19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 22:35 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΚΙΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΛΑΙΚΩΝ.ΤΟ 80% ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΦΠΑ ΤΟ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΕΞΤΡΑ,ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ,ΕΞΩ ΑΠΟ ΛΑΙΚΕΣ,ΕΞΩ ΑΠΟ ΜΑΓΑΖΙΑ,ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ Κ.Λ.Π ΑΠΟ ΕΓΧΡΩΜΟΥΣ,ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΟΥ,ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ,ΣΩΣΤΗ Η ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΜΑΤΩΝ,ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ,ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ,ΔΙΟΤΙ ΘΙΓΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ,ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΗ,ΕΝΩ ΤΟΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΤΟΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:04 | ΚΩΣΤΑΣ

    Η άγνοια α)μακρο μεγεθών,β)της συνεισφοράς των διαφόρων φορολογικών εργαλείων στα δημόσια οικονομικά και στη φορο-ελεγκτική πρακτική και γ) της ελαστικότητάς τους, ίσως καθιστά μια γνωμοδότηση από έναν κατα τα άλλα γνώστη και συνειδητοποιημένο πολίτη άνευ σημαντικότητας.

    Προτάσεις μου:
    1. H μετατροπή του ΦΠΑ σε Φόρο Τελικού Καταναλωτή, αυξάνοντας τους ελεγκτές που τώρα ασχολούνται με τους ελέγχους επιστροφών ΦΠΑ και αντιμετωπίζοντας σε σημαντικό βαθμό το μείζονος σημασίας «πάρτι» των εικονικών και πλαστών.
    2. Η πραγματική αξιοποίηση των συγκεντρωτικών (αρ.20 ΚΒΣ). Έγινε για το 2003 και έβγαλε λαβράκια! Και η επιτέλους επέκταση σε όλων των συναλλαγών χωρίς χρηματικό όριο συναλλαγής.
    3. Αξιοποίηση όλων των καταστάσεων απο ΓΓΠΣ που στέλνονται σε ΔΟΥ,ΠΕΚ, ΔΕΚ απο διασταυρώσεις ΑΛΛΑ με στενή παρακολούθηση απο τους διακοσμητικούς μέχρι τώρα Επιθεωρητές.

    Αν διαβάσει κάποιος τις προτάσεις μου και ενδιαφέρεται μπορούμε να συζητήσουμε πολλές άλλες πρακτικές φορο – ελέγχου.
    Θέση μου είναι οτι δεν υστερούμε σε νόμους αλλά σε πράξη. Βέβαια κάποιες μετατροπές πρέπει να γίνουν για να αμβλυνθούν κάποια κακώς κείμενα.
    Επίσης να μην αρκείται το Υ.Ο. να εκδίδει οδηγίες για εφαρμογή των νόμων αλλά να επιβλέπει στενά την εφαρμογή σε πρακτικό επίπεδο συγκεκριμένα και όχι σε επίπεδο στόχου ανα ΔΟΥ αλλά ανα χρεωμένο υπάλληλο.
    Ευχαριστώ για το βήμα.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:45 | Μαυραγανη Κ

    Σε όλες τις ιατρικές συνταγές να υπάρχει το ΑΦΜ του γιατρού και όταν εκτελόυνται απο τα φαρμακεία να καταχωρείται υποχρεωτικά,ώστε να υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης τουλάχιστον των επισκέψεων.
    Γενικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες (υδραυλικούς,ηλεκτρολόγους κλπ)
    να θεσπιστεί,ότι η απόδειξη που θα εκδίδεται για τις εργασίες.θα αποτελεί και εγγύηση προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές.
    Εφαρμογή του πόθεν έσχες αναδρομικά για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:51 | ΓΙΩΡΓΟΣ Ρ.

    ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ! ΛΟΓΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΠΛΗΡΩΝΩ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΓΑΘΩΝ Ή ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟΝ Φ.Π.Α ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟΝ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ.
    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ.ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:38 | Νικος

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

    ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΟΥ ΟΤΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΧΩ ΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ, ΑΝΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΛΑΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΘΑ ΠΕΡΑΝΕ?
    ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΚΑΤΟΥΡΗΣΑ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΠΑΛΙ Η ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ πχ ΤΗΝ ΤΕΛΑΣ

    Αντε βρε τρεχάτε να πιάσετε τον μισθωτό και όπου τον βρείτε να του τα παίρνετε.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:32 | Ανδρέας Καύκασος

    Αξιότιμοι κύριοι
    Η δημοσίευση στον τύπο εισοδημάτων φορολογούμενων που πιθανά και όχι αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν θα έχει μηδαμινή επίδραση σε ένα λαό ο οποίος με την βοήθεια όλων σας έχει εξαθλιωθεί και αποβλακωθεί(1)σε τέτοιο σημείο που να πιστεύει ότι μάγκας είναι όποιος με το ένα η το άλλο τρόπο καταφέρνει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο κράτος, υπάρχει δε ο κίνδυνος οι καταγγελλόμενοι να γίνουν στο τέλος και ινδάλματα!(2)
    Αν πραγματικά θέλετε να υπηρετήσετε την χώρα θα πρέπει να γίνετε δυσάρεστοι και να πάρετε αρκετά σκληρά μέτρα.
    Βιομήχανους εφοπλιστές και μεγαλοεκδότες δεν μπορείτε για τους γνωστούς λόγους να τους πιάσετε επομένως ασχοληθείτε προς το παρόν με τους υπόλοιπους.(3)
    Για να ασχοληθείτε με τους υπόλοιπους χρειάζεστε και αξιόπιστους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς που δεν έχετε(4), άρα

    1. Με νόμο, χαρακτηρισμό της φοροδιαφυγής ως εγκληματικής πράξης.

    2. Φορολογική ασυλία(5) για όποιον φορολογούμενο αποδείξει σε συνεργασία με την ΕΥΠ(6) ότι δωροδόκησε εφοριακό. Απόλυση του υπαλλήλου, φυλάκιση του για το αδίκημα της δωροληψίας, και δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων καθώς και των μελών της οικογένειας του στο ύψος που θα αποφασίσει ο υπουργός(7). Δημοσίευση του ονόματος και της φωτογραφίας του.

    3. Κατάρτιση από την εφορία λίστας πιθανών φοροφυγάδων, αρχικά μεγαλογιατρών, μεγαλοδικηγόρων, μεγαλοδημοσιογράφων, από τις συντεχνίες δηλαδή που μας εκπροσωπούν στην βουλή(8)στοχοποιησή τους απο την ΣΔΟΕ και την ΕΥΠ, απόδειξη της φοροδιαφυγής τους, ανοιγμα τραπεζιτικών λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ελβετίας, καταδίκη σε φυλάκιση για αυτή την εγκληματική τους πράξη, εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα, και δημοσίευση των ονομάτων τους και των φωτογραφιών τους σε εκτενή ρεπορτάζ της τηλεόρασης και των εφημερίδων.(9)

    4. Αφού για 2 χρόνια έχετε αποδείξει έμπρακτα ότι θέλετε και μπορείτε να φτάσετε το μαχαίρι στο κόκαλο, προχωράτε και στο υπόλοιπο σώμα φορολογούμενων που λογικά θα έχουν ήδη συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα.

    (1) Αποτέλεσμα κακών οικονομικών πολιτικών, διασπάθιση χωρίς τιμωρία του δημόσιου χρήματος, διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα, διαπλοκή ακόμα και με τους ίδιους τους ψηφοφόρους, άθλια τηλεόραση και προβαλλόμενα από αυτή ινδάλματα, κακή παιδεία με αμέτρητους αποτυχημένους πειραματισμούς, διαλυμένα πανεπιστήμια με κάκιστους διαπλεκόμενους πανεπιστημιακούς κα.

    (2) Βλέπε φαινόμενο Μπερλουσκόνι στη γειτονική Ιταλία.

    (3) Γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους, εργολάβους, τραπεζίτες κ.α., που αποτελούν την μεγαλοαστική μας τάξη.

    (4) Μεγάλη διαφθορά στους εφοριακούς.

    (5) Ασυλία για το ότι παράβαση έχει κάνει μέχρι τώρα.

    (6) Αρχικά τουλάχιστον, γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος αδιάφθορος μηχανισμός στην χώρα.

    (7) Γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αδιάφθορους δικαστές.

    (8) Θα πρέπει να πεισθεί ο μέσος φορολογούμενος ότι δεν θα την ξαναπληρώσει μόνο αυτός.

    (9) Εδώ μπορούν να χρησιμεύσουν οι μεγαλοεκδότες και ιδιοκτήτες καναλιών

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 21:19 | Νικος

    Ευτυχώς που αυτή η κυβέρνηση είναι φιλολαϊκή!!!

    Τα ιδία πάλι έτσι δηλαδή θα πιάσετε την φοροδιαφυγή?

    Θα βάλετε τον μισθωτό να κυνηγαει τις αποδείξεις για να συμπλήρωση το αφορολόγητο του?

    Ε όχι κύριοι δεν πιάνετε έτσι η φοροδιαφυγή και ο λόγος είναι απλός και έχει σχέση με το τεκμαρτό σε μια σειρά από επαγγέλματα αλλά και στην έλλειψη ελκτικών μηχανισμών, που εσείς οι ίδιοι τους έχετε αφήσει να φοροδιαφεύγουν.

    Με την συλλογή των αποδείξεων ποιον χτυπάτε? τον μισθωτό και τον συνταξιούχο χτυπάτε, ο όποιος δεν μπορεί να κρύψει τα εισοδήματα του και θα πρέπει να τα δικαιολογήσει με αποδείξεις, ο γιατρός του Κολωνακίου, ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος, κλπ που έχει εισόδημα 10000 ευρώ γιατί να μαζέψει αποδείξεις?

    Οι ταξιτζήδες γιατί να μαζέψουν αποδείξεις? αφού έχουν τεκμαρτό εισόδημα και όχι πραγματικό.

    θα μπορούσα να καταγράψω πολλά ακόμα παραδείγματα.

    Και μην μου πείτε ότι εγώ σαν μισθωτός θα ζητήσω από τα παραπάνω επαγγέλματα απόδειξη σε περίπτωση που με την απόδειξη το πόσο θα είναι διαφορετικό από ότι χωρίς απόδειξη.

    Βεβαία εσείς θα έχετε επιτύχει (κατά το ήμισυ) στο μέτρο γιατί κάποιοι μισθωτοί δεν θα συγκεντρώσουν των απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων όποτε θα πληρώσουν και παραπάνω φόρο (πάλι οι μισθωτοί δηλαδή ήμαρτον).

    Πρόταση 1
    Τέλος για να μην σας κουράζω (γιατί έτσι και αλλιώς θα το κάνετε) τουλάχιστον φροντίστε να μην χρειάζεται να γράψουμε τις αποδείξεις μια μια στην ΦΔ γιατί δεν μπορεί ένας φορολογούμενος να κάτσει να καταγράψει 1500 αποδείξεις στην ΦΔ για να πίνουν οι δικοί σας στις εφορείες τον φραπέ τους με την άνεση τους.

