4) Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Προτείνεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια.

Ποιες από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να διατηρηθούν και με τι συντελεστές; Ποιες κατηγορίες εισοδημάτων πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορολογούνται αυτοτελώς;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:33 | Μανώλης Λουμπούνης

    Καλησπέρα σας.
    Θεωρώ μάλλον περιτό να επαινέσω την πρωτοβουλία αυτή να δοθεί βήμα για έκφραση απόψεων στον πολίτη. Ακόμα και αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα και οι αιτιάσεις του, είναι σαφώς ένα βήμα μπροστά.
    Θέλω να αναφερθώ στο θέμα της διακοπής τηα αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των Ιατρών ΕΣΥ. Είμαι γιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, μισθοδοτούμαι μεν ως Ιατρός ΕΣΥ, αλλά δεν έχω εφημερίες. Κάνει όμως εφημερίες η σύζυγός μου, Ιατρός ΕΣΥ νεογνολόγος Παιδίατρος σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών – Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, περίπου 8 κάθε μήνα, πολλές φορές με τρείς η τέσσερις αργίες που σημαινει ότι η οικογενειακή ζωή της οικογένειας πάει περίπατο.
    Το θέμα έχει πολλές πλευρές: 1. Σύμφωνα με τον Ν3754 οι εφημερίες των Ιατρών ΕΣΥ φορολογούνται αυτοτελώς με 20%. Αν οι εφημερίες θεωρηθούν εισόδημα, αυτό το μέρος της συμφωνίας καταστρατηγείται, όπως συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Υγείας (έστω της προηγούμενης κυβέρνησης, η πολιτεία έχει συνέχεια, δεν μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος ότι αυτό το συμφωνήσατε με την προηγούμενη κυβέρνηση).
    2. Εχει αποφασισθεί, αυθαίρετα, το ωρομίσθιο των εφημεριών να είναι ίσο με το 0,0059 του βασικού μισθού κάθε Ιατρού, σε -αντισυνταγματική-αντίθεση με το ωρομίσθιο υπερωριών όλων των άλλων δημοσίων υπαλλήλων που είναι το 1/65 του βασικού μισθού τους. Ηδη δηλαδή, άν ένας άλλος δημ. υπάλληλος π.χ. αστυνομικός θα δούλευε 24 ώρες συνέχεια θα έπαιρνε ως αποζημίωση -κρατήστε το αποζημίωση- περίπου 60% περισσότερα χρήματα απο ένα Ιατρό ΕΣΥ. Δεν βάζω εδώ θέμα σύγκρισης της φύσης της εργασίας (ευθύνη, stress κ.λ.)
    3. Τα χρήματα που δίδονται στον Ιατρό ΕΣΥ για τις εφημερίες που πραγματοποιεί είναι «αποζημίωση έναντι υπερωριακής εργασίας και όχι μισθός έναντι του συνήθους οκταώρου ενός εργαζόμενου.» Αποζημίωση σημαίνει ότι σου αποδίδονται έναντι της ζημίας, σωματικής και ψυχικής που προκαλείται στον εργαζόμενο, αφού αυτός αναγκάζεται (τονίζω το αναγκάζεται, οι εφημερίες των Ιατρών ΕΣΥ είναι υποχρεωτικές απο τον Νόμο) να εργαστεί υπερωριακά, πέρα απο τα φυσικά και σωματικά του όρια, πολλές φορές χωρίς την θέλησή του και συχνά σε συνθήκες ακραίες (ΕΚΑΒ, μονάδες εντατικής θεραπείας κ.λ.). Αν φορολογηθεί αυτή η αποζημίωση, αφού έτσι και νομικά θεωρείται, είναι σαφές ότι φορολογείται η ζημία που σου προκλήθηκε και όχι το εισόδημά σου, αφού εισόδημα είναι μόνο αυτό που αποκτά κανείς απο την νόμιμη οκτάωρη εργασία του οπουδήποτε. Κανονικά θα έπρεπε η αποζημίωση αυτή να ήταν τελείως αφορολόγητη, αφού όλοι δέχονται ότι είναι έναντι ζημίας καί όχι έναντι εργασίας: η εργασία εξαντλείται στο οκτάωρο.
    Κατανοώντας την συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξη την συμμετοχή στην φορολογία και των εφημεριών, με βασική όμως προϋπόθεση την αποζημίωσή τους με το ωρομίσθιο των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή με το 1/65 του βασικού τους.
    4. Το επιστέγασμα της όλης αδικίας είναι η διαφορετική λογιστική διαδικασία που απαιτείται για την πληρωμή των εφημεριών: κάθε χρόνο πρέπει να προεγγράφεται ένα ποσό στον πρϋπολογισμό για τις εφημερίες των Ιατρών ΕΣΥ, με αποτέλεσμα την μόνιμη τα τελευταία χρόνια καθυστέρηση της πληρωμής τους με συνέπεια επισχέσεις εργασίας των Ιατρών, διακοπές λειτουργίας Νοσοκομείων, οικονομικά προβλήματα των Ιατρών (το οικογενειακό εισόδημα διαταράσσεται έντονα, αφου ο καθένας ρυθμίζει την ζωή του μέ βάση τα εισοδήματά του, που όμως τά μισά απο αυτά έρχονται, πολλές φορές με έξη μήνες καθυστέρηση). Να αλλάξη η νομοθεσία, ώστε οι εφημερίες των Ιατρών, που έτσι κι αλλιώς είναι σταθερό ποσό κάθε χρόνο, (αφού ο αριθμός των Ιατρών που εφημερεύει είναι ίδιος, ανεξάρτητα απο το πόσοι υπηρετούν σε μιά μονάδα), να δίδεται με την ίδια διαδικασία με εκείνη τής μισθοδοσίας. Αυτό θα έχη σαν αποτέλεσμα την ομαλότερη ροή των αποπληρωμών και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.
    Τελειώνοντας, με την κατάθεση αυτών των απόψεων, δεν θέλω να υποστηρίξω ότι μόνον οι Ιατροί του ΕΣΥ πρέπει να μήν φορολογούνται για τις εφημερίες, και όλες οι άλλες κατηγορίες εργαζομένων να φορολογούνται: πρέπει να εξετασθεί καθε περίπτωση ξεχωριστά, με γνώμονα το γιατί δίδεται κάθε έξτρα αμοιβή η επίδομα και ποιά λύση αποτελεί την δικαιότερη: μην ξεχνάτε ότι ανατροπή αυτού του καθεστώτος της αυτοτελούς φορολόγησης κάποιων κατηγοριών εισοδημάτων θα μειώση ίσως το οικογενειακό εισόδημα 4000 και 5000 ευρώ με ανάλογες συνέπειες στην καταναλωτική ικανότητα της οικογένειας, που αυτό με την σειρά του σημαίνει χαμηλότερη κατανάλωση, λιγότερο ΦΠΑ, λιγότερα έσοδα για το κράτος.
    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:42 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ Μ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ ΣΕ Δ.Υ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:10 | Γιώργος Κ.

    Σε ότι αφορά τους αναπήρους (τυφλούς, κινητικά κ.α.), να έχουμε πάντα υπόψιν, πως, τα αφορολόγητα που έχουν ή τα όποια επιδόματα παίρνουν, συνήθως δεν μπορούν να ισοσταθμίσουν τα πάμπολλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους.

    Εάν κάποιος δεν το βιώσει στο κοντινό του περιβάλλον, δεν μπορεί να κατανοήσει σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση τις ανάγκες που προκύπτουν.

