4) Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Ποιες από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν και με τι συντελεστές; Ποιες κατηγορίες εισοδημάτων πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:03 | Μάκης Μπ.

    Φορολόγηση των ΕΦΑΠΑΞ;

    1. Παρά τις διαβεβαιώσεις κύκλων του Υπουργείου Οικονομίας, ότι δεν υπάρχει πρόθεση φορολόγησης των ΕΦΑΠΑΞ, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις δημόσιου ενδιαφέροντος, έχουν τρομοκρατηθεί. Γιατί συχνότατα οι κυβερνήσεις γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και επιτίθενται με ιδιαίτερη σκληρότητα στους μισθωτούς. Άλλωστε η “διαβεβαίωση” των κύκλων του Υπουργείου, περί μη φορολόγησης του ΕΦΑΠΑΞ, δεν έχει όνομα στελέχους (Υπουργού, υφυπουργού ή γραμματέα) του Υπουργείου. Αν φορολογηθεί το ΕΦΑΠΑΞ θα πρέπει να αναζητήσουμε φάντασμα, δηλαδή την ανώνυμη πηγή διαρροής και όχι κάποιον πολιτικό υπεύθυνο…
    2. Το ΕΦΑΠΑΞ είναι ένας κουμπαράς αποταμίευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο εργαζόμενος και ο εργοδότης αποταμιεύουν κάθε μήνα ένα ποσό. Ο αποταμιευτικός φορέας επενδύει τα χρήματα αυτά, παρέχοντας στο τέλος του εργασιακού βίου του υπάλληλου τα ποσά που καταβλήθηκαν, προσαυξανόμενα με την προστιθέμενη αξία της επένδυσης. Οι φορείς αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνική ασφάλιση. Ακόμα και το όνομά τους είναι δηλωτικό: στις περισσότερες περιπτώσεις λέγονται Ταμεία Αυτασφάλισης,.
    3. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Α.Ε.Δ.) με ιστορική απόφαση έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Σιούφα (Ν.2084/92) που είχε θεσπίσει πλαφόν στο Εφάπαξ. Ιδιαίτερη σημασία έχει η παράγραφος της απόφασης του Α.Ε.Δ. που αναφέρει: “Έχει καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα (κι επομένως δεν μπορεί να μειωθεί με την επιβολή «πλαφόν» – ανώτατου ορίου) το εφάπαξ που καταβάλλεται από ασφαλιστικό κεφάλαιο, το οποίο σχηματίζεται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο από εισφορές, είτε μόνο των ασφαλισμένων είτε και του εργοδότη που τους απασχολεί, ανεξάρτητα μάλιστα από το ύψος των εργοδοτικών εισφορών. Kαι τούτο διότι οι εισφορές του εργοδότη καταβάλλονται με αφορμή τη σχέση εργασίας που τον συνδέει με τους ασφαλισμένους, αφού οι ασφαλιστικές αυτές εισφορές (εργοδοτικές) αποτελούν ένα τμήμα κοινωνικοποιημένου μισθού και υπολογίζονται επί των αποδοχών αυτών, όπως και οι εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι”.
    Η θέση αυτή το AEΔ κατοχυρώνει τους εργαζομένους ακόμα και όταν υπάρχει συμμετοχή των εργοδοτικών εισφορών, θωρακίζει ταυτόχρονα το εφάπαξ, εμποδίζοντας τη μείωσή του, όπως επιχειρήθηκε με τον νόμο Σιούφα ή με φορολόγηση του.
    Επομένως, γιατί να φορολογηθεί μια αποταμιευτική διαδικασία π.χ., 35 χρόνων, πολύ περισσότερο που εδώ και χρόνια το ασφαλιστικό αυτό κεφάλαιο σχηματίζεται αποκλειστικά μόνο από τον εργαζόμενο.
    4. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να υπάρξει διακριτική μεταχείριση υπέρ των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, που περίπου με τον ίδιο τρόπο εισπράττουν εισφορές εργαζομένων και σε πολλές περιπτώσεις και εργοδοτών και στο τέλος κάποιου προσδιορισμένου χρονικού ορίζοντα (π.χ. το πέρας του εργασιακού βίου) σου καταβάλουν ένα εφάπαξ ποσό πολύ μικρότερο βέβαια γιατί οι επιχειρήσεις αυτές βγάζουν μεγάλα κέρδη και με έντονο ασφαλιστικό κίνδυνο (βλέπε ΑΣΠΙΣ). Επομένως σε κάθε περίπτωση η φορολόγηση δεν μπορεί να αφήσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις απ’ έξω. Είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την οργή των εργαζομένων, πολιτικές αντιδράσεις και τις νομικές καταπτώσεις όπως έγινε με το πλαφόν;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:04 | Κώστας Ολλανδός

    Κύριοι,

    Για το φορολογικό νομοσχέδιο θα αναφερθώ σε συγκεκριμένη ομάδα συνανθρώπων μας οι οποίοι αξίζουν την προσοχή και την στήριξη από τη μεριά της πολιτείας.
    Είναι συμπολίτες μας που δίνουν κάθε μέρα μάχη επιβίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, ξεχασμένοι στη μοίρα τους. Μια μάχη χωρίς τέλος, ένας αγώνας δίχως όνειρα. Μιλώ για τους ανάπηρους αυτής της χώρας τουλάχιστον από ένα ποσοστό και πάνω.
    Θα αναφερθώ στις προσωπικές μου εμπειρίες και νομίζω ότι σας θα βοηθήσω να πάρετε σωστές αποφάσεις για το σύνολο των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
    Εδώ και 17 χρόνια δίνουμε τη μάχη και παρακαλώ την πολιτεία να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε….

    Οι προτάσεις μου για το φορολογικό νομοσχέδιο είναι οι εξής:

    1. Συμφωνώ να γίνει πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, δεν πρέπει όμως να γίνει ουδεμία μείωση μισθού (αμέσως ή εμμέσως) γιατί ο καθένας κανόνισε τις υποχρεώσεις στη ζωή του ανάλογα με τα εισοδήματά του. Π.χ. πρόσφατα εγώ πήρα δάνεια από τις τράπεζες στα όρια των εισοδημάτων μου αναγκαστικά για νέα κατοικία, γιατί έχω ανάπηρο παιδί με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, και δεν μπορούσαμε πια να το φροντίσουμε λόγω του ότι μεγάλωσε-βάρυνε και δεν είχαμε πρόσβαση σε μπάνιο, κουζίνα κτλ.
    Τώρα λοιπόν είμαι ένας καταχρεωμένος ιδιοκτήτης
    υποθηκευμένων ακινήτων που ακούει ότι ο μισθός του θα
    μειωθεί και θα φορολογηθεί για τα ακίνητά του.
    Αν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μείωση μισθών, τότε πρέπει αυτό
    να αντισταθμισθεί με κάτι άλλο π.χ. αύξηση του επιδόματος
    αναπηρίας.
    Σημειωτέον ότι εργάζομαι μόνο εγώ από την οικογένεια, καθότι
    η σύζυγός μου φροντίζει το παιδί μας μέρα νύχτα.

    2. Για τη φορολογία των ακινήτων να ισχύσει επί πλέον αφορολόγητο για συνανθρώπους μας που έχουν κινητική αναπηρία πάνω από ένα ποσοστό.
    Γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τη χαρά να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους, πάρκα, πλατείες, καφετέριες κτλ. Όλος τους ο κόσμος -για όλη τους τη ζωή- είναι το όποιο τους σπίτι και νομίζω πως δικαιούνται μερικά μέτρα πάρα πάνω αφορολόγητα για τα ανύπαρκτα όνειρά τους. Η πρόταση λοιπόν είναι οι πραγματικά έχοντες κινητική αναπηρία και οι οικογένειές τους να δικαιούνται το διπλάσιο (;) αφορολόγητο από τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας.

    3. Να αυξηθεί το αφορολόγητο στα εισοδήματα των αναπήρων και των οικογενειών τους, γιατί τα ανελαστικά έξοδα αυτών των οικογενειών είναι πάρα πολλά για τη συντήρηση της υγείας τους
    (γιατροί διάφορων ειδικοτήτων, φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες,
    λογοθεραπείες, καρότσια κίνησης και μπάνιου, ορθοστάτες,
    πάνες, ειδικά καθίσματα, ειδικά στρώματα κτλ) καθότι το
    ασφαλιστικό ταμείο καλύπτει μέρος ή και καθόλου από τις
    δαπάνες αυτές.

    4. Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες προτάσεις για το φορολογικό
    νομοσχέδιο. Παρ όλα αυτά νομίζω ότι μια είναι η λύση για τη
    φοροδιαφυγή και αυτή είναι η ανάπτυξη της πληροφορικής και το
    πόθεν έσχες για όλους.

    Με εκτίμηση

    Κώστας Ολλανδός

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:53 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΓΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:13 | ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΓΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΑΤΛΗΞΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΗΜΠΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:04 | Σταύρος Παπανικολάου

    Η εύκολη λύση είναι πάντα η είσπραξη χρημάτων από τους μισθωτούς.

    ΟΜΩΣ …
    Όλες αυτές οι φοροαπαλλαγές ή η αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων στην πλειονότητά τους θεσπίστηκαν για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

    Εγώ ως μισθωτός και πολύτεκνος θα συμφωνούσα στην φορολόγηση των πάντων, ακόμα και του επιδόματος πολυτέκνων που λαμβάνει η σύζυγός μου, αρκεί να δω να γίνεται πράξη, έστω και για μια φορά σε αυτή τη χώρα, η είσπραξη του ΦΠΑ και του αναλογούντως ποσού από όσους φοροδιαφεύγουν.

    … Μα είναι δυνατόν σε αυτή τη χώρα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να δηλώνουν μέσο όρο εισοδήματος μεγαλύτερο από τους ελεύθερους επαγγελματίες ? …

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:39 | Κριτσας Ευθυμιος

    Καποιες απο τις υφισταμενες φοροαπαλλαγες θεωρω οτι όχι μόνο δεν πρεπει να καταργηθούν αλλά και να αυξηθούν κιόλας όπως αυτη της πληρωμής ασφαλίστρων ζωης η οποία βοηθάει να δημιουργηθούν κεφαλαια που θα δράσουν επικουρικά κατα τη συνταξιοδότηση του φορολογούμενου.

    Μια αλλη σημαντική κατηγορία είναι αυτη της εκπτωσης του ενοικίου πρωτης κατοικίας που αυτη τη στιγμή εκπίπτει μόνο το 20% των αποδείξεων. Με αυτόν τον τρόπο δεν εχει κίνητρο ο ενοικιαστής να παιρνει απόδειξη για όλο το ποσο του ενοικιου με αποτελεσμα να υπαρχουν σημαντικά διαφυγόντα κέρδη για το κρατος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:40 | Β.Κ.Π.