    Πρόταση 2
    Στους μισθωτούς κάποια στιγμή κάποια κυβέρνηση θα πρέπει να τους απολήξει τελείως από φόρους, έτσι τιμής ένεκεν και όχι αυτό που κάνει τώρα, εμ πληρώνουμε τα ποιο πολλά!! εμ μας τιμωρείται να μαζεύουμε αποδείξεις και να τις καταγράψουμε κιόλας στην ΦΔ

    Αυτό δεν το τελευταίο «να τις καταγράψουμε κιόλας στην ΦΔ» προσέξτε το γιατί τον Μάρτη του 2011 που θα γράφονται οι δηλώσεις, θα βάλετε και πάλι τον κο Πρωθυπουργό να ζητεί συγνώμη, όπως με τα τέλη κυκλοφορίας.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 20:51 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ

    Θα μπορούσε ίσως η κατάσταση στην οποία θα καταχωρούνται οι αποδείξεις να αναρτηθεί στο διαδύκτιο (όπως γίνεται με τις συγκεντρωτικές κατ/σεις προμηθευτών ή μισθωτών υπηρεσιών) και μέσα απο εκεί όσοι μπορούν να τις περνούν όποτε θεωρούν αναγκαίο και στο τέλος είτε να υποβάλλεται μέσω taxisnet είτε να τυπώνεται και να υποβάλλεται με την φορ/κή δήλωση ή και με τα δύο.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 20:14 | Αθανάσιος Βασιλείου

    Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό με το παρακάτω θέμα:
    Στις αποδείξεις πληρωμής κοινοχρήστων περιλαμβάνονται εκτός των δαπανών των ΔΕΚΟ-που εξαιρούνται-και δαπάνες συντήρησης, επισκευής από υδραυλικούς , ηλεκτρολόγους, μηχανικούς, γραφεία ανελκυστήρων, πρατηρίων αγοράς πετρελαίου, κλπ., της οικοδομής, δαπάνες που επιμερίζονται οι ιδιοκτήτες ανάλογα των χιλιοστών εκάστου. Δαπάνες από επαγγελματίες που υποχρεώνονται να εκδίδουν αποδείξεις.Και φυσικά αφορούν μεγάλα ποσά. Πώς θα γίνεται η προμήθεια των αποδείξεων; Προτείνω να σημειώνεται η αναλογούσα δαπάνη κατά διαμέρισμα και το ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο του επαγγελματία ή του προμηθευτή του πετρελαίου με την προσκόμιση της απόδειξης εξόφλησης των κοινοχρήστων.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 20:42 | ΠΕΡΠΕΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΗ ¨ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ¨
    Η εκάστοτε κυβέρνηση ισχυρίζεται οτι δεν μπορεί να πατάξει το πρόβλημα της φοροαποφυγής και πιο συγκεκριμένα της φοροδιαφυγής. Επιτελεία και ειδήμονες κάνουν συσκέψεις και συνέδρεια χωρίς αποτέλεσμα. Μήπως φοβούνται το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις των πολιτών? Ίσως να είναι έτσι, όμως αξιότιμο οικονομικό επιτελείο του ελληνικού κράτους η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο ας γίνει σχεδίαση του φορολογικού συστήματος από την αρχή. Ας γίνει το σύστημα φορολόγησης της χώρας το πρότυπο για όλες τις χώρες της ευρώπης. Πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι για να παταχθεί η φοροδιαφυγή πρέπει να δημιουργίσουμε τα αντίθετα και συγρουόμενα συμφέροντα ανάμεσα σε εκείνον που προσφέρει μία υπηρεσία και σε εκείνον που τη δέχεται. Πρέπει να διμιουργηθούν κίνητρα στον πολίτη να ζητά απόδειξη για κάθε υπηρεσία που δέχεται ή αγορά που πραγματοποιεί.
    Κίνητρο πρώτο να καταργηθεί το αφορολόγητο για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος όμως με μια προυπόθεση όποιος προσκομήσει στην εφορία αποδείξεις ύψους 12.000€ να εχει απαλλαγή κάτι σαν το αφορολόγητο ποσό, ή εως το ύψος των αποδείξεων να έχει φοροαπαλλαγη αναλογη. Πλεονέκτημα πρώτο ο κάθε πολίτης ζητά απόδειξη είτε η υπηρεσία είναι από γιατρό είτε από παντοπωλείο είτε από βενζινάδικο. Αν κάποιος προσκομείσει αποδείξεις πάνω απο 12000€ μπορεί να έχει απαλλαγή σε ύψος που να μην βλάπτει τα έσοδα του κράτους. Έστω και με αυτή τη μικρή επιστροφή φόρου ο δημόσιος υπάλληλος που εκ των πραγμάτων δηλώνει το σύνολο των εισοδημάτων του θα ζητά απόδειξη για να μειώσει το φόρο που θα πληρώσει. ‘Αρα ο καθένας πληρώνει αυτό που του αναλογεί. Αν τώρα κάποιος προσκομείσει αποδείξεις πάνω απο το εισόδημα του τότε φοροδιαφέυγει και καλείτε να πληρώσει το φόρο που αναλογει στο εισόδημα από τις αποδείξεις εκτός και προσκομείσει αποδεικτικό καταναλωτικού δανείου πχ.Τώρα έρχεται το οικονομικό επιτελείο και ισχυρίζεται ότι το σύστημα αυτό δεν είναι προσοδοφόρο για τα έσοδα του κράτους λόγω του γεγονότος ότι θα χρειαστούν πολλοί υπάλληλοι της εφορίας και πολλές εργατοώρες για τον έλεγχο των αποδείξεων που θα προσκωμίσουν οι φορολογούμενοι. Αυτό ειναι ένας μυθος που καταρρίπτεται. Το μόνο που χρειάζεται η εφορία είναι εκσυγχρονισμός και ενα σύστημα που να κάνει αντιπαραβολές στοιχείων. Ο κάθε φορολογούμενος να εξοπλιστεί με μία άκρως προσωπική κάρτα όπως επίσης και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενειας του φορτωμένη με τα στοιχεία του φορολογούμενου, ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ του, όπως ακριβώς είναι και οι πιστωτικές κάρτες. Σε κάθε αγορά του ο φορολογούμενος να φορτώνει τα στοιχεία της αγοράς που έχει κάνει στην κάρτα του δηλαδη το ποσό της αγοράς την επωνυμία της επιχείρησης καθώς και το ΑΦΜ αυτής. Απαραίτητη προυπόθεση να μην μπορεί να ελένξει ο φορολογούμενος το ποσό που έχει φορτώσει στην κάρτα ώστε να μην έχει την δυνατότητα να κάνει επιλεκτικη φόρτωση στοιχείων. Στη συνέχεια με την κατάθεση της φορολογικής του δήλωσης να περνά αυτόματα τα στοιχεία στο σύστημα της εφοριας και να γινεται αντιπαραβολή στοιχείων τόσο με το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου για να υπολογιστεί η φοροαπαλλαγη, αν υπάρχει,ή ο επιπλέον φόρος που πρέπει να πληρώσει αν οι αγορές δεν δικαιολογούνται βάσει εισοδήματος καθώς και αντιπαραβολή στοιχείων με τις δηλώσεις των επιχειρήσεων τα στοιχεια των οποίων θα βρισκονται στην κάρτα του φορολογούμενου.
    Το σύστημα αυτό εξασφαλίζει τόσο την έμμεση πίεση των φορολογουμένων για να ζητούν αποδείξεις (λόγω κατάργησης αφορολόγητου) όσο και τον πολυσηζητημένο έλεγχο των επιχειρήσεων ελεύθερων επαγγελματιών. Απαραίτητη προυπόθεση για τη λειτουργεία του είναι να πειστεί ο απλός πολίτης ότι τα χρήματα του επιστρέφουν στον ίδιο με δημόσιες παροχές και ότι δεν γίνεται αλλόγιστη σπατάλη των φόρων. Είναι θέμα παιδείας τον φορολογούμενων πολιτών η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Με καταλληλη παιδεία, με παραδειγματική τιμωρία των παρανομούντων, με διαρκή έλεγχο ακόμη και των ελεγτικών μηχανισμών αυτη η χώρα μπορεί να προχωρήσει. Ας γίνουν οι απαραίτητας τομές τώρα για να σταματήσουμε να είμαστε ο εισπράκτορας της καρπαζιάς των χωρών της ΕΕ.
    Με την ελπίδα ότι η ιδέα αυτή ίσως δώσει μια λύση στο πρόβλημα και ότι τουλάχιστον θα αξιολογηθεί σας στέλνω τις απόψεις μου.

    Με εκτίμηση,
    Περπερής Ευάγγελος
    (Απόφοιτος Οικ Πανεπιστημίου Πειραιώς)
    Email perperis@hotmail.com

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:16 | παληος

    Σε συνέχεια προηγουμένων απόψεων που σας έχω αποστείλει, θεωρώ σωστό το μέτρο της μερικής σύνδεσης των αποδείξεων με το αφορολόγητο των μισθωτών (για μέρος του αφορολόγητου) και της ολοσχερούς σύνδεσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες (ήτοι για όλο το αφορλόγητο και επιπρόσθετα για την είπραξη του ΦΠΑ). Απαραίτητη προυπόθεση όμως είναι η μηνιαία παρακράτηση φόρου να γίνεται επί του συνόλου του αφορογήτου και όχι για μέρος αυτού (η εκκαθάριση θα πρέπει να γίνει στο τέλος του έτους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και της φόρμας με τα ποσά των αποδείξεων) διότι διαφορετικά θα πιεστεί ταμειακά το διαθέσιμο εισόδημα σε σημαντικό βαθμό και θα υπάρξουν σοβαρές/δυσμενείς συνέπειες για την κατανάλωση. Επιπλέον όλοι θα συνειδητοποιήσουν ότι η κύρια σκοπιμότητα του μέτρου θα είναι φοροεισπρακτική (κατά των μισθωτών που αποτελούν άλλωστε την κύρια πηγή ψήφων) και όχι η καταπολέμηση τς φοροδιαφυγής.

    Πάντως σας επισημαίνω ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να καταστεί ποινικό αδίκημα με επιβολή ποινών φυλάκισης εξαγοράσιμων. Παράλληλα θα πρέπει να κοινοποιθεί ένας αριθμός για καταγγελίες έτσι ώστε εαν κάποιος αρχίζει να συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό καταγγελιών, να υποστεί τις συνέπειες του Νόμου. Το σχέδιο αυτό ίσως θα πρέπει να συνδυαστεί και με κίνητρα για τους καταγγέλοντες. Μόνον εφόσον καταστεί ποινικό αδίκημα, όπως και η εισφοροδιαφυγή φυσικά, θα λυθεί το πρόβλημα που έγγειται κατά βάση στην νοοτροπία των ανθρώπων και δευτερευόντως στην οικονομική κρίση.

    Τέλος αναφορικά με τις αποδείξεις σας παρακαλώ να υιοθετήσετε και τις αποδείξεις από αγορές στο εξωτερικό. Σας επισημαίνω ότι δεν είναι λίγοι οι Ελληνες οι οποίοι προτιμούν να κάνουν 1-2 ταξίδια το χρόνο προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους αφού σε όλους είναι γνωστό ότι οι τιμές είναι σαφώς χαμηλότερες. Μην ξεχνάτε όι ένεκα των χαμηλών ναύλων στις πτήσεις, δόθηκε η ευκαιρία σε χιλιάδες έλληνες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό (πχ Ιταλία) και να συνειδοτηποιήσουν το τί συμβαίνει με το ελληνικό εμπόριο και τα μεγάλα περιθώρια κέδους που υπάρχουν ή/και έχουν επιβληθεί στην χώρα μας.

    Αυτό άλλωστε αποτελεί κατά τη γνώμη μου βασική αιτία της συγκράτησης των τιμών στην χώρα μας (μέσω της για το τι ισχύει σε άλλες ευρωπαικές χώρες) και φυσικά του πληθωρισμού, με ευεργετικές συνέπειες για όλους. Επίσης αν οι εν λόγω αποδείξεις δεν μετράνε στην διατήρηση του αφορολόγητου τότε αναγκαστικά θα αυξηθεί η ροπή προς κατανάλωση στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων.

    Σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια στο έργο σας.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 13:23 | Νικος Κουφόγιαννης

    Οι ιατροί και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έδιναν απόδειξη αλλά ούτε και ζητούν οι πολίτες για τους γνωστούς λόγους.
    Τα κριτήρια διαβίωσης είναι τα χρήσιμα εργαλεία για τους φοροφυγάδες.
    Οι ράμπο τοπυ ΣΔΟΕ γιατί δεν επισκέπτονται εικονικά μεγαλογιατρούς και όχι μόνο για να ελέγξουν επι τόπου εάν κόβονται αποδείξεις?
    Μόνο τις ταβέρνες ελέχγουν και τα καφενεία?

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:43 | Andreas

    Ένα επιπλέον σχόλιο..

    Λυπάμαι πάρα πολύ που στην Ελλάδα αν καθήσεις σε μια παρέα και η συζήτηση είναι περι των οικονομικών… η ατάκα που ακούγεται ΠΑΝΤΑ είναι «κλέψε για να ζήσεις»… Αυτό πέρα από την «πλάκα» μεταφέρει ένα μήνυμα που μπορεί να σχολιαστεί και να αναλυθεί φτάνοντας σε θλιβερά συμπεράσματα για το που έχουμε φτάσει ως κοινωνία και για το φορολογικό σύστημα που ισχύει.

