4) Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Ποιες από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν και με τι συντελεστές; Ποιες κατηγορίες εισοδημάτων πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:28 | Τζαβέλλας Γιώργος

    Συμφωνώ απόλυτα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:54 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Πληρης κατάργηση ΟΛΩΝ των φοροαπαλλαγών όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια !

    Σχεδον ΟΛΕΣ οφειλονται σε κατα καιρους πιεσεις συντεχνιων, το δε συνολικο κοστος ολων των φοροαπαλλαγων ειναι πραγματικα ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ για τον προυπολογισμο (και την σημερινη κατασταση της χωρας).

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:22 | Γιαννης Π.

    Προτεινω να μην καταργηθει η αυτοτελης φορολογηση αποζημιωσεων σε περιπτωση καταγγελιας της συμβασης εργασιας μισθωτων απο τον εργοδοτη. Η αποζημιωση αυτη ειναι, τις περισσοτερες φορες, το μοναδικο εισοδημα του απολυμενου για μηνες ή και χρονια μεχρι να ξαναβρει δουλεια.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:25 | Παναγιώτης Γιωτόπουλος

    Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που δίδεται σε όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες να λάβουν μέρος στη δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Εύχομαι ειλικρινά ότι οι απόψεις που θα ακουσθούν, κατά την παρούσα διαδικασία, θα ληφθούν πραγματικά υπ’ όψιν για την κατάρτιση του νομοσχεδίου.

    Θα ήθελα να αναφερθώ στην Αποζημίωση Υπηρεσίας Αλλοδαπής (μέχρι πρότινος Επίδομα Υπηρεσία Αλλοδαπής – ΕΥΑ) που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και άλλων Υπουργείων, όταν υπηρετούν στο εξωτερικό. Η αιτιολογική βάση για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού, έγκειται ακριβώς στη λογική ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος λαμβάνει ένα επιπρόσθετο ποσό, το οποίο είναι απαραίτητο για να ανταποκριθεί στις συνθήκες διαβίωσης στην συγκεκριμένη χώρα, όπου υπηρετεί. Υπενθυμίζεται ότι, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, για τα έξοδα του υπαλλήλου στο εξωτερικό (στέγαση, δίδακτρα κ.ο.κ.) δεν χωρεί απολύτως καμία φοροαπαλλαγή βάσει προσκόμισης αποδείξεων. Δεδομένου δε, ότι το κόστος διαβίωσης, σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, είναι ιδιαίτερα υψηλό, τυχόν ένταξη της Αποζημίωσης Υπηρεσίας Αλλοδαπής στην φορολογική κλίμακα θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, το σύνολο των υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στα έξοδα διαβίωσης και, ως εκ τούτου, στην αποψίλωση των Αρχών του Εξωτερικού. Προς συμπλήρωση της εικόνας θα αναφερθώ ενδεικτικά στην περίπτωση των υπαλλήλων που υπηρετούν στις ΗΠΑ, όπου μέσο όρος ενοικίου για διαμέρισμα 1 Υ/Δ ανέρχεται σε 1.800 δολάρια ΗΠΑ μηνιαίως (Ουάσιγκτων) και 3.500 δολάρια ΗΠΑ (Νέα Υόρκη).

    Συνεπώς θεωρώ ότι τυχόν φορολόγηση του ανωτέρω επιδόματος θα ήταν άδικη και αντιπαραγωγική.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:16 | ΗΛΙΑΣ ΡΕΝΙΟΣ

    ΟΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΗΓΗΣ ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΕΓΓΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 35.000 ΕΥΡΩ.
    ΕΑΝ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟ ΣΕ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΘΑ ΝΟΙΩΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΟΞΥΝΘΟΥΝ.
    ΔΙΟΤΙ ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ, ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ Η ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ; ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ;
    ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ.
    ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΤΑΧΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ.
    ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΤΑΧΙ, ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ,ΚΛΠ.
    Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ Η ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:15 | Βασίλης

    Πιστεύω ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και η φορολογική απαλλαγή των παραμεθορίων περιοχών. Δεν είναι σωστό ένας που μένει στον τόπο του, με τη θέλησή του, είναι υπάλληλος ή συνταξιούχος, να δικαιούται την έκπτωση. Κατά τη γνώμη μου αυτή πρέπει να δίδεται σε όσους μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές για δύο χρόνια. Αυτοί να συνεχίσουν να τη δικαιούνται εάν υποβάλλουν αίτηση μετάθεσης και δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Ενώ για όλους τους άλλους που δεν υποβάλλουν αίτηση μετάθεσης να μην δικαιούνται άυτής της φορολογικής έκπτωσης.