    Έχουν γίνει βήματα προόδου. Οι όποιες οικονομικές ενισχύσεις (επιδόματα κ.λ.π.) και τα αφορολόγητα τους, είναι απλώς μία υπενθύμιση της πολιτείας πως τους σκέφτεται και προσπαθεί να τους ενισχύσει.
    Διότι σε πρακτικά επίπεδα, σαν χώρα, νομίζω πως ίσως χρειαζόμαστε έως και δεκαετίες για να φτάσουμε στα επίπεδα πρόνοιας άλλων χωρών της Ευρώπης.

    Οι ανάπηροι είναι άτομα με κάποιες ιδιαιτερότητες, κρατούν ψηλά την περηφάνια τους, παρότι αντιμετωπίζουν περισσότερα πρακτικά προβλήματα καθημερινότητας από τους υπόλοιπους, αλλά χρειάζονται και ένα κράτος σύμμαχο, συμπαραστάτη και δίκαιο υπερασπιστή τους.
    Σε τέτοιες περιπτώσεις το κράτος φανερώνει την ευαισθησία του και την διάθεση του για ομαλή κοινωνική συνοχή.

    Για αυτό δεν πρέπει να θιγούν σε καμία περίπτωση δικαιώματα των αναπήρων. Θα πρόκειται για φοβερή οπισθοδρόμηση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:35 | Νίκος Καβελαράς

    Κάθε περίπτωση αυτοτελούς φορολόγησης έχει κάποια αιτία.
    Ενδεικτικά:
    Για τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεως τη διατήρηση ρευστού στις Τράπεζες στην Ελλάδα.
    Για την αποζημίωση λόγω απολύσεως του ιδιωτικού υπαλλήλου το ότι δεν αποτελεί εισόδημα, είναι αποζημίωση.
    Οσες αναφέρονται σε μισθούς ευνοούν τον εργοδότη, είτε είναι επιχειρήσεις είτε το ίδιο το Δημόσιο.
    Ο εργαζόμενος αποβλέπει στον ΚΑΘΑΡΟ μισθό που θα εισπράξει και έτσι ο εργοδότης καταβάλλει τελικά μικρότερο μεικτό μισθό όταν ο φόρος εισοδήματος είναι μικρός.
    Επομένως αύξηση της φορολογίας του μισθωτού με ένταξη στην κλίμακα είτε θα αυξήσει τον μεικτό μισθό (εάν ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα αυτή) είτε θα δημιουργήσει κοινωνική ένταση από τους θιγόμενους.
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Εξέταση κάθε μίας περιπτώσεως χωριστά και ένταξη στην κλίμακα μόνον εκείνων των περιπτώσεων όπου η αυτοτελής φορολόγηση είναι πράγματι αδικαιολόγητα χαριστική για τον φορολογούμενο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:43 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΡΚΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΙΣΘΟ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:56 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει γενικόλογα πάνω σε τίτλους άρθρων, αλλά μόνο επι συγκεκριμένων διατάξεων σχεδίου νόμου, απο την ερμηνεία των οποίων (γραμματική,συντακτική, τελολογική κ.λ.π.)μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
    Γιατί δεν δημοσιεύετε το νομοσχέδιο να το μελετήσουμε και να διατυπώσουμε τις απόψεις μας;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:11 | Εύα

    Την αυτοτελή φορολόγηση σίγουρα δεν ανακάλυψαν οι μισθωτοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι καλούνται σήμερα με το μέτρο αυτό να υποστούν μία μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος μέχρι και 500 ευρώ, αλλά οι πολιτικοί και οι «σύμβουλοί» τους, ως ένα ακόμα τέχνασμα για να δίνουν αυξήσεις που ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταργηθούν. Το μισθό και τα επιδόματα που παίρνουμε όσοι έχουμε διοριστεί στο δημόσιο με αξιοκρατικές διαδικασίες (ΕΣΔΔ,ΕΣΤΑ και μέχρι ενός βαθμού από το ΑΣΕΠ) δεν τον κλέψαμε από κανέναν. Απεναντίας βρισκόμαστε σε μία μόνιμη κατάσταση ομηρίας από την επιδοματική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, που άλλοτε χρησιμοποιούν τα επιδόματα για ψηφοθηρικούς σκοπούς και άλλοτε για να καλύψουν δημοσιονομικές τρύπες που ανοίγουν όχι από μισθούς, αλλά από προμήθειες..,μπόνους,αισχρή οικονομική διαχείριση κλπ.
    Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και η μείωση των επιδομάτων θα επιφέρει περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, της μοναδικής ίσως μερίδας του καταναλωτικού κοινού που δύναται να συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς, λόγω της ασφάλειας που έχουν από το αναγκαίο κακό της μονιμότητας.
    Κάποτε αυτό το κράτος θα πρέπει να κατανοήσει ότι η φορολογική πολιτική με μισθωτούς και συνταξιούχους δεν οδηγεί σε δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά εντείνει την κοινωνική ανισότητα και οδηγεί ορισμένη μερίδα πολιτών σε εξαθλίωση και άλλους σε αθέμιτο πλουτισμό.
    Τέλος καλό θα ήταν η κυβέρνηση να θυμηθεί τις προεκλογικές τις υποσχέσεις για τους μισθωτούς και τη δρυμεία κριτική που ασκούσε στην προηγούμενη κυβέρνηση για το πάγωμα των μισθών και για την υψηλή φορολόγηση χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:48 | am

    Για λόγους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση (ή η απαλλαγή από τη φορολόγηση) όλων των εισοδημάτων που προέρχονται από αμοιβή εργασίας τακτικής ή έκτακτης μορφής όπως αμοιβές βουλευτών, αρχιτεκτόνων-πολιτικών μηχανικών, βραβεία ιπποδρομιών-επιβράβευσης αθλητών, εισοδήματα δημάρχων-βουλευτών, αμοιβές σε ξένα συγκροτήματα, αμοιβές ποδοσφαιριστών/ καλαθοσφαιριστών (η αμοιβή πρέπει να κατανέμεται στα χρόνια που προβλέπει το συμβόλαιο), τελωνειακών-εφοριακών-χημικών, ναυπηγοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, επίδομα γιατρών/νοσηλευτών που εκτελούν υπηρεσία με αεροπορικά μέσα, εφημερίες γιατρών ΕΣΥ, επιδόματα Δημοσίων Υπαλλήλων, οι αμοιβές ΔΣ, αμοιβές επιτροπών κλπ.
    • να παραμείνει αυτοτελής φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ζημία όπως από αποζημιώσεις απόλυσης υπαλλήλων και αποζημίωσης αγροτών λόγω φυσικής καταστροφής και μόνο, κ.α.
    • να γίνει μηδενική η φορολόγηση στις αποζημιώσεις που στοχεύουν στην ανάκτηση πραγματοποιημένου κόστους όπως αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων στο εξωτερικό ή εκτός έδρας μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού ανά χώρα/πόλη (και όχι σαν % του μισθού, το οποίο πρέπει καταργηθεί, ή το υπερβάλλον να μπεί στην κλίμακα του εισόδημα)
    • να παραμείνει αυτοτελής φορολόγηση όλων των εσόδων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη, ή τη ρευστότητα της αγοράς όπως τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα από πώληση μετοχών μη εισηγμένων εταιρειών, στα εισοδήματα από ομόλογα-κινητές αξίες-τόκους τραπεζών κλπ
    • να καταργηθεί άμεσα η αυτοτελής φορολόγηση κερδών από τυχερά παιχνίδια όπως των κερδών από Λαχεία/ΟΠΑΠ κλπ
    • να καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών όπως Πλανόδιοι λιανοπωλητές, οδηγοί Ταξί, Οδηγοί φορτηγών, Κάμπινγκ, Ενοικιαζόμενα δωμάτια, Αγρότες κλπ και να ενταχθούν στις υποχρεώσεις προσωπικών επιχειρήσεων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:27 | Γιάννης Ρήγας

