1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 12:45 | NIKOS

    Να υπαρχει μια ενιαια κλιμακα για ολους [ιδιωτες,δημοσιοι,ελευθεροι
    επαγγελματιες ,ΕΠΕ,ΑΕ,ΟΕ,κλπ …],με ενα χαμηλο φορολογικο συντελεστη
    πχ 10%,15%…αλλα να κοβουν ολοι ανεξαιρετως αποδειξεις,ειτε ειναι
    γιατροι,δικηγοροι,ακομη και οι πλανοδιοι κουλουρτζηδες της Ομονοιας
    για τσεκαρεται ποσα βγαζουν αφορολογητα οι συγκεκριμμενοι στη Αθηνα,και οποιος παρανομησει να υποστει τις κυρωσεις,αλλα δικαια.

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 10:22 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Μια εντελως νεα προσεγγιση στη φορολογια εισοδηματος, που αν και φαινεται εκ πρωτης οψεως εντελως ακραια, δειχνει να εχει σημαντικα πλεονεκτηματα στην παρουσα φαση για την Ελληνικη Οικονομια.

    1) Ολα τα εισοδηματα δηλωνονται στην δηλωση εισοδηματος φυσικων προσωπων ανεξαρτητα απο το απο που προερχονται (καταργηση αυτοτελους φορλογησης κλπ).
    2) Ο φορολογουμενος εκπιπτει απο το παραπανω δηλωθεν εισοδημα ΟΛΕΣ τις αποδειξεις που συγκεντρωσε κατα τη διαρκεια του χρονου (ανεξαρτητως του ειδους της δαπανης η του ποσου).Εννοειται οτι θα μπορει να εκπεσει ΚΑΘΕ τυπο δαπανης του (οπως δανεια, λογαριασμους και οτιδηποτε αλλη δαπανη εχει πραγματοποιησει).
    3) Το εναπομειναν ποσο φορολογειται με σταθερο συντελεστη 50% (ναι δεν ειναι τυπογραφικο λαθος).

    Διευκρινησεις
    Πρακτικα, εφοσον με ενα τετοιο συστημα θα φορολογουμαστε επι της διαφορας εισοδηματος μειο δαπανων, αυτο σημαινει οτι θα φορολογουμαστε για την αποταμιευση μας κατα τη διαρκεια της χρονιας (και μαλιστα με 50% επι του ποσου της διαφορας).Αυτο πρακτικα σημαινει οτι ολοι οσοι δαπανουν μεσα στη χρηση το συνολο του εισοδηματος τους , θα ειναι αφορολογητοι (οσο υψηλο και αν ειναι το εισοδημα αυτο). Με δεδομενο οτι πολλοι πολιτες δεν εχουν τη δυνατοτητα αποταμιευσης (τα βγαζουν περα οριακα) ΔΕΝ θα πληρωσουν ουτε ευρω φορο. Πρκατικα φορο θα πληρωσουν ΜΟΝΟΝ οσοι εχουν δαπανες λιγοτερες απο τα εισοδηματα τους και στο τελος του χρονου τους μενουν στην ακρη χρηματα. Ομως ακομη και αυτοι θα προτιμησουν να τα καταναλωσουν στο τελος του χρονου παρα να τα φορολογηθουν με 50%.

    Πλεονεκτηματα

    – Με ενα τετοιο ΑΠΛΟ συστημα φορολογιας, ολοι οι φορολογουμενοι θα ειναι αναγκασμενοι να ζητουν αποδειξεις για τα παντα.Ετσι αν εφαρμοστει απο τον Μαρτιο , ηδη απο τον επομενο μηνα οι εισπραξεις απο ΦΠΑ θα εκτιναχθουν στα υψη. Το ποσοστο φορολογιας 50% που προτεινεται κανει απαγορευτικη οποιαδηποτε σκεψη για συνδιαλλαγη του τυπου » τοσα με αποδειξη- τοσα χωρις».
    – Πρακτικα με το νεο συστημα πυροδοτειται η καταναλωση (μια και στο τελος του χρονου οσοι εχουν εισοδημα μεγαλυτερο απο τις δαπανες τους θα κυτταξουν να το καταναλωσουν για να μην το φορολογηθουν με 50%). Αυτο στη συγκεκριμενη χρονικη συγκυρια το εχει αναγκη η Ελληνικη Οικονομια για να μην βουλιαξει στην υφεση.
    – Επιπλεον με το νεο συστημα θα πρεπει να αναεμενεται μια σημαντικη αυξηση των εσοδων ΦΠΑ αμεσα απο τον επομενο μηνα εφαρμογης του. Αυτο ειναι πολυ σημαντικο, μια και το κρατος θα προεισπραξει εσοδα (θα εισπραττει περισσοτερο ΦΠΑ απο την Ανοιξη του 2010 και αντιστοιχα θα εισπραξει μειωμενους φορους εισοδηματος τον Ιουνιο του 2011).
    Πρακτικα το νεο αυτο συστημα μειωνει σημαντικα τα εσοδα του κρατους απο τη φορολογια εισοδηματος φυσικων προσωπων και τα αντικαθιστα απο αυξημενες εισπραξεις ΦΠΑ . Αυτο ειναι και κοινωνικα δικαιο μια και τα εσοδα απο φορολογια φυσικων προσωπων τα πληρωναν οσοι δηλωναν εισοδηματα (οι ΜΗ φοροφυγαδες), ενω τωρα το αυξημενο ΦΠΑ θα προελθει απο την συλληψη μερους της φοροδιαφυγης (λογω πιεσης για εκδοση αποδειξεων). Ετσι θα πληρωνουν περισσοτερα οι φοροφυγαδες (οχι ομως με τη μορφη φορου εισοδηματος – αλλα με τη μορφη αυξημενου ΦΠΑ).
    Επιπλεον θα υπαρχει λιγοτερη αντιδραση και απο τους φοροφυγαδες στην υλοποιηση αυτου του μετρου, μια και αυτοι θα μπορουν να δηλωνουν μεν αυξημενα εισοδηματα (λογω των αυξημενων αποδειξεων που θα κοβουν), αλλα απο την αλλη και αυξημενες δπαπανες και αρα να μηδενιζουν τον φορο εισοδηματος τους.

    Πρακτικα μιλαμε για αντικατασταση ενος σημαντικου μερους εσοδων του κρατους απο τον φορο εισοδηματος φυσικων προσωπων (που θα μειωθει σημαντικα) ,στο ΦΠΑ (που θα αυηξηθει σημαντικοτατα και μαλιστα 1 χρονο νωριτερα απ οτι θα μειωθουν τα εσοδα απο τη φορολογια εισοδηματος φυσικων προσωπων).
    Τελος το κρατος (ΚΕΠΥΟ) θα αποκτησει επιτελους μια βαση δεδομενων με τα πραγματικα εισοδηματα (η εισοδηματα πολυ κοντα στα πραγματικα) ολων των φορολογουμενων (μια και ολοι οι φοροφυγαδες θα δηλωσουν πολυ μεγαλυτερα εσοδα), γεγονος που θα επιφερει μειωση της φοροδιαφυγης οχι μονο για μια χρονια αλλα και για το απωτερο μελλον.

    Πρακτικα λοιπον οσο μεγαλυτερο εισοδημα εχει καποιος τοσο περισσοτερο φορο θα πληρωνει . Οχι ομως απο τη φορολογηση του εισοδηματος του, αλλα απο το 19% του ΦΠΑ για ολες τις δαπανες που θα κανει.
    Με δεδομενο οτι τα εσοδα του κρατους απο τη φορολογια εισοδηματος φυσικων προσωπων ειναι αρκετα χαμηλα στην χωρα μας, εστω και αν χαθουν εντελως αυτα, η αναπληρωση τους απο τα αυξημενα εσοδα απο το ΦΠΑ ειναι σχετικα σιγουρη με αυτη την προταση.
    Εννοειται σε μια τετοια περιπτωση οτι θα πρεπει να ενταχθουν στο ΦΠΑ πολλες κατηγοριες επαγγελματων που τωρα εξαιρουνται.
    Τελικα ειναι μια προταση που προσομοιαζει φορολογια με ενιαιο συντελεστη 19% ( αφου ολο το εισοδημα θα καταναλωνεται και αρα θα πληρωνει ΦΠΑ), πυροδοτει την καταναλωση και αρα την αναπτυξη και μεταφερει τα φορολογικα βαρη απο τους ΜΗ φοροφυγαδες στους φοροφυγαδες (μεσω του αυξημενου ΦΠΑ που θα πληρωσουν). Τελος το κρατος προεισπραττει εσοδα ενα χρονο νωριτερα κι δημιουργει μια βαση δεδομενων εισοδηματων και τζιρων που να εμποδιζει μελλοντικη φοροδιαφυγη.

    Φιλικα

    Γιαννης Καρρας

  • 15 Ιανουαρίου 2010, 01:33 | ANDREAS KON

    Κύριε Υπουργέ
    Πράγματι αν δεν αλλάξουμε,βουλιάζουμε.Πρέπει να πάρετε αποφάσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.
    Πρέπει να διαμορφώσετε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα,που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στο φορολογούμενο Ελληνα πολίτη.
    Η φοροδιαφυγή που αποτελεί την μεγαλύτερη πληγή για την οικονομία μπορείτε να την πατάξετε εντός μιας νυκτός,εάν φυσικά υπάρχει η απαραίτητη βούληση εκ μέρους της πολιτείας.Ειναι άδικο κάποιοι να πλουτίζουν φοροδιαφεύγοντας και ο έντιμος και συνεπης φορολογούμενος να καλείται να πληρώνει αυτά που άλλοι έχουν κλέψει.
    Σας προτείνω:1)ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ,ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ.
    Οι συνήθεις καθημερινές συναλλαγές, σε μετρητά, ενός απλού πολίτη σε καμμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ.
    Για μεγαλύτερα ποσά να χρησιμοποιείται cash-card(που δεν έχει επιτόκιο) ή επιταγή.
    Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να περιορισθεί το μαύρο χρήμα.
    2)ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΣΩΝ ΠΟΥ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ 1000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ.
    Οι Τράπεζες που θα παραβαίνουν αυτό τον κανόνα να τιμωρούνται με υψηλά πρόστιμα(π.χ 10πλάσιο του ποσού κατάθεσης)
    3)ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ.
    Οποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις καταθέσεις και τις μετοχές που έχει στη κατοχή του,τα τελευταία 10 χρόνια,να καλείται να πληρώσει τον φόρο που έχει αποφύγει(κλέψει).
    Το τραπεζικό σύστημα να χρησιμοποιηθεί για διαφάνεια και όχι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
    4)ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ.
    Ολες οι αποδείξεις να μετράνε στη φορολογική δήλωση.Να φορολογείται το καθαρό υπόλοιπο.
    5)ΚΛΙΜΑΚΩΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
    Έως 15000 ευρω φορος 0%
    15000 έως 20000 φόρος 5%
    20000 έως 25000 φόρος 7,5%
    25000 έως 30000 « 10%
    30000 έως 35000 « 12,5%
    35000 έως 40000 « 15%
    40000 έως 45000 « 17,5%
    45000 έως 50000 « 20%
    50000 έως 55000 « 22,5%
    55000 έως 60000 « 25%
    60000 έως 90000 « 27,5%
    90000 έως 150000 « 30%
    150000 έως 200000 « 35%
    200000 έως 300000 « 37,5%
    300000 έως 1000000 « 40%
    1000000 και άνω φορος 45%

