7) Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

  • Από ποια αξία και άνω θα πρέπει να αρχίζει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας; Κρίνετε ότι το μέτρο θα πρέπει να μην εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών; Σε αντίθετη περίπτωση ποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να προβλέπονται; Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;
  • Πως θα πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα κλπ;
  • 8 Ιανουαρίου 2010, 00:43 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    Συμφωνώ με την επαναφορά του ΦΜΑΠ. Ομως θα πρέπει να εξομοιωθεί το αφορολόγητο για τους χήρους και τις χήρες με αυτό που θα ισχύσει για τους έγγαμους. Στον παλιό καθεστώς του ΦΜΑΠ ήταν στην ίδια κατηγορία με τούς άγαμους. Δεν είναι δίκαιο κάποιος που χάνει τον/την σύζυγο του και συνήθως πρέπει να ζήσει με λιγότερα χρήματα να τιμωρείται απο το κράτος και με επι πλέον φόρους.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 23:10 | Ξένη Καββαδία

    Ναι, αλλά όταν λέμε μεγάλη ακίνητη περιουσία, να εννοούμε και μεγάλη ακίνητη περιουσία, όχι να βαφτίζουμε ακίνητα αξίας 400.000 ευρώ μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αν λάβουμε υπ’ όψη και την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το πλαφόν θα έπρεπε να είναι το 1.000.000 ευρώ και να φορολογηθούν όλοι, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού αλλά και Δημόσιου Δικαίου, Εκκλησία, οργανισμοί, εταιρίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι μονίμως φοροδιφεύγοντες μέτοχοι των off shore εταιριών κλπ., όχι να πληρώσουν και πάλι, ως συνήθως, τη μερίδα του λέοντος τα φυσικά πρόσωπα.

  • ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Η ΣΥΝΤΑΞΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΘΝ; ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΗΣΗ; ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΔΕΚΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΣΤΟ ΑΓΟΝΟ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΝΤΕΣ; ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ; ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΚΠΟΙΗΣΗ-ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΦΟΡΟΣ!!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 19:06 | Dionisis Vasilopoulos

    Γενικά προτείνω ότι όποιος φόρος μπει στα ακίνητα ή στους κατασκευαστές, να οδηγεί στο σπάσιμα της φούσκας στα ακίνητα (και κυρίως τα οικόπεδα). Αλλιώς για να κινηθεί η αγορά θα πρέπει να χρεωθεί μέχρι το λαιμό ο κάθε μισθωτός για να τα οικονομήσουν οι τράπεζες, οι κατασκευαστές και οι οικοπεδούχοι. Όλοι αυτοί καιρό τώρα έχουν βγάλει κέρδη και με το παραπάνω, πληρώνοντας ελάχιστα.

    Εάν ρίξετε τις τιμές, τότε και δάνεια θα δοθούν (και επειδή θα είναι μικρότερα, θα μπορεί ο κόσμος να τα πληρώνει) και ο κόσμος που δούλευε στην οικοδομή θα εργαστεί πάλι. Για να γίνει πάντως αυτό αντί να αυξήσετε τις αντικειμενικές αξίες, θα πρέπει να τις αφήσετε σταθερές και να αυξήσετε αρκετά το φόρο σε οικόπεδα εντός σχεδίου όπως και σε κτίσματα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας) όπου όμως θα περιλαμβάνονται και τα αδιάθετα των κατασκευαστών, και να υπερ-φορολογήσετε όλο το κύκλωμα της κατασκευής που επί σειρά ετών έχει υπερκέρδη, τα περισσότερα μαύρα, αλλά και το οποίο στα λίγα «άσπρα» πληρώνει ελάχιστα.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 18:41 | Αγγέλα Μυλωνά

    Τετραμελής οικογένεια, κατοικούμε σε πολύ παλαιά μονοκατοικία στο Ψυχικό που χτίστηκε το 1936 την οποία κληρονομήσαμε από παππού. Πέραν των μεγάλων φόρων κληρονομίας που έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα για να έρθει στην κατοχή μας, το 2009 οι φόροι στο ακίνητο είναι:
    Δημοτικά τέλη/φόροι € 830
    ΤΑΠ € 330
    ΤΑΠ υπολοίπου οικοπέδου (ο πλέον εξοργιστικός φόρος που σε τιμωρεί γιατί δεν εξάντλησες τον συντελεστή δόμησης) € 140
    ΕΤΑΚ 2008 €1.500
    ΕΤΑΚ 2009 €1.620
    Έκτακτη εισφορά € 5.300
    ΣΥΝΟΛΟ €9.720

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Με δύο παιδιά να μεγαλώσουμε και να σπουδάσουμε, είναι αδύνατο με τα εισοδήματά μας (μισθωτοί και οι δύο) να πληρώσουμε 10.000 ευρώ φόρους τον χρόνο μόνο για ένα σπίτι.(Σημειωτέον ότι αυτά τα 10.000 ευρώ θα πληρωθούν με χρήματα τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί με φόρο εισοδήματος, άρα στην πραγματικότητα €16.000 εισοδήματος απαιτούνται για να καλύψουν αυτόν τον φόρο). Όσο και να δουλεύουμε είναι αδύνατον να βγουν τέτοια λεφτά. Άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν έχουμε, κατά συνέπεια με την επιβολή του ΦΜΑΠ δεν μας μένει άλλη επιλογή από το να πουλήσουμε το πατρικό σπίτι που τόσο αγαπάμε και στο οποίο μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, παρόλο που επιθυμία μας πάντα ήταν να κληροδοτηθεί σε αυτά. Η πικρία που νοιώθουμε είναι αφάνταστη γιατί ενώ ήμασταν πάντα συνεπείς φορολογούμενοι, εμάς βρήκε το κράτος ως εύκολο θύμα για να πληρώσουμε την νύφη. Μας καλεί να ξεσπιτωθούμε γιατί κάποιοι πολιτικοί τα έκαναν «θάλασσα» με τα οικονομικά της χώρας και απέτυχαν παταγωδώς να πατάξουν αυτούς που αλώνιζαν και συνεχίζουν να αλωνίζουν ελεύθεροι φοροδιαφεύγοντας και κλέβοντας. Είναι κατάφορα άδικο και σε τίποτα δεν διαφέρει από δήμευση περιουσίας.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 17:12 | Βασίλης Π. (2η συμμετοχή μου στη διαβούλευση)

    Θεωρώ άδικη τη φορολόγηση «κατοχής» των ακινήτων.

    Γιατί να μην φορολογείται αντιστοίχως και η «κατοχή» μετρητών, μετοχών και άλλων κινητών αξιών.

    Σύγκριση – Χρησιμοποιώ σκόπιμα πολύ μεγάλα νούμερα ώστε να φαίνονται ξεκάθαρα οι διαφορές.

    ——————————
    Περιουσία σε Τραπεζικές Καταθέσεις
    Αξία 10.000.000 Ευρώ
    Έσοδα από τόκους 2% ετήσιο επιτόκιο 200.000 Ευρώ
    Φόρος εσόδων από τόκους (10%) 20.000 Ευρώ
    Φόρος Κατοχής 0

    Σύνολο φόρου 20.000 (όπου αν το επιτόκιο ήταν 0 ο φόρος θα ήταν 0)

    —————————–
    Περιουσία σε Ακίνητα
    Αξία 10.000.000 Ευρώ
    Έσοδο από ενοίκια 200.000 Ευρώ (σκόπιμα ίδιο με τους τόκους παραπάνω)
    Φόρος εσόδων όπου η κλίμακα καθορίζεται από τα συνολικά έσοδα του φορολογουμένου οπότε π.χ. (40%) 80.000 Ευρώ
    Φόρος κατοχής π.χ. με του συντελεστές που ακούγονται 90.000 Ευρώ

    Σύνολο φόρου 170.000 Ευρώ (όπου αν τα έσοδα από ενοίκια ήταν 0 ο φόρος θα ήταν 90.000 Ευρώ)

    ———————-

    Δηλαδή αν δεν υπάρχουν έσοδα από ενοίκια ή τόκους ο κάτοχος μετρητών (ο οποίος έχει ρευστό) δεν πληρώνει τίποτα, ενώ ο κάτοχος ακινήτων (ο οποίος μπορεί να μην έχει ρευστό) πληρώνει 90.000 Ευρώ.

    Αν υπάρχουν ίδια έσοδα από ενοίκια και τόκους ο κάτοχος μετρητών πληρώνει 20.000 φόρο, ενώ ο κάτοχος ακινήτων πληρώνει 170.000 Ευρώ.

    Καταλήγοντας
    Μπορεί τα ποσά που χρησιμοποίησα για το παράδειγμα να είναι σκόπιμα μεγάλα αλλά Περιουσία 1.000.000 ή 2.000.000 δεν είναι καθόλου απίθανο να έχει κληρονομήσει κάποιος από γονείς και παππούδες και ιδίως αν αποτελείται από αγροτεμάχια σε περιοχές κοντά σε αστικά κέντρα.

    Τα αγροτεμάχια δεν αποφέρουν καθόλου έσοδα ή ενοικιάζονται για γεωργική εκμετάλλευση με αστεία έσοδα (τα οποία φορολογούνται).

    Οπότε βάζοντας σε κάποιον μισθωτό να πληρώσει φόρο κατοχής, τον αναγκάζετε να πουλήσει την πατρική περιουσία σε χαμηλή τιμή σε κάποιον πλούσιο.

    Μια που η αντικειμενική αξία βρίσκεται γραμμένη μόνο στα χαρτιά ο κάτοχος ακινήτων δεν σημαίνει ότι έχει και μετρητά.

    Όταν πωληθεί ένα ακίνητο τότε να πληρωθεί ο φόρος που αναλογεί μια που τότε παίρνει στα χέρια του χρήματα ο ιδιοκτήτης.

    Συνήθως οι περισσότεροι που έχουν αρκετά ακίνητα (κυρίως αγροτεμάχια ή οικόπεδα) είναι άνθρωποι χαμηλού προφίλ, ζούνε απλά και λιτά, τους αρέσει να νιώθουν ασφαλείς, δεν έχουν δάνεια και πιστωτικές, δεν έχουν πολλά μετρητά και δεν έχουν την πρόθεση να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους για να αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα και να κάνουν ακριβά ταξίδια. Μην τους αναγκάσετε λοιπόν να σπαταλήσουν κόπους γενεών, είναι πολύ ποιο υγιές να φτάσουν τα ακίνητά στα παιδιά και στα εγγόνια τους και η περιουσία να διασπαστεί σε βάθος κάποιον γενεών και όχι σε λίγα χρόνια.

    Σε κάθε περίπτωση κάθε φορολογία σε ακίνητα θα πρέπει να είναι συνάρτηση των συνολικών εσόδων του φορολογουμένου (ρευστότητα που διαθέτει).

    Το χρέους του κράτους ξεκινά από το πολύ μεγάλο και σπάταλο Δημόσιο και εκεί πρέπει να τελειώσει. Αν δεν έχετε χρήματα μειώστε το Δημόσιο όπως θα γινόταν σε κάθε ιδιωτική εταιρία ή οργανισμό. Μην μας συμπεριφέρεστε ως κορόιδα.

    Γι’ αυτό μην κλέβετε από του Έλληνες τα ακίνητά τους και μην φορολογείτε ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 17:35 | Κυριάκος

    Από το μέτρο ΔΕΝ θα πρέπει να εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών.

    Όποιες εξαιρέσεις γίνουν, πχ. για κοινωνική πολιτική – πολύτεκνοι κτλ, είτε στο ΦΜΑΠ είτε και σε όποιο άλλο φόρο, πρέπει να γίνουν υπό μορφή «κουπονιού συμψηφισμού φόρου». Τα κουπόνια κάθε φορολογούμενου να καταγράφονται/ απεικονίζονται στην Φορολογική Δήλωση του και να συμψηφίζεται με οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, στο βαθμό που δηλώνεται εισόδημα. Εάν τα κουπόνια είναι σε ποσό περισσότερο από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος τότε μηδενίζεται ο οφειλόμενος φόρος εισοδήματος αλλά το επιπλέον ποσό κουπονιού μένει αναξιοποίητο.

