7) Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

  • Από ποια αξία και άνω θα πρέπει να αρχίζει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας; Κρίνετε ότι το μέτρο θα πρέπει να μην εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών; Σε αντίθετη περίπτωση ποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να προβλέπονται; Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;
  • Πως θα πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα κλπ;
  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | Δημητρα Καβουυκοπουλου

    Δεν διαφωνω οτι θα πρεπει να πληρωσουν ολοι ,οσο μπορει και αναλογει στο καθενα απο εμας.Εγω πληρωνω απο το 2001 ΦΜΑΠ αναγραφοντας τις πραγματικες αντικειμενικες αξιες.Δεν καταλαβαινω γιατι θα πρεπει να πληρωσω παλι το καινουργιο χαρτι που ηρθε και αναφερεται σε περαιωση προηγουμενων ετων,δηλαδη οι δηλωσεις μου ηταν λανθασμενες αν και τα ακινητα μου βρισκονται σε ζωνες με προσδιορισμενη αξια,Νομιζω οτι θα πρεπει να πληρωνουμε ΦΜΑΠ οταν εχουμε εσοδα απο αυτα,διαφορετικα καθε χρονο θα πρεπει να πληρωνω με τουβλα γκρεμιζοντας σταδιακα το καθε σπιτι.Οσον αφορα το αφορολογητο της γονικης παροχης θα πρεπει να ειναι πανω απο 200.000 ευρω.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:23 | ΘΑΝΑΣΗΣ

    Το όριο για τη ΜΑΠ να είναι αντικειμενική αξία 500.000 Eu και άνω και να αναπροσαρμόζεται ανάλογα μετά Από κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών τις οποίες προτείνω να είναι ποσοστιαίες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:21 | Θανάσης Π.

    Να φορολογείται κλιμακωτά η ακίνητη περιουσία αλλά όχι με εξοντωτικούς συντελεστές (Ο μέγιστος δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 0,4%). Το αφορολόγητο θα πρέπει να είναι περίπου στις 400.000€.

    Θα πρέπει να φορολογούνται όλα τα ακίνητα για τα οποία ο ιδιοκτήτης έχει πλήρη κυριότητα. Είναι λανθασμένο και άδικο να φορολογείται η Ψιλή κυριότητα σε ακίνητο, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κανένα όφελος (οικονομικό ή ιδιόχρηση) με αποτέλεσμα να κληθούν άτομα να πληρώσουν φόρους στους οποίους δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.

    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον τρόπο φορολόγησης πολύ παλιών ή και εγκατελλειμένων ακινήτων χωρίς ουσιαστική εμπορική αξία. Η φορολόγηση τέτοιων ακινήτων με την κανονική κλίμακα θα οδηγήσει σε περαιτέρω απαξίωση της αξίας τους, ενώ ταυτόχρονα (λανθασμένα) αυξάνεται η αντικειμενική αξία τους από το κράτος.

    Θα πρέπει το υπουργείο να σκεφτεί πολύ σοβαρά κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου, την κρίση που υπάρχει στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η οικοδομή επί δεκαετίες ήταν ο βασικότερος παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης της χώρας συμβάλοντας με αυτό τον τρόπο στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από τις συναλλαγές. Με την κρίση στην αγορά ακινήτων και την συνακόλουθη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, το χειρότερο μέτρο που μπορεί να ληφθεί είναι η εξοντωτική φορολόγηση των ακινήτων, που θα οδηγήσει σε ακόμα βαθύτερη ύφεση την οικοδομή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση δεν αρκούν μόνο τα έσοδα αλλά κυρίως το να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη. Σε περίπτωση που το νέο φορολογικό νομοσχέδιο λειτουργήσει αντιαναπτυξιακά, η χώρα θα βυθιστεί στην ύφεση με αποτέλεσμα την δραματική πτώση των εσόδων του Δημοσίου και την αποτυχία των οικονομικών μέτρων που τόσο πολύ θα έχουν επιβαρύνει τον έλληνα φορολογούμενο.

    Τέλος θεωρώ εξαιρετικά άδικο τον επικοινωνιακό τρόπο αντιμετώπισης των ιδιοκτητών ακινήτων. Παρουσιάζονται από τους αρμόδιους υπουργούς ως οι πλέον πλούσιοι πολίτες που θα πρέπει να συνεισφέρουν στην επίλυση όλων των οικονομικών προβλημάτων της χώρας λες και αυτοί ευθύνονται για όλα. Κανείς φαίνεται να μην έχει υπολογίσει πόσα έσοδα έχει το κράτος από τα ακίνητα και με πόσους διαφορετικούς φόρους τα επιβαρύνει. Ο ΦΜΑΠ είναι δίκαιος φόρος αλλά πρέπει να εφαρμοστεί με μέτρο, ώστε να μην εξελιχθεί σε άδικο φόρο που θα εξοντώσει οικονομικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων μόνο και μόνο για να μπορεί το κράτος να λέει ότι φορολογεί τους έχοντες και κατέχοντες.

    ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ – ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ) ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

    Ευχαριστούμε πολύ που δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα μελέτησει τις προτάσεις των πολιτών και ότι αυτός ο διάλογος δεν γίνεται αποκλειστικά για επικοινωνιακούς λόγους όπως τα περισσότερα πράγματα στην πολιτική τα τελευταία χρόνια.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 22:55 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Πορσεξτε μονο τον κλαδο της Οικοδομης. Καποτε ηταν η ατμομηχανη της Ελληνικης Οικονομιας και σημερα καταρρει. Οι αδειες για νεες κατοικιες που εκδιδονται το 2009 ειναι οι χαμηλοτερες των τελευταιων 15 ετων τουλαχιστον !!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:05 | Γιαννης Παπαδόπουλος

    Συμφωνώ σε γενικές γραμμές αλλα υπό τις ακόλουθες προυποθέσεις :

    1. Θα έβρισκα πιο δίκαιο αν υπήρχε ένας φόρος υπεραξίας από την πώληση ακινήτων, εφόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να θεσπιστεί. Εναλλακτικά, η προοδευτική κλίμακα θα πρέπει να έχει υψηλό αφορολόγητο όριο (λαμβάνοντας υπόψη και την οικογενειακή κατάσταση κλπ) και συντελεστές σε λογικά επίπεδα, ώστε να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο για την ιδιοκτησία
    2. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τα ακίνητα που αγοράζονται για επενδυτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, έχω στην κατοχή μου κάποια ακίνητα, τα οποία αγόρασα εν μέρει με δικά μου κεφάλαια και εν μέρει με δάνεια τραπεζών. Δηλώνω το σύνολο των ενοικίων για τα οποία φορολογουμαι με 40% (επί του παρόντος), πληρώνω ΕΤΑΚ η ΦΜΑΠ αλλά δεν μου αναγνωρίζεται κανένα έξοδο για τους τόκους ή τις επεισκευές. Θεωρώ ότι αυτό είναι αδικο και πρέπει να υπάρχει κάποια ρύθμιση

    Οσο αφορά τα ακίνητα της εκκλησίας, θα πρέπει να φορολογείται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:18 | ΔΕΛΗΓΚΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ,
    ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ.
    ΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ 400.000 Ε
    ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ 700.000 Ε.
    Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΚ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:42 | Θωμάς Β

    Πέρα από τους παραπάνω φόρους οι Δήμοι εισπράτουν τέλος ακίνητης περιουσίας,ας αυξηθεί λίγο ο συντελεστής και μην καταβάλετε άλλος φόρος για την κατοχή του ακινήτου.
    Το κόστος είσπραξης είναι μικρό και οι Δήμοι με τις υπηρεσίες είναι εύκολο να ελέγξουν αν δηλώνονται σωστά τα ακίνητα.
    Για τα ακίνητα που μισθώνονται οι κάτοχοι πληρώνουν φόρους εισοδήματος,ευθύνη του κράτους είναι να τιμωρεί αυτούς που δεν δηλώνουν τα εισοδήματα και όχι να εφαρμόζει την εύκολη λύση που είναι η επιβολή φόρου στα ακίνητα και αυτοκίνητα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:09 | πετρος μιχος

    ποιο ειναι το οριο της μεγαλης ακινητης περιουσιας; σε λιγο με τις αναπροσαρμογες τις σθνεχεις των αντικειμενικων αξιων, ολοι θα ειμαστε μεγαλοιδιοκτητες. κ γιατι να φορολογειται; δεν φθανουν τοσοι φοροι που εχει πληρωσει ο καθε ελληνας για να την φτιαξει. δεν φθανει που εδωσε δουλεια μεσω του κτισιματος σε τοσα επαγγελματα; δεν φθανει που πληρωνει καθε διμηνο τελος ακινητης περιουσιας [στους λογαριασμους της Δ.Ε.Η, για οσους δεν το θυμουνται]. και εν πασει περιπτωσει τον βοηθησε το κρατος τον καθε ελληνα να δημιουργησει την περιουσια του; ή ολοι ειναι απατεώνες και επενδυσαν μαυρο χρημα στην ακινητη περιουσια. αυτοι βρισκονται και κυκλοφορουν ανετα. απλα παλι τιμωρειται ο εντιμος ελληνας που εκανε αιματηρες οικονομιες και εφτιαξε ενα σπιτι για τα παιδια του!!! ενω αν τις οικονομιες του τις ετρωγε στα μπουζουκια και στα θηριωδη SUV και »προσωπο» θα ειχε και large θα θεωρουνταν!!! στη χωρα των λαμογιων. στη χωρα του »ο,τι είναι νομιμο ειναι και ηθικο». τιμωρηστε ξανα τους δουλευταδες και εντιμους!!!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 21:38 | ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ

    Ζούμε σε ημιαστική περιοχή.Έχω κληρονομήσει από τον παππού μου και από τους γονείς μου αγροτεμάχια τα οποία ειναι τελείως αχρηστα αφού ούτε εισόδημα μου αποδιδουν, ούτε οικοδομούνται,ούτε καλλιεργούνται, αλλά ουτε και να πουληθούν μπορούν.Τα εισοδήματά μου ειναι λίγα και πραγματικα μου ειναι αδύνατο να πληρώσω ΦΜΑΠ.Αν το κράτος έχει ανάγκη χρημάτων ας φορολογήσει τα εισοδήματα με μεγαλύτερους συντελεστες. Αλλά τι φόρο να πληρώσω από ακίνητα που δεν μου αποδίδουν ΚΑΝΕΝΑ εισόδημα; Και σε τελευταία ανάλυση απο που μπορώ να βρω τα χρήματα για να πληρώσω;

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:50 | Νέστορας

    ΑΡΧΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΩΣΤΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΚΑΤΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

    ΤΟ ΕΤΑΚ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΦΜΑΠ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΛΙΜΑΚΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:16 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    αν ο στοχος ειναι η μεσαια και κατωτατη ταξη να πουλησει την ακινητη περιουσια της, που ετυχε να εχει απο κληρονομια ή που απεκτησε με πολλους κοπους τοτε ειστε στον σωστο δρομο.