    Συμφωνώ απόλυτα με το προτεινόμενο μέτρο με την προϋπόθεση ότι το εφάπαξ ή η είσπραξη αναδρομικών ποσών δε θα φορολογηθούν ως εισοδήματα του έτους πληρωμής τους αλλά θα κατανεμηθούν στα έτη που αναλογούν και θα φορολογηθούν με τους αντίστοιχους συντελεστές. Αντίθετα να θεωρείται φορολογητέο εισόδημα η δωρεάν κατανάλωση αγαθών ή υπηρεσιών που απολαμβάνουν μερικές κατηγορίες υπαλήλων (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) ή να απαγορευτούν ώστε να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση όλων των φορολογούμενων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:44 | μιχαηλ ποσποτικης

    K. Υπουργε εσεις και η κυβερνηση σας απολυτα υπευθυνη για τις φοροαπαλ
    λαγες τις υψηλες εθελουσιες εξοδους, π.χ αγραματοι στο λιμανι φευγουν
    με250.000 ευρω ,Ο.Τ.Ε , ΔΕΗ ΑΥΤΟΙ παιρνουν 13000 κιλοβ. τζαμπα, το 4% των ανωνυμων, τα πλαστα τιμολογια των μεγαλων, ορα ΚΟΥΡΗΣ και ειχε κανει νομο για να απαλλαγει απο παρομια περιπτωση ο ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΤΟ 1985,
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΥΤΟ.δινεται μισθους στην Ε.Ρ.Τ ΠΟΥ δεν παιρνουν ουτε οι
    ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ Υ.Π.Α.π.χ σε τι ειναι ειδικος ο ΠΕΥΚΙΑΝΑΚΗΣ και παιρνει
    αυτα τα χρηματα απο την Ε:Ρ:Τ.ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ ΜΗΝ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ
    ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΣΕ ΥΜΕΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΤΟΥΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ
    ΛΥΠΑΣΘΕ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΡΦΑΝΟΙ ΔΙΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΚΛΕΙΠΩΝ ΔΙΟΡΙΖΑΙ ΤΗΝ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ Ο Ρ… ΚΑΙ Ο Ψ… ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:43 | Χρυσόγελος Μ

    Κύριε Υπουργέ,

    είμαστε εκπαιδευτικοί εγώ και η σύζυγος μου με 7 παιδιά που πιστέψαμε στη νέα σας Κυβέρνηση, αλλά αρχίζετε να μας πληγώνετε σιγά-σιγά…

    Πρώτα με το ΕΤΑΚ, που το σταματήσατε στο 6ο παιδί!(για εσάς είτε 6…, είτε 16 παιδιά το ίδιο επίδομα, τις ίδιες ανάγκες έχουν;;; τι και αν μπήκαμε στη διαβούλευση φωνή βοώντος!!! Δυστυχώς για τα μάτια η διαβούλευση! )

    Δεύτερο, διαβάζω στις εφημερίδες ότι χθες στη Βουλή δηλώσατε… και το οικογενειακό μέσα στο όριο των 2000 Ευρώ!, μα είναι δυνατό, κ. Υπουργέ ποιους τιμωρείτε και ποιους επιβραβεύετε; Ξέρετε από ποια χρονολογία το οικογενειακό επίδομα είναι σταθερό και πόσο είναι;;;

    Πριν μερικά χρόνια πήγαινα στην Εφορεία, στο Υπουργείο Οικονομικών και διαμαρτυρόμουν γιατί είχα μεγάλες επιστροφές φόρου άνω των 500000 δρχ. τότε… και αργούσαν να μου τα επιστρέψουν, γιατί έπρεπε να γίνει και 2ος έλεγχος. Μετά από λίγο άλλαξε ο νόμος, ήλθε ο σημερινός άθλιος φορολογικός νόμος που θεωρεί τεκμήριο για περεταίρω φορολόγηση το 4ο παιδί… και έτσι άρχισα σιγά- σιγά να πληρώνω φόρο (αντί επιστροφής) χωρίς να αλλάζουν τα εισοδήματα μου … αντιθέτως ο αριθμός των παιδιών μου αύξαινε!

    Ήλθε η Κυβέρνηση της Ν.Δ πριν 5 χρόνια… και δυστυχώς ο Υπουργός Οικονομικών έμεινε στο δρόμο που χάραξε… ο κ. Χριστοδουλάκης!, για να είμαστε όμως ειλικρινείς έδωσε σε όλα τα κλιμάκια ένα πρόσθετο αφορολόγητο1000 Ευρώ καταργώντας όμως συγχρόνως πλήθος εκπτώσεων δαπανών με αποδείξεις (αυτή η κατάργηση εμάς τους πολύτεκνους πλήττει…).

    Αποτέλεσμα το:
    2000 πήρα πίσω 687.378 δρχ,
    2001 πήρα πίσω 290.160 δρχ ,
    2002 πλήρωσα συνολικά 1.283549 δρχ,
    2003 πλήρωσα » 3250Ευρώ,
    2004 πλήρωσα » 3600Ευρώ,
    2005 πλήρωσα » 4021Ευρώ,
    2οο6 πλήρωσα » 5.245 Ευρώ
    2007 πληρώνω συνολικά 6.252Ευρώ
    2008 πλήρωσα » 5.867 Ευρώ… και ας έχω 7 παιδιά!!!
    Σημείωση: αν είχα 10 παιδιά( με τα ίδια εισοδήματα) θα πλήρωνα φόρο 5052 Ευρώ!

    Αυτό κ. Υπουργέ, είναι το φορολογικό μας σύστημα… Αν κάποιος δε υπολογίσει και τους έμμεσους φόρους που πληρώνει με το ΦΠΑ(με την αγορά των πολλών προϊόντων, λόγω της μεγάλης του οικογένειας) μπορεί να καταλάβει εύκολα, πόσο ο πολύτεκνος γδέρνεται από την Εφορεία…
    Και πώς να μην πληρώνω τόσα, αφού κάθε εισόδημα (του ειλικρινούς φορολογούμενου) πάνω από τα 23.000 ευρώ πάει στο συντελεστή φορολόγησης 40%! Με βλέπουν γνωστοί συνάδελφοι και με δουλεύουν …τυχερέ, με τόσα παιδιά δεν θα πληρώνεις καθόλου φόρο.
    Κύριε Υπουργέ, αν ζούσα σε μία άλλη χώρα της Κοινότητας δεν θα χρειαζόταν να δουλεύω από τα πολλά επιδόματα των παιδιών που ισχύουν εκεί ….εδώ κάνουμε 2η και 3η δουλειά για να πληρώνουμε την Εφορεία!.
    Αυτό που μας πειράζει όμως κυρίως, είναι το ειρωνικό ύφος και ο εμπαιγμός που υφιστάμεθα από την εξουσία…
    Γιατί λοιπόν η οικογένεια μου, οι οικογένειες των πολυτέκνων, οι οικογένειες των μισθωτών να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι… έχουν οι οικογένειες μας καμία σχέση με μίζες, με σκάνδαλα, με παράκτιες εταιρείες, ή μήπως εμείς κάναμε τα “golden boys” των 600.000 ευρώ και δεν το γνωρίζουμε;

    Το δίκαιο είναι: να θεσπισθεί φορολογική απαλλαγή 20.000 ευρώ για το 4ο προστατευόμενο τέκνο και 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το 5ο και επί πλέον τέκνα από την φορολογία εισοδήματος, καθώς, το κόστος για το Κράτος είναι ελάχιστο, η δε απαλλαγή αυτή θα επιτρέψει στις πολύτεκνες οικογένειες να ξεφύγουν από τον κίνδυνο της μόνιμης φτώχειας και του εν δυνάμει κοινωνικού αποκλεισμού στον οποίο περιέχονται από την οικονομική κρίση και την κάθετη αύξηση του κόστους ζωής.

