Νομοθετικά Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής / Εισαγωγή

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων για τη καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων που δεν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές. Τα μέτρα αυτά βασίζονται κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους βάσει κριτηρίων αυξημένου κινδύνου απόκρυψης εισοδημάτων ή μη απόδοσης του ΦΠΑ, στη διασταύρωση στοιχείων με την αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, στην αναδιοργάνωση και εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ, στους ελέγχους πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, σε συστήματα περιορισμού του λαθρεμπορίου κ.α.

Στη συνέχεια τίθενται προς διαβούλευση  μέτρα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Εάν επιθυμείτε την υποβολή προτάσεων και για τα προαναφερθέντα διοικητικού χαρακτήρα μέτρα διατυπώστε τις προτάσεις σας στο πεδίο «Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:11 | Παναγιώτης

    Κύριε υπουργέ θέλω να εκφράσω μια απορία μου: για ποιο λόγο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως ορίζονται από το άρθρο 48 του ΚΦΕ εκδίδουν τις αποδείξεις κατά την είσπραξη και όχι κατά την ολοκλήρωση της παροχής όπως συμβαίνει με όλους του υπόλοιπους επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες.
    Επειδή γνωρίζεται ότι ανάμεσα τα ελευθέρια επαγγέλματα που πρωταγωνιστούν στην φοροδιαφυγή είναι οι γιατροί και δικηγόροι θα ήθελα να προτείνω μερικά μέτρα.
    1. Ο δικηγόρος να εκδίδει την ΑΠΥ την ημέρα που υπόθεση θα εκδικάζεται και ένα στέλεχος να υπάρχει μέσα στην δικογραφία. Ο πελάτης του μεταξύ άλλων να ορκίζεται και περί της αλήθειας του εκδοθέντος παραστατικού. Λύση απλή,εύκολα εφαρμόσιμη αλλά κυρίως αποδοτική καθώς όχι θα εξαλείψει αλλά πιστεύω ότι θα αυξήσει σημαντικά τις δηλωθείσες αμοιβές των δικηγόρων.
    2. Όσον αφορά τους γιατρούς γνωρίζεται ότι οι περισσότεροι δεν εκδίδουν παρά ελάχιστες κατά την διάρκεια της χρονιάς. Μήπως ένας προληπτικός έλεγχος με βάση τα συνταγολόγια θα σας έφερνε αρκετά έσοδα στα ταμεία.
    3. Μήπως το ποινολόγιο Ν.2523/97 θα έπρεπε να γίνει «λίγο» ποιο αυστηρό. Και για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα μήπως κατά την διαπίστωση μη έκδοσης από έναν έλεγχο το πρόστιμο να ήταν αρκετά τσουχτερό και την δεύτερη να ήταν η αφαίρεση της άδειας άσκησεως του επαγγέλματος για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που να ήταν αποτρεπτικό για κάποιον ακόμη και να διανοηθεί στην μη έκδοση της ΑΠΥ.
    Έτσι αντί να ακούω ότι θα φορολογηθούν σκληρότερα αυτοί που ήδη φορολογούνται και δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν (μισθωτοί – εισοδηματίες) μήπως θα έπρεπε να φορολογηθούν και αυτοί που πάντα ήταν στο απυρόβλητο.( γιατροί – δικηγόροι).

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:50 | Βαγγέλης

    Σήμερα υπάρχουν δύο μορφές φορολογουμένων. Αυτοί που δεν έχουν την δυνατότητα να αποκρύψουν ούτε 1€ (μισθωτοί, συνταξιούχοι) και αυτοί που επιδίδονται μετά μανίας στο σπορ της φοροδιαφυγής οι οποίοι ανήκουν όλοι στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών (ιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.λ.π).
    Το πρόβλημα που νομίζω ότι υπάρχει σήμερα στον φορολογικό μηχανισμό είναι ότι, ελαχιστότατοι από τα εκατομμύρια των μισθωτών – συνταξιούχων ζητούν αποδείξεις για τον απλούστατο λόγο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο και επομένως, τους είναι άχρηστες. Απεναντίας, αποφεύγουν και τον Φ.Π.Α
    Σε αντίθεση με τους μισθωτούς, οι Ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούν και παίρνουν αποδείξεις – τιμολόγια γιατί αυτοί έχουν την δυνατότητα, πολλά από τα προσωπικά τους έξοδα να τα δικαιολογήσουν σαν έξοδα της επιχείρησης τους (π.χ δήθεν επαγγελματικά γεύματα, δήθεν επαγγελματικά ταξίδια, επισκευές στο σπίτι τους από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μαραγκούς κ.λ.π σαν επισκευή στο κατάστημά τους, τοποθέτηση κλιματιστικών στο σπίτι τους με χρέωση στο κατάστημα κ.ο.κ)
    Πιστεύω ότι, πρέπει να προσπαθήσετε να ενεργοποιήσετε αυτή την πολύ μεγάλη κατηγορία ειλικρινών φορολογουμένων δίδοντάς τους κίνητρα τα οποία θα τους ανακουφίσουν από πραγματικά έξοδα διαβίωσης με ταυτόχρονη αύξηση των πραγματικών φορολογικών εσόδων του κράτους.
    Σαν μέτρο, προτείνω την 100% φορολογική απαλλαγή για έξοδα που πραγματοποιούνται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, επιπλέον του υφιστάμενου αφορολόγητου των 12,000 € και μόνο εφόσον ο φορολογούμενος είναι αποδεδειγμένα μισθωτός ή συνταξιούχος

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 22:38 | am

    Κύριε Υπουργέ,
    καταλαβαίνω από τις συζητήσεις ότι προσανατολίζεστε πάλι στη φορολόγιση με συνδιασμό τεκμηρίων και αποδείξεων.
    Τα τεκμήρια αποδίδουν στη επαλήθευση του ελάσσονος φορολογητέου εισοδήματος και ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ, άρα δεν αντιμετωπίζει την κοινωνική αδικία, απλώς βελτιώνει τα σημερινά δεδομένα. Αν θέλετε πραγματικά να πιάσετε τη φοροδιαφυγή ανοίξτε τους Τραπεζικούς λογ-σμούς (αν όχι ώς προς τα υπόλοιπα καθώς δεν είστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσετε το θέμα της εμπιστευτικότητας, αλλά τουλάχιστον πρόσβαση στις χρεωπιστώσεις). Η διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, θα είναι προσωρινή καθώς μιλάμε για κατοίκους Ελλάδας, και μπορεί να αποφευχθεί με κίνητρα, ή ακόμα και με μία και μοναδική περίοδο αμνηστίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τις τιμές προιόντων/υπηρεσιών για να αποφύγουμε πληθωριστικές πιέσεις και φυσικά να ανοίξετε όλα τα επαγγέλματα (και όχι μόνο, γιατί υπάρχουν και ολιγοπωλιακές καταστάσεις) για να λειτουργίσει ο ανταγωνισμός.
    Οι αποδείξεις από την άλλη πλευρά, πρέπει να υποβάλλονται μέσα σε λογικά πλαίσια και για συγκεκριμένες δαπάνες. Αλλιώς μιλάμε για χαρτομάνι που κανένας δεν μπορεί να ελέγξει και γίνεται για το θεαθήνε.Δώστε σε όλους τους επαγγελματίες (χωρίς εξαιρέσεις από τον πωλητή/παραγωγό στη λαική, μέχρι το μεγαλο-γιατρό/δικηγόρο/ δημοσιογράφο) τη δυνατότητα να κρατάνε απλά βιβλία εσόδων-εξόδων, αλλά αναγνωρίστε τους τα έξοδα ασφάλισής τους, χρήσης αυτοκινήτου, ακόμα και χρήσης μέρους της ιδιοκατοίκησης για επαγγελματικούς λόγους κλπ. Το τελευταίο πρέπει έτσι κι αλλιώς να το κάνετε για η ηλεκτρονική οικονομία και η τηλεεργασία δεν χρειάζεται ιδιαίτερα γραφεία. Για τη φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιρειών, χρειάζεστε μόνο διασταυρώσεις (όλα τα στοιχεία τα έχετε, απλώς συνδέστε τα). Για τη φοροαποφυγή, θα πρέπει να στέλνετε στελέχη του Υπουργείου στις διεθνείς συναντήσεις των Φορολογικών αρχών και όχι άσχετους που απλώς μιλάνε αγγλικά, και να ανοίξετε γραμμή συνεργασίας με τις άλλες χώρες που έτσι κι αλλιώς έχετε συμφωνίες μαζί τους. Απλουστεύστε τα συστήματα φορολογίας (πχ κώδικας!!! λες και απέδωσε εκτός από εκβιασμούς εφοριακών, λίστες με τις συμφωνίες/συμβόλαια εταιρειών)και έτσι θα κατακτίσετε τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη. Η απλούστευση είναι βασική για τη ανταγωνιστικότητα της χώρας μας (από τις τελευταίες στη λίστα ΟΟΣΑ για τις ώρες που χρειάζονται για τη πληρωμή φόρων, σκεφτείτε που θα πάει αν αρχίσουμε να μαζεύουμε πάκα άχρηστων αποδείξεων. Άλλο να τις ζητάς σαν ενεργός πολίτης κι άλλο να τις μαζεύεις).Προωθήστε τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ηλεκτρονικές συνταγογραφίσεις, κτηματολόγια, Intrastat κλπ έτσι ώστε να μπορείτε να έχετε το φορολογικό χάρτη της Ελλάδας. Είμαστε μακριά, ακόμα δεν έχετε κοινό σύστημα πληρωμών δημοσίου (και υπαλλήλων, και προμηθειών), αλλά δεν είναι δύσκολο άν θέλετε να πραγματικά να δημιουργήσετε και όχι να καλλιτερέψετε κάτι από το σημερινό σύστημα, δηλαδή από το μηδέν.
    Καλή και δημιουργική χρονιά!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:04 | Μπάμπης Τοκατλίδης

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
    Το πρόβλημα της είσπραξης των εσόδων του κράτους είναι, ίσως, το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει η χώρα μας, δεδομένου ότι η αδυναμία αυτή οδηγεί σε δανεισμό, αδυναμία εφαρμογής φιλολαϊκών πολιτικών, προβλήματα αποφασιστικής αμυντικής πολιτικής και γενικά γίνεται τροχοπέδη της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας μας.
    Η πρόταση μου, νομίζω, ότι διαθέτει πολλά πρωτότυπα στοιχεία τα οποία χρίζουν εξειδίκευσης από ειδικούς,, αλλά η εφαρμογή της θα συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφύγεις.

