4) Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Ποιες από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν και με τι συντελεστές; Ποιες κατηγορίες εισοδημάτων πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:08 | Γεράσιμος

    Η αυτοτελής φορολόγηση και τα διάφορα επιδόματα καλύπτουν τα παράλογα του εννιαίου μισθολογίου. Η λογική του «όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει πληρώνονται το ίδιο, εφόσον έχουν τον ίδιο βαθμό και την ίδια προϋπηρεσία», είναι εμφανώς χωλή. Ετσι αρχίζουν τα ειδικά μισθολόγια και η επιδοματική πολιτική, αλλά και έτσι φτάνουμε να μιλάμε για το μισθό της καθαρίστριας του υπουργείου οικονομικών.

    Η λογική λέει ότι ο μισθός θα πρέπει να είναι ανάλογος με το ρόλο που καλείται να εκπληρώσει ο καθένας. Οπερ και σημαίνει ότι πρέπει ο κάθε ρόλος να έχει ξεκάθαρα καθήκοντα και υποχρεώσεις, αλλά και τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις πρέπει με τη σειρά τους να έχουν συγκεκριμένη αποζημίωση. Και ο μισθός του κάθε εργαζόμενου να είναι το άθροισμα κάποιου ελάχιστου βασικού συν το άθροισμα των αποζημιώσεων για το ρόλο που καλείται να καλύψει. Με κάποια ελάχιστα ίσως επιδόματα (π.χ. οικογενειακά, επιμορφωτικά, παραμεθωρίου).

    Στις άλλες χώρες το λένε καθηκοντολόγιο. Από πού κι ως πού ο απλός διοικητικός υπάλληλος, μπορεί να παίρνει τα ίδια με τον έφοριακό; Ο θυρωρός του νοσοκομείου με τη νοσηλεύτρια; Επειδή απλά και μόνο δουλεύουν στο ίδιο υπουργείο; Ομοίως και σε κάθε άλλο δημόσιο φορέα.

    Ναι, να φορολογηθούν τα πάντα, αλλά όχι το κάρο μπροστά από το μουλάρι. Προφανώς κάποια επιδόματα/φοροαπαλλαγές είναι παράλλογα, αλλά από την άλλη διαβάζοντας τις προηγούμενες καταχωρήσεις, είδα μερικά πολύ καλά επιχειρήματα για τη διατήρηση κάποιων από αυτών (περιορισμένη διάρκεια εργασίας, εφημερίες των γιατρών, διαβίωση στο εξωτερικό, κλπ). Η λογική μου λέει ότι πρώτα ξεκαθαρίζω το λόγο ύπαρξης κάποιων πραγμάτων και μετά διαγράφω ό,τι θεωρώ άχρηστο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:13 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

    Βάλτε ένα τέλος στα κόλπα της δεκαετίας του 80 κανένας ούτε η εκκλησία ούτε οι αθλητές όλοι στη κλίμακα ΚΑΝΟΝΙΚΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:00 | Γιώργος Μηχιώτης

    Δύσκολο θέμα, κυρίως της διάσπαρτης φύσης των συγκεκριμένων απαλλαγών ή εισοδημάτων. Δύσκολα να τα βάλεις κάτω από την ίδια ομπρέλλα…

    Υπάρχουν απαλλαγές που προφανώς χρειάζονται κατάργηση (επίδομα μουσικού οργάνου?!?!), αλλά και άλλες που δεν γίνεται να καταργηθούν, όπως πολύ σωστά αναφέρουν οι συνομιλητές γιατροί για τις εφημερίες. Δεν μπορούμε να τους σπρώχνουμε στον ιδιωτικό τομέα τη στιγμή που προτιμούν να προσφέρουν στο δημόσιο συμφέρον, μόνο και μόνο για να βγάλει κάποια Ευρώ παραπάνω το κράτος…

    Για τους δημόσιους υπάλληλους, θα πρέπει κάποια απ’ αυτά να ενσωματωθούν επιτέλλους στους μισθούς, οι οποίοι επιτέλλους θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς, με έξτρα εισόδημα γι’ αυτούς που προσφέρουν και λιγότερο στους τεμπέληδες. Αν και αυτό είναι τελείως διαφορετικό θέμα, απ’ αυτό της συγκεκριμένης διαβούλευσης…

    Μεγάλο θέμα είναι η φορολόγηση εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων, από κέρδη στο Χρηματιστήριο και από κέρδη από τυχερά παιχνίδια. Αντίστοιχα οι απαλλαγές από πάσης φύσεως τόκους δανείων ή καρτών, αλλά και ζημιών στο Χρηματιστήριο. λογικό είναι όσοι κερδίζουν περισσότερα να πληρώνουν και περισσότερο, αλλά λογικό είναι και όσοι χάνουν, να απαλάσσονται. Αλλά δεν νομίζω πως το κράτος θα τολμήσει τομή προς αυτές τις κατευθύνσεις, γιατί τα έσοδά του από αυτές τις πηγές είναι κρυφά και «σίγουρα»…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | ΠΟΠΗ