    Ευχαριστώ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 12:44 | Andreas

    Πιστεύω ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να χτυπηθεί ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει το ΥΠΟΙΚ είναι περνάνε ΟΛΕΣ οι οικονομικές συναλλαγές μέσω καρτών online. Πχ. Φανταστείτε να πληρώναμε το ενοίκιο υποχρεωτικά μέσω μιας ειδικής κάρτας (δεν μιλάω για πιστωτικές κάρτες εννοείτε), έτσι δεν θα μπορούσε να κλέβει ο ιδιοκτήτης. Το ίδιο να γινότανε σε όσες υπηρεσίες έχει καταλήξει το ΥΠΟΙΚ ότι φοροδιαφεύγουν. Η επίσκεψη πχ στον γιατρό ή τον δικηγόρο. Επιπλέον το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ δεν λειτουργεί στην Ελλάδα. Τα τεκμήρια διαβίωσης θα πρέπει να γίνουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ. Επίσης παύση λειτουργίας μιας επιχείρησης από τον 1ο μήνα καθυστέρησης καταβολών όταν χρωστάει στο ΙΚΑ ή την καταβολή του ΦΠΑ. Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια σε προηγμένες χώρες η γενική εντύπωση για την Ελλάδα είναι ότι ναι πίνουμε το καφεδάκι μας «χαλαρά», αλλά ζούμε σε μια βρώμικη χώρα, σκουπιδότοπο, με παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα παντού, με απαράδεκτες δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία, με δρόμους καρμανιόλες με την απάτη να παραμένει ατιμώρητη και οι βουλευτές να έχουν το προνόμιο της ατιμωρησίας (αυτή η γελοιότητα κάποτε πρέπει να τελειώσει) στα πάντα και να… αρνούνται… ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε όλοι μας στο να «σφίξουμε το ζωνάρι» και να δεχτούν μείωση μισθών. Ίσως από όλα τα στραβά που βιώνουμε σαν Έλληνες, αυτό είναι το μεγαλύτερο.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:06 | ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΩΝ ΠΡΕΠΕΙ
    ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ Φ.Π.Α. ΔΙΟΤΙ ΑΦ’ΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟΣ
    ΚΑΙ ΚΑ’ΟΛΟΥ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΦ’ΕΤΕΡΟΥ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ.
    ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ» ΕΛΕΓΧΟ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΟΣΕΣ ΕΤΑΡΙΕΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ
    ΚΕΡΔΗ ΜΕΧΡΙΣ 85% ΤΟΥ Μ.Σ.ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ Φ.Π.Α.
    ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΗΒΕΒΑΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΑΛΛΑ Ο ΕΕΓΧΟΣ Η ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΥΤΩΝ.
    ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΟΝΟΝ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ
    1.5% ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ.
    ΕΠΙΣΗΣ Η ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΠΟΔΩΣΗ Φ.Π.Α.ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΑΜΙΑΚΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΚΟΥΓΗΜΑΤΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 11:27 | Άγγελος Κυριαζής

    1. Η απόδειξη σε όλη την Ελληνική επαρχία είναι άγνωστη.
    2. Σε όλες τις φοιτητουπόλεις τα περισσότερα ενοίκια σπιτιών είναι εικονικά.
    3. Μιά βόλτα ξημερώματα στη Λεωφόρο Νάτο θα σας πείσει για τα εμπορεύματα που διακινούνται χωρίς παραστατικά.
    4. Τα παραμάγαζα γύρω από την Κεντρική Αγορά του Ρέντη πότε θα τα πάρετε είδηση.
    5. Πολλοί έμποροι των Λαικών Αγορών αγοράζουν 5 συσκευασίες Ελληνικών προιόντων και 50 Εισαγόμενων. Όλα πωλούνται γιά Ελληνικά.
    6. Ποιός ελέγχει τους Παραγωγούς των Λαικών Αγορών που εκτός από τα δικά τους προιόντα πωλούν και από τα χωράφια του γείτονα.
    7. Γνωρίζετε πόσοι Φοιτητές εργάζονται σε BAR και καφετέρειες ανασφάλιστοι.
    Υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω, αλλά είναι μάταιο γιατί το Κράτος εδώ και 180 χρόνια έχει δομήσει την φοροδιαφυγή.
    Εάν έχετε το θάρρος κάντε όλες τις αποδείξεις παραστατικές ανεξαρτήτως ύψους.
    Όλα τα υπόλοιπα είναι στάχτη στα μάτια των ιθαγενών που σας ψηφίζουν ακόμα.

    Ευχαριστώ

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 09:04 | dim

    «Θα μετράνε όλες οι αποδείξεις, πλην ΔΕΚΟ και αγοράς αυτοκινήτων, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του απόψε (Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010 21:54) στη ΝΕΤ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως οι αποδείξεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για να καλυφθεί μέρος του αφορολογήτου, πρόσθεσε όμως πως το όφελος δεν θα εξαντλείται εκεί, αλλά θα μπορεί να εκπίπτει και περισσότερο.

    Γνωστοποίησε ακόμη πως οι φορολογούμενοι δεν θα προσκομίζουν τις αποδείξεις στην εφορία, αλλά θα καταγράφουν σε μία φόρμα τα απαραίτητα στοιχεία (π.χ. το ΑΦΜ του εμπόρου)…».

    ΑΝ ΑΥΤΗ Η ΦΟΡΜΑ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ), ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΟΥΝ, ΚΑΤΑΓΡΑΨΟΥΝ, ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ (ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΜΕΣΩ ΛΟΓΙΣΤΗ.
    ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΑΥΤΗ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ, ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 02:39 | Κ. Κ. ιδιωτικος υπαλληλος Μελισσια

    Κινητρα για μπονους επι του επιβαλλομενου φορου φυσικων προσωπων σε περιπτωση καταγγελιας (με προστασια στοιχειων του καταγγελοντος) για φοροδιαφυγη τριτου φυσικου η νομικου προσωπου σε περιπτωση που αυτη αποβει χρησιμη στον εντοπισμο φοροδιαφυγης.
    Και ο συνεπης πολιτης θα βοηθα το κρατος και θα απολαμβανει καποιας αμοιβης και ο φοροφυγας θα το σκεφτεται περισσοτερο αν ολοι γυρω του μπορει να τον καταγγελουν.
    Δυνατοτητα και για ανωνυμη καταγγελια χωρις μπονους.

  • 6 Ιανουαρίου 2010, 00:09 | vasilis

    Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προτείνω
    1) τη νομική αντιμετώπισή της ως αδίκημα υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος
    2) η φοροδιαφυγή να συνιστά κώλυμα για δικαιοπραξίες
    3) καθιέρωση παντού ταμειακών μηχανών συνδεμένων με το ΤΑΧΙΣ
    4) επειδή η έκδοση αποδείξεων από το σύνολο των υπόχρεων θα αυξήσει κατακόρυφα τα δηλούμενα εισοδήματα, η πολιτεία να επιστρέφει το μεγαλύτερο μέρος του ΦΠΑ -ΑΜΕΣΑ -με προσκόμιση αποδείξεων από κατηγορίες επιτηδευματιών που χαρακτηρίζονται ως υψηλής φοροδιαφυγής όπως γιατροί ,δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ
    5)να θεσπιστεί κατώτερο δηλούμενο εισόδημα για κάθε επαγγελματική κατηγορία το οποίο θα συσχετιστεί με τον κατώτατο μισθό αλλά και με την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου
    6) μηχανογράφηση των υποθηκοφυλακίων και σύνδεση με το ΤΑΧΙΣ (με κλειδί το ΑΦΜ)
    7) μείωση των συναλλαγών με μετρητά και ενθάρρυνση χρήσης «έξυπνων» καρτών
    8) οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιτηδευματιών και επιχειρήσεων να γίνονται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών
    9) απόλυση των εφοριακών που δωροδοκούνται
    10) στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών ώστε οι έλεγχοι να είναι συνεχείς και εκτεταμένοι
    11) κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας ώστε να είναι σαφής και εφαρμόσιμη
    12) σε περίπτωση αγοράς περιουσιακού στοιχείου να ζητείται η δικαιολόγηση των κεφαλαίων που δαπανήθηκαν
    13) σε περίπτωση υποτροπής φοροδιαφεύγοντος να του αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή η άδεια άσκησης επαγγέλματος
    14)μητρώο καταχώρησης όλων των επαγγελματιών, ανά κατηγορία (μορφή πιστοποίησης , διαφορετικά δεν μπορεί να ασκει το επάγγελμά του) και στη συνέχεια διασταύρωση ποιός επαγγελματίας εκδίδει νόμιμα φορολογικά στοιχεία.
    15)συστηματική παρακολούθηση – δειγματοληπτικά- επιχειρήσεων για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να εντοπιστεί ο πραγματικός αριθμός συναλλαγών.
    16) άρση του απορρήτου καταθέσεων για τους φοροφυγάδες

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:38 | Αριστοτέλης

    Ο πιο σίγουρος τρόπος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι το πόθεν έσχες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ. Αν ένας γιατρός καθηγητής πανεπιστημίου ή ένας δημόσιος υπάλληλος πχ εφοριακός ή καθηγητής ή ένας ιδιοκτήτης σουπερ μάρκετ ή ένας ιδιοκτήτης καφενείου στο χωριό ή ιδιοκτήτης πολλών διαμερισμάτων και καταστημάτων ή κλπ κλπ δηλώνει για παράδειγμα την τελευταία πενταετία 120.000€ ετησίως και έχει αποκτήσει την τελευταία πενταετία επίσης ακίνητη περιουσία (αγοράζοντας οικόπεδα ή αγοράζοντας ή κτίζοντας βίλες) αξίας 1.500.000€ τότε να κληθεί να πληρώσει φόρο για το ποσό που δεν δήλωσε (αφού 5Χ120.000=600.000, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες επιβίωσης στην πενταετία)
    Έτσι θα μαζέψει λεφτά το κράτος για να μειώσει το έλλειμα και όχι περικόπτοντας τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων με μικτές αποδοχές 2.000€ και πάνω δηλ. καθαρές 1600€. Είναι δυνατόν από τη μια να λέτε οτι δεν θα θίξετε τους χαμηλόμισθους και τους αδύναμους και απο την άλλη να αφήνετε ανενόχλητους τους έχοντες βίλες/σκάφη/πόρσε/ακίνητα πολλών εκατομυρίων, που απέκτησαν με φοροδιαφυγή(αν τολμήσετε το πόθεν έσχες θα διαπιστωθεί) ενώ μειώνετε το γλίσχρο μισθό των 1600-1900€. Αυτό είχατε υποσχεθεί προεκλογικά; Έτσι αντιλαμβάνεσθε εσείς τα δίκαια μέτρα που καθημερινά τα χαρακτηρίζετε ως τέτοια από την τηλεόραση; Γιατί δεν εφαρμόζετε το πόθεν έσχες για όλους ανεξαιρέτως, αυτό ζητά όλος ο κόσμος, μόνο οι φοροφυγάδες το φοβούνται και δεν το θέλουν. Εσείς δηλαδή θα προστατεύστετε τους φοροφυγάδες;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 23:13 | Χαρης

    κ.κ. Υπουργέ

    Οι (ατράνταχτες) αποδείξεις της παλιανθρωπιάς μας, θα μετράνε στις αποδείξεις ?

