8) Προτείνεται η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.

Προτείνεται η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.

Έως ποιο ποσό θα πρέπει να ισχύει το αφορολόγητο; Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:15 | Κωνσταντινος Παπανικολαου

    Σωστο.

    Παν μετρον αριστον ομως.

    Εξισωστε τις αντικειμενικες με τις πραγματικες αξιες και λαβατε καποια μεριμνα για τους ασθενεστερους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:02 | ΓΙΩΡΓΟΣ Β

    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:29 | Κώστας Μπάκουλας

    Πιστεύω ότι με εξαίρεση την πρώτη και μόνο κατοικία (για τον κληρονόμο και όχι για τον κληροδότη), η κληρονομιά και η γονική παροχή θα πρέπι να φορολογούνται και μάλιστα με υψηλό συντελεστή (προοδευτικό)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:25 | ΨΥΛΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Είμαι Συμβολαιογράφος ένδεκα χρόνια και η άποψη που έχω σχηματίσει τα χρόνια αυτά σχετικώς με τους φόρους Γ.Π. και κληρονομιάς έχει ως ακολούθως επιγραμματικά :

    ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΩΦΕΛΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΗΝ…

    αλλά

    ΝΑΙ και στους δύο φόρους, σε λογικά πλαίσια, διότι στη χώρα μας στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποκτήσαντες ακίνητα δεν έχουν φορολογηθεί για το χρήμα – εισόδημα, με το οποίο τα απέκτησαν, φοροδιαφεύγοντας συστηματικά. Επαναφέρετε το προηγούμενο καθεστώς με αυξημένα αφορολόγητα (π.χ. 150.000 € και μετά φόρος Γ.Π. 2,5%, κληρονομιάς 5% και για πάνω από 250.000 € 5% φόρο Γ.Π. και 10% κληρονομιάς). Όσοι λένε ότι «…μα ένα σπίτι έχει αντικ. αξία 200.000 €…» να μην ξεχνούν ότι στο αφορολόγητο της Γ.Π. μπορεί να προστεθεί σωρευτικώς και η απαλλαγή α’ κατοικίας. Εαν στο μέλλον καταφέρει η Ελληνική Πολιτεία να φορολογήσει τα πραγματικά εισοδήματα μπορούμε να συζητήσουμε ακόμη και για κατάργηση ή ελαχιστοποίηση αυτών των φόρων.

    ΝΑΙ στην επαναφορά και του προηγούμενου καθεστώτος στη φορολόγηση κληρονομιών σε σχέση με το εφαρμοστέο δίκαιο ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης, δηλαδή μετά την τριετία από το θάνατο, να ισχύει αφορολόγητο του χρόνου υποβολής, αξίες του χρόνου υποβολής και πρόστιμα εκπροθέσμου κ.λπ. εαν προκύπτει φόρος. Είναι δυσχερές για όλους τους εμπλεκόμενους (υπαλλήλους Δ.Ο.Υ., συμβολαιογράφους, δικηγόρους)να υπολογίζουν για κάθε σχεδόν έτος θανάτου, με διαφορετικό τρόπο το φόρο κληρονομιάς.

    ΝΑΙ στην αύξηση του αφορολογήτου δωρεάς για τη Β’ κατηγορία και ειδικώς για αδέλφια – θείους οι οποίοι τυγχάνουν άτεκνοι.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:03 | Μιχ. Πάτσης, δικηγόρος Αθηνών

    Οι φόροι κληρονομιάς και γονικών παροχών είναι σήμερα πολύ χαμηλοί. Σε όλη σχεδόν την Ευρωπαϊκή Ένωση τα σχετικά κλιμάκια αποδίδουν πολλαπλάσιο φόρο. Το δημόσιο θα πρέπει να μετέχει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στον πλούτο που παρήγαν εν ζωή οι πολίτες. Θα ήταν εύλογο ακόμη και σε κληρονομία συγγενών α’ βαθμού (γονείς) για ποσό που θα ήταν προς συζήτηση (π.χ. 600.000,00 και άνω) ο φόρος κληρονομίας και γονικών παροχών να υπεβαίνει το 50%.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:00 | νικος

    Ο φορολογικος συντελεστης ειδικα σε γονικες παροχες πρεπει να μεινει χαμηλος και ειδικα αν προκειται για θανατο γονεα πρεπει το παιδι να απολαμβανει του αφορολογητου ειδικα αν ειναι ανηλικο η σπουδαζει και μαλιστα αν ο εν ζωη γονεας δεν εργαζεται.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:10 | nikos

    Oxi ston foro klironomeias,nai sto FMAP (pano apo 400.000Euros);Foros klironomeias einai o pio adikos foros

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:31 | Γιώργος Μηχιώτης

    Επιτέλους, δείξτε λίγη κοινωνική ευαισθησία α’ υτόν τον τόπο στο θέμα της κληρονομιάς… ή τουλάχιστον διαχωρίστε την κληρονομιά από φόρο θανάτου συγγενή πρώτου βαθμού, από τους υπόλοιπους…

    Εχω πληρώσει δυο φορές ήδη την κύρια κατοικία μου λόγω θανάτου. Ειδικά τη δεύτερη φορά, ήταν πολύ πικρό να χάνεις από τη μια τη μάνα σου ανήλικος γαρ, κι από την άλλη να πρέπει να πληρώσεις και στο κράτος από πάνω… είναι άδικος και κυρίως ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ φόρος, αυτός που συνδέεται με το θάνατο…

    Αν σώνει και καλά θέλετε να τον επιβάλλετε, φροντίστε για ευνοικούς όρους διακανονισμού της πληρωμής… δεν είναι γεγονός που προγραμματίζεται ο θάνατος… εκτός αν σκοπός του φόρου είναι η δήμευση περιουσιών…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:38 | Εμμ.Γ.Κ.

