Άρθρο 68:

1. Ο κύριος ΟΣΕΚΑ χορηγεί στον τροφοδοτικό ΟΣΕΚΑ όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου ο τελευταίος να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παρόντος νόμου. Για το σκοπό αυτό, ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ συνάπτει σύμβαση με τον κύριο ΟΣΕΚΑ.
Ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ δεν επενδύει καθ’ υπέρβαση των ορίων του άρθρου 63 παράγραφος 1 σε μερίδια του κύριου ΟΣΕΚΑ, μέχρις ότου τεθεί σε ισχύ η ανωτέρω σύμβαση. Η σύμβαση αυτή διατίθεται σε όλους τους μεριδιούχους δωρεάν, κατόπιν αιτήματός τους.
Σε περίπτωση που τη διαχείριση τόσο του κύριου όσο και του τροφοδοτικού ΟΣΕΚΑ ασκεί η ίδια εταιρεία διαχείρισης, η σύμβαση μπορεί να αντικαθίσταται από εσωτερικό κανονισμό επιχειρηματικής συμπεριφοράς, ο οποίος διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της παρούσας παραγράφου.
2. Ο κύριος και ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ λαμβάνουν ενδεδειγμένα μέτρα, για το συντονισμό των χρόνων υπολογισμού και δημοσιοποίησης της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δυνατότητα πρόβλεψης της τιμής των μεριδίων τους (market timing) και να αποτρέπονται επομένως δυνατότητες αποκόμισης κερδών λόγω εκμετάλλευσης διαφορών στο χρόνο υπολογισμού και δημοσιοποίησής τους (arbitrage).
3. Με την επιφύλαξη του άρθρου 8 και πέραν των αναφερομένων στις παραγράφους 4 και 5 αυτού, εάν ο κύριος ΟΣΕΚΑ αναστείλει προσωρινά την εξαγορά, την εξόφληση ή τη διάθεση των μεριδίων του, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε κατόπιν αιτήματος των αρμοδίων αρχών του, κάθε τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ αυτού του κύριου ΟΣΕΚΑ δικαιούται να αναστέλλει την εξαγορά, την εξόφληση ή τη διάθεση των μεριδίων του κατά το ίδιο χρονικό διάστημα όπως ο κύριος ΟΣΕΚΑ.
4. Σε περίπτωση λύσης του κύριου ΟΣΕΚΑ, λύεται επίσης και ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ, εκτός εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει:
α) την επένδυση τουλάχιστον του ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) του ενεργητικού του τροφοδοτικού ΟΣΕΚΑ σε μερίδια άλλου κύριου ΟΣΕΚΑ, ή
β) την τροποποίηση του κανονισμού ή των καταστατικών εγγράφων του τροφοδοτικού ΟΣΕΚΑ, ώστε να μετατραπεί σε ΟΣΕΚΑ που δεν είναι τροφοδοτικός.
Μετά την ως άνω έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ δύναται να υποβάλει αίτηση εξαγοράς ή εξόφλησης του συνόλου των μεριδίων του κύριου ΟΣΕΚΑ που κατέχει.
Με την επιφύλαξη του άρθρου 9, η λύση του κύριου ΟΣΕΚΑ πραγματοποιείται μετά την πάροδο τουλάχιστον τριών (3) μηνών, αφότου ο κύριος ΟΣΕΚΑ ενημερώσει όλους τους μεριδιούχους του και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με την απόφαση λύσης.
5. Εάν ο κύριος ΟΣΕΚΑ συγχωνευθεί με άλλον ΟΣΕΚΑ ή διασπασθεί σε δύο ή περισσότερους ΟΣΕΚΑ, ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ λύεται, εκτός εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει ότι ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ:
α) εξακολουθεί να είναι τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ του κύριου ΟΣΕΚΑ ή άλλου ΟΣΕΚΑ που προέρχεται από τη συγχώνευση ή τη διάσπαση του κύριου ΟΣΕΚΑ, ή
β) επενδύει τουλάχιστον το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) του ενεργητικού του σε μερίδια άλλου κύριου ΟΣΕΚΑ που δεν προέρχεται από τη συγχώνευση ή τη διάσπαση, ή
γ) τροποποιεί τον κανονισμό ή τα καταστατικά του έγγραφα, ώστε να μετατραπεί σε ΟΣΕΚΑ που δεν είναι τροφοδοτικός.
Η συγχώνευση ή η διάσπαση του κύριου ΟΣΕΚΑ πραγματοποιείται μόνον εφόσον ο κύριος ΟΣΕΚΑ έχει παράσχει σε όλους τους μεριδιούχους του και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις πληροφορίες που αναφέρονται στα άρθρα 49 και 56 παράγραφος 3 αντίστοιχα, το αργότερο εξήντα (60) ημέρες πριν από την προτεινόμενη ημερομηνία πραγματοποίησής της.
Ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ δύναται να υποβάλει αίτηση εξαγοράς ή εξόφλησης του συνόλου των μεριδίων του κύριου ΟΣΕΚΑ που κατέχει, πριν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση ή η διάσπαση του κύριου ΟΣΕΚΑ, εκτός εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει χορηγήσει έγκριση δυνάμει της περίπτωσης α) της παρούσας παραγράφου.
6. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 6 του άρθρου 60 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, βάσει των οποίων εκδόθηκε η Οδηγία 2010/44/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 1ης Ιουλίου 2010, και με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 7 του άρθρου 60 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τη σύμβαση μεταξύ του κύριου και του τροφοδοτικού ΟΣΕΚΑ ή την υιοθέτηση εσωτερικού κανονισμού επιχειρηματικής συμπεριφοράς, τα ενδεδειγμένα μέτρα συντονισμού των χρόνων υπολογισμού και δημοσιοποίησης της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους και τη διαδικασία για τη χορήγηση έγκρισης σε περίπτωση λύσης, συγχώνευσης ή διάσπασης του κύριου ΟΣΕΚΑ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις παραγράφους 1, 2, 4 και 5 αντίστοιχα του παρόντος άρθρου.