    Ποτέ δεν κατάλαβα τι είδους ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόζεται στο δημόσιο όταν οι διαφορές μεταξύ των εργαζομένων ίδιων τυπικών προσόντων φθάνουν έως και το 150%. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μέρος των αποδοχών κάποιων (το οποίο μπορεί να φθάνει το 50%) φορολογείται αυτοτελώς ή είναι εντελώς αφορολόγητο. Πιστεύω ότι πρέπει τουλάχιστον ν’ αμβληθούν αυτές οι παράλογες διαφορές.
    Ευχαριστώ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:47 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΠΟΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ.
    1) ΑΔΥΝΑΜΙΑ–> ΑΝΕΡΓΟΙ ,ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΑΜΕΑ, ΦΤΩΧΟΙ, ΑΡΩΣΤΟΙ,ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΛΠ
    2) ΟΦΕΛΟΣ –ΣΥΜΒΟΛΗ–> ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΠΟΣΟΥ ΦΟΡΟΥ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ??
    3) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ–> ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΛΟΙΟΨΗΦΙΑ.ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΛΠ ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ?? ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΗΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΛΠ
    4) ΚΑΤΑΦΟΡΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ–> ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 15-20% ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΜΕ 15-20% Η ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΑΦΟΥ ΕΚΠΕΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:06 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.ΕΑΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ.
    ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.
    Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:07 | Σταμόπουλος Ιωάννης

    Να τύχει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

    Να διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο του εφάπαξ βοηθήματος που καταβάλλεται από τα ασφαλιστικά ταμεία κατά την συνταξιοδότηση, επειδή αφορά χρηματικό ποσό που έχει ήδη φορολογηθεί κατά το παρελθόν.

    Να διατηρηθούν οι διάφορες απαλλαγές του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε.

    Να διατηρηθεί ο φόρος 10% επί των τόκων ή να ισχύσει ό,τι και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:27 | ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ

    Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης φαίνεται να είναι δίκαιο μέτρο στην παρούσα συγκυρία και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει μείωση του καθαρού εισοδήματος όλων των υπαλλήλων που το λαμβάνουν.
    Η μείωση αυτή θα κυμαίνεται από 100 μέχρι 160 ευρώ ανάλγα με την υπηρεσία του υπαλλήλου. Ομως δεν πρέπει ειδικά γιαυτές τις περιπτώσεις να επιβληθεί , εκτός από το πάγωμα του μισθού και η φημολογούμενη μείωση του επιδόματος που θα είναι επίσης από 100 μέχρι 150 ευρώ. ΑΡΑ ΣΎΝΟΛΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ γι΄ένα μέσω υπάλληλο της τάξεως των 300 ευρώ μηνιαίως και σε ετήσια βάσει 3000 – 4000 ευρώ. Μεγάλο πλήγμα για τους μεσαίους μισθωτούς όταν εφαρμόζονται εναντίον τους ταυτόχρονα τρία δυσμενή φορολογικά μέτρα .
    ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ – ΜΕΙΩΣΗ – ΠΑΓΩΜΑ. ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ !!!

    ΦΟΡΟΑΠΑΛΑΓΕΣ Ιατρικές δαπάνες – αναπηρίες – έκπτωση φόρου προστατευομένων μελών , και οι δωρεές προς το δημόσιο και τους ΟΤΑ γιατί τα χρήματα αυτά γυρίζουν στους πολίτες, να διατηρηθούν οπωσδήποτε.
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Να καταργηθούν οι δωρεές και οι χορηγίες σε ιερούς ναούς , εκλησσιαστικά ιδρύματα , εκλησίες και μοναστήρια καθώς και σε ποδοσφαιρικόύς συλλόγους και αθλητικά σωματεία , ακόμα και σε πολιτιστικούς συλλόγους φαντάσματα , που τα εκμεταλλέύονται διάφοροι επιτήδειοι γιά να φοροδιαφέυγουν .

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:55 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΕΙΝΑΙ.
    ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ,Ν.Π.Ι.Δ. ΓΙΝΕΤΑΙ …………….
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ, ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ‘ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ’. Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ (ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Η’ ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΑΥΡΙΟ (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ)) ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ……
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ (ΑΥΞΗΘΕΙ) ΚΑΙ Η ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
    ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΙΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΜΙΚΡΟΕΞΟΔΩΝ.
    ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΕΣΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΟΜΩΣ, ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ,ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΠΟΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ , ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΣ ΜΗΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΘΕΡΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ.
    STOCK OPTIONS ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ.
    ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2010 ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΧ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (ΗΔΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ) ΚΑΤΑ 50% ΤΟ 2010 ΚΑΙ 50% ΓΙΑ ΤΟ 2011.
    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ .
    ΠΧ ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ 12 ΣΕ 8 ΤΟΤΕ ΟΙ ΜΙΚΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΛΠ Η’ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ Η΄ ΘΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΕΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΥΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΤΕ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ 4-5 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΣ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ.
    ΑΦΟΥ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΞΟΔΕΥΤΟΥΝ . Π.Χ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ 2 ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.
    ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΩΝ ΑΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. (ΑΠΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Η’ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ,(ΚΑΘΟΝΤΑΙ Η’ ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΗΣ Η΄ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥΣ) ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ Α.Γ.Ε.Τ. Η’ ΤΗΝ ΔΕΛΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ,ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ,ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΛΠ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:04 | K.A.

    Ηθελα απλα να ρωτησω πως θα ορισθει η κοινωνικη ευαισθησια.
    Για παραδειγμα ατομο με χρονια ασθενεια, που οταν χρειαστηκε να μπει στο νοσοκομειο γονατισε οικονομικα (λογω του οτι η ιδιωτικη ασφαλεια βρηκε μια αφορμη για να μην πληρωσει τον λογαριασμο) και καταφερε να ορθοποδησει, αλλα τρεμει μηπως να του ξανασυμβει, θα δικαιουται φοροαπαλλαγη σε σταθερη βαση για να μπορεσει να βαλει στην μπαντα καποια χρηματα σε περιπτωση αναγκης? Και για να πληρωνει τις εξετασεις του απο την τσεπη του, αφου δεν μπορει να περιμενει 1 μηνα στο ΙΚΑ για να παρει τα αποτελεσματα. 1 μηνας για τετοια ατομα μπορει να ειναι ολεθριος!Ή θα του τα ροκανιζει καθε χρονο η εφορια?
    Γιατι με την ισχυουσα νομοθεσια, φοροαπαλλαγη δικαιουται μονο οταν η ασθενεια του βρισκεται σε εξαρση ή αν εχει παθει μονιμη βλαβη. Που εκει δεν σε σωζει τιποτα στην Ελλαδα. Αλλα αν παρολα αυτα θελετε να συγκρινουμε τα πανω απο 20,000 ευρω που χρειαζονται για εισαγωγη και αγωγη σε νοσοκομειο σε περιπτωση νεας υφεσης της ασθενειας, με τα 1,000 ευρω φοροαπαλλαγη που θα του παρεχετε για εκεινη χρονια και μονο, βασικα το εμπαιζετε. Και επισης το εμπαιζετε οταν ατομα καθολα υγιη, καταφερνουν μεσα απο τις γνωστες επιτροπες να περνουν το μαγικο χαρτακι τη φοροαπαλλαγης καθε χρονο και το κρατος δεν κανει τιποτα (π.χ. αλλαζοντας τις προυποθεσεις που οριζει ο νομος ή απολυοντας επιτελους τους επιορκους υπαλληλους). Ποτε θα υπαρξει επιτελους δικαιοσυνη?

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:14 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΑΣΣΙΟΣ

    ΚΑΜΜΙΑ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ , ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΡΙΣΝΑΤΑ ΚΛΠ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:42 | ΒΡΑΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

    1.Οι εκκλησίες να φορολογηθούν για το ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ. Είναι άδικο συνταξιούχοι και μισθωτοί να δίνουν και προκαταβολή φόρου επειδή δηλώνουν εκτός από τη σύνταξή τους ή το μισθό τους και ένα μικρό ενοίκιο, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους και η εκκλησία με τόσα ενοίκια να μη δίνει ούτε καν φόρο. Στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού της έργου η εκκλησία θα έπρεπε να επωμισθεί και αυτή το βάρος της κρίσης, προκειμένου να το φορτωθούν συνταξιούχοι και μισθωτοί για πολλοστή φορά.
    2. Ο φοροεισπρακτικός και ελεγκτικός μηχανισμός έχει καταρρεύσει από τις πολιτικές επιλογές:
    Α)Δεν μπορεί οι Κυκλάδες, η βαριά βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού, να αποτελούν φορολογικό παράδεισο, γιατί η μόνη ΔΟΥ Α΄τάξης στο χώρο είναι η ΔΟΥ Σύρου, πράγμα πρωτοφανές σε όλη την ελληνική επικράτεια.
    Β)Μια υπόθεση από τη στιγμή που επιλέγεται για έλεγχο, με τα τόσα δεκαήμερα που δίνονται στα διάφορα στάδια του ελέγχου, καθυστερεί πολύ να τελειώσει.
    Γ) Ο κατακερματισμός των οικονομικών υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΠΕΚ, ΔΕΚ, ΣΔΟΕ)και αυξάνει τις δαπάνες και αποδυναμώνει τις ΔΟΥ από προσωπικό. Πολλές φορές στέλνονται δελτία πληροφοριών στις ΔΟΥ για διασταύρωση στοιχείων και αυτά περιφέρονται από τη ΔΟΥ στα Ελεγκτικά Κέντρα και είναι άγνωστο πού θα καταλήξουν.Όλα αυτά καθυστερούν τον έλεγχο των επιχειρήσεων.
    Δ)Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν, στην πλειονότητα των ΔΟΥ, Υποδιευθυντές Ελέγχου και Φορολογίας, τη στιγμή που υπάρχουν Προϊστάμενοι Τμημάτων και Επόπτης Ελέγχου. Έτσι αποδυναμώνονται οι ΔΟΥ από ενεργό προσωπικό και επιβαρύνονται οι δαπάνες του κράτους.
    3.Οι οικονομικοί υπάλληλοι έχουν πολύ φόρτο εργασίας,πολύ άγχος, που δεν το έχουν άλλοι υπάλληλοι και δικαιούνται μεγαλύτερες αμοιβές.Όταν μιλάμε για αναμορφωμένες και αναβαθμισμένες οικονομικές υπηρεσίες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι καλά αμειβόμενοι οικονομικοί υπάλληλοι. Τουλάχιστον αυτό ισχύει σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Όσο για τους επίορκους υπαλλήλους του κλάδου να μην υπάρχει επιείκεια και να μην ταυτίζονται στα μάτια του κόσμου με όλο τον κλάδο. Να μην περικοπούν τα επιδόματα, να παγώσουν οι αποδοχές των οικονομικών υπαλληλων εν όψει της κρίσης και ας φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις και για το 2009 για το 50% των ΔΙΒΕΕΤ. ΟΜΩΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ.
    Όσον αφορά τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στις διάφορες επιτροπές να μην αμείβονται χωριστά, γιατί η συμμετοχή τους σε αυτές γίνεται λόγω των γνώσεων που έχουν από το αντικείμενο της εργασίας τους και γιατί οι συνεδριάσεις διεξάγονται μέσα στο ωράριο εργασίας τους. Ως εκ τούτου λείπουν από την εργασία τους, προκειμένου να παραστούν στη συνεδρίαση της επιτροπής.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:07 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Εάν υιοθετηθεί ενιαίος καθολικός χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλους και όλα τα εισοδήματα π.χ. 10%, τότε η αυτοτελής φορολόγηση δεν θα έχει καν νόημα. Εάν όχι,τότε ως πολίτες, κοινωνία και κράτος θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εάν θέλουμε να υπάρχουν νοσοκομεία ανοικτά όλο το 24ωρο,ρεύμα όλο το 24ωρο,φωτιές να σβηνονται μερα-νύχτα, αναχαιτίσεις στο Αιγαίο διαρκώς, τότε δεν μπορούμε να χαρατσώνουμε φορολογικά όσυς υποχρεωτικά εργάζονται υπερωριακά γιά αυτό.Γνωρίζετε π.χ. ότι ένας γιατρός που εργάζεται νύχτα,αργία,γιορτή κλπ, λαμβάνει κατά μέσο όρο 8-13 ευρώ την ώρα μεικτά,ανάλογα με τα χρόνια και τον βαθμό; Φοβάμαι ότι μιά τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε απεργίες διαρκείας σε κρίσιμους τομείς και την ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση(της Αθήνας, όχι των Βρυεξελλών).Τουλάχιστον ας φορολογηθεί αυτοτελώς το κομμάτι της εργασίας που είναι απαραίτητο γιά την λειτουργία της υπηρεσίας και εαν κάποιος θέλει να εργασθεί περισσότερο,κάνοντας υπερωρίες συναδέλφων του,το επί πλέον ποσό να εντάσσεται στην κλίμακα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:49 | Γ. ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ

    Πρέπει να φορολογηθούν όλα τα εισοδήματα με ενιαίο τρόπο, αλλιώς δεν θα υπάρχει ίση μεταχείριση των πολιτών. Επίσης πρέπει να είναι υποχρερωτική και απαραίτητη και σχολαστικά ελεγχόμενη η χρήση ταμειακών μηχανών σε κάθε συναλλαγή. Δεν είναι δυνατόν να μήν κόβεται απόδειξη στο ταξί, στη λαϊκή, στο βανζινάδικο, στο περίπτερο, στο κουλούρι κλπ και ταυτόχρονα να μιλάμε για δίκαιη φορολογία.
    Ξέρετε πόσες χιλιάδες κουλούρια πουλάει καθημερινά το κουλουρτζίδικο έξω από το σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα? Χιλιάδες προς 0,60 € το ένα??? Ολόκληρα 60 λεπτά (δηλαδή 205 δραχμές) για 1 κουλούρι. Και αυτός ο τύπος θησαυρίζει χωρίς να εκδίδει ποτέ αποδείξεις, ενώ ο φούρνος της γειτονιάς (που πουλάει 80 λεπτά ολόκληρη τη φραντζόλα) είναι υποχρεωμένος να κόβει απόδειξη και για 1 τσίχλα. Δεν είναι αδικία αυτό? Δεν είναι αδικία όταν δεν κόβει απόδειξη ο ταξιτζής, ο οποίος παίρνει 2-πλη και 3-πλή ταρίφα κάθε φορά που ο κόσμος βιάζεται να πάει ή να γυρίσει από τη δουλειά του?
    Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνει ενιαία η φορολογική κλίμακα για όλους, φυσικά και νομικά πρόσωπα και να καταργηθεί κάθε προνομιακή φορολογική μεταχείριση.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:00 | Γκοβάτσος Νικόλαος

    Εύχομαι Καλή Χρονιά σε όλους τους ενεργά συμμετέχοντες συμπολίτες μας καθώς και στους συμπολίτες μας που στελεχώνουν θέσεις ευθύνης στον κυβερνητικό μηχανισμό.

    Παρακάτω επισυνάπτω απόσπασμα από Δελτίο Τύπου του ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.
    ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ- ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΟΝΕΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
    το οποίο αφορά πάγια αιτήματα αναθεώσης της υπάρχουσας φορολογικής μεταχείρισης Φυσικών Προσώπων που, παρ’οτι αναλαμβάνουν αυξημένες οικογενειακές και οικονομικές υποχρεώσεις, τα ίδια τυγχάνουν δυσμενέστερης φορολογικής μεταχείρισης;

    «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥ.Γ.Α.Π.Α

    …αποτελεί άμεση ανάγκη η αναθεώρηση Νόμων όσον αφορά την επιμέλεια και τα οικονομικά θέματα:
    1) Να υπάρχει ίση αντιμετώπιση στα φορολογικά. Δηλαδή, να μπορεί ο πατέρας να δηλώνει τον αριθμό τέκνων στη φορολογική δήλωση ώστε να έχει την φοροαπαλλαγή και να μην αναγκάζεται να αποποιείται της γονικής του ιδιότητας.
    2) Να μπορεί ο μη έχων την επιμέλεια γονέας να δηλώνει το ποσό διατροφής που καταθέτει ώστε να του αφαιρείται από το εισόδημα.
    3) Να μπορούν και οι δύο γονείς να έχουν ίσες ευκαιρίες & διευκολύνσεις στα επιτόκια δανείων δηλώνοντας τον αριθμό τέκνων.
    ……
    »

    Επισυμαίνω ότι, αν και ταυτίζομαι με τα παραπάνω αιτήματα, δεν εκπροσωπώ ο ίδιος επισήμως τον Σύλλογο ΣΥ.Γ.Α.Π.Α. Η ίδια ταύτιση εκτιμώ ότι υπάρχει από εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας οι οποίοι προσβλέπουμε σε ανάλογη αναθεώρηση των φορολογικών ρυθμίσεων που σχετίζονται με τις φοροαπαλλαγές φορολογούμενων γονέων.

    Με εκτίμιση και προσδοκία για διαρκή αποτελέσματα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για «Ανοιχτής Διαβούελευσης»

    Νίκος Γκοβάτσος
    Πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ και πατέρας της Χριστίνας (10 ετών) και της Αριάδνης (8 ετων)

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:24 | ΠΚΠ

    Σωστό, αλλά μην αλλάξετε τίποτα σχετικά με τις τραπεζικές καταθέσεις, γιατί (1) υπάρχει το απόρρητο των καταθέσεων που δικαιολογείται για άπειρους λόγους, και (2) θα φύγουν κεφάλαια στο εξωτερικό.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:40 | Σουλιώτης Δημήτριος

    Συμφωνώ με την ενιαία φορολόγηση όλων των εισοδημάτων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η φορολόγηση αφορά άτομα με ειδικές ανάγκες.
    Επιπλέον επειδή ως υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος ο μισθός μου είναι αρκετά υψηλότερος του μέσου όρου, δέχομαι τη μείωσή του στο πλαίσιο περικοπών των δημοσίων δαπανών.
    Δημήτριος Σουλιώτης

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:23 | Ζωή Ι. Κωνσταντίνου

    Είναι βασικό να μην γίνουν άλλες βεβιασμένες κινήσεις που μετά θα παρθούν πίσω, όπως τα εξωφρενικά τέλη κυκλοφορίας, διότι έτσι χάνεται εκείνη η εμπιστοσύνη η ήδη εξαντλημένη.

    Να μιλήσουμε με παραδείγματα:
    Είμαι 28 ετών, πτυχιούχος με μεταπτυχιακό και στην παρούσα φάση υποψήφια διδάκτωρ. Έχω ένα σπίτι στο όνομα μου, 35 τ.μ., το δάνειο για το οποίο πληρώνει -φυσικά!- ο πατέρας μου. Είμαι υποψήφια διδάκτωρ στη μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μεταχειρίζεται τους ερευνητές της ως εργαζόμενο προσωπικό και άρα δεν πληρώνομαι, ούτε κατ’ ελάχιστο, όπως και εκατοντάδες συνάδελφοι μου ανά τη χώρα. Για να παίρνω αραιά και που κάποια χρήματα, ο καθηγητής μου με έχει συμβασιοποιήσει σε ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά για να μπορέσει να το κάνει αυτό έπρεπε να εγραφώ στον ΟΑΕΕ ως ελεύθερος επαγγελματίας και να εκδώσω μπλοκ αποδείξεων. Πληρώνω το 2μηνο 410,00 ευρώ στον ΟΑΕΕ για την ασφάλιση μου και τη συνταξιοδότηση μου (410,00*6 2μηνα=2460,00/έτος). Δεν εργάζομαι εκτός πανεπιστημίου, διότι δεν έχω χρόνο να το κάνω. Τα έσοδα μου μέσα στο 2009 από την παραπάνω ενασχόληση είναι περίπου 7500,00 ευρώ από τα οποία πρέπει να συντηρήσω το σπίτι μου (ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, κοινόχρηστα, σούπερ μάρκετ) και να καλύψω και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική και προσωπική μου ανάγκη. Φυσικά, τα χρήματα που παίρνω δεν φτάνουν, οπότε με υποστηρίζουν οικονομικά οι γονείς μου, οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι (και άρα φορολογούνται κανονικά συνεχώς και αδιαλήπτως). Παρόλα αυτά τα έξοδα μου δεν εκπίπτουν ούτε από αυτούς, καθώς είμαι όπως είπα 28 χρονών. Έχω τουλάχιστον ακόμα 2 χρόνια μπροστά μου για να μπορέσω να τελειώσω την έρευνα μου, που σημαίνει ότι για το διάστημα αυτό τα οικονομικά μου δε θα αλλάξουν και οι γονείς μου θα πρέπει να συνεχίσουν να με υποστηρίζουν. Κατουσίαν είμαι φοιτήτρια, ενώ φορολογούμαι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Από τα λιγοστά που παίρνω μου παρακρατείτε το 20%, το οποίο ως τώρα ερχόταν ως επιστροφή φόρου και ήταν φυσικά μια ενίσχυση.
    Και τώρα υπάρχει πιθανότητα να βγω από το αφορολόγητο;
    Ή να φορολογηθώ όπως ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας που δε κόβει αποδείξεις;
    Πως μπορώ εγώ να πιστοποιήσω ότι ενισχύομαι από την οικογένεια μου; Και γιατί αυτό το έξοδο δεν λαμβάνεται ως έξοδο σπουδών για τον πατέρα μου;
    Μήπως πρέπει να παρατήσω τις σπουδές μου; Μήπως πρέπει να επιστρέψω στη γονική εστία;

    Δεν έχω καμία αντίρρηση ότι όλοι πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομία της χώρας. Όμως όλα αυτά τα μέτρα που ακούγονται πολύ ωραία και αυστηρά, προυποθέτουν μερικά απλά αλλά δύσκολα: διαίρεση των καταστάσεων και των επαγγελμάτων, αδιάβλητο και συνεχή ελεγκτικό μηχανισμό, έναρξη από τα υψηλά εισοδήματα, αλλαγές σε προβλήματικά σημεία του συστήματος, διαφάνεια.