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:47 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ.ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ Θ’ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ,ΑΥΤ/ΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ.ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΦΟΡΙΑ Η»ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΡΚΩΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Κ.Λ.Π ΟΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΑΝΑ ΤΑΚΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠ’ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ Η΄΄ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΙΣΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ[ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ]Π.Χ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ Κ.Λ.Π
    ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ,ΓΙΑΤΡΟΥΣ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ,ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΗΣΤΕΣ Κ.Λ.Π.
    ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ-ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΕ.
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝ ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΣΟΒΑΡΕΥΘΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΣΤΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟΣ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 22:00 | ΝΙΚΟΣ ΑΘ.ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ

    Η ανάδειξη κάθε φορά της επέκτασης η μη των φορολογικών εκπτώσεων από
    το φορολογητέο εισόδημα με βάση το σύνολο αλλά και το είδος των απο- δείξεων,όπως στην διαχρονική του εξέλιξη το ζήτημα κάθε φορά τίθεται, προδήλως φανερώνει αν μη τι άλλο ένα κράτος ανεπαρκές,ανέτοιμο και ανέντιμο για να προσδιορίσει με σαφήνεια τι ακριβώς θέλει και με ποιό τρόπο θα το πετύχει.Η κατ έτος τροποποίηση,προσθήκη και κατάργηση α- ποδείξεων που εκπίπτουν και συμπεριλαμβάνονται στη Φορολογική Δήλωση το αποδεικνύει και το αναδεικνύει ξεκάθαρα.Όμως πέρα απ την πολιτική ευθύνη και ανεπάρκεια των Ελληνικών Κυβερνήσεων,όπως αυτή τουλάχιστον οτυπώνεται στην αδυναμία ενεργοποίησης και κινητοποίησης ολόκληρου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού,έξω δηλ.από το γεγονός ότι η έκδοση των αποδείξεων ως πράξη φολολογική και εθνική είναι υποχρεωτική και ως εκ τούτου ποινικά κολάσιμη,ας δούμε τι πρέπει αλλά και τι μπορεί να γίνει.
    Κατά την απόψή μου η στόχευση θα πρέπει να είναι και με σαφήνεια προ-
    σδιορισμένη και με διακριτές και επιλεκτικές προτιμήσεις προς κατηγο-
    ρίες επαγγελμάτων που φοροδιαφεύγουν.Έτσι όχι στις αποδείξεις των ει- δών διατροφής,καθόσον όλα τα καταστήματα του είδους στατιστικά εκδί- δουν αποδείξεις,ναι όμως στις αποδείξεις από υδραυλικούς,ελαιοχρωμα-
    τιστές,ηλεκτρολόγους,δικηγόρους,λογιστές.Ναι στις αποδείξεις από κάθε είδους επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών,εστιατόρια,καφέ μπάρ,κέντρα διασκέδασης,είδη ένδυσης,υπόδησης.
    Ναι στους τακτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις,ναι στην εμπέδωση μιας
    σταθερής φορολογικής συνείδησης,ναι στην δημιουργία ενός κράτους αξιό-
    πιστου και σοβαρού,ναι τέλος σε μια σταθερή φορολογική νομοθεσία.
    Ναι επίσης και στην παραδειγματική τιμωρία πολιτικών και επίορκων υπαλλήλων.Γιατί τότε και μόνον τότε υπάρχει η πιθανότητα ο πολίτης να πειστεί για την ορθότητα και το δίκαιο των μέτρων.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:07 | Μιχαλης

    Ειμαι 42 ετων ελευθερος επαγγελματιας (Μηχανικος) και πληρωνομαι με αποδειξη παροχης υπηρεσιων απο ΔΕΚΟ του ευρυτερου δημόσιου τομεα.
    Δεν μπορω και δεν θελω να κρυψω ουτε ενα ευρω.
    Εχω 2 μωρα και η γυναικα μου είναι ανεργη.
    Προ 3 μηνων εκλεισα το γραφειο μου και μετεφερα την εδρα στο σπιτι γιατι πλεον δε τα βγαζω περα.

    Επι του θεματος

    Θεωρω ότι η διαφοροποίηση των πολιτων της χώρας ανάλογα με το επάγγελμα τους είναι ενα μέτρο που μπορει να χαρακτηριστεί εως και ρατσιστικό.
    Γιατι κύριοι θεωρείτε εξ ορισμού φοροφυγάδες τους ελεύθερους επαγγελματίες/εμπόρους και όχι τους δημόσιους υπάλληλους που και μίζες παίρνουν (σιγα το νεο που σας ειπα για Δημους-Πολεοδομιες-ΕΣΥ κτλ) αλλα και εχουν δευτερη μαυρη δουλεια (καθηγητες-μηχανικοι δημοσίου-ιατροι κτλ)?
    Τέλος πάντων ποιοί πληρώνουν τους δήμόσιους υπαλλήλους που λόγω του θεματός τους είναι στην τριτογενη παραγωγή (δηλαδη δεν παράγουν πλούτο)?

    ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.

    Θα πρεπει να υπάρχουν τα ίδια μέτρα και σταθμα για όλους.

    Κύριοι γιατι τιμωρείτε την οικογένεια? Εκανα λάθος που εκανα οικογένεια? Θα πρεπει να πεινασουν τα παιδιά μου?
    Εχετε καμια ιδεά πόσο κοστίζουν τα 2 μωρα μου την ημερα μονο σε πανες και γάλατα? Πάνω απο 4000 ευρω το χρόνο για μονο αυτα τα δύο. Που να μου μεινουν λεφτα για να καταναλωσω 10500 που λετε το χρονο σε πραγματα κατα την αποψη μου περιττα?

    Κύριοι δεν είστε ικανοι να βάλετε το κρατος σε λειτουργία και ζητατε απο μας όχι μονο να πληρώνουμε τους δημόσιους υπαλληλους σας που εκτεταμμενα λαδωνονται και κανουν μαυρη εργασία αλλα και να κανουμε την δουλεια που αυτοι δεν κάνουν.

    Κύριοι το να κανετε μια φοροεπιδρομη σε ολους εμας που δε θελουμε να κλεψουμε το κρατος ενω παρέχετε ουσιαστικα κίνητρο σε ολους τους εχοντες και κατέχοντες ωστε να κλεψουν περισσοτερο ή/και με αλλο τρόπο είναι πραξη επαισχυντη και θα λαβετε αυτο που σας αξίζει.

    Φτίαξτε το δημόσιο ωστε να παράγει κατι και οχι μονο να καταναλωνει.
    Μην πειραξετε το αφορολόγητο αλλα να είναι ενιαιο για όλους.
    Κατεβάστε τους μισθους των Golden Boys του Ελληνικου δημοσίου, ΔΕΚΟ και οπου αλλου αυτοι βρίσκονται.
    Βοηθηστε τον μικρομεσαιο ελευθερο επαγγελματια και εμπορο και οχι τους μεγαλους καρχαρίες ώστε να ενισχυθει ο ανταγωνισμος, να διερευνθει η βάση και να δημιουργηθούν θεσεις εργασίας.

    ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ.

    Δεν ειμαστε χαζοί. Και μνημη εχουμε αλλα και κριση.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 21:14 | Μιχαηλ Διαμαντης

    Φοροδιαφυγη=ΙΔΙΟΝΥΜΟ ΤΟΛΜΕΙΣΤΕΤΟ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:40 | ΔΗΜ.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ,,Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΥΚΟΛΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ..ΠΡΩΤΕΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΛΗΠΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 20:19 | ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

    Τεράστιο λάθος. Οι κύριες οφειλές ενός φορολογούμενου είναι το ενοίκιο κύριας κατοικίας, οι υποχρεώσεις προς όλες τις Δ.Ε.Κ.Ο. (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ύδρευση και Αποχέτευση, Δημοτικοί τέλη, κ.τ.λ.), οι υποχρεώσεις των αυτοκινήτων (κλεψιά με τα τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα που αυξάνονται κατά το δοκούν, καύσιμα τα οποία δεν ελέγχει κανείς γιατί είναι τα ακριβότερα σε αναλογία με τις αμοιβές σε ολόκληρη την Ευρώπη), η διατροφή του και οι πληρωμές σε ασφαλιστικά ταμεία.

    Όταν αυτά τα έξοδα, καλύπτουν το 70% – 80% των εξόδων ενός φορολογούμενου, πως το μέτρο των αποδείξεων θα αποκαλύψει την φοροδιαφυγή;

    Ο κάθε φορολογούμενος, πληρώνει ένα σημαντικό ποσό του εισοδήματός του, είτε για την κύρια κατοικία του, είτε για την κατοικία των παιδιών του όταν αυτά σπουδάζουν. Όλες αυτές οι δαπάνες, δεν αναγνωρίζονται εξ’ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα. Κατά συνέπεια, οι φορολογούμενοι κοιτάζουν να γλιτώσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν. Αυτό έχει σαν συνέπεια, όλοι όσοι νοικιάζουν σπίτια (και ιδιαίτερα σε περιοχές που υπάρχουν φοιτητές και σπουδαστές) να δηλώνουν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που εισπράττουν, ερχόμενοι σε συμφωνία με τους ενοικιαστές. Όλοι ξέρετε πολύ καλά, ότι άλλα χρήματα δηλώνονται στην εφορία από τα ενοίκια και άλλα εισπράττουν αυτοί που νοικιάζουν την ιδιοκτησία τους, εκμεταλλευόμενοι την προστασία που τους παρέχει το ελληνικό κράτος, αφού δεν αναγνωρίζει σαν έξοδα από το φορολογητέο εισόδημα, όλο το ποσό των ενοικίων που καταβάλλει ένα νοικοκυριό.

    Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό εισοδήματος, φεύγει σε φώτα, νερά, τηλέφωνα, αυτοκίνητα, ασφαλιστικές εισφορές και διατροφή.

    Ας πάρουμε δύο απλά παραδείγματα :

    1. Συνταξιούχος, παντρεμένος, με εισόδημα από τις συντάξεις περίπου 16.000,00 €, αγροτικό εισόδημα περίπου 2.000,00 €, άρα συνολικό εισόδημα γύρω στις 18.000,00 €. Με ενοίκιο κύριας κατοικίας περίπου 6.000,00 €, φώτα – νερά – τηλέφωνα – δημοτικά τέλη περίπου 5.000,00 € (περιλαμβάνονται και αυτά που ανήκουν στο πατρικό σπίτι του χωριού), έξοδα αυτοκινήτου (μόνο με την κλεψιά στα τέλη κυκλοφορίας και στα ασφάλιστρα) περίπου 1.000,00 €, φτάνουμε σε σύνολο εξόδων περίπου στις 12.000,00 €. Περισσεύουν, δηλαδή, περίπου 6.000,00 € (χωρίς φαγητό και χωρίς έξοδα κίνησης αυτοκινήτου). Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος ανήκει στα μεσσαία εισοδήματα. Αν φέρει αποδείξεις 6.000,00 €, για να κερδίσει το αφορολόγητο όριο των 12.000,00 €, συμπληρώνει το εισόδημά του, χωρίς να έχει φάει όλο τον χρόνο τίποτα και χωρίς να έχει κινήσει καθόλου το αυτοκίνητό του.

    2. Ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα περίπου 16.000,00 € (χωρίς υποχρεώσεις οικογένειας, σπιτιού, κ.τ.λ.) και ένα αυτοκίνητο στην κατοχή του. Ο συγκεκριμένος ανήκει στα μεσσαία εισοδήματα. Θα έπρεπε να λαμβάνει περίπου 19.000,00 € (σύνολο αμοιβών και Φ.Π.Α.), εντούτοις λαμβάνει μόνο 16.000,00 € (γιατί το ελληνικό δημόσιο του παρακρατάει το 20% της καθαρής αμοιβής του σαν προκαταβολή, για να το επιστρέψει, αν αυτό γίνει, σε 1 και 1&1/2 χρόνο μετά την είσπραξή του – άλλη κλεψιά του ελληνικού δημοσίου), από τα οποία θα πρέπει να πληρώσει τον Φ.Π.Α. (περίπου 3.000,00 €, μια και οι δαπάνες που αναγνωρίζονται προς έκπτωση είναι μηδαμινές, ακριβώς για να κλέβει για άλλη μια φορά το ελληνικό δημόσιο, αφού εισπράττει τον φόρο πωλήσεων, χωρίς να εκπίπτει ο φόρος αγορών), καθώς και 3.500,00 € στον Ο.Α.Ε.Ε. (αφού τα ασφάλιστρα, αυξάνονται κατά το δοκούν, από τις διοικήσεις που ορίζει το ελληνικό κράτος). Αφαιρώντας αυτά τα έξοδα, χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα αυτοκινήτου (κλεψιά με τα τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα), το υπόλοιπο εισόδημά του είναι περίπου 10.000,00 €, χωρίς διατροφή καθόλη την διάρκεια του έτους. Πως μπορεί ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας, να βρει αποδείξεις 10.500,00 €, για να κερδίσει το αφορολόγητο όριο;

    Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, αν βρεθούν οι αποδείξεις που ζητάτε, θα πρέπει και οι δύο να είναι κλέφτες, αφού τα έξοδά τους υπερβαίνουν τα συνολικά έσοδά τους. Δεν θα πρέπει να γίνει έλεγχος περιουσιακών στοιχείων σε αυτούς, αν δηλώσουν τις αποδείξεις που ζητάτε; Προφανώς, θα έπρεπε να γίνει. Επειδή, όμως, και οι δύο είναι απολύτως νόμιμοι, δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μπορούν να μαζέψουν το ποσό των αποδείξεων που ζητάει το ελληνικό κράτος, δεν κέρδιζουν το αφορολόγητο και πληρώνουν το ελληνικό κράτος, επειδή είναι, δυστυχώς για αυτούς, νόμιμοι. Αν, όμως ήταν κλέφτες με εισοδήματα μεγαλύτερα των δηλωμένων, θα μπορούσαν να προσκομίσουν τις αποδείξεις τις οποίες θέλετε, να κερδίσουν το αφορλόγητο και να μην πληρώσουν το ελληνικό κράτος, επειδή είναι κλέφτες και επειδή κανείς δεν θα τους ελέγξει για το σύνολο των δαπανών τους.