    Σαφως το αφορολογιτο πρεπει να αυξηθει σημαντικα .Επισης ο φορος γονικης παροχης θα πρεπει να συνδεθει με την αποδοση του ακινητου δηλ. εαν αποδιδει εσοδα η οχι π.χ. ενοικιαζομενο διαμερισμα η χωραφι -οικοπεδο που δεν αποδιδει τιποτα.
    Δεν ειναι δυνατον το παιδι να αναγκαζεται να πουλαει την γονικη περουσια προκειμενου να πληρωσει την εφορια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:05 | Σωτήρης

    Ο φόρος κληρονομιάς είναι ο πιο άδικος φόρος.
    Τελεία και παύλα.
    Και δεν υπάρχει σε κανένα αναπτυγμένο κράτος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:59 | Ηλίας Τ.

    ΒΕΒΑΙΩΣ και πρέπει να επανέλθει ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών.
    Είναι ο πιο αποτελεσματικός φόρος αναδιανομής.
    Η δημιουργία δυναστικού πλούτου πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
    Θα συμφωνούσα σε ένα αφορολόγητο της τάξης των 200.000-300.000 Ευρώ ανά τέκνο/δικαιούχο.

    Οι συντελεστές φορολόγησης θα μπορούσαν να κυμαίνονται μεταξύ 20% και 50% .

    Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τους «καπιταλιστές» αμερικάνους που φορολογούν με 18% από το πρώτο δολάριο και φθάνουν μέχρι 55%.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Estate_tax_in_the_United_States

    Παρεμπιπτόντως, αφού προτίθεστε να επαναφέρετε τον φόρο κληρονομιάς γιατί δεν εκδίδετε ΑΜΕΣΑ μια υπουργική απόφαση ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ/ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ των μεταβιβάσεων/γονικών παροχών, ώστε να μην επωφεληθούν οι «έξυπνοι» που σπεύδουν τις ημέρες αυτές να προβούν σε μεταβιβάσεις.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:08 | Π.Τριτάκης

    Δεν θεωρώ ότι η μεταβίβαση ακινήτων από γονέα σε τέκνο που εκ προοιμίου είναι η φυσιολογική ροή μίας διαδοχής θα πρέπει να φορολογείται εκτός εξαίρετων περιπτώσεων

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:16 | Ηλιας

    Παλι τα ευκολα κυνηγατε ? ΦΠΑ στο φορο κληρονομιας μηπως ? Να μειωσετε τους μισθους σας πρωτα και μετα να ζητατε απο τον κοσμο να πληρωσει. Αφου δεν πατατε που δεν πατατε στη Βουλη. Θελετε και συνταξη σε δυο εκλογες !!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:32 | Φ. Ιωαννίδης

    Κανένα αφορολόγητο. Απόλυτη ισότητα στην κληρονομιά για όλους. Μικρός φορολογικός συντελεστής χωρίς κλίμακα και κατάργηση οποιουδήποτε παράθυρου (γονικές παροχές κλπ). Κάθε άλλη λύση οδηγεί σε παραποιήσεις και προκλητικές ανισότητες. Αποφυγή αλλαγών στο μέλλον για να μην υπονομεύεται ο οικογενειακός σχεδιασμός.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:37 | Νικος Γιαννακοπουλος

    Εφ’όσον έχετε ήδη λάβει την απόφαση να επαναφέρετε τον φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών, κάντε το τουλάχιστον κατά τρόπο ήπιο και δίκαιο (αν θεωρήσουμε ότι η επαναλαμβανόμενη φορολόγηση αυτού του είδους απο γενεά σε γενεά είναι δίκαιη . . .), ώστε να είναι και κάτι που δεν θα αλλάξει στο μέλλον ξανά.

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ: το αφορολόγητο να είναι (με σημερινές τιμές) 500.000 και να αναπροσαρμόζεται ευθέως ανάλογα με την κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

    ΚΛΙΜΑΚΑ : αυτή είναι μια καλή σκέψη (και δίκαιη πάντα με το παραπάνω σκεπτικό). Για παράδειγμα:

    * Για το 1ο κλιμάκιο .1 έως 500.000(δηλ. 500.0001 έως 1.000.000)Χ 2 %
    * Για το 2ο κλιμάκιο .1 έως 500.000(δηλ.1.000.001 έως 1.500.000)Χ 3 %
    * Για ΑΝΩ των 1.500.0001 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Χ 5 %

    Δεν πρέπει να σας διαφεύγει πως όταν τα ποσά είναι λογικά τότε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες δεν προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν. Εξ’άλλου, γνωρίζετε καλά ότι σε μια γονική παροχή υπάρχουν και άλλα σημαντικότατα ποσά που επιβαρύνουν τον γονέα.
    Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε (και είναι βέβαιο ότι το γνωρίζετε) πως οι πολύ οικονομικά ισχυροί έχουν βρεί τους τρόπους να πληρώνουν λιγότερα ή ακόμα και καθόλου. Το στοίχημα είναι να βρείτε τη μέθοδο ώστε όλοι να πληρώνουν.