    Τονίζω και πάλι. Η βιασύνη δεν θα αποδώσει. Και θα είναι κρίμα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:38 | Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Σπέντζας

    1) Το αφορολόγητο των εποδομάτων κοινωνικού χαρακτήρα πρέπει να διατηρηθεί.
    2) Πρέπει να καταργηθεί το αφορολόγητο των τόκων κάθε είδους τίτλών, μετοχών, χρεωγράφων και να θεωρούνται αυτοί ως εισόδημα φορολογούμενα συσσωρευτικά με όλα τα λοιπά εισοδήματα.
    3) Το αφαρολόγητο της ιδιοκατοικήσεως της πρώτης κατοικίας, είτε αυτή χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη, είτε από τους γονείς του, είτε από τα τέκνα του, είναι εύλογο να διατηρηθεί, διότι κατ’ ουσία η οικογένεια ( με την ευρεία έννοια) μοιράζεται το πατρικό σπίτι κυρίως εξ ανάγκης και για να μειώσουν τα έξοδα τους. Άλλωστε, αν καταργηθεί το μέτρο, θα καταφύγουν οι οικογένειες στην λύση της συνάψεως ενδοοικογενειακού εικονικού μισθωτηρίου συμβολάιου με πολύ χαμηλό μίσθωμα, οπότε ο φόρος τον οποίο θα πληρώνουν θα είναι ελάχιστος.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:00 | ΑΚΕΖΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΟΥ ΟΚΤΑΩΡΟΥ ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΘΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΗ ΑΜΟΙΒΗ.
    ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΤΑΝ ΔΙΑΜΕΝΠΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:05 | Βασίλειος Λουζιώτης

    Συμφωνώ. Η μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων αυτοτελούς φορολόγησης δημιουργήθηκε υπό την πίεση διαφόρων ομάδων που κατάφεραν με τον τρόπο αυτό να αυξήσουν το εισόδημά τους χωρίς να το πάρουμα είδηση…!

    Ο μεγάλος αριθμός τους αλλοιώνει την έννοια της ενιαίας κλίμακας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 01:34 | ΑΝΤΩΝΗΣ Σ.

    Πιστεύω ότι ΔΕΝ πρέπει να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα.Λόγω δουλειάς είμαι σε θέση να γνωρίζω πολλούς ανθρώπους ηλικίας 51 έως 55 χρονών που το 2009 απολύθηκαν από τις δουλειές τους για διάφορους λόγους κυρίως όμως λόγω αναδιαρθρώσεων/μειώσεων προσωπικού ,κατάργησης θέσεων εργασίας, μείωση κύκλου εργασιών και κλείσιμο εταιριών. Κανένας από όσους γνωρίζω δεν έχει καταφέρει να βρει καινούργια δουλειά μέχρι σήμερα και από ότι φαίνεται στην αγορά εργασίας είναι μάλλον απίθανο έως αδύνατο να ξαναβρούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα τα επόμενα 2-3 χρόνια τουλάχιστον .Και μιλάμε για αξιόλογους ανθρώπους με σημαντικά προσόντα, σπουδές και εμπειρία 25-30 χρόνων σε σημαντικούς τομείς της αγοράς εργασίας. Δεν κουνιέται τίποτα στον ιδιωτικό τομέα .Όχι μόνον δεν γίνονται νέες προσλήψεις αλλά συνεχίζονται οι απολύσεις και αυτό προβλέπεται να συνεχιστεί και να αυξηθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια. Τι κάνουν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι ;Αφού απολύθηκαν από τις εταιρίες τους ,πήραν την αποζημίωσή τους ( που φορολογήθηκε αυτοτελώς με 20% ) και προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια της ζωής τους κάνοντας χρήση τα ποσά της αποζημίωσης για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών τους ( συνήθως σε αυτές τις ηλικίες έχουν να καλύψουν και ενοίκια /στεγαστικά δάνεια ,φροντιστήρια παιδιών, αυτασφάλιση κ.λπ.).Αν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι ,που ήδη έχουν πληρώσει φόρο 20% κληθούν να πληρώσουν επί πλέον φόρο μέσω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης και μεταφοράς στις γενικές κλίμακες τότε τι θα κάνουν ;Αν αυτό δεν λέγεται ακραία μορφή κοινωνικής αναλγησίας πως λέγεται ;
    2) Οποιαδήποτε αλλαγή στο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα του 2010 και όχι αναδρομική ισχύ και για τα εισοδήματα του 2009 .Αυτό πιστεύω ότι είναι το δίκαιο και δείχνει και τη σοβαρότητα του κράτους απέναντι στους πολίτες του .Μπορεί να είναι νόμιμη η αναδρομική φορολόγηση για το 2009 αλλά δεν είναι ηθική και ας αντιμετωπίζουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης .Όλοι οι φορολογούμενοι και ειδικά οι μισθωτοί ,έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους για το 2009 και με βάση τα καθαρά τους εισοδήματα τον υλοποίησαν .Δεν μπορεί να έρχεται τώρα το κράτος και να τους λέει ότι τα καθαρά τους εισοδήματα το 2009 δεν ήταν τόσα αλλά λιγότερα και χρωστάνε στην εφορία .Που θα βρουν να τα πληρώσουν οι άνθρωποι από τη στιγμή μάλιστα που το 2010 θα έχουν λιγότερα εισοδήματα λόγω του νέου φορολογικού. Γιατί τέτοιος αιφνιδιασμός και αδικία ;Διάβασα κάπου ,δεν ξέρω κατά πόσον αληθεύει ,ότι η αναδρομικότητα για το 2009 στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης θα μειώσει το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα για το 2010 από 8,7% στο 8%.Αν είναι δυνατόν όλη αυτή η αναστάτωση που θα επιφέρει η τυχόν αναδρομική ισχύς να γίνεται για μείωση του ελλείμματος κατά 0,7% !!!
    3) Αγαπητοί κυβερνώντες μην υποτιμάτε τον κόσμο .Μπορεί σχεδόν όλοι οι πολίτες να είναι φοβισμένοι και άρα πιο ‘ δεκτικοί’ σε σκληρά μέτρα σαν αποτέλεσμα του επικοινωνιακού μπαράζ : χανόμαστε ,βουλιάζουμε ,χρεοκοπούμε ,είμαστε στο χείλος του γκρεμού κ.λ.π ( όχι ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ) αλλά ο κόσμος ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ να δει που θα ‘ καθίσουν’ οι αλλαγές και τότε θα σταθμίσει την αντίδρασή του .Αυτό που θα δεχτεί ο κόσμος είναι δίκαιες και αποτελεσματικές αλλαγές .Αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και αυτοτελούς φορολόγησης είναι πως αυτοί οι νομοταγείς άνθρωποι που πλήρωναν μέχρι σήμερα κανονικά φόρους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα κληθούν να πληρώσουν τώρα παραπάνω φόρους .Δεν έχουμε μέχρι στιγμής δει προτάσεις για αποτελεσματική φορολόγηση αυτών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν και αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα .Μην την πληρώσουν πάλι μόνον οι συνήθεις ύποπτοι!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:40 | ΣΩΤ.ΦΛΩΡΑΤΟΣ

    ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΩΝ.Π.Χ ΤΑ ΔΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΕΙΧΕ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΤΟ 50% ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ.ΑΦΟΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΥΠΟ ΔΥΣΜΕΝΕΣΤΑΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ,ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΡΕΠΟ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΩΝ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:29 | X.N.Φ.