    Το κράτος πρέπει να φροντίσει να φτιάξει επαρκή μηχανισμό είσπραξης του ΦΠΑ.
    Στην εποχή που ζούμε και με τη τεχνολογία που υπάρχει,είναι αστείο να ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορούμε να πατάξουμε την φοροδιαφυγή.
    6)ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ.
    Να πάψει πια το Ελληνικό Δημόσιο να πληρωνει για έργα και προμήθειες ποσά πολλαπλάσια από αυτά που πληρώνουν οι πιο προηγμένες Ευρωπαικές χώρες.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:47 | Μιχαλοπούλου Αλεξάνδρα

    Επανέρχομαι, για να καταγγείλω ως απαράδεκτο το προνόμιο του εφ’άπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και μη μου πείτε ότι πλήρωσαν γι’αυτό. Πού τα βρήκαν και τα πλήρωσαν? Επίσης, καταγγέλλω το προνόμιο της εθελουσίας εξόδου. Τους πληρώνετε για να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και κατόπιν προσλαμβάνετε άλλους στη θέση τους, έτσι μόνο και μόνο για να επιβαρύνετε κι άλλο το δημόσιο. Ένα τρίτο που καταγγέλλω, είναι τα ποσά που ξοδεύονται για μετατάξεις από μία υπηρεσία σε άλλη. Έλεος πια. Είναι ασύλληπτα αυτά τα ποσά. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: στην ΕΒΟ (ελληνική βιομηχανία όπλων), αποζημιώθηκαν εργαζόμενοι με τεράστια ποσά για μετάταξη στην αστυνομία (υπήρξαν εργάτες που μετετάγησαν σε γραφεία) και λίγο αργότερα προσέλαβαν άλλους στην ΕΒΟ. Ποιά είναι η λογική των μετατάξεων? Βγείτε να την ανακοινώσετε, να την ακούσω και γω, μήπως και συνετιστώ.
    Τελειώνοντας, καταγγέλλω τα επιδόματα εντελώς παράλογης αιτιολογίας, όπως αυτό των εφοριακών (επίδομα για να μη χρηματίζονται) και τελικά χρηματίζονται. Εγώ αυτό το ονομάζω επίδομα γεμίσματος της αδηφάγας κοιλιάς τους, μόνο που η αδηφάγα κοιλιά, δεν γεμίζει ποτέ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:27 | ΚΟΤΣΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΑ 2003.
    ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 %, ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΘΑ ΦΘΑΝΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΑΥΤΟ ΕΩΣ ΤΑ 20 Η΄30.000 ΕΥΡΩ.
    ΑΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΑΥΤΟ ΦΘΑΝΕΙ ΩΣ ΤΑ 20.000 ΕΥΡΩ ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25 %.

    ΔΗΛΑΔΗ:
    ΕΩΣ 12.000 0
    12-20.000 15 %
    20-30.000 20 Η΄25 %.

    ΤΟ ΠΡΕΠΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:49 | Μιχαλοπούλου Αλεξάνδρα

    Αυτός ο διαχωρισμός μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, είναι απαράδεκτος, άδικος, αναχρονιστικός. Ποιές είναι οι βαθιές τομές? Αυτά μας τα έκαναν και οι άλλοι. Μας θεωρείτε εξ ορισμού κλέφτες, εμείς πώς νομίζετε ότι θα συμπεριφερθούμε? Ως κλέφτες σας πληροφορώ και μάλιστα μενόμενοι. Ξέρετε ότι από τότε που ανακοινώσατε τα των γιατρών του Κολωνακίου, δεν κόβει πλέον κανείς απόδειξη? Έχω πάει σε (4) γιατρούς αυτές τις μέρες και ενώ παλιότερα έλεγαν «θέλεις απόδειξη» τώρα ούτε αυτό δε λένε. Ξερετε γιατί? Επειδή πείσμωσαν.Θα πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδοκώμενο λοιπόν αν αντιμετωπίζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες άνισα και άδικα. Όλοι οι πολίτες το ίδιο.Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι να χαίρουν μονίμως προνομίων? Μήπως πρέπει να τους επιβραβεύουμε συνεχώς επειδή ξεπούλησαν την ψήφο τους (ιερό δικαίωμα που κατακτήθηκε από αγώνες), ή να τους ξαναεπιβραβεύσουμε την ανικανότητα, τεμπελιά, ανευθυνότητα,ξιπασιά, διαφθορά και στην τελική ανάλυση την παντελή έλλειψη άγχους για το μέλλον? Δεν τους ακυρώνω συλλήβδην βέβαια, υπάρχουν και άτομα με αξία στο δημόσιο, όμως και αυτοί δεν έχουν άγχος για το μέλλον. Ξέρετε πόσα προβλήματα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες? Μην τους προσθέτετε και άλλα, γιατί αυτοί αν μη τι άλλο, είναι ο πνεύμονας της οικονομίας, κι αν τους χάσετε, χαθήκατε όλοι σας. Σ’αυτό το σημείο, θέλω να στείλω και ένα μήνυμα σε όλους τους μισθωτούς αυτού του τόπου και δη στους δημοσίους υπαλλήλους: Αν χαθούν οι επιχειρήσεις, εναντίον των οποίων εκτοξεύονται συχνά δηλητηριώδη βέλη, οι μισθωτοί, θα γίνουν μόνο κατ’όνομα μισθωτοί.
    Ευχαριστώ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 21:49 | ΤΟΥΜΠΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΦΠΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ , Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ.
    ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΧΡΗΜΑ.
    ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ 20% ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.
    ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΟΙ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:17 | Γεώργιος Παπακωνσταντίνου – Αλογοσκούφης

    Τι γράφετε εδώ δεν λέγετε… . Πόσο αφελείς είστε… .
    Δεν βλέπετε πως δεν θέλουν να περιορίσουν τις δαπάνες?
    Δεν βλέπετε πώς δεν τολμούν να αγγίξουν την εκλογική τους βάση και να αρχίζουν απολύσεις ΔΥ σε ευρέα κλίμακα, να περιορίσουν δραστικά τα εξωφρενικά υγειονομικά προνόμια όλων των ΔΥ?

    Θέλουν να κλείσουν την τρύπα, ρίχνοντας τα καινούργια δισεκατομμύρια σε ένα κράτος ΔΥ? και μετά από 3 χρόνια- πάλι στην τρύπα το κράτος… .

    Θα βάλουν ΦΠΑ στους γιατρούς… ΚΑΙ? Ποιος θα το πληρώσει αυτό το ΦΠΑ? οι ασθενείς… .
    Πως τα υπό κατάρρευση ταμεία και ο ΟΠΑΔ θα πληρώσουν προσαύξηση 20% στα πληρωτέα ποσά, εφόσον και τα τωρινά ΔΕΝ μπορούν να πληρώσουν?

    Η θα αναγκάζετε όλους για προκαταβολική κατάθεση αποδείξεων και είσπραξη ΦΠΑ, και τις πραγματικές πληρωμές- όποτε έχουμε?

    Ενώ «μείωσαν» τις δαπάνες των βουλευτών κατά 5%… .

    Άθλιοι , Άθλιοι, Άθλιοι … .

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:18 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑΣ

    Το σύστημα φορολόγησης είναι άδικο για όσους έχουν οικογένεια και ιδιαίτερα άδικο για όσους έχουν έως δύο παιδιά. Ιδιαίτερα άδικο είναι για όσες οικογένειες εργάζεται μόνον ο ένας σύζυγος ή ο άλλος έχει πολύ μικρό εισόδημα.
    Επί Υπουργείας κ.Χριστοδουλάκη, με τον οποίο γνωριζόμασταν από τα φοιτητικά μας χρόνια, είχα προτείνει μια φορολόγηση με βάση το οικογενειακό εισόδημα (όχι με πρόσθεση των εισοδημάτων). Με ευχάριστη έκλπληξη διαπίστωσα την διοχέτευση της ιδέας μου στον τύπο, σαν πρόταση του Υπουργείου. Με δυσάρεστη έκπληξη διαπίστωσα την σιωπή που ακολούθησε.
    Προτείνω:
    Μείωση του αφορολόγητου για τον άγαμο ή τον κάθε ένα από τους συζύγους χωρίς παιδιά στις 9.000€. Πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε ένα παιδί, έως τα δύο, στις 5.000€ (ή εναλλακτικά να κλιμακώνεται-αυξάνεται με την ηλικία από 3.000 στις 6.000€, όσο μεγαλώνουν τόσο αυξάνονται τα έξοδα). Για το τρίτο παιδί ως έχει. Επί πλέον αφορολόγητο 9.000€ για τον σύζυγο ή την σύζυγο που δεν δουλεύει. Αν ο ή η σύζυγος έχει π.χ. εισόδημα από οποιαδήποτς πηγή 3.000€ τότε το πρόσθετο αφορολόγητο του συζύγου που έχει εισόδημα θα είναι 6.000€ (9.000 – 3.000). Έτσι εργαζόμενος με δύο παιδιά και γυναίκα που δεν εργάζεται θα έχει αφορολόγητο εισόδημα 28.000€. Αν η γυναίκα του εργάζεται το αφορόλογητο του θα είναι 19.000€ και της γυναίκας του 9.000€ (εφόσον το εισόδημα της είναι πάνω από 9.000€).

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:36 | Παναγιώτης Παπαϊωάννου

    1.Καλησπερίζω την ανοικτή διαβούλευση και τους συμμετέχοντες.Όσον αφορά το άρθρο 9 του Κ.Φ.Ε.(μειώσεις από τον φόρο), το ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο κια επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη και το ποσό της διατροφής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση φόρου δε μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.Με τους ίδιους όρους να επεκταθεί και και για τα τέκνα , δηλαδή ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του ποσού της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο , για τα τέκνα όμως που συνοικούν μαζί του και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη και το ποσό της διατροφής επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση φόρου δε μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.Είναι πολύ σημαντικό αυτό , γιατί η διατροφή για τα παιδιά υπερβαίνει συνήθως το 30% των συνολικών εισοδημάτων ενός μισθωτού.Αν συνυπολογίσουμε ενοίκιο κατοικίας κ.λ.π.τότε ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.Να συμπληρωθεί λοπόν η διάταξη αυτή και να συμπεριελάβει και την διατροφή για τα τέκνα , με μείωση φόρου 4.000 ευρώ.

    2.Όσον αφορά τις φορολογικές κλίμακες να παραμείνουν ως έχουν και να μην συνδυαστούν με τις αποδείξεις , για τους παρακάτω λόγους:

    α. Ό Έλληνας θα αποδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι αποδείξεων για να κατακτήσει ήδη αυτό που έχει, το αφορολόγητο!!!

    β. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι πολλοί από εμάς είναι αδύνατο να συγκεντρώσουμε τόσες αποδείξεις γιατί:
    (1)Τα ανελαστικά μας έξοδα π.χ.ενοίκιο,διατροφές κ.λ.π. , καλύπτουν το 60% του συνολικού εισοδήματος μας.΄

    (2) Μας αναγκάζεται να γίνουμε απείρως καταναλωτικοί , καθώς το 40-50% των μηνιαίων αποδοχών μας θα κατευθύνεται στην κατανάλωση(συλλογή αποδείξεων) ή διαφορετικά φορολογία στο τέλος του έτους.

