16) Προτείνεται η διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών από μια αξία και άνω, αποκλειστικά με χρέωση / πίστωση επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ανοικτών στη πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.

Πως κρίνετε την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν. Εφόσον κρίνετε θετικά το μέτρο ποιες προϋποθέσεις θα βελτίωναν την εφαρμογή του;

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:53 | Παντελής Πρέζας

    Συμφωνώ με τον κ.Δημήτρη πως πρέπει να γίνει προσπάθεια να γενικευθεί η χρήση της πιστωτικής κάρτας. Έστω της προπληρωμένης ή της DEBIT. Συγχρόνως να υποχρεούνται οι τράπεζες να στέλνουν κάθε μήνα στην εφορία, ηλεκτρονικό κατάλογο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν από όλες τις επιχειρήσεις.
    Όχι μόνο δεν πρέπει να «ποινικοποιηθεί» η χρήση των πιστωτικών, αλλά το αντίθετο. Με τις πιστωτικές μπορεί εύκολα να βρεθεί ποιος ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ φοροδιαφεύγει. Είτε είναι επιχειρηματίας είτε είναι καταναλωτής.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως νομίζω πως είναι σωστό το μέτρο όλες οι συναλλαγές των μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων να περνούν μέσα από τράπεζες.

    Οι καταθέσεις εφόσον είναι πάνω από π.χ. 100.000 € να δηλωθούν. Στη συνέχεια η εφορία θα μπορεί να παρακολουθεί αν κάποιος διαθέτει μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από αυτή που του επιτρέπουν τα χρήματα που δηλώνει κάθε έτος στην εφορία.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 09:28 | θεοδώρα

    Να συμπεριληφθεί και το τίμημα για την αγοροπωλησία ακινήτων. Δηλαδή η πληρωμή του χρηματικού ποσού για την αγορά καθώς και των υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την σύνταξη του μεταβιβαστικού συμβολαίου να γίνονται μέσω τραπεζικής πράξης ή εκδόσης επιταγής. Ο σχετικός αριθμός της τραπεζικής πράξης ή της επιταγής να αναγράφεται στο συμβόλαιο επί ποινή ακυρότητας αυτού.

    Ευχαριστώ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:37 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΤΣΑΚΗΣ

    Το μέτρο είναι σωστό, θα υπάρξει έλεγχος των επιχειρήσεων και το κράτος θα μπορεί να διασταυρώνει πληροφορίες για τυχόν ατασθαλίες.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:34 | Γιάννης Νερούτσος

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.ΘΑ ΠΑΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.ON LINE ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ Η ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΟΥ ,ΣΑΝ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΟΝ LINE ΚΑΙ REAL TIME ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΧΡΕΩΣΗ/ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:55 | Δημήτρης

    Πρέπει να ενισχυθεί η χρήση της πιστωτικής κάρτας οπουδήποτε γίνεται ώστε να υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή των αγορών. Αντίθετα, το μέτρο των αποδείξεων είναι τελείως αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό γιατί γίνεται εμπόριο αποδείξεων. Όμως εαν οι πιστωτικές χρησιμοποιηθούν ως τεκμήριο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:19 | gianis

    Den pistevo pos ine i lisi tou provlimatos. Tora ine ipohreotiki i ekdosi digramis epitagis gia €12.500 + ΦΠΑ. To provlima omos parameni…
    Theoro epivevlimani tin ilektroniki diastavrosi ton exodon (exodo diko mou ine esodo kapiou alou) ara diastavronontas ta ΑΦΜ me tin tehnologia pou iparhi den ine katholou poliploko na anakalipsoume pios den diloni to esodo tou, i pios diloni aniparkto exodo.Me ton tropo afto eleghete amesa + to ΦΠΑ.
    Den prepi na katargithi i enia tou timologiou? Se ti ofeli (ektos apo tin grafiokratia) + pio provlima ehi lisi? I apodixi kani mia hara tin doulia tis + stis eteries.
    A! na simioso pos i perisoteres apodixis ekdidonte se thermiko harti to opio ine afenos antiikologiko + afeterou me tin parodo tou hronou (trimino!) den mporis na diavasis ti grafi!
    Sosti i logiki na mazevoume oles tis apodixis gia na ehoume to aforologito. Enoite pos den prepi to kratos na kani + pali to ‘poniro’ + na tiw ipologizi sto pothen eshes, athrizontas tis me diafora ala palava tekmiria pou kata kerous efevriski. Edo thelo na toniso pos prepi prota to kratos na dixi pos ine sovaro + axiopisto + meta na zitisi apo tous polites na simperiferthoun antistiha!
    Gitri, dikigori giati na min ehoun ΦΠΑ. An to kratos den theli na metakilisi to kostos stous polites, tha mporouse me anesi na to ekpipti amesa apo ton foro pou prepi na plironoume.
    Aples ameses, safis paremvasis hriazonte

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:57 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Πιστεύω ότι το μέτρο είναι σωστό
    Σημειώστε ότι όλες οι επιχειρήσεις εμπορεύονται (business to business) με μεταχρονολογημένες επιταγές.
    Οι Τράπεζες μπορούν , εάν υποχρεωθούν, να δινούν κινήσεις και στοιχεία των επιταγών και των καταθέσεων όψεως (κίνηση με επιταγές) σε ετήσια βάση για τις επιχειρήσεις όπου μπορεί εκεί να τσεκάρεται η το ύψος του τζίρου κάθε επιχείρησης.
    Εναλλακτικά , κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, να υποβάλλουν και αντίγραφα κίνησης των λογαριασμών όψεως ή εστω βεβαίωση της τράπεζας για το σύνολο των επιταγών που διακινήθηκαν στην χρήση (Αριθμός επιταγών , ύψος πληρωμών και εισπράξεων)

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 10:49 | Κωνσταντινος Μονιος

