Άρθρο 13:Ύψος κεφαλαίων ΑΕΔΑΚ

1. Οι μετοχές της ΑΕΔΑΚ είναι ονομαστικές. Το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΔΑΚ καταβάλλεται ολοσχερώς σε μετρητά και έχει ελάχιστο ύψος ένα εκατομμύριο ευρώ (€ 1.000.000). Κατ’ εξαίρεση, για τις υφιστάμενες ΑΕΔΑΚ το ανωτέρω όριο εφαρμόζεται για τα ίδια κεφάλαιά τους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να αναπροσαρμόζει το ποσό της παρούσας παραγράφου. Στην περίπτωση αυτή, για τον υπολογισμό του ελάχιστου ύψους του μετοχικού κεφαλαίου των ΑΕΔΑΚ που λειτουργούν κατά το χρόνο της αναπροσαρμογής λαμβάνονται υπόψη τα ίδια κεφάλαιά τους.
2. α) Όταν η αξία των χαρτοφυλακίων της ΑΕΔΑΚ υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€ 250.000.000), η ΑΕΔΑΚ οφείλει να αυξήσει τα ίδια κεφάλαιά της. Το ποσό της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων αντιστοιχεί στο 0,02% του ποσού κατά το οποίο η αξία των χαρτοφυλακίων της ΑΕΔΑΚ υπερβαίνει τα διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ (€ 250.000.000). Η ΑΕΔΑΚ δεν υποχρεούται να προβεί στην ανωτέρω αύξηση όταν το σύνολο του μετοχικού της κεφαλαίου και του ποσού της αύξησης υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ (€ 10.000.000). Η ΑΕΔΑΚ επιτρέπεται να μην καταβάλει μέχρι και το πενήντα τοις εκατό (50%) του ποσού της αύξησης των ιδίων κεφαλαίων που αναφέρεται ανωτέρω, εφόσον προσκομίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ισόποση εγγύηση στην οποία θα αναφέρεται ότι σε πρώτη ζήτηση θα κατατεθεί σε λογαριασμό της ΑΕΔΑΚ το ως άνω ποσό με σκοπό την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της. Εκδότης της εγγύησης δύναται να είναι πιστωτικό ίδρυμα ή ασφαλιστική εταιρεία που έχουν την καταστατική τους έδρα σε κράτος μέλος ή σε τρίτο κράτος, εφόσον υπόκεινται σε κανόνες προληπτικής εποπτείας που θεωρούνται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τουλάχιστον ισοδύναμοι με τους κανόνες προληπτικής εποπτείας της κοινοτικής νομοθεσίας. Εντολείς της εν λόγω εγγύησης είναι η ΑΕΔΑΚ ή/και οι μέτοχοί της.
β) Για τους σκοπούς της παρούσας παραγράφου, ως χαρτοφυλάκια της ΑΕΔΑΚ θεωρούνται τα χαρτοφυλάκια των:
αα) αμοιβαίων κεφαλαίων της Οδηγίας 2009/65/ΕΚ τα οποία διαχειρίζεται η ΑΕΔΑΚ, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοφυλακίων των οποίων τη διαχείριση έχει αναθέσει σε τρίτους, αλλά εξαιρουμένων των χαρτοφυλακίων τα οποία διαχειρίζεται κατόπιν ανάθεσης,
ββ) εταιρειών επενδύσεων για τις οποίες η ΑΕΔΑΚ έχει ορισθεί ως η εταιρεία διαχείρισής τους και
γγ) άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων τους οποίους διαχειρίζεται η ΑΕΔΑΚ, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοφυλακίων των οποίων τη διαχείριση έχει αναθέσει σε τρίτους, αλλά εξαιρουμένων των χαρτοφυλακίων τα οποία διαχειρίζεται κατόπιν ανάθεσης.
3. Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ δεν πρέπει να υπολείπονται του ποσού που ορίζεται με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία το άρθρο 21 της Οδηγίας 2006/49/ΕΚ.
4. Τα ίδια κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ δεν δύνανται να είναι μικρότερα από τα ποσά που ορίζονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου. Για το λόγο αυτό, η ΑΕΔΑΚ υποβάλλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις οικονομικές της καταστάσεις αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους. Εάν, τα ίδια κεφάλαια της ΑΕΔΑΚ είναι μικρότερα από τα ποσά που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της, όποτε το δικαιολογούν οι περιστάσεις, να θέτει στην ΑΕΔΑΚ περιορισμένη προθεσμία για την προσαρμογή των ιδίων κεφαλαίων της, άλλως, για την παύση του συνόλου ή μέρους των δραστηριοτήτων της.
5. Η ΑΕΔΑΚ οφείλει να τηρεί τις διατάξεις του παρόντος άρθρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της.
6. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να ρυθμίζει λεπτομέρειες ή τεχνικά θέματα σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.