7) Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

  • Από ποια αξία και άνω θα πρέπει να αρχίζει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας; Κρίνετε ότι το μέτρο θα πρέπει να μην εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών; Σε αντίθετη περίπτωση ποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να προβλέπονται; Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;
  • Πως θα πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα κλπ;
  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:57 | ΙΩΑΝΝΗΣ Τ

    Το Αφορολόγητο να είναι το 1.000.000 δεδομένου ότι το ακίνητο φορολογείτε με πάρα πολλούς άλλους φόρους και πολλά από τα ακίνητα είναι μη προσοδοφόρα, ανοίκιαστα ,ετοιμόρροπα ,αμφισβητούμενα και παλαιά σε πανάκριβες περιοχές και σε πάρα πολλές περιπτώσεις η αντικειμενική αξία είναι διπλάσια της εμπορικής.Με αυτό τον τρόπο οδηγείτε στην πώλησή τους (αν υπάρχουν αγοραστές)πολλούς ιδιοκτήτες στην απελπισία αλλά και στον μαρασμό όλων των επαγγελμάτων που ζουν από την οικοδομή το οποίο πλέον είναι γεγονός.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:34 | Αλεξια Σ

    Η ακίνητη περιουσία πρέπει να φορολογείται από αυτούς που χρησιμοποιείται όπως τα δημοτικά τέλη. Η ακίνητη περιουσία χρησιμοποιείται ως «πλυντήριο» μαυρου χρήματος, αφού η κατασκευή ενός σπιτιού απαιτεί ελάχιστα χρήματα σύμφωνα με την εφορία. Πρέπει να αυξηθεί το ελάχιστο κόστος κατασκευής κατοικίας και ας μειωθεί ανάλογα ο ΦΠΑ. Κανείς δε κόβει αποδείξεις από τους υδραυλικούς -ηλεκτρολόγους -σωβατζίδες- κτίστες-γυψοσανιδάδες-αλουμινάδες κ.τ.λ γιατι αν κόψεις 20% πάνω από το ΦΠΑ έτσι χάνεται και η φορολογία εισοδήματος αυτών των επαγγελματιών και το ΦΠΑ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:34 | χρηστος

    Δεν ειναι δυνατον να φορολογειται η κατοχη ακινητου. Δεν υπαρχει καμμια λογικη σε αυτο ειναι αδικο και αντιαναπτυξιακο. Φορολογιστε εισοδηματα και οχι την ιδιοκτησια. Γειτονικες χωρες πανηγυριζουν με τα μετρα της κυβερνησης. Κατ’ αρχην ειναι τοσο ευκολο σημερα για οποιον εχει χρηματα να μεταφερει τα χρηματα του στο εξωτερικο,να αγορασει ενα σπιτι εκει, να εκδοσει πιστωτικες καρτες να ζει στην ελλαδα και δεν θα τον εντοπισει κανενας εφοριακος ποτε. Τα αυστηροτερα μετρα φορολογισης θα προκαλεσουν μεγαλυτερη διαφθορα, εκμεταλλευση των πολιτων απο το διεφθαρμενο κρατος οι πλουσιοι θα πανε στο εξωτερικο και οι φτωχοι θα γινουν φτωχοτεροι.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:03 | ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Η επιβολή φόρου για κατοχή ακίνητης περιουσίας είναι παράλογη, άδικη και αντισυνταγματική.
    Αποτελεί την εύκολη λύση για κάθε κυβέρνηση, που δεν μπορεί να εισπράξει φόρο επί των πραγματικών εισοδημάτων.
    Οι φόροι πρέπει να επιβαρύνουν την αγορά ή πώληση των ακινήτων, ώστε να φορολογείται η υπεραξία που επιτεύχθηκε, αλλά και τα κέρδη που τυχόν αποφέρουν από μισθώματα.
    Ταυτόχρονα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναγράφεται σε κάθε μεταβιβαστική πράξη, το πραγματικό τίμημα, ώστε να πάψει αυτή η γελοία κατάσταση αναγραφής μόνο της αντικειμενικής αξίας. Τότε και μόνο τότε θα έχουμε δίκαιη φορολόγηση σε ότι αφορά τα ακίνητα.
    Μία επιλογή προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να μην απολέσει και το δημόσιο προϋπολογισμένα έσοδα και να μην μεταβούμε απότομα στην κατάργηση της παράλογης αυτής φορολόγησης, ήταν ο ΕΤΑΚ, ο οποίος τουλάχιστον επέβαλε χαμηλό και ενιαίο τέλος.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:11 | Xαραλαμπουλιας Μπαμπης

    Το ΕΤΑΚ αποτελει μνημειο φορολογικης αδικιας.Οι φωστηρες που το συνελαβαν εξαναγκασαν σε φορολογηση χιλιαδες πολιτες που δεν ελαμβαναν κανενα απολυτως εισοδημα απο ακινητα ,(πχ ψιλη κυριοτητα λογω γονικης παροχης).
    Η καταργηση του ειναι ενα απο τα σωστοτερα μετρα που προτεινονται και η αντικατασταση του απο τον ΦΜΑΠ θα εξισορροπησει εν μερει την ανιση κατανομη των φορολογικων βαρων.
    Προυποθεση βεβαια για την αποδοτικοτητα του μετρου ειναι να συμπεριλαβει και την εκκλησιαστικη περιουσια.
    θα τολμησετε κε Υπουργε να επιβαλλετε τον ΦΜΑΠ σε ολους οσους θα ειναι υποχρεωμενοι να τον πληρωσουν;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:47 | Βίκυ

    Η φορολόγηση των πολιτών πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στα εισοδήματά τους. Η ιδιοκατοίκηση ανεξαρτήτου μεγέθους και αξίας από την στιγμή που δεν επιφέρει κέρδος θα πρέπει να είναι αφορολόγητη. Η λογική των αντικειμενικών τιμών έχει να κάνει μόνο με την αγοροπωλησία των ακινήτων και όχι με την ιδιοκατοίκησή τους.

    Το κράτος θα πρέπει επιτέλους να φτιάξει ελεγκτικούς μηχανισμούς που να βρίσκουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν και όχι να βαπτίζει κάθε νόμιμο πολίτη που έχει την τύχη να κατοικεί σε ένα μεγάλο σπίτι σαν φοροφυγά.

    Αν θεωρείτε ότι η μεγάλη ακίνητη περιουσία προέρχεται από αδήλωτα εισοδήματα τότε απαλλάξτε εντελώς από τους συγκεκριμένους φόρους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ενώ για τους υπόλοιπους πολίτες βάλτε σαν αφορολόγητο όριο μόνο για την κύρια κατοικία τα 200 τετραγωνικά ανεξαρτήτου αντικειμενικής αξίας.

    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:00 | Βασίλης Π.

    Η επιβολή φόρου για κατοχή ακίνητης περιουσίας αλλά και φόρου κληρονομιάς είναι άδικη. Οι φόροι πρέπει να επιβαρύνουν την αγορά ή πώληση των ακινήτων αλλά και τα κέρδη που τυχόν αποφέρουν (π.χ. μέσω ενοικίων).

    Ο φόρος κατοχής μετατρέπει τον ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή της περιουσίας του και οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες σε εκποίηση της περιουσίας τους για πληρωμή των φόρων.

