2) Προτείνεται η ενίσχυση του μέτρου της έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα, καταναλωτικών δαπανών βάσει αποδείξεων.

Πρέπει να προστεθούν ή να αφαιρεθούν κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση και ποιες; Ποιες αλλαγές προτείνετε σε σχέση με τα εκπιπτόμενα από το εισόδημα ποσά; Οι εκπτώσεις δαπανών θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:22 | Στασινός Στάθης

    1.οι αποδείξεις που θα καταγραφονται στο ειδικο εντυπο με το ΑΦΜ του εκδοτη τους θα πρεπει να ειναι συγκεντρωτικες κι οχι καθε μια ξεχωριστα. Με αυτον τον τροπο δεν θα πετιώνται οι μικρές αποδείξεις απο καφε,μπαρ κλπ που αποτελουν μεγαλο μερος της φοροδιαφυγης (στη θεσσαλονικη για παραδειγμα, 1στους 12 εργαζομενους ασχολειται με τη διασκεδαση/εστιαση).

    2. Καθώς μεγαλο μερος των εσοδων της χωρας προερχεται απο την τουριστική κίνηση, θα πρέπει να βρεθει μια φόρμουλα όπου θα αποτελει κι αυτη φορολογητεα ύλη, οχι μονο προς ενισχυση των εσοδων αλλα και προς την δικαιοτερη καταναμη του πλουτου σε ολη τη χωρα. Οι τουριστικες περιοχες εχουν πρακτικα τεράστια έσοδα και δεν ειναι τυχαιο πως παρα τα υψηλα αδηλωτα εισοδηματα εχουν ένα από τα μεγαλυτερα ποσοστα μαθητών που δεν τελειωνουν ποτέ την υποχρεωτική εκπαίδευση.

    3. Η συνδεση αποδειξεων και αφορολογητου ειναι σωστη αν και το ποσο για τους ελ.επαγγ. (10.500) ειναι υπερβολικο και θα θιξει αυτους που δεν βγαζουν πολλα περισσοτερα απο το αφορολογητο, καθως θα ειναι πολυ δυσκολο να συγκεντρωσουν αποδειξεις πρακτικα για ολοκληρη την οικονομικη δραστηριοτητα τους. Ας μην ξεχναμε πως η εννοια του ελ.επαγγ. ειναι για πολλους πλασματικη, καθως εργαζονται σε εναν ή σε δυο εργοδοτες σε σταθερη βαση (οι λεγομενοι μπλοκακηδες)

    4. η αυτοτελης φορολογιση διαφορων «αριστοκρατικων» ελ.επαγ. ειναι και οικονομικα και ηθικα επιζημια. Καταννοω πως ενας νεαρος δικηγορος ή μηχανικος δεν τα βγαζει ευκολα περα, αλλα το ιδιο ισχυει για όλους τους νεαρους κι ειναι κριμα να κραταμε προ-αστικες ταξικες συνηθειες στο ημι-αστικο μας καθεστως.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:28 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

    Ο πνιγμένος ( κ. Παπακωνταντίνου ) από τα μαλλιά πιάνετε . Αποδείξεις με τα θερμικά χαρτάκια που σβήνουν σε 4 μέρες ?

    Είμαστε σοβαρή χώρα εν έτη 2010 ? Να κρατάμε αποδείξεις και απο το εξωτερικό να τις βάζουμε στη δήλωση για να έχουμε αφορολόγητο και να πιάσει το ΦΠΑ στη Γερμανία που φοροδιαφεύγει ο Γερμανός υδραυλικός ?

    Υπάρχουν άλλοι τρόποι να παταχθεί η φοροδιαφυγή, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ να περνούν στη φορολογική δήλωση ανεξαρτήτως του αφορολογήτου και να ανεβάζουν το αφορολόγητο κατα 1.000 ευρώ για κάθε 10.000 ευρώ αποδείξεων.

    πχ αν κάποιος έχει 30.000 ευρώ αποδείξεις το αφορολόγητο απο 12000 να ανεβαίνει στα 15.000

    ΚΩΣΤΑΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | Αριστοτέλης Σ.

    Δηλαδή αν κατάλαβα καλά, η μητέρα μου – συνταξιούχος των 700€ – θα πρέπει να μαζεύει αποδείξεις από ταβέρνες, ηλεκτρολόγους κλπ για να διατηρήσει το αφορολόγητο? Χμμ….Μάλλον μπούμεραγκ θα καταντήσει η σύνδεση αποδείξεων-αφορολόγητουη ορίου. Οι περισσότερες δαπάνες της είναι supermarket, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, φάρμακα κλπ.
    Αλήθεια, σε περίπτερα, βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές αγορές κλπ πότε θα αρχίζουν να κόβουν αποδείξεις?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:37 | GEORGIOS

    Επειδη λόγω οικονομικων δυσχερειών πολλα ρούχα , παπουτσια για καθημερινή χρήση αγοράζονται απο ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, να μπορούν να γίνουν δεκτές και αποδειξεις απο ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ αν περιεχουν ρουχα – παπουτσια- αθλητικά- ηλεκτρονικα κ.α.
    ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:47 | Στέλιος Ανδρουλιδάκης

    ΜΕ 2.700 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΜΙΣΘΩΤΟΙ), ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΟΥΤΕ ΤΣΑΚΙΣΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ (ΕΞΟΔΑ ΒΡΕΦΟΥΣ + ΝΟΙΚΙ + ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ + ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ(!) Κ.Λ.Π.).

    ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ;

    ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑ 12 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ 330 € (ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ). Ε ΚΑΙ; ΤΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΙΧΑ; ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΠ’ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ;
    ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ;

    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑ 12 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΤΩΝ 550 €. Ε ΚΑΙ;
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΤΑ ΠΟΣΑ;
    ΤΟ 2010 ΕΑΝ Ο ΣΠΙΤΟΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΩ;

    ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΕΝΟΙΚΙΟ Η ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ.. Κ.Λ.Π., ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 20.000 € ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΑΡΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ, ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ 2 ΚΑΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:37 | Νίκος

    Τα απλά πράγματα είναι και τα πιο σωστά. Μπαίνουν όλες οι αποδείξεις και αφαιρούνται στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδημα. Έτσι αν εγώ βγάζω 60.000 ευρώ και έχω πάγια έξοδα 30.000 ευρώ, θα με συμφέρει αντί να πληρώσω φόρο για το υπόλοιπο ποσό να το ξοδέψω. Έτσι θα τονωθεί η πραγματική οικονομία και το κράτος θα πάρει 19% ΦΠΑ για τα χρήματα που αντί να καταθέσω στην τράπεζα θα ξοδέψω. Σε συνδυασμό με ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο της τάξεως των 10.000 ευρώ δεν «τιμωρούνται» και όσοι επιλέγουν να κάνουν αποταμίευση για τις πιο δύσκολες μέρες.
    Εναλλακτικά θα μπορούσε να ισχύσει αυτό που κάνουν οι τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες. Για κάθε απόδειξη που δηλώνεις, θα σου επιστρέφεται το 3-10% (ανάλογα με την κατηγορία) του τιμήματος. Έτσι θα έχουν κίνητρο οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις.
    Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει όμως να τρέχουν 10 εκ. Έλληνες κάθε μήνα στις εφορίες για να καταθέσουν τις αποδείξεις τους (όπως έχει γραφτεί στο παρελθόν). Αυτό θα καθιστούσε το μέτρο άκυρο και θα κόστιζε υπερβολικά (χαμένες εργατοώρες) στην οικονομία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | Στάθης