    Έτσι:

    • Αφ’ενός θα έχουμε συνοπτική και καλύτερη εικόνα για τις ελαφρύνσεις που ευεργετείται κάθε φορολογούμενος.
    • Θα αξιολογούμε το εάν οι ελαφρύνσεις είναι σωστά στοχευμένες και αποτελεσματικές ώστε να μπορούμε να τις ρυθμίσουμε, εάν χρειαστεί, σε μελλοντικές χρήσεις
    • Δεν θα ωφεληθούν από τις ελαφρύνσεις όσοι δεν δηλώνουν εισόδημα. [αντίθετα εάν οι ελαφρύνσεις γίνουν επί της καταβολής ΦΜΑΠ, ή όποιου άλλου φόρου, θα επωφεληθούν και όσοι δεν δηλώνουν εισόδημα!! ].

    Ευχαριστώ,

    Κυριάκος

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 17:27 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΖΕΒΕΛΕΚΑΣ

    Το ΕΤΑΚ, όπως διορθώθηκε με την κλιμάκωση των αξιών των ακινήτων, δεν χρειάζεται να καταργηθεί, αλλά μόνον να αναπροσαρμοσθούν οι συντελεστές έτσι ώστε να εξισωθούν με τους αντίστοιχους της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
    Επειδή πρόκειται για κατά δήλωση φορολόγηση, είναι σκόπιμο αρχικά να διασταυρωθούν τα στοιχεία με τις ηλεκτροδοτήσεις και να ζητηθούν διευκρινίσεις σε τυχόν διαφοροποιήσεις, καθώς και τελκά μετά την ολοκλήρωση του Κτηματολόγιου. Θα πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν εγκαίρως για τις διασταυρώσεις αυτές, με δικαίωμα υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων, ώστε στις περιπτώσεις αποκκλίσεων να νομιμοποιείται η Αρχή για την επιβολή αυστηρών προστίμων.
    Μετά τιμής
    Βασίλης Τζεβελέκας

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 15:24 | Ένας συνεπής φορολογούμενος

    05/01/2010

    Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας – Παρατηρήσεις –

    1)Εφόσον υπάρξει αύξηση αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει το αφορολόγητο μεγάλης ακίνητης περιουσίας να είναι τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ.
    2)Ο προσδιορισμός της αξίας περιοχών εκτός σχεδίου, είναι αδύνατο να γίνει από το Ε9 διότι δεν αναγράφονται σε αυτό λεπτομέρειες για τα ακίνητα, όπως πχ. ακίνητο 800 ετών, εκτός σχεδίου, ερειπωμένο και ακατοίκητο δεν μπορεί να φορολογείται.
    3)Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου και ιδίως στην επαρχία, άρτια πέρα των 4 στρεμμάτων αλλά μη οικοδομήσιμα λόγω γειτνίασης τους με αιγιαλό ή δημόσιο δρόμο, δεν πρέπει να φορολογούνται. Έχουν μηδενική εμπορική αξία.
    4)Απομακρυσμένα από οικισμούς αγροτεμάχια, ιδίως στην επαρχία, χωρίς πρόσβαση δημόσιου ή δημοτικού δρόμο υ(τυφλά), δεν πρέπει να φορολογούνται. Έχουν μηδενική εμπορική αξία.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:17 | Γεώργιος Νατσιός

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έπεσαν μόνον 7%. Την ίδια στιγμή τα ακίνητα έπεσαν στην Λετονία 59,7%, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 48,05%, στη γείτονα Βουλγαρία 28,66%, στην Ισλανδία 21,21% , στη Ρωσία 19,47% κ.λ.π. Γιατί στην Ελλάδα δεν πέφτουν τα ακίνητα; Διότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός των ακινήτων τους ως σταθερή αξία και υπεραξία διαθέτουν και έσοδα απ΄αυτά( μέχρι και αέρα εισπράττουν για τα εμπορικά) και σημαντικές καταθέσεις και επίσης εισπράττουν ενοίκια υψηλά κ.λ.π. Θα πρέπει λοιπόν να εστιάσει στην φορολόγηση των ακινήτων η Κυβέρνηση και να μην ακούει τις αποτρεπτικές προς τούτο απόψεις που ακούγονται αριστερά και δεξιά.

    ΥΣ :Πήγα σε μία εταιρεία ταχυδρομική και δεν εκδίδουν απόδειξη. Απόδειξη είπα; Η απόδειξη της παραλαβής αποτελεί την απόδειξη μου είπαν.
    Ισχύει αυτό; Όποιος ξέρει ας μου απαντήσει

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:43 | Παππά

    Θα πρέπει να εξαιρείται η φορολόγηση των ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα και αυτώ που δεν έχουν χαρακτηρησθεί διατηρητέα αλλά έχουν ηλικία άνω των 100 ετών.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:10 | Αννη Αγγελοπούλου

    Κατά τη γνώμη μου ο ΕΤΑΚ είναι πολύ άδικος φόρος και δικαίως θα καταργηθεί.
    Στην επιβολή του ΦΜΑΠ πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
    1. Οι ιδιοκτήτες που έχουν κληρονομήσει ένα σπίτι στο οποίο διαμένουν και για το οποίο έχουν πληρώσει φόρο κληρονομιάς και πληρώνουν κάθε χρόνο φόρο ιδιοκατοίκησης: Εάν με τα χρόνια που πέρασαν η αντικειμενική αξία του σπιτιού ανέβηκε υπερβολικά ενώ τα πραγματικά εισοδήματα του κληρονόμου ΔΕΝ ανταποκρίνονται στην αξία του σπιτιού, δεν είναι άδικο να φορολογείται ο κληρονόμος με ΦΜΑΠ, όταν το σπίτι δεν είναι πηγή εισοδήματος;
    Ελπίζω να μην μπει άδικος φόρος που θα υποχρεώνει ουσιαστικά τον ιδιοκτήτη να πουλήσει το πατρικό του σπίτι γιατί δεν θα μπορεί να το συντηρήσει…

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 14:47 | καμάρης γεώργιος

    ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ(ΑΓΟΡΑ-ΠΩΛΗΣΗ-ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ-ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ-ΕΝΟΙΚΙΑ-ΦΠΑ-ΤΑΠ-ΕΤΑΚ-ΦΜΑΠ)ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΤΑΚ Η Ο ΦΜΑΠ ΝΑ ΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΩΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΟΥΝ ΠΟΥ ΕΝΩ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΣΟΔΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΔΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΑΠ ΥΠΕΡ ΔΗΜΩΝ ΔΙΟΤΙ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΣΙΜΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ (ΑΠΟΘΗΚΕΣ-ΓΚΑΡΑΖ-ΜΗΧΑΝΟΣΤΑΣΙΑ ΚΛΠ )ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 150 ΤΜ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 150 ΤΜ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΤΑΠ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ.ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟ ΤΑΠ ΣΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 20 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ.Ο ΦΜΑΠ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 400000 ΕΥΡΩ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΑ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:34 | ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΟΣΩΝ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ.
    ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑ ΦΟΡΟ, ΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ. ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ, ΑΝ ΤΟ ΕΧΩ ΚΛΕΙΣΤΟ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΩ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΙ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΛΟΓΩ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΟΣ ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 12:07 | Κώστας

    Κύριοι,

    Μελετώντας τις απόψεις των συμπολιτών μας, σχετικά με τον ΦΜΑΠ [και έχοντας στην αρχή περίπου της διαβούλευσης καταθέσει και εγώ τις προτάσεις μου] θέτω έναν ακόμη προβληματισμό:

    Αρκετοί διαθέτουν εντός σχεδίου οικόπεδα, στα οποία έχουν μεν ανεγείρει οικοδομή, πλήν όμως δεν έχουν εξαντλήσει ολόκληρο τον συντελεστή δόμησης.

    Ο υπολειπόμενος αυτός Σ.Δόμησης προσμετράται [και δικαίως] στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.

    Αφού όλοι έχουμε αρχίσει να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, ίσως η Πολιτεία θεωρήσει οτι πρέπει να δοθεί [έμμεσα] ένα μικρό κίνητρο μη υλοποίησης αυτού του Σ.Δ, ώστε να μήν επιβαρυνθεί το περιβάλλον με νέες κατασκευές ή επέκταση των ήδη υφιστάμενων, ιδιαίτερα στον κύριο αστικό ιστό της Αττικής.

    Θα μπορούσε λοιπόν ο νέος ΦΜΑΠ να υπολογίζει την φορολογητέα αξία με 0,1% [όπως επί ΕΤΑΚ] για όσα οικόπεδα έχουν υπόλοιπο Σ.Δ. [και μόνο για την συγκεκριμένη αντικειμνεική αξία], ενώ για τα υφιστάμενα -εντός του οικοπέδου- κτίσματα, να υπολογίζεται η κλιμάκωση του ΦΜΑΠ, έτσι όπως τελικά θα νομοθετηθεί.

    Τέλος, άς επαναλάβω κάτι που είναι [τουλάχιστον για εμένα και για πολλούς συμπολίτες μας] αυτονόητο: Συνδέστε το τελικώς προκύπτον ποσό του ΦΜΑΠ με το φορολογητέο εισόδημα του υπόχρεου. Μιά καλή πρόταση, ήδη διατυπώθηκε απο την ΠΟΜΙΔΑ: ο ΦΜΑΠ νη μην υπερβαίνει τον αντίστοιχο ετήσιο φόρο εισοδήματος που πλήρωσε ο υπόχρεος.

    Αλλιώς, θα κάνετε ένα μεγάλο δώρο στην πραγματική μεγαλοαστική τάξη της χώρας [δηλ. στους επιχειρηματίες, που διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα]: Θα πουληθούν ακίνητα για ένα κομμάτι ψωμί. Και ποιοί θα τα αγοράσουν; Μα φυσικά οι πραγματικά έχοντες, δηλαδή αυτοί ακριβώς που παράγουν και διαθέτουν χρήμα [μερικές φορές, αδιευκρίνιστου «χρώματος»].

    Υποψιάζομαι οτι ήδη ίσως τους προσφέρετε ένα μεγάλο δώρο: Μάλλον δεν θα επαναλάβετε την ρύθμιση του υπο κατάργηση ΕΤΑΚ, σύμφωνα με την οποία υπήγοντο στο ΕΤΑΚ και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων [με αποτέλεσμα το ΕΤΑΚ να εισφέρει το 60-70% των εσόδων ακριβώς απο τα ακίνητα των επιχειρήσεων !!!].

    Εστω !!! Τουλάχιστον άς μην τους προσφέρετε [έστω έμμεσα] και τα ακίνητα όσων συμπολιτών μας δεν μπορέσουν να κρατήσουν τα ακίνητά τους.

    Ευχαριστώ

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:21 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

    Πρέπει να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία αφού προηγουμένως αντιμετωπισθεί ,στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό το πρόβλημα της απογραφής και καταγραφής αυτής

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:26 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

    Ναι στην επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και την απόσυρση κατάργηση του τέλους ακίνητης περιουσίας.
    Ένα μέτρο για την φορολογική αντιμετώπιση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα ήταν η καθιέρωση Βιβλίου Εσόδων Εξόδων ( λογιστικός προσδιορισμός ) για όσους ιδιώτες εκμεταλλεύονται μεγάλο αριθμό ακινήτων σε συνδυασμό με την έκπτωση από το εισόδημα 100% με εισοδηματικά κριτήρια των δαπανών για ενοίκιο κατοικίας.

