3) Προτείνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και η ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

Προτείνεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των  μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών των επιχειρήσεων και η ένταξή τους στην ενιαία φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος.

Συμφωνείτε με ένα τέτοιο μέτρο; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:04 | Κοτζάκη Ειρήνη

    Απολύτως.Γιατί να έχουν αυτοτελή φορολόγηση για επιπλέον έσοδα???

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:52 | Αριστοτέλης

    Μα θέλει και ρώτημα. Αν τα διανεμόμενα κέρδη των Α.Ε και τα μερίστατα των μεγαλομετόχων φορολογούνται αυτοτελώς με 10% και ο μισθωτός με 25%τότε τι φορολογική συνείδηση θέλετε να δημιουργήσετε και τι αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες και πως θα έχετε τη συναίνεση των πολιτών που είναι απολύτως αναγκαία για την έξοδο της χώρας από την κρίση;
    Βεβαίως να φορολογούνται με την ενιαία φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:47 | ΜΠΑΡΤΖΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Πριν από λίγα χρόνια, περιήλθε σε γνώση μου το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης κάποιου συμπολίτη μου που διατηρεί μια πετυχημένη βιοτεχνία-βιομηχανία με τη μορφή Α.Ε. (Πρόκειται στην πραγματικότητα για οικογενειακή επιχείρηση). Με έκπληξη είδα ότι δήλωνε ετήσιο εισόδημα μόλις 700.000 δραχμών, όσα δηλαδή δήλωνε τότε ένας μισθωτός με μηνιαίο μισθό 50.000 δραχμές (ή 147 σημερινών Ευρώ!). Τα παιδιά μας σπουδάζανε μαζί, στο ιδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, μόνο που το δικό του σιτίζονταν δωρεάν, ως παιδί… φτωχού. Αυτό βέβαια δεν εμπόδιζε τον πατέρα να έχει στην τοπική κοινωνία τον αέρα του… νεόπλουτου. Λοιπόν: Εγώ αισθάνομαι ότι η αυτοτελής φορολόγηση (με μόλις 10%) των μερισματων από μετοχές και των διαναμόμενων κερδών των Α.Ε., είναι καθαρή κλοπή από την τσέπη μου!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:43 | ΑΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

    Ο λογιστικός προσδιορισμός είναι λογικό να εφαρμόζεται εκεί όπου είναι δυνατό να τηρείται πλήρες λογιστικό σύστημα (λογιστήριο με Γ’ κατηγορίας βιβλία).
    Η γενική εφαρμογή του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων όλων των ελ. επαγγελματιών και επιτιδευματιών θα επαναφέρει την ανασφάλεια με έξαρση του υποκειμενικού παράγοντα με τον οποίο θα προσδιρίζονται τα έσοδα αλλά κυρίως οι δαπάνες που θα αναγνωρίζονται και θα αποτελέ-σει μέτρο ενάντια στη διαφάνεια.
    Εαν πρέπει να εξορθολογισθούν οι συντελεστές που προσδιρίζουν το φορολογητέο εισόδημα αυτό να γίνει, αλλά ο αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού είναι ο πλέον ενδεδειγμένος και όπου υπάρχει καλό είναι να διτηρηθεί.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:07 | Ο Α Ζαχαράκης

    Συμφωνώ απόλυτα.
    Οχι μόνο το μέρισμα αλλά και κάθε μορφή εισοδήματος πρέπει να συμεριλαμβάνεται στη δήλωση εισοδήματος.Ακόμη και οι καταθέσεις.
    Τα επιχειρήματα του τύπου θα φύγουν και θα πάνε αλλού είναι ψευδεπίγραφα κι εξυπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες.
    Αν είναι αναγκαία μία ειδική πολιτική για κάποιες κατηγορίες φορολογούμενων αυτή μπορεί να γίνει μέσα από την σωστή αξιολόγηση των εισοδημάτων.
    Οι πολιτικές των ειδικών κατηγοριών πρέπει να σταματήσουν, αν πραγματικά θέλουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ευοδωθούν όσα η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:36 | Κριτσας Ευθυμιος

    Το μετρο με βρισκει συμφωνο επι της αρχης, ομως θα πρεπει να εφαρμοσθει κλιμακωτα. δεν πρεπει να ξεχναμε οτι υπαρχουν και μικρομετοχοι που τα μερισματα για αυτους αποτελουν συμπληρωματικο εισοδημα βασικο για την υποστηρηξη του τροπου διαβιωσης τους. Βασει αυτου, θα ηταν λογινο να εφαρμοσθει το μετρο για μερισματα πάνω από 1.000€ έτσι ωστε να προστατευθουν τα εισοδήματα των μικρομετόχων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 23:22 | Γιαννης Φωτάκης

    Να υπάρξει υπαγωγή στην φορολογική κλίμακα των γεωργικών επιδοτήσεων καθώς τεράστια είναι τα ποσά που δεν δηλώνονται και που είναι προιόν απανωγραψημάτων.
    Πολύ περισσότερο που θα έπρεπε να περιλαμβάνονται απ ευθείας στο έντυπο Ε1.
    Ενιαία αρχή πληρωμών όλων των λογαριασμών του Δημόσιου και όχι μόνο των μισθών.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:58 | Πολίτης

    Για συνολικά ετήσια μερίσματα μέχρι π.χ. 2000 Ευρώ, να μην αλλάξει τίποτε. Από κει και πάνω, να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση. Και τούτο για προστασία και ενίσχυση των μικροεπενδυτων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:35 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ.
    ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ?
    ΑΣ ΑΝΑΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΑΣ ΣΤΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΖΗΜΙΕΣ . ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ? ΘΑ ΕΠΑΝΕΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ? ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ? ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ? ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΤΝΑΓΜΑ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:57 | ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ

    Πιστεύω ότι τα μερίσματα των μετοχών πρέπει να εξακολουθήσουν να φορολογούνται αυτοτελώς και ενδεχομένως να πρέπει να αυξηθεί ο συντελεστής κατα 10% . ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ η φορολογησή τους με την κλίμακα θα πλήξει την ψυχολογία των επενδυτών και την επιχειρηματικότητα με διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

    Αντίθετα τα διανεμόμενα κέρδη των ΑΕ επιβάλεται να φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα των Φ. Προσώπων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:03 | skiadas vaggelis

    το ελληνικο κρατος εχει πουλησει ολες τις Δ Ε Κ Ο και τα λεφτα χαθηκαν στον καθε προυπολογισμο .μηπως πρεπει και βουλευτες μας , να γινουν 120 με 150

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:26 | ΜΕΡΤΙΚΑΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

    Κύριοι

    Σχετικά με το θέμα της φορολογησης των μερισμάτων στην κλίμακα
    του αρθρου 9 πρέπει να λάβετε υπ’οψιν σας τα παρακάτω:

    1) Τους μικροεπενδυτές των εισηγμένων που τοποθετήθηκαν σε μετοχές
    με την προσδοκία ενός καλού μερίσματος σχετικά με την απόδοση
    των καταθέσεων στις τράπεζες .
    2) Αν δεν ενταχθούν και οι καταθέσεις στο μέτρο της φορολόγησης
    στην κλίμακα θα δημιουργήθει κλίμα φυγής απο το χρηματιστήριο
    (με οτι αυτό συνεπάγετε).
    3) Αν απο την αλλη φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων αυτές θα
    στραφουν σε ξένες τράπεζες που δίνουν καλύτερες αποδόσεις.
    4) Επιπλέον υπάρχουν πάρα πολλές Α.Ε. οι οποίες είναι
    οικογενειακού χαρακτηρα ( με οχι ευκατάστατους επιχειρηματίες στην
    ουσία εταιρείες προσωπικου χαρακτηρα με μορφη Α.Ε.) τα κέρδη
    των οποίων ειναι καθαρά λογιστικά εξ αιτίας απαξιωμένων
    αποθεμάτων που δεν υπάρχει περίπτωση να εκποιηθουν.
    Διατηρούν τα αποθέματα με την τιμή που τα αγορασαν μόνο και μόνο
    για να δείχνουν κερδοφορία στις τράπεζες ωστε να μπορούν να
    χρηματοδοτούνται.Σε αυτές τις περιπτώσεις αυτες θα κληθούν να
    καταβάλουν 25% κύριο φόρο, 80% προκαταβολή και στην ατομική τους
    δήλωση 40% επι των μερισμάτων που θα διανεμηθουν (που ήδη εχουν
    φορολογηθει στο ονομα της εταιρείας με 25%). Ταμειακά αυτες οι
    επιχειρήσεις θα αφανιστούν απο την ελληνική αγορά. Αν καταλήξετε
    στην εφαρμογή αυτού του μέτρου να ισχύσει τουλαχιστον απο τα κέρδη
    της χρήσεως του 2010 ώστε αυτές να μετατραπούν σε προσωπικές
    εταιρείες προκειμένου να επιζήσουν.

    Με Τιμή
    ΜΕΡΤΙΚΑΣ ΞΕΝΟΦΩΝ
    ΤΗΛ 6932218524

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:03 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΗΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΡΘΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΩΤΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΤΟ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:19 | ΝΑΟΥΜ ΜΑΤΣΑΣ

    Ναι, εφ’οσον εκπιπτουν απο την αλλη μερια και οσοι φοροι εχουν πληρωθει για αυτα τα ειδοδηματα(μερισματα, τοκοι,κλπ) στην πηγη.Μονο ετσι μπορει να γινει δικαια η φορολογικη κλιμακα, δηλαδη ολα μας τα εισοδηματα σε ενιαια φορολογικη κλιμακα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:33 | Γ. ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ

    Συμφωνώ με τη φορολόγηση των μερισμάτων, ακόμη και με τη φορολόγηση των υπεραξιών από χρηματιστηριακές συναλλαγές.
    Θεωρώ ότι είναι θετικό το ότι ως προς τα μερίσματα θα αφαιρείται το ποσό που ήδη παρακρατήθηκε σε επίπεδο επιχείρησης, και όσον αφορά τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές θα προσμετρούνται και οι ζημίες.
    Όμως για να είναι σωστό το μέτρο, το κράτος θα πρέπει να απαιτήσει από το κεντρικό αποθετήριο αξιών και τις συναλλασσόμενες με αυτό ΑΧΕ και τράπεζες τα πλήρη στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων των νομικών προσώπων και κυρίως των off-shore εταιριών που είναι μέτοχοι των εισηγμένων εταιριών που διανέμουν μερίσματα.
    Ο νόμος κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος υποχρεώνει όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (και άρα και όλες τις Τράπεζες και τις ΑΧΕ) να γνωρίζουν τον πραγματικό δικαιούχο κάθε νομικού προσώπου. Οπότε η πληροφορία υπάρχει. Όλοι ξέρουμε ότι όταν μία τράπεζα (η Εθνική για παράδειγμα) βγάζει 1,5 δις € κέρδη φορολογημένα μόνο με 23%, και διανείμει μέρισμα, ο κύριος όγκος των χρτημάτων πηγαίνει στο ίδιο το κράτος (ως μεγαλομέτοχο), στους θεσμικούς και στις ξένες εταιρίες. Πόσα όμως από τα νομικά πρόσωπα του εξωτερικού έχουν πραγματικούς δικαιούχους Έλληνες που υποβάλουν φορολογικήδήλωση στην Ελλάδα δεν μπορείτε να το μάθετε? Δεν μπορείτε να απαιτήσετε από κάθε εταιρία που θα σας υποβάλει λίστα μετόχων που είναι δικαιούχοι μερίσματος, να σας συνυποβάλει και λίστα με τα φυσικά πρόσωπα των πραγματικών δικαιούχων των νομικών προσώπων που είναι μέτοχοι δικαιούχοι μερίσματος?
    Αν δεν γίνει αυτό, τότε ο μόνος που θα πληρώσει φόρο θα είναι ο απλός πολίτης που έχει αγοράσει από το υστέρημά του μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες μετοχές, και οι πραγματικά πλουτίζοντες από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες θα παραμένουν φοροδιαφεύγοντες, κρυβόμενοι πίσω από νομικά πρόσωπα και off-shore εταιρίες που ποτέ δεν θα καταλήγουν να φορολογηθούν με συντελεστές φόρου αντίστοιχους με αυτούς των μισθοτών και συνατξιούχων.
    Εναλλακτικά, εφαρμόστε την φορολογική κλίμακα των μισθωτών σε όλα τα νομικά πρόσωπα, και κατόπιν θεωρήστε τα μερίσματα ως αφορολόγητα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:50 | ΜΜ

    Δηλαδή θα φορολογείτε τα κέρδη των επιχειρήσεων και μετά θα ξαναφορολογείτε τη διανομή τους (και με βάσει την υψηλότερη κλίμακα βέβαια)!