    Πρέπει να εκλεχθεί το κίνητρο οφέλους για τον πολίτη ανεξάρτητα από την Φορολογική κλίμακα που εντάσσεται, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τις αποδείξεις που θα λάβει. Προφανώς το μέτρο των αποδείξεων και μέρος συμψηφισμού του ΦΠΑ ευνοεί όλους όσους έχουν αυξημένη φορολογία και παρακράτηση φόρου. Όπως αναφέρει ο κύριος υπουργός στο διάγγελμα του, μεγάλο ποσοστό δηλώνουν πολύ χαμηλό εισόδημα που δεν εντάσσονται σε κάποια κλίμακα φόρου, το άμεσο όφελος για όλους αυτούς είναι η άμεση διαπραγμάτευση στο να μην λάβουν απόδειξη και να έχουν όφελος με κάποια έκπτωση. Τι μπορεί να κερδίσει ένα πολίτης με πολύ χαμηλό εισόδημα; Το ιδανικό για κάθε πολίτη και λήπτη Απόδειξης ανεξάρτητα από την φορολογία που εντάσσεται είναι το κίνητρο μίας μορφής επιστροφής του ΦΠΑ από την κατανάλωση Αγαθών όπως συμβαίνει μεταξύ των επιχειρήσεων. Με το κίνητρο αυτό ο καθένας στις συναλλαγές του θα απαιτεί την λήψη παραστατικού διότι θα έχει άμεσο όφελος. Να εφαρμοστεί ειδικό καθεστώς για τα Επαγγέλματα που απαλλάσσονται από ΦΠΑ π.χ. για κάθε Ιατρική, Δικηγορική, Συμβολαιογραφική Δαπάνη να υπάρχει κάποια ειδική επιστροφή (να δημιουργηθεί ενδιάμεσος ειδικός συντελεστής Φορολόγησης που θα το πληρώνει ο πολίτης και θα του αποδίδεται).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:39 | Γιώργιος

    Η πρόταση πρέπει να είναι απλή για να είναι και αποτελεσματική:

    Το 100% από ΟΛΕΣ τις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ του έτους να αφαιρούνται είτε αρχικά από το αφορολόγητο όριο της φορολογικής κλίμακος, και το επί πλέον απο το φορολογητέο εισόδημα.

    Να γίνεται ηλεκτρονική καταχώριση και μόνον σε όλα τα σχετ. στοιχεία (διεύθυνση, ΑΦΜ, ποσό κλπ.), ή συνδιαστικά η καταχώριση να γίνεται με όποιο ευλογο τρόπο κρίνει η διοίκηση π.χ. με ηλεκτρ. κάρτα που θα κάνει upload τα σχετ. στοχεία στον διαδυκτιακό τόπο του taxis.

    Να εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν τις υπηρεσίες κοινωφελών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ).

    Λανθασμένα στοιχεία ΑΦΜ κλπ. δεν θα λαμβάνονται υπόψη και δεν θα αφαιρούνται, θα λαμβάνονται υπόψη όμως για μεταγενέστερο έλεγχο από την -υπο σύσταση- οικονομική αστυνομία για ανεύρεση των παραβατών-εκδοτών πλαστών & εικονικών στοχείων ώστε να επιβάλλονται κατά των παραβατών οι κυρώσεις που προβλέπει ο Ν.2523/97.

    Βέβαια πρώτα θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση-μπλοκάρισμα των ήδη «ύποπτων» ΑΦΜ παλαιότερων υποθέσεων πλαστών κλπ., ώστε να μην έχουμε επαναλαμβανόμενη παραβατικότητα..

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | Θεόδωρος Χατζηπαντελής

    μια γενική αρχή. Κανένας διπλός φόρος για την ίδια δαπάνη. Αν έχεις πληρώσει ΦΠΑ για κάτι να μην πληρώνεις και φόρο εισοδήματος. Κατάργηση του αφορολόγητου!

    Πως μπορεί να γίνει; Κάθε εξάμηνο ή τετράμηνο υποβάλεις δήλωση ΦΠΑ ηλεκτρονικά. Οι αποδείξεις (από ένα ποσό και πάνω) να εκδίδονται με τη χρήση του ΑΦΜ (που όλοι έχουν ή ας αποκτήσουν). Μεγάλα ποσά μόνο μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Κάνοντας μια κατάσταση όπου γράφεις το δικό σου ΑΦΜ, το ΑΦΜ του προμηθευτή, την ημερομηνία, το ποσό και το ΦΠΑ αρκεί. Στην δήλωση σου μπορείς να συμψηφίσεις το ΦΠΑ με το φόρο που πλήρωσες. Τα σημειώματα των πιστωτικών καρτών να θεωρούνται επαρκή φορολογικά στοιχεία. Σε αυτά μπορεί να γραφεί και ο ΑΦΜ

    Τι όφελος θα έχουμε; Ο κακός επιχειρηματίας που δεν δίνει απόδειξη αλλά εισπράτει το ΦΠΑ θα αναγκαστεί να το αποδώσει (αυτό που εμείς πληρώνουμε!) αντί να το κρατάει. Θα δηλώσει και το εισόδημα του οπότε θα φορολογηθεί. Δυστυχώς για κάθε 100 ευρώ που δίνω και δεν κόβουν απόδειξη σχεδόν 35 Ευρώ είναι χρήματα που έπρεπε να φτάσουν στο Κράτος.

    19 του ΦΠΑ και 16 από το φόρο του κακού επιχειρηματία. Αντ’ αυτού πληρώνω φόρο εισοδήματος που φτάνει στο Κράτος. Αφαίρεσε τα 19 από το φόρο μου (ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΚΑΚΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ ΕΓΩ) και πάρε τα 16 (που δεν παίρνεις) από τον κακό επιχειρηματία. Έτσι για τα πραγματικά έξοδα που θα κάνω δεν θα φορολογούμαι. Το υπόλοιπο δηλαδή (εισόδημα μειον πραγματικά έξοδα) φορολόγησε το με ένα ενιαίο συντελεστή (πχ 20%) ώστε ότι μαζεύω ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΟΔΕΥΩ να φορολογηθεί και ότι ξοδεύω να φορολογηθεί μόνο έμμεσα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:35 | Anastasios

    Η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου που θα στηρίζεται σε προσκόμιση αποδείξεων είναι μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση. Απλά θα πρέπει να υπάρχουν ποσοστώσεις. Δεν μπορεί ένα συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 12.000 να του ζητάνε ισόποσες απόδειξης λιανική. Είναι αδύνατο γιατί έχει πάγια έξοδα ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δημοτικά Τέλη κλπ. συνεπώς θα πρέπει οι αποδείξεις που του ζητάνε να είναι μέχρι π.χ. 4.000 για να ισχύσει το αφορολόγητο όριο των 12.000. Αναλογικά να είναι και για υψηλότερα εισοδήματα. Για εισοδήματα άνω ενός ορίου π.χ. 30.000 εκεί να ζητάνε το σύνολο του αφορολογήτου σε αποδείξεις, δηλαδή 12.000.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:40 | Dreamdaylost

    Ξερεται πως αλλιώς φοροδιαφεύγουν κάποιοι????

    Λοιπόν κάτι φίλοι λογιστές ακούστε τι κάνουν:

    Έχουν καμιά 20 πελάτες και έχουν αποδείξεις ο κάθε λογιστής για 4000 ΕΥΡΩ. αυτές τις αποδείξεις τις έχουν για όλους τους πελάτες έτσι ώστε αν τυχον η εφορία καλέσει κάποιον από τους πελάτες θα του δώσουν τις ίδιες αποδείξεις γιατί δεν είναι δυνατόν να τους καλέσουν όλους μαζί και έτσι έχουν τι ίδιες αποδείξεις για όλους.

    Η εφοριακοί βοηθούν στην ουσία την φοροδιαφυγή γιατί όταν κάνεις δήλωση ηλεκτρονικά θα πρέπει να ζητούν είτε να υποβάλλεις ηλεκτρονική κατάσταση με τις αποδείξεις είτε να τις στέλνεις στην εφορία και ας τις έχουν εκεί να τις κρατάνε!!!!

    Σας κλέβουν κάτω από τα μάτια σας βρεεεεε!!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:06 | Dimitris

    Θα ήθελα καταρχήν να ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος.

