3) Προτείνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και η ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

Προτείνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των  μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και η ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

Συμφωνείτε με ένα τέτοιο μέτρο; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν;

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:54 | Αθανασίου Θανάσης

    Νομίζω ότι πρέπει να μείνει η φορολόγηση των εταιρειών ως έχει και να μειωθεί ο συντελεστής επί των καθαρών κερδών γιά τις ΑΕ και τις ΕΠΕ στο 20% ή 15% που είναι πιό δίκαιο κίνητρο ανάπτυξης

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:43 | ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Είναι μία δίκαιη απόφαση.
    Θα πρέπει να ισχύσει άμεσα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:46 | Xαραλαμπουλιας Μπαμπης

    Η καταργηση του ισχυοντος καθεστωτος κινειται στην σωστη κατευθυνση και θα διορθωσει μια νεοφιλελευθερη στρεβλωση του φορολογικου συστηματος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:21 | Αρης;

    Συμφωνω απολυταμε τα μετρα ωστε να πιαστουν οι φοροδιαφευγοντες Ιατροι (και εγω Γιατρος ειμαι και εκνευριζομαι με αυτα που βλεπω)αλλα εκτος απο τουε ελευθερους επαγγελματιες να μπουν στη φακα και οι νοσοκομιακοι (ουρολογοι,χειρουργοιγυναικολογοι κλπ) κατηγοριες ιατρων που χρησιμοποιουν τα δημοσια Νοσοκομεια σαν ιδιωτικα ιατρεια(στις πλατες των αρρωστων αλλα και των ιατρων που ιδιωτευουν και πληρωνουν το φορο τους).Ελενξτε το ποθεν εσχες τους (για παραδειγμα ,δεν μπορει Νοσοκ. Ιατρος με 50,000 χιλ το χρονο να εχει το μισο ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΙ η ΛΑΓΟΝΗΣΙ…)
    Τωρα οσο για τους υδραυλικους, ηλεκτρολογους, αν δεν δωθουν κινητρα δεν προκειται να πιαστουν ποτε, οταν σου λεει 100 χωρις και 150 με αποδειξη δεν υπαρχει περιπτωση να του την ζητησεις εκτος και με καποιον μαγικο τροπο που εσεις θα βρειτε να ανταποδιδετε στον πελατη αυτο το ποσο που ζητα παραπανω και οχι μονο το 19%

    Συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια και ευχομαι να πραγματοποιησετε γρηγορα και με θαρρος το φιλοδοξο εργο σας!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:31 | george

    Να ανέβει ο συντελεστής ναι αλλά όχι να μπουν στο εισόδημα. Έτσι θα πληρώσει μόνο ο μικρομέτοχος και οι πλούσιοι που κρύβονται πίσω από τις off-shore δεν θα πληρώσουν τίποτα. Άλλωστε κάποιος μπορεί να εισπράξει το μέρισμα αλλά να έχει χάσει το 20 ή 30% της αξίας της επένδυσης του.

    Άλλη λύση είναι να φορολογείται ανάλογα της αξίας του χαρτοφυλακίου του. Άλλο ένας που παίζει 1 ή 2 εκατομμύρια κι άλλο ένας μισθωτός ή συνταξιούχος που προσπαθεί να βγάλει λίγα λεφτά από μια επένδυση 30 – 50,000 ευρώ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:53 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΧΙΔΗΣ

    Να καταργηθούν όλες οι περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης, που στην ουσία είναι άδικη φοροαπαλλαγή. Ερώτημα θέλει αν πρέπει να ενταχθούν τα μερίσματα από μετοχές στην ενιαία φορολογική κλίμακα; Ποιοι έχουν μετοχές; Όχι βέβαια οι φτωχοί.
    Το ίδιο να γίνει και με τους τόκους των καταθέσεων. Άλλωστε αυτοί που έχουν μικρές καταθέσεις όχι μόνο δεν θα ξεπεράσουν με τους πενιχρούς τόκους το αφορολόγητο όριο αλλά θα ωφεληθούν από το σύστημα που υπάρχει τώρα της άμεσης παρακράτησης φόρου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:49 | ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

    1)ΕΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ,ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΟΧΟΣ ΚΑΠΟΙΟΣ,ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΞΑΝΑΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ-ΜΕΤΟΧΟΥ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ.
    2)ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ…….ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΔΙ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
    ΜΕΤΡΗΤΑ – ΑΚΙΝΗΤΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΟΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΗΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΦΥΓΑΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΑΔΗΛΩΤΩΝ(ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ -ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ) ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ .ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ.ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
    3)ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΣΤΡΕΦΕΣΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΕΤΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΔΑ ΤΩΝ 10.000ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΓΙΝΕΣΤΕ ΜΙΣΗΤΗ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.Η ΑΓΟΡΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΡΙΔΑ ΑΥΤΗ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:42 | Ατζαμόγλου Ιωάννης

    Δεν ειναι σωστό το μέτρο αυτή τη στιγμή που εχει καταρεύσει το χρηματηστήριο και ολοι οι επενδυτές καταγράφουν τεράστιες ζημιές.Αλλωστε φέτος έχουν φορολογηθεί.Να εξεταστεί να ισχύσει απο του χρόνου,με τη προυπόθεση της ανάκαμψης του χρηματιστηρίου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:04 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 2005 ΣΤΑ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:29 | Ελλην Πολιτης ?

    ωραιο το αστειο σας …

    να καταργηθει η αυτοτελης φορολογιση των μερισματων !!

    ποιων μερισματων ?

    αυτων που θα καταργηθουν μεσα στα επομενα 3 ετη με ειλλημενη αποφαση της ευρωπαϊκης ενωσης ??

