8) Προτείνεται η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.

Προτείνεται η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και των γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο.

Έως ποιο ποσό θα πρέπει να ισχύει το αφορολόγητο; Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 17:11 | Γιώργος

    Αφορολόγητο όριο 600000 ευρώ.

    Μετά τα 600000 ευρώ κλίμακα με συντελεστές 5 έως 10% το πολύ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:55 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΑΝΤΟΣ

    Ο φόρος κληρονομιάς πρέπει να είναι 5% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων για όλες τις κληρονομιές όμως.Θα πρέπει όλες οι διαθήκες για θανόντες από 01.01.1990 (μέχρι 31.12.1989 έχει γίνει διαγραφή των φόρων κληρονομιάς)να φορολογούνται με 5% με βάσει τις αντικειμενικές αξίες της ημερομηνίας θανάτου και με βάσει τα τότε αφορολόγητα. Έτσι θα γίνει αποδοχή των κληρονομιών και θα ξέρει ο καθένας τι έχει και θα είναι δυνατό, το Εθνικό Κτηματολόγιο να είναι πλήρες και παντού.Στη συνέχεια πρέπει να φορολογηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:54 | ΠΚΠ

    Αφορολόγητο 1000000 ευρώ, και το πρώτο κλιμάκιο να φορολογείται με 0,1%, όπως ο ΕΤΑΚ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:01 | Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Σπέντζας

    Στο παρελθόν δοκιμάστηκε η εντατική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας κατά την κληρονομία και απεδείχθη ότι οδήγησε στην μαζική πώληση ακινήτων σε τράπεζες, σε εταιρείες κ.λ.π. οι οποίοι δεν πληρώνουν φόρους κληρονομίας ή γονικής παροχής. Το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι δικαιώτερο, αρκεί να επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα, ώστε να αφαιρεθή η δυνατότητα από επίορκους δημόσιους λειτουργούς να προσδιορίζουν την αξία των μεταβιβαζομένων ακινήτων ευνοϊκά για τους ιδιοκτήτες και για τον ευατό τους.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:47 | Νικος Κοσματος

    Ενα λαικο μετρο εκαναν και οι προηγουμενοι και εσεις το καταργητε. γιατι να υπαρχει τετοια φορολογηση απο γονεις σε παιδια?δεκαπλασιασμος του φορου ειναι αδικος. προτεινω η φορολογια απο γονεις σε παιδια να ειναι μικροτερη απο αλλους φορους κληρονομιας.

    μια μικροαστικη (ισως και αστικη) οικογενεια μπορει να λυγισει οικονομικα μετα απο εναν θανατο. εμεις (αξιωματικος ο πατερας μου) κοντεψαμε να βουλιαξουμε οικονομικα το 81/82 οταν πεθαναν σε συντομο χρονικο διαστημα ο παππους μου και η γιαγια μου…..επρεπε να πουλησουμε οσο οσο για να μην ξεφτιληστουμε

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:19 | ΓΕΔ

    Για την απλοποίηση και εκλογίκευση του φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών προτείνονται τα εξής:
    1.Υποτίθεται ότι το Κράτος πρέπει να σέβεται τις επιθυμίες του διαθέτη κ.λ.π. Στη σημερινή κοινωνία ο συγγενικός (ιδίως απώτερος) βαθμός έχει ατονίσει. ΄Ετσι, π.χ., ένας εξωτικός μπορεί να είναι περισσότερο προσφιλής για το διαθέτη κ.λ.π απ΄ότι ένας π.χ αδελφός…Γιατί το Κράτος «να τιμωρεί» τον εξωτικό με οριακό φορολογικό συντελεστή 40% αντίθετα με την επιθυμία του διαθέτη κλπ;
    Για τους λόγους λόγους αυτούς και για απλοποίηση του φόρου προτείνονται δύο μόνον κατηγορίες υποκειμένων σε φόρο (πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα υπήρχαν έξι!): α)Ο α’ βαθμός για την/ τον σύζυγο και τους κατιόντες και ανιόντες οποιασδήποτε τάξης και β) όλοι οι λοιποί κληρονόμοι κ.λ.π ανεξαρτήτως βαθμού συγγενείας.
    2.Αφορολόγητα: 100.000ευρώ και για τις δύο κατηγορίες για λόγους απλοποιήσεως και μη δυνατότητας σημαντικών εσόδων σε σχέση με το κόστος συλλογής τους.
    Συντελεστές φόρου α΄κατηγορία β΄κατηγορία κληρονομική μερίδα κ.λ.π _________________________________________________________________________
    100.000 – 500.000 1% 2%
    500.001 – 1.000.000 5% 10%
    1.000.000 και πάνω 10% 20%
    Σημασία έχει η αξία της κληρονομιάς κλπ και όχι το είδος των κληρονομουμενων περιουσιακών στοιχείων. Κατά συνέπεια δεν απαιτείται φορολογική διάκριση ανάλογα με το αν κληρονομούνται ακίνητα ήμετοχές κλπ.
    3.Για την αποτίμηση των μετοχών των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών να λαμβάνονται υπ΄όψιν ο σταθμικός μέσος όρος των τιμών των μετοχών των δύο τελευταίων από το θάνατο του κληρονομουμενου κλπ ετών στο ΧΑ και όχι ο απλός μέσος όρος των τιμών του τελευταίου εξαμήνου, για προφανείς λόγους…
    Good luck!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:56 | stauros

    οχι
    ένα ακίνητο δεν θα πρέπει να φορολογείται σε καθε μεταβιβαση οταν κληρονομείται,ειδικα σε συγγενεις α,β βαθμου, εφόσον έχει προέλθει από ήδη φορολογηθέν εισόδημα και έχει ελεγχθεί στην φάση της κατασκευής το πόθεν έσχες και εφόσον πληρώνει τους φόρους που αφορούν την χρήση του (δημοτικά τέλη ταπ κλπ).

    Το εισόδημα που τυχόν προκύπτει από το ακίνητο , η το τεκμαρτο για τους ελευθερους επιχειρηματιες, εταιρειες, απορους, offshore..κ.λ.π θα πρέπει να φορολογείται και τίποτε άλλο.

