19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 23:59 | Stefanos

    Αναρωτηθήκατε αν ο θεσμός των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές έχει προσφέρει τόσα χρόνια στη πάταξη της φοροδιαφυγής ή μήπως φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

    Το μόνο που προσέφεραν είναι σε αυτούς που τις πουλάνε και αναλαμβάνουν συγχρόνως και τη συντήρησή τους.
    Ο γραφειοκρατικός θεσμός των θεωρημένων ταμειακών μηχανών ισχύει μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού.
    Στην Ευρώπη οι επαγγελματίες αγοράζουν μόνοι τους ταμειακές μηχανές για τη δική τους εξυπηρέτηση, δεν τους το επιβάλει κανείς.
    Ο τρόπος που χρησιμοποιούν όλες οι αναπτυγμένες χώρες, για τον έλεγχο των επιχειρήσεων είναι η συνυπευθυνότητα του λογιστή με την επιχείρηση και οι τακτικοί έλεγχοι (όχι επιδρομές αν δεν χρειάζονται) από ελεγκτές της εφορίας. Έτσι ο επιχειρηματίας έχει συνεχή συνεργασία και έλεγχο.
    Το γραφειοκρατικό φορολογικό μας σύστημα ευνοεί κάποιους ελάχιστους και παιδεύει όλους τους υπόλοιπους.

    Πόσες φορές άραγε επιχειρηματίες έχουν πληρώσει λάθη των κακών λογιστών τους.
    Πόσες φορές κακοί λογιστές σε ωθούν σε άλλους δρόμους και δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη.
    Πόσες φορές κακοί λογιστές σου λένε μη φοβάσαι όταν έρθει η «δύσκολη» θα στο κανονίσω.
    Πόσες φορές κάποιοι δεν σκέφτηκαν να μην τα δηλώσουν όλα για να κρατήσουν κάτι για τον έλεγχο που θα έρθει. Γιατί ξέρουμε ότι όταν έρθει ο έλεγχος θα πληρώσουμε σίγουρα, δεν γλιτώνουμε.

    Η λύση της συλλογής αποδείξεων για πάταξη της φοροδιαφυγής ενισχύει την γραφειοκρατία αλλά το χειρότερο θα διαιωνίζει τη σημερινή κατάσταση.

    Οι έμποροι ταμειακών μηχανών (μαζί με κάποιους φίλους τους) θα τρίβουν τα χέρια τους.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 21:26 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Συμφωνώ με το μέτρο να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο βάσει αποδείξεων, οι οποίες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ώστε να γίνονται και οι απαραίτητοι έλεγχοι με τη διασταύρωση στοιχείων. Θα πρέπει, όμως να υπάρχει η δυνατότητα καταχώρισης των στοιχείων των αποδείξεων στο μηχανογραφικό σύστημα της Εφορίας από αρχείο excel.
    Ιδιαίτερη βαρύτητα στη φοροαπαλλαγή θα πρέπει να έχουν οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και αγοράς προϊόντων, που συνήθως δεν εκδίδονται και είναι φοροδιαφεύγον υλικό.
    Επίσης, θα πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις σχετικά με το πως θα καταχωρούνται οι αποδείξεις των κοινοχρήστων.
    Μέτρα που θεωρώ ότι θα συμβάλλουν θετικά στη πάταξη της φοροδιαφυγής είναι:
    1)Αυστηρό πόθεν έσχες, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.
    Έλεγχος των γονέων/παπούδων για το πώς απέκτησαν το ακίνητο, που μεταβίβασαν με γονική παροχή στο παιδί/εγγόνι τους. (Ευνοϊκή μεταχείριση στη περίπτωση κληρονομιάς).
    2)Αύξηση του Ελάχιστου Κόστους Οικοδομής (ΕΚΟ) στο πραγματικό κόστος (1.000 €/Μ2) με ταυτόχρονη επιστροφή σημαντικού μέρους του ΦΠΑ των αποδείξεων (π.χ.60%) , στον εγείροντα την οικοδομή, ώστε να φορολογηθούν οι εμπλεκόμενοι με την οικοδομή επαγγελματίες, χωρίς να επιβαρυνθεί το κόστος της οικοδομής.

    3)Εντοπισμός, νομιμοποίηση αλλά και αναγνώριση της μαύρης εργασίας, όχι μόνο ως φορολογικό έσοδο/τεκμήριο διαβίωσης αλλά και ως κοινωνική υπηρεσία στη περίπτωση που χρησιμοποιείται αποδεδειγμένα για τη περίθαλψη γερόντων, ώστε για την υπηρεσία αυτή, να υπάρχει και κάποια φοροαπαλλαγή.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 21:10 | DIMITRIS 63

    Προτεινω να επιβαλλεται στις τραπεζες να δικαιολογει επακριβως με απτα στοιχεια οποιαδηποτε καταθεση σε μετρητα και παραλληλα επιβαλλεται την χρηση πιστωτικης καρτας για συναλλαγες πανω απο 200 ευρω.
    Απελευθερωστε τον παρανομο τζογο και φορολογηστε τον.

    Ιδρυστε αξιολογα ιδιωτικα πανεπιστημια, φερτε πισω τους μεταναστες φοιτητες που ξοδεουν εκατομμυρια ευρω στο εξωτερικο και παραλληλα προσελκυστε βαλκανιους νεους για σπουδες στην Ελλαδα (βλεπε Βρετανικα Πανεπιστημια).

    Ελεξτε την αλογιστη συνταγογραφηση φαρμακων με παραλληλη εφαρμοδη λιστας.(Πρωτοι σε καταναλωση φαρμακων στην Ε.Ενωση)

    Ενισχυστε τον εναλλακτικο τουρισμο(θεραπευτικος, πολιτισμικος).

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 21:52 | DIMITRIS 63

    Κυριοι κυβερνωντες
    Την υστατη εστω ωρα σας καλω να αποκυρηξετε το μιζερο πολιτικαντικο παρελθον σας και σαν νηφαλιοι στρατηγοι να παρετε μετρα τωρα.Μειωστε δραστικα τις λειτουργικες δαπανες του δημοσιου τομεα χωρις να υποτιμησετε καμμια. Μισθους και επιδοματα αργοσχολων με παραλληλη ενεργοποιηση,ευρειας μορφης μεταταξεων,ενοικια νεκρων δημοσιων υπηρεσιων,δαπανες θερμανσης και κλιματισμου που προκαλουν,αναλωσιμα που τροφοδοτουν τα σπιτια των δημ.υπαλληλων,ηλεκτρικο που φωταγωγει αδεια κτιρια κτλ.Ενοποιηστε μισθοδοσια (και βαλτε plafon),προμηθεις που προκαλουν το κοινο αισθημα,μειωστε αμυντικες δαπανες που γινονται για τα ματια του κοσμου(παρελασεις,θερετρα,στρατιωτικα πρατηρια θεσεις εξωτερικου ποθ δινονται σαν bonus).Απαγορευστε δια νομου την ενασχοληση των συνδικαλιστων με τα κοινα εαν δεν παρελθει πενταετια απο την ληξη της δραστηριοτητας τους και παραλληλα ενισχυστε τον ρολο των προισταμενων των Δημ.Υπηρεσιων.Αφου βρισκομαστε σε κατασταση εκτακτου αναγκης,εθνικου συναγερμου καταστηστε ιδιωνυμο εγκλημα την εισφοροδιαφυγη και φοροαποφυγη.Εναι γελοιο που ακομα συζητατε την μη εκδοση αποδειξεων απο επιφανεις ελ. επαγγελματιες(γιατρους, δικηγορους τεχνικους κτλ).Απειλειστε τους με αφαιρεση αδειας εξασκησεως επαγγελματος.Μην παραμελειτε τους μικρους και ταπεινους λαικατζηδες,περιπτεραδες,ταξιτζηδες,βενζιναδες μεσιτες κτλ.Εφαρμοστε καθολικο ποθεν εσχες.Του ελληνος ο τραχηλος μονο απο ζυγο καταλαβαινει.Και τελος αυτοτιμωρειθειτε πολιτικοι ανδρες που παραδωσατε την χωρα μου στην χλευη και στην καταφρονηση.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 20:04 | ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    Συμφωνώ με την δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες, αλλά τι θα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις? δηλαδή πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφασίσει το υπουργείο πως θα χειρίζεται αυτές τις περιπτώσεις. Επισημαίνω πως οι επαγγελματίες που συστηματικά αποφεύγουν την έκδοση απόδειξης είναι οι οδηγοί ταξί, οι γιατροί καιυδραυλικοί/ηλεκτρολόγοι.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 20:41 | ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Θα προτείνω ένα μέτρο περίεργο. Την άμεση κατάργηση του Φ.Π.Α ταυτόχρονα με την στήριξη του μέτρου των αποδείξεων και με μεγαλύτερα προνόμια και αφορολόγητα για όσους παίρνουν αποδείξεις. Η είσπραξη του Φ.Π.Α να γίνεται για από τους μισθωτούς από τον εργοδότη . Αν δηλαδή ένας υπάλληλος παίρνει 1000 € να παίρνει 840 € για ΦΠΑ 19% ή 870 για ΦΠΑ 15%. Το κράτος σαν ο μεγαλύτερος εργοδότης δίνει στους υπαλλήλους του την αξία του ΦΠΑ που περιμένει να ξαναβάλει στα ταμεία μετά από την είσπραξη του Φ.Π.Α και μέσω της κατανάλωσης. Ένα μέρος από αυτό χάνεται στον δρόμο λόγω της φοροδιαφυγής αλλά και του ανεξόφλητου ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις .Χωρίς το ΦΠΑ δεν θα υπάρχει δικαιολογία για την μη έκδοση αποδείξεων . Αυτό όμως προϋποθέτει τον αυστηρότατο έλεγχο της αγοράς έτσι ώστε να υπάρχει αντίστοιχη μείωση τιμών στα πάντα. Τέλος αν θέλει κάποιος πραγματικά να βοηθήσει θα πρέπει να κοιτάξει και την οικοδομή που μέχρι πρότινος ήταν η βαριά μας βιομηχανία. Ο μόνος έλεγχος που γίνεται στα τιμολόγια που κόβονται είναι τα ποσά που χρειάζεται η ΔΕΗ και η εφορία για να δώσουν ρεύμα . Τα ποσά για ηλεκτρολογικά αλλά και για υδραυλικά είναι ελάχιστα σε σημείο που ο επαγγελματίας παρακαλεί για να κόψει μία απόδειξη . Όσο για τα καθαρά οικοδομικά επαγγέλματα χτίστες σοβατζήδες κλπ υπάρχει ένα τεράστιο παζάρι ενσήμων που πληρώνει ο εργολάβος ή ο ιδιώτης κι που η αγοροπωλησία τους γίνεται μετά στα καφενεία.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:59 | Γιώργος Μ

    Ηλεκτρονική συναλλαγή ΜΟΝΟ μέσω κάρτας η οποία θα περιέχει τον ΑΦΜ του φορολογούμενου, και ταυτόχρονα θα είναι χρεωστική ή πιστωτική.

    Η συναλλαγή για να μπορεί να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ότι έχει γίνει γνωστή στην εφορία ηλεκτρονικά, αλλιώς δεν θα μεταφέρονται χρήματα.

    Αυτό είναι εύκολο στα online μηχανάκια, μέσω ενός cookie που θα αποστέλεται από τον server της εφορίας ότι ενημερώθηκε και θα «ξεκλειδώνει» το μηχανάκι για να δεχτεί το ποσό.

    Στα offline μηχανάκια (για χρήση σε υπαίθριους πωλητές) μπορεί να δίνεται πίστωση (credit) για κάποιο ποσό για το οποίο η επιχείρηση έχει προκαταβάλλει ένα ποσό φόρου.

    Το καταναλωθέν credit θα επιστρέφεται όταν συνδεθεί το μηχανάκι με το σύστημα και ενημερωθεί ο server της εφορίας,

    Εναλλακτικά, το credit μπορεί να υπάρχει και στα online συστήματα για αντιμετώπιση καθυστερήσεων ή διακοπών δικτύου.

    Έτσι, ΟΛΕΣ οι συναλλαγές θα περνάνε από την εφορία και δεν θα υπάρχει ούτε φοροδιαφυγή αλλά ούτε και λόγος συλλογής αποδείξεων μιας και η εφορία θα έχει καταγράψει όλες τις συναλλαγές.

    Επίσης, δεν θα χρειάζεται πιθανότατα και η υποβολή φορολογικής δήλωσης για τους περισσότερους φορολογούμενους και θα απλουστευθεί πολύ για όλους τους υπόλοιπους.

    Άλλο ενα θετικό είναι ότι δεν θα χρειάζονται φορολογικοί έλεγχοι, οι οποίοι όπως γνωρίζουμε, γίνονται από διεφθαρμένους υπαλλήλους σε πολλές περιπτώσεις.

    Βέβαια, αυτό σημαίνει κατάργηση του χρήματος όπως το γνωρίζουμε σήμερα – σε υλική μορφή.