    Κυριοι
    Θεωρω αυτο το μετρο οτι ειναι το ουσιαστικωτερο και το αποτελεσματικωτερο που εχει τεθει προς διαβουλευση και θα επιλυσει σημαντικα το προβλημα της φοροδιαφυγης-Συγχαρητηρια για την προταση.
    Προσωπικα θεωρω οτι ακομη και η αγορα απο το περιπτερο της γειτονιας ενος πακετου τσιγαρων πρεπει να πραγματοποιειται ηλεκτρονικα με καρτα.(debit,credit,open η οποιαδηποτε αλλη καρτα δεν εχει σημασια)
    Τυχον δικαιολογιες οτι με αυτον τον τροπο θα υπαρχει καταχρηση η ακομη και παραβιαση του απορρητου των προσωπικων δεδομενων απο τις διασταυρωσεις στοιχειων ειναι υπερβολες και προερχονται εκ του πονηρου, και εν κατακλειδι πιστευω οτιειναι σαφως προτιμοτερο απο το να παραβιαζεται καθημερινα η νοημοσυνη των εντιμων πολιτων απο τους φοροδιαφευγοντες.
    Για οσους αλωστε εχουν ζησει στο εξωτερικο και ειδικωτερα στις ΗΠΑ γνωριζουν πολυ καλυτερα οτι η πλειονοτητα σχεδον των συναλαγων γινεται ηλεκτρονικα.
    Μαλιστα εαν τυχει(σε καποιες συναλαγες) και επιλεξεις να πληρωσεις με μετρητα σε κοιτουν απορημενα.
    Τα ανωτερω βεβαια προτεινεται να ισχυσουν υπο την προυποθεση οτι το κοστος που θα προκυπτει απο τις συναλαγες με τις «εξυπνες καρτες» να ειναι μικρο και να μην χρεωνεται-επιβαρυνεται ο πολιτης με μεγαλα τελη-εξοδα απο τις τραπεζες για τις συναλαγες.
    Ευχομαι καλη χρονια σε ολους

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:10 | George Apostolopoulos

    Σωστή η ιδέα. Για τις τραπεζικές επιταγές που είναι κατά κανόνα μεταχρονολογημένες, δεν μπορεί να είναι δίγραμμες, αλλά η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς για επιχειρηματικές δραστηριότητες, φαίνεται σωστή.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 12:30 | Στυλιανός Καλπαξίδης

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ και ΕΠ ΑΥΞΑΝΩ.
    Αν η κυβέρνηση εφαρμόσει αυτό το μέτρο θα δώσει ένα ισχυρό κτύπημα σε μεταχρονολογημένες επιταγές και κυκλοφορία μαύρου χρήματος.
    Σήμερα εν μέρει γίνεται.
    Α. Μεταφορά χρημάτων από ΙΒΑΝ1 σε ΙΒΑΝ2 μέσω SWIFT από επαγγελματικό λογαριασμό των εν Ελλάδι τραπεζών (περίπου 40) στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η μεταφορά παρακολουθείται από την Τράπεζα της Ελλάδος (Δημόσιο). Ο πελάτης έχει απόδειξη συναλλαγής (από το SWIFT) για τα βιβλία του. Έχει όμως υψηλό κόστος προμήθειας τόσο σε SWIFT όσο και στη διαμεσολαβούσα Τράπεζα.
    Β. Από την πλατφόρμα του ebanking της τράπεζας μου, μπορώ να μεταφέρω από ΙΒΑΝ1 σε ΙΒΑΝ2 οποιασδήποτε τράπεζας χρήματα . Εχω κόστος την προμήθεια της τραπέζης μου. ΔΕΝ έχω απόδειξη για τα βιβλία και δεν υπάρχει ενημέρωση των φορολογικών υπηρεσιών (Τραπεζικό απόρρητο).
    Σας προτείνω
    Α. Όχι μόνο τις Εμπορικές Συναλλαγές αλλά ΚΑΘΕ συναλλαγή Φορολογούμενου (πχ πληρωμή Ενοικίων, Αγορά Κατοικιών, Δικηγόροι, Γιατροί, Μηχανικοί , Εισοδηματίες, Εφορία, κλπ)
    Α. Όχι από μία αξία και πάνω αλλά ΚΑΘΕ αξία έστω και 1 Ευρώ.
    Β. Εφαρμογή χαμηλότατων χρεώσεων συναλλαγών πχ. ως λογαριασμοί mifid.
    Γ. Έκδοση αποδείξεως για κάθε συναλλαγή η οποία θα είναι αποδεκτή από όλους (Δικαστήρια, Φορολογικές υπηρεσίες, Ιδιώτες, κλπ )
    Δ. Για Επαγγελματίες, Αγρότες κλπ να υπάρχει πίστωση του λογαριασμού από την Τράπεζα του, με βάσει τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει, συμβόλαια έργου κλπ.
    Οι σωστοί φορολογούμενοι θα σας στηρίξουν.
    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 11:59 | mix morris

    Συμφωνώ και προτείνω την ισχύ του απο 100 ευρώ και πάνω
    Η ιδέα δε του Κου Γαλανού για χρήση Debit Card είναι μοναδική
    Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον για τις εταιρείες
    υποχρεωτική

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:52 | Ιωάννης Παπαδάκης

    Θα μπορούσα να αποεχτώ το μέτρο αυτό σαν προσωρινό.
    Όπως προείπα είμαι κατά της καταγραφής και του φακελώματος των διάφορων προσωπικών στοιχείων, είτε αφορούν πολιτικές πεποιθήσεις είτε αφορούν οικονομικά στοιχεία.
    Ο κόμπος, όμως, έχει φθάσει στο χτένι: η φοροδιαφυγή είναι το εθνικό μας σπορ και επιβαρύνει τους συμπολίτες μας. Μάλιστα δεν επιβαρύνουν οι φοροφυγάδες μόνον τους ευσυνείδητους φορολογούμενους. Επιβαρύνουν (οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες) και τους μικρότερους. Αν κάποιος αποκρύπτει τα 100.000 από τα 200.000 επιβαρύνει αυτόν που κατάφερε να κρύψει μόνο 10.000 από τις 90.000.
    Έτσι η έκτακτη αυτή κατάσταση δικαιολογεί και έκτακτα και προσωρινά μέτρα.
    Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι το προτεινόμενο εφόσον διαρκέσει 5-6 χρόνια μόνον.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:24 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:32 | ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