    Κύριοι,

    Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια η ακίνητη περιουσία έχει υποστεί εξωφρενικές «φοροεπιδρομές». Όλοι το γνωρίζουν και είναι βέβαιο πως το αντιλαμβάνεστε και κατανοείτε ότι ίσως είναι και άδικο αυτό που συμβαίνει. Προσπαθείστε λοιπόν να περιορίσετε όσο γίνεται αυτές τις αδικίες που συνήθως επιβαρύνουν τα μεσαία και μικρά εισοδήματα.

    Με εκτίμηση

    Νίκος Γιαννακόπουλος

    Υ.Γ. Και κάτι «επαναστατικό».

    Όταν υπάρχει ακίνητη περιουσία που έχει ήδη πληρώσει φόρο κληρονομιάς και πρόκειται να «περάσει» στην επόμενη γενιά να μειώνεται ο συντελεστής φόρου κατά 50% και αυτό να ισχύει για κάθε επόμενη γενιά (π.χ. 1ος συνετελεστής που πληρώθηκε = 5%. Στην επόμενη γενιά ο φόρος θα είναι 5% Χ 50% = 2,5%. Στην επόμενη θα είναι 2,5% Χ 50% = 1,25% κοκ).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:39 | peter80

    Φορολογείτε την αγοραπωλησία κινητών και ακινήτων.
    Φορολογείτε το ακίνητο με ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ ή κάπως αλλιώς θα το πείτε αύριο.
    Φορολογείτε τα έσοδα από τα ακίνητα.

    Σταματήστε πια να φορολογείτε την αλλαγή ονόματος ιδιοκτήτη από περιπτώσεις γονικών παροχών ή κληρονομιών. Πολλοί έχουν χωράφια που καλλιεργούνται από αγρότες γονείς τα οποία έχουν κάποια αξία. Μην τους αναγκάζεται να πωλούν την περιουσία τους προκειμένου να κάνουν συμβόλαια και να πληρώνουν τέτοιους εκδικητικούς φόρους.

    Σε αυτή την συζήτηση που γίνεται για την φορολογία όλοι συμφωνούν με μικρές διαφωνίες σε ΦΜΑΠ , αναπροσαρμογή της κλίμακας φορολόγησης, εφαρμογή αποδείξεων για έκπτωση φόρου και καταπάτηση της φοροδιαφυγής αλλά κανείς δεν συμφωνεί σε αυτή την παράγραφο στην αύξηση των φόρων περιουσιών και γονικών παροχών.
    Γιατί πρέπει να ζούμε σε οικονομική τρομοκρατία. Δεν βλέπετε πόσοι τρέχουν για τακτοποίηση με το υπάρχον καθεστώς.

    Εάν αυξηθούν το έχουν πει και άλλοι δεν θα έχετε δυστυχώς άλλη 4ετία. Οι έλληνες όλα τα δέχονται και τα καταλαβαίνουν αλλά την κοροϊδία δεν την μπορούν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:40 | Γεωργάτος

    ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΥΝΟΟΥΣΕ ΟΛΟΥ ΑΛΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟΔΩΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ
    (Να βρεθεί τεχνικά τρόπος να φορολογηθούν και αποκαληφθούν)

    ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ΅:
    ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΕ 130τετραγωνικα ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ
    (αν καποιος μεγαλοιδιοκτήτης εχει 9 παιδια χαλάλι του τα 1170 τετραγωνικα)(Η πρόταση χρηζει εξειδικευσης και ανάλυσης απο ειδικούς)

    Η ΕΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΙΔΙΕΤΑΙΡΩΣ και να φορολογηθουν ως ΜΕΓΑΛΟΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:14 | ΙΧ

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ 500000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΥΠΌΧΡΕΟ
    ΑΝΩ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΑΥΤΟΥ ΦΟΡΟΣ 5% ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 1000000 ΕΥΡΩ
    ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ 10%

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 09:55 | Σαββας Ανδρεου

    Πιστευω οτι ο φορος γονικης παροχης ειναι αδικος και αντικοινωνικος .
    Οι Ελληνες εξακολουθουν( ευτυχως ακομη ) να πιστευουν στην οικογενεια και αγωνιζονται μια ζωη για ενα καλυτερο μελλον των παιδιων τους.Με μεγαλες στερησεις προσπαθουν να δημιουργησουν καποια ακινητη περιουσια για τα παιδια τους . Το θεμα αυτο πρεπει να εξετασθει με μεγαλη ευαισθησια . Ο θεσμος της οικογενειας ειναι απο τα λιγα καλα που πρεπει να διαφυλαχθει.
    Τα ως ανω ισχυουν και για το φορο κληρονομιων απο γονεις σε παιδια .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 04:45 | Παύλος Π.