    Λύσεις για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής υπάρχουν, το θέμα είναι αν θέλετε να την αντιμετωπίσετε.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:46 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

    Σχετικα με την φοροδιαφυγη θα ηθελα να προσθεσω μια παρατηρηση.
    Η κυβερνηση αποφασισε να εφαρμοσει το μετρο των αποδειξεων σωστα ενεργωντας. Εχει διαφυγει ομως ενα απλο σημειο το οποιο αγγιζει εκατονταδες χιλιαδες κατοικους της χωρας μας κι αυτο ειναι οι δαπανες συντηρησης των πολυκατοικιων. Καλο θα ηταν να διευκρινιστει το ζητημα αυτο.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 19:32 | Βασίλης

    Για τη μείωση της φοροδιαφυγής , προτείνω : Ο κάθε συμβολαιογράφος που υπογράφει συμβόλαιο αγοροπωλησίας, γονικής παροχής, δωρεάς κτλ να γράφει στο τέλος του συμβολαίου ότι »για το εν λόγω συμβόλαιο εισπράχθηκε το ποσό των ….. € (αριθμητικώς και ολογράφως) ως αμοιβή μου και για το σκοπό αυτό εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ …../χχ/χχ/χχχχ απόδειξη είσπραξης, ως επίσης και για τον ίδιο σκοπό εκδόθηκαν : η υπ΄ αριθμ ……/ηη/μμ/εεεε απόδειξη ποσού ……(αριθμητικά και ολογράφως) του παρευρηθέντος δικηγόρου …….. (ονοματεπώνυμο) με ΑΦΜ …….. καθώς και η υπ΄ αριθμ ……/ηη/μμ/εεεε απόδειξη ποσού ……(αριθμητικά και ολογράφως)του έτερου παρευρηθέντος δικηγόρου …….. (ονοματεπώνυμο) με ΑΦΜ …….. .Απασες οι παραπάνω αποδείξεις παραδόθηκαν στους δικαιούχους.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 14:30 | sokratakos

    Το πρόβλημα της ανεύρεσης πόρων μέσω της φορολόγησης είναι βαθύτερο και αγγίζει την νεοτροπία των νεοελλήνων. Όταν πχ. οι νέοι της Ελλάδας, που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση, έρχονται αντιμέτωποι με την κακία των γεροντότερων, οι οποίοι δεν θέλουν να δουν κανέναν να προοδεύει, από ποιους περιμένει το κράτος να εισπράξει φόρους,από τους 2 εκατομύρια ανέργους ή από τους Αλβανούς που τα στείλαν όλα στην Αλβανία με Ελτά; Είναι μοναδικό φαινόμενο για ευρωπαϊκό λαό να μισούν όσους έχουν πτυχίο και μόρφωση και να εμποδίζει την ατομική πρόοδο. Αν αυτό λέγεται ελεύθερος ανταγωνισμός και δημοκρατία τι να πεί κανείς. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι τα άτομα με υψηλή παιδεία διαπρέπουν στο εξωτερικό μα αποδεχόμενοι να γίνουν θύματα της εκάστοτε διεφθαρμένης τοπικής κοινωνίας, εφόσον δεν είχαν το βύσμα που θα τους τροφοδοτούσε με εργασία, χάνοντας έτσι το κράτος προοδευτικές δυνάμεις και φόρους. Τόσο στις εκλογές ο νεοέλληνας έχοντας νοοτροπία ραγιά στηρίζει τα τζάκια και τους υπαλλήλους τους, όσο και επαγγελματικά στηρίζει τους λίγους απογόνους κλεφταρματωλών, κοτζαμπάσηδων ή φυλάρχων. αλλά και όσων με απάτες έγιναν πλούσιοι πχ. τρώγοντας τα λεφτά από το σχέδιο μάρσαλ ή από την Ευρώπη. Δείτε άλλωστε την ιστορία των ελληνικών κομμάτων να δείτε από ποιές οικογένειες προέρχονται οι σύγχρονοι πεφωτισμένοι ταγοί.

    Πώς περιμένει το κράτος να βγάλει λεφτά από όσους ο ίδιος ο χαιρέκακος απαίδευτος λαός οδήγησε στην ανεργία, ενώ παράλληλα οι τοπικοί μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζουν να τρώνε από τα κορόιδα, που με στάση ευθύνης προτιμούν να τα δίνουν στους λίγους (συνήθως απαίδευτοι)για να μην χαλάει η πιάτσα. Οι τελευταίοι θα συνεχίσουν να κρύβουν γιγαντιαία μαύρα ποσά και οι πιο μάγκες εκμεταλλεύομενοι την αθλιότητα αυτή συσωρρέουν ποσά σε ξένες τράπεζες.

    Τόσο δύσκολο είναι να βρουν όσους έχουν σκάφη εκατομμυρίων ευρώ και ακίνητα πανάκριβα και τους πεις: φίλε, είναι δηλωμένα τα λεφτά που αξίζουν τα σκάφη σου; Αν δεν είναι να κατάσχονται για χρέη στην εφορία. Αλλά ποιος θα το κάνει αυτό, αφού οι πιο πολλοί πολιτικοί είναι τσιράκια όλων αυτών των απατεώνων, ενώ ο υπόλοιπος λαός τους έχει για πρότυπα και θα θελε κι αυτός να κλέβει αβέρτα.

    Ενα κακό όνειρο ήταν η μεταπολίτευση και η είσοδος στην Ευρώπη, το ΔΝΤ μπορεί πλέον να μας εξουσιάζει και σύντομα να γίνουμε Αργεντινή. Δεν υπάρχει σωτηρία, η νοοτροπία δεν άλλαξε από το 1821, οι πασάδες παραμενουν εδώ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 13:03 | Βασίλης

    Το ζητημα της φοροδιαφυγης ειναι η μαστιγα που εχει γονατισει αυτην τη χωρα εδω και δεκαετιες.Χρειαζονται αμεσα και δραστικα μετρα εδω και τωρα. παρακατω παραθετω τις αποψεις μου σχετικα με το θεμα.

    1) ταμειακες μηχανες παντου με on line συστημα συζευξης με την εφορια.
    2)ποθεν εσχες για ολους.
    3)αλλαγη νομοθετικου πλαισιου για τουσ παραβατες. <>
    4)δικαιοτερο φορολογικο συστημα. <>

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 12:06 | Apostolos Georgakis

    H protash mou einai h e3eis:

    H forodiafugh einai diadedomenh se orismenous monon kladous: giatroi, bar, club ktl. To metro ton apodei3wn 8a prepei na epikentro8ei se autes tis kathgories. Kai oi apodei3eis 8a prepei na exoun suntelesth barutitas wste o katanaleths na kerdizei me to na parei apodi3h. An to FPA pou glutwneis me to na mhn pareis apodei3h einai mikrotero apo to poso pou kerdizeis tote oloi 8a paroun apodei3eis. Etsi oi gnwstoi magkes 8a xasoun logo tekmhriwn.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 12:03 | Νικολόπουλος Παναγιώτης

    Επειδή πιστεύω ότι η μεγαλη φοροδιαφυγή υπάρχει στα ιδιαίτερα μαθήματα όλων των βαθμίδων του ελληνικού σχολείου καθώς και στις ξένες γλώσσες, πρέπει να δωθούν ειδικά κίνητρα στους φορολογουμένους ώστε να ζητούν αποδείξεις από τους καθηγητές των παιδιών τους, οι οποίοι σε αρκετά μεγάλο ποσοστό αποκρύπτουν επιμελώς το πραγματικό τους εισόδημα καθώς πολλοί από αυτούς είναι και καθηγητές δημοσίου.

    Με εκτίμηση
    Νικολόπουλος Παναγιώτης

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 12:25 | Νίκος

    Για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή πρέπει το κράτος να πείσει του πολίτες ότι είναι αξιόπιστο και δίκαιο. Σήμερα δυστυχώς οι κρατικοί μηχανισμοί πολύ συχνά περνούν προς τα έξω εικόνα κουτοπόνηρου απατεώνα που προσπαθεί να αρπάξει από τους πολίτες ότι μπορεί .Όσο πιο αγαθός είναι ο πολίτης τόσο πιο εύκολα πέφτει θύμα του κρατικού μηχανισμού. Και αγαθός είναι κάθε πολίτης που έχει άγνοια των γραφειοκρατικών διαδικασιών και μηχανισμών που είναι σήμερα σε ισχύ. Ελπίζω να μην παρεξηγηθούν κάποιοι , ειλικρινά δεν είναι αυτή η πρόθεση μου , αλλά αυτή είναι η πραγματική εικόνα ενός Κράτους που συνεχώς αλλάζει κανόνες και αιφνιδιάζει τους πολίτες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει . Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να είναι σε κατεύθυνση τέτοια που να πείσουν τους πολίτες ότι είναι λογικές και δίκαιες και δεν αποβλέπουν στα έσοδα και μόνο. Κατά τη γνώμη μου εάν υπάρξει ένα δίκαιο-λογικό και όχι εξοντωτικό σύστημα τα έσοδα σταδιακά θα αυξηθούν. Βέβαια η κατάσταση της Χώρας απαιτεί άμεσα έσοδα , αυτά θα πρέπει να έρθουν από περικοπές δαπανών και σπαταλών και όχι από ξέφρενη φορολόγηση. Όσον αφορά το πόθεν έσχες καλό θα είναι να εφαρμοστεί για κάθε αγορά πάνω από ένα όριο. Νομίζω άλλωστε ότι έμμεσα εφαρμόζεται και σήμερα, με την έννοια ότι αν αγοράσεις ένα ακίνητο ή αυτοκίνητο αξίας μεγαλύτερης από το ετήσιο εισόδημα σου, θα πρέπει να δικαιολογήσεις που βρήκες τα χρήματα, αλλιώς θα φορολογηθείς για εισόδημα ίσο με την αξία της αγοράς. Αυτό που δεν ξέρω είναι τι καθεστώς ισχύει σε επιχειρήσεις σχετικά με την απόκτηση των περιουσιακών τους στοιχείων, κινητών και ακίνητων και το πως και αν, εφαρμόζεται εκεί το πόθεν έσχες.
    Τα τεκμήρια θα πρέπει να εφαρμοστούν αλλά όχι με την σημερινή τους μορφή . Μου ακούγεται λογικό για την ιδιοκατοίκηση τα 3-5 Ευρώ /τ.μ./ μήνα χρήσης για τους κύριους χώρους και ένα μικρότερο ποσό για τους βοηθητικούς. Με δεδομένο ότι τα τεκμήρια θα πρέπει να συσχετίζονται με το κόστος συντήρησης , η κλιμακωτή εφαρμογή ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα που ακούγεται ότι μελετάται δεν έχει λογική βάση . Όταν καλείς ένα συνεργείο για να συντηρήσεις το σπίτι σου, η τιμή που θα σου δώσει, αν την αναγάγεις ανά τετραγωνικό μέτρο, στα μεγάλα σπίτια ή θα είναι μικρότερη ή στην χειρότερη περίπτωση ίδια με τα μικρά σπίτια και αυτό είναι λογικό γιατί ο κάθε εργολάβος δίνει καλύτερες τιμές στις μεγάλες δουλειές. Νομίζω ότι πέραν κατοικιών μέχρι 150τ.μ. που θα πρέπει να εξαιρεθούν του τεκμηρίου, για τις υπόλοιπες το τεκμήρίο ανά τετραγωνικό μέτρο θα πρέπει να είναι ίδιο. Εκ των πραγμάτων στις μεγάλες κατοικίες το τεκμήριο θα είναι μεγαλύτερο λόγω περισσοτέρων τετραγωνικών και στις μικρότερες θα είναι αντιστοίχως μικρότερο.
    Τα τεκμήρια στα αυτοκίνητα θα πρέπει να σχετίζονται επίσης με το κόστος συντήρησης . Έτσι για παράδειγμα ένα σύγχρονο αυτοκίνητο 1600κ.ε. που κάνει 15.000χλμ/έτος με μέση κατανάλωση 8,5λίτρα/100χλμ , έχει κόστος καυσίμων κάτι λιγότερο από 1300€ , τέλη κυκλοφορίας περί τα 200€ , service 200-300€ και προσθέτουμε και 200€ για λοιπά έξοδα . Το σύνολο μας δίνει ένα ετήσιο κόστος συντήρησης γύρω στα 2000€ . Αυτό κατά την γνώμη μου θα πρέπει να είναι και το τεκμήριο για ένα τέτοιο αυτοκίνητο 1600κ.ε. και αυτή θα πρέπει να είναι η λογική των τεκμηρίων για οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Τέλος νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνει η ισχύουσα σήμερα παράγραφος σύμφωνα με την οποία δεν λαμβάνεται υπ όψιν το τεκμαρτό εισόδημα, σε περίπτωση που η διαφορά του με το εισόδημα που δηλώθηκε μέσα στη χρονιά είναι μικρότερη του 20%.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 11:48 | Θανάσης

    Ενα άλλο ευεργετικό αποτέλεσμα από την καθολική συλλογή των αποδέιξεων, εκτός από τη συμμετοχή όλων μας στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, είναι ότι η κάθε οικογένεια θα γνωρίζει με ακρίβεια την κατανομή των δικών της εξόδων έτσι ώστε και γιατί όχι, να καταρτίζει τον ετήσιο οικογενειακό της προϋπολογισμό.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 10:39 | ΠΕΝΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Πολύ σωστή σκέψη . θα βοηθήσει πολύ στην πάταξη της φοροδιαφυγής . Πρόβλημα όμως είναι πως θα γράφονται τα στοιχεία για να υποβληθούν .
    Στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί το μέτρο και να φορολογούνται και τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα που θα προκύπτει από την αφαίρεση κάθε είδους εξόδων από το σύνολο των εσόδων τους και ταυτόχρονη κατάργηση αφρολόγητων και άλλων γραφειοκρατικών διατάξεων , με αλλαγή ίσως των συντελεστών στα χαμηλά εισοδήματα .