    νομιζω οτι απο μονο του δεν ειναι αρκετο!αυτο που πρεπει να γινει ειναι η πληρης καταργηση του τραπεζικου απορρητου και η on line συνδεση του συστηματος με την Εφορια .Ετσι για καθε συναλλαγη καποιου υψους να ειδοποιειται τι συστημα και να γινεται αμεσα ελεγχοσ της συναλλαγης ωστε να διπιστωνεται αν εκδοθηκαν τα σχετικα παραστατικα.
    Και σαν προσθετο εργαλειο, να ελεγχθουν ολες οι κατα θεσεις απο, ας πουμε 100.000 ευρω και πανω, αν αντιστοιχουν σε δηλωθεντα εισοδηματα.
    Ο ελεγχος αυτος να φθανει σε βαθος πενταετιας,διοτι ετσι δεν μπορει καποιος που δηλωνει κατω απο το αφορολογητο να εμφανιζεται με 100.000
    ευρω σε καταθεσεις!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 08:53 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠ. ΜΑΡΤΣΕΚΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α

    1.ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ
    ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
    2.ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ
    ΧΩΡΙΣ ΔΙΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΛΠ
    3.ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ
    ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ
    ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ.
    4.ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΝ
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΥΣ

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 03:39 | Νίκος Γαλανός

    OpenCARD!!! Ιδού Η ΛΥΣΗ στο πρόβλημα. (ή έστω, μια πιθανή λύση…)

    Και εξηγούμαι:

    Κατά βάση συμφωνώ. Αναρωτιέμαι όμως για το πως θα εφαρμοστεί. Έτσι,

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ

    – Την ΑΥΞΗΣΗ του αφορολόγητου ποσού των φυσικών προσώπων ΜΕ αποδείξεις και την ΜΕΙΩΣΗ του αν ΔΕΝ προσκομιστούν αποδείξεις.

    – ΟΛΕΣ οι αποδείξεις (από ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. μέχρι οποιοδήποτε καταναλωτικό αγαθό και υπηρεσία) προσμετρούνται για να επιτευχθεί το αφορολόγητο όριο.

    – ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ να υπάρξει και επιπλέον «bonus» για τις επιπλέον αποδείξεις που θα προσκομιστούν, π.χ. το 10% της απόδειξης να «ανεβάζει» το αφορολόγητο. Μειούμενο σταδιακά, με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, θα επιφέρει «φορολογική συνείδηση» στους πολίτες.

    Το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι όλη η Ελλάδα θα πρέπει να κάθεται και να τακτοποιεί – δηλώνει – «περνάει» στο ίντερνετ (στο Υπουργείο) κάθε βράδυ τις αποδείξει της ημέρας… (Νομίζω είναι λιγάκι βαριά αυτή η δουλειά για τους λογιστές…)

    ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

    Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η OpenCARD!!

    – Οι τράπεζες σε συνεργασία με το Υπουργείο εκδίδουν την OpenCARD, μια χρεωστική (debit) κάρτα για κοινό και επιχειρήσεις. (Μπορεί να εξεταστεί και η χρήση πιστωτικής κάρτας)

    – Η αγορά ενός αγαθού – υπηρεσίας με την OpenCARD έχει τα εξής απλά χαρακτηριστικά:
    # Χρεώνεται άμεσα ο καταθετικός λογαριασμός του κατόχου.
    # Το κόστος του αγαθού πιστώνεται (πληρώνεται) στον λογαριασμό του πωλητή.
    # Ο φόρος (ΦΠΑ) πιστώνεται ΑΜΕΣΑ στον κρατικό λογαριασμό. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ανάγκη ο εμπορικός κόσμος να τρέχει στην εφορία για να καταβάλει τον ΦΠΑ. ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΡΟΗ ΡΕΥΣΤΟΥ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.
    # Οι πολίτες δεν χρειάζεται ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ! Τις στέλνουν ηλεκτρονικά (και πιθανόν άμεσα) στην εφορία ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
    # Κάθε αγορά (με απόδειξη) ανεβάζει το αφορολόγητο του αγοραστή αλλά και τα έσοδα του κράτους.
    # Ο κάθε πολίτης μπορεί να ελέγξει (μέσω ίντερνετ) σε κάθε στιγμή τη «λίστα» των αγορών του με OpenCARD και να δει το «αφορολόγητο ποσό» που έχει «μαζέψει».
    # Η φορολογική δήλωση θα έρχεται «σχεδόν» συμπληρωμένη και ενημερωμένη. Ελαχιστοποίηση του κόπου συμπλήρωσής της.

    Φυσικά, όποιος θέλει να μαζεύει τις αποδείξεις και να τις υποβάλλει στην εφορία μόνος του θα μπορεί να το κάνει είτε με τον κλασικό τρόπο είτε ηλεκτρονικά μέσω ίντερνετ.

    Το μέτρο αυτό είναι ΑΜΕΣΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟ!!
    – Οι τράπεζες διαθέτουν το μηχανισμό των καρτών.
    – Οι επαγγελματίες δικαιούνται και ΜΠΟΡΟΥΝ να εγκαταστήσουν (αν θέλουν…) μηχάνημα για τις κάρτες. (και οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν…)
    – Οι πολίτες ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ (πολύ καλά θα έλεγα…) τη χρήση των καρτών.

    Τι χρειάζεται λοιπόν επιπλέον??

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.

    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • Το μέτρο είναι εξαιρετικά σωστό, ακόμα και για μικρές συναλλαγές. Προτείνεται το όριο των 300 ευρώ, που ισχύει στις συγκεντρωτικές δηλώσεις πελατών προμηθευτών

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 00:15 | Σαραντόπουλος Φώτης

    Εάν υποχρεωθούν οι Τράπεζες να ανοίγουν λογαριασμό στον κάθε πολίτη, ή αν υπάρχει έστω μία δημόσια που Τράπεζα που να το κάνει, τότε ΝΑΙ.
    Αλλιώς, πώς θα συναλλάσσεται όποιος είναι σε μαύρη λίστα Τραπεζών?

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 23:11 | Παναγιώτης

    Δεν συμφωνώ με μέτρο διότι:
    1.Τι εγγύηση θα υπάρχει οτι υπάρχουν χρήματα στην τράπεζα.
    2.Η τράπεζα θα το κάνει χωρίς χρέωση
    3.Χάσιμο χρόνου θα πρέπει ενας ανθρωπος να ασχολείται μόνο με τις
    τράπεζες
    4.Γιατί να έχεις χρήματα σε τράπεζα οταν σε καταθεση εχεις χαμηλό επιτόκιο ενω οταν σου δίνει χρήματα πληρωνεις 8πλάσιο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:46 | Άγγελος Παπαγγελής

    Αξιοποίηση των πάσης φύσεως ηλεκτρονικών συναλλαγών συμπληρώνοντας ή και αντικαθιστώντας τις αποδείξεις με καταστάσεις που μπορούν να προσκομίσουν οι καταναλωτές βάσει των συναλλαγών τους με κάρτες , επιταγές, μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών ή πληρωμές με πάγιες εντολές, χωρίς να χρειάζεται να μαζεύουν χαρτάκια , να ταλαιπωρούνται την στιγμή της συναλλαγής κλπ

    Κίνητρα και στους συναλλασσόμενους (πωλητές και αγοραστές) για διαφορετικό (χαμηλότερο) συντελεστή φορολόγησης των συναλλαγών αλλά και του παραγόμενου εισοδήματος χωρίς μετρητά από αυτές με τα μετρητά

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 21:45 | Κων/νος Αγγελόπουλος

    Πολύ σωστό μέτρο!
    Προτείνεται η επέκτασή του έτσι, ώστε όλες οι συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κτλ), με κατά περίπτωση αμοιβή άνω κάποιου ορίου (π.χ. 100 ευρώ), να ολοκληρώνονται μέσω κατάθεσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι με μετρητά.
    Μόνον όταν δεν θα κυκλοφορεί χρήμα στις περιπτώσεις αυτές, αλλά θα χρησιμοποιούνται τραπεζικοί λογαριασμοί, θα μπορέσει το Κράτος να ελέγξει τη φοροδιαφυγή.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 20:34 | Τουβαλας Γρηγόρης

    ΚΑΘΕ ΑΓΟΡΑ ΑΝΩ ΤΩΝ , ΑΣ ΠΟΥΜΕ 1.000 € , ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ , ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Α.Φ.Μ. ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗ. Ο ΔΕ ΠΩΛΗΤΗΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ TAXIS ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΟΠΟΙΟΣ ΞΟΔΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΑΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 17:00 | ΔΗΜ.ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΟΤΑΝ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙΜΙΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ..ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΝΧΟ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ (ΞΕΠΛΗΜΑΤΟΣ) ΧΡΗΜΑΤΟΣ……..ΕΝΑ ΚΑΛΛΟ ΑΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΕ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΔΗΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ Η ΤΗΝ ΦΩΤΟ/ΠΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ… ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ Η ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΣ..ΟΛΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΗΝ ΤΟΥ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:01 | sas

    Θεωρω οτι το μετρο ειναι πολυ σωστο και εξυπνο διοτι το κρατος χωρις να εμπλεκεται καθολου εχει ολα τα στοιχεια για να κανει τον ελεγχο.

    Δεν ξερω στις μικρες επιχειρησεις ομως ποση φασαρια θα εχει.

    Για τις μεγαλυτερες ( π.χ. πανω απο 1 εκατ τζιρο ) δεν νομιζω να υπαρχει κανενα προβλημα

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:37 | Γ. Θεοφιλοπουλος

    Σε συνέχεια του αρχικού μου σχόλιου, και επαναλαμβάνοντας ότι συμφωνώ απόλυτα με το συγκεκριμένο μέτρο, δεν βλέπω ξεκάθαρα ΠΩΣ θα καταφέρει το Υπουργείο να εξασφαλίσει ότι ΟΝΤΩΣ οι συναλλαγές πάνω από ένα ποσό θα πραγματοποιούνται μέσω τραπεζών.

    Είναι σαν να λέμε ότι «πάνω από ένα ποσό, πρέπει να κόβεται απόδειξη». Προφανώς θα συμφωνούσα με κάτι τέτοιο, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 16:47 | Γ. Θεοφιλοπουλος

    Συμφωνώ απόλυτα..

    …Αλλά, όπως είπε και ο κ. Oreopoulos παρακάτω, να τολμήσουμε ακόμα περισσότερο:

    Σταδιακή εισαγωγή ηλεκτρονικών και μόνο συναλλαγών, με τελικό στόχο την κατάργηση των «μετρητών».

    Όλες οι αγορές/πληρωμές να γίνονται υποχρεωτικά με τη χρήση μιας κάρτας (θα μπορούσε να είναι κάτι σαν την cash card του τραπεζικού λογαριασμού), άμεσα συνδεδεμένης με τον τραπεζικό λογαριασμό του φυσικού προσώπου/εταιρείας και με τη βοήθεια ενός μηχανήματος αντίστοιχου του αναγνώστη πιστωτικών καρτών (που έχουν ήδη άλλωστε οι περισσότερες επιχειρήσεις).