    Φορολόγηση εφημεριών:
    Σας επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για επίδομα, αλλά για ουσιαστική, εξοντωτική και πολύωρη υπερωριακή απασχόληση. Όπως έχουν ήδη σχολιάσει και άλλοι χρήστες πρόκειται ακόμη για «φτωχά» αμειβόμενη υπερωριακή απασχόληση, την οποία διενεργούν σε καθημερινή βάση άνθρωποι με πολλά έτη σπουδών, ειδικεύσεις και εξειδικεύσεις οι οποίοι δεν αμείβονται ανάλογα των υπηρεσιών που παρέχουν.
    Κάθε εφημερία περιλαμβάνει σωματική και ψυχική κούραση και το κυριότερο δεσμεύει τον ελεύθερο χρόνο των Ιατρών που υπηρετούν το σύστημα, στις καθημερινές, στις αργίες και στις εορτές, στερώντας τους πολύτιμο χρόνο ξεκούρασης και αφιέρωσης στην οικογένεια.
    Οι εφημερίες δεσμεύουν τους Ιατρούς που υπηρετούν το ΕΣΥ, έτσι ώστε δε μπορούν καν να πάρουν άδεια αν δεν εκπληρώσουν τις εφημερίες τους στις υπόλοιπες μέρες του μήνα, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα διαδοχικές εφημερίες και εξόντωση προ της αδείας ή αμέσως μετά την επιστροφή από την άδεια.
    Ολα τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται θεωρητικά, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, γιατί η ζωή δεν είναι απλά λογιστικά.
    Θα πρέπει ακόμη να σας ενημρώσω ότι οι εφημερίες δεν αποτελούν «χαρά» για τους Ιατρούς, αλλά δυσβάσταχτο φορτίο και κάθε επιπλέον φορολόγηση των φτωχά αμειβόμενων Ιατρών που υπηρετούν το ΕΣΥ (ιατροί ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί) είναι άδικη.
    Είναι σε όλους τους Έλληνες κατανοητό ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, αλλά το ερώτημα «Που πήγαν τα λεφτά;» που έθεσε ο κ. Πρωθυπουργός στην προεκλογική περίοδο πρέπει να απαντηθεί άμεσα, γιατί τα ελλείμματα δεν τα δημιούργησαν οι ιατροί που εφημερεύουν στο ΕΣΥ ούτε οι Ιπτάμενοι που λαμβάνουν τα πτητικά επιδόματα.
    Με την ευκαιρία θα ήθελα ακόμη να επισημάνω τη δυσαρέσκειά μου για τα «μαύρα» τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, τα οποία ουδεμία λογική έχουν. Ποιος ορίζει το μεγάλο κυβισμό (>1929 cm3) και με ποιά λογική τα αυτοκίνητα με κινητήρα 2L θεωρούνται μεγάλου κυβισμού; Με ποιά λογική θίγεται η περιουσία των πολιτών που είναι κάτοχοι αυτοκινήτων με κινητήρα 2L; Η μεταπωλητική αξία τους θα πέσει στο 0 με την πρόφαση των «πράσινων» τελών κυκλοφορίας μόλις θα πλησιάζουν την πενταετία. Ακόμη καινούργια αυτοκίνητα με κινητήρα 2L μπορεί να έχει τη μισή αγοραστοκή αξία από αυτοκίνητα 1.8L που θεωρούνται primium – είναι ο κυβισμός του ΙΧ απόλυτο στοιχείο ευημερίας και πλούτου για να δέχεται «επιδρομή»;
    Τελειώνω λέγοντας ότι οι εφημερίες των Ιατρών μπορεί να αποτελούν εύκολο στόχο των φορολογικών επιτελείων, αλλά ας ψάξουν να βρούν το χρήμα για φορολόγηση εκεί που υπάρχει, δηλαδή στην παραοικονομία. Σε διαφορετική περίπτωση, όταν θα επανέλθουν για περαιτερω έσοδα και αυτό δεν θα αργήσει να γίνει, από το ψάρι θα έχει μείνει μόνο ο σκελετός. Δεν θα έχουν τίποτα να εισπράξουν από φτωχούς πολίτες και νεκρωμένη αγορά!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Kαλημερα σας απο το μακρυνο Ηouston.
    Αρχικα θα ηθελα να σας συνχαρω γιαυτην την προσπαθεια την δικια σας και τον υπολοιπων που μεσα απο το δημοσιο διαδικτυακη διαβουλευση μπορει καποιος να διαβαση και να γραψει την δικια του αποψη.
    Ειμαι δευτερος μηχανικος στο Εμπορικο Ναυτικο και καθως οτι βρισκομαι μακρυα απο την Ελλαδα μας,το μεγαλυτερο χρονικο διαστημα του χρονου,δυστηχως δεν μπορω να παρακολουθησω ολα τα γεγονοτα κατα γραμμα παρα μονο μεσα απο τις λιγοστες εφημεριδες που πεφτουν στα χερια μου κατα καιρους και τα λογια των συναδελφων μου να καταλαβω τελικα οτι πραγματικα τελικα δεν ξερω τι θα κανω.Διαβαζω τα δημοσιευματα των Ελληνων και ο καθε ενας πολιτης γραφει οτι πιστευει οτι ειναι καλο με βασει τα δικα του δεδομενα.Κατα την γνωμη μου ολα ξεκινανε απο την παιδεια και την οικογενεια μας.Απο μικρα παιδια το μονο που μας μαθαινατε εμμεσα και οχι αμμεσα να κοιταζουμαι με διαφορες λαμογιες μεσα σε εισαγωγικα,να γλυτωνουμαι χρηματα? Το Ναυτικο Επαγγελμα ειναι ενα απο τα λιγα το οποιο οσα περνουμαι δηλωνουμαι.Δεν δουλευουμαι με το ρολοι στο χερι και ξερεται γιατι?γιατι δεν εχουμαι γιορτες αργιες και επειδη διαβασα κατι για ωραριο το ωραριο για εμας δεν υπαρχη απο την ωρα που μπαινουμαι στο πλοιο μεχρι την ωρα που βγαινουμαι απο αυτο,και το βασικοτερο δεν εχουμαι την δυνατοτητα να κανουμαι αλλη δουλεια σαν υποαπασχοληση.Παρακαλω πολυ μην προσπαθητε να πληγωσεται αλλο το ιδη πληγωμενο εππαγγελμα γιατι θα αναγκασεται εμας τους λιγους να ακολουθησουμαι τα παραδειγματα που μας μαθαινατε «εμμεσα».

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:25 | ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΛΑΤΜΟΣ

    Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η αυτοτελής φορολόγηση με χαμηλό ποσοστό της αμοιβής για τις Εκτός Εδρας μετακινήσεις των υπαλλήλων.
    Και όταν αναφέρομαι στις μετακινήσεις αυτές εννοώ τις πραγματικές μετακινήσεις ΕΕ και όχι τυχόν πλασματικές που δίνονται με μορφή επιδόματος.
    Κατά τις μετακινήσεις αυτές γίνονται απο τον μετακινούμενο κάποια επι πλέον έξοδα τα οποία είναι και αναγκαίο να γίνουν. Το φαγητό, ο καφές, μια έξοδος το βράδυ κοστίζουν αρκετά χρήματα τα οποία βέβαια δεν θα ξοδεύονταν αν ο εργαζόμενος έμενε σπίτι του.
    Ακόμα, η μετακινήσεις αυτές δεν επιλογή του ίδιου του εργαζόμενου αλλά αποτελεί ανάγκη της εργασίας του. Θα πρέπει λοιπόν να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την περίπτωση αυτή και μόνο για αυτή.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:33 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές και όλα τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα (που αφορούν όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων).

    Όλα τα εισοδήματα να μπαίνουν στο συνολικό φορολογικό εισόδημα του κάθε φορολογόυμένου, να υπάγονται στην ίδια ενιαία φορολογική κλίμακα, που θα περιλαμβάνει ισότητα για όλα τα εισοδήματα και όλες τις εισοδηματικές τάξεις, χωρίς διαχωρισμούς σε διαφορετικά αφορολόγητα όρια, σε διαφορετικές φορολογικές κλίμακες και σε διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές ανά κλίμακα.

    Ως επί το πλείστον οι φοροαπαλλαγές και τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα που έχουν δοθεί σε κάποιες κατηγορίες φορολουμένων, είναι εντελώς χαριστικά και συντεχνιακά, χωρίς κανένα κοινωνικό όφελος, πέρα από την προφανή εύνοια αυτών που τα λαμβάνουν.
    Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να καταργηθούν όλες αυτές οι κατηγορίες φοροαπαλλαγών και αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων.

    Ευχαριστώ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:37 | ΚΑΤΣΑΒΡΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ Η ΟΧΙ.
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!!!!!
    ΕΙΜΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΘΕΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.
    ΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΣ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΣ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ (ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ).
    ΘΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΠΛΟΙΑ (ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
    ΤΕΛΙΚΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ!!!!!!!!!!
    ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ) ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ!!
    ΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:03 | NIKH

    Για τους ασφαλισμενους στο ΙΚΑ προβλεπεται αποζημιωση λογω απολυσης και αποζημιωση λογω συνταξιοδοτησης στον ιδιο τον εργοδοτη. Αυτη η αποζημιωση εχει αφορολογητο 20.000 ευρω και το υπολοιπο ποσο φορολογειται με 20%. Στο προσχεδιο διαλογου για το φορολογικο υπαρχει προβλεψη για φορολογηση ολοκληρου του ποσου της αποζημιωσης με τη νεα φορολογικη κλιμακα. Θεωρω οτι ειναι πολυ αδικο για ολους τους εργαζομενους μετα απο 35 χρονια δουλειας να βλεπουν την περικοπη στο ημιση της αποζημιωσης που περιμενουν μια ζωη. Η αποζημιωση (εφ’απαξ) λογω απολυσης ή συνταξιοδοτησης πρεπει να παραμεινει στο υφισταμενο καθεστως αυτοτελους φορολογησης

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 12:11 | ΜΠΡΑΝΗΣ Γεώργιος

    Δεν μπορώ να εκφέρω πλήρη και ασφαλή άποψη για το θέμα καθόσον δεν γνωρίζω όλες τις διατάξεις νόμου για την φορολογία. Όμως αυτό που έχω να σχολιάσω είναι ότι αν καταργηθεί παντελώς η αυτοτελής φορολόγιση των φυσικών προσώπων θα πρέπει ν ααλλάξουν και τα σχετικά όρια περί αφορολόγητου στις περιπτώσεις του οικογενεικού εισοδήματος. Δεν μπορεί δηλαδή το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να το φορολογείς με τους όρους του ατομικού εισοδήματος. Να μην καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση για τους τόκους των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Τέλος να διωρθωθεί επιτέλους και μία αδικία. Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε μισθωτοί και έχουμε δύο παιδιά. Φοροαπαλλαγή όμως για τα παιδιά την απολαμβάνω μόνο εγώ λες και η σύζυγός μου δεν συμμετέχει στα έξοδα για την ανατροφή των παιδιών μας

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 12:22 | ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Καλημέρα και χρόνια Πολλά,

    Κατ’ αρχήν να επαινέσω την πρωτοβουλία και προσπάθεια αυτή, της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

    Πιστεύω ότι η αυτοτελής φορολόγηση των διαφόρων αποδοχών εργαζομένων θα πρέπει να εξετασθεί ΑΝΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Είναι εύκολο να βάζουμε στην προκρούστεια κλίνη όλους τους εργαζομένους και διαφωνώ με τους λαϊκισμούς του τύπου “φορολογήστε τα όλα και όλους”. Αναμφίβολα στην Ελλάδα η αυτοτελής φορολόγηση ‘επιδομάτων’, η ‘αποζημιώσεων’ αντιπροσωπεύει αδυναμία, η και έλλειψη θέλησης του κράτους να δώσει πραγματικές αυξήσεις, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και ανά εποχή, ψηφοθηρικές τακτικές από επικεφαλείς εκάστοτε υπουργείων.

    Μπορώ να εκφέρω γνώμη μόνο για τον κλάδο μου. Είμαι ειδικευόμενος ιατρός σε νοσοκομείο των Αθηνών και πιστεύω ότι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των ιατρών είναι άδικη και απαράδεκτη. Και αυτό, όχι γιατί θίγονται κεκτημένα, αλλά γιατί για σοβαρή χώρα κύριε υπουργέ οι ‘αποζημιώσεις’ εφημερίας των ιατρών είναι γελοίες. Να σας θυμίσω ότι δεν παίρνουν όλοι οι ιατροί φακελάκια, δεν ζουν όλοι οι ιατροί πλουσιοπάροχα, αλλά κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δουλεύοντας στα όρια της ανθρώπινης αντοχής 40 συνεχόμενες ώρες (χωρίς να το επιλέγουν), για να πάρουν την ώρα λιγότερα από όσα μαζεύει ο Πακιστανός ανειδίκευτος εργάτης στα φανάρια καθαρίζοντας τζάμια.