    Με τιμή

    Χρυσόγελος Μανώλης
    Ηλεκτρολόγος Μηχ. ΕΜΠ
    ΑΦΜ : 025352810

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:00 | ΒΑΝΝΑ ΠΑΡΙΩΤΟΥ

    ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ ΑΛΛΑ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ- ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΚΛΠ. ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΠΩς ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΖΩΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΔΙΟΤΙ 1) ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ , ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΛΠ.
    2) ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕς ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ
    ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕς ΟΠΩΣ ΠΧ. ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΟΤΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

    Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΜΩΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΔΙΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΙΑΙΟ ΤΡΟΠΟ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:37 | Δημήτρης Κουγιουμουτζής

    Κύριε Υπουργέ,
    θα ήθελα να σχολιάσω το θέμα της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ της ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ.

    Θεωρώ ότι η κατάργηση της Αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) της εφάπαξ αποζημίωσης που παρέχεται λόγω διακοπής της σχέσης (ΑΠΟΛΥΣΗΣ) θα είναι η πλέον ανάλγητη αντιμετώπιση των εργαζομένων.

    Ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα με την συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, η φορολόγηση της ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ πλήττει σε υπέρμετρο βαθμό τους εργαζομένους μισθωτούς που χρόνια τώρα συνεισφέρουν ευσυνείδητα χωρίς νά έχουν την δυνατότητα να αποκρύψουν τίποτα.

    ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ 20%ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ.

    Σας ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:54 | Βροχίδης Ιωάννης

    Συμφνώ με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης . Οι δε λόγοι κοινωνικής ευαισθησίας ή αντικειμενικά οικονομικά αίτια , θα πρέπει να ερμηνευθούν στενά , έτσι ώστε να υπαχθούν οι λιγότερες δυνατές περιπτώσεις .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | Γιώργος Κ.

    Μια διευκρίνιση σχετικά με την αποζημίωση εξωτερικού την οποία λαμβάνουν στρατιωτικοί, λιμενικοί, διπλωμάτες, διπλωματικοί υπάλληλοι για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους στο εξωτερικό. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται για να καλυφθεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης σε χώρες του εξωτερικού και στο σύνολο της ξοδεύεται στο εξωτερικό όπου βρίσκεται αυτός που την λαμβάνει. Εφόσον ληφθεί ως εισόδημα που αποκτάται στην Ελλάδα και φορολογηθεί με ενιαίο συντελεστή τα χρήματα που λαμβάνονται για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης στο εξωτερικό δεν θα επαρκούν για να καλύψουν το κόστος διαβίωσης των οικογενειών μας στη χώρα όπου διαμένουμε προσωρινά. Θα πρεπει λοιπόν ή να εξακολουθήσει να φορολογείται με το σημερινό ποσοστό αυτοτελώς (νομίζω 15%) ή να αυξηθεί ώστε τελικά τα χρήματα της αποζημίωσης που λαμβάνονται στο εξωτερικό να είναι τα ίδια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:55 | Φώτης Σιμάτος

    Ναι, συμφωνώ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:18 | Κωνσταντινος Παπανικολαου

    Αγαπητοι κυριοι,

    Δεν νοειται αυτοτελης φορολογιση στις σημερινες καπιταλιστικες κοινωνιες αν θελουμε να μιλαμε για ισονομια. Επομενως καμμια αυτοτελης φορολογιση σε κανενα κλαδο και για κανενα επαγγελμα. Να ειστε σιγουροι οτι σε οποιον δεν αρεσει θα αλλαξει εργασια. Οι υπολοιποι θα προσαρμοστουν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:24 | Σωκράτης Τραγόστης

    Αντιπαρέρχομαι τα αυτονόητα για τη χρησιμότητα της διαβούλευσης και υπογραμμίζω την εμπιστοσύνη που επιδεικνύεται στη συγκεκριμένη διαδικασία, πιθανή αποτυχία της οποίας θα ενίσχυε μια νέα αποστασιοποίηση από τα κοινά…
    Καταθέτω την άποψη μου για το ζήτημα της φορολόγησης της Αποζημίωσης Υπηρεσίας Αλλοδαπής των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών.
    Πρόκειται για αποζημίωση που καταβάλλεται για την «κάλυψη των υψηλών αναγκών διαβίωσης», στέγασης καθώς και διδάκτρων των παιδιών των συγκεκριμένων υπαλλήλων.
    Η αποζημίωση αυτή διαφέρει από Αρχή σε Αρχή του εξωτερικού, ακριβώς επειδή προσαρμόζεται, δυνάμει διεθνών δεικτών, στις απαιτήσεις διαβίωσης των χωρών όπου διαπιστεύονται οι διπλωματικοί και οι λοιποί υπάλληλοι του Υπουργείου των Εξωτερικών. Δεν είναι ούτε μισθός, ούτε επίδομα…
    Στην αποζημίωση αυτή επιβλήθηκε αυτοτελής φορολόγηση ύψους 15% το 1997, η οποία συνοδεύτηκε από δύο συναπτές αυξήσεις 7,5% + 7,5% (σε δύο εξάμηνα) για να αντισταθμιστεί η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ απώλεια αξιοπρέπειας που συνεπαγόταν για τους υπηρετούντες εκείνη την περίοδο υπάλληλους των Αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
    Ακολούθησαν δεκάδες προσφυγές οι οποίες οδήγησαν σε αμετάκλητες αποφάσεις που δικαίωναν τους υπαλλήλους του Υπ. Εξωτερικών.
    Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τις δικαστικές αυτές αποφάσεις, οδηγήθηκε (μόλις προ ολίγων μηνών) με μεγάλη καθυστέρηση στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολογήσεως και στην επιστροφή στο προ του 1997 καθεστώς, ορίζοντας ως ημερομηνία έναρξης την 1-1-2010.
    Εκτιμώ ότι αυτή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος και στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου. Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί ολόκληρη 12ετία, ο χρόνος που χρειάστηκε δηλαδή η Διοίκηση να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες της Υπηρεσίας και να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα.
    Είναι βέβαιο ότι οι κανόνες μιας υγιούς εργασιακής σχέσης δεν μπορούν να μεταβάλλονται συνεχώς. Είναι εκ των προτέρων γνωστές και επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να κάνουν τις επιλογές τους.
    Υπό συνθήκες αναλογίας αποζημιώσεως/πραγματικών αναγκών ένα προς δύο (κυρίως στη στέγαση και στα δίδακτρα) που ισχύουν σήμερα καλό είναι να το σκεφθεί κανείς διπλά πριν επιχειρήσει οποιαδήποτε μορφή φορολόγησης στη συγκεκριμένη αποζημίωση.
    Η επιτυχία, συνεπώς, του υπό συζήτηση σχεδίου εξαρτάται από τον αν θα κερδηθεί το στοίχημα της δίκαιης μεταχείρισης (συμβολή στα δημόσια οικονομικά στο μέτρο των δυνατοτήτων) και –το κυριότερο- της εμπιστοσύνης προς τις πράξεις τις Διοικήσεως.
    Με ειλικρινής ευχές για την επιτυχία του εγχειρήματος…
    Σωκράτης Τραγότσης

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:10 | Μητσούλας Δημήτριος

    Επιτέλους πρέπει να γίνει.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    kυριε ΥΠΟΥΡΓΕ 1)ταβερνες.βαρ.γυραδικα.ξενυχταδικα.δεξιωσεις .κυκλωμα γαμων φωτογραφοι.καφετερειες.μπουζουκια.ΓΙΑΤΡΟΙ.ΤΕΝΤΑΔΕΣ.ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ Κ.Λ.Π ΠΕΙΑΣΤΕ τους επι τελους

