2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:41 | ΤΣΙΡΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με το μέτρο των αποδείξεων, πιστεύω όμως ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε μία αρκετά μεγάλη μερίδα φορολογουμένων, οι οποίο θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον κάποια χρήματα σε λογιστές για να καταγράψουν τις αποδείξεις.

    Έχω να κάνω μία πρόταση πάνω στο θέμα αυτό.

    Μπορούμε με τρία βήματα να λύσουμε οριστικά το θέμα καταγραφής των αποδείξεων.

    1ο Βήμα
    Τα στοιχεία που θέλουμε από μία απόδειξη είναι:
    Το ΑΦΜ της εταιρίας
    Ο αύξων αριθμός της απόδειξης
    Το ποσό
    Η ημερομηνία έκδοσης

    Μήπως η κάθε απόδειξη θα μπορούσε να εκδώσει ένα barcode που να περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία. Θα πρέπει να γίνει μία αναβάθμιση στα προγράμματα των ταμιακών και των υπολογιστών που εκδίδουν αποδείξεις.

    2ο Βήμα
    Το υπουργεί οικονομικών να εκδώσει και να στείλει σε όλους που κάνουν φορολογική δήλωση μία κάρτα η οποία να αναγράφει ηλεκτρονικά (μορφή τηλεκάρτας) το ΑΦΜ μας.

    3ο Βήμα
    Υπάρχουν κάτι συσκευές ανάγνωσης τυχερών δελτίων στα «προποτζίδικα» τα οποία είναι συνέχεια συνδεδεμένα σε μία βάση δεδομένων και μπορείς να ελέγξεις αν το δελτίο σου έχει κερδίζει. Να κατασκευαστούν τέτοιες συσκευές οι οποίες θα είναι μόνιμα συνδεμένες σε μία κεντρική βάση δεδομένων. Το κόστος ενός τέτοιου δικτύου και των συσκευών δε νομίζω ότι θα είναι πολύ μεγάλο (δεν είμαι και ο κατάλληλος βέβαια να το κρίνω αυτό). Η διαφοροποίηση των συσκευών των αποδείξεων από τις συσκευές του ΟΠΑΠ θα είναι ότι για να καταγράψει κάποια απόδειξη θα πρέπει πρώτα να βάλει ο φορολογούμενος τη προσωπική του κάρτα με το ΑΦΜ έτσι ώστε να μετρήσει η απόδειξη για τη δική του φοροαπαλλαγή.

    Το πλεονέκτημα αυτού του τρόπου καταγραφής είναι ότι τοποθετώντας 20 με 30 συσκευές σε κρατικά κτήρια για κάθε μικρομεσαίο δήμο όπως, δημαρχεία, δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, σχολεία κλπ. μπορεί ο καθένας κάποια στιγμή να καταγράψει τις αποδείξεις του και στη συνέχεια να τις πετάξει, αφού οι αποδείξεις είναι μοναδικές.
    Φυσικά τέτοιες συσκευές θα πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε σε πολυκαταστήματα και μεγάλα σούπερ μάρκετ όπου εκδίδονται χιλιάδες αποδείξεις, έτσι ώστε να αποφεύγεται η συμφόρηση στα δημόσια κτήρια.
    Η καταγραφή θα μπορεί να γίνει πολύ εύκολα από ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας και οποιουδήποτε μορφωτικού επιπέδου.

    Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της βάσης η εφορία μπορεί στο τέλος του χρόνου να έχει τα συνολικά ποσά φοροαπαλλαγής για κάθε φορολογούμενο και ταυτόχρονα να κάνει αντιπαραβολή (αυτόματα με τη χρήση του ΑΦΜ της κάθε εταιρίας) στους εκδότες των αποδείξεων.

    Για την περίπτωση των χειρόγραφων αποδείξεων που είναι σχετικά λιγότερες από τις μηχανογραφημένες μπορεί να γίνει το ίδιο, μόνο που η συσκευή θα πρέπει να είναι σαν αυτές των τραπεζών. Έτσι ο χρήστης μπορεί να καταγράψει πληκτρολογώντας τα στοιχεία της απόδειξης. Οι χειρόγραφες αποδείξεις όμως δεν πρέπει να πετιούνται μετά την καταγραφή γιατί ένας «κακός» έμπορος μπορεί αργότερα να παραποιήσει το δικό του απόκομμα προς όφελος του.

    Συγγνώμη αν σας κούρασα αλλά πιστεύω ότι μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα και μας τους φορολογούμενους αλλά και για το υπουργείο, δηλαδή την Ελληνική οικονομία.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 22:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Δωστε βαρυτητα σε επιχειρησεις -επαγγελματιες που δεν κοβουν απο ανεκαθεν αποδειξεις π.χ κουρεια -κομωτηρια-ιδιαιτερα μαθηματα στο σπιτικ.τ.λ υπαρχουν ομως και επιχειρησεις που τηρουν αποθηκη και δεν γινεται να μην κοψουν αποδειξη π.χ σουπερ μαρκετ -φαρμακεια κ.τ.λ.Ενα πραγμα πρεπει να γινει ομως οπωσδηποτε ΑΥΞΗΣΗ ΕΛΕΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΑΜΜΕΣΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΩΝ.Δηλαδη να υπαρχει ορατος φοβος ωστε να αποτρεπει τις παραβασεις .

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 22:12 | Ελ. Σκαφίδα

    H Συλλογή αποδείξεων για τα πάντα είναι μέτρο που δυστυχώς θα ακυρωθεί στην πράξη. Υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός για τον έλεγχο και την διασταύρωση των εκατομμυρίων αποδείξεων που θα συγκεντρωθούν? Φυσικά όχι. Γι΄αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το αφορολόγητο ή να μειωθεί ελάχιστα και να θεσπισθεί η συλλογή αποδείξεων ως πρόσθετο κίνητρο, από κατηγορίες επαγγελματιών που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, (είναι γνωστοί σε όλους αυτοί).Μάλιστα, θα ήταν σκόπιμο να εκπίπτει το 130% ή και πλέον του ποσού που αναγράφεται στην απόδειξη ώστε να μην υπάρχει συναλλαγή του τύπου «τόσο με απόδειξη…τόσο χωρίς»
    Κατά τα λοιπά ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
    Ούτε αυτοτελής φορολόγηση ούτε ειδικά καθεστώτα ούτε κανένα άλλο προνόμιο.Π.χ. γιατί τα οι ταξιτζήδες φορολογούνται με 1.225 ευρώ ετησίως ανεξαρτήτως των εισοδημάτων τους? Γιατί τόσες άλλες κατηγορίες π.χ αθλητές, φορολογούνται με ένα ελάχιστο ποσοστό?
    Ανήκουν σε ανώτερη κατηγορία πολιτών αυτοί? Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δεχθούν το πάγωμα των μισθών ή και άλλες θυσίες, αρκεί ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 22:53 | ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    H ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 96 ΕΤΩΝ ΖΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΗ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 11.500 ΕΥΡΩ. ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΟΔΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΝΔΥΣΗ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΥΠΟΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΟΥΜΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ? ΤΑ ΜΟΝΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΖΗΛΙΚΙΑ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΗΣ. ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:11 | Σπύρος Μπάκας

    Δεδομένης της κατάρευσης των ελεγκτικών μηχανισμών, η συλλογή αποδείξεων είναι -αν και αναχρονιστικό- αναγκαίο μέτρο. Εφόσον η πολιτεία δεν έχει έτοιμο έναν μηχανισμό εντοπισμού των φοροδιαφευγόντων, η λύση αυτή είναι μονόδρομος.
    Πρέπει να γίνουν, όμως, οι εξής παρατηρήσεις:
    Πρώτον, πρέπει σύντομα να αποσαφηνιστεί ποιες αποδείξεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τι όφελος θα προκύπτει απ΄αυτές. Έτσι ώστε οι πολίτες να μη συλλέγουν σωρηδόν αποδείξεις που τελικά θα τους είναι άχρηστες.
    Δεύτερον, πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν τα στοιχεία των αποδείξεων που συλλέγουν σε πραγματικό χρόνο. Να μπορούν δηλαδή, να τις υποβάλλουν καθημερινά, ώστε να μη συγκεντρωθεί στο τέλος του χρόνου, ένας τεράστιος όγκος στοιχείων που θα απαιτεί πολύ χρόνο και πολλή προσοχή για την υποβολή τους. Έτσι και πιο εύκολο θα είναι για τον πολίτη να ανταποκριθεί σ’ αυτή του την υποχρέωση και θα διευκολυνθούν οι υπηρεσίες του κράτους στον καθημερινό έλεγχο των επαγγελματιών.
    Τέλος, το μέτρο αυτό πρέπει να είναι, όσο το δυνατό, προσωρινό. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος, αξιόπιστος και ανεπηρέαστος μηχανισμός ελέγχου και καταστολής της φοροδιαφυγής. Κάποιου είδους Ανεξάρτητη Αρχή. Στο κάτω κάτω, είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά για τέτοια ζητήματα και να τα ρυθμίζει προς όφελος του πολίτη.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:08 | ΚΑΡΤΣΙΩΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ. ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΜΙΣΘΩΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΟΠΩΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ Η Η ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΦΠΑ ΕΤΣΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗΣ. ΠΡΩΤΑ ΑΠ΄ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.
    ΓΙΑ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ. ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΙΚΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΩ 100 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΤΟΝ ΑΦΜ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘΕΞΕΙΣ. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 50%ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ 5%.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 21:33 | Περικλης Παπ

    Το μέτρο συλλογής των αποδείξεων μονο σαν αμεσο και προσωρινο μέτρο μπορει να λειτουργήσει και βέβαια δεν αφορα το συνολο της φορολογητέας υλης.

