1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:10 | Petros Pelagitis

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κεντρική της Τράπεζα ζητάνε από την Ελλάδα θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συντελεσμένη χρεοκοπία της χώρας. Οι επαγγελματίες της πολιτικής και η πλειονότητα των μέσων «πληροφόρησης» καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει η λέξη «θεσμικές». Εξαγγέλλουν, συνομολογούν, μηχανεύονται αλλαγές επιδερμικές, περιστασιακές, που αφορούν εισπρακτικές κυρίως μεθοδεύσεις, όχι τη λειτουργία των θεσμών.

    Οσοι πολίτες διασώζουν ακόμη στοιχειώδη ορθολογισμό καταλαβαίνουν ό, τι και οι αρμόδιοι των Βρυξελλών: Πώς η οικονομία μιας χώρας είναι συνάρτηση της παραγωγικότητάς της και όχι των δανείων που συνάπτει. Ο πλούτος παράγεται, δεν χαρίζεται, είναι πάντοτε προϊόν εργασίας. Για να μετασχηματιστεί η εργασία σε πλούτο, πρέπει να λειτουργεί αγορά. Η απλοϊκή, αλλά πανανθρώπινα βεβαιωμένη λογική λέει πως, όσο λιγότερο εργάζονται οι άνθρωποι τόσο λιγότερα παράγουν και τόσο φτωχότεροι γίνονται. Η πείρα από τις σχέσεις κάθε Ελληνα πολίτη με το δημόσιο οδηγεί σε διαπίστωση στατιστικά μη ελεγμένη, αλλά καθολικά βεβαιωμένη: Οτι, οποιαδήποτε μέρα σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, το ένα τρίτο περίπου της υπαλληλίας απουσιάζει «νομίμως»: Κάνει χρήση κάποιου υπόλοιπου «κανονικής» άδειας ή έχει πάρει άδεια ειδική μιας ή δύο ημερών με συνεννόηση ενδο-συναδελφική ή απουσιάζει για λόγους ασθένειας που θα δικαιολογηθεί εκ των υστέρων ή, τέλος πάντων, «κάτι του έτυχε» και «θα καθυστερήσει».

    Ασφαλώς υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες όπου οι υπάλληλοι εργάζονται εντατικά και άλλες όπου οι υπάλληλοι είναι προκλητικά αργόμισθοι, ίσως και δίχως αντικείμενο απασχόλησης, αναιδέστατα νωχελικοί ή αδιάφοροι. Αποκλείεται ωστόσο θεσμικά η μετακίνηση υπαλλήλων από υπηρεσίες με αργόσχολο πλεόνασμα προσωπικού σε άλλες με ελλείμματα προσωπικού. Εχουν κατορθώσει τον αποκλεισμό οι δυνάστες του κράτους και της κοινωνίας συνδικαλιστές.

    Πάμπολλες οι περιπτώσεις μισθοδοτούμενης από το κράτος αργοσχολίας: Μόνιμο προσωπικό «τεχνικών» σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο (μαραγκών, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, ελαιοχρωματιστών). Κάθε πρωί «χτυπάνε κάρτα» και αμέσως απέρχονται στις ιδιωτικές τους δουλειές. Προσθέστε και τους «συνοδούς ασανσέρ», προγραμματικά παρασιτικούς στα δημόσια νοσοκομεία. Τις δεκάδες «κηπουρών» ή «φυλάκων» σε μικροσκοπικά επαρχιακά μουσεία. Το ατέλειωτο πλήθος «αποσπασμένων» από περιφερειακές υπηρεσίες στους διαδρόμους των υπουργείων της Αθήνας.

    Για την απλή λογική του απροκατάληπτου και μη συμβιβασμένου με την ψυχανωμαλία πολίτη, θεσμικές αλλαγές για τη σωτηρία της χρεοκοπημένης οικονομίας σημαίνει: Μηχανισμούς ελέγχου της παραγωγικότητας κάθε μισθοδοτούμενου από τον κρατικό κορβανά και άμεση απόλυση των παρασίτων. Επιτέλους, ας μετατεθούν οι αργόσχολοι στο Ταμείο Ανεργίας, προκειμένου να εξαρθρωθεί η κατεστημένη νοοτροπία ταύτισης του δημόσιου υπαλλήλου με τον δωρεάν σιτιζόμενο από το κράτος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:04 | Christos Akritidis

    Θέλω να διευκρινίσω.
    Όταν το όριο διαβίωσης είναι 1000 (χίλια ευρώ) με την κλίμακα 30% ως βάση φορολογίας, για κάθε σεντ και μορφή εισοδήματος, τότε το καθαρό είναι 700 ευρώ οπότε αυτός ο φορολογούμενος δικαιούται διάφορα επιδόματα ώστε να φτάσει το όριο των χιλίων ευρώ.
    Οι φόροι με την κλίμακα που ανέφερα λίγο πριν, βλέπε art. Ch Akritidis 23-12-2009 ώρα 6.30 μμ,
    30% φορολογία για όλους ως βάση, όλα τα εισοδήματα φορολογητέα, εκπίπτουν προσδιορισμένα έξοδα, 40% για τα εισοδήματα από 70 έως 100 χιλ ευρώ, 75% για άνω 100 των χιλ ευρώ. Είναι δίκαια φορολόγηση που, κατά την γνώμη μου θα αποφέρει πολλά περισσότερα έσοδα στο κράτος για να εκπληρώσει, αντεπεξέλθει στο ζητούμενο.
    Δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:37 | Αντώνης Δημητριάδης

    Κατ’ αρχήν μπράβο γενικά για το opengov.
    Πιστεύω ότι χρειάζονται διαφορεικοί συντελεστές, με έναν μικρό(5%-10%) για τα εισοδήματα από 12000€ έως 20000€ και αυξανόμενοι για μεγαλύτερα εισοδήματα. Επίσης να καταργηθούν τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα. Για το θέμα των αποδείξεων σωστό είναι να υπάρχει κίνητρο για την συλλογή τους διότι δυστυχώς δεν έχει εμπεδωθεί στους Έλληνες η χρησιμότητα της. Αν δεν πάρω απόδειξη από έναν επαγγελματία χάνω εγώ την απαλλαγή, χάνειτο κράτος έσοδα και τα παίρνει ξανά από μένα αυξάνοντας τους έμμεσους φόρους και ο επαγγελματίας κάνει το κορόιδο και γλεντά με τα 4Χ4 κλπ. Άρα λοιπόν και στον πιθανό εκβιασμό του για παραπάνω χρέωση, έστω κι αν αυτή υπερβαίνει την φοροαπαλλαγή μου δεν πρέπει να υποκύψω διότι θα χάσω πρόσκαιρα ένα ποσό αλλά θα κερδίσω μακροπρόθεσμα με την ομαλοποίηση του συστήματος.Επίσης ας κάνουμε και ‘ αυτή τηνπερίπτωση έρευνα αγοράς. Που ξέρετε;; μπορεί σιγά σιγά να βρίσκονται σωστοί επαγγελματίες γιατί το να έχεις σταθερή ροή παροχής εργασίας είναι το βασικό για αυτούς.
    Κάποτε θα μάθουμε να είμαστε μέλη του ίδιου κοινωνικού συνόλου, το οποίο πέπει να σκέπτεται όλα τα μέλη του.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:32 | StaMiKous

    Είμαι μισθωτός και πληρώνω ήδη παρά πολλά. Κάθε χρόνο η αγοραστική μου δύναμη μειώνεται δραματικά από το κόστος ζωής και την εφορία που μεγαλώνει. Έχω τρία παιδιά απόφοιτους Πανεπιστημίων και μεταπτυχιακών, τα δύο είναι άνεργα και τα συντηρώ εγώ αφού δουλειά δεν βρίσκουν. Παρόλα αυτά η φορολογία μου έχει αυξηθεί επειδή έχουν τελειώσει τις σπουδές τους κι έτσι η απαλλαγή για τρίτεκνους έχει απολεσθεί. Ούτε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δίνει ο ασφαλιστικός μου φορέας δεν έχουν κι έτσι είναι ανασφάλιστα. Αυτό είναι δικαιοσύνη; Οποιαδήποτε μεταβολή του αφορολογήτου ορίου θα είναι ληστρική και πέρα για πέρα άδικη. Θα πρέπει εφόσον συντηρούμε ανέργους να εκπίπτουμε από την εφορία κι όχι να επιβαρυνόμαστε. Αν θέλετε αποδείξεις δώστε μας κίνητρα για περαιτέρω μείωση για να μαζέψουμε τις αποδείξεις αλλά να έχουμε κι εμείς κάποιο κέρδος.
    Ευχαριστώ πολύ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:45 | Dreamdaylost

    Κανένα αφορολόγητο!

    Γραφειοκρατεία προσθέτει και τίποτα άλλο.

    Τι να σου πει κάποιος πέρνεις 950 ΕΥΡΩ μισθό αντί για 1 000 ΕΥΡΩ τι να σου πει αφορολόγητο 12 000 ΕΥΡΩ το ίδιο και το αυτό είναι.

    Αν ένας άνθρωπος δεν τα βγάζει με 950 ΕΥΡΩ τότε δεν θα τον σώσουν τα 50 ΕΥΡΩ άλλες μορφές βοήθειας πρέπει να παρέχει το κράτος.

