7) Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

  • Από ποια αξία και άνω θα πρέπει να αρχίζει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας; Κρίνετε ότι το μέτρο θα πρέπει να μην εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών; Σε αντίθετη περίπτωση ποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να προβλέπονται; Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;
  • Πως θα πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα κλπ;
  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:55 | EX

    ΕΦΟΣΟΝ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΑΓΟΡΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΧΑΙΡΙΑ.
    ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ.
    ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.

  • Τα διατηρητέα κτίρια και ιδιαίτερα τα χαρακτηρισμένα ως ιστορικά μνημεία θα αδικηθούν κατάφωρα άν ενταχθούν στον νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

    Με δυό λόγια οι προτάσεις μου για τα Διατηρητέα :

    1. Πλήρης απαλλαγή από ΕΤΑΚ ή ΦΑΠ η ότι άλλο προκύψει για το ακίνητο

    2. Έκπτωση του συνόλου της δαπάνης επισκευής των από το φορολογητέο εισόδημα των ιδιοκτητών ή μακροχρονίων εμπορικών μισθωτών (12ετία και άνω)εν ανάγκη σε ορίζοντα 3ετίας ή πενταετίας αν το ποσό είναι μεγάλο.

    3. Απαλλαγή απο τον συμπληρωματικό φόρο για εμπορικές μισθώσεις των διατηρητέων ακινήτων.

    4. Ειδική φορολογικη κλίμακα 10% (όπως με τα ακίνητα που μισθώθηκαν στην Ολυμπιάδα) για τα μισθώματα των διατηρητέων ακινήτων.

    5. Να εφαρμοστεί η μεταφορά συντελεστού με τέτοια νομοθετική ρύθμιση, χωρίς περιθώρια αναστολών από το Συμβούλιο Επικρατείας

    ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

    1. Άμεση είσπραξη του ΦΠΑ 19% από τις δαπάνες επισκευής και παράλληλη δήλωση των εισοδημάτων απο τα συνεργεία, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα σε μεγάλο βαθμό, δεν εκδίδονται αποδείξεις για να γλυτώσει ο ιδιοκτήτης το ΦΠΑ, αφού δε εκπίπτει σχεδόν τίποτα.

    2. Απαλλαγή της Αθήνας, του Πειραιά της Θεσσαλονίκης αλλα και άλλων μεγάλων πόλεων απο τα θλιβερά διατηρητέα, άντρα ναρκομανών ή βρωμερών αλλοδαπών και άλλων καταληψιών. Τα φορολογικά κίνητρα θα τα καταστήσουν άκρως ενδιαφέροντα για εκμετάλλευση, σε αντίθεση με τα σημερινά δεδομένα όπου εγκαταλείπονται για να καταρρεύσουν και να αποχαρακτηριστούν.

    3. Ανάσχεση στην προσπάθεια των ιδιοκτητών διατηρητέων να τα αποχαρακτηρίσουν με κάθε θεμιτό (ή και αθέμιτο συνήθως) μέσο, ώστε να εκμεταλλευτούν τον πλήρη συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.Η προβλεπόμενη μεταφορά συντελεστού δόμησης (υποτιθέμενο πλεονέκτημα) μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί -με δεδομένο το πάγωμα από το Συμβούλιο Επικρατείας σχεδόν κάθε προσπάθειας μεταφοράς αυτού.

    4. Αισθητική βελτίωση με όμορφα κτίρια στο κέντρο αλλά και τις γειτονιές των ανωτέρω πόλεων, στη θέση βρωμερών και καταρρεόντων κτιρίων.

    5. Κίνητρα για επισκευή και συντήρηση ιστορικών κτιρίων σε νησιά (Υδρα , Σπέτσες,Σύρος, Χίος, Επτάνησα κλπ).

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΣΟΔΟ (Οικόπεδα και κενά από μισθωτές ):
    Η φορολόγηση οικοπέδων να είναι ελάχιστη ή μηδαμινή : ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕΤΑΙ, ιδιαίτερα όταν έχει αγοραστεί με σκοπό την μεταπώληση (δεν αναφέρομαι στα κληρονομιαία).
    Όταν ένα ακίνητο είναι ξενοίκιαστο, η φορολογία του να ελαχιστοποιείται, ειδ’ άλλως επέρχεται σταδιακή ΔΗΜΕΥΣΗ της όποιας ιδιοκτησίας.

    Επί παραδείγματι, ιδιοκτήτης μεγάλου καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, που θα κληθεί να πληρώσει τον νέο ΦΜΑΠ,άν το ακίνητο αυτό είναι το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο που του αποφέρει εισόδημα (πέρα από τυχόν ιδιόκτητη κατοικία) ,από που θα βρεί τα χρήματα για να καλύψει το ετήσιο χαράτσι του 0,5 % ή μέχρι και 0,9%(άρα δήμευση της περιουσίας σε 12 έως 20 χρόνια !!!)

    ΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΔΙΚΑΙΑ, ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ σχετικά με τα ακίνητα: αντί τον δημευτικού χαρακτήρα νέο ΦΜΑΠ, να αυξηθούν τα αστεία ισχύοντα με το ΕΚΚΟ (ελάχιστο κόστος κατασκευής οικοδομών). Εάν από τα 450 νομίζω σημερινά ισχύοντα, αναπροσαρμοστεί στο πραγματικό 1000-1100 ανά μ2, πιάνει όλους τους υπεργολάβους (ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, μπετατζήδες κλπ. κλπ.)
    οι οποίοι θα αναγκαστούν να εκδόσουν διπλάσιες ή τριπλάσιες αποδείξεις και να ενταχθούν σε κάποια κλίμακα φορολογίας την οποία αποφεύγουν μέχρι σήμερα. Δοθέντος ότι η οικοδομή έχει συνάφεια με 180 επαγγέλματα, ιδού πως θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, όχι από τον λαϊκίστικο ΦΜΑΠ που συνεπάγεται τεράστιες αδικίες, ειδικά όσον αφορά στα διατηρητέα και τα ξενοίκιαστα.
    Θέλετε τομή? Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν,όχι αβανταδόρικα μέτρα που θίγουν λίγους, αλλά ακούγονται ευχάριστα από τον λαό.

    Χρήστος Κούτσης
    Δημοσιολόγος
    Β.Α. Αμερικανικό Πανεπιστήιο Βηρυτού
    M.S.Sc. Πανεπιστήμικο Στοκχόλμης
    Υπαπαντή, 180 50 Σπέτσες
    τηλέφωνο επικοινωνίας : 6932 632377
    22980 72424 ή 210 8080747

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 22:09 | νικηφορος

    _ Βεβαίως να καταργηθεί, όχι μόνο το ΕΤΑΚ αλλά και το ΤΑΠ. Το ΤΑΠ
    (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) θεσπίστηκε το 1993 από τη κυβέρνηση της
    Ν.Δ. και από τότε παραμένει γιατί όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις το ξέ
    χασαν, ακόμη και η κυβέρνηση που εφεύρε το ΕΤΑΚ (Ενιαίο Τέλος Ακίνητης
    Περουσίας), παρ’ όλο που μας είπε τότε ότι θα καταργήσει κάθε αλλη επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας και θα εφαρμόσει το Ενιαίο Τέλος.
    Στη θέση αυτών των δύο Τελών να μπεί ο ΦΜΑΠ.
    _ Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να αρχίζει από 400.000 ευρώ και πάνω.
    _ Βεβαίως δεν πρέπει να εξαιρείται καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτη
    τών.
    _ Η κλίμακα φορολόγησης θα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής:
    Από 400.001 έως 600.000 1/1000 200 ευρω 200 ευρω
    » 600.001 » 800.000 2/1000 400 » 600 »
    » 800.001 «1.000.000 3/1000 600 » 1.200 »
    «1.000.001 » 2.000.000 4/1000 4.000 » 5.200 »
    » 2.000.001 » 3.000.000 5/1000 5.000 » 10.200 »
    » 3.000.001 » 4.000.000 6/1000 6.000 » 16.200 »
    » 4.000.001 » 5.000.000 7/1000 7.000 » 23.200 »
    » 5.000.001 » 7.500.000 8/1000 20.000 » 43.200 »
    » 7.500.001 «10.000.000 9/1000 22.500 » 65.700 »
    » 10.000.001 και πάνω 10/1000 _
    _ Η ακίνητη περιουσία της εκκλησίας, των κοινοφελών ιδρυμάτων κ.λ.π,
    θα πρέπει να φορολογείται όπως και των υπολοίπων ελλήνων πολιτών χωρίς
    καμία εξαίρεση. Επίσης θα πρέπει να φορολογείται κανονικά και η ακίνη
    τη περιουσία των μονών του Αγίου Ορους που βρίσκεται έξω από τα όριά
    του και μέσα στην επικράτεια του ελληνικού κράτους.-

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:21 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

    Η ουσία είναι να υπάρξει δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Το αν θα ονομάζεται ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ ή κάπως αλλιώς, λίγη σημασία έχει.
    Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διασαφηνιστεί αν η αξία των ακινήτων που θα υπόκειται σε φορολογία είναι η αντικειμενική αξία ή θα υπολογίζεται διαφορετικά (σημειώνεται ότι η αξία των ακινήτων για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ στα φυσικά πρόσωπα δ ε ν είναι η αντικειμενική…). Δεύτερον, θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί αν θα φορολογηθεί το σύνολο της περιουσίας (συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων) ή μόνο τα κτίσματα ή οικόπεδα (όπως ισχύει σήμερα με το ΕΤΑΚ).Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψην ότι η ΓΓΠΣ δεν έχει προβεί ακόμα σε επεξεργασία του πίνακα 2 του Ε9, και αυτό σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην εξακρίβωση των ακινήτων, στη βεβαίωση και την είσπραξη του φόρου (απλά να σας υπενθυμίσω ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ Ο.Ε.2008 Φ.Π., δεν έχει καν ξεκινήσει η είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 Φ.Π. και ήδη μιλάμε για μια διαδικασία που θα ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2010…
    Θεωρώ ότι το να τίθεται σε διαβούλευση η διαμόρφωση της κλίμακας και το μέγεθος του αφορολόγητου είναι τουλάχιστον αστείο. Τα στοιχεία σχετικά με την «οικογενειακή περιουσιακή αξία» και τα κλιμάκια που μπορούν να διαμορφωθούν βρίσκονται στα χέρια της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου και είναι αυτοί που θα πρέπει να διαμορφώσουν τις κλίμακες.
    Τέλος, όσον αφορά την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, σαφώς και αυτή θα πρέπει να φορολογείται, όπως ισχύει και σήμερα, όχι για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά της (ναούς, μονές, ενοριακά γραφεία). Θα πρέπει να θυμόμαστε όμως πως δεν μιλάμε για κερδοσκοπικές μονάδες αλλά για φιλανθρωπικά νομικά πρόσωπα, η φορολογική επιβάρυνση των οποίων προκαλεί μείωση της ανθρωπιστικής και φιλανθρωπικής δραστηριότητας.
    Σας ευχαριστώ…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:08 | A.T

    Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι με τη φορολόγηση ακινήτων αυξάνεται η ανασφάλεια καιμειώνεται η επιθυμία για την κατασκευή στέγης. Σε μία τέτοια περίπτωση μειώνεται ακόμη περισσότερο η ήδη μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα. Έτσι όμως μείωνεται έσοδα από την κατανάλωση και παραγωγή εγχωρίων οικοδομικών υλικών και χάνονται θέσεις εργασίας σε τομέα με υψηλή ένταση εργασίας.
    Επομένως η φορολόγηση ακινήτων πρέπει να γίνει με λιγότερη ένταση και σαφής διαβαθμίσεις για το επιπλέον ποσό από το όριο που πρέπει να τεθείόποιο και εαν είναι αυτό.
    Για τους φόρους γονικής παροχής κληρονομιάς κλπ. θα πρέπει να είναι τόσο αυξημένος όσο πιο μακρινός είναι ο βαθμός συγγένειας και να είναι με διευκολύνσεις(2-3 ετών) κι όχι εφάπαξ. Να επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις μη έγκαιρης αποδοχής κληρονομιάς.
    Για οικόπεδα θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν και ο βαθμός αρτιότητας ή μη του οικοπέδου. Αν το οικόπεδο δεν είναι άρτιο, πχ μία αγριάδα σε μία περιοχή έστω και ακριβή , π.χ Μύκονος δεν πρέπει ο κάτοχός της που δεν μπορεί να την εκμεταλλευτεί έτσι κι αλλιώς-.άρα να τη μεταβιβάσει να πληρώνει για αυτήν. Άρα η προσμέτρηση τέτοιων εκτάσεων θα πρέπει να γίνεται με συντελεστή μικρότερο της μονάδας.
    Η διαφορά αντικειμενικής αξίας οικοπέδου και ακινήτου πρέπει να μειωθεί υπερ του ακινήτου. Η οικοδομή σε δύο γειτονικά μέρη με ίδιο συντελεστή δόμησης κοστίζει το ίδι, η αξία γης διαφέρει. Το να αφήσεις άκτιστο ένα οικόπεδο επειδή είναι υπέρογκη η διαφορά αντικειμενικών αξιών δε δημιουργεί έσοδα για το κράτος.
    Επίσης στην αντικειμενική αξία καλό είναι να προσμετράται, για μείωση της η χρήση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Να υπάρχει δηλαδή σαν τρικ σε κατόχους Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας να μειώσουν τη φορολογία για το ακίνητό τους αν βελτιώσουν την ενεργειακή τους συμπεριφορά

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:44 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    H αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με το ΦΜΑΠ,αποκτά την δική της πραγματική οι-
    κονομική αλλά και κοινωνική αξία,όταν συνοδευτεί με την κατ ουσία φορο-
    λόφηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.Πως όμως προσδιορίζεται η μεγάλη
    ακίνητη περιουσία?Ποιός εν τέλει καθορίζει το ποσοτικό και αξιακό μέγε-
    θος της?Μήπως τελικά οι ίδιες οι οικονομικές ανάγκες του κράτους είναι
    που κανοναρχούν και οριοθετούν το ύψος και την αξία? Στην Ελληνική πρα-
    γματικότητα,αλλά και στην σημερινή οικονομική αναγκαιότητα,η φορολόγηση
    θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον για ακίνητα αξίας πάνω από 500.000 Ευ-
    ρώ.με προοδευτική κλίμακα φορολόγησης ανά 100,000,με τα ισχύοντα για την φορολόγηση στην οικογενειακή περιουσία.
    Μόνη εξαίρεση τα αγροτεμάχια,εκτός σχεδίου,σε περιοχές που είναι γνω-
    στές ότι δεν διαθέτουν αγοραστική αξία,δεν είναι χαρακτηρισμένες δηλαδή
    ως τουριστικές.
    Καμμία εξάιρεση για την περιουσία της Εκκλησίας,καμμία διάκριση για την
    ιδρυματική περιουσία,τίποτα που να παρεκκλίνει απ την αρχή της ίσης φο-
    ρολόγησης,ακόμα και για το Δημόσιο.
    Τέλος σε κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών,οι οποίες σημειωτέον θα
    πρέπει σταδιακά να πλησιάσουν το όριο της αγοραίας αξίας,να προβλεφθεί
    και η αντίστοιχη ποσοστιαία αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:41 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Θα πρέπει να βρεθεί ένα αντικειμενικό σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογούμενων (φυσικών και νομικών προσώπων). Το ΕΤΑΚ ήταν άδικο διότι εξίσωνε τους πάντες. Ένας φορολογούμενος με μια άχρηστη αποθήκη 50 τετραγωνικών μέτρων, πλήρωνε το ίδιο ποσό φόρου με μια επιχείρηση που είχε στην κατοχή της μια αποθήκη 50 τετραγωνικών μέτρων και πραγματοποιούσε πωλήσεις, τζίρο και κέρδη, από τα αποθηκευμένα εμπορεύματα.

    Θα πρέπει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας να είναι προοδευτική, με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων (οικοπέδων και κτισμάτων), που έχει ο κάθε φορολογούμενος. Να μην υπάρχει όριο απαλλαγής, αλλά να υπάρχουν προοδευτικοί συντελεστές φορολόγησης.

    Από την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να εξαιρείται η πρώτη κατοικία των φορολογουμένων φυσικών προσώπων και η έδρα που ασκείται η κύρια δραστηριότητα κάθε νομικού προσώπου, με ορισμένους περιορισμούς, βάσει αντικειμενικής αξίας των κτισμάτων. Δηλαδή, να μην μπαίνει στον ίδιο υπολογισμό πρώτη κατοικία 150 τετραγωνικών μέτρων στην επαρχία (με αξία 150.000,00 €) με πρώτη κατοικία 150 τετραγωνικών μέτρων στα αστικά κέντρα (με αξία 250.000,00 €).

    Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει και ένα σύστημα φορολόγησης που να προβλέπει και την χρήση του ακινήτου. Δηλαδή, να μην μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά, ακίνητα ίδιας έκτασης και ίδιας αντικειμενικής αξίας (150 τετραγωνικών μέτρων και 200.000,00 €), όταν το ένα απλώς υπάρχει και το άλλο αποδίδει εισόδημα (π.χ. ενοικίαση). Αν μπορούσε να υπάρχει ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω, πιστεύω ότι θα βοηθούσε αρκετά.

    Όσο για την ακίνητη περιουσία εκκλησίας, κοινωφελών ιδρυμάτων, μονών, κτλ, καλό θα είναι να μπει σε ενιαία φορολόγηση (όπως τα υπόλοιπα φυσικά και νομικά πρόσωπα), αλλά μόνο για τα ακίνητα (κτίσματα και οικόπεδα), που αποφέρουν έσοδα και όχι για αυτά που χρησιμοποιούνται για κοινωφελής σκοπούς (ορφανοτροφεία, γηροκομεία, κτλ). Θα πρέπει, όμως, να εξεταστεί λεπτομερώς η χρήση του κάθε ακινήτου και όχι να υπάρχει απλή παραδοχή, με βάση τα λεγόμενα του κάθε φορέα.

    Ευχαριστώ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:50 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ειμαι μισθωτός και διαζευγμένος.
    Πληρώνω ετησίως για διατροφή περίπου 4000 Ευρω με καθαρό εισόδημα
    περίπου 15000 ευρω.
    Το ποσό της διατροφής πως θα μπορέσω να το δικαιολογήσω φέτος, αφου δεν
    παιρνω απόδειξη θεωρημένη απο την πρώην σύζυγο;
    Η κατάθεση των χρημάτων γίνονταν σε τραπεζικό λογαριασμό
    οι διαζευγμένοι ειναι πάνω απο 1.500.000 ατομα
    Παρακαλώ δώστε διευκρινήσεις για το θέμα

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:41 | Θάνος

    Εργάζομαι σκληρά. Φορολογούμαι σκληρά με τον ανώτατο συντελεστή. Στα χρήματα που περισσεύουν και ξοδεύω για να ζήσω ξαναφορολογούμαι τουλάχιστον με το 19% του ΦΠΑ (καθώς οι φόροι σε καύσιμα, αλκοόλ κ.λ.π. είναι μεγαλύτεροι). Κάθε χρόνο κάνω περαίωση, άρα ξαναφορολογούμαι. Και από όσα μένουν μπορεί κάποια στιγμή να αγοράσω ένα ή περισσότερα ακίνητα για τα οποία ξαναφορολογούμαι με τον φόρο μεταβίβασης. Με ποια λογική θα φορολογούμαι εσαεί, απλά και μόνο για την κατοχή τους; Κοντολογίς: η φορολογία της περιουσίας μικρής ή μεγάλης, που αποκτήθηκε μετά από σαράντα κύματα φορολόγησης είναι απαράδεκτη. Άλλωστε η κατοχή και μόνο ακινήτων δεν συμβαδίζει υποχρεωτικά με οικονομική άνεση. Μπορεί να αγοράστηκαν σε εποχές ευμάρειας και τώρα ο κάτοχος τους να τα συντηρεί μόλις και μετά βίας, όμως να μην θέλει να τα πουλήσει όσο – όσο ή μπορεί να είναι κληρονομημένα διατηρητέα, με τεράστια έξοδα συντήρησης.
    Λογική είναι η φορολόγηση α) του εισοδήματος που προέρχεται από την περιουσία και β) της υπεραξίας που μπορεί να προκύψει σε μια μελλοντική μεταβίβαση, αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

    Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις περιουσίες μονών και κοινωφελών ιδρυμάτων. Εάν αποφέρουν εισόδημα να φορολογούνται – ή εάν δημιουργούν υπεραξία π.χ. αν αποκτήθηκαν με φιρμάνια του σουλτάνου και μοσχοπουλιούνται ως οικόπεδα – φιλέτα. Στα κοινωφελή ιδρύματα να εκπίπτει το ποσό που αποδεδειγμένα διατέθηκε για κοινωφελείς σκοπούς αφού γίνει έλεγχος σε αμοιβές διοικητικού προσωπικού. Για τις μονές και το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας θα πρέπει επιτέλους η εκκλησία και το κράτος να «χωρίσουν τα τσανάκια τους» και να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο (π.χ. στα πρότυπα της Γερμανίας) που να διέπει συνολικά τα οικονομικά της εκκλησίας. (Αν θέλει η εκκλησία να κάνει μπίζνες, να έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει ως νομικό πρόσωπο, αλλά τους παπάδες να τους πληρώνει η ίδια – όχι ο προϋπολογισμός.)

