19) Επισημαίνεται ότι το προαναφερθέν μέτρο για την επέκταση των εκπτώσεων από το φορολογητέο εισόδημα φυσικών προσώπων ποσών βάσει αποδείξεων αγορών, έχει επίσης ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:58 | Σμπόνιας Βασίλειος

    Σχετικά με τις αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί,καλοριφερτζήδες κλπ) : Καθένας απ’ αυτούς ορίζει για την αμοιβή του ένα α΄ποσό χωρίς απόδειξη και αν ζητήσει κανείς απόδειξη τότε εκτός από το ΦΠΑ προσθέτουν κι ένα επιπλέον ποσό για το φόρο, που αναλογεί για το ποσό της απόδειξης. Έτσι λοιπόν κανείς δεν τολμά να ζητήσει απόδειξη.Ορισμένοι βέβαια κόβουν απόδειξη αλλά για μικρότερο ποσό.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:Η αμοιβή των ελεύθερων επαγγελματιών να μην καταβάλεται με μετρητά στους ίδιους, αλλά με κατάθεση σε τράπεζα, και χωρίς ΦΠΑ γι’ αυτόν που πληρώνει(ή να του επιστρέφεται ο ΦΠΑ), αφού στόχος είναι να φανούν τα εισοδήματα των πρώτων και όχι να επιβαρύνεται ο δεύτερος. Η τράπεζα θα χορηγεί το στέλεχος στον καταθέτη για τη φορολογική του δήλωση και συγκεντρωτικό στον ελεύθερο επαγγελματία, οπότε θα φαίνονται ξεκάθαρα τα εισοδήματά του.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:45 | νικος ιωαννιδης

    το προβλημα που δημιουργηται ειναι στην συλογη και διαχειρηση των αποδειξεων , μια σκεψη ειναι η εξης

    το κρατος – εφορια , διαθετει σε ΟΛΟΥΣ τους πολιτες με ΑΦΜ, μια εξυπνη καρτα (μαγνητικη με τσιπ πανω) , ολες οι ταμειακες – φορολογικη μηχανισμοι κτλπ (απειται αλλαγη των μηχανων) για να ΤΥΠΩΣΟΥΝ οτιδηποτε πρεπει να μπει η ΚΑΡΤΑ του πελατη , στην καρτα αποθηκευονται 3 αριθμοι (αφμ,αα παραστατικου,αξια) ετσι στο τελος του ετος , ο πολιτης ειτε καταθετει την καρτα και παιρνει νεα ή παει στην εφορια και την αδειαζει ή εφοδιαζεται με μικρο μηχανημα που συνδεδεμενο με την εφορια μεσω ιντερνετ την μηδενιζει αφου εχει στειλει τις εγγραφες !!!!

    βασικο προβλημα παραμενει το γεγονος οτι ΟΛΟΙ πρεπει να εχουν ιντερνετ , αλλιως τα ΚΕΠ θα ειναι μπλοκαρισμενα , ειτε θα πρεπει να πληρωνουμε λεφτα σε λογιστες !!!

    καταλαβαινω οτι η παραπανω προταση , εχει ενα αυξημενο κοστος αλλα σιγουρα διευκολινει παρα πολυ τον πολιτη !!! επισης η ιδια καρτα μπορει να χρησιμοποιηθει και για τους γιατρους και τα ασφαλιστικα ταμεια , ιατρικα εργαστηρια κτλπ

    τελος αυτο που με προβληματιζει σε οποια λυση και εαν δωθει , ειναι οι ηλικιωμενοι και τα πολυ χαμηλα εισοδηματα που ΔΕΝ θα εχουν ουτε την δυνατοτητα , ουτε το χρημα για να πανε σε λογιστες ή να στηθουν στην ουρα ενος ΚΕΠ… σκεφτειτε το αρκετα

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:16 | νικος ιωαννιδης

    πολλες καλες προτασεις , αν και δεν τις εχω διαβασει ολες αλλα αρκετες

    κατι που δεν ειδα ειναι το κοστος των δανειων πρωτης κατοικιας ή αλλων αγορων που εγιναν πριν απο την τρεχουσα χρηση αλλα θα τα πληρωσω σε αυτη !!! τι γινεται με αυτα ?

    κατα την αποψη μου θα πρεπει με καποιο τροπο να εμφανιζονται

    ενα παραδειγμα

    οικογενεια με 20-30.000 ευρω , εχει ενα στεγαστικο πχ 500 ευρω το μηνα δηλ στο ετος 6.000 ευρω , εαν παρω το εισοδημα των 30000 , εχουμε το 20% κατι που θα του περιορισει αλλες δαπανες , εαν παρουμε οτι αυτη η περιπτωση μπορει να ειναι και σε μικροτερα εισοδρηματα ή οταν καποιος μενει ανεργος και δουλευει μονο ο ενας συζυγος … ΤΙ γινεται ? αυτοι οι ανθρωπο δεν θα ειναι σε θεση να κανει δαπανες αρα να διακαιολογηση το αφορολογητο ΚΑΙ θα τιμωρηθει καθως θα πληρωσει ΦΟΡΟ !!! αδικο κατα την αποψη μου

    ισως λοιπον θα πρεπει τετοιου ειδους εξοδα να συμμετεχουν με καποιο ποσοστο πχ το στεγαστικο μπορει να αποτελει το 10-60% αναλογα το εισοδημα , οι πιστωτικες επισης κτλπ

    ευχαριστω

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 18:58 | Γιώργος – Καλαμάτα

    Θα πρέπει ως γενική φιλοσοφία στο σχέδιο νόμου να δοθεί κίνητρο σοβαρό για να ζητάμε αποδείξεις. Και ένα τέτοιο κίνητρο δεν μπορεί παρά να είναι η έκπτωση όλων των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα. Δεν σας κρύβω πως ακόμα και με το περιορισμένης ισχύος από απόψεως εύρους αντικειμένου καταστημάτων των οποίων εκλαμβάνονται οι αποδείξεις, είχα σημαντικό όφελος από τη χρήση τους. Άρα θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη όλες οι δαπάνες και όχι μόνο για τα επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν ευκολότερα. Γιατί άραγε υπάρχει σημαντική απαλλαγή από τις επισκέψεις σε ιατρεία και όχι οι αποδείξεις φαρμακείων; Το θέμα δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο στη φοροσύλληψη, αλλά να υπάρχει στη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου και η φοροελάφρυνση.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:45 | Γ.nikos

    ΟΧΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ. ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΕΝΑ (1) ΜΙΣΘΟ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:04 | Κύρκος Μαργαριτίδης

    Έχετε υπ’όψιν ότι η μελάνη εκτύπωσης των αποδήξεων, μετά απο ορισμένο χρονικό διάστημα εξανεμίζεται.Δεν διακρίνης κανένα στοιχείο.Πώς θα ελεχθούν απο την υπηρεσία.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 16:06 | ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΘΕΜΑ ΑΦΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ .

    ΤΟ 1980 ΑΝΟΙΞΑ ΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΕΩΣ ΤΟ 1983 ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕ 14 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ,ΚΑΘΑΡΑ 10 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ .ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΕΙ 110 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ .ΡΩΤΟΥΣΑ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΕΝΕΙ ΑΥΤΟ ,ΓΡΑΦΤΕΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΙΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΟΥΣΙΑΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΑΦΕΛΕΙΣ. ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ,ΠΛΕΩΝ ΑΡΧΗΣΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΗΚΑ ,ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΕΙΝΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΞΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ,ΚΑΙ ΑΘΡΩΝ .ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΗΚΩΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΕΙΚΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΣΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ,ΜΕ ΤΙΤΛΟ – ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΙΣ-,ΠΟΥ ΣΧΕΔΩΝ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΠΕΙΡΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΟΔΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ,ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΦΤΑΣΩ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΣΤΟΛΟΓΙΣΗ ΑΥΞΙΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ 30 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ 22 ΕΠΩΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Κ.Λ.Π. .ΑΝΕΛΥΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΓΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΚΟΤΙΤΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΛΠ .ΒΡΕΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ .ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΟΥ .ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΜΟΥ ΣΕΙΓΚΡΑΤΟΥΣΑ 5- 6 ΕΞΟΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ 20-25 .ΝΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ .ΕΧΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΖΑ ,ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΧΑΖΟΥΣ ,(ΚΑΠΟΤΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΥΟΙΚΙΤΗ ΕΦΟΡΙΑΣ ΑΝ ΒΑΦΩ 5-6 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ 1 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΒΑΦΕΤΕ ΣΕ 6 ΗΜΕΡΕΣ )ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΣΟΔΩΝ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ, ΕΒΔΟΜΑΔΑ ,ΜΗΝΑ ,ΕΤΟΣ,.ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟ, ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΙ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΞΟΔΟ ,1)ΕΝΟΙΚΙΟ, 2)ΔΕΗ ,3)ΟΤΕ,4) ΕΥΔΑΠ,5) ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΟ ,6)ΙΝΤΕΡΝΕΤ ,7)ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ , 8)ΠΡΟΒΟΛΗ ,9) Α ΥΛΙΚΑ,10) Β ΥΛΙΚΑ,11) Γ ΥΛΙΚΑ ,12)ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,13) ΑΓΟΡΑ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ,14)ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ,15)ΛΟΓΙΣΤΗ,16) ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ,17)ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ,18) ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΩΜΑΤΙΟΥ,19) ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ,20) ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ,21)ΦΟΡΟΥ ΑΜΟΙΒΩΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ,22)ΦΟΡΟΥ ΕΤΟΥΣ,23) ΦΟΡΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ,24) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, 25)ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ,26)ΤΟΚΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ,27) ΑΜΟΙΒΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ,28)ΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ,29)ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ,30) ΤΕΒΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ,31).ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΕΨΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΙΒΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΜΑΤΙΑ , ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΞΟΔΑ .
    ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΣΤΟ ΣΥΣΤΙΜΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΣ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΜΑΤΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΟΤΑΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΑΝΟΙΚΕΙ .
    ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ,.
    ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΥΤΑ ΦΟΡΟΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΕ ΤΩΡΑ, ΕΝΩ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΣ ,Ο ΦΟΡΟΕΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΩΝ ΧΑΖΟ ΣΥΣΤΙΜΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΩΔΙΚΩΝ , ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΜΟΕΙΔΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΙΣ .
    ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ,.
    ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΒΓΑΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΑΝ ΚΑΘΑΡΗ ΑΜΟΙΒΗ, ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΤΙΜΗ ,ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΒΟΛΗ ,ΧΩΡΟ ,Η ΤΟ ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΕ ΕΠΙΤΕΓΕΣ ΔΑΝΕΙΑ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΕΣ ΙΣΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΕΣ Κ.Λ.Π.
    ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΜΟΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ .
    ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΜΑΤΙΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 10 ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ 50 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1-2 ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ .ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ 600000 ΕΥΝΟΕΙ ΤΟ ΚΑΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ 10-30 ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΦΟΡΟ ΙΣΦΟΡΟ ΑΠΟΦΕΙΓΕΣ 60 ΕΥΡΩ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ 110 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ 220 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ( ΔΗΜΟΣΙΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΔΩ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟΥΣ ΙΣΟΛΟΓΕΙΣΜΟΥΣ),ΑΝΑΡΟΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΞΕΝΟΣ ,Η ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ , ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΩΒΑΡΕΣ ,ΜΟΝΟ ΑΡΠΑΧΤΕΣ…. .ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΛΟΣΠΟΔΑΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΑΝΕΡΓΟΙ Η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΖΗΤΟΥΝ .
    ΚΑΤΑΡΓΕΙΣΗ ΧΑΖΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ,ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΣ ,ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ .-
    (ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΟΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΗ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΩΝ ΛΕΓΩΜΕΝΩΝ ΜΟΥ )
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 16:49 | Σ. ΚΑΚΑΜΠΟΥΡΑΣ

