γιατί;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:11 | Γεώργιος Σταμούλης

    Εγώ εχω δύο δουλειές. Μια μισθωτή και μία ατομική επιχείρηση. Η ατομική επιχείρηση είναι βοηθητική για ένα έσοδο περίπου 2000 έως 3000 Ευρώ το χρόνο. Τώρα θα ερθουν και θα με βάλλουν και εμένα στο χαράτσι ότι επειδή έχεις ατομική επιχείρηση πρέπει να δηλώνεις και τόσα κέρδη? Τότε να την κλείσω στα χαρτιά και να δουλεύω μαύρα. Ουτε ΦΠΑ κάθε τρίμηνο ούτε συγκεντρωτικες καταστάσεις ούτε τίποτα.
    Μια χαρά θα είμαι.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | ΚΩΣΤΑΣ Π.

    Με την κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης στους ελεύθερους εππαγγελματίες (π.χ. μηχανικούς) και την ταυτόχρονη αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα πάνω από € 30,000 ή € 40,000 για παράδειγμα αυτό σημαίνει με ένα πρόχειρο υπολογισμό πως ένας μηχανικός με δελτίο περίπου € 4,000 με 20 χρόνια εμπειρίας(μέσος όρος) θα πληρώσει περισσότερη εφορία περί τις € 10,000-15,000 ετησίως. Έχει αναλογιστεί κανείς τι επίπτωση μπορεί να έχει αυτό σε μια οικογένεια ειδικά αν αυτός ο μηχανικός είναι το μοναδικό εργαζόμενο μέλος της. Στην περίπτωση δηλαδή που αυτός είναι μισθωτός από εταιρία και χρόνια πληρώνει κανονικά την εφορία και καταβάλει όλο το ΦΠΑ θα αναγκαστεί να στερηθεί βασικές του ανάγκες καθημερινές, ενδεχομένος να αλλάξει και κατοικία, γιατί το Ελληνικό δημόσιο αδυνατεί να πιάσει όλους αυτούς που φοροδιαφεύγουν και επιπλέων επιθυμεί να συντηρεί έναν υπέρογκο μη παραγωγικό δημόσιο τομέα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:45 | Καραγιάννης Αλέξανδρος

    ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΕΣΟΔΑ. ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ. ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ Φ.Π.Α.19%, ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ 20%. ΤΑ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΑΦΟΥ Η ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑ.
    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Α) ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ Β) ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ 20% ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ(Π.Χ ΣΕ 30 Η ΚΑΙ 40%) ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΥΠΑΡΧΩΝ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑΣ ΤΕΚΜΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:02 | Στέργιος

    Σχετικά με την φορολογία των μηχανικών θεωρώ ότι η φορολόγησή τους με συντελεστές είναι μια εξοργιστική και εξόφθαλμη περίπτωση φοροδιαφυγής. Δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος ότι το 70%-80% μια αμοιβής για μελέτη κτηριακού έργου είναι έξοδα. Και τα παραδείγματα που ανέφεραν συνάδελφοι για έργα στην Αλεξανδρούπολή κλπ, εαν κάποιος έχει τόσα έργα στην Αλεξανδρούπολη, ας πάει να μείνει εκεί. Τα περισσότερα έργα είναι περιξ της έδρας του κάθε μηχανικού και εν πάση περιπτώση, πριν αναλάβει το έργο ας συνυπολογίσει και τα έξοδα (τα οποία βέβαια θα πρέπει να περιλαμβάνουν και άλλες κατηγορίες εξόδων που να δικαιολογούνται).

    και άντε να δεχθώ στην επίβλεψη να έχει κάποιος κάποια έξοδα μετακινήσεων κλπ, αλλά στην μελέτη τι έξοδα έχει που να αντιστοιχουν στο 70% της αμοιβής; τη γραφική ύλη; μη τρελαθούμε κιόλας! Και όσον αφορά πάγια έξοδα (νοίκι, λογαριασμοί κλπ)αυτά θα περνάνε ως έξοδα και στον λογιστικό προσδιορισμό.
    Επίσης, υπάρχει λέει συντελεστης 70% όταν δουλεύεις σε οργανωμένο γραφείο (ουσιαστικά υπάλληλος). Δηλαδή το 30% τι περιλαμβάνει, τους καφέδες; και μη πει κανένας βενζίνες για να πάει στο γραφείο κλπ, γιατί αυτό είναι πρόκληση στους πραγματικά μισθωτούς…
    Τέλος, με τον λογιστικό τρόπο υπολογισμού θα μειωθεί το άκρως προσβλητικό κατ εμε φαινόμενο της έκπτωσης από την ΕΛΑΧΙΣΤΗ κατα νόμο αμοιβή του μηχανικού και σε ορισμένες περιπτώσεις την μη καταβολής της επίβλεψης! Να πληρωνόμαστε, να κάνουμε τη δουλειά για την οποία πληρωνόμαστε και να φορολογούμαστε για τα έσοδά μας αυτά.