    Οσον αφορά το μέτρο των αποδείξεων,είναι προς την σωστή κατεύθυνση απλά πρέπει να διασφαλιστεί το auditing αφού είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδείξεων αλλά δεν διευκρίνιζεται πως θα γίνεται ο έλεγχος ακρίβειας στοιχείων και ποσών.Οι εφορίες θα γεμίσουν φακέλλους με αποδείξεις η θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι με βαριά πρόστιμα σε παραβάτες.??

    Θεωρώ ότι το σύνολο των καταλανωτικών δαπανών και δαπανών απο παροχή υπηρεσιών πρέπει να εκπίπτει απο το εισόδημα ετσι ώστε να υπάρχει σοβαρό κίνητρο για ολους.

    Σας ευχαριστώ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:54 | Νικος

    Το μέτρο με τις αποδείξεις αν εφαρμοστή όπως στο παρελθόν θα είναι μια αποτυχία για τους εξής λόγους α) Οι περισσότερες αποδείξεις εκτυπώνονται σε θερμικό χαρτί και συνεπώς μετά από λίγο καιρό είναι άχρηστες β) Δεν μπορείς να έχεις 2000-3000 αποδείξεις και να πας στην εφορία να υπολογίσουν την έκπτωση φόρου γ) Αν αγοράσω ένα προϊόν με 100 ευρω και ο πωλητής μου πει 80 χωρίς απόδειξη θα πρέπει να έχω κίνητρο να ζητήσω απόδειξη.

    Σε ότι αφορά τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά πιστεύω ότι το ΦΠΑ θα ήταν καλύτερα να το πληρώνει ο έμπορος στον παραγωγό ή τον εισαγωγέα και μετά αυτός να τον ζητά από τον πελάτη του-πωλητή λιανικής, είναι ποιο εύκολος ο έλεγχος 1000 παραγωγών και 1000 εισαγωγών παρά εκατομμυρίων πωλητών , μεταπωλητών και μικροπωλητών.

    Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες θα πρέπει να μπουν πολύ αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια τα οποία θα ελαφρύνονται με point system όταν ο φορολογούμενος είναι συνεπής και εκδίδει αποδείξεις Π.χ. Αν ένας γιατρός βάση των αντικειμενικών κριτηρίων θα πρέπει να δηλώσει φορολογητέο εισόδημα 50000 ευρω και σε όλους τους έλεγχους που του έγιναν ήταν συνεπής, άρα έχει point system μηδέν. Ο συγκεκριμένος γιατρός θα πρέπει βάση του point system να έχει έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα 10%-20%. Αν έχει point system 5 (που σημαίνει ότι στους μισούς έλεγχους ήταν ασυνεπής), τότε θα πρέπει να φορολογηθεί για 50000 ευρω. Αν τώρα σε όλους τους έλεγχους ήταν ασυνεπείς και συνεπώς το point system του είναι 10, τότε το φορολογητέο εισόδημα θα πρέπει να αυξάνει κατά 20-30%.

    Τα πράγματα είναι απλά για να λειτουργήσει το σύστημα θέλει κίνητρα στον κάθε φορολογούμενο ώστε να είναι συνεπής, καλή πίστη και διαφάνεια για την αποφυγή της διαφθοράς και και φυσικά χρειάζεται αυστηρό και αντικειμενικό έλεγχο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:22 | Zυγανιτίδης Γεώργιος

    Να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα ΟΛΑ τα είδη πρώτης ανάγκης σε συνδυασμό με την μη-ύπαρξη αφορολόγητου ορίου.

    Οι δωρεές είναι μια πονεμένη ιστορία. Θα πρέπει να καταργηθεί η φοροαπαλλαγή για αυτές. Ένα πλούσιο κράτος μπορεί να φροντίσει από
    μόνο του για σωστή κοινωνική πολιτική και ανάλογες χρηματοδοτήσεις φορέων. Δωράκια από έχοντες με κίνητρο 2πλάσια φοροαπαλλαγή δεν χρειάζονται σε ένα κοινωνικό κράτος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:15 | neverwill

    Η εκπτωση βάσει αποδείξεων εχει νόημα , μόνο για δαπάνες «κοινωνικού »
    χαρακτήρα οπως ,ιατροί και ιατρικά εξοδα , ασφάλιστρα , τόκοι στεγαστικών , καθώς και για τα ενοίκια οπου συντρέχουν και λόγοι διασταύρωσης μέ τα ποσά που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες .
    Η αποψη οτι η προσκόμιση αποδείξεων θα βοηθήσει στην περιστολή της φοροδιαφυγής δεν ευσταθεί , κυρίαρχο παράδειγμα η ασύστολη φοροδιαφυγή των γιατρών , παρ΄οτι οι δαπάνες για ιατρούς εκπίπτονται.

    ευχαριστώ .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:16 | ΜΑΡΙΑ

    Σχετικά με την συγκέντρωση αποδείξεων και την συσχέτιση τους με το αφορολόγητο εχω να πω το εξής: ΟΤΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.

    Με τον νόμο που ισχύει μέχρι και φέτος όσοι μαζεύουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών έχουν ένα ποσό απαλλαγής από τον φόρο το οποίο όμως είναι επιπλέον του αφορολόγητου ορίου. Σε περίπτωση που ισχύσει μείωση του αφορολόγητου και συμπλήρωση του με αποδείξεις απλά ο μισθωτός και ο συνταξιούχος θα αγωνίζεται να μαζέψει αποδείξεις για να πάρει πίσω το αφορολόγητο το οποίο ούτως ή άλλως μέχρι τώρα το έπαιρνε. Δηλαδή από τι μία λέει το Υπουργείο ότι θα μειώσει τον συντελεστή στην κλίμακα και από την άλλη θα τα μαζεύει από το κόψιμο των εκπτώσεων των φορολογικών δαπανών. Ποια θα είναι η διευκόλυνση των χαμηλών εισοδημάτων τα οποία θα στηρίξει η Κυβέρνηση?

    Τα υψηλά εισοδήματα δεν έχουν πρόβλημα να μαζέψουν αποδείξεις για το αφορολόγητο. Σε ένα μήνα το έχουν καλύψει από τον τρόπο που ζουν και ξοδεύουν.

    Επίσης αυτό δεν είναι κίνητρο για την συλλογή αποδείξεων για τον λόγο ότι μόλις ο κάθε φορολογούμενος συμπληρώσει το ποσό των αποδείξεων που χρειάζεται για το αφορολόγητο μετά θα αρχίσει πάλι τα παζάρια για το κόψιμο της απόδειξης για να γλυτώσει το ΦΠΑ ή για να εξασφαλίσει μία καλή έκπτωση που θα του συμπληρώσει αυτό που θα χάνει από την έκπτωση των δαπανών.

    Πρεπει η Κυβέρνηση να βρει εναν τρόπο να ελέγχει τα εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν. Ενα από αυτά είναι και οι μεγαλογιατροί. Οταν θα χρειαστεί ένας πολιτης να εγχειριστεί και ο γιατρός θα του ζητήσει ένα ποσό (το οποίο για απλή εγχείρηση μπορεί να είναι και 3000 ευρώ) θα μπει στην διαδικασία να ζητήσει απόδειξη?

    Ας ισχύσει το πόθεν έσχες για όλους ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ. Να δικαιολογήσουν όλοι όσοι έχουν φτιάξει βίλες στην Εκάλη, στην Κηφισιά, στη Γλυφάδα… που τα βρήκαν και τα έκαναν. Και ας ψάξουν να βρουν ποιοι είναι πίσω από τις off shore εταιρείες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:24 | ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

  • Μια υπηρεσία η οποία γίνεται όλο και περισσότερο απαραίτητη αλλά δεν εκπίπτει στο σύνολό της από το φορολογητέο εισόδημα είναι η παροχή υπηρεσιών «Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων».

