Νομοθετικά Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής / Εισαγωγή

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων για τη καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων που δεν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές. Τα μέτρα αυτά βασίζονται κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους βάσει κριτηρίων αυξημένου κινδύνου απόκρυψης εισοδημάτων ή μη απόδοσης του ΦΠΑ, στη διασταύρωση στοιχείων με την αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, στην αναδιοργάνωση και εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ, στους ελέγχους πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, σε συστήματα περιορισμού του λαθρεμπορίου κ.α.

Στη συνέχεια τίθενται προς διαβούλευση  μέτρα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Εάν επιθυμείτε την υποβολή προτάσεων και για τα προαναφερθέντα διοικητικού χαρακτήρα μέτρα διατυπώστε τις προτάσεις σας στο πεδίο «Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:49 | Νίκος Καβελαράς

    Πριν αρχίσει η συζήτηση να οπλισθούν οι αρμόδιοι με πολύ κουράγιο, γιατί εάν ψάξουν σοβαρά για την φοροδιαφυγή θα βρούν πολλούς ισχυρούς.
    Θα τους αντιμετωπίσουν??
    Πως θα την εντοπίσετε??
    Οι υπηρεσίες διαθέτουν σαϊνια (δεν το λέω ειρωνικά, κυριολεκτώ)που χωρίς να βγούν από το γραφειο τους γνωρίζουν και τη μέθοδο του ελάγχου και τα πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν.
    Εχουν το θάρρος να προχωρήσουν??
    Ετσι λοιπόν, για να πώ κάτι, προτείνω:
    Επισκεφθείτε κάποια παλάτια που έχουν κτισθεί σε γνωστά προάστεια, βρείτε ποιοί μένουν εκεί, και ψάξετε παρακάτω.
    Μάθετε για τα πολυτελέστατα κότερα και αυτούς που τα χρησιμοποιούν,
    Δείτε ποιοί και πόσα ταξείδια κάνουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο και που διαμένουν
    Διαβάστε στις κοσμικές στήλες για κάποιες δεξιώσεις που κοστιζουν όσο το ΕΚΑΣ των κατοίκων μεγάλης πόλης.
    Δεν χρειάζεται να απειλήσετε με βαριές διοικητικές κυρώσεις (κοινώς πρόστιμα). Αυτά απλώς επιβάλλουν τη συναλλαγή ελεγχόντων και ελεγχομένων.
    Απλώς να καταβάλλουν τον φόρο εισοδήματος που αναλογεί.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:37 | Στέλιος Αποστολάκης

    Όσον αφορά τα μέτρα, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι σωστή, αλλά για τη φοροδιαφυγή προτείνω πιο αυστηρό επιτόπιο έλεγχο των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με αυστηρά πρόστιμα, διακοπή λειτουργίας επαγγέλματος μέσω διοικητικών & νομοθετικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του μέτρου κατάργησης του διακανονισμού (Εφορίες, ΙΚΑ κλπ). Ειδικά, η κατάργηση διακανονισμού, θα μειώσει σημαντικά τη διαφθορά. Υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη διακανονισμός χρεών από εφοριακό υπάλληλο ή υπάλληλο κοινωνικής ασφάλειας του δημοσίου? Είναι πασιφανές, ότι δεν μπορεί κανένα κράτος, να βασίζεται στην είσπραξη φόρου μόνο από μισθωτούς, οι οποίοι, χωρίς αυστηρά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι οι μόνοι που θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη (και μάλιστα χωρίς να πάρουν προίκα…).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 23:10 | Σπυρος Σκιαδοπουλος

    Αγαπητέ κε. Υπουργέ,
    Είμαι ένας Έλληνας φορολογούμενος επιχειρηματίας και ανήκω στην κατηγορία των κορόιδων και αυτό επειδή μεγάλωσα στο Καναδά και ένα από τα πολλά καλά στοιχεία συμπεριφοράς που διδάχτηκα κατά τη διαμονή μου σ’ αυτό το φιλόξενο κράτος, ήταν η φορολογική συνείδηση του πολίτη.
    Οι εμπειρίες μου τα 33 χρόνια που ζω και εργάζομαι στην Ελλάδα είναι τραυματικές. Οι κακοποιήσεις και οι εκβιασμοί που έχω υποστεί από τους διάφορους φορολογικούς ελέγχους είναι τραγικές, και όπως καταλαβαίνετε αυτή την στιγμή που σας γράφω βρίσκομαι στα όρια μου και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς σας γράφω με ονοματεπώνυμο. Κρατώ στοιχεία και ονόματα για όλες αυτές τις εμπειρίες μου, όπως και στοιχεία και ονόματα από μια σειρά εφοριακών πραγματικά έντιμοι και αξιοπρεπείς.
    θέλω και εγώ ως Έλληνας πολίτης να σας πω ότι εάν θέλετε αποτελεσματικότητα «όλες οι αποδείξεις να λαμβάνονται υπόψη» και μάλιστα με αναγραφή του ΑΦΜ επάνω στην απόδειξη του κάθε πολίτη και να κατατίθενται στην εφορία η να είναι υποχρεωμένος ο πολίτης να τις κρατά σε περίπτωση που του ζητηθεί από την εφορία. Ακόμα μηδενικό εφάπαξ αφορολόγητου για όλους. Τώρα το ποσό που θεωρείται λογικό για τη διαβίωση ενός ανθρώπου στην Ελλάδα σήμερα πιστεύω ότι ειδικά εσείς το γνωρίζεται καλύτερα από τον καθένα. Ακόμα όταν συλλαμβάνεται παράνομη συναλλαγή να τιμωρούνται παραδειγματικά και ο επαγγελματίας και ο καταναλωτής.
    Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή των εταιριών και των διαφόρων επαγγελματιών αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά οι εφοριακοί και οι λογιστές. Υποψιάζομαι ότι πολύ δύσκολα θα σας ενημερώσουν αλλά εάν θέλετε υπάρχουν πολλοί και αποτελεσματικοί τρόποι να συλλάβετε την φοροδιαφυγή αλλά χωρίς δηλώσεις και δημοσιότητες.
    Με τιμή
    Σπύρος Διον. Σκιαδόπουλος

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:47 | ΧΑΜΟΥΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Να δημιουργηθεί μια ηλεκτονική διεύθυνση στο υπουργείο οικονομικόν στην οποια οι καταναλωτές ΑΝΩΝΥΜΑ
    θα καταγγέλλουν τα καταστήματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κοβουν απόδειξης ώστε να μπορούν οι ελεχτικοι μηχανισμοί να εντοπίζουν τους παρανομους πιο εύκολα και να μπορέσει το υπουργείο να βλέπει ποιοι κλάδοι δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα πιστεύω ότι και όση από εμάς υποκύψουμε στο να μην πάρουμε απόδειξη γι το μικρό όφελος που θα έχουμε την καταγγελία θα την κάνουμε.όλο αυτό το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί στου κακούς δημοσιους λειτουργούς που ολοι μας έχουμε λαδώσει[φακελάκι] εάν ξέρουν ότι το ονομα τους θα φτάσει από πόλους στις αρμόδιες αρχές έστω και ανώνυμα δεν θα κοιμάται και πολύ ήσυχος αφού φυσικά του γίνει και ένας έλεγχος τον περουσιακο στοιχείον να είστε σίγουρη ότι τα ονόματα από γιατρούς,εξεταστές για διπλωματα υπαλληλους νομαρχιών κ.λ.π θα πέφτουν βροχή ,όλη του ξέρουμε και τους έχουμε πλήρωση

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:13 | Νίκος Κ.

    Πολύ αποτελεσματικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής είναι η αυστηρή τιμωρία. Σήμερα δεν συλλαμβάνεται η φοροδιαφυγή παρά μόνο σπάνια. Όταν δε συλλαμβάνεται, η νομική / δικαστική διαδικασία είναι μάλλον χρονοβόρα. Εάν δεχόμαστε ότι το νούμερο 1 πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα. Να υπάρξει ταχύτατη διαδικασία διερεύνησης και εκδίκασης. Ενδεχομένως ειδικό δικαστήριο / ειδικό σώμα και πολύ αυστηρές ποινές με νέο ειδικό νομικό πλαίσιο.

    Να θεσπιστεί διαδικασία καταγγελίας σε ειδικό σώμα / ανεξάρτητη αρχή με εξασφάλιση εχεμύθειας. Να προφυλάσσονται οι καταγγέλοντες αλλά και οι καταγγελόμενοι. Να προβλεφθούν αυσηρότατες ποινές σε περίπτωση ψευδούς καταγγελίας και εξοντωτικές σε περίπτωση ψευδούς καταγγελίας από πρόθεση. Να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο όλες οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής με ονοματεπώνυμο / επωνυμία.