    Γραφειοκρατεία είναι καταργήστε το!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:45 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

    Θα σας κουράσω επανερχόμενος με ένα νέο σχόλιο. Δεν είναι μόνο το φορολογικό νομοσχέδιο που θ’αποκαταστήσει την δικαιοσύνη στην φορολόγηση των πολιτών. Προέχει η άμεση δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για τήν πάταξη της φοροδιαφυγής. Όλοι εμείς οι μισθωτοί, αισθανόμαστε υποζύγια του κρατικού κορβανά, αφού, ενώ περνάμε δύσκολα οικονομικά, πληρώνουμε περισσότερους φόρους από γιατρούς, δικηγόρους, εμπόρους, βιοτέχντες, βιομηχάνους, τούς οποίους, η χαλαρότητα των ελέγχων, έχει οδηγήσει σε προκλητική φοροδιαφυγή. Αποτέλεσμα της προκλητικής καί ανέλεγκτης φοροδιαφυγής είναι, παρά το γεγονός ότι αποκλείσατε από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τις παραπάνω τάξεις, να το πάρουν χιλιάδες μή δικαιούμενοι. Στελέχη του υπουργείου σας διαβάζω πως εξεπλάγησαν από το μέγεθος της φοροδιαφυγής στον χώρο των μισθωτών, όταν διαπίστωσαν ότι, ιδιοκτήτης βίλας 300 τ.μ. με πισίνα, έλαβε το επίδομα. Να μήν εκπλήττονται τα στελέχη σας κύριε υπουργέ. Χιλιάδες συνταξιούχοι που ασκούσαν τα παραπάνω επαγγέλματα καί έκαναν τεράστιες περιουσίες φοροδιαφεύγοντας καί φοροκλέπτοντας για 10ετίες, εμφανίζονται σήμερα ως κακόμοιροι μικροσυνταξιούχοι, πλήν όμως, κατέχουν τεράστια περιουσία καί οι περισσότεροι καί πολύ μεγάλες καταθέσεις. Σιγά μή συντηρεί την βίλα του από τήν σύνταξη ο βοηθηματούχος της αλληλεγγύης.
    Καθημερινά εξ’άλλου, με χλευάζει φίλος συνταξιούχος, ιδιοκτήτης 3 κατοικιών των 120 τ.μ., πού έλαβε το επίδομα, καί με ευχαριστεί ειρωνικά που ψήφισα ΠΑΣΟΚ καί έλαβε το βοήθημα. Για να κατευναστεί η οργή του λαού, γιατί πολλά τέτοια έγιναν γνωστά, επιβάλλεται, καί πρίν δώσετε την β’ δόση του επιδόματος, να επανελέγξετε τούς δικαιούχους αντιπαραβάλλοντας το Ε9. Τουλάχιστον να μας ξεφύγουν μόνο οι μεγαλοκαταθέτες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:36 | Maria Kalouta

    Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μοιραίο στη νεώτερη ιστορία του Ελληνισμού κόμμα. Εισήγαγε τον λαϊκισμό στην πολιτική, και μάλιστα σε στιγμή κρίσιμη, ίσως την κρισιμότερη για το μέλλον των Ελλήνων: Οταν η Ελλάδα, ενάντια σε κάθε λογική, γινόταν δεκτή στον εταιρισμό των ισχυρότερων τότε της Ευρώπης κρατών.

    Λαϊκισμό λέμε την αλλοτρίωση της πολιτικής σε ψηφοθηρικό εκμαυλισμό των πολιτών, σε κατά προτεραιότητα προσπάθεια να κολακευτούν οι ενστικτώδεις ενορμήσεις του ανθρώπου, ο πρωτογονισμός της ιδιοτέλειας. Το ΠΑΣΟΚ θεσμοποίησε και εξιδανίκευσε αυτό τον παλιμβαρβαρισμό, την καταναλωτική απληστία και τον αμοραλισμό ως αποκλειστικό στόχο της ανθρώπινης ύπαρξης και συνύπαρξης: Ισοπέδωσε κάθε αξιοκρατική ιεραρχία, κάθε διάκριση του ικανού από τον ανίκανο, του εργατικού από τον ράθυμο, του τίμιου από τον φαύλο. Κατάργησε κάθε κριτήριο ποιότητας, κάθε έλεγχο της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, αποσάθρωσε τη λειτουργία του κράτους, απαξίωσε τον μόχθο της δημιουργίας, καταδίκασε την ελληνική κοινωνία σε αποκλεισμό από τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο. Δεν ήταν κόμμα, ήταν λοιμική.

    Λοιμική σημαίνει τη ραγδαία και απροσμάχητη εξάπλωση της βλάβης ή του νοσήματος. Ο εκπασοκισμός του σύνολου ελλαδικού πολιτικού συστήματος ήταν ταχύτατος και εντυπωσιακός: Τα κόμματα της δήθεν Αριστεράς, στερημένα τον μπούσουλα της σοβιετικής πατρωνίας και με ανήκεστο τον ευνουχισμό της σκέψης και της φιλοπατρίας, έσπευσαν να πλειοδοτήσουν σε πρωτογονισμό: Επένδυσαν ψηφοθηρικά στον γκανγκστερικό λαϊκισμό που εκβιάζει τους πάντες δήθεν εξ ονόματος πολλών (αόριστα των «εργαζομένων»!) προκειμένου να ευνοήσουν τους καριερίστες της αυλής τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:39 | Dionisis Vasilopoulos

    1.Οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην έχουν αφορολόγητο. Μέχρι τα 10.500 να υπάρχει φόρος 5%
    2.Το αφορολόγητο για κάθε παιδί να είναι 2.000

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:43 | ΚΟΥΣΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί να σας πάρουν οι φοροφυγάδες στα σοβαρά
    Δεν μπορέσατε ποτέ να τους πιάσετε , και το ποιο σίγουρο είναι ότι και πάλι δεν θα τους πιάσετε , όχι γιατί δεν μπορείτε , αλλά γιατί δεν θέλετε , γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση , γιατί τα πρόβατα εργαζόμενοι , δημόσιοι υπάλληλοι , συνταξιούχοι είναι τα εύκολα θύματα , εάν ακριβύνει η βενζίνη κύριε Παπακωνσταντινου αυτός που θα πληγεί είναι ο μισθωτός και ο συνταξιούχος , οι άλλοι απλά θα κλέβουν περισσότερα και δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα , όπως καταλαβαίνετε τις αυξήσεις σας θα τις πληρώσουν ξανά τα πρόβατα ,
    Το πρόβλημα είναι τι γίνετε με τους φοροφυγάδες , όταν κάποιος πιάνετε να φόρο κλέβει τι γίνετε , πάει δικαστικά 6-7 χρόνια και μετά , δεν πληρώνει ούτε ένα εύρο γιατί έχει ένα παρά πολύ καλό δικηγόρο , αφού αυτός έχει το χρήμα κάνει αυτό που θέλει , αλλά τα πρόβατα όλα αυτά τα χρόνια έχουν πλήρωση για όλους αυτούς .
    Μήπως ήρθε η ώρα για να αλλάξει το σύστημα για τους φόρο φυγάδες , και να γίνει ποιο σοβαρό , να αρχίσουν να φοβόνται για τις περιούσιες που έφτιαξαν με τα κλεμμένα , και να σταματήσετε να τους χαϊδεύεται , κατάσχεση περιούσιας και μεγάλες ποινές φυλακίσεις , δεν είναι ώρα να ρίξετε και καμία μάτια στο αμερικανικό σύστημα , ο Ελ Καπονε φυλακίσθηκε και εκτελέσθηκε για φοροδιαφύγει Κύριε Παπακονσταντινου , εδώ τους χαϊδεύεται και βάζετε εμάς τα πρόβατα να πληρώνουμε , ξέρετε έχω βαρεθεί να είμαι πρόβατο .
    Μπορεί να είμαι ένας άθλιος απόστρατος αξιωματικός που δεν πρόσφερα ποτέ τίποτα στην οικονομία της πατρίδας , αλλά η σύνταξη που περνώ είναι ότι ορίζει ο νόμος ,
    Και πιστεύω ότι ο φόρος εισοδήματος που πληρώνω το χρόνο 6.5000 εύρο , με κατατάσσει στην κατηγορία των εφοπλιστών , αφοι οι άμοιροι γιατροί του Κολωνακίου περνούν και επιστροφές , και τόσοι άλλη κλάδοι καταπατώντας το άρθρο 4 του συντάγματος .
    Κύριε Υπουργέ ο Φόβος φυλάει τα έρημα ? εκτός εάν και εσείς έχετε σκοπό να ακολουθήσετε την πολιτική της Ν.Δ , που άνοιξε τα φτερά τις και προφύλαξε τα παιδία τις . και βέβαια στην πυρά και ο υδραυλικός , και ο ηλεκτρολόγος , αλλά τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες της ελληνικής οικονομίας πως θα τους πιάσετε που όλοι τους γνωρίζουμε αλλά κανένας δεν τους ακουμπάει .
    Και βέβαια οποίος δημόσιος υπάλληλος πιάνετε να τα παίρνει , φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες μαζί με αυτόν που του τα πρόσφερε γιατί και οι δυο είναι ένοχοι .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:59 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ε. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Είμαι μισθωτός και υποβάλλω κάθε χρόνο τη φορολογική μου δήλωση, ενδεικτικά δε σας αναφέρω ότι για το οικονομικό έτος 2009 (εισόδημα έτους 2008) κατέβαλα εκτός από το φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά ενώ δεν άσκησα προσφυγή στο δικαστήριο για την ακύρωση της.
    Η άποψη μου είναι ότι η φορολογική κλίμακα όπως αυτή ισχύει σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Ε πρέπει να παραμείνει ώς έχει για τα επόμενα 3 χρόνια ενώ θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι άλλες διατάξεις που προβλέπουν τον ειδικό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων φυσικών προσώπων (κατάργηση απαλλαγών από το φόρο επιδομάτων κλπ)
    Η κλίμακα αυτή, ώς έχει, να ισχύσει και για τους μη μισθωτούς για λόγους ίσης μεταχείρισης των Ελλήνων πολιτών.
    Η είσπραξη όλων των βεβαιωμένων φορολογικών χρεών είναι πρωταρχικό ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΟΤΗΣ

    ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΟΣΑ ΔΙΑΡΡΕΟΥΝ ΟΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΙΑ Φ.ΚΛΙΜΑΚΑ 20%ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΙΤΟΥ ΠΟΣΟΥ(ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ),ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ,ΑΦΟΥ ΜΠΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ,ΣΕ:ΤΑΧΙ,ΛΑ’Ι’ΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ,ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ(ΑΠ’ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΕΣ)ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ,ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΕΣ(ΠΑΝΥΓΗΡΤΖΙΔΕΣ)ΝΑ ΚΤΥΠΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ(Π.Χ. ΟΙ ΕΓΧΡΩΜΟΙ,ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΛΠ).ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ,ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΦΠΑ, Ή ΕΧΕΙ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ, ΝΑ ΤΟΥ ΑΣΚΗΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ.ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ,ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

  • Θεωρώ ότι η προοδευτική κλίμακα αποτελεί 1) κίνητρο για την φοροδιαφυγή και 2) κίνητρο για την τεμπελιά. Θα ήταν προτιμότερο να θεσπιστεί ένας ενιαίος φορολογικό συντελεστής π.χ 25% (μαζί και με αφορολόγητο όριο).

    Άμα μπω στη κλίμακα του 40% η 45% και γνωρίζω ότι για το κάθε ευρώ που βγάζω η εφορία θα μου πάρει το 40 η τα 45 λεπτά τότε θα δίνεται κίνητρο στον φορολογούμενο με κάθε τρόπο να αποφύγει να πληρώσει το φόρο. Έτσι πολλοί επιλέγουν να μην δηλώσουν το εισόδημα ή να δηλώσουν μειωμένο εισόδημα.

    Το χειρότερο όμως είναι ότι πρόκειται για ένα αντιπαραγωγικό μέτρο. Τιμωρεί όσους επιλέγουν να δουλέψουν παραπάνω. Για παράδειγμα ένας μισθωτός θέλει να κάνει δεύτερη βραδινή δουλεία για να συμπληρώσει το εισόδημα του – ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θέλει να αναλάβει παραπάνω δουλειές. Για πιο λόγο ο δικηγόρος, ο λογιστής, ο αρχιτέκτονας να ξενυχτάει στο γραφείο του όταν ξέρει ότι ο κόπος του θα φορολογείται με 45%; Τιμωρούμε την παραγωγική τάξη – Είναι αυτοί οι άνθρωποι που ταΐζουν τους υπολοίπους, είναι οι άνθρωποι που δημιουργούν πλούτο και ευημερία ώστε να μπορούν κάποιοι άλλοι να παίρνουν σύνταξη στα 45 τους.

    Ζούμε σε μία χώρα όπου η φιλοδοξία του κάθε νέου είναι να «βολευτεί» σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Οι παραγωγικοί άνθρωποι γίνονται όλο και λιγότεροι. Πρέπει να τους δώσουμε κίνητρο – δεν πρέπει να τους τιμωρούμε.

    Θεσπίζοντας ενιαίο συντελεστή διευρύνεται και η φορολογική βάση – και έτσι υπάρχουν έσοδα από άλλες πηγές όπως π.χ το ΦΠΑ

  • ΓON.IΣ
    Σύλλογος για την γονεϊκή ισότητα και τα δικαιώματα του παιδιού
    Αιόλου 102, 105 64 Αθήνα (μετρό Ομόνοια)
    τηλ. 210 3251850
    http://www.goneas.gr,

    Σας θέτω ένα θέμα το οποίο είχαμε και παλαιότερα θίξει στον πρωην υφυπουργο Οικονομικων κ.ΜΠΕΖΑ όσον αφορα τη μη έκπτωσης της διατροφης που πληρωνει ο γονέας, που δεν έχει την επιμελεια των παιδιων, από το φορολογητεο εισόδημα.

    Πρόκειται για νομοθετημένη αδικία / ανεπίτρεπτη διάκριση που συντελείται με κριτήριο το φύλο και την οικογενειακή κατάσταση και σαν τέτοια είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, το σύνταγμα και τους νόμους.

    Ως ζήτημα αφορά κυρίως τους πατέρες παιδιών (διαζευγμένους / εκτός γάμου) γιατί αυτοί κατά κανόνα δεν έχουν την επιμέλεια.

    Αυτοί λοιπόν, ενώ καταβάλλουν τη διατροφή που ορίζουν οι δικαστικές αποφάσεις, δεν έχουν την αντίστοιχη φοροαπαλλαγή.
    Γιατί; Είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες και άνθρωποι; Γι’ αυτούς δεν ισχύει η αρχή της ισότητας;

    Επιπλέον δεν έχουν καμιά οικονομική διευκόλυνση (επίδομα – ωφέλημα) από αυτές που έχει ο μη διαζευγμένος πατέρας. Αντίθετα, όλα αυτά τα ωφελείται αποκλειστικά η έχουσα κατά 98%! επιμέλεια των παιδιών μητέρα!

    Είναι αντισυνταγματικό να μην έχουν οι καταβάλλοντες διατροφή πατεράδες και την ανάλογη φοροαπαλλαγή κάτι που ορίζει η στοιχειώδης λογική και ο συνταγματικός νομοθέτης, και να καταδικάζονται κατά αυτό τον τρόπο σε δια βίου οικονομική ανέχεια και συνεπώς να επέρχεται η προσωπική τους καταστροφή, δεδομένης και της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας!!!.
    Είναι αντισυνταγματικό να μην έχουν οι καταβάλλοντες διατροφή πατεράδες στοιχειώδη οικονομικά δικαιώματα (πχ. Στεγαστικό δάνειο με συνυπολογισμό των παιδιών μου, κλπ).
    Όλες οι απαράδεκτες διακρίσεις είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. Κατά την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιβάλλεται η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην επιδοματική και φορολογική πολιτική του Κράτους.

    Καταδικάζονται συνεπώς σε οικονομική εξαθλίωση και επομένως γενική εξαφάνιση. Η συνταγματική ισότητα, φορολογική ισομέρεια, τα ίσα δικαιώματα παράλληλα με τις υποχρεώσεις, η απάλειψη των διακρίσεων, όπως προβλέπονται από το Ελληνικό σύνταγμα, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο κλπ, εξουδετερώνονται πλήρως!

    κ. Υπουργέ
    Ως σύλλογος που προασπίζεται την γονεϊκή ισότητα, έχων πάνω από 3.000 μέλη στο Νομό Αττικής, φρονούμε ότι η λύση πρωτογενώς είναι απλή και άνευ επιβαρύνσεως για τον κρατικό προϋπολογισμό.

    (1) Με διασταύρωση των Α.Φ.Μ. των διαζευγμένων να γίνεται αναλογικός επιμερισμός του αφορολογήτου ορίου και των εξόδων των παιδιών που αναγράφονται σε ειδικούς κωδικούς στο Ε1.
    Επιπλέον, αναλόγως των παιδιών, να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι ο πατέρας, βάσει του νόμου, επιβαρύνεται με το 60% της διατροφής, εφόσον και οι δυο γονείς είναι εργαζόμενοι. Ακόμα, ότι η δικαστικώς οριζόμενη διατροφή, περιλαμβάνει άπαντα τα έξοδα των παιδιών.

    (2) Εναλλακτικά, να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του πατέρα, η διατροφή καθώς και τα δικαστικά έξοδα. (Ο πατέρας κάθε δύο χρόνια σύρεται στα δικαστήρια μέχρι πέντε φορές -με τις αναβολές- μέχρι το βαθμό του εφετείου ή έξι αν φθάσουμε στον Άρειο Πάγο. Καταβάλλει δε και μέρος δικαστικών εξόδων της πρώην συζύγου).

    Εκτιμούμε ότι ήταν ατυχής κάποια παλαιότερη δήλωση υφυπουργού, ότι «εάν ο πατέρας καταβάλλει έξοδα για δίδακτρα, νοσήλια των παιδιών, αυτά μόνο θα αφαιρούνται από το εισόδημα του», διότι ακριβώς για τα ποσά αυτά καταβάλει διατροφή ο πατέρας προς την μητέρα, δηλαδή για να πληρώνει εκείνη τα πιο πάνω έξοδα του παιδιού. Το πρόβλημα γεννάται από τη στιγμή που ο πατέρας καταβάλει χρήματα ενώ η μητέρα παίρνει τα παραστατικά και τα εκπίπτει αυτή από το δικό της προσωπικό φορολογητέο εισόδημα.

