1) Προτείνεται μια ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

Πως κρίνετε τα ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, τα αφορολόγητα όρια και τους συντελεστές ανά κλιμάκιο; Ποιες αλλαγές προτείνετε;

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:55 | Θείος Φώκος

    Η φορολόγηση με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και αντίστοιχα φορολογουμένων σε μια οικογένεια εμπεριέχει μια αδικία.
    Δεμ λαμβάνει υπ’οψιν τον αριθμό των μελών ή και των προστετευμένων μελών μιας οικογένειας.
    Οι ισχύουσες φοροαπαλλαγές με βάση των αριθμό των μελών είναι αστείες.

    Η πρότασή μου είναι, ανεξάρτητα απο τις κλίμακες, να προβλεφθεί κατα κεφαλή φορολόγηση.

    Το οικογενειακό εισόδημα να διαιρείται με τον αριθμό των μελών και αντίστοιχα να φορολογείται το κατα κεφαλήν εισοδημα.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:11 | ΚΟΠΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Η προοδευτική αύξηση της φορολόγησης με την αύξηση του εισοδήματος, οδηγεί προοδευτικά σε αποτροπή παραπέρα αύξησης του και τη μεθόδευση διαδικασιών φοροκλοπής. Γιαυτό προτείνω τη σταθερή φορολόγηση πάνω από ενα ποσό π.χ. 10000 ευρώ με 10% σταθερά.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:42 | Φώτης Ζαφειρόπουλος

    Είμαι μόνιμος κάτοικος Ρουμανίας και φορολογούμαι στη Ρουμανία. Η χώρα από το 2005 έχει θεσπίσει ενιαία κλίμακα 16% με ένα αρχικό αφορολόγητο όριο. Τα φορολογικά έξοδα αυξήθηκαν μετά τη μεταρρύθμιση και όλοι ξέρουν ακριβώς πόσο φόρο πληρώνουν, παρόλο που άλλα χρόνια προβλήματα παραμένουν (πχ. διαφθορά εφοριακών).

    Το Νο.1 πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η συλλογή των φόρων, όχι οι κλίμακες αυτές καθαυτές. Γιατί δεν αρχίζετε με ένα απλό μέτρο όπως το παραπάνω. Να θεσπιστεί μια ενιαία φορολογική κλίμακα και το κράτος να επικεντρώσει την προσοχή του στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Επίσης να αρχίσει μια μεγάλη εκστρατεία σε βάθος χρόνου που να ενημερώνει τους πολίτες για τους λόγους που πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, π.χ. «κοιτάξτε ο Σουηδός/Εγγλέζος/Ιταλός που πληρώνει φόρους τι σχολεία έχει και κοιτάξτε σε τί αχούρι πάει σχολείο το παιδί σας, γιατί όπου φτωχός κι η μοίρα του».

    Κάποιος συνομιλητής πρότεινε ήδη την ηλεκτρονική υποβολή αποδείξεων με σκοπό τη διασταύρωση. Μία απλή ιστοσελίδα όπου θα εισάγεται το ΑΦΜ του πελάτη, το ΑΦΜ του προσφέροντος την υπηρεσία (και επίδοξου φοροφυγά), το ποσό και ίσως και ένα scan από την απόδειξη/τιμολόγιο. Μετά από μερικά δημόσια ξεμπροστιάσματα και χοντρά πρόστιμα θα δείτε τι ωραία που φυλάει ο φόβος τα έρμα.

    Φώτης Ζαφειρόπουλος
    Βουκουρέστι

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:36 | Δημήτρης A.

    Καλημέρα,

    Το λάθος που κάνετε είναι ότι θέλετε να φορολογήσετε στην Ελλάδα, σαν να πρόκειται για την Σουηδία ή την Ολλανδία όπου το σύστημα δουλεύει (εδώ δεν δουλεύει τίποτα), οι χώρες εξάγουν τεχνολογία και οι παροχές στον πολίτη είναι ουσιαστικές (παιδία, υγεία, κοινωνικό κράτος, κτλ). Εμείς δεν παράγουμε τίποτα, οι παροχές οι δικές μας είναι ανύπαρκτες. Ο μόνος στόχος του φορολογικού είναι να ταίσει τον δημόσιο τομέα και την τρύπα του ασφαλιστικού

    Επιπλέον, αύξηση της φορολογίας θα επιφέρει περισσότερη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Εκτός από τους μεγαλογιατρούς, τους μεγαλοδικηγόρους, ταξιτζήδες και λοιπούς προνομιούχους υπάρχει και μία μεγάλη κατηγορία ανθρώπων επαγγελματικών που τα φέρνουν ίσα ίσα είτε με μαύρη εργασία, είτε με φοροαποφυγή. Όλους αυτούς φορολογώντας τους βαριά θα φέρετε το αντίθετο αποτέλεσμα και με μαθηματική βεβαιώτητα οδηγείτε την χώρα σε βαθειά ύφεση.

    Επίσης νομίζετε ότι αυξάνοντας τα βάρη στους συνήθεις ύποπτους (μισθωτούς ιδιωτικού τομέα) που ήδη πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους θα καταφέρετε κάτι. Προσωπικά πληρώνω σε ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ 16% με μηδενικές παροχές, φόρους (%40) με μόνο πλεονέκτημα τον ήλιο της Ελλάδας. Με αυτά και με αυτά όλοι εμείς τα κορόδια θα σηκωθούμε και τα φύγουμε για χώρες που το σύστημα δουλέυει, οι κόποι μας πιάνουν τόπο, θα πάρουμε σύνταξη, τα παιδιά μας θα πάνε σε καλύτερα σχολεία, κτλ. Θα ερχόμαστε πίσω μόνο για διακοπές το καλοκαίρι.

    Πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε ΠΟΛΛΑ από ΛΙΓΟΥΣ, πρέπει να πάρετε ΛΙΓΑ από ΠΟΛΛΟΥΣ.

    – ΜΕΙΩΣΤΕ τους φορολογικούς συντελεστές
    – Καταργήστε την αυτοτελή φορολόγηση
    – Βάλτε τους φοροφυγάδες φυλακή
    – Επιβάλετε φορολογική δικαιοσύνη
    – Μειώστε τον δημόσιο τομέα,
    – Ανοίξτε λογαριασμούς
    – Καταργήστε capital gain taxes

    Δώστε κίνητρα στον κόσμο να επιχειρήσει, να αναπτυχθεί, να μην φοροδιαφεύγει. Επιβάλετε τον νόμο. Αν διαβάσετε οικονομική ιστορία των τελευταίων 2000 χρόνων, ανάπτυξη έχουμε με

    – μικρό κράτος
    – σταθερό νόμισμα
    – χαμηλούς φόρους.

    http://www.amazon.com/Gold-Future-Money-Nathan-Lewis/dp/0470047666

    Αν έχετε κότσια, βάλτε flat tax 10%-20%

    Δείτε τους φορολογικούς συντελεστές στην υπολοιπη ευρώπη:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_of_Europe

    Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε βορειοδυτική ευρώπη, δεν παράγουμε, δεν εξάγουμε, δεν έχουμε βιομηχανία, τεχνολογία, κτλ. Στην ουσία ανταγωνιζόμαστε τα νέα μέλη της ΕΕ και όλοι αυτοί έχουν πολύ χαμηλούς φόρους.

    Σε καιρό ύφεσης δεν μπορείτε να αυξάνετε την φορολογία στους έντιμους. Πρέπει να πιάσετε τους παράνομους. Πρέπει να πληρώσουν όλοι από λίγο. Πρέπει να μειώσετε τους φόρους για να εισπράξετε περισσότερα.

    Ευχαριστώ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:17 | NG

    1. Όλα τα φυσικά πρόσωπα στην ίδια φορολογική κλίμακα αφορολογήτου. Μισθωτοί συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες στο ίδιο αφορολόγητο και με τις ίδιες υποχρεώσεις. Η φορολόγηση φυσικών προσώπων από διαφορετικά κατώφλια (12.000 και 10.500€) αποτελεί μέτρο κατά βάση αντισυνταγματικό που αναιρεί την ισότητα των πολιτών. Μισθωτοί και Επαγγελματίες έχουν ως πρόσωπα τις ίδιες ανάγκες.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:27 | Dimitris

    Ρύθμιση για Συνολικές Αμοιβές Φυσικών προσώπων στον Δημόσιο, Ευρύτερο δημόσιο τομέα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ, ΔΕΚΟ στο ΧΑΑ, θυγατρικές των παραπάνω και Ανεξάρτητων Αρχών.

    Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κυρίως καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ, νομικοί σύμβουλοι, δημόσιοι λειτουργοί, που εμπλέκονται εργασιακά (πλήρους, μερικής απασχόλησης, παροχή συμβουλών, συμμετοχή σε επιτροπές – ΔΣ κ.α) με το Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα δηλαδή πληρώνονται με τον ένα ή άλλο τρόπο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέσω ειδικών λογαριασμών, ΚΑΕ, ΣΑΕ κλπ για περισσότερες από μια φορά (είναι δηλαδή πολυθεσίτες) και για μεγάλα ποσά.

    Προκειμένου να υπάρχει μείωση δαπανών και παράλληλα μείωση της διαρκώς αυξανομένης ανεργίας, και προκειμένου το κράτος να αποδείξει ότι είναι δίκαιο απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα στα πλαίσια της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε, προτείνεται :

    1. να ορισθούν οι μέγιστες συνολικές αποδοχές φυσικών προσώπων που πληρώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (δηλαδή το κράτος ) πχ ίσο με Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
    2. ένα φυσικό πρόσωπο να μην μπορεί να αμείβεται από περισσοτέρους από δυο φορείς δηλαδή να υπάρχει η έννοια της κύριας και μικρής δευτερεύουσας απασχόλησης που μπορεί να είναι συμμετοχή σε ένα ΔΣ φορέα ή παροχή συμβουλών κλπ. Επιπλέων θα μπορούσε για την δευτερεύουσα απασχόληση να υπάρχει πλαφόν πχ 500 – 1000€/μήνα ή να υπάρχει αυξημένη φορολόγηση (>45%) για αυτούς που είναι πολυθεσίτες.
    3. να υπάρχει μείωση της σύνταξής ή αυξημένη φορολόγηση στις συντάξεις αυτών που έχουν πάρει πρόωρη σύνταξη (στρατιωτικοί, υπάλληλοι του ΟΤΕ, Ολυμπιακής κλπ) και εργάζονται.

    Οι παραπάνω προτάσεις είναι και δίκαιες και δημιουργούν ευκαιρίες για νέους.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:20 | Χρήστος Καρατζάς

    ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.
    10000 αφορολόγητο για όλους.
    10000-20000 5%
    20000-30000 10%
    30000-40000 20%
    40000-50000 30%
    50000-60000 35%
    60000-70000 40%
    70000-80000 45%
    80000 και πάνω 50%

    ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑ ΤΕΚΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 500 ΕΒΡΑ ΑΝΑ ΠΡΟΣΩΠΟ (50% ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΟΝΕΑ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ)

    ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:15 | helen

    Όλα τα εισοδήματα πρέπει να φορολογουνται βάσει κλίμακας, η οποία θα είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να είναι ακριβοδικαιη και αντικειμενικη.
    Επαναλαμβάνω ΟΛΑ τα εισοδήματα, επιδόματα, εξτρα…..