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:18 | Γ

    Μια μικρη πρόταση για την αντιμετωπιση της φοροδιαφυγης ενος μέρους των δικηγόρων.
    Οι Περιφέρειες όλης της χώρας δέχονατι αιτήσεις χορήγησης και ανανέωσης της διαμονής των αλλοδαπών.Πολλές από αυτές τις αιτήσεις έχουν κατατεθεί από εξουσιοδοτημένους δικηγόρους(αυτό φαίνεται και στο ηλεκτρονικο σύστημα των Περιφερειών).
    Μία απλή διασταύρωση των εξουσιοδοτήσεων(οπου πρέπει να έχει κοπεί και απόδειξη παροχής υπηρεσιών)με τισ φορογικές δηλώσεις των εν λόγω δικηγόρων θα αποκαλύψει ποιοί από αυτούς εκρυψαν τα εισοδήματα από την συναλλαγή με του αλλοδαπούς.
    Ευχαριστώ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 09:58 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΕΙ ΠΟΤΕ(ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ).ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ,ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ,ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ,ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.ΟΧΙ ΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ «ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ» ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ(ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΑΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ)ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ.ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΖΗΤΑΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΚΑΙΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΑΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΛΗ.ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΟ.ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΟΜΩΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΡΙΑ ΜΑΣ ΣΑΝ ΛΑΟΣ,ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ.

  • 12 Ιανουαρίου 2010, 00:33 | Τελίδης Βασίλης

    Προτείνω την γνωστοποίηση ενός 4ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού στόν οποίο θα γνωσοποιούνται επιχειρήσεις και πολίτες επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν.
    Ακολούθως αυτοί θα ελέγχονται ως στόχοι πλέον και όχι στα τυφλά

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:56 | ΜΑΣΟΥΡΟΣ ΝΙΚΟΣ

    Καλησπέρα σας

    Το μέτρο των αποδείξεων κινείται στην σωστή κατεύθυνση αν και αυτό θα έπρεπε να είναι βίωμα του κάθε ένα από εμάς.
    Στο θέμα των αποδείξεων μήπως θα πρέπει να ανοιχθεί κάποιος δικτιακός χώρος ώστε με βάση τον ΑΦΜ του φορολογουμένου και του εμπόρου να μπορώ να καταχωρώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις αγορές μου;
    Και αυτό το επισημαίνω για τον εξής απλό και λειτουργικό λόγο,
    Οταν θα έρθει η στιγμή της ετήσιας δήλωσης καταρχήν ο πολίτης θα πρέπει να αφιερώσει αρκετό χρόνο κατα δεύτερον η επεξεργασία και η πρακτική αξιοποίηση αυτών των στοιχείων θα επέλθει την επόμενη οικονομική χρήση. Επιπροσθέτως αν εγώ ο κακός επαγγελματίας δηλώσω ότι εκλάπει η ταμειακή μηχανή και βέβαια βάλω άλλη μπορώ αν την εχω στην κατοχή μου ναι μεν να εκδιδω αποδείξεις προς το κοινό που δεν θα είναι εύκολο στο απλό κοινό να μπορέσει να διαπιστωσει την απάτη. Αν όμως καταχωρούνται σε κάποιο ηλεκτρονικό αρχείο μήπως είναι εντός της χρήσης αξιοποιήσημα ,και έτσι θα δυσκολευτεί η παρανομία.
    Ενα άλλο θέμα που θα ήθελα να διερευνηθεί είναι το εξής:
    Oλοι μας καλός ή κακώς διαθέτουμε κινητά τηλέφωνα. Εάν λοιπόν κάποιος αποφασίσει την πληρωμή αυτών των λογαριασμών μεσω πιστωτικής κάρτας θεωρώ ότι δεν θα έχω αποδειξη πληρωμής ,μήπως θα πρέπει στον επόμενο λογαριασμό να υπαρχει εξοφλητική απόδειξη ξεχωριστή

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:12 | ΤΑΣΟΣ

    Σχετικά με τη φοροδιαφυγή των γιατρών,θέλω να κάνω τη παρακάτω πρόταση:
    Να επανέλθει το θεωρημένο συνταγολόγιο το οποίο θεσπίσθηκε το 1987 αλλά δυστυχώς αποσύρθηκε το 1988 απ’όσο θυμάμαι.Βέβαια θα πρέπει να γίνει μελέτη εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και να γίνουν σαφέστατα τροποποιήσεις του μέτρου με τα χαρακτηριστικά του 2010.
    Η αποδοτικότητα του συγκεκριμένου μέτρου σνίσταται εκτός απο τη περιστολή της φοοδιαφυγής του συμπαθέστατου κλάδου των γιατρών αλλα και του κλαδου των φαρμακοποιών οι οποίοι φοροδιαφεύγουν κύρια με τη μετατόπιση του συντελεστή Φ.Π.Α.
    Η θεωρημένη συνταγή που θα υποχρεούται ο γιατρός να δώσει στον πελάτη για τη λήψη φαρμάκων θα τον δεσμεύει στην έκδοση φορολ στοιχείου.Απαραίτητη προυπόθεση για τη χορήγηση των φαρμάκων θα πρέπει να είναι η προσκόμιση της θεωρημένης συνταγής ,χωρίς την οποί α δεν θα μπορεί να τα προμηθευθεί.Η παράδοση της θεωρημένης συνταγής στο φαρμακείο θα το δεσμεύει στην έκδοση απόδειξης.
    Προσπάθησα περιληπτικά και όσο το δυνατόν απλοοικά να περιγράψω τις διαστάσεις και την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου μέτρου,οι λεπτομέρειες του οποίου μπορούν να μελετηθούν κ να επεξεργασθούν απο υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΟΙΚ.
    Τέλος θα πρέπει σε ο,τι μέτρο παρθεί για τη φοροδιαφυγή των γιατρών να ληφθεί σοβαρά η ιδιαιτερότητα της σχέσης μεταξύ γιατρου κ πελάτη -ασθενή,η οποία τις περισσότερς φορές είναι σχέση εξάρτησης.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 21:47 | Μπάμπης Λάζαρης

    ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.
    ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ.
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΑΝ ΔΕΝ «ΚΟΨΕΤΕ» ΚΕΦΑΛΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ.
    ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟΛΜΗΣΤΕ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 18:13 | antonios

    πιστευω οτι πρεπει να υπαρξει και ελεγχος η εκδοση ΑΦΜ σε ολους τους τυπους σωματειων και αθλητικων συλλογων οι οποιοι επιχορηγουνται η λαβαινουν βοηθηματα απο την κεντρικη διοικηση η τους δημους και δεν εμφανιζονται πουθενα αυτα τα εισοδηματα.Ευχαριστω

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 17:50 | Α. Πέτρου

    Η συλλογή και υποβολή των αποδείξεων από τους πολίτες απλά δεν θα λειτουργήσει. Ελάχιστοι μπορούν αν συμπληρώσουν σχετικές καταστάσεις και ουσιαστικά ζητείται η οργάνωση απέραντων «λογιστικών γραφείων» που θα καταγράφουν την οικονομική δραστηριότητα με άπειρα λάθη στην συμπλήρωση και καμία ελπίδα να γίνει η οποιαδήποτε διασταύρωση στοιχείων – υποτίθεται ότι αυτό θα σώσει από την φοροδιαφυγή.
    Πιθανή σκέψη ότι η απαίτηση για αποδείξεις θα μειώσει την φοροδιαφυγή είναι αστεία. Αυτά δεν περνούν στην Ελλάδα. Θα δουλέψει το μέτρο για ένα μήνα και στη συνέχεια θα ατονίσει.

    Εδώ που φτάσαμε (με την επί δεκαετίας επίσημη ανοχή και αποδοχή του κράτους στο να το κλέβουν οι πολίτες του) μία λύση υπάρχει:
    1. Σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών μέσω του διαδικτύου (ενσύρματα όπου είναι εφικτό, μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας και αποστολή SMS όπου δεν υπάρχει δίκτυο – π.χ. λαϊκές αγορές)
    2. Με κάθε έκδοση ταμειακής απόδειξης, η πληροφορία καταχωρείται στον server του υπουργείου οικονομικών στο αντίστοιχο ΑΦΜ
    3. Με το κλείσιμο του οικονομικού έτους, η εφορία έχει την δυνατότητα να αποστείλει προ-συμπληρωμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με τον τζίρο της επιχείρησης, τα λειτουργικά της έξοδα (που προκύπτουν από τις δαπάνες του συγκεκριμένου ΦΠΑ που αναγνωρίζονται ως έξοδα) και τον οφειλόμενο ΦΠΑ.
    4. Οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν όταν τους δώσουμε την δυνατότητα να πληκτρολογήσουν σε site της εφορίας μία τυχαία απόδειξη που έχουν στα χέρια τους και έτσι μπορεί να διασταυρωθεί αν η επιχείρηση δήλωσε την αντίστοιχη πληρωμή σύμφωνα με το 2.
    Τη στιγμή που μπορώ να πληρώσω θέση στάθμευσης με SMS, σίγουρα μπορεί να εφαρμοστεί το παραπάνω πρωτόκολλο.
    Σίγουρα έχει κόστος για να στηθεί, αλλά φανταστείτε πόσα χρήματα θα φέρει στο δημόσιο ταμείο.
    Το ότι αυτό θα σημάνει και την απόκτηση της δυνατότητας από την εφορία να ελέγξει αν κάποιος πραγματοποιεί δαπάνες μεγαλύτερες από τα δηλούμενα εισοδήματα, είναι μάλλον ευπρόσδεκτο. Όποιος βγάζει παραπάνω και ξοδεύει παραπάνω, ας πληρώνει παραπάνω. Αυτό απαιτεί η δημοκρατία, από αρχαιοτάτων χρόνων.
    Φοβούμαι ότι πιο «θολές» λύσεις απλά ξανα-κλείνουν το μάτι στους επιτήδειους με την προτροπή: κλέψτε, είναι πολύ ακριβό για μας να προσπαθήσουμε να σας πιάσουμε!!

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:34 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Το μέτρο των αποδείξεων δεν μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής. Πιστεύω πως πρέπει να δωθεί στους καταναλωτές ένα πιό ισχυρό κίνητρο, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ, ώστε να ζητούν αποδείξεις. Εάν ο ΦΠΑ μειωθεί στο 9% (σε συνενόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση) σε επαγγέλματα όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλοι τεχνίτες, οι περισσότεροι καταναλωτές θα επιλέξουν να ζητήσουν απόδειξη. Όταν το κόστος τους προσαυξάνεται κατά 19%, είναι δύσκολο να βάλουν το κρατικό συμφέρον μπροστά και όχι τη τσέπη τους. Το 9% είναι πιο άνωδυνο και θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των εσόδων και ενδέχεται να τονώσει και τον κλάδο της οικοδομής.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:34 | Θανάσης

    Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί άλλο η υπόθεση με τους «διακανονισμούς» μεταξύ φορολογουμένων και εφοριακών. Είναι προσβολή της προσωπικότητας του νομοταγούς πολίτη, είναι κλεψιά, και είναι και αδικία. Με ποιό δικαίωμα δεσμεύονται χρήματα που θα μπορούσαν να κυκλοφορούν στην αγορά και την παραγωγική διαδικασία και πηγαίνουν σε εφοριακούς και σε «έξυπνους» φορολογούμενους? [1] Να επιβληθεί αυστηρότατη καταγραφή αποδείξεων από όλους, και χωρίς ΚΑΜΙΑ εξαίρεση με ηλεκτρονική καταγραφή αυτών σε λογισμικό π.χ. EXCEL για ταχύτατη και πλήρη διασταύρωση. [2] Η εποχή του Ιντερνετ και των υπολογιστών παρέχει σε όλους πλέον τις δυνατότητες. Και επειδή όλοι φέρνουν ως αντεπιχείρημα την περιβόητη γιαγιούλα που δεν ξέρει ιντερνετ ή δεν μπορεί να καταγράφει ηλεκτρονικά τις αποδείξεις της (εκτός και αν πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά της σε κάποιο λογιστή) εδώ το κράτος θα μπορούσε να δώσει δουλίτσα σε πάρα πολλά νέα άνεργα παιδιά (απόφοιτους πληροφορικής, ή λογιστικής ή παρόμοια) και με ΕΛΑΧΙΣΤΟ κόστος (5-6 άτομα σε κάθε ΔΟΥ) να βοηθά τους πολίτες σε αυτή τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας έτσι ΥΠΕΡ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ έσοδα κάθε χρόνο για το κράτος. Όπως ακριβώς δούλεψε η καταγραφή του κτηματολογίου που ήταν μάλιστα απείρως πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα. [3] Οι φορολογικοί έλεγχοι να γίνονται από όργανο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρουσία εισαγγελέα και εφοριακού υπαλλήλου. Τελική αναφορά στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
    Αν υπάρχει η αντίληψη ότι αυτά είναι ανεφάρμοστα τότε τίθεται το πολύ απλό ερώτημα: Γιατί ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες χώρες τα εφαρμόζουν με επιτυχία? Δηλαδή εμείς τόσο άχρηστοι είμαστε? Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται. Και αυτό το φαινόμενο πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του. Ιδέες υπάρχουν πολλές και εφαρμόσιμες. ΑΠΛΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΙΣ!

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:49 | Σωτήρης Π.

    ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΑΓΟΡΑ.
    Από αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον 3 επιχειρήσεις που γνωρίζω,(συμπεριλαμβανομένης και μιας επιχείρησης προετοιμασίας φαγητού η οποία τροφοδοτεί το εργοστάσιο στο οποίο δουλεύω με φαγητό για τους εργαζομένους και η οποία έκοβε πάντα απόδειξη 50 έως 60 € ημερησίως) σταμάτησαν εντελώς να κόβουν αποδείξεις.
    Ποιός ζητά απόδειξη από ποιός είναι βλάκας να κόψει αποδείξεις τελικά όταν ούτε έλεγχοι γίνονται και όταν η Δημόσια Διοίκηση πνέει τα λήσθια?