    Προτείνω:
    Α. Νέου τύπου ταμιακές μηχανές οι οποίες θα διαθέτουν σύνδεση μέσο κινητής τηλεφωνίας με τη βάση δεδομένων του υπουργείου οικονομικών.
    Β. Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, έμπορος, πάσης φύσεως εταιρία κ.λ.π. όταν θα προβαίνει σε συναλλαγή αυτή αυτόματα θα καταχορήται στη βάση δεδομένων.
    Γ. Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο θα διαθέτει ένα α.φ.μ. Στη μνήμη της ταμιακής μηχανής θα υπάρχουν καταχοριμένα όλα τα αφμ και η αντιστοίχηση τους σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
    Δ. Όταν θα λάβει χώρα η συναλλαγή θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αφμ του πελάτη ή του προμηθευτή, το ποσόν και ο αναλογούν φόρος.
    Ε.Με το σύστημα αυτό δεν θα χρειάζεται να μαζεύουμε αποδείξεις. Ο , διαβρωμένος και διεφθαρμένος, φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα εμπλέκεται τόσο όσο να μην αλλοιώνει τη φιλοσοφία του νέου συστήματος. Κάθε στιγμή, ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός, με ένα κλικ, θα γνωρίζει τη συμβαίνει στην αγορά, την κυκλοφορία του χρήματος, ποιος καταναλώνει και ποιος πουλάει ποιος παρέχει υπηρεσίες και σε ποιον, και τη φόρους πρέπει να καταβάλει ο καθένας.
    Στ. Η νέα ταμιακή μηχανή με την τεχνολογία των κυψελών της κινητής τηλεφωνίας και του συστήματος gps, θα δίνει στίγμα, θα κάνει γνωστό στον ελεγκτικό μηχανισμό τον τόπο στον οποίο εργάζεται ένας ελεύθερος επαγγελματίας π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, σιδεράς, βυτιοφόρα κ.λ.π.

    Το σύστημα το οποίο σας προτείνω, ασφαλώς, χρίζει επεξεργασίας από ειδικούς. Παρόλές τις δυσκολίες, πιστεύω ότι είναι εφαρμόσιμο σε μικρό χρονικό διάστημα, με μικρό κόστος και μεγάλη αποτελεσματικότητα.
    Συνδυάζει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας με την αμεσότητα του on line συστήματος, που δύναται να παρέχει ακριβείς πληροφορίες για την κατάσταση της αγοράς.

    Με την ευκαιρία σας εκφράζω την ικανοποίηση μου για την ευχέρεια που δίνεται σε κάθε πολίτη να εκφράζει την άποψή του και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να συμβάλουμε εποικοδομητικά σε θέματα που μας αφορούν.

    Μμε εκτίμηση

    Μπάμπης Τοκατλίδης

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:21 | ΠΗΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    1)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΟΝ-LINE ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ,ΦΥΣΙΚΩΝ-ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ,ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΕΙΑ Δ.Ο.Υ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Η ΟΙΚΕΙΑ Δ.Ο.Υ, ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦ. 2)ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ Δ.Ο.Υ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΔΕΛΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ,ΤΙΜΟΛΟΓΙΑκ.λ.ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ .ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΤΑΝ Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΘΕΩΡΗΣΗ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠ΄ΟΨΙΝ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟΥ,Ο ΕΞΟΠΛΙΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο Φ.Π.Α.ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΕΡΙΤΖΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΑΣΚΗΣ.ΕΠΑΓΓΕΛΜ.ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΕ.ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ.ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΣΕ ΧΥΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ κ.λ)ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ 20-40 ΤΟΝΩΝ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 21:24 | ΠΗΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    1)ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΟΝ-LINE ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ,ΦΥΣΙΚΩΝ-ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ,ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΕΙΑ Δ.Ο.Υ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Η ΟΙΚΕΙΑ Δ.Ο.Υ, ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦ. 2)ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ Δ.Ο.Υ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΔΕΛΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ,ΤΙΜΟΛΟΓΙΑκ.λ.ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ .ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΤΑΝ Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΘΕΩΡΗΣΗ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠ΄ΟΨΙΝ Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΟΥ,Ο ΕΞΟΠΛΙΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Ο Φ.Π.Α.ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΚΛΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΕΡΙΤΖΙΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΑΣΚΗΣ.ΕΠΑΓΓΕΛΜ.ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΕ.ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ.ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΣΕ ΧΥΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ κ.λ)ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ 20-40 ΤΟΝΩΝ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:27 | ΝΙΚΟΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Νομίζω ότι είναι πιο σωστό να προτείνει ο κάθε πολίτης μέτρα για πάταξη της φοροδιαφυγής μόνο σε ότι αφορά τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται.
    Σαν ιδιοκτήτης ενός Μηχανήματος Εργων το οποίο χειρίζομαι ο ίδιος έχω την υποχρέωση εδώ και αρκετά χρόνια να κρατώ πάνω στο μηχάνημα το περίφημο ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΓΩΝ. Το παράδοξο με το βιβλίο αυτό είναι ότι υποχρεούμαι να το συμπληρώνω τις ημέρες κατά τις οποίες το μηχάνημα εργάζεται. Πολύ σωστό το μέτρο γιατί αν μου γίνει έλεγχος κατα την διάρκεια της εργασίας και δεν έχω ενημερωμένο το βιβλίο αλοίμονο μου. Θέλω να δουλεύω μήνες για να πληρώσω τα τσουχτερά πρόστιμα. Ναι αλλά κάθε πότε γίνεται έλεγχος από ΣΔΟΕ κ.λ.π. στο ύπαιθρο όπου δουλεύουν τα μηχανήματα; Νομίζω ότι δεν παίρνω μεγάλο ρίσκο άν παραλείπω κάπου κάπου να συμπληρώνω το βιβλίο.
    Προτείνω λοιπόν να συμπληρώνουμε τα ΒΙΒΛΙΑ ΕΡΓΩΝ κάθε μέρα ανεξάρτητα αν εργάζεται η όχι. Να κρατάμε δηλαδή ημερολόγιο καθημερεινό. Σε περίπτωση που δεν εργάζεται να συμπληρώνεται η διεύθυνση που βρίσκεται αραγμένο το μηχάνημα ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ελεχθεί.
    Και μη νομίσετε ότι είναι λίγα τα μηχανήματα έργων. Εχουν περάσει προ πολλού τις 100.000

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:52 | κοβατσιαδης Στεργιος

    Κατ αρχην 20 χρονια επιχειρηματιας εχω να πω τα εξης
    α)Σταθερο φορολογικο συστημα 10 ετιας ωστε ολοι να γνωριζουν και να υπολογιζουν τους φορους τουσ αναλογα με το εππαγγελμα που κανουν.
    Οτα αντιμετωπιζεις τον πολιτη σαν κρατος αναλογα με το ελειμα σου καθε χρονο , εσυ τον ωθεις να απο κρυβει τα εισοδηματα του , διοτι δεν ξερει ποσα χρηματα θα του ζητησεις.
    β)Τ ους ελευθερουσ εππαγγελματιες και τους μικροεπιχειρηματιες φορο αναλογα με τον τζιρο , και κυριως φοροπου θα μπορουν να αποδωσουν..
    Δηλαδη οταν καποιος δηλωνει 20000Ε ωσ εισοδημα απο κερδη μικρησ επιχειρησης που ασκει , και η εφορια του ζηταει 5000 Ε δεν προκειται να τα παρει ποτε….
    Διοτι δεν μπορει να τα δωσει αυτος ο ανθρωπος
    αν του εβαζες φορο 1800 ε σιγουρα θα στα εδεινε…
    Αντιθετα τα 5000 Ε απλα θα ανκυκλωνονται στις εφοριεσ λογιστικα παντα..
    γ)Οταν μια επιχειρηση πληρωσει τον φορο της χρονιας πρεπει το θεμα να κλεινει εκει ,και οχι ελεγχο τριετιας πενταετιασ εχσαετιασ και να γυρναμε στην εποχη του κολοκοτρωνη..
    δηλαδη παραδειγμα στις 20000Ε εισοδημα φοροσ 2000 ε το πληρωνεις και τελος …κανενα φυσικο προσωπο για ελεγχο απο υπηρεσια για τι αυτη η κατασταση φερνει τη διαφθορα και τη συναλγη…ελεγχοι μονο ηλεκτρονικοι χωρισ την εμπλοκη εφοριακων σε επαφη με τον επιχειρηματια..
    δ)Οταν λεμε πολιτικη με κεντρο τον ανθρωπο τι ακριβως εννοουμε?
    το οτι θα ξαναδουμε στισ αρχεσ του γεναρη κοσμο στισ ουρεςνα βριζει και να φωναζει για να παρει το σημα των τελων κυκλοφοριασ επειδη το κρατοσ το αποφασισε σ αυτην την ημερομηνια..αποφασιζουμε και διατα σουμε δηλαδη????καθε χρονο τα ιδια?? ελεος πια με την υποκρισια?? ποιοσ πολιτησ? ποιοσ σεβασμοσ στο προσωπο του…
    Γατι δεν κανετε το εξης
    Τομηνα δεκεβριο 10% εκπτωση στα μικρα και 20% στα μεγαλα τελη κυκλοφοριας εκπτωση σε οσουσ τα πληρωσουν εκεινο το μηνα ..αυτο ειναι το κινητρο..
    Να σνεχιζει να ισχυει η πληρωμη τους ιανουαριο φεβρουαριο και μαρτιο χωρις εκπτωση ωστε να μπορουν ολοι οι πολιτεσ να τα αποδωσουν με αξιοπρεπεια…
    αυτο λεγεται σεβασμοσ στον πολιτη ..και οχι κουτοπονηρα να του παρουμε το δωρο των χριστουγεννων για να πληρωσει τα τελη κυκλοφοριας..
    αυτο γινεται και στην Αμερικη
    ε)Φορο στουσ μεγαλογιατρους και στα κλειστα επαγγελματα βενζιναδικα ταχι συμβολαιογρφοι λογιστες στα κυλικεια και στα μανιταρια μαγαζια που διαχειριζονται τον τουρισμο εκει γινεται παρτυ φοροδιαφυγης..
    στ)Το 80% του πλανητη κινει και επενδυει τα χρηματα του σε χωρεσ μεσω of shore εταιρειων, χρειαζεται προσοχη λοιπον πως θα φορολογηθουν αυτα τα κεφαλαια διοτι η χωρα εχει αναγκη απο εισροη και οχι να κινηγαει τουσ επενδυτεσ αλλων χωρων
    ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΝΩ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ .. ..ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙα ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΟ..ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ..ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙ ΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΑΙΝΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ… ΕΧΕΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΝ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ..ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:48 | Αργυρόπουλος Γεώργιος