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν εκδίδουν αποδείξειες διότι ο πελάτης τους στο ερωτημα 1000 με απόδειξη ή 800 χωρίς απόδειξη, φυσικά επιλέγουν 800 χωρίς απόδειξη αφού το όφελος για τον πελάτη είναι σημαντικό και άμεσο. Βέβαια το όφελος για τον επαγγελματία-εκδότη είναι πολύ μεγαλύτερο (ΦΠΑ και Φ.Ε.). Για την περίπτωση του άμεσου αποτελέσματος ενδεχομένως να μπορούσε – για τις κατηγορίες επαγγελματιών που υπάρχουν στοιχεία μεγάλης φοροδιαφυγής – να προβλεφθεί επιστροφή ΦΠΑ για ιδιώτες με υποβολή δήλωσης ηλεκτρονικά. Να εφαρμοστεί δηλαδή η μέθοδος εκπίπτόμενης – μη εκπτιπτόμενης δαπάνης αλλά με κριτήριο τη δραστηριότητα του εκδότη του στοιχείου. Φυσικά να καλούνται στη ΔΟΥ δειγματοληπτικά οι υποβάλλοντες δήλωση επιστροφής ΦΠΑ ιδιώτες και να προβλεφθούν εξαντλητικές ποινές στην περίπτωση ψευδούς δήλωσης.

    Για τους επαγγελματίες μία ποινή θα μπορούσε να είναι η αφαίρεση άδειας άσκησης επαγγέλματος / λειτουργίας για διάστημα ανάλογα με το ύψος και τη συχνότητα φοροδιαφυγής.

    Κατάργηση των περαιώσεων που τελικά επιβραβεύουν φοροδιαφεύγοντες.

    Υποχρεωτικές αποδείξεις στα ταξί οι οποίες φυσικά να εκπίπτουν από το εισόδημα.

    Η έκπτωση εξόδων με αποδείξεις από το εισόδημα να είναι για όλο το ποσό των αποδείξεων. Το ύψος αποδείξεων να αποτελεί τεκμήριο επιπέδου διαβίωσης. Οι αποδείξεις να καταχωρούνται στη δήλωση σε κατηγορίες δραστηριοτήτων των εκδοτών προκειμένου να είναι πιο εύκολος ο έλεγχος αλλά και να μπορούν να προκύψουν χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.

    Προσπάθεια ανατροπής της κοινωνικής κουλτούρας του «έξυπνου φοροδιαφεύγοντα» με διαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση ενδεχομένως και με αποκάλυψη στοιχείων επιλεγμένων περιπτώσεων. Ειδικά σχεδιασμένη και μόνιμη εκπαιδευτική προσπάθεια στα σχολεία, κατάλληλα ενταγμένη στο σχολικό πρόγραμμα. Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει με παραδείγματα να παρουσιάζονται τα προβλήματα που δημιουργεί η φοροδιαφυγή προκειμένου να γίνεται συνείδηση η σωστή φορολογική συμπεριφορά. Διαρκής ενημερωτική καμπάνια στα Μέσα Ενημέρωσης, ενδεχομένως χωρίς κόστος Μέσου για το κράτος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 22:14 | Giorgos

    Για την πάταξη της φοροδιαφυγής λέμε ότι συμφωνούμε όλοι. Δεν συμβαίνει όμως αυτό και την συγκάλυψη ξεκινά δυστυχώς το ίδιο το κράτος.
    Θυμόμαστε πως δικαιολογήθηκαν οι δαπάνες για το σπίτι του συγχωρεμένου Ανδρέα στην Εκάλη, γνωρίζουμε πως μεγαλοόμιλοι κοροϊδεύουν τους επενδυτές του χρηματιστηρίου με πλαστά και εικονικά τιμολόγια εν γνώσει του κράτους που διαπλέκεται με αυτούς, εκδότες που είναι υπεράνω του νόμου, σκάνδαλο Siemens που κραυγάζει ότι αγγίζει όλα τα κόμματα (δήλωση Τσουκάτου), Ο κ. Θ. Αναστασιάδης μας έπεισε ότι 20 χρόνια μάζευε φασούλι το φασούλι 5 εκατομμύρια, τα έβαζε κάτω από το…στρώμα, και κάποια στιγμή αποφάσισε να τα βάλει σε μια σακούλα και να τα καταθέσει στην τράπεζα (φαίνεται ότι παραψήλωσε το κρεβάτι..).

    Με όλα αυτά όποιος πληρώνει φόρους είναι ηλίθιος. Το κράτος είναι διεφθαρμένο και δεν πείθει. Η κάθε κυβέρνηση διορίζει τους εφόρους ανάλογα με το …δόντι και ίσως παίρνει ποσοστά από τις μίζες.

    Αν λοιπόν θέλετε πραγματικά διάλογο θα πρέπει να μας πείσετε κύριοι.
    Αλλοιώς καλά κάνει ο κοσμάκης και φοροδιαφεύγει, όποιος μπορεί.

    Πρώτα απ’ όλα διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων. Όσα από αυτά δεν συμφωνούν να μην έχουν δικαίωμα καθόδου στις εκλογές. Και να ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές που θα διορίζει η δικαστική εξουσία.

    Και μετά, μη φοβάστε θα πιάσετε τους φοροφυγάδες. Θα βοηθήσουμε όλοι.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:33 | nikos

    ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ.

    ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ.
    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ Κ ΜΕΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΩΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ!!
    ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΛΛΗΜΑ……
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ 50 ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΚΟΨΑΝ????

    «»»»ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ»»»»

    ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ.. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΜΠΛΟΚ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ….

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΚΥΡΙΟΙ??? ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ???
    ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ??
    ΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ??? ΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ???
    Ο ΔΗΜΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ?? ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ 10 ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ?? ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΝ Κ.Β.Σ. (ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ,ΔΕΛΤΙΑ,Κ.Α.)
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:55 | Κατερίνα – Θανος

    Αγαπητοί Κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας,

    Ξέρουμε ότι αυτό που θέλετε να κάνετε γρήγορα, είναι να μαζέψετε χρήματα και όχι να λάβετε μέτρα που θά αλλάξουν την εικόνα αυτής της χώρας και στον οικονομικό και στον φορολογικό τομέα, γιατί αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε γρήγορα. Η αλήθεια είναι ότι άλλα θέλετε να κάνετε και άλλα μπορείτε γιατί πάνω από το κεφάλι σας κρέμονται απειλές οικονομικής ασφυξίας από έλλειψη «φτηνού» δανεικού χρήματος το οποίο πρέπει να πάτε να ζητήσετε γρήγορα. Γι’ αυτό ψάχνετε το γρήγορο χρήμα της φορολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων περικόπτοντας επιδόματα και αυτοτελή φορολόγηση, τα οποία όμως καλώς ή κακώς τα τελευταία 30 χρόνια αποτελούν ίσως παραπάνω από το 50% των αποδοχών των υψηλά αμοιβόμενων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες όμως προέρχονται από την ωρίμανση των 50 έως 55 ετών με πτυχίο ΑΕ και εξειδικευμένες γνώσεις (μηχανικοί, νομικοί σύμβουλοι, γιατροί ΕΣΥ, τραπεζουπάλληλοι κλπ)Δυστυχώς για την ώρα αυτοί είναι τα εύκολα θύματα, δηλαδή υψηλό εισόδημα, το οποιο δυστυχώς δεν αποκρύπτεται με κανένα τρόπο.
    Παρ’ότι είναι βέβαιο ότι δεν έχετε πολλές δυνατότητες για κάτι άλλο, να έχετε σοβαρά υπ’ όψιν σας ότι αυτοί δηλαδή οι άνθρωποι με ένα δικό τους σπίτι, ένα μικρό εξοχικό στην θάλασσα, και δύο μικρά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους αλλά παράλληλα με ενα ή δύο παιδιά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μεγάλωμα και τις σπουδές τους, αποτελούν την μεγαλύτερη κίνηση της αγοράς. Ψωνίζουν, ανανεώνουν την οικοσκευή τους με αρκετή άνεση, νοικιάζουν δυο σπίτια σε άλλες πόλεις για τις σπουδές των παιδιών τους, αλλάζουν αυτοκίνητα κάθε περίπου 5 χρόνια και γενικά κινητοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.
    Ακόμα και άν τα μέτρα που θα πάρετε τα υπόλοιπα 4 χρόνια έχουν ελάχιστο ή μικρό αντίκτυπο στην οικονομική τους κατάσταση το κλιμα που τους δημιουργείτε είναι αρνητικό ή φοβικό με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο συγκρατημένοι στις αγορές ή στα επενδυτικά τους σχέδια, με αποτέλεσμα από πελάτες να γίνουν αποταμιευτές και το ακινητοποιημένο χρήμα δεν είναι κάτι που ίσως θα θέλατε.
    Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι γράφοντες είναι δύο πενηντάρηδες που ανήκουν από την γέννησή τους έως τώρα στην μέση αστική τάξη που άλλοτε δοξάζεται και άλλοτε καθυβρίζεται ώς «πλούσια ή προνομιούχος» και χωρίς καμμία ιδεοληψία δεξιάς ή αριστερής στροφής μιά που «θα σας πληρώσουμε όσο και να γαυγίζουμε» σας παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις μας, γιατί την επόμενη τετραετία μπορούμε με μεγάλη ανεση να αλλάξουμε στροφή στο τιμόνι της ζωής μας
    Με εκτίμηση

    Θάνος Κατερινα

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:09 | Γιαννης

    Στο 50% αν μειωθει η φοροδιαφυγη στην ελλαδα μειωσαμε το ελλειμα στο 6% με την μια.ολη η ζημια στην χωρα ξεκιναει απο την φοδιαφυγη.Τροποι υπαρχουν παρα πολλοι πολιτικη θεληση χρειαζετε και τιποτε αλλο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:32 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ!! ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΟΥ ΙΔΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΑΛΛΟΙ.ΜΕ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ!! ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΗΓΕΝΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΕΦΟΡΙΑΣ ΣΑΝ Η ΕΦΟΡΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ.ΑΛΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΙ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΙ!!???