    κ. Υπουργέ
    Επισημαίνω ότι το θέμα αυτό απασχολεί το 40% του ελληνικού λαού τουλάχιστον, δεδομένου του ογκώδους αριθμού των διαζυγίων (περίπου 10.000 το 2006 κατά τα στοιχεία της ΕΣΗΕΑ).
    Σας παρακαλούμε πολύ να εξετάσετε την οικονομική- κοινωνική αυτή αδικία.
    Πιστεύουμε στις καλές, δίκαιες προθέσεις και ενέργειες σας.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:38 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

    Επανέρχομαι για να τονίσω το πόσο άδικη είναι η άνιση μεταχείριση των πολιτών. Είναι απαράδεκτο, εργαζόμενοι, είτε στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα νά έχουν διαφορετική φορολογικη μεταχείριση. Ευνοημένοι του συστήματος οι υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικών, οι οποίοι, αν και είναι εντεταλμένοι για τήν εισπραξη των κρατικών εσόδων καί την πάταξη της φοροδιαφυγής, φρόντισαν να νομιμοποιήσουν τήν δική τους φοροδιαφυγή, με αφορολόγητα επιδόματα καί με επιδόματα ειδικής φορολόγησης. Επίσης, προκλητική είναι η ιδιαίτερη μεταχείριση της πολιτείας πρός τους υπαλλήλους της βουλής, οι οποίοι ευνοούνται με πλήθος χαριστικών αποφάσεων έναντι των υπολοίπων εργαζομένων, λαμβάνοντας 2 επι πλέον μισθούς καί μάλιστα αφορολόγητους, σωρεία επιδομάτων αφορολόγητων ή εμπίπτοντα σε ειδική φορολόγηση, πλασματικές υπερωρίες κ.λ.π. Στόχος του φορολογικού νομοσχεδίου θά πρέπει νάναι η αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης των φορολογουμένων. Προέχει αυτό. Από εκεί καί πέρα, όταν όλοι θα φορολογηθούμε κατά το σύνταγμα, ορίστε τους φορολογικούς συντελεστές εκεί που πρέπει, ώστε να επέλθει το συντομώτερο δυνατόν η δημοσιοοικονομική εξυγίανση. Λόγω αύξησης των spreads, η ήπια προσαρμογή θα μας κοστίσει πολύ καί δέν συμφέρει σε κανένα. Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας καθαρούς λογαριασμούς.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

    Ναι, να υπάρχει αφορολόγητο 12000 για όλους και ναι, να μαζεύονται αποδείξεις (όλες από παντού) και τελικά να εκπίπτει από το φόρο το 19% του ποσού των συγκεντρωμένων αποδείξεων.
    Γιατί τόσοι διαφορετικοί συντελεστές? Για να κλέβουμε? Ολοι 20-25% από το αφορολόγητο και πάνω (1 στα 4 δεν είναι λίγο) ώστε να μην ενθαρρύνεται κανείς να κλέβει ή να κρύβει. Ολοι 25%, δηλ. και τα εισοδήματα από τζόγο, λαχεία, προ-πο και δε συμμαζεύεται (νομίζετε ότι αν τους φορολογήσετε θα σταματήσουν να κυνηγάνε άκοπα λεφτά?). Θα βρείτε λεφτά αν θέλετε στ΄αλήθεια να πιάσετε φοροφυγάδες με βάση τα έξοδα και τον τρόπο ζωής, όχι το εισόδημα (καλή ιδέα θα ήταν η άμεση δημιουργία οικονομικής αστυνομίας όπως η ιταλική Guardia di Finanza).

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:53 | Παναγιωτόπουλος Ευστάθιος

    Κύριοι ,

    μην συνεχίσετε αυτή κατάφωρη αδικία του διαχωρισμού των μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.¨Άριστα θα πράξετε να είναι ενιαία κλίμακα.
    Προσοχή!
    1.Εκτιμήστε άνάλογα τα υπάρχοντα προστατευόμενα μέλη.
    2. Ελάχιστος φόρος κλίμακας (μετά το ποσό του αφορολόγητου) 20% ώστε να δίνεται κίνητρο απαλλαγής από αποδείξεις!! Να μην έχει κανένας την αμφιβολία κ να πληρώνει τον ΦΠΑ στους πάσης λογής εμπόρους, τεχνικούς κλπ που τον παζαρεύουν )
    3. ΜΗΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ Κ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ με το να γίνεστε ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥΣ στα κέρδη με 40-50%.ΟΙέχοντες εισοδήματα κλίμακας 30.000 € ΑΠΟ Επαγγελματική δραστηριότητα ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΝΔΎΣΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ. Δώστε κίνητρα για την ΕΠΑΝΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.
    4.Εξισώστε τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ.Επίσης και τα επιδόματα.ΝΑ μην αποτελουν οι δημόσιες θέσεις εργασίες προνόμια και βιλαέτια των «ημετέρων».

    Υπάρχει επίσης και το Μοντέλο φορολόγησης της Κύπρου.Μελετήστε το . Αυτοί γιατί πηγαίνουν καλά??

    Με εκτίμιση
    Συγχαρητήρια για τη δυνατότητα του «βήματος » που μας δώσατε.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:36 | Αναστάσιος

    Φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος, εφόσον υπάρχει οικογένεια και όχι ατομική φορολόγηση των μελών της οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει δικαιοσύνη όσον αφορά στο εξής θέμα: οικογένειες στις οποίες εργάζεται μόνο το ένα μέλος της, δεν μπορεί να πληρώνει τον ίδιο φόρο και να υπόκεινται στους ίδιους συντελεστές φορολόγησης με οικογένειες στις οποίες εργάζονται και τα δύο μέλη έχοντας πολλαπλάσιο εισόδημα από την πρώτη περίπτωση. Όσον αφορά στη συλλογή αποδείξεων, λέω ναι για τα ποσά πάνω από το αφορολόγητο όριο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου.
    Ευχαριστώ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:29 | Δημήτρης Κ.

    Η συλλογή αποδείξεων δεν θα αποδώσει οικονομικά στα δημόσια έσοδα αφού θα γίνεται έκπτωση μέσω του αφορολόγητου που θα αντιστοιχεί. Θα γίνεται μεταβίβαση των αποδείξεων σε άλλους (συγγενείς κλπ) όταν ξεπερνούν το ποσό του αφορολογήτου. Εάν κάποιος έχει περιορισμένα έσοδα και δεν έχει δυνατότητα αγορών, θα τιμωρείται με μειωμένο αφορολόγητο(!) Η εμπέδωση της υποχρέωσης έκδοσης αποδείξεων θα γίνει μόνο με συνεχείς αυστηρούς ελέγχους. Τα αφορολόγητα όρια θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:48 | ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΕΙΧΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΝΑ ΜΙΣΘΩΝΩ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.ΕΙΣΕΠΡΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑ 7000,00€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΑ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΟ Α’ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 8500,00€.ΕΠΕΙΔΗ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ , ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 2500,00€ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΤΕ.ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡ.ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ(ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΣΥΜΒ/ΦΟΙ,ΜΕΣΙΤΕΣ,ΕΦΟΡΙΑ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΟΚ)ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 80000,00€.ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΥΓΧΑΝΟΥΜΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΙ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ κε ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ , ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΣΕ ΓΔΕΡΝΕΙ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:38 | MATT

    ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    Καποια επιδοματα δεν πρεπει να μπουν στην κλιμακα γιατι εχουν ανταποδοτικο και κοινωνικο χαρακτηρα.Δεν ειναι ολα τα εισοδηματα μησθοι.Υπαρχουν και οι αποζημιωσεις που πιστευω οτι τα δικαστηρια ισωσ δικαιωνουν αργοτερα πολιτεσ που θα προστρεχουν σε αυτα.

    ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΞΕΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ

    1. ΠΤΗΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΕΙΑΣ
    2. ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ
    3. ΝΑΡΚΑΛΥΕΥΤΩΝ
    4. ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ
    5. ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ (ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ)
    6. ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥ
    7. ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

    ΜΑΤΤ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:13 | Γιαννης

    Καλησπερα στους κυβερνοντες και τους υπολοιπους ελληνες.
    ΟΛΟΙ ξερουμε οτι η χωρα εχει φτασει σε αυτο το χαλι γιατι ΜΟΝΟ οι μισθωτοι και συνταξιουχοι πληρωνουν εδω και ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ χρονια τον φορο που πρεπει.Την τελευταια 5ετια ιδιως επι ΝΔ απλα τα διαλυσανε ΟΛΑ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ καντε κατι να πληρωνουν τον φορο που τους αναλογει οι ελευθεροι επαγγελματιες,γιατροι,δικιγοροι,επιχειριματιες κτλπ.Οποιον ελευθερο επαγγελματια ξερω δηλωνει 10000 ευρο τον χρονο και κανει ζωη για 50000+.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:18 | ΣΤΕΡΓΙΟΣ

    Η διαδικασία αυτή πιστεύω ότι είναι λάθος, διότι η δουλειά αυτή είναι δική σας και όχι των φορολογουμένων. Ίσως να θέλετε άλλοθι για ειλλημένες αποφάσεις, ενώ οι φορολογούμενοι μπορεί να έχουν την τάση να βγάζουν ο ένας το μάτι του άλλου. Πιστεύω στο αυτονόητο, ότι θα πρέπει άμεσα να δημοσιεύσετε αποτελεσματικά φορολογικά συστήματα άλλων χωρών που αναμφίβολα έχετε μελετήσει (και έχουμε πληρώσει), μαζί με την αντίστοιχη κοινωνική αξιολόγησή σας σε αυτά, και να ενημερώσετε τους φορολογούμενους σχετικά, διατυπώνοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις. Τότε έχει νόημα η τοποθέτηση στις προτάσεις αυτές, και πιστεύω ότι η προτεινόμενη διαδικασία θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:04 | ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Να πλρώσουν οι παντες χωρις εκπτωσεις σαν κι εμενα. Καμια εξαιρεση σε κανενα κλαδο με ειδικες φοπολογικες κλιμακες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:26 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