    γ. Αντίθετα αν δώσετε γερά κίνητρα για συλλογή αποδείξεων πάνω απο τα όρια αυτά θα αποδώσει καλύτερα και θα είναι πιο δίκαιο.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 20:56 | Θέμης Τζαβάρας

    Πρόταση αντικειμενικού υπολογισμού αφορολογήτων -κλίμακας.
    Το φορολογικό σύστημα για να γίνει αποτελεσματικό πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Γι΄ αυτό πρέπει να είναι δίκαιο (ίδια αντιμετώπιση ομοίων καταστάσεων), απλοποιημένο ( αφαίρεση αντικρουόμενων και Σιβυλλικών διατάξεων), αντικειμενικό (ισότητα στις σχέσεις φορολογουμένων κράτους με πρόταξη των δικαιωμάτων του ατόμου), και να έχει συνοχή.
    Οι κανόνες πρέπει να βασίζονται στην αρχή ότι οι φορολογούμενοι είναι “ τίμιοι και ειλικρινείς μέχρις αποδείξεως του εναντίον”.
    Με βάσει τους πάρα πάνω κανόνες πρέπει να επανακριθούν όλες οι σημερινές διατάξεις και να τροποποιηθούν όσες δεν βρίσκονται σε αρμονία με αυτούς.

    A΄ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΠΟΙΗΣΗ.
    Προτείνεται η σύσταση ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (Α-ΟΚΕ) με αντικείμενο:

    1.Τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού που απαιτείται για την κάλυψη των φυσικών αναγκών (τροφή- ένδυση – κατοικία) κατοίκου πόλης.
    2.Ομοίως το όριο της κοινωνικοοικονομικής φτώχειας κατοίκου πόλης. Δηλαδή το όριο ενεργοποίησης της κοινωνικής αλληλεγγύης για την ενίσχυση και την στήριξη εισοδημάτων που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό.
    3.Το ελάχιστο όριο του ετήσιου εισοδήματος από την εργασία (μισθωτού – ελεύθερου επαγγελματία). Περιλαμβάνει την υπερκάλυψη του ως άνω (2) επιπέδου συν ποσοστό αποταμίευσης για την απόκτηση κεφαλαιουχικών αγαθών (αγορά οικιακού εξοπλισμού, αυτοκινήτου, κατοικίας κλπ).
    4.Τον εντοπισμό κάθε μορφής ανισοτήτων που έχουν αναπτυχθεί στις σχέσεις κράτους πολίτη οφειλόμενων σε οποιαδήποτε αιτία και οποιαδήποτε πλευρά και την πρόταση εναλλακτικών διορθωτικών μέτρων με επιμέτρηση των μικρο- μακροπροθέσμων επιπτώσεων και στόχο:
    – Την ισότητα στις σχέσεις κράτους πολίτη (π.χ. Αμφίπλευρα ισότιμες Προθεσμίες, Επιτόκια Υπερημερίας και Πρόστιμα για καθυστερήσεις) πρόταξη των υποχρεώσεων του κράτους και την υποβοήθηση των πολιτών που ανήκουν στα χαμηλά στρώματα.
    – Την αντικειμενοποίηση στην επίλυση των φορολογικών διαφορών που προκύπτουν από τους φορολογικούς ελέγχουν μέχρι να εξαλειφθεί η ασυδοσία των ελεγκτών και να μπουν μόνιμοι και κοινά αποδεκτοί κανόνες καθορισμού εσόδων εξόδων και της διαμόρφωσης του φορολογητέου εισοδήματος που δεν επιδέχονται παρερμηνείες ή αυθαίρετες κρίσεις.
    Την ταχύτατη εκδίκαση των δικαστικών υποθέσεων φορολογικής φύσης και την ενσωμάτωση των αποφάσεων με προσαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας .
    Η δημιουργία της Α-ΟΚΕ θα βοηθήσει στην αντικειμενοποίηση του συστήματος.

    Α΄ Αντικειμενικός τρόπος Υπολογισμού του αφορολογήτου.
    Ένα μίνιμουμ κόστος κάλυψης των ατομικών βασικών ή αλλιώς φυσικών αναγκών (τροφή -ένδυση -κατοικία – Iεράρχηση κατά Maslow) να υπολογίζεται από την Ανεξάρτητη Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή (A-ΟΚΕ) με βάση τις μέσες ανάγκες κατοίκου πόλης και αποτελεί το ατομικό αφορολόγητο.

    Αυτό το ατομικό αφορολόγητο σαν δαπάνη προηγείται κάθε άλλης δαπάνης ( φόροι ή άλλες δαπάνες )
    Η Φορολογία ακολουθεί αμέσως μετά, προηγούμενη κάθε άλλης δαπάνης που που απαιτείται για την κάλυψη άλλων αναγκών του ατόμου που προκύπτουν από την ένταξή του και την λειτουργία μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
    Η ιεράρχηση στην κάλυψη των αναγκών πρέπει να είναι :
    1.Προηγούνται οι δαπάνες για την κάλυψη των Ατομικών Φυσικών Αναγκών.
    2.Ακολουθεί η Φορολογία του εισοδήματος για να καλυφθούν οι κοινές ανάγκες.
    3.Έπεται η κάλυψη των πάσης φύσεως άλλων δαπανών.
    Η αντικειμενικότητα προτείνεται για επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.
    Β΄ Κοινωνική πολιτική, στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος καταπολέμηση της
    Υπογεννητικότητας.
    Το ατομικό αφορολόγητο πρέπει να ισχύει ατομικά για τον φορολογούμενο και για κάθε ένα μέλος που συνοικεί και τον βαρύνει. πχ. Με σύζυγο και δύο παιδιά το αφορολόγητο γίνεται τετραπλάσιο από το του εργένη.
    Σημερινό Αφορολόγητο : Ατομικό = μισθωτοί 12000 (λοιποί 10500),
    Με σύζυγο που δεν εργάζεται και δύο παιδιά = μισθωτοί 14000!!! (λοιποί 12500)
    Με βάση το προτεινόμενο:
    Ατομικό = πχ. 5000
    Με σύζυγο που δεν εργάζεται και δύο παιδιά = 5000 x 4 =20000.

    Είναι προφανές ότι μέσα από την πρόταση στηρίζεται:
    -Η αποκέντρωση ( το αφορολόγητο υπολογίζεται με βάση τον κάτοικο πόλης και είναι προφανώς μεγαλύτερο από του κατοίκου σε χωριό).
    -Το οικογενειακό εισόδημα (αναγνωρίζονται ουσιαστικές δαπάνες για σύζυγο και παιδιά).
    -Αντιμετωπίζεται η υπογεννητικότητα. Όσα περισσότερα παιδιά, τόσα περισσότερα αφορολόγητα).
    Τι πρέπει να ζητήσει η πολιτεία για αυτή την παροχή.
    Οι πολίτες να ζητούν και να παίρνουν αποδείξεις.
    Εάν κάποιος συλληφθεί σε έλεγχο να μην έχει πάρει απόδειξη, να χάνει το αφορολόγητο για αυτήν την χρονιά.
    Γ΄ Αντικειμενικός υπολογισμός του μέσου ποσού και ποσοστού φόρου και διαμόρφωση κλίμακας.
    1.Από το σύνολο των υπολογιζόμενων κρατικών δαπανών αφαιρούνται οι εισπραττόμενοι ειδικοί φόροι οι έμμεσοι φόροι, τα τέλη και άλλα έσοδα κάθε μορφής.
    2.Το υπόλοιπο που απομένει πρέπει να καλυφθεί από την φορολογία εισοδήματος.
    3.Με βάση τις δηλώσεις του προηγούμενου χρόνου, υπολογίζεται ο μέσος κατά κεφαλή φόρος, το μέσο φορολογητέο εισόδημα και το μέσο ποσοστό φόρου που απαιτούνται για την κάλυψη του υπολοίπου των κρατικών Δαπανών ( στοιχεία από TAXIS)
    Είναι προφανές ότι οι πάρα πάνω μέσοι όροι ποσών και ποσοστών διαμορφώνονται,με βάση τα σημερινά επίπεδα φοροδιαφυγής, τις στρεβλώσεις που δημιουργούν οι πάσης φύσεως χαριστικές διατάξεις και οι ανισότητες που υπάρχουν στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων ανάλογα με την πηγή προέλευσης. Είναι επίσης προφανές ότι οι μέσοι όροι θα βελτιώνονται ανάλογα με την επιτυχή έκβαση της μάχης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
    Όσο περισσότεροι κάνουν δήλωση και όσο περισσότερα φοροδιαφεύγοντα εισοδήματα συλλαμβάνονται τόσο το μέσο κατά κεφαλή και το μέσο ποσοστό φόρου θα μειώνονται.
    Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται (διαφάνεια στην επικοινωνία ) με τα αποτελέσματα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και, κυρίως, να υπάρχει δέσμευση ότι οι επιτυχίες θα οδηγούν στην ελάφρυνση της φορολογικής κλίμακας ετησίως.

    4.Διαμόρφωση της κλίμακας .Ενίσχυση των αδυνάτων.
    -Το μέσο εισόδημα και ποσοστό φόρου, μειώνεται κλιμακωτά για τα χαμηλά εισοδήματα σε βαθμίδες ισόποσες με το ύψος του αφορολογήτου (πχ. € 5000 στο παράδειγμα ) και ίσου ποσοστού φόρου π.χ.5 ποσοστιαίων μονάδων (δηλαδή αν μέσος όρος 30%, τότε κλίμακες του 25/20/15/10/5). -Εφαρμόζονται και πάλι τα στατιστικά στοιχεία του TAXIS και οι απώλειες από τις πάρα πάνω μειώσεις καλύπτονται από αντίστοιχα κλιμάκια εισοδήματος που υπερβαίνουν το μέσο φορολογητέο εισόδημα με αντίστοιχα αυξημένα ποσοστά φόρου.
    Στον υπολογισμό της κλίμακας, πρέπει να λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι κρατικές λειτουργικές δαπάνες ., οι δαπάνες για επενδύσεις, ο πληθωρισμός, αποθεματικά για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των ανισοτήτων.
    Η κλίμακα θα πρέπει να μένει σταθερή τουλάχιστον για μια πενταετία. Εκτάκτως και μέχρι να σταθεροποιηθεί το σύστημα και να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση, μπορεί να υπολογίζεται σε ετήσια βάση.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 19:40 | ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Κύριε Υπουργέ,

    Να επιμείνετε σε μία ενιαία, προοδευτική, ετήσια τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα. Είμαι σίγουρος ότι θα δεχθείτε αφόρητες πιέσεις για να παραμείνουν κάποιες εξαιρέσεις. Επιτέλους ας υπάρξει μία Κυβέρνηση, στα νεότερα χρόνια της ύπαρξης του Ελληνικού Κράτους, που να μην σέρνεται απο τις συντεχνίες. Τολμήστε!! Τα φορολογικά κλιμάκια πρέπει να ξεκινήσουν απο το 15% και να υπάρξουν περισσότερα ενδιάμεσα με ανώτατο συντελεστή το 50% για εισοδήματα πάνω απο /150.000/ ευρώ. Το αφορολόγητο όριο πρέπει να ανέβει στα /14000-15000/ ευρώ και να τιμαριθμοποιείται κάθε χρόνο.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 18:56 | ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

    0-12000 ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
    12000-20000 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 20%
    20000-30000 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 30%
    30000-40000 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 40%
    40000-50000 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 50%
    50000-100000 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 55%
    100000-200000 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 60%
    200000 ΚΑΙ ΑΝΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 65%

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 17:50 | ΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΟΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΥΣΚΟΛΗ.
    Ο ΠΛΕΟΝ ΔΙΚΑΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ?
    ΕΙΣΟΔΗΜΑ 30000€
    ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΤΟΥΣ 25000€
    ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: πχ. 5000*60%

    α)ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΊΤΑΙ Η ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ Ο ΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΚΕΤΑ. Ο ΦΟΡΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ (ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΕΠΙΛΕΧΘΈΝΤΑ ΣΥΝΤΈΛΕΣΤΗ) ΜΕΤΑ ΤΙΣ 100.000€.