    Προτεινω να μην καταργηθει η αυτοτελης φορολογηση αποζημιωσεων σε περιπτωση καταγγελιας της συμβασης εργασιας μισθωτων απο τον εργοδοτη. Η αποζημιωση αυτη ειναι, τις περισσοτερες φορες, το μοναδικο εισοδημα του απολυμενου για μηνες ή και χρονια μεχρι να ξαναβρει δουλεια.
    Σίγουρα είναι μαλλον αυτονόητο ότι δεν μπορεί να φορολογείται το συγκεκριμμένο ποσό μαζί τις αποδοχές του έτους καταβολής γιατί θα οδηγηθούμε σε υπέρογκους φόρους.
    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | Αλέξανδρος Μπουντούρης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ (2-4 ΕΤΗ). Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΑΥΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΡΙΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΟΤΕΡΟ ΝΟΜΟ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ 1.1.2010. ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Κ.Α. ΠΟΥ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΚΡΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΚΕΙ ΕΞΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΩΝ (ΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ, ΣΤΡ. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΚΛΠ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ, Π.Χ., ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ). ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΞ, Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΦΥΓΟΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ, ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΣΥΝΕΧΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ. Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΥΤΗ, ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ, ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΩΝ 27.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:00 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Λογω της διαλυσης του ΕΣΥ και της ανυπαρκτης εξυπηρετησης σε περιπτωση αναγκης απο κρατικο νοσοκομειο,αναγκαστηκα να κανω ιδιωτικη ασφαλεια για ολα τα μελη της οικογενειας,κοβοντας βεβαια αλλες δαπανες.Η χρησιμοτητα και αποτελεσματικοτητα της φανηκε οταν την χρειασθηκα,και δεν μετανιωσα για την επιλογη μου.Με δεδομενο οτι στο χωρο της υγειας τα πραγματα θα χειροτερευσουν,μηπως πρεπει να αυξησετε,τυχον καταργηση θα ηταν παραλογη,το ποσο της φοροαπαλλαγης για εξοδα ιδιωτ.ασφαλισης?Επισης γνωριζετε οτι σε περιπτωση φυσικης καταστροφης το Κρατος δεν μπορει να ανταπεξελθει σε αποζημιωσεις.Μηπως και σε αυτον τον τομεα πρεπει να δωθουν κινητρα ασφαλισης,αφου το οφελος απο μη καταβολη αποζημιωσεων απο το Κρατος θα ειναι τεραστιο? Για τα δε συνταξιοδοτικα προγραμματα νομιζω οτι ειναι πλεον φανερο και επιβεβλημενο η χορηγηση κινητρων αποκτησης τους οσο ποτε αλλοτε!!Βεβαια αυτα ολα προυποθετουν σωστη και αυστηρη εποπτεια των εταιριων.Σημειωνω οτι δεν ειμαι ασφαλιστης,αλλα υπαλληλος κρατικου νοσοκομειου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:07 | ΠΕΛΩΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Η καταργηση της αυτοτελους φορολογησης ειναι σωστη στην βάση της αλλά η απωλεια του εσοδήματος για τις κατηγοριες των εργαζομένων που ανήκουν σε αυτην τη κατηγορία σε καποιες περιπτωσεις μπορει να ειναι μεγάλη. Πως θα υπάρχει μετά η απαίτηση εχωντας απωλεια εισοδήματος μεχρι και 15% η και παραπάνω να εργάζονται το ιδιο με πριν? Θα πρέπει στην αρχική του εφαρμογή να εξασφαλιστεί η μη απωλεια εισοδήματος με καποια αυξηση ωστε στην συνέχεια να ισσοροπήσει το σύστημα με πληρης κατάργηση των αυτοτελως φορολογούμενων ποσών

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:08 | Dimitris

    Γεια σας

    Παρακαλώ καταργήστε όλες τις φοροαπαλλαγές εκτός απο εκεί που υπάρχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι και λόγοι επικινδυνότητας επαγγέλματος.

    Επίσης καταργήστε η μειωστε σημαντικά το κόστος υπερωριών και επιδομάτων στο δημόσιο. Είναι παράλογο κάποιοι να κάθονται και να πλήρωνονται.

    Ευχαριστώ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:13 | Φ. Ιωαννίδης

    Πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις κατάργηση. Τα όποια κοινωνικά κριτήρια καταστατηγούνται εύκολα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:08 | ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Γιάτην ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας
    θα πρέπει κατά τη γνώμη μου οι ημηδαπές και αλλοδαπες ανώνυμες
    εταιρείες που θα επαναεπενδύουν τα κέρδη τους και αυξάνουν το απασχολούμενο προσωπικό τους θα έχουν μειωμένο συντελεστή φορολόγησης
    σύμφωνα με μιά καθορισμένη κλίμακα μείωσης του συντελεστή φορολογίας
    σε σχέση με τις νέες θέσεις εργασίας.Ο χρόνος διατήρησης των νέων
    θέσεων εργασίας θα είναι 24 μήνες.Σε περίπτωση που η επιχείρηση
    δεν εκληρώσει τα παρά πάνω τότε αυτή θα φορολογηθεί με προσαυξημένο
    το ποσοστό του μειωμένου συντελεστή κατά 50%.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:48 | Βασίλης Παπασταματίου

    Είτε λέγεται μισθός είτε επίδομα, για τον υπάλληλο είναι ένα και το αυτό. Αποτελεί εισόδημα και η θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης για μια κατηγορία επιδομάτων έγινε για να αποφεύγεται η υπερφορολόγηση(με υψηλότερο του μέσου συντελεστή) των επιπλέον αμοιβών συγκεκριμένων ειδικοτήτων που παράγουν έργο σημαντικό (υπάρχουν και τέτοιοι). Αν αυτή η οφέλεια καταργηθεί, μιλάμε α) για ισοπέδωση των αμοιβών και συνεπώς κατάργηση ΚΙΝΗΤΡΩΝ για επιπλέον εργασία και β) ΑΜΕΣΗ ΜΕΙΩΣΗ εισοδήματος. Αν σώνει και καλά πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός του φορολογικών ρυθμίσεων, τότε σε μια 4ΕΤΙΑ να γίνει σταδιακή κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με ταυτόχρονη αύξηση του επιδόματος και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η άποψη ότι μέτρα σαν κι αυτό καταργούν τα προνόμια ειδικών κοινωνικών ομάδων είναι λαϊκίστικη, υποκριτική και στο τέλος αντιπαραγωγική.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:19 | PAPADOPOULOS

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    ΑΚΟΥΣΑ ΧΘΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

    ΟΙ ΟΛΟΙ ΗΗ ΚΑΝΕΝΑΣ.

    ΤΕΛΟΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:32 | Nikos Petr

    Να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση. Οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και επαγγέλματα να ενισχυθούν με απευθείας αντίστοιχη αύξηση του ακαθάριστου μισθού. Αυτό θα έκανε πιο ομοιόμορφο το σύστημα φορολογίας και θα έκλεινε ύποπτα παράθυρα

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:29 | eforos

    Αν βάλετε χέρι στις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές-προνόμια (πχ με τα επιδόματα των τελωνειακών) θα έχετε κάνει ένα σωστό βήμα. Υπάρχουν τρομερές αδικίες στο μισθολόγιο του Δημοσίου.

    Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό ένας τελωνειακός ΤΕ (ούτε καν ΠΕ) να λαμβάνει επιδόματα (με πολύ ευνοϊκή φορολόγηση) και ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ υπερωρίες με αποτέλεσμα ο μισθός του να υπερβαίνει το μισθό καθηγητή πανεπιστημίου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:43 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    Να καταργηθεί πλήρως η αυτοτελής φορολόγηση, πλην των τόκων των καταθέσεων, και όλα τα εισοδόματα από οποιαδήποτε πηγή να φορολογούνται μέσω προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης κλίμακας.