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:56 | Γιώργος

    Με αφορμή την αξιέπαινη προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ήθελα να σχολιάσω τα εξής:
    Υποθέτω ότι βασική προσπάθεια της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής στις επαγγελματικές αυτές ομάδες και χώρους όπου το φαινόμενο είναι περισσότερο έντονο, όπως για παράδειγμα γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, χώροι ψυχαγωγίας (π.χ. νυχτερινά κέντρα, πάμπ, καφετέριες) κ.λ.π.
    Προσωπική μου άποψη είναι ωστόσο, ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με το μέτρο παροχής του κινήτρου συμπερίληψης των αποδείξεων που θα ζητούν οι πολίτες στο αφορολόγητό τους ΔΕΝ πρόκειται από μόνο του να αποδώσει για τον εξής πολύ απλό λόγο:
    ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΦΙΛΙΑΣ-ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΈΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ !!!
    Και να γίνω πιο συγκεκριμένος, αναφέροντας μερικά παραδείγματα.
    1) Αν για παράδειγμα ένας πολίτης (πολύ περισσότερο αν αυτός είναι ηλικιωμένος) επισκέπτεται έναν γιατρό, είναι 99% απίθανο ότι θα του ζητήσει απόδειξη μετά το τέλος της επίσκεψης, για τον απλούστατο λόγο ότι ο συγκεκριμένος γιατρός θα δυσανασχετίσει, οπότε και στην περίπτωση ακόμη που του δώσει απόδειξη, στη συνέχεια είτε θα αποφύγει να ξανακλείσει ραντεβού με τον συγκεκριμένο ασθενή, είτε δεν πρόκειται να ξαναασκήσει τα ιατρικά του καθήκοντα με τον ίδιο ζήλο. Η απροθυμία του ασθενή να ζητήσει απόδειξη, ισχύει πολύ περισσότερο ασφαλώς, στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος γιατρός παρακολουθεί χρόνια ασθένεια του συγκεκριμένου ασθενή-πολίτη.
    2) Αν για παράδειγμα κάποιος αναθέσει μία υπόθεσή του σε κάποιον δικηγόρο, και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να του ζητήσει απόδειξη, διότι τότε ο δικηγόρος είτε θα αναζητήσει αφορμές-δικαιολογίες για να σταματήσει να παρακολουθεί την υπόθεση του πολίτη, είτε δεν πρόκειται να παρακολουθήσει την υπόθεση με την ίδια ζέση.
    3) Αν κάποιος πολίτης (τις περισσότερες φορές νεαρής ηλικίας) επισκέπτεται συχνά κάποια καφετέρια ή νυχτερινό κέντρο, δεν πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα, να ζητάει απόδειξη, διότι αν το κάνει, τότε ο ιδιοκτήτης (ή πορτιέρης) του μαγαζιού την επόμενη φορά θα αναζητήσουν αφορμές-δικαιολογίες για να του απαγορεύσουν την είσοδο (π.χ. «δεν υπάρχει τραπέζι σήμερα», «έχετε κράτηση;», «δυστυχώς παιδιά το μαγαζί σήμερα είναι φουλ!» κ.λ.π.).
    4) Αν κάποιος πολίτης ζητήσει απόδειξη σε κάποιον υδραυλικό, ο συγκεκριμένος υδραυλικός της επόμενη φορά θα προφασιστεί λόγους για να μην πάει πάλι στο συγκεκριμένο σπίτι.
    Για τους λόγους αυτούς προτείνω τη λήψη-θέσπιση μέτρων, τα οποία θα καταστήσουν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ «επώδυνη» -οικονομικά κυρίως!- τη μη έκδοση αποδείξεων από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, ακόμη και εάν υποπέσουν ή εντοπιστούν να υποπίπτουν στο παράπτωμα ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!
    Πιο συγκεκριμένα προτείνω τη λήψη-θέσπιση των εξής μέτρων:
    1) Τη συγκρότηση ειδικού μικτού σώματος από ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΥΣ (!!!) εφροριακούς και αστυνομικούς, οι οποίοι θα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς και τακτικούς ελέγχους στους συγκεκριμένους επαγγελματίες και σε περίπτωση που διαπιστώνουν παρανομίες θα επιβάλλουν ΑΜΕΣΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΆ (!)πρόστιμα. Το σώμα αυτό θα μπορούσε να είναι το εμπλουτισμένο με στελέχη ΣΔΟΕ, μαζί με ομάδα ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ (!) αστυνομικών. Προσοχή! Αποδίδω ιδιαίτερη έμφαση στις λέξεις «ΑΜΕΣΑ» και «ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ»! Για τους ελέγχους αυτούς είναι πιστεύω ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να μη ειδοποιούνται προηγουμένως τα οικεία αστυνομικά τμήματα ή εφορίες, αφού είναι πάρα πολύ πιθανό, ότι ο συγκεκριμένος επαγγελματίας (αυτό αφορά κυρίως τους ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων) θα έχουν «προσωπικές» σχέσεις (βλ. «λαδώνουν») υπαλλήλους των συγκεκριμένων αστυνομικών τμημάτων και εφοριών, αφού στην αντίθετη περίπτωση οι επίορκοι υπάλληλοι θα ειδοποιούν εγκαίρως τους συγκεκριμένους επαγγελματίες για την επερχόμενη έφοδο του μικτού σώματος.
    2) Την ΑΜΕΣΗ (!) διερεύνηση από το συγκεκριμένο μικτό σώμα ή από τις κατά τόπους αρμόδιες εφορίες ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑΣ, ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ πολίτη που θα αφορά στη μη έκδοση απόδειξης. Η καταγγελία θα μπορούσε ιδανικά να γίνεται σε συγκεκριμένο τηλεφωνικό νούμερο που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό ή στο συγκεκριμένο μικτό σώμα που αναφέρθηκε παραπάνω. Προσοχή! Αποδίδω ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη «ΑΜΕΣΑ»!
    Το βασικό σκεπτικό πίσω από τις παραπάνω δύο προτάσεις είναι να αντιμετωπίσει τις δύο βασικές βεβαιότητες-πεποιθήσεις που έχουν οι «επαγγελματίες» των συγκεκριμένων επαγγελματικών χώρων και ειδικότερα:
    1) Τη βεβαιότητα ότι ο πολίτης θα διστάσει-φοβηθεί να τους καταγγείλει, και
    2) Ότι ακόμη και σε περίπτωση που κάποιος πολίτης τους καταγγείλει, θα καταφέρουν να την…»σκαπουλάρουν» για τους εξής λόγους:
    -διότι, κατά πάσα πιθανότητα, μία μεμονωμένη καταγγελία δεν θα τύχει διερεύνησης από την εφορία.
    -διότι, έχουν…»δικούς τους ανθρώπους» (κοινώς «λαδώνουν») στις αρμόδιες εφορίες και αστυνομικά τμήματα, οπότε οι υπάλληλοι θα κάνουν «τα στραβά μάτια».
    -διότι ακόμη και στην περίπτωση που διερευνηθούν οι υποθέσεις, η διερεύνηση, ή ακόμη χειρότερα η δικαστική προσφυγή, θα καθυστερήσει πάρα πολύ να καταλήξει σε καταδίκη, οπότε μέχρι τότε «ποιός ζει-ποιός πεθαίνει» ή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».
    -διότι ακόμη και σε περίπτωση που τελικά καταδικαστούν, τα πρόστιμα που θα πληρώσουν θα είναι εξαιρετικά μικρά σε σχέση με το κέρδος που αποκομίζουν από την παρανομία που διαπράτουν.
    Ανακεφαλαιώνοντας, βασικό σκεπτικό πίσω από τις παραπάνω προτάσεις είναι να καταστήσουν εξαιρετικά επισφαλές το όποιο κέρδος αποκομίζουν οι επαγγελματίες από τη μη έκδοση αποδείξεων, αφού θα εμφορούνται πλέον από το φόβο, ότι ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΛΙΤΗ Ή ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ θα είναι επαρκής για την ΑΜΕΣΗ (τονίζω τη λέξη «ΑΜΕΣΗ») επιβολή σε αυτούς ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ (τονίζω τη λέξη «ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ») προστίμων.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:07 | ΑΠΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ? ΝΑΙ !!! ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ( ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΜΑΣ ΟΛΟΥΣ ) ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ Η ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ . ΠΟΛΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Π.Χ. ΟΙ ΠΑΝΟΔΙΟΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΥΡΙΟΣ ΟΙ ‘’ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ‘’ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΄’ΕΛΛΗΝΙΚΑ’’ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΚΕΡΔΗ . ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΙΔΙΣΗ .
    Υ.Γ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ .

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:31 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Μ

    Ο πολίτης θα αναλάβει το έργο του φοροελεγκτικού οργάνου?Γι’ αυτό δεν πληρώνει τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να αναλάβει τις υποχρεώσεις του που είναι αυτονόητες να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον?Να αναλάβει τον ρόλο του δίνοντας το μήνυμα προς όλους ότι η φοροδιαφυγή πλέον τιμωρείται και όλοι πρέπει να εκδίδουν αποδείξεις.Όποιος συλλαμβάνεται για μη έκδοση αποδείξεων,τιμολόγια κλπ να τιμωρείται αυστηρά πρόστιμα ή ακόμα με κλείσιμο της επιχείρησης του ή κατάσχεση ή τέλος πάντων οι τιμωρίες θα είναι αυστηρές απο εδώ και μπρός.Γιατί μεταθέτετε το βάρος των υποχρεώσεων σας στους πολίτες?

    Mήπως δεν είναι επαρκής ο αριθμός των φοροελεγκτικών οργάνων ή μήπως οι περισσότεροι απ’ αυτούς νοιάζονται μόνον για την τσέπη τους αδιαφορώντας για το κοινωνικό σύνολο με τέτοια έκταση που έχει λάβει η διαφθορά στη χώρα μας από τους πρώταθλητές στη λίστα παγκοσμίως στη διαφθορά?Αυτός ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δεν πρέπει να τιμωρηθεί για την διαφορά τόσων ετών,το πάτωμα των εσόδων την αναποτελεσματικότητα του αλλά κυρίως για τον πλουτισμό τους με δημόσιο χρήμα τόσα χρόνια τώρα?Δεν θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας?Mήπως πολλοί απο αυτούς πρέπει να πάρουν δρόμο απο το Δημόσιο για τις κάκιστες υπηρεσίες που πρόσφεραν σ΄ αυτό? H οπιαδήποτε διαδικασία εξυγίανσης των δημοσιονομικών μας περνάει αναγκαστικά και μέσα απο την διαδικασία εξυγίανσης του προσωπικού και αυτό δεν πρέπει να το αγνοεί κανείς.
    Οι συστάσεις του τύπου και τα καλέσματα απο την μεριά της πολιτικής ηγεσίας για περιθωριοποίηση εκείνων των στελεχών που εμπλέκονται σε πλουτισμό και διαφθορά δεν αρκούν στο ελάχιστο.Οι αυστηρές και οι δίκαιες τιμωρίες θα περιόριζαν σημαντικά το πρόβλημα θέτοντας εκείνα τα επίορκα στελέχη σε παύση απο την υπηρεσία τους και εκδιωκοντας τα απο την υπηρεσία τους ή ακόμα στερώντας τα απο τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα ή περικοπή τους.

    Συγκρουσθείτε μ΄αυτά τα ισχυρά κυκλώματα που σήμερα λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και είναι κυρίαρχα και ανατρέψτε το μαύρο σκηνικό που απλώνεται στη χώρα ξαναχτίστε ένα ΝΕΟ φοροελεγκτικό μηχανισμό με νέα στελέχη πτυχιούχους με ικανότητα και εμπειρία με ήθος για να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.Έτσι μόνον μπορεί ο πολίτης ξανά να ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ τις φορολογικές αρχές συμμετέχοντας στα φορολογικά βάρη ανάλογα ο καθένας με τις οικονομικές του δυνάμεις και για να υπάρξει μία κοινή προσπάθεια απο όλους μας για την ανασύνταξη της οικονομίας και της χώρας μας.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:35 | ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η πρόταση, να συμπεριλαμβάνονται και οι αποδείξεις των super markets στο ετήσιο ποσό που θα απαιτείται για τυχόν φοροαπαλλαγή, δεν πρέπει να ισχύσει. Ξέρετε εσείς super market που να μη κόβει απόδειξη; Ο πολίτης καλύπτοντας το ποσό που πρέπει με τις αποδείξεις αυτές, δεν θα έχει κανένα λόγο, να ζητά από όλους τούς άλλους που δεν κόβουν αποδείξεις, που υποθέτω αυτούς έχει στόχο το μέτρο αυτό. Άρα λοιπόν να ισχύουν οι αποδείξεις από όλους τους άλλους, πλην super markets. Τα οποία τα τελευταία 35 χρόνια που συναλλάσομαι μ΄αυτά, ποτέ δεν έφυγα χωρίς να μου δώσουν απόδειξη