    Ευχαριστώ πολύ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:53 | ΤΣΙΑΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

    Θεωρώ άδικο για τους μισθωτούς να πηγαίνει η φορολογική κλίμακα από το 0% στο 25%.Πρέπει όπως παλαιότερα και όπως δήλωσε και προεκλογικά ο πρωθυπουργός, να υπάρξει ενδιάμεση κλίμακα του 15%.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 08:06 | Αρης Μπεληγιάννης

    Μακάρι να εφαρμόσετε μία ενιαία φορ. κλίμακα χωρίς καμία εξαίρεση

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 08:43 | Koutsik-A

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΤΑ ΕΞΗΣ:ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ,ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΊΣΤΑΜΕΝΩΝ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ,ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ,ΔΕΗ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΛΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΟΝΤΩΣ ΚΟΙΝΟΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΡΩΤΑ ΠΕΡΝΑΣ ΑΠΤΟ ΓΡΑΦΕΙΑΚΙ ΤΟΥΣ,ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΧΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙΧ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΒΡΩΜΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ,ΔΙΑΒΙΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΙΣΘΗΜΑ.ΑΣΤΕ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ,ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΛΙΧΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ,ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΕΠΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ,ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΕΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΕΠΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ ,ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ ΕΠΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ.ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΨΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ,ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΡΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ.ΦΕΡΤΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΖΕΙ
    ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΤΙΑ,ΤΡΙΕΤΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΑΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΕΝΑ Η ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ,ΚΟΨΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 01:46 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,
    Αυτή η πρόταση αφορά την ΚΛΙΜΑΚΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ & ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ αντικατροπτίζει την πολιτική σας σε ότι αφορά τις σχέσεις φορολογούμενος πολίτης – Κράτος .Η κλίμακα να είναι μία τόσο γιά τα φυσικά,οσο και νομικά πρόσωπα .Σύγουρα η πρόταση δεν μπήκε σε ζυγαριά ώστε να είναι ακριβοδίκαιη και δεν πίστεψα ότι το μπορώ . Αναμφίβολα όμως στην παρούσα κατάσταση θα έχει την μεγαλύτερη πιστέυω δυνατή παραδοχή και τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις .
    Πεποίθησή μου είναι ότι οι φοροφυγάδες & φοροαποφυγάδες πρέπει να κατανοήσουν με την ιδιαίτερη ευφυία τους ότι όλοι είμαστε συμμέτοχοι στο καράβιΕΛΛΑΔΑ που αν βουλιάξει ναυαγούν όλοι.
    ΠΡΑΤΑΣΗ
    ΚΛΙΜΑΚΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ & ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΏΠΩΝ
    ΚΛΙΜ.ΕΙΣΟΔ ΦΟΡ.ΣΥΝΤ % ΦΟΡ.ΚΛΙΜ ΣΥΝ.ΕΙΣΟΔ ΣΥΝ. ΦΟΡ

    15.000 0 0 15.000 0
    10.000 15 1.500 25.000 1.500
    10.000 35 3.500 35.000 5.000
    15.000 48 7.200 50.000 12.200
    ΑΝΩ.50.000 55
    ΚΛΙΜΑΚΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ
    ΚΛΙΜ.ΕΙΣΟ. ΣΥΝΤ/ΤΗΣ ΠΟΣΑ ΣΥΝ.ΕΙΣΟΔ ΣΥΝ.ΑΠΟΔ ΕΠΙΠ.ΠΟΣΑ bonus ΠΟΣΑ
    15.000 10 1.500 15.000 1.500 13.500 0,55 82
    10.000 15 1.500 25.000 3.000 12.000 0.48 58
    10.000 35 3.500 35.000 6.500 8.500 0,35 30
    15.000 48 7.200 50.000 13.700 1.300 0,15 2
    50.000 ΑΝΩ 55 1.300 52.365 15.000

    Ο συντελεστής bonus και τα ποσά πουθα επιστραφούν είναι καθαρά συμβολικά και εμπναίουν μήνυμα αισηοδοξίας . Αυτώ μπορώ,Αυτώ κάνω.-

    Κύριε Υπουργέ, είμαι στη διάθεσή σας να συμβάλλω εθελοντικά με την εμπειρία μου σαν ανώτερο στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας 35 χρόνια και πλέον..ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΒΑΡΗ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 01:25 | ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ.

    η ολη φορολογική ρυθμιση να εχει υποψην της οτι οι απλοι επαγγελματιες, μισθωτοι, εμποροι ειναι οι τελευταιοι τροχοι της αμαξας που πρεπει να »κλεψουν» ναι ! για να προοδευσουν…
    Τα μεγάλα ανοιγματα προήλθαν απο τις γιγαντιες δαπανες ή προμηθειες σε όπλα ,και ρεμούλες στα φαρμακα.
    Οι απλοί πολίτες δεν φταινε να επωμιστούν τα βαρη άλλων .
    Περιορισμός των περιτών στρατιωτικών δαπανών και περισσότερα σε παραγωγή και έρευνα.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 01:35 | Ε.Χ΄΄Ιωάννου

    Η φορολόγηση φυσικών προσώπων,ΝΠΙΔ και Εκκλησίας οφείλει να είναι σύμφωνη με το «γράμμα» και «πνεύμα» του Συντάγματος,που ορίζει στο άρθρο 4 παρ.2 «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις » και παρ.5 «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους»

    Αυτό σημαίνει ότι ο νομοθέτης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει ΕΝΑ και μόνο ΕΝΑ συντελεστή φορολόγησης ,για όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα , με παράλληλη κατάργηση του αφορολογήτου.

    Η αναλογικότητα στη φορολόγηση προκύπτει απο το διαφορετικό εισόδημα του κάθε φορολογούμενου και όχι από το διαφορετικό συντελεστή φορολόγησης,πρακτική που οδήγησε το σύστημα σε στρεβλώσεις και κοινωνική αδικία.

    Το αφορολόγητο ακόμα και για όσους δηλώνουν χαμηλό εισόδημα δεν πρέπει να υφίσταται.Κάθε εισόδημα ανεξαρτήτως ποσού ΠΡΕΠΕΙ να φορολογείται.

    Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ συντελεστής φορολόγησης :
    α)Εξασφαλίζει την φορολογική ισότητα
    β)Λειτουργεί ώς κίνητρο για τη δήλωση όλων των εισοδημάτων
    γ)Απλοποιεί το σύστημα καί μειώνει τη γραφειοκρατία.
    δ)Μπορεί να αυξομειώνεται π.χ.ανά τριετία ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου αλλά και ανάλογα με τη φορολογική συμπεριφορά των φορολογουμένων.
    ΤΟ ΑΕΠ 2008 ήταν 373,5 δισ δολλάρια ΗΠΑ.
    ΕΝΑΣ φορολογικός συντελεστής π.χ.10% θα μπορούσε να αποδώσει άμεσους φόρους 37,35 δισ $,δηλαδή όσο κάθε χρόνο προυπολογίζει το Δημόσιο ότι θα εισπράξει, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΠΟΤΕ.
    ΤΗΡΕΙΣΤΕ ΟΣΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ.
    ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΟΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:46 | ΠΕΡΙ

    Το κάτωθι σχόλιο λέει ΝΑΙ … με όλες τις πηγές των εισοδημάτων εντασσόμενες… στην ενιαία φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων…. και αναφέρεται στην φορολογία φυσικών προσώπων………
    δεν είναι δεσμευτικό, ούτε υποχρεωτικό….
    Και οι αξιολογούντες θα δουν αν προσπαθεί… να συνεισφέρει σε ένα μελλοντικά…, δίκαιο και διαφανές φορολογικό σύστημα…….
    Αξίες του σχόλιου είναι:
    Οι ανθρώπινες αξίες………

    σχόλιο για κλίμακα υπολογισμού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων…
    .(με όλες τις πηγές των εισοδημάτων εντασσόμενες στην ενιαία φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων…)
    Περίπτωση α1. ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ…..

    ΚΛΙΜΑΚΙΟ… ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ…. % ΦΟΡΟΥ…
    ΜΕ ΑΠΟΔ.ΕΩΣ ΤΟ25%… ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔ.**
    ΤΟΥ ΣΥΝΟΛ.ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ…

    15.000,00€ 15.000,00€ 15%…
    15.000,00€ 20%…
    15.000,00€ 25%…
    15.000,00€ 30%…
    40.000,00€ 35%…
    άνω των 100.000,00€ 40%…
    επιπλέον αφορλόγητο γιά κάθε παιδί 3.000,00€…
    *όριο του αφορολόγητου, το συνολικό εισόδημα…με μέγιστο αφορολόγητο τις 15.000,00€… και αναλογία του αφορολόγητου… (μόνον στο 1ο κλιμακιο) σε περίπτωσης μερικής συλλογής των αποδείξεων…
    **η μη συλλογή των αποδείξεων για το 1ο κλιμάκιο να φορολογείται με 15%…….
    Περίπτωση α2. ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ….. –ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ… ΣΕ ΕΥΡΩ…..

    ΚΛΙΜΑΚΙΟ… ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ…. % ΦΟΡΟΥ…
    ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 75%… * ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔ…**
    ΤΟΥ ΣΥΝΟΛ.ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ…

    15.000,00€ 15.000,00€ 15%…
    15.000,00€ 20%…
    15.000,00€ 25%…
    15.000,00€ 30%…
    40.000,00€ 35%…
    άνω των 100.000,00€ 40%…
    επιπλέον αφορλόγητο γιά κάθε παιδί 3.000,00€…
    όριο του αφορολόγητου, το συνολικό εισόδημα…με μέγιστο αφορολόγητο τις 15.000,00€… και αναλογία του αφορολόγητου… (μόνον στο 1ο κλιμακιο) σε περίπτωσης μερικής συλλογής των αποδείξεων…
    **η μη συλλογή των αποδείξεων για το 1ο κλιμάκιο να φορολογείται με 15%…….

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:19 | Βασιλης Ψυχογυιος

    Α) ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ Φ.ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ:

    ετήσιο εισόδημα μέχρι 10000 δέκα χιλιάδες συν/στης 0% μηδέν φόρος 0

    τα επόμενα 1000 χίλια 2 %δυο 20 ευρώ
    -//- -//- 4 %τέσσερα 40
    -//- -//- 6 % έξι 60
    -//- -//- 8 % 80
    -//- -//- 12 % 120
    -//- -//- 16 % 160
    -//- -//- 20 % 200
    κάθε επόμενα χίλια ευρώ αναλογική αύξηση του συντελεστή κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες της δεκαδικής κλίμακας και μέχρι ανώτατο όριο
    συντελεστή φορολογίας 52%.
    Β)Στο έντυπο της ετήσιας δήλωσης Ε1 να προβλεφθεί και ο υπολογισμός
    για τα Τέλη κυκλοφορίας όλων των κατηγοριών οχημάτων ΕΙΧ ΦΙΧ ΔΙΧ
    ΦΔΧ ΕΔΧ ΛΔΧ .
    Γ) Στο ίδιο έντυπο Ε1 να προβλεφθεί ο υπολογισμός του ΕΤΑΚ

    Δ) Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων να υποβάλλονται ταυτόχρονα με μία πράξη υποβολής.

    Ε) Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης στη φορολογική αρχή από τον
    φορολογούμενο η τον εκπρόσωπο του (συνήθως λογιστής ), να καταβάλει το
    30-40 % όλων των φορολογικών υποχρεώσεων .
    Στη συνέχεια να βεβαιώνεται σε χρηματικό κατάλογο το ποσό,
    να εμφανίζεται η καταβολή του 30-40% και με την εκκαθάριση από την
    Γ.Γ.Π.Σ και με το εκκαθαριστικό σημείωμα να προβλέπεται η παραλαβή σήματος Τελών Κυκλοφορίας και το εκκαθαριστικό να έχει ισχύ φορολογικής ενημερότητας με την υπογραφή του ταμεία .

    Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ- ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ- ΠΟΛΛΟΥΣ Η/Υ -ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧ/ΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
    ΓΙΑ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΤΕΛΗ -ΕΙΣΦΟΡΕΣ -ΕΤΑΚ -ΦΟΡ ΑΚΙΝΗΤΗΣ κτλ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:03 | Ελένη Βλαχοστέργιου

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ!
    Τα σημερινά αφορολόγητα όρια θεωρώ ότι με βάση κόστος ζωής στη χώρα μας είναι λογικά και απαραίτητα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ούτως ή άλλως αυτοί δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν και πρέπει να έχουν μια βασική οικονομική «δύναμη» για να μπορούν και να καταναλώνουν.
    Και στους ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο όριο. Το σημερινό ποσό το θεωρώ λογικό γιατί οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες πιθανόν να μην καλύπτουν ούτε τα έξοδά τους. Αν όμως ελεγχθεί ένας επαγγελματίας και διαπιστωθεί ότι φοροδιαφεύγει, να προβλέπεται από το νόμο ως ποινή η απώλεια του αφορολόγητου για τα επόμενα π.χ. 2 ή 3 έτη.
    Σε σχέση με τους φορολογικούς συντελεστές, η άποψή μου είναι να ισχύει το 35% για ποσά από 35.000 έως 60.000€ και από 60.000€ και άνω να ισχύει το 40%.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:03 | ΜΠΟΥΚΟΣ Μ.

    Δηλαδη θα αφησουμε όλες τις βιλες της Εκαλης , της Μυκόνου , τα σκαφη του Πειραια , και στα χλιδατα νησια ανεξελεγτα , τα τζιπακια ,τα σαλε..την Αραχωβα ,το Ψυχικό, τους βουλευτες που τακτοποιουν τα παιδια τους σε διαλεκτες θεσεις..και θα ζητήσουμε συμετοχή απο τον κοσμακη? Αστεια πραγματα …Με τι μουτρα θα κάνει ελεγχο σε εναν πολιτη ο οποιοσδηποτε ελεγκτης?

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:18 | Πετρος

    Να υπάρχει φορολογική κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια από αυτά που υπάρχουν, να λάβετε υπόψη ότι τα εισοδήματα θα αυξηθούν με το μέτρο των αποδείξεων – διότι όπως δείχνουν τα πράγματα πάνω από το 30% με 40% των πολιτών δεν παίρνει αποδείξεις- να εφαρμόσετε προγράμματα στατιστικών στοιχείων όπως γίνεται σε άλλες χώρες και να προστατεύσετε τα ασθενέστερα εισοδήματα όπως υποσχεθήκατε.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:08 | Βάιος Μπαρλάς

    Αγαπητέ υπουργέ,

    θεωρώ ότι η ενιαία κλίμακα έχει καταρχήν σαν κύριο όπλο το τεκμήριον της ισονομίας, όμως δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά ελληνικά θέματα:

    Η μαύρη τρύπα δεν κλείνει με την αύξηση του συντελεστή π.χ. του 40% σε 45 ή 50% καθώς τα εισοδήματα που αντιστοιχούν είναι λίγα (και αναφέρομαι σε αυτά των π.χ. 70000-150000), συνήθως κάποιων μισθωτών που είναι αναγκασμένοι να τα δηλωνουν, και οι οποίοι εντέλει αποτελούν και την πιο παραγωγική μερίδα του πληθυσμού μας που επιβιώνει σε έναν εξαιρετικά ανασφαλή εργασιακό χώρο. Ήδη αυτοί πληρώνουν πάρα πολλά με την υπάρχουσα κλίμακα (δικαίως), και αναλογικά πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη μερίδα, δεδομένου ότι δεν κάνουν συνήθως χρήση ούτε της δημόσιας υγείας, ούτε της δημόσιας παιδείας…

    Το πρόβλημα εντοπίζεται στούς χαμηλούς συντελεστές και στο υψηλό αφορολόγητο όριο (10500)των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Δεν νοείται μαγαζί που να δηλωνει λιγότερα από 20000 Ευρω. Άρα εδώ δεν θα έπρεπε να υπάρχει αφορολόγητο όριο, και οι συντελεστές επρεπε να είναι υψηλότεροι στα χαμηλά εισοδήματα. Εδώ βρίσκεται το «ζουμί» σε συνδυασμό βέβαια με εξονυχιστικούς ελέγχους. Συνεπώς εδώ χρειάζεται διαφορετική κλίμακα, ή ενδεχομένως οι ίδιοι συντελεστές που να ξεκινούν από το μηδενικό εισόδημα.

    Με τιμή…Βάιος Μπαρλάς – Χημικός Μηχανικός

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 20:40 | Δημήτρης

    Σημείωση: Παρακαλώ το συγκεκριμένο σημείωμα-προτάσεις να μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή και να φθάσει εκεί που πρέπει και να μην αγνοηθεί.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Δημήτρης
    ————————————————————————————————————————–
    Κύριε Υπουργέ,
    Χαίρομαι πολύ που επικοινωνώ μαζί σας και εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. Κύριε υπουργέ, υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τις οικογένειες εκείνες που κάποιο μέλος τους έχει βαριά αναπηρία. Πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, μιλώ από προσωπική εμπειρία και τα πράγματα έχουν ως εξής.
    Κάποτε –πριν είκοσι χρόνια- είμαστε ένα νέο ζευγάρι με σπουδές και όνειρα για το μέλλον. Δουλεύαμε και εγώ και η γυναίκα μου και όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν. Ώσπου πάνω στη γέννα το παιδί μας έπαθε περί-γεννητική ασφυξία και το αποτέλεσμα ήταν να πάσχει σήμερα από σπαστική τετραπληγία, δεν μιλά κ.τ.λ. κ.τ.λ.
    Φυσικά το παιδί μας δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό από μόνο του και έτσι αναγκαστικά σταμάτησε η γυναίκα μου από τη δουλειά της για να το φροντίζει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Από τότε εγώ τρέχω από δουλειά σε δουλειά για να καλύπτω, πέρα από τα έξοδα της οικογένειας και όλα τα άλλα έξοδα που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση.
    Δηλαδή τα έξοδα πολλών γιατρών –διάφορων ειδικοτήτων- και όλων των ειδικών θεραπειών και των αντικειμένων που χρειάζεται το παιδί μου για τη συντήρησή του (φυσικοθεραπείες , εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κτλ, αναπηρικό καρότσι κίνησης και μπάνιου, ειδικά καθίσματα, ειδικά στρώματα, όλα ειδικά…..) .
    Το ασφαλιστικό ταμείο καλύπτει εν μέρει ή και καθόλου από τις δαπάνες αυτές και όλα αυτά χωρίς αποδείξεις από γιατρούς (είμαστε βλέπεις σε μειονεκτική θέση). Οπότε αναγκαστικά συμβιβαζόμαστε και προσφέρουμε στο παιδί μας μόνο εκείνα που επιτρέπει ο δικός μου μισθός.
    Εδώ και 20 χρόνια ΜΟΝΟΙ, ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ δίνουμε τον αγώνα αυτό χωρίς πολλές ελπίδες, αλλά με ένα όνειρο. Το κράτος μεγάλος απών από τον αγώνα αυτό, το συναντάμε μπροστά μας όχι σαν αρωγό, αλλά για να μας φορτώνει περισσότερο άγχος και να κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη.
    Π.χ.
    – Ενώ είμαι καταχρεωμένος με στεγαστικά δάνεια και όχι μόνο, περιμένω μέρα με τη μέρα μείωση του μισθού μου (το μόνο εισόδημα στην οικογένεια), αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα, φορολογία στα ακίνητα που απέκτησα με στεγαστικά δάνεια με μόνο σκοπό να εξυπηρετήσω τις ανάγκες του παιδιού μου, κάνοντας οικονομίες με τη γυναίκα μου πέρα απ τα όρια, μόνο και μόνο για το όνειρο.
    – Η φυσικοθεραπεία κοστίζει 80 ευρώ/ώρα, το ασφαλιστικό ταμείο μάς δικαιολογεί 25 ευρώ/ώρα. Το ίδιο ισχύει περίπου για όλων των ειδών τις θεραπείες.
    – Το αναπηρικό καρότσι κοστίζει από 2000 έως 4000 ευρώ, το ασφαλιστικό ταμείο μάς δικαιολογεί 400 ευρώ. Σημειωτέον το παιδί αναπτύσσεται και πρέπει να αντικαθιστούμε τα καρότσια ανά τακτά χρονικά διαστήματα .
    – Ορθοστάτες, ειδικό καρότσι μπάνιου, καθίσματα, στρώματα κτλ ούτε συζήτηση.
    – Εδώ και 20 χρόνια δεν αποκτήσαμε αναπηρικό αυτοκίνητο όπως δικαιούμαστε γιατί δεν μας περισσεύουν…… Έτσι έχουμε ένα αυτοκίνητο του 1994 και κινούμαστε με αυτό σαν οικογένεια, δεν είναι όμως αναπηρικό και έτσι πληρώνουμε κάθε χρόνο τέλη κυκλοφορίας και ειδικά φέτος 352 ευρώ. Και αυτό γιατί δεν επιβαρύναμε το κράτος με επί πλέον ποσά για αγορά αναπηρικού αυτοκινήτου και γιατί στην Ελλάδα δεν προστατεύεται ο ανάπηρος αλλά το αναπηρικό αυτοκίνητο. Έφτανε μια δήλωσή μου –με τις αντίστοιχες αποδείξεις-, το τωρινό μου αυτοκίνητο να χαρακτηρισθεί αναπηρικό για να έχω όλα τα οφέλη που έχει το αναπηρικό αυτοκίνητο, αλλά στην Ελλάδα αν δεν επιβαρύνεις το κράτος δεν σου αναγνωρίζουν τα αυτονόητα.
    – Το αφορολόγητο για τις οικογένειες αυτές, είναι επί πλέον 2.400 ευρώ το έτος, δηλαδή τόσα όσα χρειαζόμαστε μόνο για τις πάνες τού παιδιού μας ανά έτος ή τόσα όσα παίρνει ένα golden boy του κράτους σαν μεροκάματο.
    Τα έξοδα που συνεπάγονται για μια οικογένεια που έχει ως μέλος της άτομο με βαριά αναπηρία, είναι πολύ μεγάλα γιατί ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΑ, γι αυτό και άτομα με ειδικές ανάγκες και όχι με ειδικά προτερήματα όπως θέλουν να μας παρηγορήσουν μερικοί που βρίσκονται έξω από το χορό.
    Θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες πράγματα πού θα έδειχναν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αυτές.
    Αλήθεια θα μπορούσε κανείς να μου περιγράψει το μέλλον του παιδιού μου –είκοσι χρόνων σήμερα- που δεν έχει χέρια, δεν έχει πόδια, δεν έχει μιλιά;
    Και μετά από εμάς τους γονείς του τι;;;;
    Επειδή οι περισσότεροι που διαβάζουν αυτό το σημείωμα, μαντεύουν το μέλλον του παιδιού μου, εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε και ζητούμε τη βοήθεια της πολιτείας.
    Γι αυτό η πολιτεία πρέπει να προσέξει σοβαρά τις οικογένειες αυτές που έχουν μέλη -με πραγματική και όχι μαϊμού- μεγάλη αναπηρία, με διάφορα μέτρα που πρέπει να πάρει επειγόντως.
    Προτείνω (συντηρητικές προτάσεις λόγω συγκυρίας):
    – Αύξηση του αφορολόγητου στο ετήσιο εισόδημα στις 20.000 ευρώ για τις οικογένειες αυτές.
    – Αύξηση του αφορολόγητου της περιουσίας για τις οικογένειες αυτές στο 1.000.000 ευρώ, και αυτό γιατί αναγκαστικά η όλη περιουσία (!) υπάρχει στο όνομα του ενός εκ των γονέων συνήθως, γιατί το παιδί δεν μπορεί να τη διαχειρισθεί……..
    – Αφορολόγητη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από γονέα σε παιδί με βαριά αναπηρία, μέχρι του ποσού του 1.000.000 ευρώ.
    – Αύξηση του επιδόματος αναπηρίας στα 1.000 ευρώ/μήνα.
    – Να προστατεύετε ο ανάπηρος και όχι το αναπηρικό αυτοκίνητο. Γιατί υπάρχει ανάπηρος χωρίς αναπηρικό αυτοκίνητο, αλλά υπάρχει και αναπηρικό αυτοκίνητο χωρίς ανάπηρο. Έτσι λοιπόν εμείς που δεν μπορούμε οικονομικά να αγοράσουμε αναπηρικό αυτοκίνητο -ή προτιμούμε αν θέλετε να κάνει θεραπείες το παιδί μας από το να αγοράσουμε αυτοκίνητο-, να δηλώσουμε αυτό που έχουμε σαν αναπηρικό με τις αντίστοιχες αποδείξεις και να απολαμβάνουμε όλα τα καλά (;) του αναπηρικού αυτοκινήτου.
    – Επιδότηση δανείων για αγορά ή κατασκευή κατοικίας με αναδρομική ισχύ, γιατί πολλές από τις κατοικίες στις οποίες γεννήθηκαν αυτοί οι συνάνθρωποί μας δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες τους λόγω πρόσβασης, στενότητας χώρων κτλ.
    – Οι τόκοι στεγαστικών δανείων να εκπίπτουν στο σύνολό τους από το εισόδημα των οικογενειών αυτών.
    – Να καταρτισθεί μητρώο αναπήρων για όλη τη χώρα. Έλεγχος όλων των περιπτώσεων –για αποκλεισμό των μαϊμού- και απόδοση ποσοστών αναπηρίας σε κάθε ανάπηρο. Έτσι το κράτος θα έχει οικονομικό όφελος και θα μπορεί να προσφέρει παροχές και υπηρεσίες στον κάθε συνάνθρωπό μας ανάλογα με τις ανάγκες του.
    Κύριε υπουργέ, αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε μερικά λεπτά σκέψης για αυτούς τους συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις.
    Όλα όσα αναφέρω στο σημείωμά μου είναι αληθή και από βάθος ψυχής. Ευχαρίστως να σας δεχτούμε στο σπιτικό μας, για να σχηματίσετε προσωπική άποψη. Λίγα θα δείτε, πολλά θα καταλάβετε.
    Εγώ και η γυναίκα μου το έχουμε πάρει απόφαση, εδώ και είκοσι χρόνια στερούμαστε πολλά για να μπορέσει να ζήσει αυτό το παιδί έξω από τα ιδρύματα όσο γίνεται πιο ανθρώπινα. Αυτό είναι το όνειρό μας. Θα σας έχουμε δίπλα μας; Εμείς πολύ το θέλουμε, το έχουμε ανάγκη. Φτάνει να το δείξετε με τις αποφάσεις σας. Έτσι θα γράψετε ιστορία.
    Με εκτίμηση