  • Καθολική κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Είναι παραχώρηση προνομίων προς συντεχνίες. Διατήρηση φοροαπαλλαγών μόνο σε συμπολίτες μας με οικονομική αδυναμία, π.χ. πολύτεκνοι με ΧΑΜΗΛΑ εισοδήματα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | πετρος μιχος

    η αυτοτελης φορολογηση εγινε γιατι το κρατος θελοντας να ανταμοιψει καποιους απο τους υπαλληλους του και επειδη δεν τους εδινε αυξηση, τους φορολογουσε για ενα ποσοστό του εισοδηματος του αυτοτελως. ή οταν δινει το επιδομα βιβλιοθηκης και δεν το φορολογεί; ειναι εμμεσος τροπος να βοηθησει κοινωνικα τους υπαλληλους του. δηλαδη οδηγειτε τους μισθωτους και τους εντιμους πολιτες σε μεγαλυτερη και εντονωτερη φορολογηση.και συνακολουθη μειωση του εισοδηματος τους. και ολα αυτά γιατι τοσα χρονια μετα τη μεταπολιτευση δεν μπορει ο ελεγκτικος και φορολογικος μηχανισμος να συλλαβει τα λαμογια και τους απατεωνες. οι οποιοι και παλι επιδεικτικα θα κυκλοφορουν και θα απολαμβανουν τα αφορολογητα εισοδηματα τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | IOANNIS

    ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ 20000 ΓΙΑ ΑΓΓΑΜΟ ΚΑΙ 40000 ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:29 | Νέστορας

    Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΕΝΩ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:41 | Γεωργάτος

    Σωστή πρόταση αλλα να τεκμηριώνονται οι εξερέσεις.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:31 | NSMOL

    Στις πολύτεκνες οικογένειες να τεθεί όριο κατά κεφαλή απαλλαγή απο την φορολόγηση .δηλάδή για μιά εξαμελή (6)οικογένεια τέσσερα παιδιά και δύο γονείς πρέπει να ισχύει ότι ισχύει στην Ε.Ε απαλλαγή των πολύτεκνων οικογενειών από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος για να υπάρξει δημογραφική αναγέννηση του πλυθησμού της Ελλάδος.
    Η Κυβέρνηση έχει καθιερώσει φορολογική απαλλαγή για όσους έχουν τρία προστατευόμενα τέκνα 22.000 ευρώ, ενώ για τους πολυτέκνους, που έχουν τέσσερα και πλέον προστατευόμενα τέκνα, χορηγεί μόνο 1.000 ευρώ (!!!) επί πλέον για κάθε ένα από το 4ο και πλέον τέκνο.
    Ο φόρος που εισπράττει το Κράτος από τους πολυτέκνους δηλ. αυτούς που έχουν 4 προστευόμενα τέκνα (27.332) είναι μόλις 35.678.893 ευρώ σε σύνολον 6.733.170.354 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 0,00529 ενώ από τούς πολυτέκνους, που έχουν 5 προστατευόμενα τέκνα και άνω (6.806) εισπράττει μόνον 6.822.906 ευρώ!, δηλαδή ποσοστό 0,00101 !!!
    Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει αύξηση κατά 26.500 ευρώ της φορολογικής απαλλαγής δηλαδή να γίνει 48.500 ευρώ για εξαμελή οικογένεια και μετά για κάθε επί πλέον προστατευόμενο τέκνο 5ο κ.ο.κ τουλάχιστον να γίνεται απαλλαγή κατα 1.000 ευρώ. Όπως φαίνεται δε από τα ανωτέρω, αυτό ουδεμία επίπτωση θα έχει στα δημόσια έσοδα, ενώ αντιθέτως θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες πολύτεκνες οικογένειες που οδηγούνται ταχύτατα στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά!
    της Ε.Ε επίσης θα δοθούν κίνητρα για

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:06 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΗΣ

    Προτείνω κατάργηση των επιδομάτων, αναπροσαρμογή των αμοιβών σε αξιοπρεπή επίπεδα και ενιαία φορολόγησή τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:57 | Καρακυριαζής Κώστας

    Ακούγεται τελευταία έντονα ότι γίνεται προσπάθεια από κύκλους του κοινοβουλίου και των δικαστικών να μπλοκάρουν την κατάργηση της προνομιακής μεταχείρισης τους και αντιστέκονταισθεναρά και επιμένουν κατά προκλητικό τρόπο στην διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Θα είναι ηθικά απαράδεκτο και κοινωνικά άδικο να υποχωρήσει η κυβέρνηση ,τη στιγμή που καλείται ο ελληνικός λαός σε θυσίες και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν καινα συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης του ελείμματος και στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης.Η ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από όπου και αν προέρχονται,όπως και αν χαρακτηρίζονται, είτε βουλευτική αποζημίωση, είτε κάθε μορφής επιδόματα είτε υπερωρίες,είτε εφημερίες να συνυπολογίζονται και να φορολογούνται ενιαία…. Στα πλαίσια μιας ευνομούμενης πολιτείας,όπου η ισοπολιτεία,η ισονομίακαι η δικαιοσύνη αποτελούν θεμελιώδεις αρχές,οι πολίτες δεν κατηγοριοποιούνται,ούτε απολαμβάνουν ειδικά προνόμια.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:47 | Dreamdaylost

    Να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές.

    Απλή γραφειοκρατεία είναι.

    Αν θέλεις να αυξήσεις το εισόδημα κάποιου, απλά του δείνεις μεγαλύτερο μισθό!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:15 | Αλμπάνης Γιώργος

    Ελπίζω ότι δεν θα καταργηθούν φοροαπαλλαγές όπως:
    α)Το επίδομα για τις τρίτεκνες ή πολύτεκνες μητέρες (εκτός αν πλην των εξόδων, το κράτος έχει στόχο και τη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας). Αναρωτηθείτε πόσο δύσκολα μεγαλώνει κανείς τόσα παιδιά.
    β) Το επίδομα παραμεθορίου περιοχών. Όποιος έχει αντίρρηση ας πάει να δουλέψει έστω και μια χρονιά σε μια τέτοια περιοχή, να δει τη γλύκα.
    γ) Το επίδομα μεταπτυχιακού (κάτι ακούστηκε ότι οδεύει για μείωση). Αν είναι δυνατόν να μιλάμε για αναβάθμιση και δια βίου μάθηση των εκπαιδευτικών, τη στιγμή που σκεφτόμαστε να μειώσουμε το τρομακτικό (άκουσον άκουσον) επίδομα των 30 ευρώ το μήνα. Νομίζω μάλιστα ότι πρέπει επιτέλους να αυξηθεί κιόλας. Λάβετε υπόψη σας ότι γι’ αυτό το μεταπτυχιακό έχουμε πληρώσει τόσα χρήματα για να το πάρουμε που ακόμα και με τα 30 ευρώ το μήνα δεν θα κάνουμε απόσβεση των χρημάτων μας ούτε σε 15 χρόνια.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:50 | Βασίλης Σταράκης

    Νομίζω είναι άδικο και βαθιά αντικοινωνικό να καταργηθεί η απαλαγή στις αποζημιώσεις από καταγγελία σύμβασης (άρθρο 14 ΚΦΕ), καθώς και η απαλλαγή από μεταβιβάσεις μεριδίων μικρών εταιριών (ΟΕ, ατομικών κλπ) στα παιδιά ή στο-η σύζυγο όταν ο μεριδιούχος συνταξιοδοτείται (αρθρο 13 ΚΦΕ)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:39 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

    «φοροαπαλλαγή ή αυτοτελής φορολόγηση εισοδήματος για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας» μοιάζει λίγο με αυτό που ζούμε εδώ και δεκαετίες, δηλ. συνενοχική δημοκρατία: σε πληρώνω λίγο, σου δίνω όμως την ευκαιρία για έξτρα εισόδημα, κάνω τα στραβά μάτια, κάνε κι εσύ το ίδιο κλπκλπ.
    Προτείνω κατάργηση των επιδομάτων, αναπροσαρμογή των αμοιβών σε αξιοπρεπή επίπεδα και ενιαία φορολόγησή τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:22 | ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» , ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΕΡΑΝΩ ΟΛΩΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ.ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 1000€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.ΤΩΡΑ.22 ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ.ΝΥΣΑΦΙ ΠΙΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:35 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΣΑΤΗΣ

    ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ,ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ, ΠΟΥ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΚΑΘΟΣΟΝ ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ (ΕΝΟΙΚΙΑ, ΕΣΤΙΑΣΗ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,ΚΛΠ)ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΞΟΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. ΟΙ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (ΕΝΟΙΚΙΟ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΚΛΠ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΞΟΔΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ…ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ…ΔΩΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΦΩΝΗ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:17 | ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΤΑ.ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΜΕ ΡΕΓΟΥΛΑ.ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟΣ ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ?ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΟΥ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ (600 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΥΡΩ),ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΗΚΩ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700€.ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΜΩΣ Η ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ.ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:26 | ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Τι τα θελεις υπουργέ θελεις να λυσεις το δημοσιονομικο της Ελλαδς; Φορολογησε την περιουσια και καταργησε ολους τους αλλους φορους . μπορει να μην ξαναβγειτε θα λυσετε ομως το προβλημα. Πολυ πραμα εχουν οι ελληνες. Θα την πουλησουν; Δεν πειραζει στην αγορα θα το ριξουν το χρημα και μπορει ετσι να γλιτωσει και κανενα δασος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:56 | Γεώργιος Πολύζος

    Σχετικά με τις φοροαπαλλαγές: Ρίχνοντας μια σύντομη ματιά στο σχετικό συνημμένο αρχείο, διαπιστώνει κανείς ότι το σύνολο των φοροαπαλλαγών, είτε εκπορεύεται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, είτε έχουν συγκεκριμένη στόχευση (π.χ. τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας). Κατά συνέπεια, δεν βλέπω ούτε το λόγο, ούτε περιθώρια για κατάργηση των περισσοτέρων και σημαντικότερων από αυτές. Το μόνο που θα μπορούσε να εισαχθεί είναι κάποιος περιορισμός με βάση το εισόδημα. Θεωρώ λογικό ότι όταν το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνά ένα όριο, το οποίο θα πρέπει να προσδιοριστεί με βάση την οικογενειακή κατάσταση (αριθμός τέκνων) κάποιες φοροαπαλλαγές να αναιρούνται. Το εισόδημα αυτό για μια τετραμελή οικογένεια, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να προσδιοριστεί στην περιοχή των 50000 ευρώ (καθαρά). Όμως, σε περίπτωση που εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να γίνει με τρόπο αναλογικό: δεν πρέπει, δηλαδή, με εισόδημα (πάντα οικογενειακό) 49.500 να είσαι δικαιούχος του συνόλου της φοροαπαλλαγής και με 50.500 να χάνεις το σύνολό της.

    Για το ζήτημα της αυτοτελούς φορολόγησης: Παρόλο που θίγομαι προσωπικά από την κατάργησή της, πιστεύω ότι είναι ένα σωστό μέτρο. Σε ορισμένες, ωστόσο, περιπτώσεις, θα πρέπει το Κράτος να αναπληρώσει τη μείωση εισοδήματος που θα υποστούν ορισμένες κατηγορίες πολιτών, με αύξηση των σχετικών αποδοχών.

    Τέλος, μια γενικότερη παρατήρηση: Δεν πρέπει οι πολίτες να αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με το πώς συμφέρει το Κράτος. Δεν μπορεί, όταν πρόκειται για μειώσεις μισθών και επιδομάτων, να λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα, ενώ όταν πρόκειται για προνόμια να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό. Κατά την άποψή μου, πρέπει να είναι πάντα το τελευταίο που λαμβάνεται υπόψη. Είμαι πατέρας μιας τετραμελούς οικογένειας: με τα νέα μέτρα χάνω ένα σημαντικό ποσό από το εισόδημά μου. Η γυναίκα μου είναι άνεργη, αλλά δεν θα έχει κανένα από τα προνόμια που υπάρχουν ή ανακοινώθηκαν, επειδή θα της ζητήσουν εκκαθαριστικό με το οικογενειακό εισόδημα……

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:28 | Σ. ΜΑΛΤΕΖΟΥ

    κ. Υπουργέ, είναι λογικό τα εισοδήματα κάθε φύσεως να φορολογούνται με όμοιο τρόπο, όμως αναρωτηθήκατε τους λόγους που ως τώρα φορολογούνται αυτοτελώς? Για παράδειγμα σε εμάς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τα επιδόματα φορολογούνται διαφορετικά διότι δεν λαμβάνονται υπ’ όψη στο εισόδημα βάσει του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη. Ναι στη φορολογία του συνόλου των εισοδημάτων αλλά και συμψηφισμό τους στον υπολογισμό της σύνταξης. Δεν είναι δίκαιο όταν είναι να πληρώσουμε να τα προσμετράτε και όταν είναι να μας πληρώσετε (για άλλες παροχές ή τη σύνταξη) να μη θυμάστε ότι έχουμε πληρώσει ό,τι μας αναλογεί.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:11 | Ευάγγελος Καλαμάκης

    Αυτή η πρόταση αναφέρεται κυρίως στην πληθώρα των αυτοτελώς φορολογούμενων επιδομάτων σε διάφορες κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων.

    Το ζητούμενο είναι στο τέλος να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, είτε άμεσα μέσω της μείωσης των δαπανών για τη μισθοδοσία των δημόσιων υπαλλήλων (αυτή θα ήταν η γενναία, ευθεία λύση) είτε έμμεσα δια της περαιτέρω φορολόγησης των επιδομάτων τους.

    Επειδή δεν αναμένω την ανάληψη της γενναίας λύσης, νομίζω ότι αυτή πρόταση είναι θετική. Να προχωρήσει.

    ΥΣ. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο θα έπρεπε να μειωθούν οι μισθοί στο Δημόσιο για να αρχίσουν να παραιτούνται δημόσιοι υπάλληλοι ώστε να ψάξουν την τύχη τους αλλού;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:05 | Γιάννης Κ.

    Καμία φοροαπαλλαγή αλλά και καμία κράτηση σε επιδόματα, αποζημιώσεις.
    Ο μόνος λόγος για να φορολογηθούν λιγότερο είναι το επίδομα ή η αποζημίωση να μην ανταποκρίνονται πλήρως στο μέγεθος που καλούνται να καλύψουν. Αν και αυτό συμβαίνει κατά κόρον σήμερα , γι’ αυτό και έχουμε μπλέξει με τόσους συντελεστές, ας το πάρουν απόφαση και ας αμειφθούν οι εργαζόμενοι όπως πρέπει, για να τους τα παίρνουν καθώς πρέπει.

    Η αρχή διατήρησης του χρήματος ισχύει, από την ίδια τσέπη θα βγουν και στην ίδια θα καταλήξουν.