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 11:08 | Δήμητρα

    Μιλάμε για φορολογήσεις και τέλη και πράσινα κριτήρια και μεγάλες ακίνητες περιουσίες και ψάχνουμε τάχα στα τυφλά να βρούμε τους έχοντες, τους αρπάξαντες και τους διαφεύγοντες……τα πράγματα είναι απλά…..1) μια βόλτα στα λιμάνια να δείτε τα 10μετρα και 20μετρα κότερα….εύκολα βρίσκετε ποιοί τα έχουν 2) μια βόλτα στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων με τα ακριβά αυτοκίνητα ….εύκολα βρίσκετε ποιοί τα αγόρασαν, 3) μια λίστα με τους καταπατητές των ακτών μας που στο ονομα του 3766/09 πληρώνουν και χτίζουν εκατοντάδες και χιλιάδες, κατά παράβαση, στρέμματα …(άρα έχουν για να χτίζουν τόσα)…εύκολα τις παίρνετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες

    Αφήστε ήσυχους όσους έχουν οικογένειες και παιδιά και μέχρι να γεράσουν θα ξοφλάνε στις τράπεζες 1-2 σπιτάκια για να αφήσουν στα 3-4-5 παιδιά τους….

    και ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ….ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε….ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΤΕ τους υπαλλήλους στις εφορίες…..!!!!! Δε γίνεται να κάνει κάθε υπάλληλος και κάθε διευθυντής εφορίας ό,τι θέλει με τους νόμους!!!!

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 10:42 | μαργαριτα κουλεντιανου

    Γιατί δεν ακούγεται τίποτε για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας; Η μεγάλη ακίνητη περιουσία πρέπει να φορολογείται σε όποιον και αν ανήκει, όπως και το εισόδημα που προκύπτει από την εκμετάλλευσή της. Η ίδια η Εκκλησία δεν έχει καμιά αντίρρηση γι΄ αυτό. Θυμόμαστε ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είπε (το προφανές) ότι τη στιγμή που βρισκόμαστε σ΄ αυτή τη δύσκολη θέση όλοι θα βοηθήσουμε. Τι έσοδα θα προέκυπταν απ΄ αυτή τη φορολόγηση;

  • 7 Ιανουαρίου 2010, 09:48 | Αναγνώστου Τάσος

    Έχω την εξής απορία: Αν κάποιος έχει ακίνητη περιουσία 200 χιλ. πάνω από αφορολόγητο (αν αυτό θα είναι 400.000 Ε) θα φορολογηθεί για το ποσό της υπέρβασης ή για 600.000 Ευρώ; Γιατί από κάποια παραδείγματα από τηλεόραση & εφημερίδες δεν το διευκρίνιζε ακριβώς… Επιφυλάσσομαι να υποστηρίξω το νέο μέτρο. είμαι όμως αντίθετος στη τιμωρία του πολίτη που έχει μια κύρια κατοικία, ένα εξοχικό κι ένα διαμέρισμα που νοικιάζει & το πήρε για να βοηθήσει τα παιδιά του. Μια ζωή σε αυτή τη χώρα όπως λένε κι οι παλιοί πολύ σοφά «Το γαϊδούρι φταίει, το σαμάρι βαράνε»…

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:58 | ΚΟΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Δεν μπόρεσα να καταλάβω την κατάργηση του ΕΤΑΚ. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί φορολογικά μεσω ΕΤΑΚ με συντελεστές. Μήπως πρέπει να σταματήσετε τις ιδεοληψίες και να κρατήσετε οποιοδήποτε καλό εργαλείο ανεξάρτητα από το ποιός το εφηύρε;
    Επίσης δεν μπορεσα ποτέ να καταλάβω το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας.Για κάποιον που δεν έχει καμμία κατοικία, σαν εμένα και πληρώνει νοίκι τι πρέπει να γίνει άραγε; Εξάλλου υπάρχουν πρώτες κατοικίες αξίας 50000 ευρώ και άλλες με 500000 ευρώ. Κι άν εχω 5 σπίτια και τα γράψω σε 5 άτομα αυτομάτως βαφτίζονται πρώτες κατοικίες και πάει περίπατο ο ΦΜΑΠ. Θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο με τα τέλη κυκλοφορίας και τα κυβικά. Άρα ΕΤΑΚ, συντελεστής φορολόγησης ανα τετραγωνικό μέτρο επί συντελεστή που περιλαμβάνει περιοχή της κατοικίας και αντικειμενική αξία. Έτσι και εξαιρέσεις δεν γίνονται και ο φουκαράς με ένα σπιτάκι σε υποβαθμισμένη περιοχή πληρώνει μικρό φόρο και αυτός που δεν έχει κανένα σπίτι αισθάνεται ένα δίκαιο κράτος.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:50 | Ελενη Θωμα

    Πιστευω οτι πρεπει να φορολογειται η μεγαλη ακινητη περιουσια αλλα οχι ομως να θεωρεισαι πλουσιος με 400.000€ αντικειμενικη αξια περιουσιας.Ενα σπιτι να χεις στο ονομα σου και μετα να ρθει και μια κληρονομια απο τους γονεις ή καποιον αλλο,οχι απλως εφτασες τα δεδομενα αυτα αλλα και τα ξεπερνας.Με αυτο τον τροπο ανανγκαζεσαι να ξεπουλησεις την πατρικη περιουσια και να μην μπορεσεις να την κληροδοτησεις στα παιδια σου.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 18:25 | Γιάννης Χαλκιάς

    Καταρχάς να ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να πώ ότι συζητάμε για δύο φόρους την στιγμή που δέν γνωρίζουμε την σύνθεση και δομή του νέου ΦΜΑΠ.
    Στην ουσία δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ πέραν της προοδευτικής κλιμάκωσης. Και οι δύο φόροι είναι επαχθείς και άδικοι στον σχεδιασμό και στην λογική που τους διέπει, δυνάμενοι να καταλήξουν στο όποιο αυθαίρετο φορολογικό βάρος, βασιζόμενοι σε “αντικειμενικές” αξίες οι οποίες καθορίζουν την φοροδοτική ικανότητα του κατέχοντος “μεγάλη” ακίνητη περιουσία χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα αντίδρασης και χωρίς την ύπαρξη ασφαλιστικών δικλίδων για τον επαχθώς φορολογούμενο με μύριους φόρους και τέλη κάτοχο ακινήτων.
    Αν μεταξύ δύο κακών “το μή χείρον βέλτιστον” και μη έχοντας στοιχεία για τον νέο ΦΜΑΠ πέραν αυτών που ίσχυαν μέχρι την κατάργησή του, το ΕΤΑΚ παρά τα προβλήματά του και τους υψηλούς, σε πολλές περιπτώσεις, συντελεστές παίρνει την ψήφο ως “το μη χείρον κακό”.

    Ας ορίσουμε καταρχάς κάποια πράγματα.

    Α) Με βάση την λογική του ότι θα φορολογηθούν οι «έχοντες και
    κατέχοντες” οι ομάδες-υποσύνολα τής “φορολογικής βάσης” είναι
    τέσσερεις :
    1) Οι έχοντες και μη κατέχοντες.
    Στην ομάδα αυτήν ανήκουν όσοι έχουν (χρήματα) αλλά δεν
    κατέχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.
    Είναι η ομάδα του “έξυπνου” και ευκόλως μετακινούμενου
    χρήματος, και ως εκ τούτου αφανούς στήν φορολόγιση κατοχής.
    Αν πληρώσουν φόρους δεν θα είναι φόροι κατοχής και θα είναι
    επειδή επιθυμούν ή αποδέχονται να συνεισφέρουν
    2) Οι έχοντες και κατέχοντες.
    Μία ομάδα σημαντικά μεγαλύτερη της πρώτης οι οποίοι
    αποφάσισαν να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία σε μία χώρα όπως
    η Ελλάδα γιατί έτσι τους αρέσει, γιατί έτσι έμαθαν ή γιατί
    έτσι τα βρήκαν.
    Δεν μπορούν να πιεστούν ιδιαίτερα φορολογικά γιατί οι
    περισσότεροι μπορούν σχετικά εύκολα να μεταπηδήσουν στην
    πρώτη ομάδα.
    3) Οι μη έχοντες και κατέχοντες.
    Η συντριπτικά μεγαλύτερη ομάδα από τις τέσσερεις την οποία
    αποτελούν όσοι αποφάσισαν με στερήσεις και προβλήματα να
    κάνουν πραγματικότητα τα υλικά τους όνειρα. Μέλη αυτής της
    ομάδας είναι και όσοι απέκτησαν τα περιουσιακά τους
    στοιχεία και από κληρονομιές – παροχές – δωρεές, οι
    συνταξιούχοι που τα απέκτησαν την περίοδο που εργαζόντουσαν,
    οι εργαζόμενοι που τα απέκτησαν σε καλλίτερες ημέρες, καθώς
    και πολλές ακόμα κατηγορίες που κατέχουν ακίνητα (ή άλλα
    περιουσιακά στοιχεία) χωρίς να έχουν σήμερα εισοδήματα ικανά
    να δημιουργήσουν αντίστοιχα νέα περιουσιακά στοιχεία.
    Μπορούν να πιεστούν μέχρι του μέγιστου φοροδοτικού τους
    σημείου, (το οποίο δεν είναι το άπειρο).
    Πιεζόμενοι πέραν αυτού του σημείου αυτοί θα μεταφερθούν στήν
    τέταρτη ομάδα, τα δε περιουσιακά τους στοιχεία στην δεύτερη.
    Οι κακώς σχεδιασμένες φορολογικές επιβαρύνσεις οδηγούν
    λοιπόν στην αναδιανομή όχι του εισοδήματος αλλά των
    περιουσιών. (Ελπίζω ότι δεν είναι αυτό το ζητούμενο!!)
    4) Οι μη έχοντες και μη κατέχοντες.
    Μία επίσης αρκετά μεγάλη ομάδα, μικρότερη (αυτήν την στιγμή)
    από την τρίτη, για τα μέλη της οποίας ισχύει το “ουκ αν
    λάβεις παρά του μη έχοντος”

    Β) Το πόσο “μεγάλη” είναι η περιουσία κάθε ενός και πόσο μπορεί να
    φορολογηθεί και με ποία λογική δεν μπορεί να είναι το μαθηματικό
    αποτέλεσμα της εξίσωσης που ξεκινάει από την ερώτηση “πόσα μας
    λείπουν”.
    Η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας (ας αφήσουμε κατά μέρος το
    “μεγάλης”) και όλων των φόρων κατοχής περιουσιακών στοιχείων
    έρχεται σαν απάντηση στο ερώτημα :

    “Εφόσον το κράτος χρειάζεται να συγκεντρώσει επιπλέον ποσόν Χ είναι
    δικαιότερο να το ζητήσει από κάποιον που δεν έχει περιουσιακά
    στοιχεία ή από κάποιον που έχει?”

    Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο αρχικά φαίνεται.
    – Καταρχάς δεν τίθεται θέμα δικαιοσύνης. Η ερώτηση είναι ποιο από τα
    δύο άδικα είναι μικρότερο και γενικότερα κοινωνικά περισσότερο
    αποδεκτό.
    – Δεύτερον το κράτος διαχειριστής των χρημάτων μας πρέπει να έχει
    αποδείξει ιστορικά την δυνατότητα του για χρηστή διαχείριση των
    δημόσιων κονδυλίων για να νομιμοποιείτε να απαιτήσει περαιτέρω
    ενίσχυση.
    – Τρίτον όσο γάλα και να αρμέξεις από την αγελάδα αν η καρδάρα είναι
    τρύπια ποτέ δεν θα γεμίσει. (στο τέλος θα ψοφήσει η αγελάδα)
    – Τέταρτον ο φόρος θα πρέπει να είναι για όλους όσους έχουν
    οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία η οποία δεν δεσμεύεται από
    οποιαδήποτε διοικητική απόφαση τύπου – διατηρητέου – υπό ένταξη
    σε σχέδιο πόλεως – απαγόρευσης εκμετάλλευσης, χρήσης,
    υποθηκευμένα κλπ και διαθέτουν εισόδημα για να καταβάλουν τον φόρο.
    – Πέμπτον πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες που θα είναι
    αποτρεπτικές για το άνοιγμα της όρεξης του αδηφάγου κράτους και
    των δημοσίων και δημοτικών αρχών.
    – Έκτον πρέπει ο φόρος να έχει μία λογική αντιστοιχία με τα
    εισοδήματα του φορολογούμενου.