    Όσο αφορά τη φορολογία και τη πάταξη της φοροκλοπής θα ήθελα να προτείνω τα έξης:
    1. Να μπεί ένας αυστηρός και με «πραγματικές» τιμές «τιμοκατάλογος»
    υπηρεσιών απο το κράτος έτσι ώστε π.χ. μια επίσκεψη ενός
    υδραυλικού να ξέρουμε οτι στοιχίζει 50 ευρώ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ή ένα
    ραντεβού με έναν παθολόγο 50 ευρώ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ή ένα ραντεβού με
    έναν καρδιολόγο με περγαμηνές 150 ευρώ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ κλπ.
    2. Να μπεί ένας νόμος που με απλές διαδικασίες να θεωρούνται νόμιμες
    τυχόν καταγγελίες απο πολίτες, μέχρι σε σημείο ο απλός ισχυρισμός
    κάποιου να θεωρείται εξ’ ορισμού απόδειξη ενοχής του φοροκλέπτη.
    3. Να καταγράφονται οι καταγγέλοντες και να μπει ένα είδος
    επιβράβευσης ή και τιμωρίας αυτών ανάλογα το αποτέλεσμα των
    αυστηρών ελέγχων ( ή και προστίμων ) στους καταγγηλθέντες.
    Έτσι π.χ. κάποιος να επιβραβεύεται με μια επιστροφή φόρου ενός
    ποσού 50 ευρώ σε μια περίπτωση επίσκεψης ενός υδραυλικού που θα
    λάβει ένα πρόστιμο 500 ευρώ ή ενός ποσού 500 ευρώ σε μια
    περίπτωση γιατρού και ένος ιατρικού κέντρου για μια μικροεπέμβαση
    χωρίς απόδειξη που θα είχαν επιβληθεί πρόστιμα 50000 ευρώ.
    Σε περίπτωση π.χ. 3 λανθασμένων καταγγελιών να επιβάλεται
    πρόστιμο 200 ευρώ.

    [ ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΥΠΟΘΈΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ
    ΑΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΑΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΕΣΗ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
    ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ]

    Τελειώνοντας θα ήθελα να προσθέσω για το ασφαλιστικό, μιας και όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, οτι η φτώχεια δεν είναι τεκμήριο αθωότητας ή τέλειας συμπεριφοράς προς τη κοινωνία ή το κράτος. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ελλήνων που δεν πλήρωσαν ποτέ -και μάλιστα ηθελημένα σε πολλές των περιπτώσεων των παλαιοτέρων γενεών- και έχει μια κάποια σύνταξη ή μια κάποια παροχή απο το κράτος. Παρ΄όλα αυτά θεωρούν οτι πρέπει να έχουν περισσότερα¨ παρόλο που αυτά – τα λίγα είναι η αλήθεια – που τους παρέχονται είναι χωρίς κανένα αντίκρυσμα απο μέρος τους.

    Υστ/φο: Ποτέ η σοφία και η αρετή δεν ήταν γνώρισμα της πλειοψηφίας ένος πλήθους. Η προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση είχε, έχει και θα έχει πάντα προσωπικό βραχυπρόθεσμο κόστος αλλά σίγουρη επιβράβευση στο βάθος του χρόνου και της Ιστορίας!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 20:33 | Φυρογενης Κωστας

    Να γίνουν όλες οι απαραίτητες διασταυρώσεις στα δεδομένα που συλλέγει το ΚΕΠΥΟ την τελεταία δεκαετία και κάθονται σε διάφορους servers επειδή ανεπαρκείς δημόσιοι υπάλληλοι υπηρεσίες δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν.
    Τα πρόστιμα από τις εξόφθαλμες παραβάσεις που θα βγάλουν οι διασταυρώσεις θα πέσουν βροχή.

    Να υποχρεωθούν να δουλέψουν επαγγελματικά τα τεμπελόσκυλα στις ΔΟΥ και στα ΠΕΚ χωρίς να κοιτάνε μόνο τις τσέπες τους και τις αρπαχτές.

    Είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοια κλοπή στον ΦΠΑ λόγω μη απόδοσης από τους υπόχρεους!!
    Αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί τίποτα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ,και ο σώζων εαυτόν σωθήτω!!

    Ούτε καν τολμώ να φανταστώ τι γίνεται σε περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων που είναι πιο σύνθετες.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 19:02 | Νικος

    Ο καλύτερος αλλα ισως και μοναδικος τρόπος για να κανετε τον Ελληνα να μην φοροδιαφευγει είναι να κανετε χρηστή, και σωστη διαχείρηση των χρηματων του δημοσίου. Αρα το πρόβλημα ξεκινα απο τους ίδιους τους πολιτικούς. Οταν ο κάθε βουλευτης η υπουργός αντι να ασχολειτε με τα προβλήματα του τόπου ασχολειτε με τα κάθε ειδους ρουσφέτια ( και κυρίως με το πως θα διορίσει η θα εξασφαλίσει εισόδημα απο το κρατος σε στρατίες ψηφοφόρων του και φίλων του ) τότε πως θα νομιμοποιηθει απέναντι στους πολίτες να τους ζητα να είναι εντιμοι. Πως εχει φτασει ο δημοσιος τομέας να εχει τόσους πολους εργαζομένους και να μην μπορει να παράγει εργο? Τα κόμματα δεν θα πρέπει να εχουν δυνατότητα παρέμβασης στην δημόσια διοίκηση. Πρέπει να αφεθει να λειτουργήσει ανέξάρτητη. Μόνο ετσι θα παραξει έργο. Δυστυχώς τα 2 κόμματα εξουσίας μας εχουν δειξει πως προταρχικος τους σκοπός ειναι να εχουν δυνατότητα ελέγχου της δημόσια εξουσίας για ιδίο όφελος.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 19:14 | Χρήστος ο Παιανιεύς

    Πιστεύω οτι είναι κοινό μυστικό ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι (και αυτή) κυρίως θέμα πολιτικής βούλησης.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι το κράτος με τους υπάρχοντες νόμους μπορεί να περιορίσει την φοροδιαφυγή – δεν μας λείπουν οι νόμοι, ποτέ δεν μας έλειψαν.
    Βαρέθηκα τόσα χρόνια να ακούω για τους μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους και υδραυλικούς και να μην γίνετε τίποτε επειδή κάποιοι διαλύουν την ΣΔΟΕ μαζί με όλους τους σχετικούς μηχανισμούς. Απλά και μόνο διότι κάποιοι θέλουν. Αποδείξτε στην πράξη οτι εσεις δεν θέλετε.

    Κύριοι της Κυβέρνησης,
    η κοινωνία ζητάει αλλά και χρειάζεται φορολογική δικαιοσύνη.
    Και είναι πολύ πιό έτοιμη για τολμηρά μέτρα από ό,τι φαντάζεστε.
    Θέλουμε την ομελέτα και πρέπει να σπάσουν αυγά.
    ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ….

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 18:48 | Χρήστος Άνδρας

    Δεν μπορούμε να μιλάμε για το ζήτημα στο βαθμό που το κράτος είναι ο πρώτος διδάξας «μπαταξής». Είναι δυνατό να χρωστά σε όλο τον κόσμο μέχρι του σημείου να έχουν κλείσει επιχειρήσεις γι’ αυτό τον λόγο. Όταν αισθανθώ ότι αποδίδεται δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα, αμοιβές κατανομή των πόρων και όταν θα καταργηθούν τα προνόμια κάποιων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ως φυσική απόρρεια δεν θα έχω κίνητρο για φοροδιαφυγή! Είμαι υπάλληλος με 10 χρόνια προϋπηρεσία, διδακτορικό, θεωρώ εξαιρετικές ικανότητες και εργατικότητα με ένα παιδί και μπαίρνω 1380€. Και ο κάθε… υπάλληλος που εντάχθηκε σε κάποιου είδους προνόμια (τελωνειακός, υπουργείο οικονομικών, κλητήρες, καθαρίστριες, δεν μιλώ για ΔΕΚΟ) παίρνει τριπλάσια από μένα. Για ποιο κράτος να σκεφτώ. Είναι μονόδρομος επιβίωσης να κοιτάξω τον ευαττό μου και να κρύψη ότι μπορώ!
    Δυστυχώς, αλλά τους κανόνες του ορίζει ο ισχυρότερος (κράτος) και η αδικία οδηγεί σ’ αυτό το σημείο. Άρα επιβολή δικαιοσύνης και όχι από δω και πέρα και αναδρομικά!!!. Γιατί να πληρώνω έναν 50άρη συνταξιούχο που με μέσο μπήκε σε μια ΔΕΚΟ και τον παρακαλάμε για να το πληρώσουμε για να γίνει συνταξιούχος!!! Αν είνια δυνατόν. Δικαιοσύνη και όλα τα άλλα γίνονται…