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 19:39 | Πετριδης.

    Καλή η φορολόγηση τών φυσικών προσώπων, αλλά θά ήθελα να προτείνω τά εξής, στούς κυρίους του πασόκ, προκειμένου να μάς πείσουν για τίς προθέσεις τους.
    Ας κάνετε πρώτα πόθεν έσχες στούς πρώην υπουργούς σας, βλέπε Τσοχατζόπουλο, να δούμε πόσσα λεφτά έχει ό φτωχός αυτος σοσιαλιστής, που ξεκίνησε μέ το ζιβάγκο ώς αριστερός τής μή γραβάτας, και κατάληξε μετά απο κουραστικά χρόνια βουλευτικής αποζημίωσης μέ γάμους στο Παρίσι, και εταιρικές συμμετοχές καλυμένες πολλών εκατομυρίων, και μετά νά σάς δώσουμε όλα τά δικαια για την δική μας φορολογία.
    Δέν βλέπουμε να κάνετε κάτι!
    Και να σχολιάσω ένα επαναληφθέν φαινόμενο που ξεκινάει πάλι.
    Βλέπουμε ξανά, παλαιούς, »ντιντιδες» υπουργούς του πασοκ, που ειναι σέ θέσης υψιπουργών, να συντρόγουν και να αρέσκονται στά μεγαλεία.
    Μήπως θέλετε ξανά χαστούκι στίς εκλογές; πάλι αρχισατε να ερεθίζετε το δημοσιο αίσθημα; μήπως πρέπει να συμαζευτείτε και να κάνετε την δουλειά σας οπως οι νέοι υπουργοί;
    Και να σκεφτείτε οτι ψηφίζω πασοκ πολλά χρόνια.
    Σάς ΒΛΕΠΟΥΜΕ έχουμε πει, κοψτε τις κακές συνήθειες και ΔΟΥΛΕΙΑ να ξεβουλιάξουμε.
    Ευχαριστώ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 19:14 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΟΤΑΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ 5 ΜΗΝΕΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ …ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΒΗΣΕΙΣ.
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ & ΑΜΕΣΑ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:38 | Ιωαννης Τσιρκας

    Συμφωνω απολυτα.Προτεινω μια ενιαια φορολογικη κλιμακα για ΟΛΑ τα εισοδηματα αθροιστικα.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:23 | Νικόλαος Νικολαΐδης

    Συμφωνώ με την ενιαία προοδευτική τιμαριθμημοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

    Όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να φορολούνται για το ίδιο ύψος εισοδημάτων με την ίδια κλίμακα.

    Π.χ. για δεδομένο συνολικό εισόδημα θα πρέπει να φορολογούμαι το ίδιο ανεξάρτητα από το αν είμαι μισθωτός, συνταξιούχος, ελεύθερος επαγγελματίας, πιλότος ή αθλητής.

    Θεωρώ προσωπική προσβολή το να με θεωρεί το κράτος «κλέφτη» επειδή είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και να μου επιβάλλει τεκμήρια.
    Γιατί θα πρέπει να πληρώσω την ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών να εντοπίσουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν;
    Ας ξεκινήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εκ των έσω, και να ψάξουν πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι ασκούν και «μαύρη» αδήλωτη εργασία π.χ. ως υδραυλικοί , ηλεκτρολόγοι, πλακάδες κλπ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 17:50 | Κωνσταντίνος

    Μια ιδιόρρυθμη πρόταση.Αύξηση των εμμέσων φόρων ,μεγαλύτερη στα είδη πολυτελείας και μικρότερη στα είδη ευρείας κατανάλωσης.Εκπτωση από το εισόδημα όλων των ετησίων δαπανών λειτουργίας του νοικοκυριού και φορολόγηση βάση κλίμακος του αδιαθέτου υπολοίπου (ουσιαστικά επί του καθαρού κέρδους από την ετήσια διαχείρηση του νοικοκυριού ).

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 17:56 | panagiotis

    Εχω εισοδημα 100000 μικτα δουλευοντας νυκτες υπερωριες 35 χρονια
    μισθωτος πληρωνω φορο 40000 ετησιως και 10000 ΙΚΑ δηλαδη καθαρα
    50000 ετησιως το κρατος εισεπραξε φορο τα τελευταια 10 χρονια
    400000 και ξαφνικα ανακαλυπτω οτι σε συνολο 6000000 δηλωσεων ανηκω στις 30000 δηλωσεις που δηλωνουν πανω απο 100000 μικτα.
    ολοι οι υπολοιποι κυριε παπαθανασιου που ειναι ΄¨» επαγγελματιες,
    ιατροι, τραγουσιστες και ενα σωρο αλλοι,.
    ΒΑΛΕ ποθεν εσχες για τις περιουσιες που υπαρχουν με αναδρομικη ισχυ
    μη μας περνατε για ηλιθιους.
    ακουω πολλους να λενε ανεβασε τον συνταλεστη 45% για να πιασεις τους
    30000 φορολογουμενους παλι πολλα λεφτα θα παρεις οι αλλοι που ειναι.
    Μου βαζετε εκτακτη εισφορα για το εισοδημα του 2007 3000 απο ποσο που φορολογηθηκε αντισυνταγματικο.
    Κυριοι ειναι δυνατον μονο 30000 δηλωσεις να ειναι μικτα πανω απο 100000 ιουλαχιστον 500000 δηλωσεις φοροδιαφευγουν.
    Ενας προνομιουχος μισθωτος
    ευχαριστω.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 16:15 | Γ.Λ

    Καθως ανηκω στα συνηθη υποζυγια του φορολογικου συστηματος που δεν μπορουν να αποκρυψουν εισοδηματα θα ηθελα να παραθεσω μερικα συμπερασματα
    Το Συνταγμα αναφερει οτι ο καθενας συνεισφερει Α Ν Α Λ Ο Γ Α με τις δυνατοτητες του και οχι με γεωμετρικη προοδο επομενως ο συντελεστης πρεπει να ειναι ένας για ολους
    Οι κυριοι που αναφερουν να αυξηθει ο ανωτατος συντελεστης φυσικα αναφερονται στους αλλους και οχι στους εαυτους τους,
    Εξαλλου στην χωρα μας οπου η κακομοιρια και ο φθονος είναι εθνικα σπορ ,ειναι καλυτερα να ψοφαμε την κατσικα του γειτονα παρα να αποκτουμε δικη μας,γι αυτο και δεν στοιχιζει και πολιτικα, μερικες χιλιαδες ψηφοι ειναι αλλωστε,σε αυτους που με τη δουλεια τους βγαζουν αρκετα χρηματα να τα παρετε ολα πισω με τους φορους και να δοθουν σαν αφορολογητα επιδοματα στους συνταξιουχους των 45,50 και 55 ετων που ξημεροβραδιαζονται ολη μερα στα καφενεια παρακολουθωντας τα τελευταια επιδοματικα νεα.
    Αποτελουν λαμπρο παραδειγμα για την επομενη γενια μελλοντικων νεοσυνταξιουχων που θα δημιουργηθουν.
    Εξαλλου οι εχοντες –αλλα και σκληρα δουλευοντες –αυτό το δευτερο δεν αναφερεται ποτε- δεν ανηκουν συνηθως σε συντεχια με συντελεστη αυτοτελους φορολογησης,ισχυρους πολιτικους παραγοντες η αγροτες,βυτιοφορεις,,ταξιτζηδες να κλεινουν εκβιαστικα τους δρομους και με το βραχνα του πολιτικου κοστους να παιρνουν οτι θελουν.
    Αφηστε δε τα ανωτερω υποζυγια να βρουν τροπους φοροαποφυγης –οι περισσοτεροι εξυπνοι είναι αλλωστε-των ληστρικων συντελεστων που προτεινονται από ανθρωπους που στην πλειοψηφια τους ποτε δεν πληρωσαν φορους.
    Προτασεις για το φορολογικο δεν θα διατυπωσω καθοτι το θεωρω περιττο καθως οι αποφασεις ειναι ηδη ειλημενες,απλα ηθελα να θεσω τα ανωρερω.
    Eυχαριστω πολύ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 14:40 | Δρ Γιώργος Σκρουμπέλος

