Άρθρο 94:Κυρώσεις

1. Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του παρόντος νόμου ή των αποφάσεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότησή του, καθώς και των εκτελεστικών μέτρων της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει σε ΑΕΔΑΚ, σε θεματοφύλακα, σε νομικό πρόσωπο που διαθέτει μερίδια ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, σε AEEMK, σε ΟΣΕΚΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε κράτος μέλος ή σε άλλον οργανισμό συλλογικών επενδύσεων οι οποίοι διαθέτουν μερίδια στην Ελλάδα, σε εταιρεία διαχείρισης που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος και λειτουργεί στην Ελλάδα, είτε μέσω υποκαταστήματος είτε στο πλαίσιο ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, καθώς και σε υποκατάστημα εταιρείας διαχείρισης τρίτου κράτους που παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα, επίπληξη ή πρόστιμο ύψους μέχρι τριών εκατομμυρίων ευρώ (€ 3.000.000) ή ίσο με το διπλάσιο του οφέλους που αποκόμισε ο παραβάτης από την παράβαση. Για την επιλογή της κύρωσης και κατά την επιμέτρηση του προστίμου λαμβάνονται ενδεικτικά υπόψη η επίπτωση της παράβασης στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η παρουσίαση των βασικών πληροφοριών για τους επενδυτές κατά τρόπο μη κατανοητό, ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στα συμφέροντα των επενδυτών, το ύψος της προκληθείσας ζημίας σε επενδυτές και η τυχόν ανόρθωσή της, η λήψη μέτρων για την άρση της παράβασης στο μέλλον, ο βαθμός συνεργασίας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά το στάδιο διερεύνησης και ελέγχου, οι ανάγκες της γενικής και ειδικής πρόληψης και η τυχόν καθ’ υποτροπήν τέλεση παραβάσεων του παρόντος νόμου ή των αποφάσεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότησή του, καθώς και των εκτελεστικών μέτρων της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ.
2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, σε διευθυντές και σε υπαλλήλους της ΑΕΔΑΚ, της ΑΕΕΜΚ, του θεματοφύλακα και του νομικού προσώπου που διαθέτει μερίδια ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, σε κάθε φυσικό πρόσωπο που διαθέτει μερίδια ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, σε κάθε πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες για λογαριασμό εταιρείας διαχείρισης που λειτουργεί στην Ελλάδα, είτε μέσω υποκαταστήματος είτε στο πλαίσιο ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, καθώς και σε κάθε πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες για λογαριασμό υποκαταστήματος εταιρείας διαχείρισης τρίτου κράτους που παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα, οι οποίοι παραβαίνουν τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή των αποφάσεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότησή του, καθώς και των εκτελεστικών μέτρων της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, επίπληξη ή πρόστιμο ύψους μέχρι διακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 200.000) ή ίσο με το διπλάσιο του οφέλους που αποκόμισε ο παραβάτης από την παράβαση. Για την επιλογή της κύρωσης και κατά την επιμέτρηση του προστίμου λαμβάνονται ενδεικτικά υπόψη οι παράγοντες που αναφέρονται στην παράγραφο 1.
3. Τα πρόσωπα της ανωτέρω παραγράφου 2, τα οποία παραβαίνουν εν γνώσει τους τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 12 και των άρθρων 59 έως και 64, 85 και 87 του παρόντος νόμου ή των αποφάσεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότηση των άρθρων αυτών, τιμωρούνται, ύστερα από έγκληση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή ύψους από πενήντα χιλιάδες ευρώ (€ 50.000) μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (€ 300.000).
4. Όποιος εν γνώσει του προβαίνει σε ψευδείς δηλώσεις ή ανακοινώσεις προς το κοινό σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων, ΟΣΕΚΑ ή άλλου οργανισμού συλλογικών επενδύσεων, υφιστάμενου ή μη, με σκοπό να προσελκύσει σε αυτόν επενδυτές, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή από πενήντα χιλιάδες ευρώ (€ 50.000) μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (€ 300.000).
5. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει πρόστιμο μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (€ 500.000) σε περίπτωση μη συνεργασίας σε έρευνα που διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 93.
6. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να δημοσιοποιεί οποιαδήποτε μέτρα ή κυρώσεις επιβάλλονται σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του παρόντος νόμου ή των αποφάσεων που εκδίδονται κατ` εξουσιοδότησή του, καθώς και των εκτελεστικών μέτρων της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, εκτός εάν η δημοσιοποίηση αυτή ενδέχεται να διαταράξει σοβαρά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, να είναι επιζήμια για τα συμφέροντα των επενδυτών ή να προκαλέσει δυσανάλογη ζημία στα εμπλεκόμενα μέρη.