    Τι σημασία έχει αν δώσω σε κάποιον 100 και του πάρω τα 15 και να μην του δώσω 125 και να του πάρω τα 35.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:09 | Xρήστος

    Είμαι εκπαιδευτικός αποσπασμένος στο εξωτερικό. Το κόστος ζωής είναι εντελώς διαφορετικό από ότι στη Ελλάδα, ενοίκια 1000 ευρώ, θέρμανση, βενζίνες κλπ. Το κράτος δεν αναγνωρίζει τις αποδείξεις από ενοίκια, γιατρούς ,εισιτήρια κ.λπ. Νομίζω ότι είναι άδικο ένας άνθρωπος που το κράτος τον στέλνει να δουλεύει δύο, τρεις, τέσσερις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο συμφερόντων του με συγκεκριμένο χρόνο και μισθό να μην πληρώνετε αυτά που έχουν συμφωνηθεί και να μην αναγνωρίζονται έξοδα διαβίωσης.Το να παραμένει το επιμίσθιο αυτοτελώς φορολογούμενο είναι θέμα επιβίωσης για μας, με το τόσο αυξημένο κόστος ζωής που χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης μας.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:28 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΝΑΙ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:53 | ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Οι λόγοι κοινωνικής ευαισθησίας είναι μια απο τις πονηριές των νομοθετών ( εαν υπάρχει πρόβλημα μικρού εισοδήματος π.χ. σε άνεργο …..τότε απλούστατα δεν θα φορολογηθεί ) όχι όμως να εντάξουμε εκεί μέσα ΟΣΟΥΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:36 | Ν.Καραβαζάκης

    Συμφωνώ,γενικά με την πρόταση του ΥΠΟΙΚ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:33 | Χατζηνικολάου Αθανάσιος

    Οι γιατροί του ΕΣΥ για την υπερωριακή τους απασχόληση – που γίνεται παρά τη θέλησή τους – λαμβάνουν το 60% της υπερωριακής αμοιβής των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων. Μια επιπλέον φορολόγηση καθιστά την εφημερία τόσο υποαμοιβόμενη που ελάχιστοι γιατροί θα επέλεγαν – αν δεν ήταν αναγκασμένοι – να κάνουν. Οι επιπλέον ώρες που δουλέυουμε – παράνομα σύμφωνα με τουε κανονισμούς της ΕΕ συμφωνήσαμε να γίνουν με αφορολόγητες τις εφημερίες. Αν φορολογηθούν θα αρνηθούμε να δουλέψουμε πέραν των ωρών που υποχρεούμεστε και το σύστημα των εφημεριών τινάζεται στον αέρα. Σκεφτείτε το πάλι…ή αφορολόγητες εφημερίες ή πραγματική αμοιβή υπερωρίας και κανονική φορολόγηση.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:29 | Κωνσταντίνος

    Είμαι υπέρ της φορολόγησης των επιδομάτων αλλά με την ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό και όχι με την φορολόγησή τους ως βασικό μισθό.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | Ανέστης Ποντικάκης

    Τα επιδόματα πρέπει να είναι αφορολόγητα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:40 | Τάκης

    Κόψτε το επίδομα του υποδιευθυντή στα σχολεία. Παίρνουν ήδη μείωση ωραρίου. Οι υπηρεσίες που παρέχουν δεν αντισταθμίζονται απο την κατα 1/3 μείωση ωραρίου + επίδομα 150 ευρώ. Εκτός αυτού είναι θέση που περιποιεί τιμή σε αυτόν που την έχει και δεν πρέπει να υποκρύπτει χρηματοσκοπία.
    Επίσης κόψτε τελείως την δυνατότητα οι διευθυντές να χρηματοδοτούνται και απο άλλες δραστηριότητες και πηγές (επιτροπές κ.λ.π.).
    Προσέξτε λίγο το επίδομα του παραμεθορίου, το έχουμε ανάγκη…

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:26 | Σπ. Κυανίδης

    Η αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωσης απόλυσης των εργαζομένων θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για κοινωνικούς λόγους, για να αποφύγουμε επιβάρυνση ανέργων και απόμαχων.

    Η αποζημίωση του Ν.2112/1920 δεν είναι αποτέλεσμα εργασίας στο έτος, αλλά αποτέλεσμα του συνόλου του εργασιακού βίου του εργαζόμενου. Π.Χ. για 20 χρόνια υπηρεσίας θα λάβει 16 μισθούς αποζημίωση (0,8 μισθούς ανά έτος). Η δικαιοσύνη απαιτεί να μην επιβαρυνθεί το ετήσιο ειδόδημα με εισόδημα λόγω εργασίας 20 ετών.

    Η φορολόγηση της αποζημίωσης με τη κλίμακα ίσχυσε μόνο την περίοδο 1991-1993 και καταργήθηκε γιατί κρίθηκε αντικοινωνική και άδικη.