    Από τις φοροαπαλλαγές να παραμείνουν οι οικογενειακές δαπάνες, οι ιατρικές δαπάνες και οι εισφορές υποχρεωτικές και προαιρετικές σε επαγγελματικά ταμεία, που αποτελούν τον τρίτο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:26 | G. Fyllidis

    ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ των φοροαπαλλαγών και περιπτώσεων αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων. Τελεία!
    Είναι η μόνη λύση, τόσο από ηθική άποψη, όσο και από πολιτική και πρακτική.
    ΜΗΝ ΠΕΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ «ΛΟΓΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ», κλπ. Δεν θα μπορέσετε να εφαρμόσετε τίποτα σωστά και θα συνεχίσετε αυτήν την ασυναρτησία, όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις. Γιατί αυτό -το κατά τα άλλα ηθικό επιχείρημα των «λόγων κοινωνικής ευαισθησίας»- θα το εκμεταλλευτούν στην πράξη όχι οι » κοινωνικά αδύνατοι» που χρήζουν αρωγής, αλλά οι πιο «ισχυροί» (μηχανικοί που θα κωλυσιεργούν τις μελέτες και τα έργα, αγρότες ή φορτηγατζήδες που θα κλείσουν τους δρόμους, τελωνειακοί που θα κλείσουν τα τελωνεία, ταξιτζήδες, κλπ., κλπ.) και θα πετύχουν την εξαίρεσή τους κι αυτοί, άδικα. Και θα κάνετε στο τέλος «μία τρύπα στο νερό», όπως πάντα.
    Σκεφτείτε σε πόσο δύσκολη θέση θα βρίσκεστε όταν θα έρχονται οι εκπρόσωποι των διαφόρων φορέων και οργανώσεων και θα σας λένε ότι είναι δίκαιο και το δικό τους αίτημα για εξαίρεση. Γιατί δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να λέει ότι δεν είναι δίκαιο και το δικό τους αίτημα, γιατί δεν υπάρχει κανένας τρόπος συγκριτικής μέτρησης της ηθικότητας των εξαιρέσεων και των φοροαπαλλαγών, γιατί -πολύ απλά- ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞ’ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΗΘΙΚΕΣ. Και τότε εσείς (και οι συνάδελφοί σας) θα γνέφετε καταφατικά και θα τους συμμερίζεστε στο δίκαιο των αιτημάτων τους, και θα του υπόσχεστε δικαίωση στο μέλλον, δημιουργώντας μια χιονοστιβάδα αιτημάτων.
    Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι να βάλεις το χέρι σου στην τσέπη του και να του πάρεις λεφτά είναι άδικο. Ο μόνος τρόπος να το δεχτεί είναι να δει ότι δεν κάνεις εξαιρέσεις, ότι το ίδιο κάνεις με όλους, ότι δεν μεροληπτείς εις βάρος του. Διαφορετικά, θα αισθάνεται αδικημένος και θα αντιδράσει.
    Το να βάλετε εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου είναι μεγάλη παγίδα και ναρκοθετεί την εφαρμογή του. Προσωπικά αν δω εξαιρέσεις θα καταλάβω ότι τίποτε δεν πρόκειται να γίνει. Αν, παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι σοβαροί κοινωνικοί ή άλλοι λόγοι εξαίρεσης, τότε σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κατευθυνθείτε στο να αυξηθούν επιλεκτικά οι μισθοί ή τα επιδόματα, έτσι ώστε να υπάρχει αναπλήρωση εισοδήματος, όχι να παραμείνουν οι φοροαπαλλαγές.
    ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:47 | Σταμάτης

    Προτείνω την κατάργηση όλων. Δώστε επιδόματα όπου χρειάζεται για να είναι απλά και ξεκάθαρα. Η φορολόγηση ίδια για όλους. Μην πάρετε την ευκαιρία να κόψετε παροχές κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά δώστε τα ισόποσα επιδόματα – κάνει το τοπίο πολύ πιο καθαρό, και δεν εξαρτά τις παροχές από τον κάθε φορολογικό νόμο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:15 | ΚΕΦΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΟΜΕΝΩΝ-ΕΞΟΔΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
    1.Με την έννοια ότι η παραπάνω αποζημίωση δεν είναι εισόδημα ενός έτους ,αλλά κατάθεση ζωής και ποσόν προς ανάλωση κατά την περίοδο της ανεργίας,
    2.Κοινωνικά αποδεκτός μισθός είναι το ποσόν των 2.000 ευρώ
    3.Με βάση το ανωτέρω ποσόν ,η ανώτερη αποζημίωση κοινωνικά αποδεκτή και για έναν εργαζόμενο που δουλεύει 30 και παραπάνω χρόνια είναι :
    (2.000 * 14 /12 )*24 = 56.000 Ευρώ
    4.Προτάσεις :
    Α) Στο παραπάνω ποσό να επιβληθεί φόρος-τέλος 5% προς απόδοση στον ΟΑΕΔ ή στον ασφαλιστικό φορέα του απολυθέντος.
    Β) Για αποζημιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω ποσόν και για το υπόλοιπο να φορολογείται με βάση την κλίμακα.
    Π.χ. αποζημίωση 120.000 ευρώ,
    Για τις 56.000 ποσον υπερ ΟΑΕΔ = 56.000 * 5% = 2.800
    Για το υπόλοιπο 120.000 – 56.000 = 64.000 Ευρώ φορολόγηση με την ενιαία φορολογική κλίμακα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:01 | R.

    Το πιό σημαντικό μέτρο.

    Καμία αυτοτελής φορολόγηση επιδομάτων. Κάθε επίδομα είναι εισόδημα και πρέπει να φορολογείται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα. Ακόμη και όταν υπάρχουν κοινωνικοί λόγοι, αυξήστε κάποια επιδόματα. Αλλά ποτέ πιά αυτοτελής φορολόγηση!