    το αφορολογητο θα πρεπει να αυξηθει, αλλα οχι η αντικειμενικη αξια των ακινητων. αρκετα μεγαλη ΦΟΥΣΚΑ ακινητων μας εκαναν οι εργολαβοι κλπ και φθασαμε στο σημειο τα ενοικια καταστηματων(ermou),αξια των σπιτιων να ειναι ακριβοτερα στον κοσμο(6-7).
    αραγε εχουμε και τους υψηλοτερους μισθους;

    δειτε ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ/αντικειμενικες στο βελγιο,γερμανια, νεα υορκη…
    με τριπλασιους μισθους ελλαδος΄. εκει με τριων ετων εισοδημα αγοραζεις 100 τ.μ ,στην ελλαδα αντιστοιχα με 15 ετων εισοδημα και βεβαια εδω σε μετρια περιοχη, ενω στο εξωτερικο σε εξαιρετη.long island new york

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:23 | Γιάννης Κόλλιας

    Το 1% για την κληρονομία και γονική παροχή είναι πολύ χαμηλο. Το 20% όμως που ίσχυε πριν για μεσαίες περιουσίες ήταν απαγορευτικό και άδικο. Η επαναφορά ενός συντελεστή ύψους 5 – 9% και η δυνατότητα καταβολής του φόρου σε τέσσερα χρόνια είναι δίκαιη διότι θα επιβάλλει στον κληρονόμο την καταβολή στο κράτος των εισοδημάτων του ακινήτου για 3 έως 4 χρόνια.
    Δεν πρέπει ο φόρος κληρονομίας να εξαναγκάζει τον κληρονόμο στην πώληση του ακινήτου. Υπό αυτές τιςπροϋποθέσεις δεν χρειάζεται μεγάλη αύξηση του αφορολογήτου.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:43 | giorgos

    ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙ ΤΟΥΒΛΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΟΥΒΛΟ ΣΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
    ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΡΩΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΥΛΙ ΔΙΟΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΥΝ ΟΛΑ-ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΝΗΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ)

    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΧΕΡΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΟΣΥΜΒΟΛΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΔΕΡΝΕΙ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ -ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ-ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΜΗΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΡΕΑΣ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:59 | K.P

    Γενικά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ένα ακίνητο θα πρέπει να φορολογείται κατά την οποιαδήποτε μεταβίβαση του,πόσο μάλλον όταν κληρονομείται, εφόσον έχει προέλθει από ήδη φορολογηθέν εισόδημα και έχει ελεγχθεί στην φάση της αγοράς ή της κατασκευής ως προς το πόθεν έσχες και εφόσον πληρώνει τους φόρους που αφορούν την χρήση του (δημοτικά τέλη κλπ).
    Το εισόδημα που τυχόν προκύπτει από το ακίνητο θα πρέπει να φορολογείται και τίποτε άλλο.

    Τα εξοδα συμ/κα,δικηγοροι,υποθη/κειο,κλπ δεν πρεπει να ειναι περισσοτερο απο το 1%της αντικειμενικης αξιας(οπως σε πολλες χωρες της ευρωπης).

    Παρ ολα αυτα πιστευω οτι το αφορολογητο πρεπει να μην ειναι μικροτερο του 1.000.000,00ευρω και ο φορος να μην υπερβαινει το 10%.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:13 | Κώστας Γιαννακόπουλος

    Θεωρώ ότι ο τρόπος που προβάλλεται ως δήθεν συμμετοχή των πολιτών στήν διαμόρφωση μιάς πολιτικής για την κατάρτιση ενός Νομοσχεδίου είναι πλαστός και ψευτικος και αν μη τι άλλο δημαγωγικός,αφού οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και υπαγορευθεί άνωθεν εκ των προτέρων,κατα συνέπεια μόνο ένα σκοπό έχει να ξεγελάσει τον ανώνυμο πολίτη,ότι τάχα έχει εξουσία στα χέρια του κρίμα ….. Θα ήταν πιο σωστό αν είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο προτάσεις ειδικών και της Κυβέρνησης και ο πολίτης να εξεφραζε την αποψίν του διότι οι εν λόγω προτάσεις προφανώς θα προήρχοντο απο ειδικούς με αποτέλεσμα και ο πολίτης να μαθαίνει κάτι απο εξειδικευμένες γνώσεις (οικονομικές) λέγοντας την αποψίν του και όχι όπως τώρα που περισσότεροι στο συνολό τους υποδεικνύουν γνώμες,οι οποίες καί αδύνατον να εφαρμοσθούν είναι και εκδίκηση έμπεριέχουν. Και ερωτώ εάν δύο εργαζόμενοι είναι ζευγάρι και υποβάλλουν κοινή ή χωριστή δήλωση και είναι μισθωτοί η συνταξιούχοι και έχουν εισόδημα απο 1300 ευρώ ό καθένας πιο θα ειναι το αφορολόγητο με αποδείξεις αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εμφανίζουν κατανάλωση η έξοδα γενικά πάνω απο 8000 έως 9000 ευρώ (υπέρ αρκετό νούμερο) και άντε ο ένας να καλυφθεί ό άλλος θά είναι ακάλυπτος κατά συνέπεια θα πληρώσει κάτι που δέν πληρωνε ώς τώρα αφού ίσχυε αφορολόγητο 120000 ευρώ γιά τον καθένα κάτι τέτοιο δεν φαινεται να έχει εξηγηθεί ώς τώρα καί τούτο(έκ του πονηρού αντιλαμβάνομαι) γιά σκεφθείται το… θά πληρώσουν φόρο και αυτοί που δεν πλήρωναν άν είναι ζευγάρι και μισθωτοί ή συνταξιούχοι έστω καί άν έχουν εισόδημα άπο 9000 εύρώ ο καθένας Κ Ρ Ι Μ Α !!! αλοίμονο σ αυτούς που δεν έχουν και χαρά σ αυτούς που τα’χουν …

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:37 | ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ / ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ / ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ
    ΠΛΗΡΩΣΑ ΓΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ 5,500 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 166,000 ΕΥΡΩ
    ΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΕΡΙ ΤΑ 1,350 ΕΥΡΩ
    (ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΝΟΜΙΚΩΝ)
    ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΠΛΗΡΩΣΑ ΠΕΡΙ ΤΑ 1,400 ΕΥΡΩ (ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΟΣ)
    ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ ΠΕΡΙ ΤΑ 2,500 ΕΥΡΩ (ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΜΙΣΘΟΙ)

    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΜΙΑ
    ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΤΑΞΕΙΣ (ΝΟΜΙΚΟΙ / ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ / ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ)

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΟΥΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΛΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΩ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΜΕ ΕΠΙΤΑΓΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΡΑΕΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

    ΜΗΠΩΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

    ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΘΕΩΡΗΣΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ (ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗΣ)ΓΟΝΙΚΗΣ
    ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΨΑΞΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
    ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΣΟΚΑΡΙΣΤΗΚΑ
    ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΑΚΡΗΒΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑ 700 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙ ΤΩΝ 5,500 ΕΥΡΩ
    ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΤΟΙΧΗΣΕ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ- ΓΙΑΤΙ?
    ΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΚΕΙ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:04 | iannis

    Ma einai dinaton panta na plironei ta spasmena i akiniti periusia???akoma kai to orio ton 400.000 euro einai mikro,3 diamerismatakia stu zografou naxei kapoios triarakia pou ta vrike apo tous goneis tou theoreitai akiniti periusia megali????ntropi kai aisxos pou dixnei erasitexnismo,opos erasitexnismo deixneikai i imi gia forologia katatheseon pou odigise en meso krisis stin figi sto eksoteriko deka dis euro,kirioi kalo einai prin parete apofaseis na skeftestai….den xreizontai ptixia perispoudasta…apla logini koinou anthropou,giati i anoxi tou aplou kosmaki sterevei pleon,kai thelei erga oxi ampelofilosofies

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:39 | ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΛΛΙΑΣ

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ. ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΟΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ?

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:54 | Βλάχου Αναστασία-Άννα

    Γενικά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ένα ακίνητο θα πρέπει να φορολογείται κατά την οποιαδήποτε μεταβίβαση του,πόσο μάλλον όταν κληρονομείται, εφόσον έχει προέλθει από ήδη φορολογηθέν εισόδημα και έχει ελεγχθεί στην φάση της αγοράς ή της κατασκευής ως προς το πόθεν έσχες και εφόσον πληρώνει τους φόρους που αφορούν την χρήση του (δημοτικά τέλη κλπ).
    Το εισόδημα που τυχόν προκύπτει από το ακίνητο θα πρέπει να φορολογείται και τίποτε άλλο.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 18:23 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ

    θεωρω αδικο τον φορο κληρονομιας τον οποιο καλουνται να καταβαλουν ιδιατερα οι συγγενεις α’ βαθμου. Ειναι σωστοτερη η επιβαρυνση μονο των συγγενων δευτερου και μεγαλυτερου βαθμου. Η γονικη παροχη θα πρεπει να προστατευθει

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:44 | Κωνσταντίνος Καζ.

    Κε Υπουργέ
    Φόρος κληρονομιάς η γονικών παροχών φυσικά και πρέπει να υπάρχει, χωρίς αφορολόγητο αλλά με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης (ο ανώτερος συντελεστής στη κλίμακα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 5% το πολύ το 7% για πρωτο βαθμό συγγενείας)
    Πιθανόν θα πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα για διευκόλυνση αποδεκτών κληρονομιών (πρώτου βαθμού συγγένειας) που δεν έχουν εισόδημα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:31 | Γιάννης Νερούτσος

    ΑΔΥΝΑΤΩ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΩ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ/ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ(ΑΚΙΝΗΤΟ), ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΗ -ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ- ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΑΙ Η ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ/ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ(ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΛΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ, ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ). ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΓΟΝΙΟΣ ΜΕΣΩ ΚΟΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗ ΑΞΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 13:40 | Γιώργος

    Να εξεταστεί αν είναι νομικά δυνατό να υπάρξει αναδρομική ισχύς στη φορολόγηση γονικών παροχών μεγάλης αξίας (π.χ. άνω του 1 εκ ευρώ ανά γονέα πάροχο), που έγιναν με τα εξαιρετικά ευνοϊκά μέτρα της τελευταίας διετίας, εφ΄όσον από τα στοιχεία των εφοριών (αν μπορούν να συγκεντρωθούν) προκύπτει ότι πράγματι έγιναν πολλές τέτοιες παροχές. Πιο ενδιαφέρον είναι βέβαια αν μπορείνα υπάρξει αναδρομικότητα των μέτρων στις offshore. Και κάτι άσχετο: αυτό που γράφουν σήμερα τα ΝΕΑ για τα διακοματικά ρουσφέτια στους μέχρι τώρα διορισμούς στη Βουλή πληγώνει πολύ, γιατί δείχνει στον πολίτη αδιέξοδο απ΄όλες τις πλευρές του πολιτικού κόσμου…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 09:51 | Αλέκος

    Από την ώρα που ήρθατε στην εξουσία, προσπαθειτε με χίλιους μύριους τρόπους να βρείτε έσοδα για να καλύψτε την τρύπα που άφησαν οι προηγούμενοι και εσείς στους προηγούμενους κλπ. Και καλά κάνετε… Εκείνο όμως που δεν κάνετε ΚΑΘΟΛΟΥ καλά, είναι να προσπαθείτε να επενδύσετε αυτή την αναζήτηση με τον μανδύα του «δικαίου» αφ΄ενός, και του «μονιμου» αφ΄ετέρου. Και γι΄αυτό εξοργίζετε τους περισσότερους.

    Ας αρχίσω από το δεύτερο. Ολοι, ΜΑ ΟΛΟΙ όσοι ανέβηκαν στην εξουσία, μας υποσχέθηκαν ότι το φορολογικό σύστημα που θα εφάρμοζαν, θα ήταν πιά μόνιμο. Γιατί θα ήταν δίκαιο,γιατί θα έλυνε προβλήματα κλπ. κλπ.
    Ουδεν προσωρινότερον του μονίμου… όλα ανατράπηκαν μετά μερίπου 3 χρόνια ζωής! Και έρχεστε τώρα εσείς και ΑΠΑΙΤΕΙΤΕ να πιστέψουμε και να αποδεχτούμε το σύστημα που ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ακόμα, ως το ….τελευταίο φορολογικό σύστημα που θα δούμε! Ε… δεν γίνεται, δυστυχώς…