    γιατι αυτο ειναι το αποτελεσμα υψηλης καθε ετος φορολογια σε ακινητα που δεν αποφερουν εισοδημα πχ εξοχικα, καθως και μεγαλου φορου κληρονομιας και γονικης παροχης, χωρις να εξεταζεται το εισοδημα αυτου που εχει ή κληρονομει το ακινητο

    συμφωνο με την αποψη οτι ξαναφορολογειται εισοδημα που εχει ηδη φορολογηθει

    οσο αφορα την περιουσια της εκκλησιας, μαλλον ειναι η μονη που σιγουρα πρεπει να φορολογηθει γιατι δεν δικαιουται να την εχει, και αποδεδειγμενα εχει αποκτησει τεραστια περιουσια σε μετρητα απο αυτην

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:18 | Βαρδής

    Έχω κληρονομήσει από το πατερα μου κάποια οικόπεδα εντός σχεδίου οικισμού (όχι πόλης) για τα οποία πλήρωσα το φόρο κληρονομίας. Τα οικόπεδα αυτά δεν μου δίνουν κανένα εισόδημα ούτε και πρόκειται να μου δώσουν καθώς δεν καλύπτουν κάποιες προυποθέσεις για να χτισθούν.
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εγώ να θα πρέπει να πληρώσω ΦΜΑΠ ή όπως αλλιώς το λέτε. Να πάτε να πάρετε φόρο από αυτούς που τα ακίνητα τους του δίνουν εισόδημα.
    Επίσης σαν τίμιος και βλάκας πολίτης έκανα και αρνητικές δηλώσεις ΦΜΑΠ κατά τα έτη 97,98,99 και πριν λίγο καιρό η δική σας κυβέρνηση και όχι η προηγούμενη μου ζήτησε και πήρε πριν από λίγες μέρες 200 ευρώ για περαίωση λέει από δηλώσεις που δεν προέκειπται καν φόρος, δηλαδή σκέτος παραλογισμός, την ίδια ώρα που πονηροί φίλοι μου με τεράστια περιουσία δεν έχουν κάνει ποτέ δήλωση ΦΜΑΠ και δεν έχουν πληρώσει δραχμή.

    Θεωρώ απαράδεκτο να ζητάτε φόρο από ακίνητα που δεν δίνουν εισόδημα.

    Θεωρώ ότι ακόμα και αν δίνει εισόδημα περιουσία 400.000 δεν είναι μεγάλη.

    Θεωρώ ότι θα πρέπει να φορολογήσετε τα ακίνητα αυτών που τα κρύβουν επιμελώς.
    Από τα παραπάνω είμαι σίγουρος ότι δεν θα κάνετε τίποτε!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:47 | James Cartash

    Το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα μπορεί να αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες. Όμως το οτι τους εξωφρενικούς μισθούς με τα επιδόματα και τις παροχές των δημοσίων υπαλλήλων δε τις εντάσουμε στην φοροδιαφυγή δε σημαίνει οτι δεν έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα ανισότητας μεταξύ των ανθρώπων του ιδιωτικού τομέα και αυτών που για δεκαετίες ζουν και υπολειτουργούν στις πλάτες όλων μας.
    Πάταξη της φοροδιαφυγης ναι. Πάταξη όμως και στα προκλητικά επιδόματα που φορολογούνται γελοιοδώς αυτοτελώς..Όχι μόνο φορολόγιση αλλά και δραστική μείωση.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | Άγγελος Γ. Μπαβέλλας

    Η κατοχή ακίνητης περιουσίας,δεν αποτελεί στοιχείο πλουτισμού

    Η διαρκής επιβολή φορων … κατοχής … αφ’ενος απαξιώνει την περιουσία και αφ’ εταίρου η συνεχης αύξηση των αντικειμενικών αξιών πιθανολογώ ότι μπορεί να καταστήσει πολλους να αδυνατούν να διατηρήσουν την πριουσία τους.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:40 | Νικος Γιαννακοπουλος

    1ο Γενικό ερώτημα.

    * Απο ποιά αξία να αρχίζει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ;
    Ισως θα πρέπει να αρχίζει απο 400.000 ΑΤΟΜΙΚΗ ή 700.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ
    (και βέβαια οι παραπάνω να αναπροσαρμόζονται αυτόματα και ανάλογα με την κάθε τυχόν αύξηση των αντικειμενικών τιμών)

    * Εξαιρέσεις ;
    Ίσως δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις (το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα
    μας είναι ότι υπάρχουν πολλές «εξαιρέσεις» που δημιουργούν και αδικίες
    ΚΑΙ «πελατειακές σχέσεις»). Το μόνο που ίσως μπορεί να ισχύει (και
    αυτό δεν μπορεί να «αλλοιωθεί»), είναι η περεταίρω μείωση της αξίας
    ενός ακινήτου «ηλικιακά» και έως το 50% της αντικειμενικής (π.χ. για
    ακίνητα άνω των 50 ή 60 ετών)

    * Κλίμακα φορολόγησης ;
    Είναι επιβεβαιωμένο πως όταν τα ποσά είναι «λογικά», κανείς δεν θα
    προσπαθήσει να τα αποφύγει. Μέσα σε αυτό το «πνεύμα» θα πρέπει κατά
    την άποψή μου να κινηθεί και η κλίμακα πάνω απο το αφορολόγητο. Για
    παράδειγμα .1 έως 300.000 ατομικό/ 450.000 οικογενειακό… Χ 0,10%
    .1 έως 300.000 » / 450.000 » … Χ 0,15%
    .1 έως 300.000 » / 450.000 » … Χ 0,25%
    .1 έως 600.000 » / 900.000 » … Χ 0,30%
    και ΑΝΩ . . . . . . . » … Χ 0,60%

    2ο Γενικό ερώτημα.