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:37 | ΣΠΥΡΟΣ

    ΕΠΕΙΔΗ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΕΞΗΣ.
    ΟΠΩΣ Ο ΣΥΧΩΡΕΜΕΝΟΣ Ο ΤΡΙΤΣΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ 1983 ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΜΕ ΤΟ <> ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1983 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 700.000 ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ 1.500.000
    ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ. ΑΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΣΗ
    ΜΕ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ,ΤΟΤΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΛΥΘΗΚΕ.
    ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΛΥΘΕΙ.
    ΑΣ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΙ.ΚΑΠΟΥ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΞΥΠΝΟ.
    ΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΟΥΤΕ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ
    ΟΥΤΕ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ,ΟΥΤΕ ΠΑΛΑΙΑ ΑΓΟΡΑ Κ.Λ.Π ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ.
    ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΑΥΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ; ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΙΓΙΑΛΟ, ΣΕ ΔΑΣΗ , ΣΕ ΠΟΤΑΜΙΑ Η ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:23 | Δημήτρης

    Είμαι της απόψης ότι η εμμονή που επιδεικνύεται στο κυνήγι της ακίνητης περιουσίας:
    1) Αποδεικνύει έναν ανεπαρκέστατο φοροελεγκτικό μηχανισμό που ψάχνει την εύκολη λύση
    2) Είναι φορολογικά άδικο καθώς για την αγορά/κτίσιμο οποιουδήποτε ακινήτου έχει επιβληθεί ήδη υψηλή φορολογία (υπερ Δημοσίου και υπέρ τρίτων) και επισης καταβάλλονται υψηλά τέλη μέσω των λογ/σμων της ΔΕΗ
    3) Στερείται οποιασδήποτε λογικής ο φόρος στην ακίνητη περουσία ιδιαίτερα για τα ακίνητα τα οποία είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα (το σε ποια καταστάση είναι η κατοικία μου ή το εξοχικό μου ή τα εξοχικά μου είναι αποκλειστικά δικό μου θέμα-Εγώ επιλέγω εάν θα ζω σε ένα αχούρι ή σε ένα παλάτι και να ξοδεύω λίγα ή πολλά χρήματα για τη συντήρησή του. Για αυτό όμως το αχούρι ή το παλάτι έχω πληρώσει φόρους και συνεχίζω να πληρώνω τέλη. Δεν μπορεί κάποιος αυθαίρετα να θεωρεί ότι για να ζω σε ένα σπίτι στην τάδε περιοχή θα πρέπει να έχω ένα ελάχιστο εισόδημα).
    ΤΕΛΟΣ στο θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προκειμένου να πλησιάσουν τις εμπορικές θεωρώ ότι κάτι τέτοιο την παρούσα χρονική στιγμή, με την υφιστάμενη οικονομική δυσχέρεια και την πτώση της οικοδομικής δραστηριοτητας είναι τουλάχιστον άτοπο. Εν τούτοις θα ήμουν δεκτικός σε μια τέτοια αύξηση αλλά υπό ΕΝΑ ΟΡΟ. Το Δημόσιο όταν θα αποφασίζει να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες κατά 20%, 30% 40% ακόμη και 100% να ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ εάν ένας ιδιοκτήτης αποδεδειγμένα σε κάποιο χρονικό διάστημα (2 μήνες) δεν μπορεί να πωλήσει το ακίνητο του στην ελεύθερη αγορά στην αντικειμένική του αξία (όπως αυτή έχει καθόρισθεί από το Δημόσιο) ΤΟΤΕ έαν ο ιδιοκτήτης το επιθυμεί να εξασκεί το δικαίωμα του να το πωλήσει στο Δημόσιο. Δεν θα είναι ένα ωραίο τεστ και για το Δημόσιο να δει πόσο σωστές είναι οι εκτιμήσεις των «ειδημόνων» του για τις αξίες των ακινήτων σε μία χρονική στιγμή που αγορά ακινήτων ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ?

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 17:03 | Παναγιώτης Αθανασόπουλος

    Στην περίπτωση της ακίνητης περιουσίας συχνά υπάρχουν δύο συνκύριοι ο ένας κατέχει τηψιλή κυριώτητα και ο άλλος την επικαρπία. Συνήθως οι γονείς μεταβιβάζουν τηψιλή κυριότητα στα παιδιά τους και παρακρατουν την επικαρπία.
    Ο επικαρπωτής έχει εισόδημα από το ακίνητο (ενοίκιο ή ιδιοκατήκηση) και λογικά πρέπει να πληρώνει φόρο. Ο ψιλός κύριος όμως δεν έχει κανένα εισόδημα και θα κληθεί να πληρώσει μεγάλα ποσά δεδομένου ότι η αντικειμενική αξία της ψιλής κυριότητας ανέρχεται από 50-90% της συνολικής αντικειμανικής αξίας του ακινήτου, αντιστρόφως ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή.

    Παράδειγμα. Ακίνητη περιουσία εκ τεσσάρων διαμερισμάτων έχει αντικειμενική αξία 1 200 000 ευρώ. Την επικαρπία κατέχει ο πατέρας,71 ετών, ο οποίος εισπράτει κα τα ενοίκια. Τη ψιλή κυριότα κατέχει ο υιός, 32 ετών, ο οποίος δεν έχει κανένα εισόδηαμα. Η αξία της ακίνητης περιουσίας έχει ως ακολούθως.
    Πατέρας, επικαρπωτηής, 1 200 000 χ 20% = 240 000 ευρώ.
    Υιός, ψιλός κύριος, 1 200 000 χ 80%= 960 000 ευρώ.

    Ο πατέρας, ο οποίος εισπράτει τα ενοίκια, έχει μικρή ακινητη περιουσία (240 000 ευρώ)και δεν θα πληρώσει φόρο.
    Ο υιός, ο οποίος δεν έχει εισόδημα από τα ακίνητα, έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία (960 000 ευρώ)και θα πρέπει να πληρώσει φόρο.

    ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 17:47 | Θεοδόσης

    Σχετικά με το ΦΜΑΠ

    Για την πρώτη κατοικία το αφορολόγητο να είναι 500.000 ευρώ.

    Επίσης κάτι πολύ σημαντικό:

    Να λαμβάνεται υπ’οψιν ο συντελεστής παλαιότητας για κτίσματα πάνω από 50 χρόνια να είναι 0,4 πάνω από 70 χρόνια 0,3 και πανω από 100 0,2

    Το μέτρο θα πρέπει να εξαιρεί όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν μεγάλα εισοδήματα ή ακίνητα που έχουν υποσθεί φθορές λόγω του χρόνου ή σεισμών

    Η κλίμκα φορολόγησης θα πρέπει να είναι χαμηλή 1 τις χιλίοις μέχρι το 1.000.000 ευρώ 2 τις χιλίοις μέχρι 2.000.000 ευρώ και μεγαλύτερους συντελεστές για μεγαλύτερες αντικειμενικές αξίες.

    Η ακίνητη περιουσία που εκμεταλεύονται οι ναοί,οι μονές ,τα κοινωφελή ιδρύματα θα πρέπει να φορολογούνται με συντελεστές ανάλογους της ιδιωτικής περιουσίας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:48 | Παρασκευη Μπανακου

    κ.. Υπουργε,
    κ.. Συμβουλοι,

    Σχετικα με αντικατασταση ΕΤΑΚ με τον ΦΜΑΠ,
    1. Του ΦΜΑΠ θα πρεπει να εξαιρουνται /απαλλασονται τα υπο των Δημων κηρυχθεντα ΑΠΟΛ-
    ΛΟΤΡΙΩΤΕΑ ακινητα δημοτων (πρωην λαχανοκηποι και τωρα καλαμιωνες) που προοριζονται χρησιμοποιηθουν ως ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ/ΠΡΑΣΙΝΟ.
    Η αποζημιωση των δεσμευθεντων κτηματων, ουτε καν εχει δρομολογηθει μολονοτι εχουν περασει 10ετιες απο την κηρυξη της απαλλοτριωσης λογω οικονομικης αδυναμιας σε ορισμενους δημους.
    παραλληλα οι ιδιοκτητες στερουνται του δικαιωματος διαθεσης η αξιοποιησεως της περιουσιας των. Τα ανωτερω κτηματα δεν αποδιδουν εσοδα ,αντιθετως εχουν μεταβληθει σε οικονομικο βαρος δια την συντηρηση τους.π.χ.(Δημος Πρεβεζας με ΦΕΚ 1085/δ 22.10.1992 εχει δεσμευσει δεκαδες στρεμματα εντεταγμενα στα Ο.Τ.159 και Ο.Τ.160 αγνοωντας και παραβιαζοντας ενσυνειδητα το αρθρο 17 του Συνταγματος εδαφιο 2 περι προστασιας της ιδιοκτησιας).
    Η εφορια μας επιβαλλει ΕΤΑΚ που αντιπροσωπευει το μεγαλυτερο μερος του οικογενειακου μας εισοδη-
    ματος που προερχεται απο 2 χαμηλοσυνταξεις ΟΓΑ και 1 ΙΚΑ αντιπροσωπευοντας τους κοπους της ζωης
    μας σκαλιζοντας το ανωτερω δεσμευθεν υπο απαλλοτριωση κτημα.

    2. Τα δεσμευμενα για αρχαιολογικη ερευνα ακινητα να απαλλασονται του ΦΜΑΠ μεχρι την ημερομηνια
    εκκαθαρισης των εκκρεμοτητων απο Κ.Α.Σ.και η οποια ερευνα να μην παρατεινεται περαν ενος καθο-
    ρισμενου λογικου χρονικου οριου.

    Ευχαριστω

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:02 | Γιαννης Αντωνιου

    Η φορολογηση της απλης κατοχης ακινητης περιουσιας ειναι παραλογη. Τουλαχιστον ας υπαρξει λογικη στο τι θεωρειται μεγαλη ακινητη περιουσια. Οι 400.000 σιγουρα δεν ειναι δειγμα πλουτου – ενα διαμερισμα σαν κυρια κατοικια και μια μικρη εξοχικη το υπερκαλυπτουν.

    Επισης μην ξεχασετε: Ανεβαινουν οι αντικειμενικες ΑΣ ανεβει και το αφορολογητο – ως δειγμα κοινης λογικής…

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:11 | ΝΑΟΥΜ ΜΑΤΣΑΣ

    Η φορολογηση της ακινητης περιουσιας,επειδη ειναι σχετικα ευκολη, εχει καταντησει το ευκολο μετρο στο οποιο καταφευγουν σχεδον ολες οι κυβερνησεις.ΤΑΠ,ΕΤΑΚ,ΦΜΑΠ και παει λεγοντας.Το να θεωρειτται μια οικογενεια που εχει στην κατοχη της ακινητα αντικειμενικης αξιας 500.000 ευρω (δηλαδη μια κυρια και μια εξοχικη κατοικια),μεγαλοιδιοκτητης ειναι παραλογο.
    Αν συνδυαστει το παραπανω με την επαναφορα του φορου κληρονομιας και γονικης παροχης, κανει την ακινητη περιουσια ασυμφορη γιατι ο ιδιοκτητης και οι κληρονομοι του την ξαναπληρωνουν σε φορους στο κρατος μεσα σε περιπου 50 χρονια.Αυτο θελουμε;
    Μην ξεχναμε οτι καλως η κακως η οικοδομικη δραστηριοτητα αποτελει στην Ελλαδα σημαντικο παραγοντα απασχολησης,φορωνκαι εν τελει αναπτυξης-ελλειψει αλλης σοβαρης βιμηχανικης παραγωγης.Οσο περισσοτερο την αρμεγουμε τοσο και την περιοριζουμε.
    Γι’αυτο φορολογηση μεν της πραγματικα μεγαλης περιουσιας,αλλα με εγκρατεια και συνεση.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:24 | Θεοδόσης

    Σχετικά με το ΦΜΑΠ

    Για την πρώτη κατοικία το αφορολόγητο να είναι 500.000 ευρώ.