    Σκεφτείτε κάποιος μισθωτός να κληρονομήσει αγροτεμάχια αξίας 2.000.000 Ευρώ από τον παππού ή τον πατέρα του τα οποία δεν του αποφέρουν κανένα κέρδος. Με επιβολή ΦΜΑΠ θα κληθεί να καταβάλει ετησίως κάποιες χιλιάδες ευρώ φόρο χωρίς να λαμβάνετε υπόψη η τωρινή οικονομική του κατάσταση (π.χ. Αν μένει για κάποιο διάστημα άνεργος ή αν είναι χαμηλόμισθος). Ως αποτέλεσμα θα πρέπει να εκποιήσει την περιουσία του σε χαμηλή τιμή λόγω του ότι δεν μπορεί να καταβάλει τους φόρους. Έτσι μέσα σε λίγα χρόνια θα καταλήξουν περιουσίες που αποκτήθηκαν με κόπο πολλών γενεών στα χέρια λίγων πλουσίων. Ενώ, ο μισθωτός που αναγκαστικά εκποίησε την περιουσία του και ξαφνικά βρέθηκε με πολλά χρήματα, λόγο της αδυναμίας του να τα διαχειριστεί έξυπνα θα τα απολέσει μέσα σε μία γενιά. Αντίθετα την ακίνητη περιουσία θα μπορούσε να τη διατηρήσει εύκολα (χωρίς να χρειάζεται να είναι οικονομολόγος) και να την περάσει στις επόμενες γενιές ώστε να μπορούν παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα να την εκμεταλλευτούν.

    Δηλαδή το κράτος μέσω του φόρου τιμωρεί την εργατικότητα, την αποταμίευση, την υγιή κατοχή και χρήση της ακίνητης περιουσίας και προωθεί την μετατροπή της σε μετρητά, τη σπατάλη και την αλόγιστη χρήση της σε χρονικό ορίζοντα μίας μόνο γενιάς.

    Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας να αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν κορόιδα επειδή δεν μπορούν να μεταφέρουν τα ακίνητά τους εκτός Ελλάδος.

    Αν δηλαδή κάποιος έχει τεράστια περιουσία σε μετρητά δεν πληρώνει φόρο κατοχής επί της συνολικής αξίας αλλά αντίθετα πληρώνει φόρο ως ποσοστό επί των κερδών από τους τόκους.

    Δηλαδή ευνοείται φανερά ένας πλούσιος μεγαλοεπιχειρηματίας σε αντίθεση με έναν μισθωτό που κληρονόμησε ακίνητα που δεν του αποφέρουν κέρδη.

    Αν πάλι η επιβολή φόρου είναι αναγκαία, θεωρώ ότι το ΕΤΑΚ είναι ποιο δίκαιο από το ΦΜΑΠ αλλά με υψηλότερο αφορολόγητο όριο, με χαμηλό συντελεστή και μόνο για οικοδομημένα ακίνητα μια που φορολογεί ακίνητα που μπορούν να αποφέρουν ποιο εύκολα έσοδα.

    Θα κλείσω με το ερώτημα.

    Τελικά η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες;
    ή
    απλώς οι Έλληνες πληρώνουν ενοίκιο
    για τη διαμονή τους;

    Ευχαριστώ,

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:28 | Νίκος Καβελαράς

    Η χώρα μας εξ αιτίας των ανεγκέφαλων συμβούλων έχασε τρείς μεγάλες ευκαιρίες να βελτιώσει τα οικονομικά της:

    Η πρώτη ήταν με τον ΑΝ 89/1967 (ελεύθερη εγκατάσταση γραφείων ξένων εταιρειών με τον όρο να ΜΗΝ ασκούν δραστηριότητα στην Ελλάδα και να εισάγουν συνάλλαγμα). Ηλθε μεγάλος αριθμός γραφείων, προσέλαβαν Ελληνες με διπλάσιους μισθούς, μας δίδαξαν τη συγχρονη τεχνολογία και οργάνωση επιχειρήσεων. Μας τελείωσε κατά το 1977 – 1979 περίπου, όταν οι υπάλληλοι των αρμοδίων έθεσαν τόσον βαρείς όρους που οι περισσότερες εταιρείες τα μάζεψαν και έφυγαν.

    Η δεύτερη ήταν με τον εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο και την καταστροφή της Βηρυτού. Αντί να διεκδικήσει η Αθήνα και ο Πειραιάς τη θέση της και να μετατραπούμε σε κέντρο παροχής υπηρεσιών με εγκατάσταση πλήθους εταιρειών τους διώξαμε. Τους μάζεψε η Κύπρος.

    Η τρίτη ήταν μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, όταν πολλοί με ικανά κεφάλαια αναζήτησαν διαμονή στην Ελλάδα με ταυτόχρονη εισαγωγή σημαντικών κεφαλαίων. Το επίσημο Κράτος τους έδιωξε με την ανόητη νομοθεσία που είχε. Οι μόνοι που κέρδισαν ήσαν διάφοροι υπάλληλοι που κατάφεραν να τους ελληνοποιήσουν παράνομα και να θησαυρίσουν.

    Ακολούθησαν τα γνωστά, όπου τα δύο μεγάλα κόμματα αλληλοκατηγορούνται για σπατάλες, μίζες κλπ. γνωστά, που κατέληξαν στο άδειασμα των ταμείων.

    Ετσι αρχίσαμε με τον ΕΤΑΚ και πάμε να συνεχίσομε με τον ΦΜΑΠ.

    Διαφωνώ κάθετα με την εισαγωγή του ΦΜΑΠ και επιβάλλεται να καταργηθεί ο ΕΤΑΚ.
    Εάν διατηρηθεί ο ΕΤΑΚ να αυξηθεί το αφορολόγητο και να ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΘΕΙ ότι ισχύει (το αφορολόγητο) για όσους απέκτησαν ακίνητα με εισοδήματα που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα και φορολογήθηκαν στην Ελλάδα.

    Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ:
    Μεγάλος αριθμός ακινήτων σχετικά μικρής αξίας έχει αγορασθεί από ξένους με χρήματα που έφεραν από την πατρίδα τους.

    ΓΙΑΤΙ δεν θα πληρώσουν ΕΤΑΚ ΚΑΙ ΦΜΑΠ??

    Οποιος Ελληνας αγόρασε ακίνητο πλήρωσε φόρο εισοδήματος (κατ΄ελάχιστο μέσο όρο 20% της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ αξίας του ακινήτου) και φόρο μεταβιβάσεως ακινήτου (ΦΜΑ)9-11% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
    Επομένως το Κράτος, μέχρι την αγορά του ακινήτου, εισέπραξε μετά βεβαιότητος το 25% της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ αξίας του.

    Ο ξένος που αγόρασε ακίνητο στην Ελλάδα πλήρωσε μόνον το ΦΜΑ.
    Με ποιά λογική δεν θα πληρώσει φόρο κατοχής ακινήτου??

    Στη συνέχεια ο Ελληνας (που υπάγεται στον ΦΜΑΠ) εκμισθώνει (κατά κανόνα) τα ακίνητά του και το Κράτος εισπράτει τουλάχιστον ποσοστό 1% επί της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ αξίας τους, υπό μορφή φόρου εισοδήματος.

    Ετσι ο προτεινόμενος ΦΜΑΠ αποτελεί ένα ακόμη εφεύρημα για την αδικαιολόγητη αύξηση των εσόδων του Κράτους και συνάμα ευνοεί όποιον αλλοδαπό έφερε χρήματα από το εξωτερικό και αγόρασε ακίνητα στην Ελλάδα. Αυτά τα έχουν σκεφθεί και συνεκτιμήσει οι εισηγητές των μέτρων αυτών???