    Το φορολογικο σύστημα πρέπει να απλοποιηθει με ενιαιους κανόνες για ολους.

    Η παρακολούθηση στη συνέχεια πρεπει να υποστηριχθει με νόμους, με πρωτο και κύριο νομο την θέσπιση της φοροδιαφυγής ως εγκλήματος. (Μην ξεχναμε οτι τους γκαγστερς στην Αμερική για φοροδιαφυγη τους συνέλαβαν τελικά).

    Η μελέτη των φορολογικών συστημάτων αλλων χωρών (πχ ΗΠΑ, Σουηδία κα) μπορει να δώσει υλοποιήσιμες ιδέες χωρις να μπειτε στην διαδικασία «εφευρεσης του τροχού» με αμφίβολα αποτελεσματα.

    Η Αυστηρη τηρηση του νεου φορολογικου «περιβάλλοντος» θα φερει σε λίγα χρόνια και την φορολογική συνείδηση για τις νεώτερες γενεές.
    Εξυπακούεται οτι η Πληροφορική σήμερα μπορει να βοηθήσει πολύ, αρκεί να δημιουργηθούν κατάλληλες εξυπνες εφαρμογές και οχι μεταφορα των υπαρχουσών γραφειοκρατικών διαδικασιών σε νεο περιβάλλον (κατι που συνήθως γινεται στη Ελλαδα απο ημιμαθείς χρηστες).

    Το θεμα ομως «φορολογια» δεν πηγαίνει μόνο του. Αναδιοργάνωση χρειάζονται πολλοι τομείς της δημόσιας Διοίκησης για να πεισουν τον πολίτη οτι τα χρήματα απο την φορολογία του δαπανώνται για να μπορουν τα παιδια του να εχουν μέλλον.

    Ολα αυτα γινονται οταν υπάρχει πολιτική βούληση που το ευχομαι να υπάρξει στην πράξη.
    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν ξεχάστηκε γιατι στα δυσκολα εκεινα χρόνια, ειχε την Βούληση.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:38 | ΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    4.ΝΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΛΙΓΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΗΡΏΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ Ο ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ,ΗΛΕΚΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗΣ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΣΕ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ.ΠΟΥ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΟΥΜΕ ΛΙΟΠΟΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:14 | Μηλιαράκης

    Τι γίνεται με αγορές από το internet;
    Τον τελευταίο καιρό πάρα πολλοί αγοράζουν προϊόντα απο χώρες της ΕΕ μέσω ιντερνετ για να αγοράσουν πιο οικονομικά.
    Κανονικά θα πρέπει να εκπίπτουν και αυτές.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:58 | george2006

    Αφήνεται αδιάψευστο το ενδεχόμενο να παιτείται και η καταγραφή του Αριθμού Απόδειξης.

    παράδειγμα

    Σε σημερινή απόδειξη από πολύ μεγάλο supermarket γράφει :

    – Ονομασια, ΑΦΜ, τηλέφωνο κλπ –

    3/2009

    1. μπλα μπλα
    2. μπλα μπλα
    3. μπλα μπλα
    4. μπλα μπλα

    Σύνολο μπλα μπλα

    Α/Α 52, Ημερ:07/01/2010 Ωρα 20:28:55
    ΑΡ 81 NF ΔΗΝ070000320

    που ναξέρω εγώ αν αριθμός απόδειξης είναι το «Α/Α 52» ή το «ΑΡ. 81»

    για το 1ο το κόβω αλλά άντε να βγάλεις άκρη με κάθε μαγαζί και κάθε μηχανή !

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 20:36 | Γιώργος Κότης

    Αποδείξεις, ΟΤΕ και ιδιωτική τηλεφωνία.
    Πιστεύω πως, εάν οι αποδείξεις του ΟΤΕ εξαιρεθούν από τον σχηματισμό του αφορολογήτου, ενώ αντιθέτως θα συνυπολογίζονται οι αποδείξεις των εταιρειών τηλεφωνίας (μια που δεν είναι ΔΕΚΟ αλλά ιδιωτικές Α.Ε., αυτό θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους καταναλωτές (εκτός από το πάγιο) για να εγκαταλείψουν τον ΟΤΕ και να στραφούν μαζικά προς τις ιδιωτικές εταιρείες.

    Πιστεύω πως ο χρηματισμός των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να χαρακτηριστεί κακούργημα (με νόμο) χωρίς παραγραφή, και να διενεργηθεί σχολαστικότατο «πόθεν έσχες» τόσο σε αυτούς όσο και στα μέλη των οικογενειών τους μέχρι τουλάχιστον 2ου βαθμού.
    Υπάρχουν υπάλληλοι φτωχοί με πάμπλουτους γονείς, πεθερικά αλλά και τέκνα.
    Εύχομαι ολόψυχα Καλή δύναμη. Δεν σας ψήφισα, είμαι μαζί σας σ΄αυτή την προσπάθεια.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:20 | Θανάσης

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Είμαι ένας από τους καλά αμειβόμενους συνταξιούχος του ΙΚΑ μετά από 35 χρόνια δουλειάς. Παρόλα αυτά λόγω των σημερινών συνθηκών ακόμα και εγώ θα είναι δύσκολο να δικαιολογήσω με αποδείξεις τα έξοδά μου και πιστεύω ότι στην κατηγορία μου πρέπει να υπάρχουν πολλά άτομα. Βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να συντηρούμε ενήλικα πλέον παιδιά , μη προστατευόμενα μέλη, λόγω ανεργίας και μάλιστα μακροχρόνιας και μη καταγραμμένης. Συγχρόνως βοηθούμε και τους υπερήλικους γονείς μας μια και μόνο με την σύνταξή τους λόγω των πολλών προβλημάτων υγείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους. Κινδυνεύουμε πιστεύω και τα παιδιά μας, αλλά και οι γονείς μας αν δηλώσουν όλα τα έξοδά τους με αποδείξεις, να διωχθούν για δήθεν απόκρυψη εισοδημάτων, ενώ αντίθετα εμείς μια και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δικές τους αποδείξεις, των οποίων μέρος προσφέρουμε εμείς, να φορολογηθούμε πέραν του κανονικού. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό να μπορούν να δικαιολογηθεί κάποιο ποσό, φυσικά με αποδείξεις, ως αφορολόγητο για ενίσχυση ανέργων παιδιών, καθώς και κάποιο ποσό αφορολόγητο για ενίσχυση γονέων.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:34 | ΕΛ. Κ.

    ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΑΣΕΙ….ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΠΟΤΕ…..
    ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ, ΟΣΟ ΥΨΗΛΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ Π.Χ.ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΑΓΗ ΛΟΓΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΘΑΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ…
    ΖΗΤΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΟ 1/1/2010 ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΠΟΣΟ ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΟΥΝ …ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ?
    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΣΩΣΤΟ ΑΛΛΑ Α Ν Α Γ Κ Α Ι Ο .
    1.ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΚΔΙΔΟΥΝ.
    2.ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΤΖΙΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ.
    3.ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ.
    ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ…ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Π.Χ.ΝΑ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΕ ΜΙΑ ΑΘΡΟΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΜΕ ΚΟΡΔΕΛΛΑ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΑΘΡΟΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΙΧΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ..
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ….