    Επίσης κάτι πολύ σημαντικό:

    Να λαμβάνεται υπ’οψιν ο συντελεστής παλαιότητας για κτίσματα πάνω από 50 χρόνια να είναι 0,40 και σταδιακά να μειώνεται.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:43 | μπάμπης Αέτιος

    O Φ.Μ.Α.Π είναι άδικος.Διότι ήδη τό ακίνητο φορολογήται βαρέως.Η αξία τού ακινήτου είναι θεωριτική, γι’αυτό τό λόγο γίνονται καί οί πλειστηριασμοί.Οχι στό φόρο τής δήθεν μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:25 | Γιώργος

    Κατά την άποψη μου φόροι τύπου ΕΤΑΚ ή ΦΜΑΠ στην ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να επιβληθούν για τους παρακάτω λόγους:
    1)Δεν φορολογείται το εισόδημα που αποκτά κάποιος κατά την διάρκεια ενός έτους αλλά η περιουσία που έχει και η οποία όταν προέκυψε ως εισόδημα φορολογήθηκε ήδη. Εκείνο το οποίο πρέπει να φορολογείται είναι το εισόδημα που προκύπτει από ένα ακίνητο (ενοίκια κλπ.), πράγμα το οποίο φυσικά συμβαίνει μέσω του φόρου εισοδήματος και άλλων φόρων (συμπληρωματικός φόρος κτλ.).Ακόμη χειρότερη είναι η ένταξη στον φόρο στοιχείων ακίνητης περιουσίας τα οποία δεν αποδίδουν εισόδημα όπως για παράδειγμα ακαλλιέργητα και άγονα αγροτεμάχια.Κατά συνέπεια τέτοιου είδους φόροι είναι άδικοι και πιθανόν για τον ίδιο λόγο να τίθεται και θέμα αντισυνταγματικότητας.
    2)Είναι προφανές οτι εάν κάποιος έχει ακίνητη περιουσία αυτο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση οτι έχει και σημαντική ρευστότητα.Έτσι σε φόρο επί της περιουσίας και μάλιστα με χαμηλό αφορολόγητο όριο και υψηλούς συντελεστές (όπως διαρρέουν από τα ΜΜΕ)είναι πιθανόν να μην μπορεί να ανταποκριθεί.
    3)Τα ακίνητα και το εισόδημα που προκύπτει από αυτά φορολογούνται ήδη πέρα από τον φόρο εισοδήματος και με πολλούς άλλους φόρους. Επιπλέον φόροι θα έχουν ως συνέπεια να καταστούν ασύμφορα ως επένδυση και τελικά να πληγεί η οικονομία της χώρας αφού όπως είναι γνωστό ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ προέρχεται από τον κατασκευαστικό τομέα. Κατ’ επέκταση θα υπάρξει αύξηση της ανεργείας και της υποαπασχόλησης σε όλους εκείνους που εργάζονται στον χώρο της οικοδομής.
    4)Το όφελος για τον προυπολογισμό απο τον φόρο αυτό είναι μικρό σε σχέση με το όφελος που θα προέκυπτε από την πάταξη μέρους έστω της φοροδιαφυγής και της τεράστιας σπατάλης του δημοσίου τομέα.
    5)Εκείνοι που επενδύουν συνήθως στα ακίνητα δεν είναι οι πραγματικά πλούσιοι και ισχυροί αυτής της χώρας.Είναι άνθρωποι σκληρά εργαζόμενοι και δημιουργικοί οι οποίοι μέσα απο τους κόπους μιας ζωής τοποθέτησαν έτσι τα χρήματα τους γιατί δεν μπορούσαν ούτε στο χρηματιστήριο να παίξουν, ούτε στις τράπεζες του εξωτερικού να τα μεταφέρουν και φυσικά ούτε off shore να ιδρύσουν.Είναι οι πολίτες της
    μεσαίας τάξης την οποία τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ είχαν δεσμευτεί προεκλογικά να στηρίξουν.
    6)Οι πολίτες πρέπει να φορολογούνται με βάση το εισόδημά τους και όχι την περιουσία τους.Φόροι περιουσίας θα μπορούσε να πει κανείς οτι λειτουργούν ως κάποιο είδος ποινής από ένα κράτος προς τους πολίτες του και δεν θεωρώ οτι είναι δυνατόν να επιβάλλονται απο σύγχρονα δημοκρατικά κράτη.Φόρους αυτού του είδους σίγουρα θα μπορούσε να εντοπίσει κανείς σε άλλες ιστορικές περιόδους και σε άλλου είδους πολιτεύματα.
    7)Η μεσαία τάξη έχει πληγεί σημαντικά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.Πρέπει να στηριχθεί γιατί αποτελεί ένα δημιουργικό και οικονομικά δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας αλλά και για
    ένα σημαντικότερο λόγο: Είναι το βασικό στήριγμα του δημοκρατικού πολιτεύματος. Χωρίς μεσαία τάξη δημοκρατία δεν υπάρχει.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:28 | George

    Φορολόγηση μόνο των εσόδων από τα ακίνητα.
    Αλλιώς είναι ουσιαστικά δήμευση υπάρχουσας περιουσίας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:08 | ΠΚΠ

    Τα έξοδα συντήρησης των ακινήτων, όταν σε αυτά διαμένουν τα παιδιά ή η πρώην σύζυγος, τα πληρώνουν εκείνοι κι όχι ο ιδιοκτήτης, άρα δεν πρέπει να μετρούν για τον ιδιοκτήτη σαν τεκμήριο.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:30 | ΠΚΠ

    Ίδιο αφορολόγητο στον ΦΜΑΠ για έγγαμους και άγαμους. Γιατί τιμωρούνται οι άγαμοι; ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΔΙΑΣΤΆΣΕΙ Ή ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:25 | ΠΚΠ

    1) Αφορολόγητο τουλάχιστο 1000000 ευρώ.
    2) ΄Οχι αύξηση αντικειμενικών, αφού με την οικ. κρίση υπάρχει μείωση των τιμών των ακινήτων κατά 30%.
    3) Η ΥΠΑΡΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.
    Π.χ. συνταξιούχος των 700-1000 ευρώ μηνιαίως έχει ένα οικόπεδο (κληρονομικό) και δύο διαμερίσματα (ένα κληρονόμησε κι ένα αγόρασε πριν 40 χρόνια), στο ένα μένει το παιδί του και στο άλλο η πρώην σύζυγός του, αν είναι σε διάσταση. Πού θα βρει τα χρήματα να πληρώσει τον ΦΜΑΠ;
    Επομένως, τα ανωτέρω όλα χωρίς εισόδημα(οικόπεδα, και κατοικούμενα από παιδιά ή πρώην σύζυγο)να εξαιρούνται.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:45 | ΜΑΡΙΑ

    Πρέπει επιτέλους να σταματήσετε να εφαρμόζετε την παροιμία «βοήθα με φτωχέ να μην σου μοιάσω» και να αποφασίσετε να φορολογήσετε τους έχοντες. Τα 100 Ευρώ του ΕΤΑΚ είναι σημαντικό ποσό για κάποιον με ένα ή δύο διαμερισματάκια των 60 τμ, ενώ αφήνετε ουσιαστικά αφορολόγητες ακίνητες περιουσίες των 10-20 διαμερισμάτων. Μεγάλη ακίνητη περιουσία πρέπει να θεωρηθεί ότι υπερβαίνει την αξία των 2 μέσων διαμερισμάτων ανά οικογένεια.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:31 | ΠΕΤΡΩΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

    Από το 2007 που έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή, οι αξίες των ακινήτων αντί να αυξηθούν, καθημερινά μειώνονται. Κατόπιν αυτού, δεν δικαιολογείται μια νέα προς τα πάνω αναπροσαρμογή, όταν μάλιστα παμπολλα διαμερίσματα ιδίως στα κέντρα των πόλεων, πωλούνται τελευταία κατά 10% με 15% κάτω από τις σημερινές αντικειμενικές.

    ΦΜΑΠ:

    Οι συντελεστές των κλιμακίων, για να μην είναι δυσβάσταχτοι και να μπορούν να πληρώνονται, θα πρέπει να είναι σαφώς κατώτεροι εκείνων της έκτακτης ειδικής εισφοράς του 2009. Και να εξαιρεθούν της ειδικής ρυθμίσεως τα μη προσοδοφόρα ακίνητα (οικόπεδα), προς συμπλήρωση δε των εσόδων του κράτους από την εξαίρεση αυτή, ας επιβληθεί ένας επιπλέον φόρος (π.χ 5%) στα πάσης φύσεως ενοίκια.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:07 | Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Σπέντζας

    1) Στο παρελθόν υπήρχε ο ΦΜΑΠ και δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Επιπροσθέτως η επιβολή φόρου σε ακίνητα τα οποία δεν αποφέρουν εισόδημα ώθησε τους ιδιοκτήτες να δώσουν τα ακίνητά τους να οικοδομηθούν με αντιαπαροχή και καταλήξαμε στην εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι πόλεις μας.
    2) Υπενθυμίζω ότι και στο παρελθόν ο δημοτικός φόρος ακαλύπτων χώρων απέτυχε, αφού όμως κατέστρεψε το περιβάλλον στην Αθήνα.
    3) Απλούστερο ουσιαστικά είναι να διατηρηθεί το ΕΤΑΚ και ταυτοχρόνως να επικετρώσει το κράτος την προσπάθεια του στην είσπραξη των φόρων από μισθώματα. Προς τούτο απαιτείται η διαταύρωση των στοιχείων του Ε9 με αυτά του κτηματολογίου. Ακολούθως, κάθε έμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο πρέπει να λάβει αριθμό ταυτότητος, ο οποιος θα πρέπει να μνημονεύεται και στα μισθωτήρια συμβόλαια. Όλα τα εμπράγματα δικαιώματα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην φορολογική δήλωση με αναφορά άν εκμισθώνονται ή όχι ή άν ιδιοχρησιμοποιούνται. Εμπράγματα διακιώματα σε ακίνητα τα οποία θα εντοπισθούν από τις διασταυρώσεις να μη περιλαμβάνωνται σε φορολογική δήλωση θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως κρατική περιουσία και ο φοροφυγάς θα τα χάνει υπέρ του κράτους.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:00 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Ας παρατηρήσουμε την πορεία των ομολόγων από δω και πέρα, οι αγορές δεν έχουν πεισθεί και θα έχουμε αναταράξεις με σημαντική αύξηση του σπρεντ.
    Δεν τους ενδιαφέρει πιος κυβερνά, το έλλειμα αξιοπιστίας καταλογίζεται συνολικά. Οι άνθρωποι προσπαθούν να διασφαλίσουν τα χρήματα που μας δάνεισαν. Ανησυχούν για τα 300δισ και όσο αυξάνει η ανησυχία άρα ο κίνδυνος τόσο αυξάνει και το κόστος δανεισμού για την χώρα και καλά κάνουν και κερδοσκοπούν.
    Εμείς τι κάνουμε, πολύ σωστά δεν πρέπει να περιμένουμε καμμία βοήθεια από την ΕΕ και την ΕΚΤ.
    Δεν θα μας δώσουν τίποτα γιατί πρέπει να μας προφυλάξουν από τον χειρότερο εαυτό μας που είναι το ότι περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν αυτό που δεν κάνουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας.
    Προβλέπω τελικά αυστηρά επιτροπεία ΕΕ σε συνεργασία με ΔΝΤ.
    Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, χρειάζονται καινοτόμες και όχι κενοτόμες τακτικές.
    Πρέπει σαν Λαός να πιαστούμε χέρι χέρι σε μια αλυσσίδα αλληλεγγύης σύμπνοιας κοινής προσπάθειας για το καλύτερο.
    Προς το παρόν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σκληρού μονεταριστικού χαρακτήρα για να μειώσουμε τα ελλείμματα.
    Οταν αυτό γίνει εφικτό τότε θα αποκατασταθεί το έλλειμμα της εμπιστοσύνης και θα μας δανείσουν οι αγορές με καλύτερους όρους Τοτε θα μπορέσει να προχωρήσει το σοσιαλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης σε ένα επίπεδο κρατικού παρεμβατισμού για επενδύσεις.
    Αντι να φορολογείται υπέρμετρα η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα είναι προτιμώτερο να αυξηθεί το ΦΠΑ κατά μία μονάδα.
    Επίσης πάγωμα μισθών ανεξαρτήτως ποσού για μια τριετία.
    ΕΤΑΚ για την ακίνητη περιουσία, σε περίπτωση που επιμένετε στον ΦΜΑΠ να αυξηθεί το όριο σε 1.000.000 με παρούσες αντικειμενικές και να φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές ακίνητα που δεν αποδίδουν πάντα σε συνάρτηση με τα εισοδήματα του φορογουμένου.
    Υπάρχει ο κίνδυνος της απόγνωσης όλων εκείνων που δεν θα έχουν να πληρώσουν.
    Πρέπει να ληφθούν μέτρα τόνωσης της οικοδομής και της κτηματαγοράς.
    Επίσης προτείνεται η κατάργηση της τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης και αντικατάστασή της με μαχητό τεκμήριο δηλαδή ο φορολογούμενος να προσκομίζει αποδείξεις για το κόστος της διαβίωσής του και να κρίνεται από τον έφορο.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:50 | Βασίλειος Λουζιώτης

    Αν και η ιδέα ακούγεται κατ’ αρχήν λογική, κρύβει μέσα της πολλές ασάφειες¨

    Τι θα πεί μεγάλη ακίνητη περιουσία; Με την κίνηση της αγοράς σύντομα πολλοί θα βρεθούν να έχουν περιουσία που θα φορογείτα.

    Ποιός ορίζει την αξία της περιουσίας;

    Η φορολόγηση περιουσίας είναι κατά κάποιο τρόπο ένα τεκμήριο και σαν τεκμήριο είναι συχνά ‘αδικο. Πολύ συχνά έχουμε περιπτώσεις όπου κάποιος απέκτησε πριν από πολλά χρόνια ένα ακίνητο, μικρής τότε αξίας. Χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω, είναι δυνατόν το ακίνητο αυτό να έχει σήμερα μεγάλη αξία (Γιατί αναπτύχθηκε η ποεριοχή). Το γεγονός ότι κατέχει αυτό το ακίνητο δεν σημαίνει ότι έχει κατ ανάγκη και την ικανότητα αυξημένης φορολόγησης. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να έχει μικρότερη ικανότητα… Για πράδειγμα, κάποιος αγόρασε ένα οικόπεδο (ή το κληρονόμησε) και έχτισε ένα σπίτι (έστω ένα μεγάλο σπίτι). Εργάζεται και έχει κάποιο ικανοποιητικό εισόδημα. Σήμερα είναι συνταξιούχος (όλοι ξέρουμε τις συντάξεις) και το ακίνητο έχει μια μεγάλη αξία, γιατί η περιοχή αναπτύχθηκε… Πώς θα πληρώσει το φόρο; Μήπως θα πρέπει να πουλήσει το ακίνητο;

    Είμαι βέβαιος ότι αυτό δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου, γι’αυτό θέλει προσοχή.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 09:27 | dorkar

    Φορολόγηση μόνο των ακινήτων που αποδίδουν κάποιο εισόδημα στον ιδιοκτήτη. Π.χ. θεωρώ άδικο να πληρώνεις φόρο για οικόπεδο (κάποιες φορές ούτε καν οικόπεδο, αλλά αέρινη στήλη) το οποίο δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αξιοποιήσεις και το κρατάς μόνο και μόνο για να αφήσεις κάτι στα παιδιά σου. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις ακινήτων που λόγω κληρονομικών μπερδεμάτων δεν μπορείς ούτε να τα εκμεταλευτείς, ούτε να τα πουλήσεις για να τα «ξεφορτωθείς». Φανταστείτε να καταλήξεις να πληρώνεις και φόρο για αυτά.
    Εν πάσει περιπτώσει αν τελικά επιβληθεί ΦΜΑΠ ας είναι τουλάχιστον υψηλό το αφορολόγητο όριο. Με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες όχι κάτω από 600.000 .

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:45 | ΘΑΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ–ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

    1.H ΚΛΙΜΑΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΗ:
    –ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΞΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 500.000 ΕΥΡΩ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ Ο/1000
    — » ΑΠΟ 500.001-700.000 » » 1/1000
    — » » 700.001-1000000 » » 2/1000
    — » » 1000001-1500000 » » 3/1000
    — » » 15ΟΟΟΟ1-2000000 » » 4/1000
    — » » 2000001 ΚΑΙ ΆΝΩ » » 5/1000

    2.ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 500.000 ΕΥΡΩ ΟΠΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΘΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ ΤΩΝ ΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΝΟΜΟ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:13 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΑΠΤΗΣ

    Πολλοί μπορεί να είναι ιδιοκτήτες εκτάσεων χωρίς να κάνουν χρήση αυτών.

    Προτείνω το διαχωρισμό της απλής ιδιοκτησίας από τη χρήση ακινήτων.

    Εφαρμογή μιας προοδευτικής και αναλογικής φορολόγησης που αφορούν την απόκτηση ακινήτων (1 – 10 τοις χιλίοις). Μέσω πόθεν έσχες θα βρεθεί ο τρόπος απόκτησης των ακινήτων.

    Φορολόγηση της χρήσης των ακινήτων. Οι ιδιοκήτες που κάνουν χρήση της ακίνητης περιουσίας τους είτε οι ίδιοι είτε ενοικιάζοντας αυτήν να φορολογούνται διαφορετικά, ανάλογα με το είδος της χρήσης. Έτσι θα έχει διαφορετική φορολόγηση η ενοικίαση ενός σπιτιού, από αυτήν μιας έκτασης για ανέγερση πολυκαταστημάτων ή ξενοδοχιακών μονάδων.

    Για τις αγροτικές εκτάσεις να υπάρχει ειδικό καθεστώς φορολόγησης με συντελεστές που να αυξάνονται ανάλογα με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προξενεί η καλλιέργεια (π.χ. μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή στις υδρόφιλες καλλιέργειες.)

    Η χρήση της κάθε ιδιοκτησίας θα μπορεί να δηλώνεται κάθε χρονιά στο Ε9 και θα υπόκειται σε έλεγχο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

    Η φορολόγηση να ισχύει για όλους τους ιδιοκτήτες, χωρίς εξαιρέσεις. Καμιά εξαίρεση δεν πρέπει να γίνεται για κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κρατικό ίδρυμα, εκκλησία κτλ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:33 | Ραχιώτης Π.

    θεωρώ ότι πρέπει να επανέλθει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας(ΦΑΠ)γιά κάθε οικογένεια που έχει στην κατοχή της ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 100.000 Eυρώ.Θα πρέπει επιτέλους όλοι οι έχοντες και κατέχοντες τις περιουσίες αυτής της χώρας να πληρώνουν τους φόρους τους.
    Δεν μπορεί οι καταπατητές των δημοσίων και των δασικών εκτάσεων, οι κάθε λογής επίορκοι μιζαδόροι και πλιατσικολόγοι αυτής της χώρας να έχουν καταστρέψει το τοπίο, την αισθητική, το περιβάλλον, και τον δασικό πλούτο της χώρας, και ως επιβράβευση το Ελληνικό κράτος εκ των υστέρων να νομιμοποιεί τις αυθαιρεσίες τους και να σκέπτεται εάν πρέπει να φορολογήσει τον λεηλατηθέντα πλούτο της χώρας.

    Μη φορολογώντας τον αντιπαραγωγικό πλούτο της χώρας, όπως είναι τα ακίνητα, καταστρέφουμε το οικονομικό μέλλον της χώρας και των πολιτών, γιατί αποστρέφουμε τους πολίτες της χώρας από τη μονόδρομη λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο, την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.
    Γιατί λοιπόν να επιχειρήσει κάποιος σε κάποια οικονομική δραστηριότητα με το σχετικό υψηλό ρίσκο και με τον πόλεμο που θα δεχθεί από την κρατική γραφειοκρατεία, αντί να επενδύσει αντιπαραγωγικά σε ακίνητα χωρίς να πληρώνει φόρους; Είναι τυχαίο που οι εκλεγέντες της Βουλής οδηγούν πρώτοι στο δρόμο του οικονομικού αδιεξόδου και συντηρητισμού με την πληθώρα των ακινήτων που έχουν υπό την κατοχή τους; Με τέτοια νοοτροπία της πολιτικής εξουσίας που επιβραβεύει το ατομικό συμφέρον σε βάρος του συλλογικού, είναι τυχαία η ασύληπτη φοροδιαφυγή;Απορείτε γατί έχουμε φθάσει έως εδώ;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:44 | MANOS

    Σωστό το μέτρο της επαναφοράς του Φ.Μ.Α.Π. σε αντικατάσταση του Ε.Τ.ΑΚ,(αφορολόγητο 400.000,00 ευρώ, κτλ) με την ένταξη και της αξίας των αγροτεμαχίων εκείνων που είναι μέχρι και 800 μέτρα από την θάλασσα, και εκείνων που έχουν πρόσοψη σε Εθνική-Επαρχιακή οδό και ΟΧΙ (ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ-λίγα έσοδα- άδικο μέτρο-πολιτικό κόστος δυσανάλογα πολύ υψηλό κτλ)τα αγροτεμάχια του παππού και της γιαγιάς… στο χωριό …. που δεν γνωρίζουμε καν που είναι ακριβώς… και εκείνων που καλλιεργούνται από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:45 | Τσιώτσιος Ιωάννης