    Το ημερομίσθιο της εφημερίας των ιατρών ανέρχεται στο 1/169 του βασικού τους μισθού, το οποίο μεταφραζόμενο σε αριθμούς, για ειδικευόμενο σημαίνει 5-6 ευρώ την ώρα (προ φόρων). Αυτό να σας θυμίσω ότι έχει αυθαίρετα ορισθεί, και υπολείπεται του 1/65 του βασικού μισθού ενός δημοσίου υπαλλήλου, που ορίζεται για την υπερωριακή του απασχόληση. Δεν διαφωνεί κανείς κύριε υπουργέ με το ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουν στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία για την εθνική οικονομία, αλλά πληρώστε πρώτα τους ιατρούς, τουλάχιστον όχι λιγότερα, από όσα ορίζει ο νόμος για τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους. Πληρώστε μας, και μετά φορολογήστε μας. Μας πληρώνει κύριε υπουργέ το ελληνικό κράτος δεδουλευμένα με καθυστέρηση 5 και 6 μηνών και μόνο μετά από επισχέσεις εργασίας και απειλές απεργιακών κινητοποιήσεων και αφού γίνουν εκατοντάδες διαβουλεύσεις με προέδρους και παρέδρους, και θεωρείτε ότι αυτό αρμόζει σε ένα σοβαρό Ευρωπαϊκό κράτος, ώστε να θέλετε και να φορολογήσετε τις ‘αποζημιώσεις’ των εφημεριών;

    Θα επαναλάβω την θέση μου: Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των ιατρών είναι –επιεικώς- απαράδεκτη κύριε υπουργέ. Διακυβεύονται πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεστε αν τελικά προχωρήσει η επιπόλαιη αυτή ιδέα. Και δεν μιλώ απλά για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα παραλύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας, μιλώ για την κατάρρευση της λιγοστής -πλέον- εμπιστοσύνης που έχουμε ως πολίτες στο κράτος αυτό και της αυταπάτης ότι υπάρχει κάποια στοιχειώδης συνέχεια στις πολιτικές αυτού του κράτους ανεξαρτήτου κυβέρνησης. Η προηγούμενη κυβέρνηση μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων έφτασε σε κλαδική συμφωνία με τους ιατρούς του ΕΣΥ, η οποία ψηφίστηκε προ 9 μηνών. Τώρα εσείς θα την καταργήσετε, δείχνοντας ότι στην Ελλάδα μπορεί κανείς να προγραμματίσει την ζωή του μόνο με χρονικό ορίζοντα λίγων εβδομάδων. Δεν είμαστε παιδιά, αλλά ούτε και υποζύγια κύριε υπουργέ, είμαστε επιστημονικό προσωπικό που παρέχει σημαντικότατο έργο και διαβάζει συνέχεια, και αγωνίζεται για τον μεταπτυχιακό τίτλο της ιατρικής ειδικότητας. Θέλουμε επομένως σαν σοβαροί ενήλικες να προγραμματίσουμε την ζωή μας, και αυτό αφορά και τον οικονομικό προγραμματισμό του να ξεκινήσει κανείς οικογένεια.

    Ο άλλος μεγάλος κίνδυνος κύριε υπουργέ από τη φορολόγηση των εφημεριών είναι ότι υπονομεύετε όσο δεν φαντάζεστε το ίδιο το μέλλον του ΕΣΥ. Αν όντως ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για το τι έχουν να προσφέρουν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο αυτό, θα σκεφτείτε πολύ σοβαρά τις κινήσεις σας στο χώρο της υγείας, γιατί σας πληροφορώ ότι μόνο ένας στους δεκαπέντε νέους συναδέλφους ‘βλέπει’ τον εαυτό του να παραμένει στο χώρο της δημόσιας υγείας, στα επόμενα 20 χρόνια, και αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με τις εργασιακές συνθήκες, αλλά και με τις οικονομικές απολαβές. Πολλοί δουλεύουμε στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, όχι από επιλογή, και σας διαβεβαιώ θα αναζητήσουμε την τύχη μας στον σκληρό ιδιωτικό τομέα, παρά σε ένα παρακμιακό δημόσιο σύστημα υγείας. Αν αυτό συγκριθεί με το ότι την δεκαετία του 80, εννέα στους 10 ιατρούς αποφάσιζαν να παραμείνουν στο ΕΣΥ, και είναι αυτοί που σήμερα σε επίπεδο αναπληρωτών διευθυντών και διευθυντών, το υπηρετούν, αντιλαμβάνεστε ότι θα χρειαστεί μελλοντικές κυβερνήσεις να κάνουν εισαγωγές ιατρών από την Ουγκάντα και το Πακιστάν για να έχει το ΕΣΥ ιατρούς.

    Θα σας αφήσω με τις σκέψεις αυτές και θα σας καλέσω να αφήσετε στην άκρη τις υπεραπλουστεύσεις και τους λαϊκισμούς. Ήθελα να σας επισημάνω ότι δεν είμαστε απλά αριθμοί στα βιβλία του υπουργείου οικονομικών, και αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο που έχετε να επιτελέσετε, σας εύχομαι καλή επιτυχία.-

    Mε τιμή

    Χρηστος Μπαμπάτσικος
    MB.BS, BMEDSci.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:52 | Στέλιος Μαρκομανώλης

    Σχετικά με το επίδομα κινδύνου (πτητικό επίδομα)που πολύ σωστά χορηγείται στο προσωπικό που ασκεί το επικύνδυνο έργο φορολογείται αυτοτελώς.
    Είναι δυνατόν όμως να χορηγείται με τις ίδιες προυποθέσεις τους μετά την απομάκρυνση τους απο τα αεροσκάφη (αποχή απο πτήσεις)καιτην τοποθέτηση τους σε επιτελεία κ.λ.π. διοικητικές θέσεις μέχρι την αποστρατεία τους(παγκόσμια προτοτυπία???)
    Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μεγάλο μέρος του επιδόματος χορηγείται και στην σύνταξη.
    Με κάθε σεβασμό στο έργο των χειριστών που υπηρετούν στα μαχητικά α/φ πρώτης γραμμής και που πρέπει να αυξηθεί το πτητικό τους επίδομαείναι όμως παράλογο μετά την δεκαετία -δωδρκαετία μάχιμης υπηρεσίας να συνεχίζουν να το πέρνουν για όλη τους την ζωή Άραγε πόσο τελικά στιχοίζει στον Ελληνα φορολογούμενο το κάθε λεπτό πτήσης?????
    Με εκτίμηση
    Κώστας Μ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:49 | ΧΑΤΖΗΣΠΥΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΩΝ (Π.Χ. ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ 170€ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΜΙΣΘΟ 700-1000 € ΔΕΝ ΤΕΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ) ΔΕΝ ΤΕΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ (ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ 3-1-2010, ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ‘ΧΕΡΙ’.

    ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ.

    ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ‘ΛΟΓΙΚΑ’ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.

    ΕΝΩ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΦΠΑ 19% ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ (ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ) ΔΗΛΑΔΗ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΘΑΡΗ ΑΞΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ,
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ‘ΟΜΟΡΦΟΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΙ’ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΜΕ ΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 32-36% ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΟΥΣ!!!!), ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ-ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ (ΧΩΡΙΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ….) ΚΤΛΠ……

    ΛΟΙΠΟΝ Ή ΘΑ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΓΙΣΤΗ ‘ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΑ’ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ Ή ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ……

    ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΑΣ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ‘ΑΤΟΜΙΚΩΝ’ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ…..

    ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΩΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ……

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 10:16 | Χαραλαμπίδης Αντώνιος

    Όντως να καταργηθούν όταν δεν επιβάλλονται από κοινωνικά και αντικειμενικά οικονομικά κριτήρια. ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΒΑΡΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.

    Ο Α ΕΧΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 20000 ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 100000 ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 120000.

    Ο Β ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 20000.

    ΕΠΟΜΕΝΩΣ Ο Α ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΦΟΡΟ. ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

    ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ Α ΑΝΩΤΕΡΩ Ο ΦΟΡΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ (ΕΠΙ ΤΩΝ 120000) ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΣΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΤΩΝ 100000) ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ.

    ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Ο Α ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Β.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 09:29 | ΛΑΜΠΡΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Οιαποσπασμένοι εκπ/κοί στο εξωτερικό παίρνουν ένα ποσό για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών(επιμίσθιο). Δεν είναι μισθός.
    Φορολογείται με 15% αυτοτελώς. Θεωρώ αυτονόητο ότι δεν μπορεί να ενταχθεί στην ενιαία φορολογική κλίμακα.Στη βάση όμως της ισονομίας
    σε σχέση με υπαλλήλους άλλου υπουργείου πιστεύω ότι πρέπει να απαλλαγεί εντελώς από τη φορολογία.Άλλωστε συμπληρώνει σχεδόν δεκαετία
    χωρίς αναπροσαρμογή.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 08:12 | EX

    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ, ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΝΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.
    ΜΕ ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΟΧΕΣ Η ΟΜΟΛΟΓΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ;ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1 ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ, ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΑΝ ΤΑ ΕΥΡΥΜΑΤΑ!!!!!!!
    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΠΩΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΖΩΗΣ-ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ-ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΕΞΟΔΑ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ, ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΛΛΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΟΠΩΣ: ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ, ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ,ΔΩΡΕΕΣ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΝΤΩΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:45 | νικηφορος

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ
    Απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος
    Α. ΜΙΣΘΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    άρθρο 5 Ν.2892/2001 παραγρ. 7 υποπαρ. 15
    άρθρο 10 Ν.3220/2004 παραγρ.8 υποπαρ.5
    άρθρο 6 Κ.Φ.Ε. παραγρ.11 υποπαρ.5
    άρθρο 13 Ν.3149/2003 παραγρ.14 υποπαρ.39
    άρθρο 6 Κ.Φ.Ε. παραγρ.1 υποπαρ.16β
    άρθρο 8 Ν.3790/2009 παραγρ.23 υποπαρ.1&2
    Δ. ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    ΆΡΘΡΟ 6 Κ.Φ.Ε. παραγρ.2β
    ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
    άρθρο 12 Κ.Φ.Ε. παραγρ.8,9,11,12
    άρθρο 33 Ν.3283/2004 παραγρ. 2&3
    άρθρο 31 Ν.2778/1999 παραγρ.2&3
    άρθρο 14 Κ.Φ.Ε, παραγρ.1,2,3,4,5,6,9
    άρθρο 3 Ν.3754/2009 παραγρ. 10α
    άρθρο 5 του Ζ’ ψηφίσματος του 1975 παραγρ. 12
    άρθρο 54 Κ.Φ.Ε. παραγρ.1&3
    άρθρο 13 Κ.Φ.Ε. αυτοτελής φορολόγηση εισοδήματος από επιχειρήσεις ή
    επαγγέλματα
    άρθρο 54 Ν.2238/1994 παραγρ. 1&3