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ Δ.Ο.Υ. ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ:
    1)ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΣΜΟΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ Η’ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΛΕΓΚΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ Η Δ.Ο.Υ. ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ.
    2)ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ Δ.Ο.Υ. ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΥΧΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.
    3)ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΝΑ ΤΥΓΧΑΝΕΙ BONUS ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,ΩΣ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΖΗΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ. ΑΥΤΟ ΤΟ BONUS ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΣΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΡΘΡΩΝΕΙ,ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ (%) ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ Δ.Ο.Υ. ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΡΘΡΩΝΕΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΛΕΓΚΤΗΣ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 14:52 | ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΗΝΑΣ

    Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες ανηκουν σε σύλλογους και καταθέτουν εγγραφα σε δημόσιες υπηρεσίες.

    Ετσί:
    Όλοι οι γιατροί να έχουν «θεωρημένο συνταγολόγιο», ανεξαρτήτος αν είναι σε ταμείο η όχι. Ετσι όταν πάω σε ένα ιδιωτη ιατρό κ μου γραψει φαρμακα σε «θεωρημένη» συνταγή θα έχω φοροαπαλλαγή για την αξία των φαρμάκων όπως τιμολογήθηκαν από το φαρμακείο με την προυπόθεση ότι εχω κρατησει την «θεωρημένη» συνταγή.

    Ο αριθμός των αποδείξεων που εκδωσε ο ιατρός δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος του 125% των θεωρημένων συναγών (δεν δίνει ο ιατρός πάντα φαρμακα).

    Για μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και όσους ασχολούνται με την οικοδομή, να δημιουργηθεί σύστημα στην εφορία που θα έχει τα «ΕΡΓΑ».

    Ετσι κάποιος για να καταθέσει άδεια θα πρέπει να πάρει αριθμό έργου απο την εφορία και να τον δηλώσει στην άδεια.
    Σε αυτό το «project account» θα δηλωνονται όλα τα ΑΦΜ των εμπλεκόμενων ανα ειδικότητα με ελάχιστα ποσά ανα εργασία.

    Αν και σήμερα υπάρχει το ΕΚΟ (Ελαχιστο κόστος οικοδομής) δεν νομίζω ότι αξιοποιήτε για τον έλεγχο της φοροδιαφυγης.

    Για συμβολαιογράφους/δικηγόρους να πληρωνονται μόνο με παράβολα ή τραπεζικούς λογαρισμούς.
    Κάθε παράσταση και κάθε κίνηση στο υποθηκοφυλάκιο/κτλ να χρειάζετε αριθμό συνάλλαγης για να ολοκληρώθεί, που θα αναγράφετε πχ επάνο στην απόδειξη.

    Για τα συνεργία αυτόκινητων, όλο το ποσο της απόδειξης να φοροαπαλλάσετε.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 14:41 | Βασιλειος Αγγελιδης

    Πιστευω οτι ο ελεγχος πρεπει να αρχιζει απο την πηγη παραγωγης και σε ολη την πορεια της διακινησης παντων των αγαθων και οχι σε επιπεδο καταναλωτη.Ετσι δεν θα εχει κανεις το περιθωριο να δημιουργει τιμες αναλογα με το αν ζητας αποδειξη η οχι.Επισης πραγματικο ποθεν εσχες για τους παντες.Φτανει να ζηταμε παντα απο τους συνεπεις!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 14:59 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ

    Νέα προσπάθεια για τη καθιέρωση ενός λεγόμενο «δίκαιου φορολογικού συστήματος». Χρόνια το ακούμε, αλλά και το κράτος και ο πολίτης βλέπουν το «δίκαιο» κάτω απο τη δική τους λογική και αίσθημα δικαιοσύνης !!
    Ποιός επιτέλους θα αρχίσει πρώτος να είναι δίκαιος και σωτός απέναντι στον άλλο, το κράτος ή ο πολίτης ;
    Θέλετε σήμερα εγώ ο χαμηλοσυνταξιούχος να είμαι τίμιος στις υποχρεώσεις μου απένατι στο κράτος;
    Τότε γιατί με τιμωρείτε και μου αυξάνετε τα τέλη κυκλοφορίας κατά 152 ευρώ γιά ένα παλιό αυτοκίνητο του 1992 που μου παραχωρεί η κόρη μου, που είναι καταλυτικό, καλοσυντηριμένο, περασμένο απο ιδιωτικό ΚΤΕΟ δίχως τη καταβολή «μαύρου χρήματος» στα κρατικά ΚΤΕΟ και που σπάνια χρησιμοποιώ ; Δηλαδή επειδή δεν έχω χρήματα να αγοράσω ένα καινούργιο;; Πολύ δίκαιο !!
    Και γιατί θέλετε να ξοδέψω χρήματα σε ταβέρνες, καφετέριες,κέντρα διασκέδασης κτλ για να σας προσκομίσω αποδείξεις τόσες όσες αρκούν για να μου παραχωρίσετε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ και εάν δε τις μαζέψω, θα με φορολογήσετε για το υπόλοιπο;; Με ρωτάτε εάν μου φτάνει η σύνταξή μου για να επιβιώσω ;; Δίκαιο και γιαυτό !!
    Να ρωτήσω, θα έχετε το χρόνο να προσθέσετε όλες τις μαζεμένες αποδείξεις μου, όπως και όλες τις αποδείξεις των φορολογούμενων πολιτών για να δείτε εαν οι προσθέσεις που έχουν γίνει είναι σωστές ;;
    Να μαζέψετε χρήματα θέλετε, αλλά αφήστε το χαρακτηρισμό «δίκαιο σύστημα» κατά μέρος.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:01 | Ι. Κανέλλος

    Να θεσμοθετηθούν κριτήρια διαβίωσης για όλους.

    Να λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά ετήσια έξοδα για :

    Σπίτια (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΎΔΡΕΥΣΗ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ)
    Πισίνες
    Αυτοκίνητα
    Σκάφη
    Πιστωτικές κάρτες
    Δάνεια
    Ταξίδια
    Δαπάνες για παιδιά
    Δωρεές κλπ. κλπ.

    Δεν μπορεί ο φορολογούμενος να χρειάζεται για τη διαβίωσή του π.χ.
    τουλάχιστον 40000 Ε
    και να δηλώνει μόνο 8000 Ε.

    Αυτά θα αφορούν όλους, Μισθωτούς και Ελεύθερους Επαγγελματίες.

    Οπότε δεν χρειάζονται ιδιαίτερα αντικειμενικά κριτήρια για κάποιες κατηγορίες π.χ. τους Ελεύθερους Επαγγελματίες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:55 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου ορίου του κόστους κατασκευής για την ανέγερση μιας οικοδομής. Όταν όλοι γνωρίζουμε ότι για την ανέγερση ενός κτηρίου απαιτούνται περίπου 1000€ ανά τμ., δεν μπορεί τα ποσοστά της πολεοδομίας να είναι μικρότερα. Να διαχωρίζεται το ποσό της αμοιβής της εργασίας από τα υλικά και αντίγραφα από τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών των διαφόρων επαγγελματιών να κατατίθενται και στην ΔΕΗ αλλά και με την φορολογική δήλωση του κυρίου του έργου για διασταύρωση. Είναι ίσως ένας τρόπος να αρχίσουν να εκδίδουν αποδείξεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνται με την οικοδομή. Επίσης θα μπορούσε το ποσό του ΦΠΑ από αποδείξεις ελεύθερων επαγγελματιών να χρησιμοποιείτε για συμμετοχή στην αύξηση του ποσού της φοροαπαλλαγής για μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς και η εφαρμογή του πόθεν έσχες, ακόμα και, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:18 | ΕΥΤΑΞΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    κύριε υπουργέ η φοροδιαφυγή είναι σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα όπως μεγάλο πρόβλημα είναι και η δίκαιη φορολόγηση των πολιτών . Κι όμως υπάρχει λύση η οποία και πρακτική είναι και εφαρμόσιμη και δίκαιη και πρωτοπόρα πιστεύω σαν μέτρο . Σε λίγες γραμμές εδώ δεν είναι δυνατόν να σας αναπτύξω όλη την φιλοσοφία της και να απαντήσω σε κάθε απορία που θα σας δημιουργηθεί . θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν είχα την ευκαιρία να εκθέσω όλες τις λεπτομέρειες σε κάποιον συνεργάτη σας είτε και σε σας τον ίδιο προσωπικά . Η πρόταση μου αφορά την κατάργηση του φόρου εισοδήματος σαν έννοια και αντικατάσταση του από την φορολόγηση του πλεονάζοντος εισοδήματος δηλαδή του πραγματικά διαθεσίμου εισοδήματος για αποταμίευση τουλάχιστον σε ότι αφορά το εισόδημα φυσικών προσώπων .καταργούμε έτσι όλα αυτά τα γραφειοκρατικά τερτίπια και φορολογούμε το πραγματικά πλεονάζον εισόδημα το οποίο είναι το χρήμα που καταθέτει ο Ελληνας στην τράπεζα . παρακράτηση άμεση λοιπόν ενός ποσοστού το οποίο είναι το μόνο συζητήσιμο π.χ.5-10-20%και κανείς άλλος άμεσος φόρος .δεν θέλω να κουράσω άλλο . στην περίπτωση που θελήσετε περαιτέρω λεπτομέρειες θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου για να σχεδιάσουμε από κοινού τις όποιες ιδιαιτερότητες σας απασχολούν . το μόνο που δεν θέλω να περάσει από το νου σας είναι η σκέψη μα δεν θα καταθέτει κανείς τα χρήματα στην τράπεζα τότε σαν πρώτη σκέψη και σαν δεύτερη θα τα μεταφέρουν όλοι στο εξωτερικό . 2373022274 το τηλέφωνο μου στην διάθεση σας για πλήρη ανάπτυξη . τολμήστε κάτι πρωτοποριακό και δίκαιο επιτέλους . τα τετριμμένα κόλπα του παρελθόντος έχουν αποτύχει. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 10:51 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