    β)ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ. ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙΣ? ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕ ΚΑΙ ΦΈΡΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ.

    γ)ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΛΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΦΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ.

    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ. ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ. Ο ΑΠΛΟΣ ΑΥΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

    ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΛΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΖΗΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΣΟΔΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ 20% ΚΑΠΟΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ.

    ΚΥΡΙΟΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΟ «ΑΔΙΚΟ» ΚΡΑΤΟΣ.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 17:36 | Γιώργος Ε. Μ.

    Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο (14-1-2010) ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσον αφορά το πάγωμα των αυξήσεων σε μισθωτούς με εισόδημα πάνω από δύο χιλιάδες ευρώ, έθεσε το θέμα της ανάγκης διαφορετικής αντιμετώπισης των οικογενειών με δύο μισθωτούς από αυτές όπου εργάζεται μόνο ο ένας.
    Με αφορμή το παραπάνω θέλω να επισημάνω ότι είναι σωστό η νέα φορολογική νομοθεσία να αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο τις οικογένειες όπου εργάζονται και οι δύο σύζυγοι από αυτές που εργάζεται μόνο ο ένας.
    Σαφώς και φορολογείται το ατομικό εισόδημα, ωστόσο διαφορετική είναι η φοροδοτική ικανότητα μιας οικογένειας όπου υπάρχουν δύο πηγές εισοδήματος.
    Πιστεύω ότι το οικογενειακό εισόδημα είναι ο βασικός παράγοντας που κρίνει την ευημερία ή όχι των ατόμων.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 16:25 | Δημήτρης A.

    Ενιαίος φορολογικός συντελεστής %20 με αφορολόγητο 15.000 ευρώ.

    Δώστε κίνητρο στον κόσμο να δηλώνει τα εισοδήματά του και να μην αισθάνεται ότι τον κλέβουν. Σταματήστε να αρμέγετε τα συνήθη υποζύγια. Εφαρμόστε τον νόμο, πιάστε τους φοροφυγάδες, συγκρουστείτε με τις συντεχνίες. Αν αυξήσετε τους συντελεστές θα εισπράξετε λιγότερα, όπως έγινε με τα τέλη.

    Με τιμή.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 15:44 | Ο Πολίτης

    1. ‘Ο,ΤΙ ΕΙΧΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ.

    2. ΤΕΛΕΙΏΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

    3. ΣΤΡΩΘΕΊΤΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΕΡΤΕ ΤΟ Ν/Σ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 1/2/2010

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 15:49 | ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 12.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 10.500 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ 20.000 ΕΥΡΩ) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ «ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΩΝ.ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΣΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΑΝ ΦΘΑΝΟΥΝ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 15:06 | Λεωνίδας Οικονόμου

    Μία μικρή παρατήρηση.

    ¨Ενας ελευθερος επαγγελματίας που παρέχει Υπηρεσίες μπορεί να φτάσει να πληρώνει φόρο 40% (μπορει και παραπάνω)

    μια εταιρεία που μπορεί να παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες θα φορολογηθεί ανωτατα 25%

    ΠΟλλά έξοδα δικαιολογούνται σε μια εταιρεία αλλά οχι σε εναν ελευθερο επαγγελματία.

    Κρίνετε αν ειναι δίκαιο. Μήπως ο τελικός σκοπός ειναι να εξαφανιστούν οι ελευθεροι επαγγελματίες και να πάρουν όλες τις δουλειες οι εταιρείες?

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 14:25 | Γιάννης

    Κυρίες/Κύριοι,

    από τα λίγα που έχω εξετάσει και μπορώ να σκεφτώ με ώριμη σκέψη αρκετών ημερών αποφάσισα να προσθέσω το δικό μου λιθαράκι στις πρωτοποριακές ιδέες που διαφαίνεται ότι υπάρχει επιθυμία να εφαρμοσθούν.
    Παρόλ’ αυτά εκφράζω καταρχήν το δισταγμό και την ανησυχία μου αν καταρχήν θα διαβαστούν και σε δεύτερη φάση αν θα ληφθούν υπ’ όψιν. Για να μην θεωρούμε όμως ότι οι πολίτες δεν συμμετέχουν και είναι αδιάφοροι παραθέτω βασικές σκέψεις που με απασχολούν με όλες τις συζητήσεις που ακούγονται για την σημερινή Ελλάδα.

    1. Είναι αστείο και απαράδεκτο να ‘βαφτίζονται’ επιδόματα που δεν φορολογούνται. Κάτι άκουσα μάλιστα ότι βουλευτές, πιθανόν και άλλοι κλάδοι να έχουν φορολόγηση 0% ή 3% σε ποσά που ουσιαστικά καταλήγουν εξ’ολοκλήρου καθαρά στην τσέπη τους. Στον ιδιωτικό τομέα όλες οι εισφορές φορολογούνται. Υπερωρίες, μπόνους. Για ποιο λόγο να μην υπάρχουν αντίστοιχα επιδόματα; Είναι πιο έξυπνοι αυτοί που δουλεύουν σε αυτές τις θέσεις του δημοσίου τομέα ή πιο εργατικοί για να δικαιούνται τέτοια επιδόματα;
    Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει κοινή, ενιαία αντιμετώπιση για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες.

    2. Θεωρώ ότι είναι εκτός παγκόσμιας πραγματικότητας να πιστεύει κανείς ότι από συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορεί ένας πολίτης να ζητήσει απόδειξη. Αυτή την ιδιοσυγκρασία είτε την έχεις σαν κράτος-λαός-πολίτης και πάντοτε κόβεις απόδειξη, είτε δεν την έχεις.
    Επεξηγώ περαιτέρω τι εννοώ: Δεν υπάρχει κανείς που θα πάει σε γιατρό, ιδιαίτερα σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη ανάγκη πχ χειρουργείο, θέματα καρδιάς κ.λπ., και θα ζητήσει από το γιατρό απόδειξη, αν δεν την δώσει ο ίδιος. Από έναν οδοντίατρο μπορείς να ζητήσεις, από κάποιον μου όμως θα «ανοίξε» έναν δικό σου άνθρωπο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Σημειώνω ότι αυτά που ψηφίζουν οι βουλευτές, οι ίδιοι δεν τα τηρούν, καθώς προ ετών συγγενικό μου πρόσωπο είχε επισκεφθεί γιατρό-βουλευτή και φυσικά ΔΕΝ του είχε κόψει απόδειξη.
    Ωστόσο, ακόμη και αν λάβουμε υπ’όψιν ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι απαγορευτικό να ζητήσεις απόδειξη (βλέπε οδοντίατρο, υδραυλικό κ.λπ., και ας μην ξαναεξυπηρετηθείς από τους ίδιους μέχρι να το συνειδητοποιήσουν και αυτοί ώστε να είναι σωστοί), φοβάμαι πως ο πολίτης δεν έχει λόγο να το κάνει μιας και
    (α) θα χρεωθεί επιπλέον το ΦΠΑ
    (β) το όφελος που θα έχει από το κράτος με βάσει τις φορολογικές ρυθμίσεις δεν θα υπερκαλύπτει το κόστος που πλήρωσε
    Δηλαδή θα πληρώνει, για παράδειγμα, 10 ευρώ επιπλέον και το κράτος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα του αφαιρεί 2.

    3. Όλα τα παραπάνω μαζί με τα υπόλοιπα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολογία μπορεί να είναι πολύ καλά, έξυπνα ή και οτιδήποτε ακόμη. Θεωρώ ωστόσο ότι πολύ καλύτερο θα ήταν να αφήσουν τη φορολογία ΩΣ ΕΧΕΙ χωρίς αλλαγές (διότι συνήθως τις πραγματοποιούν προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο) και να σκεφτούν τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και των off-shore εταιρειών.
    Έχει γίνει πια ανέκδοτο «Το ξέρω ότι έχω off-shore εταιρεία στην Κύπρο, αφού με συμφέρει οικονομικά !»

    Φιλικά,

    Γιάννης

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 14:35 | ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ

    Ένα φορολογικό σύστημα για να θεωρηθεί στοιχειωδώς δίκαιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του αρχικά τα πρόσωπα που αποτελούν μια οικογένεια και έπειτα το κόστος ζωής που απαιτείται για να διαβιεί μια οικογένεια αξιοπρεπώς.
    Ως μητέρα πέντε παιδιών μπορώ να βεβαιώσω ότι για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας αξιοπρεπώς, όπως οφείλει κάθε ελληνική οικογένεια, χρειάζεται κατά μέσο όρο 3500-4000 το μήνα, λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος της στέγασης.
    1. Τα ενοίκια ενος μεγάλου σπιτιού, ικανού να στεγάσει μια 7μελή οικογένεια δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Επομένως, δεν μπορεί να έχουμε όλοι ίδια έκπτωση στο ενοίκιό μας, είτε στεγάζουμε 5 παιδιά, είτε δύο, είτε είμαστε άγαμοι.
    Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλείεται η έκπτωση του ενοικίου της κύριας κατοικίας επειδή ο φορολογούμενος ή η σύζυγός του έχει ενδεχόμενα κάποιο ακίνητο στον ίδιο νομό, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες νομικά ή ηθικά κολλήματα δεν επιτρέπουν την κατοίκηση στο ιδιόκτητο ακίνητο.
    (π.χ. οι γονείς μεταβιβάζουν κατά πλήρη κυριότητα ένα ακίνητο στα παιδιά τους αλλά οι ίδιοι διατηρούν ουσιαστικά το δικαίωμα της οίκησης δια βίου).

    2. Θα πρέπει να αποδεσμευτεί από την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής το σύστημα των δαπανών ως έκπτωση απο το φορολογητέο εισόδημα. Οι δαπάνες μιας πολυμελούς οικογενείας συνίστανται πρωτίστως σε δαπάνες αγοράς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Οι αποδείξεις όμως αυτές δεν «ενδιαφέρουν» το κράτος γιατί δύσκολα φοροδιαφεύγουν τα super markets.