    των μερισματων που λαμβανουν οι μικρομετοχοι που στηριζουν με την την επενδυση των μικροοικονομιων τους την εσωτερικη επιχειρηματικη αγορα ?

    δηλαδη ,σοβαρα επιδιωκετε ,με αυτο το μετρο που θελετε να θεσετε σε εφαρμογη ,την πληρη απομακρυνση των μικρομετοχων απο το ΧΑΑ και την αποδοση του διατιθεμενου ποσοστου μετοχών ανα εισηγμενη στα χερια των ολιγων ??

    μηπως να το ξανασκεφθειτε ?

    ειχαμε ενα απο τα καλυτερα χρηματηστηρια στην ευρωπη (καποτε) ,οι μικρομετοχοι του οποιου δεν εντρυφουσαν στον τζογο ! αλλα ησαν (κυριως οικογενειαρχες – ο κορμος της τοτε ελληνικης κοινωνιας) Επενδυτες (με Ε κεφαλαιο) που προσδοκουσαν σε ετησια βαση καποια συγκεκριμενα και σαφως προβλεψιμα εσοδα ,ως ενισχυτικα των λοιπων εισοδηματων και των αποταμιευσεων τους ,μεχρι που αρχισαν οι κρατικες ποικιλλες παρεμβασεις και καταντησε οπως καταντησε (ας μή επεκταθω).

    τί ταχα πιστευετε οτι θα κερδισετε αν εφαρμοσετε αυτο το μετρο ?

    να σας πω ,λοιπον .

    θα πιασετε στην γνωστη τσιμπιδα σας 2-3.000 ελληνες πολιτες που με τον συνυπολογισμο των μικρομερισματων που λαμβανουν ετησιως στα λοιπα εισοδηματα τους ,θα υπερβαινουν ! το αφορολογητο οριο και ετσι θα … φορολογουνται ,προς τερψη δικη σας και λυπη δικη τους για την νεα εμφανεστατη αδικια που θα επιχειρειτε για μια ακομα φορα εις βαρος τους .

    μηπως τελικα να το δειτε διαφορετικα ??

    γιατι δεν εφαρμοζετε αυτο το μετρο – αφου τελικα ο,τι και να γραφουμε οσοι συμμετεχουμε στη δημοσκοπιση ,θα το εφαρμοσετε ! – σε αυτους που κατεχουν πλειοψηφικα πακετα στις εισηγμενες ,ειτε αλλως σε αυτες που εχουν ελαχιστη διασπορα και οι οποιοι »κοβουν» μερισματα κατα το δοκουν ? και να εξαιρεσετε τους μικρομετοχους ?

    πχ τραπεζα της ελλαδος ,καρελιας ,τιτανας ,οτε ,φολι-φολι ,…

    12 ευρω το 2009 εκοψε η ελλαδος ,9 ευρω ο καρελιας ,…

    ή στη συνειδηση ειτε αντιληψη σας μετρουν το ιδιο ο μετοχος της πλειοψηφιας και ο αλλος ο κατοχος μερικων δεκαδων ή εστω εκατονταδων τεμαχιων ? (αναλογως του κοστους κτησης)

    δεν μπορειτε λετε να βρειτε τους μετοχους των εταιριων γιατι ιδρυουν off sor εταιριες και διαφευγουν ?

    σοβαρα ??

    και γιατι δεν φτιαχνετε ενα νομοθετικο πλαισιο ωστε να υποχρεουνται ολες οι εισηγμενες και μή να δηλωνουν πχ στο υπ. οικονομικων ονομαστικως τους μετοχους τους και τον αριθμο των μετοχών που αυτοι κατεχουν πχ σε 6μηνιαια βαση (λογω των αλλαγων που γινονται απο τις πωλησεις \ αγορες) και τελικως και σε ετησια ,ωστε να μή δυνανται να διαφευγουν οι επιτηδιοι που εκμεταλλευονται τα (περιεργα και χρονια υφισταμενα) κενα του νομου ,κρυπτομενοι πισω απο τις off sor εταιριες ??

    μηπως γιατι θα βρειτε πολλους γνωστους και μή εξαιρετεους μεσα σε αυτες ? οποτε λετε ,ας πιασουμε αυτους που μπορουμε …(οι οποιοι ως τοσο δεν κρυβονται !) .

    εν κατακλειδι ,

    οχι κυριοι !

    να ΜΗ προβειτε στην καργηση της αυτοτελους φορολογισεως των μερισματων ,ετσι προχειρα οπως το σκεφτεσθε και το τοποθετειτε .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:37 | Νίκος Καβελαράς

    Λάθος μέτρο.
    Θα φέρει κάποια χρήματα στο ταμείο, θα πιέσει τους μικροεπενδυτές και θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο το ΧΑΑ.
    Οσο για τους μεγάλους επενδυτές?? θα μεταβιβάσουν τις μετοχές τους σε ξένες εταιρείες (όχι κατ΄ανάγκη off shore).
    Και εάν πάτε να φορολογήσετε και εκείνους, ψάξτε για το ΧΑΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:05 | ΓΙΑΝΝΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Μα είναι ποτέ δυνατόν να σκέπτεται κανείς σοβαρά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των διανεμομένων μερισμάτων των εισηγμένων εταιρειών ?

    Δεν γνωρίζετε ότι πάνω από 50% των μετοχών που διανέμουν μέρισμα κατέχεται από ξένα χαρτοφυλάκια? άραγε υπάρχει τρόπος τα μερίσματα αυτά να φορολογηθούν με κάποιον άλλο τρόπο

    Δεν γνωρίζετε ότι από το υπόλοιπο 50% των μετοχών το μεγαλύτερο μέρος το κατέχει το ίδιο το κράτος, τα ασφαλιστικά Ταμεία, Η εκκλησία, παράκτιες εταιρείες και λοιποι που έτσι και αλλιώς φοροδιαφέυγουν ?