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 18:02 | Γιώργος – Καλαμάτα

    Δεν κομίζουμε γλαύκα στην Αθήνα αν πούμε ότι η ανοιχτή πληγή της Ελλάδας εδώ και χρόνια είναι η φοροδιαφυγή. Όπως και να γίνει πρέπει να παρθούν μέτρα σοβαρά. Είναι προκλητικό οι γιατροί να δηλώνουν μέσο όρο εισοδημάτων 14.000 ευρώ, όταν η γενιά των 700 ευρώ το μήνα να δηλώνει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ περίπου. Φανταστείτε πόσο θα ήταν το μέσο εισόδημα των γιατρών αν δεν υπήρχαν και εκείνοι των δημοσίων νοσοκομείων που δηλώνουν τους μισθούς τους τουλάχιστον των 50.000 ευρώ ή και υψηλότερων. Και οι δικηγόροι ασφαλώς δεν πηγαίνουν πίσω. Κάτι θα πρέπει να γίνει επιτέλους με αυτήν την κατάσταση. Γιατί δεν είναι ότι κοροϊδεύουν τους μισθωτούς που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, αλλά εγκληματούν σε βάρος της χώρας μας και των ειλικρινών πολιτών της. Για να τρωθεί η φοροδιαφυγή θα πρέπει πρώτον να πάψει η ατιμωρησία με τη θέσπιση αυστηρών νόμων. Δεύτερον όλες οι αγορές περιουσιακών στοιχείων να γίνονται με πραγματικό πόθεν έσχες. Πού τα βρήκες τα λεφτά δηλαδή αφού δεν υπάρχουν στα εισοδήματα των τελευταίων χρόνων, δηλαδή. Τρίτον να υπάρξουν τεκμήρια, από αυτοκίνητα (όχι βάσει κυβικών εκατοστών, αλλά σύμφωνα με την εργοστασιακή αξία), μέχρι σκάφη και άλλα αγαθά της καταναλωτικής μας κοινωνίας. Τεκμήρια και για επαγγελματίες, βάσει ζώνης αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που έχει την επαγγελματική του στέγη. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένας επαγγελματίας της οδού Ερμού, στην Αθήνα, να πληρώνει για ενοίκια και μισθούς 200.000 ευρώ το χρόνο και να δηλώνει εισοδήματα 10.000 ή 13.000 ευρώ ετησίως! Τέταρτον, όλες οι πληρωμές των καταστημάτων στους προμηθευτές να γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να εκδίδονται πάντα τιμολόγια. Ασφαλώς υπάρχουν και μια σειρά ακόμη μέτρων αλλά αυτά έχω προς στιγμή κατά νου.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 18:46 | ΚΡΑΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Αγαπητοί κύριοι,
    Μια περίπτωση οργίου φοροδιαφυγής είναι αυτή που λαμβάνει χώρα στα πρατήρια καυσίμων και αφορά στα πλυντήρια αυτοκινήτων
    Αν τα ποσά για πλύσιμο εξέπιπταν από το φορολογητέο εισόδημα τότε οι οικονομικές υπηρεσίες θα βρίσκονταν μπροστά σε τεράστια εκπληξη ,από το μέγεθος της φοροδιαφυγής.Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι οι εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες που απασχολούνται στα πρατήρια είναι για να βάζούν βενζίνη.
    Κατά την γνώμη μου επειδή η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών και η χρήση τους από τα πρατήρια για τα καύσιμα είναι χρονοβόρος μια πρώτη λύση θα ήταν η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων για τα πλυντήρια,με πλήρη εκπτωση της δαπάνης από το φαρολογητέο εισόδημα.

    Ευχαριστώ πολύ,

    Κρανιάς Δημήτρης

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 18:15 | Ντάνης Ανδρέας

    Η αιχμή του δόρατος για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ο προληπτικός έλεγχος.Αναβαθμίσετε και στελεχώσετε την ΥΠΕΕ με τους άριστους και όχι τους αρεστούς.Διαχωρίσετε τα καθήνοντα των τελωνειακών και των εφοριακών και να μην υφίστανται μικτά συνεργεία , για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της.
    Καθιερώσετε για κάθε συναλλαγή πάνω απο 500 € , την εξοφλησή της μέσω τραπεζών και επεκτείνετε τον ουσιαστικό έλεγχο στους ταξιδιώτες των ακριβών προορισμών.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 17:38 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ( ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ) ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΑΠΡΕΠΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ. ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΩΝΙΑΚΟ ΠΟΥ ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ. ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΙΛΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΤΛ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΥΣ ΤΕΛΩΝΙΑΚΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ Σ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΞΕΚΟΛΛΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ. ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΗ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΡΩΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΦΟΡΙΑΚΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΕΞΩ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΗ ΚΟΠΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ. ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΟΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΒΟΥΛΗΣΗ ; ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΖΑΡΤΖΙΔΕΣ (ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ) ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Η ΜΠΛΟΚ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΩΡΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ Η ΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.ΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Σ.Δ.Ο.Ε. ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΠΤΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΑΔΕΙΑ . ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ Η ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ ΝΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΒΟΗΘΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 16:37 | Ζωή

    Χρόνια Πολλά.Είναι ευκαιρία το 2010 να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που θα πείσουν ή θα εξαναγκάσουν όσους φοροδιαφεύγουν στην Ελλαδα να αλλάξουν νοοτροπία και να θεωρούν τιμή τους να συνεισφέρουν στο κράτος γιατί έτσι γίνονται πολίτες με όλη τη σημασία της λέξης και φυσικά έχουν και δικαίωμα να ομιλούν. Δεν καταλαβαίνω την οικονομική ορολογία αλλα θα ήθελα να ξέρω ότι όλοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.Το πόσο ας το υπολογίσουν αυτοί που έχουν της γνώσεις ώστε να πληρώσουμε τα χρέη μας και να πορευόμαστε αξιοπρεπώς.Για τους κλάδους που δεν συνηθίζουν να δίνουν αποδείξεις όσοι τους πληρώνουμε να κάνουμε υπεύθυνες δηλώσεις τι δώσαμε σε ποιόν και το κινητό του και μιά φωτογραφία του έργου πριν και μετά. Αισθάνομαι βλακας όταν κάποιος μου λέει θελω 20 ευρώ χωρίς απόδειξη και 50 με απόδειξη.
    Επίσης θα ήθελα όσοι έχουμε πάρει δάνειο για επισκευές,συντηρήσεις σπιτιού για κάτι δηλ.χρήσιμο και απαραίτητο και όχι για φιγούρα και μαγκιά να το δηλώνουμε για να ξέρει το κράτος που πάει ο μισθός μας τί έσοδα έχουν οι τράπεζες και από ποιούς.
    Τέλος από κάποιο συγγενη υδραυλικό που ζει και δουλεύει στη Σουηδία άκουσα τί κάνουν εκεί για να βγούν από την κρίση. Ψάξτε παντού για ιδέες. Τολμήστε

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 15:26 | Στέφανος

    Ο μόνος τρόπος να πάψει να υπάρχει η φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα ταυτόχρονα είναι η κατάργηση του φυσικού χρήματος. Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και ΑΤΜ και θα καταγράφονται κεντρικά μαζί με κάθε τραπεζική συναλλαγή (να υπάρξει και πλήρης άρση τραπεζικού απορήττου)!
    Ετσι κανείς δεν θα μπορεί να εισπράττει τίποτα χωρίς να το δικαιολογεί!

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 14:25 | VAIOU LAMPROS

    1) Η φιλολογία για παροχή φοροαπαλλαγής ως κίνητρο για την »κοπή αποδείξεων» είναι μάλλον εξωπραγματική. Ο πελάτης δεν μπορεί να είναι κάθε φορά σε κατάσταση »μάχης» με τον εκάστοτε επιχειρηματία, γιατρό, φαρμακοποιό, υδραυλικό, κλπ. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανέφικτο για τις »κλειστές κοινωνίες»των επαρχιαρχιακών πόλεων, όπου οι σχέσεις πελάτη-επιχειρηματία είναι σχέσεις οικειότητας ή και(έμμεσα εκβιαστικής) εξάρτησης. Με τον υδραυλικό ή τον γιατρό σου – για παράδειγμα – δεν μπορείς να είσαι σε κατάσταση μόνιμης (έστω σιωπηλής) αντιμαχίας. Αντίστροφα, στίς μεγάλες επιχειρήσεις η »κοπή αποδείξεων» είναι δεδομένη. Ασφαλώς ένα σχετικό κίνητρο αποδίδει – μερικώς μόνον !!- όταν ισχύει για επαγγέλματα υψηλής φοροδιαφυγής(γιατροί,φαρμακοποιοί,λιανικού εμπορίου, υδραυλικού, ηλεκτρολόγοι,ψυκτικοί,νυχτερινά κέντρα,κλπ).
    2) Τα τεχνικά μέσα (ηλεκτρονική διασταύρωση,εφοριακοί έλεγχοι,κλπ, κλπ) σύλληψης της φοροδιαφυγής -φοροκλοπής είναι γνωστά στους ειδικούς του Υπουργείου. Ας ομολογήσουμε οτι μένει η Πολιτική Απόφαση για την πλήρη εκδίπλωσή τους. Εδώ φυσικά εμπίπτει και η απόφαση για την ίδρυση Οικονομικών Δικαστηρίων που θα εκδικάζουν σε χρόνο DT (=ελάχιστο) τα επιβαλόμενα πρόστιμα για περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων, κλπ.
    3)Για να συμβάλλω θετικά στη συζήτηση, θα προσθέσω οτι μια ισχυρά φοροκλέπτουσα κατηγορία είναι η ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ (ασανσέρ)οι οποίοι αμείβονται ΜΗΝΙΑΙΑ με το καθόλου ευκαταφρόντο ποσό των 100 Ευρώ, και που φυσικά παραμένει αδήλωτο. Εδώ θα έπρεπε οι ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ να υποβάλλουν στην Εφορία,στο τέλος κάθε έτους, όλες τις ΜΗΝΙΑΙΕΣ αποδείξεις των Συντηρητών.(Μέσο εκτιμώμενο εισόδημα > 50 πολυκατοικίες ΕΠΙ 100 Ευρώ ΕΠΙ 12 μήνες = 60.000 Ευρώ).
    4) Ασφαλώς είναι γνωστό στους ΠΟΛΙΤΙΚΑ αρμόδιους οτι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής θα ήταν αποτελεσματική μόνον με την ποινικοποίησή τους. Αλλά όπως , προχθές κιόλας, ομολόγησε – για λογαριασμό όλου του πολιτικού Συστήματος – ο κος Κ. Μητσοτάκης, η συνεπής και αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής, θα οδηγούσε το πολιτικό Σύστημα σε κατάρρευση. Γιατί οι ίδιοι οι φοροκλέπτοντες συνιστούν ένα πανίσχυρο Σύστημα εθισμένο στην και εξαρτημένο από την φοροκλοπή και φοροδιαφυγή. Επομένως… στην εδώ συζήτηση αναζητείται μάλλον ένας »συμβιβασμός», που φυσικά θα περιορίζει την φορορδιαφυγή αλλά θα διαιωνίζει την εσωτερική λογική της. Ήδη προχθές στο MEGA (συζήτηση με Πρετεντέρη και Σια), ο Υπουργός Οικονομικών πήρε μια πρώτη γεύση για το πώς το Σύστημα των Φοροκλεπών αρχίζει την άμυνά του…
    5) Εμείς, ο »κοσμάκης», ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ !!!!ΟΣΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΗΔΗ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:25 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ/ΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΙΑΤΡΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΛΑΤΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ.ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ,ΟΜΟΙΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗΣ.ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ¨ΙΑΤΡΟΙ¨ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:04 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Μετά από 20 χρόνια ζωής στην Σουηδία που πλήρωνα 35%-40% φόρο χωρίς ποτέ να σκεφτώ ότι ίσως ήταν πολύ, επειδή είναι συνείδηση στον κόσμο ότι είναι αδύνατον να υπάρξουν παροχές χωρίς να πληρώνει ο κόσμος. Ποτέ στα τόσα χρόνια δεν με ρώτησε κάποιος εάν θα κόψει απόδειξη ή όχι.
    Πρέπει να γίνει διαφημιστική καμπάνια στην τηλεόραση ότι είναι δικαίωμα του καθενός να παίρνει απόδειξη χωρίς να μπαίνει στη συζήτηση θέμα ΦΠΑ. Οι τιμές πρέπει να εννοείται ότι είναι πλήρης μαζί με το ΦΠΑ ώστε να ξέρει ο πελάτης εάν τον συμφέρει η όχι, και όχι να εμφανίζεται μετά ότι μας κάνει χάρη δήθεν χωρίς το ΦΠΑ. Ετσι και αλλοιώς αυτός παίρνει τα ίδια που είχε σκεφτεί από την αρχή να πάρει.΅Είναι απαραίτητο η τιμή να είναι πλήρης για να υπάρχει ανταγωνισμός τίμιος μεταξύ των επαγγελματιών. ΝΑ είστε σίγουροι μετά από λίγο καιρό όλα θα φαίνονται φυσιολογικά όπως και στις άλλες πολιτισμένες χώρες.Ο κόσμος πρέπει στο στάδιο της προσαρμογής από την αλητία στην φυσιολογική κατάσταση να αρνείται να πληρώσει, αν δεν δοθεί απόδειξη στην δήθεν τιμή χωρις ΦΠΑ.
    Κτυπήστε αλύπητα τους εγκληματίες των κέντρων εξωσωματικής γονοιμοποίησης που εκμεταλεύονται τον πόνο των ανθρώπων για ένα παιδάκι.
    Ευχαριστώ για την δημοσίευση