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:10 | ΣΚΑΡΠΕΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΕΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ ΦΘΑΝΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ Ν ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΑΙ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΜΕ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΗΣΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΣ [ΕΦΟΡΙΑ]. ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 21:21 | Κώστας Μπάκουλας

    Χρειάζεται να δημιουργηθεί Σώμα ελεγκτών που θα ελέγχει τους ελεγκτές. Οι «αδιάφθοροι» θα πρέπει να έχουν μισθούς επιπέδου δικαστών, παροχή αυτοκινήτου και γενικά να απολαμβάνουν παροχές που θα κάνει δύσκολη μία συναλλαγή μαζί τους. Αυτά για τον εσωτερικό έλεγχο.

    Επίσης θα πρέπει να εφαρμοσθούν εκτεταμένα τεκμήρια για τα ΠΑΝΤΑ. Μέγεθος κατοικίας, πισίνες, αυτοκίνητα, σκάφη, ταξίδια, ιδιωτικά σχολεία, διαμονή σε ξενοδοχεία, πληρωμές πιστωτικών καρτών και λοιπών δανείων κλπ. Θα πρέπει οι ελεγκτές να εντοπίζουν το «στόχο» και στη συνέχεια να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την οικονομική συμπεριφορά του συγκεκριμένου φορολογούμενου για ένα χρονικό διάστημα ενός έτους, εντοπίζοντας αν το κόστος διαβίωσής του είναι ανάλογο της φορολογικής του δήλωσης. Αν τα εισοδήματα δεν συνάδουν με τη δήλωση, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει εξοντωτικά πρόστιμα και να έχει σημαντικές ποινικές κυρώσεις. Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται σε λίγους (γιατί δεν είναι δυνατό να γίνεται σε πολλούς) αλλά με εξοντωτικές ποινές για παραδειγματισμό.

    Επίσης χρειάζεται μιά διαρκής καμπάνια κατά της φοροδιαφυγής, να συντηρείται από τα ΜΜΕ το μέγεθος του προβλήματος, να εκπαιδεύονται τα παιδιά από το σχολείο. Να αναδειχθεί σε μείζον θέμα της ελληνικής κοινωνίας η φοροδιαφυγή για να δημιουργηθεί μία εικόνα απέχθειας για τους φοροφυγάδες, αντίστοιχη με εκείνη των κοινών εγκληματιών. Πρέπει η έννοια του φοροφυγά να γίνει ταυτόσημη με εκείνη του εγκληματία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:09 | Λεκκάκος Ηλίας

    Συγχαρητήρια για τη δυνατότητα που δίνεται στον πολίτη να συμμετέχει σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.
    1. Εαν πρόκειται να φέρεται το μέτρο της συλλογής αποδείξεων αυτό να ισχύει και για όσους δηλώνουν μέσω internet τη δήλωση(να αποστέλονται δηλαδή ταχυδρομικώς) και εκτός αυτών που είναι σε ταμειακή μηχανή οι υπόλοιπες να περιλαμβάνουν και τα στοιχεία του αγοραστή.Έτσι θα σταματήσει αυτό που συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια.
    2. Για τις κατηγορίες των Ιατρών,δικηγόρων,υδραυλικών κ.α. να ισχύει το πόθεν έσχες.
    3. Για τα καταστήματα δεν υπάρχει η δικαιολογία «ξέχασα να κόψω απόδειξη».Ti ξέχασες δηλαδή? συμβαίνει συχνά? Αυτά είναι αστεία. Έλεγχος,έλεγχος,έλεγχος και με το πρώτο παράπτωμα αυστηρότατα μέτρα .Η ατιμωρησία στη χώρα μας,δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Ας ανέβουν οι τιμές. Μη φοβόμαστε αύξηση πληθωρισμού. Να φοβόμαστε τη χρεωκοπία και τυχόν άλλες καταστάσεις που θα φέρει αυτή.
    Επιτέλους να δουλέψουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.Δεν γίνεται χωρίς αυτούς και χωρίς αυστηρές ποινές.Επιμένω.
    4. Απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε όλα τα επαγγέλματα.
    5. Δημόσιοι υπάλληλοι που χρηματίζονται με οποιοδήποτε τρόπο, απόλυση, έλεγχος οικονομικής τους κατάσταση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:00 | Δ.Γ.

    Κύριε Υπουργέ,

    Ενα διαδικαστικό μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα ήταν και η χρήση point system. Και εξηγώ:

    Καθε φορά που βεβαιώνεται παράβαση και επιβάλλεται πρόστιμο να επιβάλλονται και πόντοι. Οι πόντοι αυτοί θα συνεισφέρουν στην αύξηση του φορολογικου συντελεστή (φορολογια φυσικών προσώπων) για καποιο χρονικό διαστημα και επιπλέον βάσει αυτών θα προκύπτουν και κυρώσεις όπως διακοπή επιχείρησης κλπ.

    Δηλαδή, για ένα συστημα το οποιο λειτουργεί αποτρεπτικά στις παραβατικές πραξεις και το οποίο θα αποδώσει τόσο αμεσα έσοδα μεσω των προστίμων, όσο και μεσοπρόθεσμα μεσω της αύξησης των φορολογικών συντελεστων για συγκεκριμένο χρονικό διαστημα.

    Με εκτίμηση,

    Δ.Γ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΠΩΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΟΠΟΥ Ο ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΕ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟ
    ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΕΠ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΩΝΕΤΕ
    ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ .
    ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ [ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ .ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ
    ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΛΠ ] ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑ Η ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΗΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ .

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΙΝΗΣ
    ΤΗΛ 6977-800888

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:27 | Αλέξης

    Κε υπουργέ,

    Καταρχήν αρχίσατε με ένα λάθος τρόπο με τα ΙΧ να αντιμετωπίσετε το προβλημα.Δηλαδή δεν μπορεί ο άνθρωπος με το datsun να πληρώνει περισσότερα από εκείνον με το ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΟ JEEP.ΛΙΓΟ ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ.

    -ΑΜΕΙΛΕΙΚΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ σε ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΤΑΒΕΡΝΕΣ, ΤΑΧΙ, ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ.

    -ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ και ΚΥΡΩΣΕΙΣ σε όποιον πιαστεί.

    -ΣΚΑΦΗ, ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ολα στην φορολογική δήλωση και να πληρώνονται.

    -ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ παντού.Να ξέρουμε ποιοι κερδίζουν και ΠΟΣΑ ακριβώς.

    -ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ και BONUS και κίνητρα ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ.

    -ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ που τάχα διαμαρτύρονται.

    Μπράβο για το θάρρος σας.Συνεχίστε και θα δείτε τα έσοδα πως θα ανέβουν.Οι πλούσιοι είναι αυτοί που φοροδιαφεύγουν.