    Ας σημειωθεί εδώ, ότι οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) λειτουργούν από ιδιωτικούς αλλά και μη-κερδοσκοπικους φορείς υπό την εποπτεία των Νομαρχιών. Το κόστος φιλοξενίας σε αυτές τις μονάδες καλύπτεται κυρίως από την οικογένεια και τα ποσά δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

    Αν αναλογιστούμε την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτών των μονάδων, λόγω έλλειψης αντίστοιχων κρατικών ιδρυμάτων, και την δυσκολία των περιστατικών που φιλοξενούν (άνοιες τύπου Alzheimer, χρόνιες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, εγκεφαλικά, άλλες χρόνιες παθήσεις κτλ), βλέπουμε ότι οι οικογένειες κυριολεκτικά «αγκομαχούν» για να ανταπεξέλθουν στο κόστος, και η δαπάνη αυτή δεν αναγνωρίζεται.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:17 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΏ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ(ΟΛΟΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ).
    ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΟΡΑ Π.Χ. SUPER MARKET ΚΛΠ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΛΑΒΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΥΛΗ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:31 | Γιώργος Μηχιώτης

    Κακά τα ψέμματα, πρόκειται για ημίμετρο:

    – Μέτρο γιατί επιβάλλει σιγά σιγά μια φορολογική συνείδηση στον φορολογούμενο στο να απαιτεί την απόδειξη που δικαιούται.

    – Ημί, γιατί με τον τρόπο που εφαρμόζεται ή που πρόκειται να εφαρμοστεί, δεν θα έχει αποτέλεσμα. Λυπάμαι, αλλά όταν ο γιατρός έχει στα χέρια του τη ζωή μου, δεν θα τον τσαντίσω ζητώντας του απόδειξη για το καλό του κράτους. Θα του δώσω και το φακελλάκι από πάνω μάλιστα, προκειμένου να μη με πετσοκόψει στο χειρουργείο…

    Αλλωστε, οι εκπτώσεις από τις αποδείξεις ισχύουν και φέτος. Αν είχαν αποτέλεσμα, θα το είχαν ήδη διαπιστώσει στο Υπουργείο, και θα είχε φανεί στα ως τώρα έσοδα του κράτους. Δεν προτείνεται κάποια διαφορετική ουσιαστική αντιμετώπιση για να αλλάξει αυτό. Ωστόσο, κάποιο τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό νόημα αν:

    – Ισχυε ο ΦΠΑ για όλες τις επαγγελματικές συναλλαγές. Δεν διαννούμαι γιατί δεν ισχύει για όλους

    – Αναγνωρίζονταν στη συλλογή αποδείξεων όλες οι καταναλωτικές αποδείξεις, φυσικά συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετς.

    – Αποδείξεις από κάποιες «στοχευμένες» κοινωνικές ομάδες, να μετρούν «διπλά» ή «τριπλά» στο τελίκό ποσό. Π.χ., μια απόδειξη από γιατρό ή δικηγόρο να μετρά με διπλό ποσό απ’ ότι αυτή του σούπερ μάρκετ.

    – θα πρέπει να υπάρχει καθαρό αφορολόγητο ποσό, πριν αυτό που θα «παίζει» με τις αποδείξεις. Η συνολική ελάφρυνση δε, θα πρέπει να είναι πάνω από το φετεινό αφορολόγητο, για να παροτρυνθεί ο κόσμος να τις μαζέψει…

    Ακόμη και αυτά, δεν θα αποτρέψουν την εμπορεία αποδείξεων. Δυστυχώς η μόνη αξιόπιστη λύση, είναι και αυτή που δεν μπορεί να εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα. Η λύση είναι η ηλεκτρονική συναλλαγή. Αυτός που πληρώνει θα έχει μια κάρτα, αυτός που θα πληρώνεται θα έχει μια φορητή ταμειακή μηχανή και η συναλλαγή θα γίνεται με είσοδο της κάρτας στην ταμειακή μηχανή. Η κάρτα θα είναι συνδεδεμένη με τον τραπεζικό λογαριασμό του αγοράζοντος, και το ποσό θα μεταφέρεται στιγμιαία στο λογαριασμό του πωλητή. Το κράτος δε, θα εισπράττει επιτόπου τον ΦΠΑ και η φοροδιαφυγή θα πέσει στο ελάχιστο. Ο δε κάθε γιατρός δεν θα μπορεί να το αρνηθεί, γιατί δεν θα πληρώνεται αν δεν το κάνει. Ο δε εξεταζόμενος θα ζορίζεται να δώσει μετρητά, γιατί θα νοιώθει περισσότερο στο πετσί του τη φορολόγηση της πράξης του…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:38 | Γιάννης

    Κύριοι το μεγάλο πρόβλημα είναι οι γιατροί, τα παίρνουν όλα ΜΑΥΡΑ! Έλεος πια λες και δεν βγάζουν αρκετά χρήματα. Ξεχωρίστε τις ιατρικές δαπάνες από τις υπόλοιπες με ισχυρότερα κίνητρα φοροαπαλλαγών για τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών και ελέγξτε αυστηρά τους παραβάτες, κλείνοντάς τους τα ιατρεία. Να δούμε θα κόβουν ή δε θα κόβουν αποδείξεις? Γιατί δηλαδή πρέπει ο πολίτης να διαπραγματεύεται με το γιατρό και τον κάθε ελεύθερο επαγγελματία που έχει ανάλογη συμπεριφορά? Πώς θα κάνετε κοινωνική πολιτική? Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι σε κάθε επίσκεψη π.χ. των 60 ευρώ τα 11,4 (19%) πρέπει να πηγαίνουν στο κράτος και όχι να γίνονται βίλλες και κότερα. Έτσι είμαι και εγώ λεφτάς….

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:57 | ΓΙΑΝΝΗΣ Π ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Επανέρχομαι στο θέμα των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και τα πρόσθετα τέλη .Ειμαι κάτοχος οχήματος (απο δεύτερο χέρι) Ι.Χ. 2464 κ.εκ. με πρώτη κυκλοφορία το 1995 .Καλούμαι να πληρώσω 1.030,00 ευρώ,580,00 βασικά τέλη κυκλοφορίας,+ ειδικός φόρος 150,00 ευρώ ,+περιβαλλοντικά τέλη 300,00 ευρώ.Με μεγάλη δυσκολία πλήρωνα μέχρι τώρα τα βασικά τέλη,δεν πρόλαβα ούτε να σκεφθώ θέμα απόσυρσης,το αυτοκίνητο δεν μπορεί να πωληθεί (ποιός θα το πάρει;),καινούργιο δεν μπορώ να πάρω λόγω οικονομικού προβλήματος,αλλά ούτε να το αποσύρω .Ειναι δίκαιο αυτό το μέτρο ;Να τιμωρείται ο πολίτης που δεν μπορεί να αγοράσει καινούργιο ; Άμεση ανάκληση του μέτρου .Μεγάλη αγανάκτηση πληθυσμού .Βρείτε τρόπους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 10:20 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    Για να είναι ελκυστική η διαδικασία συλλογής αποδείξεων από τους πολίτες πρέπει να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το σύνολο του καταβληθέντος ΦΠΑ, ανά απόδειξη. Με τον τρόπο και ειδικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι οι πρωταθλητές της διαφθοράς, και θα αποδώσουν στο δημόσιο τον παρακρατούμενο ΦΠΑ και θα αποκαλυφθεί σε όλο του το εύρος το παραγόμενο από αυτούς εισόδημα, που θα φορολογηθεί.

    Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι η μη απόδοση του παρακρατούμενου ΦΠΑ δεν είναι φοροαποφυγή, δεν είναι φοροδιαφυγή είναι φοροληστεία και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κακούργημα, με κλείσιμο της επιχείρησης και φυλακή. Αν μπουν μερικοί φυλακή θα βάλουν μυαλό και οι υπόλοιποι.