    3. Για να συντηρηθεί μια πολυμελής οικογένεια είπαμε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 3500 το μήνα. Αναγκαστικά λοιπόν εργαζόμαστε κι εμείς οι μητέρες πληρώνοντας ένα κόστος σε κάποια «νταντά» ή σε έναν παιδικό σταθμό.
    Γιατί να μην καλύπτει το κράτος τα έξοδα των παιδιών, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ουτως ώστε να μην χρειάζεται να δουλεύουμε οι μητέρες; Έτσι και οι οικογένειες θα αναβαθμίσουν την ποιότητά τους και η ανεργία θα μειωθεί, καθώς θα ελευθερωθούν αρκετές θέσεις εργασίας. Τα 370€ που μας καταβάλει ο ΟΓΑ κάθε 2μηνο, είναι μάλλον υποτιμητικά παρά βοηθητικά.
    Χρειάζονται λοιπόν βαθιές τομές στο φορολογικό σύστημα της χώρας μας.
    Δεν μπορούμε να μιλάμε για φορολογική συνείδηση των πολιτών όταν το κράτος δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τον δημόσιο πλούτο.
    Ο πολίτης προσφέρει στο κράτος όταν το κράτος του ανταποδίδει σε είδος την προσφορά του αυτή. Όταν κάποια «τρωκτικά» ροκανίζουν κάθε ρίζα και πόρο της ελληνικής οικονομίας, όταν το κράτος το ίδιο δεν σέβεται την δημόσια περιουσία, είναι αδιανόητο να απαιτεί από τους πολίτες να σεβαστούν το κράτος και να προσφέρουν.
    Για να διαμορφωθεί φορολογική συνείδηση στους πολίτες πρέπει πρώτα να σταματήσει η διασπάθιση της δημόσιας περιουσίας και έπειτα να ενισχυθεί η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Το κράτος οφείλει να εμπνέει στον πολίτη ότι η δημόσια περιουσία είναι ιερή.
    Εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε να προτείνουμε λύση για όλα μας τα προβλήματα. Το κακό είναι ότι η κάθε κυβερνηση προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα των «μεγάλων», για να προλάβει να ωφεληθεί όσο περισσότερο γίνεται πρίν αναλάβει το άλλο κόμμα.
    Θεωρούμε όμως ότι είναι ντροπή μετά από τόσα χρόνια να μην μπορεί ο ελληνικός λαός να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση.

    Και για την ιστορία…. η οικογένειά μας, η οποία είναι πολύτεκνη, πληρώνει κάθε χρόνο, περίπου 1000€ φόρους!!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 13:08 | ΒΑΛΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

    Καλε μου προεδρε,θυμασαι το » ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! «.
    Στις 7 Σεπτεμβριου του 2003 δήλωνε ο Κ.Καραμανλης
    -Ελληνες και Ελληνιδες θελω να σας μιλησω απο καρδιας για το πως αντιλαμβανομαι προσωπικα την κοινωνικη πολιτικη…
    -Κοινωνικη πολιτικη δεν ειναι οι αποσπασματικες παροχες της τελευταιας στιγμης.
    -Η κοινωνικη πολιτικη δεν ειναι λαχειο που κληρωνει καθε 4 χρονια,οταν αρχιζουν οι προεκλογικες υποσχεσεις.Η κοινωνικη πολιτικη για ενα κρατος που σεβεται τους πολιτες του, ειναι διαρκης υποχρεωση.
    -Δεσμευομαστε, οτι για τη Νεα Διακυβερνηση η στηριξη των χαμηλομισθων,των συνταξιουχων,των ανεργων θα ειναι βασικη μας προτεραιοτητα και οχι υστερογραφο σε επαναλαμβανομενες υποσχεσεις…
    -…Η πραγματικη κοινωνικη ευαισθησια αποδεικνυεται στην πραξη στη διαρκεια της κυβερνητικης τετραετιας και οχι στις αρχες της προεκλογικης περιοδου.
    Προεδρε, το 2009 ο κυριαρχος Λαος του εδωσε την απαντηση.
    Σημερα γαλαζια και πρασινα ΝΑΙ και πρασινα GOLDEN GIRLS and BOYS στην ΕΡΤ παιρνουν ποσα των 324.000 Ευρω. Διαιρεσε το ποσο αυτο με τα 720 Ευρω που παιρνει ενας μισθωτος ή ενας …προνομιουχος συνταξιουχος καταλαβαινεις τι κατασταση επικρατει.Διαιρεσε τα 324.000 Ευρω με τα 720 Ευρω και θα δεις ποσοι ανεργοι νεοι θα αποκτησουν εργασια.
    Τα λογια και τα εργα της Ν.Δ εβλαψαν σοβαρα τους πολιτες αυτης της χωρας.
    ΝΑΙ Προεδρε μου ορθοπεταλια, αλλα για αυτους που φοροδιαφευγουν και κατασπαταλησαν τον κοπο του ΛΑΟΥ.Ο ΛΑΟΣ ουτε αντοχες εχει,ουτε χρηματα να διαθεσει για να αγορασει ποδηλατο.Απλα η ζωη μας εχει γινει …ποδηλατο!
    Προεδρε, «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!»
    Δωσε ενα τελος στην υπαρχουσα φορολογικη αφαιμαξη.Σε λιγο, για καθε μου βημα θα φορολογουμαι.
    Προεδρε, εξαντληθηκαν τα ορια αντοχης και ανοχης του Πολιτη. Τα «διλημματα» δεν πιανουν τοπο γιατι ο ΛΑΟΣ υποφερει και εχει γονατισει απο την αναξιοπιστια και την ανικανοτητα «ορισμενων» πολιτικων.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:42 | Κώστας Παναγιωτόπουλος

    Με αποδείξεις κάλυψη, έως 60% του εισοδήματος.

    Υπολογισμός και καταβολή φόρου

    1. Εισοδήματα μετά την αφαίρεση δαπανών

    (α). Κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων

    Δεν είναι διαφορετικό το αφορολόγητο, καθώς τα περισσότερα μέλη της οικογένειας θα προσκομίσουν περισσότερες αποδείξεις εξόδων.

    Κλιμάκιο εισοδήματος (€) Φορολ. Συντελεστής % Φόρος κλιμακίου (€) Σύνολο εισοδήματος € Σύνολο φόρου €
    12.000 0 0 12.000 0
    18.000 15 2.700 30.000 2.700
    20.000 30 6.000 60.000 8.700
    40.000 40 20.000 100.000 28.700
    Άνω 100.000 45 45.000 200.000 73.700
    Άνω 200.000 50 150.000 500.000 223.700
    Άνω 500.000 60 300.000 1.000.000 523.700
    Άνω 1.000.000 70 700.000 2.000.000 1.223.700

    (β). Κλίμακα μη μισθωτών – επαγγελματιών

    Κλιμάκιο εισοδήματος (€) Φορολ. Συντελεστής % Φόρος κλιμακίου (€) Σύνολο εισοδήματος € Σύνολο φόρου €
    10.500 0 0 10.500 0
    1.500 5 75 12.000 75
    18.000 15 2.700 30.000 2.775
    20.000 30 6.000 50.000 8.775
    50.000 40 16.000 100.000 28.775
    100.000 45 45.000 200.000 73.775
    300.000 50 150.000 500.000 223.775
    500.000 60 300.000 1.000.000 523.775
    Άνω 1.000.000 70 700.000 2.000.000 1.223.775

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:27 | virgo_kara

    ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ !!! Κύριε υπουργέ,
    αναμένω και ευλπιστώ ότι ο αγώνας μας και οι προσδοκίες μας για μία δίκαιη κοινωνία θα πραγματοποιηθούν και μέσα απο το φορολογικό αυτό νομοσχέδιο. Το ισχύον σήμερα σύστημα είναι κοινωνικά άδικο και αντισυνταγματικό .Είναι άδικο στην ίδια οικογένεια να φορολογούνται τα ατομικά εισοδήματα και όχι το συνολικό οικογενειακό εισόδημα .
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Οικογένεια με δύο παιδιά .
    1η περίπτωση: ΟΙ δύο σύζυγοι μισθωτοί με εισόδημα από 15.000 ο καθένας τους , δηλαδή συνολικά 30.000 € , έχουν συνολικό αφορολόγητο 26.000, και πληρώνουν συνολικό φόρο 1.000€.
    2η περίπτωση:Ο ένας σύζυγος εργάζεται με ατομικό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 26.000 € και η σύζυγος εργαζόμενη εποχικά με ατομικό εισόδημα 4.000. Δηλαδή συνολικό οικογενειακό εισόδημα το ίδιο με την 1η περίπτωση = 30.000 €. Δυστυχώς η οικογένεια αυτή ππληρώνει φόρο 3.000 €. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ?
    Στην 2η οικογένεια τα παιδιά είναι μεγάλα , είναι φοιτητές και μάλιστα σε διαφορετικές πόλεις. Αυτή η οικογένεια των 30.000€ συντηρεί τρία σπίτια , και έχει το ίδιο αφορολόγητο με την άλλη οικογένεια που τα παιδιά της είναι μικρά και τα έχει ακόμη στο ίδιο σπίτι? Γνωρίζουμε όλοι μας ότι για να σπουδάζεις ένα παιδί μακριά από το σπίτι της οικογένειας η δαπάνη ανέρχεται από 7000-10000€. Και όμως η οικογένεια αυτή πληρώνει 3.000 € φόρο . ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ?
    ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    1.- Αυξήστε τα ποσά έκπτωσης από φροντιστήρια και ενοίκια φοιτητών. Ενώ στις αποδείξεις και συμβόλαια εμφανίζονται τα ποσά των ορίων που έχουν έκπτωση, στην πραγματικότητα τα ποσά που καταβάλλονται είναι τουλάχιστον τετραπλάσια.
    2.- Να προσδιορισθεί κατώτερο όριο εισοδήματος σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς , γιατί είναι ντροπή να εμφανίζονται με εισόδημα της τάξης των 10000-15000 € και να ζούν πλουσιοπάροχα, όταν με συνολικό οικογ.εισόδημα των 20000- 30.000€ είναι αδύνατον να ανταποκριθεί η οικογένεια με δύο παιδιά στις καθημερινές της ανάγκες.
    3.- Οι γιατροί να εκδίδουν συνταγές σε θεωρημένο από τις ΔΟΥ μπλόκ με όλα τα στοιχεία του ασθενή- πελάτη , το οποίο ταυτόχρονα θα είναι και η απόδειξη για τον προσδιορισμό των επισκέψεων. Σήμερα δίνουν συνταγές σε ένα απλό μπλοκάκι όπως αυτά της ταβέρνας.Επειδή είμαι από επαρχία σε λέω ότι η επίσκεψη σε παθολόγο,άνευ αποδείξεως, στοιχίζει 30€, σε οφθαλμίατρο, καρδιολόγο κ.λ.π. 50€ , και στη θεσσαλονίκη μία επίσκεψη σε διακεκριμένο γιατρό τουλάχιστον 100€.)
    4.- Γενικά όλοι μας θα πρέπει να φορολογηθούμε ανάλογα με τον τρόπο διαβίωσης ελέγχοντας στα σπίτια , την ακίνητη και κινητή περιουσία , τα τεκμήρια διαβίωσης και τις κατεθέσεις σε τράπεζες και μετοχές.
    5.- ΖΟΥΜΕ στην εποχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και είναι αδιανόητο να μην γίνεται διασταύρωση στοιχείων σε όλες τις δοσοληψίες.
    6.- σχετικά με τις αποδείξεις που θα συλλέξουμε: Να εκδόσετε κάρτα συναλλαγών (όπως είναι οι πιστωτικές των τραπεζών) , η οποία θα μεταφέρει την συναλλαγή μας στο ΤΑΧΙS , επιτυγχάνοντας πολλά πράγματα . Ταχύτατη ενημέρωση συναλλασομένων, διασταύρωση στοιχείων, ασφαλή είσπραξη ΦΠΑ, φόρων , απόκρυψη εισοδημάτων κ.α.
    ΤΕΛΟΣ, κύριε Υπουργέ
    προχωρήστε σύμφωνα με αυτα που οραματιζόμαστε για μιά δίκαιη κοινωνία, για μια ισχυρή οικονομία , για ανατροπές και ρίξεις με όλα αυτά που μας οδήγησαν σε αυτή την δεινή οικονομική θέση που έχουμε περιέλθει. Απομακρύνετε όλους αυτούς που μας κλέβουν και ζούν από το υστέρημά μας. Φορολογήστε και τιμωρήστε όλους αυτούς που μέχρι σήμερα κρύβουν τα εισοδήματά τους και αγνοήστε τα «κροκοδείλια δάκρυά τους» . Να είστε σίγουρος ότι όταν ο λαός νοιώσει πραγματικά την αλλαγή και διαπιστώσει την απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης, ο λαός αυτός θα στηρίζει έμπρακτα το έργο σας.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 12:20 | Κρίτων

    ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.
    Υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών όπως η δικιά μου, πάρα πολλές.
    Είτε με δυο, είτε με τρία και περισσότερα παιδιά.
    Στην δικιά μου οικογένεια εγώ και η σύζυγος μου εργαζόμαστε ως υπάλληλοι, όχι του Δημοσίου, έχουμε τρια 3 ανήλικα παιδιά, το μεγαλύτερο 6 ετων και η δουλειές μας δεν είναι κοντά στο σπίτι.
    Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε γυναίκα να μας κρατάει το μικρότερο και το μεσαίο να το πηγαίνουμε σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο διότι η ώρα που σχολάμε , στις 4μμ δεν συμβαδίζει με το ωράριο του ημερήσιου σχολείου.
    Πληρώνουμε και ένα στεγαστικό δάνειο 500ευρω το μήνα.
    Τα μηνιαία έξοδα μας χωρίς την τροφή, υπερσκελίζουν τον ένα μισθό κατα πολύ.
    Θα παρακαλούσα για να μην βρεθούμε και εμείς στο δρόμο:
    1) Να μην καταργήσετε τα επιδόματα τέκνων και πολυτέκνων.
    2) Να αυξήσετε τις ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ στην εργασία των εχόντων ανήλικα παιδιά.
    3) Να λαμβάνετε υπόψην σας στο θέμα της ακίνητης περιουσία και στην φορολογία της ότι, ποιό πολλά παιδιά = ποιό μεγάλο σπίτι.Και όχι ποιό μεγάλο σπίτι= πλήρωσε ποιό πολλή εφορία σε όλα.
    4) Να λαμβάνετε υπόψην σας ότι έξοδα αφορά τα παιδιά, δηλαδη νηπιαγωγία, δραστηριότητες κλπ.
    5) Η σύζυγος μου ΚΑΙ εγώ και πολλές άλλες γυναίκες, σε ηλικία 60 ετών θα έχουμε 3 τρια ανήλικα παιδιά. Είναι δίκαιο να εργαζόμαστε???
    Τουλάχιστον αφαιρέστε χρόνια στις γυναίκες για κάθε ανήλικο παιδί. Αυτή την τροποποίηση μπορείτε να την κάνετε.
    6) Η ημερομηνιές 1983 και 1993 ως βάσεις στα συνταξιοδοτικά είναι αντισυνταγματικές.
    Διότι αυτός που γενήθηκε στις 31/12/1982 11.59μμ με αυτόν στις 00.01πμ 1983, έχουν ίδια δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις.
    Νομοθετήστε καθαρά χωρίς παραθυράκια.
    Δίκαια και βασισμένα στην σημερινή πραγματικότητα.

  • ΕΙΜΑΙ 26 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΟ 2002 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.Η ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ.ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΞΟΟ,ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΘΥΣΙΕΣ.ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ 10 ΚΑΙ 11 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΨΗΛΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ!ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΙΞΕΤΕ ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΩΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΛΟΙΑ ΜΕ ΞΕΝΗ ΣΗΜΑΙΑ ΕΙΤΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΙΤΕ ΑΓΓΛΙΚΗ ΕΙΤΕ ΚΙΝΕΖΙΚΗ Κ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ!

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:51 | Θωμάς Λ.

    Κύριοι κυβερνώντες, έχετε την τελευταία ευκαιρία να κερδίσετε με το μέρος σας όλους τους ειλικρινείς φορολογούμενους πολίτες ανακοινώνοντας ένα ΔΙΚΑΙΟ τρόπο φορολόγησης, που θα σέβεται τον κόπο μας και τη δηλωμένη και φορολογημένη περιουσία που δημιουργούμε για τα παιδιά μας με νόμιμο τρόπο. Σε ότι με αφορά θα είχα ήδη καταθέσει προσφυγή (με ομάδα άλλων ενδιαφερόμενων) για αντισυνταγματικότητα σχετικά με το διαφορετικό αφορολόγητο όριο που ίσχυσε για τα έσοδα του 2008 (φόρος 2009) σε όσους έχουν έσοδα και από μισθώματα, αλλά και για τα θέματα χαρτοσήμου ΟΓΑ, πρόσθετου φόρου 1,5 ως 3% στα μισθώματα και προκαταβολή φόρου στα έσοδα από μισθώματα αν δεν είχατε ανοίξει αυτή τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, δημιουργώντας μας μια ελπίδα (κι όχι ψευδαίσθηση ελπίζω) ότι έχετε τη διάθεση να δείτε το θέμα της φορολόγησης φυσικών προσώπων με τρόπο δίκαιο και συνεπή, ειδικά για όσους από εμάς παραμένουμε ειλικρινείς και αγρίως φορολογούμενοι.

    Μην μας απογοητεύσετε, διότι η χώρα πράγματι βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και τυχόν άδικη νομοθέτηση υπό την πίεση των αναγκών θα οδηγήσει εμάς μεν σε μαζικές προσφυγές, το κράτος δε σε κατάρρευση εσόδων άμα τη βέβαιη δικαίωσή μας (δείτε τα ανάλογα παραδείγματα φοροεισπρακτικής λογικής των τελών κυκλοφορίας και της έκτακτης εισφοράς), με αποτέλεσμα να χαθεί δικαίως η όποια διάθεση υπομονής των κοινοτικών εταίρων μας που επίσης δικαίως εξανίστανται από τον πολιτισμό που παράγουμε ως «σύχρονη και ισχυρή Ελλάδα» (χρέη, ελλείμματα, αυθαίρετα, σκάνδαλα δίχως καμία τιμωρία, ρουσφέτια, διαφθορά δημοσίων οργανισμών, μίζες, δομημένα, καταλήστευση ταμείων, τεράστιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, κομματικοί στρατοί, κλειστές κάστες και συντεχνίες κτλ).

    Συνέπεια αυτού θα είναι (και το ξέρετε) να χαθεί παντελώς βάση των προβλεπόμενων διαδικασιών ο έλεγχος πληρωμών του δημοσίου που θα περάσει στα χέρια του επιτρόπου και να επέλθει -δικαίως κατά πως στρώσαμε- σάρρωμα στο δημόσιο (αριθμό υπαλλήλων, μισθολόγιο, συντάξεις) επί δικαίων και αδίκων, οδηγώντας σε μια κατάσταση μειωμένης εθνικής ανεξαρτησίας υπό αποκλειστικά δική σας ευθύνη καθώς εσείς αποφασίζετε στη φάση αυτή. Κατά συνέπεια νομοθετήστε δίκαια με ιδιαίτερη προσοχή στην άρση των αδικιών και με γνώμονα την ισότητα και το δικαίωμα στην νομίμως αποκτηθείσα περιουσία που το Σύνταγμα (αλλά και το κοινοτικό κεκτημένο) ρητά προστατεύει. Αν τα έσοδα που θα προϋπολογίσετε με μια τέτοια φιλοσοφία δεν αρκούν για να συντηρήσουν τους κομματικους στρατούς των διορισμένων υπαλλήλων και συμβούλων σας, τότε κάντε ανάλογες περικοπές, καθώς δεν υπάρχει λογική στην πάσση θυσία διατήριση μιας ήδη κοινώς παραδεκτής αρρωστημένης κατάστασης.

    Κύριοι, αυτό που σας ζητώ με πλήρη συναίσθηση των δεδομένων της δύσκολης συγκυρίας που διερχόμαστε είναι να κάνετε τους πολίτες πρόθυμους συμπαραστάτες σας και να μην τους αναγκάσετε να στραφούν εναντίον σας εφόσον επιλέξετε την συνέχιση της αδικίας και των φορολογικών διακρίσεων που ισχύουν μέχρι σήμερα και που σκέφτεστε να προσθέσετε (π.χ. περιουσιακές διακρίσεις μέσω εισαγωγής ΦΜΑΠ με χρέωση μάλιστα επί της εκτιμώμενης «αντικειμενικής» αξίας του κεφαλαίου κι όχι Φόρος Μεγάλης Περιουσίας για όλους επί του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων). Αύριο δεν θα υπάρξει. Οι αποφάσεις που θα λάβετε από Δευτέρα, θα καθορίσουν αν θα προχωρήσουμε όλοι μαζί με όποιες θυσίες απαιτούνται αλλά από όλους (και κυρίως όσους αποτελούν το πρόβλημα που είναι οι δαπάνες δημοσίου και η φοροδιαφυγή)και με πραγματική αίσθηση δικαίου, ή ο καθένας θα υποχρεωθεί να προστετέψει με όποιο νόμιμο μέσο μπορεί τον εαυτό του και την περιουσία του.

    Όπως σωστά δηλώσατε κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε την ευκαιρία να γράψετε ιστορία, προχωρώντας στις απαιτούμενες τομές που όλοι γνωρίζουμε ασχέτως πολιτικού κόστους. Και με το αίσθημα δικαίου που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον Έλληνα να είστε βεβαιοι ότι εφόσον το πράξετε, θα λάβετε την ανάλογη τρέχουσα αλλά και ιστορική αναγνώριση. Καθώς η ιστορία επιβραβεύει ως μεγάλους άνδρες τους δίκαιους που τολμούν κι όχι όσους επιλέγουν τα πρόσκαιρα και ευφήμερα, πόσο δε μάλλον όταν είναι και στηριγμένα στην αδικία και τις διακρίσεις.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:00 | Στελλιος

    παζαρια θα κανουμε?πρεπει να καταργησουμε το 80% του δημοσιου για να ορθοποδησει η οικονομια ολα ταλλα ειναι ασπιρινες τωρα πια δεν εχουμε την μηχανη που εκοβε τη δραχμη τωρα ειναι ευρω και τα παλια κολπα τελειωσαν.χρηματα δεν υπαρχουν και οσοι ταχουν θα τακρυψουν γιατι δεν εχουν κανενα λογο να συντηρουν ενα σπαταλο κρατος.Η αυλαια πεφτει σε λιγο και δεν πρεπει το εργο να εχει τραγικο τελος αλλα να αφηνει βασιμες ελπιδες για το μελλον,εχουμε παιδια να σκεφτουμε.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 10:39 | Δημήτριος Ιωάννου

    Να εξομοιωθούν όλες οι κλίμακες με αυτήν των μισθωτών και συναταξιούχων, αφού εκπεσθούν επιπλέον οι απολύτως ελάχιστες ανάγκες διαβιώσεως, δηλ.: Ενοίκια, Λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ,(και ίσως ΟΤΕ μέχρι κάποιου ορίου). Σήμερα μιά μέση 4μελής οικογένεια, ζει δεν ζει με 2.000€ μηνιαίως.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:48 | ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΜΕΙΩΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ 15.000-18.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΟΠΟΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΑΙ.