    Αναρωτιέμαι τι επίπεδο διαβούλευσης μπορεί να γίνει στο διαδίκτυο όταν (α) η μισή Ελλάδα τρέχει να μεταβιβάσει τις περιουσίες της και (β) όταν οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν κατανοούν το φορολογικό σύστημα και τις επιπτώσεις της φορολογίας, ειδικά στα ακίνητα. Σε ότι αφορά τον φόρο κληρονομιάς και γονικής παροχής, θεωρώ ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται συνδυαστικά με φόρο κατοχής ακινήτων, λέγε με Φ.Μ.Α.Π. και αν εφαρμόζεται πρέπει να είναι συμβολικός, όπως γίνεται με το Ε.Τ.ΑΚ.. Όταν λοιπόν τα ακίνητα έχουν υποστεί σημαντική φορολογία κατά το διάστημα που είναι στην κατοχή ενός φυσικού προσώπου, που θα βρει ο κληρονόμος χρήματα να πληρώσει φόρο κληρονομιάς βάσει κλίμακας και μετά Φ.Μ.Α.Π. (γιατί έτσι χρήματα δεν θα κληρονομήσει!); Επίσης γιατί να μην διευκολύνεται η εν ζωή μεταβίβαση περιουσίας μεταξύ οικογενειών μελών αν αυτό κρίνεται σκόπιμο και οικονομικά συμφέρον για την οικογένεια; Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει λογική πίσω από την διπλή φορολογία των ακινήτων και κατά συνέπεια, πέραν αυτής της στοχοποίησης με σκοπό την (πρόσκαιρη*) αύξηση των εσόδων του κράτους, δεδομένου ότι τέτοια φορολογία δεν συναντάται σε κινητές αξίες, είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε σημαντική οικονομική και κοινωνική στρέβλωση, εντείνοντας τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες μεταξύ της φορολογικής βάσης.

    Η δική μου άποψη είναι πως το ισχύον σύστημα είναι δίκαιο και δεν πρέπει να αλλάξει και ότι οι αλλαγές πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής και όχι της αύξησης της φορολογίας και είναι δεδομένο ότι το δεύτερο δεν αποτελεί άλλοθι για το πρώτο. Δεδομένου ότι θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της, προτείνω: (α) ο μέγιστος συντελεστής κλιμακίου στην χειρότερη περίπτωση να κυμαίνεται στο μισο αυτού του φόρου μεταβίβασης και να εφαρμόζεται σε πολύ υψηλό επίπεδο περιουσίας μέχρι και τον Β΄ βαθμό συγγένειας (β) υψηλό αφορολόγητο (1 εκ.) και χαμηλοί συντελεστές κλιμακίων για Α’ βαθμού συγγενείς ώστε να προστατεύεται η οικογενειακή περιουσία, (γ) ελάχιστη διαφοροποίηση ή εξίσωση μεταξύ Α’ και Β’ βαθμού συγγένειας [όπως ήδη ισχύει] για την προστασία της οικογενειακής περιουσίας (γ) κλιμάκια με μεγάλο εύρος ώστε να μην εξαντλείται γρήγορα η κλιμάκωση των συντελεστών και (δ) σε περίπτωση που ο φορολογούμενος διαλέξει να πληρώσει τον φόρο κληρονομιάς εκχωρώντας μέρος της φορολογητέας ύλης στο κράτος, το κράτος να την αξιολογεί σύμφωνα με την αγοραία και όχι την αντικειμενική αξία της ή αν αυτό κριθεί ασύμφορο να δίνει περίοδο χάριτος στον φορολογούμενο έως ότου πουληθεί φορολογητέα ύλη και μετά να εισπράττει τον φόρο αμέσως αντί σε δόσεις.

    Θα επαναλάβω την άποψη μου ότι το υπάρχον σύστημα είναι απλό και δίκαιο, διευκολύνει τις μεταβιβάσεις για όλους και αν το κράτος ήθελε να το προσαρμόσει, ας έδινε μεγαλύτερες φόρο-απαλλαγές στους χαμηλόμισθους ή/και στους έχοντες μικρή περιουσία που δεν θα ίσχυαν για τους «πλουσιότερους». Η κατεύθυνση των νέων μέτρων θα επιβαρύνει μονομερώς και δυσβάσταχτα τους ιδιοκτήτες ακινήτων και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε στρέβλωση της κτηματαγοράς.

    ΥΓ. Επίσης συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του «Ηλίας – — 23 Δεκεμβρίου 2009 @ 20:48».

    *Ένα τόσο ισχυρό φορολογικό αντικίνητρο είναι επόμενο και φυσιολογικό ότι θα μειώσει την ζήτηση για τα ακίνητα και σε συνδυασμό με την έλλειψης ρευστότητας κυρίως υπό την μορφή στεγαστικών δανείων θα δημιουργήσει υπέρ-προσφορά ακινήτων που ακόμα και βραχυπρόθεσμα θα μειώσει τις τιμές τους σε σημαντικό βαθμό, άρα οποιαδήποτε αύξηση αντικειμενικών αξιών τώρα όχι μόνο θα επιβαρύνει την κατάσταση που περιγράφω, αλλά όταν έχει ολοκληρωθεί η μείωση των αγοραίων τιμών, οι αντικειμενικές τιμές θα τις ξεπερνούν. Κατά συνέπεια θα γίνονται ελάχιστες μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες και οι επαγγελματικοί κλάδοι που ασχολούνται με τα ακίνητα θα μαραζώσουν. Βέβαια το κράτος θα έχει εξασφαλίσει μια σταθερή ροή εσόδων από τον Φ.Μ.Α.Π., αλλά θα χάσει πολλά περισσότερα έσοδα από τους φόρους που βαρύνουν τους ως άνω κλάδους (Φ.Π.Α. & φόρος εισοδήματος).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 03:37 | ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 500.000,00 ΕΥΡΩ (ΜΕ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ +20%)
    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 5% ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100.000,00 (ΑΠΟ 500 ΕΩΣ 600 ΧΙΛΙΑΔΕΣ)
    ΣΥΝΤΕΤΕΛΕΣΤΗΣ 10% ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100.000,00 (ΑΠΟ 600 ΕΩΣ 700 ΧΙΛΙΑΔΕΣ)
    ΣΥΝΤΕΤΕΛΕΣΤΗΣ 15% ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100.000,00 (ΑΠΟ 700 ΕΩΣ 800 ΧΙΛΙΑΔΕΣ)
    ΣΥΝΤΕΤΕΛΕΣΤΗΣ 20% ΑΠΟ 800.000,00 ΚΑΙ ΑΝΩ