    Οσον αφορά στο «δίκαιο»… Δεν είναι δίκαιο να φορολογείτε την κληρονομιά… Δεν είναι δίκαιο να βάζετε και άλλους φόρους στην οικοδομή και στην κατοχή ακινήτων… δεν είναι δίκαιο να φορολογέιτε -όπως λέτε- τον πλούτο, όταν τον ορίζετε στις …30.000 ευρώ το χρόνο!… δεν είναι δίκαιο να ζητάτε από τους Ελληνες να είναι συνεπείς απέναντί σας όταν ΕΣΕΙΣ (το κράτος) χρωστάτε σε ΟΛΟΥΣ, όταν κλείνουν εταιρείες από την μη καταβολή των χρεωστουμένων από το δημόσιο…

    Μην προσπαθείτε λοιπόν να ντύσετε την αναζήτηση χρημάτων με τον μανδύα του δικαίου… γιατί έτσι μας εξοργίζετε. Είναι απλούστερο και ηθικότερο να βάλετε φόρους όπου νομίζετε ότι θα μπορέσουν να εισπραχθούν γρηγορότερα, ασφαλέστερα… δεν χρειάζεστε τις διακαιολογίες περί «δικαίου», αλλά μόνο την επίκληση της «εθνικής ανάγκης»…

    Και κάτι τελευταίο… Μπορεί να έχετε τις καλύτερες των προθέσεων… αλλά ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ και να σας πιστέψουμε.. μόνο αν το αποδείξετε στην πράξη.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 20:15 | Χαράλαμπος Μ.

    Χαχαχαχα υψηλότερο αφορολόγητο!!! Αφού βέβαια πρώτα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες! Κι ένας πατέρας ή μια μάνα που έκανε το …. του παξιμάδι, γιατί θα πρέπει να πληρώσει φόρο για να περάσει στα παιδιά του το πατρικό τους; Για να κάνει δηλαδή το αυτονόητο απο καταβολής κόσμου.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:34 | Αναστασιος Φέγγος

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωριζουμε τι φόρους θα πληρώσουμε και όχι ευκαιριακά από κάθε κυβέρνηση (πλήρωσα 34% φόρο κληρονομίας πριν 14 έτη για ακίνητο από τον θείο μου και τώρα θα πλήρωνα 1%, ενώ τώρα πληρώνω ΕΤΑΚ κτλ και φυσικά τις φθορές του σπιτιού, χωρίς να μου επιστραφή το 33% του υπόψη φόρου) τελικώς θα μπορώ να κρατήσω το σπίτι που μένω; Αν θέλω να αφήσω κατί στα παιδία μου θα πρέπει να το πάρω σε αλλή χώρα με σταθερό φορολογικό συστημα;

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:18 | Λάμπης

    Η δημιουργία προσωπικής ακίνητης περιουσίας, εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό την έννοια της μεταβίβασης στην επόμενη γενιά. Δεν πρέπει λοιπόν το κράτος να καταστήσει την γονική παροχή και την κληρονομιά οικονομικά δυσβάσταχτες, διότι αφενός αποθαρρύνεται η απόκτηση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα, αφετέρου ενισχύεται η τάση του πολίτη να ανακαλύψει άλλους τρόπους φοροδιαφυγής προκειμένου να καταβάλλει τους φόρους γονικής παροχής και κληρονομίας. Το κράτος πρέπει να αυξήσει το ήδη πολύ χαμηλό «Ελάχιστο Κόστος Οικοδομής», να τσακίσει τις offshore και να αφήσει τον έλληνα πολίτη να δημιουργεί με καθαρούς κανόνες (αύξηση ΕΚΟ) χωρίς να τον περιμένει στην γωνία πότε θα γεράσει να του «τα πάρει» αφού …. στα παιδιά του θα πάνε!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:44 | Ανδρέας

    Όχι μόνο να φορολογείται η γονική παροχή, αλλά να γίνεται και με υψηλούς συντελεστές, ώστε:
    Κάθε γονιός να μην προσπαθεί να κάνει περιουσία (συχνά με άνομους τρόπους π.χ. φοροδιαφεύγοντας) να αφήσει στα παιδιά του (η οποία πολλές φορές εξανεμίζεται γρήγορα αφού άλλος έχει κουραστεί γι’ αυτή)
    Το κράτος από τη μεριά του, με τους πόρους που θα εισπράττει με αυτό τον τρόπο, να εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες στους νέους (χαμηλή ανεργία, καλύτερες αμοιβές κλπ) ώστε μόνοι τους να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην περιμένουν τα «έτοιμα του μπαμπά».

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 21:42 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ .ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΗΣΥΧΑ.ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ.ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΕΛΕΟΣ!!! ΦΤΑΝΕΙ Ο ΕΤΑΚ!! ΗΡΕΜΑ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:12 | Μάριος Πελεκάνος

    Η επαναφορά του φόρου κληρονομίας και γονικών παροχών πλήττει τον θεσμό της οικογένειας και είναι σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματική. Δεν μπορεί να φορολογούνται ελάχιστα οι καταθέσεις και οι μετοχές και τα ακίνητα να υπερφορολογούνται. Δεν μπορεί να επιβάλλεται εξοντωτική φορολογία για τα ακίνητα των φυσικών προσώπων και ουσιαστικά μηδενική για τα ακίνητα των επιχειρήσεων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:53 | Πέγκυ

    Δεν είναι μόνο οι ανέξελγκτες τραπεζικές πρακτικές που αλλάζουν τον χάρτη της ιδιοκτησίας ακινήτων στην Ελλάδα, τα τελευτάια χρόνια. Πολλές περιουσίες έχουν χαθεί προς το Κράτος, ή αλλού, λόγω της άδικης φοροεισπρακτικής πολιτικής που χαρακτηρίζει τον φόρο κληρονομίας. Οι Έλληνες επενδύουμε σε ακίνητα, κυρίως, τα οποία (λόγω της υγιειούς κοινωνίας μας…ακόμα)τα κληρονομούν οι απόγονοί μας ή οι συγγενείς μας. Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, καθώς και τα Διεθνή και τα Ελληνικά Χρηματιστηριακά Σκάνδαλα, ισχυροποιούν την ελληνική προτίμηση προς τα ακίνητα. Ας γίνει, λοιπόν, το Κράτος πιο φιλικό προς τον ιδιοκτήτη ακινήτων και προς τις υλικές αξίες. Τις άϋλες αξίες, ως φαίνεται, τις πήρε ο άνεμος των χαρτοφυλακίων. Κάποιοι «ένοχοι» ίσως «τιμωρηθούν». Όμως, τον Έλληνα φορολογούμενο δεν τον απασχολεί η «τιμωρία των ενόχων», αλλά η επιστροφή των χρημάτων τα οποία κατέθεσε στο Κράτος για να αξιοποηθούν προς το κοινό όφελος.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:06 | Γιώργος Μπουρνάκης

    Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει φορολογία αφού α) υπάρχει ΦΜΑΠ β) η ακίνητη περιουσία προέρχεται από ήδη φορολογημένο εισόδημα και επομένως η μεταβίβασή του πρέπει να είναι αφορολόγητη (ίσως με επιβάρυνση κάποιου τέλους). Με την ίδια λογική που δεν φορολογείται η μεταβίβαση αυτοκινήτου, σκάφους, κινητής πριουσίας κλπ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:42 | Δήμητρα

    Επαναφορά της κλίμακας φορολόγησης, με αφορολόγητο 100000-150000 ευρώ. Οι της μεσαίας τάξης, που έχουν περιουσία συνήθους μεγέθους (ήτοι αντικειμενικής αξίας ανερχομένης περίπου στα ως άνω ποσά) δεν θα φορολογούνται. Αυτοί όμως, που έχουν περιουσία της τάξεως των 500.000 ευρώ ή 1 και 2 εκατομμυρίων ευρώ θα φορολογούνται και μάλιστα δικαίως. Οι περιουσίες αυτές γίνονται συνήθως κατόπιν εκμετάλλευσης άλλων κοινωνικών ομάδων και δη εργατών/υπαλλήλων. Ας πληρώσουν επιτέλους και αυτοί.

    Αναφορικά με τα σχόλια σχετικά με τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα: εάν μειωθούν στο επίπεδο που θέλουν κάποιοι (δηλ. 50 ευρώ), τότε θα ακολουθήσουν απολύσεις προσωπικού, άρα αύξηση της ανεργίας και μάλιστα μεγάλη, αν σκεφθούμε ότι ένα συμβολαιογραφείο απασχολεί περισσότερα από 2 άτομα, μερικοί έχουν 6-7 υπαλλήλους. Και επίσης, το copy-paste που αναφέρεται δεν ισχύει στην συγγραφή συμβολαίων. Ο καθένας ας κρίνει τη δουλειά του και όχι τη δουλειά άλλων, την οποία αγνοεί.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:32 | Γιώργος Χ.

    Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

    Καραρχάς συμφωνώ με την επαναφορά του φορου κληρονομιάς και γονικών παροχών. Ωστόσο θεωρώ οτι χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης.

    1) Θεωρώ οτι το ποσό που θα είναι χωρίς κανένα άλλο κριτήριο αφορολόγητο πρέπει να είναι πολύ χαμηλό.
    2) Πιστεύω λοιπόν στη θέσπιση κριτηρίων για το ποιό εισόδημα απο κληρονομιά ή γονική παροχή θα είναι αφορολόγητο. Για παράδειγμα η οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, η οικονομική του κατάσταση, το άν είναι άνεργος. Επιπλέον, ένα μεγαλύτερο εισόδημα θα μπορούσε να είναι αφορολόγητο ή να φορολογηθεί λιγότερο εάν ο δικαιούχος αποδείξει οτι θα το επενδύσει (ολόκληρο ή μέρος). Σημαντικό είναι βέβαια και πού θα το επενδύσει (με αυστηρό έλεγχο όμως και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και γενικότερη κατάσταση του).

    Με εκτίμηση,
    Γιώργος

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:56 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

    Συμφωνώ με την φορολόγηση της κληρονομιάς/γονκής παροχής ακίνητης περιουσίας, οπως δήποτε όμως με αντικειμενικά κριτήρια.
    Όμως το ποσοστό θα πρέπει να είναι σχετικά χαμηλό 2-3% ώστε να διευκολύνονται οι πράξεις και να τακτοποιείται η περιουσία.
    Επίσης, η εφαρμογή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις θα είναι πολύ πιο εύκολη λόγω χαμηλού ποσού. Αρκεί βέβαια να συνδυάζεται με έκπτωση απο το φόρο εισοδήματος.

    Ως αντιστάθμισμα νομίζω οτι θα πρέπει να λειτουργήσει ένας φόρος τύπου ΕΤΑΚ αρκετά χαμηλός για ΟΛΑ τα ακίνητα με κλίμακα ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας του κατόχου, όπως γίνεται με τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
    Έτσι,
    1. θα καταγραφούν ΌΛΑ τα ακίνητα και θα συνεισφέρουν
    2. θα επιμεριστεί η υποχρέωση του καθενός σε ετήσια βάση και όχι συσώρευση σε περίπτωση κληρονομιάς/γονικής παροχής. Υπόψη ότι
    η χρονική συγκυρία συνδέεται συνήθιως με δυσάρεστα έως πολύ δυσάρεστα γεγονότα.
    3. θα υπάρξει τακτικό έσοδο για το κράτος σε ετήσια βάση

    Τέλος, οι φόροι κατά την μεταβίβαση υπέρ τρίτων, πχ ταμείο δικηγόρων,συμβολαιογράφων κλπ είναι εντελώς απαράδεκτοι και αναχρονιστικοί και θα πρέπει να καταργηθούν.
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:25 | Ροβίθης Ιωάννης

    Το αφορολόγητο θα πρέπει να είναι συνάρτηση των εκάστοτε αντικειμενικών αξιών. Με τις σημερινές αντικ. αξίες θεωρώ αξιοπρεπές αφορολόγητο το ποσο των 250.000 Ευρώ και απο κει και πάνω να πηγαίνει κλιμακωτά με οροφή τα 500.000 Ευρώ. Και καλά θα κάνει η μεμψιμοιρία ωρισμένων υπέρ των φτωχών και κατά των πλουσίων να σταματήσει, διότι έτσι βρίσκουν έδαφος ωρισμένοι κυβερνόντες και μας έχουν τρελλάνει στους φόρους. Άλλωστε αυτός που αγοράζει πληρώνει και με το παραπάνω φόρους.30 φόρους έχουν φορτωθεί πάνω στο ακίνητο. Ο νόμος του Αλογοσκούφη ήταν προς την σωστή κατευθυνση, αλλά κάπου κιαυτός στο δρόμο έχασε την μπάλα. Είναι σωστό καθε 2 γενιές να το ξαναγοράζουμε;

    ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ,ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ δεν πρέπει να είναι τα μόνιμα υποζύγια κάλυψης ελειμμάτων και αδυναμίας πολιτικών να εφερμόσουν τους νόμους. Οι αξίες που πρέπει να φορολογηθούν βρίσκονται αλλού και το ξέρουν οι ιθύνοντες.
    Αντίστοιχα ποσά πρέπει να ισχύσουν και για τις κληρονομιές.
    ΄Αλλωστε μεγάλες ακίνητες περιουσίες σήμερα πρέπει να θεωρούνται αυτές άνω του 1.000.000 Ευρώ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:00 | ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Απλά απαράδεκτο! δεν είναι λογικό να φορολογείται ένα ακίνητο σε κάθε γενιά. σε ό,τι αφορά το εισόδημα είναι αντισυνταγματικό να επαναφορολογείται ήδη φορολογημένο εισόδημα. το ίδιο αντισυνταγματικό είναι να επαναφορολογούνται τα ακίνητα. Η Ιταλία δεν έχει φόρο κληρονομιάς. αλλά το κράτος που είναι ανίκανο να συλλέξει φόρους βρίσκει το εύκολο θύμα στα ακίνητα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:26 | Αθαν Δ

    Το ΕΤΑΚ να καταργηθεί μαζί με άλλους 100 φόρους και εισφορές στα ακίνητα που έχουμε την αίσθηση ότι είναι αγελάδες για άρμεγμα στην χώρα μας!
    Είναι ανάγκη να θεσπιστεί ένας μοναδικός φόρος για όσα ακίνητα προσφέουν εισόδημα με όποιον τρόπο στον ιδιοκτήτη τους, ή αποδεικνύουν πο΄λυτελή διαβίωση π.χ επαύλεις άνω ενός αριθμού τ.μ ανά άτομο κατοίκησης (ακόμη και χωρίς να αποδίδουν έσοδα σε αυτήν την περίπτωση). Ο φόρος πρέπει να συνδέεται με το ακίνητο και όχι με τον ιδιοκτήτη.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:30 | ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΝΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ [ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΑ,ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ,
    ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ,ΚΛΠ].ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΥΣ
    ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ Η ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ
    ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΗ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:27 | Στέφανος

    Η γονική παροχή για ακίνητα με αντικειμενική αξία μεχρι 100.000 ευρώ για κάθε παιδί πρέπει να είναι δωρεάν και με αύξηση σε ποσοστό ίσο με την αύξηση της αντικειμενικής αξίας κάθε φορά.
    Όσοι μεταβιβάζουν μεγάλες περιουσίες μετοχές καταθέσεις χρυσό κτλ ας πληρώσουν πολλά.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:26 | Aris Ioannidis

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ

    Θεωρώ ότι το μέτρο είναι άδικο και εξαντλητικό για τη μικρομεσαία οικογένεια η οποία μεταβιβάζει π.χ. ένα διαμέρισμα από το γονιό στο παιδί. Πρόκειται για μια ενδο-οικογενειακή συναλλαγή. Άλλο ο ΦΜΑΠ και άλλο η γονική παροχή ή κληρονομιά.
    Κανονικά θα πρέπει να καταργηθεί και το τέλος προς τους νομικούς, συμβολαιογράφους το οποίο είναι ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
    Θεωρώ ότι ένα κείμενο γονικής παροχής-copy paste παλαιοτέρου κειμένου, ένας τυπικός έλεγχος από συμβολαιογράφο και μια αλλαγή ονόματος ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο θα έπρεπε να έχει ένα τέλος το πολύ 50€

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:22 | Ιωάννης Παπαδάκης

    Κατά τη γνώμη μου, που ανέλυσα στο προηγούμενο ερώτημα, δεν θα πρέπει να φορολογείται η κατοχή της ακίνητης περιουσίας.

    Διαφορετικό είναι το θέμα της φορολογία μεταβίβασης ακινήτου. Στην περίπτωση αυτή έχουμε απόκτηση περιουσιακού στοιχείου, κάτι σαν «εισόδημα» δηλαδή, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να φορολογείται ο αποκτών.

    Το σύστημα που κατάργησε η δεξιά (για να βρουν την ευκαιρία οι προνομιούχοι να μεταβιβάσουν αφορολόγητα τα ακίνητά τους) ήταν συμπαθητικό. Εξαιρούσε την πρώτη κατοικία, αν και έδινε λίγα τετραγωνικά μέτρα, είχε προοδευτική φορολογική κλίμακα στις δωρεές και τις κληρονομίες ενώ μόνο 2 κλιμάκια στις αγοραπωλησίες.
    Αν επαναφερθεί με διορθωτικές κινήσεις μείωσης του φόρου κληρονομίας και γονικής παροχής και αύξησης του φόρου δωρεας και αγοραπωλησίας (αλλά με 3-4 κλιμάκια) θα ήταν το ορθότερο.
    Για παράδειγμα θα πρέπει α)να είναι αφορολόγητη η πρώτη κατοικία όλων και β)να υπάρχει αφορολόγητο ίσο με την αντικειμενική αξία ενός πενταριού σε μέση συνοικία (Χαλάνδρι, Άλιμος).
    Έτσι τα παιδιά κάποιου που μόχθησε σε όλη του τη ζωή για να αγοράσει και να αφήσει σε κάθε του παιδί ένα-δύο διαμερίσματα να μην φορολογούνται.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 11:09 | Μάρκος Ασπρίδης

    Ασφαλώς και πρέπει να επανέρθει ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών. Θα συμφωνήσω με κάποιους από τους προηγούμενους, σχετικά με τις ελάχιστες αμοιβές δικηγόρων (καθόλου απαραίτητοι στις γονικές παροχές) και συμβολαιογράφων. Θα συμφωνήσω επίσης ότι θα πρέπει το αφορολόγητο όριο να είναι τέτοιο ώστε να μην πληρώνει φόρο κάποιος για ένα σπίτι που δίνει στο παιδί του. Αλλά ο στόχος πρέπει να είναι οι μεγάλες κληρονομιές και οι μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Αυτές που «παράγουν» τεμπέληδες εισοδηματίες….π.χ. αυτός που κληρονομεί από τον μπαμπά του 40 διαμερίσματα, να πληρώσει τα μισά στο κράτος και μπορεί άνετα να ζήσει όλη την υπόλοιπη ζωή του με τα υπόλοιπα μισά. Και δεν είναι λιγοι αυτοί που ζούνε έτσι. Επιτέλους, όποιος έχει να πληρώσει.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 10:17 | Δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος

    Δεν συμφωνώ με την πρόταση. Είναι άδικη η επανακύληση του φόρου από διαδοχή σε διαδοχή.Επειτα λειτουργεί ως αντικίνητρο στην πρώτη αποκατάσταση του τέκνου.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 09:49 | Βασιλική

    Αυτές τις μέρες μεταβίβασα στο γιό μου κάποιο ακινήτο (που η αντικειμενική αξία του 330.000 είναι στα όρια της εμπορικής αξίας )πλήρωσα φόρο μεταβίβασης 2500 ευρώ. Αλλά για τα υπόλοιπα : συμβολαιογράφος 3500, ταμείο νομικών γύρω στις 2500 υποθηκοφυλάκιο γύρω στις 2500 αντιγραφα κλπ
    Συμφωνώ να αυξήσετε τη φορολογία στη μεταβίβαση αλλά όμως να μειώσετε δραστικά τις αμοιβές συμβολαιογράφων – τεράστια ειναι η αμοιβή τους , το ταμείο νομικών , ποια νομική κάλυψη μας παρέχει για να πληρώνουμε 2500 ειναι τελείως εξωφρενικό και το υποθηκοφυλάκειο ειναι παρα πολλά αυτά που εισπράττει. Ο σύλλογος των νομικών έχει μπεί σε κάθε βήμα μας και αυτά που έπρεπε να παίρνει το κράτος τα εισπράττει αυτό. Δεν μας παρέχει καμμιά υπηρεσία, αντίθετα μας κάνουν εσκεμμένες παραλείψεις στα συμβολαια για να βρισκόμαστε στη δίνη των διοικητικών δικαστηρίων. π.χ. οταν κάποιος μεβιβάζει τη υψηλή κυριότητα στο παιδί του και κρατάει την επικαρπία για τη γυναίκα του , ο συμβολαιογράφος δεν καλεί και τον μέλλοντα επικαρπωτή να υπογράψει με αποτέλεσμα να είναι ακυρη η παράγραφος της επικαρπίας στη σύζυγο. Εμείς πάλι καλούμαστε να πληρώνουμε πρόστιμα στις εφορίες και αγωγές στα δικαστηρια.

    Πως να βρεθούν περισσότερα από 11000 ευρώ για μια γονική παροχή ενός ακινήτου αντικ. αξίας 330.000 ευρώ. Ειναι ήδη πολλά τα χρήματα που σωρρεύονται για μια μεταβίβαση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 02:27 | Νίκος Τ.

    Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο φόρος κληρονομιάς και ο φόρος στις γονικές παροχές είναι ένας απόλυτα δίκαιος φόρος. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να φορολογείται για τα εισοδήματα που αποκτά απόν την εργασία του ενώ ταυτόχρονα να μην φορολογείται η απόκτηση περιουσίας χωρίς κόπο. Δηλαδή όσοι γεννήθηκαν πλούσιοι δεν θα πρέπει να φορολογούνται; Το μόνο που θα πρέπει να προσεχθεί είναι να μην θίγει μικρές ιδιοκτησίες, να λαμβάνει υπόψη του και εισοδηματικά κριτήρια και φυσικά να είναι προοδευτικός, όπως πρέπει να είναι κάθε δίκαιος φόρος. Επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουν και σε αυτή την χώρα αυτοί που πραγματικά έχουν και κατέχουν.

    Καλή χρονιά σε όλους.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 01:19 | Δημήτρης

    Δεν έχω καταλάβει γιατί ένα ακίνητο, χωράφι κλπ. που αποκτήθηκε απο κληρονομιά ίσως και απο γενεές να πρέπει να φορολογείται σαν να είναι έγκλημα η κατοχή του.

    Αν ένας έχει 5 σπίτια και τα κληρονόμησε, και αν υποθέσουμε δεν αποφέρουν εισόδημα, απλά τα έχει ο ανθρωπος, γιατί απλά του ήρθανε, και δεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί, τότε γιατί τον φορολογείται;

    Φόρος έχει νόημα σε εισόδημα που δημιουργείται. Και φόρος χαμηλός για να μη σταματήσει η κυκλοφορία του χρήματος και οι συνναλαγές περιοριστούν.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:52 | Γ.Λ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΚΑΤΙ ΤΟ ΜΗ ΣΟΒΑΡΟ,ΑΛΛΑ ΑΚΡΩΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ.ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΖΩΗΣ Η ΑΛΛΕΣ ΚΑΠΩΣ ΕΥΚΟΛΩΤΕΡΑ ΑΛΛΑ,ΕΧΟΥΝ ΧΙΛΙΟΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΗΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ,ΔΗΜΗΟΥΡΓΙΣΑΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΣΕ ΤΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΕΣ, ΤΩΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ;;;! ΑΦΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ Ο ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΗ ΣΤΟ ΚΙΣΣΕ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ…… Κ Α Τ Α Ρ Γ Η Σ Τ Ε Α Υ Τ Ο Τ Ο Ν Α Δ Ι Κ Ο Φ Ο Ρ Ο !:!!!!!!!!

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 22:52 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

    ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΛΛΑ ΕΝΙΑΙΟΣ ΧΑΜΗΛΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ(Π.Χ. 5%)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:54 | Δημήτρης Σπαν.

    Η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών είναι άδικη
    κοινωνικά για τους λόγους που αναφέρονται από τη πλειοψηφία των συμμετασχόντων στη διαβούλευση.

    Το υπάρχον φορολογικό με το φόρο του 1% για κληρονομιές και γονικές παροχές, το ΤΑΠ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ειδικά το ΕΤΑΚ είναι ήδη σημαντικά εργαλεία για τη φορολόγηση της ακίνητης παριουσίας.