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:10 | ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

    Θεωρω το μετρο της συλλογης αποδειξεων σωστο μεχρι να μαθουμε σαν πολιτες οτι ειναι κατι για το οποιο ειμαστε υποχρεομενοι για το κοινο καλο και τη τηρηση του για καποια χρονια. πρεπει ομως αυτο να μη γινει μεχρι τοτε αιτια μισθωτοι και συνταξιουχοι απο λαθος να πληρωσουν ακομα περισσοτερο φορο απο αυτον που ηδη πληρωνουν στη πηγη του εισοδηματος. σε αυτο το θεμα θα ηθελα να προσεξετε οτι τα μεγαλα σουπερ μαρκετ λειτουργουν ηδη σαν πολυκαταστηματα παρεχοντας εκτος απο τροφιμα και ειδη ρουχισμου επιπλα υποδηματα ειδη κηπου κλπ και με τισ προσφορες και εκπτωσεις που κανουν πολυ μισθωτοι το τεραστιο μερος των δαπανων τους το κανουν σε τετοια καταστηματα, μιλαω εκ πειρας σαν μισθωτος με τρια παιδια και ενα μισθο που καταβαλω πανω απο 150-180 ευρω την εβδομαδα σε σουπερ μαρκετ και οι δαπανες που κανω σε αλλα καταστηματα ειναι μηδαμινες και αυτο απο αναγκη .γραφω τα παραπανω γιατι ακουω οτι μαλλον θα υπαρχει οριο αποδειξεων για σουπερ μαρκετ καταστηματα ενδυσης υποδησης κλπ ευχαριστω για την φιλοξενια και ελπιζω στην ανταποκριση σας

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 18:19 | Παύλος Π

    Η λύση είναι πολύ απλή. Η φορολόγηση να γίνεται στο περίσσευμα και όχι στο εισόδημα, δηλαδή από το εισόδημα να αφαιρούνται ΟΛΕΣ οι αποδείξεις και το υπόλοιπο να φορολογείται με συντελεστή μεγαλύτερο του ΦΠΑ.
    Μέσα σε μια μέρα μπαίνει τέλος στις συναλλαγές χωρίς απόδειξη, αλλάζει η νοοτροπία όλων και τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ και από τη φορολογία εισοδήματος φτάνουν σε απίστευτα νούμερα για τα σημερινά δεδομένα με απολύτως δίκαιο τρόπο.
    Μια εναλλακτική λύση, αν θέλετε να κρατήσετε το αφορολόγητο με αποδείξεις σε ένα συγκεκριμένο ποσό πχ12.000, είναι να ανακοινώνεται μετά την πρώτη Γενάρη του επόμενου έτους ποιες κατηγορίες αποδείξεων θα μετρήσουν για το αφορολόγητο του προηγούμενου έτους, έτσι ώστε να μην ξέρει κάποιος εκ των προτέρων ποιες αποδείξεις θα του χρειαστούν για το προηγούμενο οικονομικό έτος και να αναγκάζεται να τις συγκεντρώνει όλες.
    Και στις δυο περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο να καταθέτουν μαζί με τη δήλωση όλοι οι φορολογούμενοι όλες τις αποδείξεις αυτό μπορεί να γίνεται δειγματοληπτικά ή σε τυχόν έλεγχο

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 18:16 | pater

    Προτείνω την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα καταναλλωτικά αγαθα και υπηρεσίες κατά 2
    μονάδες και η επιστροφή τους (των 2 μονάδων )με τις αποδείξεις στήν φορολογική δήλωση.
    Συνέβαινε με τα αφορολόγητα-αδασμολόγητα στους σταθμούς εξόδου και
    για τους ταξειδιώτες που έπαιρναν απόδειξη με φόρους.
    Ταυτόχρονα ελάχιστο εισόδημα (αλλα παλαιά ,Ιατροί,δικηγόροι κτπ)σε όλους και
    πόθεν έσχες στούς πάντες ωστε να υποχρεοθούν να δηλώνουν εισόδημα.
    ………………………………………………………..
    ΟΤΑΝ Ο ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑΣ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ (ΟΧΙ ΦΟΒΑΤΑΙ) ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
    ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΔΙΑΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ, ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ .

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 18:04 | ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

    Αν πραγματικά θέλετε να δημιουργήσετε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και να έχετε έντιμους πολίτες που να δηλώνουν όλα τους τα έσοδα πρέπει κάποτε να αποφασίσετε να κάνετε αποδεκτά και όλα τους τα έξοδα και όχι μόνο όποια βολεύουν την εκάστοτε κυβέρνηση για να εισπράττει χωρίς κανένα κανόνα ανταποδοτικότητας.

    Τι θα γίνει λοιπόν αν κάποιος πολίτης σας προσκομίσει αποδείξεις που θα είναι πάνω από το αφορολόγητο όριο που έχετε βάλει? Θα τις υπολογίσετε ως έξοδα για να φορολογηθεί για τα υπόλοιπα ή θα τα απορρίψετε?

    Η εντιμότητα δεν μπορεί να είναι απαιτητή μόνον ως προς τη δήλωση των εισοδημάτων, πρέπει να είναι αποδεκτή και ως προς τα έξοδα από την πλευρά σας γιατι διαφορετικά, δίνετε την εικόνα ενος φαύλου κράτους που το μόνο που θέλει να κάνει είναι να ληστεύει τους πολίτες του.

    Γενικά θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι το σαθρό ελεγκτικό κρατικό σύστημα των προηγουμένων κυβερνήσεων(και δεν εννοώ μόνον της αμέσως προηγούμενης)οδήγησε τους πολίτες αυτής της χώρας να προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν από τα ληστρικά γεράκια των οικονομικών υπηρεσιών σας που όπως άριστα γνωρίζετε (και ας κάνετε τους χαζούς) εκβιάζουν πολίτες, επιχειρηματίες, βιοτέχνες και πολλους άλλους και απομυζούν απίθανα ποσά για λογαριασμό τους κυρίως και όχι για το ελληνικό κράτος.

    Εχετε γίνει με το έτσι θέλω συνέταιροι στην τσέπη μας χωρίς καμμία απολύτως ανταποδοτικότητα από πλευράς σας.

    Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, το σύστημα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 18:39 | Anthony Hassiotis

    Ερωτηση: Οι αποδειξεις απο εξωτερικο θα μετρανε;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 18:45 | Αντώνης Καλής

    Αν η εφορία μπορεί να παρακάμπτει το απόρρητο των τραπεζικών συναλλαγών, ούτε αποδείξεις χρειάζονται, ούτε τίποτα.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 17:37 | ΔΕΝΑΞΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

    Είναι σωστό το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων.

    Είναι όμως κοινή πεποίθηση οτι με τον όγκο των χειρογράφων σελίδων και με την υπάρχουσα υποδομή των αρμοδίων υπουργείων δεν πρόκειται να γίνει καμμία διασταύρωση. Μάλλον θα δοθεί η αφορμή σε πολλούς να χρησιμοποιήσουν 2 και 3 φορές την ίδια απόδειξη.

    Εάν όμως χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία τα πράγματα αλλάζουν. Στα περισσότερα σπίτια υπάρχει ένας υπολογιστής. Με κίνητρο μία επιπλέον έκπτωση 1-2 % μπορεί η ίδια χειρόγραφη λίστα να ζητηθεί σε ψηφιακή μορφή σε ένα CD ή μία δισκέτα. Τα στοιχεία που απαιτούνται (ΑΦΜ, ημερομηνία, ποσό) μπορούν απλούστατα να καταχωρηθούν σε ένα αρχείο EXCEL. Ειδικές γνώσεις δεν απαιτούνται.

    Κατόπιν θα μπορούν να ταξινομηθούν ανά ΑΦΜ και να γίνει διασταύρωση στα ΑΦΜ με το μεγαλύτερο άθροισμα ποσού κλπ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 17:20 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ Κ.