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 09:09 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Να μείνει όπως έχει μέχρι 100.000

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 02:37 | ΗΛΙΑΣ Π ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

    1. ΠΙΣΤΕΎΩ ὃτι ἡ αὐξανόμενη κλίμακα στή φορολογία (Δηλαδή ὃσα περοσσότερα κερδίζεις τόσο να αὐξάνει ἡ κλίμακα φορολόγησης)εἶναι ἀποτρεπτική γιά τούς ἐλεύθερους ἐπαγγελματίες στό να θέλουν να δηλώνουν ὃλα τους τα εἰσοδήματα.
    Αὐτό εἶναι ἂδικο κάι παράλογο διότι.
    1. Γιά να ἀποκτηθοῦν τα ὑψηλότερα εἰσοδήματα ὁ ΕΕ πρέπει να ἐργαστεῖ στό ὃριο τῶν σωματικῶν και πνευματικῶν του δυνάμεων, εἰς βάρος τῆς ὑγείας του, τοῦ προσωπικοῦ του χρόνου, και τῆς διάθεσης χρόνου στήν οἰκογένειά του. Δέν μπορεῖ, λοιπόν κάποιος πού ἐργάζεται με τόν τρόπο αὐτό να «τιμωρεῖται» γιά τήν ἐργατικότητα και τἰς ἐνδεχομένως ὓψηλές ἰκανότητές του, πού ἀποκτήθηκαν μετά ἀπό ἐπίπονες και ἐπίμονες προσπάθειες και σκληρή δουλειά γιά πρόοδο στήν ἐπιστήμη του και ἐξειδίκευση, και προσφέρονται με ζῆλο και εὐσυνειδησία στήν κοινωνία. Και προπάντων δέν μπορεῖ να μοιράζεται αὐτά τα χρήματα με ἓνα δαπανηρό και διεφθαρμένο δημόσιο τομέα, πού στό βωμό τῆς διατήρησης τῶν κεκτημένων του, ἒχει ἀποστραγγίξει τήν Ἑλλάδα ἀπό Κοινοτικά πλαίσια καί ἐξωτερικό δανεισμό καί τώρα φιλοδοξεῖ να ἀποστραγγίξει καί κάθε ἐργαζόμενο ΕΕ.
    2. Πιστεύω στή διαβούλευση με τίς ἐπαγγελματικές ὃμάδες, καί τήν συναινετική ἀπόφαση γιά ἓναν μοναδικο και ἑνιαῖο φορολογικό συντελεστή ἀνεξαρτήτως ὓψους εἰσοδήματος. Ἒτσι ὃσο περισσότερα κερδίζεις τόσο περισσότερο φόρο θα πληρώνεις, ἀλλά με ἀναλογικό καί δίκαιο τρόπο, ὂχι με τήν γεωμετρική κλίμακα τοῦ φόρου που φαίνεται να ἐκδικεῖται καί ἐκμεταλλεύεται τήν ἐργασία αὐτῶν πού παράγουν ΑΕΠ καί στηρίζουν τήν ἐθνική οἰκονομία. Ὃπως καί στούς ἒμμεσους φόρους. Ὃσο περισσότερο καταναλώεις τόσο περισσότερο πληρώνεις, ἀλλά με ἲδιο συντελεστή, δηλαδή ἀναλογικά, ὂχι γεωμετρικά. Ἒτσι δέ λέμε ὃτι ἐπειδή καπνίζεις 4 πακέτα τσιγάρα ὁ συντελεστής φόρου σου θα εἶναι 3πλάσιος ἀπό αὐτόν πού καπνίζει 1 πακέτο.
    3. Αὐτό πρέπει να συνοδευτεῖ ἀπό ριζικά μέτρα γιά τόν περιορισμό ὃλων τῶν κρατικῶν δαπανῶν. Δέν στηρίζουν οἱ Δημόσιοι ὑπάλληλοι και οἱ συνταξιοῦχοι με τούς φόρους τους τήν Ἐθνική οἰκονομία! Αὐτό εἶναι μεγάλη πλάνη. Ἁπλῶς τό ἲδιο τό κράτος, μέ πρόσχημα ὃτι τούς χρειάζεται ὃλους, συνεισφέρει ἐπ΄ ὀνόματί τους αὐτούς τούς φόρους. Κάποτε πρέπει ὃλοι να μπορέσουν να ἀντικρύσουν τήν ἀλήθεια τους. Καί ὁ κρατικός συνδικαλισμός εἶναι διογκωμένος καί διεφθαρμένος και μέ πολύ μεγάλο μερίδιο εὐθύνης για τήν κατάντια τοῦ δημοσίου τομέως, ἀφοῦ γιά χρόνια δροῦσαν, στά πλαίσια πολιτικῆς συναλλαγῆς, ὡς ἐκβιαστές τῶν πολιτῶν, ἀπαιτῶντας παράλογα καί ἀναντίστοιχα με τό ἰδιωτικό τομέα, προνόμια χαμηλῆς παραγωγικότητας και δομημένης διαφθορᾶς.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
    1. Ἐνιαῖος συντελεστής φορολόγησης ἀνεξαρτήτως ὓψους είσοδήματος, καί εφαρμογή τῶν ἢδη αὐστηρῶν ποινῶν σε διαπίστωση φορολογικῆς παράβασης.
    Ἒτσι ἐνισχύεται ἡ είλικρίνια καί ἡ παραγωγικότητα και περιορίζεται ἡ φοροδιαφυγή καί ἡ συρρίκνωση τοῦ ΑΕΠ με τόν στραγγαλισμό τῆς ἀγορᾶς.
    2. Περιορισμός τῶν κρατικῶν σπαταλῶν και τῆς διαφθορᾶς, ρήξη με τα συνδiκάτα του Δημοσίου τομέως και κρατικές ἐπενδύσεις μέ κέντρο τόν πολίτη ὃχι τήν προμήθεια.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

    ΗΛΙΑΣ Π ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ, eye MD
    MSc, MRCOphth. EBOD, MA, MBA (cert.)

  • 14 Ιανουαρίου 2010, 00:00 | Παναγιώτης Μιχαλάκας

    Οι προτασεις σας στη σημερινη εκτακτη κατασταση ειναι προς την σωστη κατευθυνση ομως οσους νομους και να ψηφισετε να ειστε σιγουροι οτι αυτοι θα μεινουν στα χαρτια. Το μεγαλυτερο δυστυχως προβλημα σημερα στη χωρα μας ειναι οτι δεν εφαρμοζεται κανενας απολυτως νομος παρα μονον οταν παραστει αναγκη να προσφυγει κανεις στα δικαστηρια. Ειναι το πρωτο που διαπιστωνει κανεις οταν επισκεφθει μια δυτικοευρωπαικη χωρα ή τις Η.Π.Α.
    Ο ακρατος κομματισμος και οι ρουσφετολογικες προσληψεις χωρις κανενα τυπικο η ουσιαστικο προσον ειχε σαν αποτελεσμα την διαλυση της κρατικης μηχανης και ο δημοσιος τομεας εχει μετατραπει σε ασυλο μονιμων ανευθυνων.
    Αν θελετε λοιπον να πετυχετε και να παει αυτη η δυσμοιρη χωρα ενα βημα μπροστα θα πρεπει αμεσα να παρετε τα καταλληλα μετρα ωστε να εφαρμοζονται και στην Ελλαδα οι νομοι που ψηφιζονται απ το κοινοβουλιο απο τον Προεδρο μεχρι τον τελευταιο πολιτη.
    Οσον αφορα το φορολογικο νομοσχεδιο αποψη μου ειναι οτι θα πρεπει να φορολογουνται ολοι ανεξεραιτως οι πολιτες αναλογα με τα συνολικα πραγματικα τους εισοδηματα ξεκινωντας απο χαμηλους συντελεστες στα χαμηλα εισοδηματα πανω βεβαια απο λογικο αφορολογητο, αυξανομενοι σταδιακα μεχρι 40% στα υψηλα εισοδηματα. Αυτη ειναι η πιο δικαιη και καθαρη λυση.
    Φυσικα προυποθετει την υπαρξη ευελικτου και αδιαφθορου ελεγκτικου μηχανισμου.
    Τακτικοι ελεγχοι λοιπον ,αυστηρη νομοθεσια οσον αφορα την φοροδιαφυγη και καθημερινη διαπαιδαγωγηση των πολιτων ακομα και στα σχολεια θα εχει σαν αποτελεσμα την δημιουργια συνειδησης οπως συμβαινει σε ολες τις πολιτισμενες χωρες .
    Πιστευω οτι αξιζει στην πατριδα μας καλυτερη μοιρα. Απο σας εξαρταται, κατα το πλειστον, να το αποδειξετε.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 22:20 | ΜΑΝΟΛΗΣ

    ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ 40…%.
    ΑΥΤΟΜΑΤΑ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ:
    ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 20% ΠΡΟΚΑΤΑΒΛΗΤΕΟ ΦΟΡΟ ΚΑΙ 19% ΦΠΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ 20%+ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ!!! ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ (ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΠΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΟΠΩΣ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΥΝΑΛΑΓΗ).
    ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΣΟΥ ΧΑΡΙΖΩ ΤΟ 9-19% ΦΠΑ ΚΑΙ 10-20% ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΨΩΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ (Η ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ) ΔΕΧΕΣΑΙ??
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΟ ΑΡΝΗΘΕΙ?? ΑΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΑΝΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΦΟΡΟ.
    ΑΝ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΕ ΕΕ ΑΕ Κ.Λ.Π ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΦΟΡΟΥ 20…25% ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΛΗΤΕΟ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΝΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ.
    Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΓΙΑ 20% ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΦΠΑ (9%) ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ (ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΕΣΟΔΑ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ …).
    ΑΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 29%.
    ΤΩΡΑ ΖΗΤΑ 19+20+20+ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ???
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 22:45 | Τάσος Παπαδόπουλος

    Κύριε Υπουργέ,

    Είμαι οικογενειάρχης και πατέρας 10 παιδιών. Το ισχύον φορολογικό σύστημα δεν προβλέπει αυτές τις ακραίες κατηγορίες οικογενειών με αποτέλεσμα να τις αδικεί κατάφορα και να νοιώθουμε σαν 2ας κατηγορίας πολίτες – μία σταγόνα στον ωκεανό της φορολογητέας ύλης. Οι φοροαπαλλαγές τέκνων που ισχύουν για οικογένεια με 3 παιδιά (12000) είναι σχεδόν ίδιες με μία οικογένεια με 6 παιδιά (15000 – 2πλάσιος αριθμός παιδιών) και σκανδαλιστικά χαμηλές για οικογένεια με 3πλάσιο αριθμό παιδιών (9 παιδιά – 18000).

    Μην ξεχνάτε ότι οι πολύτεκνοι ανατρέφουμε τους αυριανούς φορολογούμενους πολίτες και μόνο γι αυτό θα πρέπει να τύχουμε ανταμοιβής για την προσφορά μας.