    Προτείνονται τα ακόλουθα:
    1. ΕΞΙΣΩΣΗ των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εκάστοτε τρέχουσες.
    2. Ένταξη ΚΑΘΕ είδους ακίνητης περιουσίας στο αντικειμενικό σύστημα αξιών, π.χ. αγροτεμάχια πάσης χρήσεως, εκτός σχεδίου δόμηση κατοικιών ανεξαρτήτως χρήσεως (κύρια κατοικία, εξοχική κατοικία).
    3. Αφορολόγητο όριο ακίνητης περιουσίας σήμερα: 500.000,00 €, με ετήσια αναπροσαρμογή λόγω πληθωρισμού.
    4. Φορολόγηση με ενιαίο τρόπο κάθε ακίνητης περιουσίας, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ του ιδιοκτήτη της (νομικά πρόσωπα, μονές, ιδρύματα κ.ο.κ.).
    5. Πρόσθετη φορολόγηση ΚΑΘΕ εσόδου από εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας (π.χ. ενοίκια αγροτεμαχίων).
    6. ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με κατώτατο συντελεστή 0,1 % για τα ακίνητα αξίας 500.000-600.000 € και προοδευτική αύξηση αυτού, ανά 100.000,00 € αξίας ακίνητης περιουσίας, κατά 0,1 % έως την αξία (συνολική) του 1.500.000,00 €. Πέραν αυτής της συνολικής αξίας ενιαίος συντελεστής 5%.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:24 | Γιάννης Κόλλιας

    Να διατηρηθεί από το ΕΤΑΚ η αρχή ότι ο υπολογισμός της αξίας της περιουσίας να γίνεται από την φορολογική αρχή, για να μην επαναληφθεί η μεγάλη αδικία του ΦΜΑΠ όπου πολλοί ήσαν υπόχρεοι, αλλά πλήρωναν μόνο όσοι δήλωναν και ξέφευγαν οι περισσότεροι, ενώ με το ΕΤΑΚ την αξία την υπολόγιζε η εφορία και επέβαλε τον φόρο. Το λάθος του ΕΤΑΚ ήταν η μη ύπαρξη χαμηλού αφορολόγητου, γεγονός που έπληττε τους μικρομεσαίους. Φυσικά η κλίμακα φόρου ΦΜΑΠ πρέπει να είναι χαμηλή, διότι δεν είναι φόρος στο είσοδημα αλλά στην κατοχή ακινήτου. Φορολογικός συντελεστής άνω του Ο,5 – Ο,6% είναι επαχθής και επίσης επίφοβο να προσβληθεί ως αντισυνταγματικός διότι τείνει στη δήμευση του ακινήτου. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα ακίνητα επενδύει μία συγκεκριμένη τάξη (μεσία και ανωτέρα μεσαία) και ότι οι πραγματικά πολύ πλούσιοι φοροδιαφεύγουν με την κατοχή ακινήτων μέσω off – shore. Ερώτηση ποιός ελέγχει εάν το 3% φόρος στις off-shore έχει καταβληθεί από τόσες εταιρείες. Πάντως στη μεταβίβαση ακινήτων ο νόμος δεν επιβάλει στον συμβολαιογράφο που συνήθως ελέγχει όλους τους φόρους των ακινήτων, να ελέγξει την καταβολή αυτού του φόρου. Μία άλλη διάσταση του θέματος είναι η περιβαντολλογική. Πιστεύω ότι τα οικόπεδα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές (πχ με συντελεστή δόμησης άνω του 3) δεν θα πρέπει να πληρώνουν ΦΜΑΠ κλπ, για όσο χρόνο παραμένουν άκτιστα [δεν είμαι ιδιοκτήτης τέτοιου οικοπέδου]. Οσο για την περιουσία των ιδρυμάτων φυσικά πρέπει να φορολογείται. Υπάρχει ιερότερο ίδρυμα από την οικογένεια που προσπαθεί να επιβιώσει?

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:29 | Θωμάς Λουκέρης

    Κύριοι εν όψη των τελικών σας αποφάσεων, θέλω να επιμείνω στην αρχή του δικαίου και της ισότητας όλων των πολιτών που προβλέπεται και από το Σύνταγμα της χώρας. Δίχως δικαιοσύνη στα φορολογικά μέτρα, θα οδηγηθούμε ακόμα πιο έντονα στη λύση «ο καθένας για τον εαυτό του» και προς το παρόν προς τα εκεί μας σπρώχνετε. Δεν μπορεί κάποιος που με τους κόπους του απέκτησε ακίνητη περιουσία πληρώνοντας εργάτες, μάντρες υλικών, ΙΚΑ κτλ (άρα συνείσφερε και στην οικονομική ανάπτυξη της οικονομίας) να πληρώνει φόρους βάση κλίμακας όπως οι υπόλοιποι και επιπλέον πρόσθετο φόρο μισθωμάτων 3%, προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ΤΑΠ, και ΦΜΑΠ, όταν ένας άλλος πολίτης με ίδια περιουσία σε μετρητά και κινητές αξίες (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κτλ που δεν συνεισφέρουν και αναπτυξιακά) να μην πληρώνει τίποτα. Δεν μπορεί ένας υψηλόμισθος του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα με ίδιο εισόδημα με αυτόν που έχει ακίνητα να εξαντλεί τις υποχρεώσεις του στις κρατήσεις φόρου του μισθού του και ο άλλος να πληρώνει όλους τους ανωτέρω αναφερόμενους φόρους. Πόσο δε μάλλον αν ο κάτοχος ακίνητης περιουσίας δεν είναι και μισθωτός, οπότε ούτε δημόσια ασφάλιση έχει (οπότε θα έπρεπε να του εκπίπτει πλήρως και η τυχόν δαπάνη για ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας της οικογένειάς του), ούτε συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ούτε ισότητα στην αντιμετώπιση. Η δικαιοσύνη που και ένα παιδί του δημοτικού μπορεί να αντιληφθεί απαιτεί όλοι να φορολογούνται ομοειδώς με βάση μια κλίμακα εισοδήματος ίδια για όλους. Αυτό είναι φορολογική ισότητα κι όχι να τιμωρείται ο κάτοχος ακινήτων όταν άλλοι με την ίδια ή και μεγαλύτερη περιουσία αφήνονται να ζουν πολύ πιο άνετα. Κατά συνέπεια, το μόνο δίκαιο σύστημα είναι μόνο κλίμακα για φορολόγηση όλων των εισοδημάτων ομοειδώς, κατάργηση όλων των άδικων πρόσθετων φόρων στα ακίνητα (πρόσθετος φόρος, προκαταβολή επόμενου έτους, ΤΑΠ) και εφόσον αποτελεί κυβερνητική απόφαση, φορολόγηση ομοειδώς της Μεγάλης Περιουσίας κι όχι μόνο της Ακίνητης, ότι κι αν περιλαμβάνει αυτή.

    Θα ήθελα να σας τονίσω ότι την έμμεση δήμευση της περιουσίας μας που με κόπο και καμία υποστήριξη από το κράτος φτιάξαμε και προς την οποία οδεύετε με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, την απαγορεύει το Σύνταγμα. Όπως και την ξεκάθαρα άνιση φορολογική αντιμετώπιση. Κατά συνέπεια είναι εύκολο να εκπέσει κατόπιν ανάλογης προσφυγής από μια ομάδα θιγόμενων, κάτι που θα καταδείξει το κεροσκοπικό των επιλογών (να κερδίσουμε χρόνο και βλέπουμε για μετά) εφόσον δεν εισακούσετε τα απολύτως λογικά σχόλια που ανέφερα για όσα σήμερα επιβαρύνουν τα ακίνητα από τα οποία κάποιοι ζούμε. Πραν αυτού όμως, επιβολή ΦΜΑΠ αφήνοντας απέξω τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, πέραν της αντισυνταγματικότητας, ανοίγει και θέμα ανισότητας στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, καθώς δεν μπορεί ένα είδος περιουσίας να αφήνεται να διαφεύγει και ένα άλλο να βαρύνεται υπέρμετρα για να περνούν καλά οι κομματικοί στρατοί. Κατά συνέπεια, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από μια ομάδα φορολογούμενων για την άνιση φορολόγηση της περιουσία τους με τρόπο που να αποτελεί απειλή για τον κάτοχό της. Πρόσθετα αυτού όμως, ενδιαφέρον θα είχε και μια σχετική ευρωπαϊκή προσφυγή για να μπορεί ο ενδιαφερόμενος υπέρμετρα και αντισυνταγματικά φορολογούμενος μιας χώρας να επιλέγει ελεύθερα και τη χώρα φορολόγησής του, καθώς δεν μπορεί ένας με κινητές αξίες να φορολογείται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα απολαμβάνοντας οφέλη και ένας άλλος όχι διότι η χώρα του εκμεταλεύεται το μέχρι στιγμής ισχύον καθεστώς φερόμενη με καθαρά άνισο τρόπο στη φορολογική του αντιμετώπιση και στην αρχή της ισότητας του κοινοτικού κεκτημένου. Για το θέμα αυτό έχω ήδη πάρει συμβουλές από νομικούς με γνώση επί των ευρωπαϊκώς θεμάτων και εφόσον δεν εισακουστεί η λογική, θα τις εφαρμόσω μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους ανοίγοντας τον ασκό του αιόλου με δική σας ευθύνη πλέον στον τομέα εσόδων του κράτους, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τις οικογένειές μας και την περιουσία μας από μια κατάσταση φανερής λεηλάτησης που μέχρι σήμερα υφιστάμεθα. Έχει και η ανοχή τα όριά της. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική. Αν κάπου σε όσα αναφέρω υπάρχει λογικός αντίλογος να τον ακούσω.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 18:37 | ΙΩΝΑΣ

    Θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σας τον τρόπο με τον οποίο έχει περιέλθει στη κυριότητα κάποιου η ακίνητη περιουσία καθώς και την οικονομική του κατάσταση αυτού και των συγγενών πρώτου βαθμού, ώστε να αποφεύγονται κόλπα εικονικής μεταβίβασης για να αποφευχθεί η φορολόγηση.
    Παραθέτω το κάτωθι παράδειγμα:
    Η κυρία Α είναι χήρα λαμβάνει σύνταξη με ετήσιες αποδοχές κατά το έτος 2008 από τη σύνταξη 4.500 + Ε.Κ.ΑΣ. 3.220,00 σύνολο 7.720€. Αδύνατον να ζήσει με αυτό το εισόδημα, συνεισφέρει και το παιδί της, ιδιωτικός υπάλληλος με ετήσιες αποδοχές 16.500€.
    Η κυρία Α έχει στη κατοχή της από κληρονομιά του πατέρα της, ένα ακίνητο μεγάλης αντικειμενικής αξίας, ακόμα και πάνω από τις 600.000€. Δεν αποφέρει εισόδημα..
    Σε καμία περίπτωση κάποιος από τους δύο δεν αποτελεί ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟ ΠΟΛΙΤΗ.
    Σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου, σαφώς και πρέπει να επιβληθεί φόρος, αλλά για την κατοχή του είναι απαράδεκτο να φορολογηθούν καθώς πρόκειται για συμπολίτες μας που με δυσκολία επιβιώνουν (η κυρία Α παίρνει Ε.Κ.ΑΣ. και θα πληρώσει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας;).
    Το να λάβετε υπ’ όψιν σας τo ανωτέρω παράδειγμα, δεν στερεί από τον κρατικό προϋπολογισμό παρά ελάχιστα έσοδα αναδεικνύει όμως με ξεκάθαρο τρόπο το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 16:05 | geor terz

    Καλησπέρα κύριε υπουργέ,

    Ένας νέος φόρος – ακίνητης περιουσίας – επιβλήθηκε πέρυσι από την Ν.Δ.
    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ , ο Γ. Παπανδρέου, εσείς, μας είχατε υποσχεθεί προεκλογικά και μάλιστα ήταν μια από τις σημαίες σας πως θα καταργηθεί το Ε.ΤΑ.Κ. και θα επανέλθει ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σταδιακά αυτή η υπόσχεση άρχισε να ξεθωριάζει. Τώρα ακούμε για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, πρόσθεση των αγροτεμαχίων κλπ. Μα εάν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και το αφορολόγητο όριο από τις 200.000 ευρώ της Ν.Δ. γίνει 400.000 από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, δε μιλάμε πλέον για κατάργηση του Ε.ΤΑ.Κ. αλλά απλά μιλάμε για άλλη μια μεγάλη κοροϊδία.
    Εγώ είμαι από τα παλαιότερα μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά πλέον δεν αντέχω άλλο την κοροϊδία. Φτάνει πια με αυτό το κράτος ληστή. Δεν μπορείτε να περιπαίζεται τον κόσμο. Προσέξτε γιατί ο λαός δεν είναι πλέον φανατικός όπως παλαιότερα. Τιμωρεί. Έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να μην ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει και όλα να αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουμε συνηθίσει και τη κοροϊδία μπροστά στα μάτια μας. Έχουμε συνηθίσει το ότι κανένας φόρος δεν είναι ανταποδοτικός. Όπως ο κ. Παπανδρέου, όπως και εσείς έτσι και εγώ έχουμε ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό και »δυστυχώς» ξέρουμε πως λειτουργούν τα σοβαρά κράτη.
    Λοιπόν τηρείστε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Τουλάχιστον όχι όλες, αλλά τις προεκλογικές »σημαίες» της καμπάνιας σας.