    Συγχαρητήρια για αυτή την συζήτηση.Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:29 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ 12.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ. ΔΕΜ ΞΟΔΕΥΕΙ ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ 12.000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ 1000 ΕΥΡΩ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΝ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ SUPER MARKET -ΔΕΗ-ΟΤΕ ΚΛΠ.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:04 | ΕΛΕΝΗ

    Βαρεθηκα πια να την πληρωνουμε εμεις!
    εμείς οι απλοι πολιτες που τα δηλωνουμε ολα, που δεν κρυβουμε τιποτα!
    Να μαζευουμε αποδείξεις για να έχουμε 12000 ευρω αφορολογητο???!!
    12000 ευρω ειναι ο μισθος μας!
    6000 ευρω αποδείξεις απο παπούτσια, ρουχα, εστιατόρια όταν τα εξοσα αυτα δεν φτανουν ουτε τα 1000 ευρω το χρόνο!
    γιατι εαν ξοδευα 6 χιλιάρικα σε όλα τα παραπάνω ετησίως, το εισόδημα μου θα έπρεπε να τουλάχιστον 4πλασιο!
    νομίζετε πως υπα΄ρχουν πόλλοί Ελληνες εργαζόμενοι με μισθό πάνω απο τα 1500 ευρω??
    αν πιστευετε κατι τετοιο, τοτε ζειτε σε άλλη χωρα κύριοι!
    1. βάλτε τεκμήρια διαβίωσης και πόθεν έσχες παντου κ σε όλους!
    αυτο ειναι δίκαιο
    2. παγωστε τους μισθους των Δημοσίων υπαλλήλων που χρονια τωρα μας δουλευουν! καθονται στις καρέκλες τους, ειναι αγενείς κ καθόλου εξυπηρετικοί με μας τους άλλους πολίτες, της 2ης ταχύτητας΄από τους οποίους κ πληρώνονται! μειώστε το προσωπικο της ΕΡΤ, του καναλιού της Βουλής κ τόσων άλλων δημόσιων υπηρεσίων
    3. να αρετε την μονιμότητα
    4. μείωστε τους μισθούς των υπουργών κ των βουλευτών
    5. και επιτέλους, βρείτε τρόπο να πιάσαστε όλους αυτους που φοροδιαφευγουν χρόνια τώρα. Τους ξέρετε και απλα δεν κανετε τιποτα
    Βλέπεις υπάρχει κ το πολιτικο κόστος, το οποίο κανείς σας δε φαίνεται να θελει να «πληρώσει» γιατι Κ Α Ν Ε Ι Σ από εσάς δεν αγαπά αυτη την χώρα τελικά! Σας νοιάζει μονάχα η εξουσία κ οι καρέκλες σας!

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:55 | Γιώργος

    1. Θα πρέπει να σταματήσετε να χωρίζετε τον κόσμο σε μισθωτούς και συνταξιούχους, και άλλους. Δημιουργείτε αντιπαλότητες μεταξύ κοινωνικών και επαγγελματικών στρωμάτων. Θα πρέπει το κράτος να χωρίσει,όπως ο νόμος το προβλέπει ήδη αλλά δεν εφαρμόζεται, σε νομοταγής κα όχιΟι νομοταγείς θα πληρώσουν πάλ, καθότι το κράτος έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι δεν θέλει να έχει τους σωστούς μηχανισμούς πάταξης τηε φοροδιαφυγής.
    2. Θα πρέπει να προβλέπεται ενιαία κλίμακα, για όλους με το ίδιο αφορολόγητο όριο. Θα πρέπει να αναγνωρίζεται η επικυνδυνότητα απώλειας της εργασίας ή λόγω ασθένειας του επαγγελματία, που δεν είναι ίδια με του μισθωτού
    3.Οισυνταξεις να δίνονται σε όλους τους έλληνες πολίτες στα ίδια όρια ηλικίας ανεξάρτητα
    4. Να σταματήσει ή αδικαιολόγητα υπέρμετρη φορολόγηση ακινήτων
    5. Να σταματήσουν οι αδικαιολόγητες σπατάλες και διορισμοί στο δημόσιο
    6. Αμείλικτη πάταξη της φοροδιαφυγής, από σωστό σώμα εφοριακών.
    7. Ο σκοπός κύριε υπουργέ, δεν είναι να πάρουμε χρήματα από κάποιους, για να συντηρήσουμε κάποιους άλλους. Ο σκοπός του κράτους είναι να βοηθήσει την ανάπτυξη κα να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που και έμμεσα σημαίνει αυξημένα έσοδα για το ίδιο

    Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας, με γνώμωνα το δίκαιο.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:28 | ΑΛΕΞΙΟΣ

    Πιστευω οτι με την αυξηση των φορολογικων συντελεστων το μονο που επιτυγχανεται ειναι η διαπλοκη και διαφθορα μεταξυ φορολογουμενου και εφοριακου.Πραλληλα δημιουργει ολες εκεινες τις προυποθεσεις και τα κινητρα στον φορολογουμενο για να φοροδιαφυγει.πιστευω ακομα οτι η φορολογια θα πρεπει να συνοδευεται απο τεκμηρια διαβιωσης.Δηλαδη να διατηρηθουν χαμηλα οι συντελεστες φορολογησης 20% η 25% ακομα και για εισοδηματα της ταξης των 70000 .Παραλληλα ομως τα τεκμηρια διαβιωσης να ειναι τετοια ωστε οσοι δεν θελουν να στερηθουν τις ανεσεις τους να αναγκαζονται να δηλωνουν μεγαλυτερα εισοδηματα .Γιατι οταν η φορολογηση ειναι λελογισμενη ο πολιτης θα δηλωσει τα εισοδηματα του,χωρις να αποκρυψει τιποτα.Θα πληρωσει κανονικα το φορο του οταν δεν ειναι υπερογκος και δεν αισθανεται οτι εχει συμμετοχο στην τσεπη του το κακο κρατος.Θα εκλειψει η διαφθορα αφου δεν θα εχει λογο να συνδιαλλαγει με τον εφοριακο.Παντα ομως οταν υπαρχει απο την αλλη η πιεση των τεκμηριων.Τελος θα ηθελα να προτεινω να υπαρξει διαβουλευση και για την τροποποιηση του δημοσιου τομεα .Και τουτο γιατι περα απο τις παναθλιες δημοσιες υπηρεσιες που προσφερονται στον πολιτη απο τους δημοσιους υπαλληλους ,ειναι το κομματι που αφενος εργαζεται ελαχιστα και πληρωνεται πανακριβα γιαυτο,αφετερου ειναι τοσοι πολλοι που αποτελει για μενα την νουμερο 1 αιμορραγια για τον προυπολογισμο του κρατους.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 20:25 | ευαγγελος

    ποινικο αδικημα η μη αποδοση ΦΠΑ καθοτι αποτελει κλοπη.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:15 | Γιώργος

    Για τα μέτρα εναντίον της φοροδιαφυγής υπάρχουν πολλοί άξιοι και καλοί γνώστες, ώστε να περιττεύει να δώσω ιδέες. Αυτό που η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει είναι να μην απογοητευθεί ξανά ο κόσμος. Αν συμβεί αυτό, τότε δε θα κρατάει τίποτα τους νέους στη χώρα και ειδικά τους πιο άξιους από αυτούς. Αρκετή ντροπή που είμαστε τελευταίοι σε όλους τους δείκτες στην Ευρώπη. Επιτέλους δίκαια και αυστηρά μέτρα, να σταματήσει η κατηφόρα, να νοιώσουμε ότι κάτι επιτέλους πάει προς το καλύτερο. Και πειστικά μέτρα, όχι να τη γλυτώσουν οι offshore.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:41 | Γιάννης Ρ

    Όταν έρχεται οι εφορία για έλεγχο σε επιχειρηματία και του λέει «ότι και να κάνεις εμείς θα βρούμε ποσά για να σε φορολογήσουμε επιπλέον» γιατί να είναι οι επιχειρηματίες νόμιμοι. Καλλίτερα να φοροδιαφύγεις αφού έτσι ή αλλιώς θα πληρώσεις.

    Αν ξέρουν οι φορολογούμενοι ότι οι σωστοί και τυπικοί θα δικαιωθούν θα πάψουν ορισμένοιι να φοροδιαφεύγουν.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:36 | Γιάννης Ρ

    Ιδιαίτερα μαθήματα: Κανένας δεν δίνει απόδειξη. Οι εφοριακοί δεν ξέρουν ποίοι συμμαθητές των παιδιών τους κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και να ρωτήσουν τον καθηγητή για αποδείξεις; Αυτό μπορεί να επεκταθεί σε πολλές οικονομικές δραστηριότητες.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:56 | Γιάννης Ρ

    Υπάρχει μία σχεδόν «νόμιμη» φοροδιαφυγή γιατί όλοι «στρουθοκαμηλίζουν». Εννοώ τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων ο οποίος θεωρητικά βασίζεται στην αξία του συμβολαίου αλλά επειδή όλα σχεδόν τα συμβόλαια γίνονται στην αντικειμενική αξία (και οι τράπεζες δίνουν δάνεια επιδιόρθωσης σε νέες κατοικίες) υπάρχει ένα τεράστιο ποσό περίπου 30 – 40% του τζίρου της αγοράς των ακινήτων το οποίο διακινείται αφορολόγητα. Με τόσα χρήματα αδήλωτα και οι επαγγελματίες του χώρου μπορούν και «πιέζονται» να φοροδιαφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν.