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:30 | Δημητρης Βασιλειαδης

    1.- Η συλλογή αποδείξεων πιστεύω ότι σύντομα θα αποδειχτεί πολύ περιορισμένο μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
    Αντ’ αυτού η πρότασή μου είναι η επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος σε όλες τις μορφές συναλλαγών που είναι δύσκολο να ζητήσει κανείς απόδειξη
    Π.Χ. Σε ένα βενζινάδικο μπορεί να υπάρχουν και δέκα αντλίες και πολλά περισσότερα του ενός άτομα που εξυπηρετούνται συγχρόνως.
    Αν ο καθένας πηγαίνει στο γραφείο για να πάρει απόδειξη, η καθυστέρηση θα είναι πολύ μεγάλη για την προμήθεια ενός αγαθού που έχουμε συνηθίσει (βάλε – πλήρωσε – φύγε).
    Στη Σουηδία στα βενζινάδικα υπάρχουν εκτός από τις συμβατικές και αντλίες με πιστωτική κάρτα, οπότε ο εξυπηρετούμενος παίρνει άμεσα και την απόδειξη
    Το ίδιο και με τα ταξί και σχεδόν με όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και για τον καφέ, την εφημερίδα, τα μαναβικά κ.λ.π.
    2.- Εάν όλες οι ταμιακές μηχανές (αν δεν είναι κατάλληλες να αντικατασταθούν με κίνητρο), συνδέονται διαδικτυακά με κεντρικό υπολογιστή του υπουργείου οικονομικών όπου θα αναλύονται όλα τα στοιχεία για την επιχείρηση (πωλητή) αλλά και για τον ιδιώτη (αγοραστή)
    Ο έλεγχος αλλά και η διασταύρωση θα είναι απλή με το κατάλληλο λογισμικό
    Επιπλέον ούτε οι επιχειρήσεις αλλά ούτε οι ιδιώτες καταναλωτές θα χρειάζεται να κάνουν φορολογική δήλωση, διότι αυτή θα μπορεί να συνταχθεί από το υπουργείο οικονομικών και να αποστέλλεται στο φορολογούμενο για έλεγχο και υπογραφή
    Πρέπει σύντομα να περάσουμε σε ένα ανώτερο στάδιο έλεγχου και εμπιστοσύνης, χωρίς την παρέμβαση γραφειοκρατικών μεθόδων και εφοριακών που ελάχιστοι στη χώρα μας εμπιστεύονται
    Οι καθημερινές προτροπές του πρωθυπουργού για μια ταχεία ανάπτυξη διαδικτυακής επικοινωνίας δημοκρατικού έλεγχου εξυπηρέτησης των πολιτών και δικαιότερου φορολογικού έλεγχου θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο πράξη
    Φιλικά
    Δημήτρης Βασιλειάδης
    Καλαμαριά

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 05:37 | Νίκος Λαμέρας

    Καλημέρα σας. Καταρχήν να σας συγχαρώ συνολικά για την πραγμάτωση της διαβούλευσης καθώς θεωρώ ότι είναι ενα σαφές εργαλείο για την άμεση επικοινωνία με τον πολίτη και την αξιοποίηση των ιδεών και απόψεων μεγάλου τμήματος των ανθρωπίνων πόρων της χώρας.
    Επιπλέον να αποσαφηνήσω ότι δεν είμαι ούτε οπαδός ούτε ψηφοφόρος κανενός από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, στηρίζομαι μόνο στη λογική.
    Αναφορικά με το θέμα των αποδείξεων δηλώνω απερίφραστα την στήριξη μου στο μέτρο που προωθείτε.
    Επιτέλους πρέπει να αντιμετωπισθεί στη ρίζα της η σάπια κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, η οποία στη εξέλιξη του χρόνου μας έφερε στο σημειο του βρισκόμαστε τώρα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομική θέση της χώρας αλλά και στη πτυχή της κοινωνικής συνοχής, η οποία αναδυκνείεται όταν ενώ μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας εργάζεται και φορολογείται τα προβλεπόμενα από το νόμο,ένα άλλο μέρος θεωρεί αυτονόητη την φοροδιαφυγή καθώς έχει ενστερνησθεί και μεταλαμπαδεύει και στους επόμενους μια απαξιωμένη εικόνα για την εξέλιξη του συνόλου και βαυκαλίζεται με ιδεολογία το προσωπικό του κέρδος θεωρώντας τους υπόλοιπους «λιγότερο ικανούς» .
    Παράλληλα δε ζητάει τις ίδιες κοινωνικές παροχές (υγεία, σχολεία, κλπ) ενώ παράλληλα προσκολλείται στα κόμματα εξουσίας είτε λαδόνοντας είτε με ανταλλαγή την κομματική πίστη ώστε «να κάνει και τις δουλείες του»
    Για να επανέλθω στο μέτρο πιστεύω ότι:
    1) Επιτέλους γίνεται το αυτονόητο. ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ . Δεν γίνεται κάποιος που εργάζεται σκληρά και είναι συνεπής να ανέχεται εσαεί τον κάθε τυχάρπαστο τυχοδιώκτη που φυτοζωεί και κερδίζει σε βάρος του.
    2) Διαχειριστικά είναι σαφέστατα σωστό μέτρο καθώς εκτός του προφανούς ότι χρησιμοποιείτε ένα ανεκμετάλλευτο ανθρώπινο δυναμικό (το φορολογούμενο), πρακτικά έτσι μαζέυετε το μεγάλο μέρος του προβλήματος που υπάρχει και μπορούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επικεντρωθούν στους υπόλοιπους ,ενώ με τις προηγουμενες λογικές μόνο των ελεγκτικών μχανισμών η εντύπωση που έμεινε είναι ενώ γινόταν προσπάθεια να πιαστεί η μία πτυχή από πίσω ανοιγανε και δουλεύανε άλλες δέκα.
    3) ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. Είναι λάθος να ξαναγυρίσουμε στη λογική του απλά μαζέυουμε τις αποδείξεις και στο τέλος απλά κανουμε μια σούμα στη φορολογική δήλωση και περιμένουμε κάποιον να έρθει να την ελέγξει γιατί πολύ απλά αυτό ουδέποτε στην Ελλάδα δούλεψε (δεν έχουμε την παιδεία άλλων χωρών) ΚΑΙ ΕΠΊΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΜΗ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ. Όποιος το υποστηρίζει αυτό ως εναλλακτική ας έρθει να μου πληρώσει εμένα τη διαφορά επιστροφής που δεν θα πάρω επειδή κάποιος με ζημιώνει φοροδιαφέυγοντας και ας αναλάβει τη συνολική ευθύνη για το χάλι που αναλαβάνει να διαιωνήσει.
    Είναι επίσης ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ να παρακολουθεί κανείς πρακτικές από κάποιους δημοσιογράφους στα κανάλια και στο τύπο οι οποίοι διαρυγνύουν τα ιμάτια τους ότι ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν καταγραφή των αποδείξεων. Η χείριστη εντύπωση που αποπνέουν τέτοιου τύπου αλλαλαγμοί όπως επανηλλειμένως δημοσιογράφου πρωϊνή εκπομπής στο MEGA – ο οποίος την Τετάρτη που μας πέρασε έλεγε ότι καλά καλά ούτε του δικό του το ΑΦΜ δεν μπορεί να γράψει ενώ την Πέμπτη ότι ο ίδιος θα κάνει λάθος σε μία από τις 5 αποδείξεις- δεν έγκειται στο γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι μπορεί να επισημαίνουν κάποια δυσκολία για κάποιο τμήμα του πλυθησμού αλλά ότι αντί να προσπαθήσουν να συνεισφέρουν δημιουργικά προτείνοντας κάποια λύση ,όπως κάνουμε όλοι εμέις εδω πέρα, ώστε να γίνει το σωστό προτιμούν να μείνουν τα πραγματα πρακτικά ώς έχουν αρκεί να μη ταλαιπωρηθούν και να συνεχισθεί η αγαπημένη τους λογική ότι για όλα φταίνε οι άλλοι.
    Θεωρώ απίστευτο ότι άνθρωποι της φυσικής κα επαγγελματικής ηλικίας του εν λόγω κυρίου δεν μπορούν με βασικές γνώσεις υπολογιστή να φτιάξουν ένα αρχείο στο οποίο να μπορούν να συνδυάσουν τα ΑΦΜ τα οποία τα καταχωρείς μία φορα και αυτα βγαίνουν αυτόματα κάθε επόμενη που παιρνάς μια απόδειξη. Εμένα ως προσωπικό παράδειγμα μου πήρε 20′ από το χρονο μου για να φτιάξω ένα τέτοιο αρχείο σε Excel και μίση ώρα την εβδομάδα για να περάσω τις αποδεείξεις σε σπιτι 2 ατόμων. Το ανάλογο πλεον αρχείο χρησιμοποιεί και ο συνταξιούχος πατέρας μου.
    Προσωπικά θεωρώ ότι προσφέρουν κακές υπηρεσίες και δεν θα πρεπει να αποτελεσουν τροχοπεδη στρέφοντας την κοινή γνώμη στο τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε.
    Οποιαδήποτε λύση που θα βοηθούσε τις κοινωνικές ομάδες που θα δυσκολευτουν να εφαρμόσουν το μέτρο είναι σαφώς ευρπόσδεκτη αλλά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ. ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
    3) Επειδή τώρα που ο κόσμος έχει βγεί και ζητάει αποδέιξεις εμφανίζεται το φαινόμενο κάποιοι ετσιθελικά να μην δίνουν ή να δίνουν την απόδειξη του διπλανού τραπεζιού όπως συνέβει σε καφετέρια .
    Εξετάστε το ενδεχομένο της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ στα πρότυπα της γραμμής καταγγελιών για στυνομική αυθαιρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , ώστε οι έλεγχοι να είναι στοχευμένοι και αποτελεσματικότεροι.

    Εν κατακλείδι θα ήθελα να επισημάνω και κάτι ακόμα. Εκτός από το θετικό ρεύμα δραστηριοποίησης των πολιτών δημιουργείται παράλληλα και ένα αρνητικό κλίμα το οποίο προδιαγράφει ότι όταν έρθει η ώρα της υποβολής των δηλώσεων τίποτα σχετικό με χρήση των αποδείξεων για υπολογισμό φόρου δεν θα ισχύσει ή ότι θα ισχύσει ένα πολύ μικρό μέρος 20% κλπ.
    Φροντίστε να μην διαψεύσεται και εσείς τις ελπίδες, σε όσους τους έχουν απομείνει, για μια δικαιότερη κοινωνία που δεν θα θυμίζει πλέον χώρα που υπολείπεται . Διασώστε μέρος τις κοινωνικής αξιοπρέπιας του κόσμου.
    ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΜΗΝ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ.
    Ευχαριστώ
    Νίκος Λαμέρας
    Μηχανολόγος – Μηχανικός ΕΜΠ

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 02:26 | ΟΔΥΣΣΕΑΣ Κ.

