Άρθρο 40: Χορήγηση άδειας λειτουργίας ΑΕΕΜΚ που ασκεί η ίδια τη διαχείρισή της

1. Τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 4 και λαμβανομένων υπόψη των τυχόν επενδυτικών της τμημάτων, η ΑΕΕΜΚ που προτίθεται να ασκεί η ίδια τη διαχείρισή της υποβάλλει με την αίτηση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας επιχειρηματικό σχέδιο και έκθεση σχετικά με την οργανωτική δομή και τα τεχνικά και οικονομικά της μέσα, από τα οποία να προκύπτει ότι:
α) διαθέτει κατάλληλες και επαρκείς διοικητικές και λογιστικές διαδικασίες, μηχανισμούς ελέγχου και ασφάλειας για την ηλεκτρονική επεξεργασία των δεδομένων, καθώς και κατάλληλους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνουν, ιδίως, κανόνες για τις προσωπικές συναλλαγές των υπαλλήλων της ή για την κατοχή ή διαχείριση επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικά μέσα με σκοπό την επένδυση ιδίων κεφαλαίων της και που εξασφαλίζουν τουλάχιστον ότι για κάθε συναλλαγή στην οποία συμμετέχει η ΑΕΕΜΚ είναι δυνατή η εξακρίβωση της προέλευσής της, των συναλλασσομένων, της φύσης της, καθώς και του τόπου και χρόνου πραγματοποίησής της, και ότι τα στοιχεία του ενεργητικού της ΑΕΕΜΚ επενδύονται σύμφωνα με τα καταστατικά της έγγραφα, καθώς και τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
β) Οι εργασίες της ΑΕΕΜΚ διευθύνονται από δύο (2) τουλάχιστον πρόσωπα τα οποία πληρούν τις απαιτήσεις του εδαφίου γ) της παραγράφου 9 του άρθρου 4.
γ) Τυχόν στενοί δεσμοί μεταξύ της ΑΕΕΜΚ και άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων δεν παρακωλύουν την αποτελεσματική άσκηση της εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν χορηγεί άδεια λειτουργίας, εάν οι νομικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις ενός τρίτου κράτους που διέπουν ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα με τα οποία η ΑΕΕΜΚ διατηρεί στενούς δεσμούς ή τυχόν δυσκολίες εφαρμογής τους, παρακωλύουν την αποτελεσματική άσκηση των εποπτικών της καθηκόντων.
2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να απαντήσει στον αιτούντα άδεια λειτουργίας ΑΕΕΜΚ, που δεν έχει ορίσει εταιρεία διαχείρισης της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, εντός έξι (6) μηνών από την υποβολή σε αυτήν του συνόλου των απαιτούμενων στοιχείων, σχετικά με τη χορήγηση ή μη της εν λόγω άδειας. Η άρνηση χορήγησης άδειας λειτουργίας αιτιολογείται δεόντως.
3. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 29 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τις πληροφορίες που υποβάλλονται κατά την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε ΑΕΕΜΚ που ασκεί η ίδια τη διαχείρισή της, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού σχεδίου και της έκθεσης σχετικά με την οργανωτική δομή και τα τεχνικά και οικονομικά μέσα της ΑΕΕΜΚ, τον τρόπο αντιμετώπισης των δυσχερειών που ενδέχεται να παρακωλύσουν την αποτελεσματική άσκηση της εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και σχετικά με τον καθορισμό τυποποιημένων μορφοτύπων, υποδειγμάτων και διαδικασιών για την παροχή των ως άνω πληροφοριών.