20 Προτείνεται η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των εισοδημάτων που δηλώνονται από ελεύθερα επαγγέλματα και επιχειρήσεις στο βαθμό που αυτό θα κριθεί αποδεκτό από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Συμφωνείτε με ένα τέτοιο μέτρο;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 00:23 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ INTERNET ΚΑΙ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ , ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ.
    ΝΟΜΙΖΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ [ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.ΔΗΜΑΡΧΟΙ,ΝΟΜΑΡΧΕΣ,ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΔΣ ΔΕΚΟ,Κ.Λ.Π]

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:25 | BΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Να δημοσιοποιούνται και τα ονόματα των εφοριακών που «τα παίρνουν». Επιτέλους θα πρέπει να συλληφθούν κάποιοι από αυτούς και να τιμωρηθούν πραγματικά. Τα ποσά είναι τεράστια.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 17:04 | Nίκος Δαμ.

    Οχι. Υπάρχουν 10.000 λόγοι για αυτό.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:41 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΙΖΟΓΛΟΥ

    Εχουμε τρελλαθεί σχετικά με την συγκέντρωση αποδείξεων,όχι μόνον ποιές πρέπει να ισχύουν αλλά και με ποιόν τρόπο θα συγκεντρώνονται…
    Η τεχνολογία πολλά μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμα.
    Πρός το παρόν μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί μια μαγνητική κάρτα Κρατικής ιδιοκτησίας όπως εκείνες των πιστωτικών καρτών και αντί για ευρώ ,να καταγράφουν πόντους ίσης αξίας,τις οποίες θα «περνούν» στους ίδιους μηχανισμούς που «περνούν» τώρα τις πιστωτικές κάρτες…Στούς μηχανισμούς αυτούς είναι καταγεγραμμένα τα στοιχεία της επιχείρησης και το κόστος είναι μηδαμινό…
    Ούτε λίστες,ούτε συγκέντρωση αποδείξεων σε σακούλες…
    Ωστόσο μεταξύ των αποριών μου είναι και μία ακόμα: Αν εγώ βγώ με μιά παρέα για καφέ,την απόδειξη ποιός θα την … πρωτοπάρει;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:57 | Σωκράτης

    To βασικό θέμα με την δημοσιοποίηση των περουσιακών στοιχείων στο διαδίκτυο δεν είναι το ηθικό μέρος από την πιθανή διαπόμπευση.
    Είναι η ανασφάλεια που θα επικρατήσει στην οικογένεια για τα παιδιά τα ανήψια, τα εγγόνια, από κάθε λογής απατεώνα, εκβιαστή, απαγωγέα κτλ.
    Αλλίμονο!
    Θα δώσει το κράτος σε όλο το οργανωμένο έγκλημα τα στοιχεία των Ελλήνων που έχουν περιουσία ικανή να γίνουν τα επόμενα θύματα τους;
    Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και μην ακούτε αυτούς που μη έχοντας κάτι να χάσουν λένε όλα στο διαδίκτυο.
    Για ρωτήστε και αυτούς που ΕΧΟΥΝ να χάσουν.
    Δεν θα κοιμάται κανένας ήσυχος από το φόβο εγκληματικής ενέργειας.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:03 | Α.Π.

    Να δημοσιοποιούνται, τι εννοούμε ακριβώς; Όλα τα φορολογικά δεδομένα θα ηταν παράλογο αν όχι κυνηγι μαγισσών ενώ με λειψά τα φορολογικά στοιχεία δεν έχει έννοια.

    Ας πάρουμε δυο παραδείγματα εκ διαμέτρου αντίθετα.

    1ο παράδειγμα: Ελευθερος Επαγγελματίας στην ουσία ειναι ημιαπασχολούμενος και δουλεύει αναγκαστικά με δελτίο παροχής ή αντίστοιχο τιμολογιο. Οι περιπτώσεις δεν είναι εξαιρέσεις είναι μάλλον αρκετές και πυκνώνουν ολο και περισσότερο.

    Εδώ, δημοσιοποιείται η οικομική και πιστοληπτική ικανότητα ενός εντελώς οικονομικά αδύναμου, με αποτελεσμα ένα τετοιο αισχρό σύστημα να λειτουργεί δημόσια ως ένας άτυπος τειρεσίας.

    2ο παράδειγμα: Ελευθερος επαγγελματίας ή κάθε άλλος επιτηδευματιας έχει αρκετά μεγάλα εισοδήματα αλλα κανένα φορολογικό παράπτωμα. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο εκβιασμών σε οργανωμενες συμμορίες απαγωγών και εκβιασμών.

    Κατηγορηματικά όχι.
    Κατι τέτοιο θα λειτουργουσε ως αθέμιτο «εργαλείο» από την ανεύρεση «γαμπρου» ή «νύφης» μέχρι υποβοήθημα εγκληματικών πράξεων ή και κοινωνικού αποκλεισμού.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:51 | ΒΑΒΑΤΖΑΝΙΔΗΣ ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ

    Κύριοι,

    Ολα στο φώς. Θα το σκεφθούν πολύ οι εχοντες οικονομική ανεση να δηλώνουν εισοδήματα πείνας. Εχουν γνώση οι φύλακες….Ολο και κάποιος θα βρεθει που με επιχειρήματα θα αποδείξει οτι τα πραγματικά του εισοδήματα απέχουν πολύ απο τα δηλωθέντα. Ετσι αυτό που δεν μπορει να κάνει η πολιτεία μόνη της θα την βοηθήσουν οι πολίτες.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:49 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ

    Που είναι η δημοκρατική ευαισθητοποίηση. Υπάρχει ή δεν υπάρχει φορολογικό απόρρητο. Εδώ κατεβάσανε τις κάμερες από τους δρόμους και δεν μπορεί η τροχαία και η αστυνομία να πιάνει κάθε μορφής παραβάτες, γιατί η κάμερα είναι αντίθετη προς τα προσωπικά δεδομένα και θα επιβάλλεται σε εργαζόμενους ανθρώπους να αναρτούνε τα εισοδήματά τους σε δημόσια θέα? Αυτό και είναι ανήκουστο.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:38 | Τσιαρας Σταυρος

    Φυσικα και συμφωνω με την δημοσιοποιηση των δηλωσεων ολων
    ανεξαρτητως των πολιτων