    Δεν νομίζω πώς, η σωρεία των αποδείξεων που θα συγκεντρωθούν με την εφαρμογή του συστήματος, θα καταστήσει δυνατό τον έλεγχο. Το μέτρο θα είναι υψηλού κόστους, για εφορία καί φορολογούμενο καί ελάχιστης απόδοσης. Βγάλτε ελεγκτές στον δρόμο να ελέγχουν την έκδοση αποδείξεων. Οι γιατροί, συνήθως συγκεντρώνονται σε ένα κτίριο, σε κετρικά σημεία. Ένας ελεγκτής, στήν είσοδο του κτιρίου, μπορεί να ελέγξει αν οι ασθενείς που αποχωρούν, έχουν αποδείξεις.
    Ακόμη, αποτελεσματικότερο των αποδείξεων, θα είναι ένας αντικειμενικός προσδιορισμός του εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών με διάφορα κριτήρια. Πάνω στο ποσό αυτό, πέραν του φόρου εισοδήματος, να λογίζεται καί Φ.Π.Α. για το ποσόν το οποίο ο Ελ.επαγγελματίας δέν θα καλύπτει με Αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, για τις οποίες κατεβλήθη Φ.Π.Α.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:52 | Α

    ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΛΠ, ΩΣΤΕ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΑΥΤΗΣ. ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΟΡΘΩΤΟ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ. ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΘΝ ΝΑ «ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ» ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΔΩΡΕΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΖΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 07:09 | κωστας

    1. Καθιέρωση Α.Φ.Μ. κάθε ανθρώπου από την ώρα που θα γεννηθεί Ο οποιος θα είναι & ο μοναδικός ( ιατρικές εξετάσεις –αγορές κ.λ.π)
    2. Κατάργηση του μειωμένου τρόπου φορολόγησης του πετρελαίου
    διότι δημιουργεί εστίες λαθρεμπορίου. Άλλο ένα ελληνικό φαινόμενο

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 04:26 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΟΣ

    Αγαπητέ κύριε συντοπίτη Υπουργέ χρόνια πολλά και πολύ δύναμη στα καθήκοντα σας (το έχετε ανάγκη).
    Νομίζω ότι η έλλειψη έλεγχου είναι αυτή που υποθάλπει τη φοροδιαφυγή.
    Πρέπει να θεωρούνται συνένοχοι και αυτός που δεν κόβει απόδειξη αλλά και αυτός που δεν τη ζητά γιατί μπορεί να υπάρχει συναλλαγή. Έτσι πρέπει να επιβάλλεται αυστηρό πρόστιμο εξίσου και στους δυο.
    ‘Όποιος υποτροπιάζει το πρόστιμο θα πρέπει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο αλλά και το κλείσιμο της επιχείρησης. Θα πρέπει οι ελεγκτές εφοριακοί να γνωρίζουν ότι αν δωροδοκηθούν θα απολύονται αμέσως και δεν θα μπορούν να μπουν άλλη φορά στο δημόσιο . Όταν υπάρχουν επαγγελματίες 20 έτη και ούτε μια φορά δεν του έγινε έλεγχος πώς να είναι τυπικοί; Ακόμη οι λογιστές- φοροτεχνικοί να είναι συνυπεύθυνοι για κάθε δήλωση στην εφορία που είναι ψευδής και γίνετε είτε από δική τους προτροπή είτε από αίτημα των πελατών για να γλιτώσουν χρήματα. Θα πρέπει και αυτοί να μην αναλαμβάνουν ψευδείς δηλώσεις αλλά και να μην τις υποθάλπουν.
    Θα μπορούσα και πολλά αλλά να αναφέρω αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ποιο ειδήμονες από εμένα αυτόν τον τομέα.
    Με εκτίμηση σου εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σου γατί το έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία και περισσότερο η νέα γενιά.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:12 | Παναγιώτης Πέτρης

    Ο τρόπος που θα εξαλείψει τελείως την φοροδιαφυγή, φοροκλοπή και όλα τα συναφή και θα απαλλάξει το κράτος από ελέγχους,ΣΔΟΕ,ΥΠΕΕ κτλ είναι ένας και μάλιστα πολύ απλός:
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ως παραδοσιακός ξεπερασμένος τρόπος συναλλαγής που δίνουν την δυνατότητα να γίνονται συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και να αντικατασταθούν με ηλεκτρονικές κάρτες τύπου πιστωτικών καρτών όπου εκεί θα μπαίνουν μόρια το κάθε μόριο θα αντιστοιχεί σε μία Νομισματική μονάδα (π.χ. ευρώ). Κάθε φορολογούμενος πολίτης θα έχει μία τέτοια κάρτα όπου εκεί θα καταγράφεται το σύνολο των χρημάτων που διαθέτει σε μορφή μορίων ή νομισματικών μονάδων.
    Η κάρτα αυτή θα έχει το ακριβές αντίγραφο της σε ένα κεντρικό server π.χ. της Τράπεζας της Ελλάδας ή του Υπουργείου των οικονομικών.
    Η οποιαδήποτε συναλλαγή θα γίνεται μέσω αυτών των καρτών και πάντα σε απόλυτη εξάρτηση με τον server ο οποίος θα ενημερώνεται για την οποιαδήποτε μεταβολή συμβεί σε οποιαδήποτε κάρτα πόσα μόρια μεταφέρθηκαν από την μια κάρτα στην άλλη κ.ο.κ.
    Έτσι λοιπόν θα πηγαίνεις στον μανάβη να ψωνίζεις θα μεταφέρεις τα ανάλογα μόρια από την κάρτα σου στην κάρτα του μανάβη. Θα αγοράζεις τσιγάρα θα πληρώνεις με την κάρτα, θα πηγαίνεις στον Γιατρό σου θα τον πληρώνεις μέσω της κάρτας.
    Θα παίρνεις τον μισθό σου ή θα πληρώνεσαι από τον πελάτη σου θα μπαίνουν μόρια στην κάρτα σου κ.ο.κ
    Στο τέλος της χρονιάς ο server θα είναι ενημερωμένος για τα συνολικά έξοδα και έσοδα του κάθε πολίτη μέχρι και το τελευταίο λεπτό.
    Έτσι ο κάθε φορολογούμενος θα αναγκάζεται να κόψει τις αποδείξεις ή τα τιμολόγια προκειμένου να δικαιολογήσει την κίνηση του λογαριασμού του.

    Πλεονεκτήματα:
    1. Καμία συναλλαγή κάτω από το τραπέζι
    2. Απόλυτος έλεγχος και του τελευταίου λεπτού
    3. Απλοποίηση των ελέγχων
    4. Ακριβής γνώση της οικονομικής κατάστασης κάθε πολίτη
    5. Δίκαιη φορολόγηση ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε πολίτη
    6. Εξαφάνιση ληστειών, κλοπών κ.τ.λ.

    Ο κάθε φορολογούμενος θα δίνει στα προστατευόμενα μέλη του από μια κάρτα η οποία θα αναφέρονται στον ίδιο κωδικό σε σχέση με τον server και με την δυνατότητα να ορίζει ο ίδιος για λόγους ασφάλειας το ύψος της συναλλαγής που μπορεί να πραγματοποιήσει το κάθε μέλος.
    Σε περίπτωση βίαιης μετά από απειλή μεταφοράς μορίων από μία κάρτα σε μία άλλη θα γνωρίζει ο server τους κατόχους των καρτών και θα εντοπίζονται πάραυτα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 00:35 | ΜΗΤΡΟΦΑΝΗΣ

    ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΥΠΕΕ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ [ΜΠΑΡ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ,ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ…..].ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΣΚΑΦΗ[ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΓΙΩΤ ΚΑΙ ΙΣΤΙΟΦΟΡΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΑΧΥΠΛΟΑ ΣΚΑΦΗ ΠΟΥ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΙΣ 50000,00 ΕΥΡΩ, ΕΝΩ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ 9000,00ΕΥΡΩ].ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΕΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ?