    Και μην ξεχνάτε. Πρέπει να ξεκινήσετε από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των βουλευτών για να πείσετε τον κόσμο για τις προθέσεις σας!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:19 | Δημητριος Α. Γερουσης

    πολυ σωστο, να ληφθουν υπ΄οψη ομως ιδιαιτεροτητες οπως αυτες των στρατιωτικων μας ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΜΥΝΑΣ & των αστυνομικων που ξημεροβραδιαζονται στους δρομους

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:32 | Ευσταθίου Βασίλειος

    Κατάργηση κάθε αυτοτελούς φορολόγησης, καθόσον από αυτήν ευνοούνται προνομιακά μόνο συντεχνίες σε βάρος των υπολοίπων πολιτών.
    Για τις φοροαπαλλαγές, απαιτείται διατήρηση προνομίων μόνο σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών κοινωνικά ευαίστθητων, επιλεκτικά και με γνώμονα την προσφρορά τους και τη συνολική τους επιβάρυνση (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ κτλ).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:38 | Διονύσιος Χρύσης

    Ο πρωθυπουργος εχει ζησει στην Σουηδια. Εκει υπαρχει ο προσωπικος αριθμος απο την στιγμη που γενιεσαι. Για το Εθνικο συστημα υγειας, ασφαλεια, δουλεια, τραπεζικο λογαριασμο, εφορια. Να εφαρμοσσθει και στην χωρα μας. Θα λυσει πολλα πρακτικα προβληματα αλλα θα ειναι και πιο ευκολη η διασταυρωση στοιχειων στην Εφορια γιατι τωρα καποιοσ μπορει να εχει 2 η και περισσοτερα ΑΦΜ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:56 | Διονύσιος Χρύσης

    Ναι ναι πρεπει συμφονω απολυτως αλλα και βουλευτικη αποζιμιωση επισης γιατι αλλοιως θα μας αναγκασετε να καταφυγουμε στα δικαστηρια και την Ευρωπαικη Ενωση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:55 | ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

    ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΣΧΕΤΙΣΤΟΥΝ
    ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

    ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΜΕ 100.000,ΟΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΙΧ?
    ΕΝΑΣ ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΜΕ 100.000,ΟΟ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΧ?

    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 06:24 | νικος

    Η αυτοτελης φορολογηση να καταργηθει,αλλα οι φοροαπαλλαγες ειδικα οι σχετιζομενες με ασφαλιση σε ταμεια,υγειας κλπ αναλογων περιπτωσεων οχι

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:21 | Πάνος Μπεκιάρης

    Πλήρης, και καθολική κατάργηση της αυτοτελους φορολόγησης ΧΩΡΙΣ καμμία εξαίρεση!
    Ο νόμος πρέπει να είναι σαφής!
    ΟΧΙ άλλα παραθυράκια! ΕΛΕΟΣ!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 02:08 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΚΑΛΩΣ Η ΚΑΚΩΣ,ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ, ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΟΜΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ Η ΤΑΞΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΕΝΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΣΑΝ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΝΩ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΒΣ, ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟΣ.
    ΤΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΘΝΗΤΟΥΣ?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:49 | Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

    Δεν μπορώ να καταλάβω πώς υπάρχουν λόγοι κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια για να συνεχίσει η αυτοτελής φορολόγηση των επιδομάτων των στρατιωτικών (σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπεγλίτη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μονάδα της Λήμνου) και δεν υπάρχουν για τις άλλες κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων. Όπως έχουν δοθεί για κάποιο λόγο επιδόματα στους στρατιωτικούς για κάποιο άλλο λόγο έχουν δοθεί επιδόματα και στους λοιπούς υπαλλήλους. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι κακώς λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν όλοι οι άλλοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει το πολιτικό θάρρος αυτό να λεγχθεί ευθέως.

    Ήταν σε συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομικών οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Μπεγλίτη και αν ναι γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά κ. Παπακωνσταντίνου;

    Αν στα υπάρξει περικοπή 10% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να υπάρξει περικοπή 10% και στα επιδόματα των βουλευτών (από επιτροπές κλπ).

    Αν θεωρηθούν αποδοχές και μπούν στην κλίμακα τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν θα πρέπει να προσμετρώνται και για τον υπολογισμό της σύνταξης;

    Αν υπάρξει συνυπολογισμός των οδοιπορικών των Δημοσίων Υπαλλήλων στο εισόδημα που θα μπει στην κλίμακα τότε θα πρέπει να μπει στην κλίμακα και το εισόδημα σε είδος των βουλευτών , που προκύπτει από το γεγονός ότι η Βουλή τους διαθέτει κινητά και πληρώνει και για το leasing των αυτοκινήτων τους. Και μην πει κανείς ότι οι δαπάνες αυτές είναι για να επιτελέσουν οι βουλευτές την αποστολή τους γιατί και τα οδοιπορικά είναι δαπάνες που καταβάλλουν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι για να επιτελέσουν την αποστολή τους. (Αν μιλάμε για οδοιπορικά μαϊμου δε χρειάζεται νόμος, μπορούν να κοπούν στο συνολό τους με το ισχύον νομικό πλαίσιο).

    Επίσης, όλος ο βουλευτικός μισθός (η λεγόμενη υποκριτικά βουλευτική αποζημίωση) θα πρέπει να μπει στην κλίμακα και να σταματήσει να φορολογείται αυτοτελώς, είτε συνολικά, είτε κατά ένα μέρος της. Μην σπεύσει να πει κάποιος ότι οι βουλευτές θα παίρνουν έτσι λιγότερα χρήματα, άρα θα είναι πιο ευάλωτοι σε συμφέροντα, γιατί το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για την περίπτωση των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίοι, μάλιστα, δεν αναμένει κανείς να έχουν τις ίδιες υψηλές ηθικές αντοχές με τους πατέρες του Έθνους. Αν παρόλα αυτά ορισμένοι δεν θέλουν να είναι βουλευτές μπορούν να παραιτηθούν ή να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι, στρατιές περιμένουν να τους αντικαταστήσουν.

    Μην θεωρηθεί ότι υπερασπίζομαι τους Δημοσίους Υπαλλήλους, προσωπικά ανήκω στον ιδιωτικό τομέα. Όμως οι πρώτοι Δημόσιοι Υπάλληλλοι (=υπάλληλοι όλων μας) που έχουν ευθύνες για την πορεία και το κατάντημα του τόπου είναι οι βουλευτές.

    ΟΣΟΙ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΊΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ, ΩΣΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΣΚΑΠΟΥΛΑΡΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΡΥΚ ΚΑΙ ΤΕΡΤΙΠΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο Κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Ο Κ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΕΣΤΟΥΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ.

    Υ.Γ. Ελπίζω η «Ανοιχτή Διακυβέρνηση» να αντέξει τη δημοσίευση του σχολίου μου χωρίς να το λογοκρίνει. Αν όχι δεν πειράζει. Η αλήθεια έχει μαγική δύναμη και ξεπηδά από παντού (και από την κάλπη).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:54 | Γιώργος Ν.

    Σωστό μέτρο.
    Αυτοτελής φορολόγηση μόνο σε:
    α) τόκους καταθέσεων,
    β) τόκους ομολόγων,
    γ) σε επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. πολυτέκνων, ατόμων με αναπηρεία κλπ.)
    δ) δικαστικές αποφάσεις εναντίον του δημοσίου (ώστε κάποιος που δικαιόνεται για μία αδικία να μήν επιστρέφει το 40% π.χ. στον υπεύθυνο)
    ε) Προσθήκη των εξόδων μετακίνησης στο εισόδημα ύστερα από αφαίρεση των πραγματικών εξόδων μετακίνησης εκτος έδρας υπαλλήλων. Τα πραγματικά έξοδα να αποδεικνύονται με προσκόμιση αντίστοιχων αποδείξεων στον εργοδότη και να βεβαιώνονται από αυτόν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:27 | Αειφόρος

    Το παρόν κείμενο αναρτάτε στα θέματα Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και Φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων λόγο της συνάφειας των θεμάτων

    Σύμφωνα με την Σύσταση 193 του 2002 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που η Ελλάδα έχει αποδεχτεί αλλά δεν έχει εφαρμόσει:

    «ΙΙ. ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
    6. Για λόγους κοινωνικής αρμονίας, επιβάλλεται να υπάρχουν ισχυροί δημόσιοι και ιδιωτικοί τομείς (της οικονομίας) καθώς και ισχυρός συνεταιριστικός και αλληλοβοηθητικός τομέας, αλλά και άλλες κοινωνικές και μη-κυβερνητικές οργανώσεις. Οι κυβερνήσεις οφείλουν, στα πλαίσια αυτά, να υιοθετήσουν μια ευνοϊκή πολιτική και ένα νομικό καθεστώς, τα οποία να συμφωνούν με την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των συνεταιρισμών, και να έχουν ως βάση τις συνεταιριστικές αξίες και αρχές» ( Συνεταιριστικές Αρχές και Αξίες http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/arxes.pdf )

    Δείτε Σύσταση 193 της ΔΟΕ http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/Sistasi193.pdf

    Σύμφωνα με τα παραπάνω είναι φανερή η ανάγκη ξεχωριστού νομικού καθεστώτος του κάθε τομέα γιατί έχουν διαφορετικούς στόχους.

    Φορολόγηση εισοδήματος νομικών προσώπων και διαφοροποίηση των συντελεστών φορολόγησης των διανεμόμενων και των αδιανέμητων κερδών.
    Οι συνεταιρισμοί που ενεργοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας στον υπόλοιπο κόσμο πέρα από αυτούς που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται σίγουρα στις επιχειρήσεις που περιέγραψε για πρώτη φορά ο κ. Πρωθυπουργός στην περσινή έκθεση της Θεσσαλονίκης, επιχειρήσεις που επανα-επενδύουν τα κέρδη τους και δεν τα κάνουν μερίσματα επενδυτών.
    Μέρος του κοινόκτητου ταμείου τους εκτός από την ανάπτυξη της επιχείρησης αφιερώνεται σε κοινωφελείς υπηρεσίες.

    Έτσι αναγνωρίζεται ο διπλός τους ρόλος επιχειρηματικός και κοινωνικός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    «Η συμβολή των συνεταιρισμών στους κοινοτικούς στόχους αποτελούν θεμελιώδη συνιστώσα για την επίτευξη της Στρατηγικής της Λισσαβόνας ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα εταιρικής μορφής που μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα επιχειρηματικούς και κοινωνικούς στόχους με τρόπο αλληλοενισχυτικό… Υπάρχει συνεπώς σαφή ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες σε κοινοτικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί ότι ο ρόλος των συνεταιρισμών λαμβάνεται πλήρως υπόψη σε όλα τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα» Δείτε παράγραφο 4 http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/KeimenoEE.pdf

    Επίσης αναγνωρίζεται de facto η κοινωνική τους ευθύνη

    «23. Οι εργατικοί συνεταιρισμοί και τα συστήματα συμμετοχής, καθώς και άλλες επιχειρήσεις με την μορφή συνεταιρισμών, φορέων αλληλασφάλισης και ενώσεων, ενσωματώνουν στη δομή τους τα ενδιαφέροντα άλλων παραγόντων και αναλαμβάνουν αυτόματα τις κοινωνικές ευθύνες τους και τις ευθύνες απέναντι στον πολίτη.»

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/el/com/2001/com2001_0366el01.pdf
    Προώθηση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για την εταιρική κοινωνική ευθύνη
    Πράσινη Βίβλος Βρυξέλλες 18.7.2001 COM (2001) 366 τελικό
    Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

    Λόγω του ότι επενδύουν στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών σε χώρες όπως η Ισπανία οι συνεταιρισμοί των 11.000.000 μελών απολαμβάνουν την μισή φορολογία από τις άλλου είδους επιχειρήσεις ( ενδεικτικό video του συνεταιριστικού κινήματος στην Ισπανία που αναδεικνύει ότι πράγματι ενεργοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας http://www.cepes.es/listado.cfm?padre=35&idSeccion=326&idsec=sec_00 )

    Στην Ελλάδα η συνεταιριστική Νομοθεσία αντιμετωπίζει τους αστικούς συνεταιρισμούς ως μια άλλη μορφή επιχειρήσεις επενδυτών σε αντίθεση με τις διεθνές συνεταιριστικές αξίες και αρχές και τους εξαναγκάζει να συμπεριφέρονται έτσι, δεν έχουν την διπλή υπόσταση κοινωνική και οικονομική

    Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων

    Στους αστικούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει μέριμνα διαχωρισμού του πλεονάσματος και τον κερδών, αναφέρονται όλα τα έσοδα ως κέρδη.