    Πάρα πολύ σωστό το μέτρο για τη συλλογή αποδείξεων.
    Όμως χρειάζεται οπωσδήποτε να ενισχυθούν και να δραστηριοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που τα τελευταία 5,5 χρόνια είχαν αδρανήσει. Πιστεύω πως επαγγελματικές κατηγορίες όπως πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, φωτογράφοι δεξιώσεων κλπ, δύσκολα θα τις αγγίξει.
    Ας πάρουμε ένα παράδειγμα μισθωτού ο οποίος έχει μαζέψει 5000Ε αποδείξεις και του κοστίζει κάποιο επισκευή υδραυλικού 1000Ε. Θα του πει ο υδραυλικός : <>.
    Αν πάρει απόδειξη χάνει 190Ε ΦΠΑ. Αν όχι φορολογείται με 10% ή 15% (σύμφωνα με τις καινούργιες κλίμακες), οπότε θα πληρώσει 100 ή 150Ε. Άρα δεν τον δυμφέρει να ζητήσει απόδειξη.
    Πολύ σωστό το μέτρο αλλά θέλει βελτιώσεις.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 17:12 | nikos

    Εφόσον θα χρησιμοποιούνται και οι αποδείξεις από βενζινάδικα και ταξί (αν πέσει δάκος πάλι στα μηχανήματα αποδείξεων των ταξιτζήδων και «δεν δουλεύει μάστορα» δεν θα ήταν λογικό να χρησιμοποιούνται και τα εισιτήρια Αστικών συγκοινωνιών, τραίνων, ΚΤΕΛ, πλοίων, αεροπλάνων, κάρτες απεριορίστων διαδρομών κλπ; Και αυτά είναι μιας μορφής απόδειξη ότι πληρώσαμε για να διανύσουμε κάποια απόσταση.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 16:26 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    1) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ,ΜΗΠΩΣ ΠΕΡΙΠΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ;ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ;

    2) ΕΣΤΩ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 30.000,00 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΣΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΛΠ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ.ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ ΚΛΠ ΚΑΙ ΑΠ’ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΩΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ;

    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΤΩΝ 57

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 16:45 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΕΒΕΛΕΚΑΣ

    Η πρόταση προϋποθέτει την εφαρμογή της πρότασης που έγινε την 7/1/2010 στην ενότητα «Μείωση διοικητικού κόστους – Απλοποίηση διαδικασιών».
    Από την στιγμή που κάθε οικονομική πράξη καταγράφεται στο «στικ», θα φορολογείται κατ’ ευθείαν η διαφορά ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ, με συντελεστή που καθορίζεται κλιμακωτά εφ’άπαξ και αναθεωρείται ετήσια σύμφωνα με την διαφοροποίηση του τιμαρίθμου.
    Ως πρώτη κλίμακα προτείνεται:
    12.000 0%
    12.001 – 30.000 15%
    30.001 – 50.000 25%
    50.001 – 70.000 35%
    70.001 & άνω 50%
    Ο συντελεστής που θα εφαρμοσθεί βρίσκεται με βάση το προς φορολόγηση συνολικό εισόδημα κάθε πολίτη.
    Τα ΕΣΟΔΑ αφορούν αθροιστικά σε όλες τις πηγές, χωρίς καμμία διαφοροποίηση κατά πηγή. Εδικότερα αποτελούν ΕΣΟΔΑ οι αναλήψεις των εταίρων από το ταμείο της εταιρείας στην οποία μετέχουν και ΕΞΟΔΑ οι εισφορές τους σ’αυτή, με κατάργηση της έννοιας «διανομή κερδών».
    Τα ΕΞΟΔΑ αφορούν αθροιστικά κάθε δαπάνη, η οποία εφόσον πραγματοποιείται με χρέωση πιστωτικής κάρτας δεν χρειάζεται άλλο στοιχείο απόδειξής της. Αν η πληρωμή γίνεται μετρητοίς είναι απαραίτητη η τήρηση κατάστασης αποδείξεων.
    Με τιμή
    Βασίλης Τζεβελέκας

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 16:23 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ

    Δισκολεύομαι να πιστέψω ότι τόσες χιλιάδες προτάσεις που έχουν σταλεί από εμάς είναι δυνατό νά αναγνωστούν από ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ του υπουργείου σας.
    Αν υπάρχει τόσο μεγάλη παραγογηκότητα στό υουργείο δέν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη υστέρηση στήν είπραξη των φόρων.
    Τό τι είναι δίκαιο να γίνει όλοι το γνωρίζουμε. ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΟΥΤΕ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΤΕΛΙΕΣ ΟΥΤΕ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.
    Αλλα έχω και μιά απορία. ΕΣΤΩ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΔΙΚΑΙΗ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Τι θα γίνει με την αξιοποίηση της? ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΠΙΟ. Οσο περισότερα εισπράτετε ως κράτος τόσο περισότερα ξοδεύετε. Ποίος θα δαμάσει τις συντεχνείες πού είναι το πραγματικό κράτος? Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους πολυτελίας πχ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΤ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΒΟΥΛΗΣ, ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΑΥΤΩΝ, ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥΣ. Τί θα γίνει με τη σπατάλη της ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΚΟΠΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ που γονατίζουν την ΥΓΕΙΑ μας και τα ΤΑΜΕΙΑ μας.Και τόσα άλλα που χρειάζοντε κατεβατά γιά να γράφω.
    Πιστεύω λοιπόν ότι μιάς και πάλι εμείς τά ιδια ΥΠΟΖΥΓΙΑ θα πληρώσουμε μας δώσατε ένα βήμα για νά εκτονοθούμε. Για αυτό

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΣΑΣ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 16:36 | ΕΛΕΝΗ ΦΡΑΓΚΑΚΗ

    Τι γίνεται με τις αποδείξεις των ιδιωτικών παιδικών σταθμών (και κατ’ επέκταση σχολείων)?
    Οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα μητέρες με ωράριο 9-5 δεν γίνεται να πηγαίνουν το παιδί τους στα δημόσια, όπου το ωράριο είναι μέχρι τις 4 το απόγευμα (με ελάχιστες εξαιρέσεις σε κάποιες περιοχές).

    Γιατί να μην εκπίπτουν τα χρήματα αυτά?

    Θα ήταν λογικό να μην εκπίπτουν μόνο αν τα δημόσια σχολεία και σταθμοί ακολουθούσαν πρόγραμμα που καλύπτει και τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτές μην ξεχνάμε πληρώνουν φόρους εξίσου.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:49 | Ένας συνεπής φορολογούμενος

    05/01/2010

    Εφόσον τα ακίνητα επιβαρύνονται με πολλούς φόρους, θα πρέπει να εκπίπτουν οι αποδείξεις εργασιών συντηρησής τους από το φορολογητέο εισόδημα, όπως πχ. έξοδα για βάψιμο, αναπαλαίωση, επισκευές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου κά.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:03 | K Τζαμάκος

    Αξιότιμοι,

    θα είμαι σύντομος, γιατί διερωτώμαι πόσοι ανθρωπομήνες απαιτούνται για την αξιολόγιση τόσο μακρών συζητήσεων…

    Η σκέψη για μη αυτοτελή φορολόγιση μερισμάτων κλπ δημιουργεί την απλή πραγματικότητα:
    Οι μέτοχοι ή εταίροι που έχουν μια υγιή επιχείρηση και το πιθανότερο και άλλα εισοδήματα θα φορολογούνται με 40% στα μετά φόρων κέρδη της Εταιρείας. Προσθέστε σε αυτό και το 25% του φόρου επί των κερδών της Εταιρείας, σε μια περίπτωση μονοπρόσωπης ΕΠΕ πχ ο εταίρος έχει φορολογηθεί με 65% επί των κερδών. Επομένως γιατί ο άνθρωπος αυτός να δουλεύει? γιατί να πληρώνει υπαλλήλους? και γιατί να πέρνει ρίσκο?
    ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ?

    Κύριοι, δίδεται η εντύπωση ότι οι προτάσεις αυτές μόνο την ανάπτυξη δεν προωθούν και μάλλον θέλουν να επιβραβεύσουν την ελάσσονα προσπάθεια,

    Αν δεν δημιουργείστε συνθήκες ανάπτυξης και κινητοποίησης της παραγωγικότητας μιλάμε στον αέρα και σπαταλάμε πολύτιμο χρόνο εργασίας ή και ανάπαυσης, αφού αυτή θα επιβραβεύετε φορολογικά.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:10 | ΝΙΚΟΣ Μ.

    Πριν μας βάλετε στο κυνήγι των αποδείξεων, θα πρέπει εσείς να αποδείξετε με το «πόθεν έσχες» των συναδέλφων σας και λοιπών κρατικών λειτουργών (διοικητικών, δικαστικών, κλπ, ότι μπορείτε να φέρετε πίσω κάποια από αυτά που έχουν κακοδιαχειριστεί και χαθεί. Ο έλληνας πολίτης πλήρωνε πάντα και φόρους και εισφορές. Αυτά όμως χάθηκαν στο χρηματιστήριο, στα ομόλογα, στα διάφορα καρτέλ, στα δημόσια έργα, στις άδειες των καζίνο, στο κτηματολόγιο, στις μίζες των οπλικών, στις μίζες της ασφάλειας των Ολυμπιακών, στα Ολυμπιακά έργα και σε τόσα άλλα, που, επειδή σέβομαι το χώρο σας, δεν τα γράφω. Εαν κάποιο από τα παραπάνω δεν μπορείτε να τα ξαναφέρετε πίσω, με έλεγχο «πόθεν έσχες», ακόμη και πρώην υπουργών, μέχρι και των συγγενών τους σε πρώτο βαθμό, μην ζητάτε τη βοήθειά μας, γιατί φαντάζομαι ότι το 2010 θα είναι η αρχή της δημιουργίας των νέων πολιτικών τζακιών και των νέων πλούσιων κυβερνητικών και διοικητικών.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:15 | ΧΑΡΤΖΑΝΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΕΝΩ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ..ΕΧΩ ΝΑ ΚΑΛΥΨΩ 6000 ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.
    ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ 30 ΕΥΡΩ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΩ 200 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΗΛ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΝΤΥΠΟΥ.ΠΟΣΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ¨
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΣΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΛΙΓΩΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:13 | ΝΙΚΟΣ Μ.