    Ίσως μια αύξηση του συντελεστή (+5%)από ένα όριο αποζημίωσης και πάνω (συμφωνώ με την πρόταση των 150.000) να απέδιδε καποιους φόρους στο δημόσιο χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα τον άνεργο ή συνταξιούχο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | Γριβοπουλου Ανδρι

    να καταργηθουν ολες και σε ολους διοτι τα κοινωνικα κριτηρια πρεπει η τοπικη αυτοδιοικιση να τα παρεχει με αλλου ειδους η οποιες μορφες χρειαζεται μετα απο τοπικο κοινωνικο διαλογο και να αποσυνδεθουν απο την δηλωση

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:24 | G. Kostas

    Είμαι γιατρός σε επαρχιακό νοσοκομείο. Οι Νοσοκομειακοί γιατροί, κυρίως της επαρχίας, υπερβαίνοντας συχνά τις σωματικές και ψυχικές αντοχές μας, εργαζόμαστε υπερωριακά για να καλύψουμε τις ανάγκες των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας. Αδυνατούμε να πάρουμε το θεσμοθετημένο ρεπό μετά από εφημερία αφού οι περισσότερες κλινικές είναι στελεχωμένες με 2 – 3 γιατρούς. Ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των υπερωριών μας υπερβαίνει κατά πολύ τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κατά πολύ τον νόμο που η βουλή ψήφισε και προβλέπει τον μέγιστο υπερωριακό χρόνο που κάθε γιατρός πρέπει να κάνει για να προσφέρει με ασφάλεια και διαύγεια πνεύματος τις υπηρεσίες του. Να σημειωθεί ότι το ωρομίσθιο της υπερωριακής εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών ανέρχεται μόλις στο 60% του ωρομισθίου των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων!-(το κράτος παρακρατεί το 40%- φορολόγηση στην πηγή). Το εναπομείναν ποσό φορολογείτε με 20% . θεωρώ επομένως άδικη οποιαδήποτε σκέψη για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημέριών.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:41 | ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ

    Επιδομα ιπταμενων ειναι μυθος σε βαρος των»μαχιμων ιπταμενων» Να μεινει ως εχει και με αυξηση για οσους πραγματικα πετανε και κινδυνευουν καθημερινα, .Για τους υπολοιπους(απο μια ηλικια και πανω) που»πετανε απο τα γραφεια τους» να φορολογηθει κανονικα και το ποσο να δοθει στα παιδια της πρωτης γραμμης.Η δευτερη κατηγορια καρπωνεται τον κινδυνο που διατρεχουν αυτοι που πραγματικα πετανε.( βεβαιως εχουν αδικηθει οταν πραγματικα και αυτοι πετουσαν αναχαιτιση αλλα καποτε πρεπει τα χρηματα να δινονται εκει που πρεπει και οταν πρεπει).

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:59 | Γιώργος Κάραλης

    Η κάθε θέση εργασίας παραχωρήται ή προσφέρεται με συγκεκριμένο ύψος αποδοχών.Τα ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ είναι κάτι το επιπλέον = Άρα το επιπλέον δεν ανήκει στις κανονικές αποδοχές αλλά στις πρόσθετες.Δεν πιστεύω οτι κάποιος γίνεται δημόσιος υπάλληλος για τα επιδόματα (;).Συνεπώς δεν είναι άδικο να φορολογηθούν κανονικά τα επιδόματα οποιασδήποτε μορφής κι αν είναι.
    Ένας μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν δικαιείται επιδομάτων της φύσεως που δίνονται στο δημόσιο τομέα.Είναι μια ανομοιογένεια που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη.Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ίσα -εντελώς- ισα δικαιώματα και αντιμετώπιση από την πολιτεία.Δεν είναι δυνατόν να εισπράτονται άλλοι 12 μισθοί το έτος και στο τέλος να δίνεται και επιστροφή φόρου.Αυτό θα δώσει και μία ανάσα ακόμα στα ταμεία του κράτους.Και βέβαια σε συνδυασμό με πρόσληψη υπαλληλικού προσωπικού που ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να εργασθεί και όχι να «τακτοποιηθεί».
    Παρ’ όλα αυτά ας παρθεί ειδική μέριμνα για ευπαθής ομάδες όπου σαφώς θα πρέπει να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρησης.