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 00:34 | Τασος Σισμανιδης

    Κε Υπουργε,
    Η φοροδιαφυγη «κτυπιεται» δυστυχως βασικα με προληπτικους ελεγχους, οπως ακριβως συμβαινει και στην Ιατρικη με τις ασθενειες.
    Ενα σωμα απαρτιζομενο απο αδιαφθορα ατομα με ιδιαιτερες ευαισθησιες
    στην εφαρμογη των νομων και του καθηκοντος, με ιδεολογικο υποβαθρο και με ηθικες αρχες,το οποιο θα υπαγεται κατ’ευθειαν στον Υπουργο
    Οικονομικων η και στον Πρωθυπουργο, με δικαιδοσιες επιβολης Διοικητικων Ποινων χωρις δικαιωμα προσφυγης στα Δικαστηρια. Ατομα ικανα που μπορει να ειναι και συνταξιουχοι, οχι ομως απαραιτητα
    μονον κομματικα προσκειμενα στην κυβερνηση…
    Ο Γεωργιος Μαυρος στην εποχη του ’70 ελεγε πως θα δημιουργουσε
    φορολογικα ευσυνειδητους πολιτες με την πειθω. Πρεπει να ειχε την αισθηση οτι ζει στα ‘ουρανια’ και οχι στη γη και δη στην Ελλαδα…
    Οι δειγματοληπτικοι κατα κλαδο ελεγχοι θα βρουν τους παρανομουντες,
    οι οποιοι πρεπει να γινουν παραδειγμα προς αποφυγη μεσω της επιβολης
    αυστηρων ποινων και δημοσιοποιηση των ονοματων τους και το αδικημα της φοροκλοπης να αντιμετωπιζεται σαν κακουργημα. Η επιμονη να παρεις την αποδειξη σου στον Καναδα και σε αλλες πολιτισμενες χωρες
    δεν οφειλεται στην καλοπροαιρετη διαθεση τους, αλλα τους επιβληθηκε με κατατασταλτικα μετρα εφαρμογης του Νομου. Αυστηρα μετρα
    με φιλολαικο προσωπειο δεν συνταιριαζει.
    Χωρις δυσαρεσκεια και καποιων δικων μας δεν γινεται. Χωρις εμεις οι ιδιοι αντικειμενικα να δωσουμε το παραδειγμα δεν γινεται….Χωρις να
    σπασουν αυγα, δυστυχως ομελεττα δεν γινεται…Το ποθεν εσχες μπορει να χρησιμοποιηθει σαν σημειο αναφορας για να εντοπισει μονον καποιους αφελεις που δεν γνωριζαν την τεχνη της αποκρυψης ‘μαυρου’ χρηματος..
    Καντε κατι να σας αναγνωρισουν το χαρισμα των προτωπορων…..

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:13 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Είμαι 39 ετών, κάτοχος μεταπτυχιακού σε οικονομικά, ιδιωτικός υπάλληλος και επιχειρηματίας. Πιστεύω ότι και στο μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό θέμα της φοροδιαφυγής οι λύσεις είναι απλές αρκεί η κυβέρνση να έχει τόλμη (κάτι που δεν είχε η προηγούμενη).
    Για τις αποδείξεις για παράδειγμα, πρέπει το μέτρο να είναι στοχευμένο στους κλάδους όλοι ξέρουμε ότι φοροδιαφεύγουν: γιατροί, οδοντίατροι, τεχνίτες πάσης φύσεως, δικηγόροι, νυχτερινά μαγαζιά, κτλ. Απλώς χρειάζεται τόλμη για να τους ονοματίσει η κυβέρνηση. Προτείνω λοιπόν για ένα μόνο χρόνο (2010) σε όποιον πολίτη προσκομίζει απόδειξη από αυτούς τους κλάδους, η κυβέρνηση με κάποιο απλό μηχανισμό (πχ μέσω της Αγροτικής) να επιστρέφει άμεσα το 30% της αξίας της απόδειξης. Η επιστροφή πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερη του ΦΠΑ, και πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την φορολογία φυσικών προσώπων και άμεση. Η δημόσια δαπάνη δεν θα είναι τόσο μεγάλη, καθώς θα αυξάνεται και η είσπραξη του Φ.Π.Α. Μετά πρέπει να ελεγθούν οι επαγγελματίες σε αυτούς τους κλάδους, και να συγκριθούν τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2009 με αυτά του 2010. Αν το εισόδημα του 2010 είναι πολαπλάσιο του 2009 αποδεικνίεται ότι φοροδιαφεύγαν τόσα χρόνια.
    ΚΥΡΙΟΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΛΜΗ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 23:11 | ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΣ

    Αξιότιμοι κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών,

    Εχετε πληροφορίες για το πόσα χρήματα καταβάλλονται κάθε μήνα σε κηπουρούς και συνεργεία καθαρισμού χωρίς καμμία απόδειξη ;

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:15 | Θ. Γεωργο

    Η χρηση ολων των αποδειξεων αγορων προιοντων και υπηρεσιων πλην ΔΕΚΟ για μειωση του φορολογητεου εισοδηματος θα συμβαλει στην μειωση της φοροδιαφυγης υπο την προυποθεση οτι η εκπτωση φορου θα παρεχει κινητρο στους φορολογοθμενους να πληρωσουν επιπλεον ΦΠΑ 19% τωρα για εχουν τουλαχιστον ιδια εκπτωση αργοτερα.
    Χρειαζεται προσοχη
    1. Οι αποδεκτες αποδειξεις supermarket να μη υπερβαινουν ενα οριο π.χ. 6000 ευρω, γιατι ολοι θα προσκομιζουν αυτες που αντιστοιχουν σε δισεκατομυρια τζιρο κατα το πλειστον καταχωρημενο.
    2. Σε αποδειξεις πληρωμης μεσω πιστωτικων καρτων, εαν οι χρηση των καρτων θεωρηθει τεκμηριο διοτι τοτε ο φορολογουμενος θα εχει διπλασιασμο του ποσου τεκμηριου

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:54 | Δημήτρης Χαΐτογλου

    Ως γνωστόν μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ολοι αυτοί χρειάζονται χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να αναπτυχθούν. Ειδικά τώρα με την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση επιβάλεται να θεσμοθετηθεί ένα μέτρο ώστε να συνδεθεί η δυνατότητα για αύξηση του δανεισμού κάποιου φυσικού ή νομικού προσώπου με το φορολογητέο εισόδημά του. Σήμερα, ο μόνος λόγος για να δηλώσει κάποιος το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που έχει ακόμα κι αν μπορεί να το αποκρύψει, είναι να θέλει δάνειο από τράπεζα. Οι τράπεζες έχουν ως κριτήριο το φορολογητέο ειδόδημα αλλά αν αυτό γίνει πιο αυστηρό , συγκεκριμένο και θεσμοθετημένο καμμία επιχείρηση που φοροδιαφεύγει δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί με χρηματοδότηση από τράπεζα και θα μειωθεί και η ανάπτυξη επιχειρήσεων που δεν στέκονται καλά στα πόδια τους και κινδυνεύουν να καταρεύσουν και να βάλουν φέσι στην αγορά. Οσοι θέλουν δάνειο θα πρέπει να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους. Δεν μπορεί να είναι κριτήριο η ενεχυρίαση μεταχρονολογημένων επιταγών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

    Για τη φοροδιαφυγή στην οικοδομή προτείνω τη μείωση του ΦΠΑ στο 9% από 19 γιατί τώρα όλοι όσοι κτίζουν ζητούν να μην τους εκδόσουν τιμολόγιο και παράλληλα να τριπλασιαστεί το ελάχιστο κόστος οικοδομής που έχει μείνει παράλογα χαμηλά. Τα δάνεια θα έπρεπε να εκταμιεύονται με την παρουσίαση τιμολογίων και όχι μόνο με εκτίμηση μηχανικού για την πορεία της οικοδομής.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:08 | Αντώνης Κασαπάκης

    Χρόνια σας Πολλά

    Γενικότερη πρόταση για τον ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ:

    Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου και να ευαισθητοποιηθεί δηλώνοντας την αλήθεια για τα εισοδήματά του, αισθανόμενος οτι τελικά τα λεφτά που πληρώνει πιάνουν τόπο.

    Για το λόγο αυτό κύριε Πρωθυπουργέ, παράλληλα με όσα μέτρα λάβετε άμεσα, φροντίστε για ένα και βασικό να το τηρήσετε στο χρόνο που είστε Κυβέρνηση.

    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΜΙΛΗΚΤΟΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΑΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΑΠΟ ΔΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ (Πολύ περισσότερο σε αυτούς – μή φοβηθείτε την αλήθεια – πείτε την αλήθεια και τιμωρείστε τους όπως τους αξίζει και όπως λένε οι Νόμοι μας).

    ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ και παράλληλα ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ – ΣΕ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΝΟΙΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ – ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΛΙΓΟΙ.

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΜΕΤΡΟ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ και ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.

    ΜΗΝ ΑΝΑΛΩΘΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ – ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΚΑΙ ΑΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΜΕΤΡΟ ΑΜΕΣΑ.

    Ευχαριστώ πολύ Κύριε πρωθυπουργέ και Υπουργέ Οικονομικών και καλή δύναμη και φώτιση στο έργο σας.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:30 | Γαβριήλ Χ.