    Αρκετά με την θεωρία. Προτάσεις.

    1) Αφορολόγητο μηδέν.
    2) Οι πρώτες 100.000 με 0,01%
    +200.000 με 0,03% (σύνολο 300.000)
    +300.000 με 0,06% (σύνολο 600.000)
    +400.000 με 0,08% (σύνολο 1.000.000)
    +500.000 με 0,10% (σύνολο 1.500.000)
    +500.000 με 0,12% (σύνολο 2.000.000)
    +1.000.000 με 0,13% (σύνολο 3.000.000)
    Υπερβάλλον με 0,15%
    3) Ενιαία κλίμακα φόρου για όλους νομικά και φυσικά πρόσωπα.
    4) Ο συνολικός φόρος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του δηλωθέντος
    εισοδήματος μετά την αφαίρεση υποχρεωτικών εισφορών κλπ και πριν
    την αφαίρεση ΟΛΩΝ των αποδείξεων δαπανών και δωρεών.
    5) Το σύνολο όλων των υπολοίπων τελών, φόρων, επιβαρύνσεων σε ετήσια
    βάση επί των ακινήτων από οποιονδήποτε κρατικό, δημόσιο ή
    δημοτικό φορέα δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 0,3% της
    “αντικειμενικής” αξίας του ακινήτου.
    Το άθροισμα όλων (μέ ΦΑΠ) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,45% της
    αξίας του ακινήτου και το 5% του εισοδήματος όπως ορίστηκαν
    παραπάνω.
    6) Οι “αντικειμενικές” αξίες που χρησιμοποιεί οποιαδήποτε κρατική,
    δημόσια ή δημοτική αρχή προκειμένου να καταλογίσει οποιονδήποτε
    φόρο ή τέλος επί κάποιου ακινήτου να αποτελεί δεσμευτική προσφορά
    απόκτησης του ακινήτου από τον φορέα που την χρησιμοποιεί, με
    υποχρέωση υπογραφής άμεσα πράξης μεταβίβασης και εξόφλησης του
    ακινήτου με απλή δήλωση αποδοχής της “προσφερόμενης” τιμής από
    τον φορολογούμενο.
    7) Αναπροσαρμογή των ορίων της κλίμακας με κάθε αναπροσαρμογή των
    “αντικειμενικών” τιμών.
    8) Εξαίρεση από τον φόρο όσων ακινήτων δεσμεύονται από οποιαδήποτε
    διοικητική απόφαση του τύπου –διατηρητέου – υπό ένταξη σε σχέδιο
    πόλεως –απαγόρευσης εκμετάλλευσης, χρήσης, υποθηκευμένα κλπ.
    9) Η σύνδεση του φόρου κατοχής με το ύψος του εισοδήματος ορίζει και
    το μέτρο φορολόγησης ναών, κοινωφελών ιδρυμάτων κλπ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 18:12 | Γιώργος Ναρσής

    Ο φόρος στην ακίνητη περιουσία είναι μία πολύπλοκη και ατελής συλλογιστικά υπόθεση.Φορολογείται η κυριότητα επί πράγματος υπό το αμφίβολο κριτήριο ότι αυτό (το πράγμα) είναι ακίνητο -δηλαδή δεν μπορεί να μετακινηθεί άρα να αποκρυβεί. Έτσι μόνο γίνεται κατανοητό γιατί ο φόρος επιβάλλεται στο ακίνητο και όχι στο, ενδεχόμενης πολλαπλάσιας αξίας, κινητό (πίνακας, κόσμημα κλπ.

    Επιπλέον, ο φόρος στην ακίνητη περιουσία δεν λαμβάνει υπόψη του την πραγματική περιουσία του φορολογουμένου αλλά μόνο την αξία του ακινήτου. Έτσι,πληρώνει φόρο εκείνος που βαρύνεται με στεγαστικό δάνειο και ο οποίος δεν έχει περιουσία αφού στο ενεργητικό μεν λογίζεται η αξία του ακινήτου στο παθητικό όμως δεν λογίζεται το οφειλόμενο δάνειο.

    Περαιτέρω η επιβολή φόρων στα ακίνητα ενθαρρύνει στην πολεοδομική αυθαιρεσία αφού ο ενδιαφερόμενος έχει επιπλέον κίνητρο να αποκρύψει εμβαδόν και όγκο αφού έτσι συν τοις άλλοις δεν θα φορολογηθεί και με τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

    Το ΕΤΑΚ είναι μία απλοϊκή και επιπόλαια σύλληψη, απολύτως άδικη.

    Η λύση είναι η αλλαγή της προσέγγισης με την εισαγωγή της δύσκολης έννοιας του φόρου περιουσίας, στην οποία θα συνυπολογίζονται όλα τα αποκτήματα του προσώπου, σε συνδυασμό με τα εισοδήματα του.Αυτό οδηγεί
    στην θέσπιση φορολογικών προφίλ που αντιστοιχούν σε φορολογικά επίπεδα.

    Η ιδιοκτησία ακινήτου είναι λοιπόν μία παράμετρος με ένα βάρος σε μία
    πολυπαραγοντική εξίσωση που οδηγεί στον οφειλόμενο ενιαίο φόρο με τον οποίο τελικά θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 18:05 | ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ

    Ο Φ.Μ.Α.Π. στο περελθόν απέτυχε γιά δυο λόγους.
    1 Γιατί ποτέ η πολιτεία δεν τον πήρε στα σοβαρά και δεν τον υποστήριξε στην εφαρμογή του , αφου ποτέ δεν δόθηκαν οδηγίες στους εφόρους γιά τον εντοπισμό των εχόντων μεγάλες περιουσίες. ΚΑΙ
    2 Ο Νόμος από την αρχή ήτανε ασαφής – χαλαρός και αφέθηκε κυριολεκτικά στην φιλοπατρία των πλουσίων.

    ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ Ενα διαμέρισμα σε μεγάλη πόλη και ένα πατρικό σπίτι στην επαρχία , δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Αρα γιά λόγους δικαιοσύνης πρέπει να θεσπιστεί ως αφορολόγητο όριο οι 400.000 ευρώ , γιά να μην υπάρξουν ακρότητες και αδικίες.

    ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ Ασφαλώς και πρέπει να προβλεφθούν. Οπως Π.Χ.
    1 . Ολα τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα , των ΝΠΔΔ – (όχι των ΝΠΙΔ.) – των ιερών ναών – οι μονές του ΑΓ. Ορους , που βρίσκονται εντός αυτού –
    2. Τα κληροδοτήματα και παρόμοιες περιπτώσεις.
    Καμμία εξαίρεση εάν τα παραπάνω τα εκμεταλλεύονται τρίτοι , η προσοχή , εάν αυτά χρησιμοποιούνται γιά άλλους σκοπούς εμπορικού χαρακτήρα .
    ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Ο συντελεστής φορολογίας γιά τις παραπάνω περιπτώσεις προτείνω να είναι μειωμένος κατά 50%
    ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Για τα ακίνητα των επιχειρήσεων 0Ε – ΑΕ- Ε.Ε -ΕΠΕ -ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – Καμμια εξαίρεση ή ευνοική ρύθμιση δεν πρέπει να τους δοθεί γιατί τότε όλοι θα μεταβιβάζουν τα ακίνητα της οικογένειας στις επιχειρήσεις , ενώ οι φουκαράδες θα πληρώνουν.

    ΚΛΙΜΑΚΑ Επειδή ο ΦΜΑΠ θα καταβάλεται κάθε χρόνο , αυτό το γεγονός θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την διαμόρφωση της κλίμακας.
    Ωστε. Μέχρι 400.000 αφορολόγητο
    από 400.001 μέχρι 1.000.000 συντ. 0,1 %
    από 1.000.001 » 1.500.000 » 0,12 %
    από 1.500.001 3.000.000 » 0,13 %
    από 3.000.001 » 5.000.000 » 0,14 %
    από 5.000.001 και άνω » 0,15 %

    ΠΡΟΤΑΣΗ Για ακίνητα που οι κληρονόμοι τα έχουν εγκαταλείψει , ή και οι ιδιοκτήτες αδιαφορούν λογω οικονομικής αδυναμίας και δεν τα εκμετελεύονται και έχουν ερειπωθεί , θα πρέπει να γίνει ότι και στις ΗΠΑ. Δηλαδή οι φόροι να βεβαιώνονται κανονικά σε βάρος των τίτλων του ακινήτου και όποτε αυτό ήθελε να μεταβιβασθεί να εισπράτονται κανονικά οι φόροι. (από ακίνητο του παππού μου στις ΗΠΑ όταν πουλήθηκε όχι μόνο δεν πήραμε τίποτα αλλά πληρώσαμε και τα έξοδα της κληρονομιάς και τους δικηγόρους ) .

    Το έντυπο Ε9 σήμερα διευκολύνει τον ΦΜΑΠ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 17:51 | BK

    Επιτέλους, ποιός κοροϊδεύει ποιόν;

    Για πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα μιλάνε οι οικονομικοί ινστρούχτορες και διατυμπανίζουν κάποια ΜΜΕ; Που είναι «πρώτα ο Πολίτης»;

    Θα μπουν, λένε ταμειακές μηχανές σε όλους, όλοι θα πληρώνουν ΦΠΑ, γι αυτό οι πολίτες πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις, ώστε να μη φοροδιαφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και να πληρώνουν ΦΠΑ όσοι πριν δεν πλήρωναν ως τώρα.

    Μα τον ΦΠΑ τον πληρώνει ο καταναλωτής, ο επαγγελματίας απλά τον εισπράττει και τον αποδίδει στο κράτος.

    Και αν δεν είναι αυτό αύξηση του κόστους ζωής, αν δεν είναι φορομπηχτική πολιτική, τι είναι; Κατά τα άλλα «Πρώτα ο πολίτης»! Ξεζουμίστε τον, αμέσως ή εμμέσως!

    Μπαίνουν έμμεσοι φόροι σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, ποιός τους πληρώνει; Μα ποιός άλλος, ο καταναλωτής. Αν δεν είναι φορομπηχτική πολιτική, τι είναι;

    Θα αυξηθούν λέει οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων 30-100%. Αλλά, …….μη φοβηθείτε. Θα υπάρχουν υψηλά αφορολόγητα όρια για την ακίνητη περιουσία.

    Κουβέντα όμως για τα αυξημένα δικαιώματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων, διαφόρων Ταμείων κ.λ.π. που θα αυξηθούν ανάλογα. Και μάλιστα με ΦΠΑ. Και αν δεν είναι φορομπηχτική πολιτική, τι είναι;

    Τι να πρωτοπιάσουμε και τι να αφήσουμε;

    Ούτε όταν πρωτοδημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος δεν μπήκαν τέτοιοι φόροι!

    Γι αυτό, ξύπνα Συνέλληνα!

    Και μην ακούς τα περί ανατροπών, αλλαγών και άλλων μεγάλων προθέσεων. Αυτές καλές είναι σαν λόγια, αλλά το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να δώσουν καινούργιες ευκαιρίες σε κάποιους «για κονόμα». Νέα σχέδια, νέα έντυπα, νέες…..επαφές… Και φτου κι απ την αρχή! Αν τα πράγματα έμεναν στατικά βελτιούμενα, που θα εύρισκαν ευκαιρίες, όσοι ψάχνουν γι αυτές; Γι αυτό γίνονται και οι κατάλληλες εισηγήσεις!