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:58 | Νίκος Στουπάκης

    Να καταργηθούν τελείως οι φοροαπαλλαγές, χωρίς εξαίρεση, εκτός από ελάχιστες π.χ. σε ανάπηρους με χαμηλό εισόδημα. Οι εξαιρέσεις στο παρελθόν έγιναν πλάγιος τρόπος για κραυγαλέες ανισότητες ανάμεσα στους πολίτες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:41 | Alex

    Αν είναι να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση για όλους να καταργηθεί,αλλά αν μείνει έστω και ένας απέξω τότε θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.Και βάρδα να μην μείνουν έξω οι κύριοι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ τότε θα έχουμε κοινωνική έκρηξη με απρόβλεπτες συνέπειες.Η όλοι λοιπόν η κανένας.Ποιός έχει τα κότσια να το κάνει?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:04 | ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Εφαρμοστε τον ΦΜΑΠ ΣΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΥΛΗΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ . ΠΟΥ ΘΥΣΑΥΡΙΣΑΝ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ.ΦΟΥΣΚΩΣΑΝΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΟΡΤΩΣΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ Η ΕΦΟΡΙΑ’ ΨΥΧΟΥΛΑ.ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:16 | Στεφανος Σγουρος

    Κυριε Υπουργε,

    Θεωρω κατ αρχας πολυ θετικη την πρωτοβουλια σας να «ακουσετε» τις αποψεις των φορολογουμενων πολιτων.Ευχομαι και ελπιζω η ενεργεια αυτη της παρουσης Κυβερνησης ,να συνεχιστει σ’ολα τα θεματα και να μην μεινει στα»χαρτια»( Συνηθες Ελληνικο φαινομενο).

    Οσον αφορα το θεμα της καταργησης των φοροαπαλλαγων , πιστευω οτιειναι μια σωστη και δικαιη προταση και θα ηθελα να προτεινω:
    α)να υπαρξουν επιτελους οι ΙΔΙΟΙ κανονες για ολους τους εργαζομενους ( τοσο στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ οσο και στον ΔΗΜΟΣΙΟ με την ευρεια εννοια τομεα).
    β)Οιφοροαπαλλαγες να αφορουν ΟΛΕΣ τις κατηγοριες εργαζομενων .ΟΧΙ εξαιρεσεις για τους εχοντας την δυναμη πολιτικης επιροης η αλλων συμφεροντων.Πχ Βουλευτες, δικαστες, εφοριακοι, αθλητες,δημοσιογραφοι, κλπ.
    Αυτο θα δειξει στους πολιτες την θεληση σας για μια δικαιη και ΙΣΟΝΟΜΗ αντιμετωπηση ολων. Διαφορετικα , μην περιμενετε την αποδοχη και ενεργη συμμετοχη των πολιτων.
    γ)Οι παροχες σε ειδος/ υπηρεσια. πρεπει η να καταργηθουν ( πχ ΟΤΕ, ΔΕΗ , μεταφορα προσωπικου με κρατικα αυτοκινητα-στρατιωτικοι κλπ ) η να θεωρουνται ως τεκμαρτο εισοδημα και να φορολογουνται.
    δ)Οι εξαιρεσεις – και για μειωμενο ποσοστο ανα περιπτωση- να αφορουν μονο σε συγκεκριμενες κατηγοριες που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ υπαρχουν σχετικοι λογοι :
    -κοινωνικοι,εργαζομενοι στο εξωτερικο,
    – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ απο καταγγελια της συμβασης εργασιας εργαζομενου,κλπ.
    ε)Να μην επιτρεπετε οποιαδηποτε θεσπιση μελλοντικων παροχων η φοροαπαλλογων -ΜΕΤΑ την εφαρμογη των ενιαιων κανονων/ νομου αυτου- απο Διοικητες ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ/ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ του Δημοσιου Τομεα.Ελεγχος απο Υπουργειο Οικονομικων, Απασχολησης και δημοσιευση στο διαδικτυο της αιτιολογημενης προτασης.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:03 | ΒΔ

    Τι σημαίνει «όταν δεν επιβάλλονται από αντικειμενικά οικονομικά αίτια»; π.χ. το 50% των ΔΕΤΕ των τελωνειακών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
    Ο λόγος είναι επειδή τα ΔΕΤΕ καταβάλλονται για την κάλυψη πρόσθετων δαπανών στις οποίες οι τελωνειακοί υποβάλλονται για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και για το λόγο αυτό δεν έχει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος. Αυτό δεν είναι αντικειμενικό οικονομικό αίτιο;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:20 | kolias spyros

    Θέλω να σχολιάσω την πρόθεση της κυβέρνησης για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών Ε.Σ.Υ. Πρίν μερικούς μόλις μήνες υπεγράφη η συλλογική σύμβαση και απαράβατοι όροι για την σωστή λειτουργία των νοσοκομείων και την αναστολή των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των ιατρών, ήταν εκτός των άλλων να μή θιγεί το 20% στη φορολόγηση των εφημεριών και ή μη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης. Οι νοσοκομειακοί ιατροί συναισθανόμενοι την κοινωνική τους ευθύνη απεμπόλησαν πολλές χρόνιες διεκδικήσεις τους για το δημόσιο συμφέρον και υπέγραψαν αυτή τη συλλογική σύμβαση που σαφώς τους αδικεί αλλά ήταν χρήσιμη για να δοθεί λύση λόγω της στενότητας της οικονομικής κατάστασης.
    Επιλέον οι εφημερίες των γιατρών θεωρούνται υπερωρίες. Πληρώνονται με τιμή 40% λιγότερη από τις υπερωρίες των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων. Επί πλέον φορολογούνται με 20% αυτοτελώς. Δηλαδή συνολικά 60% παρακράτηση. Αν η κυβέρνηση θέλει να τις φορολογήσει μαζί με το εισόδημα ας αποκαταστήσει πρώτα την αδικία σε σχέση με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. Επίσης πρέπει να γίνει νέο ιατρικό μισθολόγιο που να μη προσβάλει την επιστημοσύνη και την αξιοπρέπεια των νοσοκομειακών ιατρών. Θεωρώ οτι τυχόν κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών θα ανοίξει τους ασκούς του αιόλου, θα παραλύσει την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και θα παραλύσει κάθε φιλοτιμία και ενθουσιασμό των υπαρχόντων ιατρών ΕΣΥ (χάρη σάυτά δουλεύουν τα νοσοκομεία). Τέλος για να έχουμε αναβαθμισμένο σύστημα υγείας και καλές ιατρικές υπηρεσίες πρέπει να έχουμε ιατρούς ΕΣΥ με τουλάχιστον αξιοπρεπείς μισθούς, που να ανταποκρίνονται στην επιστημονική τους κατάτριση και στο προσφερόμενο τους έργο.
    με εκτίμηση, ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:53 | Κώστας Μπάκουλας

    Όλα τα εισοδήματα κάτω από ενιαία φορολογική κλίμακα, η οποία όμως θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό.