    Εισήχθη για πρώτη φορά το 1975 (τοτε λεγόταν ΦΑΠ) για να αντιμετωπισθούν τα αυξημένα έσοδα λόγω της κρίσης στην Κύπρο.
    Σήμερα σε ποιό πόλεμο βρισκόμαστε??
    Δεν προκάλεσαν την οικονομική κρίση οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.
    Οσοι κακοδιαχειρίστηκαν τα οικονομικά της Χώρας να πληρώσουν για τα λάθη τους.
    Εάν θέλετε και έσοδα και κοινωνική δικαιοσύνη αυξήστε το αφορολόγητο στο ΕΤΑΚ, εξαιρέσετε από το αφορολόγητο όσους απλώς επένδυσαν στην Ελλάδα (εάν κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα να απολαύσουν το αφορολόγητο) και διατηρείστε τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που προβλέπει.
    Ειδ΄άλλως ετοιμαστείτε για την κατάτμηση της περιουσίας, κατά τους γνωστούς τρόπους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:13 | Χρυσόγελος Μ

    Ο ΦΜΑΠ πρέπει σε μία οικογένεια να είναι πολλαπλάσιος του αγάμουΧ (αρ.μελών οικογένειας)…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:23 | ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ποια ρύθμιση μπορεί να γίνει για τις περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, αλλά ο προσδιορισμός γίνεται με <> τα οποία δυστυχώς διαμορφώνουν κάποιοι με τα συμβόλαια αγοραπωλησιών που κάνουν και που συνήθως εξυπηρετούν σκοπιμότητες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αγοραστική αξία των ακινήτων; Για παράδειγμα αναφέρω την τιμή των εκατό πενήντα ευρώ (150 €) ανά τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα εντός οικισμού η οποία είναι ίδια στον αγροτικό οικισμό της Άνω Μεριάς Φολεγάνδρου,νησιού της <>,
    που δεν παρουσιάζει καμία τουριστική ανάπτυξη, με τη Χώρα του ίδιου νησιού που η ανάπτυξη είναι σημαντική και η ίδια τιμή με τη νήσο Θήρα (Σαντορίνη) που είναι τουριστικό θέρετρο παγκοσμίως γνωστό εδώ και πολλά χρόνια! Είναι δυνατόν;!!! Απαιτείται άμεση κρατική παρέμβαση για την άρση της κατάφορης αυτής αδικίας!
    Σας ευχαριστώ
    Ιωάννης Μαρινάκης

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:59 | Ατζαμόγλου Ιωάννης

    Ειναι αδικο να υπαχθούν στη φορολογία ακίνητα που αποκτήθηκαν απο κληρονομιά η γονική παροχή και δεν αποδίδουν εισόδημα .Εαν αποκτήθηκαν απο αγορά,εστω και αν δεν αποδίδουν εισόδημα,συμφωνώ να φορολογηθούν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:54 | george

    Διαφωνώ το ΕΤΑΚ πρέπει να παραμείνει. Ας πληρώνουν όλοι κάτι για τα ακίνητα τους, όπως και με τα αυτοκίνητα. Αλλά αυτός που έχει μεγαλύτερο και ακριβότερο σπίτι να φορολογείται περισσότερο. Μία κλίμακα από το 0,01% έως το 1% είναι το σωστό. Επίσης μόνο η περιοχή δεν πρέπει να σημαίνει και μεγάλο φόρο. Πολύς κόσμος έχει σπίτια που ενώ τώρα θεωρούνται προνομιούχα λόγω περιοχής όταν αγοράστηκαν ήταν πολύ πιο φτηνά.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:27 | Λιοσάτος Δ.

    Θεωρώ αδιανόητο να πληρώνει κάποιος φόρο για ακίνητα (αγροτεμάχια κτλ) το οποία δεν του αποδίδουν εισόδημα. Αντιθέτως πρέπει να πληρώνει για να τα κρατάει καθαρά από τους θάμνους για να μην χαρακτηριστούν από το δασαρχείο δασικά. Εξάλλου με τις μεταβιβάσεις πληρώνει στο δημόσιο τους εκάστοτε φόρους μεταβίβασης.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:12 | παναγιωτης παναγιωτοπουλος

    Το ΕΤΑΚ να καταργηθεί. Η φορολόγηση θα πρέπει να ξεκινά από το 1.000.000Ευρώ και να αφορά όλους και όλες τις ιδιοκτησίες ακινήτων.Ασφαλώς το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Εκκλησία, τις Μονές και τα κοινωφελή ιδρύματα.Όταν λέμε Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία να είναι πραγματικά μεγάλη. Πρέπει το αφορολόγητο ποσό να αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τον τιμάριθμο και ανάλογα με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:51 | Θεοδωρος Φ

    Αφορολογητο 500.000Ε τουλαχιστον και ταυτοχρονη αναπροσαρμογη τους μαζι καθε αναπροσαρμογη των αντικειμενικων αξιων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:57 | Χαράλαμπος Τ

    Η «Ακίνητη» περιουσία που ενοικιάζεται συμμετέχει στην ανάπτυξη τουλάχιστον όσο και κάθε άλλη μορφή περιουσίας και γιατί παρέχει στέγη σε παραγωγική διαδικασία και γιατί παρέχει στέγη σε οικογένειες άρα διευκολύνει την παραγωγική διαδικασία.

    Η «Ακίνητη» περιουσία που δεν ενοικιάζεται είναι μεν αντιπαραγωγική αλλά λόγω του ότι δεν δημιουργεί εισόδημα δεν προσφέρει στον ιδιοκτήτη την δυνατότητα να πληρώσει πρόσθετους φόρους.

    Πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθεί το ΕΤΑΚ και να υπάρξει «ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» ΓΕΝΙΚΑ . Είναι άδικο να φορολογείται ο αποταμιεύων σε ακίνητα και να μη φορολογείται ο αποταμιεύων μετρητά, χρυσό, πολύτιμους λίθους, πίνακες, γλυπτά, πολυτελή σκάφη αναψυχής κ.ο.κ., κ.ο.κ. Βάλτε Φόρο Μεγάλης Περιουσίας με τα ίδια κριτήρια και δεν θα αντιδράσει κανείς.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:43 | Δ.Γ.

    Κύριε Υπουργέ,

    θεωρώ οτι τα ακίνητα τα οποια συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας πρέπει να φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστες. Τετοια ακίνητα αποτελούν κατα τη γνώμη μου τα κτήρια καταστημάτων – γραφείων,τα αγροτεμάχια, τα επαγγελματικά ακινητα.

    Επιπλέον, τα εκτός σχεδίου ακίνητα τα οποία δεν ειναι οικοδομήσιμα ειναι αδικο να φορολογούνται καθώς αφενός εχει πληρωθεί φορος απόκτησης (κληρονομιας-αγορας) και αφετέρου μπορουν να αξιοποιηθούν μόνο για γεωργικούς σκοπούς.

    Επιτρέψτε μεσω φοροαπαλαγής σε κάθε Ελληνα να κατέχει περιουσία 500.000 Ευρώ και τα υπόλοιπα φορολογήστε τα βασισμένοι σε κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια (αριθμός τέκνων, κατηγορία ακινήτου κλπ).

    Τα αγροτεμάχια συγκεκριμένα τα οποία αποδεδειγμένα καλλιεργούνται φορολογίστε τα με χαμηλους συντελεστες. Είμαστε μια χώρα η οποία δεν παραγει τιποτα εκτος απο γεωργικά προιόντα. Ας ενισχύσουμε τα δυνατά μας σημεία (γεωργία – τουρισμός).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:20 | ΠΕΤΡΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Εχω ένα χωράφι το οποίο είναι εντός σχεδίου πόλης, αλλά σχέδιο δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο στα χαρτιά (Αναφέρομαι στο σχέδιο πόλης στην περιοχή Νυδρί – Δήμο Ελλομένου). Και αναλύω παρακάτω τους λόγους:
    1. Πράξη εφαρμογής δεν έχει γίνει
    2. Δρόμος για να εισέλθεις στο χωράφι, δεν υπάρχει. Οι δρόμοι που προβλέπονται δεν έχουν διανοιχθεί, υπάρχουν μόνο στο σχέδιο.
    3. Να το πουλήσω δεν μπορώ, διότι ένα τμήμα ανήκει στο ένα οικοδομικό τετράγωνο, και το υπόλοιπο σε άλλο. Η μόνη περίπτωση να το πουλήσω είναι ολόκληρο (Είναι 3 στρέμματα). Ποιος θα το πάρει που έχουν 900 χιλιάδες ευρώ ως αντικειμενική αξία και θα πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την μεταβίβαση?
    4. Αφού δεν έχει γίνει πράξη εφαρμογής και δεν έχουν ανοιχθεί οι δρόμοι βάσει σχεδίου πόλης, δεν ξέρω που είναι το δικό μου, ποιο κομμάτι θα πάρει για δρόμο τι υποχρεώνομαι να δώσω και να πάρω από τους γείτονες, βάσει νόμου
    5. Δεν μου δίνει ούτε ένα ευρώ έσοδο, επομένως τι οικόπεδο είναι?

    Τα έσοδα μου μαζί με την γυναικά μου είναι εφτά χιλιάδες ευρώ ετήσιως.

    Σε αυτή την περιπτώση με τι λεφτά θα πληρώσω το ΦΜΑΠ, αφού δεν μπορώ να το πουλήσω σε τμήματα, αλλά ούτε και ολόκληρο διότι βάσει αντικειμενικών αξιών το ποσό είναι τεράστιο!!!!!!!!!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:30 | ΧΑΤΖΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η μόνιμη εντύπωση που δίνεται είναι αυτή της τιμωρίας σε όποιον νόμιμα πληρώνει και δηλώνει τα ακίνητα του… Κύριοι κανένας σας δεν βοήθησε στην ανοικοδόμηση και συντήρηση τους, έχω πληρώσει δυσθεώρητα για τον εγκέφαλο μου ποσά σε φόρους κληρονομιάς, εισοδήματος και Φμαπ η Ετακ, (εκτός του 40% του φόρου στα ενοίκια) και πάντα φροντίζετε να βρίσκετε κάποιον τρόπο για να διαιωνίζεται μια κατάσταση που εξυπηρετεί αυτούς που θα συνεχίσουν να μην φορολογούνται. Από την πλευρά του συνεταίρου στη ζωή μου και με σοβαρότατο ποσοστό μάλιστα, τι πιστεύετε ότι μου προσφέρετε?

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:11 | Νίκος

    Έχω την εντύπωση ότι το ΕΤΑΚ, για τη δεύτερη κατοικία και άνω θα πρέπει να διατηρηθεί σε συνδυασμό όμως με την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής ή κληρονομιάς.

    Αν κάποιος έχει 2 σπίτια (ένα διαμέρισμα κι ένα πατρικό ή ένα εξοχικό), τότε να απαλλάσεται κάθε φόρου για το ένα σπίτι και να πληρώνει ένα μικρό ποσό (ΕΤΑΚ) για το άλλο.

    Είναι προτιμότερο να πληρώνει κανείς ένα μικρό ποσό κάθε χρόνο (π.χ. ΕΤΑΚ), παρά ένα μεγάλο ποσό κάθε φορά που κάποιος θέλει να αφήσει ένα ακίνητο στο παιδί του (φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς).

    Η μεγάλη ακίνητη περιουσία πώς ορίζεται; Νομίζω ότι 2 τουλάχιστον κριτήρια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον ορισμό της μεγάλης ακίνητης περιουσίας: α) η αξία του ακινήτου, εφόσον το ακίνητο είναι μεγάλης αξίας και αποφέρει κέρδη στον ιδιοκτήτη (νομίζω ότι έχει διαφορά αν το ακίνητο είναι ένα άδειο εγκαταλλελειμένο εργοστάσιο…), και β) ο αριθμός των ακινήτων (π.χ. άνω των τριών), ακόμη και ανεξάρτητα από την αξία τους ή των κερδών που αποφέρουν στον ιδιοκτήτη.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:49 | MAKΡΗΣ ΘΕΟΔ.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 500.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΚΛΙΜΑΚΩΤΑ, ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΟΤΑΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:33 | Βροχίδης Ιωάννης

    Η περιουσία των ιερών ναών , μονών και κοινωφελών ιδρυμάτων , θα πρέπει να φορολογείται όπως και των υπολοίπων φυσικών προσώπων , διότι η εκμετάλλευσή της δεν καταλήγει προς όφεος του κοινωνικού συνόλου , όπως θα έπρεπε βάσει του σκοπού τους .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:25 | Βροχίδης Ιωάννης

    Το ΕΤΑΚ ασφαλώς και πρέπει να καταργηθεί , διότι είναι ο πιο άδικος φόρος που έχει επιβληθεί ποτέ . Κατά τη γνώμη μου , η φορολόγηση ακίνητης περιουσίς θα πρέπει να αρχίζει από αξία άνω των 300.000 ευρώ και δεν θα πρέπει να εξαιρείται καμία απολύτως κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών , διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στην συνταγματική αρχή της ισότητας .

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:50 | ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ

    Ο ΦΜΑΠ υπήρχε και παλαιότερα. Ως αποτέλεσμα ήταν το «σπάσιμο» της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με πολλές offshore εταιρείες ώστε κάθε μία από αυτές να βρίσκεται στο αφορολόγητο.
    Η κλιμακωτή φορολογία δεν θα δουλέψει. Θα τη πληρώσουν πάλι οι μικροί που δεν γνωρίζουν τα κόλπα των offshore.
    Αν δε προσεχτεί το σημείο αυτό καλύτερα να μην υπάρχει αφορολόγητο και προοδευτική φορολογία στα ακίνητα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:47 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ.ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Το μέτρο της κατάργησης του ΕΤΑΚ είναι σωστό γιατί επιβαρύνει όλους έκείνους που έχουν μια μικρή ή μεγάλη ακίνητη περιουσία. Το πιο σωστό είναι η επαναφορά του ΦΜΑΠ , με όριο αφορολόγητο, το οποίο θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται σε κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών.Το πόσο θα είναι αυτό είναι ζήτημα που θα λυθεί αν και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να κειμένεται μεταξύ 400-500 χιλιάδων ευρώ,πλέον αφορολογήτου προστατεουμένων ανήλικων τέκνων. Ομοίως ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν είναι αν το ακίνητο για το οποίο πρέπει να καταβληθεί φόρος, αποφέρει εισόδημα,γιατί ένα ακίνητο (π.χ.οικόπεδο) ενώ δεν αποφέρει εισόδημα ο ιδιοκτήτης του θα καλείται ετησίως να καταβάλλει ΦΜΑΠ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:25 | Φώτης Σιμάτος

    Αφορολόγητο 500.000 Ευρώ.
    Εκκλησίες, μονές, αλλά και οφσόρ εταιρείες να υπάγονται στο νόμο.
    Για να επιζήσουν τα χωριά κι η Ελληνική ύπαιθρος, να μείνουν εκτός του ΦΜΑΠ, περιουσίες στα όρια Κοινοτήτων και Δημοτικών Διαμερισμάτων (δηλ.χωριά πριν τον Καποδίστρια) με ΚΑΤΩ από 1.000 κατοίκους ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν τότε να αντιμετωπίζονται ΕΜΦΑΝΩΣ ευνοϊκότερα τόσο για το ΦΜΑΠ όσο και για τις γονικές παροχές και κληρονομιές. Ίσως να ‘ναι κι αυτό κάποιο κίνητρο για επιστροφή στην επαρχία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:44 | Λεωνίδας Φιλικόζης