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:11 | Θανάσης

    Είναι πολύ σωστή πρόταση να δημοσιοποιούνται. Αυτό ίσχυε και κατά τη δεκαετία του 1960 και μάλιστα τα δηλούμενα εισοδήματα δημοσιεύονταν στον τύπο. Γιατί είναι διαπόμπευση; Αν κάποιος ασύστολα φοροδιαφεύγει και δεν αισχύνεται το πρόβλημα είναι η δημοσιοποίηση;

    Σε χωριά της χώρας μας υπάρχουν μπακάλικα με ταμειακές μηχανές και κόβουν πάντα αποδείξεις. Αυτούς τους επαγγελματίες έπρεπε να ντρέπονται κάποιοι μεγαλοσχήμονες φοροφυγάδες και όχι τη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων τους.
    Αν εφερμοστεί το μέτρο θα έχει αποτέλεσμα. Όπως και να το κάνουμε κάποια ελάχιστη » τσίπα» μάλλον τη διαθέτουν.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:18 | Γιώργος Μπόζης

    Με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, η Κυβέρνηση πρέπει να επαναπροσδιορίσει την έκταση των αρμοδιοτήτων και των δικαιοδοσιών τηε Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Νομίζω ότι ο ρόλος της ανεξάρτητης αυτής αρχής είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, βλαπτικός μάλλον παρά θετικός στην εμπέδωση αίσθησης δικαίου και τη διαμόρφωση της τόσο επιθυμητής «εμπιστοσύνης του πολίτη πρός το Κράτος». ¨
    Δικαιούται, νομίζω, κάθε πολίτης να γνωρίζει αν και ο γείτονάς-του, ο συγγενής ή το γνωστότερο στην πόλη πρόσωπο, πληρώνει στην Εφορία, όπως αυτός, το αναλογούν αυτώ. Ωστε να το βρεί κάπως σύμφωνο με τον (προκλητικό, κάποιες φορές) τρόπο διαβίωσης που βλέπει. Οπως δικαιούται να γνωρίζει γιατί ο γείτονας ή το παιδί του (καθ’όλα αρτιμελείς και ικανοί) δεν υπηρέτησαν στον Ελληνικό Στρατό. Ωστε να μπορεί να αισθάνεται σωστός και όχι κουτός που ο ίδιος πέρασε απο κει. Σε αυτά τα ενδεικτικά παραδείγματα έχει αντίρρηση η Αρχή ΠΠΔ. Κοπτόμαστε για «διαφάνεια» και την υποσκάπτουμε επισήμως! Και αναρωτιόμαστε γιατί οι πολίτες (ιδιαίτερα οι νέοι, «ο θησαυρός κάθε χώρας») δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. γ.δ.μ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 02:44 | Αριστοτέλης

    Να δημοσιεύονται στο διαδύκτυο οι φορολογικές δηλώσεις όλων ανεξαιρέτως των φορολογουμένων πολιτών και επιχειρήσεων. Και τούτο όχι ασφαλώς για την διάπομπευση κάποιων, αλλά διότι η εργασία, το επάγγελμα που ασκεί κάποιος και η αμοιβή που παίρνει για αυτό έχει δημόσιο χαρακτήρα, αφορά όλη την κοινωνία και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας, των δημοσίων υπηρεσιών, των δημοσίων έργων υποδομών, δρόμων, τρένων, αεροδρομίων, λιμανιών, της δικαιοσύνης,της εθνικής άμυνας κλπ στηρίζονται στην καταβολή απο όλους των φόρων που τους αναλογούν, άρα η κοινωνία δικαιούται να γνωρίζει πως συνεισφέρει ο κάθε πολίτης και η κάθε επιχείρηση. Η αντίληψη οτι η φορολογική δήλωση είναι προσωπικό δεδομένο και πρέπει να είναι μυστική είναι εντελώς λανθασμένη και πέρασε σκόπιμα στον κόσμο με μοναδικό σκοπό να προστατεύεται η φοροδιαφυγή.
    Όσον αφορά το φόβο για τη διαπόμπευση σαν μοναδικό επιχείρημα που διατυπώνεται κατά του μέτρου,δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους διαπόμπευση μπορεί να συμβεί σε κάποιον που δηλώνει νόμιμα τα νόμιμα εισοδήματα του και συνεισφέρει και αυτός στην παροχή των παραπάνω κοιωνικών αγαθών. Ο φόβος αυτός είναι υποκριτικός.΄Άλλωστε μπορεί να προστεθεί στο νόμο διάταξη που θα απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση(τηλεόραση-εφημερίδες-ραδιόφωνο)για τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Η μυστικότητα αυτή που επικρατεί εξέθρεψε τα γκόλντεν μποϋς και κάθε λογής παρανομία ως επίσης και τη βαθιά πιά ριζωμένη αντίληψη των νεοελλήνων οτι ο καθένας κοιτάζέι μόνο «το τομάρι του» και αδιαφορεί για κάθε έννοια συλλογικού ή κοιωνικού συμφέροντος. Βέβαια σ’ αυτό βοήθησε και η συμπεριφορά αρκτετών πολιτικών οι οποίοι πρώτοι έδειξαν το δρόμο. Έτσι όλοι οι «καπάτσοι» πλουτίζουν ενώ η χώρα οδηγήθηκε στο σημερινό κατάντημα, στην χρεωκοπία. Στις περισσότερς χώρες του κόσμου οι φορολογικές δηλώσεις δημοσιεύονται στο διαδύκτυο χωρίς κανένα πρόβλημα και οι χώρες αυτές προοδεύουν.
    Να δημοσιεύονται λοιπόν άφοβα οι φορολογικές δηλώσεις στο διαδύκτιο για να αλλάξει σιγά-σιγά η βαθιά ριζωμένη αντίληψη οτι είμαστε άτομα και να αρχίζομε να αντιλαμβανόμαστε οτι είμαστ πολίτες μιας κοινωνίας.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:50 | Τίνα Μ.

