Άρθρο 66:Ορισμοί – Επενδύσεις

1. Τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ είναι ένας ΟΣΕΚΑ ή ένα επενδυτικό τμήμα του, το οποίο έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επενδύσει, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 2 παράγραφος 2 περίπτωση α), τα άρθρα 59, 61 και 63 και το άρθρο 64 παράγραφος 2 περίπτωση ε), τουλάχιστον ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) του ενεργητικού του σε μερίδια άλλου ΟΣΕΚΑ ή επενδυτικού τμήματός του (εφεξής, ο «κύριος» ΟΣΕΚΑ).
2. Ένας τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ μπορεί να επενδύει μέχρι δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των στοιχείων του ενεργητικού του σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα στοιχεία:
α) ρευστά διαθέσιμα, σύμφωνα με το άρθρο 59 παράγραφος 4,
β) παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, που χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους αντιστάθμισης κινδύνων, σύμφωνα με το άρθρο 59 παράγραφος 1 περίπτωση ζ) και το άρθρο 60 παράγραφοι 2 και 3 και
γ) κινητή και ακίνητη περιουσία που είναι απαραίτητη για την άσκηση των δραστηριοτήτων του, εφόσον ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ είναι ΑΕΕΜΚ.
3. Για την τήρηση της υποχρέωσης που προβλέπεται στο άρθρο 60 παράγραφος 3, ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ υπολογίζει τη συνολική έκθεσή του σε κίνδυνο όσον αφορά παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, συνυπολογίζοντας την άμεση έκθεσή του σύμφωνα με την περίπτωση β) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου με ένα από τα ακόλουθα:
α) την πραγματική έκθεση του κύριου ΟΣΕΚΑ σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα κατ’ αναλογία της επένδυσης του τροφοδοτικού ΟΣΕΚΑ στον κύριο ΟΣΕΚΑ, ή
β) τη δυνητική μέγιστη συνολική έκθεση του κύριου ΟΣΕΚΑ σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα που αναφέρεται στον κανονισμό ή στα καταστατικά του έγγραφα, κατ’ αναλογία της επένδυσης του τροφοδοτικού ΟΣΕΚΑ στον κύριο ΟΣΕΚΑ.
4. Κύριος ΟΣΕΚΑ είναι ένας ΟΣΕΚΑ ή επενδυτικό τμήμα του, ο οποίος:
α) έχει μεταξύ των μεριδιούχων του τουλάχιστον έναν (1) τροφοδοτικό ΟΣΕΚΑ,
β) δεν είναι ο ίδιος τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ και
γ) δεν κατέχει μερίδια τροφοδοτικού ΟΣΕΚΑ.
5. Για τον κύριο ΟΣΕΚΑ ισχύουν οι ακόλουθες παρεκκλίσεις:
α) Εάν ο κύριος ΟΣΕΚΑ έχει τουλάχιστον δύο (2) τροφοδοτικούς ΟΣΕΚΑ ως μεριδιούχους, το άρθρο 2 παράγραφος 2 περίπτωση α) και παράγραφος 6 περίπτωση β) δεν εφαρμόζονται και, ως εκ τούτου, ο κύριος ΟΣΕΚΑ έχει την επιλογή της συγκέντρωσης ή όχι κεφαλαίων από άλλους επενδυτές.
β) Εάν ο κύριος ΟΣΕΚΑ δεν συγκεντρώνει κεφάλαια από το κοινό σε άλλο κράτος μέλος, πέραν της Ελλάδας, παρά μόνον συγκεντρώνει κεφάλαια από έναν ή περισσότερους τροφοδοτικούς ΟΣΕΚΑ σε άλλο κράτος μέλος, δεν εφαρμόζεται το Κεφάλαιο IΒ και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 100.
6. Ο κύριος και ο τροφοδοτικός ΟΣΕΚΑ δύνανται να έχουν αδειοδοτηθεί είτε στην Ελλάδα, είτε σε άλλο κράτος μέλος. Στη δεύτερη περίπτωση, αντί των διατάξεων του παρόντος νόμου που αναφέρονται στις ανωτέρω παραγράφους, ισχύουν οι αντίστοιχες διατάξεις της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ.