Άρθρο 100:Λήψη μέτρων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Ενημέρωση αρμόδιων αρχών

1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να λαμβάνει μέτρα έναντι ΟΣΕΚΑ που έχει αδειοδοτήσει, σε περίπτωση παράβασης των νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων, καθώς και των προβλεπόμενων στον κανονισμό ή στα καταστατικά έγγραφα του ΟΣΕΚΑ.
Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να λάβει μέτρα έναντι ΟΣΕΚΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος, σε περίπτωση παράβασης των νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων που ισχύουν στην Ελλάδα και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, ή των απαιτήσεων των παραγράφων 5 έως 8 του άρθρου 89.
2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωστοποιεί χωρίς καθυστέρηση κάθε απόφαση περί ανάκλησης χορηγηθείσας άδειας, κάθε σοβαρό μέτρο που επιβάλλεται σε ΟΣΕΚΑ ή κάθε αναστολή της έκδοσης, εξαγοράς ή εξόφλησης των μεριδίων του που επιβάλλεται σε ΟΣΕΚΑ, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών υποδοχής του ΟΣΕΚΑ και, εάν η εταιρεία διαχείρισης του ΟΣΕΚΑ έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος, στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής της εταιρείας διαχείρισης.
3. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής της εταιρείας διαχείρισης και του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ δύνανται, αντίστοιχα, να λαμβάνουν μέτρα κατά της εταιρείας διαχείρισης εάν αυτή παραβαίνει κανόνες της δικαιοδοσίας τους.
4. Εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει συγκεκριμένους και εξακριβώσιμους λόγους να πιστεύει ότι ΟΣΕΚΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος, του οποίου τα μερίδια διατίθενται στην Ελλάδα, παραβαίνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις που έχουν θεσπισθεί βάσει της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, οι οποίες όμως δεν παρέχουν εξουσίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει τις διαπιστώσεις της στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ, οι οποίες λαμβάνουν τα δέοντα μέτρα.
5. Εάν, παρά τη λήψη των μέτρων από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ ή λόγω ανεπάρκειας των μέτρων αυτών ή επειδή το κράτος μέλος καταγωγής του ΟΣΕΚΑ δεν προέβη σε ενέργειες εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, ο ΟΣΕΚΑ εξακολουθεί να ενεργεί κατά τρόπο σαφώς επιζήμιο για τα συμφέροντα των επενδυτών που βρίσκονται στην Ελλάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται:
α) αφού ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ, να λάβει κάθε ενδεδειγμένο μέτρο για την προστασία των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της παύσης της διάθεσης των μεριδίων του ΟΣΕΚΑ στην Ελλάδα, ή
β) εν ανάγκη, να θέσει το ζήτημα υπόψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών για κάθε μέτρο που έλαβε σύμφωνα με την περίπτωση α) του πρώτου εδαφίου.
6. Εάν οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής ΟΣΕΚΑ, που έχει αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και του οποίου τα μερίδια διατίθενται στο έδαφός του, έχουν συγκεκριμένους και εξακριβώσιμους λόγους να πιστεύουν ότι ο εν λόγω ΟΣΕΚΑ παραβαίνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις που έχουν θεσπισθεί βάσει της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, οι οποίες όμως δεν παρέχουν εξουσίες στις εν λόγω αρχές, αναφέρουν τις διαπιστώσεις τους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία λαμβάνει τα δέοντα μέτρα.
7. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευκολύνει την επίδοση των αναγκαίων εγγράφων για τα μέτρα τα οποία είναι δυνατόν να ληφθούν, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 έως 5.
8. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να λαμβάνει μέτρα κατά εταιρείας διαχείρισης τρίτου κράτους, η οποία έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί υποκατάστημα στην Ελλάδα, καθώς και κατά οργανισμού συλλογικών επενδύσεων, ο οποίος δεν υπόκειται στην Οδηγία 2009/65/ΕΚ και διαθέτει μερίδιά του στην Ελλάδα, σε περίπτωση παράβασης των νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τις αρμόδιες αρχές του κράτους καταγωγής τους για κάθε μέτρο που έλαβε σύμφωνα με το ανωτέρω εδάφιο.