    Δεν ζητώ όμως στο θέμα αυτό καμία ειδική φορολογική φροντίδα για τις πολύτεκνες οικογένειες όπως ορίζει το σύνταγμα. Υποστηρίζω την αναλογική αύξηση του αφορολόγητου ορίου σύμφωνα με τον παρακάτω συλλογισμό:

    Κάθε άνθρωπος για να ζήσει με τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα χρειάζεται κατ’ελάχιστο την ημέρα περίπου 11 ευρώ (2 κόστος διαμονής, 4 διατροφή, 1 ενέργεια-τηλεπ/νίες, 2 ένδυση-υπόδυση, 2 εκπαίδευση-ξ.γλώσσα-ψυχαγωγία-εκδρομές). Αν κάνετε την αναγωγή στο έτος πρόκειται για 4.000 ευρώ. Μία οικογένεια λοιπόν με 2 παιδιά θα έπρεπε να έχει αφορολόγητο 16.000 (4 μέλη), με 4 παιδιά 24.000 (6 μέλη) κ.ο.κ.

    Προτείνω λοιπόν δίκαιο και αναλογικό αφορολόγητο όριο ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

    ΥΓ: Δεν συμφωνώ με την συλλογή αποδείξεων. Θεωρώ ότι μία πολύτεκνη οικογένεια θα πρέπει να προσλάβει και λογιστή αν πρέπει να τηρεί αποδείξεις προς εκκαθάριση εφόσον έχει αναλογικά περισσότερα έξοδα.

    Τάσος Παπαδόπουλος
    Εκπαιδευτικός

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 22:41 | ΝΙΚΟΛΑΣ

    Αφορολογητο 8000ευρω για ολους χωρις δικαιολογητικα.Αφορολογητο 12000ευρω με αποδειξεις ολων των ειδων χωρις ΔΕΚΟ 4000ευρω.Αφορολογητο 15000ευρω με αποδειξεις 6000ευρω απο φορεις που διαφευγουν σε μεγαλυτερο ποσοστο.Κλιμακα 12000-15000 φορος 10% απο 15000-20000 φορος 15% απο 20000-25000 φορος 25% απο 25000-30000 φορος 27% απο 30000-35000 φορος 29% απο 35000-40000 φορος 32% απο 40000-45000 φορος 34% απο 40000-50000 φορος 35% απο 50000-60000 φορος 37% απο 60000-80000 φορος 39% απο 80000-100000 φορος 40% απο 100000 και επανω φορος 42%.Για οσους επενδυουν στην αγορα ακινητων σε συγκεγκριμενες περιοχες της Ελλαδας για αγορα α η β κατοικιας πλην αστικων κεντρων και δει σε αγροτικες η παραμεθοριες περιοχες θα εχουν μειωση συντελεστη φορου κατα 10 ποσοστιαιες μοναδες.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:23 | ΔΑΝΑΗ ΣΗΜΑΝ

    Πιστεύω πως θα έπρεπε η κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων να έχει πιο πολλές υποδιαιρέσεις. Άλλο να έχεις εισόδημα €18.001 και άλλο €44.999 (σ’ αυτήν την κατηγορία πέφτουμε εμείς). Γιατί να υπάρχει ένας (σχετικά ψηλός) συντελεστής φορολόγησης για τόσο μεγάλο φάσμα εισοδημάτων; Ας κυμαίνεται από 15% – 20% – 25% – 30% και 35% σε κάποια αναλόγια εισοδήματος.
    Ευχαριστώ που μας ακούτε, ή τουλάχιστον ότι κάνετε μια προσπάθεια να φανεί ότι μας ακούτε.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:21 | Χ-Στέφανος Κ.

    Αξιότιμε κε.Υπουργέ, προτείνω:
    – Την άμεση πλήρη διασύνδεση του Α.Φ.Μ. με τον ΑΜΚΑ και αξιοποίηση απο την Γ.Γ.Π.Σ. των διασταυρούμενων στοιχείων, με μελλοντική χρήση απο τους πολίτες μόνο του ενός σε οποιαδήποτε συναλλαγή σε δημόσιο ή/και ασφαλιστικό φορέα. Πρέπει επίτελους να δημιουργηθεί μια κοινή βάση δεδομένων για κάθε χρήση, σε κάθε δημόσια υπηρεσία και οχι οι χιλιάδες διαφορετικές βάσεις δεδομένων ανα υπηρεσία και διαδικασία που υπάρχουν σήμερα και στην ουσία αποτρέπουν την ουσιαστική διασταύρωση στοιχείων και ελέγχου των δηλωθέντων απο τους πολίτες στοιχείων.
    – Την απόδοση & χρήση του θεσμού του ΑΜΚΑ και σε όλες τις επιχειρήσεις.
    – Η είσπραξη οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία να περάσει στις Δ.Ο.Υ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 18:53 | Μαίρη Πιπεράκη

    Συμφωνώ αλλά με την προϋπόθεση να υπάρχει κρατικός μηχανισμός που θα αποκαλύπτει και φορολογεί τους φοροφυγάδες.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 16:53 | γιωργος

    Ειναι αντισυνταγματικο να φορολογουνται οι πολιτες με διαφορετικο τροπο οπως και ακρως ρατσιστικο! Πχ1)ενα ζευγαρι συνταξιουχων τραπεζης (ο ενας διευθυντης) δηλωνει 55.000 ευρω ετησιο εισοδημα.Πληρωνει φορο 3.500 ευρω. Πχ2)Ζευγαρι παντρεμενο με 2 παιδια.Η γυναικα ιδιωτικη υπαλληλος ο ανδρας ελευθερος επαγγελματιας δηλωνουν εισοδημα 55000 ευρω.Πληρωνουν φορο 4.000 ευρω.Πχ3)Εργενης με εισοδημα μονο απο ακινητα δηλωνει εισοδημα 55.000 ευρω.Πληρωνει φορο 14.000 ευρω.Το συμπερασμα ειναι πως ενας ανυπαντρος ιδιοκτητης ακινητων που ζει απ’αυτα πρεπει να τιμωρειται σκληρα!Αν κανετε την αφαιρεση στα ζευγαρια μενουν πιο πολλα χρηματα!

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 15:01 | Σ.Β.

    Τα κλιμάκια των μισθωτών-συνταξιούχων πρέπει να είναι περισσότερα. Ετήσιο εισόδημα 12.000€ δε φτάνει για να ζήσει κανείς ακόμα και αν έχει δικό του σπίτι. Αντιστοιχεί σε 32,8€ την ημέρα. Το ελάχιστο αφορολόγητο εισόδημα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18.250€ (50€ / ημέρα). Προτεινόμενος πίνακας:

    Εισόδημα %

    0 – 18.000€ 0
    18.001 – 25.000€ 10
    25.001 – 35.000€ 15
    35.001 – 50.000€ 25
    50.001 – 70.000€ 35
    70.001 45

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 14:35 | giorgos.k

    ΚΥΡΙΟΙ
    ΟΣΟ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ «Η ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ»ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΕΣ ΔΥΟ ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΧΑΙΡΙ.ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ.ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ.
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΣΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!
    ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ «ΚΛΕΙΝΟΥ ΑΣΤΕΩΣ» ΚΟΠΤΕΣΘΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΟΜΠΙΝΕΣ!
    ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΜΙΛΗΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:05 | Δροσίτης Ιωάννης

    Γιατί τα εκκαθαριστικά των πληρωμών μας δεν αποστέλλονται ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην εφορία, αλλά τα παίρνουμε εμείς οι ίδιοι;

    Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε να συντάσσεται η δήλωσή μας αυτόματα, να γίνονται διασταυρώσεις και να ελέγχεται οι αμοιβές όλων.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 11:37 | MP

    καλα κανετε και μαζευετε φορους
    ΟΜΩΣ
    φροντιστε παραλληλα και το «μαγαζι να πουλαει καλο πραγμα» ωστε ο φορολογουμενος πολιτης να ειναι ικανοποιημενος και να λεει «χαλαλι τα λεφτα που πληρωνω» και οχι να κοιταει «πως θα τη κοπανησει».
    Εξ αλλου οπως γνωριζετε σημερα τα περισσοτερα προιοντα και υπηρεσιες παρεχονται με «εγγυηση επιστροφης χρηματων στη περιπτωση που δεν μεινατε ικανοποιημενοι»

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 10:55 | ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ 19% ΦΠΑ + 40% ΦΟΡΟ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ:

    ΤΟΝ ΦΠΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ.

    ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ.

    ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ. ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

    ΕΦΟΣΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, Η ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΚΛΟΠΗ ΚΑΙ ΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ.

    ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΣΤΟΝ ΦΠΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΧΡΕΩΣΗ. ΤΟΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΦΠΑ.

    ΑΥΤΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΦΥΛΛΑΔΙΟ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 09:42 | Πολίτης Πάνος

    Το αφορολόγητο για τα παιδιά είναι άδικο. Ολα τα παιδιά είναι τα ίδια και βαρύνουν το ίδιο. Δεν είναι δυνατόν το πρώτο να έχει αφορολόγητο 1000 ευρώ, το δεύτερο 2000 και το τρίτο 10000. Πρέπει και το δεύτερο να πριμοδοτηθεί γιατί τελικά οι Ελληνες δεν θα κάνουν ούτε δύο παιδιά με την σημρινή οικονομική κρίση. Προτείνω αφορολόγητο για το πρώτο 3000 ευρώ , για το δεύτερο 6000 και για το τρίτο 10000 ευρώ. Για κάθε παιδί πάνω απο το τρίτο 2000.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 08:21 | dimitris

    ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΞΑΓΓΙΛΑΤΕ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΤΩΣΟΥΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΑ ΤΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ . ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ? ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΓΕΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΝΟΤΕΒΟΟΚ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΙΣΟΣ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΑ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΕ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΙΡΙΑ . ΓΙΑΤΙ ? ΟΛΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ , ΚΑ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΤΩΒΡΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΔΟΥΛΕΒΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ .ΠΡΟΤΑΣΗ? ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΡΑΤΗ Π.Χ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ? ΑΠΟΔΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.

  • 13 Ιανουαρίου 2010, 00:56 | Σπυρος Δ. Τραυλος

    Εστω οικογενειακο φορολογητεο εισοδημα μισθωτων η συνταξιουχων 30000Ε.
    Εαν σ’αυτο συνεισφερουν και τα δυο μελη της οικογενειας, εχουν
    αφορολογητο 24000Ε.
    Εαν το ιδιο εισοδημα πραγματοποιειται μονον απο το ενα μελος, το
    αφορολογητο ειναι μονον 12000Ε.
    Ομως και στις δυο περιπτωσεις οι οικογενειακες αναγκες ειναι ιδιες.
    Σιγουρα θα υπαρχει τροπος δικαιοτερης αντιμετωπισης.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:37 | Φ. ΖΩΡΖΟΥ

    Η κλίμακα της φορολογίας των μισθωτών- συνταξιούχων παρουσιάζει μεγάλα ανοίγματα.
    Να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής για όλες τις κατηγορίες εισοδήματος με ενιαίο αφορολόγητο π.χ. € 10.000 και με φορολογικούς συντελεστές που θα κλιμακώνονται ανά 10% για κάθε επιπλέον € 10.000, ήτοι:
    Σύνολο εισοδήματος
    €10.001-€ 20000 10%
    +€10.000 20%
    +€10.000 30%
    +€10.000 και άνω 40%

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 22:26 | alfa

    Να υπάρχουν μικροί κλιμακωτοί συντελεστές από 12000 ,15000,20000,25000.
    Από 25000 νά μεγαλώνουν οι συντελεστες αρκετά.Από 15000 και κάτω πρέπει
    να είναι εξαιρετικά χαμηλοί.