    Καλησπέρα σας και χρόνια πολλα.
    Δεν είμαι ειδικος στα θέματα αλλά θα εκφράσω αυτά που κατά την γνώμη μου θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν για την πάταξη της φοροδιαφυγής γενικά.
    1)Η δήλωση του συνόλου των καταθέσεων κάθε φορολογούμενου στο τέλος του ημερολογιακού έτους, ώστε η σύγκριση των απο χρόνο σε χρόνο μετά την αφαίρεση των βεβαιωμένων τόκων) να αποτελεί ένα τρόπο ελέγχου του πόθεν έσχες για κάθε ιδιώτη και τουλάχιστον ελεύθερο επαγγελματία.Τι θα κάνουν οι φοροφυγάδες το μη δηλωμένο εισόδειμα? Λιρες στο , όπως έκαναν παλιά οι παππούδες μας? Δεν νομιζω ότι ένα τέτοιο μέτρο θα επιρεάσει την αγορά αρνητικά και υπ΄όψη εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε πολλές χώρες.
    2)Η αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή είναι απαραίτητη
    3)Ο προληπτικός (σε μη τακτά χρονικά διαστήματα) έλεγχος κατηγοριών επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, χωρίς να προαναγγέλεται στα μέσα ενημέρωσης,όπως έγινε με τους γιατρούς του Κολωνακίου.Φυσικά πολλοί απο αυτούς βάζουν κάμερες και βλεπουν ποιος χτυπά το κουδούνι του ιατρίου τους, αλλά νομιζω ότι υπάρχουν τρόποι εισόδου στο κτίριο και αναμονής/έλέγχου έξω από την πόρτα του ιατρίου για έλεγχο.
    4)Για ελεύθερους επαγγελματίες που δουλεύουν εξωτερικά (Υδραυλικοί, ηλεκρολόγοι κλπ), υποθέτω ότι ο καέθνας τους χρησιμοποιεί 1 ή περισσότερα μέσα μεταφοράς για την μετακίνησή του, τα οποία πρέπει να δηλώσει και να υποχρεωθεί να τούς βάλει κάποια διακριτικά,ότι χρησιμοποιούνται και για επαγγελματική χρήση (παρότι είναι ΙΧ), ώστε να είναι ευδιάκριτα για έλεγχο. Οι επαγγελματίες σκέπτομαι ότι θα μπορούσαν να έχουν ένα βιβλίο, υπό τύπον πελατολογίου και καταγραφής όλων των διαδρομών που κανουν και για ποιό λόγο,το οποίο θα ελέγχεται κάθε φορά που το κλιμάκιο σταματά το όχημά τους.
    Αυτά προς το παρόν από μένα και ίσως επανέλθω με περισσότερες σκέψεις.
    Σας εύχομαι καλη επιτυχία και γρήγορη εφαρμογή μέτρων καθώς και αποφυγή προκλητικών μέτρων (εθελοντικές εξοδοι εργαζομένων κλπ).Επίσης προτιμώ αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων από ελαστικοποίηση απαραίτητων μέτρων για καλό της χώρας

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:44 | Γιαννης Κ.

    Χρονια Πολλα
    Η λυση Κυριοι ειναι μια
    Φορος ΕΝΙΑΙΟΣ για ολα τα εισοδηματα 10%
    Ολοι θα δηλωσουν
    Ολοι θα χτυπανε στις ταμιακες
    Ολοι θα καταλωσουν καπου τα χρηματα τους
    Το κρατος θα εισπραξει το ΦΠΑ
    θα τονωθει η καταναλωση,θα μειωθει η ανεργια
    θα παρει μπρος η οικονομια
    παραδειγμα η Κυπρος 74-08
    θα ερθουν επενδυσεις,θα ανεβει το ΧΑΑ,θα μεταφερουν την εδρα τους
    ξενες επιχειρησεις
    Θα μενουν ανεργοι οι επιορκοι εφοριακοι

    Σκεφτειτε ακομα και εναν εφοριακο αν μπορουσε καποιος
    Υπουργος να τοποθετησει στην εξοδο καθε επιχειρησης
    μετα το υψος των 30.000 κερδων
    ο καθενας θα κλειδωνε το μαγαζι
    κανεις δεν δουλευει 50-50 με καποιον συνεταιρο
    που στην περιπτωση αυτη ειναι το Κρατος
    Ευχαριστω
    για τον χρονο σας

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 21:23 | ΚΩΣΤΑΣ

    1.ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΜΠΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΠΛΑΦΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΩΗΘΕΙΘΟΥΝ ΜΕ ΡΕΣΤΩΤΗΤΑ,ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ
    2.ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΑΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ Κ ΤΡΙΤΑ ΧΕΡΙΑ Κ ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ,ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΙΡΕΣΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΤΟ ΧΕΡΙ, ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ,ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ,ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕ ΦΤΑΙΝΕ
    3.ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΟΠΟΣΔΙΠΟΤΕ Κ ΝΑ ΚΑΘΩΡΗΣΟΥΝ ΤΙΜΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ
    4.ΜΠΟΓΙΑΤΣΙΔΕΣ Κ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΑ , ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΟΘΗΜΕΥΩΝΤΕ ΥΛΙΚΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ
    5.ΛΙΣΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
    6.ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ , ΤΑ ΑΔΙΚΙΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝΤΕ ΛΟΓΟ ΠΕΝΤΑΕΤΗΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΚΩΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΟΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΙΝΙΚΩ ΛΑΟ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΜΙΣΤΩΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ . ΣΠΑΝΙΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ , ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΓΗΝΩΝΤΑΙ , ΕΛΕΟΣ ΑΣ ΣΩΒΑΡΕΥΤΟΥΝΕ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ Κ ΕΜΕΙΣ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 20:01 | Γιώργος Λαμπάκης

    Σίγουρα θα πρέπει να υπαρξει περισσότερος έλεγχος γύρω από την οικοδομή . Δεν είναι καθόλου λογικό η αξία στα συμβόλαια να είναι μικρότερη από τα ποσά του δανείου που εκταμιύουν οι τράπεζες

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:09 | Πέτρος Π.

    Προτείνω ένα απλοποιημένο σύστημα περαίωσης χωρίς τακτικό έλεγχο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο μέχρι 300.000 ευρώ:
    Όποιος έχει αποδώσει στο Δημόσιο, μέσω των περιοδικών δηλώσεων που έχει υποβάλει, ΦΠΑ αυξημένο πάνω από 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ταυτόχρονα πάνω από ένα ελάχιστο ποσό ύψους 5.000 ευρώ να περαιώνει αυτόματα όλα τα φορολογικά αντικείμενα!
    Το σύστημα αυτό θα συμβάλει αυτόματα στη σημαντική αύξηση των εσόδων του Δημοσίου από τον ΦΠΑ, αν συνδυαστεί και με το μέτρο των αποδείξεων.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 17:21 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΜΑΧΙΔΗΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α.
    1) Να συνταθεί ειδικό σώμα ειπρακτότων του Φ.Π.Α.
    2) Όλοι ανεξαίρετα που εισπράτουν χρήματα για προϊόντα και υπηρεσίες να έχουν ταμειακές μηχανές. Να καταργηθούν οι χειρόγραφες αποδείξεις και τιμολόγια.
    3) Όσοι προσφέρουν υπηρεσίες π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, εργολάβοι οικοδομικών εργασιών, ελαιοχρωματιστές κ.ά, να έχουν υποχρεωτικά το γραφείο τους με την ταμειακή μηχανή.
    Οι εισπράκτορες να καθορίσουν για τον καθένα μια ημέρα του μήνα που θα επισκέπτονται για την είσπραξη του Φ.Π.Α. επί τόπου, αφού κάνουν τους σχετικούς χειρισμούς στην ταμειακή μηχανή και πάρουν την εσωτερική ταινία.
    4) Η είσπραξη να γίνεται κατά προτίμηση με επιταγή από ειδικό λογαριασμό που θα πρέπει να έχει ο κάθε καταστηματάρχης, επαγγελματίας και υπηρεσία.
    Είναι ντροπή να μην μπορεί το κράτος να εισπράττει τουλάχιστον κάθε μήνα το Φ.Π.Α. , που πληρώνουμε άμεσα. Τώρα γιατί λέγεται έμμεσος φόρος;;;;;; Ίσως, όπως το ξύδι = γλυκάδι και το ακρωτήρι κακής ελπίδας = ακρωτήρι καλής ελπίδας.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:36 | Λευτέρης

    Αγαπητοί κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών . Χρόνια πολλά . Η πατρίδα μας , η Ελλάδα και οι κάτοικοί της , οι Έλληνες , έχουν υποστεί πολλά δεινά από τους κατά καιρούς κυβερνώντες και τις πολιτικές τους . Η διαφθορά και η συναλλαγή π.χ. έχουν καταστεί αρετές , και ο πολίτης στο περιθώριο μόνος και έρημος ζει την απόγνωσή του. Είμαι ΒΕΒΑΙΟΣ ΤΑ ΓΝΩΡΊΖΕΤΕ , δεν είμαι όμως βέβαιος ότι έχετε τη βούληση να βαρέσετε το μαχαίρι με τη γροθιά. Το υποσχεθήκατε, απομένει να το δούμε στη πράξη. Προσωπικά πιστεύω πως δεν έχετε περιθώρια για άλλες επιλογές , πως δεν θέλετε να γράψετε και άλλες μαύρες σελίδες ιστορίας , έχουμε ήδη αρκετές. Δεν κρύβω όμως την ανησυχία μου για το χειρισμό μερικών θεμάτων όπως αυτό π.χ.των αποδείξεων. Δηλαδή καλείται ο πολίτης να αντικαταστήσει την πληθώρα των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει το Δημόσιο συλλέγοντας αποδείξεις για να του επιστραφούν μετά από μήνες, ίσως και χρόνια μερικά ευρώ ??? Όχι Κύριοι , Πάρτε Δρακόντιους Νόμους και ρίξτε στο Καιάδα αυτούς που πρέπει και αυτούς που ξέρετε , ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ , αλλοιώς φτωχή Ελλάδα ………..και διηγώντας τα να κλαίς. Καλή χρονιά .!

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:38 | ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Εξοντωτικές ποινές στους φοροφυγάδες.
    Φυλάκιση μή εξαγοράσιμη.
    Κλείσιμο επιχείρησης αρχικά για ένα χρόνο και στη συνέχεια δια παντός.
    Προτιμώ να έχει η χώρα 5% παραπάνω ανεργία από τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν λόγω φοροδιαφυγής, παρά να την πληρώνουμε όλοι την κατάντια της χώρας.
    Εντατικοποίηση των ελέγχων. Να παρουσιάζονται σε επαγγελματίες σαν «πελάτες» υπάλληλοι του υπουργείου και να καταγράφουν κάθε προσπάθεια φοροδιαφυγής.
    Να δούμε τότε αν οι γιατροί του Κολωνακίου θα τολμήσουν να μή δώσουν απόδειξη.
    Να δούμε τότε αν σε ταβέρνες μας δίνουν λογαριασμό σε ένα κουρελόχαρτο.
    Ευχαριστώ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:57 | Νικολαος Ζησης

    Το μέτρο της αντικατάστασης μέρους του αφορολόγητου με αποδείξεις είναι προς λάθος κατεύθυνση
    Τα βασικά έξοδα μιας μέσης οικογένειας είναι το σούπερ μάρκετ, το κρεοπωλείο, η λαική αγορά, τα κοινόχρηστα έξοδα της πολυκατοικίας, οι λογ/σμοί κοινής ωφελείας και οι μετακινήσεις.