    Αν αφαιρέσει κανείς και τα μερίσματα που εισπράτουν διάφοροι μικροκαταθέτες που έτσι και αλλιώς είναι αφορολόγητοι τι θα απομείνει κύριοι να φορολογήσετε ? αέρας κοπανιστός

    Δεν καταλαβαίνω γιατί να τίθεται σε διαβούλευση το αν είναι καλλίτερο ή όχι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν στοιχεία να δούν άν
    η αυτοτελής φορολόγηση με ποσοστό 10-15% αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα από την φορολόγηση με την φορολογική κλίμακα των μερισμάτων των φυσικών προσώπων ?

    Καταλήγοντας θέλω να πώ οτι αντί η κυβέρνηση να ρωτά εμάς τους απλόυς πολίτες που δεν έχουμε στοιχεία να αξιολογίσουμε πίο μέτρο θα αποφέρει περισσότερα έσοδα για το κράτος θα ήταν καλλίτερο να στρωθούν στην δουλειά οι αρμόδιες υπηρεσίες και να υπολογίσουν ποιά από τις 2 μεθόδους φολολόγησης θα αποφέρει τα περισσότερα έσοδα για τα άδεια κρατικά ταμεία

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:00 | Χαράλαμπος Τ

    Συμφωνώ αρκεί να αφαιρείται από τον προκύπτοντα φόρο του φυσικού προσώπου, ο φόρος που πληρώθηκε απο την εταιρεία για το ποσό που διανεμήθηκε στο συγκεκριμμένο φυσικό πρόσωπο. Αυτό για να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:11 | Periklis

    Θεωρώ ως βασική προϋπόθεση της ένταξης των μερισμάτων στο συνολικό εισόδημα (και ως εκ τουτου τη φορολόγησή τους με την ενιαία κλίμακα) την εξασφάλιση της ειλικρίνειας στη φορολογική δήλωση των υπόχρεων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:39 | κουδανος α

    Τα μερίσματα έχουν ήδη φορολογηθεί με 25%-30% + 10%. Είναι άδικο η επιπλέον φορολόγιση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:08 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ

    Η πρόταση για κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων είναι λανθασμένη. Σε αυτό συνηγορούν τα ακόλουθα επιχειρήματα:
    α) Οδηγεί σε συρρίκνωση της φορολογητέας ύλης. Ο φόρος θα βαρύνει μόνο τους έλληνες ιδιώτες μικρομετόχους. Οι μεγάλοι ιδιώτες μέτοχοι θα μεταφέρουν το μετοχικό τους χαρτοφυλάκιο εκτός Ελλάδος ή σε εξωχώριες εταιρείες και θα διαφύγουν το φόρο. Ο υφιστάμενος συντελεστής του 10% δεν αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο. Η φορολόγηση με την κλίμακα θα οδηγήσει όσους έχουν υψηλά εισοδήματα να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Επομένως, ένα μέρος των προσδοκόμενων εσόδων δεν πρόκειται να εισπραχθεί.
    β) Αποτρέπει την επένδυση Ελλήνων ιδιωτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στις χρηματιστηριακές αγορές του εξωτερικού. Οι ιδίωτες θα προτιμήσουν να διοχετεύσουν τις αποταμιεύσεις τους σε άλλες επενδύσεις (π.χ. καταθέσεις, ομόλογα) που θα φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή. Αυτό αφενός συρρικνώνει την ελληνική επενδυτική βάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αφετέρου περιορίζει τη μέση απόδοση των αποταμιεύσεων των Ελλήνων πολιτών.
    γ) Οι επιχειρήσεις μπορούν εύκολα να παρακάμψουν το φόρο. Για παράδειγμα μπορούν αντί για μέρισμα να προχωρούν σε αγορά μετοχών τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών και στη συνέχεια στη διαγραφή τους. Η κίνηση αυτή έχει ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα για τους μετόχους, αλλά δεν φορολογείται.
    δ)Επιβαρύνει δυσανάλογα τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές σχηματίζουν ένα χαρτοφυλάκιο με στόχο όχι μόνο την υπεραξία αλλά και το εισόδημα. Η φορολόγηση των μερισμάτων με την ενιαία κλίμακα επιβαρύνει ακριβώς εκείνη την κατηγορία των επενδυτών που χρειάζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
    ε) Στρεβλώνει την κατανομή των πόρων στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις αντί να διανέμουν μέρισμα που οι μέτοχοί τους θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν/επενδύσουν κατά την κρίση τους θα προχωρούν σε επενδύσεις που μπορεί να έχουν χαμηλότερη απόδοση από τις εναλλακτικές επενδύσεις των μετόχων.
    στ) Ευνοεί χωρίς λόγο τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια. Οι Έλληνες ιδιώτες μέτοχοι θα φορολογούνται με υψηλό συντελεστή ενώ τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια δεν θα επιβαρύνονται. Αυτό σπρώχνει τους Έλληνες στην επαγγελματική διαχείριση και αποτελεί άνιση μεταχείριση για όσους μπορούν και θέλουν να διαχειρίζονται μόνοι τους τις επενδύσεις τους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:41 | ΣΠΥΡΟΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ. ΝΑ ΔΩ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΟΜΩΣ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:04 | ΒΑΝΝΑ ΠΑΡΙΩΤΟΥ

    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ- ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:46 | ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Διαφωνώ με την φορολόγηση των μερισμάτων επειδή ήδη φορολογούνται δύο φορές μια με βάση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων και άλλη μια με 10% όταν μοιράζονται κάποια απο τα κέρδη στους μετόχους .
    Υπάρχουν μέτοχοι που έχουν υποστεί τεράστια ζημία στο κεφάλαιο που έχουν επενδύσει η καλύτερα έχουν ένα ελάχιστο ποσό ίσο με το 10% ή το 20% της επένδυσης τους και μάλιστα σε βάθος εικοσαετίας .
    Εάν πάρουν ένα ελάχιστο ποσό για μέρισμα θα πρέπει και αυτό να φορολογείται έτσι ώστε να χάνεται ολόκληρο :: Τότε πώς διαφημίζεται ή εννοείτε την μετοχική φιλοσοφία – ιδέα .