    Κυριε υπουργε,
    ευχομαι καλή χρονια και καλα αποτελέσματα στη δυσκολη και σημαντικη προσπαθεια που κάνετε.Σας ευχαριστω για την ευκαιρία που μας δίνεται να εκφράσουμε την άποψη μας.
    Επειδη δεν είναι ευκολη η αναγνωση και μελέτη ολων των σχολίων που εχουν γραφει, υπάρχει κινδυνος να επαναλάβω καποιες προτάσεις που μπορει να εχουν υποβληθεί. Παραθέτω αμέσως πιο κάτω καποιες σκέψεις που απο την εμπειρία μου ως οικονομολόγος και λογιστης θεωρώ ότι αξίζει να μελετηθούν
    Συσταση ΗΚΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
    Να συσταθει μια υπηρεσία η οποία θα καταγράφει στοιχεία στη διαρκεια του έτους, τα οποία θα μπορούν αυτοματα να διασταυρωθουν με τη φορολογικη δήλωση. Αναφέρω χαρακτηριστικα δυο τρεις περιπτωσεις εφαρμογής κατόπιν βεβαια της απαραίτητης επεξεργασίας.
    Α. Ακινητη περιουσία: Απαραίτητη προυπόθεση για την συνταξη και νομιμότητα του συμβολαίου θα είναι η λήψη βεβαίωσης απο την εν λόγω υπηρεσία. Για κάθε ακίνητο το οποίο θα περνάειστην κυριότητα του φορολογουμένου θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά δήλωση η οποία θα αναφέρει τα στοιχεία του ακινήτου καθως και τον τρόπο εξώφλησης του τιμήματος όταν αφορά αγορά.Η υπηρεσία θα εκδίδει βεβαίωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ποθεν εσχες η προσκόμοιση της οποίας θα είναι απαραίτητη προυπόθεση για την συνταξη του συμβολαίου.Η υπηρεσία θα επεξεργάζεται τα στοιχεία ώστε με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης να διασταυρώνεται η δήλωση του ακινήτου ή οχι. Σε περιπτωση ακύρωσης του συμβολαίου ο συμβολαιογραφος θα υποβάλει ηλεκτρονικα δήλωση ακύρωσης με τα στοιχεία του και θα δίνει στον φορολογούμενο βεβαίωση ακυρωσης την οποία θα προσκομίζει στη φορολογικη του δήλωση.
    Β. Αυτοκίνητα: Απαραίτητη προυπόθεση για την έκδοση αδείας κυκλοφορίας θα είναι η προσκόμηση δήλωσης υποβολής της αγοράς αυτοκινήτου στην εν λόγω υπηρεσία όπως και στα ακίνητα. Η δήλωση θα μπορεί να γίνεται απο τους εμπόρους αυτοκινήτων ή ακόμη και από αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου συγκοινωνιών σε περιπτώσεις που αφορα αγοροπωλησία μεταξύ ιδιωτών. θα δηλώνονται τα απαραίτητα στοιχεία και ο τρόπος εξώφλησης του τιμήματος. Έτσι με την φορολογικη δήλωση θα διασταυρωνεται η δήλωσή του ή όχι.
    Γ. Σκάφη αναψυχής: Κάτι ανάλογο με τα προηγούμενα.
    Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ εφόσον καταγράφει τα στοιχεία των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζει ο φορολογούμενος και τα διασταυρώνει με την φορολογική του δήλωση θα μπορεί να παρακολουθει αυτά ως προς τον τρόπο εξώφλησης τους όταν είναι πέραν του έτους αγοράς και υπάρχει δάνειο και θα αναμένει καθε ετος απο τον φορολογούμενο την βεβαίωση της τράπεζας για κάθε ετος. Ετσι θα μπορεί να παρακολουθει αν δηλωθηκε η απόκτηση, το τίμημα, ο τρόπος εξώφλησης και η διάρκεια αυτης σε βάθος χρόνου και να συγκρίνει αν δικαιολογούνται απο τα δηλωθέντα εισοδήματα ανα έτος.
    ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ
    Καλό θα ήταν να προσδιοριστεί ίσως και απο την ίδια την υπηρεσία το κεφάλαιο προηγούμενων ετών που θα μπορεί να επικαλεστεί για ανάλωση ο κάθε φορολογούμενος και να εμφανιστει σε κάποιον κωδικό του Ε1 αρχής γενομένης απο το επόμενο έτος. Ετσι ο φορολογούμενος πχ λαμβάνοντας το Ε1 οικ. έτους 2011 θα γνωρίζει τη διαθέσιμο ποσό έχει απο προηγούμενα έτη εως 31/12/2009 για να καλυψει τεκμήρια που αφορούν το 2010. Με την συμπλήρωση του Ε1 οικ. 2011 και με την ηλεκτρονική υποβολή και εκκαθάριση θα ενημερώνεται αμέσως απο καποιον κωδικό του εκκαθαριστικού το διαθέσιμο συνολικο ποσό απο προηγούμενα ετη εως και 31/12/2010 που θα μπορεί να επικαλεστει για κάλυψη τεκμηρίων στη χρηση του 2011. Το ποσο αυτό θα εμφανιζεται στο Ε1 οικ. 2012 και θα συνεχίζεται κάθε έτος η ίδια διαδικασία. Ετσι θα σταματήσει η διάθεση για μαγειρέματα και η υποκειμενικότητα στον έλεγχο απο τους αρμόδιους κάθε φορά υπαλλήλους των ΔΟΥ.
    ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
    Επίσης θα ήταν χρήσιμο και δίκαιο στα μισά του έτους να εκδίδεται καθε χρόνο απο το υπουργείο μια λίστα που θα περιέχει τις δαπάνες που εμπίπτουν στο πόθεν έσχες για το επόμενο έτος όσο γίνεται λεπτομερέστερα ώστε και ο πολίτης να γνωρίζει και να μην εφνιδιάζεται και ο έλεγχος να είναι εντελως αντικειμενικός και χωρίς παραθυρα.
    ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
    Είναι ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί πληγή τόσο για το υπουργείο οικονομικών όσο και για το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης. Πιστεύω πως χρειάζεται να εξετασθεί απο την αρχή. Καταρχήν να αποσυνδεθεί η διαδικασία επιστροφής απο τις ενωσεις και συνεταιρισμούς. (Ολοι γνωρίζουμε τι παιχνίδια γίνονται και πόσοι συνεταιρισμοί υπάρχουν μόνο για τη σφραγίδα, που τους δίνει το δικαίωμα να εισπράτουν άπο το κρατος για κάθε υποβολλή αίτησης και κατόπιν και απο τους παραγωγούς). Η να έχουν το δικαίωμα αυτό μόνο όσοι είναι φορολογικά εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις τους. Να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού και να γίνεται επιστροφή με βάσει τα τιμολόγια απο τα έξοδα που πραγματοποιούν οι παραγωγοί στη διαρκεια του έτους όπου εκεί θα εμφανίζεται και το πραγματικό φπα που κατέβαλαν. Ταυτόχρονα θα ζητουν και θα λαμβάνουν αναγκαστικά πλεον τιμολόγια για κάθε έξοδό τους κάτι που μεχρι τώρα δεν γίνεται με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή γύρω από τον αγροτικό τομέα να οργιάζει. Να γίνεται η επιστροφή μέσω κατάθεσης στους λογαριασμούς των αγροτων. Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει το αλισβερίση μεταξύ εμπόρων εκοκκοιστηριων μεσιτων και παραγωγων με την έκδοση εικονικών τιμολογίων αγορας στο όνομα των παραγωγων από τους εμπόρους, οι οποίοι ουσιαστικά καλύπτουν τους μεσάζοντες. Οι παραγωγοί βολευονται με την επιστροφή φπα, οι μεσίτες με την μη εκδοση η ακόμοι και με την μη εναρξη επαγγέλματος, οι συνεταιρισμοί παιζουν το παιχνίδι τους, αποζημειώνονται αλλα και παρακρατουν απο το φπα για τη διαδικασία επιστροφής του στους αγρότες και το κράτος σπαταλάει και χάνει χρήματα πιστευοντας ότι συμβάλει στην στήριξη του αγρότη, αλλά ουσιαστικά στηρήζει και μετεχει σε ένα συστημα που βιώνει εις βάρος των αγροτών και των εισοδημάτων τους. Ας ενταχθουν στο κάτω κάτω οι αγρότες που καλλιεργούν απο ένα αριθμό στρεμμάτων και πάνω και σε συνδιασμό με το είδος της καλλιέργειάς τους σε κανονικό καθεστώς φπα.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 01:59 | ΗΛΙΑΣ

    ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ. ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΑΝ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ. ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΝΑ
    1) ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ <> ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΟΝΟ . Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ.ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ .ΑΛΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΥΞΟΝΤΑ ΑΡΙΘΜΟ. ΑΛΛΕΣ ΜΟΝΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ .ΑΛΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ. ΠΟΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ? ΕΓΩ ΗΔΗ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΤΙΣ ΚΑΤΑΧΩΡΩ ΣΤΟ EXCEL ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ ΟΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 2,000-2,500 ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΕΧΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ? ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΡΓΟΥΝ
    2) ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΜΙΟΥΡΓΗΘΗ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΝΥΜΑ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΤΟ ΑΝΩΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟ ΟΛΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΧΩΝΕΥΕΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ.
    3)ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ . ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΟΥΝ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Π.Χ ΑΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 2000 ΚΥΒΙΚΩΝ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Π.Χ 3000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΤΕΤΟΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑ 2*3,000=6000 ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ Π.Χ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 20%=4,800 ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΙΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 2 Η ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ .
    4)ΕΧΕΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΔΕΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ Κ.Λ.Π ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΚ ΠΡΟΟΙΜΙΟΥ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΥΠΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΡΟΥΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΟΤΕ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΥΝΑ. ΑΛΑΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΙ Κ.Φ.Σ
    5)ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Η ΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ,ΔΕΗ ΚΕΝΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ Κ.Λ.Π .ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ Η ΔΗΛΩΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΙΟΣ ΤΩΝ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΟΥ ΤΟΥ.
    6)ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ .ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ .ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2006 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 117,000 ΕΥΡΩ ΠΩΛΕΙΤΑΙ 110,000 ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ 100,000-105,000 ΕΥΡΩ.ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΣΚΕΦΤΙΚΑ ΑΤΕΣΙ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΟΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:19 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    1. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΤΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

    2. ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ TAXIS ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Η ΑΜΕΣΗ ΗΛΕΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ. (ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ,SHELL κλπ ΠΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.)

    3. ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Ο ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΓΟΡΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΣΟΔΑ.

    4. Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:15 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Μου έκανε εντύπωση σε χώρα του εξωτερικού ακόμη και το περίπτερο είχε ταμειακή μηχανή. Επαιρνες παγωτό χωνάκι και σου έβγαζε αποδειξη από ταμειακή μηχανή. Λαϊκή αγορά με ταμειακές μηχανές. Παντού αποδείξεις γιατί πως αλλιώς αποδεικνύεται ότι αγόρασες και δεν έκλεψες;
    Μακάρι να υπήρχε ένας τρόπος να γίνονται όλες οι συναλλαγές με την ταυτότητά μας που θα ήταν και πιστωτική κάρτα μέσω μηχανημάτων που θα συνδέονταν με τους κεντρικούς υπολογιστες του ΥΠΟΙΚ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:23 | Μπαχαράκης Κωνσταντίνος

    Πρόταση: Αυτόματη καταχώρηση των αποδείξεων.

    1) Ειδικά «ακυρωτικά» ηλεκτρονικά μηχανήματα, παρόμοια με αυτά που ακυρώνουν τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, να υπάρχουν στις κεντρικές αγορές, σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα και σε άλλα κεντρικά σημεία κάθε πόλης ή χωριού.

    2) Στα μηχανήματα αυτά θα ακυρώνουν-καταχωρούν οι καταναλωτές κάθε απόδειξη πληρωμής από παροχή υπηρεσίας ή από αγορά αγαθών, αφού προηγουμένως πληκτρολογήσουν το δικό τους ΑΦΜ.
    Με τον τρόπο αυτό το αντίστοιχο χρηματικό ποσό της απόδειξης θα πιστώνεται αυτόματα σαν δαπάνη στην φορολογική μερίδα του καταναλωτή και συγχρόνως θα χρεώνεται σαν έσοδο (και ΦΠΑ) στην μερίδα του εκδώσαντως την απόδειξη, του οποίου το ΦΠΑ αναγράφεται σ’ αυτήν.

    3) Τις ακυρωμένες αυτές αποδείξεις θα μπορεί, αν θέλει, να τις συγκεντρώνει ο καταναλωτής, χωρίς όμως να χρειάζεται να τις υποβάλει με την φορολογική του δήλωση. Σκόπιμο είναι το ακυρωτικό μηχάνημα να καταγράφει στην απόδειξη την ημερομηνία ακύρωσης και το ΑΦΜ του καταναλωτή όπως πληκτρολογήθηκε.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 20:53 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΚΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

    ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ .
    ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΟΧΙ.
    ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΘΕΛΕΤΕ !!!!!

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 18:19 | «ΙΑΒΕΡΗΣ»-4

    ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΦΠΑ.
    ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΤΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΑ» ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.
    Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπισθεί διάφορες Φορολογικές Διατάξεις με τις οποίες παρέχεται στους φορολογούμενους εξαγωγείς ή επενδυτές, η απλούστευση των διαδικασιών στην επιστροφή του ΦΠΑ, κατόπιν πιέσεων των φορέων τους, οι οποίοι επέμειναν ότι οι διαδικασίες (φορολογικός έλεγχος) ήταν «επώδυνες» και χρονοβόρες και δυσκόλευαν το « Εθνικής Σημασίας» έργο που επιτελούσαν.
    Με την ΠΟΛ 1073/2004 (που αντικατέστησε την πολ. 1061/2003 και αυτή με τη σειρά της την ΠΟΛ. 1078/91) καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, στις περιπτώσεις που ορίζονται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του Κώδικα ΦΠΑ.
    Οι κυριότερες περιπτώσεις επιστροφής ΦΠΑ είναι όταν διενεργούνται πράξεις των άρθρων 24, 25, 26, 27 και 28 (εξαγωγές και ενδοκοινοτικές παραδόσεις) και όταν διενεργούνται επενδύσεις.
    Σημειώνουμε ότι οι διατάξεις της ΠΟΛ. 1073/2004 με τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, είναι διάτρητες, δεν έχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος και χάριν της απλοποίησης της διαδικασίας επιστροφής του ΦΠΑ:
     Επεστράφησαν παράνομα, κατά την περίοδο 2004-2009, τεράστια ποσά, δεκάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, σε εκδότες και λήπτες ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ με αμφίβολη την είσπραξη των ποσών που θα καταλογισθούν και ως εκ τούτου την βέβαια ζημία του Δημοσίου.
     Αυξήθηκε δραματικά, κατά την ίδια περίοδο 2004-2009, ο αριθμός των εκδιδομένων ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ.
     Αυξηθήκαν δραματικά, κατά την ίδια πάντα περίοδο 2004-2009, τα κυκλώματα επιχειρήσεων ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΦΠΑ (CAROUSEL).
    Μπορεί να φαίνονται αδιανόητα τα ανωτέρω αλλά δυστυχώς αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους μεγαλοαπατεώνες, που εκμεταλλευόμενοι (με την βοήθεια μεγαλολογιστών και μεγαλοδικηγόρων) τις αδυναμίες του υπάρχοντος νομικού πλαισίου έχουν «ρημάξει» το Δημόσιο Χρήμα.
    Κλείστε λοιπόν επιτέλους τα «παράθυρα» αυτά στους μεγαλοαπατεώνες, για να σταματήσει η ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ του Δημόσιου Χρήματος.
    Θα σας αναφέρω δύο νέα χαρακτηριστικά παραδείγματα (εκτός από αυτό που ήδη ανέφερα στο «ΙΑΒΕΡΗΣ»-3) που στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα και πραγματικά μεγέθη.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1Ο
    «Μεγαλοεπιχειρηματίας» από την Ουγγαρία, που καταδιωκόταν από τις Ουγγρικές Αρχές (με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης) για απάτες Χρηματιστηριακές, εμπορία κλεμμένων αυτοκινήτων κλπ., σύστησε στην Αμαλιάδα μία ΕΠΕ, με μεριδιούχους μία εξωχώρια εταιρεία σε ποσοστό 99% και έναν Έλληνα επιχειρηματία σε ποσοστό 1%. Ο διευθυντής και ο μέτοχος της εξωχώριας εταιρείας ήταν ο ίδιος ο Ούγγρος με πλαστό διαβατήριο.
    Στη συνεχεία μετέφερε την έδρα στο Αργος.
    Η ανωτέρω ΕΠΕ δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των Εξαγωγών Αγροτικών Προϊόντων και εισέπραξε παράνομα ΦΠΑ συνολικού ποσού 350.000€.
    Στη συνέχεια με άλλο πλαστό διαβατήριο πήρε και δεύτερο ΑΦΜ από την Δ.Ο.Υ Παλλήνης ( από την ίδια Δ.Ο.Υ. είχε πάρει και το πρώτο ΑΦΜ και δύο ΑΦΜ για την Γυναίκα του με πλαστό επίσης διαβατήριο).
    Περαιτέρω μεταβίβασε τα μερίδια της εξωχώριας εταιρείας (99%) σε μια ΕΠΕ με έδρα το Λονδίνο (που σίγουρα είναι ανύπαρκτη) και υποκατάστημα στο Ναύπλιο απ’ όπου πήρε Ελληνικό ΑΦΜ.
    Τα μερίδια του Έλληνα επιχειρηματία μετά από αλλεπάλληλες μεταβιβάσεις κατέληξαν σε άλλη εξωχώρια εταιρεία με υποκατάστημα στο Ναύπλιο απ’ όπου πήρε Ελληνικό ΑΦΜ.
    Στην ΕΠΕ έγινε τακτικός έλεγχος και καταλογίστηκαν 7.000.000€ από τα οποία δεν εισπράχθηκε τίποτα.
    Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι η ΕΠΕ εξέδωσε ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ Αγορας αγροτικών προϊόντων σε αγρότες συνολικής αξίας 2.360.000€ για παράνομη είσπραξη ΦΠΑ από αγρότες του νομού Κορινθίας.
    Ο κύριος αυτός κυκλοφορεί ανενόχλητος στο Ναύπλιο με την PORCHE του και το ROLEX του, χλευάζοντας το Ελληνικό Δημόσιο, που στην προκειμένη περίπτωση φάνηκε τόσο αδύναμο.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2Ο
    «Μεγαλοεπιχειρηματίας» στο Κιάτο «έστησε» όμιλο επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και τρεις εξαγωγικές και «ρήμαξε» το Δημόσιο Χρήμα από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ( η μία μόνο από τις επιχειρήσεις του) εμφανίζοντας εικονικές αγορές και εξαγωγές ως παρακάτω:
    2003 ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ ΠΟΣΟΥ 373.000€
    2004 ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ ΠΟΣΟΥ 724.000€
    2005-2006 ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ ΠΟΣΟΥ 3.872.000€
    2007 ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ ΠΟΣΟΥ 5.853.000€
    Συνολικό ποσό ΦΠΑ που εισπράχθηκε παράνομα 10.822.000€.
    Για το 2003 και 2004 έγινε έλεγχος και καταλογίσθηκαν 13.300.000€.
    Για τα έτη 2005-2008 της ίδιας επιχείρησης καθώς και για τα ανέλεγκτα έτη των άλλων επιχειρήσεων του, έχουν διαταχθεί τακτικοί έλεγχοι στους οποίους όμως δεν δίνει τα βιβλία και στοιχεία για έλεγχο.
    Κατ’ αυτόν τον τρόπο «διευκολύνθηκε» ο «μεγαλοεξαγωγέας» και ανέπτυξε την «εξαγωγική του δραστηριότητα».
    Και πως θα είσπραξη το Δημόσιο τα «ΚΛΕΜΜΕΝΑ»?
    «Πιασ’ το αυγό και κούρευτο» θα έλεγε ο θυμόσοφος λαός.
    Έχω στοιχεία συγκεκριμένα και θα μπορούσα να σας παραθέσω πολλά άλλα παραδείγματα με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχει αναχθεί πλέον σε εθνικό σπόρ, όμως για οικονομία χώρου και επειδή πιστεύω ότι αντιληφθήκατε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει και ότι πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα οι διατάξεις της ΠΟΛ. 1073/2004, δεν επεκτείνομαι αναφέροντας και άλλα παραδείγματα.
    Για να βοηθήσω στην κατεύθυνση αυτή προτείνω ενδεικτικά τα παρακάτω:
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛ. 1073/2004
    1. Η επιστροφή του φόρου να γίνεται με τακτικό έλεγχο ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ κατά την οποία ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. διαπιστώσει από στοιχεία (δελτία πληροφοριών, εκθέσεις ελέγχου κ.λ.π.) που περιέρχονται σε γνώση του, ότι ο υποκείμενος στον φόρο ενήργησε ως λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου (για ανύπαρκτη συναλλαγή) ή ως εκδότης πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων στοιχείων ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΕΓΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΈΛΕΓΚΤΕΣ ΧΡΉΣΕΙΣ (συμπλήρωση της διάταξης της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της ΠΟΛ. 1073/04).
    2. Κατά την αγορά αγαθών που προορίζονται για ενδοκοινοτικές παραδόσεις ή εξαγωγές ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα Ειδικά Διπλότυπα Δελτία Απαλλαγής από ΦΠΑ (Ε.Δ.Δ.Α.) , που ορίζονται με την ΠΟΛ. 1262/93 Α.Υ.Ο.
    3. Για την επιστροφή του ΦΠΑ στις περιπτώσεις κατασκευής ακινήτων και εγκαταστάσεων (επενδυτικά αγαθά), να προσκομίζεται υποχρεωτικά η Πολεοδομική Άδεια και όποια άλλη άδεια σκοπιμότητας και λειτουργίας απαιτείται από Δημόσια Αρχή (Περιφέρεια, Νομαρχία, Δημοτική ή Κοινοτική αρχή κ.λ.π.). Σε περίπτωση υπαγωγής σε επενδυτικά προγράμματα αναπτυξιακών νόμων να προσκομίζεται η έγκριση υπαγωγής και η εγκεκριμένη οικονομοτεχνική μελέτη (συμπλήρωση των διατάξεων του αρθρο 4 της ΠΟΛ. 1073/04).
    4. Να καταργηθεί ο περιορισμός της ολοκλήρωσης του τακτικού ελέγχου εντός εξαμήνου στις περιπτώσεις λήψης εικονικού φορολογικού στοιχείου (για ανύπαρκτη συναλλαγή) ή έκδοσης πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων στοιχείων (τροποποίηση της διάταξης του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της ΠΟΛ. 1073/04).
    5. Να γίνονται υποχρεωτικά προσωρινοί έλεγχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα (δίμηνο ή τρίμηνο) ανεξάρτητα από την επιστροφή ΦΠΑ και να αποστέλλονται δελτία πληροφοριών στις Δ.Ο.Υ. των κυριότερων προμηθευτών για την διαπίστωση της πραγματοποίησης των συναλλαγών καθώς επίσης να αποστέλλονται αντίγραφα των λογαριασμών (αναλυτικών καθολικών) για διασταύρωση με τους αντίστοιχους λογαριασμούς των προμηθευτών (συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 8 της ΠΟΛ. 1073/04).
    6. Ο προσωρινός έλεγχος που διενεργείται κατά την πρώτη επιστροφή να είναι ιδιαίτερα ενδελεχής και να εξετάζονται όχι μόνο η νομιμότητα των συναλλαγών (δελτία πληροφοριών για διασταυρώσεις των συναλλαγών και των τηρούμενων λογαριασμών) αλλά και η νομιμότητα της έναρξης, των εγκαταστάσεων, της σύστασης της επιχείρησης, των μετεχόντων προσώπων στην επιχείρηση, «το φορολογικό τους παρελθόν», η σχέση τους με άλλες επιχειρήσεις κλπ.
    7. Επίσης η πρώτη επιστροφή που διενεργείται κατόπιν υποχρεωτικού προσωρινού ελέγχου να γίνεται εντός έξη μηνών και όχι δύο μηνών που προβλέπου οι διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 5 της της ΠΟΛ. 1073/04.
    8. Ο προσωρινός έλεγχος που διενεργείται για την επιστροφή του 10% με την υποβολή της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, να είναι επίσης ιδιαίτερα ενδελεχής και να εξετάζονται όχι μόνο η νομιμότητα των συναλλαγών (δελτία πληροφοριών για διασταυρώσεις των συναλλαγών και των τηρούμενων λογαριασμών) αλλά και να εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για τον έλεγχο και την επιστροφή.
    9. Για τις επιστροφές που διενεργούνται να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιοι Οικ. Επιθεωρητές και οι Δ/νσεις του ΦΠΑ και Ελέγχων και η κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΕΕ.
    10. Για επιστροφή φόρου άνω των 10.000€ να υπάρχει έγκριση από τον αρμόδιο Οικ, Επιθεωρητή.
    Υ.Γ. Ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δώσατε για να αναφέρω τα ανωτέρω.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 16:55 | Κώστας Αγγέλου

    Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

    Αν όλοι είχαμε νέα δελτία ταυτότητας -σαν πιστωτικές- με ενσωματωμένο ΑΦΜ και αν οι ταμειακές, με ένα εξωτερικό module, καταχωρούσαν αμέσως στη «μερίδα» του πελάτη με βάση το προσωπικό ΑΦΜ την απόδειξη, ώστε να λειτουργήσει για την φοροαπαλλαγή, είναι προφανές ότι όλα θα μπορούσαν να γίνουν αυτόματα χωρίς χαρτάκια, λίστες κλπ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 15:33 | ΝΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ

    Σχετικά με τα φορολογικά έσοδα θεωρώ ό,τι όλοι πρέπει να πληρώνουμε δίκαιους φόρους για να μπορέσει να λειτουργήσει το Κοινωνικό Κράτος προς όφελος όλων όσων κατοικούν στην Ελλάδα.
    Αναρωτιέμαι όμως εαν οι αλλοδαποί πληρώνουν κάποιο φόρο για τα χρήματα που στέλνουν στις πατρίδες τους. Χθες κατά τύχη βρέθηκα σε κατάστημα Ασιάτη και είδα προς έκπληξή μου πόσο εύκολα οι αλλοδαποί μπορούν να στείλουν χρήματα στις πατρίδες τους μέσω του Western Union.Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος έλεγχος, κάποια κατακράτηση στα εμβάσματα τους προς όφελος του Κράτους καθώς πολλοί από τους μετανάστες παίρνουν χρήματα από αδήλωτη εργασία.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:08 | Νικος

    Τα βενζινάδικα δεν κόβουν τώρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων αποδείξεις αλλά τιμολόγια.
    Τιμολογικές μηχανές παντού.
    Ανοικτά επαγγέλματα.
    Πάρτε το πολιτικό κόστος και αφήστε τις εκπτώσεις.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 13:56 | Στάθης

    To Θέμα με τις αποδείξεις είναι: να υποχρεωθούν και να αναγκαστούν αυτοί οι οποίοι τόσα χρόνια φοροδιαφεύγουν, να εκδίδουν αποδείξεις.και οικλάδοι οι οποίοι φοροδιαφεύγουν είναι παγκοίνως γνωστοί..
    Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι,επιτηδευματίες κατασκευών οικοδομικών εργασιών,ταξιτζίδες,μεσάζοντες πάσης φύσεως,μπουζούκια, ταβέρνιάρηδες,μπάρ, κυρίως….
    Μόνο οι αποδείξεις από τέτοια επαγγέλματα θα πρέπει να εκπίπτουν ώστε και η φοροδυαφυγή να χτυπηθεί αλλά και να μην μαζεύουμε σωρεία αποδείξεων χωρίς κανένα απολύτως λόγο και όφελος.
    Τα σουπερ μαρκετ πχ έτσι κιαλλιώς εκδίδουν αποδείξεις.Τι νόημα λοιπόν έχει να τις μαζεύουμε;Ποια φοροδιαφυγή θα χτυπηθεί;;Το ίδιο και οι μεγάλες αλυσίδες ένδυσης,υπόδυσης κλπ.Το μόνο που θα κάνει το μάζεμα των αποδείξεων αυτών είναι ότι θα προσθέσει τεράστιο όγκο δουλειάς στους καταναλωτές και στους ελεγχτες εφοριακούς.
    Για σκεφτείτε μια τετραμελή οικογένεια…Από δύο αποδείξεις να μαζεύει την ημέρα το κάθε μέλος της, που είναι ένα ελάχιστο νούμερο, μαζεύονταιτο χρόνο 2.920. αποδείξεις….Πως θα καταχωρηθούν αυτές;Πως θα ελεγχούν;;
    Σοβαρευτείτε λοιπόν, και οι ιθύνοντες πρώτα να σκέφτονται και μετά να λένε..
    Και συντομεύετε…Κλείστε και κανένα θέμα..Το πολύ κύριε λέησον κιο παπάς το βαριέται..Λέει μιά σοφή παροιμία….