    Μοναδική εξαίρεση θα πρέπει να αποτελέσει η αποζημίωση απόλυσης η οποία δεν πρέπει να φορολογείται καθόλου, αφού δεν αποτελεί εισόδημα, αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Θα μπορούσε όμως να επιβληθεί ένα τέλος επί του ποσού της αοζημίωσης, το οποί θα βαρύνει τον εργοδότη και θα αποτελεί πόρο του ΟΑΕΔ για τα επιδόματα ανεργίας και την εκπαίδευση των ανέργων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:35 | panagiotis

    Αυτοτελη φορολογηση
    ολα τα εισοδηματα στην κλιμακα εκτος το εφ απαξ και την αποζημιωση
    που κανονικα δεν επρεπε καν να φορολογειται με 20%

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:53 | Μαρία Κουφουδάκη

    Καμία εξαίρεση σε φοροαπαλλαγές και ειδική φορολόγηση.Οι εξαιρέσεις είναι πρόκληση για τους μισθωτούς των 2000 ευρώ που αποτελούν τον εύκολο στόχο για κάθε κυβέρνηση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:43 | Μιχαήλ Σπανός

    ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.Αν το κράτος θέλει να βοηθήσει ειδικές κατηγορίες πολιτών να το κάνει χωρίς να ανοίγει παράθυρα στο φορολογικό σύστημα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:04 | Κώστας Σ.

    Είναι δίκαιο μέτρο να μην εξαιρείται κανείς από τη φορολογία, πλην των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

    Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιά ποσά ακριβώς θα φορολογούνται στην κλίμακα, διότι υπάρχουν εκατοντάδς διαφορετικές περιπτώσεις φοροαπαλλαγής και όλοι θα προσπαθήσουν πλαγίως να εξαιρεθούν της φορολόγησης. Π.χ. υπάρχουν ποσά που δίνονται μηνιαίως σε δημοσίους υπαλλήλους και στις σχετικές ΚΥΑ αναφέρεται ότι δεν αποτελούν αποδοχές αλλά κάλυψη εξόδων ή οδοιπορικών και αυτά δεν φορολογούνται καθόλου (0%). Θα μπουν πλέον στην κλίμακα? Να γίνει ξεκάθαρη αναφορά για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και έμμεσες εξαιρέσεις.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:45 | Δημήτρης Καπετανάκης

    Πολύ καλό μέτρο, όμως να ισχύσει για ΟΛΕΣ τις φοροαπαλλαγές.
    Επιτέλους πρέπει να σοβαρευτούμε, κι όχι μόλις αναγγέλεται ένα σωστό μέτρο να αρχίζουν αμέσως οι εξαιρέσεις.
    Σήμερα 24/12/2009 άκουσα στο δελτίο της ΝΕΤ στις 15:00 ότι ήδη θα εξαιρεθούν:
    α)Το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων
    β)Κάποια επιδόματα στρατιωτικών κ.λ.π.

    ΓΙΑΤΙ να εξαιρεθούν; Εισόδημα δεν είναι σαν κι αυτό που βγάζουν όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες; Οι άλλοι δηλαδή που το όποιο εισόδημά τους δεν εξαιρείται είναι κορόιδα; Δεν είναι ίσοι ως προς το νόμο με τους προνομιούχους που θα εξαιρεθούν;

    Φοβάμαι ότι αν αρχίσουν αμέσως οι «εξαιρέσεις» θα δημιουργηθεί ένα αίσθημα αδικίας με αποτέλεσμα πάλι να κοιτάνε όλοι πως θα φοροδιαφύγουν, ενώ αν το μέτρο ισχύσει ομοίως για ΟΛΟΥΣ, τότε θα υπάρξει αίσθημα ευθύνης στα πλαίσια της ισοπολιτείας.
    Ειδ’ άλλως, όσοι τυγχάνουν φοροαπαλλαγών, θα πιέζουν δικαίως, στα πλαίσια της μη διακρισης, να εξαιρεθούν και εκείνοι.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:35 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΑΛΙΑΓΚΑΣ

    Δεν είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε μία φορολόγηση των μερισμάτων εισόδημα δηλαδή που έχει ήδη φορολογηθεί.
    Είναι δυνατόν έναε συστηματικός σοβαρός μακροπρόθεσμος επενδυτής των 500 – 1000 μετοχών μιας π.χ τραπεζικής μετοχής να φορολογηθεί στην κλίμακα;
    Για παράδειγμα ένας μισθωτός ή συνταξιούχος των 2000€ , ο οποίος κατέχει από μακροπρόθεσμη επένδυση 1000 μετοχές της ΕΤΕ , 1000 μετοχές ΔΕΗ και 1000 μετοχές του Τ.Τ και έχει και ένα μηνιαίο εισόδημα από την μίσθωση μιάς γκαρσονιέρας στην καλλιθέα 300€ / μήνα , μπορείτε να μας πείτε πόσο φόρο θα πληρώσει;

    14 x 2000€ = 28.000€
    300 χ 12 = 3600€ από το μίσθωμα
    1000 μετοχές ΕΤΕ Χ 1,2€ ΜΕΡΙΣΜΑ =1200€
    1000 μετοχές ΔΕΗ Χ 1,2€ ΜΕΡΙΣΜΑ =1200€
    1000 μετοχές ΤΤ Χ 0,60€ ΜΕΡΙΣΜΑ =600€
    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ = 34.600€
    Εάν αυτός ο φορολογούμενος δηλώσει και τα μερίσματα θα έχει ένα φόρο από 30-40% δηλαδή 900-1200€ απομειούμενο έσοδο από τα μερίσματα.
    Είμαστε σοβαροί; H επένδυση σε μετοχές αποτελεί συμμετοχή στην περιουσία της επιχείρησης. Ο μέτοχος είναι επενδυτής. Που θέλετε να διοχετεύεται η πλεονάζουσα ρευστότητα ενός σοβαρού συνειδητοποιημένου πολίτη; Στις πιστωτικές για αγορές εσωρούχων και διακοποδανείων στην Μύκονο; Δεν είναι δυνατόν να αποθαρρύνετε τους όποιους μικροεπενδυτές έχουν παραμείνει στην αποεπένδυση. Είναι το τελευταλιο που χρειάζεται αυτή η Χώρα και η Οικονομία της.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:13 | paschalis g. dedousis

    Είμαι εκπαιδευτικός αποσπασμένος στη Γερμανία. Χρόνια ακούμε για την αύξηση του επιμισθίου. Και τώρα σκέφτεστε να φορολογήσετε με ενιαίο τρόπο το συνολικό μας εισόδημα, μειώνοντας τις συνολικές μας απολαβές και αυξάνοντας λογιστικά το επιμίσθιο;
    Αλήθεια, γνωρίζετε ότι το περσινό εφάπαξ βοήθημα των 300 ευρώ – αντί της αύξησης που δεν δόθηκε στους δημοσιους υπαλλήλους- που «εισέπραξα» ως χαμηλόμισθος εκπαιδευτικός μού ζητείται να επιστραφεί; Μάλλον δεν μού ζητείται, απλώς με ενημερώνουν ότι θα παρακρατηθεί από τον μισθό του Ιανουαρίου.
    Η παιδεία πάνω απ όλα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:25 | ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:25 | ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των αποζημιώσεων ένεκα απόλυσης μισθωτών. Αντίθετα πρέπει να αυξηθεί το αφορολόγητο τουλάχιστον στα 40.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ σήμερα). Για τα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:39 | ΝΙΚΟΣ

    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:41 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    Οι φοροαπαλλαγές πρέπει να είναι ίδιες για όλους τους φορολογούμενους.
    Επίσης θα πρέπει να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από όλους και να φορολογούνται οι πάντες με βάση την εννιαία φορολογική κλίμακα

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:38 | Dionisis Vasilopoulos

    Θα έπρεπε να εμπίπτουν σε κανονικό φόρο οι αποζημιώσεις εθελούσιας εξόδου εφόσον σε αυτές δεν περιλαμβάνεται και το κανονικό εφάπαξ που δικαιούται ο υπάλληλος.
    Άρθρο 5->7 Να μην υπάρχει απαλλαγή
    Άρθρο 13->14 Να μην υπάρχει απαλλαγή. Για την ακρίβεια είναι προκλητικό να υπάρχει αμοιβή. Ήδη
    το γεγονός ότι εκπαιδεύονται χωρίς κόστος σε κάτι που θα έπρεπε από μόνοι τους να μάθουν
    (τουλάχιστον οι κάτω των 50) είναι αρκετό.