    Ας αποφασισθεί ότι ανεξάρτητα από την αξία του συμβολαίου μεταβίβασης ο φόρος βασίζεται στην αντικειμενική αξία ώστε να δηλωθούν και τα υπόλοιπα ποσά (τουλάχιστον εν μέρη), οι επαγγελματίες να εμφανίζουν έσοδα όση είναι η αξία του ακινήτου που πωλούν και οι τράπεζες να μην εγκρίνουν δύο δάνεια αλλά ένα στην αξία του συμβολαίου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:11 | Ακύλας Θανάσης

    Όλες οι αποδείξεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την φοροαπαλαγή. Δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά ορισμένες δαπάνες. Μισθωτός παντρεμένος με ένα παιδί εχει οικογενειακό εισόδημα 25000 ευρώ καθαρά.
    Έξοδα supermarket 400×12=4800
    Έξοδα αυτοκινήτου 100X12=1200 +300τέλη +200 συνεργείο=1700
    Δόση για αγορά στπιτιού 500χ12=6000 ευρώ
    Έξοδα ΟΤΕ ΔΕΗ ΚΙΝΗΤΆ ΕΥΔΑΠ INTERNET= 150Χ12=1800 ευρώ
    Έξοδα προσωπικά (πχ τσιγάρα και διασκέσαση) 400χ12= 4800
    Ρούχα, παιχνίδια δώρα 2000 το χρόνο
    Όλα τα παραπάνω είναι κατελάχιστό και δεν μένει τίποτε στην άκρη. Ούτε έξοδα γιατρών ούτε υδραυλικών ούτε διακοπές δεν έχουν συμπεριληφθεί. Δηλαδή μία οικεγένεια (αντιπροσωπευτική κατά την παόψή μου) με τα παραπάνω έξοδα δεν πρέπει να θεωρείτε ότι έχει και υπόλοιπο στην άκρη στο τέλος του χρόνου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 19:54 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Κύριε Υπουργε
    Πιστεύω ότι μόνο δίναντας το παράδειγμα στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος διακιούσθε να ζητάτε προτάσεις. Κανένα δεν αμφιβάλει αυτή την στιγμή για τις προθέσεις σας, το θέμα είναι πόσο θα αντέξετε και πόσο αποφασισμένος είστε να αλλάξετε την ελληνική πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που θέλει τον κλέφτη γενικά και ειδικά τον φοροκλέπτη μάγκα, καταξιωμένο, άξιο κλπ. Δεν θέλω να αναφέρω πως χαρακτηρίζεται αυτός δεν αποκρύπτει έσοδα ή αυτός που δεν μπορεί να κρύψει. Για την φοροκλοπή και την φοροδιαφυγή όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης με την στάση μας.
    Προτείνω κατ αρχήν επιβολή ΦΠΑ στους γιατρούς και δικηγόρους και όπου αλλού δεν υπάρχει. Για την φοροκλοπή δηλαδή την μη απόδοση του ΦΠΑ που κάποιοι εισπράτουν απ’ ολους μας προτείνω να γίνει κακούργημα ανεξαρτήτως ποσού. Η κλοπή αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλη κλοπή.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:52 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΣΕΤΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ, ΑΠΛΑ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΑ.ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΣΤΑ ΔΕΛΤΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΕΙΜΑςΤΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΕΙΧΗΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ.ΠΑΡΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΔΕΚΑΕΤΕΙΑΣ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:36 | zissis thiakos

    POLI KALI I PAROUSIASI.
    PREPI NA VALETE ENA SIDELESTI GIA OLOUS .NA KSERI O KOSMOS.TI THA PLIROSI STO TELOS,VASI TON KIKLO ERGASION POU THA EXI.
    KE TI IDOS ERGASIES ,I; IPIRESIES PROSFERI/.
    EGO ERGAZOME KE ZO. EKTOS ELLADOS.GIA PANIO APO 20 XRONIA.EXO THN EPIXIRISIN MOU. KE KANIS DEN IRTHE NA MOU PIMOTI AMFIZVITI TIS DILOSIS MOU.
    THELO NA ERTHO PISO. ME TI KINITRA NA ERTHO?.AFOU KATHE LIGO ,ALAZETE TOUS OROUS TOU PWEXNIDIOU/
    XRIAZESTE MIA STATHERI KLIMAKA.POU THA PROOTHISI KE TIN KATAPOLEMISI TIS ANERGIAS,.
    GIA NA ANAPTIXTI KE I PARAGOGI.GIATI TORA DEN PARAGETEM TIPOTE.ELAFRIA H; BARIA BIOMIXANIA. TOURISMOS,YPIRESIES.YGEIA…….KE VARATEME NA KLEO.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:41 | Παύλος Μαγκάκης

    Να υποχρεωθεί ο κάθε φορολογούμενος να παρουσίαση για τα τελευταία 10 χρόνια ένα ισοζύγιο μεταξύ των άξιων που έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις εισοδήματος και τις κινήσεις της κινητής & ακίνητης περιουσίας του (αγορά, πώληση, δωρεά, κληρονομιά ,.. κινητών και ακίνητων ). Για μεγάλες αδικαιολόγητες αποκλίσεις να πληρωθεί με την ισχύουσα κλίμακα σε ορίζοντα 5 ετών ο φόρος εισοδήματος που ανάλογη στην διαφορά. Με την βοήθεια των στοιχείων που υπάρχουν καταχωρημένα θα μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα ο έλεγχος από τις εφορίες

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:09 | Κωνσταντινος Παπανικολαου

    Αγαπητοι κυριοι,

    Αρκει να εφαρμοστει η ταμιακη μηχανη και το τιμολογιο πανταχοθεν και το ποσο να εκπιπτει 100% απο το φορο. Τοτε ολοι θα ζητουν αποδειξη και τιμολογιο οποτε κανεις δεν θα μπορει να διαφυγει.

    Διασταυρωσεις μεσω ΚΕΠΥΟ για την ορθοτητα των στοιχειων και για πλαστα τιμολογια.
    Βαρυτατες ποινες για πλαστα τιμολογια σε βαθμο κακουργηματος

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 18:40 | Νίκος Στουπάκης

    Θα πρέπει, για να μειωθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών:
    1)Nα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από εντεταλμένους υπαλλήλους, στους χώρους παροχής υπηρεσιών ή αγαθών . Να ελέγχονται συχνά οι πελάτες εάν έχουν πάρει απόδειξη. 2) Σε περίπτωση ανυπαρξίας απόδειξης, να επιβάλλεται στον επαγγελματία πρόστιμο πολλαπλάσιο της αξίας του αγαθού, όπως συμβαίνει π. χ. στον έλεγχο εισιτηρίων των Μέσων Μεταφοράς. 3) Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραπτωμάτων φορολογικής φύσεως, να υπάρχουν σαφείς προβλέψεις κυρώσεων (οικονομικών και επαγγελματικών).

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:13 | Ιωαννης Χαστάς

    Για την καταπολέμηση της φοροκλοπής και της φοροδιαφυγής θα πρεπεινα παταχθεί η δωροληψία των εφοριακών. Τούτο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την τροποποίηση των διατάξεων του δημοσιο-υπαλληλικού Κώδικα. Κάθε αλληθινή καταγγελία για δωροληψία, ή ΑΙΤΗΜΑ για διακονονισμό από τους
    εφοριακούς που καταγγέλεταιβασίμως θα πρέπει να οδηγεί στην άμεση απόλυση του καταγγελλομένου και αυτών με τους οποίους διαμοιράζεται το
    προϊόν της δωροληψίας. Αυτό απαιτεί μια ανεξάρτητη πειθαρχική αρχή που θα έχει την αρμοδιότητα να επιλαμβάνεται άμεσα της καταγγελίας άσχετα από ποιά είναι η δημόσια υπηρεσία στην οποία ανήκει ο καταγγελόμενος.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:43 | θεόδωρος

    Η φοροδιαφυγή αποτελεί,όπως όλοι γνωρίζουμε,ένα απο τα πιο σημαντικά προβκήματα της σύγχρονης Ελλάδας.Ώς πολίτης αυτής της χώρας προτείνω πόθεν έσχες και τεκμήρια διαβίωσης για όλους.
    Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δίνεται ,σας εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας ΄καλή χρονια με υγεία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:12 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΕΡΕΜΕΓΚΛΗΣ

    Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή από τους ελεύθερους επαγγελματίες (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κ.α) θέλω να σημειώσω πως τους δημιουργεί και τους υποθάλπει το ίδιο το κράτος. Πρίν ένα χρόνο τελείωσα ένα σπίτι που μου κόστισε περίπου 200.000 Ε και το ελάχιστο κόστος που μου έβαλε η πολεοδομία για να πάρω την ηλεκτροδότηση ήταν 50.000 Ε περίπου. Τα τιμολόγια που κατέθεσα και εγώ ήταν το ποσό που μου ζητήθηκε. Ας μας βάλει να μαζέψουμε σε απόδείξεις όλο το κόστος και καταθέτοντας τα για να πάρουμε το ρεύμα να μας καταθέσει το ποσό του ΦΠΑ που μας αναλογεί για επιστροφή.
    Για τον χρηματισμό των δημ. υπαλλήλων (εφοριακοί, τελωνειακοί,ιατροί, καθηγητές, κ.α) η άποψη μου έχει ως εξής.
    1. Σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέχρι 6-8 μήνες) να τελεσιδικίσει η υπόθεση και αν αποδειχτεί ο χρηματισμός να απολυθεί.
    2. Να δημοσιοποιηθεί το όνομα του διεφθαρμένου υπαλλήλου. Οι επίορκοι υπάλληλοι πρέπει να διαποπεμφούν. Ειναι παραδείγματα προς αποφυγήν. Και για όσους λένε οτί το κάνουν γιατί πέρνουν λίγα χρήματα από την υπηρεσία τους τους προτείνω να παραιτηθούν και να έρθουν να δουλέψουν στον <> ιδιωτικό τομέα.
    3. Να δημεύετε η ατομική και οικογενειακή του περιουσία. Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν στο όνομα του περιουσιακά στοιχεία και να υπάρχουν στο όνομα των ανήλικων παιδιών και που δεν έχουν περιελθεί σ’ αυτά από κάποιον άλλο λόγο(κληρονομία από παππού, γιαγιά, κ.α).
    4. Όπου απαιτείτε άδεια άσκησης επαγγέλματος (ιατροί, δικηγόροι, κ.α) η άδεια αφού υπάρχει οριστική και αμετάκλητη καταδίκη να αφαιρείτε ετσι ώστε να μην μπορεί να εξασκήσει ξανά αυτό το επάγγελμα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 17:31 | Κώστας Σ.