    Υποθετικά τον Ιανουάριο του 2010 κάνω μια εργασία ή ιατρική πράξη αξίας π.χ. 300 ευρώ. Με απόδειξη μπορώ να πληρώσω έως και 400 ευρώ, άρα χωρίς απόδειξη έχω στην τσέπη μου 100 ευρώ τον Ιανουάριο του 2010. Εάν πάρω απόδειξη, θα πρέπει να περιμένω την εκκαθάριση του Ιουλίου του 2011, με ποιό όφελος?

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:45 | Θανάσης Ξ.

    Επανέρχομαι κύριοι με το ζήτημα των αποδείξεων, διότι την τελευταία εβδομάδα διαρρέουν στον τύπο διάφορα τουλάχιστον θλιβερά..

    1. Συνδέω το ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ με την συλλογή ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ δεν σημαίνει ΜΕΙΩΝΩ το ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ! Τί μας λέτε μ’ αυτό; Πως τιμωρώ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΗΤΑΓΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ κι όχι ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΚΟΒΕ !!

    2. Επιτέλους, τι παραμύθι είναι αυτό με τις ‘ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ’; Τί θα διασταυρώσετε; Αποδείξεις Λιανικής;; Υποχρεώνεται καμιά επιχείρηση να τις δηλώσει ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ;; Υποχρεώνεται καμια επιχείρηση να τις υποβάλει σε κάποιο αρχείο;; Εφόσον εκδοθεί μια απόδειξη η δουλειά σας έχει γίνει, έχει εισπραχθεί ο ΦΠΑ, έχει δηλωθεί το Μικτό Κέρδος. Όλη η άλλη φασαρία με τις λίστες και τα ΑΦΜ γιατί;;;;;

    3. Ποιά Υπηρεσία σας θα καταχωρήσει τα δισεκατομμύρια εγγραφών απ’ τις ‘λίστες’ που θα υποβάλουμε;; Η ίδια που κάνει διασταυρώσεις ΜΟΝΟ τιμολογίων ΜΟΝΟ επιχειρήσεων με καθυστέρηση δύο και τριών ετών;;; Ή μήπως εκείνη που δεν κατάφερε να καταχωρήσει το Ε9 το 2005, το 2008 και το ζητούσε ξανά μανά απ’ την αρχή πέρυσι;;; Γιατί απ’ ότι βλέπω θα μας ζητήσετε ΕΜΑΣ να τις στείλουμε μηχανογραφικά. Ήδη μιλάτε για ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ υποβολή μέσω ίντερνετ ! Επομένως ξανά-μανά ΠΑΣΑ στον φορολογούμενο, να μας φέρει την τροφή μασημένη ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ !!!…

    3.Ρωτώ: Γιατί ΟΛΕΣ οι αποδείξεις;; Έχετε σκεφτεί επί τέλους πως τα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥΣ αφού αλλιώς δεν περνάς απ’ το ταμείο;; Επομένως ΔΗΛΩΝΟΥΝ τα κέρδη τους και πληρώνουν τους ΦΟΡΟΥΣ τους, αυτούς που εσείς ΘΕΛΕΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ (έστω ένα μέρος) στον καταναλωτή;;;; Είναι στοιχειωδώς απλό πως το Δημόσιο χάνει απ αυτό. Γνωρίζετε ποιοί φοροδιαφεύγουν. Στοχοποιήστε τους. Τις δικές τους αποδείξεις ψάχνετε. Όχι όλες ανεξαιρέτως..

    4.Το ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ να μείνει ώς έχει και να ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ εφόσον ο φορολογούμενος συγκεντρώσει κάποιο ποσό αποδείξεων. Αυτό είναι το σωστό κίνητρο. Κι όχι ΟΛΩΝ των αποδείξεων, αλλά εκείνων που ψάχνουμε, εκείνων που ΔΕΝ εκδίδονται. Για να πιάσει τόπο το μέτρο και να έχει αποτέλεσμα οικονομικό και άμεσο…

    5.Ούτε λίστες ούτε ΑΦΜ ούτε σώνει και καλά ηλεκτρονική υποβολή. Μια άθροιση, ένας χοντρικός έλεγχος των αποδείξεων απ’ τον παραλαμβάνοντα εφοριακό και ΤΕΛΟΣ. Ένας κωδικός στη δήλωση. Και εφόσον τα έχεις στείλει ταχυδρομικά, να οριστικοποιείται και ο έλεγχος να εκδίδεται τελικό εκκαθαριστικό. Θυμηθείτε τι έγινε με τις ηλεκτρονικές υποβολές που όποιος είχε επιστροφή πάνω από 1.500 ευρώ, τον καλούσαν πάλι στην Εφορία ! Κι αφού πήγαινε, γινόταν ένας πεντάλεπτος έλεγχος (το πολύ) στα ‘χαρτιά’ και ξαναέβγαινε εκκαθαριστικό με το ίδιο ποσό προς επιστροφή ! Όλο δηλαδή γινόταν μόνο και μόνο για να …ταλαιπωρηθεί ο φορολογούμενος και να καθυστερήσει το κράτος να του επιστρέψει τα λεφτά !

    6. Θα το ξαναγράψω: ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟΜΕΣ, ΤΟΛΜΑ ΠΟΛΛΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Σ Π Α Σ Τ Ε ΤΟ ΣΕ Δ Υ Ο ΚΟΜΜΑΤΙΑ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ, ΣΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΛΠ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΑΛΛΙΩΣ ΜΙΑ ΑΠ ΤΑ ΙΔΙΑ, ΚΥΡΙΟΙ, ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ..ΘΝΗΣΙΓΕΝΝΕΣ ! Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΘΕΛΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ. Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟ ΤΟΠΙΟ. ΔΕΝ ΛΕΩ ΚΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ…

    Ελπίζω να ακούσετε τις λογικές φωνές. Υπάρχουν πολλές σε αυτή τη διαβούλευση..

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:53 | george2006

    http://ec.europa.eu/dgs/competition/index_el.htm

    Αυτή είναι η σελίδα της επιτροπής ανταγωνισμού στην Ευρώπη. Ας την επισπευτούμε όλοι για να ενημερωθούμε και να καταγγείλουμε την απόφαση τις ελληνικής κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τόσο έκδηλα τις ελληνικές επιχειρήσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών μην συνυπολογίζοντας τις αποδείξεις των τελευταίων σε αυτές που θα προσμετρώντας στον καθορισμό του αφορολογήτου.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:53 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ (ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ )ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΤΩΝ.

    1. ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΕΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟ Π.Χ. 200000 Ή 250000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΔΟΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΩΣ ΔΑΠΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕΣ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ. ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΤΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΑ ΞΟΔΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕ ΄΄ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ΄΄ ΚΑΠΟΥ, ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ.

    2. ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ Ή ΚΑΠΟΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ 40 ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ , ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΕΚΝΩΝ , ΤΑ Τ.Μ. ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ. Π.Χ. Η ΜΕΙΩΣΗ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΕΙΟΥΜΕΝΗ ΕΑΝ ΔΕ ΤΑ ΠΛΗΡΕΙΣ ΩΣ ΕΞΗΣ :
    ΑΤΟΜΟ ΜΟΝΟ : Τ.Μ. ΕΩΣ 75
    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ : Τ.Μ. ΕΩΣ 90
    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 1 ΠΑΙΔΙ: Τ.Μ. ΕΩΣ 110
    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ: Τ.Μ. ΕΩΣ 125
    Κ.Τ.Λ……
    ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΠΟΤΕ ΠΗΡΕΣ ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:18 | ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ . ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΦΥΣΙΚΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ.
    ΕΙΜΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΣ, ΑΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΕΝΝΟΩ.

