Άρθρο 64:Απαγόρευση απόκτησης ελέγχου

1. α) Η εταιρεία διαχείρισης, για το σύνολο των ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζεται, ή, κατά περίπτωση, η ΑΕΕΜΚ, δεν επιτρέπεται να αποκτά μετοχές εταιρείας που έχει την καταστατική της έδρα στην Ελλάδα ή σε τρίτο κράτος, με ή χωρίς δικαίωμα ψήφου, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου της αντίστοιχης κατηγορίας μετοχών.
β) Η εταιρεία διαχείρισης, για το σύνολο των ΟΣΕΚΑ που διαχειρίζεται, ή, κατά περίπτωση, η ΑΕΕΜΚ, δεν επιτρέπεται να αποκτά μετοχές εταιρείας που έχει την καταστατική της έδρα σε άλλο κράτος μέλος, με ή χωρίς δικαίωμα ψήφου, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου της αντίστοιχης κατηγορίας μετοχών, εκτός εάν η εθνική νομοθεσία του άλλου κράτους μέλους προβλέπει άλλους περιορισμούς.
2. Ο ΟΣΕΚΑ δεν επιτρέπεται να αποκτά ποσοστό μεγαλύτερο του:
α) δέκα τοις εκατό (10%) των μετοχών με δικαίωμα ψήφου ενός εκδότη,
β) δέκα τοις εκατό (10%) των μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου ενός εκδότη,
γ) δέκα τοις εκατό (10%) του συνόλου των ομολογιών ενός εκδότη,
δ) δέκα τοις εκατό (10%) των μέσων χρηματαγοράς ενός εκδότη,
ε) είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των μεριδίων ενός ΟΣΕΚΑ ή ενός άλλου οργανισμού συλλογικών επενδύσεων κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 2.
Τα επενδυτικά όρια των περιπτώσεων γ), δ) και ε) της παρούσας παραγράφου είναι δυνατόν να μην τηρούνται κατά την απόκτηση, εάν τη στιγμή εκείνη δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί η ακαθάριστη αξία των ομολογιών ή των μέσων χρηματαγοράς ή η καθαρή αξία των μεριδίων των ΟΣΕΚΑ ή άλλων οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.
3. Οι περιορισμοί των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου δεν ισχύουν για τις κινητές αξίες και τα μέσα χρηματαγοράς των παραγράφων 4 και 7 του άρθρου 61, καθώς και για μετοχές εταιρείας που έχει την καταστατική της έδρα σε τρίτο κράτος, εφόσον σύμφωνα με τη νομοθεσία του εν λόγω κράτους η εν λόγω τοποθέτηση σε μετοχές της εταιρείας αποτελεί τη μόνη δυνατότητα επένδυσης σε τίτλους εκδοτών αυτού του κράτους, υπό τον όρο ότι η εταιρεία αυτή τηρεί κατά την άσκηση της επενδυτικής της πολιτικής τα επενδυτικά όρια που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 59, 61, 65 και του παρόντος άρθρου.