    Υποχρεώστε τα κολλέγια και τα ιδιωτικά σχολεια γενικότερα να στέλνουν στο taxis τα στοιχεία των πελατών-γονέων και της σχετικής δαπάνης αυτών. Έτσι θα προκύψει μιά τεράστια τεκμαρτή δαπάνη για τους γονείς που μέχρι σήμερα δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Μέση ετήσια δαπάνη ανά παιδί (τουλάχιστον 8.000 με 10.000 ευρώ)

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:15 | Πάρης Β

    Προσοχή στα τεκμήρια διαβίωσης … να είναι δίκαια φορολογικά και όχι όπως τα τέλη κυκλοφορίας … τα παλιά αυτοκίνητα, των φτωχών δηλαδή, εξοντωτικά και τα καινούργια, των πλουσίων , μειωμένα !!!
    Έχει σημασία το πόσα κυβικά είναι ένα αυτοκίνητο ή τι αξία έχει?
    Κάνετε και μια διαβούλευση για τα τεκμήρια.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 16:40 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Η φοροδιαφυγή πρέπει σίγουρα να παταχθεί. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τόσο σημαντικό για την Ελληνική οικονομία πρέπει να συμβάλλουν όλοι. Από τους νομοθέτες μέχρι και τους υπευθυνους των ελέγχων.

    1) Χρόνια τώρα νόμοι υπάρχουν, αλλά είτε δεν εφαρμόζονται είτε τα κριτήρια εφαρμογής ποικίλουν. Επομένως αρχικά πρέπει οι νόμοι να εφαρμόζονται με τα ίδια κριτήρια για όλους.

    2) Όλοι όσοι ασχολούνται με φορολογικούς ελέγχους να διώκονται ποινικά, να χάνουν τη θέση τους λόγω απιστίας και να δεσμεύεται η πειουσία τους μέχρι να εξακριβωθεί το ύψος των παραβάσεων που έχουν συγκαλύψει.

    3) Να εφαρμόζεται αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες κάθε χρόνο αλλά και αναδρομικά την τελευταία δεκαετία.

    Όταν και αυτοί οι υπάλληλοι καταλάβουν το κίνδυνο που διατρέχουν θα αλλάξουν πολλά.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:15 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ενα άλλο θέμα :

    Ταμειακές μηχανές παντού . Ακόμη και οι πλανόδιοι θα πρέπει να είναι διαπιστευμένοι στον Δήμο που ενεργούν , στην εφορία και να εκδίδουν αποδείξεις .

    Δηλαδή οι Αμερικανοί είναι λάθος αφού και τα περίπτερα έχουν μηχανάκια. Και μην ακούμε δικαιολογίες ότι στις λαικές π.χ. δεν μπαίνουν γιατί βρέχει . Για όνομα του Θεού στην εποχή που ζούμε , που ένα μηχανάκι μπορεί να είναι όσο ένα κουτί τσιγάρα. Αυτά είναι υπεκφυγές και καλά θα κάνουμε να σοβαρευτούμε.Ολοι μηχανάκια της εφορίας.Να τους τα δώσουν Δωρεάν και κατόπιν να κρατάτε το κόστος από τον φόρο.

    Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί σύστημα έκδοσης ΑΦΜ με την γέννηση. Δηλ. να γράφεται και στο Πιστοποιητικό γέννησης . Τι ΑΜΚΑ , και αριθμός μητρώου ΤΣΜΕΔΕ και 100 αρχεία . Ενας αριθμός για τα πάντα το ΑΦΜ.

    Τέλος μία ιδέα για να πιάσετε τους γιατρούς είναι να υποχρεωθούν να κράτανε ιατρικό φάκελο συστεμικά μέσω του Υπουργείου Υγείας για κάθε ασθενή.Ανεπίτρεπτο να σε ρωτάει ο γιατρός τί έχεις περάσει στο παρελθόν. Δεν κρατούν φάκελο ασθενούς στα ιατρεία (ο Θεός να τα κάνει ιατρεία) έτσι ώστε να μην μπορεί να τους διασταυρώσει η εφορία.

    Βάλτε τους εξαντλητικές ποινές και θα δείτε πως τα πάντα είναι δυνατά αρκεί να το αποφασίσουμε αλλά και να το τολμησουμε.Ετσι όπως δηλαδή κάνει η Κυβέρνηση μας στην οποία εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:48 | kostas

    η λυση ειναι να χαμηλωσουν οι συντελεστες των επιχειρησεων στο 20% σταθερα για ολες,ετσι και οι επιχειρηματιες θα ξερουν οτι θα πληρωσουν ενα ευλογο και δικαιο ποσο οποτε θα ειναι χαζοι να φοροδιαφυγουν.οποιος πιαστει μετα να φοροδιαφευγει να του επιβαλουν εξοντωτικο προστιμο.με χαμηλους συντελεστες θα ερθουν και επενδυσεις και μειωση ανεργιας,οχι οπως τωρα,συντελεστες διαφορετικοι και καθε 5-6 χρονια ξανα ελεγχοι περαιωσεις και χαζομαρες

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:17 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αξιότιμε Υπουργέ,

    Θεωρώ ότι για να καταφέρουμε να συμμαζέψουμε το χάλι στο οποίο βρισκόμαστε πρέπει να ενισχύσουμε το σκέλος του κινήτρου προς τους ενεργούς Πολίτες.(σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνούσα με πριμ στους υπαλλήλους γιατί έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε).

    Δηλαδή ο Πολίτης που καταγγέλει φοροδιαφυγή ή οποιοδήποτε οικονομικό έγκλημα τρίτου αφενός να διατηρεί την ανωνυμία του πάσει θυσία (δηλ. δεν νοείται η έκφραση ‘ευχαριστούμε για την βοήθεια αλλά ελάτε και από το δικαστήριο να τα επιβεβαιώσετε’ ή να πηγαίνει ο υπάλληλος της εφορίας και να λέει στον παρανομούντα ποιος τον αποκάλυψε ) αλλά αφ’ετέρου δώστε και οικονομικό κίνητρο π.χ. το 4% της βεβαιωθείσας φοροδιαφυγής να το εισπράτει ο καταγγέλων.

    Οι ποινές προς τους υπαλλήλους αυτής της Υπηρεσίας πρέπει να είναι εξαντλητικές (π.χ. άμεση δήμευση της περιουσίας τους ακόμη και για μεταβιβάσεις που έχουν γίνει 2 χρόνια πριν) σε περιπτώσεις που πιάνονται να είναι επίορκοι ή έχουν μεγάλο στόμα και αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας τους . Επίσης χρήσιμη θα ήταν μία ρύθμιση των ποινών που θα πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να επιβάλονται (100% εκτελέσιμες: π.χ. 2 χρόνια τους βάλανε σε 2 χρόνια να βγαίνουν χωρίς εξαίρεση). Τότε θα δειτε πως θα γίνουμε Ευρώπη μέσα σε 1 μήνα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 15:51 | Μυρτώ Κιούρτη

    Να συγχαρώ και εγώ για την προσπάθεια επίτευξης δημόσιου διαλόγου.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 14:23 | mesas

    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ!
    διαφημίστε την εθνική ανάγκη μείωσης της φοροαποφυγής/διαφυγής
    πείτε σε όλους πόσο κλέβουν οι γιατροί, οι δικηγόροι, τα νυχτερινά κλάμπ και πολλοί άλλοι
    μόνο εάν διαφημιστεί με σωστό τρόπο – μη βγάλετε και ‘σεις τη φάτσα του κάθε Αλογοσκούφη να χαμογελάει – υπάρχει περίπτωση να περάσει
    και βέβαια σε συνδυασμό με φορο-ελεφρύνσεις των πολλών μισθωτών ώστε επιζητούν αποδείξεις

    πρέπει να πειστεί ο κόσμος για τη κουβέντα του ΓΑΠ: «υπονομεύεται το κοινωνικό κράτος», τα πρώτα που θα κοπούν θα είναι η δημόσια υγεία και παιδεία – έστω ότι έχει μείνει από αυτά

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 13:22 | Θόδωρος

    Κατ αρχήν σημειώνω, ότι στο παρελθόν ήμουν μόνιμος Δημόσιος Υπάλληλος και σήμερα είμαι Ελεύθερος Επαγγελματίας, άρα ύποπτος Φοροδιαφυγής. Είμαι Επαγγελματίας της Πληροφορικής, με πολύ μεγάλη εμπειρία.
    Νομίζω πως το Σύστημα πρέπει να ξηλωθεί και να στηθεί από την αρχή.