    Φ.Μ. / ΠΕΙΡΑΙΑΣ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 13:41 | νικοσ αν

    στην ουσια προκειται για αυξηση φορου δεν μαζευονται 4000 και 6000 ευρω απο αποδειξεισ.ποσεσ φορεσ καλουμε ηλεκτρολογ η υδραυλικο τον χρονο σχεδον καθολου.και μετα γατι οχι τα παρκινγ αποδειξεισ απο τριγαρα κλπ .μετα ειναι αυτοι που ξεχρεωνουν καρτεσ και δανεια με αυτουσ τι γινεται.αν αγορασεισ αυτοκινητο νε δοσεισ πιανεται?γιατι ετσι δεν εχεισ περιθωριο για αλλεσ δαπανεσ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:06 | ΤΣΟΥΚΑΝΤΑΣ ΑΡΗΣ

    Κύριοι,
    Στα πλαίσια του διαλόγου που το υπουργείο σας έχει ανοίξει με τους πολίτες, και με την εμπειρία που έχω συλλέξει από την επαγγελματική μου ενασχόληση για ένα τέταρτο του αιώνα με την διαχείριση κτιρίων και πολυκατοικιών θα ήθελα να σας υποβάλλω 2 προτάσεις που θα θεωρούσα τιμή μου εάν λάβετε υπ΄ όψη σας στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής .
    Α) Μία μέση πολυκατοικία έχει ετήσιο κόστος συντήρησης και λειτουργίας περίπου 15000 € σε αυτό το κόστος περιλαμβάνονται εργασίες από ένα μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών όπως καθαριστές, κηπουροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, διανομείς υγρών καυσήμων, απολυμαντές, συντηρητές αποχετεύσεων/ανελκυστήρων/καυστήρων/κλιματιστικών κ.λ.π.
    Προτείνω λοιπόν σε όλα τα κτίρια στα οποία υπάρχει κοινόχρηστο ρολόι της ΔΕΗ να υποχρεωθούν οι διαχειριστές να εκδώσουν ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ και να διατηρούν βιβλίο εξόδων . Στο τέλος κάθε έτους ο διαχειριστής θα δίνει μία βεβαίωση στον κάθε ένοικο χωριστά στην οποία θα αναγράφονται α) το σύνολο των κοινοχρήστων δαπανών του κτιρίου και β) το συνολικό ετήσιο ποσό που αναλογεί στο διαμέρισμα και γ) θα έχει φωτοαντίγραφο κάθε απόδειξης χωριστά .
    Η βεβαίωση αυτή θα επισυνάπτεται στην φορολογική δήλωση του ενοίκου και το ποσό που θα αναλογεί θα εκπίπτει ολόκληρο από το δηλωθέν εισόδημα του ενοίκου (κίνητρο)
    Ο διαχειριστής θα κρατά ενήμερο το σχετικό βιβλίο εξόδων και έτσι θα είναι δυνατός και ο έλεγχος που θα γίνεται από τα ελεγκτικά όργανα όταν θα υπάρχουν σχετικές καταγγελίες .
    Β) Βάση του νόμου 963/2001 όλες οι κεντρικές θερμάνσεις είναι υποχρεωτικό να συντηρούνται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο .
    Γνωρίζοντας την δυσκολία του ελέγχου και ότι οι υπηρεσίες σας δεν μπορούν να κάνουν τον αστυφύλακα στο κάθε λεβητοστάσιο, προτείνω σε πρώτη φάση το εύκολο ,
    Για όλα τα λεβητοστάσια που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο Φυσικού Αερίου, κάθε χρόνο και μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, οπότε θεωρητικά αρχίζει και η περίοδος θέρμανσης να προσκομίζει ο διαχειριστής αντίγραφο της απόδειξης συντήρησης στην κατά τόπους εταιρία παροχής αερίου, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη παροχή του αερίου στον καταναλωτή αλλιώς να διακόπτεται . Για την αποφυγή δε δυσάρεστων συνεπειών από την κακή συντήρηση ή την συντήρηση από μη αδειούχους επαγγελματίες προτείνω η απόδειξη αυτή περιέχει σαν συμπληρωματικά όλα τα στοιχεία των ρύπων που το ΥΠΕΧΩΔΕ/ΠΕΠΡΑ θεωρεί απαραίτητα . Για το τελευταίο σκέλος σας ενημερώνω ότι ήδη υπάρχουν θεωρημένες από ΔΟΥ Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών από αδειούχους συντηρητές εγκαταστάτες καυστήρων που περιλαμβάνουν ΟΛΑ τα σχετικά στοιχεία.

    Στην διάθεσή σας
    Άρης Τσουκαντάς

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:05 | ΛΟYIΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Οι αποδείξεις από τους ελευθεροεπαγγελματίες θα πρέπει να έχουν συντελεστή φοροαπαλλαγής τουλάχιστον 25%,διότι αυτοί διαπραγματεύονται το ΦΠΑ ( 19%). Αλλοιώς ο καθ’ένας θα προτιμήσει να γλιτώσει σήμερα 19% αντί να περιμένει ένα χρόνο την εκκαθάριση της Φορολογικής του Δήλωσης για να του επιστραφεί μικρότερο ποσοστό επί της αποδείξεως.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:34 | Π. ΚΟΤΣΑΛΗΣ

    Το πρόβλημα είναι ότι οι κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών στους οποίους στοχεύει περισσότερο το μέτρο, είναι ακριβώς αυτές στις οποίες δεν θα έχει σοβαρό αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί στους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών όπου ουσιαστικά δίνουν στον πελάτη μια προσφορά έναντι των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα διαθέσουν, η προσφορά αυτή δίδεται με το σκεπτικό ότι δεν θα κοπεί απόδειξη. Εάν η προσφορά είναι καλή, δηλαδή συμφέρουσα για τον πελάτη, τότε και τα περιθώρια κέρδους έχουν ελαχιστοποιηθεί. Εάν κοπεί απόδειξη, σαφώς και θα πρέπει να εισπραχθεί ΦΠΑ επιπλέον του συμφωνηθέντος ποσού. Δεν υπάρχει κατανάγκη δόλος του επιτειδευματία περισσότερο από όσο υπάρχει στην διάθεση του πελάτη να ελαχιστοποιήσει το τελικό κόστος. Ο τελευταίος, ο πελάτης, είναι αυτός ο οποίος επιβάλει την χαμηλότερη και χωρίς ΦΠΑ προσφορά (όπως π.χ. στους ελαιοχρωματισμούς), δεδομένου και του ανταγωνισμού μεταξύ των επαγγελματιών. Έτσι, για αυτές τις κατηγορίες επαγγελματιών, το μέτρο δεν θα αποδώσει, παρά μόνο αν είναι τουλάχιστον, το ίδιο συμφέρον οικονομικά στον πελάτη, το να κοπεί φορολογικό στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει όφελος ακριβώς ίσο με τον ΦΠΑ. Αυτό το όφελος βέβαια, είναι αρθροιστικό, δηλαδή ένα μέρος του θα προκύπτει από το αφορολόγητο, και άλλο ένα θα πρέπει να προκύπτει με άλλο τρόπο. Ποιον; Απάντηση δεν δίνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο.
    Όσο αναπτυγμένη και αν έχει ένας πολίτης την εθνική του συνείδηση, θα προβληματιστεί να πληρώσει 1200 ευρώ αντί για 1000, για να βάψει 2 δωμάτια του σπιτιού του. Θα ήθελε πάρα πόλύ όμως, να φορολογηθεί ο επαγγελματίας, αρκεί να μην επιβαρυνθεί αυτός ο ίδιος. Σημειωτέον ότι υπάρχουν ελέυθεροι επαγγελματίες που θα ήθελαν να εδίδουν στοιχεία και να πληρώνονται το ΦΠΑ για αυτές, το οποίο και θα απέδιδαν φυσικά (δεν είναι αυτό το πρόβλημα), ώστε να εμφανίζουν κάποια σοβαρά οικονομικά στοιχεία δραστηριότητας, και να μπορούν να πχ να πάρουν ένα δάνειο, πράγμα που με τις τωρινές πενιχρές φορολογικές δηλώσεις τους δεν μπορούν.

    Έτσι, ο γόρδιος δεσμός είναι ότι για να έρθει όλη η παροχή υπηρεσιών στο φορολογικό φως, θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους πολίτες, ίσης αξίας με τον ΦΠΑ. Επομένως σε αυτήν την περίπτωση, το κέρδος του κράτους θα περιοριζόταν στην φορολόγηση των πραγματικών εσόδων των επαγγελματιών, αλλά με μηδενική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ.