    * Αυτή η ακίνητη περιουσία πρέπει να έχει υψηλό αφορολόγητο όριο (ίσως στα επίπεδα του 1.000.000) και κατόπιν να φορολογείται με ένα μοναδικό χαμηλό συντελεστή (π.χ 0,15%). Εννοείται πως τα ακίνητα των παραπάνω φορέων που αποφέρουν εισόδημα θα φορολογούνται και για τα εισοδήματα αυτά.
    Το ένα ίσως πρόβλημα είναι ποιοί φορείς θα ενταχθούν (γιατί μπορεί κάποιοι που έχουν τα οικονομικά κυρίως μέσα να αρχίσουν να δημιουργούν ιδρύματα και να βάζουν μέσα τα ακίνητά τους όπως ήδη έχουν κάνει διάφοροι «γνωστοί». . .)

    Θα ήθελα πάντως και άσχετα με το αν θα λάβετε και έως ποιό βαθμό υπόψιν σας τις απόψεις των πολιτών να σας ΣΥΓΧΑΡΩ και να σας ευχηθώ επιτυχία στο δύσκολο έργο σας για το κοινό καλό ΟΛΩΝ μας!

    Με εκτίμηση

    Νικος Γιαννακόπουλος

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 20:24 | Ioanni Maroulas

    Na katargithun oli i sxetiki fori

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:59 | K_M

    Ναι, να φορολογείται κλιμακωτά η ακίνητη περιουσία.

    Με τη λέξη ακίνητη δεν εννοούμε μόνο τις οικοδομές, αλλά τα οικόπεδα, τα αγροκτήματα κλπ

    Γιατί να φορολογείται ένα διαμέρισμα που κάποιος το ετοίμασε για να κατοικίσει αύριο το παιδί του (ειδικά αν είναι μισθωτός και το νοικιάζει πληρώνει του κόσμου τους φόρους) και να μην φορολογείται ένα αγρόκτημα 50 στερεμάτων που ανάλογα την περιοχή, μπορεί να μεταφράζεται σε δύο διαμερίσματα αν είναι στο βουνό ή πενήντα αν είναι παραθαλάσσιο!

    Σαν λαός όλοι και κάτι έχουμε, απλώς είμαστε κακομαθημένοι! Aπό το 1827 tο κράτος είμαστε εμείς και όχι ο τούρκος πασάς.

    Να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

    Από το σπίτι του πρώτου πολίτης στο νησάκι μέχρι και τη στάνη! Άλλος 5€, άλλος 15€, …. Και όσοι έχουν δικά τους Νησιά, ή στρέμματα τα καταστήματα ας τους κόψει το κεφάλι.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:27 | ΚΟΥΣΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

    να υπάρχει μια κλίμακα ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση του καθένα , και βέβαια αυτοί που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσίας , να αρχίζουν να πληρώνουν ξανά , οι προστάτες τους δεν κυβερνούν αυτό το τόπο .

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:48 | ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΗΚΩ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ , ΘΑ ΣΑΣ ΤΟ ΠΩ ΞΕΚΑΘΑΡΑ.ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ.ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΤΗΝ ΡΙΞΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΡΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΤΕ ΚΙΟΛΑΣ.(ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΙΛΑΩ ΣΥΝΤΡΟΦΕ.ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ Ε?)

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:41 | ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΘΕΤΕΤΕ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ.ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΘΕΤΙΚΑ.ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 65%.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΦΤΩΧΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΝ ΜΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ(ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥΣ) ΑΞΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕ ΗΔΗ ΕΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙ’ΑΥΤΟ?ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:18 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΟΤΗΣ

    ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΚ,ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟ’Ι’ΔΙΟΚΤΗΤΕΣ,ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ.ΝΑΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟ Μ.Α.Π.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:43 | Θανάσης

    Υπάρχουν παλιά οικήματα που κατασκευάστηκαν ακόμα και πριν από το 1930 για τα οποία ο συντελεστής παλαιότητας επί της αντικειμενικής αξίας είναι μόνο 60%. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΚΟ ΜΙΑ ΠΟΥ Η ΕΜΠΟΡΙΚΉ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ. Να θεσπιστεί και μικρότερος συντελεστής παλαιότητας.

    Να δοθεί με λεπτομέρειες η μέθοδος υπολογισμού του φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ωστε να καταστεί δυνατός ο έλεγχος από και τους φορολογουμένους.Σήμερα ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:26 | Ευάγγελος Καλαμάκης

    Ο φόρος περιουσίας είναι ανήθικος διότι φορολογείται ήδη φορολογηθέν εισόδημα – άρα είναι φόρος στον φόρο!!!

    Στον πολιτισμένο κόσμο η ακίνητη περιουσία φορολογείται μόνο στο επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και αναφέρεται στις υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος/κοινότητα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:47 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    1)ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΧΥΟΝΤΟΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΤΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΝΑ ΑΠΟΣΥΝΔΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΣΤΙΣ 250 ΧΙΛ ΕΥΡΩ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΕΓΓΑΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ,ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΩΣ 200 Τ.Μ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 900 ΧΙΛ.ΕΥΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ.
    2)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ,ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΘΑΛΠΤΕΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΙΑ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ,Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ + ΤΗΝ ΑΥΤΟΨΙΑ ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ.ΕΠΙΠΡΟΘΕΣΤΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ,ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΦΠΑ ΓΙΑ ΝΕΟΔΜΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΚΑΙ ΜΕΤΑ,ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΘΕΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΠΙ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ.
    3)ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΟΥΣΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ 200 ΧΙΛ.ΕΥΡΩ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΑΜΟ,300 ΧΙΛ.ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΓΓΑΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 50 ΧΙΛ.ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ.
    4)ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ 3 ΤΟΙΣ ΧΙΛΟΙΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2009.
    5) ΕΤΗΣΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ 20 % ΕΤΗΣΙΩΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΞΙΑΣ ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΕΞΩΧΩΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ.ΔΕ ΣΑΣ ΨΗΦΙΙΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΑΛΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ,ΚΑΘΩΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ .ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,ΑΣ ΜΑΤΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:35 | Γιώργος Κάραλης