    Γι αυτό, ξύπνα Συνέλληνα!

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 16:43 | Χρυσόγελος Μ

    κ. Υπουργέ,
    Θέλω να μου λύσετε μία απορία μου, πριν προχωρήσω σε προτάσεις για το ΦΜΑΠ που μας καλείτε να συμμετάσχουμε…

    Όταν κάποιος αγοράζει ένα πίνακα μεγάλης αξίας και τον βάζει στο σαλόνι του, ή κοσμήματα ή…, μετά φορολογείται;

    Γιατί όχι;

    Αντιθέτως κάποιος που αγοράζει ένα ακίνητο για να κατοικήσει, για να το δώσει αργότερα στα παιδιά του…, γιατί πρέπει να φορολογείται κάθε χρόνο;;;

    Δεν φτάνει ο φόρος της αγοράς; Αργότερα της μεταβίβασης; Το ΤΑΠ;
    Ο φόρος Ιδιοκατοίκησης κλπ φόροι… που εφαρμόζονται στην κατοικία;…

    Όταν μου απαντήσετε, πολύ ευχαρίστως, να συμμετάσχω και εγώ στη λεγόμενη διαβούλευση και να καταθέσω τις προτάσεις μου… βεβαίως και μέχρι τώρα δεν μας έχετε πείσει ότι αυτά τα λαμβάνετε υπόψη σας.

    Θα μου απαντήσετε;

    Χρυόγελος Μ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 15:05 | Κατράντζος, Βλάσης

    Ο ΕΤΑΚ είναι πιο δίκαιος από το ΦΜΑΠ.
    Όλοι οι πολίτες από διάφορες πηγές έχουν πλεονάζοντα εισοδήματα και τα επενδύουν σε ακίνητα.
    Όλοι έχουν καταβάλει τον αντίστοιχο φόρο εισοδήματος ανάλογα με τα ποσά.
    Όλοι έχουν καταβάλει τους αντίστοιχους φόρους κατά την αγορά.
    Γιατί αυτός που επένδυσε 1.000.000 Ευρώ σε ακίνητα πρέπει να φορολογηθεί παραπάνω από αυτόν που επένδυσε σε 200.000 Εύρο;

    Η φορολόγηση ακινήτων που δεν προσφέρουν τίποτα σαν εισόδημα θα έπρεπε να είναι επί της εκάστοτε αύξησης της αντικειμενικής τους αξίας και όχι ασχέτως εισοδήματος. Το εισόδημα έχει ήδη φορολογηθεί.

    Οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να είναι όσο είναι οι πραγματικές για να αποφεύγονται οι «μαύρες» πληρωμές. Βέβαια θα είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις την πραγματική αξία. Άλλες χώρες τι κάνουν;

    Τέλος οι αμοιβές Συμβολαιογράφων και δικηγορών θα πρέπει να είναι ίδιες για ένα ακίνητο 100.000 € και 1.000.000 €. Όταν αυξάνεται η αντικειμενική αξία κατά 50%, οι συμβολαιογράφοι και κλπ παίρνουν 50% μεγαλύτερη αμοιβή ενώ ο χρόνος της πνευματικής και γραφικής εργασίας παραμένει ίδιος

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 14:35 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΩΚΑΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΜΟΝΟΝ Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Π.Χ. ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΟΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΩ. ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ. ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΣΚΑΦΗ, ΕΠΙΠΛΑ, ΤΙΜΑΛΦΗ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΟΧΕΣ, ΚΤΛ. ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΦΑΙΡΕΣΕΩΣ ΕΝΟΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΠΟΣΟΥ.
    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΗ ΑΛΛΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΦΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΟΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΓΟΡΟΠΩΛΗΣΙΑ ΒΑΣΕΙ ΚΛΙΜΑΚΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΟΥΤΩΣ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙ Η ΚΑΤΕΧΕΙ ΕΠΙ ΠΟΛΛΑ ΕΤΗ.
    Η ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΜΕ 35% (ΑΝΩΤΑΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ) ΚΑΙ ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΗΛΩΘΕΙ Η ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΚΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΕΙ ΑΚΙΝΗΤΟ Π.Χ. ΕΚ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.
    ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠ’ ΕΞΩ 3 ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ 5’000’000 ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΟΡΟ, ΕΝΩ Ο ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Η Ο ΝΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΜΑΠ.
    ΕΛΕΟΣ!!! ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΕΙ.
    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΣ ΔΙΟΤΙ ΤΙΜΩΡΕΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ. ΑΥΤΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΔΙΟΤΙ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΨΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΛΛΑ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ!!!

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΩΚΑΣ

    Casa Valgioma
    6614 Brissago
    Svizzera

    Tel. +41 79 8145272

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:25 | Αθανάσιος Νικολαίδης

    Το εισόδημα των ακινήτων ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ήδη με την ΚΛΙΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 1,5% για συμπληρωματικό φόρο και για τα ενοίκια γραφείων, καταστημάτων κτλ 3,6% χαρτόσημο. Είναι ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ. Ποιος λοιπόν ο λόγος ύπαρξης ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ (είναι άλλωστε ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ η φορολόγηση πέραν του εισοδήματος);
    Στα πρωινά της ΝΕΤ ακούστηκε η αντιεπιστημονική άποψη ότι τα ακίνητα είναι «αντιπαραγωγική επένδυση». ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, αλλά και εκείνων που γνωρίζω προσωπικά (ΑΣΟΕΕ, Harvard), η δημιουργία ακινήτων θεωρείται μία από τις ΠΙΟ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ διότι ακίνητα είναι ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΓΑΘΩΝ, ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ή ΟΧΙ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ.
    Μήπως θα έπρεπε να μην κτίζονται κτήρια στην Ελλάδα, να γυρίσουμε στις ΣΠΗΛΙΕΣ και να έχουμε στο ύπαιθρο τις επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία; Τα ακίνητα γίνονται κατά κανόνα από εργαζόμενους ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ και πληρωμή μακροχρόνιων ΔΑΝΕΙΩΝ. Μήπως ο ΦΜΑΠ και ο ΕΤΑΚ είναι η ΤΙΜΩΡΙΑ τους, διότι δεν σπαταλούν σε πολυτελή διαβίωση, διασκεδάσεις, πανάκριβα κότερα και αυτοκίνητα, πολυτελείς ενδυμασίες;
    ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΣΟΥΜΕ όσους λένε ότι «Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ»;
    Γιατί μόνο η κατοχή ακινήτου φορολογείται και ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, Π.Χ: ΟΜΟΛΟΓΑ, ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ, ΣΚΑΦΗ, ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ, ΜΕΤΟΧΕΣ, ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ (ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΡΘΑ Ο ΤΟΚΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ);

    Επειδή όμως φαίνεται ότι στην παρούσα φάση θα επιβληθεί ΦΜΑΠ, προτείνω τις εξής ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ:

    Α. ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ, διότι, ακόμα και όταν μειώνονται οι στεγαστικές ανάγκες (π.χ.: απώλεια συζύγου, ενηλικίωση τέκνων κλπ), δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψει κανείς το σπίτι που έζησε μια ζωή.

    Β. Των ακινήτων που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

    Γ. Φορολόγησης του τυχόν ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ.

    Δ. ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ και ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ που δεν αποδίδουν.

    Ε. Των ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΩΝ η απόδοση των οποίων φορολογείται ως ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

    ΣΤ. ΝΑΟΙ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΛΠ ΦΜΑΠ. Φορολόγηση ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ τους (αν έχουν).

    .

    ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ να θεωρείται άνω του 1.000.000 Ευρώ, ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΕΝΟΥ αυτού του ορίου με τον πραγματικό πληθωρισμό.
    Το τέλος να είναι το πολύ 0,5% ΣΤΑΘΕΡΟ, αφού υπάρχει ήδη έντονη κλιμάκωση, αφού υπάρχει έντονη κλιμάκωση στη φορολόγηση του εισοδήματος των ακινήτων.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:01 | ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ ΠΑΡΙΣ

    Μέχρι 6/1/10 λάβατε 706 σχόλια που το 100% τους είναι αντιρρήσεις για την νοοτροπία και την εκτέλεση του ΦΜΑΠ.
    Ερώτημα:
    Ποιο από τα 706 σχόλια των πολιτών ελήφθη υπόψιν;

    Πάρις Διαμαντούρος

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:58 | Λουκόπουλος Νίκος

    Όταν ένα διαμέρισμα 110-140 τ.μ. κοστίζει γύρω στις 350 – 400.000€, η ερώτηση «•Από ποια αξία και άνω θα πρέπει να αρχίζει η φορολόγηση της ΜΕΓΑΛΗΣ ακίνητης περιουσίας;’ ακούγεται λιγο αφελής. Τι εννοεί το κράτος με τον όρο «μεγάλη»; Όποιον έχει παραπάνω απο ένα σπίτι, δηλ. διαθέτει και ένα εξοχικό ή κάποιο οικόπεδο για τα παιδιά του ή μια ώρα ανάγκης; Αν μπούμε στον κόπο να απαντήσουμε όσοι σχολιάζουμε εδώ, φαντάζομαι ότι όποιος δεν έχει τίποτα θα πεί ότι 300.000€ είναι μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ όποιος έχει ένα σπίτι, ένα εξοχικό και ένα οικόπεδο το 1.000.000€ θα του φανεί λογικότερο όριο. Προσωπικά πιστεύω ότι ο όρος «ΜΕΓΑΛΗ» χρησιμοποιείται για να πεισθούν όλοι ότι αυτός ο φόρος είναι δίκαιος. Αλλιώς όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει ¨ΜΕΓΑΛΗ». Προσωπικά απαντώ στο ερώτημά σας προτείνοντας την μετονομασία του φόρου σε ΦΟΑΠ – ΠΠΚ, δηλαδή Φόρος Οποιασδήποτε Ακίνητης Περιουσίας – Πλην Πρώτης Κατοικίας.

    Κρίνω ότι το μέτρο θα πρέπει να εξαιρεί:

    α) Όλα τα ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα (και συνεπώς κέρδος) στον ιδιοκτήτη τους (οικόπεδα, ακαλλιέργητα χωράφια,ιδιοκατοικούμενα ή κλειστά διαμερίσματα και μαγαζιά, δωρεάν παραχωρήσεις κατοικίας κλπ)

    β) Όλα τα ακίνητα που αγοράστηκαν με δάνειο και των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποκτήσει την πλήρη κυριότητα διότι ακόμα τα εξοφλούν με δόσεις στις τράπεζες.

    γ) Όλους τους ιδιοκτήτες που έχουν εισόδημα δυσανάλογο με την ακίνητη περιουσία τους. Πχ. ιδιοκτήτης περιουσίας 600.000€ με εισόδημα 16.000€, σύζυγο και 2 παιδιά.

    δ) Ειδικές κατηγορίες όπως άνεργους, αναπήρους & άτομα ειδικών αναγκών που έτυχε να είναι κάτοχοι κάποιων ακινήτων.

    Κρίνω ακόμα ότι:

    α) Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος απόκτησης της ακίνητης περιουσίας. Δεν μπορεί αυτός που απέκτησε περιουσία από κληρονομιά και αυτός που επενδυτικά ασχολείται με την αγοραπωλησίες ακινήτων να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια κλίμακα.

    β) θα πρέπει όχι μόνο να αυξάνουμε τις αντικείμενικές αξίες με σκοπό την απομύζηση περισσοτέρων φόρων, αλλά κατα αναλογία να αυξάνουμε και τα αφορολόγητα όρια. Επίσης να ληφθεί υπόψη η κατάσταση της αγοράς ακινήτων (σας παραπέμπω στη σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος), διότι κατά τη γνώμη μου η φορολόγηση αυτή αποτελεί πλήγμα για την αγορά ακινήτων.