    Οι σκέψεις της κυβέρνησης όπως είναι, δεν θα οδηγήσουν παρά μόνο σε οριακή αύξηση της φορολογητέας ύλης από παροχή υπηρεσιών, και φυσικά σε μηδαμινή αύξηση εσόδων από ΦΠΑ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:46 | ΚΡΙΕΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΧ ΘΕΛΩ 500 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ Η 780 ΕΥΡΩ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.ΔΗΛΑΔΗ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟ ΤΟΥΣ!!ΕΛΕΟΣ!!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:36 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ : την έκπτωση από το εισόδημα 100% όλων των δαπανών με εξαίρεση των δαπανών που αφορουν την αγορά μη καταναλωτικών αγαθών
    Η έκπτωση αυτή μέσα από το κίνητρο των αντιτιθέμενων συμφερόντων θα συμβάλει στο περιορισμό της φοροδιαφυγής.. Επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης από το εισόδημα των δαπανών με δικαιολογητικά που αφορούν την Υγεία , την παιδεία , την Ασφάλιση Ζωής και Υγείας , την κύρια κατοικία την συντήρηση κατοικίας .
    Τα τεκμήρια δαπανών αγοράς διαρκών αγαθών και ειδών αξίας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσουν ως κριτήρια αποδείξεως αδήλωτου εισοδήματος και μάλιστα εκείνων που διάγουν πολυτελή και πολυδάπανο βίο. Πραγματική εφαρμογή των διαδικασιών του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ . Στη περίπτωση αυτή μάλιστα ο Φόρος εισοδήματος θα μπορούσε να υποκατασταθεί από την φορολόγηση της προσωπικής δαπάνης. Η φοροδιαφυγή να χαρακτηρισθεί Ποινικό Αδίκημα .

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:05 | ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Σχετικά με τις αποδείξεις τι γίνεται με τα ενοικια των φοιτητων;
    Εχω δύο παιδιά που σπουδάζουν το ένα στην Πάτρα και το άλλο στην
    Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς το πρώτο παιδί δεν μπόρεσε να τραβήξει και το δεύτερο να σπουδάζουν στην ίδια πόλη.Ξέρω δε κάτι πολύτεκνους που κυκλοφορουν τα παιδιά τους με πολυτελή αυτοκίνητα αλλά σπουδάζουν Αθήνα
    Η εκάστοτε κυβέρνηση ασκει κοινωνική πολιτική στις πλάτες των πολιτών.
    Τέλος θα συμπεριληφθούν οι αποδείξεις των ενοικίων εξ ολοκλήρου στο
    αφορολόγητο ή θα κάνω συμφωνία να δηλώνω ότι πληρώνω τα μισά και να πάρω
    το αφορολόγητο κατευθείαν από τον εκμισθωτή.
    Το ποσό για μένα είναι 9600 τον χρόνο δεν περισεύουν πολλά για άλλο αφορολόγητο.Βλέπετε λέω στα παιδιά μου να κάνουν οικονομία στο ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ μπάς και καταφέρουν να σπουδάσουν.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:16 | Μ.Ρ.

    Αρκετοί από εμάς τους «ελεύθερους επαγγελματίες» σύμφωνα με την Κυβέρνηση, δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά υπάλληλοι που πληρώνονται με μπλοκάκι. Έχουμε έναν εργοδότη (συχνά πρόκειται για το ίδιο το Δημόσιο)και ενώ έχουμε όλες τις υποχρεώσεις του ελεύθερου επαγγελματία δεν έχουμε κανένα από τα δικαιώματά του. Όταν το εισόδημά μας δεν ξεπερνά τα 12.000€ (ή και λιγότερο), πώς θα μπορέσουμε να μαζέψουμε 10.500€ σε αποδείξεις όπως ακούγεται ώστε να επωφεληθούμε από το αφορολόγητο; Δεν έχουμε ούτε δώρα, ούτε 13ο μισθό και η επιστροφή της εφορίας ήταν για εμάς σωτήρια. Αν μας κοπεί και αυτή, πώς περιμένει η Κυβέρνηση να τα βγάλουμε πέρα;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:51 | Aleka

    Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ είναι κατά τη γνώμη μου σωστό μέτρο, με δεδομένο ότι η φοροδιαφυγή έχει γίνει καθεστώς στη χώρα μας. Πρέπει όμως να γίνει σωστά και μελετημένα, γιατί αλλιώς θα καταλήξει σε φιάσκο. Και δυστυχώς δεν έχουμε πλέον το περιθώριο για άλλα λάθη. Θα ήταν καταστροφικό ή όλη αντιμετώπιση να γίνει με την προχειρότητα που χαρακτήριζε την εποχή του Αλογοσκούφη.
    Στο θέμα αυτό λοιπόν έχω να σημειώσω τα εξής:

    1. Θεωρώ ΠΑΡΑΛΟΓΗ τη σύνδεση του ΣΥΝΟΛΟΥ του αφορολόγητου των ελεύθερων επαγγελματιών με τη συλλογή αποδείξεων. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Μόνο ως ΚΑΨΩΝΙ μπορεί να θεωρηθεί και ως τιμωρία επειδή κάποιος διάλεξε να μην γίνει υπάλληλος. Και εξηγώ: Ένας γιατρός που βγάζει 100 και 200 χιλιάδες ευρώ το χρόνο μαύρα χρήματα και δηλώνει 10.000 ευρώ εισόδημα αφενός μπορεί πολύ εύκολα να μαζέψει τις απαιτούμενες αποδείξεις, αλλά και να μην τις μαζέψει, το πολύ-πολύ να πληρώσει 1.000 – 2.000 ευρώ φόρο το χρόνο. Αυτός είναι ο στόχος; Να πληρώνει ο κάθε ένας από αυτούς 1-2 χιλιάρικα κάθε χρόνο και τέλος; Και αλήθεια δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πληρωθεί αυτό το ποσό από τους φοροφυγάδες;

    2. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΧΑΪΔΕΥΕΤΕ ΤΑ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ. Μπορεί να μην φοροδιαφεύγουν οι ίδιοι (ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;) αλλά ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Ποιος συνταξιούχος ζητάει απόδειξη από το γιατρό; Ποιος μισθωτός παίρνει απόδειξη από τις ταβέρνες, τους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους, τα συνεργεία αυτοκινήτων ή για τα ιδιαίτερα των παιδιών του; Το κλειδί για την επιτυχία αυτού του μέτρου είναι να συμμετέχει στη συλλογή αποδείξεων ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ και όχι να ψάχνετε δικαιολογίες για να καταργήσετε το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών.

    3. Σχετικά με το είδος των αποδείξεων που πρέπει να μετράει. Η συλλογή του συνόλου των αποδείξεων είναι το λιγότερο αστεία. Αν συμπεριληφθούν δε και τα σουπερ μάρκετ, τότε θα γίνει μια τρύπα στο νερό. Ακόμα και στις τουριστικές περιοχές (το βασίλειο της φοροδιαφυγής) τα σουπερ μάρκετ εκδίδουν αποδείξεις. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Έχετε σκεφτεί το ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ που θα προκύψει και για τις κρατικές υπηρεσίες αλλά και για τους φορολογούμενους από τη διαχείριση τόσων εκατομμυρίων αποδείξεων; Υπό αυτή την έννοια αυτά, που προτείνω για τον τρόπο σύνδεσης αποδείξεων-αφορολόγητου είναι τα εξής:

    α) Να καταρτιστεί ένας ευρύς ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑ Η ΦΟΡΟΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Ενδεικτικά: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, ταξιτζήδες, ταβέρνες και εστιατόρια τουριστικών περιοχών (π.χ. δήμοι με λιγότερους από 100.000 κατοίκους), δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων, βενζινάδικα κλπ.

    β) Να συνδεθεί το αφορολόγητο όλων των φορολογουμένων με τη ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΟΝΟ. Αν για παράδειγμα ο κάθε ένας από τα 5 εκ (τόσοι είναι;) φορολογούμενους μάζευε 300 ευρώ σε αποδείξεις από επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν (το ποσό αυτό το θεωρώ εφικτό ακόμα και για χαμηλόμισθους – χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς πρόκειται για 25 ευρώ το μήνα), τότε θα είχαμε σύνολο 1,5 δις ευρώ επιπλέον το χρόνο δηλωμένα εισοδήματα. Υπολογίστε το σύνολο του ΦΠΑ τους, το σύνολο της φορολογίας τους αλλά και τη λογιστική συνεισφορά τους στο ΑΕΠ.

    γ) Για τα μεγαλύτερα εισοδήματα (μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών), το απαιτούμενο ελάχιστο ποσό ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ θα πρέπει να αυξηθεί.

    δ) Μπόνους πρέπει να δοθεί για τα επιπλέον ποσά σε αποδείξεις, μέχρις ενός ορίου.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:21 | Χάρης Σ

    Συμφωνώ απόλυτα με το μέτρο της συλλογής και υποβολής αποδείξεων, αλλά θα πρέπει να δωθεί προσοχή ώστε να ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ.