    Σε βάθος χρόνου, να έχουν αναπτυχθεί όλες οι υποδομές (εγκατάσταση του «αναγνώστη καρτών» σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση), και όλες οι συναλλαγές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τον τρόπο αυτό. Ναι, ακόμα και από τη γιαγιά στο πιο απομακρυσμένο χωριό, ακόμα και όσον αφορά το χαρτζιλίκι από τον γονιό στο παιδί. Η τεχνολογία υπάρχει και είναι απλή, κατάλληλη εκπαίδευση χρειάζεται σε όλους τους πολίτες (δια βίου..), κυρίως για αλλαγή νοοτροπίας. Δεν είναι και πυρηνική φυσική.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:46 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΔΕΛΛΙΔΗΣ

    ΣΩΣΤΟ.-

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:24 | sofia dimitriou

    ελπίζω να μη φτάσουμε στο σημείο να καταγράφεται κάθε συναλλαγή μας (προστασία των προσωπικών δεδομένων σου λένε μετά!), επειδή τόσα χρόνια γνωστοί και μη εξαιρετέοι αλώνιζαν ανενόχλητα, δίνοντας και το φακελάκι…

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 14:21 | Κωνσταντίνος Κοπανάς

    Όχι μόνον με χρεωπιστώσεις επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών (που κι αυτό ασφαλώς είναι θετικό) αλλά επιπλέον με τη γενίκευση της χρήσης α) δίγραμμων τραπεζικών επιταγών και β) πιστωτικών καρτών(για μικρότερα χρηματικά ποσά).

    Είναι αδιανόητο να γίνονται λογαριασμοί εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ στα κέντρα διασκέδασης και να πληρώνονται με μετρητά, πράγμα που οδηγεί στη φοροδιαφυγή όχι μόνον ολόκληρου του κυκλώματος των υπηρεσιών ψυχαγωγίας (από τους τραγουδιστές μέχρι τους πορτιέρηδες) αλλά και των πελατών. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για δεκάδες άλλες υπηρεσίες.

    Για να επιτύχει αυτό, βέβαια, δεν θα πρέπει (τουλάχιστον σε πρώτη φαση) να χρησιμοποιούνται οι πιστωτικές κάρτες για τη φορολόγηση του ίδιου του χρήστη. Στην αντίθετη περίπτωση δημιουργείται ταύτιση συμφερόντων του παρόχου και του χρήστη της υπηρεσίας να μην χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες.

    Άλλο ένα μέτρο είναι η αυστηρή εφάρμογη των κανόνων που (υποτίθεται ότι) ισχύουν για την καταπολέμηση του Ξεπλύματος του Μαύρου Χρήματος. Οι Τράπεζες θα έπρεπε λ.χ. να μην δέχονται την κατάθεση χρημάτων που δεν αποδεικνύεται η νόμιμη προέλευση τους, ούτε καν όταν πρόκειται για το κρυφό τίμημα της αγοραπωλησίας ακινήτων.

    Γενικότερα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συμβαδίζει με τη μείωση της παραοικονομίας και του μαύρρου χρήματος.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:52 | Stratos

    Φορολογικά κίνητρα για τις αγορές μέσω τραπεζικών καρτών (προπληρωμένων, χρεωστικών, πιστωτικών). Με αυτό τον τρόπο οι έμποροι θα κόβουν αναγκαστικά απόδειξη για ολόκληρο το ποσό, ενώ το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών θα γίνεται γνωστό στο κράτος, χωρίς να χρειάζεται οι πολίτες να μαζεύουν και να προσκομίζουν αποδείξεις ή να δηλώνουν τα στοιχεία των αποδείξεων.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:04 | Ανδρέας Αγγιούς

    αν κάθε συναλλαγή που εμπλέκει ταμειακή μηχανή (και όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να εμπλέκουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ταμειακή μηχανή χωρίς συντεχνιακές εξαιρέσεις) γίνονταν με αναφορά στο ΑΦΜ και επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας (όπου ίσως θα μπορούσε να υπάρχει και το ΑΦΜ ως μοναδικός αριθμός)για λόγους ταυτοπροσωπίας, τότε θα μπορούσε το κράτος:

    * να μάθει πόσα ξοδεύουμε χωρίς να μαζεύουμε αποδείξεις
    * να μάθει ποιοι ξοδεύουν παραπάνω από όσο δηλώνουν

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 13:49 | Κυριάκος Μιχαλούτσος

    Κύριοι,

    Το πρόβλημά σας δεν είναι οι εμπορικές συναλλαγές. Από τη στιγμή που μια συναλλαγή χαρακτηρίζεται ως εμπορική έχει ήδη το στοιχείο της καταγραφής της. Το πρόβλημα έγκειται στις άλλες… αυτές που δεν καταγράφονται!

    Είτε μέσω επαγγελματικών είτε μέσω κοινών τραπεζικών λογαριασμών, οι… άλλες δεν καταγράφονται.

    Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας νέας «εμπορεύσιμης» κατηγορίας πληροφοριών, αυτών στις οποίες έχει πρόσβαση η φορολογική υπηρεσία!

    Άλλωστε, έχετε ήδη θεσπίσει το μέτρο της δίγραμμης επιταγής και των τραπεζικών καταθέσεων για συναλλαγές αξίας άνω των 15.000,00 €.