  • Κύριε υπουργέ
    Θα ήθελα να ενισχύσω τα επιχειρήματα του κυρίου Ζαχαρία για τους αποσπασμένους στο εξωτερικό υπαλλήλους. Τα ενοίκια στην Ολλανδία, όπου είμαι αποσπασμένος, για τους μη Ολλανδούς σε αυτό που αποκαλούν ελεύθερη αγορά, είναι γύρω στα 1300 ευρώ συν κοινόχρηστα θέρμανση και το επιμίσθιο των 1600 που εισπράττω καλύπτει με τα βίας τα έξοδα αυτά χωρίς να αναφερθώ στο επιπλέον κόστος ζωής αλλά και στην αναντίρρητη ανάγκη μου να έρθω κάποιες φορές στην Ελλάδα για να δω την οικογένειά μου. Ακόμη θα πρέπει να ξέρετε ότι τα επιμίσθια αυτά είναι καθηλωμένα εδώ και πολλά χρόνια και κάποιες αυξήσεις που υποτίθεται θα δίνονταν στους εκπ/κούς τα προηγούμενα χρόνια κόπηκαν από το υπουργείο οικονομικών. Σας πληροφορώ απλά, αν και ίσως το γνωρίζετε ότι τα επιμίσθια αυτά αλλά και οι τυχόν αυξήσεις ελέγχονται και επικυρώνονται και από υπηρεσίες των κρατών φιλοξενίας και δεν είναι κάποιο προεκλογικό ρουσφέτι.
    Αν θέλετε να μειώσετε τα έξοδα αυτά, όπως λογικά θα σκέφτεστε μπορείτε σε συνεννόηση με τα φιλοξενούντα κράτη να παραχωρούνται στους υπαλλήλους κατοικίες.Μέσα από μια τέτοια συνεννόηση θα μπορέσετε να μειώσετε το κόστος των αποσπάσεων δραστικά μια και σε πολλές χώρες οι δήμοι ή το κράτος διαθέτουν σπίτια προς ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο.
    Θέλει απλά το κράτος να προσπαθήσει και είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει έχοντας ένα μεγάλο κέρδος της τάξης ίσως και των 6000 ευρώ το χρόνο ανά υπάλληλο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:29 | Γιαννης

    Να μπει και εδω καποιο οριο που απο εκει και περ αθα φορολογειται κανονικα η παροχή.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:17 | Τάκης

    Οπωσδήποτε σωστό μέτρο. Προσοχή όμως γιατι μπορεί να προκύψει ένα τεράστιο θέμα:
    Ολα τα επιδόματα που θα φορολογηθούν, είναι επιδόματα για την ίδια την προσφερόμενη εργασία, στα πλαίσια αυτής και μέσα σε συγκεκριμένο ωράριο.
    ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΩΡΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΕΞΟΥΘΕΝΩΤΙΚΕΣ. ΕΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕ 35 – 40% ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΤΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟ ΣΟΚ!!! θα έχει μόνο νοσοκόμες και θυρωρούς μετά το μεσημέρι στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, δηλαδή το μαύρο μας το χάλι.
    Εάν λοιπόν θέλουμε να κόψουμε απο εφημερίες να κόψουμε τις εικονικές, τις αφορολόγητες και παχυλές εφημερίες των διευθυντάδων απο την ρίζα… και όχι των πραγματικά εφημερευόντων γιατρών που βγάζουν τη λάντζα αφού οι διευθυντές τα αρπάζουν κάπου αλλού ενόσω …εφημερεύουν.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:03 | Stratnik

    Πιστεύω πως είναι σωστό να μείνει ως έχει η αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωσης των απολυομένων και συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων. Είναι άδικο να είσαι απολυμένος να ψάχνεις για δουλειά ή να περιμένεις μια ζωή το εφ΄άπαξ και να φορολογηθείς σύμφωνα με την φορολογική κλίμακα.
    Η αποζημίωση και το εφ΄άπαξ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι για τη στήριξη του απολυομένου μέχρι να ξαναβρεί δουλειά και του απόμαχου να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι να αρχίσει να του καταβάλλεται η σύνταξη κανονικά.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:57 | N.M.

    Δεν εχω αποψη για το επιδομα των ιπταμενων ή ακομα και των εφοριακων ή των δικαστικων. Υπαρχει ομως μια αμοιβη, η ενταξη της οποιας στην φορολογικη κλιμακα ειναι αδικη και θα δημιουργησει και προβληματα επιβιωσης ενδεχομενως για ορισμενους.

    Ειναι η αποζημιωση για εκτος εδρας μετακινησεις. Αυτη φορολογειται αυτοτελως με συντελεστη 15% μεχρι στιγμης και η ενταξη της στο κανονικο εισοδημα ενος μισθωτου θα εχει πολυ δυσμενεις συνεπειες για τον ιδιο και την οικογενεια του.

    Δεν αναφερομαι σε ορισμενες κατηγοριες υπαλληλων των δημων ή νομαρχιων, που σαν εκτος εδρας μετακινηση οριζεται η μετακινηση ακομα και εντος του νομου που εργαζονται, αλλα εργαζομενους σε εταιρειες που μετακινουνται εως και 500 χλμ (ή και παραπανω)εκτος εδρας και η αμοιβη τους αυτη πρεπει να καλυψει αναγκες στεγασης, διατροφης και ενδεχομενως μετακινησης. Τα παραπανω εξοδα ειναι αυτα που επεβαλαν στο νομοθετη την λογικη της αυτοτελους φορολογησης, καθως δεν προκειται απλα για μια επιπλεον αμοιβη για την εργασια, αλλα για αποζημιωση εξοδων που αναγκαζεται να κανει ο εργαζομενος προκειμενου να εκτελεσει την εργασια του.