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 13:10 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ .
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    – ΜΙΑ ΚΛΗΜΑΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
    – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
    – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΣΠΟΡΩΝ ΚΛΠ.
    – ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ (ΛΟΓΙΣΤΩΝ -ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΩΝ ΚΛΠ) . ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑ[ΠΑΝΩ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΚΔΩΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ (20% ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ )

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | Χάρης Π.

    Τόσο οι εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών όσο και τα ως τώρα σχόλια των πολιτών αποτυπώνουν με ακρίβεια τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
    Ωστόσο θεωρώ αναγκαία την κωδικοποίηση των φάσεων ενός τέτοιου εγχειρήματος,άλλως, σε ένα χρόνο από τώρα, θα βρεθούμε εκεί που είμαστε χθές.

    -Μη προσπαθήσετε να εφαρμόσετε μονομιάς μέτρα που δεν πάρθηκαν και/ή δεν εφαρμόστηκαν τα τελευταία 30 χρόνια.
    -Επιλέξετε τα μέτρα που θα «αποδώσουν εδώ και τώρα» (π.χ ελεγκτικοί μηχανισμοί,φορολογική κλίμακα,κατάργηση φοροαπαλλαγών,συντελεστές φορολόγησης)και «δεσμευτείτε» για την προοδευτική εφαρμογή άλλων (π.χ κατάργηση ΚΒΣ,κατάργηση ειδικού τρόπου φορολόγησης,συλλογή αποδείξεων κλπ) σε ορίζοντα 2-4 ετών.Δεν φτάνει να είναι κάτι σωστό, πρέπει να αφομοιωθεί απο την κοινωνία και να έχει τη μέγιστη συναίνεση της.Τότε θα έχει και επιτυχία.
    -Στελεχώστε και ενισχύστε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με νέα,άριστα και άφθαρτα στελέχη.Θεσπίστε την υποχρεωτική εκπαίδευση καιεπιμόρφωση τους,με οικονομικά κίνητρα απόδοσης αλλά και τα αυστηρότερα μέτρα αποπομπής σε περίπτωση διαφθοράς.
    -Βελτιώστε τα ηλεκτρονικά συστήματα μηχανογράφησης και καθιερώστε αντικειμενικούς τρόπους ελέγχου/διασταύρωσης συναλλαγών/δαπανών με την αναγραφή ΑΦΜ για κάθε αυτοτελή ή και ετήσια δαπάνη μεγαλύτερη Χ ποσού (π.χ ιδ.σχολεία, κολλέγια,φροντιστήρια,επισκευές,
    καταναλωτικές αγορές,διακοπές,ταξίδια,λογαριασμοί ΔΕΚΟ κλπ κλπ κλπ).
    Αντιλαμβάνεστε την εκτίναξη των δηλούμενων εισοδημάτων στο Ε1;

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:38 | ΚΟΥΤΕΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους.

    Όσα νομοσχέδια και αν τεθούν σε διαβούλευση αν δεν σταματήσει η ατιμωρισία και η ασυδοσία τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

    Τα μέτρα πρέπει να στοχεύσουν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

    1. Γραφεία λογιστικά ελεγχόμενα αποκλειστικά από εφοριακούς και υπαλλήλους της ΥΠΕΕ πρέπει να ανεβρεθούν και να παύσει η λειτουργία τους με εξάντλησησ των ποινών στους επίορκους εφοριακούς.

    2. Εταιρίες που λειτουργούν αποκλειστικά ως δορυφόροι για την απόκτυψη κερδών των κύριων εταιριών πρέπει να συνδεθούν με τους ιδιοκτήτες τους.

    3. Φορολόγηση σε εταιρίες real estate που στην πραγματικότητα είναι μέσα φοροαποφυγής.

    4. Σύνδεση του Τζίρου με το αντικείμενο της εταιρίας και το ποσοστό κερδών. Δεν είναι δυνατόν π.χ. εταιρία εντάσεως εργασίας να εμφανίζει κέρδη λιγότερα από το 20% του τζίρου της όταν είναι εντάσεως εργασίας, καλύτερα να το κλείσει το μαγαζί. Είναι βέβαιο ότι φοροδιαφεύγει.

    5.Διαφορετικά κατάργηση του ΦΠΑ καθώς ούτως ή άλλως δεν αποδίδεται και φορολόγηση του τζίρου!!!Σε συνδυασμό με το μέτρο συλλογής αποδείξεως πιθανόν να αποδόσει περισσότερο.

    6. Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους φυσικά και νομικά πρόσωπα κλιμακούμενη ανάλογα και με την ακίνητη περιουσία και τα λοιπα περιουσιακά στοιχεία.

    Καλή χρονία σε όλους

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:31 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Χρόνια πολλά σε όλους.

    Η λύση για τη πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι απλή υπόθεση. Πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των διενεργούντων τους ελέγχους. Δε νοείται σε οικονομία της ευρωζώνης ο ελεγκτής να διαπραγματεύεται τα έσοδα του δημοσίου με το υποκείμενο του ελέγχου (φυσικό ή νομικό πρόσωπο). Ο έλεγχος διενεργείται για να διαπιστωθούν φορολογικές παραβάσεις και επομένως οι διαδικασίες πρέπει να είναι αυστηρά καθορισμένες.
    1) Ο έλεγχος πρέπει να διενεργείται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., και το πόρισμα του ελέγχου αφού υπογραφεί από τον προιστάμενο αυτής να προωθείται στο υπουργείο. Πιστέψτε με όταν τα πορίσματα θα ελέγχονται και απο ανώτερη αρχή τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά.
    2) Σε περίπτωση ένστασης του υποκειμένου του ελέγχου, ο επανέλεγχος να διενεργείται από αρμόδιο κλιμάκιο του υπουργείου.
    3) Για τις περιπτώσεις που διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις να μην υπάρχει καμία ρύθμιση για την εξόφληση της οφειλής, να διενεργείται έλεγχος γαι την περιουσιακή κατάσταση των φυσικών προσώπων (ακόμα και ως φορείς των νομικών προσώπων)και να άρεται ακόμα και το τραπεζικό απόρρητο.
    4) Ο διενεργών τους έλεγχους που θα προκύψει ότι παραβιάζει την ανωτέρω διαδικασία να τιμωρείται με ενδεδειγμένη ποινή τη καταβολή του ποσού που ζημιώθηκε το δημόσιο και να διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες στον ίδιο και στα συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού την τελευταία πενταετία. Εάν υπάρξουν ενδείξεις επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς να επανελέγχονται όλες οι υποθέσεις που είχε χειριστεί.

    Πρέπει να σταματήσουμε να στηριζόμαστε στη καλη θέληση και τη φορολογική συνείδηση του καθενός από εμάς.

    ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

    Τέλος θα ήθελα να θέσω ενα ερώτημα που με απασχολεί τελευταία. Πως είναι δυνατόν να γνωρίζουμε σε ποιό ποσό ανέρχεται η φοροδιαφυγή αλλά να μη μπορούμε να την πατάξουμε?

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 12:16 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Χρόνια πολλά σε όλους.

    Η λύση για τη πάταξη της φοροδιαφυγής δεν είναι απλή υπόθεση. Πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των διενεργούντων τους ελέγχους. Δε νοείται σε οικονομία της ευρωζώνης ο ελεγκτής να διαπραγματεύεται τα έσοδα του δημοσίου με το υποκείμενο του ελέγχου (φυσικό ή νομικό πρόσωπο). Ο έλεγχος διενεργείται για να διαπιστωθούν φορολογικές παραβάσεις και επομένως οι διαδικασίες πρέπει να είναι αυστηρά καθορισμένες.
    1) Ο έλεγχος πρέπει να διενεργείται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., και το πόρισμα του ελέγχου αφού υπογραφεί από τον προιστάμενο αυτής να προωθείται στο υπουργείο. Πιστέψτε με όταν τα πορίσματα θα ελέγχονται και απο ανώτερη αρχή τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά.
    2) Σε περίπτωση ένστασης του υποκειμένου του ελέγχου, ο επανέλεγχος να διενεργείται από αρμόδιο κλιμάκιο του υπουργείου.
    3) Για τις περιπτώσεις που διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις να μην υπάρχει καμία ρύθμιση για την εξόφληση της οφειλής, να διενεργείται έλεγχος γαι την περιουσιακή κατάσταση των φυσικών προσώπων (ακόμα και ως φορείς των νομικών προσώπων)και να άρεται ακόμα και το τραπεζικό απόρρητο.

    Πρέπει να σταματήσουμε να στηριζόμαστε στη καλη θέληση και τη φορολογική συνείδηση του καθενός από εμάς.

    ΔΩΣΤΕ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.