    (ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ)

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΩΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΗΤΑΝ Η ΗΜΕΡΑ ΘΑΝΑΤΟΥ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ)

    ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ Τ0 2010 ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2011 (ΔΗΛΑΔΗ ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2009) ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΚΙΝΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ.
    (ΟΙ ΔΙΑΘΗΚΕΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΘΕΛΟΥΝ 6-10 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 6 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ)

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ.

    ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΠΕΡΑΣΕΤΕ» ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:58 | Βασίλης Σταράκης

    Μην επαναφέρετε το φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής. Ο θάνατος και τα γηρατειά δεν έχουν φορολογικό ενδιαφέρον για ένα κράτος δικαίου και μάλιστα όταν κυβερνάται από ένα κόμα που θέλει να λέγεται σοσιαλιστικό.

    Αν παρόλα αυτά, έχει τόσο ανάγκη το κράτος από το έσοδο αυτό, αφήστε σε ουσιαστική ισχύ, τροποποιώντας κατάλληλα την προηγούμενη ρύθμιση με το ΕΤΑΚ, ώστε ο φορολογούμενος με λίγα-λίγα χρήματα να πληρώνει κάθε έτος, ότι αθροιστικά θα πληρώσουν τα παιδάκια του, όταν θα ρθει το μοιραίο…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:04 | mesas

    ίδια κλιμάκωση με το νέο ΕΤΑΚ – μην φτιάξετε 20 διαφορετικές κλίμακες!!

    κάπου 300,000 – 400,000 να υπάρχει αφορολόγητο
    400-500,000 – 3-5%
    500-750,000 – 7.5%
    750-1,000,000 – 10%
    1,000,000 – 15%

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 01:31 | Μανώλης

    Πρόσφατα ο πατέρα μου μου έκανε μια γονική παροχή ένα αγροτεμάχιο αξίας 80.000€, φόρο δεν πλήρωσα τίποτα και πλήρωσα στον συμβολαιογράφο & διάφορα έξοδα 2.500€ χωρίς απόδειξη. Θα προτιμούσα να το είχα δώσει στο κράτος αυτό τα χρήματα κι όχι στον συμβολαιογράφο.
    Για την υπόλοιπη περιουσία των γονέων μου δεν τολμώ να κάνω τίποτα γιατί ξέρω ότι δεν με φτάνουν οι μισθοί μου για ένα χρόνο για να πληρώσω μόνο τους συμβολαιογράφους και δεν ξέρω πόσο στο κράτος.(Είμαι ένας από τους χαμηλόμισθους δημ υπαλλήλους).Την περιουσία που θα πάρω δεν έχω την δυνατότητα να την αξιοποιήσω για να μου αποδόση κάποιο εισόδημα.
    Κανένας δεν έχει αντίρρηση να πληρώσει στο κράτος, αλλά Κύριοι βρείτε ένα δίκαιο και αδιάβλητο σύστημα, αλήθεια στις άλλες χώρες της Ευρώπης τι συστήματα υπάρχουν που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μήπως δεν συμφέρουν ορισμένους (από τους συμβολαιογράφους, δικηγόρους έως τους εφοριακούς και ότι κυκλώματα υπάρχουν γύρο από αυτούς).
    Πάντως και μόνο που μας δίνεται το δικαίωμα να πούμε την γνώμη μας είναι πιστεύω σημαντικό.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:03 | Δημητρης Χριστοπουλος

    αδικος ο φορος κληρονομιας και γονικης παροχης
    αδικο να φορολογουμε μονο οποιους μπορουμε να πιασουμε ευκολα
    ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ 500000

    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 00:49 | ΙΩΑΝΝΗΣ Δ

    200000 ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 0.1% ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:45 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Η ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 300.000€ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΝ. ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ, ΑΣ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΤΗΘΕΝΤΩΝ. ΕΤΣΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΩΦΕΛΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΘΑ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΘΕΙ, ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ, ΘΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΛΠ…

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:22 | Κώστας Κ.