    Σύμφωνα με την διεθνή συνεταιριστική νομοθεσία: π.χ. ένας καταναλωτικός συνεταιρισμός διαθέτει όλα του τα είδη προς τα μέλη του στο κόστος ( τιμή αγοράς προϊόντων + λειτουργικό κόστος ). Δεν γνωρίζει όμως τα λειτουργικά κόστη και έτσι χρεώνει τα προϊόντα με μια τιμή ασφαλείας μεγαλύτερη. Στο τέλος της χρονιάς επανακαθορίζει την τιμή προς τα κάτω και επιστρέφει το πλεόνασμα στα μέλη, δηλαδή μέρος των δικών τους χρημάτων που έχουν δώσει. Αυτά τα χρήματα σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα όσων γνωρίζουμε δεν φορολογούνται.

    Η εφαρμογή μιας γνήσιας συνεταιριστικής νομοθεσίας και στην φορολογική Νομοθεσία θα συμβάλλει ως κίνητρο στην δημιουργία τουλάχιστον καταναλωτικών συνεταιρισμών. Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί ως θεσμός αυτοβοήθειας με αυτοχρηματοδότηση στην υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργούν ως κυματοθραύστες στην άνοδο των τιμών, ως ένας εναλλακτικός τρόπος αγοράς που αναγκάζει και τους ιδιώτες να συνετιστούν στην πολιτική πωλήσεων τους, προσφέροντας ένα πρόσθετο σταθεροποιητικό σύστημα στην αγορά, απελευθερώνοντας πόρους για κοινωφελείς έργα για την κοινωνία. Πόρους που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας, αυτή την δύσκολή στιγμή που περνάει, για να ανακατευθύνει από τα Super Market των πολυεθνικών που πουλάνε με κέρδος 150% http://www.greekretail.gr/articles/2418/index.html προς κοινωφελή έργα.

    Δείτε καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί Ευρώπης των 25.000.000 μελών http://www.eurocoop.coop/home/en/default.asp

    Η εφαρμογή μιας γνήσιας συνεταιριστικής νομοθεσίας είναι μια από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που δεν έχει ανταποκριθεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Εταιρείας που θα έπρεπε να εφαρμοστεί από τις 18 Αυγούστου του 2006 http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/KeimenoEE.pdf παραγ. 3.1

    Αυτήν την στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά κατά πόσο εφαρμόστηκε αυτός ο θεσμός http://www.coopseurope.coop/spip.php?article747

    « Οι συνεταιρισμοί φέρνουν πάντα λύσεις σε περιόδους κρίσης»

    Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας « Απαντήσεις για την παγκόσμια Οικονομική Κρίση- Η ανθεκτικότητα των συνεταιρισμών σε περιόδους κρίσης» http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/anthektikotita.pdf
    Η έκθεση του ΔΟΕ υιοθετήθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και με πρότασή του http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/kateyuintiries%20grames.pdf προς την Γ.Σ. ανακηρύχθηκε το 2012 για την προώθηση των συνεταιρισμών και του Διεθνούς Νομικού Πλαισίου που τους διέπει, αναγνωρίζοντας την συμβολή τους στην καταπολέμηση της κρίσης και της σταθερότητας που επιβάλλουν στο οικονομικό στερέωμα Δείτε http://www.ica.coop

    Μια διεθνή πρόταση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το νομικό πλαίσιο των συνεταιρισμών
    http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/kateyuintiries%20grames.pdf

    Αυτή η στιγμή με τις αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου μπορεί να είναι η κατάλληλη να απαντήσουμε στην παγκόσμια οικονομική κρίση όπως τα 800.000.000 μέλη των συνεταιρισμών http://www.ica.coop/coop/statistics.html και υιοθετεί όλη η Παγκόσμια Κοινότητα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:27 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν.

    Ναι στην διεύρυνση του αφορολόγητου στους 35000 ήρωες πολύτεκνους, από 23000€ σε 30000€ για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της πατρίδας, του δημογραφικού.
    Επίσης απαλλαγή των πολυτέκνων από το ετήσιο χαράτσι των τελών κυκλοφορίας ΙΧ (+ του επιπλέον ειδικού φόρου…)για τα μεγάλα 7θέσια των 2000 cc καθότι αγοράστηκαν εξ ανάγκης για να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες γι’αυτές τις οικογένειες και όχι για επίδειξη..
    Ας το καταλάβουν οι πολιτικοί, και επιτέλους ας γίνει πράξη η κοινωνική δικαιοσύνη, για να μην πληρώνουν άδικους φόρους αυτοί που έχουν ανάγκη.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:19 | mesas

    δεν βλέπω και πολλά περιθώρια στο λινκ

    να καταργηθούν:
    -Αποδοχές υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό
    -σχετικά με έκδοση ομολογιακού δανείου
    -Οι τόκοι ενυπόθηκων δανείων αλλοδαπής, τα οποία παρέχονται
    από αλλοδαπούς με εγγραφή υποθήκης σε πλοία ελληνικής
    ιθαγένειας – πολύ χαριστικό ακούγεται αυτό και ..στοχευμένο!
    -καλυμμένες ομολογίες
    -Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και οι οποίοι αποκτώνται από
    επενδυτές μόνιμους κατοίκους αλλοδαπής
    -απαλλάσσεται το δικαίωμα που παίρνουν τα πρόσωπα αυτά
    από την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του περιπτέρου, καφενείου κ.λπ. σε
    τρίτους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:28 | Πάνος

    Συμφωνώ. Για κάποιους κλάδους που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα (πχ Βουλευτές και Υπουργούς, καθώς και σε δικαστικούς, που δικαστικά αναπροσαρμόζουν τις αποδοχές τους με αυτές των προηγουμένων) πρέπει να υπάρξει άμεση ενοποίηση στην ενιαία κλίμακα. Για τους περισσότερους όμως κλάδους αυτό θα πρέπει να έχει σταδιακή εφαρμογή, πχ να εντάσετε στις γενικά φορολογούμενες αποδοχές το 25% το 2010, το 50% το 2011, το 75% το 2012 και το σύνολο το 2013. Αλλιώς προβλέπω να τρέχουν να συνταξιοδοτηθούν οι εφοριακοί, τελωνειακοί, και λοιποί, που άν και έχουν συμπληρώσει το όριο συνταξιοδότησης, παραμένουν στην Υπηρεσία για να μην χάσουν τον 2ο επιδοματικό μισθό.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:16 | Αγγελος Γιακουμής