    Σαν Γενική Αρχή, πρέπει στηριχθεί στις δυνατότητες της Πληροφορικής. Αυτό όμως είναι γενικόλογο. Θα το εξειδικεύσω.

    Οσον αφορά το Φόρο Εισοδήματος, πρέπει να στηριχθεί στο Πόθεν Εσχες, σε συνδυσαμό όμως με πληροφορίες που προέρχονται από το Τραπεζικό Σύστημα. Ακούμε πολλές φορές, πως η τάδε επαγγελματική Ομάδα, έχει εισοδήματα και δεν πληρώνει φόρους. Για να μή λέμε γενικότητες, πρέπει το αποδείξουμε. Θα μπορούσαν κάποιες υπηρεσίες, να συγκεντρώνουν τα στοιχεία των προσωπικών Λογαριασμών ενός Φορολογουμένου, από όλες τις Τράπεζες και να ελέγχουν το εξής. Τι υπόλοιπα είχε συνολικά, στις 31-12-2008. Χ ποσόν. Τι υπόλοιπα είχε στις 31-12-2009. Υ ποσόν. Διαφορά Y-X. Τι εισόδημα δήλωσε ?? Πώς προέκυψε. Μήπως πούλησε κάποιο ακίνητο ?? Είναι όλα αυτά συμβατά.
    Παράλληλα πρέπει να ελέγχονται, οι λογαριασμοί των ατόμων του στενού περιβάλλοντός του, ως προς τη συμβατότητα των υπολοίπων.
    Η έλεγχοι αυτοί μπορεί να γίνονται διακριτικά, χωρίς να σπιλώνονται άτομα και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα λαδώματος.
    Με το τρόπο αυτό θα συγκεντρωθούν στοιχεία. Αυτοί που κερδίζουν πραγματικά, καταθέτουν χρήματα σε Τράπεζες ή αγοράζουν κάτι ή στέλνουν χρήματα στο Εξωτερικό. Το τελευταίο δεν μπορούν όλοι.
    Συνεπώς αυτό αποτελεί λύση. Θα δόσει στοιχεία και θα σταματίσει η σπίλωση ατόμων.

    Παράλληλα πρέπει να αλλάξει δραστικά, ολόκληρο το Σύστημα που τηρούνται τα Λογιστικά. Πρέπει να καταργηθεί το ταχύτερο δυνατό ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. Η ύπαρξη του Κώδικα, είναι η αιτία για λαδώματα. Ο κώδικας είναι πολυδαιδαλος. Πηγαίνουν εφοριακοί στις επιχειρήσεις, δήθεν για έλεγχο, βρίσκουν τυπικά κωλήματα και λένε το εξής. Δεν θα πούμε στην υπηρεσία αυτό που βρήκαμε. Δώσε μας τόσα και θα πούμε κάτι άλλο. Θα πληρώσεις κάτι λίγα, να φαίνεται πως κάναμε κι εμείς τη δουλειά μας και τόσα σ εμάς !!

    Τι πρέπει να γίνει.
    Να δοθούν κίνητρα, όλες οι επιχειρήσεις να έχουν μηχανογράφιση. Πχ να δοθεί μία έκπτωση φόρου.

    Να δημιουργηθεί ένα κόμβος, σε κάποια υπηρεσία, που συγκεντρώνει στοιχεία από ολόκληρη τη χώρα. Να καταργηθούν οι Φορολογικοί Μηχανισμοί. Για κάθε Τιμολογιο που εκδίδεται, η επιχείρηση να αποστέλει ηλεκτρονικά, το ΑΦΜ του πελάτη, την Αξία της συναλαγής ανά συντελεστή ΦΠΑ. Θα παίρνει πίσω ένα κωδικό, που είναι στην ουσία, η άδεια έκδοσης του Τιμολογίου.
    Το Τιμολόγιο θα εκδίδεται σε λευκό χαρτί χωρίς θεωρήσεις.
    Το ίδιο θα συμβαίνει και με τα Βιβλία. Θα τυπώνονται σε λευκό χαρτί χωρίς θεωρήσεις.

    Παράλληλα, πρέπει να δημιουργηθεί ένα Format Αρχείου, που περιγράφει τα Ημερολόγια και τα αρχεία των Λογαριασμών της Λογιστικής. Τα αρχεία αυτά θα είναι στην ουσία τα Βιβλία. Θα αποστέλονται Ηλεκτρονικά σε κάποια υπηρεσία.

    Με το τρόπο αυτό, οι υπηρεσίες του Δημοσίου, θα έχουν στους χώρους τους, τα Βιβλία όλων των επιχειρήσεων σε Ηλεκτρονική Μορφή. Θα μπορούν να αξιολογούν και να κάνουν διασταυρώσεις.

    Αυτοί που δεν εκδίδουν καθόλου παραστατικά, ειδικά στο Εμπόριο θα έχουν πρόβλημα. Επειδή αγοράζουν συνήθως, από μεγάλες πολυμετοχικές εταιρίες, που εκδίδουν πάντοτε παραστατικά, θα φαίνονται να αγοράζουν χωρίς να πουλάνε … Οπως θα έρχεται ο έλεγχος.

    Στη παροχή υπηρεσιών, αυτοί που δεν εκδίσουν παραστατικά, θα εντοπίζονται από το ότι παρουσιάζουν έσοδα, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.

    Η μετατροπή των Βιβλίων σε Ηλεκτρονική Μορφή, θα λύσει πολλά προβλήματα. Θα υποχρεώσει πολλούς να πληρώσουν φόρους.

    Θα επιτρέψει επίσης να σταματήσουν οι περαιώσεις. Να μιλήσουμε όλοι ποιο ειλικρινά.

    Η ηλεκτρονική οργάνωση, θα γλυτώσει τους επαγγελματίες από πολλές ταλαιπωρίες. Θα πείσει πως κάτι καλό γίνεται. Θα τους κάνει να ξεκουμπωθούν, να δείξουν εμπιστοσύνη και να πληρώσουν.

    Σήμερα ο επαγγελματίας φοβάται, πως αν δηλώσει αυτά που πραγματικά κερδίζει, θα έρθει σε λίγο ο έφορος με τη περαίωση και θα του ζητάει τρέλες.
    Ε αν είμαστε σοβαροί, αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος των ελέγχων, να σταματήσουν τα λαδώματα, οι περαιώσεις και κάθε τι σχετικό. Πρέπει να κοιτάμε την ουσία.

    Εχετε τεράστιο δρόμο να κάνετε. Ο τρόπος που λειτουργεί το κράτος, δημιουργεί αγανάκτηση.

    Μπορώ να γράψω πολλά και για πολλά θέματα.

    Περιμένω να δώ δείγμα γραφής. Να γίνονται πράγματα.

    Πάντως είναι σημαντικό και μπράβο σας, ποπυ επιτρέπεται στους πολίτες να λένε τη γνώμη τους.

    Ευχαριστώ
    Καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:44 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Κατ΄αρχήν τις ευχές μου (Υγεία & ευτυχία προσωπική & οικογενειακή) σε όλους για τις άγιες μέρες που διανύουμε.Επειδή ανήκω στον ταλαιπωρημένο και χωρίς δικαιώματα παρά μόνο υποχρεώσεις κλάδο των φοροτεχνικών-λογιστών,πιστεύω ότι η φοροδιαφυγή & φοροαποφυγή θά έρθει μόνο αν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το μητρώο αυτών που ασκούν το παραπάνω επάγγελμα.Προσωπικά πιστεύω ότι τα οφέλη θα είναι πάρα πολλά διότι θα φύγουν οι επιτήδειοι της παραοικονομίας & της διαφθοράς.Αποτέλεσμα θα είναι και νέοι συνάδελφοι να μπούν στον κλάδο,αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.Ακόμη & ο πολίτης αφού μας δοθεί η δυνατότητα με ένα μόνο κωδικό πρόσβασης στο διαδύκτιο (πιστοποιημένο) να τον εξυπηρετήσουμε καλύτερα,και βεβαίως να απαλλάξουμε και τις δου Από περιττές εργασίες προς όφελος ελέγχων που θα αποφέρουν επι πλέον έσοδα στο κράτος.
    ΥΣ.Αν εφαρμοσθούν όλα τα παραπάνω να εφαρμοσθεί επιτέλους & ο κώδικας δεοντολογίας των φοροτεχνικών-λογιστών.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:38 | panos

    Μόνο δύο απλές προτάσεις θα ήθελα να δώσω.
    1) Μία όχι πολύ μεγάλη περίπτωση φοροδιαφυγής είναι η εικονικές δωρεές προς διάφορα σωματεία, συλλόγους κ.λ.π νομίζω πως πρέπει να είναι πολύ γνωστό αφού όλοι οι λογιστές σου προτείνουν κάτι τέτοιο βέβαια δεν αφορά τους μεγάλους φοροφυγάδες αλλά ανθρώπους που ανήκουν στη ίδια οικονομική κατηγορία με εμένα ως επι το πλείστον. Η λύση δεν ξέρω ποια είναι ίσως να δηλώνουν οι σύλλογοι που πήγαν αυτά τα λεφτά.