    Εδώ και 30 χρόνια, καταργήθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο για μή εργαζόμενη(εργαζόμενο) ή μή έχουσα(έχοντα) εισοδήματα σύζυγο. Αποψή μου είναι ότι αυτό αποτελεί μεγάλη αδικία για τις μονόμισθες οικογένειες. Το αφορολόγητο προφανώς δίδεται για τήν κάλυψη των βασικών αναγκών μιας οικογένειας ή ενός εργένη εργαζομένου. Από που προκύπτει λοιπόν ότι η οικογένεια με 2 εργαζόμενους έχει περισσότερες ανάγκες από τήν οικογένεια με 1 εργαζόμενο; Γιατί μια οικογένεια με δύο εργαζόμενους καί συνολικές αποδοχές 24.000 (θεωρητικά από 12.000 έκαστος) να παραμένει αφορολόγητη, ενώ μιά μονόμισθη οικογένεια με εισοδήματα 24.000, να πληρώνει για φόρο 3.000 ευρώ; Από που προκύπτει η μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα της οικογένειας του μονόμισθου, ώστε να είναι σύμφωνη με το σύνταγμα η φορολόγησή της; Καί για να μήν μου αναφέρεται μεγαλύτερα έξοδα της πρώτης οικογένειας λόγω εργασίας της συζύγου, θα σας αναφέρω ότι, η πρώτη οικογένεια δικαιούται δωρεάν εγγραφή του μικρού της παιδιού σε δημοτικό παιδικό σταθμό, ενώ η δέυτερη θα πρέπει να πληρώσει σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Πιστεύω πώς θα ήταν πιό δίκαιο εάν: 1)Καθιερώνατε το αφορολόγητο εισόδημα ως οικογενειακό. Ο επιμερισμός του αφορολογήτου στούς δύο συζύγους θα γίνεται σύμφωνα με την συμβολή τους στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα. Σ’αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να ορισθεί υψηλότερο αφορολόγητο (π.χ. 15 ή 18 χιλιάδες) καί να υπάρχει καί ωφέλεια στον προϋπολογισμό. 2)Εαν αυτό θεωρείτε ότι θάχε υψηλό πολιτικό κόστος λόγω μεγάλου ποσοστού των οικογενειών που εργάζονται καί οι δύο σύζυγοι, θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα αφορολόγητο ποσό, ανάλογο με το αφορολόγητο των παιδιών (π.χ. 5.000 ευρώ). Ετσι το φορολογικό νομοσχέδιο θα καταστεί δικαιότερο καί σύμφωνο με την συνταγματική επιταγή της φοροδοτικής ικανότητας. Εις αντιστάθμισμα, θα μπορούσε να μειωθεί το αφορολόγητο ενός εργένη, γιατί καί πάλι είναι άδικο, να εκπίπτεται από ένα εργένη, αφορολόγητο ίσο με ενός οικογενειάρχη. Δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες, ούτε την ίδια φοροδοτική ικανότητα.
    Οσον αφορά την κλίμακα των μή μισθωτών, που κατά κανόνα φοροδιαφεύγουν ή είναι δύσκολη η εξακρίβωση της ειλικρίνειας των δηλούμενων εισοδημάτων, πιστέυω πώς ίσως θάπρεπε το αφορολόγητό τους να περιοριστεί ακόμη περισσότερο καί να εξαλειφθεί το κλιμάκιο των 1500 ευρώ. Είναι απαράδεκτο σε κλάδους που ελάχιστα συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη, ενώ διαβοιούν πολυτελώς, να παρέχονται καί αφορολόγητα όρια, όταν, τα εισοδήματα πού αποκρύβουν είναι πολλαπλάσια του αφορολογήτου.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:16 | Νεκτάριος Α

    Η πρόταση μου εναι η εξής:

    1.Ενιαιο φορολογικό συντελεστή για όλα τα εισοδήματα

    2.Καμία διάκριση μεταξύ της πηγής των εισοδημάτων(αγρότης,ενοίκια κτλ)

    3.Αντικειμένικά κριτηρια στις επιχειρήσεις (τουλαχιστον στις Β’
    κατηγορίας)ωστε να εξάλειφθεί η συναλλαγή μεταξύ πολίτη – εφοριακού
    Ξέρετε πόσα χρήματα χανει το κράτος απο τον λεγόμενο έλεγχο για
    κλείσιμο βιβλίων? Μετα απο καποιες μέρες ελεγχου ο εφοριακός
    προτεινει π.χ 50.000 μετα απο καποια παζάρια πέφτει στα 45.000 Στο τέλος κλεινει στα 10.000 για το κράτος και 10.000 στον εφοριακό και ετσι είναι ολοι χαρούμενοι.Ο πολίτης γλύτωσε 30.000 θεωρητικά, ο κρατικός υπάλληλος εβγαλε 10.000 σε τρείς μέρες και το κράτος πήρε ψυχουλα για τα μάτια του κόσμου.

    Πρόσφατα μίλαγα με ενα στελεχος του αντιστοιχου Υπ. Οικονομικών της
    Αυστραλίας ο οποιος μου ειπε οτι στην Αυστραλία ο πολίτης δεν έχει τη
    παραμικρη επαφή με εφορια ή εφοριακό.Μια φορά το χρόνο το κράτος
    βασιζόμενο σε αντικειμένικά κριτήρια και με στατιστικά στοιχεία για
    τους τζίρους ολων των επιχειρήσεων ζητάει από καθε πολίτη να
    πληρώσει ενα ποσό. Αφού ο πολίτης το πληρώσει σαν να πλήρωνε τη
    ΔΕΗ δεν έχει καμία αλλη υποχρεωση απέναντι στο κράτος για ένα
    ετος.
    Τέλος η περίπτωση χρηματισμού δημοσίου υπαλλήλου θα πρέπει να θεωρειται κακούργημα, με κατάσχεση περιουσιας εως γ βαθμού συγγενειας.

    Ελπίζω οτι κάτι θα αλλαξει επιτέλους γι’αυτη τη χώρα που τοσο ποναμε αλλα και μας πληγωνει

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:44 | Δημήτριος Σαραντόπουλος

    Το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα είναι κοινωνικά άδικο. Οι μισθωτοί δηλώνουν το 100% των εισοδημάτων τους. Όχι γιατί είναι περισσότερο τίμιοι αλλά διότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Τους υπόλοιπους τους γνωρίζουν οι πάντες εκτός από την εφορία η οποία μου δίνει την εντύπωση ότι εθελοτυφλεί. Δεν εξηγείται διαφορετικά να ανέχεται τη δήλωση πενιχρών εισοδημάτων από πολυτελώς διαβιούντες πολίτες. Δεν είμαι ειδικός αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει θέληση να καταπολεμιθεί η κοινωνική αδικία στο φορολογικό σύστημα.
    Αποδείξεις ναι κυρίως από τα τουριστικά θέρετρα και από φορείς που αποφεύγουν να το κάνουν (π.χ.στα Super Markets δεν έχει νόημα κόβουν όλα, τα βενζινάδικα κενένα).
    Βεβαίως και συμφωνώ με την εννιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Η εφαρμογή της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων σημαίνει πολίτες διαφορετικών κατηγοριών. Είναι αντισυνταγματική.
    ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΛΜΗΣΤΕ.
    Μετά τιμής

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:44 | MATT

    Κε υπουργε το ολο θεμα θα πρεπει να ειναι δικαιο και απλο.Δηλαδη¨
    1. κλιμακα ανα 5000 ευρω και ανοδο ανα 5% περιπου η για κοινωνικουσ λογουσ τα μεσαια εισοδηματα ανοδο ανα 3 ποσοστ.μοναδεσ) (10000,15000,20000,25000,30000,35000,40000,45000,50000 κ.λ.π και αντιστοιχα τα ποσοσοστα των κλιμακιων 0%,15%,20%,25%,27%,30%,33%,35%,40%,42%,45% το ανωτερω να μην υπερβενει το 50% για εισοδηματα ανω των 100000 ευρω )τα νουμερα δεν ειναι απολητα.
    2. Σαν πλουσιοσ Στρατιωτικοσ ,που ανηκω στο 5% των πλουσιων ελληνων εχω να προτεινω κατι απλο για την φοροδιαφυγη.
    Α. Προσοχη στα Leazing αυτοκινητα, θα σας ξεγλυστρισουν παλι τα λαμογια
    Β. Λογο πειρας το παραπτωμα το βρισκεισ μονο απο εφοδο,αρα θελει ελεκτικουσ μηχανισμουσ στο δρομο.Εγω ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν ειδα αστυνομια και ΣΔΟΕ να ελεγχουν αυτοκινητα ανω των 100.000 ευρω με ζελατινεσ στα τζαμια,ποτε δεν ειδα σε νυκτερινα κεντρα, σε τουριστικα γραφεια που αυτο το καιρο πανε εκδρομεσ τα σχολεια? Σε φροντιστηρια ,σε γυμναστηρια ,σε οικοδομες κλπ.Δεν ειναι δυσκολο αν 3 ατομα σε οκταωρο να επισκεπτονται χωρους 5-6 ημερισιως ,σε 20 ημερεσ τα συγκεκριμενα ατομα θα εχουν ελεγξει 100-120 υποπτεσ περιπτωσεισ.
    Ευκολο ειναι αν δεισ τι κυκλοφορει μετα τισ 12:00 Kηφισιας για Aθηνα και Πανοραματος για θεσσαλονικη.
    Γ. Οσο για τουσ γιατρουσ,καντε κατι απλο.
    Να μην γινεται καμμια συνταγη αποδεκτη απο τους φαρμακοποιους,και να μην μπορουν να αποπληρωθουν απο τα ταμεια αν δεν εχουν τον κωδικο του ιατρου που επισκευτικε ο ασθενεισ.Μπορει αυτο κατα περιπτωση να γινεται,αλλα αυτο που δεν γινεται ειναι να προστειθεται ο αριθμοσ των επισκεψεων ανα γιατρο και να φορολογειται αντικειμενικα με τον αριθμο των επισκεψεων του.Σε περιπτωση δε απλης συνταγης και οχι στο βιβλιαριο το φαρμακο που θα πληρωνεται απο τον ιδιωτη να ειναι αρκετα ακριβο ετσι ωστε να ισοσκελιζεται το χασιμο,και να μην τον συμφερει να το παρει χωρισ βιβλιαριο.
    ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ 4 ΨΗΦΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ,ΒΑΛΤΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ 4-5 ΑΤΟΜΑ 24 ΩΡΟΥ ΒΑΣΕΩΣ
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΑΠΛΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΕΧΩ ΠΗΞΗ ΣΕ PORCHE CAYANNE ΚΑΙ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΦΕΡΕΡΕΙΕΣ ΣΤΙΣ 1200.
    ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΧΟΥΜΕ.
    (ΑΝΑΛΥΣΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ..ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΣΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ)
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΜΑΤΤ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:15 | ΚΩΣΤΑΣ ΝΟΜΙΔΗΣ