    Κανένα απο αυτά δεν περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες πηγές για συλλογή αποδείξεων.

    Τα έξοδα για ένδυση και υπόδηση δεν μπορούν να καλύψουν το προτεινόμενο ποσό.

    Οι κινηματοργάφοι (σπάνια), τα μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, ξενοδοχεία έχουν καταργηθεί απο πολλές οικογένεις σαν έξοδο.

    Κομμωτήρια (σπάνια), εκδρομές – θέατρα (εργατική εστία)

    Δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι δεν είναι πάγια έξοδα.

    Οπότε η μέση οικογένεια που δεν θα μπορεί να συγκεντρώσει όλο το ποσό θα επιβαρυνθεί την μείωση του αφορολόγητου που δεν θα καλύψει.

    Και ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν ίσχυσε η κατάργησή του, θα ισχύσει η μείωση του δια της πλαγίας οδού (αδυναμία συγκέντρωσης αποδείξεων από τις πηγές που προτείνονται) γεγονός που θα πλήξει κυρίως τους συνταξιούχους και μισθωτούς.

    Πάλι οι ίδιοι. Ελεος.

    Σκεφθείτε και το εξής : Ζητώντας απόδειξη για εργασία 100 Ευρώ απο κάποιον επαγγελματία θα πληρώσουμε 19% ΦΠΑ = 119 Ευρώ.

    Με κλίμακα φορολόγησης 35% μετά ένα χρόνο θα εκπέσουν 40 Ευρώ. Κάποιοι θα το σκεφθούν να πληρώουν τώρα 20 Ευρώ για να πάρουν μετά 1 χρόνο (αν πάρουν) 40 Ευρώ (παλεύοντας για να αποκτήσουν την απόδειξη)

    Οι ψίθυροι ότι θα ζητηθεί να υποβάλλονται καταστάσεις στην Εφορία με τα ΑΦΜ κλπ, των επαγγελματιών βρίσκονται πέρα από την σφαίρα του εξωφρενικού.

    Είναι δυνατόν να γίνονται παρόμοιες σκέψεις;

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:01 | ΝΙΚΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

    Αγαπητοί κύριοι

    Αρχικά να τονίσω το θετικό μέτρο της δυνατότητας να ακουστεί η φωνή των πολιτών μέσα από την παρούσα διαδικασία, δείγμα αλλαγής νοοτροπίας.
    Μεγάλο τμήμα των εσόδων του κράτους και μεγάλο πρόβλημα,αφορά η (μη)
    είσπραξη του ΦΠΑ, περιέργως όμως δεν υπάρχει ανάλογο topic στο forum.
    Εχω λοιπόν την εξής πρόταση για το θέμα, σκοπός της οποίας είναι αφ’ενός
    η απλοποίηση της διαδικασίας, η απελευθέρωση πόρων και ο αποδοτικότερος
    έλεγχος και αφ’ ετέρου η σίγουρη αυξηση των εσόδων η δικαιότερη κατανομή της φορολογίας.
    Ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων στην χώρα μας τηρεί βιβλία Β κατηγορίας (εσόδων – εξόδων) και κάθε τρίμηνο υποβάλει δήλωση ΦΠΑ και
    (συνήθως δεν) αποδίδει τον ΦΠΑ που προκύπτει λογιστικά (έσοδα μείον έξοδα) επί των κερδών.
    Η απόκρυψη των εσόδων έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτει πιστωτικό ΦΠΑ και κατόπιν στο τέλος του χρόνου με (προαιρετικές) αυτοπεραιώσεις ή/και με απειλές ελέγχων (οι οποίοι είναι τεχνικά αδύνατον να γίνουν, γεγονός το οποίο γνωρίζουν οι φορολογούμενοι επιχειρηματίες) να προσπαθεί το κράτος να εισπράξει τον διαφυγόντα ΦΠΑ (όπως γνωρίζουμε διαχρονικά ματαίως).
    Προτείνω την άμεση μετατροπή των βιβλίων των καταστημάτων εμπορίας (ΠΡΟΣΟΧΗ! Οχι της παροχής υπηρεσίας) από εσόδων – εξόδων σε αγορών.
    Το καθεστώς του βιβλίου αγορών προβλέπει πως όλες οι αγορές στο τέλος του τριμήνου πολαπλασιάζονται με τον ΜΣΣΚ (Μικτό Συντελεστή Καθαρού Κέρδους) βάσει πινάκων του υπουργείου για κάθε επάγγελμα και το αποτέλεσμα που προκύπτει θεωρούνται πωλήσεις (έσοδα) επί των οποίων υπολογίζεται ΦΠΑ (9% ή 19%).
    Αποτέλεσμα ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας να πληρώνουν ΦΠΑ, και να πάψουν τα κυνηγητά και τα κρυφτά (έφοδοι, έκοψες δεν έκοψες απόδειξη).
    Επιπλέον το προσωπικό που θα απελευθερωθεί με την απλοποίηση της διαδικασίας να είναι καθημερινά στους δρόμους για τον έλεγχο της χονδρικής (να μην διακινείται τίποτα χωρίς τιμολόγιο) με παράπλευρη ωφέλεια την αυξημένη πληρωμή ΦΠΑ και από τους προμηθευτές – χονρική.
    Παράλληλα η παροχή υπηρεσιών θα παραμείνει στο καθεστώς των βιβλίων εσόδων εξόδων (Β΄ κατηγ).
    Εδώ θα ήθελα να τονίσω την απορία μου για κάτι που αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν.Ποιός είναι ο λόγος που απαλλάσονται(!) εντελώς του ΦΠΑ οι ιατροί και οι δικηγόροι.
    Προφανώς έχει να κάνει με διαχρονική ύπαρξη στο νομοθετικό σώμα βουλευτών οι οποίοι στη πλειοψηφεία τους προέρχονται από τα ανωτέρω
    επαγγέλματα!
    Δίνεται λοιπόν πιστεύω μια ευκαιρία στους ανωτέρω οι ίδιοι να ξεκινήσουν την εφαρμογή του ΦΠΑ και σε αυτά τα επαγγέλματα δίνοντας το παράδειγμα ότι γίνεται μια έντιμη και καινούργια προσπάθεια ίσης κατανομής των βαρών σε όλους.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:53 | Χ. Πιστοφίδης

    Το άνοιγμα προς τους πολίτες για συλλογή ιδεών είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ιδέα πράγματι, αλλά τα φαινόμενα είναι τόσο πολύπλοκα που δεν είναι δυνατόν κανείς να γνωρίζει όλες τις πλευρές τους και επομένως να προτείνει αξιοποιήσιμα μέτρα χωρίς πολλές παρενέργειες.

    Αν ήμουν στη θέση σας, θα έφτιαχνα μερικές task force, ομάδες με συγκεκριμένο καθήκον να καταλάβουν πώς λειτουργούν συγκεκριμένα κυκλώματα. Συμβαίνει τόσο συχνά το κράτος να παίρνει ένα μέτρο και ακόμη κι ένας κοινός πολίτης, από την πρώτη στιγμή εφαρμογής, να μπορεί να του βρει κουσούρια. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Τα μέτρα που θα πάρετε πρέπει να είναι ΠΑΝΕΞΥΠΝΑ, άρα όχι βεβιασμένα και πολύ καλά μελετημένα. Να λαμβάνουν υπόψη τα domino effects που ενυπάρχουν στους μηχανισμούς της φοροδιαφυγής, ώστε να μη γυρεύουμε ψύλλους στ’ άχυρα.

    Παράδειγμα: ο χρηματισμός των γιατρών από τις φαρμακευτικές εταιρείες ξεπληρώνεται με υπερσυνταγογράφηση εις βάρος των ασφ. ταμείων.

    – Βρείτε και απορρίψτε τα αμαρτωλά τιμολόγια των χρηματισμών που φαίνονται ως έξοδα προώθησης στα λογιστήρια των φαρμακευτικών.

    – Απαγορεύστε την είσοδο ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία. Με το πρόσχημα της ενημέρωσης, κάνουν τους λογαριασμούς για τις μίζες των γιατρών σε ώρα εργασίας!

    – Οι γιατροί (του ΕΣΥ) θα σας πουν ότι τουλάχιστον πηγαίνουν και σε κανένα συνέδριο. Άρα η παραοικονομία, εκτός από κακό, κάνει και μερικές δουλειές που θα έπρεπε να κάνει το κράτος, αλλά που τις έχει φορτώσει στον κόκορα εδώ και χρόνια.

    Οπωσδήποτε, πάταξη της φοροδιαφυγής χωρίς εντατικούς ελέγχους ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    – Αν τη στήσετε ένα μήνα έξω από ένα ιατρείο (κι ας το ξέρει ο γιατρός) εκείνον το μήνα θα κόψει όλες τις αποδείξεις, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να θεωρούνται σημείο εκκίνησης για τεκμαρτούς προσδιορισμούς.

    – Για τους τεχνίτες, στήστε την στους προμηθευτές τους. Αν υποχρεώνονται να αναγράφουν ΑΦΜ λήπτη ακόμη και στις αποδείξεις λιανικής, θα δείτε πόσοι ανύπαρκτοι μπογιατζήδες, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι αγοράζουν ένα σωρό υλικά που ποτέ δεν μετασχηματίζονται σε παροχή υπηρεσιών προς τελικούς πελάτες…

    *** Πιάστε τη φοροδιαφυγή εκεί που ξεκινάει. Αν ανοίξει η ομπρέλα, είναι εξαιρετικά δύσκολο, δαπανηρό και επώδυνο να την πιάσετε.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 10:14 | Κωνσταντίνος Σ.