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:12 | ΚΟΥΡΓΙΑΝΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Συμφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.Οτι θα πρέπει να πληρώνουν όλοι σύμφωνα με τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τους εισοδήματα.
    Δύο πράγματα δεν θα πρέπει να γίνουν επ’ουδενι:
    1)H αποζημίωση(εφ’άπαξ)ιδωτικών και δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν κατα την αποχώρησή των από την εργασία (απόλυση και ιδιαίτερα συνταξιοδότηση) δεν θα πρέπει να αλλάξει και να μπεί στην όποια νέα φορολογική κλίμακα,αλλά θα πρέπει να παραμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης.
    Δεν είναι σωστό να πάμε να πάρουμε επίπλέον φόρο από αυτόν που χάνει τη δουλειά του ή από αυτόν που μετα από πολλά χρόνια σκληρης εργασίας φεύγει για τη συνταξιοδότησή του και περιμένει να πάρει ένα ποσό »τους κόπους μιας ζωής».Αυτος ο άνθρωπος μια ζωή σαν μισθωτός προπλήρωνε τους φόρους του και συνέβαλε υπέρ το δέον στον κρατικό κορβανά,την ώρα που άλλες τάξεις φορολογουμένων αποκτούσαν βίλλες και κότερα και όχι μόνο φοροδιέφευγαν αλλά λοιδορούσαν το κράτος, αλλά και το κοινωνικό σύνολο δηλώνοντας ετήσιο εισόδημα 10 και 20 χιλιάδων ευρώ.
    Αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω τα παραπάνω παρ’ όλο που και ο υφυπουργός Οικονομίας έχει δεσμευτεί δημόσια,όπως επίσης και ο πρόεδρος της σχετικής επιτροπης κ. Γεωργακόπουλος αλλα και ο ίδιος ο υπυργός ο κ. Παπακωνσταντίνου(γι αυτον μου το είπαν)
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΘΙΓΕΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ (ΕΦ ΑΠΑΞ)ΛΟΓΩ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.
    2)Οτι ισχύσει θα πρέπει να ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από 01.01.2010 αυστηρά, για λόγους εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης.Δεν ειναι δυνατόν να ισχύει μία συμφωνία που να λέει:κοίτα, θα κάνεις αυτή τη δουλειά θα πάρεις Α αμοιβή και θα πληρώσεις Β φόρο και μετά να έρχεσαι και να του λες:Eντάξει πλήρωσες τό συμφωνηθέντα Β φόρο αλλά επειδή το κράτος έχει ανάγκες αλλάζω μονομερώς τη συμφωνία μας και σου ΕΠΙΒΑΛΛΩ 2Β φόρο!!!Πως να ξαναεμπιστευθεί αυτός ο πολίτης το κράτος(ιδιαίτερα αν είναι μισθωτός).ΜΗΝ επικαλεσθείτε δε το ότι προβλέπεται από το σύνταγμα διότι θα είναι ανήθικο.
    Ο λαός και εσείς οδηγήσατε σε παραίτηση τέως υπουργό ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι »το νόμιμο είναι και ηθικό»

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:04 | ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Φορολόγηση εφημεριών και αποδοχές γιατρών
    Οι αμοιβές των γιατρών πρέπει συνολικά να αναβαθμισθούν τόσο ως προς το μισθό όσο και ως προς την ωρομίσθια αποζημίωση των εφημεριών.
    Ειδικά για τις εφημερίες πρέπει η αποζημιωση να υπολογίζεται στη βάση του ωρομισθίου της κανονικής εργασίας προσαυξημένο ανάλογα με τις ώρες και ημέρες εργασίας. Συγκεκριμένα, όπως έχω καταθέσει γραπτά, εδώ και χρόνια στην ΕΙΝΑ,η προσαύξηση στο βασικό ωρομίσθιο, πρέπει να κλιμακώνεται ως εξής:
    1. Για τις καθημερινές:
    * 25% για την απογευματινή εργασία και
    * 75% για την νυχτερινή εργασία
    2. Για τα Σάββατα, Κυριακές και αργίες (24ωρης διάρκειας):
    – 25% για την πρωϊνή εργασία (8.00-15.00),
    – 50% για την απογευματινή εργασία (15.00-
    22.00),
    – 75% για την νυχτερινή εργασία (22.00-08.00
    επομένης μέρας).
    Προϋπόθεση γι αυτά είναι να καταργηθεί άμεσα ο συντελεστής 0,0059 του νόμου Χριστοδουλάκη και να εφαρμοσθούν τα ΠΔ 88/99 και 76/05 για τα ωράρια εργασίας των γιατρών.
    Είναι απαράδεκτο να ανταλάσσουμε τις συνθήκες εργασίας μας που είναι νομοθετημένες, με άλλες θεσμικές ή οικονομικές παροχές.
    Η φορολόγηση των εφημεριών, αν μας τις πληρώσει το κράτος στο ακέραιο, μπορεί να υπαχθούν στην γενική φορολόγηση του εισοδήματος-αν και ο συντελεστής είναι ΛΗΣΤΡΙΚΟΣ!- διαφορετικά, εφόσον υπάρχει ειδικός συντελεστής υπολογισμού αποζημίωσης των εφημεριών, θα πρέπει να υπάρχει και ειδικός φορολογικός συντελεστής.
    Τάκης Γεωργακόπουλος
    Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’ ΜΕΘ,
    Γ Ν Πατρών »Άγιος Ανδρέας»

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:24 | Πούτης Ιωάννης

    θεωρώ ανεξήγητη την παντελή απουσία αντίδρασης εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στη διαφαινόμενη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να θέσει ουσιαστικά τέρμα στη λειτουργία των ελληνικών σχολικών μονάδων στο εξωτερικό, εξοντώνοντας οικονομικά τους εκεί αποσπασμένους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.
    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του ήδη πενιχρού επιμισθίου που λαμβάνουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί του εξωτερικού θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα για τη συνέχιση της λειτουργίας της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και τη διατήρηση των δεσμών της ομογένειας με την ελληνική παιδεία. Ήδη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια δυσκολία στελέχωσης των εκεί σχολικών μονάδων με εκπαιδευτικούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, λόγω της απουσίας σοβαρών οικονομικών κινήτρων προκειμένου κάποιος να επιδιώξει την απόσπασή του σε χώρες του εξωτερικού. Η επαπειλούμενη φορολογική αφαίμαξη όσων συναδέλφων υπηρετούν ή σκοπεύουν να υπηρετήσουν εκεί θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια είτε στη διακοπή της απόσπασης τους είτε στην υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, που συνακόλουθα θα επηρεάσει και την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, καθώς όσοι παραμείνουν θα αναγκαστούν να αναζητήσουν και δεύτερη εργασία.
    Η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι η Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, γεγονός που αντανακλάται με τη διάθεση ποσού ενός δις ευρώ σε καιρούς χαλεπούς οικονομικά. Αν πράγματι είναι έτσι, προκαλεί τουλάχιστον απορία η μεταχείριση που επιφυλάσσεται για το εκπαιδευτικό προσωπικό του εξωτερικού. Απαιτείται δραστική παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με στόχο την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του εξωτερικού μέσω της στήριξης του εκεί υπηρετούντος προσωπικού τόσο σε οικονομικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. Ουσιαστική επιμόρφωση, επιστημονική καθοδήγηση και οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική πολιτεία. Η εικόνα εξαθλιωμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών που προσπαθούν με δυσκολία να επιβιώσουν στις ακριβές μεγαλουπόλεις του εξωτερικού και να μεταλαμπαδεύσουν την ελληνική παιδεία ως σύγχρονοι «πτωχοπρόδρομοι» κάθε άλλο παρά τιμή περιποιεί για τη σύγχρονη Ελλάδα!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 19:58 | ΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

    ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΞΟΔΑ.ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.(ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ Η1Ν1)
    ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΥΣΚΟΛΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ Π.Χ. ΣΤΟ 15%.

    ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.

    ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΠΟΣΟ, ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΚΠΤΩΣΗΣ.

    ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.

    ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ,ΟΠΟΥ ΣΠΑΝΙΩΣ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ,ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, Η ΔΕΝ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:38 | Nomikou Georgia

    Καταργήστε επιτέλους την απαλλαγή που ισχύει για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όταν ο αριθμός τους είναι μικρότερος από 7. Αυτοί οι επαγγελματίες έχουν μηδαμινή φορολογική υποχρέωση πληρώνοντας μόνο 80-200 ευρώ φόρο ανά δωμάτιο ενώ κερδίζουν τεράστια ποσά από την εκμετάλλευση τους. Δεν έχουν καν υποχρέωση υποβολής Φ.Π.Α., τήρησης βιβλίων και δεν τους γίνεται ποτέ έλεγχος. Γνωρίζετε τι ισχύει στην αγορά? υπάρχουν μεγάλες μονάδες στην καλντέρα της Σαντορίνης, στην Οία, τα Φηρά, το ημεροβίγλι που «σπάνε» τον συνολικό αριθμό των δωματίων τους ανά 7άδες δημιουργώντας υποκαταστήματα!!! Υπάρχουν εταιρείες που έχουν απαλλασσόμενα υποκαταστήματα μέχρι και 4 ή 5!!! πως είναι δυνατόν αυτοί που κερδίζουν από το κάθε δωμάτιο 350 έως και 800 κάθε βράδυ τον Αύγουστο, να εξαντλούν τη φορολογική τους υποχρέωση με τόσα λίγα, να μην υποβάλλουν ποτέ! Φ.Π.Α. και να μην έχουν ποτέ έλεγχο. Πως είναι δυνατόν ο νόμος να αφήνει τέτοιο κενό που να επιτρέπεται σε μία εταιρεία ή ιδιώτη να έχει 4 ή 5 απαλλασσόμενα υποκαταστήματα? Προφανώς αυτός ο νόμος δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει μικρούς επιτηδευματίες με μικρά κέρδη, όχι για να φοροαπαλλάσονται Α.Ε. και προσωπικές εταιρείες. Αν ήταν στο χέρι μου θα έβαζα μεγάλες προϋποθέσεις για αυτούς που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα. 1) να είναι αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα και όχι νομικά. 2) να μην έχουν άλλο επιτήδευμα στο όνομα τους. 3) να μην βρίσκονται σε περιοχές πολύ τουριστικές και κερδοφόρες. (π.χ. Καλντέρα Σαντορίνης, Μύκονος κ.λπ.) 3) να μην επιτρέπεται κάποιος να έχει υποκατάστημα στα απαλλασσόμενα και να είναι και αυτά απαλλασσόμενα 7+7=14!!!
    Αυτές είναι απλά οι ιδέες μου και αυτά που βλέπω στο νησί μου. Είναι τρομερά άδικο να ζητάμε να φορολογούνται μόνιμα οι μισθωτοί και να μην θέλουμε να κλείσουμε πρώτα τις τρύπες που υπάρχουν!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:48 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

    Κατ’αρχήν, καλή χρονιά με υγεία και χαρά σε εσάς και την οικογένεια σας. Είμαι ένας νέος ιατρός του ΕΣΥ σε νοσοκομείο της επαρχίας και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που δίνετε αυτή τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διαβούλευσης στους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό νιώθουν, έστω και για μια στιγμή, ότι εκφράζουν τη γνώμη τους προς έναν Υπουργό, ο οποίος είναι στη μοναδική θέση να επηρεάζει όσο κανένας άλλος την καθημερινότητα τους.