    2) Τα ενοίκια των κατοικιών ίσως να έπρεπε να υπάρχει ένας αντικειμενικός προσδιορισμός τους όπως με τις αντικειμενικές αξίες των κατοικιών γιατί νομίζω πως τα ενοικία που δηλώνονται δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

    Τέλος θα ήθελα να πω για τις αποδείξεις και την μείωση του αφορολόγητου αν δεν εκπίπτουν οι δαπάνες απο τα super market και γενικά ότι έχει σχέση με τα έξοδα για διατροφή μιας οικογένειας θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορέσουν οι οικογένειες να συμπληρώσουν το όποιο ποσό απο το αφορολόγητο μειωθεί. Π.χ Αν μου μειώσουν το αφορολόγητο κατά 5000 + 5000 της συζύγου θα πρέπει να φέρω αποδείξεις 10000 ευρώ δηλαδή 800 ευρώ τον μήνα απο ηλεκτρολόγους υδραυλικούς ρούχα κ.λ.π. δεν νομίζω να ξοδεύω τόσα λεφτά κάθε μήνα σε τέτοιες παροχές.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:51 | ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ότι ο ΕΛΛΗΝΑΣ φοροδιαφεύγει όταν μπορεί γιατί δεν έχει φορολογική συνείδηση. Αυτό συμβαίνει διότι αυτά που δίνει στο φόρο δεν του επιστρέφοντε ποτέ πίσω.

    Δεν είναι ο Δανός που θα ενημερώσει την εφορία του ακόμα και για εισοδήματα που τυχόν έχει στο εξωτερικό για να τον φορολογήσει στη Δανία.

    Στη Δανία όμως ο δανός θα έχει ανταλλάγματα για τους φόρους του. Δωρεάν παιδεία μέχρι τα μεταπτυχιακά εντελώς δωρεάν υγεία σε νοσοκομεία ξενοδοχεία υπηρεσίες στον πολίτη απίστευτες – με βρεφονηπιακούς σταθμούς απο 2 μηνών τα μωρά τους με δικαίωμα στις μητέρες να μην δουλεύουν για 3 χρόνια και να πληρώνοντε από το ΚΡΑΤΟΣ και όχι απο τον εργοδότη τους.

    Στη ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΠΑΡΈΧΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ? ΤΙΠΟΤΑ !!

    Μόνο θρέφει τη πολιτική σας πελατεία την στρατιά των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ για να πατάνε σφραγίδες και να την κοπανάνε σε μέρες εργάσιμες όπως η σημερινή.

    ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ / ΣΧΕΔΟΝ ΌΛΟΥΣ και δεν εχετε ανάγκη τα λεφτά της φοροδιαφυγής διότι δεν θα έχετε δημόσιο ΕΛΛΕΙΜΑ ΠΛΕΟΝ.

    Μετά αν θέλετε να συζητήσουμε για την ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ και τους κανόνες της.

    Να σας πω μόνο ότι πληρωσα στο ΜΗΤΕΡΑ τον οκτωβριο 7000 ευρώ για τη γεννηση των παιδίων μου και το ΙΚΑ ενώ έπρεπε να μου καταβάλει χρήματα (4000) για την μονάδα παρακολουθησης και πήγα να τα πάρω στις 30 μέρες όπως μου είπαν από το ΙΚΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ στο ΙΚΑ Αλίμου γελούσαν οικτρά οι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 12:33 | Yiannis

    Υποδειγματική τιμωρία (κλείσιμο για μήνα) σε πρώτη φάση των μαγαζιών που φοροδιαφεύγουν. Το θέμα είναι ποιός θα πιστοποιεί τις παραβάσεις χωρίς να κινδυνεύει η ακεραιότητα του (σωματική και ηθική απο χρηματισμό η ακόμα και ψευδή καταγγελία για χρηματισμό).

    Ενας δημόσιος υπάλληλος εφοριακός ή άλλος των 1500 ευρώ (ο οποίος μπορεί να εργάζεται σε άλλο αντίστοιχο μαγαζί με ‘Μαύρα» για να καλύψει τα έξοδα του), θα μπεί να κλείσει για παράβαση το μαγαζί των γνωστών νονών της νύχτας ? αν είναι ποτέ δυνατόν ! κινδυνεύει ο ίδιος, η οικογένεια του και ποιός ξέρει ποιός άλλος. Το ίδιο και για μεγάλες επιχειρήσεις γνωστών και μή όπου ένας κακοπληρωμένος υπάλληλος καλείται να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά διακινδυνεύοντας ακόμα και την ίδια του τη ζωή.

    Διασταυρώσεις στοιχείων μέσω Η/Υ είναι η μόνη λύση. Εαν το νυχτομάγαζο πουλάει κρασιά, αναψυκτικά και αλκοολούχα εντοπίστε τον προμηθευτή και ελέγξτε αυτόν, τις επιταγές του και τις κινήσεις του. Ξεκινήστε απο το μπουκάλι στο τελωνείο και φτάστε στο μπουκάλι στο τραπέζι (εκει οπου απαγορεύεται και το κάπνισμα !!! χα χα χα!).

    Αντίστοιχα και για πολλούς άλλους κλάδους. Η δική μου καταγγελία προς την ΥΠΕΕ το καλοκαίρι με συγκεκριμένα στοιχεία για εστιατόριο μάλλον ποτέ δεν εξετάστηκε και ποτέ εγώ δέν έλαβα απάντηση στη καταγγελία μου.
    Αποδείξτε οτι νοιάζεστε για να γίνει η φορολογική συνείδηση πραγματικότητα.

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:45 | Dimitris

    Γεια σας

    – Θεσπίστε την φοροδιαφυγή ως ποινικο αδίκημα
    – Συναλλαγές μόνο μέσω πιστωτικών καρτών για συναλλαγές πάνω απο 1000 Ευρώ.
    – Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού. Ολοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να παρακολουθουνται ηλεκτρονικά.
    – Δειγματοληπτικοί ελεγχοι με βαριά πρόστιμα.
    – Απλοποίηση φορολογικού συστήματος απο το ισχύων δαιδαλώδες.
    – Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης σε επιτηδευματίες.
    – Ενας φορολογικός συντελεστής π.χ 20%
    – Μείωση εφοριών…απο 316 αν δεν κάνω λάθος σε όλη την Ελλάδα, στις μισές. Αν ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πολύπλοκος, τότε οι πολλοί εμπλεκόμενοι δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα.

    Ευχαριστώ

  • 24 Δεκεμβρίου 2009, 11:07 | Αθανάσιος

    Θα πρέπει επιτέλους να μπουν ταμειακές σε ΤΑΧΙ και πρατήρια καυσίμων.
    Σε κάποια επαγγέλματα θα πρέπει να κόβονται δελτία παροχής υπηρεσιών χωρίς να εμπίπτουν σε ΦΠΑ με 19% αλλά με μικρότερη κλίμακα . Το φπα είναι αποτρεπτικό από πολλούς πολίτες στο να κόψουν απόδειξη (πχ από έναν υδραυλικό ή ένα ηλεκτρολόγο). Έτσι το κράτος έχει διπλό κόστος και λόγω απώλειας του φπα και λόγω απώλειας φορολόγησης των εισοδημάτων αυτών.
    Επίσης πολύ σημαντικό είναι να εκπίπτει το ποσό για τα ιδιωτικά σχολεία-βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Δεν μπορεί να φορολογείται το ποσό αυτό και στον γονέα και στην επιχείρηση (σχολείο).
    Μην ξεχνάμε ότι στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό τομέα εργάζονται χιλιάδες συμπολίτες μας και τα χρήματα που δαπανά κάθε γονέας συμβάλουν στην τόνωση της αγοράς.
    Τέλος σωστή η επιβολή τεκμηρίων αλλά θα πρέπει το κράτος να εκπίπτουν τα ποσά των πιστωτικών καρτών και αποδείξεων γιατί συμβάλουν στην κίνηση της αγοράς.