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:39 | Ευάγγελος Αυγερινός

    Η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά, εάν με νόμο κριθεί ως έγκλημα εσχάτης προδοσίας το οποίο θα επισύρει την ποινή ακόμη και της ισόβιας κάθειρξης. Συναυτουργός θα θεωρείται και ο φοροτεχνικός.
    Έτσι θα λυθεί και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και ο μικροσυνταξιούχος και ύπάλληλος θα πάψουν να είναι τα υποζύγια της οικονομικής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης. Μόνο τότε θα υπάρξει κοινωνική διακιοσύνη και κοινωνική ισότητα. Μόνον τότε όλοι οι Έλληνες θα απολαμβάνουν τα αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της Εθνικής Ασφάλειας.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 10:44 | Σταμάτης Ραγκούσης

    Είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η φοροδιαφυγή είναι ριζωμένη στο πετσί του Έλληνα. Είναι επίσης γνωστό σε όλους ότι ο δημόσιος φοροελεγκτικός μηχανισμός είναι διαβρωμένος και αναποτελεσματικός. Η οικονομική κατάσταση, κυρίως των δημόσιων οικονομικών, επιδεινώνεται συνεχώς από τη δεκαετία του 80 που τουλάχιστον εγώ έχω επαγγελματικές μνήμες. Από τότε έως σήμερα έχουμε κάθε χρόνο ένα ή και περισσότερα φορολογικά νομοσχέδια και δεκάδες εγκυκλίους-οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης που εξειδικεύουν ή και αλλάζουν ακόμη τους νόμους. Εφόσον η φοροδιαφυγή συνεχώς διογκώνεται είναι προφανές ότι η δαιδαλώδης πολυνομία δεν αποδίδει. Κατά την άποψή μου είναι περισσότερο αναγκαία η κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, η απλούστευσή της και ίσως η κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων (π.χ. θεώρηση Βιβλίων & Στοιχείων των επιτηδευματιών κλπ.).
    Στο παρόν νομοσχέδιο ζητούμενο είναι, οπως και κάθε προηγούμενο έτος, η είσπραξη φόρων και η περιστολή της φοροδιαφυγής – νέες δαιδαλώδεις διατάξεις , σεμινάρια από ειδικούς και μή , φοροεπιδρομές και από την άλλη πλευρά (των φορολογουμένων) νέος σχεδιασμός για φοροαποφυγή, απόκρυψη εισοδημάτων, μη πληρωμή φόρων κλπ. κλπ.
    Με όσα σημειώνω παραπάνω θέλω να εκφράσω την άποψη ότι και το παρόν νομοσχέδιο δεν εισάγει κάποια ριζοσπαστική αλλαγή που πιθανόν θα βελτιώσει το φοροεισπρακτικό τοπίο.

    Ισως μια τέτοια ριζοσπαστική αλλαγή θα ήταν να αναλάβουν αυτόν τον τομέα οι χιλιάδες επαγγελματίες που σήμερα δραστηριοποιούνται στην αγορά : Ορκωτοί λογιστές και λογιστές πιστοποιημένοι από το Οικονομικό Επιμελητήριο. Οι Ορκωτοί μπορούν να αναλάβουν τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια ελέγχου από Ορκωτούς λογιστές και οι επαγγελματίες Λογιστές τις λοιπές επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ιδιώτες. Ο δημόσιος φοροελεγκτικός μηχανισμός μπορεί να λειτουργεί, συρικνωμένος μάλλον, ως έλεγχος επί Ορκωτών και Λογιστών, εάν ασκούν τα ελεγκτικά τους καθήκοντα σύμφωνα με το νόμο ή και ως φορέας πιστοποίησης των νέων αυτών ελεγκτών . Βεβαίως ανακύπτουν θέματα πώς θα λειτουργούν οι Ορκωτοί και οι Λογιστές από τη μια πλευρά ασκόντας τα παραδοσιακά τους επαγγελματικά καθήκοντα και από την άλλη πλευρά λειτουργόντας ως φορο-ελεγκτές. Στο εξωτερικό όπου αυτό το σενάριο λειτουργεί έχουν βρεθεί λύσεις. Μπορούμε κι εμείς να βρούμε λύσεις προσαρμοσμένες στην Ελληνική πραγματικότητα, όπως π.χ. ένα λογιστικό γραφείο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Πάτρα, θα μπορούσε με ακεραιότητα να διαχειριστεί φορολογικούς φακέλλους έστω πενήντα επιτηδευματιών στον Πειραιά. Μία εταιρία Ορκωτών Λογιστών θα μπορούσε με ακεραιότητα να διαχειριστεί φορολογικούς φακέλλους έστω πενήντα εταιριών που δεν έχουν ελεγχθεί την προηγούμενη πενταετία από αυτή την εταιρία και θα απαγορεύεται να ελεγχθούν την επόμενη τριετία από την ίδια. Τέτοιοι περιορισμοί μπορούν βεβαίως να ισχύσουν και για τους Λογιστές. Αναρωτιέμαι ποιός γνωρίζει καλύτερα την φοροδιαφυγή από τους επαγγελματίες που καθημερινά εμπλέκονται με το συγκεκριμένο θέμα και ίσως και να συμμετέχουν σε αυτό. Μήπως όμως και ο δημόσιος φοροελεγκτικός μηχανισμός δεν συμμετέχει σε αυτό ? Η διαφορά έγκειται στο ότι οι επαγγελματίες Ορκωτοί και Λογιστές α) γνωρίζουν καλύτερα το πρόβλημα β)λειτουργούν με επαγγελματική ευσυνειδησία χωρίς την αρτηριοσκληρωτική νοοτροπία του Δημοσίου, γ) είναι πολυάριθμοι, συνεπώς μπορούν να αναλάβουν ογκώδες έργο και επίσης εάν κάποιοι παρουσιάσουν αδυναμίες εύκολα αποβάλλονται από τον φορο-έλεγχο ή αντικαθίστανται δ) όσον αφορά το «λάδωμα», είναι πιό δύσκολο να «λαδωθεί» ένας ιδιώτης επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην ελεύθερη αγορά και ενδεχόμενη δημοσιοποίηση ή έστω υποψία τέτοιου γεγονότος θα τον εξαφανίσει από την αγορά – άλλωστε η αγορά δεν έχει συνηθίσει να «λαδώνει» την συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών.
    Το ανωτέρω σενάριο θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιλοτικά αρχικά σε οριμένες μόνο κατηγορίες φορολογουμένων, ωστε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του και αναλόγως επεκτείνεται η οχι. Τελικά εάν δεν δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό, πως θα μάθουμε εάν είναι αποτελεσματικό η όχι ? Ας τολμήσουμε επιτέλους.

    Τελειώνω σημειώνοντας ότι παράλληλα με οποιοδήποτε άμεσο φοροειρπρακτικό νομοσχέδιο θα πρέπει να βάλουμε κάποτε τις βάσεις ώστε μακροπρόθεσμα να ξεριζώσουμε την φοροδιαφυγή από το πετσί μας – και αυτό μπορεί να γίνει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, μόνο με την παιδεία από τις πρώτες σχολικές βαθμίδες αλλά και την παιδεία που δίνουμε στα παιδιά μέσα στις οικογένειές μας (με σεμινάρια στους γονείς κλπ.). Στόχος : να αναθρέψουμε μια πρώτη γενιά νέων Ελλήνων με λίγο διαφορετική νοοτροπία από τη δική μας.

    Ευχαριστώ
    Σταμάτης Ρ.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 09:40 | Δημήτρης Χαΐτογλου

    Πιστεύω ότι το μέτρο των αποδείξεων αγορών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν θα αποδώσει γιατί εύκολα ο φορολογούμενος θα συγκεντρώνει τις απαιτούμενες αποδείξεις αλλά δεν θα μπαίνει στον κόπο να απαιτεί απόδειξη από αυτόν που αποφεύγει να του δώσει. Φοβάμαι ότι το αφορολόγητο θα επιτυγχάνεται με αποδείξεις που έτσι κι αλλιώς θα εκδίδονταν.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 05:20 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΙΝΓΓΑΝΟΙ,ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 02:39 | Α. Παπαϊωάννου

    Ο Παναγιώτης έχει δίκιο!!! Γιατί η κλοπή 50 Ευρώ από το supermarket σε στέλνει αυτόφωρο αλλά η αντίστοιχη κλοπή από το κράτος όχι; Γιατί οι κλέφτες του κράτους μένουν ατιμώρητοι εδώ και δεκαετίες; Ποιός ωφελείται και ποιός χάνει απ’ αυτή την ανισότητα/αδικία του νόμου; Για ποιό κράτος δικαίου μιλάμε;;;;

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 02:11 | Γιάννης Τσ

    ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ .

    1) Κάθε τρίμηνο όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών – προμηθευτών στο ΚΕΠΥΟ μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ υποχρεωτικά.
    Το ΚΕΠΥΟ να συστήσει ειδικό ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟ τμήμα με αποκλειστική δουλειά την διασταύρωση των στοιχείων αυτών . Η ολοκλήρωση της διασταύρωσης αυτής να ολοκληρώνεται μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο ,
    Τα αποτελέσματα του ελέγχου ( οι διαφορές δηλαδή ) να αποστέλλοντα άμεσα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. με κοινοποίηση σε αντίστοιχο ανεξάρτητο τμήμα του ΥΠΟΙΚ .
    Στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. να συσταθεί ειδικό ανεξάρτητο τμήμα αξιοποίησης των ευρημάτων αυτών από ικανούς και έμπειρους ελεγκτές που θα ολοκληρώνει την εργασία αυστηρά εντός τριμήνου και θα αποστέλλει τα αποτελέσματα ( αφού έχει συντάξει τις αντίστοιχες εκθέσεις ελέγχου και θα έχει επιβάλλει τις ανάλογες κυρώσεις , όπου προβλέπεται ) στο αντίστοιχο τμήμα του ΥΠΟΙΚ .

    2) Να καταργηθούν οι επιστροφές Φ.Π.Α. από τις Δ.Ο.Υ.
    Η γενεσιουργός αιτία των εικονικών τιμολογίων είναι οι επιστροφές Φ.Π.Α.
    Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφή – εξαγωγές ή επενδυτικά αγαθά – να φροντίζουν να παίρνουν απαλλακτικό και αυτό να είναι υποχρεωτικό και όχι δυνητικό που είναι σήμερα .

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Έχω διαβάσει τα περισσότερα σχόλια των πολιτών που συμμετέχουν σ΄ αυτή τη διαβούλεψη για το φορολογικό που είναι πράγματι καινοτόμος για την ελληνική πραγματικότητα και μπράβο σε αυτούς που την σκέφθηκαν και την εφάρμοσαν .
    Οι πλειοψηφία των σχολιαστών θέλοντας να δείξουν την διαφθορά επικεντρώνονται στους επίορκους εφοριακούς , με αφορισμούς του στυλ , να τους διώξουμε , να τους απολύσουμε , να τους διαλύσουμε , τα παίρνουν , μας εκβιάζουν κ.λ.π. Έτσι καθαρίζουν με τη διαφθορά βγάζοντας τον εαυτό τους άσπηλο και αμόλυντο ρίχνοντας τη λάσπη σε άλλους και σε ποιούς , σ΄ αυτούς που περιμένει όλη οι κοινωνία , το ίδιο το κράτος να τρέξει να δουλέψει , να εισπράξει φόρους να κλείσει την τρύπα και γενικά να μας βγάλει από την οικονομική κρίση .
    Δεν υποστηρίζω ότι όλοι οι εφοριακοί υπάλληλοι είναι παρθένες όχι . Είναι και αυτοί κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας , είναι τα παιδιά μας , είναι η εικόνας της κοινωνίας μας , δεν έχουν βγεί από παρθενογέννηση , όσο διεφθαρμένη ποσοστιαία είναι η κοινωνία μας , αυτό το ποσοστό θα βρούμε και στο συγκεκριμένο αυτό κλάδο το οποίο κάνει μια δουλειά άκρως αντιπαθητική αλλά και άκρως απαραίτητη για το καλό της ίδιας της κοινωνίας που ζούμε

    Ερωτώ αγαπητοί σχολιαστές που οι περισσότεροι πιστεύω ότι είσθε συνάδελφοι επιτηδευματίες και σε αυτούς απευθύνομαι .
    Όταν αποφασίσετε και βρείτε να δώσετε φακελάκι σε ένα εφοριακό αναρωτηθήκατε πόσοι συμετέχουν στην κωλάσιμη αυτή ενέργεια , μήπως τον εαυτούλη σας τον βγάζεται έξω ;
    Όταν έρχεται ο εφοριακός για έλεγχο στην επιχείρησή σας και βρίσκει αυτά που βρίσκει μήπως εσείς οι ίδιοι δεν ψάχνεται τρόπους να προσεγγίσετε δια της πλαγίας οδούς ( προσέξτε με και θα βοηθήσω κΙ ΕΓΏ ) και όταν αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι όλοι οι εφοριακοί κλέφτες , μήπως εσεις οι ίδιοι δεν λέτε ώχ σε μαλ..α πέσαμε .
    Δεν δέχομαι τον όρο ότι με εκβιάζει ο εφοριακός . Τι σημαίνει αυτό . Μου κάνει τον ελεγχό του , γράφει τις διαπιστώσεις του , μου επιβάλλει τους φόρους και τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο και άν θεωρίσω ότι είναι υπερβολικός ή γράφει αρλούμπες υπάρχουν άλλα όργανα που θα βρω το δίκιο ( δ/ντής – οικον. επιθεώρηση – ΥΠΟΙΚ – δικαστήρια ) .
    Ποιός αμφιβάλλει ότι δεν θα βρω το δίκιο μου .
    Όταν έχω όμως δίκιο , ΌΤΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ .
    Πιστεύω οι καλόπιστοι επιτηδευματίες να με καταλαβαίνουν .

    Επίσης συμφωνώ με το σχόλιο του ΙΑΒΕΡΗ 2 που αναφέρετε στο <> λογιστή .
    Φορολογική απάτη μεγάλης έκτασης ( έκδοση ή ληψη εικονικών τιμολογίων σε μεγάλη έκταση – φαινόμενα ΚΑΡΟΥΖΕΛ – σύσταση εξωχώριων off shote εταιρειών ) χωρίς τη σύμπραξη ή τη βοήθεια λογιστή μη κοροιδευόμαστε δεν νοείται .

    Αυτά τα ολίγα για σήμερα πάω για ύπνο γιατί είναι αργά και ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για μια ακόμη φορά αυτόν που εμπνεύστηκε και υλοποίησε αυτή τη διαδικασία της ανοικτής διαβούλευσης για μείζοντα θέματα μέσω διαδικτύου .