    Ο φόρος κληρονομιάς και ο φόρος στις γονικές παροχές είναι ένας απόλυτα δίκαιος φόρος. Πολύ πιο δίκαιος από το φόρο που επιβάλλεται στα εισοδήματα που έχει κάποιος από την εργασία του. όποιος έχει την τύχη να κληρονομεί μεγάλες περιουσίες οφείλει να αποδίδει τον ανάλογο φόρο, όπως γίνεται και στις ευνοούμενες χώρες του εξωτερικού.
    Δεν είναι καθόλου άδικο για όποιον κληρονομεί 5 και 6 ακίνητα να δίνει τα 2 σε φόρους. Ειδάλλως θα φτάσουμε,αν δεν έχουμε ήδη φτάσει, στο σημείο η πλειοψηφία να εργάζεται σκληρά και να φορολογείται για τον ιδρώτα της, και οι κατέχοντες και έχοντες να απολαμβάνουν ακοπίαστα τις έτοιμες περιουσίες που βρήκαν, και τα εισοδήματα που αυτές από μόνες τους παράγουν, χωρίς να ιδρώνουν στο ελάχιστο.
    Είναι αυτό κοινωνικά δίκαιο;
    Ένας σκληρά εργαζόμενος να δουλεύει μια ζωή για να αποκτήσει ένα σπίτι, και οι λίγοι και εκλεκτοί να απαιτούν να μένουν ανέγγιχτες περιουσίες παππούδων και προπαππούδων για τις οποίες όχι μόνο οι κληρονόμοι δεν κοπίασαν, αλλά και οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αποτέλεσμα ανίερων συναλλαγών του παρελθόντος.
    Ο πλούτος,όποια μορφή κι αν έχει, είναι δίκαιο να φορολογείται.Και η λιγότερο άδικη φορολόγηση είναι αυτή της ιδιοκτησίας για την οποία ο ιδιοκτήτης δεν κοπίασε.
    Αν εγώ δηλαδή είμαι εργατικός,έξυπνος, τυχερός ή ό,τι άλλο και αποκτήσω 10 ακίνητα, αυτομάτως η κόρη μου,γιατί έτυχε να έχει εμένα πατέρα, θα παραπονεθεί που θα αναγκαστεί να δώσει τα 4 σε φόρους; Ίσα ίσα που θα έπρεπε να πει και ευχαριστώ για την καλή της τύχη. Να έχει ένα πλεονέκτημα στη ζωή της,ναι, αλλά όχι και να απαιτεί κληρονομικώ δικαίω, να μην έχει καμία υποχρέωση. Αυτού του είδους οι απαιτήσεις είναι χαρακτηριστικά άλλων πολιτευμάτων και όχι της δημοκρατίας.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 23:19 | giorgos

    ΌΧΙ στο φόρο κληρονομιάς ,είναι ο πιο άδικος φόρος!κοφτέ τις δαπάνες του αποτυχημένου κράτους,διαφορετικά θα πτωχεύσουμε ,δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν κατάλαβε «ακομε» ότι είμαστε στο 2010 και οι αγορές κάνουν πλέον «κουμάντο»και όχι τα κράτη!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:33 | ΓΙΑΝΝΗΣ Τ

    Νομίζω πως ένα αφρολόγητο της τάξης των 150.000,00 Ευρώ για την πρώτη κατηγορία συγγενών θα ήταν επαρκές για να καλύψει τη μέση ελληνική οικογένεια (με το δεδομένο ότι θα παραμείνει και το αυξημένο αφορολόγητο από παππού προς εγγονό και τα αφορολόγητα για απόκτηση πρώτης κατοικίας και δεν θα αυξηθούν δυσανάλογα οι αντικειμενικές αξίες) για δε τις επιπλέον αξίες θα πρότεινα ο συντελεστής φορολογίας να καθορίζεται κλιμακωτά ανάλογα με τα εισοδήματα του λήπτη (προϋπόθεση βέβαια για να γίνει αυτό είναι να παταχθεί η φοροδιαφυγή) 5% για εισοδήματα μέχρι 35000 Ευρώ, 10% για εισοδήματα από 35000-45000 και ούτω καθεξής. Επίσης μήπως θα έπρεπε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το αφορολόγητο ποσό μεταξύ αδελφών που είναι πολύ μικρό (20000 Ευρώ);

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:53 | Κώστας Παρασκευόπουλος

    Πιστεύω ότι δεν πρέπει να επανέλθουν οι μεγάλοι συντελεστές στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές. Το προηγούμενο καθεστώς πιστεύω ότι ήταν δίκαιο και νομίζω ότι είχε γίνει αποδεκτό. Παρακαλώ μη το αλλάξετε.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:20 | Πέτρος Παράσχης

    Eντελώς άδικη η επαναφορά του φόρου γονικής παροχής. Δηλαδή πρέπει να πουλήσουμε ένα ακίνητο για να πληρωθεί ο φόρος μεταβίβασης της πατρικής περιουσίας στα παιδιά του γονέα. Πιστεύω ότι το μέτρο αυτό θα πλήξει βαριά την μικρομεσαία ελληνική οικογένεια.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:52 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Φυσικά πρέπει να επανέλθει ο φόρος κληρονομιάς οπως ήταν παλαιότερα
    με αυξημένο αφορολόγητο πόσοι ευνοήθηκαν με το σημερινό καθεστώς του 1% φυσικά αυτοί που κληρονόμησαν πολλά ακίνητα και ‘οχι ο απλός κόσμος δείτε και τους σχετικούς πίνακες που εχουν δημοσιευτεί στον τύπο γενικότερα και βγάλτε τα συμπερασματά σας.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:05 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Θα μπορούσε να συζητηθεί ένας φόρος της τάξης του 10%, αλλά για περιουσίες άνω των 500.000 €, με την προϋπόθεση όμως το όριο αυτό να αναπροσαρμόζεται σε σε κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Διότι διαφορετικά θα καταντήσει σε μερικά χρόνια να πληρώνει φόρο κληρονομιάς ο κάθε μικρομεσαίος που μεταβιβάζει το τριάρι που πήρε με κόπους ζωής στο παιδί του. Έτσι δεν ήταν πριν από μερικά χρόνια που το αφορολόγητο είχε μείνει στις 100.000 €;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:31 | ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ «ΑΓΝΟΟΥΝ»ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΑ ΓΟΝΙΟΥ ΤΟΥ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ;
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ.
    ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ή ΝΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΚΙΝΗΤΟ.ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΑΝ ΟΤΑΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ,ΤΟΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΟΣ.
    ΟΙ ΣΧΟΛΑΖΟΥΣΕΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ.
    ΣΕ ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΡΠΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:39 | Θωμάς Β