    γ) Να διορθωθούν οι συντελεστές εμπορικότητας και παλαιότητας των ακινήτων επι το δικαιότερο και να συνυπολογίζονται στο φόρο.

    Σε ότι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία προτείνω να φορολογηθεί με τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή και τα έσοδα να διατεθούν αποκλειστικά για την άσκηση κοινωνική πολιτικής (Ταμείο Φτώχειας κλπ). Ακόμα καλύτερα θα πρότεινα το κράτος, αντι της επιβολής φόρου, να αναλάβει την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με ταυτόχρονη ανάληψη και του κοινωνικού της έργου, αφήνοντας έτσι τους ιερωμένους να αφοσιωθούν ολοκληρωτικά στα πνευματικά και θεολογικά τους καθήκοντα, απαλλαγμένους από την διαχείριση του μαμωνά.

    Τελειώνοντας θα πρότεινα στο Υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει τους φόρους και τέλη που επιβάλλονται είτε άπαξ είτε ετησίως στην ακίνητη περιουσία συνολικά και σε βάθος χρόνου πχ δεκαπενταετίας ή εικοσαετίας και αφού αθροίσει τα ποσά να αναλογιστεί μήπως είναι δυσβάστακτοι και μήπως οδηγούν σε μια αναδιανομή πλούτου όπου οι μικροί ιδιοκτήτες πωλούν και (φυσικά) οι μεγάλοι αγοράζουν.

    Ευχαριστώ για το βήμα που μου προσφέρατε.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:02 | ΠΕΤΡΟΣ

    ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Ο ΦΠΑΠ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 1000000ΕΥΡΩ
    ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:06 | γιαννης

    ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΜΕ ΦΜΑΠ ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ( Π.Χ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΑ Η ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΣΤΟΥΝ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 10:11 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Να φορολογούνται με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τα ακίνητα που έχουν γίνει γονική παροχή και επικαρπία ψιλή κυριότης αθροιστικά σαν τα άλλα ακίνητα.Ετσι και σε αυτές τις περιπτώσεις να εισπραχθεί ο ίδιος φόρος που ισχύει και για τα άλλα ακίνητα.
    Ακίνητα πράσινα βιοκλιματικά θα μπορούσαν να απαλλάσονται του ΦΜΑΠ επίσης ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές αποκλειστικής κατοικίας να πληρώνουν λιγώτερο φόρο σαν επιβράβευση στην προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο την κυβερνητικής πολιτικής για την πράσινη ανάπτυξη.Επίσης ακίνητα που έχουν υποστεί σοβαρή ενεργειακή αναβάθμιση να πληρώνουν λιγώτερο φόρο.
    Ετσι θα δοθούν ισχυρά κίνητρα για την πράσινη ανάπτυξη.
    Επίσης το ελάχιστο κόστος κατασκευής θα μπορούσε να ανέβει σε υψηλότερο επίπεδο.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 10:24 | ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

    Αξιότιμε Πρωθυπουργέ-Υπουργέ Οικονομικών,

    Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία, θεωρώ μόνο τα ΚΤΙΣΜΑΤΑ (όχι τη γη και σίγουρα όχι τα αγροτεμάχια, ειδικά τα εκτός σχεδίου, πολλά από τα οποία έχουν μάλιστα αμφισβητούμενη ιδιοκτησία, λόγω της μη ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου), που η συνολική αντικειμενική τους αξία ξεπερνά, αν όχι τα €1.000.000, τουλάχιστον τις 500.000 (με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Φυσικά, η φορολόγηση των κτισμάτων άνω του παραπάνω ορίου, πρέπει να ξεκινήσει πολύ ήπια, ειδικά αν υιοθετηθεί το όριο των €500.000 .

    Σκεφτείτε το πρακτικά: Ένα σπίτι 120 τ.μ. (όχι μεγάλο δηλαδή), που χρησιμοποιεί κάποιος ως κατοικία, με αντικειμενική €2500/τ.μ. είναι ήδη €300.000. Αν έχει και μια δεύτερη κατοικία, ή εξοχικό 60 τ.μ. με €2500/τ.μ, έχουμε άλλα €150.000 και σύνολο €450.000, χωρίς να μιλάμε για τις αυξήσεις αντικειμενικών που θα αποφασίσετε. Είναι αυτή μεγάλη ακίνητη περιουσία; Τώρα, τυχόν οικόπεδα ή αγροτεμάχια εάν έχει ο παραπάνω ιδιοκτήτης ανεκμετάλλευτα ή εγκατέλειμένα π.χ. στην ιδιαίτερη πατρίδα του, που ούτε χρησιμοποιεί, ούτε εκμεταλλεύεται, πώς μπορούν να προσμετρηθούν; Στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, αυτή η γη δεν είναι και «συμβολαιοποιημένη» και δε μπορεί κανείς να την κάνει τίποτα…

    Σας ευχαριστώ, καλή δύναμη.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:11 | Νικόλαος Μπινιάρης

    Απολύτως΄λάθος. Αντιγράψτε το Αμερικανικό σύστημα φορολόγισης ακινήτων. Όλα τα ακίνητα πρέπει να πληρώνουν φόρο από ελάχοστο έως περοσσότερο όχι λόγο κλίμακός αλλά λόγω αξίας. Η φορολόγηση ακινήτων είναι μία κατάσταση φετίχ του υπουργείου οικονομικών. Αν δεν θέουμε επενδύσεις σε ακίνητα ας τα φορολογήσουμε ως αντικίνητρο. Αν θέλουμε να μαζέψουμε χρήματα γιατί το ακίνητο είαν εύκολος στόχος θα το καταστρέψουμε. η φορολογία των ακινήτων πρέπει να είανι έσοδο του Δήμου. Στην προγματικότητα το θέμα του ακινήτου είανι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Η Ελλάδα ως τουριστική χώρα και τόπος διαμονής χολίαδων Ευρωπαίων πρέπει να σχεδιάσει μια πολιτική για το ακίνητο ως επένδυση και ως πόλο έλξεως ξέων. έντάξη μέων εκτάσεων στο σχέδιο πόλεως ώστε να μειωθεί η σπέκουλα στην αξία της γης. Προχωρείστε το κτιμάτολόγια και την καταγραφή την κρατικής και εκκλησιαστικής περιουσίας ταχύτατα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:49 | ΧΑΡΗΣ

    Είναι αλήθεια όι υπάρχουν δύο τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τον ΦΜΑΠ.
    Ο ένας λέει ότι κάτι που δεν αποφέρει ή που έχει φορολογηθεί για το εισόδημα που αποφέρει γιατί θα πρέπει να ξαναφορολογηθεί.
    Ο άλλος λέει γιατι αφού έχουμε ανάγκη από χρήματα ως κράτος ,να μην δώσουν κάτι παραπάνω οι έχοντες και κατέχοντες. Αφού λοιπόν δεν έχουμε τρόπους (και πολύ κακώς) να πιάσουμε τους κατέχοντες, ας τους φορολογήσουμε με βάση την ακίνητη περιουσία τους.
    Και τα δύο σωστά φαίνονται αρκεί να προβλεφθούν τα μέτρα και τα σταθμά εκείνα που θα καταστήσουν το μέτρο δίκαιο και όχι δυσβάσταχτο για την μεγάλη μάζα των μικρών και των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας μας.
    1. Όταν μιλάμε για Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία να την εννοούμε. Δηλ. ένα σπίτι μέχρι τα 150 τ.μ., ένα εξοχικό ας πουμε έως 100 τ.μ ή ένα οικόπεδο και μερικά χωράφια από τους γονείς στο χωριό δεν μπορούν να συνιστούν Μ.Α.Π.
    2. Αρα αν μιλάμε για αντικειμενικές αξίες που αγγίζουν τις πραγματικές τιμές το όριο θα πρέπει να ξεπερνά τις 800.000 με 1.000.000 Ευρώ ανά οικογένεια και όχι ανα άτομο βεβαίως.
    3. Απο κει και πέρα και για το πρώτο επιπλέον εκατομύριο (δηλ. 800.000 – 1.800.000) η φορολόγηση θα πρέπει να είναι επιεικής. δηλ της τάξης του 1/1000.
    4. Από τα 1800.000 ή 2.000.000 ανά οικογένεια να πηγαίνει σε 2-2,5 /1000.
    5. Απο 2.000.000 – 4.000.000 4-4,5 /000
    6. 4.000.000-6.000.000 6/1000 κ.ο.κ
    Πολύ σημαντικό επίσης να εξαιρεθούν τουλάχιστον 1-2 οικόπεδα ανα οικογένεια που δεν αποφέρουν έσοδα.
    Επίσης οι δημόσιοι οργανισμοί, η εκκλησία και όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και τα μη φυσικά πρόσωπα να φορολογηθούν με τον ίδιο αν όχι με αυστηρότερο τρόπο.
    ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠ ΟΛΑ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΊ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΟΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΕΤΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΕΚΛΗΣΣΙΑ, ΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

    Και πάλι συγχαρητήρια για την ανοικτή διαβούλευση αλλά θα πρέπει και οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες και να διαβάζουν και να μελετούν και να αξιολογούν τις κατατιθέμενες απόψεις τόσο πολιτικά όσο και τεχνικά.
    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΙ ΚΙΟΛΑΣ.

    Με τιμή

    Χάρης

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:58 | George

    Συμφωνώ απόλυτα με τον:
    Ανεστης Διακοδημητρης – — 5 Ιανουαρίου 2010 @ 14:55
    http://www.opengov.gr/minfin/?option=comment_view&comment_id=12250

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:47 | Φλωριάς Ευάγγελος

    Συμφωνώ στην κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μπορεί να ξεκινά απο τις 400.000Ε ανα άτομο και η κλίμακα φορολόγησης να είναι:
    400Κ< 0,1% < 800Κ
    800Κ< 0,2% < 1,5Μ
    1,5Μ< 0,3% < 2Μ
    2Μ < 0,4% < 3Μ κτλ μέχρι το 1%

    Το μέτρο να μην εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών.
    ΙΣΟΤΙΜΙΑ για όλους αλλιώς ξεκινά ο χορός της δοσολοψίας, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς.

    Η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα θα πρέπει να φορολογείται ΙΣΟΤΙΜΑ όπως όλων των πολιτών της Ελλάδος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:51 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Η φορολογία της Ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων θα πρέπει να αρχίζει να φορολογείται απο 500.000 ευρώ για τα εντός σχεδίου ακίνητα με κλίμακα που θα αρχίζει από 0,001 και θα αυξάνει κατά 1 χιλιοστό απο 800.000 μέχρι 1.000.000 και μετά κατά 2 χιλιοστά καθε 500.000 μέχρι τα 3.000.000, κατά 3 χιλιοστά καθε 500.000 μέχρι τα 6.000.000 κατά 4 χιλιοστά καθε 500.000 μέχρι τα 9.000.000 κ.ο.κ.

    Τα εκτός σχεδίου ακίνητα των φυσικών προσώπων θα πρέπει να φορολογούνται ξεχωριστά και να αρχίζει η φορολογία απο αντικειμενική αξία 5.000.000 ευρώ με κλίμακα που θα αρχίζει από 0,001 και θα αυξάνει κατά 1 χιλιοστό καθε 500.000 ευρώ

    Για τα ακίνητα των Ν.Π. να εξαιρούνται τα ακίνητα που ειναι απαραίτητα και χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές τους ανάγκες και τα υπόλοιπα να φορολογούνταιόπως των Φ.Π.