  • Προτείνω η διεξαγωγή όλων των συναλλαγών να γίνεται αποκλειστικά με χρέωση / πίστωση τραπεζικών λογαριασμών ανοικτών στη πρόσβαση των φορολογικών υπηρεσιών.
    Αποτέλεσμα ; 100 % πάταξη όλων των παράνομων πράξεων (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, ληστείες, ναρκωτικά, λαθρομετανάστευση κλπ.)
    Δυστυχώς, προϋπόθεση για να λειτουργήσει είναι η ααπαγόρευση συναλλαγών με μετρητά (cashless society)

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:06 | Βασιλης

    Κατάργηση των μετρητών και όλες οι συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά με κάρτες μετρητών ή με πιστωτικές. Υδραυλικοί, γιατροί, ηλεκτρολόγοι,δικηγόροι,εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κλπ κλπ, ακόμα και τα ταξί και οι εταιρείες πετρελαίου να υποχρεωθούν να κρατούν τα γνωστά μηχανάκια για τις κάρτες και όλες οι συναλλαγές τους να γίνονται με κάρτες ή με εμβάσματα, μόνο και υποχρεωτικά. (συμφέρει τον συναλλασόμενο να πληρώσει τον υδραυλικό με κάρτα, και το ταξί, έστω αν είναι και 3 ευρώ). Οι τράπεζες να αρνούνται να δεχτούν κατάθεση μετρητών και αν συναλλασόμενος θέλει να καταθέσει μετρητά άνω κάποιου ποσού να ειδοποιείται αμέσως η αρμόδια ΔΟΥ. Ανάληψη μετρητών άνω ενός ποσού να χρειάζεται 10 ημέρες τουλάχιστον, με ταυτόχρονη ειδοποίηση της ΔΟΥ και με ενημερωτική έκθεση στην τράπεζα τι θα γίνουν τα μετρητά. Είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η μάστιγα της φοροαποφυγής. Είναι για παράδειγμα απαράδεκτο, οι τράπεζες, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, συντεταγμένα, να συμμετέχουν, να βοηθούν και να προτρέπουν τον αγοραστή ακινήτου να ΅δώσει τώρα τα εκτός συμβολαίου’- μετρητά που του έδωσε η τράπεζα βέβαια. Η τεχνολογία υπάρχει. Θα μειωθούν έτσι και οι ληστείες, τι θα κλέψει κάποιος από τον ταξιτζή πχ…το μηχάνημα της κάρτας;… ή από την τζάντα της ηλικιωμένης στον δρόμο…; Οι αποδείξεις που συζητάτε και θέλετε να επαναφέρετε θα δημιουργήσουν χαρτοχάος, γραφειοκρατία και ακαταστασία…δοκιμασμένη συνταγή από το παρελθόν που απέτυχε, μην αναμασάμε τις ίδιες κακές αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος, χωρίς φαντασία, που στην ουσία δείχνει ότι δεν είσαστε σοβαρά διατεθημένοι να χτυπήσετε το κακό στην ρίζα του για να μην οχληθούν συμφέροντα.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 11:17 | Δρ Γεωργιος Γιαννιτσιωτης

    Το μέτρο αυτό θα κτυπήσει στο τραπεζικό απόρρητο και το κοινοτικό κεκτημένο. Αντ’αυτού, προτιμώτερη είναι η μηχανοργάνωση των Λογιστηρίων των επιχειρήσεων και ο on-line έλεγχός τους από την ΥΠΕΕ. Φυσικά, χωρίς επαναφορά της ποινικοποίησης έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων, το παράθυρο φοροδιαφυγής-φοροκλοπής μένει ορθάνοικτο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:24 | Βασιλης Δ

    Συμφωνω απολυτα με το προτεινομενο μετρο αλλα θα πρεπει οι ειδικοι που θα συνταξουν τον νομο να κλεισουν οσο περισσοτερα «παραθυρα» μπορουν.
    Για παραδειγμα το οριο των 500 ευρω ειναι πολυ μεγαλο για μια πραγματικα μικρη επιχειρηση που θα οδηγησει σε καταστρατηγηση του μετρου.

    Πιστευω οτι το οριο των 200 ευρω ανα μηνα ειναι πιο ρεαλιστικο και θα αφορα ολες τις κινησεις του μηνα και οχι ενα μονο συγκεκριμενο παραστατικο.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 10:09 | ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

    1). Στο κεφάλαιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στην 16 παράγραφο,είναι σωστή και επιβεβλημμένη με την προσθήκη οτι πρέπει να γίνεται άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ της συναλαγής, και απόδοση μέσω Τραπέζών. Όσον αφορά τον τελικό πωλητή του προιόντος, παρακράτηση του 50% του ΦΠΑ και τελική εκαθάρηση.
    2). ΦΠΑ στις συναλαγές όλων των ελευθέρων επαγγελματιών (π.χ. Ιατρών, Δικηγόρων, Μηχανικών κ.λ.π).
    3). Αντικειμενικά κριτήρια επαγγέλματος με κατώτερο φορολογικό όριο, δίκαιη διακύμανση κριτηρίων, και προσαρμογή τους σε τοπικό και περιφεριακό επίπεδο.
    4). Πόθεν έσχες για όλους με κριτήρια διαβίωσης και εφαρμογή από τα εισοδήματα του 2009.
    Παρατήρηση. Η έκτακτη εισφορά 5% σε επιχειρήσεις με κέρδη 5 εκατομυρίων και πάνω (400 τον αριθμό)έπρεπε να έχει επεκταθεί και σε επειχειρήσεις με κέρδη 4 εκατ. 4%, με 3 εκατ. 3%, με 2 εκατ. 2%, με 1 εκατ. 1%, και 500000 0,5%.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 08:10 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΠΑΣ ΤΟ ΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟΝ ΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΟΣΑ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΣ.