    Είναι σαφώς πιο δίκαιο να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κλιμακωτά, αντί για ένα «flat rate» όπως γίνεται με τον ΕΤΑΚ. Όμως, πρέπει πρώτα να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές (και αυτό σημαίνει και μειώσεις σε πολλές περιοχές), ώστε να υπάρχει και η αίσθηση περί δίκαιης φορολόγησης, για την οποία έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός. Όσον αφορά την κλίμακα, θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει πολλά κλιμάκια, που θα ξεκινούν από τις 250.000 και θα αυξάνονται προοδευτικά. Επίσης, δεν είναι το ίδιο να έχεις ένα σπίτι που κοστίζει 400.000 και είναι αγορασμένο με δάνειο, με το να εχεις έναν επαγγελματικό χώρο ίδιας αξίας τον οποίο νοικιάζεις και σου αποφέρει και έσοδα. Γι’αυτό, θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στις αντικειμενικές των ακινήτων σε εμπορικούς δρόμους γενικότερα και να διαχωρίσετε τα ακίνητα ως προς την χρήση. Σε κάθε περίπτωση, οι συντελεστές δεν πρέπει να είναι υψηλοί για τα αρχικά κλιμάκια. Και βέβαια, να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία από τον ΦΜΑΠ, εκτός και αν πρόκειται περί πολύ ακριβού ακινήτου (προτείνω η πρώτη κατοικία να ξεκινάει να φορολογείται από την διπλάσια αξία σε σχέση με το αφορολόγητο. ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΨΕΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. Τι φοβάστε, μη χάσετε την ψήφο ποιών; Εκείνων που έτσι κ αλλιώς ποτέ δεν ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ; Επαναφέρετε τουλάχιστον τους φόρους που κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση σχετικά με την εκκλησία. Δεν είναι δυνατόν αυτοί που κάθε μέρα εγείρουν ζητήματα κυριότητας σε εκτάσεις κάθε χρήσης σε όλη την Ελλάδα, να μην φορολογούνται. Και να φορολογηθούν ΔΙΚΑΙΑ, ως ο μεγαλύτερος ιδικτήτης ακίνητης περιουσίας στη χώρα. Και αν το μεγαλύτερο μέρος αυτής δεν αξιοποιείται, φορολογήστε το για να τους αναγκάσετε να το αξιοποιήσουν. Θα βελτιώσει την κατάσταση στην αγορά. Και, κύριε Υπουργέ, επιχειρήστε να το κάνετε όσο είναι νωρίς και έχετε τη δύναμη και θα κερδίσετε κάτι περισσότερο από χρήματα για τα ταμεία του κράτους. Θα κερδίσετε τον σεβασμό της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, που βλέπει τον εαυτό του να φορολογείται για ένα τριάρι αλλά να απαλλάσσεται ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινητης περιουσίας. Νομίζω πως θα είναι πιο δίκαιο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:06 | Κωνσταντινος Παπανικολαου

    Σωστο.

    Δεν μπορει καποιος να επενδυει σε ακινητα τα κερδη του και να μην φορολογειται. Ας επενδυσει σε μετοχες, ή στην ελευθερη αγορα ωστε να κυκλοφορησει το χρημα ευνοωντας απαντες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:30 | Αγγελος

    Θα ήθελα να ρωτήσω,
    είστε διατεθειμένοι να βάλετε όλους να πληρώσουν όπως Εκκλησία που μέχρι σήμερα δεν πληρώνει και πολύ πλούσιοι που εκτός από off shore κάνουν ιδρύματα με αποτέλεσμα την αποφυγή φορολόγησης.
    Επίσης η Τ.Ζ. από την οποία προκύπτει ο φόρος που θα κληθούμε να πληρώσουμε δεν έχει υπολογιστεί σωστά σε πολλές περιοχές πχ. στο κέντρο της Θεσ/νίκης είναι 2000-3500 ενώ στο σε περιοχές (Πανόραμα, Ωραιόκαστρο) που έχουν μαζευτεί όλες οι βίλες της Θεσ/νίκης, είναι κατά πολύ μικρότερη.
    Σε αντίθετη περίπτωση σκοπός αν ακολουθήσετε την εύκολη λύση ότι είναι δηλωμένο και χωρίς να τα τσουγκρίσετε, τότε μάλλον σκοπός σας είναι να μας κάνετε να τα πουλήσουμε όσο όσο, γιατί στο κέντρο της Θεσ/νίκης η εμπορική αξία ειδικά της επαγγελματικής στέγης έχει πέσει πολύ.
    Ελπίζαμε σε κάτι καλύτερο από εσάς για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα και ελπίζω να μην διαψευστώ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:21 | ΓΙΩΡΓΟΣ Β

    ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ,ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΤΙΣ 500,000
    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ Η ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΑΠ.
    Ο ΦΟΡΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΟΣ ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ 0,01% ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ 1%

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:00 | Κώστας Μπάκουλας

    Συμφωνώ απόλυτα με τον ΦΜΑΠ και πιστεύω ότι το αφορολόγητο ποσό θα πρέπει να έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την αντικειμενική αξία και όχι με το εμβαδόν και το αν αφορά πρώτη κατοικία. Προτείνω μάλιστα το αφορολόγητο όριο να τεθεί πολύ χαμηλά (250 – 300 χιλ.), αφού η κλίμακα θα είναι προοδευτική. Όμως ο ΦΜΑΠ θα είναι εντελώς άδικος φόρος αν δεν ληφθεί μέριμνα για τους ιδιοκτήτες-offshore. Για το λόγο αυτό προτείνω όταν οι ιδιοκτήτες δεν είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που φορολογούνται στην Ελλάδα, να ισχύει ένας φόρος τύπου ΕΤΑΚ που θα αφορά το ακίνητο. Ο φόρος αυτός θα είναι σημαντικά πιο αυξημένος από τον ΦΜΑΠ (γιατί να μην είναι, αφού οι ιδιοκτήτες του επέλεξαν την απόκρυψη της ιδιοκτησίας τους με προφανή σκοπό την αποφυγή του ΦΜΑΠ), έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες-φαντάσματα να μην έχουν κίνητρο απόκρυψης της ιδιοκτησίας τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί επιτέλους το κτηματολόγιο (τουλάχιστον για τις εντός σχεδίου ιδιοκτησίες) έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθείται φορολογικά η ιστορία ενός ακινήτου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:06 | ΚΑΤΣΟΥΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΚΑΤΣΟΥΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
    ΙΑΤΡΟΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:30 | ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ατομική περιουσία με αντικειμενικό προσδιορισμό 400000 ευρώ είναι μιά δίκαιη προσέγγιση για αφορολόγητο ποσό.Επειδή όμως γίνεται συχνά αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών πρέπει το ποσό του αφορολόγητου να αναπροσαρμόζεται ανά διετία.Επίσης πρέπει να υπάρχει προοδευτικότητα στη φορολόγηση για τα ποσά άνω των 400000 ευρώ ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου,δεν μπορεί ακίνητο στην Νίκαια αξίας άνω των 400000 ευρώ να φορολογείται με το ίδιο ποσοστό με ένα ακίνητο των βορείων και νοτίων προαστείων.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:44 | ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Ατομική περιουσία με αντικειμενικό προσδιορισμό 400000 ευρώ είναι μιά δίκαιη προσέγγιση για αφορολόγητο ποσό.Επειδή όμως γίνεται συχνά αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών πρέπει το ποσό του αφορολόγητου να αναπροσαρμόζεται ανά διετία.

  • Ναι στην κατάργηση του ΕΤΑΚ, που ήταν κοροϊδία εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με επαναφορά του ΦΜΑΠ. Αφορολόγητο στις 400 χιλιάδες ευρώ είναι λογικό, καθώς μιλάμε για αντικειμενικές τιμές, οπότε η πραγματική εμπορική τιμή μπορεί να ανέρχεται στις 600 ή 700 χιλιάδες. Ε κάποιος που έχει την οικονομική δυνατότητα να κατέχει τέτοια περιουσία, μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να πληρώσει.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:12 | ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

    Συμφωνώ. Μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι οτιδήποτε μεγαλύτερο από 500 χιλ ευρώ Εμπορική αξία

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:27 | Μιχ. Πάτσης, δικηγόρος Αθηνών

    Το ΕΤΑΚ είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί ο ΦΜΑΠ που επιβάρυνε λίγους και να επιρριφθεί στους πολλούς. Η κατάργηση του ΕΤΑΚ επιβάλλεται από λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο νέος φόρος θα πρέπει να είναι κανόνας για όλα τα ακίνητα, με εξαίρεση μόνον όσα για πραγματικό ή νομικό λόγο δεν μπορούν να αξιοποιηθούν (περιορισμοί δασικής νομοθεσίας, ζώνες προστασίας αρχαιοτήτων).
    Κάθε ακίνητο ή το σύνολο των ακινήτων καθενός προσώπου αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000,00 ευρώ θα πρέπει να καταλαμβάνεται ακόμη και αν πρόκειται για κύρια κατοικία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:22 | ΣΤΕΛΛΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ

    Οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν προσπάθεια και χρήματα για την
    μηχανοργάνωση του ΕΤΑΚ το οποίο θεωρώ μεγάλο, σοβαρό και δυσκολο έργο .
    Προτείνω λοιπόν να μην καταργηθεί το ΕΤΑΚ αλλά να αλλάξει ο τρόπος φορολογίας (νέα κλίμακα) έτσι ώστε να έχει τα ίδια αποτελέσματα με ΦΜΑΠ. Εξ’ άλλου στο ΕΤΑΚ το ίδιο το κράτος κάνει τους υπολογισμούς με βάσει τις αντικ. αξίες και έτσι για πρώτη φορά !!!!!! οι Έλληνες πολίτες έχουν από το ίδιο το κράτος ενημέρωση !!!!! για την αντικ. αξία της περιουσίας τους και δεν χρειάζεται να πηγαίνουν σε λογιστές (πρόσθετα κόστη min 20 € ανά φύλλο αντικ. προσδιορισμού ) για να δουν αν είναι υπόχρεοι ή όχι σε ΦΜΑΠ κλπ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:25 | Δημήτρης

    Συμφωνώ με το προαναναφερθέν:

    Η μοναδική ορθολογική πρόταση είναι να φορολογείται η περιουσία που αποδίδει εισόδημα, όπως και το κέρδος που προκύπτει από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, διαιρεμένο βέβαια δια των χρόνων από την ημερομηνία αγοράς του. Για τα ακίνητα που απλά κατέχει κάποιος να μην φορολογείται καθόλου ή να φορολογείται με πολύ χαμηλούς συντελεστές. Γιατί αυτοί που ξοδεύουν σε κέντρα διασκέδασης μαύρο χρήμα να μην φορολογούνται ενω οι νοικοκύρηδες που απέκτησαν κάποιο ακίνητο και δικαιολόγησαν με πόθεν έσχες την απόκτηση και ΦΠΑ το κτίσιμο (άρα και φορολογήθηκαν) να φορολογούνται που το κατέχουν;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:44 | Βασίλης Μ.

    Κατα την άποψή μου το ατομικό αφορολόγητο για τον ΦΜΑΠ θα πρέπει να ανέρχεται σε 600 χιλ. € αναπροσαρμοζόμενο ισομερώς προς τα πάνω αν αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές.
    Τυχόν υπέρμετρη φορολόγηση της Μεσαίας ακίνητης περιουσίας πιθανόν να οδηγήσει τους υπόχρεους σε αναγκαστική εκποίηση ακινήτων (και μάλιστα με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους λόγω της πτώσης της κτηματαγοράς) για να πληρώσουν τον φόρο, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει μερική δήμευση των ακινήτων επ’ ωφελεία του Δημοσίου και ορισμένων επιτηδείων της κτηματαγοράς.
    Επίσης άτομα που κληρονόμησαν κάποια ακίνητα αλλα δεν διαθέτουν εισόδημα (άνεργοι, φοιτητές, κλπ) θα πρέπει να εξαιρούνται απο τον ΦΜΑΠ.
    Με ποιά λογική ζητούν οι εφορίες οι υπόχρεοι του ΦΜΑΠ να πληρώσουν επιπρόσθετα και περαίωση επι του ΦΜΑΠ??
    Πιστεύω οτι η άκριτη και υπέρμετρη φορολόγηση του πιο σημαντικού ίσως πυλώνα της Ελληνικής οικονομίας όπως η οικοδομή και της ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων, μόνο καταστροφικά αποτελέσματα θα έχει για την χώρα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:08 | νικος

    κατ’αρχας οταν υπαρχει οικογενεια και παιδια θα πρεπει να υπολογιζεται ο φορος μεγαλης ακινητης περιουσιας για ολα τα ατομα και οχι μονο στο συζυγο η στη γυναικα ανεξαρτητως αν ο ενας απο τους δυο εχει στ’ονομα τα ακινητα .ποσον 500.000+500.000και 250.000 για καθε παιδι ,βεβαια με τις σημερινες αντικειμενικες αξιες.και να λαμβανεται υπ’οψιν αν τα ακινητα ειναι κλειστα βασει του λογαριασμου της ΔΕΗ,και να μην φορολογουνται το ιδιο,αλλα κατα 25% εν σχεση μετα ανοιχτα σπιτια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:52 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

    ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΤΩΝ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΩΝ ΜΩΡΩΝ
    Καποια στιγμη θα πρεπει να σοβαρευτουμε και να άρουμε τη διαιωνιση μιας αδικίας απεναντι σε καθε νεογεννητο ανθρωπο που η πολιτεια δεν τον προικιζει με το κομματι γης που του αναλογει για την ικανοποιηση των βιοτικων του αναγκων στεγαστικων και αλλων. Προτεινω η φορολογια των ακινήτων να εχει αναδιανεμητικο χαρακτηρα τοσο σε χρηματα οσο και σε μερος αυτων των ακινητων ωστε αυτα να μπαινουν σε ειδικο ταμειο προκειμενου με το περασμα των γενεων καθε νεος ανθρωπος που ερχεται στον κοσμο να δικαιουται ισομοιρια τουλαχιστο στα αγαθα της γης και κατεπεκταση των εποικοδομηματων της.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:25 | Δημήτρης

    Τα ακίνητα είναι μεταβιβάσιμα, άρα είναι χρήματα, που συνήθως έχουν και υπεραξία.
    Μετά την εφαρμογή του ΕΤΑΚ, φάνηκαν τα λάθη, όπου ένα σπίτι 1.000.000,00€ έμενε αφορολόγητο, γιατί το είχαν 4 «ιδιοκτήτες», άσχετα αν έμεναν και το χαίρονταν και οι 4ρεις (μπαμπάς, μαμά και δύο παιδιά) και σπίτια 250.000,€ φορολογούνταν και για τον αέρα του οικοπέδου. Επειδή, λοιπόν, όσοι φοροδιαφεύγουν ή φοροκλέβουν, κάνουν σπίτια, πιστεύω ότι πρέπει να φορολογηθούν όπως τα ΙΧ με τα τέλη κυκλοφορίας. Πρέπει να έχουν όνομα, όπως τα ΙΧ και να φορολογούνται άσχετα με τον αριθμό των ατόμων μου τα έχουν. Και να φορολογούνται ΟΛΑ, μέχρι και τα δημόσια κτήρια, γιατί και αυτά κάνουν παρανομίες. Να αφαιρεθούν όλοι οι άλλοι φόροι κληρονομιάς, μεταβιβάσεις, κλπ και να είναι ένας φόρος για όλα. Από εκεί και πέρα μπορείτε να βάλετε όσα Σοσιαλιστικά- κοινωνικά κριτήρια θέλετε. Πχ ένα ακίνητο 50.000,00€ να έχει φόρο 0,0001% και ένα ακίνητο 1000000,00€ να έχει φόρο 0,2%. Εγώ, αφορολόγητο όριο ΔΕΝ θα έβαζα.
    Και μετά πρέπει να γίνουν συνεργία από την πολεοδομία, αστυνομία και οικονομικών, που θα ελέγχουν τα σπίτια για την άδεια και πόσα τετραγωνικά χρησιμοποιούν. Συνήθως η άδεια αναφέρει 50 τετραγωνικά, που και δηλώνονται, και το σπίτι είναι 350τετραγωνικά με κλειστή πισίνα, κλπ… χωρίς να φαίνονται πουθενά. Πχ η άδεια λέει για «αναψυκτήριο» και είναι βίλα με πισίνα…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:27 | ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να καταργηθεί το ΕΤΑΚ και να αντικατασταθεί απο ΦΜΑΠ.Θα μπορούσας να αυξηθούν τα όρια του αφορολόγιτου στο ΕΤΑΚ και να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Το κρίσιμο είναι απο ποιά όρια και επάνω υπάρχει Μεγάλη ακίνητη περιουσία που πρέπει να φορολογηθεί.Καταρχήν δεν μπορεί να φορολογείται κάτι που δεν αποφέρει εισόδημα, πλην της κατοικίας που διαμένει κάποιος και αυτή απο ένα όριο και επάνω. Εαν φορολογείται κάποιος για ένα οικόπεδο τότε του δίνεται κίνητρο να το ανοικοδομίσει(δεν νομίζω ότι ειδικά σε αστικές περιοχές αυτό είναι το ζητούμενο)Οπως δεν φορολογείται ένα φορτηγό όταν δεν αποφέρει εισόδημα σαν φόρος εισοδήματος, έτσι δεν πρέπει να φορολογείται και ένα ακίνητο.Ετσι και αλλιώς δεν φορολογείται το φορτηγό σαν περιουσιακό στοιχείο αν και μερικές φορές αξίζει περισσότερο απο ένα ακίνητο.Κατά την άποψή μου δεν μπορεί να υποβάλλεται σε φορολόγηση Ακίνητη περιουσία που είναι μικρότερη απο 800.000 ευρώ.TΟ ΠΙΌ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΕΊΝΑΙ ΒΈΒΑΙΑ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΎΝ ΤΑ ΑΚΊΝΗΤΑ ΤΩΝ OFF SHORE ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. Πως θα γίνει αυτό Αν δεν μπορείτε να τους ανακαλύψετε μέ άλλους τρόπους,μπορείτε να τους επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ να πληρώνουν δεκαπλάσιο ή ….πλάσιο τέλος ακινήτων και αυτό να εισπράτεται για λογαριασμό του Κράτους Και βέβαια θεωρώ πολύ πιό σημαντικό να φορολογηθεί το εισόδημα απο ακίνητα. Αν η πολιτεία κρίνει ότι η κλίμακα πρέπει να είναι μεγαλίτερη, ας το αποφασίσει. Υπενθυμίζω ότι ο Συμπληρωματικός φόρος στα εισοδήματα απο ακίνητα είχε επιβληθεί όταν καταργήθηκς ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που είχε επιβληθεί απο την Πρώτη Κυβέρνηση Καραμανλή.Γιατί λοιπόν δίχως να καταργήσουμε ένα φορό επαναφέρουμε έναν άλλο που καταργήθηκε και στη θέση του επιβλήθηκε ο μη καταργούμενος
    Δ.ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:31 | Δημήτρης Τσότσος

    Έχω κληρονομήσει από τους γονείς μου σπίτι για το οποίο έχω πληρώσει όλους τους αναλογούντες φόρους κληρονομιάς και είναι η πρώτη μου κατοικία. Πιστεύω λοιπόν ότι, εφόσον ΔΕΝ το εκμεταλλεύομαι και δεν πρόκειται να το πουλήσω, δεν θα πρέπει να ισχύσει τυχόν άνοδος των αντικειμενικών αξιών σε τέτοιες περιπτώσεις (δηλ. όταν ο φορολογούμενος χρησιμοποιεί το ακίνητο για κατοικία και όχι για εκμετάλλευση), γιατί δεν αποκομίζω έσοδα από την αξία του. Η τυχόν αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιφέρει πιθανή μετάταξη του ακινήτου στην κατηγορία μεγάλης ακίνητης περιουσίας με συνέπεια την πληρωμή νέου φόρου εκ μέρους μου.
    Προφανώς εάν πουληθεί ή δοθεί προς εκμετάλλευση το ακίνητο, τότε ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ οι νέες αντικειμενικές αξίες και να πληρωθεί ο φόρος που αναλογεί (φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας)
    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:21 | ΗΛΙΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

    1. ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
    1.1. ΚΤΙΡΙΑ
    Α. Φυσικά πρόσωπα.
    Ενα λογικό όριο αφορολόγητου θα ήταν 400.000 – 450.000 ΕΥΡΩ για μεμονωμένα άτομα και 700.000-750.000 για ζεύγος.
    Β. Εταιρείες.
    Να διατηρηθούν τα όρια του καταργηθέντος παλαιού νόμου ΦΜΑΠ, ίσως με κάποιες τροποποιήσεις.
    Γ. Τιμή ακινήτων.
    Οι αντικειμενικές τιμές να συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο, δηλ. αύξηση των αντικειμενικών κατά π.χ. 15% να συνεπάγεται αυτόματη αύξηση του αφορολογήτου ποσού κατά 15% επίσης.

    1.2. ΧΩΡΑΦΙΑ – ΟΙΚΟΠΕΔΑ
    Αυτά δεν αποδίδουν τίποτε ή σχεδόν τίποτε (ευτελή ενοίκια). Οταν όμως πωλούνται μετά π.χ. 10ετία αποφέρουν μεγάλο κέρδος στον ιδιοκτήτη λόγω αύξησης τιμής. Η αύξηση όμως αυτή δεν οφείλεται σε κόπους ή εργασίες του ιδιοκτήτη αλλά σε γενικότερα εθνικά αίτια. Αρα είναι καθαρή υπεραξία.
    Προτείνω την μη φορολόγησή τους ως ακίνητης περιουσίας αλλά την δραστική αύξηση της φορολογίας επί της διαφορά αξίας μεταξύ αγοράς και πώλησης. Λόγου χάρη, αγορά 20.000 Ε, πώληση μετά 10ετία 180.000 Ε. Να πειβληθεί φόρος Υπεραξίας 30%, δηλ (180.000 – 20.000) * 0.30 = 48,000 Ευρώ.

    2. ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
    2.1. ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    Προτείνω να ισχύει το ίδιο ποσοστό με τις εταιρείες, με την εξής δυνατότηατα μείωσης :
    Να ελέγχονται τα έξοδα του εκκλησιαστικού καθιδρυματος (εκκλησία, Μονή κλπ).
    Να καθρορίζεται το ποσοστό Α που θα αφορά αποκλειστικά αγαθοεργίες κλπ καθώς και τα λειτουργικά έξοδα του καθιδρύματος, π.χ. 82%.
    Να καθορίζεται το ποσοστό Β που θα αφορά βελτίωση ή ανέγερση νέων Ιερών Ναών ή εγκαταστάσεων γενικά που δεν θα έχουν σχέση με αγαθοεργίες, π.χ. 18%.
    Ο ΦΜΑΠ να μειώνεται κατά το ποσοστό
    Λ * Α / (Α+Β), όπου Λ συντελεστής μεταξύ 0,30 και 0,40 (στην κρίση σας)
    π.χ. 0,35 * 82 / (82+18) = 0,287
    Ο τελικός ΦΜΑΠ θα είναι μειωένος κατά 28,7%.
    2.2. ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
    Με την αυστηρή προϋπόθεση ότι τα Ιδρύματα θα ξοδεύουν μόνο για τον σκοπό που προβλέπεται από τον κανονισμό τους, ο ΦΜΑΠ να είναι ο ίδιος με αυτός των εταιρειών αλλά μειωμένος κατά 35%.

    ΑΠΟΡΙΑ
    Για ποιό λόγο προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό ?
    Βάσει πρόσφατου άρθρου του πρώην υπουργού κ. Γιαννίτση, ο ΕΤΑΚ ( με κάποια ανάλογη μορφή) ή ο ΦΜΑΠ υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για ποιό λόγο το Υπουργείο σας δεν παρουσιάζει αναλυτικά και όχι επιλεκτικά (θυμηθείτε το εν Βρυξέλλαις ανέκδοτον : Greek Statistics….) τι ακριβώς γίνεται π.χ. στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία (προ της κρίσεως, εννοείται) ?

    Παρακαλώ μην αναφερθείτε στις Σκανδιβαβικές χώρες. Εκεί η εξυπηρέτηση του πολίτη σε όλα τα επίπεδα είναι ασύλληπτη με τα ελληνικά γραφειοκρατικά δεδομένα, και συνεπώς πάσα σύγκριση εκτός πραγματικότητος. Ο πολίτης πληρώνει, αλλά σαφέστατα βλέπει που πάνε τα λεφτά του.

    Με τιμή
    Η. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:34 | Δάφνη

    Συμφωνώ γενικότερα με το σκεπτικό του κ. Παύλου Π. Όσοι από μας ζούμε από μια σύνταξη και επομένως πολύ μετρημένα – ας το πούμε έτσι, ενώ κατέχουμε ακίνητα αξίας τα οποία έχουν αγοραστεί από γονείς και παππούδες σε άλλες εποχές και δεν μας αποφέρουν κανένα έσοδο (αντιθέτως, όντας και παλιά, μάς κοστίζουν σε επισκευές κλπ.) είναι άδικο να φορολογούμαστε βαρύτερα απ’ όσους δαπανούν μεγάλα ποσά σε πολυτελή ξενοδοχεία, κέντρα διασκεδάσεως, κλπ. κλπ. αλλά δεν μπορούν να «πιαστούν στη φάκα». Δεν μπορώ να μιλήσω με οικονομικούς όρους, αλλά σας παρακαλώ θερμά να το λάβετε υπόψη στους υπολογισμούς σας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:31 | Γιώργος Μηχιώτης

    Λογικό είναι να υπάρχει μια ελάφρυνση για την πρώτη κατοικία, αλλά με κάποιο όριο της τάξης των 150.000-200.000 Ευρώ. Το υπόλοιπο θα πρέπει να προστίθεται στην αξία τυχόν επιπλέον ακινήτων και να φορολογείται βάσει της κλίμακας. Εννοείται η κατάργηση του ΕΤΑΚ…

    Η εκκλησιαστική περιουσία θα πρέπει να φορολογηθεί, για δυο λόγους. Πρώτον γιατί είναι περιουσία, και δεύτερον, γιατί η ίδια η Εκκλησία διακυβεύει ότι «ο έχων δύο χιτώνας να δίνει στον γυμνό τον έναν», κι αυτή τη στιγμή, ο γυμνός είναι το κράτος, που αντιπροσωπεύει όλους εμάς…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:40 | Θανάσης

    Τι σαχλαμάρες είναι αυτές με το ΦΜΑΠ και το ΕΤΑΚ; Και το ΕΤΑΚ δεν έχει αφορολόγητο 200.000€; Το όνομα του φόρου είναι το θέμα ή η λογική του; Δεν έχετε δώσει καμία ένδειξη για το τι ακριβώς διαφορετικό θέλετε να κάνετε, τι πχ θεωρείτε εσείς μεγάλη ακίνητη περιουσία. Με όλα αυτά δίνετε το δικαίωμα σε όλους μας να πιστεύουμε ότι σκέφτεστε κάτι αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε παλιά και ήταν είτε αναποτελεσματικό (κυρίως ο ΦΜΑΠ) είτε εγκληματικά άδικο (κυρίως οι φόροι σε κληρονομιές, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κλπ).
    Νομίζω γενικά ότι πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό. Αυτό που είχε πει ο Παπαθανασίου ως μελλοντική σκέψη της ΝΔ νομίζω ήταν σωστό. Αφήστε το ΕΤΑΚ ως έχει κι απλά πείτε ότι πχ πάνω από τα 600.000€ ακίνητη περιουσία θα υπάρχει δεύτερο κλιμάκιο με 0,2% φόρο. Και πάπαλα. Αφού μετά τη λύση των τεχνικών και λοιπών προβλημάτων το πράγμα είναι έτοιμο. Είναι ανάγκη σε αυτή τη χώρα να ξανανακαλύπτουμε συνέχεια τον τροχό;

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:00 | Αγγελική

    Θα πρέπει σαφέστατα να υπάρξει έλεγχος για τις αξίες των ακινήτων που ανήκουν σε εταιρείες και Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι δεν αναπροσαρμόζουν τις αξίες των παγίων-κτιρίων που κατέχουν, ακριβώς για τον λόγο της ελαχιστοποίησης του φόρου ακίνητης περιουσίας.

    Από τον φόρο ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να εξαιρείται ούτε η εκκλησία ούτε οι μονές ούτε τα ιδρύματα. Και φυσικά, ούτε το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει εν Ελλάδι. Ας μην ξεχνάμε, ότι στο σκάνδαλο Βατοπεδίου υπήρξε μεγάλο «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος μέσω των διαφορετικών συναλλαγών που διημείφθησαν….

    Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία, ώστε τελικά οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων να ταυτίζονται με τις εμπορικές και να μπορούν να ελέγχονται από το ΥΠ.ΟΙΚ, τόσον οι αγοραπωλησίες και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, όσον και οι Τράπεζες, οι οποίες «εξυπηρετούνται» από τη μη ταύτιση των 2 ανωτέρω αξιών. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας τονίσω ότι η οικοδομική δραστηριότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της «Οικονομίας» της χώρας μας, που μάλιστα εμπλέκει πάρα πολλούς κλάδους (π.χ. κατασκευαστικό, τραπεζικό, τουριστικό, κ.λ.π.), τόσο στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και στα πλαίσια της κουλτούρας, της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Μ’ αυτή την έννοια, θα πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία για κανόνες και διαδικασίες από μηδενική βάση, αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θέλουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά που μεγαλώνουν…..