    Όσον αφορά το θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των ιατρών ΕΣΥ (που φορολογούνται με 20% και σχεδιάζετε να τις φορολογήσετε με 35%)ήθελα να σχολιάσω-προτείνω τα εξής:

    1) Στην επαρχία η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών που πρωτοδιορίζονται στο ΕΣΥ λαμβάνουν κατά μέσο όρο 1500 ευρώ βασικό μισθό και 700-1000 ευρώ από τις εφημερίες με φορολόγηση 20% πάνω από τις 4. Όμως, οι περισσότεροι ιατροί κάνουν πάνω από 7 εφημερίες το μήνα, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και συχνά ξεπερνούν το πλαφόν αλλά δεν πληρώνονται, γιατί κόβονται τα χρήματα από τον επίτροπο).
    Δηλαδή οι μέγιστες συνολικές αποδοχές τους είναι 2500 ευρώ/μήνα, τις οποίες για να λάβουν θα πρέπει να κάνουν 2 Σαββατοκύριακα το μήνα χωρίς να μπορούν να πάρουν τα ρεπό τους, με ότι αυτό συνεπάγεται λόγω ιατρικής εξουθένωσης εις βάρος των ασθενών.

    2) η ευθύνη του ιατρού ΕΣΥ είναι πολλαπλάσια της ευθύνης ενός δημοσίου υπαλλήλου, γιατί ασχολείται με το ύψιστο αγαθό, την υγεία. Παράλληλα , οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό επιβαρύνουν τον ιατρό με πολλά αλλότρια καθήκοντα, ενώ έχει και την ευθύνη για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων. Αρκετοί ιατροί συχνά υπερβαίνουν τα εργασιακά ωράρια ακόμα και εις βάρος της οικογένειας τους και της προσωπικής ζωής τους.

    3) με άλλα λόγια, για να πάει να δουλέψει σήμερα ένας νέος επιστήμονας στο ΕΣΥ και να προσφέρει ποιοτική φροντίδα υγείας στους πολίτες, θα πρέπει να έχει πολλή όρεξη, οραματισμό και διάθεση αυτοθυσίας, αλλά επειδή δεν είναι ρομπότ, χρειάζεται και αξιοπρεπείς μισθούς.

    Η μόνη νόμιμη δυνατότητα παραπάνω αμοιβής είναι οι εφημερίες. Για το λόγο αυτό σας παρακαλούμε να μην καταργήσετε την αυτοτελή φορολόγηση στους ιατρούς ΕΣΥ (είναι 15000 σε όλη την Ελλάδα), αλλά για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και προάσπισης της δημόσιας υγείας να εξαιρεθούν από αυτό το μέτρο. Τονίζω ότι μιλάμε μόνο για ιατρούς ΕΣΥ και όχι για καθηγητές μεγάλων πανεπιστημίων ή ιατρούς ‘Κολωνακίου’ γιατί αυτοί έχουν πολλούς τρόπους αύξησης του εισοδήματος τους και φοροδιαφυγής.

    4) τέλος, εάν θέλετε να περάσετε το μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι καταργούνται ειδικές φοροαπαλλαγές, μπορείτε να εξαιρέσετε την υγεία και την παιδεία, κάνοντας -για εξισορρόπηση- αυστηρούς ελέγχους στις προμήθειες-σπατάλες των νοσοκομείων, με πρόστιμα για τους παραβάτες και πιέζοντας τα ταμεία να εξοφλούν έγκαιρα προς τις προμηθεύτριες εταιρείες τα συμβόλαια τους, ώστε να αποτρέψουν τις σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις.

    Με τον τρόπο αυτό θα αμβλύνετε τις κοινωνικές ανισότητες, γιατί ο απλός κόσμος θέλει να έχει καλούς ιατρούς και δεν θα αντιδράσει εάν πληρώσει κάτι παραπάνω για την υγεία του (αρκεί τα λεφτά αυτά να αξιοποιηθούν σωστά), ειδικότερα στην επαρχία που ο πολύς κόσμος είναι του ΟΓΑ και δεν διαθέτει λεφτά για ιδιώτες ιατρούς/κλινικές και παραπαιδεία.

    Σας ευχαριστώ

    Με τιμή,
    Ανδρέας Ξάνθης

    Επιμελητής Β’ Παθολόγος ΕΣΥ, Νοσοκομείο Δράμας
    Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ
    Απόφοιτος μεταπτυχιακού διοίκησης μονάδων υγείας ΕΑΠ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:12 | Χριστίνα

    Κύριε Υπουργέ
    Είμαι ειδικευόμενη σε επαρχιακό νοσοκομείο. Δουλεύω περι τις 110 ώρες την εβδομάδα, εκτελώντας 10 εφημερίες ανα μήνα. Στην κλινική όπου και εργάζομαι, η έκαστη εφημερία βγαίνει με 2 άτομα: έναν ειδικευόμενο και ένα νοσηλευτή. Ο επιμελητής συνήθως εκτελεί τις εφημερίες του από το σπίτι. Λόγω έλλειψης προσωπικού, αναγκαζόμαστε οι 2 ειδικευόμενοι του τμήματος να δουλεύουμε εξαντλητικά ωράρια, ξεκινώντας από τις 8 το πρωί ως τις 4 την επομένη ημέρα και συνεχίζοντας το ίδιο ωράριο την επομένη. Πολλές φορές αναλογιζόμαστε για ποιό λόγο προσπαθούμε και αν άραγε αξίζει τον κόπο να θυσιάζουμε τόσα, να ζούμε υπό εξευτελιστικές συνθήκες για να υπηρετήσουμε τον πολίτη. Η απάντηση που δίνουμε συνήθως στον ευατό μας είναι ναι, αναλογιζόμενοι το συνάνθρωπο. Όμως το κράτος δεν είναι δίπλα μας. Ξεκινήσαμε με όνειρα και όρεξη για δουλειά και πλέον το μόνο που νιώθουμε καθημερινά στην πλάτη μας είναι η αδικία. Προσπαθείτε να μαζέψετε τα οικονομικά του κράτους. Κυνηγήστε αυτούς που το κλέβουν, που παίρνουν φακελάκια, δώστε κίνητρα στον κόσμο να τους καταγγείλει. Κυνηγήστε αυτούς που παίρνουν την αποζημίωση της εφημερίας και το προνομιακό ρεπό της επομένης μέρας, εκτελώντας εφημερίες από την ησυχία του σπιτιού τους, όχι εμάς. Οι ειδικευόμενοι είναι δυστυχώς η τελευταία τρύπα του συστήματος, μη τους χτυπάτε άλλο. Μη κόβετε τα φτερά στους νέους διαιωνίζοντας την κατάσταση. Δώστε τους την ευκαιρία να πιστέψουν στο σύστημα και όχι μόνο στις αρχές τους που είναι το μόνο που τους κάνει να συνεχίζουν να δουλεύουν υπό το ισχύον καθεστώς.
    Σας ευχαριστώ,
    Χριστίνα

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:48 | Αλέκος

    «όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.»

    Δηλαδή… δεν προτείνεται η αυτοτελής φορολόγηση!! Αφού θεσμοθετούνται κΑΙ ΠΑΛΙ ορισμοί αόριστοι, που ετσι θα χαρακτηριστούν όσα εισοδήματα για άλλους λόγους δεν θα θέλετε να φορολογηθούν!

    Αλλά εξηγείστε μας κάτι…. ειδικά γιά τα μερίσματα ΑΕ: Πως θα φορολογείται το μέρισμα που φτάνει στον μέτοχο? Στο σύνολό του ΠΑΛΙ, ή θα συμψηφίζεται ο φόρος που ΗΔΗ πληρώθηκε στην πηγή από την ΑΕ? Γιατό, αν ΔΕΝ συμψηφιζεται, αποτελέι τραγέλαφο εφάμιλλο της πολλαπλής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 08:35 | Ifigeneia

    Παρακαλω για τον υπολογισμο του οριου εισοδηματος πανω απο το οποιο θα μειωθουν ή θα κοπουν φοροαπαλεγες, να λαμβανεται υπόψη το συνολικο οικογενειακο εισοδημα και οχι το ατομικο ωστε να προστατευθουν οι μονογονεικες ή διαζευγμενες οικογενειες ή αυτες στις οποιες βρισκει εργασια μονον ο ενας απο τους συζυγους .

    πχ τυπικη οικογενεια με δυο εργαζομενους και δυο παιδια και συνολικο εισοδημα 25.000 Χ 2 = 50.000 , εαν το οριο ειναι 40,000 Ε, δεν θα θιγουν εαν ισχυει το οριο στο ατομικο εισοδημα .
    Μια [μονογονεικη] ομως οικογενεια με 45.000 εισοδημα με 2 παιδια και ίδια παγια εξοδα θα θιγει γιατι οικογενειακο = ατομικο εισοδημα.

    Ειναι κοινωνικα δικαιο να ληφθουν μετρα για την στηριξη και οχι την τιμωρια των οικογενειων οι οποιες βασιζονται στην εργασια μονο ενος φορολογουμενου.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 04:55 | Κάρεν (Κατερίνα) Πολίτη-Piironen

    Είμαι 58 ετών, γιατρός του ΕΣΥ από το 1985, και σήμερα ανήμερα Πρωτοχρονιάς, όπως και χτες την παραμονή και πριν μια εβδομάδα παραμονή Χριστουγέννων, εφημερεύω, είναι 04.40 το πρωί και μόλις τώρα έχω ησυχάσει. Έτσι πέρασε η ζωή μου, χαμένες γιορτές, χαμένες χαρές, γενέθλια των παιδιών χαλασμένα γιατί η μαμά έφυγε ενώ δεν εφημέρευε. Εφημερεύω και θα συνεχίζω μέχρι να πάρω τη σύνταξη, γιατί εδώ στην επαρχία δεν φτάνουν οι γιατροί, όλοι πρέπει να αναλάβουν το βάρος της εφημερίας. Από τα 35 εργάσιμα χρόνια θα περάσω περίπου το ένα τρίτο εφημερεύοντας, δηλαδή 12 χρόνια σε φυλακή ή στην καλύτερη περίπτωση σε κατ’οίκον περιορισμό. Πράγματι μου αξίζει αυτή η τιμωρία, γιατί έχω διαπράξει μεγάλο έγκλημα – κυρίως εις βάρος των παιδιών μου. Στο χωριό μου στη Φινλανδια οι γιατροί χαρακτηρίζουν την εφημερία «ένας μικρός θάνατος». Τώρα αυτή η υποχρεωτική, αγχωτική, εξαντλητική υπερωριακή εργασία θα φορολογηθεί με 42,5%;; Νομίζετε ότι περνάμε τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τις καλοκαιρινές Κυριακές μέσα στο Νοσοκομείο από απληστία; Νομίζετε κύριοι ότι μόνο τα παιδιά που πετάνε πάνω από το Αιγαίο θυσιάζονται για την Ελλάδα; Δέστε τις υπηρεσίες όπου η έλλειψη 24ωρής κάλυψης θα δημιουργήσει κοινωνικά προβλήματα και μην τιμωρείτε αυτούς που με αυτοθυσία κρατάνε την όποια συνοχή έχει απομείνει σ’αυτήν την κοινωνία.