    Κατ’ αρχάς δεχθείτε και τα δικά μου συγχαρητήρια σχετικά με την πρωτοβουλία σας να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να παραθέτουν τις απόψεις τους.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι είμαστε ένας λαός που δεν αρέσκεται στην ομαδικότητα, άρα δεν ενδιαφέρεται και για τα δημόσια έσοδα.
    Με δεδομένο αυτό – το οποίο διαχρονικά έχει επαληθευθεί – πιστεύω ότι το όποιο μέτρο ΑΜΕΣΗΣ φορολογίας δεν θα έχει αποτελέσματα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων λίγο – πολύ.
    Προτείνω την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της φορολογίας εισοδήματος που προέρχεται από οποιαδήποτε ΕΡΓΑΣΙΑ (Μισθοί, Ελευθέρια επαγγέλματα, έμποριο, βιομηχανία κλπ). Δηλαδή όσα χρήματα και να βγάζει κάποιος ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) να μην υποχρεούται σε φορολογία, είτε είναι εργάτης, είτε βιομήχανος, ελεύθερος επαγγελματίας κλπ. Αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως παράλογο και κυρίως άδικο. Ας το δούμε όμως και από την όχι και τόσο προφανή του πλευρά.
    Αμέσως – αμέσως όλοι οι μισθωτοί θα λάβουν αύξηση λόγω της κατάργησης του παρακρατουμένου φόρου κάθε μήνα. Αυτό θα έχει μία θετική επίδραση στην αγορά, λόγω του ότι μέρος αυτού του επιπλέον εισοδήματος θα πάει στην κατανάλωση, ΧΩΡΙΣ δάνεια από τράπεζες, κάρτες κλπ, και χωρίς βεβαίως να επιβαρυνθεί ο εργοδότης.
    Από την πλευρά των επιχειρήσεων τώρα, αυτό το μέτρο θα ανακουφίσει την αγορά και ενδεχομένως να αποτρέψει το κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων που αυτή την στιγμή βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
    Επίσης θα απλοποιηθούν τα λογιστήρια και θα απαλλαγούν από την πολυνομοθεσία, και τις χαμένες εργατώρες, κάτι που δεν συνυπολογίζουμε συνήθως. Το Δημόσιο θα ωφεληθεί από τις δαπάνες της άμεσης φορολογίας (έντυπα, λογισμικό, ταχυδρομικά, δαπάνες προσωπικού κλπ)
    Αλλά το κυριώτερο είναι ότι το Δημόσιο θα ωφεληθεί από την αύξηση του ΦΠΑ λόγω της αυξημένης κατανάλωσης. Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι οι ποινές για την ΦΟΡΟΚΛΟΠΗ του ΦΠΑ θα πρέπει να είναι εξοντωτικές. Οι υπάλληλοι των ΔΟΥ που εργάζονται σήμερα στην φορολογία εισοδήματος μπορούν εύκολα να μεταταγούν στο τμήμα του ΦΠΑ της αυτής ΔΟΥ που υπηρετούν σήμερα και με την κατάλληλη εκπαίδευση να ενισχύσουν τα ελλιπώς στελεχωμένα τμήματα του ΦΠΑ των ΔΟΥ, ώστε να πραγματοποιείται συνεχής και συστηματικός έλεγχος των επιχειρήσεων.
    Αν τονωθεί η αγορά οι επιχειρήσεις θα προσλάβουν επιπλέον εργαζομένους με αποτέλεσμα να μειωθεί το συνολικό ποσό που χορηγεί το Δημόσιο στους ανέργους. Επίσης θα μειωθεί και το ποσό της επιχορήγησης του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού θα υπάρχουν περισσότεροι ενεργοί ασφαλισμένοι. Εδώ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα ικανοποιητικό κατώτατο ημερομίσθιο, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις δεν θα καταβάλλουν φόρο εισοδήματος.
    Επίσης θα αυξηθούν οι επενδύσεις από το εξωτερικό με ταυτόχρονη αύξηση εισροής συναλλάγματος και περαιτέρω μείωση της ανεργίας.
    Τα εισοδήματα που αποκτώνται χωρίς εργασία (π.χ. ενοίκια, μερίσματα, κλπ) να φορολογούνται με κάποιο λογικό συντελεστή/ές.
    Αν αποδειχθεί ότι το όφελος όσων αναφέρω παραπάνω είναι μεγαλύτερο από την απώλεια του φόρου εισοδήματος, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε.
    Γνωρίζω ότι όλα όσα ανέφερα είναι σε όλους λίγο – πολύ γνωστά και δεν αποτελούν κάποια δική μου ευρεσιτεχνία. Το θέμα είναι ποιά κυβέρνηση θα αποφασίσει να τα υλοποιήσει. Η σημερινή κυβέρνηση στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία νομίζω ότι έχει πάρα πολλές πιθανότητες να τα πετύχει, κάτι που εύχομαι ολόψυχα.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    Καλές γιορτές

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:12 | Ats

    Για να λειτουργησει ενα δικαιο συστημα φορολογησης θα πρεπει σε πρωτη φαση να μπορει να καταγραφεται για καθε φορολογουμενο το πραγματικο υψος των εσοδων και των εξοδων του.

    Αυτο θα μπορουσε να γινει εφαρμοζοντας χωρις καμμια παρεκλιση οτι καθε συναλλαγη πανω απο πχ 100 ευρω (μισθοδοσια, καταναλωτικες αγορες, εξοδα διασκεδασης, σχολεια, ιδιαιτερα μαθηματα, επισκευες σπιτιου, κλπ) θα πρεπει να πληρωνεται μεσω χρεωστικης ή πιστωτικης προσωπικης καρτας με καταγραφη του ΑΦΜ του πελατη και του προμηθευτη. Φυσικα εαν καποιος θελει να πληρωνει και μικροτερα ποσα με το ιδιο συστημα να μπορει να το κανει, συγκεντρωνωντας ακομα μεγαλυτερο αφορολογητο οριο. Ετσι, στο τελος καθε ετους θα ειναι γνωστο για καθε ΑΦΜ το ποσα χρηματα εισεπραξε και ποσα πληρωσε.

    Για να ειναι δικαιο το συστημα απεναντι σε ολους τους Ελληνες νομιζω πως θα πρεπει να υπαρχει ενιαια κλιμακα ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ των εισοδηματων.

    Ολοι πρεπει να φορολογουνται με 2-3 κλιμακες πανω στα οποια χρηματα «περισσεψαν» μετα απο τα οποια εξοδα τους. Ολοι οι ειδικοι τροποι φορολογησης πρεπει να καταργηθουν και εαν το κρατος θελει -και πρεπει- να βοηθα καποιες κοινωνικες ομαδες πρεπει να το κανει αμεσα.

    Θεωρω οτι τα εισοδηματα απο ΕΡΓΑΣΙΑ πρεπει να εχουν τους χαμηλοτερους συντελεστες, τα εισοδηματα απο ΑΚΙΝΗΤΑ μεσαιους, ενω τα εισοδηματα επενδυσης ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ τους υψηλοτερους.

    Τα ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ απο συμμετοχη σε εταιριες πρεπει να συνεχισουν να φορολογουνται στην πηγη και μαλιστα με πολυ μικροτερους συντελεστες απο το 32.5% που ειναι σημερα. Μην ξεχναμε οτι υπαρχουν σημερα χωρες στην Ευρωπαικη Ενωση με εταιρικους φορους της ταξεως του 10%. Εαν τα μερισματα περασουν σε κλιμακες 40 & 50% αυτο θα ειναι η ταφοπλακα της ελληνικης επιχειρησης και το μεγαλο παρτυ των πολυεθνικων εταιριων.
    Αντιλαμβανεστε οτι μια πολυεθνικη εταιρια πολυ ευκολα μπορει να κοστολογει τα εισαγομενα προιοντα της σε τιμη που να αφηνουν ελαχιστο κερδος στο ελληνικο παραρτημα της και να πληρωνει 10% φορο για τα κερδη της στην εδρα της, ενω αντιστοιχα μια ελληνικη επιχειρηση δεν θα μπορει ποτε να γινει ανταγωνιστικη με 30% ή και περισσοτερο φορο.

    Γενικα δεν πρεπει να υφισταται αφορολογητο οριο, χωρις αποδειξεις με πιθανη εξαιρεση τα εξοδα που γινονται απο μονιμους κατοικους σε κοινοτητες κατω απο 500 ατομων. Με ενα απλο πολλαπλασιασμο βλεπουμε οτι εαν δοθει ενα αφορολογητο οριο 5.000 ευρω στα 5.000.000 ατομα που δηλωνουν κατω απο 30.000 ετησιως, αυτο σημαινει μια εν δυναμει φοροδιαφυγη της ταξεως των 25 δισεκατομμυριων.