    Σαν ελεύθερη επαγγελματίας,από εκείνους που πληρώνουν την εφορία τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές αλλά εξακολουθώ να χαρακτηρίζομαι από τους τίμιους δημόσιους υπαλλήλους:φοροφυγάς, κλέφτης, υπεύθυνη για τα δεινά της ελληνικής οικονομίας, θα ήθελα να ζητήσω μερικά πράγματα για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Παρέχω υπηρεσίες ιδιαίτερων μαθημάτων ΝΟΜΙΜΑ. Μπορείτε με όποιο τρόπο να τσιμπήσετε ΟΛΟΥΣ εκείνους τους δασκάλους, καθηγητές ακόμη και απλούς απόφοιτους Λυκείου που παίρνουν την δουλειά μου, στερούν το ψωμί των παιδιών μου και το μηνιάτικό μου ειλικρινά δεν αγγίζει ούτε νεοδιοριζόμενου υπάλληλου? Εγώ είμαι μέρος της ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑΣ που όμως σας πληρώνει φόρους και παράβολα χωρίς να δικαιούμαι τον ελάχιστο σεβασμό των δικαιωμάτων μου? Στο σπίτι που χτίσαμε, παρά το ότι πολλές δουλειές τις κάναμε ο άνδρας μου κι εγώ, πληρώσαμε ΙΚΑ για μεροκάματα που κανείς εργάτης δεν έκανε….μήπως και όποιος έχει παιδί ηλικίας 12-18 να μου πληρώνει και μένα και καθενός σαν εμένα ασφαλιστικές εισφορές? Να δημοσιοποιήσετε τα περιουσιακά στοιχεία ΟΛΩΝ, όχι μόνο τα ατομικά αλλά και των εταιριών στις οποίες συμμετέχουν και τότε θα δούμε ποιοί κλέβουν και ποιοί φοροδιαφεύγουν.
    Υ.Γ. Ρίξτε πολύ προσεκτική ματιά σε Δημάρχους, Αντιδημάρχους και λοιπούς της Αυτοδιοίκησης γιατί εκεί ο οικονομικός εκβιασμός,η μίζα από εργολάβους και η κλοπή Δημόσιου χρήματος αποτελούν συνήθη πρακτική…και μετά όλα κρύβονται πίσω από μια Εταιρία στο όνομα κάποιου συγγενικού προσώπου (ακόμη και μεγάλης ηλικίας) και μια γενναία επιχορήγηση που ΝΟΜΙΜΑ (?) εισέπραξαν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 23:49 | ΝΙΚΟΣ

    MA ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.ΑΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ.ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ?? ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΝΑΙ Η ΟΧΙ ??ΑΝ ΝΑΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΠΩΣ ΑΛΟΣΤΕ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΤΑΙ .

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:43 | ΓΕΔ

    Η δημοσιοποίηση των εισοδημάτων και των ονομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών (όπως και της κινητής περιουσίας όλων των φορολογουμένων) μόνον τους επίδοξους απαγωγείς, ληστές και εκβιαστές θα ωφελήσει (!), ενώ είναι άχρηστοι για φορολογικούς λόγους. Το τελευταίο ισχύει και στην περίπτωση που επιλεγεί η δημοσιοποίηση μόνον όσων δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα του μέσου όρου του κλάδου.
    Ο λόγος είναι ότι το εισόδημα δύο, π.χ., ιατρών δεν είναι συγκρίσιμο για πολλούς λόγους, όπως: Τι σχέση έχει το εισόδημα ενός διαπρεπούς εξειδικευμένου χειρουργού με το εισόδημα ενός μικροβιολόγου; Το εισόδημα του ιατρού στο Κολωνάκι με το εισόδημα του ιατρού στο Διδυμότειχο; Το εισόδημα του Καθηγητή ιατρού ηλικίας 65 ετών με εκείνο ενός νεοεισερχομένου στο επάγγελμα; κ.λ.π.
    Παρεπιπτώντως για τους ιατρούς να καθιερωθεί «βιβλίο πόρτας» όπου θα καταγράφονται το ονοματεπώνυμο του ασθενούς με την είσοδό του στο ιατρείο και η αναφορά ιατρικών πράξεων (π.χ εγχειρήσεων) κάθε ιατρού στα νοσοκομεία ή κλινικές…Δηλαδή η φορολογούσα Αρχή θα πρέπει πρώτον να γνωρίζει τις ιατρικές πράξεις που παρέχει στη διάρκεια του έτους κάθε ιατρός για να μπορέσει να εκτιμήσει το εισόδημά του…
    Επί τη ευκαιρία, αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή της δυνατότητος της πλήρους εκπτώσεως των ιατρικών δαπανών (όπως προτείνω σε άλλη ενότητα) από το φορολογητέο εισόδημα των ασθενών δεν οδηγεί κατ΄ανάγκη σε αύξηση των φορολογικών εσόδων από τη μείωση της φοροδιαφυγής των ιατρών. Αυτό εξαρτάται από τον οριακό φορολογικό συντελεστή του ασθενούς σε σχέση με εκείνον του ιατρού…
    Good luck!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:16 | ΜΑΤΣΑΓΓΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Να χαρακτηριστει, δια νομου, η εισφοροδιαφυγη, η φοροδιαφυγη και η μη αποδοση ΦΠΑ ως κακουργημα και οι ποινες που θα επιβαλλονται να μη εχουν ανασταλτικο αποτελεσμα.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:32 | ΜΑΤΣΑΓΓΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Να χαρακτηριστη δια νομου η φοροδιαφυγη, η εισφοροδιαφυγη και η μη αποδοση ΦΠΑ ως κακουργημα με ποινες μη εξαγορασιμες.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:50 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΜΑΥΡΟ
    ΧΡΗΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΧΑΡΤΑΚΙΑ ΤΑΜΕΙΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ «ΜΑΙΜΟΥ»…..ΕΙΜΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ….

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:25 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΣ

    Νομίζω ότι είναι απόλυτα σωστό γιατί έτσι θα φανεί η ανακολουθία όσων φοροφυγάδων δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα ενώ ζουν πολυτελέστατη ζωή, αλλά κανένας δεν μπορεί να βρει τα εισοδήματά τους. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ντραπούν τη διαπόμπευση. Παράλληλα όμως πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα που θα τους υποχρεώσουν να μην κάνουν ψευδείς δηλώσεις και να αναγκαστούν να δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους και να πληρώνουν τον ανάλογο φόρο. Διαφορετικά θα πληρώνουν φόρους οι μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ένα Ευρώ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:49 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΤΣΑΚΗΣ

    Συγχαρητήρια για την κίνηση αυτή που κάνατε μέσω διαδικτύου να μπορεί ο κάθε Έλληνας να φέρει την γνώμη για θα θέματα και νομούς που θα εφαρμοστούν ή που εφαρμόζονται.
    Ναι συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο αυτοί που φοροδιαφεύγουν, ναι πρέπει να τους μάθει ο κόσμος.
    Δεν έχει να κάνει με προσωπικά δεδομένα, εάν υπάρχει τέτοιος νομός καταργήστε τον. Πάντα κολάμε σε προσωπικά δεδομένα, να μην έκανες φοροδιαφυγή και δεν θα είχες κανένα πρόβλημα.
    Ξέρεται οι νόμοι στην Ελλάδα ενώ υπάρχουν ή θα υπάρξουν δεν εφαρμόζεται, αυτό το βλέπομαι καθημερινά, μη φοβάστε το πολιτικό κόστος.
    Είναι όμως άδικο κάποιοι να είναι νομοταγής πολίτες και κάποιοι να λένε, έλα δεν θα μας πιάσουν. Εσείς τους δίνετε το δικαίωμα να σκέπτονται έτσι.
    Για το εξ άλλου φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
    Πρέπει τέλος πάντο το κράτος να γίνει κράτος δικαίου.
    Όταν εγώ έχω μια επιχείρηση και στους υπαλλήλους μου τους έχω περάσει το μήνυμα ότι δεν τους ελέγχω η επιχείρηση μου θα κατάρρευση. Αυτό κάνετε εσείς τώρα.
    Βέβαια αυτά δεν μαθεύονται από την μια μέρα στην άλλη, πρέπει από το σχολείο να ξεκινήσετε με ιδικά μαθήματα να περάσετε στα παιδιά τη πάει να πει νομός και γιατί πρέπει να ακλουθούμε τους νόμους.
    Τελειώνοντας θα ήθελα να σας μεταφέρω το μήνυμα μη σταματήστε να δίνεται στον κάθε Έλληνα πολίτη τη δυνατότητα να φέρει τη γνώμη του μέσω διαδικτύου, έχετε πολλά να διδαχτείτε, πολλές χώρες το εφαρμόζουν τώρα και χρόνια.
    Και μη ξεχνάτε ποτέ οι φοροδιαφυγάδες πρέπει να πιαστούν

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 19:12 | Κωνσταντίνος Χωλλ

    Για τα συγκεκριμένα εισοδήματα δεν υπάρχει απόρρητο. Άλλωστε ο ΚΦΕ υποχρεώνει τον οικονομικό έφορο να συντάσει καταλόγους με αυτά τα εισοδήματα και να είναι διαθέσιμα στα καταστήματα των ΔΟΥ. Οπότε ουσιαστικά αυτό το μέτρο αποτελεί μια διευκόλυνση πρόσβασης και τίποτα παραπάνω.

  • Ολες οι επιχειρησεις εδω και πολλα χρονια, ΕΠΕ, ΑΕ, κλπ δημοσιευουν υποχρεωτικα καθε χρονο στις σχετικες εφημεριδες τα οικονομικα τους στοιχεια με σημαντικο θα ελεγα κοστος επιβαρυνσης τους.
    Διατηρω 2-δυο ΑΕ και γνωριζω καλα το αντικειμενο.
    Γιατι λοιπον τουτο να μην αντικατασταθει με ενα Κρατικα ελεγχομενο διαδικτυακο τοπο οπου με την πληκτρολογηση του ΑΦΜ να απεικονιζονται τα οικονομικα στοιχεια (Δηλωσεις, Ε3, Ε9) των νομικων αλλα και των φυσικων προσωπων τελικα. Ετσι και οι επιχειρησεις θα απαλλαγουν απο ενα σημαντικο (και ανουσιο) ετησιο κοστος δημοσιευσης αλλα και οι πολιτες θα γνωριζουν ποιος κανει τι. Και γιατι να ισχυει για νομικα προσωπα και οχι και για φυσικα; Τουτο δεν μπορει να αντικειται στην Αρχη Προσωπικων Δεδομενων αφου αφορα Φορολογικα ελεγχομενα στοιχεια.
    Τι θα ειχε να κρυψει ενας συνεπης φορολογουμενος και απο ποιον και για ποιο λογο ; ωστε να επικαλεσθει φορολογικο απορρητο ;

    Αλλα αναρωτιεμαι, πολυ αφελες δεν ακουγεται για να γινει αληθινο;

    Πρωτα-πρωτα οι εκδοτες εφημεριδων θα ‘σουβλισουν’ (γιατι κοντα στο Πασχα γινονται αυτες οι δημοσιευσεις) οποιον τολμισει να τους παρει τετοιο σημαντικο εισοδημα.
    Κατα δευτερον, πως θα κρυβονται ολοι εκεινοι οι ενδιαμεσοι ‘αεριτζηδες’ (που απο τετοιους εχει πλεον γεμισει η κοινωνια μας) οταν ανα πασα στιγμη θα εκτιθενται στα ματια των γνωστων τους για τα εισοδηματα τους;

    Ομως επειδη ‘η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια’ μπαινω στον κοπο να εισηγηθω τα παραπανω, με την ελπιδα να διαψευσθω.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 12:39 | Δημήτρης Ευγενίδης

    Να υπάρχει η δυνατότητα δημοσιοποίησης των εισοδημάτων ΟΛΩΝ των κατηγοριών φορολογουμένων (π.χ. βουλευτών, δικαστικών, διοικητών ΔΕΚΟ, Οργανισμών,δημοσίων υπάλληλων, κάθε είδους εταιριών κλπ). Η διαφάνεια δεν πρέπει να στοχοποιεί μόνο ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 12:23 | ΝΙΚΟΣ

    ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΥΤΟ ΕΙΧΕ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 1982 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΕΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ,ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΥ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΔΡΕΤΑΚΗΣ).ΑΝ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΣΑΣ.ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΟΠΛΟ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ (ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ)ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣ ΡΕΖΙΛΕΥΤΟΥΝ. Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:53 | Παντελής Πρέζας