    Πρεπει να ληφθει υποψη το κοστος της διαμονης σε μια τουριστικη περιοχη σε φουλ σεζον καθως και αυτο της διατροφης. Οι εργαζομενοι αυτης της κατηγοριας, ακομα και με το ισχυον φορολογικο καθεστως τις περισσοτερες φορες καλουνται να καλυψουν τις διαφορες που προκυπτουν απο τους ιδιους. Δεν τιθεται θεμα ευνοϊκης τους μεταχειρισης, ποσω δε μαλλον υπερμετρης αμοιβης τους.

    Κυριε υπουργε, το θεμα της αυτοτελους φορολογησης της αποζημειωσης εκτος εδρας, ειναι για ορισμενους εργαζομενους και θεμα επιβιωσης, με το τοσο αυξημενο κοστος ζωης που χαρακτηριζει πολλες περιοχες της χωρας τοσο εντος οσο και εκτος εδρας. Σας παρακαλω να δειξετε την απαραιτητη ευαισθησια.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:42 | Δημόπουλος Φ

    Πιστεύω οτι για κοινωνικούς λόγους θα πρέπει να διατηρηθεί η διάταξη της αυτοτελούς φορολόγησης στο καθαρό ποσοστό της αποζημίωσης ( Αρθρο 14).

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι αυτό το ποσό αντιπροσωπέυει ένα μικρό αποκούμπι γιά τον απολύμένο Εργαζόμενο γιά να επιζήσει μέχρι να βρεί νέα Εργασία, κατι το οποίο ειδικά στις σημερινές συνθήκες είναι πολύ δύσκολο.
    Η κατάσταση χειροτερεύει όταν βρίσκεται σε αυτή την θέση οντας 40-50 ετών.

    Αν παρ ολ’αυτά πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει μία οροφή πάνω από την οποία θα πρέπει να φορολογηθεί ώς εισόδημα, θα πρότεινα τον ακόλουθο αλγόριθμο.

    1η κλιμακα 0 – 20.000 Ευρώ αφορολόγητο
    2η κλίμακα 21.000 -150.000 Ευρώ 20 % αυτοτελής φορολόγηση.

    Πάνω απο 150.000 Ευρώ προσθήκη του ποσού στο εισόδημα..

    Σας ευχαριστώ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:11 | ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΚΑΤΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΟΡΗΓΗΤΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ Κ.Α.).
    ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΔΟΜΑ ΧΟΡΗΓΗΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΠΙΤΙΟΥ, ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ), ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:33 | ΖΑΧΑΡΙΑΣ

    ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ . ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΤΟ ΥΠΕΞ . ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ. ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ , ΑΛΛΟΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΝΟΙΚΙΑ (ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ 1000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 1500 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙΜΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ 400 ΗΗ 500 ΕΥΡΩΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΚΟΦΗΜΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ) ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΑΛΛΟΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΞΟΔΑ (ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΧΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ Π.Χ ΕΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 100 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 ΕΥΡΩ ) ΕΤΣΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΣΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΜΑ ΗΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ.ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΡΩΝ ΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΟΝΤΑΙ ΩΣΤΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΝΑΛΟΝΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ. ΑΡΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΤΟΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ (ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ) ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΔΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΡΕΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:47 | thatz

    και οι οικοδόμοι έχουν ανεργία….και οι ξενοδοχουπάλληλοι. αν είναι άνεργοι δεν έχουν και εισοδήματα άρα θα είναι στο αφορολόγητο.
    Επίσης 7 μήνες * 30= 210 μέρες όσες εργάσιμες δουλεύει στην ξηρά και ο άλλος που φορολογείται κανονικά. όλοι ξέρουν πως τον καιρό που δεν ταξιδεύουν κάνουν μαζεμένα τα ΣΚ τους και τις αργίες και τις άδειες (52*2+25+10). Σε ναυτικό σπίτι μεγάλωσα και ξέρω.
    και οι ψήστες δουλεύουν ΣΚ και Χριστούγεννα δεν είδα καμιά ευαισθησία εκεί. Και υπάρχουν και οι ακτοπλόοι που φορολογούντε έτσι και το βράδυ κοιμούνται σπίτι τους. Οι σκουπιδιάρηδες πως πρέπει να φορολογηθούνε δηλ. ή οι υπάλληλοι της Ψυτάλλειας

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:09 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΣΗ ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟΥΣ 7 ΜΗΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:44 | ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    θα πρέπει να προηγηθεί πολύ καλή μελέτη πριν καταργηθούν κάποιες φοροαπαλλαγές έτσι ώστε να μην θιγούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
    Οσο για την αυτοτελή φορολόγηση προτείνω όλα στην κλίμακα (για να είμαι δίκαιος μόνο το επίδομα των ιπταμένων της Ε.Α. θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα,ίσως με αύξηση του ποσού που παίρνουν έτσι μετά από την φορολόγηση να μένουν τα ίδια <>, αν και δεν έχω καμμία σχέση με τους εν λόγω φορολογούμενους).