    Ο οικονομικός αναλυτής του Κυριακάτικου Βήματος του ένθετου Ανάπτυξη, που αρθρογραφεί στην τελευταία σελίδα, Γρ. Νικολόπουλος έχει ρηξικέλευθες και αυτονόητες ιδέες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόλογο οικονομικό σύμβουλο για τον Υπουργό Οικονομικών.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:47 | Γιαννης Κ

    Αν δεν βρεθει τροπος να
    α. πιασετε αυτους που φοροδιαφευγουν και ολους αυτους που δεν κοβουν αποδειξεις
    β. και να αλλαξετε τον τροπο φορολογησης σε αυτους που χαριστικα τους εχετε επιτρεψει να φορολογουνται με χαριστικες διαταξεις (πχ μηχανικοι κλπ),

    τοτε αναγκαστικα καποιοι πολιτες θα εχουν να επιλεξουν ενα απο τα παρακατω
    1. μεταναστευση στο εξωτερικο οπου τουλαχιστον θα νιωσουν οτι το κρατος δεν τους κλεβει και δεν θα αισθανονται τα κοροιδα
    2. Να σταματησουν την μισθωτη εργασια και να επιδιωξουν να βρουν καποιο παραθυρο και καποια απασχοληση ωστε να μην πληρωνουν εφορια.

    Ενας μισθωτος του ιδιωτικου τομεα που δεν μπορει να κρυψει τιποτα απο τα εισοδηματα του και οπου το κρατος τον θεωρει και οτι ανηκει στους λιγους πλουσιους ελληνες με εισοδημα πανω απο 60000 ευρω τον χρονο.
    Η τελευταια ευκαιρια αυτου του κρατους

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:43 | Αννα

    Ακουγεται οτι θα συνδεσετε το αφορολογητο με τις αποδειξεις.Κ γω ρωταω τον ιθυνοντα νου που το σκεφτηκε.Στην Εκαλη ζει κ ειναι αποκομενος απο τον απλο κοσμακη;Η αγορα εξω στεναζει,ο κοσμος δεν ψωνιζει,μετρητο δεν κυκλοφορει,ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ πχ ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΑΜΤΙΑΣ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ 10000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΓΟΡΕΣ;;;και τι θα γινει οταν καποιος εχει 1 κ 2 κ 3 παιδια;;;δηλαδη εγω που εχω 3 παιδια κ αφορολογητο 21000 διοτι ειμαι ελευθερος επαγγελματιας θα πρεπει να μαζεψω 21000 σε αποδειξεις για να ισχυσει το αφορολογητο;;εδω δεν ξερω αν θα εχω αυριο ψωμι για τα παιδια κ σεις μου ζητατε να κανω κ αγορες σχεδον 2000 ευρω μηνιαιως για να παρω το αφορολογητο;;;δηλαδη αν συνυπολογισω και ΔΕΗ-ΟΤΕ και λοιπα εξοδα,ποσα πρεπει να ξοδευω το μηνα;; 4000 ευρω σε εποχη που δεν βγαζουμε ουτε 1000 ευρω μικτα;;
    Μην μας βαζετε λοιπον ολους στο ιδιο τσουβαλι.Μαζεμα αποδειξεων 5 ΚΑΙ 10 χιλιαδων ευρω δεν γινεται κατω απο τις δυσκολες οικονομικα συνθηκες διοτι αν δεν το εχετε καταλαβει ΟΠΩΣ ΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΖΕΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ, κ το μετρο δεν προκειται να αποδωσει ιδιως οταν θα ισχυσει περιορισμενα οπως τωρα πχ απο κομμωτηρια κ γιατρους και οχι γενικευμενα δηλαδη πχ κ απο διοδια κ απο σουπερ μαρκετ.Θα πρεπει αν θελετε να ισχυσουν οι αποδειξεις να χαμηλωσετε τα ορια δηλαδη πχ 1000 ευρω αποδειξεις για μισθωτους και 2000 χιλιαδες για τους υπολοιπους και να ισχουν αποδειξεις απο ΠΑΝΤΟΥ και οχι μονο απο περιορισμενο αριθμο καταστηματων κ υπηρεσιων.
    Κ εν κατακλειδι ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ 10 ΚΑΙ 20 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΠΗΚΕ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:03 | Θανάσης

    όπως σωστά είπε κάποιος νωρίτερα δε μπορούμε να μαζεύουμε και να προσκομίζουμε χιλιάδες αποδείξεις στην εφορία. Παλιότερα επίσης, που απλά κρατούνταν για τυχόν έλεγχο, όλοι έβαζαν το ανώτατο όριο και ήξεραν ότι πρακτικά δεν υπήρχε πιθανότητα να τους ελέγξει κανένας. Η σημερινή κατάσταση, που ενθαρρύνει λήψη αποδείξεων εκεί που παραδοσιακά δεν κόβονται, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Προτείνω τη βελτίωσή της. Να προσμετρούνται πλέον αποδείξεις από κάθε είδους επιχείρηση μαζικής εστίασης. Μέσα δηλαδή σουβλατζίδικα, φαστ φουντ, πιτσαρίες, μπαρ, καφετέριες, καντίνες κλπ. Μέσα οπωσδήποτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπιγνκ, κάθε είδους καταλύμματα. Μέσα ακόμα συνεργεία, ηλεκτρολογεία, φανοποιεία. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι κατεξοχήν εστίες φοροδιαφυγής. Το σούπερ μάρκετ που λένε πολλοί τι νόημα έχει; Ξέρετε κανένα σούπερ μάρκετ να μην κόβει απόδειξη; Επίσης, πολύ βασικό, να μην εκπίπτει μόνο το 40% του ποσού, αλλά το 60-80%. Πιστεύω ότι με τα παραπάνω και με σωστή ενημέρωση το κίνητρο του πολίτη να επιδιώκει απόδειξη θα αυξηθεί σημαντικά.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:24 | Ν.Καραβαζάκης

    Διερωτώμαι πώς και γιατί,διαλανθάνει της προσοχής πολλών και του ΥΠ.ΟΙΚ.,το μη δηλούμενο -συνεπώς και μη φορολογούμενο-εισόδημα ενοικίασης κατοικιών,όπου,με το ισχύον καθεστώς της έκπτωσης αμελητέου ποσού απο το εισόδημα του ενοικιαστή,ουδείς δηλώνει το πλήρες ενοίκιο που καταβάλλει ή εισπράτει!
    Στο πλαίσιο των εκπιπτόμενων δαπανών,απο το φ/τέο εισόδημα,πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτό των ενοικίων α’ και β’ κατοικίας,ΟΛΟΚΛΗΡΟ,διότι το φορολογικό έσοδο,είναι,προφανώς,πολύ μεγάλο.
    Η δε αδικία,σε βάρος και των ενοικιαστών και των εισοδηματιών,συγκριτικά με αυτούς των επαγγελματικών ακινήτων και των επιχειρήσεων,αδικαιολόγητη!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:53 | ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Ορισμένες προτάσεις
    Το ΑΦΜ πρέπει να αποτελέσει το κύριο κριτήριο για όλες τις συναλλαγές (από τις πιο απλές καθημερινά μέχρι τις πιο πολύπλοκες).
    Δημιουργία ισχυρού και αξιόπιστου συστήματος (software και hardware), το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με όλα τα σημεία πώλησης καθώς και συνδεδεμένο με ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που θα καταγράφει σε 24 ωρη βάση όλες τις αγοραπωλησίες οποιασδήποτε μορφής.
    Καμία συναλλαγή δεν θα πραγματοποιείται εάν πρώτα δεν χρησιμοποιηθεί το ΑΦΜ του φυσικού προσώπου. Το οποίο είτε θα το πληκτρολογεί ο ίδιος ο αγοραστής, είτε θα είναι σε ειδική μαγνητική κάρτα νέας τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο θα συλλέγονται πληροφορίες όπως:
    – Tο ύψος των αποδείξεων που έχει συλλέξει κατά την διάρκεια του οικονομικού έτους το φυσικό πρόσωπο
    – Οι πωλήσεις που πραγματοποιηθήκανε από αντίστοιχους εμπόρους
    Επομένως θα μπορεί το φυσικό πρόσωπο με την μαγνητική του κάρτα, όταν θα καταθέτει την φορολογική του δήλωση στην εφορία να κατεβάζει στον αρμόδιο υπάλληλο το σύνολο των συναλλαγών του (αγοραπωλησίες). Το οποίο βέβαια ο εφοριακός θα μπορεί να το ελέγχει και από το ολοκληρωμένο σύστημα με το ΑΦΜ του φυσικού προσώπου.