    Ορθότατο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται ήδη αλλαχού και καθυστέρησε να φτάσει στην Ελλάδα.
    Το νόημα της φορολογίας είναι η απόδοση στο κράτος μέρους της υπεραξίας της δραστηριότητας των προσώπων (πολίτες, εταιρείες κλπ). Η δυσκολία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος έγκειται στον προσδιορισμό αυτής της υπεραξίας. Κάθε φορολογική μονάδα (πολίτης, οικογένεια, εταιρεία κλπ.) εισπράττει και δαπανά. Η δαπάνη, εφόσον δηλώνεται από το αντισυμβαλλόμενο μέρος που εισπράττει, εμπεριέχει τουλάχιστον τον ΦΠΑ (ή έτσι θα έπρεπε να είναι). Άρα δεν είναι ορθό να φορολογείται ξανά. Η διαφορά (κέρδος ή αδιάθετο) επίσης φορολογείται ως υπεραξία όταν κατατίθεται (τόκοι) ή όταν χρησιμοποιείται.
    Προτάσεις:
    1.Φορολογία της διαφοράς εσόδων-εξόδων (υπεραξίας, αδιάθετου κλπ.) για όλους.
    2.Κανένα αφορολόγητο όριο εφόσον υιοθετηθεί η ανωτέρω λογική. Ο μέσος πολίτης, και δη ο κατά μέγιστο βαθμός ειλικρινής, έχει εισοδήματα και έξοδα. Θα πρέπει να τα δηλώνει όλα ανεξαιρέτως και ειλικρινά. Εάν η διαφορά είναι μεγάλη πρέπει να συμβάλλει με περαιτέρω φορολόγηση στην ανάπτυξη των κρατικών υποδομών οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της δραστηριότητάς του η οποία με τη σειρά της δημιουργεί την φορολογίσιμη υπεραξία. Αυτό όμως το οποίο πρέπει να αφαιρείται επιπρόσθετα είναι ένα ποσόν για σκοπούς αποταμίευσης (αυτό θα έχει την έννοια όχι του αφορολόγητου αλλά του αποταμιευτικού ποσού) και το οποίο είτε θα πρέπει να δηλώνεται είτε θα πρέπει να υπολογίζεται κατά τεκμήριο. Βάσει αυτής της σταδιακής αποταμίευσης θα είναι δυνατή η δικαιολόγηση αγορών στο μέλλον.
    3.Κανένας «αντικειμενικός προσδιορισμός» κερδών επιχειρήσεων. Η επιχείρηση πρέπει να έχει κέρδη για να λειτουργεί. Εφόσον υπάρχει εταιρικό συμμετοχικό κεφάλαιο, κεφάλαιο από δανεισμό και αποταμίευση λόγω κερδών και αυτό μπορεί να χρηματοδοτήσει την επιχείρηση ώστε να παράγει κέρδη με την έννοια της παραγράφου 1 του σχολίου και τα δεδομένα της αγοράς αυτό αρκεί. Εάν μία επιχείρηση δεν παράγει κέρδη τότε πρέπει να ελέγχεται άμεσα τόσο σαν επιχείρηση όσο και οι μέτοχοι (οι οποίο κανονικά δεν θα έπρεπε να δεχθούν τέτοια εξέλιξη και θα έπρεπε να αναλάβουν δράσεις εξυγίανσης).
    4.Προκειμένου να δηλώνονται όλα τα έσοδα και τα έξοδα πρέπει να καταγράφονται και όλες οι πράξεις οικονομικού περιεχομένου άνω ενός ορίου (π.χ. 100€, 500€ κλπ.) μέσω χρήσης πιστωτικής κάρτας ή επιταγών και να δηλώνονται στη φορολογική δήλωση. επιπλέον δαπάνες του εισοδήματος μπορεί να δικαιολογούνται από το αποταμιευτικό ποσό.
    5.Καμία αυτοτελής φορολόγηση, καμία εξαίρεση. Ομάδες με αυξημένες ανάγκες (ΑΜΕΑ, άποροι, πολύτεκνοι κλπ.) θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαβιώνουν αλλά και να αποταμιεύουν. Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του κράτους πρέπει να επεκτείνεται ανάλογα με τα αδιάθετα του κάθε πολίτη ή της κάθε κατηγορίας πολιτών.
    6.Το τεκμήριο διαβίωσης να είναι συνδεδεμένο με τα ανωτέρω κριτήρια εισοδήματος-εξόδων και όχι με τον τρόπο ζωής του (αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες κλπ.). Εμπορικά και όσι αντικειμενικά κριτήρια μπορούν να τεθούν για τις αγορές άνω ενός ποσού. Όχι όμως κριτήρια κατοχής ενός περιουσιακού στοιχείου αλλά εκμετάλλευσής του (χρήση, εισόδημα κλπ.) Γιατί να «τιμωρείται» ο πολίτης επειδή αγόρασε ένα αυτοκίνητο 2000cc; Πληρώνει περισσότερους έμμεσους φόρους (καύσιμα, τέλη, συντηρήσεις, ανταλλακτικά, ΚΤΕΟ κλπ.) δεν χρειάζεται άλλη φορολογία. Το ίδιο ισχύει για τα σπίτια και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία. Μπορούν όμως να τεθούν κριτήρια συντήρησης σύμφωνα με τα δηλούμενα έξοδα. ένα οίκημα πρέπει εφόσον χρησιμοποιείται να συντηρείται άρα κάπου πρέπει να έχουν δηλωθεί εργασίες συντήρησης. Εάν ο φορολογούμενος δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις διαβίωσης να ελέγχεται ακόμα και σαν φυσικό πρόσωπο.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 14:30 | Γεώργιος Μίχος

    Είναι σωστό το σκεπτικό της μείωσης του δεύτερου κλιμακίου των 18.000€ από το 25% στο 20% διότι μιλάμε για εισοδήματα της τάξης των 2.000€ μηνιαίως το οποίο είναι χαμηλό για το σημερινό κόστος ζωής, παράλληλα όμως θα έπρεπε να ισχύσει και μία ακόμα ενδιάμεση κλίμακα από τα 30.000€ ως τα 45.000€ με συντελεστή 30% και να λαμβάνεται επίσης υπόψη το αν υπάρχει και δεύτερος μισθός μέσα σε μία οικογένεια. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που στηρίζονται στον μισθό ενός μέλους και ένα μηνιαίο εισόδημα μέχρι της 3.000€ θα έπρεπε να τυγχάνει μικρότερης φορολόγησης.
    Επίσης το αφορολόγητο για τους μισθωτούς θα έπρεπε να ήταν στις 14.000€.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:09 | ΣΦΥΚΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ
    ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΙΟΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΔΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΠΟ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΕΩΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ=ΚΑΘΑΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Χ 40%.
    ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ,ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
    ΜΙΑ ΟΜΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΔΛΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

    ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ 25%
    ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 45%.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:50 | george

    φορολογηση ναυτικων–πως θα φορολογηθω σαν στεριανοσ την στιγμη που εργαζομαι ,κοιμαμαι σε 10 ποντουσ λαμαρινα @ στερουμαι τα παντα???
    το βασικοτερο ειναι οτι δεν παταω ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟς???ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ////

    ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗς αρχή της ισότητας των πολιτών ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗς ΜΑς

    ΑΦΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΣΤΕΡΙΑΝΟΙ????

    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:41 | Τ.Χρ.

    Δεν νοείται φορολογική κλίμακα διαφορετική για μισθωτούς και συνταξιούχους και άλλη για επαγγελματίες.
    Όλοι είναι ίσοι και οφείλουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να αποκαλύψουν τον φοροφυγά.
    Γελάω όταν μου έρχεται στο νου η παρακάτω σκηνή φορολογούμενου να ζητάει επιτακτικά την απόδειξη από κατάστημα:

    α)υπαλλήλου του Δήμου, μισθωτού, ο οποίος το απόγευμα είναι υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος (μαύρο εισόδημα)

    β)καθηγητή ή δάσκαλο του (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα),μισθωτό, ο οποίος τον ελεύθερο χρόνο του κάνει ιδιαίτερα (μαύρο εισόδημα)

    γ)υπάλληλο της πυροσβεστικής ή στρατού ή αστυνομίας να κάνει τον ταξιτζή τον ελεύθερο χρόνο του (μαύρο εισόδημα)

    δ)εφοριακό,μισθωτός,να τηρεί βιβλία επιχειρήσεων τον ελεύθερο χρόνο του (μαύρο εισόδημα)

    ……. κλπ, κλπ.(όλοι έχουν να αναφέρουν ένα παράδειγμα)

    Λυπάμαι για την κατάντια μου να μπαίνω στην διαδικασία να αναφέρομαι σε συμπολίτες μου οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι οι μόνοι που φορολογούνται και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν.

    Είναι δύσκολο το μέτρο ελέγχου των καταθέσεων αλλά θα βγάλει λαγούς.
    Θέλει γενναιότητα η δημοσίευση των μεγαλοσχημόνων που έχουν εξωχώριες εταιρίες (οφσόρ) και φοροδιαφεύγουν και η αποκάλυψη φοροδιαφυγής μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών.

    Τέρμα κύριοι ο εμφύλιος, δεν βοηθάει κανένα, μόνο αποσυντονίζει.

    Υ.γ. Θρίαμβος της φορολογικής δικαιοσύνης ο επαναπατρισμός (διαφυγόντων)κεφαλαίων. Αναμένουμε την νομιμοποίηση αυθαιρέτων!!

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 10:46 | ΛΟΥΚΑΣ ΛΟΥΚΑΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

    ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ (ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ). ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΡΟΓΥΝΟ ΛΕΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 20.000 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ 1.000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3.000 ΕΥΡΩ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΤΟΤΕ ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΛΕΚΟΝΤΑΙ. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ (ΓΙΑΤΡΟΙ ΛΙΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ) , ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (ΔΡΟΜΟΙ ΧΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΚΟΥΒΕΣ), ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ (ΔΙΚΤΥΟ Δ.Ε.Η. ΧΑΛΙΑ ΣΥΧΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΚΑΨΙΜΟ ΣΥΣΚΕΥΩΝ), ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΚΑΡΑΒΙΑ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ 12-14 ΩΡΩΝ),ΠΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ? ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ΑΜΕΣΑ (ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΤΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (Π.Χ. ΚΑΡΑΒΙ) ΠΡΟΣΑΥΞΗΜΝΕΝΕΣ ΚΑΤΑ 150-200% ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ. ΕΤΣΙ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟ Π.Χ. 20.000 + 3.000 + 1.000 ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΤΡΟΓΥΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ =24.000 ΕΥΡΩ, Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ). ΕΑΝ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ,ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ,ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ,ΚΑΡΑΒΙΑ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,……….) ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ 120-150% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 07:50 | Tori

    Και αφου όλες οι κυβερνήσεις και οι κυβερνώντες των τελευταίων 15 ετών με τους συνενόχους σας των εκάστοτε «αντιπολιτεύσεων»… φάγατε… φάγατε… φάγατε… κι αφου φάγατε μέχρι κι απο τις πέτρες, τώρα έρχεστε να κάνετε και τον αθώο λαό «συμέτοχο» και «συνένοχο» σας με την ψευτοδημοκρατική και ψευτολαϊκή «προβιά» σας που απο κάτω όμως πάλι «λύκο» κρύβει.
    Αν λοιπόν θέλετε να αποδείξετε πως είστε άξιοι και ειλικρινείς, βγάλτε όλοι τα «ψευτοανθρωπιστικά» σας προσωπεία, ρίξτε τις μάσκες και πράξτε αυτά που υποσχεθήκατε, ΣΥΓΚΡΟΥΣΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ αλλιώς τζάμπα την κρατάτε ετούτη την ιστοσελίδα!

    Πρώτα καθαρίστε τους δρόμους απο τα παράνομα, αφορολόγητα, προϊόντα και ΔΙΩΞΤΕ απο τη χώρα ΑΜΕΣΩΣ όλους αυτούς που τα πουλάνε χωρίς να έχουν ουδεμία υποχρέωση ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς καμμιά φορολόγηση, χωρίς καμμιά εισφορά σε δήμο, που δεν ξέρουμε ποιοί είναι, απο πού έρχονται, και «τι καπνό φουμάρουν» αλλά με όλα τα «ΑΝΘΡΏΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ» της «ανθρωπιστικής σας συνείδησης» για δωρεάν παροχή περίθαλψης υγείας και δωρεάν παιδεία για τα παιδια τους!

    ΑΜΕΣΩΣ αλλάξτε τον νόμο περί ασυλίας και τιμωρήστε «αναδρομικά» τα «τρωκτικά» που κατασπάραξαν τον ΕΘΝΙΚΟ μας πλούτο (…και όχι απλά τον κρατικό όπως θα θέλατε εσείς να πείτε…). Άλλωστε μας δείξατε με τις πράξεις σας όπως και η προϋγούμενη κυβέρνηση, πως θεωρείτε δίκαιο μέσον την «αναδρομική» φορολόγηση, όταν το επιβάλλει η δύσκολη κατάσταση. Αφου λοιπόν για σας «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν θα έχετε κανένα ενδειασμό να άρετε την κοινοβουλευτική ασυλία των ενόχων, να παραβλέψετε με «ειδικές συναινετικές διαδικασίες» τις… παραγραφές και «αναδρομικά» να «κατάσχετε» ΠΑΝ ΤΟ ΚΛΕΜΕΝΟΝ!!!