    Ειναι σημαντικο επισης να καθιερωθει η εννοια της «Οικογενειακης Φορολογικης Μεριδας» οπου ολα τα μελη της οικογενειας συνεισφερουν τα εσοδα τους, αφαιρουν τα εξοδα με αποδειξεις που εχουν και φορολογουνται για το υπερβαλλον. Με την Ο.Φ.Μ μπορει να δοθουν και κινητρα για την αποκτηση πρωτης κατοικιας, επιδοματα σπουδων, ενοικιου, κλπ παντα ομως προσθετοντας ολα τα εσοδα και αφαιρωντας ολα τα ετησια εξοδα.

    Οι οποιες φορολογικοι συνετελεστες αποφασιστουν πρεπει να ειναι χαμηλοι, διοτι στοχος του συστηματος φορολογησης ειναι να τονωνει την καταναλωση ωστε το κρατος να εισπρατει απο τον ΦΠΑ και οχι απο τους φορους εισοδηματος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:53 | Ευάγγελος Καλαμάκης

    Το σκεπτικό μίας ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα έχει μία λογική και κατ’ αρχήν δύσκολα κάποιος διαφωνεί. Η συζήτηση λοιπόν πρέπει να αφορά την κλιμάκωση των συντελεστών και το ύψος του αφορολόγητου ποσού.

    Η κλίμακα φορολόγησης είναι ιδιαίτερα προοδευτική ήδη και άρα αναδιανεμητική. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η φορολόγηση δεν αφορά μόνο τον φόρο εισοδήματος αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές – εφόσον το ασφαλιστικό σύστημα αναδιανέμει ποσά τόσο μεταξύ εργαζομένων της ίδιας γενιάς όσο καί (κυρίως) μεταξύ των γενεών, τότε είναι στην ουσία όχι αποταμίευσης άλλος ένας φόρος που υπολογίζεται στο εισόδημα.

    Όπως έχει αναφερθεί αλλού, ένα πολύ μικρό ποσοστό 2-3% (αναγκαστικά ειλικρινών) φορολογούμενων πληρώνει πάνω από το 35-40% του φόρου εισόδήματος. Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι το φορολογικό μας σύστημα είναι ήδη ιδιαιτέρως αναδιανεμητικό .

    Είμαι μεταξύ αυτών που κάθε χρόνο πρέπει να μπει ο Ιούλιος για να αρχίσουν να δουλεύουν για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Νομίζω λοιπόν ότι οι φορολογούμενοι με κλίμακα 40% (και άλλο 1% για το ΙΚΑ) έχουν ήδη περάσει το τέστ της ανάληψης του «δίκαιου βάρους» των φορολογικών βαρών. Αν πιέσει ο νόμος τα πράγματα περισσότερο τότε πολλοί από αυτούς θα εξετάσουν την περίπτωση να δουλέψουν σε άλλη χώρα – μάλλον απώλεια για τη χώρα.

    Καθώς μέχρι τον Ιούλιο κάθε χρόνο δουλεύω για το σπάταλο δημόσιο, για πολλούς ημιαπασχολούμενους δημόσιους υπαλλήλους, τους 40άρηδες συνταξιούχους της τέως Ολυμπιακής και τους εκβιαστές λιμενεργάτες του ΟΛΠ, η εγκατάλειψη της χώρας δεν αποτελεί και τόσο μακρινή ιδέα.

    Το πρόβλημα αφορά βεβαίως στην φορολογητέα βάση. Η ιδέα που έχει τεθεί το αφορολόγητο όριο να ενεργοποιείται με την προσκόμιση αποδείξεων είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

    Σε τελευταία ανάλυση, νομίζω ακόμα και εμείς τα συνήθη υποζύγια θα συνταχθούμε πίσω από την προσπάθεια της κυβέρνησης και θα βάλουμε «δέρμα» αν για κάθε ευρώ επιπλέον φόρων, μειωθούν οι δαπάνες κατά 2 ευρώ και εισπραχθούν άλλα 2 ευρώ από τους φοροφυγάδες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:34 | Ελευθεριος Μπατουδακης

    Το αφορολόγητο όριο για μισθούς και συντάξεις κατά την απ’οψιν μου δεν θα πρέπει να καταργηθεί και να συνδεθεί με την συλλογή αποδείξεων. Εάν εφαρμοστή θα πληγή μια μεγάλη ομάδα ειδικά συνταξιούχων. Για παράδειγμα σας δίνω την προσωπική μου κατάσταση. Είμαι συνταξιούχος μηχανικός με ακαθάριστο εισόδημα 26.000 ευρω. Έχω ένα μικρό σπίτι και λόγω ηλικίας δεν έχω αυτοκίνητο.
    Δεν έχω καμία σχέση με δικηγόρους , υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λ.π κ.λπ. Από πού θα μπορέσω να συγκεντρώσω 5000 ευρω αποδείξεις. Εις την ουσία εάν εφαρμοστή το μέτρο είναι σαν να μου επιβάλλεται πολύ υψηλότερους φόρους από αυτούς που πληρώνω σήμερα . Ένα τέτοιο μέτρο θα πλήξει μεγάλο αριθμό χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος συνταξιούχους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:30 | ΝΙΚΟΣ

    1) ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ: Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΥ.
    ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ
    ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΚΑΘΡΙΣΜΟ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
    2)ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ (ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ): ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
    3) ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΔΗΛΟΥΜΕΝΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 2.000€ ΕΧΟΥΝ
    ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
    4) ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
    ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΚΠΤΩΣΗΣ (50%)
    5) ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 12-26% ΤΟΥ ΔΗΛΩΘΕΝΤΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (!!) ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
    ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:28 | VASILIOS XIDAS

    META APO 42 XRONIA ERGASIAS KAI PANTA STHN ANOTERH KLASH TOY IKA KAI ME EPIDOTHSH THS SYNTAXEOS MOY KATA 2,5% GIA KATHE ETOS META TA 35 ETH DIAMORFOSA MIA KALH SYNTAXH.TI NA TO KANO OTAN SKEPTESTHE NA ME FOROLOGISETE EPI PLEON APO OTI PLHRONO? PROTINO AYTH H EPIDOTHSH NA EINAI AFOROLOGHTH.EPISIS THEOROYMAI YPSILOMISTHOS KAI DEN DIKEOYMAI AYXHSH.KAI THA HTHELA NA MATHO EIMAI SYNTAXIOYXOS TOY DHMOSIOY H TOY IDIOTIKOY FOREA(IKA)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:11 | Κωνσταντίνος Βλάχος

    Πιστεύω ότι πρέπει να επανέλθει η ενδιάμεση φορολογική κλίμακα του 15% για εισοδήματα ως 25000€ γιατί είναι άδικο οι μικρομεσαίοι μισθωτοί να επομίζονται όλα τα φορολογικά βάρη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:56 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.
    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ .
    Η ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΕ 7 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
    ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 23-12-09

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:53 | Δημητριος Λευκος

    Αντί για αποδείξεις καλυτερα θα ήταν να προσκομίζαμε τις αγορές μας με κάρτα. και ο τζίρος φαίνεται και απόδειξη δεν χρειάζεται. Και η λογιστική διαχείριση περνάει από τις τράπεζες, Τέλος στη εμπορία αποδείξεων. Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται στα καθαρά κέρδη ( αφαιρούν τα έξοδα ) αφού στη συνέχεια εκπέσουν το αφορολόγητο. Αντίθετα οι μισθωτοί φορολογούνται στο μικτό εισόδημα. Αρα δεν δικαιούντα αφορολόγητο. Για τα τεκμηρια, αυτά πρέπει να είναι διαβίωσης και οχι κατοχής. Προσδιορίστε τις δαπάνες αντικειμενικά. ΔΕΗ ΟΤΕ σχολεία, αυτοκινητα διατροφή. Το μέσο κόστος διαβίωσης δεν μπορεί για τετραμελή οικογένεια να υπολείπεται ΠΧ των 20.000 ΕΥΡΩ. Κάντε τα τεκμήρια μαχητά. Οποιος δεν συμφωνεί με το τεκμαρτό εισόδημα, κάντε έλεγχο μέχρι δεκάρας. Αν κρύβει εισοδήματα εξαφανίστε τον. Τέλος, εξυγιάντε τον φορολογικό μηχανισμό. Χωρίς έντιμους υπαλλήλους, δεν θα υπάρχουν έντιμοι φορολογούμενοι.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:37 | Κονδύλης Γεωργιος

    Πρεπει να εφαρμοσθει το μετρο των αποδειξεων.Τα εισοδειματα μεχρι 30000 δεν πρεπει να πληρωσουν περισσοτερο φορο.ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΔΙΟΤΙ Ο ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ-ΜΑΥΡΑ-ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΑ ΛΙΓΑ.Να μπει ενας συντελεστης κερδους για καθε εμπορευμα και βασει του τζιρου να φορολογειται η επιχειριση.Ετσι το κρατος θα περνει σιγουρα χρηματα.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:29 | ΝΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
    ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:12 | ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν συμπεριληφθούν όλες οι αμοιβές ΟΛΩΝ όμως αλλά αρχίσει το … άρθρον 1ον …» εξαιρείται η ομάδα τάδε γιατί υπάχει κοινωνική ανάγκη»… τότε ΠΑΕΙ ΠΕΤΑΞΕ Ο ΝΟΜΟΣ.
    ΠΛΗΡΏΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
    Και μια ερώτηση για εκείνον που το νομοθέτησε κάποτε ( μάλλον γι’ αυτόν που θα το ξαναδεί σήμερα ) ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:53 | ΗΛΙΑΣ

    ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ , ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

    1. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΕΦΟΣΟΝ ΣΥΛΕΧΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΧ: ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 10000 ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ ΑΝ ΜΑΖΕΨΕΙΣ 4000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    2. ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    ΠΧ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 10000 ΕΥΡΩ ΑΝ ΜΑΖΕΨΕΙΣ 4000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΜΑΖΕΨΕΙΣ 5000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (1000 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ) ΤΟΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΟΥ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ 10500 ΕΥΡΩ.

