Άρθρο 97:Επαγγελματικό απόρρητο – Ανταλλαγή πληροφοριών

1. Τα πρόσωπα που ασκούν ή έχουν ασκήσει δραστηριότητες για λογαριασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και οι εντεταλμένοι από αυτήν ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές ή άλλοι εμπειρογνώμονες, υποχρεούνται στην τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου. Το απόρρητο αυτό συνεπάγεται ότι οι εμπιστευτικές πληροφορίες που περιέρχονται σε γνώση των ανωτέρω προσώπων, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται σε κανένα απολύτως πρόσωπο ή δημόσια αρχή, παρά μόνο σε συνοπτική ή συγκεντρωτική μορφή, ώστε να μην προκύπτει η ταυτότητα του συγκεκριμένου ΟΣΕΚΑ ή της εταιρείας διαχείρισης ή του θεματοφύλακά του, με την επιφύλαξη τήρησης των διατάξεων των παραγράφων 13 και 14 του άρθρου 76 του ν. 1969/1991 (ΦΕΚ Α΄/167/30.10.1991), καθώς και όταν συγκατατίθεται η αρμόδια αρχή, ο φορέας ή το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κοινοποίησε τη σχετική πληροφορία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σε περίπτωση πτώχευσης ή αναγκαστικής διαχείρισης-εκκαθάρισης ΟΣΕΚΑ ή εταιρείας διαχείρισης ή θεματοφύλακα ύστερα από δικαστική απόφαση, επιτρέπεται στα παραπάνω πρόσωπα η ανακοίνωση των εμπιστευτικών πληροφοριών, οι οποίες δεν αφορούν σε τρίτους που συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης των ανωτέρω, στο πλαίσιο διαδικασιών του αστικού ή εμπορικού δικαίου.
2. Η παράγραφος 1 δεν εμποδίζει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ανταλλάσσει πληροφορίες με τις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών μελών βάσει του παρόντος νόμου, της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ και των άλλων διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπουν τους ΟΣΕΚΑ ή τις εταιρείες διαχείρισης ή τους θεματοφύλακές τους, ή να διαβιβάζουν τις πληροφορίες αυτές στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου. Οι πληροφορίες αυτές υπόκεινται στο επαγγελματικό απόρρητο της παραγράφου 1.
Κατά την ανταλλαγή πληροφοριών με αρμόδιες αρχές κράτους μέλους βάσει του παρόντος νόμου και της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να ορίζει ότι οι εν λόγω πληροφορίες δεν πρέπει να κοινοποιηθούν χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή της και ενδεχομένως μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους έδωσε τη συγκατάθεσή της.
3. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας, που προβλέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών, με τις αρμόδιες αρχές τρίτων κρατών ή με αρχές ή φορείς τρίτων κρατών, υπό τον όρο ότι οι χορηγούμενες πληροφορίες καλύπτονται, όσον αφορά το επαγγελματικό απόρρητο, από εγγυήσεις τουλάχιστον ισοδύναμες με αυτές που προβλέπονται στο παρόν άρθρο. Η ανταλλαγή πληροφοριών εξυπηρετεί την εκτέλεση των εποπτικών αρμοδιοτήτων των εν λόγω αρχών ή φορέων.
Εάν οι πληροφορίες προέρχονται από αρμόδιες αρχές άλλου κράτους μέλους, δύνανται να κοινοποιηθούν μόνον ύστερα από ρητή συγκατάθεση των αρμοδίων αρχών που τις διαβίβασαν και, ενδεχομένως, μόνον για τους σκοπούς για τους οποίους οι εν λόγω αρμόδιες αρχές έδωσαν τη συγκατάθεσή τους.
4. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όταν λαμβάνει εμπιστευτικές πληροφορίες βάσει των παραγράφων 1 ή 2, δύναται να τις χρησιμοποιεί μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων της για τους εξής σκοπούς:
α) για να εξακριβώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ανάληψη δραστηριότητας εκ μέρους των ΟΣΕΚΑ ή των εταιρειών διαχείρισής τους ή των θεματοφυλάκων τους και να διευκολύνει τον έλεγχο των όρων άσκησης αυτής της δραστηριότητας, ιδίως όσον αφορά τη διοικητική και λογιστική οργάνωση και τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, ή
β) για να επιβάλει κυρώσεις ή να λάβει μέτρα, ή
γ) στο πλαίσιο διοικητικής προσφυγής κατά απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ή
δ) στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών που έχουν κινηθεί βάσει του άρθρου 99 παράγραφος 2.
5. Επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αφενός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αφετέρου, της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, του Υπουργού Οικονομικών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του σύμφωνα με το άρθρο 76 του ν. 1969/1991 και την παράγραφο 2 του άρθρου 4 του ΠΔ 437/1985 (ΦΕΚ Α΄/157/19.9.1985), του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατά την άσκηση των καθηκόντων εποπτείας των ανωνύμων εταιρειών, της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων της όπως προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, των ειδικών εξεταστικών επιτροπών της Βουλής κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, καθώς και των αρμοδίων αρχών για την εποπτεία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης, επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ αφενός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αφετέρου των προσώπων τα οποία νόμιμα μετέχουν σε διαδικασίες εκκαθάρισης ή πτώχευσης ΟΣΕΚΑ, της εταιρείας διαχείρισής του ή του θεματοφύλακά του, των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών στους οποίους έχουν νόμιμα ανατεθεί καθήκοντα ελέγχου των λογαριασμών των ιδρυμάτων αυτών και των αρχών που είναι επιφορτισμένες με την εποπτεία των προσώπων του παρόντος εδαφίου.
Ειδικότερα, οι παράγραφοι 1 και 4 δεν εμποδίζουν την εκπλήρωση, από τις προαναφερόμενες αρμόδιες αρχές, των εποπτικών αρμοδιοτήτων τους, ούτε τη διαβίβαση, σε φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση συστημάτων αποζημίωσης, των αναγκαίων για την εκτέλεση των καθηκόντων τους πληροφοριών.
Οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται βάσει του πρώτου και δεύτερου εδαφίου διέπονται από τους όρους του επαγγελματικού απορρήτου που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Επίσης, όταν οι πληροφορίες προέρχονται από αρμόδιες αρχές άλλου κράτους μέλους, δεν επιτρέπεται η κοινοποίησή τους χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των αρμοδίων αρχών που τις κοινοποίησαν και ενδεχομένως μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους οι εν λόγω αρμόδιες αρχές έδωσαν τη συγκατάθεσή τους.
6. Η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών του παρόντος άρθρου δύναται να επεκταθεί και σε πρόσωπα που δεν ανήκουν στη δημόσια διοίκηση, αλλά είναι εντεταλμένα από τις αρμόδιες αρχές της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου για τον έλεγχο ή τη διερεύνηση παραβάσεων από τους εποπτευόμενους οργανισμούς. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 για το επαγγελματικό απόρρητο, καθώς και το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 5.
7. Οι ανωτέρω διατάξεις δεν εμποδίζουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διαβιβάζει στην Τράπεζα της Ελλάδος, όταν ενεργεί υπό την ιδιότητα της νομισματικής αρχής, στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και, κατά περίπτωση, σε άλλες δημόσιες αρχές επιφορτισμένες με την επίβλεψη των συστημάτων πληρωμών και διακανονισμού, εμπιστευτικές πληροφορίες που προορίζονται για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Οι εν λόγω αρχές ή οργανισμοί δεν εμποδίζονται να διαβιβάζουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις πληροφορίες που ενδέχεται να χρειασθεί η τελευταία για τους σκοπούς της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται στο πλαίσιο αυτό υπόκεινται στο επαγγελματικό απόρρητο που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και δεν επιτρέπεται να κοινοποιηθούν χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των αρμοδίων αρχών οι οποίες κοινοποίησαν τις εν λόγω πληροφορίες.