    Η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί και οι μονές θα πρέπει να αρχίζει να φορολογείται απο 200.000 ευρώ με κλίμακα που θα αρχίζει από 0,001 και θα αυξάνει κατά 1 χιλιοστό καθε 200.000 ευρώ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:50 | Βασιλική

    Άν θέλετε η διακυβέρνηση της χώρας να είναι στην ουσία της σοσιαλιστική,δηλαδή ηθικά και κοινωνικά δίκαιη,δεν θα πρέπει να αγνοήσετε την κραυγή αγωνίας,αγανάκτησης και απόγνωσης που βγαίνει από όλα τα μέχρι σήμερα σχόλια των πολιτών για τη σχεδιαζόμενη υπερβολικά αυξημένη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, που εσείς θεωρείτε μεγάλη άνω των 400.000,00 ευρώ,μη λαμβάνοντας υπόψη τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών,την ιδιοκατοίκηση,τον τρόπο και χρόνο απόκτησης των ακινήτων, το είδος και την κατάστασή τους (λ.χ. διατηρητέα,παλαιά και μη κατοικήσιμα,κενά λόγω αδυναμίας ανεύρεσης μισθωτών ή για άλλους σοβαρούς λόγους,ημιτελή λόγω οικονομικής αδυναμίας αποπεράτωσής τους,οικόπεδα εκτός σχεδίου νομότυπα αγορασμένα και φορολογηθέντα τα οποία κατά τη κτηματογράφηση εμφανίζονται να είναι σε περιοχή που ανήκει στο Δημόσιο,οικόπεδα εντός σχεδίου σε πυρόπληκτες περιοχές ή σε περιοχές όπου είναι δυσχερής έως ανέφικτη η πώλησή τους, αγροτεμάχια μη καλλιεργήσιμα κ.ά.)
    Υπάρχουν λοιπόν πολλοί Έλληνες που έχουν μεγάλη – κατά τα κριτήριά σας – ακίνητη περιουσία,που την έχουν κληρονομήσει από γονείς,παππούδες ή συγγενείς, οι οποίοι σε χρόνια δύσκολα έφτυσαν αίμα για να τη δημιουργήσουν.Η περιουσία αυτή έχει πολλαπλώς φορολογηθεί και είναι πέραν λογικής και αισθήματος δικαίου η σκέψη περαιτέρω φορολόγησής της,χωρίς να εξετάζεται αν αυτή αποφέρει εισόδημα,αν μπορεί ο φορολογούμενος να καταβάλλει το φόρο και αν μετά την εκπλήρωση όλων συνολικά των φορολογικών του υποχρεώσεων του απομένει εισόδημα για μια αξιοπρεπή διαβίωση,ιδιαίτερα δε αν αυτός είναι μισθωτός ή συνταξιούχος.
    Αν επιπρόσθετα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων,οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα είμαστε θεωρητικά ζάπλουτοι και ουσιαστικά ανήμποροι να πληρώσουμε τους φόρους ή να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστα απρόοπτα της ζωής.
    Ακόμη θεωρώ ότι υπάρχει άνιση φορολογική μεταχείριση σε βάρος των αγάμων.
    Συμπερασματικά, κατά τη γνώμη μου, αν παραμείνουν ως έχουν οι αντικειμενικές αξίες και αν επιπλέον ληφθούν υπόψη όλα τα προαναφερόμενα ως προς τις δέουσες εξαιρέσεις,η φορολόγηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να αρχίζει από το ποσό των 600.000,00 ευρώ,διαφορετικά από το ποσό του 1.000.000,00 ευρώ.
    Τέλος,σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των εξ αυτής εισοδημάτων των κοινωφελών ιδρυμάτων,θεωρώ άδικη τη φορολόγηση για όσα ιδρύματα προέρχονταιαπό κληροδοσίες ευεργετών προς το κράτος,αφού οι περιουσίες τους αποτελούν δημόσια περιουσία που προορίζεται για την εκτέλεση καθορισμένου από τον διαθέτη κοινωφελούς σκοπού. Αν μάλιστα είναι νομικά και πρακτικά εφικτό, αποτελεσματικότερο θα ήταν την αρμοδιότητα διοίκησής τους να την είχε υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τις αποφάσεις αξιοποίησης της περιουσίας τους να λάμβανε συλλογικό όργανο της υπηρεσίας αυτής κατάλληλα στελεχωμένο με άτομα που θα έχουν γνώσεις τεχνικές, χρηματοικονομικές και νομικές. Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν πόροι που δαπανώνται σήμερα για αμοιβές μελών Δ.Σ.,προσωπικού και για λειτουργικά έξοδα,ενώ θα αυξηθούν κατά πολύ τα έσοδα λόγω καλύτερης αξιοποίησης των περιουσιών αυτών.
    Ευχαριστώ και ευελπιστώ σε δικαιότερη φορολόγηση.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:44 | Θωμάς

    Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά!
    Θεωρώ ότι θα ήταν δίκαιο να αρχίζει η φορολόγηση της Μεγάλης ακίνητης Περιουσίας από το ποσό των 500.000€ (αντικειμενική αξία)και άνω ανά φυσικό πρόσωπο. Το ποσό αυτό θα πρέπει να προβλέπεται να αναποσαρμόζεται σε κάθε μελοντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
    Σε κάθε περίπτωση πάντως εκτιμώ ότι τα έσοδα δεν θα είναι τέτοια που θα βοηθήσουν ικανοποιητικά δεδομένης της κατάργησης του ΕΤΑΚ, καθόσον θα μειωθούν οι αγορές ακινήτων άρα μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

    Για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεργασθεί η κυβέρνηση με την εκκλησία.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:06 | Ζαννίκος Μάρκος

    Φιλοπρόοδος Όμιλος Χίος 05/01/2010
    Κάμπου

    ΣΧΟΛΙΑ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ
    ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ
    ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

    Επί της προτάσεως υπ’αριθ.(7) :
    «Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάσταση του με προοδευτική
    φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας»,θέλουμε να σημειώσετε τα ακό-
    λουθα :
    Η φιλοσοφία του νόμου 3634/8 και ειδικότερα τα Κεφ. Α΄. και Β ΄.
    -«Κατάργηση Φόρου Κληρονομιών και Γονικών Παροχών-Απαλλαγή Πρώτης
    Κατοικίας.
    -«ΕΝΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (Ε.Τ.ΑΚ.)»
    Είχε σκοπό την είσπραξη φόρων αφενός αλλά και την ελάφρυνση της φορολο-
    γίας των ποιο αδυνάτων οικονομικά πολιτών κατά την διαδικασία της μεταβίβα-
    σης των γονικών περιουσιών. Και ιδιαίτερα το άρθρο (9) του Κεφ.Β΄. για την
    απαλλαγή της Κύριας κατοικίας.
    Με λίγα λόγια θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας στην διαμόρφωση του
    Νέου νόμου ότι η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που είναι τώρα
    οι γονείς των σημερινών αδύνατων γενεών των 500,0 έως 700,0 euro, που με πο-
    λύ κόπο στερήσεις και οικονομίες ετών έφτιαξαν μια μικρή ακίνητη περιουσία
    για τους ίδιους και τα παιδιά τους, είναι σήμερα συνταξιούχοι των 500,0 έως και
    2.000,0 euro , το πολύ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι :
    – Σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτά παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάρουν ποτέ την
    περιουσία που θα τους ανήκει, και
    -Οι αυτοί οι γονείς δεν θα έχουν πλέον καμιά οικονομική ευχέρεια να πληρώ-
    σουν τους απαιτούμενους φόρους και τις λοιπές απαιτούμενες πράξεις (συμβο-
    λαιογράφους δικηγόρους κλπ.) ,ώστε να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους αυτήν
    την περιουσία .
    Άρα το άρθρο (9) του Κεφ.Β΄. του 3634/8 είναι πολύ σωστό να ενσωματωθεί στον Νέο νόμο και να διατηρηθεί η ακόμη και να αυξηθεί το αφορολόγητο στις
    400.000 euro εάν κρίνετε εφικτό για τους στόχους σας.
    -Επίσης από το μέτρο της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας οπωσδήποτε θα
    πρέπει να εξαιρεθούν τα διατηρητέα εκείνα που ήδη έχουν κριθεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαίτερα εκείνα που είναι εντός Ιστορικών και Παραδοσιακών Οικισμών, (όπως πχ στον Κάμπο της Χίου).
    Ειδικότερα επιθυμούμε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα για αυτόν τον Οικισμό
    του Δήμου της Χίου, ο οποίος έχει κριθεί Ιστορικός με την υπουργική απόφαση
    2492/33922/10/06/90 και παραδοσιακός με το δ.Π.Δ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ.33
    της 17ης Ιαν.1992.
    Κρίνουμε λοιπόν ότι εφόσον αυτοί οι ανωτέρω νόμοι έχουν επιβληθεί στην περιοχή μας
    χωρίς κανένα μα κανένα όφελος-κίνητρο για τους κατοίκους, παρά μόνον δεσμεύσεις και υποχρεώσεις , (απαγόρευση κατάτμησης γης κάτω των 8.000,0 Μ2, περιορισμούς δόμησης-αυστηρά μέτρα σχεδιασμού και κατασκευής κατοικιών-αυστηρές διατάξεις για επαγγελματικές δραστηριότητες ) μας επιβάλουν , παρόλα αυτά όμως οι πλειοψηφία των κατοίκων θέλει να διατηρηθεί και η παραδοσιακή αλλά κυρίως η Ιστορική φυσιο-γνωμία της περιοχής, μαζί και το φυσικό περιβάλλον .
    Δηλαδή τα διατηρητέα κτίσματα που υπάρχουν από το 1500 και μετά , μαζί με τα μαγγανοπήγαδα τις επιβλητικές αυλόπορτες τους μαντρότοιχους και το πράσινο των εσπεριδοειδών.
    Για αυτό λοιπόν θέλουμε μια ξεκάθαρη θέση σας πώς ακριβώς θα φορολογήσετε την ακίνητη περιουσία γενικά .
    -Με την κατοχή της ; δηλαδή μια μόνιμη και σε ετήσια βάση φορολογία όπως πχ. το ΕΤΑΚ ;
    -Με την φορολόγησή της κατά της μεταβιβάσεις και μόνον ;
    -Η με έναν συνδυασμό των δύο δίκαιο και «Σολομώντειο» αν βρεθεί ;
    Εμείς λοιπόν για την περιοχή μας σας έχουμε έγκαιρα ενοχλήσει και για αυτό σας υπεν-
    θυμίζουμε τα ποιο κάτω σχετικά συνημμένα πού ήδη σας έχουμε αποστείλει στο Υπουργείο σας έγκαιρα, και νομίζουμε ότι θα έπρεπε να μας δώσετε κάποια απάντηση
    για τις προθέσεις σας .
    Σχετικά –Συνημμένα :
    1) Ημέτερο έγγραφο αρ.πρωτ. 007/9 της 10/08/2009
    2) Ημέτερο έγγραφο αρ.πρωτ. 008/9 της 5/11/2009 (τελευταίο)
    3) ΦΕΚ αρ. 33 της 17ης Ιανουαρίου 1992
    4) Πίνακας της ΔΟΥ Χίου με αρ. πρωτ. 4609 της 10/04/09
    5) Έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
    με αρ. πρωτ.24472 της 4-8-2009 & 24443 της 4-8-2009 .

    Δια το Δ.Σ. του Φ.Ο.Κ
    ______________________________ Ζαννίκος Μάρκος ,Πρόεδρος

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:07 | ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΡΩΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ:

    1)ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 140-150τμ (ΔΗΛΑΔΗ 100-120 ΚΑΘΑΡΑ) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ 3000Ε/τμ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ /ΔΑΝΕΙΟ.
    Ο ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ, ΚΑΤΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΛΟΓΟ, ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΙ ΕΝΑ ΕΞΟΧΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΦΜΑΠ.
    ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1000000Ε ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ 8 ΑΚΙΝΗΤΑ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 200.000Ε ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΝΑ, ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΕ 4 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ (ΣΥΝΟΛΟ 1.600.000Ε) ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΦΜΑΠ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟΝ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΩΝ 500.000Ε.