    Τέλος θα ήθελα να θέσω ενα ερώτημα που με απασχολεί τελευταία. Πως είναι δυνατόν να γνωρίζουμε σε ποιό ποσό ανέρχεται η φοροδιαφυγή αλλά να μη μπορούμε να την πατάξουμε.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:55 | Θανάσης

    Οι ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ πολυκατοικιών, μεγάρων κλπ καθημερινά πληρώνουν διαφόρους επαγγελματίες για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών. π.χ. υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συντηρητές ανελκυστήρων, κηπουρούς, συνεργεία καθαριότητας, αποχετεύσεως, προμηθευτές καυσίμων κλπ. Για να διακαιολογούν τα έξοδά τους και να εκδίδουν «τα κοινόχρηστα», λαμβάνουν φυσικά αποδείξεις που κατά πλεινότητα είναι πρόχειρες, ιδιόχειρες, ανεπίσημες και φυσικά όχι ΘΕΩΡΗΜΕΝΕΣ από την εφορία. Φοροδιαφυγή…ΜΕΓΙΣΤΗ με τις χιλιάδες πολυκατοικίες που υπάρχουν.

    Η Λύση: Απλή.

    Στο φορολογικό νομοσχέδιο να νομοθετηθεί ότι οι προαναφερόμενοι»διαχειριστές» οφείλουν και υποχρεούνται να δέχονται και αποδέχονται, με προσωπική τους ευθύνη, μόνο ΕΠΊΣΗΜΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ και μόνο τέτοιες.

    Επι τέλους όλοι μας πρέπει να συνεισφέρουμε με ότι αναλογεί στον καθένα, ανεξάρτητα από το επάγγελμά του.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 11:13 | ΣΤΑΥΡΟΣ

    Τα πρόσθετα βιβλία θα πρέπει να τηρούνται ηλεκτρονικά και να υποβάλλονται με την περιοδική δήλωση η οποία θα πρέπει να υποβάλλεται από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.Με την επίσκεψη σε ένα ελεύθερο επαγγελματία(πχ Γιατρό) και την ενημέρωση του βιβλίου θα εκδίδεται μια προσωρινή απόδειξη η οποία θα αναγράφει το ελάχιστο κόστος μιας επίσκεψης.
    Οι Υδραλικοί-Ψυκτικοί για τα υλικά που μεταφέρουν για ένα πελάτη θα πρέπει να εκδίδουν Δελτίο Αποστολής στο οποίο θα αναφέρεται σε ποιο πελάτη αποστέλλονται τα συγκεκριμένα υλικά.Δεν θα πρέπει να διακινούν υλικά χωρίς το αντίστοιχο Δελτίο Αποστολής.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 09:16 | Γιαννης

    Καλημερα και χρονια πολλα σε ολους τους ελληνες.
    Εχω ξαναστειλει το σχολιο μου σε αυτην την ενοτητα αλλα νιωθω την αναγκη να πω καποια γενικα πραματα.Πρωτον ενα μεγαλο ευχαριστω στην κυβερνηση που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ανοιξε αυτην την σελιδα και εδωσε την δυνατοτοτητα στους ελληνες να συμετεχουν στην διακυβερνηση της χωρας με προτασεις.
    Απο οτι ειδα γραφτικανε παρα πολλες και ενδιαφερουσες προτασεις απο ολους τους πατριωτες ελληνες.Εγω θα πω και θα παρακαλεσω τους κυβερνοντες οτι καντε κατι που δεν εχει ξαναγινει ποτε στην ελλαδα…ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50% κατω το 2010 με ΟΤΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ.ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΙΣΩ γιατι μετα θα κλαιμε ολοιμας.Επιτελους το 2011 να μπορουμε να ορθοποδησουμε και το πιστευω αυτο αν και μονο αν μειωθει κατα πολυ η φοροδιαφυγη.Οταν η φοροδιαφυγη ειναι 40 δις το χρονο οπως λετε μιλαμε ειναι ολο το ελλειμα 12% μονο η φοροδιαφυγη του καθε χρονου.
    Σε αυτην την χωρα εδω και πολλα χρονια ΜΟΝΟ οι μισθωτοι και συνταξιουχοι πληρωνουν φορο για αυτο και αυξανοταν το ελλειμα σιγα σιγα,διαλυοταν το ΕΣΥ,η παιδεια,τα παντα.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑΣΤΕ ΑΜΕΙΛΗΚΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΟΙ.

  • 26 Δεκεμβρίου 2009, 01:08 | Μπάμπης Καλατζής

    Η απόλυτη λυση για πάταξη φοροδιαφυγής και παραοικονομίας.
    Η λύση μπορεί να εφαρμοστεί μέσα σε 3 μήνες, η τεχνολογία είναι πλέον ώριμη αλλά απαιτεί απόφαση όλων των χωρών της Ευρωζώνης.
    Τι πρέπει να γίνει?
    Κατάργηση των μετρητών – επιταγών, αντικατάστασή τους από λογιστικό χρήμα και η σύνδεση των εισπρακτικών συσκευών όλων των επαγγελματιών μέσω κρατικού δικτύου.
    Ο μισθωτός πιστώνεται τον μισθό του στον τραπεζικό λογαριασμό. Χρησιμοποιεί την χρεωστική και πιστωτική του κάρτα για να πληρώσει τον δικηγόρο τον υδραυλικό τον καθηγητή στο ιδιαίτερο μάθημα. Η εισπρακτική συσκευή είναι συνδεδεμένη στο κρατικό δίκτυο (VPN) οπότε πριν πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό του επαγγελματία παρακρατείται on-line το ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:49 | μαριαλενα

    δεν συμφωνω καθολου με ελεγχουs και εισπρακτικουs μηχανισμουs που εχουν να κανουν με επαφη δημοσιων λειτουργων και ιδιωτων π.χ [εφορια,πολεοδομια].λιγα εσοδα φθανουν στο κρατοs.Θεσπιστε αντικειμενικα κριτηρια και ηλεκτρονικουs ελεγχουs.βρειτε καποια χωρα που το φορολογικο συστημα θα ταιριαζε στην ελλαδα ξεκινηστε το και στη πορεια καντε καποιεs αλλαγεs.και μια ΣΥΜΒΟΥΛΗ.Αρχιστε απο τα του οικου σαs.καθαριστε και μικρηνετε αυτο το θηριο που λεγεται ΔΗΜΟΣΙΟ.εαν το σπιτι σαs δεν ειναι καθαρο,ευχαριστο και τιμιο δεν υπαρχει περιπτωση να φτιαξετε του απεναντι σαs.παρακαλω ομωs ξεκινηστε γιατι βλεπω οτι πολυ κουβεντα και καθολου πραγματικη δραση.και τελοs κε υπουργε εαν δεν σπασετε αυγα δεν κανετε ομελετα.καλη επιτυχια.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:23 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ-ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ-ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ-ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ-ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ.Η ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ.ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 22:03 | P.A.S.

    «Μη απόδοση ΦΠΑ»: ΓΙΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΣΤΗ ΛΑΘΕΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ;
    Ποιό ποσό εισπράττετε από απόδοση ΦΠΑ ετησίως;
    Ποιά απόκρυψη εισοδήματος εντοπίζετε από αυτή την είσπραξη;
    Δέχεστε ως ειλικρινείς δηλώσεις φόρου εισοδήματος από Χ φορολογούμενο (με δηλώσεις ΦΠΑ πολλών χιλιάδων ευρώ),ενώ ο ίδιος δηλώνει ατομικό εισόδημα πολύ μικρότερο;
    Δέχεστε τόσα χρόνια ως ειλικρινείς δηλώσεις αφεντικού που δηλώνει μικρότερα εισοδήματα από τον υπάλληλό του,ναι ή όχι;
    Μία πρόταση υπάρχει:ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΠΑ επί όλων των δελτίων παροχής υπηρεσιών,ώστε όλοι να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη με την υποβολή της οποίας έχουν μείωση φόρου.
    Στην απάντηση ότι ανάμεσα σε δύο συναλασσόμενους που αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους δεν συμφέρει να κόβονται αποδείξεις(και δεν κόβονται), καλείστε να ελέγξετε σχολαστικά τον τρόπο διαβίωσης,τη νύχτα,το είδος εργασίας,το πελατολόγιο,το πόθεν έσχες,κατά περίπτωση,όχι καφέ-μπάρ 70τμ στο χωριό(με τιμή φραπέ 1,5ευρώ),ίδια κριτήρια με μαγαζί στο κέντρο,ιδίου εμβαδού(με τιμή τριπλάσια και κίνηση πολλαπλάσια).
    Προτείνετε εσείς όμως ΠΟΙΟΣ θα ελέγξει.
    ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ Η ΕΦΟΡΙΑ !
    «Πόθεν έσχες εφοριακών’;Αστειεύεστε πάλι;
    ΠΟΙΟΣ θα βρεί πόσα είδη «αγοράζουν» από καταστήματα δωρεάν ή ‘σε τιμή κόστους’,πόσα δωρεάν ταξίδια στο εξωτερικό κάνουν,πόσα τραπέζια σε ταβέρνες,πόσες διευκολύνσεις έχουν παντού,πόσες επισκευές κατοικίας(κύριας ή και δευτερεύουσας…)Ξέρετε για πόσα λεφτά μιλάμε;
    Είναι αδύνατον υπάλληλος να ξοδεύει σαν κροίσος και να ζει έτσι με 20-30χιλ το χρόνο.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:41 | Γιαννης

    Αν μειωθει η φοροδιαφυγει το 2010 κατα 50% το ελλειμα θα πεσει στο 6% με την μια και θα γλιτωσουμε την αναληψη της οικονομιας απο το ΔΝΤ που ξερετε τι σημαινει αυτο???θα χυθει απιστευτο αιμα απο ολουσμας.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:18 | Κωνσταντίνος

    Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου καθώς και ιστοσελίδας όπου ΑΝΩΝΥΜΑ θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν.

    Όταν για κάποιο επαγγελματία υπάρχουν πολλές καταγγελίες τότε να στέλνετε από το υπουργείο (ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΟΥ) επιτροπή δύο ή περισσοτέρων υπαλλήλων οι οποίοι θα διενεργούν εξονυχιστικό έλεγχο.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 19:43 | Αναστάσιος Μηνάς

    Ένα αποτελεσματικό μέτρο είναι να ποινικοποιηθεί η φοροδιαφυγή. Η φορολογική δήλωση να θεωρείται ειλικρινής αλλά εάν αποδειχθεί από τα έξοδα ή τον τρόπο ζωής ότι ο φορολογούμενος φοροδιαφεύγει να τιμωρείται αυστηρά. Όχι να γίνονται ‘συμβιβασμοί’ και η πολιτεία να μοιράζεται με τους φοροκλέπτες τα κλεμένα.

    Ευχαριστώ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:37 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΡΔΟΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΟΛΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ Η Ο ΦΠΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΜΕΣΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ Η ΜΕΡΙΚΗΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΗΣ.
    ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΟ:

    1. ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
    2. ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΜΜΕΣΩΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ON LINE ΣΤΟ TAXIS ΜΟΛΙΣ ΚΟΒΕΤΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ Η ΝΑ ΔΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΔΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΕΣΩ BAR CODE ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:49 | σκαφιδας σπυρος

    με τα ηλεκτρονικα μεσα που υπαρχουν σημερα ειναι πολυ ευκολα να αντιμετοπισθη η φοροδιαφυγη αρκει να το θελετε.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 18:58 | Μπαλατσός Παναγιώτης

    Χαίρετε!

    Όσο το κράτος δεν έχει τους ιδανικούς μηχανισμούς, πράγμα ανέφικτο, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της μεγάλης αυτής κοινωνικής αδικίας, δε χρειάζεται δεύτερη σκέψη ή πολλή φαιά ουσία: ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ!

    Απορώ πώς ο προφέσορας κ. Αλογοσκούφης δεν μπόρεσε να κατανοήσει αυτή την απλή λογικότατη ανάγκη και τα κατήργησε.

    Ευχαριστώ
    Παναγιώτης

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 15:32 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ

    Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής γίνεται με τους κατωτέρω τρείς πολύ απλούς τρόπους

    Α) Ενσωμάτωση της φορολογικής συνείδησης σε ειδικά μαθήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης δίνοντας πολύ μεγάλη σημασία από το νηπιαγωγείο

    Β) Ξεκαθαρίζοντας τους συνεργάτες σας κύριε Υπουργέ ξεκινώντας από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τους «θυρωρούς» των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών αλλά τότε … θα έχετε άλλα προβλήματα γιατί αν το κάνετε θα μείνετε σχεδόν ΜΟΝΟΣ και

    Γ) Δημεύοντας το ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν.

    Γιάννης Νανούρης
    Λογιστής – Φοροτεχνικός

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 14:12 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    1. Τα έσοδα του κράτους είναι περίπου 65 δις. Αν το διαιρέσετε με τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων -> 6500 ευρώ το άτομο. Δηλαδή μία τετραμελής οικογένεια δίνει (κατά μέσο όρο) στο κράτος 26000 ευρώ το χρόνο. Σε αυτό το νούμερο δεν υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Είναι μικρό αυτό το νούμερο;
    Δεν λέω ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά η πάταξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να έχει σαν στόχο την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και όχι την αύξηση των εσόδων.

    2. Δεν μπορούμε να θεωρούμε μία σύνταξη πχ 700 ευρώ χαμηλή, όταν ένας νέος που προσλαμβάνεται σε μία δουλειά παίρνει 600 ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορεί να κάνει η κοινωνία μας στο μέλλον της χώρας. Προσέξτε τους νέους μέχρι 35 ετών!!! Δώστε τους ότι ζητήσουν!!!! Δώστε τους τη δυνατότητα να μπορούν να κάνουν οικογένεια, παιδιά. Να μπορούν να βλέπουν το μέλλον αισιόδοξα. Αυτοί είναι το μέλλον μας!!!
    Σταματήστε επιτέλους να μιλάτε κάθε μέρα για τις συντάξεις!!!!!!

    3. Δεν μπορεί να θεωρείται η μη απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις ποινικό αδίκημα όταν αυτοί :

    α. Δεν το έχουν εισπράξει ακόμη (Τιμολόγια επί πιστώσει, Μεταχρονολογημένες επιταγές κλπ)
    β. Δεν παίρνουν πίσω το ΦΠΑ όταν είναι πιστωτικοί
    γ. Ούτως ή άλλως τοκίζεται με το υπερβολικό επιτόκιο 1,5% το μήνα
    δ. Όταν χάνουν τα χρήματα από την πώληση (πχ σφραγισμένες επιταγές), δεν το επιστρέφει το κράτος.
    ε. Γενικά, το ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις έχει μεγάλο χρηματοοικονομικό κόστος και δεν λειτουργεί με τη λογική ότι το πληρώνει ο καταναλωτής και ο επιχειρηματίας απλώς το μεταφέρει στην εφορία (όπως θα έπρεπε να είναι).

    4. Κάπου διάβασα ότι είναι μεγάλο σκάνδαλο το γεγονός ότι οι 230000 περίπου επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 άτομα δηλώνουν εισόδημα κατά μέσο όρο 24000 ευρώ και πληρώνουν φόρο 6000 ευρώ το χρόνο. Το χωριό μου έχει 350 κατοίκους (αγρότες) , 4 καφενεία, 2 μπακάλικα, 1 περίπτερο και 1 συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων. Αυτές οι 8 «επιχειρήσεις» είναι μέσα στις 230000 που αναφέρονται παραπάνω. Σας πληροφορώ ότι δεν βγάζει η κάθε μία παραπάνω από 5000 ευρώ το χρόνο. Τι θέλω να πω με αυτό. Να σταματήσουμε (μέσω στατιστικών) να δαιμονοποιούμε κατηγορίες επαγγελμάτων και να δημιουργούμε εντυπώσεις!!!!!

    5. Ανακαλύψαμε ότι οι υδραυλικοί και οι ελαιοχρωματιστές φοροδιαφεύγουν και έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε ότι αυτοί είναι η πηγή όλων κακών!!!! Έλεος !!! Υπάρχουν επαγγέλματα που σε όλον το κόσμο (λόγω της φύσης της εργασίας τους) φοροδιαφεύγουν. Δεν είναι όμως η αιτία όλων των κακών αυτής της χώρας, ούτε θα σωθούμε αν καταφέρουμε και τους φορολογήσουμε.

    6. Αύξηση τελών κυκλοφορίας σε παλιά αυτοκίνητα. Ένας που έχει ένα αυτοκίνητο 20 ετών
    α. Δεν έχει λεφτά να αγοράσει καινούργιο
    β. Δεν κάνει πολλά χιλιόμετρα (διότι αν έκανε δεν θα είχε αυτοκίνητο μετά από 20 χρόνια). Δεν επιβαρύνει δηλαδή το περιβάλλον.

    Από αυτόν τον άνθρωπο βρήκατε να πάρετε λεφτά;

    7. Δώστε την εικόνα ενός κράτους που είναι κοντά στον πολίτη, που νοιάζεται γι’ αυτόν και τον προστατεύει (όχι κατ ανάγκη οικονομικά). Κάντε υποδομές στις πόλεις και στα χωριά ούτως ώστε να ζουν όμορφα οι Έλληνες και να φύγουν από τη μιζέρια. Δώστε στο λαό μας ελπίδα ότι κάτι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε αυτή τη χώρα!!!!. Σταματήστε τις αδικίες και τις ατασθαλίες που πληγώνουν το φιλότιμό μας!!!. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη ανάγκη το έχουμε!!!!!

    Καλή επιτυχία στο έργο σας!!!!!!!!

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 13:18 | Δώρα Τ.

    Καλησπέρα σας,
    είμαι ενθουσιασμένη γενικά με τη στάση του κόσμου και τα σχόλια που διαβάζω ! Αλλάζουμε νοοτροπία ? μακάρι.
    Για την πάταξη της φοροδιαφυγής χρειάζονται αυστηροί, συνεχείς και επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι σε αυτούς που ξέρουν οι εφοριακοί πως φοροδιαφεύγουν, ακόμα θηριώδη πρόστιμα και ακόμα και ποινικοποίησή της φοροδιαφυγής. Τέλος οι διακανονισμοί, οι περαιώσεις και οι συναλλαγές γιατί εξωθούν τους απλούς μισθωτούς να παρανομήσουμε (με το να μη ζητάμε αποδείξεις, κ.λπ.)
    Κύριε υπουργέ, θα αντιμετωπίσετε λυσαλαία αντίδραση και πόλεμο από τα κάθε λογής μεγάλα και μικρά συμφέροντα που έχει εκθρέψει η πρόταξη των μικροπολιτικών συμφερόντων και η εγωιστική-συνδικαλιστική νοοτροπία μας. Μην υποκύψετε ακόμα κι αν φαίνεται πως μένετε μόνος !

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:41 | Ηλιάδης Γ. Ηλίας

    Τις καλλίτερες ευχές μου σε όλους, και ιδιαίτερα σε όσους έχουν την ονομαστική τους εορτή.

    Εγώ θα προτείνω να κάνουμε μία πραγματική τομή στο φορολογικό κανόνα, που αν δεν κάνω λάθος δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και σε κανένα κράτος.

    Λοιπόν, η σκέψη έχει ως εξής: ΔΕΝ φορολογείται οποιοδήποτε εισόδημα καταναλώνεται στην ημεδαπή αγορά. Χωρίς να μας αφορά, που καταναλώνεται αυτό. Φορολογείται μόνο το ποσό που καταλήγει σε αποταμίευση ή σε κεφαλαιουχικά αγαθά. Δηλαδή φορολογείται μόνο το ποσό που περισσεύει. Ο συντελεστής φορολόγησης είναι για όλους ο ίδιος είτε το πλεονασματικό εισόδημα είναι 1.000.000 είτε 1.000 ευρώ. Τον συντελεστή μπορούμε να τον καθορίσουμε μόνο μετά από την ετήσια εκκαθάριση, και έτσι θα παραμείνει. Ένας ετήσια μεταβλητός συντελεστής φορολόγησης ώστε να μην έχει κανένα νόημα να αποκρύψεις εισοδήματα για να τα μεταφέρεις σε άλλο έτος γιατί αυτός θα μεταβάλλεται σύμφωνα με το ύψος της κατ’ έτους αποταμίευσης και αναγκών σε φόρους του κράτους.

    Π.Χ. Δεν μας ενδιαφέρει εάν ένας μεγαλογιατρός καταναλώνει όλο του το εισόδημα στα μπουζούκια, αρκεί να προσκομίζει αποδείξεις για αυτό. Εμείς θα τα πάρουμε από τον Λουλουδά και τον Ιδιοκτήτη του καταστήματος, ή από τους υπαλλήλους και τους συντελεστές.

    Όλα τα ΑΦΜ προσωπικά ή εταιρικά αντιστοιχούν σε μία κάρτα (χρεωστική ή μη). Αυτόματα γίνεται η αντιστοίχηση μετά από κάθε συναλλαγή. Εάν κάποιος επιλέξει να κάνει μια μαύρη συναλλαγή, πάλι δεν μας προβληματίζει. Αφενός θα χάσουμε από τον πωλητή, αφετέρου θα τα πάρουμε από τον αγοραστή που δεν θα εμφανίσει την κατανάλωση του συγκεκριμένου ποσού, οπότε θα το φορολογηθεί ως πλεονάζων εισόδημα.