    Το σύστημα της συλλογής των αποδείξεων, όταν όλα τα παραπάνω έξοδα δεν υπολογίζονται εξ΄ ολοκλήρου στις μειώσεις του φορολογητέου εισοδήματος, βοηθάει τους μόνιμους κλέφτες του ελληνικού κράτους (που ανήκουν σε όλες τις εισοδηματικές τάξεις) και δεν βοηθάει τα μόνιμα υποζύγια του ελληνικού φορολογικού συστήματος, δηλαδή όλους όσους είναι μόνιμα νόμιμοι (και ανήκουν σε όλες τις εισοδηματικές τάξεις).

    Θα πρέπει, λοιπόν, να καταργηθούν τα αφορλόγητα όρια και όλες οι δαπάνες των νοικοκυριών να περιλαμβάνονται στις μειώσεις του εισοδήματος, έτσι ώστε να μπορούν να ελεγχθούν οι πραγματικές από τις εικονικές δαπάνες, να διαχωριστούν οι νόμιμοι και οι παράνομοι (που ανήκουν σε όλες τις εισοδηματικές τάξεις), να πληρώνουν όλοι αυτό που τους αναλογεί σε ενιαία φορολογική κλίμακα με ενιαίους φορολογικούς συντελεστές, σε σύγκριση πάντα με την ακίνητη και κινητή περιουσία του καθενός.

    Ευχαριστώ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:04 | «ΙΑΒΕΡΗΣ»

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
    Η φοροδιαφυγή είναι από τις μεγαλύτερες ασθένειες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και στην αύξηση των ελλειμμάτων του Δημοσίου.
    Στο υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια υπάρχουν δύο σχολές για την θεραπεία της φοροδιαφυγής.
    Η μία σχολή, που κατά την άποψη μας είναι και η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία, που ακολουθείται από όλα τα σύγχρονα κράτη, θεωρεί ότι η φοροδιαφυγή θεραπεύεται, κατά μεγάλο ποσοστό, με φορολογικό έλεγχο.
    Η άλλη σχολή, που είναι εντελώς σε λάθος βάση, υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί με την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης .
    Κατά κύριο λόγο και σε μεγάλο ποσοστό επικράτησε η άποψη, ότι η εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων θα βοηθήσει καλύτερα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και θα περιορίσει τα φαινόμενα χρηματισμού των εφοριακών υπαλλήλων.
    Τα αντικειμενικά κριτηρία φορολόγησης, εφαρμόσθηκαν με:
    o ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
    o ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
    o ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ (ΑΠΟΦ.670/ΠΟΛ17/1988)
    o ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ (ΠΟΛ1227/1989)
    o ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ (ΠΟΛ 1099/94)
    o ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΒΣ (POINT SYSTEM Ν. 3220/04)
    o ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ (Ν. 3259/04)
    o ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ (Ν. 3697/08 και 3746/09)
    o ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΣΤΑ ΤΑΞΙ ΚΛΠ.

    Ταυτόχρονα με την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό η συρρίκνωση του Φορολογικού Ελέγχου και η αποδιοργάνωση, ο αποσυντονισμός, η υποβάθμιση και η διάλυση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών, χωρίς να περιορισθεί ανάλογα το φαινόμενο του χρηματισμού.
    Τα αποτελέσματα της επικράτησης της σχολής των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης είναι πλέον εμφανέστατα με την κατάρευση των δημοσίων εσόδων και δυστυχώς για άλλη μία φορά, στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, επικρατούν, όπως δείχνουν μέχρι σήμερα οι κατευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομικών, οι απόψεις τις σχολής αυτής και τα αποτελέσματα δυστυχώς θα είναι απογοητευτικά για άλλη μία φορά.
    ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ( ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΛΠ.)
    Οι Ελληνικές Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες πρέπει:
    o Να εξυγιανθούν
    o Να ανασυγκροτηθούν
    o Να αναδιοργανωθούν
    o Να αναβαθμισθούν και
    o Να επανδρωθούν ικανοποιητικά και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες

    Στις ΗΠΑ ο Φορολογικός Έλεγχος διενεργείται από ειδικό σώμα που ονομάζεται «IRS».
    Το κύρος και η ελεγκτική εξουσία του σώματος αυτού είναι σε τέτοιο βαθμό που οι Αμερικανοί πολίτες «τρέμουν» ακόμη και στο άκουσμα τους.
    Διανοείται Αμερικανός πολίτης να κάνει πρόταση δωροδοκίας σε ελεγκτή του «IRS»?
    Γνωρίζετε πόσο αμείβεται ο ελεγκτής του «IRS»?
    Γνωρίζετε πόσο αμείβονται οι ελεγκτές των ΔΕΚ, ΠΕΚ και ΥΠΕΕ (των κυριότερων Φορολογικών Ελεγκτικών Υπηρεσιών της Ελλάδας) και τι ποσά λαμβάνουν για να καλύψουν τα έξοδα μετάβασης με δικό τους αυτοκίνητο), παραμονής (35 € για ξενοδοχείο) και διατροφής (24€ την ημέρα) σε αποστάσεις άνω των εκατό χιλιομέτρων και αν λαμβάνουν αμοιβή εκτός έδρας?
    Στην γειτονική Ιταλία έχει συσταθεί Ειδική Υπηρεσία Ελέγχων η «GUARDIA DI FINANZA» και είναι το πιο ενδιαφέρον τμήμα της Ιταλικής Φορολογικής Διοίκησης.
    Η «GUARDIA DI FINANZA» έχει οργανωθεί με βαση το νομοθετικό διάταγμα 68/19-3-2001 και διαθέτει μια ευρύτατη αρμοδιότητα ελέγχου όλων των οικονομικών και φορολογικών θεμάτων με στόχο πάντα τη διασφάλιση της ομαλής πορείας των εσόδων του Ιταλικού κράτους, των Ιταλικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Η «GUARDIA DI FINANZA» ως σώμα διαρθρώνεται διοικητικά σε:
    1. Γενικό Αρχηγείο, το οποίο προγραμματίζει, σχεδιάζει, κατευθύνει και ελέγχει τη λειτουργία όλου του σώματος.
    2. Διοικήσεις, οι οποίες διακρίνονται σε διαπεριφερειακές, περιφερειακές και επαρχιακές. Οι Διοικήσεις είναι αρμόδιες για τη διοίκηση, το συντονισμό και τον έλεγχο του έργου που εκτελείται στον τόπο της χωρικής τους αρμοδιότητας. Οι διαπεριφερειακές διοικήσεις είναι 6 και εδρεύουν στο Μιλάνο, Βενετία, Φλωρεντία, Ρώμη, Νάπολη και Παλέρμο. Οι περιφερειακές διοικήσεις είναι 20 και οι επαρχιακές 102.
    3. Ειδικά Σώματα όπως :
     Κεντρική Υπηρεσία για την έρευνα του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος
     Το ειδικό σώμα για το εισόδημα και είναι αρμόδιο για τον έλεγχο του εισοδήματος σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
     Το ειδικό σώμα για τον έλεγχο των δημοσίων εξόδων και την καταστολή της απάτης.
     Το ειδικό σώμα νομισματικής αστυνομίας δραστηριοποιείται σε τομείς υπηρεσιών που σχετίζονται με το ξέπλυμα του χρήματος, διασυνοριακές μετακινήσεις κεφαλαίων, τοκογλυφία χρηματοδότηση τρομοκρατίας κλπ.
     Το ειδικό σώμα για την προστασία της αγοράς δραστηριοποιείται για την πρόληψη των παραβάσεων των κανόνων της αγοράς στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου.
    Η «GUARDIA DI FINANZA» στελεχώνεται από 67.982 άτομα προσωπικό.
    Για την λειτουργία της διαθέτει :
    o 14 αεροσκάφη
    o 86 ελικόπτερα
    o 474 περιπολικά θαλάσσης
    o 10.882 οχήματα απλά
    o 237 οχήματα στρατιωτικού τύπου
    o 1.928 βαρέα οχήματα και
    o 205 μοτοσικλέτες παντός τύπου.

    ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ- ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    «Κουβαλάνε νερό με το κόσκινο?»
    Παράδειγμα:
    Ένας επιχειρηματίας εκδίδει όλες τις αποδείξεις στους πελάτες του χαμογελώντας με νόημα (τι ωραίοι που είναι οι Έλληνες). Στο τέλος του μήνα ρωτάει τον λογιστή το συνολικό ποσό των αποδείξεων. «Αμάν τι έκανες ρε χριστιανέ» του λέει ο λογιστής και ότι το ποσό ανέρχεται στις εκατό χιλιάδες ευρώ και το ΦΠΑ των Πωλήσεων 19.000€(100.000Χ 19%). Οι αγορές ανέρχονται σε 50.000 ευρώ και ο αναλογών φόρος 9.500(50.000Χ19%). «Επομένως πρέπει να πλήρωσης 9.500 €(19.000 -9.500=9.500)».
    «Τρελός είσαι» του λέει ο επιχειρηματίας «γράψε στο βιβλίο και στην δήλωση ότι εισέπραξα 40.000 (και όχι 100.000), να μου χρωστάνε κιόλας».
    Ερωτήματα:
    o Ποιος θα κάνει τον έλεγχο?
    o Ο λογιστής είναι συνυπεύθυνος για την πληρωμή του φόρου και των προστίμων?
    o Τι απόδειξη θα υπολογίσει ο πελάτης φορολογούμενος όταν η απόδειξη θα είναι λευκή γιατί θα έχει σβήσει στο τέλος του χρόνου καθότι οι περισσότερες αποδείξεις εκδίδονται θερμογραφικά?

    Απάντηση : Χαιρετίσματα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 19:44 | ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.
    ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.
    ΠΩ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 18:30 | βασίλης

    οι κατα τόπους εφορίες μπορούν να μας προμηθεύσουν με μια κάρτα τύπου πιστωτικής που θα αναγράφεται όνομα και ΑΦΜ μέσω της οποίας θα περνούν στο ΚΕΠΥΟ όλα τα απαραίτητα στοιχεία των αποδείξεων αυτόματα και δεν θα υπάρχει λόγος να κρατάμε αποδείξεις

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 17:17 | ΠΑΤΡΑ

    Κατά την άποψή μου το μεγαλύτερο κομμάτι της φοροδιαφυγής κατέχουν οι μπακαληδες και καφετζήδες της γειτονιάς σε περιοχες κάτω από 5.000 κατοίκους οι οποίοι έχουν νόνμιμη φοροαπαλλαγή με τον νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης ακόμα και όσοι υποχρεούνται να έχουν ταμειακή μηχανή, προκλητικά αρνούνται να δώσουν απόδειξη. Απειλούν βέβαια ότι αν υποχρεωθούν θα κλείσουν την επιχείρηση η οποία είναι οικογενειακή π.χ. σε καφενείο που βρίσκεται σε χωριό με 500 κατοίκους (και δεν είναι το μοναδικό) εργάζονται 4 οικογένειες όλοι αδέλφια, μαζί και τα παιδιά τους. Αν υποτεθεί ότι μετρήσουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις καταθέσεις τους θα βρούμε ότι είναι εκατονταπλάσιες από τις δικές μου που είμαι για πολλά χρόνια Δημ. Υπάλληλος εγώ και ο σύζυγός μου. Είναι δίκαιο για αυτούς να μην εφαρμόζεται το πόθεν έσχες: Επιτέλους μέχρι πότε πρέπει να καλούνται να πληρώνουν τα σπασμένα οι μονίμως φέροντες τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη δηλ. μισθωτοί και συνταξιούχοι: Δεν μπορεί να υπάρχουν μόνιμα ηθικές αναστολές και μάλιστα όταν η χώρα πτωχεύει να μη θίξει κανείς ούτε στο ελάχιστο τους παραπάνω εργαζόμενους και μάλιστα χρυσά αμοιβόμενους σε βάρος όλων μας. Η πολιτεία δεν πρέπει να υποκύψει στους όποιους εκβιασμούς τους πως δήθεν δεν τα βγάζουν πέρα με τα έξοδα. Δεν πειράζει, ας κλείσουν αυτοί και παρατάμε εμείς το Δημόσιο να ασχοληθούμε με τα παραδοσιακά καφενεία και μάλιστα όταν το έχουμε σίγουρο πως δεν θα πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ φόρο. Οι επαγγελματίες φοροφυγάδες του Κολωνακίου δεν είναι χειρότεροι από όλους τους παραπάνω που δεν καταβάλλουν καμία εισφορά σε κανένα ταμείο. Εκτός του ότι κάποιοι νομιμοποιούνται λέει στις καφετέριες να εισπράττουν και 10% Δώρο Χριστουγέννων και μάλιστα πάνω στο σύνολο της απόδειξης. Δηλ αν οι καφέδες αξίζουν 17e το Δ.Χ. που πληρώσαμε ήταν 1,7ε. Η λογική μας έχει χρεοκοπήσει. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι αποφασισμένη να θέλει να επιβάλλει τη δίκαιη κατανομή βαρών σε όλους τους πολίτες. Κάτι τέτοιο μας απογοητεύει βαθιά και μας απομακρύνει από την προσπάθεια να βοηθήσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, όταν φαίνεται στον ορίζοντα ότι πάλι θα υποχωρήσει στις πιέσεις των δήθεν φτωχών φοροφυγάδων. Αλήθεια κανένας έλεγχος της ΥΠΕΔΑ και κυρίως βράδυ στα φτωχά παραδοσιακά καφενεία και μη, υπάρχει περίπτωση να γίνει: και αν βρουν έστω και μια απόδειξη κομμένη στην ταμιακή τους μηχανή, θα αναλάβω να πληρώσω το πρόστιμο της βραδιάς.
    Αυτά για την ώρα. Ελπίζω κάποιος να τα λάβει σοβαρά υπόψην του. Δεν είναι αστεία.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 16:08 | Μαρία