    Οι προθέσεις σας σαφώς είναι καλές και έχουν αποτυπωθεί στο ευρύ κοινό αλλά κάποιες προτάσεις έχουν αρκετά κενά και πιθανώς να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα.
    Το μέτρο των αποδείξεων ενώ δείχνει πολύ σωστό και απαραίτητο, θα φορτώσει τις εφορίες με απίστευτο όγκο εργασίας.
    Αυτό που χρειάζεται είναι οι συναλλαγές από ένα ύψος και πάνω και στη λιανική και στη χονδρική να γίνονται μέσω πλαστικών έξυπνων καρτών – prepaid ή κάτι ανάλογο. Έτσι θα καταγράφεται και το «φόρτωμα» της κάρτας με χρήμα μέσω της αντίστοιχης τράπεζας που θα το κάνει, καθώς και η κυκλοφορία του χρήματος μέσω των συναλλασσομένων. Θα είναι πολύ εύκολο τότε να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία και να γίνει η περαιτέρω επεξεργασία τους.
    Επίσης αυτό θα έπρεπε να συνοδευτεί με την υποχρεωτική καταγραφή της κίνησης του μετρητού από και προς την τράπεζα. Έτσι οποιαδήποτε ανάληψη μετρητού θα πρέπει να συνοδεύεται από αιτιολόγηση της κατεύθυνσης για την οποία προορίζεται. Με αυτό τον τρόπο όποια λογιστική διαφορά προκύψει στην κίνηση των ποσών θα οδηγεί σε αντίστοιχο έλεγχο.
    Έτσι δεν καθίσταται αναγκαία η δήλωση των προσωπικών καταθέσεων. Ο καθένας θα είχε υποχρέωση να τηρεί έναν ειδικό λογαριασμό ανοικτό σε οποιοδήποτε οικονομικό έλεγχο μέσω του οποίου θα γίνεται η κίνηση όλων των συναλλαγών του. Όλες οι εισροές και εκροές του λογαριασμού αυτού θα ελέγχονται ηλεκτρονικά και θα αιτιολογούνται πλήρως μέσω της χρήσης των έξυπνων καρτών αλλά και της οποιασδήποτε κίνησης με μετρητά.
    Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις. Μέσω αυτού του λογαριασμού θα γίνεται η πληρωμή των προμηθευτών, η πληρωμή του προσωπικού, η προπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών κλπ. κλπ.
    Μια άλλη πρόταση αφορά τον χώρο της κατασκευής. Αν εκεί η τήρηση βιβλίων αποθήκης γίνει υποχρεωτική με ηλεκτρονικό τρόπο, τότε θα μπορούσε κάθε αγορά υλικού από κάποια αξία και πάνω να έπρεπε να συνοδεύεται με το αντίστοιχο ΑΦΜ του επαγγελματία που θα το εφαρμόσει.
    Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε ο επαγγελματίας να μπορεί να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Αυτό είναι σχετικά εύκολο με τη χρήση ειδικού κωδικού που είτε θα εκδίδεται ηλεκτρονικά και άμεσα με μοναδικό τρόπο για τον κάθε επαγγελματία μέσω διαδικτύου είτε τηλεφωνικά μέσω ειδικής υπηρεσίας του Υπ. Οικ., κάτι αντίστοιχο με τους κωδικούς μιας χρήσης που εκδίδουν ορισμένες τράπεζες.
    Η υλοποίηση μέσω τεχνολογίας των παραπάνω δεν είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και σίγουρα θα υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις. Θεωρώ όμως ότι είναι μονόδρομος η χρήση της πληροφορικής σε ευρεία κλίμακα και η απόφαση για το άλμα αυτό, αν θέλουμε πραγματικά απόλυτη διαφάνεια και τερματισμό της διαφθοράς σε ένα πρώτο επίπεδο ( γιατί υπάρχουν κι άλλα δυστυχώς ! ).
    Ευχαριστώ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 09:44 | Χρήστος

    Γεια σας και απο μένα,

    Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο ότι από τους 151 γιατρούς στο κολωνάκι μόνο 11 δηλώνουν πάνω από 100.000 ευρώ ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν κάτω από το αφορολόγητο, επίσης για ένα σύστημα με τεκμαρτές δαπάνες ώστε να δηλώνουν τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Είναι μία βελτίωση όπως φαίνεται.

    Επίσης είναι μία βελτίωση να μπορούμε να γράφουμε τις προτάσεις μας.
    Ετσί λοιπόν πήρα το θάρος να γράψω την άποψή μου που είναι η εξής.

    Να πάει ένας εφοριακός σε αυτούς τους γιατρούς (τους 141) και να ζητήσει τη γνώμη τους. Να τους ρωτήσει γιατί δεν δηλώνουν τα εισοδήματά τους και με ποιον τρόπο θα τους έπειθε να τα δηλώσουν. Εναν προς έναν προσωπική συνέντευξη. Έπειτα να κάνει μία επίσκεψη κάθε μήνα να βλέπει πόσες αποδείξεις έχει κόψει ο καθένας, τον πρώτο μήνα τον δεύτερο κοκ και να ξανασυζητήσει μαζί τους. Όποιος τις δήλωνει κανονικά να τον αφήνει στην ησυχία του και δεν τον ξαναενοχλεί, στους άλλους επίσκεψη κάθε ημέρα. Να μην περιμένουμε δηλαδή το τέλος του χρόνου, αλλά ανά μήνα, τρίμηνο, εξάμηνο να βλέπουμε τις αναφορές.

    Το ερώτημα τώρα είναι τον εφορικό που κάνει τις επισκέψεις πως θα τον ελέγξουμε? Εαν έχει καταφέρει ο εφοριακός να πείσει τον γιατρό να κόβει αποδείξεις μήνα με τον μήνα αφήνουμε και τον εφοριακό στη ησυχία του, αλλιώς ελέγχουμε και τον εφοριακό και τον γιατρό μήπως τα έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους. Τότε στέλνουμε ανθρώπους ως ασθενείς (όχι εφοριακούς, πραγματικούς ασθενείς από το ΙΚΑ αφού το συμφωνήσουμε μαζί τους) και βλέπουμε αν κόβει ή οχι αποδείξεις ή αν κόβει μειωμένες.

    Σημείωση. Το παράδειγμα με τους γιατρούς δεν ειναι προσωπικό, είναι μια τυχαία αναφορά, θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε κατηγορία ελεύθερου επαγγελματία που υπάρχει υποψία φοροδιαφυγής.

    Ευχαριστώ,
    Χρήστος

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 06:54 | Μανολης Διαλυνας

    Ξερετε ποσο κοστιζει το λογισμικο και η συντηρηση του στο δημοσιο?
    Βαλτε επιτελους ελευθερο λογισμικο με μηδενικο κοστος.Ειναι παραλογο να πληρωνουμε κατι τοσο ακριβα αφου υπαρχει τζαμπα.
    Χρονια πολλα και καλη δυναμη

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 04:28 | ΚΟΣΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    Τόσο η φοροδιαφυγή όσο και η εισφοροδιαφυγή είναι ένα ειδεχθές έγκλημα που τιμωρείται βάσει του νόμου.
    Και τα 2 πιο πάνω εγκλήματα, είναι γνωστό ότι διαπράττονται με την μαύρη εργασία των αλλοδαπών, οι οποίοι έχουν δεκάδες δις ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες(προιόν του μόχθου τους φυσικά).
    Με εντολή εισαγγελέα θα πρέπει να δευσμευτούν οι καταθέσεις αυτές, ώστε αφού κληθούν οι δικαιούχοι, να αναγκαστούν να δηλώσουν τη πηγή προέλευσή τους. Δηλαδή να αναγκαστούν να προσκομίσουν τα βιβλιάρια ενσήμων τους, ώστε να γίνει έλεγχος άν πραγματι συμβαδίζουν οι καταθέσεις με τα μεροκάματά τους. Άν όχι, να δηλώσουν τους εργοδότες τους οι οποίοι τους χρησιμοποιούσαν ανασφάλιστους, πράγμα που σημαίνει φοροδιαφυγή ΚΑΙ εισφοροδιαφυγή.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ.
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 01:06 | Κώστας Βαλ

    Οι δύσκολοι καιρού που περνάμε συμφωνώ ότι απαιτείται η αξιοπιστία της πολιτείας.
    πρόταση
    πρώτα οι πολιτικοί να ψηφίσουν οικιοθελώς μείωση του εισοδήματος τους τουλάχιστον κατά 10% κάτι αντίστοιχο με αυτό που δηλώνει η κυβέρνηση για μειώσει των δαπανών για κάθε υπουργείο 10% κατ’ έτος.

    Έτσι θα γίνου το παράδειγμα προς μίμηση.

    Ας δηλωθούν τα ονόματα των βουλευτών που αποδέχονται την μείωση και την εφαρμόζουν και αυτών που δεν την δέχονται.

    Μια και η πολιτεία εφαρμόζει την διαβούλευση, ας αποφασίζει ο πολίτης για την οποία αύξηση των μισθών των βουλευτών ή όποια ευνοϊκή προς αυτούς ρύθμιση.