    Εγώ νομίζω οτι το κράτος δεν θα κερδίσει παραπάνω τίποτα και απλώς θα χαλάσει και τον θεσμό της επένδυσης μέσω των μετοχών.

    Μπορεί να κερδίσει πολύ περισσότερα από την ηλεκτρονική οργάνωση του ελέγχου των προμηθειών του δημοσίου

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:15 | Βροχίδης Ιωάννης

    Συμφωνώ απόλυτα με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μεριισμάτων . Θα πρέπει να προστίθενται στο ατομικό εισόδημα και να φορολογούνται με το συντελεστή που αντιστοιχεί στο συνολικάεξαγόμενο ποσό , όπς συμβαίνει και με τα φυσικά πρόσωπα , έτσι ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα δικαιοσύνης και φορολογικής συνείδησης των πολιτών . Προβλήματα δεν πρόκειται να δημιουργηθούν , εφόσον θα πρόκειται για εισοδήματα και όχι για επανεπενδυόμενα στην επιχείρηση ποσά .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:22 | ΚΩΝ.ΓΡΙΒΑΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΟΙ ΠΑΡΕΧΟΝΤΕΣ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ(ΓΙΑΤΡΟΙ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ,ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ,ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚ.ΚΛΠ)ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΟΤΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΧ 1000 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η 1190 ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑΥΤΟ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1)ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ(ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΗΛΕΚΤΟΛΟΓΟΥΣ,ΚΛΠ)ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ 100% ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΚΑΙ 2)ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ 50% ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο ΕΣΤΩ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΥΨΟΥΣ 8000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΨΟΥΣ 5000 ΕΥΡΩ.ΘΑ ΕΚΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΠΟΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ 8ΟΟΟΧ50%=4000 ΚΑΙ 5000Χ100%=5000 ΑΡΑ ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ 9000 ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο ΕΣΤΩ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΓΟΡΕΣ ΥΨΟΥΣ 8000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 12000 ΕΥΡΩ.ΘΑ ΕΚΠΕΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ 8000Χ50%=4000 ΚΑΙ 12000Χ100%=12000 ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΟ ΠΟΣΟ 4000+12000=16000 ΕΥΡΩ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:36 | Κώστας Μπάκουλας

    Σωστό σαν μέτρο αλλά τι θα κάνετε όταν ξαφνικά πάψουν να υπάρχουν μέτοχοι φυσικά πρόσωπα και αντικατασταθούν από offshore εταιρίες? Απλούστατα οι μεγαλομέτοχοι των μεγάλων εταιριών που έχουν τρόπους να ιδρύσουν και να παρακολουθούν τις offshore εταιρίες τους θα ξεφύγουν από τη φορολόγηση και τελικά το μέτρο θα ισχύσει για τα χαμηλά εισοδήματα. Αν πάλι προσπαθήσετε να επιβάλλετε υψηλότερη φορολόγηση στις επιχειρήσεις, τότε θα πρέπι να ξεχάσουμε τις επενδύσεις, πυ είναι τόσο απαραίτητες για να βγούμε από την ύφεση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:16 | Κωνσταντινος Παπανικολαου

    Σωστοτατο. Προχωρηστε χωρις αλλη καθυστερηση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:23 | Μητσούλας Δημήτριος

    Σωστό.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:40 | Κωστής Β.

    Συμφωνώ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:19 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ**

    Παρακαλω σκεφθειτε τους ελληνες μικρομετοχους καιτις ζημιες που εχουν απο την μεγαλη πτωση του χ.α.Με αυτον τον τροπο οδηγουμε το χ.α στα χερια των ξενων μεγαλομετοχων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:51 | teacher

    Συμφωνώ με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων (και για φυσικά και για νομικά πρόσωπα). Το αν θα γίνεται μια προκαταβολή φόρου / παρακράτηση στην ‘πηγή’ –για την εξασφάλιση ενός εύκολα ελεγχόμενου εσόδου– αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί με προσοχή.

    Πάντως το 10% είναι αστείο!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:02 | Βασίλης Χαραλαμπίδης

    Εκτιμώ ότι αφού το ζητούμενο πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επεναλαμβάνεται στη χώρα μας σε βάθος χρόνου σχεδόν από την μεταπολίτευση και μετά, είναι η διαμόρφωση ενος ανταγωνιστικού μέσα στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα μοντέλου ανάπτυξης, το ζητούμενο είναι να δοθεί χώρος και τρόπος για να βοηθηθεί το νεο αυτό μοντέλο. Δεν μπαίνω στη λογική να επειχηρηματολογήσω πιο θα μπορούσε να είναι αυτό αλλά μένω σε αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι, δηλαδή ότι το δημόσιο πρέπει να συρρικνωθεί( και πάλι δεν έχει νοήμα εδώ να αναλυθεί αυτό πιο πέρα). ‘Ομως αν το δημόσιο συρρικνωθεί ο μόνος τομέας που μπορεί να υποκαταστήσει αυτό είναι ο ιδιωτικός μέσα από την μορφή δομημένων ανταγωνιστών μονάδων ( ανώνυμες εταιρείες)και όχι μέσα από το διεφθαρμένο αντιπαραγωγικό μηδενικής προστιθέμενης αξίας μοντέλο ελευθέρων επαγγελματιών που στην πλειονότητα των περιπτώσεων προσφέρουν τροφή στην ανελαστικότητα τιμών με αποτέλεσμα πληθωριστικά φαινόμενα.