    Όποιος δεν είναι μισθωτός θα πρέπει να αγοράσει ένα μηχάνημα τύπου visa προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει σε συναλλαγές. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να παρακολουθηθούν αυτές οι συναλλαγές, ούτε τόσο δαπανηρό. Αρκεί να σκεφτείς ότι ήδη το κάνουν οι τράπεζες και μάλιστα για μικρό σχετικά κόστος.

    Μειονεκτήματα του μέτρου:
    – Φαντάζει άδικο για τους αδύναμους, αλλά δεν είναι μιας και σε αυτούς δεν περισσεύει εισόδημα προς αποταμίευση, σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό.
    – Μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό πληθωρισμό επειδή ως μέτρο αυξάνει την προσφορά και κυκλοφορία του χρήματος.
    – Μείωση της κατανάλωση όλων των λαμογιών δημοσίων υπαλλήλων-λειτουργών που νέμονται τον ιδρώτα μας (π.χ. εφορείες, πολεοδομίες κ.λπ.) επειδή το συνολικό εισόδημα πολλών εξ αυτών θα μειωθεί σε λιγότερο από το μισό.

    Πλεονεκτήματα του μέτρου:
    – Για πρώτη φορά θα μπορέσουμε να μετρήσουμε το ΑΕΠ της χώρας μας, προσεγγίζοντας πραγματικές τιμές.
    – Θα συρρικνωθούν παράνομες δραστηριότητες Ναρκωτικά, Εκβιασμοί, Μίζες κ.λ.π (μιας και θα πρέπει εκτός από την πρέζα, δόση, μίζα ,να πληρώσεις και υψηλό φόρο για αυτή, ως μη καταναλωθέν εισόδημα :lol: .
    – Θα τονωθεί η εγχώρια κατανάλωση, ολοένα και περισσότερο εφόσον φορολογείται μόνο το πλεονάζων εισόδημα (κάτι ανάλογο με τις δωρεές προς τρίτους σήμερα)
    – Θα καταργηθεί η μαύρη εργασία (βλέπε αλβανό εργάτη, ρωσίδα καθαρίστρια, φιλιππινέζα οικονόμο-υπηρέτρια κ.λ.π)
    – Όσο θα ψηφιοποιείται το σύστημα θα χαθεί κάθε εισόδημα από παράνομη δραστηριότητα και ή μαύρη εργασία, οπότε αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε δραστική μείωση της εγκληματικότητας.
    – Το φορολογικό σύστημα θα είναι δικαιότερο για αυτούς που έχουν περισσότερα εξαρτώμενα μέλη από αυτά που αναγνωρίζει ο νομοθέτης σήμερα. (βλέπε αδελφούς, αδελφές, θείους, γονείς και κάθε λογής αδύνατο που συμβαίνει να στηρίζουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας μιας και έτσι επιτάσσει η συνείδηση και η κοινωνία μας).

    Συνακόλουθα, θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι φόροι από αγορές ή μεταβιβάσεις κεφαλαιουχικών αγαθών (ακινήτων κ.λ.π), και κάθε λογής άλλο τέλος ή φόρος (π.χ φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και μετά ψάχνουμε γιατί δεν γίνονται επενδύσεις).

    Χωρίς άμεσο ανταποδοτικό όφελος μην περιμένουμε κάτι να αλλάξει στον τόπο μας.

    Φιλικά,
    Ηλιάδης Γ. Ηλίας

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 12:37 | Β ΦΙΛΙΠΠΟΥ

    ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ.1] ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ.2] ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΠΧ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ 1000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ 800 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΤΕ ΟΤΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΣΟΛΗΨΙΑ , ΟΠΟΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ.3] ΝΑ ΑΝΟΙΧΘΗ ΕΝΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ , ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.4] ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ 10 ΣΕ 20 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ.5] ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ , ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΛΟΥΦΑΡΟΥΝ,ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ ΚΛΠ {ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ],ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ , ΟΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΑΣ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 11:21 | Μεσιτίδης Βασίλης

    Δυστυχώς το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι πολυσύνθετο και βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του σύγχρονου Έλληνα. Στόχος όλων των πολιτικών και στρατηγικών που θα υιοθετηθούν στο μέλλον οφείλει να είναι η σταδιακή απεξάρτηση του πολίτη από τη νοοτροπία της αποφυγής των υποχρεώσεων προς το κράτος και, ως συνέπεια, προς την ίδια την κοινωνία με την παράλληλη παροχή κινήτρων που θα οδηγούν στην αντίθετη συμπεριφορά σε συνδυασμό με ξεκάθαρα μέτρα που θα αποτρέπουν τις ανεπιθύμητες τακτικές.
    Έτσι, θα μπορούσε για παράδειγμα να θεσπιστεί η έκπτωση όλων των αποδείξεων από τα εισοδήματα ώστε να νιώθει ο πολίτης ότι και το μικροποσό που ξοδεύει έχει αξία με αποτέλεσμα να ενδιαφέρεται να παίρνει αποδείξεις σε κάθε του αγορά. Αναλόγως θα ισχύσει το ίδιο σύστημα και στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και ίσως με αυτό τον τρόπο αυξηθούν τα έσοδα από το ΦΠΑ και θα διευρυνθεί και η φορολογική βάση.
    Βέβαια, σε ένα άλλο επίπεδο που αυτή τη στιγμή φαντάζει ως επιστημονική φαντασία, θα μπορούσαν να υπάρχουν είτε αυτούσιες κάρτες είτε chips ενσωματωμένα στην ταυτότητά μας με τα οποία θα πραγματοποιούσαμε οικονομικές συναλλαγές (πιστώσεις, χρεώσεις) μόνο ηλεκτρονικά καταργώντας πλήρως την παρούσα μορφή του χρήματος. Τα πάντα θα κινούνταν μόνο ηλεκτρονικά γεγονός που θα εξασφάλιζε καλύτερο έλεγχο μειώνοντας – μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων – την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.
    Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν αποκλείει την εξεύρεση νέων τρόπων εξαπάτησης ούτε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του ίδιου του συστήματος από αυτούς που το ελέγχουν. Είμαι όμως σίγουρος ότι μπορεί να βρεθεί μια μέση λύση ώστε να νιώσουμε ταυτόχρονα υπεύθυνοι απέναντι στο κράτος και την κοινωνία και ελεύθεροι να εκφράσουμε και να καλλιεργήσουμε τις προσωπικές μας ανησυχίες και ανάγκες.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 07:10 | Γιαννης

    ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΝΤΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΨΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΩΣΤΕ ΣΕ ΑΝΥΠΟΠΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΛΕΝΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΤΕΙ ΕΠΑΦΤΟΦΩΡΟ Η ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΝΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΖΩΗ ΚΑΝΕΙ.

  • Επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι σε εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόστιμα πολύ μεγάλα και σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων πρόστιμα τεράστια.
    Δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας φοροφυγάδων.
    Μικτά σώματα ελεγκτών κατόπιν κλήρωσης που θα αποτελούνται και από δημοσίους υπαλλήλους εκτός ΥΠΕΕ(ΣΔΟΕ) από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τουλάχιστον διπλοί ταυτόχρονοι έλεγχοι από διαφορετικά κλιμάκια κάθε φορά.
    Ο εφοριακός να μπορεί να ελέγχει τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητη και κινητή περιουσία και να πρέπει να δικαιολογηθεί κάθε υπερβολική αύξησή της από τον φορολογούμενο.
    Πάνω από όλα τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλα και το μέγεθος τους να συνδέεται και με την αδικαιολόγητη αύξηση της περιουσίας του φορολογούμενου.
    Δημοσιοποίηση των πιο μεγάλων φοροφυγάδων σε κάθε επαγγελματική κατηγορία καθώς και των προστίμων που θα καλούνται να πληρώσουν.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:20 | ΙΟΡΔΑΝΗΣ

    ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:
    – ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Ή ΜΟΛΙΣ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ. ΕΚΕΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΑΡΧΙΜΑΕΣΤΡΟΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΚΙΝΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ.ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΕ ΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΚΥΛΙΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ.ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣΕΠΡΑΓΜΕΝΟΣ Ο ΦΠΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ.
    – ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΚΜΑΡΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΝΑ ΕΙΣΦΕΡΕΙ? Π.Χ.ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗ 1000ε ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΑΣ 1800Ε ΤΟ ΧΡΟΝΟ Κ.Λ.Π. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 2000-2001 ΕΝΤΑΞΕΤΕ ΣΤΗ Β΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ (ΠΕΡΙΠΟΥ 500000) ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΧΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΩΝ 114000 ΔΡΧ.ΤΟΤΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΣΠΡΑΤΑΤΕ ΣΑΝ ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΦΠΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΧΡΕΩΣΤΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΤΗΡΟΥΝΤΕΣ ΒΙΒΛΙΑ Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ, ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΕΤΟΙΑ Ο ΟΠΟΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΤΕ.
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΘΕΤΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΝ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ.
    ΑΚΟΥΣΤΕ ΝΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΟΡΘΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ.Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ.ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΓΕΝΘΥΝΕΤΕ ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΗ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΠΙΒΒΑΛΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΤΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.
    ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΝΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΗΣ,ΠΟΥ ΕΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ.

  • 25 Δεκεμβρίου 2009, 00:12 | ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΑ

    Μπορώ να σκεφτώ τους παρακάτω λόγους για τους οποίους η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει .
    1. Συντελεστές πάνω από 20% δεν είναι λογικοί
    2. Διεφθαρμένη και σπάταλη Δημόσια Διοίκηση
    3. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται ούτε ισχύουν για όλους και στο συγκεκριμένο θέμα όπως και παντού.
    4. Οι φόροι δεν είναι ανταποδοτικοί και δεν γίνεται καλή διαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων
    5. Η είσπραξη των φόρων πρέπει να ξεκινήσει από την κορυφή της πυραμίδας προς τα κάτω και όχι αντίστροφα.
    6. Η κυβέρνηση δεν πείθει για την θέλησή της για την πάταξη της φοροδιαφυγής όταν δεν δίνει ένα αξιόπιστο παράδειγμα για τους μικρούς. Εφοριακοί, δημόσιοι λειτουργοί διάγουν βίο πολυτελή και κατά τα άλλα οι μη έχοντες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους για να χορτάσουν τους άρπαγες του Δημοσίου χρήματος