    Οι αποδείξεις από τα super market , οι οποίες αποτελούν για όλους μας την κύρια κατηγορία εξόδων μας, να συμπεριληφθούν στην φορολογική μας δήλωση.

    Φυσικό πρόσωπο που βοηθά οικονομικά άνεργο ή ανέργους (παροχή δωματίου, φαγητού, ενδυμασίας, θέρμανσης, νερού, ηλεκτρικού κτλ) να έχει την δυνατότητα φοροελάφρυνσης.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:04 | Δημητριος Α. Γερουσης

    Ειναι πρακτικα καταστροφικο να προσθετουν οι εφοριακοι χιλιαδες αποδειξεις που θα υποβαλλονται για να διαμορφωνουν το αφορολογητο καθε πολιτη. Το κοστος εισπραξεις των φορων & οι καθυστερησεις στην εισπραξη θα παραλυσουν τα εσοδα του κρατους, ΑΠΟΡΩ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΙΚΕ???
    Να εκπιπτονται ΚΑΤ’ΕΥΘΕΙΑΝ απο το φορολογητεο εισοδημα ορισμενες μονο κατηγοριες δαπανων οπως ΙΑΤΡΙΚΕΣ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ – ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΩΝ/ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ & ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ) & ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ και 2/3 αλλες κατηγοριες το πολυ οπου παρουσιαζεται μεγαλη φοροδιαφυγη διοτι δεν κοβονται αποδειξεις.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:02 | Ε. Καραγιάννης

    Συμφωνώ με την ιδέα, όμως δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο οτι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι απατεώνες. Θα είναι αδικο, νομίζω, για ένα νέο επιστήμονα, 2-3 ετών, (αρχιτέκτονα/Μηχανικό/κλπ) με μπλοκάκι που με δυσκολία θα μπορέσει σήμερα να δηλώσει εισόδημα 12000-15000 να καταργηθεί το αφορολόγητο των 10500 ευρω

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:20 | giannis

    Μην μας κοροιδεύετε άλλο.
    Ζητώντας από το συνεργείο αυτοκινήτων-τον υδραυλικό-ηλεκτρολόγο κλπ.
    απόδειξη θέλει να του πληρώσω και ΦΠΑ 19%.Δηλαδή στις 3000€ πχ.να δώσω
    570 € παραπάνω.Στην συνέχεια η εφορία θα μου υπολογίσει 3000€ περισσότερο αφορολόγητο και με συντελεστή 15%(σύμφωνα με αυτά που λέτε)
    θα γλυτώσω 450 € φόρο.

    Για κορόιδα μας περνάτε;

    Αλλά μάλλον είμαστε αφού σας πληρώσαμε τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας αβίαστα.
    Αλλά σίγουρα είμαστε αφού(όπως βλέπω από τα σχόλια) καταφέρατε να πείσετε πολλούς, ότι για την κατάντια μας φταίνε οι πολίτες και όχι εσείς(3 οικογένειες) που τόσα χρόνια μας βουλιάζετε.

    Αλήθεια τα +- στα σχόλια που υπήρχαν σε προηγούμενες διαβουλεύσεις τι έγιναν;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:53 | ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ,ΤΑ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ,ΤΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΨΙΛΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΑΠΑΝΑΕΙ Η ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ?ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΑ.ΓΙΑ ΤΕΛΟΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ.ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ Δ.Ε.Κ.Ο. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ?ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ?ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΟΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:22 | Μαρία

    Ο Έλληνας έχει συνηθίσει να μην παίρνει απόδειξη για τις καταναλωτικές του δαπάνες. Στην καλύτερη περίπτωση αισθάνεται και κάποια αλληλεγγύη με τον εκάστοτε επαγγελματία, που γλυτώνει κάποια ευρώ από το φόρο ή απλά λέει ‘δε βαριέσαι’. Στη χειρότερη περίπτωση είναι συναυτουργός στη φοροδιαφυγή, καθώς συναινεί στον να μην κοπεί απόδειξη και να έχει έπκτωση ισόποση με το ΦΠΑ (τουλάχιστο)

    Αρα το μέτρο των αποδείξεων πρέπει να ενισχυθεί για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ευρύτατα διαδεδομένα φαινόμενα.

    Εφόσον δεν θα κατατίθενται οι ίδιες οι αποδείξεις αλλά θα υποβάλλονται μόνο τα στοιχεία των αποδείξεων στην Εφορία, είναι πολύ πιθανό να γίνεται απόπειρα εξαπάτησης της Εφορίας με πλαστά νούμερα, για τα οποία στη συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολο να γίνεται διασταύρωση.

    Γι’ αυτό, στον πίνακα που θα υποβάλλονται τα στοιχεία των αποδείξεων θα πρέπει εκτός από το ΑΦΜ του επαγγελματία και το ποσό, να συμπεριλαμβάνεται και κάποιο άλλο στοιχείο, π.χ. η ημερομηνία και η ώρα όπως αναγράφεται στην απόδειξη ή ο κωδικός της απόδειξης.
    Ετσι η διασταύρωση θα είναι πολύ εύκολη με αυτόματο τρόπο.
    Επίσης κάθε απόδειξη δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο μία φορά.

    Αυτό σε συνδυασμό με την Οn line σύνδεση ταμειακών μηχανών και μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Εφόσον οι μεγαλύτερες καταναλωτικές δαπάνες γίνονται από εκείνους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, άρα και το κράτος έχει να ωφεληθεί από αυτούς περισσότερο για την είσπραξη φόρων, είναι σωστό να μην πειραχτεί το αφορολόγητο και να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό έκπτωσης από το εισόδημα του συνολικού ποσού των αποδείξεων για καταναλωτικές δαπάνες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:12 | lefteris kottaras

    οταν το κρατος βαλει παντου ταμιακες μηχανες και δεχτει ολες τις αποδειξεις τοτε να τις συνδεσει με το αφορολογητο και παλι απο ενα εισοδημα και πανω ,πχ 30000ε.ξερετε ποσα χρηματα δινει ενα νοικοκυριο σε δεκο κλπ? δηλ αυτα δεν ειναι δαπανες?το ενοικιο?το στεγαστικο πρωτης κατοικιας?το σουπερ μαρκετ?δηλ. πατε να τιμωρησετε οσους δεν τρωνε σε ταβερνες και δεν πηγαινουν στα μπαρ γιατι με 20000ε δεν μπορουν να ζησουν?η γιαγια μου στο χωριο με γεροντικη ανοια θα τιμωρηθει για τον ιδιο λογο?η μηπως θα πρεπει να υποβαλει ηλεκτρονικα σε φορμα τις αποδειξεις?μα ειναι σοβαρο αυτο?το αφορολογητο πρεπει να διατηρηθει,να δοθουν κινητρα μεσω τις εκπτωσης στο εισοδημα απο τις δαπανες.υποχρεωση του πολιτη ειναι να ζηταει αποδειξη οχι ομως να γινει εφοριακος η ελεγκτης γιατι το κρατος αδυνατει!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:35 | Θεοδωρίδης Θεόδωρος