    Επίσης να αυξηθεί ο φόρος στους αθλητές κατά 5% (αυτοί τουλάχιστον δεν φοροδιαφευγουν).

    Να ξεκαθαρίσει επιτέλους τι θα γίνει με τις καταθέσεις. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι
    θα φορολογηθεί η κατάθεση ως εισόδημα. Δηλαδή εάν έχουν 50.000 ευρώ στην άκρη, θα
    πληρώσουν π.χ. φόρο 20.000 ευρώ (με 40%). Τη 2η χρόνια το ίδιο, μέχρι να εξαφανιστεί
    όλη η κατάθεση!!!!! Και πιστέψτε με δεν είναι λίγοι

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:33 | ΓΡ

    Με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως εκείνων που υπηρετούν σε αποστολές εκτός Ελλάδος η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
    Θα πρέπει όμως όχι μόνο να καταργηθούν οι φοροαπαλλάγές και η αυτοτελής φορολόγηση αλλά και να φορολογηθούν εισοδήματα που δε φορολογούνται π.χ. η εκχώρηση εταιρικού αυτοκινήτου σε στελέχη (σε μη εργάσιμες ώρες/για μη επαγγελματική χρήση κατά τα βρετανικά πρότυπα), η παροχή στέγης (με κάποιες εξαιρέσεις), η κάλυψη εξόδων κίνησης, καταναλωτικών δαπανών μέσω εταιρικής πιστωτικής κάρτας, τροφής (με κάποιες εξαιρέσεις) είναι στην πραγματικότητα εισόδημα γι’ αυτόν που τα λαμβάνει και θα έπρεπε να φορολογείται ανεξαρτήτως του ύψους της παροχής. Το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για την παροχή μετοχών και stock options σε εργαζόμενους.
    Από την άλλη η φορολόγηση της αποζημίωσης για την απόλυση εργαζόμενου δεν θα πρέπει να φορολογείται για κοινωνικούς λόγους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:28 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΝΟΘΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΙΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΠΟΤΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ .ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΟΠΩΣ ΠΧ ΟΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ. ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ. ΜΕΣΑ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ 980 ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ Σ ΕΝΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΣΦΥΚΤΙΑ. ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ 980 ΠΕΡΙΠΟΥ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ. ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΧΕΡΙΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:15 | ΠΗΓΙΑΔΙΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Η κατάσταση και η θέση της Κυβέρνησης δραματικά δύσκολη.
    Δεν πάει άλλο.Οι συνθήκες φωνάζουν η ΤΩΡΑ η ΠΟΤΕ,η ΤΑΝ η ΕΠΙΤΑΣ.
    Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει την μοναδική ευκαιρία να προσφέρει
    στον τόπο και να μείνει στην ιστορία.
    Για τοσυγκεκριμένο θέμα.ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
    ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ και φορολόγηση όλων των
    εισοδημάτων με ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα.
    Τον τρόπο για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών
    και πολυτέκνων μπορεί να την βρεί εύκολα.Το δύσκολο είναι να αφαιρέσης και όχι να δώσεις.
    Θεσμοθέτηση ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ για όλες της κατηγορίες των Δημοσίων
    υπαλλήλων.Αυτό που ισχύει σήμερα είναι απαράδεκτο είναι άδικο και
    ανήθικο να αμείβονται με υψηλούς μισθούς προϊόντα συντεχνειών και
    συναλλαγών της Πολιτικής Εξουσίας με τους πολίτες.
    Βέβαια για να πεισθούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα των μέτρων
    θα πρέπει να ξεκινήσετε την κατάργηση των φοροαπαλλαγών-επιδομάτων
    και εισοδημάτων αυτοτελούς φορολόγησης από το σπίτι σας ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ.
    Αλήθεια τι ακούσαμε εχθές από τα ΜΜΕ.ΚΟΥΦΑΘΗΚΑΜΕ,ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑΜΕ με
    τους μισθούς των δημοσιογράφων της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΡΤ.Μεροκάματο ίσον
    με τον μηνιαίο μισθό δημοσίου υπαλλήλου ΠΕ,Πολλαπλάσιο της αμοίβής
    του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ και πολλών άλλων,και με μία
    εκπομπή την εβδομάδα σε πολλές περιπτωσεις.Οτι και να ειπωθεί για να δικαιοληγήσει αυτήν την κατάστασει δεν πρόκειται να πείσει ότι η
    προσφορά αυτών των δημοσιογράφων είναι αντάξια των αμοιβών τους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:19 | Βαγγέλης

    Θέλω να σχολιάσω την πρόθεση της κυβέρνησης για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών των γιατρών Ε.Σ.Υ. Οι εφημερίες των γιατρών θεωρούνται υπερωρίες. Πληρώνονται με τιμή 40% λιγότερη από τις υπερωρίες των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων. Επί πλέον φορολογούνται με 20% αυτοτελώς. Δηλαδή συνολικά 60% παρακράτηση. Αν η κυβέρνηση θέλει να τις φορολογήσει μαζί με το εισόδημα ας αποκαταστήσει πρώτα την αδικία σε σχέση με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους. Συνυπολογίσετε και την ευθύνη και το άγχος του γιατρού που δεν ξεπληρώνεται με τίποτα για να καταλάβετε πώς η πολιτεία επιβραβεύει τους γιατρούς για το κοινωνικό έργο τους !!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:14 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Θα έπρεπε να υπάρχουν όσο το δυνατό περισσότερες φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα, όπου το κοινωνικό κράτος υστερει(παιδεια,υγεια, παροχές προς παιδιά, ηλικιωμένους, ατομα με ειδικές ανάγκες κλπ).

    Εχω ετήσιο κόστος ιδιωτικού παιδικού σταθμού 5.000€. Δεν επαρκούν οι δημότικοι/δημόσιοι να δεχθούν τα παιδια όλων μας. Γιατι δεν φοροαπαλλασσεται το ποσό αυτό; Μηπως έχω άλλη επιλογή;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:29 | Δημήτρης Τσότσος

    Αναφέρομαι στο άρθρο 6 Κ.Φ.Ε. 1 15α (πρεβευτές/διπλωματικοί):
    Προτείνω να απαλλάσσονται από φόρο όλα τα εισοδήματα και Ελλήνων υπηκόων που παρέχουν υπηρεσίες (μισθωτές ή ελεύθερου επαγγελματία) σε οργανισμούς, εταιρείες του εξωτερικού, πληρώνονται από αυτούς και κατά συνέπειᨻεισάγουν» χρήμα στη χώρα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:36 | ΚΕΝΤΡΙΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Ε.Λ.Μ.Ε.
    Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ντύσελντορφ, 01.12.2008
    Ταχ. Δ/νση: Heerdter Sandberg 12,
    ΠΡΟΣ: 1. Γραφ. Υπουργού κ.Διαμαντοπούλου Α.
    40549 Düsseldorf 2. Γραφ. Υφ/ργού κ.Χριστοφιλοπούλου Ε
    Τηλέφωνο: 0211- 551114 3. Γραφ. Υφ/ργού κ.Πανάρετου Ι.
    Telefax: 0211- 30187882 4. Γραφ. Ειδ. Γραμ. κ. Δραγώνα Θ.
    5. Γραφ. ΔΙΠΟΔΕ κ. Κρέτσα Α.
    Email : elmenrw@yahoo.gr ΚΟΙΝ. : ΟΛΜΕ