    Ειδικά λόγω της οικονομικής κρίσης και την ανάγκη να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, θα πρέπει να βελτιωθεί το ΕΤΑΚ, έτσι ώστε να είναι το μοναδικό εργαλείο επιβολής φόρου με πρόβλεψη να συμπεριλάβει τη μη επαναφορά του ΦΜΑΠ και των φόρων κληρονομιάς και γονικών παροχών.

    Το ΤΑΠ και το ΕΤΑΚ πρέπει να είναι τα μοναδικά εργαλεία επιβολής φόρου ακίνητης περιουσίας.

    Ειδικά στη προσπάθεια να ενισχυθούν τα οικονομικά του κράτους – με αντάλλαγμα στους πολίτες που καλούνται να κάνουν θυσίες με τη φορολογική επιδρομή που προετοιμάζεται – θα πρέπει παράλληλα να καταργηθούν άδικοι φόροι, που επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο και συγκεκριμένα οι εξής:

    1. Η εισφορά της ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ – να καλυφθει πλήρως από το ΕΤΑΚ με περιορισμό της σπατάλης στην ΕΡΤ.
    2. Να καταργηθεί η παρουσία δικηγόρων στις γονικές παροχές.
    3. Η αμοιβή των συμβολαιογράφων να οριστεί κατ αποκοπή με ελάχιστη αμοιβή 1.000 ευρώ και όχι ανώτερη του φόρου του 1% της αντικειμενικής αξίας για γονικές παροχές.

    Οι παραπάνω προτάσεις με μικροβελτιώσεις ειναι σημαντικό να ληφθούν υπ όψη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο τη κοινωνική αποδοχή στην ανάγκη, ¨ναι στο νέοι φόροι¨, με αντάλλαγμα ¨όχι άλλοι νόμοι¨ και ¨όχι άδικα τέλη κι επιβαρύνσεις στούς πολίτες¨.

    Ευχαριστώ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:12 | marinosn

    Η ΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑΤΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΠΟΥ
    ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΗΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΛΩΣ ΕΝΟΟΥΜΕΝΗΣ

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:52 | Αργυρώ

    Η γονική παροχή ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ανα παιδί πρέπει να είναι αφορολόγητη. Κανείς γονιός δεν θά έχει κίνητρο να »συσωρεύει» περιουσία για τίς επόμενες γενιές αν ξέρει οτι με τόν Α ή Β τρόφο φορολόγησης το κράτος θα τις »ξεκοκαλησει» μόλις προσπαθήσει να την μεταβιβάσει στα παιδιά του.

    Χωρίς ιδιαίτερες νομικές γνώσεις και εξειδικεύσεις , τό κράτος πρέπει να θυμάται και τό άρθρο 22 του Συντάγματος βασει του οποίου είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίσει κατοικία στούς πολίτες του. Οταν λοιπόν αυτό τό κάνουν οι γονείς γιά λογαριασμό του δεν νομιμοποιείται να το ακυρώνει μέ νέους φόρους. Η μεταβιβαζόμενη περιουσία έχει ήδη φορολογηθεί επαρκώς και με τό παραπάνω μέχρι να φτάσει στα χέρια του κληρονόμου.

    Οι κληρονομιά από πρώτο βαθμό συγγένεια πρέπει για παρεμφερείς λόγους να ξεκινά από 500.000€ ανα κληρονομούμενο και να μην ξεπερνά τό 0,5%

    Ολες οι κληρονομούμενες αξίες έτσι κι αλλιως θα αποδόσουν φόρο εάν στην συνέχεια πωληθούν.

    Οι μετοχές και τα μετρητά ομοίως πρέπει να απαλάσσονται φορολόγησης στην κληρονομιά αφού έχουν ήδη φορολογηθεί στην πηγή .

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 19:16 | VASILIS

    Επειδή είστε ανίκανοι να πατάξετε τη φοροδιαφυγή γιατρών, δικηγόρων, επαγγελματιών κλπ.
    Επειδή είστε ανίκανοι να πατάξετε την εισφοροδιαφυγή των εργολάβων, επιχειρηματιών κλπ,
    Επειδή είστε ανίκανοι να ανοίξετε τα κλειστά επαγγέλματα δικηγόρων (επειδή υπάρχουν 150 δικηγόροι – φιλαράκια σας στη βουλή), συμβολαιογράφων (που παίρνουν 1% επί της αντικειμενικής, δηλαδή τουλάχιστον 1000 ευρώ για δουλειά μισής ώρας, λες και είναι συνέταιροι στην περιουσία των πολιτών) και ανοίγετε τα κλειστά επαγγέλματα ξεκινώντας από τους άμοιρους τους φορτηγατζήδες – τα εύκολα θύματα – για να δείξετε ότι κάτι κάνετε,
    Επειδή είστε ανίκανοι να καταργήσετε τις 10 είδους κρατήσεις – νταβατζηλίκια υπέρ τρίτων που βαρύνουν κάθε ιδιοκτησία (ταμείο νομικών, τέλος μεταγραφής υπέρ ταμείου νομικών -άλλο το πρώτο, άλλο το δεύτερο -, ΟΓΑ, μεταγραφής, ΤΑΠ, ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, κλπ),
    Επειδή είστε ανίκανοι να καταπολεμήσετε τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και στις προμήθειες των νοσοκομείων,
    Επειδή είστε ανίκανοι να περικόψετε τους μισθούς των 20.000 το μήνα για γενικούς διευθυντές, γραμματείς, προέδρους οργανισμών, συμβούλων και παρα-συμβούλων, μελών επιτροπών κλπ που τους διορίσατε επειδή ήταν αποτυχόντες υποψήφιοι βουλευτές,
    Δηλαδή επειδή είστε ανίκανοι να κυβερνήσετε χωρίς να χρεωκοπήσετε τη χώρα, πρέπει να χρεωκοπήσετε τη μεσαία ιδιοκτησία;

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 18:30 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΕΥΡΩΠΗ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΙΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΤΕΓΗΣ . ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΣ ,ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΔΡΟΥΝ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΑΥΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ!!!!
    Η ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ , ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΙΑ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ KAI EXOYN ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ (ΑΜΕΣΟΥΣ & ΕΜΜΕΣΟΥΣ)
    ΕΠΙΣΗΣ, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΩΣ 250 τ.μ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ.
    ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΝΟ ΕΙΣΑΓΟΥΜΕ, ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.