    Όμως στην Ελλαδα του 2010 με όλα τα γνωστά προβλήματα για την επειχηρηματικότητα να «τιμωρούμε» αυτούς που παίρνουν το ΡΙΣΚΟ του επειχηρήν μέσα από εταιρική μορφή (όχι Ελευθέρου επαγγελματία) είναι παράλογο. Ο επενδυτής προσβλέπει να έχει κέρδη μετά φόρων που να δικαιολογούν το ρίσκο του επιχειρήν αν όμως η όποια μορφής κερδοφορία συλλήβδην ομαδοποιείται , με τη λογική κέρδη όλα στην κλίμακα όπως προτείνεται ποιος ό λόγο να αναλάβει κανείς το ρίσκο?

    Τελικα μήπως έτσι θα μείνουν στην Ελλάδα οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αδύναμοι (εταιρικές μονάδες στελέχη κ.λ.π) και οι πραγματικά ικανοί θα εγκαταλείψουν το «πλοίο»…

    Κρίνω επιβεβλημένο να υπάρξει έντονος προβληματισμός πάνω σε αυτή την πρόταση!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:52 | AKIS

    μιά χαρά είναι έτσι με την παρακράτηση και παίρνει το Κράτος έστω και το 10%.Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο της ΑΕ,που να βρείτε φορολογική κλίμακα για να ενταχθούν τα μερίσματα,όταν υπάρχουν κοινές επενδυτικές μερίδες,επενδυτές ξένοι και «ξένοι» από φορολογικούς παραδείσους κλπ.
    Εκτός και αν στόχος είναι πάλι οι μικρομεσαίοι που δεν μπορούν να κάνουν επενδυτική εταιρεία έξω,αλλά και αυτοί όσοι μπορούν θα «σπάσουν» τα χαρτοφυλάκια σε συγγενικά πρόσωπα,θα δείτε γριές να επενδύουν ξαφνικά στο ΧΑΑ.

    Αν σας έπιασε ο πόνος για τους μεγάλους,η ΑΕ που κάνει την παρακράτηση ανά δικαιούχο,πάνω από ένα ύψος μερισμάτων να αυξάνεται και ο συντελεστής ανάλογα.
    Εδώ έχετε την ΑΕ,η οποία θα ελέγχεται κάθε 2-3 χρόνια,μεταξύ των άλλων και για τις παρακρατήσεις,τι άλλο ψάχνεται στο χάος της κλίμακας?

    Ειδικά σε αυτό το θέμα,κανονίστε να πειβαρύνεται τον φουκαρά που έχει 100 μετοχές του ΟΤΕ και 10 της ΕΤΕ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:53 | Γιάγκος Χαραλάμπους

    Το ισχύον καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης οδηγεί σε διανομή κερδών από επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη ροής ρευστών για την ανάπτυξη τους. Επίσης αδικεί την προσπάθεια ενός ατόμου που εργάζεται με μόχθο και σε ορισμένες περιπτώσεις με σημαντικούς κινδύνους που υπάγονται σε ένα υψηλότερο συντελεστή.
    Στο Αγγλικό φορολογικό σύστημα το Earned Income Relief το οποίο υπολογίζετο με ποσοστό επό του δηλωθέντος εισοδήματος δεν ελάμβανε επίσης τα ποσά αυτά υπόψη επειδή τα θεωρούσε Unearned Income.
    Σημαντικό όμως είναι να μείνει ως αφορόλητο το ποσό που παραμένει στην επιχείρηση υπό την προυπόθεση ότι θα επενδυθεί σέ ένα μικρό χρονικό διάστημα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:44 | ΣΚΟΡΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Θεωρώ ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η (αυτοτελής) φορολόγηση στη πηγή όσον αφορά τα μερίσματα που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα από Α.Ε. και Ε.Π.Ε.
    Να διατηρηθεί και να αυξηθεί στο 40% (30%+10%) ή 45% (35%+10%)για τρία ή τέσσερα χρόνια και έπειτα να επανέλθει στο 35% (25%+10%)μόλις συνέλθουμε λίγο λόγω ανταγωνιστηκότητας.
    Αν καταργηθεί θεωρώ ότι επειδή οι εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ που διανέμουν υψηλά κέρδη είναι λίγες λίγα θα είναι και τα έσοδα του κράτους
    Οι περισσότερες διανέμουν μικρά μερίσματα. Αυτά θα μπαίνουν στην κλίματα φορολόγησης φυσικών προσώπων και θα φορολογείται με μικρότερο συντελεστή και όχι με 35% (25%+ 10%)που ισχύει σήμερα.
    Διαφορετικά θα σπεύσουν όλοι, και θα το δείτε αυτό, να μεταβιβάσουν τις μετοχές σε συγγενεικά πρόσωπα που δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα και τελικά ο φόρος που θα εισπράτεται θα είναι μικρότερος.
    Θεωρώ ότι το σωστό είναι φορολογία στην πηγή 40% ή 45% για 3 ή 4 χρόνια
    και ‘επειτα επιστροφή στο 35%.
    Από την εταιρεία τα παίρνεις γρήγορα – σίγουρα (γιατί δεν μπορεί διαφορετικά να λειτουργήσει η εταιρία)
    Μην αφήσετε τις εταιρίες με διάφορα τρίκ να στρίβουν δια του αρραβώνος και να τα χρεώνονται τα φυσικά πρόσωπα ιδίως τώρα που καταργήθηκε η προσωποκράτηση τα βλέπω δύσκολα.
    Καλή επιτυχία