    Τι θα μείνει στο τέλος λεβέντες?
    Γιατί να μπεί κάποιος σε ρίσκο να στήσει επιχείρηση?

    ΜΜ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:12 | ΜΑΡΙΑ

    Πιό λογική είναι η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των κερδών των εταιρειών καθώς είναι ευρέως γνωστό το τι γίνεται ιδιαίτερα στις ατομικές ανώνυμες εταιρείες. Είναι αστείο 99% μέτοχος ανώνυμης εταιρείας να φορογογείται με συντελεστή 25%, και αφού έχει περάσει όλα τα προσωπικά του έξοδα στην εταιρεία και μισθωτός «προνομιούχος» με 40%.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:14 | Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Σπέντζας

    1)Πίστεύω στην βασική αρχή της φορολογίας όλων συσσωρευτικώς των εισοδημάτων με εννιαία κλίμακα, είτε προέρχονται από μερίσματα, είτε από μισθώματα, είτε από μισθωτή εργασία, είτε από τόκους καταθέσεων.
    2) Η ισχύουσα μέχρι σήμερα αυτοτελής φορολόγηση των μερισμάτων (αλλά και άλλων εισοδημάτων) με ειδικό και συνήθως πολύ χαμηλό συντελεστή, είναι αντισυνταγματική και κάνει διακρύσεις μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών εισοδηματειών-φορολογουμένων.
    3) Συνεπώς συμφωνώ με την αρχή του προτεινόμενου μέτρου.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:32 | Βασίλειος Λουζιώτης

    Τα κέρδη των επιχειρήσεων πρέπει να φορολογούνται. Μετά τους φόρους, η λογική λέει ότι τα διανεμόμενα κέρδη δεν πρέπει να φορολογούνται, γιατί διαφορετικά θα έχουμε διπλή φορολόγηση.

    Ο επενδυτής που περιμένει κάποιο εισόδημα από τα μερίσματα, έχει (κατά τεκμήριο) αγοράσει τις μετοχές χρησιμοποιόντας ότι του έμεινε αφού πλήρωσε τους φόρους του.

    Η απαλλαγή ή η αυτοτελής φορολόγηση των μερισμάτων θα έχει και το πρόσθετο όφελος ότι θα μειώσει τις συχνές αγοραπωλησίες μετοχών που γίνονται για κερδοσκοπία. Θα ενισχύσει την απλή και συνεχή κατοχή μετοχών και θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να διανέμουν κέρδη, πηγαίνοντας λίγο πιο κοντά στη βασική θεωρία της λειτουργίας της οικονομίας.

    Εναλλακτικά, θα μπορούσαν τα διανεόμενα κέρδη να μην φορολογούνται στην επιχείρηση και να φορολογούνται μόνο αφού καταβλήθούν στους μετόχους, Αυτό είναι επίσης λογικό. Το μόνο αρνητικό είναι ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που δεν ακολουθούν αυτό τον τρόπο και θα έχουμε διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 03:09 | Konstantinos Spyropoulos

    Apolytos sosto.

    To merisma ine eisodeima kai prepei na forologeite me tin klimaka.

    To 1992 i n.d me ton nomo 2065/92 esfaxe tous mikrous pou ixan forologiko syntelesti 5% i 15%.

    Se mia nykta anevike o syntelestis sto 35%!!!!dia olous…

    Etsi o Latsis kai o Kostopoulos apo 45% foro ,xafnika plironan mono foro 35%..kai ego apo 5% , 35%!!

    Apla apo 50.000 foro sto 1.000.000 Draxmes xafnika se mia nykta plirona foro 350.000 . eno o Kostopoulos apo 450.000 foro mono 350.000 foro!!!! emena mou piran to psomi kai stous megalous dosan anti kokkino, mavro haviari.

    Then ftanei pou tous meiose ton foro mas evale kai ton idio syntelesti!!! tetia prostyxia..

    Etsi to dimosio xanei polla esoda, dioti para to gegonos oti se mia trapeza oi megalometohoi einai oi ligoi eisprattoun tin merida tou leontos se merismata…..

    Akomi kai simera isxii afto to adiko metro kai mikroi – megaloi plironoun 25%.

    An epivlithoun oi dikees gen. diataxeis tote oi megaloi tha plironoun 40%. kai giati oxi kai 45%

    Ypenthimizo tote o Alogoskoufis itan symvoulos tis N.D kai diefthintis forologias eisodimatos o K. Karantanis. Megalos kai tranos simera forologikos symvoulos…foukariara Ellada.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:09 | 17VASKOS16

    Δε γνωρίζετε ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με 25 % στην πηγή και με επιπλέον 10 % αυτοτελώς ως εισόδημα του δικαιούχου μετόχου?
    Τι νέο προσφέρει η προτεινόμενη διάταξη ?
    Θα διατηρήσετε την φορολόγηση στην πηγή και θα καταργήσετε την αυτοτελή φορολόγηση του 10% ? οπότε πρέπει να δίδεται βεβαίωση για το ποσο της φορολόγησης του 25 % (ως παρακράτηση φόρου), και το υπόλοιπο θα φορολογείτε στην κλίμακα που αναλογεί στον κάθε φορολογούμενο …..
    ή μήπως το σενάριο είναι έτι δυσμενέστερο ?