    Πλήρης κατάργηση φοροαπαλλαγών ή/και αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων σε συνδιασμό με καθιέρωση χαμηλού συντελεστή (10%) φορολόγησης των εισοδημάτων από εργασία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:37 | Γιάννης Ζήσης

    Προς Θεού να μην καταργηθούν οι αναπηρικές φοροαπαλλαγές !
    Για ανθρώπους ειδικών κατηγοριών όπως πχ. ολικώς τυφλοί είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να θιγούν οι δικλείδες ασφαλείας της στοιχειώδους αξιοπρεπούς διαβίωσης.
    Αρκεί που τα προνοιακά επιδόματα έμειναν στάσιμα και που καταργήθηκαν οι περισσότερες εκπτώσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες !!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:44 | Ανδρεας

    Η κατάσταση πρέπει να μείνει ως έχει.
    Αυτά που πρέπει να κοπούν είναι τα εικονικά επιδόματα σε εικονικούς εργαζόμενους !! Δεν πρέπει να επιδόματα να υπερβαίνουν το 300% του μισθού ειδικά όταν αυτός υπερβαίνει τις 5000€.
    Είναι δυνατόν κάποιος να ζει με 1000€ και έχει άλλα 1500€ από επιδόματα δηλαδή να φτάσει στο πόσο των 2500€ και να θεωρείτε πλούσιος και να πρέπει να του κοπούν !! Αν ναι τότε καλύτερα να φύγουμε όλοι.
    Στόχος θα πρέπει αυτό που παίρνει 800 να πάει στα 1800 και όχι αυτός που παίρνει 1800 να πέσει στα 800€.

    Επίσης αν κοπούν τα επιδόματα όπως παραμεθορίου, δυσπρόσιτης περιοχής κλπ ποιος θα πάει εκεί… Έστω ένας εκπαιδευτικός ή μη με γυναίκα και 2 παιδιά. Είναι λογικό κάποιος να τα βγάζει πέρα όταν βρίσκεται μαζί με τους φαντάρους που κρατούν ψηλά τη σημαία σε κάποιο «ξωτικό» νησί και να παίρνει τον ίδιο μισθό (χωρίς τα έξτρα επιδόματα) με κάποιον που είναι στο σπίτι του ή που μπορεί έστω και με πούλμαν να είναι σε 8 ώρες στο σπίτι του.

    Όχι στην ισοπέδωση προς τα κάτω….
    Να γίνουν διορθωτικές κινήσεις ώστε να μην έχουμε 1000€ μισθό και 10000€ επιδόματα……

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Δώστε ένα πλαφόν πχ ως και 3000€/μήνα μισθό (λογική βάση, όχι όμως λιγότερα) και επιδόματα που μαζί με το μισθό δεν ξεπερνούν τις 4500€ σύνολο το μήνα τα επιδόματα να δίνονται κανονικά και με αυτοτελή φορολόγηση, από εκεί και πέρα να υπάρχει αύξηση της φορολόγησης των επιδομάτων και πάνω από 10.000€ μισθό να μην υπάρχουν επιδόματα.

    Αν δεν έχω χρήματα…δεν ξοδεύω… άρα δεν ζω…άρα δεν ζει και ο δίπλα…άρα δεν ζει και το κράτος!

    Φιλικά
    Ανδρέας

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:01 | Σπύρος Αναστασίου

    Η αυτοτελής φορολόγηση στις αποζημιώσεις απόλυσης των εργαζομένων και αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ για κοινωνικούς λόγους, για να αποφύγουμε επιβάρυνση ανέργων και απόμαχων.
    Ειμαι υπαλληλος 37ετη και περιμενω την αποζημίωση όπως όλοι όχι για να περάσω καλά τα επόμενα χρόνια αλλά για να βοηθήσω τα παιδία μου.
    Παιδία τα οποία σπουδάζουν το ένα επαρχία το άλλο Αθήνα ξέρετε πόσοι
    γονείς περιμένουν την αποζημίωση βγαίνοντας στη σύνταξη για να κλείσουν διάφορες τρύπες.
    Παρακαλώ κοιτάξτε με ευαισθησία υποψήφιους συνταξιούχους και απολυμένους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:48 | ΙΩΑΝΝΗΣ Δ

    ΝΑΙ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:48 | Γιώργος

    Πολέμιοι των ελ. επαγγελματιών που ζητάτε την κατάργηση του αφορολόγητου των 10.500: Υπάρχουν ψιλικατζήδες και μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν το ίδιο αφορολόγητο όριο. Αν καταργηθεί ο μεγαλοεπιχειρηματίας θα στενοχωρηθεί να δώσει 1500 ευρώ παραπάνω το χρόνο ή ο φτωχός;;; Ποιός θα πονέσει λοιπόν; Πάλι ο φουκαράς. Αφήστε λοιπόν τους ατομισμούς και μην κοιτάτε μόνο το προσωπικό σας συμφέρον. Αυτή η τακτική άλλωστε μας έφερε εδώ που φτάσαμε σήμερα. Και όχι οι μικροί βιοπαλαιστές. Να καταργηθεί για τους γιατρούς και τους δικηγόρους και τις τράπεζες. Επιτέλους πια

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:56 | Ν.Κ.

    ΠΟΛΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ,
    ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ:
    1.200€ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΖΩΗΣ,ΤΟΚΟΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ(ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ 40% ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010-ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ???),ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ(ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ 90% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ,ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ.
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 80-100.000€ Ή ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
    ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΛΑ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ??????