    Αξιότιμοι κ. Υπουργέ, κ.Υφυπουργοί, κ. Ειδικέ, κ. Προϊσταμένη.
    Μολονότι το ψήφισμα αυτό αποτελεί την πρώτη επαφή της Γενικής συνέλευσης των καθηγητών που υπηρετούν αποσπασμένοι στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και θα θέλαμε γι’ αυτό να θίγει ευρύτερα ζητήματα λειτουργίας των σχολείων μας, εντούτοις θα επικεντρωθούμε εν πρώτοις σε ζητήματα οικονομικής υφής, ελπίζοντας σ’ ένα ευρύτερο και δημιουργικό διάλογο στο μέλλον.
    Τα δέκα τελευταία χρόνια οι επιπρόσθετες αποδοχές (επιμίσθιο) που μας καταβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση των εξόδων μας στην αλλοδαπή παραμένει στάσιμο, πράγμα που σημαίνει μείωση τουλάχιστον 20% με βάση τον πληθωρισμό.
    Οι δύο προηγούμενοι Υπουργοί παιδείας υποσχέθηκαν αύξηση 9% που δεν έγινε ποτέ. Βουλευτές της σημερινής κυβέρνησης με επερωτήσεις τους στη Βουλή αναγνώριζαν το δίκαιο αίτημά μας.
    Το επιμίσθιο που παίρνουμε φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15% όπως και αυτό που παίρνουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι εκτός του ότι παίρνουν κατά πολύ μεγαλύτερο επιμίσθιο έχουν και άλλα προνόμια (επίδομα στέγασης, επίδομα οικογενειακών βαρών κ.α.).
    Στις 25.09.2009 ψηφίστηκε νόμος που αναφέρει «απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των επιπρόσθετων αποδοχών που καταβάλλονται για κάλυψη δαπανών στην αλλοδαπή των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών. Ισχύει για ποσά που καταβάλλονται από 01.01.2010 και μετά.»
    Με την πεποίθηση ότι αναγνωρίζετε το σοβαρό έργο που ασκείται από τους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε κοινωνικό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να συντηρήσουν οι Ελληνόπαιδες του εξωτερικού τη γλώσσα και την πολιτιστική τους ταυτότητα και ταυτόχρονα να συνυπάρχουν αρμονικά με την κουλτούρα της χώρας στην οποία διαμένουν, ζητάμε:
     Να υλοποιηθεί η αύξηση 9% του επιμισθίου
     Να συνταχθούμε στον νόμο που ψηφίστηκε για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών απαλλάσσοντάς μας από φόρο για τις επιπρόσθετες αποδοχές στα πλαίσια μιας ισότιμης μεταχείρισης.
    Επιπροσθέτως ζητάμε την επίλυση ενός οξύτατου κοινωνικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν συνάψει γάμο με μόνιμο κάτοικο της χώρας απόσπασης και συγκεκριμένα:
    Κατάργηση του διαχωρισμού των γάμων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών με Έλληνα μόνιμο εγκατεστημένο στο εξωτερικό ή ομογενή ή αλλοδαπό σε πριν και μετά τον Ιούνιο του 1996 με ταυτόχρονη μηνιαία χορήγηση ενός δευτέρου του ειδικού επιμισθίου και μέχρι εθελούσιας συνταξιοδότησης του εκπαιδευτικού με ταυτόχρονη όμως εξασφάλιση ύπαρξης ισχυρών δικλείδων ώστε να αποκλειστούν φαινόμενα κατάχρησης και να εξασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας αυτής της ρύθμισης (σχετ. Ν. 2413/ 96 άρθρο 23, §14 και όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Ν. 2817/2000 άρθρο 9, §17).

    Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης

    Μαστρογιωργάκης Χαράλαμπος

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:42 | ΑΜ

    πλήρης κατάργηση όλων των απαλλαγών, εξαιρέσεων, ειδικών κατηγοριών κλπ κλπ.
    Αυτά μας έχουν φάει τόσα χρόνια: μετά από λίγο οι περισσότεροι εντάσσονται στα παραθυράκια αυτά με τον ένα ή άλλο τρόπο και μένουν τα λίγα γνωστά κορόιδα να πληρώνουν.
    όσο για την «κοινωνική ευαισθησία», να βρεθούν αλλοι τρόποι ενισχυσης των ομάδων αυτών στην πηγή του προβλήματος.
    Πρέπει όλοι να πληρώνουμε τον ίδιο φόρο στα ίδια εισοδήματα, τελεία και παύλα. Αυτό ειναι φορολογική δικαιοσύνη.

    Είναι ευκαιρία να κλείσετε πόρτες και παράθυρα. ΤΩΡΑ!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:52 | aki klada

    να καταργηθουν ολες και να περαση στην τοπικη αυτοδιοικιση η βοηθεια σε οσους την εχουν αναγκη ας τελειωνουμε με τα καθε λογης παραθυρακια για να τα παιρνουν η επιτειδιοι.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:35 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΥΡΟΥΛΗΣ

    Αξιοτιμε Κυριε Υπουργε,
    Θεωρω οτι θα πρεπει να αρθει η φοροαπαλλαγη των υπαλληλων του Υπουργειου Εξωτερικων που εργαζονται στην αλλοδαπη. Οσο αναφορα την καταργηση της αυτοτελους φορολογησης επαγγελματων, θεωρω οτι πρεπει να αρθει σε επαγγελματα τα οποια δεν προσφερουν αποδεδειγμενο οφελος στην ελληνικη κοινωνια. Για παραδειγμα, οι ποδοσφαιριστες και οι καλαθοσφαιριστες θα πρεπει να βγουνε απο την αυτοτελη φορολογηση, διοτι και οι αμοιβες ορισμενων ειναι εξωφρενικες και δεν προσφερουν απολυτως τιποτα στην ελληνικη κοινωνια. Αντιθετως, επαγγελματα τα οποια προσφερουν υπαρκτο και αποδεδειγμενο οφελος στην κοινωνια, οπως για παραδειγμα οι γιατροι του ΕΣΥ, δεν θα πρεπει να αρθει η αυτοτελης φορολογηση των εφημεριων τους, διοτι οχι μονο παραγουν εργο αλλα αποδιδουν πολυ περισσοτερα στην κοινωνια, μεσω της εξαντλητικης εργασιας τους και σε συνθηκες αθλιες, αποδεδειγμενα απο την Ευρωπη. Οσο αναφορα της συνεπειες απο την καταργηση της αυτοτελους φορολογησης, θα υπαρξουν αντιδρασεις απο ολες τις ομαδες. Το ζητημα ειναι οι αντιδρασεις αυτες να μην εχουνε αντικτυπο μεγαλο στην κοινωνια και την πληρωσει για μια ακομα φορα ο ελληνικος λαος. Για αυτο προτεινω την καταργηση της αυτοτελους φορολογησης ΜΟΝΟ σε επαγγελματα που δεν εχουν να αντιμετωπισουν καθημερινες αναγκες των συμπολιτων μας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:47 | ΔΕΛΤΑΠΙ

    1.Κατάργηση κάθε είδους αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και ένταξή τους στην αντίστοιχη φορολογική κλίμακα.
    2.Μοναδική εξαίρεση η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία η οποία δεν πρέπει να φορολογείται.
    3.Κατάργηση κάθε είδους φοροαπαλλαγής .Υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων ή τιμολογίων προκειμένου να αυξάνεται το αφορολόγητο όριο πάνω από τις 6.000€.
    4.Για άτομα με ειδικές ανάγκες ή φορολογούμενους οι οποίοι ζουν σε παραμεθόριες περιοχές μπορεί να αυξάνεται ισόποσα το ετήσιο εισόδημά τους με κρατική επιδότηση απ ευθείας στους ίδιους.