    Σχετικά τώρα με ένα άλλο φαινόμενο που αφορά γιατρούς, δικηγόρους και ένα σωρό άλλες είδικότητες είναι αυτό των αθεώρητων αποδείξεων. Για ποιό λόγο ο γιατρός να κόβει αθεώρητες αποδείξεις; τι οποίες βέβαια τις δέχονται τα ασφαλιστικά ταμεία και πληρώνουν τους ασφαλισμένους, αλλά οι γιατροί δεν τα δηλώνουν στην εφορία; που ο κάθε επαγγελματιας που δικαιούται αθεώρητο μπλοκάκι μπορεί να έχει δυο τρία και να δηλώνει αν θέλει μόνο το ένα; ή και κανένα; Να έχουν ΌΛΟΙ μπλόκ αποδείξεων θεωρημένο από την εφορία και με αύξοντα αριθμό. Αλήθεια, έχει γίνει ποτέ έλεγχος των αποδείξεων γιατρών μπάς και υπάρχουν δύο με τον ίδιο αριθμό;;;;

    Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και στους αγρότες. Υπάρχει μια αντίληψη ότι οι αγρότες είναι οι φτωχοί, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα κλπ. Αυτό μπορεί να ίσχυε κάποτε και να ισχύει για κάποιους ακόμα, αλλά πλέον υπάρχουν πολλοί αγρότες που βγάζουν ένα κάρο λεφτά και φορολογούνται με κάτι αστείους συντελεστές, ουσιαστικά δεν πληρώνουν τίποτα… Λογιστικός προσδιορισμός και εδώ. Δεν κατάλαβα γιατί ένας αγρότης να μην θεωρείται επιχειρηματίας όπως κάποιος που έχει μαγαζί.

    Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη αν σας κούρασα

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:10 | Kεφαλάς Ευάγγελος

    Όσον αφορά τις παρ. 5-6 του άρθρου 49 του Κ.Φ.Ε. για τους μηχανικούς θεωρώ ότι υπάρχει διαστρέβλωση της έννοιας που έχουν οι εν λόγω συντελεστές και οι οποίοι έρχονται να καλύψουν μια αδικία και αδυναμία του συστήματος στον ορθολογικό τρόπο προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος των μηχανικών. Για να βγεί μια οικοδομική άδεια απαιτούνται ένα σωρό προσχέδια και ατελείωτες ώρες εργασιών που δεν μπορούν να μεταφραστούν σε έξοδα. Η άποψη μου είναι ότι η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης σε συνδυασμό με την κρίση που περνάει η κατασκευή στην Ελλάδα θα είναι η ταφόπλακα για εμάς τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:13 | Ευφροσύνη

    Είμαι μηχανικός δημόσιος υπάλληλος με σύζυγο μηχανικό «ελεύθερο επαγγελματία»-παροχή υπηρεσιών σε οργανωμένο γραφείο. Η εργατοώρα των συνεργατών-συναδέρφων μου και η δική μου βέβαια, αμείβεται 50% παραπάνω από αυτή του «ελεύθερου επαγγελματία». Οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται για υπερωριακή εργασία και για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους. Οι αμοιβές για τις εκτός έδρας μετακινήσεις -διόλου ευκαταφρόνητες- δεν φορολογούνται. Σε αντίθεση με τους δημοσίους υπαλλήλους, από τους «ελεύθερους επαγγελματίες» παρακρατείται πρώτα επί της αμοιβής τους φόρος 20% από τον εργοδότη τους και μετά λαμβάνουν το υπόλοιπο αυτής. Ο οποίος εργοδότης φυσικά και δεν δίνει ούτε ευρώ επιπλέον, πέραν αυτού που αναγράφεται στην Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών.
    Συνεπώς:
    α. Οι «ελεύθεροι επαγγελματίες» δεν μπορούν να αποκρύψουν ούτε ένα ευρώ της αμοιβής τους αφού αυτή ελέγχεται και προκαταβάλεται σε «λογαριασμό μηχανικού» και φορολογείται στο σύνολό της, με οποιοδήποτε αντικείμενο και αν ασχολούνται. Θα έχετε βέβαια υπόψη σας τις εκπτώσεις που γίνονται στα ιδιωτικά έργα που στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων ξεπερνούν κατά πολύ και αυτόν ακόμη το συντελεστή καθαρού κέρδους, τις οποίες κατα κάποιο τρόπο αντισταθμίζει η εφαρμογή αυτού του συντελεστή καθαρού κέρδους.
    β. Ελέγξτε και πληρώστε την πραγματική υπερωριακή εργασία και τις πραγματικές εκτός έδρας μετακινήσεις όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
    γ. Φορολογήστε, ενδεχομένως ακόμη και με αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αθροιστικά τα εισοδήματα όλων (εφοριακών, τελωνιακών, δικαστικών, μηχανικών, κ.λπ.) από όλες τις πηγές (επιδόματα, αποζημιώσεις, Ζ’Ψήφισμα, κ.λπ.).
    δ. Επιπλέον, βρείτε τρόπο να ελέγξετε το φαινόμενο της ετερο-δοσο-ληψίας (Συνέδριο ΤΕΕ-Μονογραφία Θ.Π.Τάσιος, Μάιος 2005) σε όλους τους τομείς της παραγωγής και των υπηρεσιών.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:23 | Φ. Ιωαννίδης

    Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα με βάση επαγγελαμτικά χαρακτηριστηκά όπως π.χ. τα έτη άσκησης, η εμπορικότητα της περιοχής δραστηριοποίησης, το συγκεκριμένο επάγγελμα και η ηλικία του επαγγελματία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να επιτευχθούν και δύο παράπλευροι στόχοι: η σχετική ελάφρυνση των ένων επαγγελματιών και η παραμονή στην εργασία για μεγαλύτερο διάστημα εκείνων που έχουν ώριμο δικαίωμα συνταξιοδότησης.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:40 | Χριστοφορίδης Γιώργος

    όλοι εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί, εκτιμώ ότι δεν έχουμε αντίρρηση να φορολογηθούμε με έσοδα – έξοδα, αρκεί βέβαια επιτέλους να δέχεται η εφορία και έξοδα. Σήμερα εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις δαπανών, τίποτα δεν θεωρείται έξοδο. Συνεπώς για εμάς που καταστρέφουμε κάθε 4-5 χρόνια ένα αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας για επαγγελματικούς λόγους, έξοδο θα πρέπει να είναι η βενζίνη και τα υπόλοιπα έξοδα συντήρησης του αυτοκινήτου, έξοδο η αγορά αυτοκινήτου με leasing, δαπάνες σε ξενοδοχεία, γεύματα σε εστιατόρια, όλα αυτά δηλαδή που δικαιολογεί ως έξοδα η κάθε επιχείρηση και που είναι δαπάνες που αφορούν την δουλειά μας. Επίσης θα πρέπει να καταργηθεί η παρακράτηση φόρου 20% στις αμοιβές μας, δηλαδή να σταματήσει επιτέλους η χρηματοδότησή του κράτους, που δανείζεται άτοκα το 20% των ακαθάριστων αμοιβών μας και μας επιστρέφει ένα μέρος μετά την υποβολή της δήλωσης μας, κατά μέσο όρο 15 μήνες αργότερα, καθώς η όποια επιστροφή φόρου έρχεται σε μας τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του επόμενου έτους από αυτό που παρακρατείται. Συνεπώς με βάση την υποβολή της δήλωσης μας να προκύπτει ο φόρος που μας αναλογεί και να τον καταβάλλουμε,οπότε αν έχουμε ζημίες να μην πληρώνουμε τίποτα και να μην περιμένουμε να μας επιστραφεί η παρακράτηση της ακαθάριστης αμοιβή μας.

    Επίσης ενδεχόμενη αναδρομική ισχύς του μέτρου για τα εισοδήματα του 2009, όπου δεν καταχωρήσαμε στα βιβλία μας κανένα από τα παραπάνω έξοδα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ως ληστεία.

    Τέλος θέλω να επισημάνω κάτι για όλους αυτούς που συγχέουν τον μισθώτό με τον ελεύθερο επαγγλελματία. Ο μισθωτός έχει ένα εισόδημα (μικρό ή μεγάλο) που προστατεύεται από συλλογικές συμβάσεις, που αν αρρωστήσει θα πληρώνεται από το ταμείο του κανονικά, που δεν ρισκάρει τίποτα. Ο ελέυθερος επαγγελματίας μπορεί μια χρονιά να μην έχει καθόλου δουλειά ή να έχει ελάχιστη, αν αρρωστήσει και δεν δουλεύει πραφανώς θα πεινάσει, και είναι κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενος, δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο και το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Αυτό κύριοι είναι προσφορά στην κοινωνία. Ρισκάρουμε κάθε μέρα, μπορεί να μην μένει μια δεκάρα για εμάς αλλά πληρώνουμε κανονικά τους μισθωτούς εργαζομένους μας.Τι θα γίνει αν αυξήσετε την φορολογία μας? Επειδή προφανώς θα πρέπει να επιβιώσουμε, είτε θα προσπαθήσουμε να μετακυλίσουμε το κόστος αυτό στους πελάτες μας, που είναι το δυσκολότερο, είτε θα απολύσουμε μέρος του προσωπικού μας.