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:01 | Δημήτρης

    Δεν συμφωνώ με την φορολόγηση των μερισμάτων, ούτε να μπουν στο εισόδημα γιατί έχουν ήδη φορολογηθεί στην πηγή τους και μάλιστα με πολύ μεγάλο συντελεστή και είναι και παράνομο και αντισυνταγματική η φορολόγηση του ίδιου ποσού δύο φορές. Εξάλλου κάποιοι πρέπει να έχουν και εισόδημα. Καλύτερα να ξαναδείτε στην επιχείρηση τι γίνεται με τους διάφορους «εικονικούς νόμους».

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:23 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    Συμφωνώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:13 | R.

    Mπορείτε να εξασφαλίσετε πως θα έχετε κατάλογο των μερισματούχων από όλες τις εταιρείες και θα κάνετε αντιπαραβολή με όσα δηλώνουν στις δηλώσεις τους; Aν όχι, μήπως θα είναι καλύτερα απλά να αυξήσετε την αυτοτελή φορολόγηση των μερισμάτων;

    Δείτε λίγο τι γίνεται και σε άλλες χώρες:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dividend_tax

    Eπίσης προσέξτε και το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας. Όπου τα μερίσματα φορολογούνται με δική τους κλίμακα αλλά όχι σε συνδυασμό με όλα τα άλλα εισοδήματα. Με αυτή τη λογική κάποιος, για παράδειγμα, που από μερίσματα εισπράττει 1500 ευρώ θα πληρώσει 10% στην πηγή. Κάποιος που εισπράττει από μερίσματα 50000 ευρώ θα πληρώνει πολύ περισσότερο από 10% αφού θα υπάρχει ειδική κλίμακα για το φόρο από μερίσματα. Αυτό όμως δεν είναι συνάρτηση του ύψους των υπολοίπων εισοδημάτων.

    Επίσης, θεωρώ αυτονόητο πως αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα (μερίσματα) του 2010 και όχι αναδρομικά για του 2009.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:01 | Ταρασίδης Δ. Γεώργιος

    Όλα τα επιδόματα σε ΚΛΙΜΑΚΑ με βάση το ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ και του συντελεστές βάση αυτού. Ένας μισθωτός που η αποζημείωση απόλυσης είναι 3.000€ να την πάρει αφορολόγητη, εάν όμως είναι 300.000€ ποιός ο λόγος να μην φορολογηθεί. Το Σύνταγμα ορίζει την συμμετοχή ΟΛΩΝ με βάση την ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ τους ικανότητα και όχι με βάση την ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ τους ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:48 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Καλησπέρα σας.. Δεν διαφωνώ με την ουσία της πρότασης να ενταχθούν όλα στην κλίμακα αλλά υπάρχουν και σοβαρές ειδικές περιπτώσεις.. Αν και δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό ανάλογων περιστατικών θα ήθελα να λάβετε υπόψη και να ανιχνεύσετε τρόπο αντιμετώπισης της εν λόγω περίπτωσης:
    Μικροεπενδυτής στον πυρετό της μεγάλης ανόδου του Χρηματιστηρίου βρέθηκε με κόκκινο κωδικό.. Ο χρηματιστής προς τιμήν του δέχτηκε ότι είχε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη αυτή και διακρατεί επί σειρά ετών τις μετοχές του επενδυτή με την συμφωνία όλα τα μερίσματα να μπαίνουν στον λογαριασμό που συντηρεί ο τελευταίος στην χρηματιστηριακή ώστε να κλείνει χρόνο με τον χρόνο μέρος της «μαύρης τρύπας»…
    Τι μπορεί να γίνει λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;; Ο επενδυτής που δεν εισπράττει τα μερίσματα θα φορολογείται για αυτά ως να απολαμβάνει ένα εισόδημα που δεν βάζει στην τσέπη του;;;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:31 | Dionisis Vasilopoulos

    Σωστό μέτρο αρκεί να υπάρχει ΜΙΑ και μόνο φορολόγηση, και όχι να φορολογείται και στην εταιρία και στον μερισματούχο. ΣΥΝΟΛΙΚΑ το μέρισμα πρέπει να έχει φόρο το πολύ όσο είναι και ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:12 | Panagiotis

    Ερώτηση: Κάποιος που έχει μερίσματα και το συνολικό του εισόδημα (μαζί με τα μερίσματα) είναι κάτω από το αφορολόγητο θα παίρνει επιστροφή φόρου από τα μερίσματα? (όχι το 25% αλλά το επιπλέον 10% που δεν είναι στις εταιρείες αλλά μόνο στα μερίσματα).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:52 | Θ. Βαμβάκος

    Ενιαία φορολογική κλίμακα για τα πάντα, πλήν των αποζημιώσεων μετακινήσεων εκτός έδρας. Αυτές δεν είναι αμοιβή, είναι για την αντιμετώπιση των σχετικών εξόδων, άρα αφορολόγητες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:18 | ΔΕΛΤΑΠΙ

    1.Εφαρμογή της ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα της πηγής τους.
    2.Προβλήματα που θα δημιουργηθούν ( μη διανομή μερισμάτων,διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό κτλ)θα έχουν μόνο προσωρινό χαρακτήρα ενώ στη συνέχεια η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΥΡΟΥΛΗΣ

    Αξιοτιμε Κυριε Υπουργε,
    Θεωρω οτι το μετρο αυτο ειναι απολυτα σωστο, διοτι οι ανωνυμες εταιρειες, αν οχι ολες, οι περισσοτερες εχουνε τεραστια κερδη. Κατα συνεπεια, θεωρω οτι πρεπει να μπουνε στην φορολογια εισοδηματος και να φορολογηθουν με το συντελεστη του ειδοσηματος που τους αναλογει. Βεβαια θα υπαρξουνε σιγουρα αντιδρασεις, οπως να αναζητησουνε χωρες με μικροτερη φορολογηση. Αυτο βεβαια θα σημαινει αυτοματα μειωση επενδυσεων στην χωρα. Κατα συνεπεια, θεωρω το μετρο σωστο αλλα πολυ δυσκολο να εφαρμοστει, διοτι σιγουρα θα ζητησουνε αν επιμεινετε στο μετρο αυτο φοροαπαλλαφρυνσεις μεγαλυτερες απο το υπολοιπο συνολογο

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | Νίκος

    Η κύρια πηγή εισοδημάτων μου είναι από μερίσματα. Άρα δεν με συμφέρει το μέτρο αυτό. Δεν το θεωρώ άδικο, μιας και εφόσον το μέρισμα είναι εισόδημα, θα πρέπει να μπαίνει στην κλίμακα. Έχω όμως ορισμένες παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι ότι ήδη το μέρισμα φορολογείται δύο φορές. Μία ως κέρδη της επιχείρησης με συντελεστή 25% και άλλη μία ως διανεμόμενο μέρισμα με συντελεστή 10%. Πόσες φορές ακόμα θα με φορολογήσετε; Ειδικά αν υπολογιστεί πως ότι και να αγοράσω δίνω ΦΠΑ 19%, το σύνολο της φορολογίας ανέρχεται στο 54%! Επίσης, ενώ απαγορεύεται η διπλή φορολόγηση, εδώ συζητάμε να πάμε για τριπλή!
    Το δεύτερο είναι πως από το μέτρο αυτό, το κράτος θα έχει ακόμα μικρότερα εισοδήματα σε σχέση με σήμερα. Αναγκάζετε ακόμα και μικρομετόχους (οι μεγαλομέτοχοι το κάνουν ήδη) να κάνουν τις κινήσεις τους από το εξωτερικό και να πάψουν να φορολογούνται ως Έλληνες πολίτες προκειμένου να μην έχουν υπέρογκα έξοδα. Θα ήταν δίκαιο λοιπόν ή να αφήσετε τα πράγματα ως έχουν ή να καταργήσετε το 35% της σημερινής φορολογίας και να βάλετε τα μερίσματα στην κλίμακα.
    Δεν νομίζω όμως ότι οι επιχειρηματίες θα το δεχτούν αυτό. Δεν νομίζω ότι κάποιος μεγαλομέτοχος που εισπράτει πχ. 25 εκ. ευρώ ως μέρισμα από την επιχείρησή του θα δεχτεί να δώσει καμια 10αρια εκ. ως φόρο που αναλογεί. Οπότε μάλλον θα κρύψουν τα κέρδη ή θα τα παρουσιάσουν ως έξοδα της εταιρείας πχ. Ferrari και σκάφος για τον πρόεδρο της εταιρείας. Οπότε οι μικρομέτοχοι θα είναι οι χαμένοι και το κράτος επίσης, αφού χιλιάδες μικρομέτοχοι θα πάψουν να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα και άρα θα μειωθεί η καταναλωτική τους δύναμη, άρα και ο ΦΠΑ που εισπράτει το κράτος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:27 | Γιώργιος

    Ναι το μέτρο είναι σωστό, αλλά για τα ήδη φορολογηθέντα κέρδη θα πρέπει να αφαιρείται ο φόρος που φορολογήθηκε στην πηγή και αντιστοιχεί στο διανεμόμενο κέρδος ή μέρισμα.
    Αν αυτό δεν γίνει θα υπάρξει καταιγίδα προσφυγών για αντισυνταγματικότητα του μέτρου, καθώς το ίδιο εισόδημα θα υπόκειται σε διπλή φορολόγηση, μία στην πηγή και μία στο διακαιούχο (φυσικό ή νομικό πρόσωπο).
    Εξαίρεση να υπάρξει μόνο για τους τόκους καταθέσεων τραπεζών και των εντόκων γραμματίων και Ομολόγων του Δημοσίου. Να θεωρείται ότι εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση με την επιβολή αυτοτελούς φορολόγησης.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | Σ.Παλουμπης

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ,
    ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΑ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΜΙΑΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 25%+10%(ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ)=35%.
    ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΠΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ,ΤΟΤΕ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ/ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΘΑ ΦΘΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 70-75%(25+10+40)…!
    ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.
    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΥΠΕΡΑΞΙΩΝ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΕΠΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΟ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΕΝΤΟΣ ΟΛΙΓΩΝ ΜΗΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΥΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ .
    ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ(ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΝΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΚΕΡΔΗ) ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΜΕ 10% .
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΛΟΓΩ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ(ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ).
    ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΟΙ ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ.ΣΥΝΕΠΩΣ ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ Η ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ…!
    ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΕΡΑΞΙΩΝ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ.Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΜΕΙΒΟΥΝ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥΣ.
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.
    ΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΞΟΔΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΝΤΙ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.
    ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΤΑΧΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΚΑΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    Η ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΠΟΘΗΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ.
    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:13 | ΠΑΤΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Πιστεύω ότι για κοινωνικούς λόγους θα πρέπει να διατηρηθεί η διάταξη της αυτοτελούς φορολόγησης στο καθαρό ποσοστό της αποζημίωσης απόλυσης ( Αρθρο 14).
    Οι μισθωτοί, αποτελούν κατηγορία επαγγελματιών που ήδη συνεισφέρει ,ετησίως, τα μέγιστα στα έσοδα του κράτους.
    Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει ένα βασικό βοήθημα για τον απολυμένο εργαζόμενο για να επιζήσει μέχρι να βρει νέα Εργασία. Αν η απόλυση γίνει στην ηλικία μετά τα 45,πιθανόν να αργήσει πολύ ή να μην βρει πλήρη απασχόληση.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:06 | Γεώργιος Σταμούλης

    Πρέπει να ισχύει ο συμψηφισμός φόρου. Δηλαδη επειδή έχει ήδη φορολογηθεί το μέρισμα 25% πρέπει με βεβαίωση από την εταιρία να αφαιρείται ο παρακρατηθείς φόρος από την φοροδοτική υποχρέωση του φορολογομένου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:45 | Γιάννης

    Συμφωνώ όλα τα εισοδήματα στην κλίμακα, εκτός από τους τόκους καταθέσεων γιατί θα ψάχνουμε τα λεφτά στο εξωτερικό. Προσοχή όμως και στη σωστή μηχανοργάνωση, ώστε να ελέγχονται όλα πλήρως.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Εδώ υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες φυσικών προσώπων που είναι δικαιούχοι μερίσματος:
    α. Εκείνοι οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους μετοχές διότι συμμετέχουν με δικό τους ρίσκο στη χρηματιστηριακή αγορά και προχωρούν σε πράξεις αγοροπωλησιών μετοχών
    β. Εκείνοι οι οποίοι λαμβάνουν ως μπόνους από την εταιρία στην οποία εργάζονται μετοχές αντί ρευστού

    Στην πρώτη περίπτωση το φυσικό πρόσωπο επιλέγει με δικό του ρίσκο αντί να αποταμιεύσει σε τραπεζικό λογαριασμό να ρισκάρει και μπορεί είτε να χάσει χρήματα είτε νε κερδίσει χρήματα. Δεν είναι καθόλου δίκαιο σε μία τέτοια περίπτωση να φορολογείται σε ενιαία κλίμακα με δεδομένο ότι ένα φυσικό πρόσωπο θα φορολογείται για ένα εισόδημα το οποίο αφενός δεν είναι σταθερό και αφετέρου μπορεί και να είναι αρνητικό (να έχει ζημιές). Το γεγονός δηλαδή ότι έχει ως εισόδημα κάποιο μέρισμα δε σημαίνει ότι έχει βγάλει λεφτά – ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο το πιο πιθανό είναι να έχει χάσει. Με αυτόν τον τρόπο ωθείτε τον μικροεπενδυτή να «φύγει» από το χρηματιστήριο΄, στο οποίο θα συμμετέχουν πλέον μόνο θεσμικοί και ξένοι επενδυτές. Ουσιαστικά παραδίδετε το χρηματιστήριο σε μεγάλους παίκτες μόνο!

    Σε σχέση με τα μπόνους σε μορφή μετοχών, τα οποία αποκτώνται χωρίς το φυσικό πρόσωπο να καταβάλει κάποιο ποσό ή έστω καταβάλλοντας ένα ποσό μικρότερο της χρηματιστηριακής αξίας, το μέρισμα αυτών θα μπορούσε φορολογηθεί σε ενιαία κλίμακα για κάποια χρόνια (όχι για πάντα). Εξάλλου εκείνοι που λαμβάνουν ως μπόνους μετοχές είναι εκείνοι που έχουν γενικά υψηλά εισοδήματα. Κανένας απλός υπάλληλος δε λαμβάνει μετοχές ως μπόνους.

    Με τον παραπάνω τρόπο επιτυγχάνεται τα εξής:
    a. Δεν τρομάζετε και δεν αδικήτε τους μικροεπενδυτές που με δικό τους ρίσκο αγοράζουν μετοχές
    β. Επικεντρώνεστε σε αυτούς που έχουν ούτως ή άλλως υψηλά εισοδήματα (αυτοί που παίρνουν μπόνους από τις εταιρίες τους είθισται να έχουν και ψηλό μισθό)
    γ. Δε δημιουργείτε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα προσπαθώντας να διασταυρώσετε χιλιάδες στοιχεία (άντε να βρείτε τώρα αν ο κάθε μικροεπενδυτής δηλώνει τα μερίσματα!), κάτι που ως γνωστόν είναι πολύ δύκολο

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:00 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΙΩΤΗΣ

    Συμφωνώ με την πλήρη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών των ΑΕ σε φυσικά πρόσωπα.
    Αυτήν την στιγμή φορολογούνται αυτοτελώς με 25%+10%=35% ΑΣΧΕΤΑ με το ατομικό εισόδημα του φυσικού προσώπου, που είναι λάθος και άδικο.
    Υπάρχουν πολλά φυσικά πρόσωπα που εισπράτουν κάθε χρόνο από κέρδη από ΑΕ 150.000€-250.000€ και άλλα φυσικά πρόσωπα που εισπράτουν 20.000€-30.000€.
    Οπότε? είναι δίκαιο να έχουν ίδιο συντελεστή?
    θα πρέπει να σταματήσει η αυτοτελής φορολόγηση και έπειτα ο καθένας, ως φυσικά πρόσωπο, να πληρώσει αυτό που πρέπει.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:32 | Σταμάτης

    ΝΑΙ. ΝΑΙ. ΝΑΙ.
    Αν υπάρχει οποιοσδήποτε κλάδος που θέλει να μην του φορολογούνται επιδόματα πχ, αυξήστε τα επιδόματα. Η διαφορική πολιτική ασκείται στη μισθοδοσία. Η φορολόγηση ίδια για όλους.