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΝΟΜΟΙ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, ΑΡΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ…..ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ?????
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.-

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:14 | ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση για όλους και για όλα τα εισοδήματα με συνδιασμό όμως της διατήρησης των φοροαπαλλαγών ανεξαιρέτως. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    Φοροαπαλλαγή για να πάρει κάποιος έχει δαπανήσει ποσά τα οποία αποδίδουν Φ.Π.Α. στο κράτος όπως οι αποδείξεις και οι άλλες απαλλαγές που ισχύουν σήμερα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:43 | κωσταΣ

    Συμφωνω με τη καθολικη καταργηση της αυτοτελους χωρις ομως καμμιας εξαιρεσης.Αλλα πολυ φοβαμαι θα εχουμαι παλι πολλες εξαιρεσεις θα γκρινιαξουν οι παπαδες θα εξαιρεθουν θα γκρινιαξουν οι βουλευταδες θα γκρινιαξουν οι δικαστικοι ,οι ιπταμενοι της πολεμικης αεροποριας κ.λ.π. και ολοι αυτοι θα εξαιρεθουν αυτη ειναι η ελλαδα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:58 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΝΑΙ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:08 | Τσιτωνακης Βασιλης

    Πιστεύω ότι το μέτρο θα επιφέρει μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή παρά οικονομικό ώφελος.(σαν εισπρακτικό μέτρο «καλό» είναι,αλλά εδώ συζητούμε για φορολογικό σύστημα) Το μέτρο αυτό απευθύνεται σε μικρά και μεσαία εισοδήματα και εν πάσει περιπτώσει σε άτομα που δεν φοροδιαφεύγουν.
    Καταργήστε την επιδοματική πολιτική που και άδικη είναι και πολίπλοκη.
    Η καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου με την ενσωμάτωση των (λογικών) επιδομάτων είναι και δικαιότερη κα απλούστερη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:41 | GK

    Θεωρώ ότι κάθε μορφής εισόδημα, επίδομα ή άλλου είδους αμοιβή όπως μετοχές, η άλλες παροχές σε είδος θα πρέπει αφενός να αναφέρονται υποχρεωτικά στην φορολογική δήλωση και αφετέρου να φορολογούνται όλες προστιθέμενες στο φορολογούμενο εισόδημα και μάλιστα με ενιαία κλιμακα.
    Ακόμη και οι κοινωνικές λεγόμενες παροχές (πολυτεκνικό επίδομα κ.λ.π του οποίου είμαι δικαιούχος πρέπει επίσης να φορολογούνται). Αυτό θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό των κριτηρίων με τα οποία χορηγούνται τα διάφορα επιδόματα (πχ επίδομα ενοικίου, υποτροφίες, επίδομα θέρμανσης,κ.λ.π). Η πιθανή απώλεια που προκύπτει εφόσον θεωρείται ότι πράγματι εξυπηρετεί έναν κοινωνικό σκοπό μπορεί να αναπληρωθεί με αύξηση του αντίστοιχου επιδόματος. Για τον ίδιο λόγο θεωρώ ότι θα πρέπει να φορολογούνται στην ενιαία κλιμακα και οι εφημερίες των γιατρών και αν πραγματικά θεωρείται ότι με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται η προ έτους συμφωνία, ας αναπροσαρμοσθεί η αμοιβή της εφημερίας (παρεπιπτόντως η δικαιολογία ότι η ωριαία αποζημίωση της εφημερίας είναι το 0,6 της αποζημίωσης των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων δεν ευσταθεί γιατί στους γιατρούς αυξήθηκαν σημαντικά οι βασικοί μισθοί στην τελευταία αναθεώρηση και ενσωματώθηκε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των διαφόρων επιδομάτων). Όσο δίκαιο και σωστό είναι όμως να φορολογούνται όλες οι παροχές και τα επιδόματα με ενιαία κλίμακα άλλο τόσο δίκαιο είναι αυτά να χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό της χορηγούμενης σύνταξης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει τα χορηγούμενα επιδόματα (εκτός των βασικών, τέκνων, σπουδών κ.λ.π) να ενσωματωθούν στους βασικούς μισθούς ώστε να υπολογίζονται στον καθορισμό της σύνταξης.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:25 | Σ.Π.

    1.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ
    ΓΙΑΤΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΝΑ ΓΙΝΗ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ.
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ.
    2.ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 20-25% ΙΔΙΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:50 | Παναγιώτης

    Να φορολογηθούν οι επιδοτήσεις των αγροτών, δείτε στην ιστοσελίδα http://www.e-enisxyseis.gr/ τα εξωπραγματικά ποσά που παίρνουν. Παίρνουν 50.000, 100.000, 150.000, 35ο.οοο και πάνω αφορολόγητες επιδοτήσεις. Έχει αναφερθεί και η εφημεριδα agrenda με κεντρικο θέμα »Επιδοτούμενοι μαχαραγιάδες» agrenda 16/5/09(http://www.agronews.gr/content/view/47389/41/lang,el/.

    Δειτε ενδεικτικα τα μεγαλύτερα ποσά.

    ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 1.242.360,00
    Δ.Δ.Νέου Μαρμαρά ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 730.161,46
    ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 848.410,00
    ΚΡΕΚΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΡΕΑΤΩΝ Δ.Δ.Πέρνης ΚΑΒΑΛΑΣ 343.535,01
    ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΖΑΡΚΑΔΟΧΩΡΙΟΥ Ζαρκαδοχώριον ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 625.147,20

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:07 | Ζορμπάς

    Δεν έχει καμμία αξία η δημόσια διαβούλευση αν δεν ξέρουμε για τι ποσά μιλάμε. Φιλολογική συζήτηση επί της φραστικής διατυπώσεως αυτών είναι για κανένα φιλολογικό καφενείο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:08 | Γιαννης Π.

    Προτεινω να μην καταργηθει η αυτοτελης φορολογηση που προκυπτει με τεκμαρτο τροπο απο την εκμεταλλευση ενοικιαζομενων δωματιων, μεχρι ενα ανωτατο αριθμο, πχ 5,6 ή 7 σε αγροτικες , ημιαγροτικες περιοχες ή νησια με μικρο πληθυσμο. Στις περισσοτερες τετοιων περιπτωσεων οι ιδιοκτητες/εκμεταλλευτες ειναι ηλικιωμενοι με περιορισμενη δυνατοτητα τηρησης βιβλιου εσοδων-εξοδων, πραγμα που θα οδηγησει σε προσθετα εξοδα για προσληψη Λογιστη ή σε επιβολη αδικων προστιμων για λαθη στην συμπληρωση των βιβλιων. Φυσικα θα πρεπει να ειναι υποχρεωτικη η εκδοση αποδειξεων σε πελατες. Σε περιπτωση που το συνολικο εισοδημα με βαση τις αποδειξεις ειναι μεγαλυτερο απο το τεκμαρτο να φορολογειται το μεγαλυτερο ποσο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:45 | ΗΛΙΑΣ ΧΕΙΛΙΔΗΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ,ΙΔΙΩΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ. Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΙΑΙΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.