    Μόνο εάν γίνουν αυτοί το παράδειγμα μπορεί να αλλάξει κάτι, αλλιώς ο κόσμος θα τους εκδικείται με τον μόνο τρόπο που μπορεί, να φοροδιαφεύγει(γιατι και οι πολιτικοί το ίδιο κάνουν αυξάνουν το εισόδημα τους εις βάρος των υπολοίπων).
    μια αύξηση ειναι δίκαια οταν εφαρμόζεται σε όλα τα κοιν. στρώματα εξ ίσου

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:35 | Παναγιώτης Κονδύλης

    =ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: -Οι ξένοι πού κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, τι κίνητρο έχουν να ζητάνε αποδείξεις;
    -Τι ποσοστό από το τουριστικό προϊόν κατατίθεται σε τράπεζες στο εξωτερικό και διαφεύγει της φορολογίας;
    -Το κλείσιμο δωματίων, λοιπών καταλυμάτων και οι πωλήσεις συναφών υπηρεσιών στο εξωτερικό μέσω Internet, δίνει την δυνατότητα να μην εμφανίζονται στα ακαθάριστα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μεγάλου μέρους των διατιθέμενων κατ’ αυτόν τον τρόπο πωλήσεων;
    -Οργανωμένες ιστοσελίδες (gr) που διαμεσολαβούν γιά πωλήσεις παντός είδους τουριστικών υπηρεσιών στό εξωτερικό [και όχι μόνον],δηλώνουν άραγε τις προμήθειες-αμοιβές που παίρνουν από τους πωλητές και σε μικρότερο βαθμό από τους αγοραστές αυτών των υπηρεσιών;
    -Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του διαδικτύου στην αύξηση των πωλήσεων, αλλά δεν γίνεται οι τουριστικές μονάδες στην χώρα μας, να εμφανίζουν στα βιβλία όλες τις δαπάνες τους και τα έσοδα ισοζυγισμένα ή και μικρότερα από αυτές.
    [επί του θέματος θα επανέλθω προσεχώς]

  • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΣΤΒΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ – ΑΝΤΙ ή ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

    Προτείνω και για απλούστευση των διαδικασιών να εξεταστεί η δυνατότητα αντί αποδείξεων να ανθαρρυνθεί η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών σε όλες τις συναλλαγές, κι έτσι θα είναι ευχερής ή άμεση συσχέτηση των αγορών με άτομα και επιχειρήσεις. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν είτε να καταθέσουν αποδείξεις, είτε βεβαιώσεις τραπεζικών καρτών για συναλλαγές με εγχώριες επιχειρήσεις, είτε και τα δυο. Οι αποδείξεις είναι δύσκολο να ελεγχθούν, ενώ οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες είναι ήδη επεξεργασμένα προϊόντα.
    Πιθανός αυξημένος συντελεστής έκπτωσης για κάρτες δεν θα ήταν άστοχος καθόσον θα είχε μεγάλη εξοικονόμηση κόστους στις ελεγκτικές αρχές.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:54 | Ο.Κ.

    Ειναι ολα ομορφα και ξεμπερδευουμε, με το να ριχνουμε το φταιξιμο στους πολιτες ή σε μεμονομενες ομαδες.
    Συνεχιζοντας λοιπον στον ιδιο ρυθμο, που το κρατος για αλλη μια φορα εχει αρχισει να παιζει εις βαρος των πολιτων του, θα πω τα εξης:
    1) Για την Γερμανια που μιλατε…εχω πελατη Ελληνα κατοικο Γερμανιας..
    Αγανακτισμενος μου περιεγραφε μια περιπετεια του στον Δημο μας…Τουλαχιστον στην Γερμανια φορολογουνται αλλα εχουν παροχες…σε σοβαρα και καιρια σημεια που αφορουν τους πολιτες…
    Υγεια,παιδεια…εξυπηρετηση πολιτη.Ειμαστε χρονια πισω..μου ειπε!!
    Τοσα χρονια φορολογουμαστε αλλα εργα δεν υπαρχουν….(αληθεια με το ΕΣΠΑ τι κανετε;;;…Το χασαμε το χρημα πατριωτες;;)
    2)Οι αποδειξεις να δειχνονται ολες….μα ολες!!
    Απο σουπερ μαρκετ εως εισητηρια λεωφορειων…
    Τα παιδια μου πηγαινοερχονται καθημερινα με αστικο κτελ στα σχολεια τους ή με δικο μας μεσον…Αυτο ομως δεν μπορειτε να το δειτε πια σαν πραγματικο εξοδο μιας οικογενειας…Οπως και οι αποδειξεις απο βασικα
    οικογενειακα εξοδα…Πετρελαιο πχ…600-800 ευρω θελουμε εμεις..αλλα στην φορολογικη δηλωση δεν περνανε…Πιανετε τους βενζινοπωλες με το συστημα που τους βαλατε..Αυτους τους πιανετε…Εμας τους πολιτες γιατι δεν μας το αποχρεωνετε απο τα εσοδα;;ΔΕΗ<ΟΤΕ<ΝΕΡΟ….
    Τοκοι αλλα και δοσεις σε τραπεζες….Δανειο α΄ κατοικιας και περασαν μονο οι τοκοι;; Για ποιο λογο;;Μονο αυτα δινω;;
    Ολες οι αποδειξεις να περνιουνται και να υπολογιζονται ως πραγματικα εξοδα….γιατι ειναι..και γιατι ειναι αδικο και μισο παναρχαιο τωρινο συστημα…
    3)Οταν πηγαινουμε στο ΙΚΑ ή σε αλλα εξωτερικα ιατρεια με παραπεμπτικο γιατρου για εξετασεις….ή θα παιρνουμε ολα τα χρηματα πισω..(δωρεα υγεια δεν λετε;;Που ειναι;;)ή να μας δινετε αποδειξη που να αναφερει τι πραγματικα εδωσα και τι πηρα πισω απο τον ασφαλιστικο μου φορεα..
    Οχι δλδ…. για να δειτε, οτι πηρα αποδειξη απο φυσικοθεραπευτη 700 ευρω και πηρα απο τον ασφαλιστικο μου φορεα 250…
    Τα υπολοιπα που ξοδεψα, που τα δειχνω και τα αποδεικνυω ως υπαρκτα εξοδα;
    4) και κυριοτερο…..
    Ανοιξτε τραπεζικους λογαριασμους…
    Παει κοντρα στα συμφεροντα των λιγων;; Μα υποσχεθηκατε κατι τετοιο..
    Θα δειτε εκει το μαυρο χρημα της αγορας το οποιο γνωριζετε ηδη..
    Δεν μπορει να υπαρχουν καταθεσεις απο καποιον που δεν εργαζετε…
    Δεν μπορει η πορνεια,τα ναρκωτικα κλπ να τα πληρωνει μια ζωη ο λαος..
    Δεν μπορει τα χρηματα που φαγωθηκαν ή κακοδιαχειρηστηκαν απο ελληνες βουλευτες να μην γυρνανε πισω απο κει που κλαπηκαν και κακομεταχειρηστηκαν…
    Εχετε και εσεις μεριδιο ευθυνης…που συνεχως το ξεχνατε.
    Ποιος πολιτικος πληρωσε πραγματικα;;
    Και οταν λεω πληρωσε…εννοω με χρημα.
    Τα ανωγια και τα κατωγια να παψουν στην Ελλαδα….γιατι δεν το βλεπω και πολυ μακρια οι Ελληνες να παιρνουν τα κουμπουρια.
    Δικαιη φορολογιση….ενημερωση του πολιτη….και παροχες…
    Οχι αλλα ψεματα…και οχι…μα οχι στον φορο του περιβαλλοντος…..
    Ενημερωση μεσω ΜΜΕ…ελπιζω κοπανιστος αερας και οχι φορολογουμενος!
    Ευχαριστω και ελπιζω να λαβετε σοβαρα τα λογια του καθενος μας…

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:44 | Βασιλείου Αλέξανδρος

    Προτείνω τα παρακάτω:

    1. Εκπαίδευση ή ενημέρωση ολων των επαγγελματιών για τις υποχρεώσεις που εχουν απέναντι στο κράτος για τις οικονομικές τους συναλλαγές καθώς και τον τρόπο ελέγχου των οποιων μεσολαβούν για την ορθή εφαρμογή των.
    2. Να ποινοικοποιηθεί η φοροδιαφηγή.
    3. Στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων (και του εκλέγειν καιτου εκλεγεσθαι)απο τους φοροδιαφεύγοντες. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εχθροί της Πατρίδος.
    4. Συνεχή προσπάθεια του Κράτους να αναδεικνείει στους πολίτες του οτι ειναι σκληρό μεν αλλα δικαιο.Ολοι οι Ελληνες θα το καταλάβουν και θα το δεχθούν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:17 | dimitris p

    Δηλαδή άν κατάλαβα καλά, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κόβουν αποδείξεις για το λάδωμα?

    Μέχρι να καταθέσουμε δηλώσεις πόθεν έσχες γιατί δεν ξεκινάτε να ελέγξετε αυτές που ήδη έχετε και να υποχρεώσετε δημοσίους υπαλλήλους να υποβάλλουν ΤΩΡΑ δηλώσεις (εφοριακούς, πολεοδόμους κλπ)

    Ξεκινείστε να βάλετε τάξη στο δικό σας μαγαζί, μήπως και σας πιστέψουμε
    ΘΕΛΟΥΜΕ να σας πιστέψουμε το έχουμε ανάγκη.

    Προσωπικά είμαι ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣΤΑΤΟΣ φορολογούμενος.
    Με την φοροδρομή που επιχειρείτε, με όλα τα εισοδήματα σε μια κλίμακα και φόρο 40% (αν παραμείνεικαι δεν αυξηθεί) και προκαταβολή 60% ΣΥΝΟΛΟ 64%, πραγματικά αναρωτιέμαι πως θα επιβιώσουμε την επόμενη χρονιά. Να κόψουμε φροντιστήρια για φέτος, μήπως και τα ξαναρχίσουμε του χρόνου αν μας το επιτρέψετε.

    Οσον αφορά τις αποδείξεις, άλλη μια γραφειοκρατεία σε ένα γραφειοκρατικό κράτος

    Απλοποιείστε το κράτος, τις διαδικασίες, μειώστε την φορολογία
    Αν θέλετε
    Εμείς το θέλουμε

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:37 | nikos

    kyριοι «εγκέφαλοι»του υπουργείου οικονομίαςή συλλογή αποδείξεων που προτείνεται το μονο αποτέλεσμα που tha επιφέρει είναι η auxhsri του πληθωρισμού και/η το πάγωμα the αγοράς!μονη «λυση» «φορολογhσι» και τον χαμηλών εισοδημάτων (μέχρι 12000Euros)με συντέλεςth gyro sta 8%!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:10 | Λούλης Λουλέλης

    Γεια και χαρά και χρόνια πολλά.

    Προτείνω την εξής νομοθετική ρύθμιση : «Δια βίου απαγόρευση (μέσω της ανάκλησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος, της κατάσχεσης των στοιχείων του ΚΒΣ ή της άμεσης παύσης από το Δημόσιο) εξάσκησης του ίδιου επαγγέλματος από κάποιον που φοροδιαφεύγει ή χρηματίζεται ή εισφοροδιαφεύγει.»

    Σταράτα και καθαρά.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:25 | σκαφιδας σπυρος

    πιστευω οτι με τα ηλεκτρονικα μεσα που υπαρχουν σημερα ειναι πολυ ευκολη η αντιμετωπιση της φοροδιαφυγης αρκει να θελετε.