    Άλλη μια «καινοτομία» της ΝΔ έβαλε τους ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος να συνεισφέρουν για αυτούς που απολαμβάνουν ΜΕΓΑΛΗ ακίνητη περιουσία. Κατάργηση του ΕΤΑΚ και εισφορά για όσους κατέχουν πάνω από 300.000-400.000 αντικειμενική αξία είτε οι ίδιοι είτε τα μέλη της οικογενείας τους.Η συλλογή ακινήτων του πολίτη μπορεί να προσφέρει και κάτι στο κράτος.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 19:58 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΟΧΙ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:17 | Manos

    Το πρόβλημα με τον ΦΜΑΠ και τον ΕΤΑΚ είναι οτι ειναι διπλοί φόροι, δηλαδή αφορούν ακίνητα που ήδη έχουν φορολογηθεί με άλλο τρόπο (εισόδημα, τέλη, κτλ). Αυτό που έκανε τον ΕΤΑΚ δίκαιο φόρο, και κατά την άποψη μου πετυχημένο, δεν είναι ο φόρος αυτός καθαυτός, αλλά η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και μεταβίβασης. Με λίγα λόγια, είναι προτιμότερο, κάθε χρόνο να πληρώνω το 1 της χιλιοις, και όταν πρέπει το ακίνητο να μεταβιβασθεί ή κληρονομηθεί. Αυτό που προτείνετε είναι η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με τον ΦΜΑΠ, αλλά και η ταυτόχρονη επαναφορά φόρου μεταβιβασης και κληρονομιάς. Αυτό είναι υπερβολικό, προτιμώ τον ΕΤΑΚ.
    Και επειδή όλοι οι ανωτέρω φόροι υπολογίζονται από την αντικειμενική αξία, είναι άσχημο να ακούγεται το «δεν αυξάνεται η φορολογία», και να τριπλασιάζεται η αντικειμενική αξία.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:13 | Ανέστης Ποντικάκης

    Η πρώτη κατοικία πρέπει να μην φορολογείται. Είναι το δικαίωμα του καθενός στη διαβίωση.

    Το να έχεις στην ιδιοκτησία σου ακίνητα δεν σημαίνει ότι έχεις και μεγάλα εισοδήματα. Η φορολόγηση πρέπει να γίνεται στην αγοραπωλησία.

    Πρέπει να μπει τέλος στο χαράτσι των ακινήτων για τα φυσικά πρόσωπα. Ούτε η γονική παροχή πρέπει να είναι φορολογήσιμη. Είναι δικαίωμα του καθενός να δίνει την περιουσία του στα παιδιά του.

    Αντιθέτως οι εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
    Τα ακίνητα προς εκμετάλλευση πρέπει να φορολογούνται. Αυτά όμως που είναι για ιδία χρήση αν θα φορολογηθούν πρέπει να ληφθεί υπόψην η φοροαπαλλαγή που θα είχε η εταιρεία αν ενοικίαζε το ακίνητο αυτό για δική της χρήση από τρίτο πρόσωπο.

    Το όλο θέμα των ακινήτων είναι δύσκολο. Καταρχήν τα περισσότερα είναι τσιμεντοειδής κατασκευές. Το τσιμέντο σήμερα έχει διάρκεια ζωής 100 περίπου χρόνια. Πόσο να φορολογηθούν τα φυσικά πρόσωπα? Πόσο δηλαδή να κοστίζει ένα σπίτι?

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:51 | κκκ κλκλκλ

    να καταργηθει χωρις να αντικατασταθει απο αλλο φορο.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:39 | Στέλιος

    Να φορολογηθεί η περιουσία (1-2 ή ακινητα) που η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αξία υπερβαίνει τις 600-700.000 Ευρώ. Ετσι τουλάχιστον η πολιτεία θα είναι δίκαιη με τον απλό οικογενειάρχη που έχει 1 ή 2 παιδιά και έχει στην κατοχή του ένα σπίτι για τον ίδιο και ίσως ένα για κάποιο από τα παιδιά του.
    Υπάρχουν πολλοί και απλοί τρόποι για να βρεθεί η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αξία.

    Γισ την φορολόγηση της Εκκλησίας θα ήθελα να δω να φορολογείται με τον ίδιο τρόπο όπως οι εταιρείες ακινήτων.
    ΜΟΝΗ εξαίρεση να είναι για κτίρια ή ακίνητα τα οποία ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ χρησιμοποιούνται για φιλανθρωπικές και κοινώνικές ανάγκες.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:57 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΒΑΝΟΣ

    Εφ’ όσον έχει προαποφασιστεί τρία σύντομα σχόλια

    α. Ξεχωριστή ατομική κλίμακα φορολόγησης για τους έγγαμους, αλλιώς να ένας ωραίος λόγος για διαζύγιο.

    β. Τα στεγαστικά δάνεια που υπάρχουν να αφαιρούνται από την συνολική αξία των ακινήτων.

    γ. Εξαίρεση ακινήτων πχ. μη εκμεταλεύσιμα αγροτεμάχια που δεν προσφέρουν κανένα εισόδημα και ούτε μπορούν να εκποιηθούν βραχυπρόθεσμα.

    Ευχαριστώ

    ΥΓ. Κατανοώ πλήρως την ανάγκη φορολόγησης των εχόντων ειδικά στην παρούσα συγκυρία, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η περαιτέρω επιδείνωση στην οικοδομική δραστηριότητα καθώς και τη μείωση στις αξίες των ακινήτων που δυνητικά θα προκληθούν. Αυτά μάλλον θα πλήξουν τους μη έχοντες ακόμα περισσότερο……

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 18:42 | Τάκης

    Πλήρωσα ΠΡΟΧΘΕΣ αυτό το αίσχος των προηγούμενων, το ΕΤΑΚ. Μείωσαν κατα 90% τον φόρο των κατεχόντων και φόρτωσαν στον λαό όλη την απώλεια φόρου. Προτείνω τα επόμενα δύο χρόνια να φορολογηθούν βαρύτερα οι κατέχοντες άνω των 400.000 και μετά να επέλθει μια μείωση. Τα χρήματα που τους εξοικονομήσαμε να γυρίσουν ΠΙΣΩ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:50 | tolis lampros

    Αν θελετε αυτη τη φορα να αποδοσει ο ΦΜΑΠ και να μηνεχετε εσοδα
    λιγοτερα απο το ΕΤΑΚ θα πρεπει.1.Το αφορολογητο ποσο να μην ειναι μεγαλυτερο απο 150.000 EURO οικογενειακο.Με αυτον τον τροπο απαλλασσεταιτην ιδιοκατοικηση για το 90%του ελληνικου λαου.Οι υπολοιποι ας πληρωσουν κατι?. 2.Αυτη τη φορα μην απαλαξετε τα βιομηχανικα κτιρια.Πληρωσαν με το ΕΤΑΚ ας πληρωσουν και με το ΦΜΑΠ.Το ποσο που θα χαθει αν δεν πληρωσουν ειναι μεγαλο.3.Στις εδαφικες εκτασεις παιζονται μεγαλες κομπινες .Δυστυχως δεν γινεται κανενας ελεγχος.Οι περισσοτερες εταιρειες δηλωνουν τα ακινητα τους ως αγρους μονοετους καλλιεργειας ενω ειναι (ελαιωνες,αμπελοι,δεντροκαλλιεργειες,)και πολλα απο αυτα αρδευομενα.Το αποτελεσμα ειναι να πληρωνει 3 φορες κατω απο αυτα που θα πληρωνε.4.Εχει καποιος μια εκταση αγορασμενη με πολλα συμβολαια.Η εκταση καταληγει σε εθνικη οδο.Δηλωνει λοιπον με συντελεστη 1,80 μονο το συμβολαιο που βλεπει εθνικη οδο και το υπολοιπο με συντελεστη 1 κι ας ειναι η εκταση ενιαια.5.Οι αντικειμενικες αξιες των κτηματων εκτος σχεδιου πολεως ειναι 10 με 15 φορες μικροτερες των πραγματικων σε πολλες περιοχες της χωρας.Η θα φορολογησετε αυτα τα ακινητα με συγκριτικα στοιχεια η θα ανεβασετε τις αντικειμενικες του υποσυστηματος ΑΑΓΗς εκει που πρεπει 10 φορες επανω.6. Πολλα ακινητα δηλωνονται βοσκοτοπος και φορολογουνται με χαμηλο συντελεστη ενω δεν ειναι.7.οι χαμηλες αντικειμενικες αξιες επηρεαζουν τις αναπροσαρμογες ακινητων απο τις οποιες το κρατος μπορει να εισπραξει σημαντικα ποσα.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:36 | Λεωνίδας Οικονόμου

    Και μόνο από το όνομα ¨Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας» θα πρέπει η τιμή του αφορολόγητου να διαμορφωθεί ψηλά. Εκτός και εαν νοείται ως μεγάλη ακίνητη περιουσία ενα σπίτι 130τ.μ. που στεγάζει μια πενταμελή οικογένεια. Σαφέστατα επίσης θα πρέπει να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία από την φορολόγηση, εκτός και εαν ειναι ακίνητα α΄νω των 200τμ.

    Το αφορολόγητο μπορεί να διαμορφωθεί γύρω στα 500.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάποιος ο οποιός διαθέτει ενα σπίτι και το νοικιάζει, ηδη πληρώνει φόρο μέσω του εισοδήματος. Πόσο δίκαιο είναι να επαναφορολοηθεί?

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:50 | χρηστος οικ.

    Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ένα απλό και συνάμα κατανοητό σύστημα χωρίς παραθυράκια (εσκεμμένα η μη)
    Έτσι όπως έχει γίνει η οικονομία μας πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε αλλιώς τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι δυσθεώρητα η λύση είναι απλή

    1) Απαλλαγή της πρώτης κατοικίας μέχρι 300.000 ευρώ
    2) Φορολόγηση από 1.-600.000 ευρώ με 1‰ τοις χιλίοις
    3) Φορολόγηση από 601.0000.-1.000.000 ευρώ με 1,5‰ τοις χιλίοις
    4) Φορολόγηση από 1.000.001.-2.000.000 ευρώ με 2‰ τοις χιλίοις
    5) Πάνω από 2,000,000 με 3‰ τοις χιλίοις.

    Σε αύτη την λύση μπορούν να υπαχθούν όλα τα ακίνητα και οι ιεροί ναοί (ας βοηθήσει έμπρακτα πια και η εκκλησία και όχι με δωρεές)

    Κτίρια δημοσίου –κοινωφελή ιδρύματα με το 0,25 του συντελεστή

    Νομίζω ότι αυτό που θέλουμε σε όλους τους τομείς είναι απλή δίκαια και κατανοητή φορολογία.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:01 | Βασίλειος Βλάχος

    Γενικό αφορολόγητο όριο 500000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακινήτων.
    Από 500000 έως 1000000 φόρος 0,2%
    Από 1000000 έως 5000000 φόρος 0,35%
    Από 5000000 και άνω φόρος 0,5%

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:26 | Γιαννης

    ΝΑΙ

    ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΣΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙ ΕΩΣ 200 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ . ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟ ΣΠΙΤΙ ;

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΑΥΤΟ ΣΤΑ 150 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΛΙΑΝ ΕΠΙΕΙΚΩΣ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 17:43 | Παντελής Κ

    θεωρώ άδικο, απάνθρωπο, εξοντωτικό και αντισυνταγματικό να φορολογείται ακίνητη αξία που δεν επιφέρει εισόδημα. Με κόπους χρόνων ετοιμαζουμε ένα σπίτι για τα παιδιά μας, είναι ακόμη στα μπετά κι έρχεται ο ΕΤΑΚ ή ο ΦΜΑΠ και μας το φορολογεί. Έχω από κληρονομιά προβληματικό μικρό διαμέρισμα που κανείς δεν αγοράζει ή ενοικιάζει, πληρώνω τά τέλη του και πάλι έρχεται ο ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ και το φορολογεί. Φορολογείται ακόμη και η αυλή του σπιτιού μου γιατι άκουσον άκουσον θεωρείται οικόπεδο που μπορεί να κτιστεί – αλλά με τι λεφτά.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:52 | Γ. Παπακυριακόπουλος

    Θεωρώ ότι η πρώτη κατοικία έως 200 τ.μ. ΄και το συνοδό οικόπεδο ως ισχύει σε πολλά άλλα μέτρα σήμερα πρέπει να εξαιρείται.
    Φορολογία σε ακίνητα τουλάχιστον από 1.000.000 Ευρώ και πάνω καθόσον σήμερα πάρα πολλές περιοχές βρίσκονται ψηλά λόγω των ενίοτε εξωφρενικών αντικειμενικών αξιών.
    Σε καμμία περίπτωση ο συντελεστής δεν πρέπει να υπερβαίνει το 0,2 τοις εκατό – διαφορετικά σηάίνει ποινή για όσους επένδυσαν από φορολογημένα χρήματα σε ακίνητα.
    Τέλοςφορολογία μόνον στα κενά ακίνητα και όχι στα ενοικιασμένα. Έτσι θα αυξηθεί αφενός η προσφορά προς ενοικίαση με συνέπεια πτώση τιμών και αφετέρου αυτός που ενοικιάζει πληρώνει έτσι και αλλιώς φόπους εισοδήματος.
    Προσέξτε, διαφορετικά θέτετε την βάση για νέα δυσαρέσκεια νε απρόβλεπτες επιπτώσεις.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:23 | Δημητριος Α. Γερουσης

    Διαφωνω ριζικα με την καταργηση του ΕΤΑΚ.
    θα επρεπε να απαλαχθει η πρωτη κατοικια μεχρι μιας λογικης αξιας πχ €300.000 και μετα να αρχιζει η φορολογηση με πολυ χαμηλους συντελεστες για το πρωτο 1 εκατ.€
    Παντου στο δυτικο κοσμο η περιουσια πληρωνει εστω και καποιο ελαχιστο φορο.
    Εαν ειστε αποφασισμενη παλι να εφαρμοστε το ΦΜΑΠ τοτε νομιζω οτι το επιπεδο των € 400.000/φορλογουμενο ειναι ενα επαρκες αφορολογητο οριο.
    Πρεπει ομως να λαβετε οπωσδηποτε μεριμνα (πχ μειωση των φορολογικων συντελεστων στο 1/3) για ακινητα/οικοπεδα που δεν αποδιδουν προσοδο ή δεν ιδιοχρησιμοποιουνται. Γιατι δεν ειναι ηθικο να εξοντωσεται φορολογικα καποιον που για προσωπικους του λογους δεν θελει να εκμεταλλευτει το οικοπεδο του, εστω & αν αυτο ειναι πχ στην Εκαλη.
    Επισης, να διευκρινισθει επιτελους το θεμα της αποτιμησης των δικαιωματων (αερας) σε οικοπεδα με εξαντλημενους συντελεστες δομησης, πρεπει να φορολογουνται στο 15% της αντικειμενικης αξιας τους σαν αβεβαια & μελλοντικα δικαιωματα. Το λεω ως παθων, πληρωσα € 2.200 ΕΤΑΚ το 2008 ενω επρεπε να πληρωσω € 900 & τωρα τρεχω με ενα σωρο αιτησεις & πιστοποιητικα να βρω το δικιο μου και να περιμενω επιστροφη….(ανεκδοτο..)
    Τελος, αν αναθεωρησετε τις αντικειμενικες αξιες να λαβετε υπ οψη οτι στο κεντρο της Αθηνας οι τιμες εχουν «καθησει» εδω και 2 χρονια. Ενοικιασα γραφεια το 2008 στο Κολωνακι,στα 3/5 της τιμης που ειχαν το 2007 & κανω το σταυρο μου. Μην αρχισετε τους διπλασιασμους τιμων μονο & μονο λογω ονοματος καποιων περιοχων

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:12 | ΤΑΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΤΑΚ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 100τ.μ. ΜΕ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 15% ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ. ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΟΥ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ.
    Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:19 | Γρηγόρης Παπαγεωργίου

    Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας διενεργείται και χωρίς ΕΤΑΚ μέσω του ΤΑΠ.
    Δεδομένου, ότι τα περιουσιακά στοιχεία έχουν αποκτηθεί απο φορολογηθέντα εισοδήματα δεν θα έπερεπε να υπάρχει καθόλου φόρος.
    Εν πάσει περιπτώσει και ενόψει της καταστάσεως στην οποία μας έχουν φέρει το Δημόσιο και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, το ελάχιστο αφορολόγητο ποσόν στο ΕΤΑΚ πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον σε 1 εκατ. Ευρώ.
    Σκεφθείτε μόνο πόσο κοστίζει ένα διαμέρισμα για μία τετραμελή οικογένεια 120 τ.μ. σε όλα τα βόρεια και νότια προάστεια.
    Σκεφθείτε επίσης ότι εγώ επί παραδείγματι έχω χρεωθεί δάνειο 3000,000 Ευρώ για την αγορά κατοικίας 135 τ.μ. και γκαράζ στα Βριλήσσια,με αντικειμενική αξία 450,000 Ευρώ. Μαζί με ένα εξοχικό στην Ύδρα βρίσκομαι στις 750,000 Ευρώ. Είμαι πλούσιος κατά την νέα αντίληψη?
    Ευχαριστώ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:27 | akis

    Πρέπει κάθε ακίνητο να φορολογείται ανάλογα με την αξία του (όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ). Ο λόγος είναι απλός: η ύπαρξη οποιουδήποτε κτίσματος ‘υποχρεώνει’ θεωρητικά την εκάστοτε πολιτεία/δήμο να παρέχει στον κάτοχο τις απαραίτητες υποδομές (δρόμο πρόσβασης, πεζοδρόμια, αθλητικές υποδομές, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όπως πυροσβεστική κλπ). Ένας ετήσιος φόρος των 20-100 € για μικρές ιδιοκτησίες δεν είναι δυσβάστακτος για τον ιδιοκτήτη, αποφέρει όμως μεγάλα έσοδα στο κράτος. Με την σειρά όμως η πολιτεία θα πρέπει να είναι υποχρεωμένη για την παροχή των ελάχιστων υποδομών σε κάθε σπίτι και ο πολίτης να έχει το δικαίωμα να τις απαιτήσει.

    Επίσης σε όλους τους άλλους τομείς θα πρέπει να μειωθούν οι εξαιρέσεις γιατί αποτελούν τα γνωστά παράθυρα εισφοροδιαφυγής.

    Τέλος η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας πρέπει να γίνεται κάτω από τις ίδιες διατάξεις με αυτές των φυσικών προσώπων.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:07 | Ηρακλής Μπριλάκης

    Πάρα πολύ σωστά! Συγχαρητήρια!

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:40 | ΚΑΚΑΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΙΔΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΟΠΩΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:34 | ΚΑΚΑΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΕΝΑ ΜΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΤΑΚ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
    ΑΡΧΙΣΟΝΤΑΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑ ΤΕΡΑΓΩΝΙΚΑ .ΚΤΛ
    ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΑΡΧΙΣΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ,ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ .
    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ.

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:09 | thatz

    Πλήρης αντίθεση με φόρο που επιβάλλεται στην περιουσία και όχι στο εισόδημα αυτής. Προτείνω τη φορόλογηση των κερδών σπό πώληση ακινήτων στο άρθρο για το εισόδημα με την κλίμακα

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 16:06 | Δουδουνής Δημήτριος

    ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΤΑΚ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 200.000€ ΜΕ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 10% ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ. ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΦΟΥ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ.
    Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:03 | Παντελής

    Πιστεύω πως η πρώτη κατοικία ανεξαρτήτως τετραγωνικών και αξίας θα πρέπει να εξαιρείται της φορολόγησης.
    Το οτι κάποιος πολίτης διαθέτει ενα «ακριβό» ακίνητο στο οποίο και διαμένει δεν σημαίνει αυτομάτως οτι έχει και τη δυνατότητα κάθε χρόνο να πληρώνει και κάποιο ποσό.
    Το ακίνητο έτσι κι αλλιώς κατά οποιαδήποτε πράξη μεταβίβασης φορολογείται.
    Είναι ιδιαίτερα άδικο για κάποιον που κληρονόμησε κάποιο ακίνητο σε μια καλή περιοχή ή για κάποιον που κατείχε ένα ακίνητο σε μια περιοχή που «πήρε αξία».

  • 23 Δεκεμβρίου 2009, 15:11 | peter80

    Από ποια αξία και άνω θα πρέπει να αρχίζει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας; Απο 500.000 € και άνω ανα φυσικό πρόσωπο. Μόνο όμως των κτισμάτων ή των εμπορικός εκμεταλευόμενων χώρων (γήπεδα, parking σε οικόπεδα κ.α.) εξαιρουμένης της πρώτης ή κύριας κατοικίας αξίας έως 200.000€.

    Κρίνετε ότι το μέτρο θα πρέπει να μην εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών; Ναι θα πρέπει να εξαιρούνται.

    Σε αντίθετη περίπτωση ποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να προβλέπονται;
    Η πρώτη ή κύρια κατοικία αξίας έως 200.000€, τα κοινωφελή κτίσματα(γήπεδα, αθλητικά κέντρα, ιερούς ναούς κ.α.) και τα κτίρια του δημοσίου.

    Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;
    500.001€ – 1.000.000€ να φορολογείτε με 0,5‰ τοις χιλίοις & 1.000.001€ – άνω με 1‰ τοις χιλίοις.

    Πως θα πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα κλπ;
    Όπως των νομικών προσώπων, να εκπίπτουν όμως οι δωρεές με μεγαλύτερο συντελεστή απο τον φόρο.