    Σε ένα σπίτι που έχει έσοδα 13.000 ευρώ και έχει 350 ευρώ ενοίκιο έχει έξοδα
    12×350 = 4200 ενοίκιο
    6×80 = 480 ΔΕΗ
    6×100 = 600 OTE
    12×350 = 4200 Super Market
    2×300 = 600 Ασφάλεια αυτοκινήτου
    200 Τέλη κυκλοφορίας
    200 Service Αυτοκινήτου
    600 Πετρέλαιο Θέρμανσης
    12×100 = 1200 Βενζίνη

    Ήδη έχουν ξεπεραστεί τα 12000 του αφορολόγητου σε έξοδα, απο όλα αυτά μόνο το ενοίκιο και τα έξοδα super market είναι 8400, και τα άλλα είναι πληρωμές σε ΔΕΚΟ, ασφάλειες και καύσιμα. Αυτουνού του ανθρώπου ποιες αποδείξεις θα μετρήσουν για έκπτωση φόρου αν μειωθεί το αφορολόγητο? Ποια απο αυτά κάνουν 5000 ευρώ αν δεν μετρήσει τα έξοδα για super market που πάντα δίνουν αποδείξεις, το ενοίκιο ή οι λογαριασμοί?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:52 | Δημητριος Α. Γερουσης

    Το αφορολογητο των € 12.000 πρεπει να παραμεινει,για εισοδηματα μεχρι €12.000/ετος ειναι θεμα κοινωνικης ευαισθησιας. Απο εισοδημτα €12.001 μεχρι €30.000 το αφορολογητο να γινει €10.000 . Απο € 30.001 μεχρι €60.000 αφορολογητο € 6.000. Να καταργηθει ομως για οσους δηλωνουν συνολικο φορολογησιμο εισοδημα πανω απο € 60.001 το ετος (€5.000/μηνα)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:00 | ΜΑΓΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ «ΠΕΡΝΑΝΕ» ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΆ ΣΧΟΛΕΙΑ.
    ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 6000 ΕΥΡΩ.
    ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΆ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.
    ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΖΗΤΗΣΩ ΕΓΩ?
    ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ,
    ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ?
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ,ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ
    ΥΠΟΛΟΓΊΖΕΤΑΙ,
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΞΕΙΞΗ(ΚΑΙ ΔΕΝ
    ΦΟΡΟΛΟΓΟΎΝΤΑΙ).

    ΘΑ ΈΠΡΕΠΈ ΝΑ ΜΠΑΊΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΊΞΕΙΣ ΚΑΘΏΣ ΚΑΙ ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ,ΣΧΟΛΕΙΑ.
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ,ΦΡΟΝΤΙΣΤΙΡΙΑ ΚΤΛ.

    ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ:
    ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΈΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΩ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:47 | ΠΑΠΑΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε αυτούς που έχουν και ξοδεύουν να ωφελούνται περισσότερο.Μία είναι η λύση.Μαχαίρι σε όποιον δεν εκδίδει αποδείξεις.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:36 | Βασίλης

    Πρόταση προς τη σωστή και δίκαιη κατεύθυνση. Οι κατηγορίες δαπανών προς έκπτωση που πρέπει να συμπεριληφθούν δεν είναι άλλες από τις γνωστές ‘πηγές φοροδιαφυγής’. Με την προϋπόθεση φυσικά να έχει κίνητρο (οικονομικό και ηθικό) ο καταναλωτής να απαιτήσει απόδειξη.
    Σαφώς και οι εκπτώσεις δαπανών πρέπει να αντικαταστήσουν ένα μέρος του αφορολογήτου ορίου.
    Με την ευκαιρία, μήπως πρέπει πλέον ΟΛΟΙ (έμποροι, παροχή υπηρεσιών) να υποχρεούνται να δίνουν απόδειξη, ήτοι να διαθέτουν ταμειακή μηχανή ή άλλου είδους ηλεκτρονική απόδειξη.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:52 | ΠΑΠΑΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ταυτόχρονα τροποποιήστε και κάντε τον νόμο πιο αυστηρό σε περίπτωση μή έκδοσης για τουλάχιστο δεύτερη φορά οποιασδήποτε απόδειξης.Ο τρόπος που προτείνεται θα αυξήσει το κόστος ζωής καθόσον ειδικές ομάδες όπως οι ιατροί για την έκδοση απόδειξης ζητούν διπλάσια αμοιβή.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:53 | Βασίλης

    Ημουν απο χρονια υπερμαχος της συλλογης αποδειξεων. Μετα απο πολυ διαλογο σας λεω οτι η θεωρητικη του εφαρμογη ειναι αριστη. Στην πραξη ομως συμβαινει το εξης. Αυτοι που εκοβαν αποδειξεις θα συνεχισουν να κοβουν , γιατι κακα τα ψεματα τα περισοτερα καταστηματα κοβουν. Το θεμα ειναι να ενεργοποιηθουν οι ελευθεροι επαγελλματιες και να μην μπουμε στην λογικη του παζαριου (τοσο χωρις , τοσο με αποδειξη). Τροποι αντιμετωπισης: 1. Σαρωτικοι ελεγχοι στην αγορα. Ο φοβος φυλαει τα ερ’μα. Κατασχεση αδειας λειτουργιας για 6μηνο και τσουχτερα προστιμα. Να ισχυσει το ελευθερο δηλαδη αν θες μην κοβεις αποδειξη αλλα αν σε πιασω κλεινεις για 6μηνο. Αν εφαρμοστει τοτε να δουμε ποιος δεν θα κοψει. Οπως αλλωστε γινεται σε ολον τον κοσμο.
    2. Γραμμη τηλεφωνικων καταγγελιων οπου ο πολιτης θα αναφερει ονοματεπωνυμο , κινητο τηλεφωνο , αφμ και α.τ για να μην παραπλανουνται οι υπηρεσιες απο ψευδεις καταγγελιες. Τα στοιχεια της καταγγελιας θα παραμενουν στο αρχειο και δεν θα δημοσιοποιουνται στον καταγγελομενο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:46 | Παύλος

    Η λύση είναι πολύ απλή. Η φορολόγηση να γίνεται στο περίσσευμα και όχι στο εισόδημα, δηλαδή από το εισόδημα να αφαιρούνται όλες οι αποδείξεις και το υπόλοιπο να φορολογείται με συντελεστή μεγαλύτερο του ΦΠΑ.
    Μέσα σε μια μέρα μπαίνει τέλος στις συναλλαγές χωρίς απόδειξη, αλλάζει η νοοτροπία όλων και τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ και από τη φορολογία εισοδήματος φτάνουν σε απίστευτα νούμερα για τα σημερινά δεδομένα με απολύτως δίκαιο τρόπο.
    Μια εναλλακτική λύση, αν θέλετε να κρατήσετε το αφορολόγητο με αποδείξεις σε ένα συγκεκριμένο ποσό πχ12.000, είναι να ανακοινώνεται μετά την πρώτη Γενάρη του επόμενου έτους ποιες κατηγορίες αποδείξεων θα μετρήσουν για το αφορολόγητο του προηγούμενου έτους, έτσι ώστε να μην ξέρει κάποιος εκ των προτέρων ποιες αποδείξεις θα του χρειαστούν για το προηγούμενο οικονομικό έτος και να αναγκάζεται να τις συγκεντρώνει όλες.
    Και στις δυο περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο να καταθέτουν μαζί με τη δήλωση όλοι οι φορολογούμενοι όλες τις αποδείξεις αυτό μπορεί να γίνεται δειγματοληπτικά ή σε τυχόν έλεγχο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:28 | ανδρεασ

    ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΘΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΔΟΕ.

    ΕΔΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΝΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΔΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.

    ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΕΛΕΧΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ 1% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΚΤΕΣ.