    Ευχαριστώ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:38 | Χρήστος Κ. Παπαγεωργάκης

    Ο ΦΜΑΠ πρέπει να κινηθεί στη λογική του ΕΤΑΚ. Ο χι βέβαια πλήρως αναλογικός γιατί ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει σύμφωνα με τις δυνατότης του,όχι όμως και εξοντωτικός.Η περιουσία η οποία έχει αποκτηθεί ΝΟΜΙΜΑ απο τους πολίτες με δεδομένη την εμπιστοσύνη του Ελληνα για οικονομική εξασφάλιση,απο τη γη,δεν θα ήταν σκόπιμο να «σκοτώνεται» απ αυτούς που ,δεν θα μπορούν να την συντηρήσουν και υπο την πίεση του Κράτους(γιατι ακούστηκε και αυτό.Οποιος δεν μπορεί να τη συντηρήσει ας την πουλήσει.Σε ποιούς και πόσο;)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 14:11 | Σκλιβάκης Μανώλης

    Σχετικά με την φορολόγηση ή με την παρέμβαση στα διοικητικά και οικονομικά της Εκκλησίας και έχοντας διαβάσει όλα τα παραπάνω, διεπίστωσα ότι η πλειοψηφία των σχολίων προέρχεται από άτομα που είναι σφόδρα αντικείμενα στην Εκκλησία. Αυτό βέβαια είναι απολύτως σεβαστό, αλλά σε κάποιο βαθμό παύει η αντικειμενικότητα και η ανιδιοτέλεια των αναφερομένων απόψεων, άρα υπάρχει σκοπιμότητα. Βέβαια πιστεύω ότι, είτε υπάρχει άγνοια των περισσοτέρων για τα οικονομικά των εκκλησιών, είτε υπάρχει μεμονωμένη-περιορισμένη γνώση (περιουσία της Συνόδου της Εκκλ. Ελλάδος, ορισμένων Ναών στα μεγάλα αστικά κέντρα, κ.α. παρεμφερή), είτε υπάρχει ηθελημένη παραπληροφόρηση.
    Θα ήθελα να αναφέρω ένα παράδειγμα: Σε γνωστό νησί της χώρας μας οι Ενορίες κατέθεσαν ΕΤΑΚ για το 2008 και το 2009 πληρώνοντας ένα αρκετά μεγάλο ποσό η κάθε μια ξεχωριστά, σε σχέση με την δυναμικότητά τους (πληθυσμό). Το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας είναι δάσος, βοσκότοποι και ελιές. Τα ενοικιαστήρια που υπογράφονται με πολύ κόπο είναι της τάξης των 5 ή 10 ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο, αλλιώς μένουν ανοικίαστα και μετατρέπονται σε δάσος, Με πολύ κόπο εισπράτεται επίσης και το δεκάρικο κάθε χρόνο!!!
    Ενορία πλήρωσε ΕΤΑΚ 2000 ευρώ επειδή έχει στην »κατοχή» της το σχολικό συγκρότημα του χωριού. Άλλη Ενορία πλήρωσε ΕΤΑΚ 500 ευρώ επειδή έχει ακόμα στην κατοχή της παραχωρημένο στο δήμο ακίνητο για να κατασκευαστούν αθλητ. εγκαταστάσεις, βρεφονηπιακός σταθμός και πολιτιστικό κέντρο, άλλες Ενορίες πληρώνουν ΕΤΑΚ σε ακίνητα τα οποία είναι είτε καταπατημένα είτε παραχωρημένα για διάφορους κοινωφελείς σκοπούς.
    Εάν σκέφτεστε να ρωτήσετε »γιατί δεν φροντίζουν να παραχωρηθεί κυριότητα, απαντώ ότι κανείς δεν θέλει να υπογράψει συμβόλαια, παρά μόνο ιδιωτικά συμφωνητικά και χρησιδάνεια. Όλα δωρεάν.
    Βέβαια υπάρχουν και ακίνητα που αποφέρουν εισοδήματα. Σε αυτά να πληρώσει η Εκκλησία ό,τι και όλοι οι Έλληνες, καθώς επίσης να φορολογηθεί και το εισόδημα από ενοίκια, όπως σε όλους τους Έλληνες, συμφωνώ.
    Όμως πιστεύω ότι χρειάζεται σύνεση και συνεννόηση, και όχι να πέσουμε σαν γεράκια. Να πληρώσει η Εκκλησία, αλλά χρειάζεται και λίγος σεβασμός. Το να ευτελίζεις κάποιον με σκοπό το κέρδος δεν με βρίσκει σύμφωνο.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:10 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΟΛΙΤΕΚΝΟΙ ΠΑΤΡΩΝ
    ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙΑΠΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 13:28 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΠΑΤΡΩΝ
    ΟΙ ΤΟΚΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕΧΡΙ 100 ΜΕΤΡΩΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ, ΔΕΥΤΕΡΗ, ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΚΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:01 | Δημήτρης Ευγενίδης

    Πρέπει να καταργηθεί το ΕΤΑΚ, που φορολόγησε μεροληπτικά την μικρή ιδιοκτησία και να αντικατασταθεί με ένα σύστημα προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
    Η φορολόγηση να ξεκινά από το ύψος των 600.000€ (αντικειμενική αξία) και να περιλαμβάνει ΟΛΑ τα ακίνητα που έχει ένας ιδιοκτήτης (σπίτια, οικόπεδα εντός ή εκτός σχεδίου κλπ). Βασική προϋπόθεση γι αυτό είναι να ενταχθούν όλα τα ακίνητα (κάθε είδους) στον αντικειμενικό προσδιορισμό.
    Από το παραπάνω ποσό να εξαιρείται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το ποσό αυτό.
    Κάθε σύζυγος να φορολογείται επί των εμπραγμάτων δικαιωμάτων που έχει, χωριστά. Το μερίδιό του επί της κύριας κατοικίας να απαλλάσσεται της φορολόγησης.
    Η κλίμακα φορολόγησης να διαμορφωθεί για παράδειγμα, ως εξής:
    Για αξία περιουσίας μέχρι 600.000€ φόρος 0,1%
    Για αξία περιουσίας μέχρι 1.000.000€ φόρος 0,2%
    Για αξία περιουσίας μέχρι 3.000.000€ φόρος 0,5%
    Για αξία περιουσίας μέχρι 5.000.000€ φόρος 1%
    Για αξία περιουσίας από 5.000.000€ και άνω φόρος 2%
    Για αξία περιουσίας από 10.000.000€ και άνω φόρος 3%
    Για αξία π[εριουσίας από 100.000.000€ και άνω φόρος 5%
    Οι ιεροί ναοί, οι μονές και τα κοινωφελή ιδρύματα να ΜΗΝ εξαιρούνται από την παραπάνω φορολόγηση. Να ΜΗΝ εξαιρούνται ούτε οι εταιρίες OFF SHORE. Γενικά, να μην εξαιρείται κανείς από την παραπάνω φορολόγηση.
    Το παραπάνω μέτρο να ΜΗΝ είναι μόνιμο, αλλά να έχει ισχύ για ΠΕΝΤΕ ή ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ (5-7 χρόνια).

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:35 | ΧΑΡΑΡΑΣ ΑΘΑΝΣΙΟΣ

    καλημερα και καλη χρονια σε ολους

    προτεινω την καταργηση του φορου αυτοματου υπερτιμηματος οταν
    υπαρχει αποκτηση η μεταβιβαση λογω γονικης παροχης η κληρονομιας.
    βασικη φιλοσοφια πρεπει να ειναι οτι δεν οφειλεται φορος οταν μεταβιβαζεται ακινητο στα τεκνα απο τους γονεις.αρα να υπαρχει ενα μεγαλο αφορολογητο της ταξεως των 400.000 ανα γονεα και απο εκει και περα να φορολογειται με ενα ποσοστο σχετικα μικρο.το ποσο των 400.000
    το αναφερω επειδη το ιδιο ποσο εχει τεθει ως οριο για την επιβολη της εκτακτης εισφορας στα ακινητα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:39 | Κωνσταντίνος Καζ.