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ (εννοώ εργαζόμενους, μικρομεσαίους -όσους έχουν απομείνει- συνταξιούχους και ΗΡΩΪΚΕΣ εργαζόμενες μητέρες) ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΕ ΟΣΑ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ «ΚΥΡΙΟΙ» ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΩΘΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΧΘΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ!

    Αφου γίνουν όλα αυτά… και άλλα πολλά…
    μετά ελάτε να ανοίξουμε διάλογο για…τα δικαιώματα του «ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ» ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΠΟΛΙΤΗ!

    Τέλος, σχετικά με τον Φ.Π.Α, μείωση από 9% σε 3% σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και 13% σε όλα τα άλλα είδη, αλλιώς ΠΡΟΔΟΣΑΤΕ το πρόγραμμα με το οποίο μας ζητήσατε να σας εμπιστευτούμε και στο οποίο δηλώνατε πως δεν θα φορολογηθεί άλλο ο λαός!

    Και… αρχίστε να μελετάτε σχέδια «ανάπτυξης» που να συμπεριλαμβάνουν τον ΛΑΟ!
    Ανοίξτε διάλογο για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ… Αργείτε και δεν επιτρέπεται

    Ευχαριστώ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 07:36 | gfg

    Το άρθρο δεν επιφέρει καμιά αλλαγή στην κατεύθυνση της εφαρμογής ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, αφού διατηρεί το ίδιο ειδικό καθεστώς φορολόγησης στις αμοιβές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας, καθώς και σε αυτές των αξιωματικών και του κατώτερου προσωπικού του εμπορικού ναυτικού. Η βασική αρχή της ισότητας των πολιτών δεν εξυπηρετείται με το άρθρο αυτό.

    Στα πλαίσια της αρχής αυτής θεωρώ ότι:
    1. Η φορολογική κλίμακα πρέπει να είναι ενιαία για όλους τους πολίτες χωρίς καμία διακριση σε μισθωτούς και μη.
    2. Το αφορολόγητο θα πρέπει να καλύπτει το όριο της φτώχιας.
    3. Να δημιουργηθούν περισσότερα ενδιάμεσα κλιμάκια ισομερώς κατανεμημένα.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 03:22 | Πρόεδρος-Οικονομολόγος

    Για να εκφρασθεί μια οποιαδήποτε πρόταση που έχει σχέση με την φορολογία προσώπων και επιχειρήσεων θα πρέπει αυτός που προτείνει να είναι σε θέση να μπορεί να προσεγγίσει το θέμα στην πραγματική,οικονομική και αναπτυξιακή του διάσταση.
    Η πρόταση για τις αποδείξεις είναι σωστή ,αφού σε πρωτη φάση ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι είναι απαράδεκτο και ενοχλητικό να έχει προβεί σε μια συναλλαγή και ο επιτηδευματίας να μην του δίνει απόδειξη.
    Στην Ελλάδα όμως που ζούμε η όποια φοροδιαφυγή σε όλους τους κλάδους υπολογίσθηκε και εκλήφθηκε από τον επιχειρηματία ως οικονομικό μέγεθος το οποίο καθόριζε και την βιωσιμότητα της επιχείρησης στα πλαίσια του οικονομικού περιβάλλοντος της περιοχής και ευρύτερα του ανταγωνισμού με ομοειδείς επιχειρήσεις εγχώριες ή και ξένες.Οπωσδήποτε αυτό δεν ήταν σωστό και δεν θα έπρεπε να υπεισέρχεται ως μεταβλητή στον σχεδιασμό του επιχειρείν. Δεν υπάρχει όμως Έλληνας επιχειρηματίας από την σύσταση του Ελληνικού κράτους που να λειτουργεί επιχείρηση και να μην προσπαθεί να φοροδιαφύγει έστω και ελάχιστα. Το ίδιο κάνουν και οι μισθωτοί είτε είναι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο τομέα. Υπερωρίες μαύρες,καμία έξτρα απασχόληση κλπ. Το ίδιο το κράτος φοροδιαφεύγει αφού πληρώνει τους εφοριακούς και τους τελωνιακούς με διπλάσιους μισθούς από όλους τους άλλους υπαλλήλους με τα ΔΕΤΕ και ΔΕΦΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΙΤΑ. Γιατί κ Υπουργέ ο/η απόφοιτη του Δημοτικού και ο/η απόφοιτη του Γυμνασίου( της εφορίας,του τελωνείου,της στατιστικής Υπηρεσίας,των ΥΔΕ ,της κτηματικής Υπηρεσίας κλπ) παίρνουν δεύτερο μισθό ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ,μήπως λόγω της αξιόλογης και εξειδικευμένης εργασίας τους.Πληρώθηκε ποτέ κανένας αξιοκρατικά. Θα παρακαλούσα τον κ.Υπουργό να ελέγξει επίσης το ύψος του ΚΑΕ των ενοικίων που καταβάλει αυτό το σπάταλο κράτος για την στέγαση των Υπηρεσιών του , αφού εγκατέλειψε στις έδρες των Νομών τα δημόσια κτίρια αφήνοντας τα στους Νομάρχες να τα κάνουν μαγαζάκια τους με γραφεία για τον κάθε αντινομάρχη και κάθε σύμβουλο,λες και ήταν των πατεράδων τους,χώρια που ο πολίτης τρέχει μέσα στον ιστό κάθε πόλης να βρεί τις υπόλοιπες Υπηρεσίες,ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα.
    Πρέπει λοιπόν το ίδιο το κράτος να περιορίσει και να συμμαζέψει τα έξοδα του με ενέργειες όπως:
    1.Να στεγάσει τις Υπηρεσίες σε Δημόσια κτίρια και όπου δεν έχει να ανεγείρει (αναπτυξιακή διάσταση)
    2.Να ζητήσει άμεσα από τις κτηματικές Υπηρεσίες να επανεξετάσουν τα ενοίκια που πληρώνονται ,πχ στην πόλη κε Υπουργέ που κατεβαίνατε ως βουλευτής ,Υπηρεσία πληρώνει 2400 Ε για τρία διαμερισματα τον μήνα,όταν η τιμή δεν θα έπρεπε να είναι πάνω από 1200 Ε για όλα.
    3.Να εφαρμόσει την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ των Υπηρεσιών του Δημοσίου μειώνοντας τα ταχυδρομικά ,τα γραφικά ,τους κλητήρες,τους οδηγούς με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα που μετακινούνται για την αλληλογραφία.
    4. Να ελέγξει διαχειριστικά τους ΟΤΑ (ατελείωτες συμβάσεις έργου) και τα Νοσοκομεία.
    5. Να αναζητήσει ενδεικτικά από τους φορείς του ΔΗΜΟΣΙΟΥ τις

    μελέτες που έχουν πληρωθεί με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου, να ελέγξει την σκοπιμότητα τους και να δεί πόσες έχουν αξιοποιηθεί.
    Για τις αποδείξεις λοιπόν που ξεσηκώθηκε ο κόσμος ,θα έπρεπε να επειδιωχθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσα από την εντατικοποίηση των ελέγχων των υπηρεσιών ,ώστε σταδιακά να γίνει κατανοητό από τους επιχειρηματίες ότι το κράτος έχει την δυνατότητα να συλλάβει την φοροδιαφυγή ,βάζοντας παράλληλα ελάχιστο όριο κύκλου εργασιών ,για κάθε δραστηριότητα,με συνεχή επικαιροποίηση ανάλογα της γενικής πορείας του κλάδου.
    Εύχομαι να μην κλείσουν επιχειρήσεις ,οι οποίες ήταν βιώσιμες λόγω του ποσοστού του τζίρου τους που μπορούσαν να αποκρύψουν. Δεν προτείνω σε καμία περίπτωση να συνεχισθεί η ανομία ,απλά λόγω τις κρίσεις που βιώνουν οι επιχειρηματίες , η όποια επιδίωξη απεικόνησης των πραγματικών οικονομικών στοιχείων να γίνει σε βάθος χρόνου , ώστε να μπορέσουν να προσαρμοσθούν οι επιχειρηματίες αφ ενός και αφ ετέρου να κατανοήσει όλο το κύκλωμα ,ότι θα πρέπει να εξυγιανθεί η παραγωγική διαδικασία από τις πρώτες ύλες, τα πραγματικά λειτουργικά κόστη,το συμφέρον της παρουσίασης της πραγματικής δαπάνης της εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές και μαύρης εργασίας)κλπ.
    Η προσαρμογή απαιτεί χρόνο , γιατί η πίεση θα σπάσει την παραγωγική αλυσίδα και τα αποτελέσματα θα είναι ανεπανόρθωτα ,αφού τα προτεινόμενα μέτρα είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να συνδιασθούν με δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων
    Ειδικά στην αυτοτελή φορολόγηση να προσεχθεί ο κλάδος του τουρισμού διότι έχουν αναλάβει και υπογράψει συμφωνίες για την επόμενη τουριστική σεζόν με όρους φορολόγησης 2008 και ξαφνικά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια πχ καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσιους φόρους και ΦΠΑ ,αφού ήταν σε απαλλασσόμενο καθεστός και με φορολογία δεδομένη.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 01:51 | Κωνσταντίνος Κούτσιος

    Ναι στην ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη κλίμακα για όλους. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, εκτός ίσως από τους τόκους καταθέσεων, όπου και εκεί όμως να εφαρμοστεί προοδευτική κλίμακα φορολογίας.
    ΜΙΣΘΩΤΟΙ: αύξηση του αφορολόγητου στις 15.000 αλλά διασύνδεσή του με αποδείξεις (πλην αγοράς πολυτελών αγαθών), αλλιώς φορολόγηση με 10%. Ταμειακές μηχανές παντού (ταξί, βενζινάδικα κ.λπ). Κλίμακες: 15.001-20.000 15%, 20.001-25.000 20%, 25.001-30.000 25%, 30.001-40.000 30%, 40.001 και άνω 40%.
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Αυστηρότατα διοικητικά και ποινικά μέτρα, συνεχείς στοχευμένοι έλεγχοι. Αφορολόγητο στις 10.000 αλλά διασύνδεσή του με αποδείξεις (πλην αγοράς πολυτελών αγαθών), αλλιώς φορολόγηση με 15%. Κλίμακες: 10.001-15.000 20%, 15.001-25.000 30%, άνω 25.000 40%.
    Κατάργηση των χειρόγραφων μπλοκ αποδείξεων. Παντού μηχανογραφημένα τιμολόγια ή αποδείξεις. Σε όλες τις συναλλαγές να αναγράφεται ο ΑΦΜ των αντισυμβαλλομένων. Συναλλαγές άνω των 200,00 € αποκλειστικά μέσω καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Το μέτρο με τις αποδείξεις να εφαρμοστεί για μια περίοδο προσαρμογής, 2-3 ετών. Ακολούθως να χρησιμοποιείται αποκλειστικά πλαστικό χρήμα. Κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για όλους. Πόθεν έσχες για ποσά καταθέσεων άνω των 1.000 €. ΑΦΜ σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 00:54 | ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλό. Χρειάζετε όλοι να συμμετασχουν. 1ο) Πόθεν έσχες στους εφοριακούς, απομάκρυνση από την υπηρεσία τους, δεν θα λαμβάνουν σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το ίδιο να ισχύει στους τελωνειακούς, πρεσβείες κλπ. Απομάκρυνση απο τα πειθαρχικά συμβούλια όλων των εργατοπατέρων συνδικαλιστών διότι τους κλέφτες τους επαναφέρουν στις υπηρεσίες τους.
    2ο)Απέλαση των αλλοδαπών που εισπράτουν χρήματα και δεν κόβουν αποδείξεις. Υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί που ασχολούνται σε μερεμέτια οικοδομών, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, δεν δίδουν αποδείξεις, το ίδιο και οι γυναίκες τους που αχολούνται στον καθαρισμό των οικιών, υπερβαίνουν τις 25000-30000 ευρώ τον μήνα, δίδουν ψεύτικες Ε1 ενδεχομένως έχουν και επιστροφές φόρου, αλλά και εισπράττουν και τα διάφορα επιδόματα που δίδει το κράτος. Οι έλληνες προσπαθούν να επιβιώσουν με τις μικρές τους επιχειρήσεις, οι αλλοδαποί χωρίς έξοδα τους παίρνουν τις δουλειές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν. Τα δε χρηματά τους οι αλλοδαποί τα αποστελλουν στην πατρίδα τους. Και η ελληνική αγορά στενάζει ομοίως και οι ελλληνικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί! Είναι ντροπή σας, να μην λαμβάνετε μέτρα απέλασης, για ένα τόσο μεγάλο έγκλημα που γίνεται συστηματικά κατα της Ελλάδας και των απροστάτευτων ελλήνων μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Και μετά ζητάτε να θυσιασθούμε για την Ελλάδα.