    Για σκεφτείτε ένα τέτοιο σενάριο ?
    παραμένουν ελκυστικές οι επενδύσεις σε μετοχές ?
    μήπως θα φύγουμε τρέχοντας από το Ελληνικό χρηματιστήριο ………..

    Σκεφτείτε το πολλαπλά και μην πλήτετε την επιχειρηματικότητα σε περιόδους που οι επιχειρήσεις χρειάζοντι κεφάλαια και το υγειές επιχειρείν είναι η μοναδική διέξοδος στην διογκούμενη ανεργία ……

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:05 | ουτις

    Αν θέλετε να το κάνετε αυτό από θέμα αρχής τοτε θα πρέπει να κάνετε το ίδιο και για τους τόκους από τραπεζικές κατθέσεις. Αν επιδιώκετε οικονομικά οφέλη είστε βαθειά νυχτωμένοι και παντελώς άσχετοι.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:20 | ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Πριν την διαμόρφωση οποιοδήποτε φορολογικού μέτρου θα πρέπει πάντα να ξέρουμε τους στόχους που πρέπει να επιτύχουμε. Για την χώρα μας οι στόχοι είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος και η ενίσχυση των επενδύσεων της κατανάλωσης για να ξανακινηθεί η οικονομία να δημιουργηθεί υγιής ανάπτυξη και να δημιουργηθούν και πάλι συνθήκες απασχόλησης ώστε να μειωθεί η ανεργία. Με γνώμονα το παραπάνω η φορολόγηση των μερισμάτων βάση φορολογικής κλίμακας είναι λάθος όπως λάθος είναι και η ρύθμιση της αυτοτελούς φορολόγησης της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα μερίσματα είναι εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί στην πηγή (δηλαδή στην εταιρία). Το μέρισμα είναι η πληρωμή του επενδυτή, ιδιοκτήτη, μετόχου για το ρίσκο που έχει αναλάβει να δημιουργήσει, επενδύσει σε μία εταιρία στην χώρα μας. Η φορολόγηση του αποτελεί επενδυτικό αντικίνητρο. Έξαλλου η επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ας αναλογιστεί το κράτος του φόρους που εισπράττει από της επιχειρήσεις αλλά και που εργάζεται το μεγαλύτερο μέρος των μισθωτών από οπού εισπράττει και το μεγαλύτερο μέρος των φόρων του. Δεν πρέπει λοιπόν να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Αυτό σίγουρα δεν θα επιτευχθεί με την φορολόγηση των μερισμάτων Η μη φορολόγηση των μερισμάτων αποτελεί βασική αναπτυξιακή πολιτική, δεν το γνωρίζουν αυτό οι κύριοι του υπουργείο οικονομικών.
    Πρέπει εδώ να τονίσω ότι μερίσματα δεν δίνουν μόνο η εταιρείες που έχουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο άλλα και πολύ περισσότερες μικρές, μεσαίες, μεγάλες, οικογενειακές ή μη ανώνυμες εταιρίες πράγμα που σημαίνει ότι μια τέτοια ρύθμιση θα πλήττει ένα μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας
    Το μόνο επιχείρημα για μία κίνηση φορολόγησης των μερισμάτων θα μπορούσε να είναι ότι οι έκτακτες σημερινές συνθήκες απαιτούν δραστικά μέτρα σαν αυτό της. Εγώ θα αντιπαραθέσω πως ακόμα και έτσι το μέτρο δεν θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς οι περισσότερες εταιρίες που είναι και εκτός χρηματιστηρίου δεν θα κάνουν διανομή μερισμάτων ή θα βρούνε κάποιο άλλο λογιστικό «κόλπο» για να μειώσουν την κερδοφορία τους και τελικά να αποδώσουν λιγότερα στο δημόσιο! Λύση είναι η προσέλκυση κεφάλαιων και η επιχειρηματικότητα και η δημιουργία ανάπτυξης στην οικονομία και προσανατολισμός του κράτους το κυνήγι του ΦΠΑ (που πρέπει να επιβληθεί σε όλους & γιατρούς & δικηγόρους) της φοροδιαφυγής, την δραστική μείωση των δαπανών και της σπατάλης όχι στην επιβολή επιπλέων φορολογίας στους «εύκολους» στόχους.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:12 | Ραχιώτης Π.

    Όταν ένας μικροεπενδυτής αγοράζει μετοχές μιάς Εταιρείας με δάνειο από την Χρηματιστηριακή Εταιρεία (λογαριασμός επί πιστώσει, margin) με επιτόκιο σήμερα περίπου 10%,με ποιά λογική εσείς θα φορολογήσετε τό μέρισμα(πιθανή μερισματική απόδοση 4%) με ποσοστό 40% γιά μετοχές που δεν είναι στην ουσία δικές του, αλλά αγορασμένες με δάνεια;
    Αφαιρέστε λοιπόν τους τόκους του margin (10% περίπου) καί τις υποαξίες που θα έχει από την πτώση της τιμής των μετοχών και μετά να το συζητήσετε.

    Αντί λοιπόν να κηρύξετε πόλεμο στά κεφάλαια που επενδύονται στη χώρα μας και με τα οποία αυξάνονται οι θέσεις εργασίες για τους νέους, αυξάνεται το εγχώριο προιόν, δυναμώνουν οι επιχειρήσεις της χώρας και άρα τα φορολογικά έσοδα του κράτους, κηρύξτε τον πόλεμο στην κυρίαρχη κρατικοδίαιτη λογική που έχει διαφθείρει τη χώρα και έχει φέρει τη νεολαία στην μιζέρια και στην απραξία, να περιμένει από αυτούς που ευθύνονται για το κατάντημα αυτής της χώρας, τους πολιτικάντηδες, να τους διορίσει δημοσίους υπαλλήλους.

