Άρθρο 80:Περιεχόμενο των βασικών πληροφοριών για τους επενδυτές

1. Η ΑΕΕΜΚ, για κάθε επενδυτικό της τμήμα, και η εταιρεία διαχείρισης, για έκαστο αμοιβαίο κεφάλαιο που διαχειρίζεται, συντάσσουν στην Ελληνική γλώσσα ένα σύντομο έγγραφο το οποίο περιέχει βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές. Το έγγραφο αυτό αναφέρεται στον παρόντα νόμο ως «βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές». Ο όρος «βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές» αναφέρεται ρητώς, ώστε το εν λόγω έγγραφο να γίνεται σαφώς αντιληπτό ως τέτοιο.
2. Οι βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές περιλαμβάνουν ενδεδειγμένες πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά του ΟΣΕΚΑ ούτως ώστε οι επενδυτές να είναι σε θέση να κατανοούν τη φύση και τους κινδύνους του προσφερόμενου επενδυτικού προϊόντος και, ως εκ τούτου, να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις έχοντας πλήρη γνώση.
3. Οι βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές παρέχουν πληροφορίες για τα ακόλουθα ουσιώδη στοιχεία του ΟΣΕΚΑ που αφορούν:
α) την επωνυμία του ΟΣΕΚΑ,
β) σύντομη περιγραφή του επενδυτικού σκοπού και της επενδυτικής πολιτικής του,
γ) παρουσίαση των προηγούμενων αποδόσεων ή, όπου απαιτείται, σεναρίων απόδοσης,
δ) τα έξοδα, τις προμήθειες και τις σχετικές επιβαρύνσεις και
ε) σχέση κινδύνου και απόδοσης της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλης καθοδήγησης και προειδοποιήσεων σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τις επενδύσεις στο συγκεκριμένο ΟΣΕΚΑ.
Τα ανωτέρω στοιχεία πρέπει να είναι κατανοητά στους επενδυτές χωρίς παραπομπές σε άλλα έγγραφα.
4. Οι βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές αναφέρουν σαφώς τον τόπο και τρόπο πρόσβασης σε περαιτέρω πληροφορίες για την προτεινόμενη επένδυση, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του τόπου και τρόπου πρόσβασης στο ενημερωτικό δελτίο και στην ετήσια και εξαμηνιαία έκθεση του ΟΣΕΚΑ, που μπορούν να ληφθούν δωρεάν, κατόπιν αιτήματος, καθώς και της γλώσσας στην οποία είναι διαθέσιμες στους επενδυτές οι πληροφορίες αυτές.
5. Οι βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές διατυπώνονται συνοπτικά και σε μη τεχνική γλώσσα. Έχουν ενιαία μορφή και τρόπο παρουσίασης, που επιτρέπει τις συγκρίσεις, και παρουσιάζονται με τρόπο κατανοητό στους ιδιώτες επενδυτές.
6. Οι βασικές πληροφορίες για τους επενδυτές παρέχονται χωρίς παραλλαγές ή προσθήκες, πλην της μετάφρασης, σε όλα τα κράτη μέλη όπου έχει γνωστοποιηθεί η πρόθεση του ΟΣΕΚΑ να διαθέσει μερίδιά του, σύμφωνα με το άρθρο 91.
7. Με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 7 του άρθρου 78 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, βάσει των οποίων εκδόθηκε ο Κανονισμός (ΕΕ) 583/2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 1ης Ιουλίου 2010, και με βάση τα εκτελεστικά μέτρα της παραγράφου 8 του άρθρου 78 της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξειδικεύει με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου κάθε λεπτομέρεια ή τεχνικό θέμα σχετικά το περιεχόμενο των βασικών πληροφοριών για τους επενδυτές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις παραγράφους 2, 3 και 4 του παρόντος, το περιεχόμενο των βασικών πληροφοριών για τους επενδυτές αναφορικά με ειδικές περιπτώσεις ΟΣΕΚΑ, καθώς και τη μορφή και παρουσίαση των βασικών πληροφοριών για τους επενδυτές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 5 του παρόντος.