    Νομίζω πως ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να δηλώνονται σε μια ιστοσελίδα τα εισοδήματα και τα έξοδα του κάθε φορολογούμενου. Αν για κάποιο λόγο αυτό δεν είναι δυνατό (προστασία προσωπικών δεδομένων) τότε να δημοσιεύονται χωρίς όνομα, μόνο με το ΑΦΜ. Έτσι όλοι οι συναλλασσόμενοι με τον συγκεκριμένο φορολογούμενο θα μπορούν να βλέπουν αν είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Οι συναλλασσόμενοι με αυτόν νομίζω πως έχουν έννομο συμφέρον να γνωρίζουν τη φορολογική του συμπεριφορά γιατί π.χ. εισπράττει από αυτούς το ΦΠΑ. Το αποδίδει στο κράτος; ή παρανόμως το κρατά!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:50 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝΑΓΚΑΙΗ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΗΡΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 22:18 | ΜΠΑΡΤΖΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Έχουν δει τόσα τα μάτια μου, που πιστεύω ότι ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ούτε τώρα. Να και μια πρόσφατη εμπειρία: Κατήγγειλα ελεύθερο επαγγελματία που μου ζήτησε (και πήρε) αμοιβή κάποιων χιλιάδων Ευρώ αλλά αρνήθηκε να μου δώσει απόδειξη. Την καταγγελία απηύθυνα στον πρώην υπουργό Οικονομίας και την επανέλαβα στον νυν υπουργό. Φυσικά, δεν πήρα καμιά απάντηση, σύμφωνα με τον νόμο! Ναι, είδα (κάπου στο διαδίκτυο) μια υπουργική απόφαση που λέει σε αδρές γραμμές τα εξής: Όταν κάποιος πολίτης καταγγείλει μια πράξη φοροδιαφυγής, δεν δικαιούται να γνωρίζει την τύχη της καταγγελίας του. Πρόκειτα φυσικά για επαίσχυντη διάταξη που επιτρέπει σε κάποιους αρμόδιους (συνήθως είναι «κολλητοί» των υπουργών) να «πνίγουν» κατά βούληση οποιαδήποτε καταγγελία. Λοιπόν, παρά την απαισιοδοξία μου, παραμένω ένας Δον Κιχώτης και προτείνω τα εξής: 1) Να καταργηθεί πάραυτα η παραπάνω επαίσχυντη απόφαση. 2) Είμαι αντίθετος στη δημοσίευση φορολογικών δεδομένων από το Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή από τους εφοριακούς, διότι πιστεύω ότι κάποιοι από αυτούς θα τα «εμπορεύονται» κατά τον γνωστό τρόπο. Όταν όμως ο υπουργός παραπέμπει μια υπόθεση φοροδιαφυγής στο αρμόδιο δικαστήριο και εφόσον ασκείται δίωξη, τότε πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση των πολιτών στα βασικά στοιχεία φοροδιαφυγής. Διευρύνοντας μάλιστα την πρότασή μου, προτείνω η διαδικασία αυτή να ισχύει για κάθε σοβαρό έγκλημα. Θα μπορεί έτσι ο πολίτης να μαθαίνει, από την αρχή της διαδικασίας δίωξης και με υποχρεωτική αναφορά σε αυτήν, ότι ο τάδε ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ για παιδεραστία, ο δείνα ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΑ για φοροκλοπή, ο δεινα ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ για φόνο κ.ο.κ. (Γνωρίζω τα επιχειρήματα όσων αντιτίθενται σε τέτοιες προτάσεις. Πιστεύω όμως ότι σε καθένα αδίκως κατηγορούμενο για παιδεραστία, αντιστοιχούν δεκάδες παιδιά που θα γλυτώσουν από τα νύχια τέτοιων ανώμαλων. Διαλέγετε και παίρνετε!).

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:28 | Βλάχου Αναστασία-Άννα

    Γιατί μόνο από «ελεύθερα επαγγέλματα και επιχειρήσεις»; Γιατί όχι όλων των πολιτών; Στην βάση της ισονομίας και της ισοπολιτείας,ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να ισχύσει για όλους…
    Αν ισχύσει το μέτρο για όλους, προσωπικά πιστεύω ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να μπούν κάποια πράγματα σε τάξη…
    Διαφορετικά δίνει απλώς τροφή στην αδηφάγο περιέργεια των μισθωτών και συντηρεί την έλλειψη συνοχής στην ελληνική κοινωνία. Ενισχύει την αίσθηση που επικρατεί πως οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι «κλέφτες» , χωρίς ποτέ να υπάρχει η δεύτερη σκέψη του ρίσκου που λαμβάνουν αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων, των θέσεων εργασίας που προσφέρουν και κυρίως της παραγωγής προιόντων και υπηρεσιών , δηλ. εθνικού προιόντος.
    Τέλος προσφέρει κάλυψη στην μεγάλη σε πλήθος κατηγορία των μισθωτών (κυρίως του δημοσίου τομέα), δημιουργώντας την αίσθηση ότι επειδή δεν φοροδιαφεύγουν (και γι’αυτό δεν κρίνεται αναγκαία η δημοσιοποίηση των εισοδημάτων που δηλώνουν…)δεν φέρουν καμία ευθύνη για την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, αγνοώντας παράγοντες όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, οι πλαστές υπερωρίες, η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος κλπ.

  • Θεωρώ ότι η δημόσια διαπόμπευση φυσικών προσώπων δεν οφελεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων, ακόμα και κατηγορούμενων για βαριά εγκλήματα, είναι ιερό αγαθό της δημοκρατίας μας. Εξάλλου ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία και η τήρηση βασικών αξιών πρέπει να είναι στην άμεση προτεραιότητα του κράτους.
    Θα έλεγα όμως ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να κατανομαστούν επωνυμίες εταιρειών, κλινικών, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστημάτων. Για τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούσε να γίνεται αναφορά στο είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας ή του επαγγέλματος, στην περιοχή που ασκείται αυτή, το είδος και το ύψος της φοφοδιαφυγής, η οδός(χωρίς αριθμό), και το ύψος των κυρώσεων που επιβλήθησαν .
    Όμως μην μετατρέψουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης για πάταξη της φοφοδιαφυγής σε Δημόσια Αρένα, όπου το πλήθος θα κραυγάζει συνεχώς για αίμα!!!

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:54 | manolis

    Να δημοσιοποιούνται όλες οι φορολογικές δηλώσεις όλων και των δημοσίων υπαλλήλων και όλα τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3,……..,Ε9. Είναι δημόσια έγγραφα. Η ζύμωση που θα ακολουθήσει στην ελληνική κοινωνία θα είναι καταλυτική για την πρόοδο της χώρας.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 10:56 | ΤΑΣΟΣ ΧΕΙΛΑΡΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ e-ρουφιανιά.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 21:41 | Νίκος Α.