    Αντί λοιπόν να κηρύξετε πόλεμο στις επενδύσεις, κοιτάξτε να εφαρμόσετε την εταιρική διακυβέρνηση στην πράξη και όχι με κούφια λόγια, γιατί λεηλατούνται επί τόσα χρόνια οι μειοψηφίες από τις ανομίες των πλειοψηφιών των ΔΣ των Επιχειρήσεων και των διαχειριστών των επενδυτικών κεφαλαίων, με την μόνιμη συνενοχή των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

    Αντί να κηρύξετε πόλεμο στις επενδύσεις, φέρτε ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους των Χρηματιστηριακών σκανδάλων, με τα οποία υφαρπάχθηκαν οι περιουσίες των μικροεπενδυτών και των αφελών Ελλήνων.

    Και άν παρ’ όλα αυτά επιμένετε σε αντιεπενδυτική συμπεριφορά, κοιτάξτε να ξεχωρίσετε τα μόνιμα θύματα δηλ. τούς μικροεπενδυτές από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και διαχειριστές των επιχειρήσεων.

  • Συμφωνώ απόλυτα με το μέτρο της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων και όλων των άλλων κατηγοριών εισοδήματος, που υπάγωνται σε παρόμοιες διατάξεις νόμων, άλλωστε ήδη από 23-11-2009 το είχα υποστηρίξει σε e-mail που απέστειλα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Να διατηρηθεί το μέτρο σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες πολιτών, που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Προσοχή να μην αποτελέσει «το παραθυράκι» ώστε η εξαίρεση να γίνει κανόνας. Βέβαια για να μην αποτελέσει αντιαναπτυξιακό μέτρο η υπαγωγή των μερισμάτων σε φορολόγηση με την κλίμακα, θα πρέπει να αφαιρείται από το φόρο της κλίμακας ο φόρος που καταβάλλεται από το νομικό πρόσωπο, ώστε τα διανεμόμενα κέρδη των νομικών προσώπων να μην υπάγονται σε διπλή φορολόγηση, και το σπουδαιότερο να παγιωθεί κάποτε ο συντελεστής φορολογίας των νομικών προσώπων για ένα χρονικό ορίζοντα 20ετίας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:11 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Θα πρέπει όλα τα εισοδήματα, από όλες τις πηγές να μπαίνουν σε ενιαία φορολογική κλίμακα. Θα πρέπει, υποχρεωτικά να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση όλων των εισοδημάτων και όχι μόνο των συγκεκριμένων.

    Θα πρέπει να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων των βουλευτών, των δικαστικών αντιπροσώπων, των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων της Βουλής και των Υπουργείων, των μηχανικών και εργολάβων, συμβολαιογράφων και δικηγόρων και γενικά όλων των κατηγοριών φορολογουμένων και όλων των ειδών των εισοδημάτων.

    Όλα τα εισοδήματα που λαμβάνει ο οποιοσδήποτε, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπεριλαμβάνονται σε ενιαίο εισόδημα και να φορολογούνται με ενιαία φορολογική κλίμακα. Χωρίς να υπάρχει διαφορετικός χειρισμός στις διαφορετικές κατηγορίες φορολογουμένων και στα διαφορετικά φορολογούμενα εισοδήματα, έτσι ώστε κάποιοι να ευνοούνται και κάποιοι να αδικούνται, συστηματικά.

    Ευχαριστώ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:41 | Χρήστος Δραγουμάνης

    Αξιότιμε κ υπουργέ
    Κατανοώ τη προσπάθεια αύξησης των άμεσων φόρων. Ωστόσο οι εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών είναι υποχρεωτική υπερωριακή εργασία (Ν. 3754/09 -Κλαδική Συμφωνία, απογεύματα, νύχτες, αργίες κτλ, συχνά σε εξουθενωτικές, απάνθρωπες και απαξιώτικες συνθήκες), αμείβονται μόλις με το 60% του ωρομισθίου που ισχύει για όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας (περίπου 7 – 8 €/ώρα κατά μέσο όρο ο Επιμελητής Β με 10 χρόνια υπηρεσίας) και φορολογούνται αυτοτελώς με 20% (Ν 3754/09).
    Πιστεύω πως οι αμοιβές των ιατρών για υπερωριακή εργασία πρέπει να αυξηθούν και όχι να μειωθούν. Δεδομένου ότι το η οικογένεια μου με στερείται 8-9 ημερόνυχτα το μήνα και την επόμενη της εφημερίας λόγω έλλειψης ύπνου δεν είμαι πλήρως λειτουργικός άνθρωπος οπότε πάλι με στερείται η οικογένεια μου και η ζωή μου, θεωρώ αδιανόητη τυχόν απόπειρα να καταστρατηγηθεί με το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο μονομερώς από την πλευρά της κυβέρνησης η κλαδική μας συμφωνία (Ν 3754/09) ως προς τις ειδικές φορολογικές διατάξεις που αυτή περιέχει. Τούτο θα σημάνει ότι η συμφωνία αυτομάτως καταπίπτει στο σύνολό της με απρόβλεπτες συνέπειες για τη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της χώρας.
    Τα λεφτά μπορείτε να τα βρείτε π.χ. :
    1. Σε αυτούς που τόσα χρόνια δεν πληρώνουν φόρους και ζουν με πολυτέλεια.
    2. Από την εφαρμογή πολιτικής προμήθειας και παραγωγής ποιοτικών generic (για αρχή) φαρμάκων για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αντι την προμήθεια φαρμάκων από πολυεθνικές εταιρίες που με πλασιέ κατακλύζουν τα ελληνικά νοσοκομεία επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά μας ταμεία.

    Με τιμή
    Δρ Χρήστος Δραγουμάνης
    Αναισθησιολόγος – Εντατικολόγος

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:23 | ΙΩΝΑΣ

    Τόσο κόσμο που έχει εγκλωβιστεί στο χρηματιστήριο τον σκέφτεστε καθόλου; Δεν φτάνει που δεν μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω , θα τους ρίξετε και την χαριστική βολή; Δεν τους φτάνει η χασούρα, θα του βάλετε και το μέρισμα στο εισόδημα να πληρώσουν και φόρο από πάνω; Και με τις περιπτώσεις μετατροπής του μερίσματος σε μετοχές τι θα γίνει; Είναι απαράδεχτο να προστεθεί το μέρισμα στο εισόδημα ενός π.χ. χαμηλόμισθου υπαλλήλου, ο οποίος για λίγα ευρώ μερίσματος που παίρνει, είναι πιθανόν να αλλάξει φορολογικό κλιμάκιο…

  • ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ!!!!!!!

    ΨΑΧΝΕΤΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΦΗΘΗ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΡΟΠΟΙ ΤΕΧΝΗΤΑ ΝΑ ΑΠΚΡΗΨΕΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.
    ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΛΨΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΜΙΚΡΗΣ Η ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΣΑΓΚΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΚΤΗΤΑ!!!! ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΤΑΒΟΛΗ ΛΙΓΤΕΡΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑΤΑ ΒΕΒΑΙΑ!!!!!!

    ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΥ, ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΛΙΓΟ, ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

    ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΟΠΥ Η ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.

    Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ,ΤΟΝ ΚΑΤΑΘΕΤΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ.
    ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!!!

    ΚΛΕΒΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΛΕΒΟΥΜΕ ΤΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

    ΤΟ ΟΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣ ΛΑΟΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΚΑΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!!!!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 02:45 | Νικος Κ

    Ανεφάρμοστο το μέτρο. Θέλετε να διώξετε όλους τους επενδυτές? Και μετά από που θα βρίσκουν οι επιχειρήσεις χρήματα? Από τις τράπεζες?

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:44 | ZOIS KOLIOS

    Θα είναι το μεγαλύτερο και ιστορικότερο λάθος που θα έχει κάνει ποτέ κυβέρνηση σε αυτόν τον τόπο. Αμέσως δε θα σημάνει :
    1)Μαζική έξοδο από το χρηματιστήριο χιλιάδων μικροεπενδυτών και μεγαλοεπενδυτών φυσικά , που θα αναζητήσουν αλλού αγορές για τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.
    2)Στέρηση της χρηματιστηριακής αγοράς από κεφαλαιακή ρευστότητα
    3)Ανιση και τελείως άδικη φορολογική μεταχείρηση των ιδιωτών μικρο επενδυτών με τους Μεγαλοεπενδυτές-θεσμικούς που παίζουν μέσω εταιρειών.Ο μικρομέτοχος το μέρισμα από σχεδόν αφορολόγητο ή καλύτερα να το πούμε δίκαια χαμηλά φορολογούμενο 0,3% θα φτάσει σε επίπεδα 30-40-και 50% φόρο σε ήδη φορολογημένα εισοδήματα.

    Κύριοι , η Ελλάδα δεν δημιουργήθηκε πριν 3 μήνες από παρθενογέννηση. Εχει μια ιστορία και μάλιστα αυτό που λέγεται Χρηματιστήριο έχει μια ιστορία όπου μέρος της ευθύνης για τη μαυρίλα του και την κατάρευσή του , έχει μια άλλη λίγο παλαιότερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Προσέξτε ο λαός δεν ξεχνα ούτε τους μεν αλλά ούτε και τους δε.Αφήστε το Χρηματιστήριο στο δράμα του.Οι απώλειες που έχει καταγράψει είναι τεράστιες. Καταβροχθίζει χρήματα του Ελληνικού λαού που τα έχει βγάλει με τον ιδρώτα του.
    Και αντί να πάρετε μέτρα σαν το φαινόμενο MARFIN που πρίν τρία – τέσσερα χρόνια , κάλεσε τον κόσμο-επενδυτές να αγοράσουν ΜΙΓ και τους έδινε ισόποσο με το κεφάλαιο τους δάνειο για να τους καλοπιάσει να αγοράσουν με εγγραφή τη μετοχή στο 6,7 ευρώ το τεμάχιο και η μετοχή σήμερα έχει 2 ευρώ και το δάνειο είναι ακάλυπτο από το σύνολο της αξίας των μετοχών , θα τους φορολογήσετε και τυχόν μέρισμα και μάλιστα στην ατομική φορολογική τους δήλωση.Αστεία για πιτσιρίκια.
    Κάντε και εντατικοποιήστε τους ελέγχους στην κεφαλαιαγορά και πάρτε αμέσως πίσω όλα αυτά που σκέφτεστε για το χρηματιστήριο. Μην τα βάζετε πάλι με τους μαντρομένους. Αναζητήστε αλλού τους φόρους που σας διαφεύγουν.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:35 | ΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

    ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ:
    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΔΙΑΝΕΜΟΜΕΝΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. ΜΕ 32,5.

    ΟΜΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕ 35% ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΠΛΕΟΝ 10% ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ 32,5%.

    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ , ΠΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΛΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ.?

    ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΩΝ ΠΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30.000 ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΕ 35%?
    ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΟΥΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.?
    ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΟΥΝ?

    ΑΥΤΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ.

    ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:31 | ΚΩΣΤΑΣ Κ.Π.2-1-10

    ΕΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ,ΠΟΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ. ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΦΟΡ/ΚΗ ΔΥΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΕΛΘΟΥΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:20 | stathis

    KYRIE YPOURGE

    I ELLADA DEN EINAI OIKONOKIKI NISIDA SE KAPIO OKEANO:
    KATHE APOKLISI APO TOUS FOROLOGIKOUS KANONISMOUS SE SHESI ME TIS
    ALLES EYROPAIKES HORES DGIOHNEI SIMANTIKA KEFALAIA APO TIN ELLADA SE ALLE OIKONOMIES.
    OI ELLINIKES A.E. EINAI MIKRES ETAIRIES ME MIKRES APODOSEIS KAI HAMILA KERDI.
    EAN LIPON EPIPROSTHETA I FOROLOGISI GINEI MEGALYTERI P.H. TIS GERMANIKIS THA PROSFIGOUN OI MIKROEPENDITES SE ALLES AGORES(KAI MALON DEN XANERHONTE).
    ETSI OMOGENEIS OPOS EGO DEN EHOUN KANENA KINITRO GIA EPENDISIS STIN ELLADA.
    PISTEYO ESEIS KAI OI SYNERGATES SAS GNORISETE TA EPAKOLOUTHA POLY KALYTERA APO EMENA.

