Άρθρο 08:Εξαγορά μεριδίων ΟΣΕΚΑ

1. Η εξαγορά των μεριδίων ΟΣΕΚΑ είναι υποχρεωτική όταν την ζητήσει ο μεριδιούχος.
2. Για το σκοπό αυτόν, ο μεριδιούχος υποβάλλει αίτηση στην εταιρεία διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, στην ΑΕΕΜΚ, με τρόπο που καθορίζεται από την εταιρεία διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, την ΑΕΕΜΚ, ο οποίος διασφαλίζει την ταυτοποίηση των στοιχείων του μεριδιούχου.
3. Τα μερίδια ΟΣΕΚΑ εξαγοράζονται στην τιμή εξαγοράς των μεριδίων της ημέρας υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Η τιμή αυτή προσδιορίζεται, σύμφωνα με το άρθρο 11, με βάση την αξία του μεριδίου του ΟΣΕΚΑ της ημέρας του προηγούμενου εδαφίου. Η αξία των μεριδίων του ΟΣΕΚΑ που εξαγοράζονται καταβάλλεται μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εξαγοράς σε μετρητά.
4. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις και όταν επιβάλλεται προς το συμφέρον των μεριδιούχων, επιτρέπεται, κατόπιν αιτήσεως της εταιρείας διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, της ΑΕΕΜΚ, και σχετικής άδειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η αναστολή της εξαγοράς μεριδίων ΟΣΕΚΑ για χρονικό διάστημα έως τριών (3) μηνών. Η ως άνω αναστολή μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις (3) μήνες κατ` ανώτατο όριο. Η αναστολή της εξαγοράς και η λήξη ή η ανάκλησή της αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, της ΑΕΕΜΚ, στο διαδίκτυο. Στην ανακοίνωση της αναστολής της εξαγοράς προσδιορίζεται και το χρονικό σημείο της λήξης της. Κατά τη διάρκεια της αναστολής της εξαγοράς των μεριδίων ΟΣΕΚΑ δεν επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων εξαγοράς από μεριδιούχους.
5. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με γνώμονα το συμφέρον των μεριδιούχων ΟΣΕΚΑ ή/και του επενδυτικού κοινού και με αιτιολογημένη απόφασή της, δύναται να αποφασίσει την αναστολή της εξαγοράς μεριδίων ΟΣΕΚΑ. Κατά τη διάρκεια της αναστολής της εξαγοράς των μεριδίων ΟΣΕΚΑ δεν επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων εξαγοράς από μεριδιούχους.
6. Σε περίπτωση που διατίθενται μερίδια ΟΣΕΚΑ σε άλλα κράτη μέλη, η εταιρεία διαχείρισης ή, κατά περίπτωση, η ΑΕΕΜΚ, γνωστοποιεί άμεσα στις αρμόδιες αρχές αυτών των κρατών μελών την απόφαση περί αναστολής εξαγοράς μεριδίων, σύμφωνα με τις παραγράφους 4 ή 5, ή τη λήξη της ισχύος της ή την ανάκλησή της.
7. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 4 του άρθρου 84 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά με τους όρους που πρέπει να πληρούνται από τον ΟΣΕΚΑ μετά την αναστολή εξαγοράς των μεριδίων του.