    Κε υπουργέ,
    Αν και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων διαφωνουν με την όποια μορφή φορολόγησης της ιδιοκτησίας υποστηρίζοντας ότι τα κεφάλαια που επενδύονται στα ακίνητα έχουν ήδη φορολογηθεί κατα την απόκτηση τους, εντούτοις λόγω της συγκυρίας και προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων επιβάλλεται να τροποποιηθεί το υπάρχον ΕΤΑΚ.
    Προκειμένου δε, να γίνει πιο δίκαιη η κατανομή των βαρών θα πρέπει να δημιουργηθούν κλιμάκια, όπως φαίνεται και σε σχετική πρόταση για το ΦΜΑΠ, που θα αρχίζουν από το 1 ο/οο όπως είναι τώρα, με τα υπάρχοντα αφορολόγητα με τη διαφορά ότι θα προστεθούν κλιμάκια με διαφορετικούς συντελεστές με τον ανώτερο να μην ξεπερνά το 3 ο/οο.
    Ειδική μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για τα διατηρητέα ακίνητα (όπως άλλωστε γινόταν και στο παρελθόν) με μειωμένους συντελεστές.
    Απαραίτητο επίσης, θα είναι να θεσπίσουμε πλαφόν φορολογικής επιβάρυνσης για το κάθε ακίνητο που προορίζεται για εκμετάλευση, προκειμένου να διαφυλάξουμε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας (όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα της Ελλάδος) και να μην οδηγήσουμε τους ιδιοκτήτες κάποιων κατηγοριών ακινήτων σε δήμευση της περιουσίας τους,.
    Δηλαδή το σύνολο του φόρου εισοδήματος που αναλογει (πραγματικού ή τεκμαρτού σε περίπτωση ιδιοχρησημοποίησης) πλέον του αναλογούντος φόρου κατοχής (ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ, ΦΑΠ ή όπως αλλιώς ονομαστεί) δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε ποσοστό το 60 -65% των φορολογητέων εσόδων που προκύπτουν από το συγκεκριμένο ακίνητο.
    Η θέσπιση του παραπάνω πλαφόν είναι απαραίτητη καθότι υπάρχουν ακίνητα που η κακή σχέση εισοδηματικής απόδοσης προς αντικειμενική αξία οδηγεί τους ιδιοκτήτες σε εκποίηση των ακινήτων τους ή σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις με τις ανάλογες συνέπειες.
    Τέλος η κλίμακα που θα ισχύσει για τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από χαμηλότερους συντελεστές από την αντίστοιχη για τα νομικά πρόσωπα μια και η φορολόγηση των νομικών προσώπων όσον αφορά το εισόδημα είναι ευνοϊκότερη από αυτή των φυσικών. (άλλη φορολογική κλίμακα, δυνατότητα έκπτωσης δαπανών, για να μην αναφέρουμε την έκπτωση δαπανών που δεν έχουν σχέση με το ακίνητο όπως χρονομίσθωση πολυτελών αυτοκινήτων, σκαφών και γενικότερα δαπανών που προκύπτουν από πολυτελή διαβίωση).
    Η ονομασία του φόρου αυτού μπορεί να είναι ΕΤΑΚ, Νεο ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ ή όποια άλλη κριθεί καταλληλότερη για λόγους μαρκετινγκ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:02 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Οταν η κυβέρνηση κάνει αποτίμηση των εσόδων που θα προκύψουν από τον φόρο μεγάλης ακινητης περιουσίας θα βρεθεί προ δυσαρέστου εκπλήξεως.
    Θα δει ότι τα έσοδα θα είναι πολύ μικρότερα από τα έσοδα που θα είχε αν είχε αφήσει το ΕΤΑΚ.
    Εντός του 2009 χιλιάδες γονείς οι περισσότεροι, έκαναν γονική παροχή τα ακίνητά τους, αλλοι τα μεταβίβασαν σε ΑΕ που είχαν, άλλοι βρήκαν διάφορους τρόπους με μεταβιβάσεις σε τρίτους,άλλοι τα σπάνε σε ενότητες και ότι άλλο μπόρεσαν να σκαρφιστούν. Ισως ακόμη και σε εξωχώριες εταιρείες.Υπάρχουν τρόποι που σκαρφίζονται φοροτεχνικοί κλπ.
    Ετσι θα την πληρώσουν οι ολίγοι φουκαράδες μισθωτοί, συνταξιούχοι οι οποίοι τελικά θα οδηγηθούν στην πώλησή τους που και αυτο δεν θα είναι εύκολο λόγω της μη ύπαρξης χρημάτων.
    Εάν είχαν αφήσει το ΕΤΑΚ όλα τα παραπάνω δεν θα γίνονταν.
    Καταδικάζουν το ακίνητο σε θάνατο και την κτηματαγορά σε εξαφάνιση.
    Το ίδιο γίνεται και με τις καταθέσεις οι οποίες 5-7δισ φεύγουν στο εξωτερικό ή βρίσκονται σε θυρίδες γιατί οι καταθέτες φοβούνται το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ή το ψάξιμο σε τραπεζικούς λογαριασμούς από εφόρους για να ανακαλύψουν τυχόν μαύρο χρήμα ή για τον φόβο τυχόν φορολόγησης τους.
    Οταν λοιπόν έρθει το ΔΝΤ θα έχουν χαθεί πλέον οριστικά όλες οι ευκαιρίες. Οι έχοντες, οι πονηροί, οι διαπλεκόμενοι δεν θα έχουν πρόβλημα θα την πληρώσει ο λαός.
    Η κυβέρνηση τα έχει βάλει όχι μόνο με τους πλούσιους, αλλά και με τον πλούτο, δεν θέλουν πλούτο, θέλουν φτώχεια για όλους.
    Ο Κομμουνισμός καταργεί την ιδιοκτησία και γίνεται κοινοκτημοσύνη για όλους, εν προκειμένω όχι η σοσιαλδημοκρατία, αλλά ο σοσιαλισμός είναι μια μορφή κομμουνισμού που δεν παίρνει την ιδιοκτησία αλλά την καθιστά ασύμφορη με τεράστιους φόρους με λίγα λόγια αντι να στην πάρει ολοκληρωτικά και άμεσα στα πάιρνει τμηματικά και μερικώς με τους φόρους. Με λίγα λόγια μέσω των φόρων παίρνει, κρατικοποιεί, κοινωνικοποιεί, αναδιανέμει ένα μέρος την ιδιοκτησίας και της περιουσίας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:50 | Δημήτρης Π.

    Πιστεύω ότι ο ΦΜΑΠ είναι δίκαιος γιατί επιφέρει έσοδα από τους έχοντες την μεγάλη ακίνητη περιουσία.
    Το μέτρο αυτό δεν θα πρ΄΄επει να εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών.
    ΕΔΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
    Υπάρχει μία κατηγορία ακινήτων, που κατά την γνώμη μου, επί πολλά χρόνια δεν φορολογείται. Είναι η κατηγορία των ιδιωτικών Δασών και των ιδιωτικών δασικών εκτάσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες αυτών συνήθως είναι οικονομικά εύρωστοι. Αποτελούν μεγάλες σε εμβαδόν εκτάσεις με συνήθως μεγάλες αξίες ανάλογα με την γεωγραφική τους θέση. Αποτελούν ένα μεγάλο εθνικό κεφάλαιο.
    Προτείνω την θέσπιση ενός ειδικού φόρου για τους κατέχοντες ιδιωτικά Δάση και ιδιωτικές δασικές εκτάσεις ώστε να δίνουν και αυτοί κάτι στο Κράτος και όχι μόνο να παίρνουν.
    Να προσμετρούν και τα ιδιωτικά Δάση και οι ιδιωτικές δασικές εκτάσεις στον υπολογισμό του ύψους της μεγάλης ακίνητης περιουσίας για την επιβολή του ΦΜΑΠ.
    Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΉ ΤΟΥΣ ΑΞΊΑ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΊΖΕΤΑΙ ΙΣΆΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΉ ΑΞΊΑ ΠΟΥ ΙΣΧΎΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΡΑ-ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΈΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ.
    Με αυτή την αντικειμενική αξία να γίνονται και οι αγοραπωλλησίες αυτών και να προκύπτει και ο φόρος που θα αναλογεί να καταβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:45 | ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    H φορολογία κατοχής ακίνητης περιουσίας είναι άδικη και αντίθετη
    στις ελληνικές συνήθειες που είναι η διατήρηση κάποιας ακίνητης
    περιουσίας στις αγροτικές περιοχές, ενώ διαμένουν και εργάζονται σε αστικές περιοχές.Η περιουσία αυτή δεν τους αποφέρει έσοδα αλλά έξοδα
    Μπορούν να φορολογηθούν οι πρόσοδοι της ακίνητης περιουσίας ΚΑΙ ΟΙ
    ΤΕΚΜΑΡΤΟΙ στα πλαίσια των εισπρακτικών αναγκών οποιασδήποτε πολιτικής
    απόχρωσης ανάλογα

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:30 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣΚΟΣ

    Αγαπητέ κ. υπουργέ,
    Παρακολουθώ καθημερινά τις συζητήσεις σχετικά με την οικονομική κρίση και τις αλλαγές που επιβάλλονται λόγω των πιέσεων του Αλμούνια και όλων των μεγαλόσχημων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί, αν μη τι άλλο, ένα ψυχοπλάκωμα από το θάψιμο της προσωπικότητάς μας και της ζωής μας. Και, τώρα που έχουμε οικονομική κρίση μας καλείται να συναινέσουμε και να εγκρίνουμε τις επιλογές σας, που βγάλατε πριν από εμάς για εμάς. Μήπως ερωτήθηκαμε, για τις παλαιότερες επιλογές σας; Μήπως μας ρωτήσατε, όταν πήρατε την απόφαση να πληρώσει το δημόσιο τα χρήματα που υπεξαίρεσε ο Κοσκωτάς και οι συνεργάτες του από τα ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ; Μήπως είχαμε συναινέσει για τις παλαιότερες συμφωνίες σας για τα υψηλά επιδόματα και τα εισοδήματα των υπαλλήλων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των Οικονομικών Διευθυντών των ΔΕΚΟ;
    Τώρα, για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας υποστηρίζω ότι δεν απαιτείται καμιά τέτοια φορολόγηση, για να φορολογείται κάθε χρόνο, εφόσον δεν μας βοηθήσατε να την αποκτήσουμε. Ότι έχουμε προέρχονται από κληρονομιά και μάλιστα έχουμε πληρώσει το φόρο κληρονομιάς. Για να καλύψετε τα άδεια ταμεία και για να δοθούν νέες ευκαιρίες για μελλοντικές ρεμούλες αυτών που θα έρθουν μετά από εσάς, θα πληρώσουμε πάλι εμείς;
    Με εκτίμηση
    Κων/νος Δημητράσκος

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:40 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣΚΟΣ

    Αγαπητέ κ. υπουργέ,
    Παρακολουθώ καθημερινά τις συζητήσεις σχετικά με την οικονομική κρίση και τις αλλαγές που επιβάλλονται λόγω των πιέσεων του Αλμούνια και όλων των μεγαλόσχημων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί, αν μη τι άλλο, ένα ψτχοπλάκωμα από το θάψιμο της προσωπικότητάς μας και της ζωής μας. Και, τώρα που έχουμε οικονομική κρίση μας καλείται να συναινέσουμε και να εγκρίνουμε τις επιλογές σας, που βγάλατε πριν από εμάς για εμάς. Μήπως ερωτήθηκαμε, για τις παλαιότερες επιλογές σας; Μήπως μας ρωτήσετε, όταν πήρατε την απόφαση να πληρώσει το δημόσιο τα χρήματα που υπεξαίρεσε ο Κοσκωτάς και οι συνεργάτες του από τα ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ; Μήπως είχαμε συναινέσει για τις παλαιότερες συμφωνίες σας για τα υψηλά επιδόματα και τα εισοδήματα των υπαλλήλων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των Οικονομικών Διευθυντών των ΔΕΚΟ;
    Τώρα, για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας υποστηρίζω ότι δεν απαιτείται καμιά τέτοια φορολόγηση, για να φορολογείται κάθε χρόνο, εφόσον δεν μας βοηθήσατε να την αποκτήσουμε. Ότι έχουμε προέρχονται από κληρονομιά και μάλιστα έχουμε πληρώσει το φόρο κληρονομιάς. Για να καλύψετε τα άδεια ταμεία και για να δοθούν νέες ευκαιρίες για μελλοντικές ρεμούλες αυτών που θα έρθουν μετά από εσάς, θα πληρώσουμε πάλι εμείς;
    Με εκτίμηση
    Κων/νος Δημητράσκος