    1) Προτείνω να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ σε επαγγελματικούς κλάδους όπου παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγη (κυρίως παροχής υπηρεσιών) σε π.χ. 9-10%. Έτσι,η έκπτωση από το εισόδημα των ιδιωτών θα είναι μεγαλύτερη από την επιβάρυνση του ΦΠΑ και θα ζητάμε αποδείξεις. Ούτως ή άλλως τα έσοδα του κράτους από τους κλάδους μεγάλης φοροδιαφυγής είναι πολύ λίγα και αν μια μείωση του ΦΠΑ μειώσει τη φοροδιαφυγή θα αυξηθούν και τα έσοδα και από τους άμεσους φόρους.
    2) Επίσης, προτείνω να δημοσιοποιηθούν ευρέως από τα ΜΜΕ τα τηλέφωνα του Υπουργείου Οικονομικών για τις καταγγελίες και να ενθαρρυνθούν οι ιδιώτες να κάνουν καταγγελίες για αυτούς που δεν εκδίδουν αποδείξεις ή που εκβιάζουν για την έκδοσή τους (π.χ. 80,00 ευρώ χωρίς απόδειξη, 120,00 με απόδειξη). Με αυτόν τον τρόπο ίσως να φοβούνται οι επαγγελματίες να εκβιάζουν ή να αρνούνται την έκδοση απόδειξης. Παράλληλα, να δοθεί προτεραιότητα στην διεκπεραίωση των καταγγελιών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, και αυτό να γίνει γνωστό σε όλους τους επαγγελματίες.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:49 | basiliki

    Το μέτρο δοκομάστηκε στο παρελθόν και απέτυχε.
    Θα μας βάλετε να κρατάμε λογιστήριο στο σπίτι μας.
    Θα σας αναφέρω παράδειγμα, έφκιαξα τα δόντια μου κ΄η οδοντίατρος μου ζήτησε 250€ με απόδειξη ή 100€ χωρίς απόδειξη, Εσείς τι θα κάνατε?

    Επιτέλους αυτή η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανησμούς.

  • α) Κατά την άποψη μας η δήλωση ελάχιστου εισοδήματος ως τρόπος περιορισμού της φοροδιαφυγής δεν αποδίδει πλέον. Δύο φορές έχει εφαρμοστεί στο πρόσφατο παρελθόν και έχει καταργηθεί. Μια σύγχρονη μεταρρύθμιση πρέπει να στηρίζεται στον ελεγκτικό μηχανισμό και στον κοινωνικό έλεγχο ευρύτερα και όχι στη γραφειοκρατία.
    Αντί αυτών, θα πρέπει οι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά αφορολόγητα εισοδήματα να καλούνται σε απολογία και να ελέγχονται κατ’ επανάληψη ώστε η φορολογική αρχή να σχηματίσει αντικειμενική γνώμη και άποψη, ζητώντας και τη θεσμοθετημένη συνδρομή των Εμπορικών Συλλόγων και των Επιμελητηρίων.
    Οι αρμόδιες επιτροπές δεοντολογίας των επαγγελματικών συλλόγων και επιμελητηρίων αποκτούν εξελεγκτική εξουσία για τα εισοδήματα που δηλώνουν τα μέλη τους από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

    β) Η πολιτεία αναλαμβάνει διαφημιστική καμπάνια με το απλό μήνυμα: «Αγαπητοί καταναλωτές, προτιμάτε τους επαγγελματίες που εκδίδουν χωρίς δική σας παράκληση τη νόμιμη απόδειξη και χωρίς να σας θέτουν εκβιαστικά διλήμματα για τον ΦΠΑ, που τάχα θα αυξήσει το ποσό της δαπάνης σας.»
    Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει έναν υγιή ανταγωνισμό προς όφελος του δημόσιου ταμείου, των καταναλωτών αλλά και των ίδιων των επαγγελματιών.

    γ) Καθιερώστε επίσης ένα «φορολογικό λαχείο» αξιοποιώντας τον μηχανισμό λαχείων του Υπουργείου Οικονομικών.
    Ανά τακτά διαστήματα π.χ. μήνας, κληρώνονται ΔΟΥ ανά την επικράτεια, επαγγελματίες που εκδίδουν αποδείξεις από φορολογικό μηχανισμό και ανήκουν στην αρμοδιότητα της κληρούμενης ΔΟΥ, ημέρα δραστηριότητας τους μέσα στον προηγούμενο μήνα (ή και ώρα ακόμη) και καλούνται οι καταναλωτές να προσκομίσουν τις αποδείξεις που έλαβαν για αυτή τη μέρα απ’ αυτόν τον επαγγελματία σε οποιαδήποτε ΔΟΥ στην Ελλάδα.
    Μετά και από σύντομο προσωρινό έλεγχο στον επαγγελματία από την αρμόδια ΔΟΥ, ο καταναλωτής θα λαμβάνει το έπαθλο, αυξημένο μάλιστα για εκείνους με χαμηλά εισοδήματα.

    Με αυτό το τρόπο συνδυάζονται τα εξής σημαντικά: η συλλογή των αποδείξεων, ο έλεγχος των επιτηδευματιών δειγματοληπτικά (κλήρωση) και η επιστροφή έμμεσων φόρων σε καταναλωτές μέσω του λαχνού.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:37 | Θανάσης

    Δεν είναι καθόλου βέβαιο και αυτονόητο ότι όλα supermarket, κρεοπωλεία, φαρμακεία, ζαχαροπλαστεία,αρτοποιεία, κλπ εκδίδουν αποδείξεις, ιδιαίτερα σε συνοικίες, τουριστικά μέρη, μικρές πόλεις, χωριά, νησιά.

    Επομένως όλες οι αποδείξεις έχουν αξία και ΟΛΕΣ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:04 | ΕΥΤΑΞΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    έστω και την τελευταία στιγμή συνέλθετε και αποσύρετε αυτό το μέτρο των αποδείξεων . Θα δυσκολέψετε την καθημερινότητα των ανθρώπων και θα δημιουργήσετε περισσότερα προβλήματα από ότι θα λύσετε . επιμένω στον απόλυτα σωστό τρόπο της παρακράτησης φόρου μέσα από κάθε κατάθεση μετρητών . έχετε τώρα την μοναδική ευκαιρία να δώσετε την λύση που θα αποδειχθεί πανάκεια . τα στοιχεία μου είναι στην διάθεση σας αν και άδικα μάλλον επιμένω . ότι απορία υπάρχει μπορεί να λυθεί .επικοινωνήστε μαζί μου

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:16 | GIORGOS

    ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΑΝΩΝΥΜΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ.

    ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:33 | Ελευθερία

    6000 χιλιάδες ευρώ..
    Τόσα είναι τα χρήματα που χρειάζεται μια οικογένεια …. ;
    Μαζεύουμε μέχρι τις 6000 και τα υπόλοιπα τα μαύρα μας ;
    Τι θα αλλάξει ;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:18 | Ευαγγελος Σεφερτζης

    -Δεν έχει λόγο η συγκέντρωση αποδείξεων από υπηρεσίες που ούτως ή άλως εκδίδουν αποδείξεις(Σουπερ Μαρκετ-κινητά-Ιντερνέτ κλπ)
    -Εστω το μέτρο για ένδυση-υπόδηση-τεχνίτες-γκαράζ-βενζίνες, όμως μείωση του ποσού για μισθωτούς και συνταξιούχους στις 2000-3000.Δεν μπορεί ένας μισθωτός-συνταξιούχος με 25000 εως 30000 εισόδημα να ξοδέψει περισσότερα γιαυτά.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΣΚΟΠΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ.
    -Θεσπίστε σωστά τεκμήρια δαπάνης διαβίωσης.Μεγάλος κυβισμός αυτοκινήτου,μεγάλη κατοικία και πού,εξοχικό,πισίνα,ιδωτικά σχολεία και φροντηστήρια,σκάφη αναψυχής.Και ψάξτε για τις μαιμούδες επαγγελματικά σκάφη.
    -ΤΟΛΜΗΣΤΕ.Στην περίπτωση που κάποιος συλληφθεί να εισπράξει χωρίς έκδοση απόδειξης ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ για ικανό χρόνο (1 ή 2 ή 3 χρόνια) σφράγισμα της επαγγελματικής στέγης και ανάρτηση του ονόματός του στο διαδίκτυο.Απαιτείται βέβαια σωστή αστυνόμευση για να εφαρμοστεί το μέτρο.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:17 | ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