    Είναι κράτος δικαίου αυτό, ο έλληνας που απασχολεί εργαζόμενους να πληρώνει το 85% ή το 44% του ημερομισθίου και οι αλβανοί κλπ να πληρώνουν 6 ΕΥΡΩ ΤΟ ΈΝΣΗΜΟ; για να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ημερομίσθια για την άδεια παραμονής τους;
    Εάν έχετε πολιτικό ανδρισμό πάρτε μέτρα. Οι αλλοδαποί είναι 2500000 και πιστεύεται ότι ζούν με 500 ευρώ τον μήνα;Υπολογίστε τι έσοδα χάνετε.
    Με εκτίμηση
    Τάσος

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 23:33 | Γιάννης – Κ

    Τα κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου (για μισθωτούς αναφέρομαι) να είναι περισσότερα.

    Κλιμάκιο Συντελ. % φόρος Σύνολο
    εισοδ. φόρου
    15.000,00 0% 0,00 15.000,00 0,00
    10.000,00 10% 1.000,00 25.000,00 1.000,00
    15.000,00 20% 3.000,00 40.000,00 4.000,00
    35.000,00 35% 12.250,00 75.000,00 16.250,00
    ανω 75000 40%

    Με μικτό εισόδημα 25.000,00 ευρώ ο φόρος είναι 1.000,00 ευρώ άρα καθαρό φορολογητέο 24.000,00 ευρώ δηλ. 2.000,00 ανα μήνα καθαρά.

    Το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου να αυξάνεται κατά 2.000,00 για ένα παιδί, 4.000,00 ευρώ αν έχει δύο παιδιά, 12.000,00 ευρώ αν έχει τρία παιδιά και 2.000,00 για κάθε παιδί πάνω απο το τρίτο (κίνητρα για τις οικογένειες.)

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 23:27 | Μανώλης Μαυρίκης

    Αγαπητοί Κυρίες Και Κύριοι
    Ένας φορολογικός συντελεστής για όλους και για όλα τα εισοδήματα είναι ο πιο δίκαιος τρόπος φορολογήσεις. Οι κλιμακωτοί συντελεστές δρουν ανασταλτικά στην συνειδητή δήλωση των εισοδημάτων, αφού δημιουργούν το αίσθημα ότι τιμωρείσαι εάν δουλεύεις και κερδίζεις παραπάνω. Γιατί να σπαταλάς τον πολύτιμοι χρόνο σου δουλεύοντας περισσότερο, μακριά από την οικογένεια σου, εάν το κράτος σου παίρνει τα μισά;. Ο καθημερινός κατακλυσμός από τα ΜΜΕ για τα οικονομικά σκάνδαλα, τη κατασπατάληση των χρημάτων των φορολογουμένων, την ατιμωρησία όσων δημιούργησαν αυτά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα αποκαρδιώνει κάθε τίμιο φορολογούμενο οδηγώντας τον στην ανυπακοή και στην ιδιώτευση. Πρέπει να αισθανθεί ότι με αυτή του την θυσία βοηθά το κράτος, τους συμπολίτες του και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό. Πριμοδοτήστε την εργασία και όχι την ανεργία, σταματήστε την σπατάλη και την αιμορραγία του δημοσίου χρήματος, τολμήστε γενναίες αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου, κάντε μας συνέταιρους σας και όχι φοροφυγάδες. Eίμαστε μαζί σας και όχι απέναντι σας, Θέλουμε μια καλύτερη Ελλάδα, όχι εγωιστικά για εμάς αλλά για τα παιδιά μας. Γνωρίζετε καλυτέρα τι πρέπει να κάνατε, απλά δράστε!

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 19:03 | ΚΩΣΤΑΣ ΣΓΟΥΡΑΣ

    Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή που κάποιος «σοβαρός πολιτικός»-του δικού σου πολιτικού διαμετρήματος – θα βάλει επι τέλους στην άκρη τα μεγάλα συμφέροντα & θα αγνοήσει το πολιτικό κόστος. Λοιπόν εάν θέλεις να αφήσεις ένα θετικό έργο σε αυτόν τον τόπο – τον οποίο έχουν λεηλατήσει απαξάπαντες απο την μεταπολίτευση και μετά στο όνομα της δημοκρατίας – τότε να είσαι σίγουρος ότι αυτό θα το εκτιμήσει ο λαός. ΞΕΚΙΝΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΣ ΣΕ ΤΟΜΕΣ.
    1. Όπως θα έχουν διαβάσει σε μηνύματα του opengov.gr οι οικονομικοί σας σύμβουλοι & σας έχουν ενημερώσει, πρέπει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στην ψήφιση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος. Θεωρώ ότι δεν είναι δίκαιο σε μία μονόμισθη οικογένεια δηλαδή που εργάζεται μόνον ο σύζυγος & αμείβεται με έναν μηνιαίο μισθό π.χ. 1.800 euro, εισπράτει δε και ένα μηνιαίο ενοίκιο 400 euro – δηλαδή έχει ετήσιο εισόδημα ~ 30.000 – ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ απο ζευγάρι εργαζόμενων συζύγων εκ των οποίων ο σύζυγος εισπράτει μηνιαίο μισθό 1.600 euro και η σύζυγος εισπράτει μηνιαίο μισθό 1.400 euro δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδημα ~ 36.000 euro. Η διαφορά εισοδήματος των 6.000 euro που καρπούται το ζευγάρι των εργαζομένων, μήπως δέν μπαίνει μέσα στα έσοδα του σπιτιού ;
    2. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την έκδοση αποδείξεων απο όλους τους επαγγελματίες που εισπράτουν euro, θα πρέπει ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΡΤΑ και η οποία θα συνδέεται άμεσα με κάποιο τραπεζικό λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνονται όλες οι εγγραφές εσόδων – εξόδων και θα σταματησει πλέον το παζάρεμα των αποδείξεων με τους επαγγελματίες & το κατα τον έλεγχο τους αλισφερίσι με τους εφοριακούς.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 18:42 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Κύριε Υπουργέ

    Α.Μπράβο για την Διαβούλευση. Μπράβο για το OpenGov. Θα πρέπει η δημόσια διαβούλευση να έχει κανόνες και η άποψη να λαμβάνεται επι συγκεκριμένου θέματος το οποίο να έχει κωδικό προδιαγραφής ώστε η τοποθέτηση να είναι επι συγκεκριμένου κωδικού για την καλύτερη μελέτη από τους ανθρώπους που θα επιλαμβάνονται της επεξεργασίας των τοποθετήσεων. Τοποθέτηση χωρίς αναφορά στην προδιαγραφή δεν πρέπει καν να ανεβαίνει στο δίκτυο.

    Β.
    1. Ναι στην σταθερή ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα ατομικού εισοδήματος (στην τιμαριθμοποίηση να λαμβάνεται υπόψη ο πληθωρισμός και ο ρυθμός ΑΕΠ) για απλοποίηση της γνώσης από όλους τους πολίτες και την σταδιακή σε 3-5 χρόνια εμπέδωση μέσα και από οικονομικά – φορολογικά μαθηματικά τα οποία να διδάσκονται στο Λύκειο για να εμπεδώνεται η φορολογική συνείδηση. Απλά να καταλάβουμε όλοι ότι δεν γίνεται ένας μισθωτός που πληρώνει ετήσια ΦΠΑ (1000-4000), ΦΜΥ (2500-4000) να απολαμβάνει τις ίδιες δημόσιες υπηρεσίες υγείας, παιδείας κλπ με τον επιχειρηματία που το ΦΠΑ του το πληρώνει ο καταναλωτής και δηλώνει κάτω από 10000 εισόδημα μιας και αυτό προκύπτει από έσοδα – έξοδα. Από την άλλη βέβαια πλευρά δεν μπορεί να τιμωρούνται οι κατέχοντες με εξοντωτικούς φόρους προτρέποντας τους ουσιαστικά στην φοροδιαφυγή

    2. Το πρόβλημα της ενιαίας φορολογικής κλίμακας αφορά κυρίως το γεγονός ότι το εισόδημα στους μισθωτούς προκύπτει από την συνολική πρόσοδο από την εργασία τους και προκαταβάλλεται ενώ από επαγγελματίες & επιχειρήσεις από την διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων και είναι διαπραγματεύσιμος ως προς την καταβολή του. Επιπλέον αν ληφθεί υπόψη η φορολογία ΦΠΑ και η ασφαλιστική φορολογία των μισθωτών η κατάσταση χειροτερεύει σε βάρος τους μιας και οι επιχειρήσεις / φορείς που τους απασχολούν ενώ έχουν παρακρατήσει τον φόρο διαπραγματεύονται την πληρωμή του (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) και οι κακοπληρωτές απολαμβάνουν εκ νέου από την διαπραγμάτευση. Αρα εφόσον είπαμε ΝΑΙ στην ενιαία φορολογική κλίμακα ας δούμε αναλυτικά τις εξής απλές προδιαγραφές

    (α) Παίρνουν όλοι υπηρεσίες, όλοι πληρώνουν φόρο
    (β) Το σύστημα να μην δημιουργεί κίνητρο φοροδιαφυγής
    (γ) Απλό σύστημα και κατανοητό από όλους
    (δ) Ο φόρος και οι φοροαπαλλαγές στο άτομο (όχι στην οικογένεια) με δόμηση στο άξονα άτομο/κοινωνία – οικογένεια / παιδιά – Α’Κατοικία – Περιβάλλον/Πολιτισμός
    (ε) όχι αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης αλλά ελέγχου & διασταύρωσης
    (στ) λογικοί φόροι στα ψηλά για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας & όχι των offshore
    (end) ο μεγαλύτερος συντελεστής δεν μπορεί να απέχει παραπάνω από 2 μονάδες από τον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ δημιουργείται παραοικονομία & φοροδιαφυγή

    0 – 15000 10%, 15000 – 30000 15%, 30000 και πάνω 20%
    Για 50.000 πχ 1500+2250+6000 =9750
    Για 30.000 πχ 1500+2250 =3750
    Για 10.000 πχ 1000 =1000

    Αν δεν κάνετε κάτι θα μείνουμε ως κράτος από χρήμα, ΟΛΟΙ μας θα παίρνουμε σύνταξη 15 χρόνια πάνω από το προσδώκιμο ζωής, το ΙΚΑ θα το αγοράσει η ING, η Πυροσβεστική θα μπορεί να σβήνει μόνο με κουβάδες και ο περήφανος Ελληνικός στρατός θα δίνει μάχη με τόξα γιατί απλά θα έχει καταρρεύσει όλο το σύστημα, ενώ η εκπαίδευση θα επιδοτείται και θα γίνεται στο σπίτι από τους γονείς που αναγκαστικά θα ζουν με τους γονείς τους και θα τους προσέχουν ενώ η παραγωγή ρεύματος θα γίνεται εξ’ολοκλήρου μέσω συστήματος αυτάρκειας όπως μπορεί ο καθένας και θα ζεσταινόμαστε καίγοντας σκουπίδια … Εικόνες μιας άλλης εποχής. ΙΣΩΣ. Να γίνουμε επιτέλους ΚΡΑΤΟΣ προσέλκυσης και εκπαίδευσης πολιτών και όχι κράτος φτηνών, άξεστων, και αναλφάβητων υπηκόων με πονηρούς και αδηφάγους ηγέτες και αυλικούς.