    να μην επανέλθει ο φόρος κληρονομιάς αλλά να παραμείνει ως έχει γαιτί οι κατέχοντες έχουν εταιρείες και φόρο πληρώνουν εκείνοι που δεν γνωρίζουν τους νόμους

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:51 | Αργύρης

    Μηπως πρέπει κανεις στο φόρο κληρονομιάς να πληρώνει φόρο όχι μόνο για την ακινητη και κινητη περιουσία που έχει στην κατοχή του ο θανον γονέας την ημέρα του θανάτου του αλλά για το σύνολο των αγαθών που έχει λάβει; Μήπως πρέπει ο γονέας να πληρώνει και ΦΠΑ κάθε φορά που μας κάνει μια προσφορά σε χρήμα ή είδος; Μήπως πρέπει να δίνουμε αποδειξη στους γονείς μας αφού έχουμε φορολογική συνείδηση για τα προϊοντα και τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν; Μήπως πρέπει να δηλώνουμε στην φορολογική μας δήλωση τα προϊοντα και τις υπηρεσίας που λάβαμε από τους γονείς μας και να φορολογούνται σαν εισόδημα;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:33 | Ηλίας

    Ο φόρος κληρονομιάς είναι άδικος, όταν αφορά ακίνητα. Το ακίνητο αξίζει βέβαια χρήματα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι εξαργυρώνεται. Αν πωληθεί, φορολογήστε το κέρδος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:01 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ 500000

    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ! ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ – ΕΧΕΙΣ ΧΙΛΙΟΦΟΡΟΛΟΓΙΘΕΙ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:41 | ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΔΙΚΑΙΟ.ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΕ ΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤ.ΑΞΙΕΣ , ΓΙΑΤΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ (<250000 Π.Χ.)ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:25 | ΚΟΥΣΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    δεν θα είχα αντίρρηση εάν τα ποσά θα είναι ανάλογα με την άξια της κληρονομιάς, και εφόσον θα έχετε εξασφαλίσει ότι δεν θα συνεχίσουν να κλέβουν αυτοί που πιστεύουν ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό . από τους νόμους που έχουν ψηφισθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο , αλλάξτε τους νόμους κάντε τους δικαιότερους για τους φτωχότερους . ότι φάγανε οι λευκοί καρχαρίες φάγανε .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:09 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΡΤΥ ΤΟΥΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:44 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΟΧΙ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:00 | κκκ κλκλκλ

    ο πατερας μου μεχρι πριν λιγα χρονια ηξερε οτι εχει 10 στρεματα χωραφια στο χωριο και τα εσπερνε για να ζησουμε . εσεις και οι προυγουμενοι του μαθατε οτι δεν εχει χωραφια αλλα οικοπεδα , τωρα περιμενη τις νεες αντικειμενικες για να μαθει αν ειναι μεγαλοιδιοκτητης και δεν το ηξερε τοσα χρονια …..παλι καλα που βρεθηκατε και εσεις για να το μαθει

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:44 | Ανέστης Ποντικάκης

    Καμία φορολόγηση στην γονική παροχή! Είναι δικαίωμα του καθενός να δίνει την περιουσία της ζωής του στα παιδιά του.
    κάθε μήνα πληρώνουμε ένα σορό δημοτικούς φόρους για τα σπίτια. Δεν πάει άλλο.

    Αν είναι να τα φορολογήσετε τότε εφαρμόστε το σύστημα του Λονδίνου ή κάτι παρόμοιο, να γυρίσουμε σε παλιές μαύρες εποχές, κρατήστε τα σπίτια όλα στο δημόσιο και να πληρώνουμε ενοίκιο ζωής. Πιο φθηνά θα κοστίζει στο μέσο πολίτη.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:26 | Dreamdaylost

    Κύριοι,

    Αν εσείς αποτύχατε να πιάσετε τους φοροφυγάδες δεν σας φταίνε οι νομοταγείς πολίτες!!!

    Αν εμένα ο πατέρας μου τίμια έχτισε ένα σπίτι και πεθαίνοντας μου το άφησε για ποιον λόγο να με φορολογήσετε πάλι.

    Βάλτε φυλακή κανάν εφοριακό ή ορκωτό ελεγκτή που λαδώνεται και βρήτε τους πραγματικούς φοροφυγάδες.

