Άρθρο 19:Ανάκληση άδειας λειτουργίας ΑΕΔΑΚ

1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας ΑΕΔΑΚ, είτε στο σύνολό της, είτε ως προς όλες ή ορισμένες από τις υπηρεσίες της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου, μόνον εφόσον αυτή:
α) δεν κάνει χρήση της άδειας λειτουργίας που της χορηγήθηκε εντός δώδεκα (12) μηνών ή παραιτηθεί ρητά από αυτήν ή έχει παύσει να παρέχει τις υπηρεσίες για τις οποίες έχει αδειοδοτηθεί για διάστημα μεγαλύτερο από έξι (6) μήνες,
β) έλαβε την άδεια λειτουργίας της βάσει ψευδών δηλώσεων ή με οποιονδήποτε άλλο αντικανονικό τρόπο,
γ) δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων χορηγήθηκε η άδεια λειτουργίας της,
δ) παρέχει τις παρεπόμενες υπηρεσίες της περίπτωσης β) χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει την υπηρεσία της περίπτωσης α) της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου,
ε) δεν τηρεί πλέον τις σχετικές διατάξεις του ν. 3606/2007, εφόσον της έχει χορηγηθεί άδεια για την υπηρεσία διαχείρισης χαρτοφυλακίων πελατών του άρθρου 12 παράγραφος 2 περίπτωση α) του παρόντος νόμου,
στ) έχει διαπράξει σοβαρές ή/και επανειλημμένες παραβάσεις των διατάξεων που θεσπίζονται βάσει του παρόντος νόμου, ή
ζ) συντρέχει άλλος λόγος για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ο οποίος προκύπτει από την ισχύουσα νομοθεσία.
2. Πριν προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωστοποιεί στην ΑΕΔΑΚ τις διαπιστωθείσες ελλείψεις ή παραβάσεις, καθώς και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, τάσσοντάς της ταυτόχρονα προθεσμία, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την παραπάνω γνωστοποίηση, μέσα στην οποία η ΑΕΔΑΚ οφείλει να διατυπώσει τις απόψεις της και να λάβει, όταν συντρέχει περίπτωση, τα κατάλληλα μέτρα για την παύση των παραβάσεων ή την άρση των συνεπειών τους. Μετά την πάροδο της προθεσμίας και αφού λάβει υπόψη της τις θέσεις της ΑΕΔΑΚ και αξιολογήσει τα μέτρα που έχει λάβει, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίζει οριστικώς.
3. Στην περίπτωση που η ΑΕΔΑΚ έχει ορισθεί ως η εταιρεία διαχείρισης ΟΣΕΚΑ που έχει λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλο κράτος μέλος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πριν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας ΑΕΔΑΚ, διαβουλεύεται με τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους καταγωγής του ΟΣΕΚΑ.
4. Σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ΑΕΔΑΚ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την ανάληψη της διαχείρισης των ΟΣΕΚΑ, που η εν λόγω ΑΕΔΑΚ διαχειρίζεται, από άλλη εταιρεία διαχείρισης.
5. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται με απόφασή της να ρυθμίζει λεπτομέρειες ή τεχνικά θέματα σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.