    α) Δεν είναι λογικό θα δέχεται το κράτος τις αποδείξεις νυκτερινών κέντρων, bar, και όχι π.χ. κινηματογράφου, θεάτρου, ξενοδοχείου. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ «ΕΠΙΟΔΕΙΤΑΙ» συγκεκριμένη είδους κατανάλωση ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ για να έχει κανείς φοροαπαλαγή, εκτός και αν αυτή έχει κοινωνικό χαρακτήρα.

    β) Δεν είναι λογικό να μην συμπεριλαμβάνονται δαπάνες που σχετίζονται με υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχει το κράτος όπως εκπαίδευση και υγεία. Θα έπρεπε να ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Όχι μόνο γιατί μπορεί κάποιοι να δαπανούν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους (όπως π.χ. εγώ που είμαι υπάλληλος σε ΔΕΚΟ), έκει αλλά ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των μικρών ιδιωτικών σχολείων φοροδιαφεύγει συστηματικά.

    γ) Το ποσό της φοροέκπτωσης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τον ΦΠΑ του προϊόντος ή της υπηρεσίας ώστε να υπάρχει πραγματικό κίνητρο στον καταναλωτή.

    δ) Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μία τετραμελής οικογένεια ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματων της σε super market, στέγαση (έχει δεν έχει δικό της σπίτι, ένα κεφάλαιο είναι δεσμευμένο), εκπαίδευση (είτε σε ιδιωτικά σχολεία είτε σε φροντηστήρια κλπ) καθώς και για υγεία. Εάν δεν περιλαμβάνονται ΟΛΕΣ η αποδείξεις το μόνο αποτέλεσμα θα είναι κάποιος ο οποίος έτσι και αλλιώς δεν φοροδιαφεύγει να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο.

    Ευχαριστώ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:14 | Μιχάλης

    Να γίνει υποχρεωτική η καταγραφή στη δήλωση πληρωμής ασφάλισης αυτοκινήτου και να μετράει η απόδειξη στο αφορολόγητο.
    Έτσι εάν κάποιος δεν την καταχωρήσει και έχει αυτοκίνητο τότε δεν έχει κάνει ασφάλιση.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:22 | ΚΡΙΤΩΝ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Να εκπίπτουν απο το φορολογητέο εισόδημα και οι διατροφές που καταβάλει ο γονέας για τα παιδιά του στον έχοντα την επιμέλεια γονέα, καθότι πολλές φορές αυτά που ξοδεύει πραγματικά για τα παιδιά του είναι υπερδιπλάσια ως ποσό απο την καταβαλόμενη διατροφή.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:43 | Γεώργιος Χατζόπουλος

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Σε πλήθος σχολίων που εχουν γραφεί από άλλους πολλούς πολίτες εδώ, υπάρχουν πολυ καλλιτερες προτάσεις για το σύστημα των αποδείξεων, αριστα τεκμηριωμένες, πολύ καλλιτερες από αυτή που εσείς θέλετε νε εφαρμόσετε. Αναρωτιέμαι δε γιατι δεν τις χρησιμποποιείτε/συνθέτετε, και προς τι όλη αυτή η διαβούλευση;

    Η ιδέα των αποδείξεων είναι, για το άδικο και διεφθαρμένο Ελληνικό φορολογικό σύστημα, όντως καλή και μπορεί να δώσει την λύση στο πρόβλημα των εσόδων και της φοροδιαφυγής (σε ικανό βαθμό βέβαια και μέχρις του να αποκτηθεί κάποια φορολογική συνείδηση). Το σύστημα αυτό όμως μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με ενα τρόπο : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ. Μόνο εφόσον η καταγραφή και ο έλεγχος των δαπανών γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω σύνδεσης των μηχανών με κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικών υπόλογιστών του κράτους, οπού θα καταγράφεται το ΑΦΜ του επιχειρηματία αλλά και του πελάτη, όπως και η χρεωση/πίστωση της συγκεκριμμένης πράξης. Αναφέρομαι, π.χ., σε ένα σύστημα ανάλογο με αυτό των πιστωτικών καρτών. Αντί λοιπόν εσείς να καταφύγετε στην σημερινή ηλεκτρονική τεχνολογία, για την οποια τόσο πολυ κόπτεται, και δικαίως, ο Πρωθυπουργός και η Kυβέρνηση, προτίθεσθε να χρησιμοποιήσετε μηχανισμούς πεπαλαιωμένους που τελικά όλοι ξερουν ότι δεν δουλεύουν. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι η ηλεκτρονική μεθοδος δεν είναι εφικτή άμεσα, αλλα τουλάχιστον γιατι δεν ανακοινώνετε τον ηλεκτρονικό αυτό τρόπο αυτομάτου ελέγχου και καταγραφής για το άμεσο μέλλον και γιατί δεν καλείτε μια εταιρεία λογισμικού να τον υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατόν;

    Μια ιδέα ηλεκτρονικής καταγραφής/ελέγχου εμπορικών συναλλαγών είναι: Καθε πολίτης (και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας του) μπορει να παραλάβει από την εφορία μια προσωπική πλαστική κάρτα με το ΑΦΜ του και να αγοράζει (πληρώνοντας με χρήμα) μεσα από μηχανές οπως αυτές των πιστωτικών καρτών (όπως και με άλλους τρόπους που άλλοι έχουν αναπτύξει στη διαβουλευση). Τότε μονο η φοροκλοπή και η φοροδιαφυγή θα αρχίσουν να ελέγχονται. Τέλος πάντων, υπάρχουν τρόποι ηλεκτρονικής λύσης, μάλλον φτηνοί, και αυτοί θα πρέπει να εισαχθούν το ταχύτερο δυνατόν για την βελτίωση των εισόδων του κράτους, όχι η απελπιστική χαρτουρα που εσείς και το επιτελείο σας προτείνουν.

    Ο τρόπος με τον οποίο εισάγεται το μέτρο των αποδείξεων δεν θα δουλέψει, διότι το σύστημα αυτό (του απείρου πλήθους αποδείξεων παντός τύπου και μεγέθους) δεν είναι διαχειρίσιμο σε κανένα επίπεδο. Αυτό είναι πασιφανές, και τα περιπεκτικά σχόλια των πάντων, ιδιαίτερα δε των απλών ανθρώπων του λαού, αποδεικνύει το παράλογο του εγχειρήματός σας. Που αλλού στον κόσμο τελος-πάντων γίνεται αυτό; Δυστυχώς τα λειψά μέτρα αυτού του τυπου μειώνουν και υποτιμούν την καλή σας πρόθεση και υποβαθμίζουν την νοημοσύνη του κόσμου. Προδιαγράφουν την αποτυχία των προσδοκιών σας, όπως και των δικών μας, ενώ για πολλούς ίσως να υποκινούν την σκέψη ότι δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση για λύση λόγω συμφερόντων και κοινού πολιτικού κόστους.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:22 | Δημήτριος Ρήγας

    Τα πράγματα είναι απλά αρκεί να απαντήσουμε στα ακόλουθα;
    1.Θέλουμε ένα αντικειμενικό σύστημα φορολογίας για τους πολίτες ή
    2.Θέλουμε να γεμίσουμε τα ταμεία μόνο με φορολογία
    Αν θέλουμε το πρώτο που είναι και το δίκαιο τότε αποδείξεις παντού από όλους για όλα δηλ. παντού ταμειακή μηχανή για όλα, να εκπίπτουν όλες η δαπάνες από το εισόδημα, έσοδα-έξοδα σε κάθε πρόσωπο και μετά φορολόγηση. Έτσι πιάνεις όσους δεν κόβουν απόδειξη και όσους δεν δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους. Όταν βάζεις παραγράφους, υποπεριπτώσεις, συντελεστές κτλ. τα δυσκολεύεις και ανοίγεις παράθυρα στο νόμο.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 08:24 | ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΩΣ ΤΗ ΜΟΝΗ ΔΙΚΑΑΙΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.
    ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΞΕΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.
    Η ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΑΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΔΙΑΡΡΕΕΤΑΙ ΣΤΑ 6000 ΕΥΡΩ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΠΟΥ ΟΠΩΣ »ΔΙΑΡΡΕΕΤΑΙ΄΄ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ.ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ Η Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ, Κ.Λ.Π
    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΔΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΔΑΠΑΝΗ ΕΝΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 6000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12.000.(Π.Χ ΜΙΑ 4ΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΑΠΑΝΑ 400-500ΕΥΡΩ ΤΟ ΄ΜΉΝΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ, ΕΠΙ 12 ΜΗΝΕΣ = 5000-6000 ΑΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ)ΑΡΑ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ Η ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.