    Παρόλαυτα, επειδή πρόσφατα μου συνέβει το ατυχές και κληρονόμησα περιουσία των 100 000 ΕΥΡΩ, τα 100 ΕΥΡΩ που είναι να πληρώσω είναι αστεία ποσά!!!! Μην κλαιγόμαστε και από πάνω!

    Παρόλαυτα, καταργήστε το φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών. Στόχος πρέπει να είναι η φορολόγηση στο εισόδημα και τον εντοπισμό του όχι στην διατήρηση του!

    Αυτό απλά αποδυκνύει ότι αποτύχατε!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:45 | Θανάσης Τασιός

    Θεωρώ εντελώς άδικη και παράλογη τη φορολόγηση της κληρονομιάς και ακόμη πιο παράλογη τη φορολόγηση της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων απο τους γονείς προς τα παιδιά. Δεν είναι εμπορικές συναλλαγές!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:37 | ΖΑΧΑΡΙΑΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΟΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ . ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΞΟΧΙΚΟ? ΗΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ? ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΤΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΟΠΤΟΙ , Η ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ .ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΛΙΓΟ ΗΗ ΠΟΛΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΞΟΧΙΚΟ . ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ? ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Π.Χ. 15000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ (ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ) ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΑΔΩΡΟ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 17000 -18000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 400000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 120 ΤΜ2 ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΠΕΡΝΑ ΤΙΣ 400000 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΗΔΗ ΠΕΡΝΑΣ ΤΟ ΟΡΙΟ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ. ΕΛΠΙΖΩ ΗΗ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 2 ΚΑΙ ΠΑΝΩ (ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ) ΗΗ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:32 | peter80

    1. Δεν συμφωνώ καθόλου με την επαναφορά. Είμαι της γνώμης ότι αν παραμείνουν χαμηλή τότε θα γίνονται περισσότερες τακτοποιήσεις περιουσιών, αγοραπωλησίες ακινήτων και το κράτος θα κερδίσει. Επίσης, θα μπορείς να μεταβιβάσεις περιουσιακά στοιχεία ευκολότερα και όχι αυτό που παρατηρείτε στην Ελλάδα παππούδες να έχουν εγκλωβισμένες περιουσίες επειδή δεν έχουν να πληρώσουν φόρο μεταβίβασης και κατ’ επέκταση νέοι με οράματα να μην έχουν τίποτα στ’ όνομα τους με αποτέλεσμα να παρασιτούν και να μην μπορούν να δανειστούν ή να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση / επένδυση κ.α.

    Επίσης θα πρότεινα ο συντελεστής για μετοχές εισηγμένες
    να αυξηθεί στο 1 % απο 0,6%
    και ο συντελεστής για μετοχές μη
    εισηγμένες να μειωθεί στο 1% απο 1,2% δηλαδή να είναι κοινός.

    Επίσης θεωρώ πολύ άδικο η εφορία να σε φορολογεί με συντελεστή για κινητά και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία 10%. Δηλαδή, αυτοκίνητα και μετρητά πόσες φορές θα πληρωθούν.
    Δεν ζούμε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με την επιβολή χαρατσιού. Τα κινητά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία έχουν φορολογηθεί στην αγορά τους. Ας σταματήσει πια αυτή η εκδικητική φορολόγηση.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:32 | Gasparatos Dimitrios

    Dear Sir,
    Concerning the inheritance tax, I have the following comments:
    I got married in 1977, and lived with my dad in the papagou house,mom had died, so we started the 3 of us living in the same house.
    Then my daughter was born in 1978,and unfortunately my dad died, and I had to pay an enormous inheritance tax,because Papagos is supposed to be high class residential area.
    this inheritance tax ruined my life, my family life, since I had to depart and got to Saudi Arabia, to work and find the money to pay the tax.
    AS you understand , we , the children, are raised in the house of our parents, and we think is ours, but then death suddenly makes change opinion,since we have to pay the Democracy.
    So I stayed in Saudi 6 years, far from the family, only visiting, and my wife divorced me, and I came back to raise my 2 children.
    Thanks to Allah Almighty,I had some money to help me out in the singles parent task, and everything looked ok, the New Democracy had deleted the inheritance tax, but suddenly you win the elections, and you bring back the inheritance tax again, and you raised the house prices, and I wonder now what should I do at my 65 years old,should I go to saudi , or Dubai,so I can pay again the taxes?????
    It is rediculous that a house in Athens area is so highly priced, many smart people have bought houses in Dubai, in US, for half prices, and the money has gone out of the Country.
    It is important that our greek kids keep staying in the Country,our Country needs them to survive, they need to stay at their parents houses, even after the death, so I think you should forget the inheritance tax, and tax us for what we have , one floor, not 4 floors that we should have, because we do not have them, and we like to keep the garden, cultivate, make green and supply oxygen for breath to the neighbors, and of course I do not want to pass the house to the kids while I am alive, and then they will kick me out next day.
    Also the prices should be according to the traffic in front, because we cannot sleep day and night due to traffic, all Holargos, Ag. Paraskevi, Loutsa, etc, pass from Argyrokastrou St, to avoid paying 3 euros toll at Attiki Odos, making our life miserable due to noise.
    Thanks a lot for your time, we wait a lot to see from your Government, concerning jobs,medical, green evolution, etc, so get to it starting January 2010.
    Regards, Dim. gasparatos