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (ΚΑΘΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΟ……)

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:23 | Θεοδωρίδης Θεόδωρος

    Η αντικατάσταση μέρους του αφορολόγητου ορίου με έκπτωση δαπανών θα θεωρηθεί άδικη μιας και που αφενώς υπάρχουν πρόσωπα που ξοδεύουν αυτά τα χρήματα σε είδη πρώτης ανάγκης(σούπερ μάρκετ) και αφετέρου αν κάποιος κάνει μια μεγάλη αγορά μια χρονιά και την επόμενει εξοφλεί με δόσεις είτε μέσω πιστωτικής κάρτας είτε μέσω πληρωμής σε τράπεζα δαπανάει ένα ποσό φέτος, που δεν εμφανίζεται σε αποδείξεις (πληρωμές μέσω Internet κλπ) για μια αγορά που έκανε πέρυσι.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:31 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΑΚΟΣ

    Νομίζω ότι πρέπει να επενεξεταστεί το ποσό των αποδείξεων που θα μαζεύει ο καθένας, ανάλογα με τα εισοδήματά του, δηλαδή δεν μπορούν να ισχύουν τα ίδια για τον χαμηλοσυνταξιούχο, το μέσο υπάλληλο και έναν υψηλόμισθο υπάλληλο.
    Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα, θα έχουν και πολύ μεγαλύτερη ευκολία πραγματοποίησης διαφόρων αγορών και συνεπώς, του γρηγορότερου και ευκολότερου μαζέματος των αποδείξεων.
    Η πρότασή μου: να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις,απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται σε κάποιο ποσοστό και οι ιατρικές δαπάνες εξ’ ολοκλήρου από το εισόδημα και όχι από το φόρο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα (είδαμε τι συμβαίνει με τους γιατρούς, π.χ. στο Κολωνάκι).
    Δεν είναι δυνατόν να κυνηγάμε μόνο τις ταβέρνες και τις καφετέριες και όλοι οι άλλοι να μην κόβουν καμία απόδειξη.
    Ο κόσμος απαιτεί φορολογική δικαιοσύνη, κύριε υπουργέ. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό. Αν αυτό δεν γίνει πράξη άμεσα, τίποτα δεν θα αλλάξει σε αυτόν τον τόπο.Δεν μπορεί να υπάρχουν οι «έξυπνοι» και τα κορόιδα, που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, χωρίς να κρύβουν τίποτα.
    Και, προς θεού, καμία σύνδεση του αφοφολόγητου με τις αποδείξεις. Αυτό μου φαίνεται αδιανόητο. Τις αποδείξεις πρέπει να τις μαζεύουμε για να κερδίσουμε κάτι παραπάνω, όχι απλά για να έχουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ ετησίως.
    Πάντως, σας συγχαίρω για το γεγονός ότι πάτε να μετετρέψετε τον πολίτη σε εφοριακό, μιας και το σύστημα είναι υπο διάλυση. Αφού δεν μπορεί το κράτος να κάνει τη δουλειά του, βάζουμε τον πολίτη να την κάνει. Απλά, κάντε το με σωστό τρόπο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:50 | Tassos

    Είμαι άνεργος εδώ και 3 χρόνια (κι επίδομα αλληλεγγύης δε δικαιούμαι!!!) και με συντηρεί η μάνα μου η οποία παίρνει 1100 ευρώ σύνταξη ΙΚΑ-Επικουρικό. Πληρώνει 410 ευρώ ενοίκιο και 460 ευρώ για δάνεια-κάρτες. Ό,τι περισσεύει τα δίνει για φαγητό ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ. Θα φορολογείται η μάνα μου από το 1ο ευρώ επειδή δε θα συγκεντρώνει αποδείξεις 4000-5000 ευρώ από οικοσυσκευές δικηγόρους γιατρούς και λοιπούς απατεώνες; Τι σόι λογική είναι αυτή; Οκ είπαμε ότι το καράβι της Ελλάδας βουλιάζει και δεν το γλιτώνουμε, αλλά όχι και να μας πάρετε και τα σωσίβια ακόμη!!!!!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:15 | Καλλιοτζόπουλος Δημήτρης

    Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι οι αποδείξεις Super Market. Πολλές οικογένοιες ψωνίζουν μόνο από Super Market ή από εκεί έχουν τα περισσότερα έξοδα. Επίσης πια από Super Market μπορείς να αγοράσεις ηλεκτρικά, είδη ένδυσης κλπ. Πως θα γίνει ο διαχωρισμός? (Φυσικά το να ξεχωρίσεις αποδείξεις Super Market με τέτοια είδη θα δημιουργήσεις περισσότερα προβλήματα).

    ΠΡΟΤΑΣΗ: Να μετράνε όλες οι αποδείξεις αλλά να χρειάζονται περισσότερες για το αφορολήγητο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:51 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Καλημέρα,

    Το πρόβλημα δεν είναι η πολιτεία να χρησιμοποιεί τους πολίτες για να συνετίσουν τους ελεύθερους επαγγελματίες ζητώντας αποδείξεις, για να τις χρησιμοποιήσουν στην φορολογική τους δήλωση, αλλά
    Φορολόγηση των επιχειρήσεων βάση των αγορών τους σε μηνιαία βάση και όχι βάση των πωλήσεων.Ενώ σε περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών αντικειμενικά κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη και την περιοχή, το προσωπικό κ.τ.λ.

    Ευχαριστώ
    Χρόνια πολλά και καλές γιορτές με υγεία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:57 | Δημήτρης

    Ειναι φανερο ότι φόρους πληρώνουν μόνο οι μισθωτοι και οι συνταξιουχοι.
    Ειναι επίσης φανερό ότο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η σύλληψη του ΦΠΑ.
    Αν λοιπόν αφαιρειται ο ΦΠΑ απο τις αποδείξεις που προσκομίζουν οι μισθωτοί απότον φόρο που καλούνται να καταβάλουν πιστέυω ότι είναι ενα καλό βημα.
    πχ Φτιάχνεις μία σκεπή στο σπίτι και ζητάς την απόδειξη και παίρνεις σαν απάντηση +19% ΦΠΑ και προφανώς δεν παίρνεις απόδειξη γιατί δεν συμφέρει.
    ( θα μπορούσε να γίνει μία διασταυρωση στίς πωλήσεις κεραμιδιών και από ποιούς χρησιμοποιήθηκαν; ).
    Μπορεί να φαινεται ότι θα υπάρχει μεγάλη απώλεια ΦΠΑ αλλά θα υπάρχει σύλληψη κύκλου εργασιών .
    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 08:24 | AKIS

    …επανέρχομαι στο θέμα της φορολογικής κάρτας,όπου τα έξοδα έκδοσης-διαχείρισης αν τα αναλάβουν οι τράπεζες με αντάλλαγμα την διαφήμισή τους στην μιά πλευρά της κάρτας και στην ετήσια κατάσταση που θα αποστέλλουν στο φορολογούμενο,δεν θα ξεφεύγει τίποτα.
    Πέρα που θα μπούν και στο «παιχνίδι» οι ίδιες οι τράπεζες,αν συγκεντρώσετε τόσο πόσο,αν τη συνδέσετε με τον καταθετικό σας λογαριασμό θα πάρετε Χ μπόνους ή δικαιούστε Ψ άτοκες δόσεις στα συνεργαζόμενα καταστήματα κλπ.
    Επίσης και το ίδιο το υπουργείο μπορεί να δίνει επιπλέον κίνητρα (ανάλογα με την αύξηση των εσόδων ΦΠΑ)πχ.αν από τις αγορές έτους,οι δαπάνες για παροχή υπηρεσίων αποτελούν το Χ%,προσαυξάνεται το αφορολόγητο κατά 10% κλπ.

    Στο εγγύς μέλλον,αυτή η κάρτα θα μπορούσε να αντικαταστήσει ακόμη και την ταμειακή μηχανή!!!!,αφού πλέον το σύστημα θα μπορεί να συγκεντρώνει πέρα από τις πωλήσεις ανά αγοραστή και τις συνολικές πωλήσεις ανά πωλητή.