  • 29 Δεκεμβρίου 2009, 01:11 | ΑΔΡΙΑΝΟΣ

    ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΟΥΝ ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΜΕ

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 22:39 | ΤΟΥΣΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

    ΛΟΓΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ. ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ ΦΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΘΕ ΜΗ !!ΗΘΕΛΗΜΕΝΗΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΑΣ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΙΜΟ ΕΜΠΟΡΟ.
    ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ.
    ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΙΤΑΓΩΝ,ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΜΙΑΣ.
    ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤ.ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΔΙΑ.
    ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΧΥΡΟ ΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ.
    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤ.ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:20 | Πάνος

    Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές ατελέσφορες προσπάθειες εξακρίβωσης του τζίρου των επαγγελματιών. Ολες ανεξαιρέτως άφηναν παραθυράκια διαφυγής νομίζω ηθελημένα. Με τελευταία αυτήν της διασταύρωσης στοιχείων μέσω ΚΕΠΥΟ. Καταρχήν απέκλειε των διασταυρώσεων συναλλαγές κάτω των 300 ευρώ, με ευνόητο αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να συναλλάσσονται με ποσά εντός του ορίου απαλλαγής. Επιπλέον φαντάζομαι συναλλάσσονται και με άλλους τρόπους πχ αγοράζουν με ΑΛΠ κλπ. Ο ανεπιτυχής μέχρι σήμερα κατά γενική ομολογία, έλεγχος των διακινήσεων, η παράλειψη θέσπισης σωστών τεκμηρίων διαβίωσης (πχ. δίδακτρα ιδ. σχολείων κλπ.) καθώς και άλλοι λόγοι, οδήγησαν στον σημερινό ανυπολόγιστο όγκο φοροδιαφυγής. Σαφώς η υποχρέωση υπαγωγής ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως (χωρίς όριο απαλλαγής) των εισπράξεων/πληρωμών μεταξύ των επαγγελματιών μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα εισφέρει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Προσοχή ΟΛΕΣ οι συναλλαγές ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ, αλλοιώς θα πέσετε και εσείς στην παγίδα που είχαν πέσει οι νομοθέτες απαλλαγής από το ΚΕΠΥΟ των συναλλαγών κάτω από 300 ευρώ. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και όποιος είναι υπέρ των εξαιρέσων και των απαλλαγών ας πάει σπίτι του. Δεν έχει καμμία θέση στην σημερινή κυβέρνηση.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 21:19 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΜΥΛΩΝΑΣ

    Συμφωνώ με το μέτρο για ποσά άνω των 100,00 Ε.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:38 | Kostas Oreopoulos

    Νομίζω ότι το μέτρο είναι ΠΟΛΥ ΑΤΟΛΜΟ.

    Θα κάνω μια πρόταση (που σίγουρα δεν θα γίνει δεκτή) που όμως είναι ικανή να λύση το 99% των προβλημάτων μας. Επιγραμματικά «πλήρες περιβάλλον ηλεκτρονικών συναλλαγών».

    Η λύση βασίζεται στην τεχνολογία και στην κατάργηση των συναλλαγών με «πραγματικά χρήματα». Η αλλαγή μπορεί να φαίνεται «εξωφρενική» αλλά είναι απείρως μικρότερη απο την μετάβαση στο Ευρώ.

    Μερικές Ιδέες και λύσεις που θα προσφέρει

    1) Το σύστημα θα βασίζεται σε κάρτες τύπου ΑΤΜ, που θα «φορτώνονται» με χρήμα σε ΑΤΜ, θα έχουν βιομετρικό κλείδωμα (ή κάτι άλλο παρόμοιο). Απώλεια τους δεν σημαίνει απώλεια του ποσού, απλά ακύρωση της κάρτας και επαναφορά του λογαριασμού στην τράπεζα
    2) Συναλλαγές με καταστήματα θα γίνεται μέσω μηχανημάτων (τύπου πιστωτικής κάρτας). Η συναλλαγές θα καταγράφονται αυτόματα στο σύστημα (το αντίστοιχο του ΤΑΧΙΣ) με αυτόματη παρακράτηση (αν χρειάζεται) του ΦΠΑ και μεταφορά του ποσού στο λογαρισμό του καταστηματάρχη.
    3) Δεν χρειάζονται βιβλία, αποδείξεις. Καταβολές ΦΠΑ. Τίποτα. Όλα αυτόματα ηλεκτρονικά. Η τεχνολογία υπάρχει (έχετε μάλιστα δημοπρατήσει το Wimax και απορώ τι γίνεται με την περίπτωση αυτή)
    4) Καταβολές μισθών ΜΟΝΟ σε τράπεζα. Αυτόματα λύνεται το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής. Κατάθεση ποσών συνεχόμενων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, σημαίνουν εισφοροδιαφυγή.
    5) Μπορεί να διευθετηθούν και προβλήματα τύπου επιταγών (με βραχυχρόνια δάνεια…, να μην πλατειάζω)
    6) Θα μπορεί αυτόματα ο ΚΑΘΕΝΑΣ να δει τα έσοδα του κράτους, και να ρυθμίζονται ΔΥΝΑΜΙΚΑ οι συντελεστές φορολόγησης ανάλογα με τα πραγματικά έσοδα του συστήματος.
    7) Ναι δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ κάτι τέτοιο. Αργά η γρήγορα θα συμβεί παντού. Είναι ευκαιρία να ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ εμπειρία και να πουλήσουμε μετέπειτα ΕΜΠΕΙΡΙΑ και ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ.
    8)Υπάρχουν ΑΜΕΤΡΗΤΑ προβλήματα που θα λύσει μια τέτοια αλλαγή.
    Το πρώτο σίγουρα είναι οτι θα σταματήσει η ιστορία με το ποιός φοροδιαφεύγει, αν φοροδιαφεύγει και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα.
    Εννοείται ότι έχοντας όλα τα δεδομένα της ροής του χρήματος, γίνεται ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ εντοπισμός των προβλημάτων και των υπερβολικών εξόδων. Αρκεί απλά έξυπνο data mining.

    Τέλος όποιος φοβάται για μηχανισμούς big brother, υπάρχουν πάμπολες δικλείδες ασφαλείας που μπορούν να μπουν, και η λύση που δίνεται στο πρόβλημα είναι ΚΑΘΟΛΙΚΗ.

    Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει Ελληνική Κυβέρνηση με την δυνατότητα να προβεί σε κάτι τόσο ριζοσπαστικό. Το μέλλον είναι κοντά, απλά θα περιμένουμε να το κάνουν πρώτα οι άλλοι…

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:44 | ΦΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 20:37 | Γιάννης Ν

    Σωστή η πρόταση ύπαρξης «επαγγελματικών λογαριασμών» για όλους.