    ME EYHES GIA MIA SOFI NOMOTHETISI
    APO GERMANIA
    E.S.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:35 | Μαρία Οικονόμου

    Τα μερίσματα προέρχονται απ τα κέρδη των επιχειρήσεων τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί.Αυτό δε θα ληφθεί υπόψη?
    Αν μπουν στην κλίμακα τα μερίσματα γιατί να μη μπούν και οι τόκοι των καταθέσεων στην τράπεζα?

    Νομίζω ότι θα έπρεπε να στραφείτε και στα έσοδα από ενοίκια.
    Εκεί γίνεται πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή απ την πλειοψηφία.
    Κάποιος τρόπος θα υπάρχει .
    Είναι ελάχιστοι οι ειλικρινείς.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:31 | νικηφορος

    Να καταργηθεί χωρίς συζήτηση.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 09:33 | ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΟΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 09:43 | Αλέκος

    Είναι, φαίνεται, ηλίθιοι οι Κύπριοι που έχουν φόρο στις εταιρίες 10%, και εσείς οι …έξυπνοι! Μονο που, οι ηλίθιοι Κύπριοι ευημερούν, και εσείς (ή εμείς) οι έξυπνοι πάμε γιά φούντο!

    Η αύξηση (γιατί περί αυτού πρόκειται) των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, το μόνο που θα πετύχει είναι να «τιμωρήσει» τον μικρομέτοχο για την βλακεία του να επενδύσει σε μετοχές. Ο λαικός καπιταλισμός που καθιερώθηκε ΚΑΙ στην ελλάδα, θα τελειώσει, και τα προς διανομή κέρδη θα «μεταμφιεστούν» σε αμοιβές ΔΣ, σε «υποχρεώσεις» προς εταιρείες του εξωτερικού (δήθεν παροχή εργασίας και συμβουλών) κλπ. κλπ.

    Και βέβαια, θα χτυπηθεί η επιχειρηματικότητα. Και το κράτος τελικά θα εισπρράξει λιγότερους φόρους.

    Πρέπει κάποτε να καταλάβετε ότι το κεφάλαιο και το παγκοσμιοποιημένο σύστημα γενικότερα έχει βρει τρόπους να «υπεκφεύγει» της υψηλής φορολόγησης, με διάφορες μεθόδους που κοστίζουν λιγότερο. Οταν ο ΣΟΦΟΣ Πρόεδρος Βασιλείου της Κύπρου είχε ρωτηθεί από κάποιον «κατάπληκτο» Ελλαδίτη δημοσιογράφο με ποιό σκεπτικό μείωσε την φορολόγηση των εταιρειών στο 15% (τότε) απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Γιατί τότε η φοροδιαφυγη θα κοστίζει περισσότερο»!

    Και κάτι ακόμα…. σταματήστε την «πιπίλα» των offshore και της φορολόγησής τους. Αν μη τι άλλο, δείχνετε ερασιτέχνες, αδιάβαστοι και τραγικά ανενημέρωτοι -που δεν είστε. Δεν υπάρχει ανάγκη να διατηρεί κάποιος offshore εταιρεία πιά. Και όποιος το κάνει ακόμα, είναι απλά αδιάβαστος όπως και εσείς θέλετε να δείχνετε (και θέλετε, γιατί η offshore συντηρεί λαικισμούς, διεγείρει το ταξικό μίσος κλπ κλπ). Σήμερα μπορεί να έχει κάποιος μιά ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΗ Κυπριακή εταιρεία (εσωχώρια) που -θεωρητικά μόνο- πληρώνει φόρο 10% (γιατί πρακτικά δεν πληρώνει τίποτα), με κόστος περίπου 1500 Ευρώ το χρόνο, και στην οποία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κάνετε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, γιατί θωρακίζεται από το κοινοτικό δίκαιο. Σταματήστε λοιπόν τους λεονταρισμούς προς το ΔΙΕΘΝΕΣ εταιρικό κατεστημμένο, είστε πολύ μικροί για να το «τρομάξετε» και ιδιαίτερα να το «κυνηγήσετε»!

    Αφήστε λοιπόν την επί πλέον φορολόγηση των μερισμάτων. Δώστε κίνητρα στην ΕΜΦΥΤΗ επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα του Ελληνα, που -χτυπόντας τον πλούτο ως «ανήθικο»- προσπαθείτε να τον κάνετε υπάλληλο των πολυεθνικών. Μόνο από την αύξηση της επιχειρηματικότητας, την αύξηση του διανεμόμενου (μέσω ΚΑΙ μερισμάτων) πλούτου, την άυξηση του τζίρου, των κερδών κλπ. και την απενοχοποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των φορέων της, θα καταφέρετε να εισπράξετε περισσότερους φόρους, όχι με την αύξηση του ποσοστού φορολογίας, αλλά με την αύξηση της φορολογητέας ύλης.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 00:18 | Γεωργιάδης Γεώργιος

    Αυτό τώρα τι ιστορία είναι πάλι?

    Να φορολογηθούν με χαμηλότερους συντελεστές τα μερίσματά?
    Που προέρχονται από κέρδη μετοχών?
    Μα ποιος έχει μετοχές? (που να του αφήνουν αξιοπρεπές μέρισμα εννοώ)
    Ο μεροκαματιάρης που κοιτάει πως και πως να τα βγάλει πέρα?
    Αλλά μέσα σε όλα τα άλλα αυτή η ρύθμιση φαντάζει ως σταγόνα στον ωκεανό…
    Κακώς κάκιστα!

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:52 | κώστας

    Συμφωνώ, αφού προφανώς η εταιρεία διανείμει αφού έχει ήδη κρατήσει αποθεματικά. Η φορολόγηση στην κλίμακα θα αποτελέσει κίνητρο η εταιρεία να κρατήσει περισσότερα αποθεματικά (αφορολόγητα) διανέμοντας λιγότερα (φορολογούμενα με υψηλό συντελεστή) κέρδη και συνεπώς θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά αυτά για να γίνουν περισσότερες επενδύσεις.

    Ομως επειδή υπάρχει δυνατότητα τα αφορολόγητα αποθεματικά τελικά να διανέμονται ουσιαστικά μέσω off shore εταιρειών, υπέρογκων δαπανών ή αμοιβών μελών ΔΣ αν δεν βρεθεί τρόπος με συμπληρωματικά μέτρα (π.χ. φορολόγηση συναλλαγών με οff shore, εκτενής έλεγχος κλπ ) το μέτρο θα είναι αναποτελεσματικό.Δηλαδή η εταιρεία θα έχει 100 κέρδη, θα κρατάει αποθεματικό 80(αφορολόγητα) θα διανείμει 20(τα οποία θα φορολογούνται στην κλίμακα)Με διάφορους τρόπους το αποθεματικό θα διανέμεται στους μετόχους (π.χ. υπερτιμολόγση επένδυσης, υπέρογκα έξοδα κλπ)και θα διανέμονται-ουσιαστικά- και τα 100 ενώ στην κλίμακα θα φορολογούνται μόνο 20. Το μέτρο αυτό θα είναι αποτελεσματικό μόνο μετά από τιθάσευση της φοροδιαφυγής και έλεγχο στις off shore

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:32 | Απόστολος Μπάλλας

    Πολιτικάντικη μπούρδα. Ναι, θα φορολογηθούν τα μερίσματα που παίρνει ο μικρομέτοχος και θα πάρει μερικά ευρώ παραπάνω το δημόσιο.

    Από την άλλη, η εμπειρία μου δείχνει ότι οι υπηρεσίες είναι ανίκανες να «δούν» ότι ο Μ πήρε στη γυναίκα του ROLEX με λεφτά της επιχείρησης, ο Χ πήγε στι Θέρμες Σύλλα και η Π έκανε γήπεδο μπάσκετ για το γιο της. Νομίζω βέβαια, ότι τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν και το 2190/20.

    Η πιο πιθανή επίπτωση ενός τέτοιου μέτρου είναι μερικά ακόμη πολυτελή αυτοκίνητα στο δρόμο.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:21 | Θεόδωρος

    Συμφωνώ. Η κλίμακα είναι δικαιότερη αφού βάσει αυτής οι πολίτες με τα περισσότερα κέρδη απο μερισματα μετοχών(μεγαλομέτοχοι) θα φορολογηθούν και περισσότερο. Δεν θα επιβαρυνθούν πολύ οι μικρομέτοχοι. Πρέπει επιτέλους να φορολογηθεί το αεριτσίδικο χρήμα περισσότερο απ’το χρήμα του μόχθου και της πραγματικής εργασίας..

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:04 | Οικονόμου Ελευθέριος

    ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΩΝ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 11:51 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ

    ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

    ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ – ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ

    ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 21:39 | Παναγιωτης

    Ολα ειναι εισοδηματα ολα να φορολογουνται στην κλημακα οπως και ολοι εμεις οι μισθωτει.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:52 | Σαββίδης Γεώργιος

    Τα μερίσματα που εισπράττει το κράτος από τη συμμετοχή του σε ΑΕ θα φορολογούνται και αυτά με την κλίμακα των φυσικών προσώπων ?

    Αν όχι δε θα είναι άδικη η φορολογική αντιμετώπιση επενδυτών-μετόχων που θα έχουν αυστηρότερη φορολογία από τον ανταγωνιστή τους, το κράτος ?

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:57 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΜΝΑΤΟΣ

    ΑΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:15 | Μετινίδης Στυλιανός

    Ως μικροεπενδυτής από το 1999 μέχρι σήμερα έχω δημιουργήσει ένα μικρό χαρτοφυλάκιο μακροπροθέσμου επενδυτικού χαρακτήρα.Δέν είμαι trader.
    Συμμετέχω στίς αυξήσεις κεφαλαίου τών υγειών επιχειρήσεων όσο οι οικονομίες μου μου το επιτρέπουν και συμβάλλω στήν στήριξη τής εθνικής οικονομίας,ευελπιστώντας σέ καλλίτερες μέρες.
    Από το 1999 ουδέποτε η κεφαλαιοποίηση του χαρτοφυλακίου μου ξεπέρασε το επενδυθέν ποσό.Η μόνη απολαυή είναι τά μερίσματα που πικοίλουν από καθόλου{πολλές μετοχές δέν δίδουν καθόλου μέρισμα}μέχρι 2- 2,5% για το επενδυθέν κεφάλαιον ετησίως.
    Τα μερίσματα τών ημεδαπών μικροεπενδυτών δέν αντέχουν μεγαλύτερη φορολόγηση τής αυτοτελούς 10%.
    Η Κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει την σοβαρά τραυματισμένη αξιοπιστία των επενδυτών πρός τον θεσμό του χρηματηστηρίου να στηρίξει
    την διασπορά τών μετοχών και να αποτρέψει πάσει θυσία την απαξίωση, περιθοριοποίηση και φθορά του θεσμού ως εργαλείου ανάπτυξης με ότι αυτό συνεπάγεται

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:45 | mix morris

    Συμφωνώ απόλυτα, δεδομένου οτι είναι γνωστό οτι πολλές εταιρείες δεν διανέμουν τα κέρδη και τα παρακρατούν δήθεν προς ενίσχυση θέσης, ατυχώς όμως το σύστημα είναι διάτρητο και τα «εισπράτουν» με άλλο τρόπο αφορολόγητα μεσω δήθεν επενδύσεων, ασχετων προσωπικών δαπανών, που εντάσουν στις εταιρείες προσωπικά οχήματα, ασφάλιστρα, βενζίνες ή υπέρογκες αμοιβές ως μέλη του Δ.Σ.προς αποφυγή φορολόγησης.

    Σε κάθε περίπτωση εναντι του φορολογικού συντελεστή 40 και άνω που ισχύει για τα υψηλά εισοδήματα προσώπων που δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες για κάλυψη δαπανών πληρώνουν λιγότερο. Ο φόρος επιβάλεται στα έσοδα μείον τα έξοδα που αναγνωρίζονται για την δημιουργία του εσόδου. Η διαφορά είναι εμφανής

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 22:03 | ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΛΗΣ

    Συμφωνώ.