    Από χρόνια παρακολουθώ το θέμα. Όμως, το λυπηρό, το εξωφρενικό, το ανησυχητικό και τερατώδες, δεν είναι μόνο η ύπαρξη των ανήθικων και απάτριδων φοροφυγάδων φοροκλεπτών και εισφοροκλεπτών, αυτών δηλαδή που μπορούν να κλέβουν και το κάνουν ανερυθρίαστα . Είναι, κυρίως, το γεγονός ότι, η πλειονότητα των υπολοίπων Ελλήνων, που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, δεν είναι διόλου εναντίον των φοροκλεπτών, αλλά πολλοί είναι φανερά εναντίον της κακής τους μοίρας, επειδή το εισόδημά τους φορολογείται στην πηγή και δεν μπορούν και αυτοί να κλέψουν. Αυτή είναι σήμερα, δυστυχώς, η εικόνα της αρρωστημένης Ελληνικής Κοινωνίας. Υπάρχει σχεδόν ανυπαρξία φορολογικής παιδείας. Είμεθα μία Κοινωνία του πάρε-δώσε. Είναι ελάχιστοι εκείνοι που αισθάνονται ως καθήκον να ζητούν και να απαιτούν αποδείξεις. Πως όμως να μην είναι λίγοι, όταν από το πρωί στις έξη μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ο Έλληνας διαβάζει, βλέπει και ακούει τα άθλια ΜΜΕ να παρουσιάζουν τη Χώρα χωρισμένη σε δύο εχθρικά μεταξύ τους στρατόπεδα. Από εδώ οι «αθώοι» πολίτες, από εκεί ο «εχθρός», το κακό Κράτος, που υποχρεώνει τους πολίτες να πληρώσουν φόρους. Σαν να βρισκόμαστε ακόμη στον καιρό της Τουρκοκρατίας, που ο εχθρός ήταν το Κράτος. Όποιος μπορούσε να εξαπατήσει το εχθρικό κράτος ώστε να πληρώσει λιγότερους φόρους, ήταν ο έξυπνος, που άξιζε συγχαρητηρίων. Εκεί βρισκόμαστε ακόμα. Μόνο που δεν καταλάβαμε, φαίνεται, πως τα τελευταία 180 χρόνια, το Κράτος είναι Ελληνικό. Έχομε μάλιστα το θράσος να ζητούμε τα πάντα από το «εχθρικό» Κράτος, χωρίς συνήθως να είμαστε ειλικρινείς φορολογούμενοι.
    Τι διαβάζουν και ακούνε λοιπόν οι Έλληνες από τα άθλια ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα έχουν και ως αποστολή την ορθή διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας; Ακούνε καθημερινώς : Έρχονται σκληρά ‘’φοροεισπρακτικά’’ μέτρα …. Ποιοί θα πληρώσουν το νέο ‘’χαράτσι’’ της εφορίας….. ‘’Καταιγίδα’’ ‘’φορομπηχτικών’’ μέτρων…. Στο ‘’στόχαστρο’’ της εφορίας οι επαγγελματίες….. Νέα αύξηση ‘’καταπέλτης’’ στα τέλη κυκλοφορίας…. ‘’Σαφάρι’’ φορολογικών ελέγχων ετοιμάζει η ΥΕΕ…. Έρχονται τα ‘’ραβασάκια’’ της εφορίας …. ‘’Φοροεπιδρομή’’ στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα….. Δέκα συμβουλές για να γλυτώσετε φόρους….. Γιατί να ζητώ απόδειξη; Τι θα κερδίσω; Από τη μια ο πάντα ‘’αδικημένος’’ πολίτης, από την άλλη ο κοινός εχθρός, το Κράτος.
    Κατόπιν όλων αυτών, πιστεύω πως δεν υπάρχει χρόνος να διαπαιδαγωγηθεί τώρα η Κοινωνία. Είναι ανάγκη όμως να δοθεί μεγάλη έμφαση σταδιακά, σε όλη τη διάρκεια της μέσης εκπαίδευσης, να δημιουργήσουμε πολίτες που θα αισθάνονται την εκτέλεση του καθήκοντος, χωρίς ανταλλάγματα, Να είναι Νομοταγείς χωρίς «πάρε-δώσε». Προ πάντων δε να θεωρούν ιερό καθήκον να αναφέρουν κάθε παρανομία και όχι να θεωρούν αυτή την υποχρέωση σαν προδοσία, ή κατάδοση.
    Επί του προκειμένου. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει σήμερα, τώρα; Δεδομένου ότι ο Έλληνας, στερείται σχεδόν παντελώς φορολογικής παιδείας και συναισθήσεως καθήκοντος και επειδή ζούμε σε έκτακτη κατάσταση, χρειάζονται σκληρά και εξουθενωτικά μέτρα, αμέσου αποδόσεως, που θα υποχρεωθούν, προ της εφαρμογής των, όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης να τα επαναλαμβάνουν επί 15 μέρες, σε κάθε δελτίο ειδήσεων . Τα παρακάτω θα προτείνω:
    -Φοροδιαφυγή, φοροκλοπή, εισφοροκλοπή, φακελάκι: Κακουργήματα.
    -Πρώτος εντοπισμός μη εκδόσεως απόδειξης, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, φοροκλοπής: Σφράγιση Επιχείρησης, για ένα Μήνα.
    -Δεύτερος εντοπισμός μη έκδοσης απόδειξης, φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής κλπ: Οριστικό κλείσιμο- Δήμευση περιουσίας υπέρ Ταμείου Αλληλεγγύης.
    -Πρώτος εντοπισμός ανακριβούς ποσού δηλουμένου εισοδήματος από ενοίκια : Πρόστιμο το ενοίκιο 3 ετών.
    -Δεύτερος εντοπισμός ανακριβούς δηλώσεως ή ολικής αποκρύψεως εισοδήματος από ενοίκια : Δήμευση του ακινήτου υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης.
    -Δωροδοκία, φακελάκι: Οριστική απόλυση Υπαλλήλου, ή Δήμευση ενός ακινήτου υπέρ του Ταμείου Αλληλεγγύης.
    -Καθημερινή ανακοίνωση των επιβαλλομένων ποινών, από όλα τα μέσα ενημέρωσης, σε κάθε δελτίο ειδήσεων.
    -Αποζημίωση με 1000 Ευρώ, σε κάθε Πολίτη που θα αναφέρει με αδιάσειστα στοιχεία περιπτώσεις μη εκδόσεως αποδείξεων, φοροδιαφυγής, φοροκλοπής και εισφοροκλοπής, διαφυλασσόμενης της ανωνυμίας του καταγγέλλοντος.
    Εφαρμοζομένων των παραπάνω κ. Υπουργέ, σε πολύ λίγο καιρό, δύσκολα θα τολμά κανείς να υποπίπτει σε αυτού του είδους τις παραβάσεις και για τους ελέγχους, δεν θα χρειάζονται ούτε οι μισοί των σήμερα ασχολουμένων ελεγκτών.Δέχομαι, αμισθί, να συμβάλω σε αυτήν την προσπάθεια.
    Ευχαριστώ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:00 | ΣΩΤΗΡΗΣ Μ.

    Γνωρίζετε ότι εκατοντάδες αλλοδαποί καθώς και Ελληνες παρέχουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες ,χωρίς να εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών.
    Αποτελέσματα:
    1 Καλλιεργείται αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι του υπεύθυνου
    και έντιμου φορολογούμενου πολίτη
    2. Προκύπτει απώλεια έμμεσων (ΦΠΑ) και άμεσων φόρων
    3. Ενισχύεται η ασφαλής Εξαγωγή αφορολόγητου συναλλάγματος
    4. Ενισχύεται απώλεια εσόδων λόγω ανασφάλιστης εργασίας
    5. Ενισχύεται η ανεργία εξ αφορμής της μειωμένης αφορολόγητης αμοιβής
    6. Απώλεια κρατικών δαπανών παροχής παιδείας στα μέλη της οικογένειας
    7. Απώλεια κρατικών δαπανών πιθανής νοσηλείας (ως άποροι)
    8. Ενισχύεται κλίμα ανοχής με παραβατικές συνέπειες (κλοπές –ληστείες κ.λ.π)
    9. Ενισχύεται η λαθρομετανάστευση , ως προορισμός ανομίας
    10. Ενισχύεται η φορολογική ασυδοσία .

    Για την αντιμετώπιση του φαινόμενου υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης όπως:
    Να μην παρέχεται ενοικίαση κατοικίας , σύνδεση με παρόχους κοινής ωφελείας , ακόμη και κινητής τηλεφωνίας , εάν δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα, περιοδική δήλωση ΦΠΑ φόρων κ.λ.π
    Να μην εκδίδεται καμία άδεια ή ανανέωση άδειας παραμονής, αγορά αυτοκινήτου, άδεια διπλώματος , καθώς και αγορά οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου κ.λ.π εάν δεν προσκομίζουν τα ως άνω δικαιολογητικά .

    ΥΓ Το πραγματικό μου εισόδημα ως ανειδίκευτος εργάτης ασφαλισμένος στον ΟΓΑ (δεν εκδίδω παραστατικά) δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ετησίως , χωρίς ενοίκιο κατοικίας κ.λ.π . Είναι βέβαιο πως εάν επιβληθεί το προτεινόμενο μέτρο θα αυξηθούν τα εισοδήματα μου λόγω της μείωσης της μαύρης εργασίας και η Πατρίδα μου θα εισπράξει τουλάχιστον τους έμμεσους φόρους που θα εισπράξω από τους έχοντες , για να καταβάλω με στόχο την ανάπτυξη της κοινωνίας μας. Με την Προϋπόθεση να πληρώσουμε όλοι

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:36 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Σχετικά με το μέτρο των αποδείξεων ( το οπίο κατα τη γνώμη μου εξ αρχής φαίνεται σωστό ) ,περαιτέρω όμως φαίνεται ότι θα αποβεί μη λειτουργικό , λόγω του ογκου των αποδείξεων – του ελέγχου αυτών απο τις υπηρεσίες – το κόστος των φορολογουμένων για την αξία της φορ.δήλωσης , θα ήθελα να προτείνω τα εξής.

    Κάθε ταμειακή μηχανή να εξάγει ενα αρχείο asci ή οποιδήποτε άλλο το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του φορολογούμενου πελάτη (ΑΦΜ κ.λ.π ).
    Κατά την συναλλαγή και την έκδοση της απόδειξης απο το κατάστημα , η αξία αυτής να μεταφέρεται στο πρωαναφερθέν αρχείο , το οποίο θα το αποστέλλει το κατάστημα κάθε ημέρα – μήνα κ.λ.π στο ΚΕΠΥΟ έτσι ώστε ούτε όγκος αποδείξεων να καταμετράται απο τις ΔΟΥ αλλά ούτε από κάθε συναλασσόμενο .Αποτέλεσμα αυτού οι συναλλαγές απο κάθε κατάστημα να συγκεντρώνονται ανάλογα με το ΑΦΜ σε κάποιο αρχείο του ΚΕΠΥΟ ώστε και ο φορολογούμενος μέσω taxisnet να μπορεί να βλέπει το υψος των συναλλαγών του , αλλά και το κράτος να γνωρίζει άμεσα χωρίς κόστος το υψος του ποσού των αποδείξεων που θα του υποβάλλει ο φορολογούμενος,

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:11 | ΝΙΚΟΣ

    Ενα μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά ταυτόχρονα και της παράβασης των καθηκόντων ανέντιμων εργαζομένων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, που δεν διστάζουν να χρηματίζονται,
    θα ήταν και το εξής.
    Να ορισθεί (νόμιμα) φερέγγυο άτομο (πιθανόν ανώτατο δικαστικό όργανο) που θα έχει την ευθύνη με απόλυτη εμπιστευτικότητα να δέχεται να φυλάγει και να διαχειρίζεται επώνυμες σχετικές καταγγελίες. Εφόσον ο αριθμός των διαφορετικών καταγγελιών ανέρχεται πχ σε τρείς, να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, για αυτεπάγγελτη δίωξη από το κράτος κατά του επίορκου, για απόλυση από τη δημόσια θέση και για να υποστεί τις συνέπειες της φοροδιαφυγής. Τη διαδικασία αυτή προτείνω, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπίσει μεμονωμένα ένας πολίτης τη δαπάνη και τις διαδικασίες για την δικαστική κλπ δίωξη, εκτός τούτου μία μαρτυρία είναι συνήθως ανίσχυρη. Η περιφρούρηση του απορρήτου θα ενθαρρύνει τις καταγγελίες.
    Υποτίθεται ότι η διαδικασία αυτή θα θεσμοθετηθεί.Και μόνο η ύπαρξη αυτής της απειλής πιστεύω, ότι θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά της συγκεκριμένης περίπτωσης διαφθοράς. Δυστυχώς με τις διαστάσεις που έχει πάρει η διαφθορά στη χώρα μας κάθε μέτρο έστω και μη πολύ ορθόδοξο είναι απαραίτητο με δεδομένο μάλιστα, ότι η ισχύουσα διακαιοσύνη αποδεικνύεται αναποτελεσματική.
    Φυσικά και το μέτρο των ανωνύμων καταγγελιών βοηθά με την έννοια, ότι μπορεί αξιολούμενο να στρέψει την προσοχή των ελέγχων προς πραγματικούς στόχους. Επί πλέον θεωρώ, ότι οποιοδήποτε μέτρο κατά της φοροδιαφυγής κλπ χωρίς ελέγχους θα είναι άχρηστο. Και λέγοντας ελέγχους εννοώ σε περισσότερα επίπεδα, πρέπει και ο ελέγχων να ελέγχεται.Και στην περίπτωση της Δημόσιας διοίκησης θα πρέπει έγκαιρα και με συνυπευθυνότητα να ασκεί τον έλεγχο και κάθε προϊστάμενος.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:18 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.Γ

    1)Ειμαι μισθωτος υπαλληλος και η γυναικα μου συνταξιουχος.Εχω και ενα παιδι 19 χρονων που φοιτα στο Παν/μιο.Δεν μπορουμε να κρυψουμε τιποτα απο τα εισοδηματα μας.
    Πρεπει να μαζεψω 12000 ευρω αποδειξεις.Απο που ;Κανω οικονομια για να τα βγαλω περα και θα αναγκαστω να κανω εξοδα;
    Ο πεθερος μου και η γυναικα του, συνταξιουχοι με εισοδηματα 1800 ευρω
    μενουν στο χωριο οπου καλιεργουν ντοματες κλπ εχουν κοτες και χρειαζονται να αγορασουν ελαχιστα πραγματα.Αυτοι που θα βρουν 12000 ευρω αποδειξεις;
    ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤ/ΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ;
    2)Χρειαστηκαμε υδραυλικο στον Ωροπο για ζημια 500 ευρω της πολυκατοικιας.Απο τους 10 ελληνες και Ξενους που καλεσα κανεις δεν εδινε αποδειξη με αποτελεσμα να μην μπορω να φτιαξω την βλαβη.Το ιδιο συμβαινει και με αλλες ειδικοτητες.ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ;

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:46 | Σοφοκλης Ζαφειρης

    Καλημερα και χρονια πολλα.

    Ας πουμε οτι ειμαι καλος ανθρωπος και πιστευω οτι αυτα που λενε οι κυβερνητικοι παραγοντες τα πιστευουν και θελουν πραγματικα να διορθωσουν την κατασταση στην οικονομια, κανοντας πραγματικη αναδιανομη και ριχνοντας τα βαρη σε αυτους που εχουν τη δυνατοτητα να τα καλυψουν.