    3. ΚΑΘΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ:
    ΠΧ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ , ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ , ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ , ΤΑΞΙ , ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΠΛΟΙΩΝ , ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ , ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ , ΔΕΗ , ΝΕΡΟ ΚΛΠ.

    4. ΕΝΙΑΙΕΣ ΦΟΡΜΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ

    5. ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΟΛΟ ΤΟ ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
    ΠΧ: ΕΧΩ 2000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ , ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΑ , ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ – ΕΛΕΓΧΟ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΚΛΠ.

    ΤΕΛΟΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ……ΤΙ;;;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Ως ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.
    ΕΠΕΙΔΗ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ
    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΓΙ’ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ .
    ΜΟΝΟΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΤΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΦΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΤΕ ΤΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩς ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.
    ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 23-12-09

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:53 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΗ 1

    ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 20% ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ Φ.Π.Α.
    ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ.
    ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ.

    ΠΡΟΤΑΣΗ 2

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ 35% ΦΠΑ ΠΑΝΤΟΥ.
    ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ. ΚΛΠ

    ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ,
    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΣΕ 3 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΒΟΡΕΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕ 4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, 8 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, 16 ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ 32 ΤΟΜΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ 3 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΛΟΓΟΘΟΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ, ΚΛΠ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | giorgos apo agia paraskeyh

    ΦΡΟΝΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΖΥΓΩΝ ΟΧΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΥΚΟΚΥΡΙΟ ΤΑ ΠΕΡΝΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΩΣ ΕΞΗΣ . ΑΠΟ 0-10000Ε 5% ΑΠΟ 10000Ε -20000Ε 10%, ΑΠΟ 20000Ε-30000Ε 15%, 30000Ε-40000Ε 20%,ΑΠΟ 40000Ε-50000Ε 25%,ΑΠΟ 50000Ε-60000Ε 30%,ΑΠΟ 60000Ε-70000Ε 35%, ΑΠΟ 70000Ε-90000Ε 40% ΑΠΟ 90000Ε- 120000Ε 45%, ΑΠΟ 120000 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 50%.-
    ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.-

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:25 | Πασχάλης Ευάγγελος

    Είμαι φορολογούμενος μισθωτός και πληρώνω κάθε χρόνο πάνω από 25.000€ ΦΜΥ

    Αν ρωτάτε τότε λέω πως εγώ δεν θα ήθελα να πληρώσω ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

    Αρκετά έχουμε πληρώσει μισθωτοί και συνταξιούχοι.

    Εχετε ήδη καταφορολογήσει τα κινητά (τέλη κυκλοφορίας) και τα ακίνητα (ΕΤΑΚ) αφήστε και κάτι όρθιο !!!

    Αν και όταν ανακαλύψετε του φοροφυγάδες θα ήταν σωστό να έχουμε όλα τα εισοδήματα 15% φορολόγηση από το 1ο ευρώ

    Αυτά αν και πιστεύω πως θα γίνει μία από τα ίδια γιατί το σύστημα είναι ΣΑΠΙΟ !!!!

    Λυπάμαι

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:09 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    εινα αδικοι οι φορολογικοι συντελεστες που προτεινει η κυβερνηση για τους μισθωτους θα πληρωσουμε ποιο πολυ φορο τωρα για μια ακομη φορα μας εξαπατησανε μας ειπανε ψεματα κριμα αλλα ο κοσμος τιμωρει δεν ανεχεται αλλα ψεματα

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:07 | NIKOS

    Αντικατάσταση των προοδευτικά αυξανόμενων φορολογικών συντελεστών με
    1) έναν και μοναδικό φορολογικό συντελεστή (25% πιστεύω) και
    2) μεταβλητό αφορολόγητο με βάση αντικειμενικά κριτήρια (αριθμό και ηλικία προστατευόμενων μελών κυρίως) και λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές ανάγκες διαβίωσης (ώστε να μην μαζεύουμε αποδείξεις και για αυτά ακόμη, δεν έχω πολύ χώρο στο σπίτι για τόσες αποδείξεις).

    Με τον τρόπο αυτό
    1) έχω ένα κράτος που απαλλάσσει ανάλογα με τις ανάγκες και όχι αδιακρίτως (άλλο ο εργένης, άλλο ο πολύτεκνος) και ασκεί κοινωνική πολιτική.
    2)έχω ένα κράτος που δεν διαστρεβλώνει την αγορά εργασίας τιμωρώντας όσους τα καταφέρνουν καλλίτερα και ωθώντας τους να αναζητήσουν τρόπους απόκρυψης υψηλών εισοδημάτων
    3)θα ξέρω ότι αν ζητήσω απόδειξη από τον υδραυλικό μου θα πρέπει να μου προτείνει προσαύξηση κατά 25% και όχι να αναρωτιέμαι αν το 40% επιπλέον που μου ζητά είναι σωστό ή όχι με βάση υποθέσεις μου για την κλίμακα του (γιατί ο εκβιασμός του υδραυλικού μου δεν θα σταματήσει, είναι μέρος της δουλειάς του, αλλά αυτός είναι που έκανε την εγκατάσταση, άλλον δεν εμπιστεύομαι). Μόνο που εγώ δεν θα έχω κανένα κίνητρο να ΜΗΝ πάρω απόδειξη εφόσον φροντίσετε η απόδειξη να εκπίπτει πλήρως (25%-25%=0, άρα ουδέν οικονομικό όφελος για μένα, οπότε τελικώς θα του ζητήσω την απόδειξη γιατί δεν γουστάρω εγώ να φορολογούμαι και ο υδραυλικός μου να φοροδιαφεύγει).

    Ευχαριστώ για την ανοχή

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:57 | Thanos

    Σχετικά με τους φορολογικούς συντελεστές θα ήθελα να προσθέσω το εξής: Η φορολογία στα εισοδήματα από 75,000+ ευρώ είναι 40%.
    Για να δηλώνει κάποιος ένα τόσο υψηλό ετήσιο εισόδημα (75,000 ευρώ) σημαίνει ότι δε φοροδιαφεύγει αλλά είναι συνεπείς πολίτης (στην πλειοψηφία μισθωτοί υπάλληλοι ή με εισόδημα από ακίνητα) γιατί εάν ήταν να φοροδιαφύγει δεν θα δήλωνε τόσο υψηλό εισόδημα αλλά ένα χαμηλό εισόδημα (κοντά ή και κάτω του αφορολογήτου ορίου) όπως κάνουν κατά κανόνα π.χ. Γιατροί, Επιχειρηματίες κλπ.

    Άρα από το να φορολογείτε με 40% ο συνεπείς πολίτης καλύτερα θα ήταν να πιαστούν αυτοί που κλέβουν συστηματικά το κράτος (π.χ. Οι αποδείξεις είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να ενισχυθούν καθώς επίσης και το πόθεν έσχες και ο έλεγχος των Τραπεζικών λογαριασμών).

    Για παράδειγμα όλοι αυτοί που σήκωσαν τα δις ευρώ από τις Τράπεζες με το που άκουσαν ότι θα γίνεται έλεγχος στους Τραπεζικούς Λογαριασμούς. Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν παίρνει ένα report από τις Τράπεζες με αυτούς που έκαναν μεγάλες μετακινήσεις κεφαλαίων και να προχωρήσει άμεσα σε φορολογικό έλεγχο. Είμαι σίγουρος ότι θα πιάσετε πολλούς

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:55 | MAPKOΣ ΑΓΓΕΛΟΎΔΉΣ

    Συγχαρητήρια για την ανοικτή διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα
    Σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει ένα απόλυτα δίκαιο φορολογικο σύστημα επειδή πάντα κάποιος IA αισθάνεται αδικημένος αλλά η απόκτηση φορολογικής συνείδησης από τους πολίτες θα επιτευχθεί μόνο όταν και εφόσον αισθανθεί το κράτος φιλικό απέναντι του.
    To σύστημα των αποδειξεων είναι κατά βαση όρθρο,αλλά θα αποτύχει αν δεν υπάρξει ο ανάλογος ελεγκτικός μηχανισμός.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:33 | Λεωνίδας Οικονόμου

    Διατηρηση του αφορολόγητου όριου, και επέκταση του με την λήψη αποδείξεων. Αν και βέβαια οταν ερθει η ωρα καταθεσης στην εφορία, εν θα υπάρχει περίπτωση να ελεγχούν.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:57 | Ανέστης Ποντικάκης

    Μηδέν αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις.
    Το νέο όριο με χρήση αποδείξεων πρέπει να είναι πολύ πιο πάνω από τα 12.000ευρώ που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Έχει να γίνει τιμαριθμοποίηση εδώ και αρκετά χρόνια!

    Κατάργηση έμμεσων φόρων. Δεν είναι δίκαιο όποιος ξοδεύει να πληρώνει περισσότερα! Αυτός που βγάζει περισσότερα πρέπει να πληρώνει!