    Εύχομαι καλό κουράγιο και καλή δύναμη.
    Την γνώση πιστεύω ότι την έχετε μαζί με την δική μας άποψη και ενεργητική συμμετοχή. Τολμήστε.

    Με εκτίμηση
    Ευάγγελος Κυριακού
    Οικονομολόγος

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 18:23 | Λινα Παππά

    Πήρα ένα σπίτι 55τ.μ. με δάνειο για 30 χρόνια. Η δόση μου είναι 350 ευρώ. Είναι η πρώτη κατοικία μου και το αγόρασα πριν παντρευτώ.
    Όταν παντρεύτηκα, αποφασίσαμε ότι το σπίτι είναι μικρό, αφού σκεφτόμασταν να κάνουμε οικογένεια.
    Μετακομίσαμε σε νέο σπίτι, 90 τετραγωνικών, και πληρώνουμε για το σπίτι μας αυτό 500 ευρώ.
    Είναι αδύνατον με τα εισοδήματά μας να αντέξουμε να μην νοικιάσουμε το προηγούμενο, δικό μας σπίτι. Το νοικιάσαμε λοιπόν με τιμή 400 ευρώ.
    Κι όμως, με τα ενοίκια του χρόνου ανεβαίνει το εισόδημά μας και άρα ανεβαίνουμε και σε κλίμακα, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ποσό στην εφορία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Δηλαδή ενώ τα έσοδα του σπιτιού που αφήσαμε είναι όσα και το δάνειό μας (και κάποια πάγια έξοδα), ενώ πληρώνουμε επιπλέον 500 ευρώ, χρειάζεται να δώσω και στην εφορία!!!!!!!!!!!!!!!!
    Είναι αυτό δίκαιο;
    Γιατί το κράτος με αναγκάσει να φοροδιαφύγω, να δηλώσω δηλαδή ότι λαμβάνω λιγότερα χρήματα από το σπίτι που νοικιάζω, για να μπορώ ΑΠΛΩΣ να αντεπεξέλθω στα έξοδά μου;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Ελπίζω να ρυθμιστεί αυτή η αδικία. Προτείνω ελαφρύνσεις συνυπολογίζοντας βέβαια το ποσό, αλλά και τη δόση του δανείου και το νέο ενοίκιο!
    Ευχαριστώ.ل

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 17:29 | Κωνσταντίνος

    Μία ενιαία φορολογική κλίμακα ώστε
    Εισόδημα μέχρι 30000 να έχει μείωση φόρου,εισόδημα συνολικό μέχρι 60000 να έχει την ίδια όπως μέχρι σήμερα επιβάρυνση,εισόδημα άνω των 60001 και έως 150000 να έχει κλιμακωτή επυβάρυνση και εισόδημα άνω των 150001 να φορολογηθεί με συντελεστή 70%.Τιμαριθμοποίηση της κλίμακας φόρου κάθε έτος

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 17:37 | Τρύφων Βρεττος

    Για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που θα πληρώνει κανείς αναλογα με το εισόδημά του τα φορολογικά κλιμάκια πρέπει να γίνουν μικρότερα.
    Τα αφορολόγητα όρια να παραμείνουν όπως είναι
    Να θεσπισθεί προοδευτική κλίμακα με κατώτερο συντελεστή φορολογίας το 10% και ανώτερο το 40%. Η κλιμακα να αυξάνεται κατα 5% ανα 10000 ευρώ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 16:30 | Γ.ΓΚ

    θα ήθελα να αναφερθώ στο μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.πριν 2 μέρες πήγα για καφέ στον 6ο όροφο πολυκαταστήματος στην οδό πανεπιστημίου.κάθισα περίπου 35 λεπτά.απόδειξη δεν έκοψαν σε κανέναν όση ώρα ήμουν εκεί.εγώ βέβαια ζήτησα απόδειξη και φυσικά δυσανασχέτησαν.το συγκεκριμένο το κατήγγειλα και στο 1520.αυτό που έχω να προτείνω είναι,κάντε το πολίτη,το δημόσιο υπαλληλο, τον αστυνομικό,ελεγκτή.να φοβάται ο ιδιοκτήτης το κάθε πελάτη και όχι 2-3 υπαλληλούς της εφορίας που και τους ξέρει και μπορεί να τους «λαδώσει».ενώ τους πολίτες δε μπορει ούτε να τους ξέρει, ούτε να τους «λαδώσει» όλους.πιστεύω οτι υπάρχει τρόπος να γίνει, με τις κατάλληλες βέβαια δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην οδηγηθούμε στο άλλο άκρο.ευχαριστώ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 15:04 | ΚΩΣΤΑΣ Α.

    Για να επιτευχθεί φορολογική δικαιοσύνη χρειάζονται τολμηρά καινοτόμα και ρηξικέλευθα μέτρα.
    Χωρίς να υπολογίζεται κανένα πολιτικό κόστος και καμιά συντεχνιακή ομάδα, οι οποίες συντεχνίες
    εχουν καταστρέψει την Ελλάδα και την εχουν φέρει στο σημερινό κατάντημα και χάλι. Παραδείγματα άφθονα : Ολυμπιακή,ΟΣΕ,ΟΤΕ,ΔΕΗ, τωρα ΟΛΠ και πάει λεγοντας.
    Διαβάζοντας τα σχόλια διαπιστώνω οτι δυστυχώς πολλά απο αυτά διαπνέονται απο συντεχνιακή αντιληψη. π.χ.οι μηχανικοί υποστηρίζουν τα δικά τους συμφέροντα ,οι δικηγόροι τα δικά τους, οι λογιστές τα δικά τους,οι εφοριακοί, οι τελωνιακοί κ.λ.π. Και ατυχώς και στη Βουλή πάλι ομάδες συντεχνιών συναντάμε: δικηγόρους ,γιατρούς, μηχανικούς, τραπεζικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.λ.π. Και μεταξύ τους διαπλοκή ,αλισβερίσι,φακελλάκι και αμέτρητη υποκρισία.
    Μερικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν:
    α) Απελευθέρωση άμεση και καθολική όλων των κλειστών επαγγελμάτων χωρις καμία εξαίρεση
    β) Συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας ελέγχου ποθεν έσχες και τεκμηρίων διαβίωσης των επαγγελ
    ματιών και υπαλλήλων που φέρονται ως πρωταγωνιστές της διαπλοκής ,της διαφθοράς και
    του λαδώματος: π.χ. Γιατροι, δικηγοροι, λογιστες, μηχανικοι, κατασκευαστές .Να τολμησουν
    να προσθεσουν βουλευτές και δικαστικούς.
    γ) Νομοθεσια αυστηρη και καθιερωση της έννοιας του οικονομικού εγκληματος οπως τούτο
    εφαρμοζεται σε άλλες χωρες.. Η.Π.Α. κ.λ.π.
    δ) Καθολική κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών πλην ελαχίστων (π.χ, ιατρικές δαπάνες)
    και καθιέρωση προοδευτικής φορολογίας με αφορολογητο όριο συνδεόμενο με δαπανες και
    αρκετά κλιμακια με μικρά ποσοστά μεχρι τα μέσαια εισοδήματα 30,000 ευρώ .περίπου.
    ε) Για το μέτρο των αποδείξεων καθιερωση ισχυρών κινήτρων ώστε οι πολίτεςνα ζητούν απο
    δείξεις π.χ.επιστροφή του ΦΠΑ ολοκληρου στον φορολογουμενο με την εκκαθάριση,εαν
    είναι δυνατόν προσαυξημένο με ενα ποσοστό τοκου για το χρονικό διαστημα πληρωμής του
    και επιστροφής του.(12-24 μήνες) Τούτο να αφορά αρχικά σε πειραματικό σταδιο τις επικιν
    δυνες συναλλάγες¨.γιατρούς,δικηγόρους λογιστές, συμβολαιογράφους,υδραυλικούς,ελαιοχ
    ρωματιστές, ηλεκτρολόγους, κέντρα διασκέδασης,μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες και αρκετές
    ακομη συναλλαγές.Πιστεύω οτι το Δημοσιο θα ωφεληθεί τουλάχιστον σε ποσοστό 80% του
    ποσού που εισπράττεται και το 20% αυτού να επιστρέφεται σαν μπόνους στους πολίτες για
    την προσπάθεια παταξης του φαινομένου .
    στ ) Καθιέρωση ταμειακών μηχανών σε όλα τα επαγγέλματα και on-line διασταύρωση των συ
    ναλλαγων για συλληψη των πλαστών τιμολογίων και εικονικων συναλλαγών..
    ζ) Σύλληψη παράνομης φορολογητεας ύλης μεσω μηχανισμων των διαφορων Υπουργειων
    π.χ.Πολυτελη οχηματα μεγάλης αξίας και κυβισμού μεσω Υπουργείου Μ εταφορών και Συγκ
    οινωνιών.
    π.χ. Σκάφη-θαλαμηγοί μέσω Υπουργείου Ναυτιλίαςκαι Λιμενικού Σώματος-Λιμεναρχείων.
    π.χ. Πολυτελείς βιλες και οικόπεδα μεσω ΠΕΧΩΔΕ Πολεοδομιών.
    π.χ. Off-ςhore εταιρείες μέσω Συμβολαιογράφων -Επιμελητηρίων και Υποθηκοφυλακείων
    Πρέπει να αντιληφθούν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις οτι η κατάσταση εχει φθάσει στο απροχώρητο
    και είναι ανάγκη να σοβαρευθουν και να αφησουν στη ακρη τα κομματικά μικροσυμφεροντα
    τους και τις πελατειακές σχέσεις και αντιλήψεις τους.Ο δρόμος πλέον ειναι χωρις γυρισμό και
    χρειάζονται μετρα γρήγορα και προπάντων δίκαια.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 13:17 | Γιαννης Μ

    Στην εποχη της μεγαλης ανεργιας που ειναι κατα ποδας θα πρεπει να φορολογηθη το οικογενιακο εισοδημα και οχι το ατομικο
    πχ δυο υπαληλοι του δημοσιου με 59000 ευρω εισοδημα δεν πληρωνουν εισφορα που πληρωνη ενας των 60000 χιλιαδων.
    Επισης η φορολογιση των ιδιωτων πρεπει να ειναι μικροτερη απο των δημοσιων λογω ανασφαλειας και οχι σταθερου εισοδηματος αλλα και να μπορουν να δημιουργησουν καποιο αποθεμα για δυσκολες χρονιες που ερχονται. Ουτε τα σπιτια μας δεν μπορουμε να βαψουμε για να σας συντηρουμε
    Στην Ελλαδα των 5.500.000 αφορολογητων Ελληνων αυτοι που πληρωνουν
    40% ειναι τα απολυτα κοροιδα.Ειδικα οι ιδιωτες
    Αναλογικη φορολογια 20% για ολους εαν δεν θελετε να φυγουμε ολοι απο τον τοπο μας Εκτος και αν ειναι αυτος ο σκοπος σας

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 12:51 | chris

    ελευθεροτυπια 9/1/2010
    Η Moody’s ανέβασε 1 σκαλοπάτι την Τουρκία

    εισαγουμε λεμονια απο την τουρκια τωρα αυτη την εποχη,σουλτανινα το καλοκαιρη και γενικα δινουμε δουλεια στουσ γειτωνες μας

    πιστευω οτι γρηγορα ολη η γειτονεια μας θα αναβαθμιστη και εμεις θα παραμεινουμε στα χαρτια μοναχα χωρα σταθεροτητας για την περιοχη

    αισθανομαι πολυ ασχημα που φτασαμε σαν χωρα σε αυτα τα χαλια με αυτες τις πολιτικες

    μετα τιμης