    Η δημόσια διαπόμπευση ατόμων που φοροδιαφεύγουν είναι πολύ φτηνή ενέργεια. Σίγουρα δεν συνάδει με την λογική της δημόσιας διαβούλευσης και τον νέο πολιτικό πολιτισμό που προσπαθεί να φέρει ο Γ. Παπανδρέου. Τι θα κερδίσει το κράτος αν ανακοινώσει ότι ο ιατρός κύριος Χ δήλωσε 10000 ευρώ ετήσιο εισόδημα; Και πως θα πείσει τον επίσης ιατρό κύριο Ψ να συνεχίσει να δηλώνει 50000 αν οι δυο τους γνωρίζονται καλά και βγάζουν ακριβώς τα ίδια;
    Μας θλίβει που πολλοί από τους συμπολίτες μας έχουν παραβατική συμπεριφορά. Κι εμείς είμαστε εναντίον της υψηλής φορολόγησης αλλά δεν υποστηρίζουμε την φοροδιαφυγή: αγωνιζόμαστε για να μειωθούν οι φόροι. Αλίμονο όμως αν το κράτος αντιδρά στην παραβατική συμπεριφορά πολιτών κάνοντας κι εκείνο φάουλ. Οι άνθρωποι βελτιώνονται όταν έχουν μπροστά τους ινδάλματα, όχι αποδιοπομπαίους τράγους. Προτείνουμε να δημοσιοποιούνται τα ονόματα φορολογουμένων που τηρούν αταλάντευτα τους νόμους και αποτελούν υπόδειγμα φορολογούμενου. Θα μπορούσαμε μάλιστα να επιβραβεύουμε συμβολικά έναν έλληνα φορολογούμενο κάθε χρόνο επιστρέφοντας του όλους τους φόρους της χρονιάς.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:55 | Θανάσης Π.

    Προτείνω την δημοσιοποίηση στο internet και σε ειδικό site του Υπουργείου Οικονομικών των εταιρειών, των εμπόρων, των ελευθέρων επαγγελματιών και κάθε φορολογούμενου που διαπιστώνεται στα πλαίσια ελέγχων ότι φοροδιαφεύγει, την καταγραφή του είδους της φοροδιαφυγής, των επιβαλλομένων προστίμων, των ενστάσεων και προσφυγών καθώς και την καταγραφή της κατάληξης της κάθε υπόθεσης και των προστίμων που τελικά καταβλήθηκαν.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:02 | stefan badolas

    Πιάστε πόστο έξω από κανένα μεγάλο ακτινολόγο γαι να δείτε πόσα μπορεί να φάει την ημέρα σε μαύρα. Με το πρόσχημα της ψηφιακής ακτινογραφίας- που δεν καλύπτεται από το δημόσιο- παίρνει ένα εξτρά 20άρικο χωρίς φυσικά απόδειξη. Ε τουλάχιστο αυτούς πρέπει να τους γνωρίζουμε όλοι , τουλάχιστο να μη πατήσουμε εκεί το πόδι μας.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:55 | ΤΑΣΟΣ

    Στη χώρα μας δυστυχώς όπως έχει διαμορφωθεί το οικονομικό περιβάλλον τα τελευταία χρόνια,όποιος μπορεί φοροδιαφεύγει.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΔΥΝΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.Αφού όλοι ανεξαιρέτως οι τομείς, παιδεία, υγεία,ασφάλεια πολίτη και όχι μόνο, όλα ολισθαίνουν προς την κατάρευση.Και ο λόγος είναι απλός.Η έλλειψη χρημάτων/οικονομικών πόρων και η παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών αδιάβλητων.Αρχικά πιστεύω πως η φοροδιαφυγή πρέπει να γίνει ποινικό αδίκημα με πολύ αυστηρές ποινές.Επιπρόσθετα το σώμα των ελεγκτικών μηχανισμών πρέπει να αλλάξει.Αυστηρό πόθεν εσχες εφοριακών,πολύ αυστηρές τιμωρίες όσων τα παίρνουν κάτω από το τραπέζι και αν είναι δυνατόν δημόσιος διασυρμός.Οικονομική επιβράβευση όσων εφοριακών αποκαλύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.Πρέπει να τους δωθεί κάποιο κίνητρο.Αλήθεια αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ονομαστά καφέ-bar της θεσσαλονίκης στα οποία ότι ώρα να πας δεν βρίσκεις να κάτσεις,να έχουν το θράσος να κάνουν ετήσια φορολογική δήλωση 20000-25000 ευρώ.Αυτό που εγώ το βλέπω ολοφάνερο μπροστά μου και χωρίς να έχω ειδικές οικονομικές γνώσεις αλήθεια γιατί δεν το βλέπουν τα λαγωνικά του ΣΔΟΕ.Η απάντηση είναι απλή.
    Χαρακτηρίστε τις φορολογικές δηλώσεις δημόσια έγγραφα, ώστε να επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των «προσωπικών δεδομένων» που περιέχουν. (Όπως έχουν παρατηρήσει και άλλοι, αυτό ισχύει στις Σκανδιναυικές χώρες).
    Οταν θα δω σε μαγαζί μπροστά μου να γίνεται έλεγχος για αποδείξεις, παραστατικά και όχι μόνο, τότε θα πω ότι κάτι πάει να αλλάξει.
    Στα νυχτερινά κέντρα δεν ξέρετε τί γίνεται;ΤΟΛΜΗΣΤΕ.
    Αντί να μας λέτε ότι οι γιατροί του Κολωνακίου δηλώνουν εισοδήματα μέχρι το αφορολόγητο όριο, βρείτε ΕΝΑΝ και ξεμπροστιάστε τον: δημοσιεύστε τα πάντα γι αυτόν — όνομα, διεύθυνση κατοικίας και ιατρείου, δηλωθέν εισόδημα, συμμετοχή σε «εταιρίες», περιουσιακά στοιχεία, κλ.
    Αν θέλετε να πετύχετε, συγκρουστείτε με το σάπιο κατεστημένο,διαφορετικά θα αποτύχετε πολύ γρήγορα σαν τους προηγούμενους.
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ.ΑΠΟΔΕΙΞΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΗΓΕΤΕΣ.ΙΔΟΥ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 12:53 | Γιώργος

    Επιτέλους να δούμε πόσα βγάζουν όλοι αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες που βγαίνουν στα παράθυρα και κλαίγονται.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 11:09 | ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

    Ξεχάστε αντικειμενικά κριτήρια, αποδείξεις, δήλωση περιουσιακών στοιχείων και άλλα γραφειοκρατικά που αποκλείεται να ελεγχθούν (χώρια που θα προκαλέσουν αδικίες και θα διώξουν τις καταθέσεις από τη χώρα!). Επικεντρωθείται στο πώς θα αναγκάσετε όλους να δηλώνουν τα εισοδήματά τους δίνοντας σοβαρά κίνητρα στους πολίτες να καταγγέλλουν τους φοροδιαφεύγοντες. Πώς σας φαίνεται το εξής σχέδιο:

    (1) Κάντε την φοροδιαφυγή ποινικό αδίκημα. Χαρακτηρίστε τις φορολογικές δηλώσεις δημόσια έγγραφα, ώστε να επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των «προσωπικών δεδομένων» που περιέχουν. (Όπως έχουν παρατηρήσει και άλλοι, αυτό ισχύει στις Σκανδιναυικές χώρες).

    (2) Αντί να μας λέτε ότι το 70% των γιατρών του Κολωνακίου δηλώνουν εισοδήματα μέχρι το αφορολόγητο όριο, βρείτε ΕΝΑΝ και ξεμπροστιάστε τον: δημοσιεύστε τα πάντα γι αυτόν — όνομα, διεύθυνση κατοικίας και ιατρείου, δηλωθέν εισόδημα, συμμετοχή σε «εταιρίες», περιουσιακά στοιχεία, κλ.

    (3) Προσδιορίστε ένα λογικό ποσό αποκρυβέντος εισοδήματος και καταλογίστε του τους αναλογούντες φόρους + πρόστιμα για την τελευταία 5ετία.

    (4) Δώστε του την δυνατότητα να μειώσει την οφειλή του καταγγέλλοντας άλλους φοροφυγάδες: η οφειλή νά μειώνεται με το 15% του φόρου που θα καταλογισθεί στους καταγγελλόμενους!

    Το σχέδιο αυτό βασίζεται στο ότι όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους («εμένα βρήκανε» θα αναφωνήσει ο παθών, που γνωρίζει 5-6 άλλους συναδέλφους ή γείτονες με εξίσου προκλητική φοροαποφυγή). Και αφού ο ίδιος έχει ήδη ξεμπροστιαστεί, γιατί να προτιμήσει να προστατέψει την τιμή των άλλων πληρώνοντας τα οφειλόμενα, αντί να τα γλυτώσει καταγγέλλοντας όσους γνωρίζει; Έτσι αρκεί να βρείτε ΕΝΑ γιατρό, ΕΝΑ δικηγόρο, ΕΝΑ μηχανικό, ΕΝΑΝ ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου, ταβέρνας, «rooms to let», κλπ. και αφήσετε το «σύστημα» να δουλέψει από μόνο του! Εννοείται ότι η δυνατότητα μείωσης των οφειλών θα ισχύει και για τους καταγγελλόμενους, αρκεί αυτοί με τη σειρά τους να καταγγέλλουν καινούργιους φοροφυγάδες!

    Αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο σε 3-4 περιπτώσεις το 2010, να είστε βέβαιοι ότι από το επόμενο έτος όλοι θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα!

    Καλή επιτυχία!

    ΥΓ Μόλις διάβασα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (1/1/2010, σελ 36) ότι εντοπίστηκε συνταξιούχος εφοριακός με περιουσιακά στοιχεία 50 εκατομμυρίων ευρώ!!! Η ίδια ιδέα έχει εφαρμογή και εδώ. Διαπαραγματευτείτε μαζί του τις κυρώσεις που θα του επιβληθούν για όσα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορεί να δικαιολογήσει: μειώστε τις κυρώσεις ανάλογα με τα αδικαιολόγητα περιουσιακά στοιχεία άλλων εφοριακών που αυτός θα καταγγείλει. Μόνο έτσι, από μέσα, θα ξηλωθεί το κύκλωμα επίορκων εφοριακών.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 11:03 | ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΡΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΑΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΤΡΟΠΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΕΞΗΣ.
    1.ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
    ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ
    ΤΟ ΚΑΘΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΑΤΙ-ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ -ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΠΩΛΗΣΗ
    ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΠΑΚΟΛΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΜΗ ΔΙΑΚΙΝΩΝΤΑΣ ΝΟΜΙΜΑ
    ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΝΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ. ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΜΙΝΙΜΟΥΜ-ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ- ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑΙ ΑΝΑΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ
    ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ.
    2.ΜΙΣΘΩΤΟΙ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
    ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΩΣ & ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΑΝΟΔΙΚΗ
    ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ
    ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ.
    ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΜΙΣΘΟ,ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ,ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ,ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ
    ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ,ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ,ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ,ΜΗΔΕΝΙΚΟ
    ΕΠΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
    ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΕΙΣΟΔ/ΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΟΖΥΓΙΟ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΙΔΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ
    ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ
    ΤΩΝ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΩΝ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 01:26 | AΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΑΣΛΗΣ

    Ειναι σαφως αντιεπαγγελματικο μετρο. Αν π.χ. εχω μια επιχειρηση που εμπορευεται καποιο συγκεκριμενο προιον ο καθε ανταγωνιστης μου εχοντας προσβαση στα οικονομικα μου δεδομενα θα μπορει να παρακολουθει την εμπορικοτητα του προιοντος μου και να με ανταγωνιζεται ισως με αθεμιτο τροπο.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:47 | ΚΛΠ

    Γιατί να δημοσιοποιούνται τα εισοδήματα μόνο για τα ελευθέρια επαγγέλματα? Αν πρόκειται να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο ας εφαρμοστεί για όλους ανεξαιρέτως!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 20:08 | Γιωργος Ρενιερης

    Οι φορολογική δήλωση του κάθε πολίτη είναι δημόσιο έγγραφο και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Συνεπώς, θα πρέπει να αρθεί το απόρρητο και να είναι προσβάσιμη κάθε φορολογική δήλωση οποιουδήποτε πολίτη στον οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να την μάθει. Κατα αυτόν τον τρόπο, οι φοροφυγάδες εκτός απο την εφορία την οποία θα πρέπει να «ξεγελάσουν» μια φορά τον χρόνο, θα μπουν στην διαδικαδία να πείθουν για την «σοβαρότητά» τους και την «φερεγγυότητά» τους κάθε μέρα κάθε πελάτη τους, συνεργάτη τους, συγγενή τους, την οικογένεια τους την ίδια. Το μέτρο αυτό είναι σε ισχύ στις Σκανδιναβικές χώρες.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:42 | Γιωργος Ρενιερης

    Απορω με ολα τα προηγουμενα μηνυματα και σκεπτομαι :
    Μηπως ολοι αυτοι που γραφουν σχολια ειναι εναντιον γιατι δεν τους συμφερει…?
    Εχοντας ζησει στο εξωτερικο και λογω του οτι συναναστρεφομαι με Σκανδιναβους αρκετα συχνα, εκει περα δεν αντιδρουν και επικροτουν τη δημοσιοποιηση τετοιοα λιστας.
    Προχωρηστε με τολμη :Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ !!!!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 16:37 | Σγουρόγλου Γεώργιος Σχολείου 9 Αγία Παρασκευή

    Η προτεινόμενη δημοσιοποίηση των μεγάλων φοροφυγάδων το μόνο που θα ικανοποιήσει θα είναι την κουτσομπολίστικη διάθεση όλων μας Δεν θα συνεισφέρει διόλου στην αύξηση των εσόδων από την φορολογία. Διότι αν με την δημοσιοποίηση πιστεύεται ότι θα θιγεί το φιλότιμο αυτών και ότι για να μη δημοσιοποιηθούν και τον επόμενο χρόνο θα δηλώσουν ειλικρινά τα εισοδήματα είναι, νομίζω μάταιος κόπος. Αν από την άλλη μεριά αποσκοπεί στο να ζητήσω εγώ απόδειξη για την πραγματική αμοιβή των υπηρεσιών που μου παρέσχε επειδή δημοσιοποιήθηκε το όνομα του, πάλι είναι μάταιο αφού εγώ έχω την ανάγκη του γιατρού, υδραυλικού, δικηγόρου κλπ. Συνεπώς ένα τέτοιο μέτρο κι αν ακόμη επιτραπεί από την Αρχη Προσωπικών Δεδομένων που το θεωρώ πάρα πολύ απίθανο και το αποκλείω, δεν θα είναι ένα μέτρο που να συντελέσει στον κατ’ ελάχι- στον έστω περιορισμό της φοροδιαφυγής. Απλώς θα είναι κάτι που γίνεται για το «ποπολο» που αρέσκεται στα σχόλια

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | George Apostolopoulos

    Είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου πέρα από το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων.

    Από τη μία πλευρά ο έντιμος επαγγελματίας θα μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για το ύψος των εισοδημάτων του, από την άλλη, όμως, το κοινό θα τον θεωρεί «ακριβό» και θα τον αποφεύγει.

    Ο αντικειμενικός προσδιορισμός του εισοδήματος φάινεται ότι είναι ένα κάποιο ετργαλείο.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:56 | Ιωάννης Παπαδάκης

    Μάλλον διαφωνώ.
    Ήδη το θέμα το έχουν καλύψει προηγούμενα σχόλια.

    Θα ήθελα, όμως, να απαντήσω στον «Δρεττάκης – — 30 Δεκεμβρίου 2009 @ 13:09»:
    <>

    Δεν είναι αλήθεια ότι οι μισθωτοί δεν φοροδιαφεύγουν.
    Υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή σε διάφορα επίπεδα μισθωτών.
    Π.χ. α)Σε πολλά μεγαλοστελέχη δίνονται «προνόμια αντί μισθού», όπως κινητά, αυτοκίνητα, εκδρομές κλπ Όλα αυτά είναι αδήλωτο εισόδημα…
    β)Πολλοί επιχειρηματίες προσλαμβάνουν μισθωτούς χωρίς να τους δηλώνουν, είτε για ολόκληρο είτε για μειωμένο ωράριο.
    Τα εισοδήματά τους (μερικές φορές αποτελούν δεύτερο μισθό) είναι τμήμα της φοροαποφυγής…
    Μερικές φορές βοηθούν και στην φοροαποφυγή των εργοδοτών τους…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:11 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΔΙΑΦΩΝΩ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:56 | ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

    1. ΠΛΗΡΗ και ΑΜΕΣΗ πρόσβαση σε εταιρικούς και προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ΜΟΝΟΝ για τους ΕΦΟΡΕΣ κάθε ΔΟΥ , η οποία πρόσβαση θα καταγράφεται ΚΑΙ από την εφορία ΚΑΙ από την τράπεζα , (log) και MONON εφόσον γίνεται διερεύνηση.- έλεγχος. Ο έλεγχος θα είναι καθολικός (πόθεν έσχες ) και θα αφορά ΟΛΑ το πρόσωπα εφόσον πρόκειται για εταίρους ή οικογενειακή επιχείρηση και ΟΛΟΥΣ τους λογαριασμούς της οικογένειας του υπό διερεύνηση ατόμου. ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.
    ΥΓ. Και αυτό το μέτρο είναι ημίμετρο βέβαια , αφού οι «μεγάλοι» τα έχουν στην Ελβετία

    2. POLIZIA FINANCIARIA ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. http://WWW.GDF.IT/GDIF_IN_ENGLISH/INDEX.HTML

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:19 | Γι;vργος Πιστιώλης

    Παρότι η δημοσιοποίηση δεν με επηρεάζει ως μέτρο, εν τούτοις δεν συμφωνώ κατ΄αρχήν για διάφορους λόγους. Συμφωνώ όμως και θεωρώ το ίδιο αποτελεσματικό μέτρο, την ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ και ΕΞΟΥΘΕΝΩΤΙΚΗ τιμωρία, όσων συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος της επιτυχίας των όποιων ρυθμίσεων αποφασισθούν τελικά, πέφτει στους ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ. Και λυπάμαι, αλλά με την σημερινή νοοτροπία και πρακτική των σημερινών εφοριακών, ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΘΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ και όχι το κράτος. Εκεί απαιτείται να δοθεί πολύ μεγαλύτερο βάρος. ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ. Στη εποχή της πληροφορικής αυτό είναι εφικτό με καλύτερη οργάνωση.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:16 | Νωντας Φονετακης

    Δε νομίζω ότι θα ωφελήσει σε κάτι … Είναι άδικο και αντισυνταγματικό.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 16:10 | Aristeidis

    Πέρα από το θέμα της προσταστίας Προσωπικών Δεδομένων, δεν συμφωνώ να υπάρχει ειδική μεταχείριση καμμίας κατηγορίας εργαζομένων, είτε θετική είτε αρνητική. Επιπλέον η δημοσίευση των εισοδημάτων στο διαδίκτυο ανοίγει τους ασκούς του αιόλου για το οργανωμένο έγκλημα για εκβιασμούς κλπ.