    ΑΛΛΑ…

    Γινομαι λιγο δυσπιστος οταν βλεπω να ζητητειται απο τους πολιτες να κανουν τους καταδοτες με αμοιβη, ας πουμε, την επιστροφη του ΦΠΑ. Δεν ειμαστε υπαλληλοι του ΣΔΟΕ και αυτο η κυβερνηση πρεπει να το καταλαβει.

    Σε σχεση με αυτα που ακουγονται υπαρχουν οι παρακατω παρατηρησεις:

    Δεν ειναι σε καμμια περιπτωση δυνατο για ενα μεσο ελληνα με τοσες καθημερινες υποχρεωσεις να γραφει λιστα με τις αποδειξεις που λαμβανει.

    Ερωτηση: Το ποσο των 6.000 ευρω που ακουγεται ειναι ανα νοικοκυριο ή ανα φυσικο προσωπο. Γιατι σε καμμια περιπτωση δεν ειναι δυνατο ενα μεσο ζευγαρι να μαζεψει 12.000 ευρω σε αποδειξεις, πολυ περισσοτερο απο τη στιγμη που δεν σσυμπεριλαμβαονται τιμολογια των ΔΕΚΟ.

    Πρεπει να βγει καποιος κυβερνητικος πραγοντας να μας πει ποια εξοδα θα ισχυσουν. π.χ. φαρμακεια; κινητη τηλεφωνια;

    Στις λαικες, για παραδειγμα, αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει στην ουσια δυνατοτητα για αποδειξεις. Ισως υποχρεωθουν οι εμποροι να βαλουν, ασ πουμε μεχρι το μαρτιο. Για τους δυο μηνες που ο πολιτης δεν ειχε τη δυνατοτητα να παιρνει αποδειξε
    ις δεν πρεπει να υπαρξει σχετικη αντιμετωπιση;

    Για τους φοροδιαφευγοντες να μην υπαρχει απλα προστιμο. Δεν ξερω πως θα γινει αλλα θα πρεπει η συνεπεια να ποναει πολυ. Φυλακη, ανακληση αδειας. Το διο και για τους ελεγκτες που χρηματιζονται. Αμεση απολυση. Χωρις ΕΔΕ και διαθεσιμοτητες και διαδικασιες που στοχο εχουν να πεφοτυν στα μαλακα οι ενοχοι. Και θα πρεπει να βρεθει ενας τροπος επιτελους καποιοι να «φυλανε τους φυλακες» σε αυτη τη χωρα. Τον τροπο θα τον βρουν τα golden boys της κυβενρησης που πληρωνονται ΑΔΡΑ γι’ αυτο ακριβως.

    Και κατι τελευταιο το οποιο να το βαλει καλα στο μυαλο του οποοιος διαβασει (αν διαβασει κανεις αυτες τις παραγραφους). Οι μισθοσυντηρητοι πολιτες εχουμε κανει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΛΑ ολα αυτα τα χρονια.
    Μας ζητουνται και αλλας. Προσωπικα κουραστικα. Εμενα στοχος μου ειναι να συνεισφερω οσο το δυνατον λιγοτερα. Και απο εδω και περα αν με συμφερει να παιρνω αποδειξη θα παιρνω, αλλιως δε θα ζηταω.

    Ολα αυτα τα χρονια πληρωναμε και πληρωναμε. Που πηγαν τα λεφτα αυτα;; Υπαρχει νομιζω ενα αδικημα που λεγεται ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Ποι κυβερνηση θα εχει τα κοτσια επιτελους να μη βαζει τους πολιτες να καταδιδουν ο ενας τον αλλο αλλα να καταδωσει η ιδια και να στειλει φυλακη αυτους που τοσα χρονια ετρωγαν στην πλατη του λαου; Οι ευθυνες βουλευτων και υπουργων ειναι ντροπη να λεμε οτι παραγραφονται.

    Αυτα. Ευχαριστω για το βημα και ελπιζω οτι καποιος λαμβανει πραγματικα υπ΄οψη αυτα που λενε οι πολιτες. Να ειναι σιγουροι οι υπουργοι τοι αν φωναξουν για να συζητησουν με 10 απο αυτους που εκαναντον κοπο και εγραψαν εδω, επιλεγμενουνς στην τυχη θα εβλεπαν οτι θα τους εκαναν τζαμπα τη δουλεια που κανουν σε ενα μηνα 10 καλοπληρωμενοι και βολεμενοι συμβουλοι.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:44 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Κ.

    Ακούμε αυτές τις μέρες ότι το ποσόν αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι σε όλο το ύψος του αφορολόγητου, δηλαδή 10.500 ευρώ. Δεν διευκρινίζεται η εξής λεπτομέρεια:

    Αυτά τα 10.500 θα είναι επιπλέον αυτών που ήδη υποβάλλει ο επαγγελματίας ως έξοδά του; Τι γίνεται στην περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι ήδη 100% ειλικρινής, δεν κρύβει απολύτως τίποτα, λόγω αποκλειστικής συνεργασίας του με μεγάλη ανώνυμη εταιρεία που δεν του καταβάλλει ούτε ένα ευρώ χωρίς να εκδοθεί το νόμιμο παραστατικό; Είμαι μεταφράστρια, συνεργάζομαι εδώ και 17 χρόνια αποκλειστικά με μεγάλη ελληνική εταιρεία. Δήλωσα πέρυσι 6.000 ευρώ επαγγελματικά έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ, αγορές κλπ.) Αν μου ζητηθεί να βρω αποδείξεις για άλλα 10.500 από καταναλωτικές δαπάνες, μου είναι αδύνατο να τις βρω αφού το συνολικό ακαθάριστο εισόδημά μου είναι 22.000, άρα αυτό ισοδυναμεί με κατάργηση του αφορολόγητου ή δραστική μείωσή του.

    Γιατί οι μισθωτοί να έχουν 12.000 αφορολόγητο με υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων μόνο για ένα μέρος του ποσού, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να έχουν αποδείξεις για όλο το ποσό; Ποιος είπε ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κρύβουν εισοδήματα; Ας μην ξεχάσουμε αυτούς που αμείβονται με μπλοκάκι, και στην πραγματικότητα είναι κρυπτομισθωτοί. Στην ουσία είμαι πολύ πιο ειλικρινής φορολογούμενος από χιλιάδες εκπαιδευτικούς που κάνουν ιδιαίτερα ή δημοσίους υπαλλήλους που κάνουν δεύτερη δουλειά, και τα χρήματα είναι ΠΑΝΤΑ «μαύρα».

    Ας σταματήσει επιτέλους να είναι πειθαρχικό παράπτωμα η δεύτερη δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων και ας γίνει φορολογικό, αν δεν δηλώνουν τα χρήματα. (Ούτως ή άλλως, ποτέ δεν τιμωρήθηκε δημόσιος υπάλληλος γι’ αυτό το πειθαρχικό παράπτωμα.) Όχι μόνο να επιτραπεί η δεύτερη δουλειά, αλλά να υποχρεούνται να κάνουν έναρξη στην εφορία, έστω και με απαλλαγή από τις εισφορές του ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), ώστε οι γονείς των μαθητών να απαιτούν και να παίρνουν αποδείξεις. Ούτως ή άλλως, τα ιδιαίτερα μαθήματα απαλλάσσονται από ΦΠΑ. Σημειωτέον ότι όποτε διατύπωσα αυτή την άποψή μου σε φίλους εκπαιδευτικούς που βγάζουν δεύτερο ή και τρίτο (αφορολόγητο) μισθό με τα ιδιαίτερα, η οργισμένη αντίδρασή τους ήταν «Να πιάσουν πρώτα τους γιατρούς και τους καλλιτέχνες και τους δικηγόρους και… όλους τους άλλους εκτός από μας». Εν ολίγοις, μπορεί να φωνάζουμε όλη μέρα για τους κακούς φοροφυγάδες, αλλά βάρδα μην εφαρμοστεί ο νόμος και σ’ εμάς.

    Αν για να συλληφθεί η φοροδιαφυγή, καταλήξετε να φορολογήσετε ακόμα περισσότερο τους ειλικρινείς, μέσω της κατάργησης του αφορολόγητου, αυτό είναι κατάφωρη αδικία.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:04 | ΒΑΣΙΛΗΣ Α.

    Καλημέρα και καλή Χρονιά.
    Σαν πολίτης μιας χώρας που μόνιμα είναι στις τελευταίες θέσεις σε ότι και να μετρώμαστε και με όποιους και να συγκρινόμαστε, θεωρώ ότι πλέον δεν θα πρέπει να έχουμε περιθώρια για λύσεις που είτε δεν θα θέλουν να προκαλέσουν ρήξεις, είτε θα είναι ημίμετρα.
    Προτείνω τα εξής άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα.
    1) Άπλοποίηση φορολογίας εισοδήματος. Να εκπίπτει το σύνολο του εισόδήματος για το οποίο ο φορολογούμενος δεν έχει αποδείξεις και να πληρώνει φόρο για το εισόδημα που δεν ξόδεψε. Έτσι θα ζητούνται αποδείξεις απο όλους και θα αυξηθούν τα έσοδα του ΦΠΑ, ενώ θα τονωθεί η κατανάλωση.
    2) Θα μπορούσαν να εκπίπτουν και τα ποσά που επενδύθηκαν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
    3) Να πιστοποιήσει το κράτος τις εταιρείες που παράγουν και προωθούν συστήματα και λογισμικά παραγγελιοληψίας και διαχείρισης καταστημάτων εστίασης. Συγκεκριμένα σε αυτόν τον χώρο διαπράτεται όργιο φοοροδιαφυγής καθώς το μοναδικό σημείο που «ελέγχουν» οι εφοριακοί είναι αν εκδίδονται αποδείξεις απο τους φορολογικούς μηχανισμούς ή τις ταμειακές μηχανές. Αυτό που πρακτικά συμβαίνει είναι ότι η κάθε παραγγελία καταχωρείται κανονικά στο σύστημα και εκτελείται διατηρώντας τα στοιχεία της συναλλαγής σε κρυφά αρχεία. Όταν ο επιχειρηματίας επιθυμεί και για όποια τραπέζια επιθυμεί, εκδίδει νόμιμες αποδείξεις απο ταμειακή ή φορολογικό εκτυπωτή, ενώ για όσους επιθυμεί εκδίδει, απο μη φορολογικοποιημένο, εκτυπωτή «απόδειξη» που μοιάζει με την νόμιμη αλλά δεν είναι νόμιμη, με αποτέλεσμα ο πελάτης να μην μπορεί να ξεχωρίσει την διαφορά. Τα καταστήματα που έχουν τραπέζια χρησιμοποιούν κατα κόρον ανάλογα συστήματα. Οι δε εφοριακοί όταν πραγματοποιούν ελέγχους, είναι δύσκολο να ελέγξουν τα πραγματικά στοιχεία, καθώς είτε δεν θέλουν, είτε δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν (που είναι πάμπολλες) απαιτείται μητρώο πιστοποιημένων κατασκευαστών λογισμικού και αναβάθμιση επιπέδου γνώσεων εφοριακών-ελεγκτών με βαθιές γνώσεις υπολογιστικών συστημάτων. Όπως ελέγχονται διεξοδικά τα βιβλία, ας ελεγχθούν διεξοδικά και δειγματοληπτικά στην ΓΓΠΣ μερικά λογισμικά. θα εκπλαγείτε !

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:28 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Σαφώς και το μέτρο των αποδείξεων ειναι σωστό μονο που πρέπει να
    αναφέρεται και το ΑΦΜ του δικαιούχου έτσι δεν χρειαζεται να μαζεψει κανείς χαρτάκια απλα οι ταμειακες πρεπει να ειναι συνδεδεμενες με το ΤΑΧΙΣ φανταστητε τα πλεονεκτηματα.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:09 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΟ ΕΞΗΣ.
    Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΣΙΚΑ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΜΟΥ ΧΡΕΩΝΕΙ ΚΑΙ 20% ΦΟΡΟ ΚΑΙ 19% ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΣΑ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    ΑΡΑΓΕ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ??
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΛΟΝΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟ 20% ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ .

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:52 | Δημήτρης Τ.

    Μικρή αγγελία από το μέλλον……….

    Μισθωτέ , συνταξιούχε και γενικά φορολογούμενε που έχεις συμπληρώσει το πλαφόν του εκπιπτόμενου φόρου η το ύψος του εισοδήματος σου ΜΗΝ ΠΕΤΑΞΕΙΣ τις αποδείξεις σου τις αγοράζουμε εμείς θα προτιμηθούν ιδιαίτερα των περιπτέρων, ταξί , super η mini market για προσφορές καλέστε 666 666 666

    Φαντασία?