    Πληρωμή κάθε τιμολογίου άνω των (πρόταση)200-500 ευρώ μέσω αυτού του λογαριασμού, αλλά με οποιονδήποτε τρόπο: έμβασμα/μεταφορά χρημάτων, επιταγή, πιστωτική κάρτα συνδεδεμένη με τον λογαριασμό αυτόν κλπ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:29 | ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Αυτό το μέτρο οδηγεί σε εξάρτηση από τις τράπεζες και περιορισμό της
    ελευθερίας.Δεν νομίζω να αποδώσει.Ετσι κι αλλιώς ότι είναι να κοπεί
    στο τιμολόγειο,θα κοπεί.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:01 | Νικόλαος Πετρόπουλος

    Σωστό, έτσι γίνεται σχεδόν παντού αλλου

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 19:37 | Κατερίνα Κωνσταντινίδου

    Γιατί να μην γίνονται όλες οι συναλλαγές ιδιωτικές κ εμπορίκες μέσω λογαριασμού? (π.χ.ακόμα κ στην αγορά περιπτέρου κλπ να γίνεται αποκλειστικά χρήση χρεωστικής-ή προπληρωμένης-ή πιστωτικής κάρτας;)

    Μέτρα-ημίμετρα για το θεαθήνε το μόνο που καταφέρνουν είναι να απελπίζουν ορισμένους πολίτες που αναζητούν με αγωνία σοβαρούς ανθρώπους για να κυβερνήσουν ένα κράτος που το πολίτευμά του είναι ολιγαρχικό-κομμουνιστικό-φασιστικό.

    Μόνο ώς φάρσα μπορούν να αναγνωσθούν τα μέτρα που διαβάζουμε.

    Από ποιό άρθρο του Συντάγματος προκύπτει ότι στο εισόδημά μου έχω συνέταιρο το κράτος κ το κράτος κ όχι εγώ θα αποφασίζει για το πώς θα το χρησιμοποιήσω;

    Έχει καταληθεί εδώ κ πολλά πολλά χρόνια το Σνυταγμα κ το δημοκρατικό πολίτευμα κ το μόνο που εφαρμόζεται είναι ο φασισμός, η αναρχία, η ανομία και η πλήρης εκμετάλλευση και καταπάτηση των ελευθεριών του ανθρώπου.

    Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της ατομικής μου ελευθερίας να χρησιμοποιώ το εισόδημα που αποκτώ με τον κόπο μου κ την εργασία μου να το διαθέτω όπως εγώ επιθυμώ. Αντ’αυτού:
    Μου παρακρατείται μέρος του εισοδήματος (μέρος του οποίου καταβάλει κ ο εργοδότης-μειώνοντας έτσι το τελικό εισόδημα που θα εισέπρατα για την εργασία μου) για την υποχρεωτική ασφάλιση σε συγκεκριμένο κρατικό ταμείο.
    Μου παρακρατείται μέρος του εισοδήματός μου ώς προείσπραξη φόρου όχι μόνο για το εισόδημα που τελικά φτάνει στα χέρια μου άλλα και για το εισόδημα που δεν έχω κάν πάρει στα χέρια μου-γιατί έχει ήδη παρακρατηθεί.
    Κάνοντας οποιαδήποτε αγορά ή χρήση υπηρεσίας (τήλέφωνο, μεταφορικά μέσα, αγορά προιόντων) καταβάλλω επιπλέον φόρο.
    Εάν προσθέσει κανείς τα ποσά που παρακρατούνται άμεσα ή έμμεσα από δημόσιους φορείς, προκύπτει ότι είμαι μειοψηφικός συνέταιρος στο εισόδημα που εισπράτω από την προσωπική μου εργασία-από τον προσωπικό μου κόπο και ιδρώτα.
    Δεν έχω παραχωρήσει σε κανέναν το δικάιώμα να εργάζομαι ώς δούλος για το συμφέρον ολιγαρχιών του ελληνικού κράτους.
    ΕΠιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου να προσφύγω στα εθνικά και διεθνή δικαστήρια για αποκατάσταση της ατομικής μου ελευθερίας κ απελευθέρωσής μου από τα δεσμά της δουλείας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:11 | Γεώργιος

    -Για τις δαπάνες σε ολους τους δημόσιους φορείς-οργανισμούς-δημους κλπ απο το ποσο των 200€-300€ (petit cash) και ανω η πληρωμή να γίνεται μέσω τραπέζης(ανα 15ημέρες). Ο τζίρος των δημοσίων δαπανών ειναι τεράστιος και θα επιβάλει αυτόν τον τρόπο εξοφλησης των επιχειρήσεων μεσω τραπέζης (οπως γινεται σε πολλες χώρες της Ε.Ε.). Αποδεικτικο το Extre της τράπεζας,η εξοφλητική απόδειξη , και στα νεου τύπου τιμολόγια θα πρεπει να αναγράφεται η τράπεζα και ο λογαριασμός πληρωμής(οπως γινεται σε πολλες χώρες της Ε.Ε.).
    Φυσικά θα απαγορεύεται η κατάτμιση των πληρωμών.
    -Επίσης καταπολεμείται ως ενα σημείο και η «μιζα-δωράκι» κλπ βοηθαει δε και στην ασφαλή διακίνηση του χρήματος.
    -Επόμενο βήμα για τους δημόσιους φορείς κλπ ειναι η on line(internet) εξόφληση (οπως γινεται σε πολλες χώρες της Ε.Ε.).

  • 28 Δεκεμβρίου 2009, 18:42 | θεοχαρης Μιχαλοπουλος

    συμφωνω πως οι εμπορικες συναλλαγες απο ενα συγκεκριμενο ποσο και πανω να γινονται μονο μεσω τραπεζων αλλιως να μην μπορουν να χρησιμοποιηθουν λογιστικα.