    2)ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ; ΩΣ ΠΟΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΥΠΟΘΑΛΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΣΤΗ ΔΕΗ, ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΣΤΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΣΤΟΝ…..
    ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΘΑΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΦΟΥΣ, ΤΙΣ ΣΟΦΙΤΕΣ, ΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΑ;
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΑΥΘΕΡΕΣΙΑ ΟΡΓΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΦΜΑΠ, ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ, ΠΟΛΥΤΕΛΗ, ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;
    ΑΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΦΙΛΟΛΑΪΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ:
    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΕΣ ΦΟΡΟΙ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ/ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΦΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΝΑΣΤΑΝΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
    ΝΑ ΔΕΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΙ ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΟΣ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΕΙ ΩΣ ΚΟΡΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ «ΟΛΙΓΩΝ» ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ (ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΝΔ)

    3)Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΣΤΕΡΕΙ ΣΕ ΕΣΟΔΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΛΟΓΩ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΥΘΕΡΕΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΚΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ; ΠΑΛΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ; ΜΟΝΟ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ;
    ΜΗ ΜΑΣ ΠΙΕΖΕΤΕ ΑΛΛΟ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΕΙ!!!!!!
    ΠΡΙΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΦΜΑΠ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΣΗ ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΟΣΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΣ!!!!!!
    ΚΑΙ Ο ΦΜΑΠ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΑΦΟΥ ΩΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ.
    ΑΝ ΣΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΤΟΥΤΗ ΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΕΡΥΣΧΥΣΕΙ Η ΔΙΚΑΙΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΤΕ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Ο ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΝΟΜΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΔΙΚΟ ΝΟΜΟ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2010 ΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ , ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:15 | Κ.Γερομητσος

    Σχετικα με αντικατασταση ΕΤΑΚ με ΦΜΑΠ.

    Να υπαρχουν τρεις κλιμακουμενοι συντελεστες για επιβολη ΦΜΑΠ.
    1. Φορολογηση ολων των Ελληνων ισομερως για περιουσιες μεχρι 500.000 Ε
    με ενα μικρο ποσον εστω συμβολικο.
    2. Ελαχιστος φορος για κτηματα που δεν αποδιδουν εσοδα.
    3. Ποσοστιαια φορολογηση για αποδοτικες περιουσιες,λαμβανοντας υπ’οψιν
    α)Τα τεκμηρια διαβιωσης
    β)Τροπο αποκτησης (αγορα η κληρονομηθεν)
    γ)Το δηλουμενο εισοδημα και η οικογενειακη κατασταση.

    – Να απαλλασονται ολοσχερως
    1. Ακινητα που βρισκονται υπο καθεστως απαλλοτριωσης απο το Κρατος η
    Δημους, χαρακτηρισμενα πρασινα,για να χρησιμοποιηθουν ως κοι-
    νοχρηστοι χωροι,εφ’οσον δεν αποδιδουν εσοδα,οι ιδιοκτητες στε-
    ρουνται του δικαιωματος διαθεσης της περιουσιας των,η δε απαλλοτρι-
    ωση δεν εχει συντελλεσθει λογω οικονομικης αδυναμιας του προκαλου-
    ντος την απαλλοτριωση.
    3.
    Ευχαριστω.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:00 | Ανεστης Διακοδημητρης

    Η υπερφορολόγηση των ακινήτων με την επαναφορά του ΦΜΑΠ και την καταργηση του ΕΤΑΚ είναι απόφαση άδικη και δεν ταιριάζει σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Εξυπηρετεί και προσφέρεται μόνο για λαϊκή κατανάλωση.

    Ο κατέχων ένα ακίνητο, είτε το απέκτησε από κληρονομιά, συνήθως από τους γονείς του, και το πλήρωσε σε βάθος χρόνου με βαρύτατους φόρους, είτε δούλεψε σκληρά για να αποταμιεύσει και εν συνεχεία επενδύσει το μόχθο του σε κάτι σταθερό, όπως το ακίνητο, είναι τελικά ένας βαρύτατα φορολογούμενος πολίτης.

    Το ακίνητο αποτελεί ήδη ένα εύκολο αντικείμενο φορολόγησης σε πολλαπλά στάδια της κατοχής του. Αυτό γίνεται είτε με την μορφή του φόρου εισοδήματος, εάν αποδίδει, είτε με την μορφή της κατοχής κεφαλαίου ή μεταβίβασης ή κληρονομιάς ή γονικής παροχής ή διανομης κλπ. Μην κυνηγάτε λοιπόν το ακίνητο και μην οδηγείτε τους ιδιοκτήτες σε απόγνωση και αγανάκτηση. Πρόκειται ουσιαστικά, στην πλειονότητα τους για ανθρώπους εργατικούς, παραγωγικούς, αιμοδότες σε κάθε περίπτωση των εσόδων του Κράτους. Δεν τους αξίζει να τους ταλαιπωρείτε επειδή δούλεψαν για να αποκτήσουν κάτι το σταθερό.

    Δείχνει εμπάθεια η υπερφορολόγηση σε μία κατηγορία πολιτών που το μόνο τους έγκλημα είναι ότι έχουν δουλέψει σκληρά. Εξ’ άλλου, όπως ανέφερα, το ακίνητο ήδη επιβαρύνεται με υπέρμετρους και δυσβάσταχτους φόρους. Αποτελεί πηγή εσόδων για το Κράτος, αφού το εισόδημα του δεν κρύβεται και δεν φοροδιαφεύγει.

    Μην διδάσκετε τον Ελληνα ότι το να δουλεύει και να αποταμιεύει, αποτελεί βλακεία πρώτου μεγέθους, αφού το Κράτος παραμονεύει για να τον τιμωρήσει. Μην εξωθείτε τους Ελληνες στην καλοπέραση και στον ωχαδερφισμό γιατί εκεί που φτάσαμε, δεν φταίει τίποτα άλλο παρά ο υπερκαταναλωτισμός και η έλλειψη παιδείας στην αποταμίευση και στην εν συνεχεία επένδυση.

    Βρείτε και εντοπείστε τα 5 εκατομμύρια (!) των Ελλήνων που δεν πληρώνουν ούτε 1 ευρώ φόρο τον χρόνο και εν τούτοις, κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα, σπαταλούν το χρήμα και απο πάνω ειρωνεύονται και τα κορόϊδα που πληρώνουν φόρους. Τα κορόϊδα που τελικά, δεν είναι άλλα από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτοί πληρώνουν και αυτοί καλούνται πάλι σαν υποζύγια, να ξαναπληρώσουν για να κάνουν party οι κάθε λογής φοροκλέφτες. Οταν δεν υπάρχει ευνομία και δικαιοσύνη, την θέση τους παίρνουν η παρανομία και η αδικία. Μην τις καλλιεργείτε με εύκολες λύσεις του τύπου: «Φορολογείστε επιπλέον τους ‘γνωστούς ύποπτους’ δηλαδή τα κορόϊδα που ήδη πληρώνουν δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων».

    Βρείτε τα εκατομμύρια των Ελλήνων φοροφυγάδων και φορολογείστε τους ! Είναι ξεκάθαρο ότι γι’ αυτό σας επέλεξε ο Ελληνικός Λαός και σας τίμησε με την ψήφο του.

    Τέλος, όσον αφορά στην εκκλησιαστική περιουσία θεωρώ ότι θα πρέπει να επιβάλλεται φόρος αλλά μόνο σε όσα ακίνητα αποφέρουν εισόδημα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:25 | Ακτύπης Κ.

    Δεν θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες καθώς και όλα τα ακίνητα να μπουν στο ίδιο τσουβάλι και να φορολογηθούν με τις ίδιες κλίμακες γιατί τότε το σύστημα θα φτιάξει μεγαλύτερες αδικίες από αυτές που προσπαθεί να διορθώσει.
    Επειδή η κυβέρνηση μας έχει οικολογική ευαισθησία όπως φαίνεται από τα πρόσφατα τέλη κυκλοφορίας, θα πρότεινα την μη υπαγωγή σε φόρους οικοπέδων τα οποία αποδεδειγμένα αποτελούν θύλακες πρασίνου μέσα στις πόλεις μας που σφύζουν από τσιμέντο. Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους κατόχους τέτοιων οικοπέδων ούτως ώστε να μην προβούν στην οικοδόμηση και τσιμεντοποίησή τους, όταν έρθουν αντιμέτωποι με τον τρομέρό ΦΜΑΠ, και από τη στιγμή που δεν εισπράτουν ούτε ένα ευρώ από την κατοχή οικοπέδων.
    Οι ιδιοκτήτες θεωρούνται όλοι το ίδιο;
    Κάποιοι με μεγάλα εισοδήματα κρυφά ή φανερά αποκτούν ακίνητα σαν επένδυση ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ματώσει για να πληρώσουν φόρους κληρονομιάς από τη στιγμή που αν είναι μισθωτοί ζουν με 1,000 ευρώ. όλοι θα πληρώσουν το ίδιο; Δεν είναι λίγο άδικο;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:33 | Κώστας Ολλανδός

    Το 1989 αγόρασα ένα διαμέρισμα 76 τ.μ.με στεγαστικό δάνειο.
    Πρόσφατα πήρα δάνεια από τις τράπεζες στα όρια των εισοδημάτων μου για νέα κατοικία, γιατί εν τω μεταξύ απέκτησα παιδί με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, και δεν μπορούσαμε πια να το φροντίσουμε λόγω του ότι μεγάλωσε-βάρυνε και δεν είχαμε πρόσβαση σε μπάνιο, κουζίνα κτλ.
    Τώρα λοιπόν είμαι ένας καταχρεωμένος ιδιοκτήτης υποθηκευμένων ακινήτων που ακούει ότι θα φορολογηθούν τα ακίνητά του.
    Πρέπει λοιπόν στη φορολογία των ακινήτων να ισχύσει επί πλέον αφορολόγητο για συνανθρώπους μας που έχουν κινητική αναπηρία πάνω από ένα ποσοστό.
    Γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν τη χαρά να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους, πάρκα, πλατείες, θέατρα, καφετέριες κτλ. Όλος τους ο κόσμος -για όλη τους τη ζωή- είναι το όποιο τους σπίτι και νομίζω πως δικαιούνται μερικά μέτρα πάρα πάνω αφορολόγητα για τα ανύπαρκτα όνειρά τους. Η πρόταση λοιπόν είναι οι πραγματικά έχοντες κινητική αναπηρία και οι οικογένειές τους να δικαιούνται το διπλάσιο (;) αφορολόγητο από τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας.

    Σημείωση: Τα ακίνητα τα έχω στο όνομά μου αναγκαστικά σαν πατέρας γιατί το παιδί μας δεν κινείται, δεν μιλάει,δεν μπορεί να τα διαχειρισθεί και έτσι στα μάτια της πολιτείας θα είμαι ένας μεγαλο-ιδιοκτήτης που πρέπει να φορολογηθώ. Έλεος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:59 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Ας διατηρηθεί το ΕΤΑΚ με μείωση των συντελεστών για την μικρή ακίνητη περιουσία και άυξηση των συντελεστών για την μεγάλη ακίνητη περιουσία πάντοτε εντός λογικών πλαισίων.Σε περίπτωση που θέλετε τον ΦΜΑΠ οπωσδήποτε να μειωθεί σημαντικά ο φόρος για ακίνητα που δεν αποδίδουν και να φορογηθούν εκείνα που αποδίδουν περισσότερο.Θα μπορούσε πχ να καθορισθεί ένα ποσό αφορολόγητο μέχρι 600.000 για ακίνητα που δεν αποδίδουν ή χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία.
    Υπάρχουν ακίνητα κληρονομικά τα οποία ευρίσκονται σε περιοχές που είναι ακριβές και οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντεξεπελθούν.