Νομοθετικά Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής / Εισαγωγή

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων για τη καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων που δεν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές. Τα μέτρα αυτά βασίζονται κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους βάσει κριτηρίων αυξημένου κινδύνου απόκρυψης εισοδημάτων ή μη απόδοσης του ΦΠΑ, στη διασταύρωση στοιχείων με την αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, στην αναδιοργάνωση και εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ, στους ελέγχους πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, σε συστήματα περιορισμού του λαθρεμπορίου κ.α.

Στη συνέχεια τίθενται προς διαβούλευση  μέτρα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Εάν επιθυμείτε την υποβολή προτάσεων και για τα προαναφερθέντα διοικητικού χαρακτήρα μέτρα διατυπώστε τις προτάσεις σας στο πεδίο «Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 00:48 | Δημήτρης Σ.

    Κύριε Υπουργέ,
    Προτείνω
    1ον: Να γίνει υποχρεωτική η τήρηση βιβλίου εσόδων-εξόδων στις πολυκατοικές,το οποίο να σφραγίζεται στην εφορία. Να γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε αυτό και στις μηνιαίες αποδείξεις των κοινοχρήστων, ώστε όλα τα συνεργεία (κηπουροί, καθαριστές, συντηρητές ασανσέρ και καυστήρων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κλπ) να υποχρεώνονται να δίνουν νόμιμες αποδείξεις. Ο εκάστοτε διαχειριστής της πολυκατοικίας να είναι υπεύθυνος για τη συλλογή των νομίμων αποδείξεων.
    2ον: Οι ιδιοκτήτες διαφόρων σχολών, όπως π.χ.μπαλέτου, που τις λειτουργούν πολλά χρόνια και με εκατοντάδες μαθητές, συστηματικά και θρασύτατα δεν κόβουν αποδείξεις για τα πανάκριβα δίδακτρα που εισπράτουν. Άν πάει ένας έντιμος εφοριακός σε ώρα μαθήματος και ζητήσει να δεί τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες για τους παρόντες μαθητές, θα διαπιστώσει το μέγεθος της φοροδιαφυγής που γίνεται.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 23:58 | Δημήτριος Καρδαμάκης

    1. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων ανά 2ετία
    2. Μηχανοργάνωση του Δημοσίου
    3. Αυστηρότατες ποινές για τους φοροδιαφεύγοντες
    4. Καταγραφή όλων των αποδείξεων στη δήλωση, για κάθε είδους δαπάνη
    5. Αγορές – πωλήσεις αξίας μεγαλύτερης των 3000 ευρώ να γίνονται μέσω Τραπέζης, με αναγραφή του ΦΠΑ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 21:57 | ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΤΣΑΚΗΣ

    k. ΥΠΟΥΡΓΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Φυσικά και πρέπει να κυνηγήσετε την φοροδιαφυγή, πληθώρα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών τόσα χρόνια εκμεταλλευόταν την ανυπαρξία του κράτους για ελέγχους με σκοπό να καρπίζονται τεράστια έσοδα.
    Ήταν βέβαιο ότι το κράτος θα ερχόταν στην κακή οικονομική κατάσταση που έχει έρθει.
    Και είμαι από αυτούς που τόσα χρόνια διερωτόμουν γιατί και σε τη όφελος θα είχε το κράτος να μη εισπράττει έσοδα, κυνηγήστε τους, δεν είναι ότι το κράτος χάνει έσοδα δημιουργούν και πρόβλημα ανταγωνισμού σε υγείες επιχειρήσεις,
    Βέβαια τώρα μπαίνει το πρόβλημα πως θα εισπράξετε αυτά τα έσοδα που έχετε ανακοίνωση ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗ ΕΧΟΝΤΑ, το βλέπω πολύ δύσκολο γιατί είδη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα οικονομικής ασφυξίας του κόσμου και φυσικά και στις επιχειρήσεις.
    Θα πρέπει να δώσετε κίνητρα στην αγορά για να αρχίσει η οικονομία να κινείτε.
    Πρόταση μας:
    1. Να ανοίξουν όσο ποιο γρήγορα γίνετε τα προγράμματα ΕΣΠΑ χωρίς καμία καθυστέρηση.
    2. Ελαττώσετε ακόμα ποιο πολύ τα έξοδα του κράτους και δημιουργήστε κέντρα έλεγχου για όλες της υπηρεσίες του κράτους για έλεγχο μήνα με μήνα.
    3. Καθόλου προσλήψεις στο δημόσιο Ίδη είναι υπεράριθμος αριθμός απασχολημένων (μεγάλος αριθμός αυτών αισθάνονται βολεμένοι) δώστε κίνητρα να γίνουν ποιο παραγωγικοί, αυτοί που δεν αποδίδουν δεν σας χρειάζονται.
    4. Αυξήσετε ακόμα ποιο πολύ της Ιδιωτικοποιήσεις του δημοσίου
    5. Δώστε κίνητρα σε επενδυτές σε ακίνητα του δημοσίου που βρίσκονται σε τουριστικά θέρετρα για να τα αξιοποιήσουν. Ισχυρά κίνητρα που να δελεαστούν. Εξ άλλου η βιομηχανία της Ελλάδος είναι ο τουρισμός.
    6. Ρευστοποιήστε ακίνητα του δημοσίου με μεγάλη αξία
    7. Πιέστε της τράπεζες να αρχίσουν να χρηματοδοτούν της επιχειρήσεις, τώρα θέλουν την βοήθεια, αλλά και με ελεγχόμενα επιτόκια μη εκμεταλλευτούν την κατάσταση
    Πήραν τα 29 δις με την προϋπόθεση να τα δώσουν στην αγορά και αυτοί τα χρησιμοποίησαν για να καλύψουν τα δικά τους ελλείμματα, πως το δεχτήκατε αυτό?
    8. Στην περιοχή μας ήταν να γίνει μια πολύ μεγάλη επένδυση (ΜΟΝΗΣ ΤΟΜΠΛΟΥ) που πράγματι θα ανάσαινε την οικονομία της περιοχής μας, την ανεργία και θα έδινε κίνητρα για περεταίρω ανάπτυξη, αλλά μια χούφτα άνθρωποι την έθαψαν, ξανά εξετάσετε το θέμα και να το προχωρήσετε άμεσα.
    9. Δώστε κίνητρα για τους παραγωγούς λαδιού (αναφέρομαι για αυτό το εισόδημα γιατί η περιοχή μας έχει μόνο αυτή την καλλιέργεια). Όπως θα ξέρετε το λάδι είναι εξαίρετης ποιότητας με πολλά διεθνή βραβεία και όμως η τιμή του είναι τόσο απαξιωμένη που πολλοί αγρότες σκέπτονται να το εγκαταλείψουν.
    10. Δεν πρέπει να αυξήσετε τον ΦΠΑ θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα (πτώση εξαγωγών, πτώση τουρισμού). Αντίθετα βάλτε ΦΠΑ σε υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή δεν έχουν ΦΠΑ.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:33 | ΚΟΤΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

    Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να επιλύσει μια κοινωνία και ένα φορολογικό σύστημα, και αυτό γιατί η φοροδιαφυγή εδράζεται σε όλα σχεδόν τα πεδία της κοινωνικής μας ζωής.Είναι ένα φαινόμενο ταυτόσημο με τη διαφθορά που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την ενεργητική ή την παθητική συνενοχή όλης της κοινωνίας. Δυστυχώς και τα δύο αυτά φαινόμενα έχουν αποτελέσει ένα είδος εθιμικού δικαίου τόσο βαθειά ριζομένου στη συνείδησή μας που ένα φορολογικό νομοσχέδιο όσο έξυπνο και δίκαιο και αν είναι, φοβάμαι ότι δεν αρκεί.Αναρωτήθηκε άραγε ας πούμε η εκάστοτε πολιτική ηγεσία τι έχει γίνει με την εφαρμογή, αν έχει εφαρμοστεί, ο νόμος κατά του καπνίσματος; θα μπορούσα να αναφέρω πάρα πολλά.
    Πάταξη φοροδιαφυγής = απλούστευση του νόμου και στόχευση απευθείας στο στόχο και όχι μόνο παράπλευρες απώλειες και ταλαιπωρία όλων των πολιτών. Για να πιάσεις διαφορετικά θηράματα θέλει καλή γνώση των συνηθειών τους και εξειδικευμένη για κάθε θήραμα παγίδα.
    Στην περίπτωση του αφορολόγητου με αποδείξεις, ταλαιπωρείς και τους λιγότερο υπεύθυνους και αυξάνεις τα έσοδα των (λογιστών).Στα φυσικά πρόσωπα, παγίδα, η κατάργηση του αφορολόγητου με την πρώτη διαπίστωση μη έκδοσης απόδειξης,η προσαύξηση 5% των ακαθάριστων εσόδων για κάθε μη έκδοση + το υπάρχον πρόστιμο χωρίς οροφή και η κατάργηση του αφορολόγητου για τον πελάτη, με την επιφύλαξη της εκβίασης, και όχι της συνενοχής, από τον επιτηδευματία για μεγαλύτερο ποσό σε περίπτωση έκδοσης απόδειξης. Για τα νομικά πρόσωπα, ανάλογα, προσωπικές ή κεφαλαιουχικές εταιρίες, στις Ο.Ε. και τις Ε.Ε. κατάργηση του αφορολόγητου στους δικαιούχους της επιχειρηματικής αμοιβής και προσαύξηση 5% των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης + το υπάρχον πρόστιμο χωρίς οροφή για τις λοιπές εταιρείες κατάργηση αφορολόγητου σε διαχειριστές, προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους και τα παραπάνω.
    Οσόν αφορά τους γιατρούς το πρόβλημα ξεκινάει από τη αποτυχία εσκεμμένη ή μη της δημιουργίας ενός συστήματος υγείας που θα έπρεπε να προστατεύει, όπως και οι νόμοι, αυτούς που το έχουν κυρίως ανάγκη τους λιγότερο προνομιούχους. Μία περίπτωση αν γνωρίζω επαρκώς το σύστημα είναι η μη έκδοση αποδείξεων αλλά η ταυτόχρονη αναγραφή των φαρμάκων στο βιβλιάριο οπότε μία σχετική διασταύρωση θα έφερνε κάποια αποτελέσματα.
    Όσον αφορά τους λογιστές, δυστυχώς έχουν παρεισφρήσει στον κλάδο τους διαφόρων ειδών διεκπεραιωτές συνταξιούχοι ή μη οι οποίοι συμπληρώνουν δηλώσεις χωρίς γνώση των φορολογικών νόμων, και επίγνωση των συνεπειών πολλές φορές για τους φορολογούμενους, με μόνο στόχο την είσπραξη αδήλωτων εσόδων. Λύση η υποβολή των καταστάσεων που υποβάλουν με τις δηλώσεις των πελατών τους (των βάσει νόμου) στο ΤΑΧΙS, ο έλεγχος των εκδοθεισών αποδείξεων και η υποχρεωτική με συνέπειες υπεύθυνης δήλωσης αναγραφή των στοιχείων του προσώπου που συμπλήρωσε τη φορολογική δήλωση του τύπου:ο ίδιος, ο λογιστής ή λοιποί (ονομ/ο,Α.Φ.Μ.,τηλ/νο, αρ.αδείας)για δειγματοληπτικό έλεγχο.
    Το πόθεν έσχες είναι μια παγίδα αποτελεσματική αρκεί να είναι οπλισμένη για όλους, γιατί το παιδί παραδειγματίζεται από αυτά που κάνει και όχι που λέει ο πατέρας, η αντικειμενική αξία π.χ. μπαίνει στην περίπτωση που πράγματι το τίμημα είναι χαμηλότερο, το πνεύμα του νόμου και όχι ο τύπος του νόμου, ο σεβασμός και η πίστη στους θεσμούς εξαρτάται από τον φορείς αυτών των θεσμών.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 20:59 | Γκότσης Αργύρης

    Καλησπέρα και καλή χρονιά

    Θα ήθελα να αναφερθώ σ’ αρκετά θέματα, αλλά θα περιοριστώ σ’ αυτό που σκεφτόμουν πριν από λίγη ώρα.
    Καθόμουν για καφέ σ’ ένα καφέ Μπάρ της Πόλης μου, απόδειξη στην συγκεκριμένη επιχείρηση είναι κάτι σαν ανέκδοτο. Την ζητάω , μου λεν , βεβαίως , περιμένω , τίποτα , το ξαναλέω, τίποτα , πρέπει να φύγω και φεύγω τελικά χωρίς την απόδειξη. Στο παρελθόν η συγκεκριμένη επιχείρηση τιμωρήθηκε με μικρά χρηματικά πρόστιμα και μετά την 8-9 φορά και αφού ακούστηκε ότι απείλησαν και τον εφοριακό που τους έκανε έλεγχο , έκλεισε για διάστημα 10 ημερών που αυτό μπορεί να ήταν και λόγω μουσικής και συνεχίζει την λειτουργία της χωρίς ποτέ ,βεβαίως, να κόβει αποδείξεις .
    Με τα παραπάνω, θέλω να πω, ότι πρώτα θα πρέπει να πάμε σε τιμωρίες αυστηρότητες με κλείσιμο της λειτουργίας της, σταδιακά αυξανόμενης, χρονικά, ποινής , (ακόμη και οριστική παύση της λειτουργίας), και να φύγουμε από τα χρηματικά πρόστιμα , που συγκρινόμενα με τα κέρδη της φοροδιαφυγής είναι αμελητέα.
    Σε χώρα της Ευρώπης που ήμουν πρόσφατα , πρώτα μου έκοβαν απόδειξη και μετά που ζητούσαν τα χρήματα, δεν χρειάστηκε να την ζητήσω πουθενά. Γιατί συμπεριφερόντουσαν έτσι;

    Με εκτίμηση,

  • Γενική αρχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής Όταν καταγγελθεί αποδεδειγμένα απαίτηση χρηματισμού εκ μέρους δημοσίου υπαλλήλου, για μείωση φορολογητέας ύλης, ο καταγγέλλων πολίτης να απαλλάσσετε πλήρως της υποχρέωσής του και να επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στον δημόσιο υπάλληλο.
    Αντιστοίχως να είναι κολάσιμη η πράξη με βαρύτατες ποινές σε περίπτωση που ο καταγγέλλων είναι δημόσιος υπάλληλος και του προταθεί να δωροδοκηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνω δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να μεταβιβαστούν ή κλείσιμο των επιχειρήσεων των ιδιωτών.

    ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
    Μέλος του Δ.Σ. της Γ.Σ.Ε.Ε.
    Καπετάν Τάσου 4 – 19013 ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ
    Τηλ. 2291038146 – 6972850006

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 17:16 | Γιάννης Νερούτσος

    Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.Η ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ.ΣΥΝΕΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ(ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ(ΤΤ,ΑΤΕ, ΤΠΔ ΚΛΠ) ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ/ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ, ΑΦΟΥ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΞΙΑ 100 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΟΣΟ Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ(ΠΧ 120 ΕΥΡΩ)ΚΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΚΤΟΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ 80 ΕΥΡΩ ΜΑΥΡΑ.ΣΥΝΕΠΩΣ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ/ΠΩΛΗΤΗΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΟΥ Η ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΥΛΙΚΩΝ;ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΙΜΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ(ΠΧ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΙΣΟ).ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΘΕΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟ ΕΚΚΟ Η ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΛΥΜΑΤΟΣ(ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΚΟ).

  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την προώθηση φορολογικής παιδείας:
    α. Καθιέρωση του «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» για όλους και ανάρτηση των δηλώσεων στο διαδίκτυο.
    β. Κατάργηση του φορολογικού απορρήτου για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τις ΔΕΚΟ και την τοπική αυτοδιοίκηση.
    γ. Αναγνώριση του εννόμου συμφέροντος του φορολογούμενου πολίτη όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα
    δ. Επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις μετά από ενδελεχείς ελέγχους

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 16:13 | IΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    OΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΦΠΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΣΟΥ ΕΤΣΙ ΣΠΑΝΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΦΠΑ=ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΠΧ=ΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ-ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΔΡΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ-ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ-ΑΡΙΜΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ-ΠΟΣΑ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΛΠ

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 15:57 | manos

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά,

    Δεν καταλαβαίνω γιατί όσο περισσότερα βγάζει κάποιος να πληρώνει και μεγαλύτερο ποσοστό φόρου.

    Ο φόρος πρέπει να είναι αναλογικός με το εισόδημα. Όταν όλοι πληρώνουν φόρο με συντελεστή 25%,-ΠΛΗΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ- έτσι κι αλλιώς αυτός που δηλώνει 100.000 θα πληρώσει 25.000 ενώ αυτός που έχει εισόδημα 20.000 θα πληρώσει 5.000, ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ

    Δεν είναι πιο δίκαιο έτσι? Γιατί;;;

    1.Δεν θα ψαχνόμαστε τι συμφαίρει τον επιχειρηματία, να κάνει μία Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε, Α.Ε. κτλ μόνο και μόνο να πληρώσει λιγότερα.Δηλ. να βρεθεί η χρυσή τομή για ενιαία φορολόγηση ατομικών,Ο.Ε. κτλ διότι η πηγή του εισοδήματος που αποκτάμε είναι η ίδια (εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα…)

    2.Η αύξηση των εσόδων από τον Φ.Π.Α. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ.ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ…

    3. Θα αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας.Γιατί να εργαστώ παραπάνω και να μου πάρει το κράτος 40% και προκαταβολή 20% (40 χ50% με 55%) συν ΦΠΑ 19% ΣΎΝΟΛΟ: 60% πλέον φπα 19%.Γιατί;;;

    4. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε ΣΤΑΘΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ »ΣΤΑΘΕΡΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ…… κτλ

    5.Θα μειωθεί πολύ η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ λόγω μετατροπών, συχωνεύσεων μικρών επιχειρήσεων κτλ, όπου ο καθένας μας ΣΉΜΕΡΑ έχει μία ατομική, μία Ο.Ε.,μία Α.Ε. κτλ

    6.Λογικά θα μειωθεί σημαντικά η ψήφιση νέων νόμων, ΠΟΛ. κτλ

    7. ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ »ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ…

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 14:19 | Κώστας Κόκκινος

    Κύριοι, για την πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει να δοθούν κίνητρα στον
    καταναλωτή.
    Ένα ισχυρό κίνητρο μπορεί να είναι η επιστροφή των χρημάτων τα οποία δαπάνησε για την αγορά ενός προιόντος ή μιας υπηρεσίας.

    Αγοράζω μία τηλεόραση 100 ευρώ, το κατάστημα δεν εκδίδει απόδειξη,
    καταγγέλω το γεγονός και άμεσα ένα κλιμάκιο της εφορίας κάνει έλεγχο
    στην επιχείρηση.
    Εγώ παίρνω τα χρήματά μου πίσω και ο επιχειρηματίας τιμωρήται με πρόστιμο 4 ή 5 φορές την αξία του προιόντος που πούλησε χωρίς απόδειξη.
    Σε πέντε μήνες η φοροδιαφυγή θα εκλείψει.

    Καλή χρονιά σε όλους.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 13:08 | Sp.

    Aυτοί που αναφέρονται σε υποχρεωτική αναγραφή ΑΦΜ στις αποδείξεις και άλλα σχετικά γραφειοκρατικά ξεχνούν πως την Ελλάδα επισκέπτονται και άνθρωποι που δεν έχουν καμία υποχρέωση να έχουν ΑΦΜ. Αυτοί δηλαδή δεν θα μπορούν να αγοράζουν;

    Ας είμαστε πραγματιστές. Σε πρώτη φάση απαιτείται απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και στη δεύτερη φάση να γίνεται έλεγχος όπου υπάρχουν ενδείξεις για φοροδιαφυγή.

    Όχι σε γραφειοκρατικά μέτρα.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:13 | ΚΑΛΑΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Θεωρώ πολύ σημαντικό το βήμα που δίνεται μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, αρκεί να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα σχόλια και οι προτάσεις που προκύπτουν μέσα από αυτή στο μέτρο που αυτά είναι αξιοποιήσιμα. Θεωρώ ότι τα δύο μεγάλα αγκάθια που πλήττουν τη χώρα είναι δύο : 1) Η φοροδιαφυγή και 2) Ο ογκώδης κρατικός μηχανισμός

    1) Φοροδιαφυγή : Τόσα χρόνια ακούμε για φορολογικά συστήματα που θα πλήξουν τα μεγάλα συμφέροντα και θα διευκολύνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά τελικά οι τελευταίοι είναι που σηκώνουν όλα τα φορολογικά βάρη. Θεωρώ ότι το βασικό πρόβλημα είναι στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών. Πιστεύω ότι η λύση βρίσκεται σε ένα σύστημα φορολόγησης με τεκμαρτά όρια κλιμακούμενα με βάση τα έτη εργασίας σε συνδυασμό με τη διασταύρωση των φορολογικών αποδίξεων των καταναλωτών. Θα είναι αρκετά επιεικές για τα πρώτα έτη και θα αυξάνεται στην πορεία. Έτσι δεν θα πνίγει κάποιον ελεύθερο επαγγελματία που βρίσκεται στο ξεκίνημά του (όπου έχει πιο βαριά λειτουργικά έξοδα και δανειακές υποχρεώσεις πιθανόν) και επίσης, θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που σκέφτεται να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια φορολογικά βάρη θα κλιθεί να επομιστεί. Έτσι, αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας πορεύεται συν το χρόνο θα φορολογείται αναλόγως και το ότι θα βρίσκεται σε δραστηριότητα σημαίνει ότι θα «αντέχει», θα έχει το ανάλογο πελατολόγιο και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από ανοιχτή γραμμή ανώνυμης τηλεφωνικής καταγγελίας για μη χορήγηση απόδειξης και πρόγραμμα περιοδικών ελέγχων από ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών .Τέλος, άσχετα να ανήκει σε άλλη κατηγορία είναι απαράδεκτη η φορολόγηση της κληρονομιάς και της γονικής δωρεάς, καθώς πρόκειται για χρήματα που με κόπο έχουν μαζέψει ο εκλιπών ή ο γονιός αντίστοιχα, και έχουν χιλιο-φορολογηθεί μέχρι την μεταβίβασή τους στους κληρονόμους ή στα παιδιά.

    2) Κρατικός μηχανισμός : Όλα αυτά τα χρόνια έχει «χτιστεί» μια αρρωστημένη νοοτροπία σε όλες τις ελληνικές οικογένειες και είναι μέρος της ανατροφής των παιδιών τους η επιθυμία για «βόλεμα» σε κάποια «μόνιμη» θέση στο Δημόσιο. Αυτό είχε ως συνέπεια από τη μια να υπάρχουν πάρα πολλοί Δημόσιοι Υπάλληλοι που κάθονται χωρίς αντικείμενο και πληρώνονται ενώ η δουλειά βγαίνει από τους συμβασιούχους. Το γεγονός δε ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουν συλλέξει πάρα πολλά προνόμια έναντι των αντίστοιχων του Ιδιωτικού Τομέα, έχει δημιουργήσει έναν αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις που χάνουν προσωπικό στο βωμό της μονιμότητας και των προνομίων αυτών. Η λύση απλή : 1) άρση της μονιμότητας από εδώ και πέρα, 2) Εξίσωση των εργασιακών προνομίων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, 3) Ουσιαστική αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων, 4) Άμεση απένταξη όσων κάνουν κατάχρηση εξουσίας, συμμετέχουν σε σκάνδαλα, κ.ο.κ. δηλαδή μια σειρά μέτρων που θα διώξει την ιδέα της Δημοσιοϋπαλληλικής θέσης ως όνειρο ζωής και θα καθιερώσει σταδιακά την έννοια της κοινωνικής-εργασιακής δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα με την «απομυθοποίηση» της Δημοσιοϋπαλληλικής θέσης, θα μειωθεί εως και θα εκλίψει η ρουσφετολογική εξυπηρέτηση από το χώρο της πολιτικής και όλα τα παρελκόμενά της.

  • 2 Ιανουαρίου 2010, 11:57 | Αθανασιου Νικος

    Εαν καποιος αγοραζει αγαθα οπως ρουχα, παπουτσια, ηλεκτρονικα ειδη, κ.άλλα. , ΟΧΙ απο καποιον εγχωριο εμπορο στην Ελλαδα ΑΛΛΑ απο καποιο website του εξωτερικου εντος της Ε.Ε. ολοι ξερουμε πως ειναι απολυτως νομιμος.
    Παραγγελνει, πληρωνει με καποιον τροπο είτε μεσω πιστωτικης ειτε με τραπεζικο εμβασμα και του ερχονται τα αγαθα στην πορτα του με το Ταχυδρομειο.
    Ως εδω καλα. Και φθηνοτερα αγοραζει και αποδειξη του στελνει ο εκτος Ελλαδος πωλητης αλλα ομως, οπως μαλλον καταλαβαινουμε η αποδειξη αυτη δεν θα περναει στην Ελληνικη εφορια.
    Επομενως πρεπει να βρεθει μια λυση και για αυτο αγαπητοι κυριοι των Οικονομικων γιατι ο καταναλωτης αυτος τα χρηματα του ΠΑΛΙ τα ξοδεψε οχι στην Ελλαδα αλλα σε χωρα της Ε.Ε. .
    Και μην μου πειτε, ποσοι ειναι αυτοι? Ειναι -ειμαστε- παρα πολλοι που αγοραζουμε μεσω Internet επειδη στην πατριδα μας καποιοα πραγματα ειναι πανακριβα σε σχεση με αλλες χωρες.
    Αρα θα πρεπει να περνανε κι αυτες οι αποδειξεις στην δηλωση μας με τις οποιες θα αποδεικνυεται πως καποια χρηματα εφυγαν απο την τσεπη μας και πηγαν στην τσεπη καποιου αλλου Ευρωπαιου πωλητη, πληρωθηκε ΦΠΑ στην χωρα του και αυτο το ΦΠΑ πηγε στο ταμειου του κρατους του.
    Ποια η θεση της κυβερνησης για αυτες τις περιπτωσεις???
    Γιατι δεν πιστευω να θελει να μας αναγκασει να μην ξαναψωνισουμε μεσω Διαδικτυου απο αλλη Χωρα Κρατος Μελος της Ε.Ε.
    Οι εταιροι μας τι λενε για αυτο?

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 23:26 | κώστας

    ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

    Για να προσεγγίσουμε σωστά το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας πρέπει να αναλύσουμε διεξοδικά τη φορολογική νομοθεσία και να εντοπίσουμε τις όποιες αδυναμίες της. Φυσικά, εδώ κάνω μια πολύ πρόχειρη προσέγγιση.

    Η φορολογική νομοθεσία έχει τις εξής, εύκολα εντοπιζόμενες αδυναμίες:

    1. Πολυνομία που σημαίνει ότι ο πολίτης αγνοεί βασικά σημεία της και μπαίνει σε διαδικασία συμβιβασμού με τις φορολογικές αρχές και λαδώματος υπαλλήλων προκειμένου να «ξεμπερδέψει».
    2. Υποκειμενικότητα που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους επίορκους εφοριακούς να μπαίνουν σε διαδικασίες συμβιβασμού.
    3. Τυπικές διαδικασίες στις οποίες πολλές φορές θυσιάζεται η ουσία
    4. Μη κατοχύρωση του επαγγέλματος του λογιστή και νεφελώδεις διατάξεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του
    5. Συνεχείς αλλαγές οι οποίες γίνονται για να γεμίσουν ουσιαστικά τα ταμεία του κράτους.
    6. Ελλιπής έλεγχος εφοριακών υπαλλήλων, όχι σωστή
    λειτουργία του πόθεν έσχες και άκρατος συνδικαλισμός – και
    εδώ όπως και σε πολλούς άλλους κλάδους –
    αποτελούν και εδώ τροχοπέδη στη σωστή λειτουργία του
    δημοσίου τομέα.
    7. Ανοργανωσιά όσον αφορά τους λογιστές. Όχι ουσιαστική
    κατοχύρωση του επαγγέλματος τους και των αμοιβών τους.
    Ασάφεια όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους. Και τέλος ένα
    πλήθος συνταξιούχων εφοριακών, τραπεζικών κλπ που
    συμπληρώνουν το εισόδημά τους παρέχοντας υπηρεσίες
    λογιστή, χωρίς απόδειξη φυσικά. Το κράτος χρόνια τώρα
    ανέχεται αυτή την κατάσταση και με την ανοχή του και τις
    πρακτικές του την ενθαρρύνει.

    ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ??

    I. Απλούστευση και αυστηροποιήση φορολογικής νομοθεσίας. Κατάργηση του ΚΒΣ, ενός αναχρονιστικού νομοθετήματος που θυσιάζει την ουσία στον τύπο. Μπορείς δηλαδή να φοροδιαφεύγεις, και ταυτόχρονα να εφαρμόζεις όλες τις διατάξεις ΚΒΣ. Η Αυστηροποιήση της φορολογικής νομοθεσίας, αν συλληφθεί κάποιος να φοροδιαφεύγει κατ’εξακολούθησιν να κλείνει η επιχείρηση του και ο ίδιος να έχει δυσβάστακτες ποινικές ευθύνες. Αν αποδειχτεί σύμπραξη του λογιστή να του αφαιρείται η άδεια.
    II. Πλήρης μηχανοργάνωση των επιχειρήσεων υποχρεωτικά. Τόσο οι επιχειρήσεις που εκδίδουν τιμολόγια, όσο και οι επιχειρήσεις λιανικής να είναι συνδεμένες με taxis – μέσω φορολογικού μηχανισμού για τις πρώτες και ταμιακών μηχανών για τις δεύτερες-και να παρακολουθείται η είσπραξη εσόδων από αυτές. Τα βιβλία να ενημερώνονται ηλεκτρονικά –μέσω taxis- και για έσοδα και για έξοδα -όσον αφορά τα έσοδα , αφού θα ενημερώνεται το σύστημα αυτόματα με την έκδοση του παραστατικού και όσον αφορά τα έξοδα επίσης θα ενημερώνεται αυτόματα το σύστημα από τον αντισυμβαλλόμενο εκδότη. Ο φορολογούμενος θα παρεμβαίνει στα βιβλία του μόνο για αιτιολογημένη διόρθωση. Ετσι αντιμετωπίζεται ένα πρόβλημα, αυτό της έκδοσης τιμολογίων ετεροχρονισμένα με ημερομηνία προηγούμενου έτους για προφανείς λόγους, αφού ο φορολ. Μηχανισμός δεν μπορεί να εκδόσει το επόμενο έτος με ημερομηνία προηγούμενου.
    III. Καθιέρωση ελέγχου από απόσταση, τα τιμολόγια είναι πλέον ηλεκτρονικά και δεν χρειάζεται ο ελεγκτής να έρχεται σε επαφή με το φορολογούμενο, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο συναλλαγής.
    IV. Περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των υπαλλήλων. Σε περίπτωση κατηγορίας υπαλλήλου για δωροληψία το συνδικαλιστικό όργανο να μην έχει δικαίωμα παρέμβασης. Είναι γνωστό ότι κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Πόσες φορές συνελήφθει γιατρός με φακελάκι και τον τιμώρησε το συνδικαλιστικό όργανο?? Και , τέλος πάντων, είναι προτιμότερο να τιμωρηθούν και 10 άδικα παρά να απαλλάσσονται λόγω αμφιβολιών άνθρωποι που πράγματι υπέπεσαν σε παραβάσεις. Επέκταση πόθεν έσχες, ουσιαστικού, για όλους. Ελεγχος των πόθεν έσχες (αύξηση περιουσιακών στοιχείων κλπ, αιτιολογήσεις από ανεξάρτητη αρχή ή από ελεγκτικές εταιρίες)
    V. Κατάρτιση μητρώου λογιστικών γραφείων. Πλήρης καταγραφή λογιστικών γραφείων κλπ, μητρώο αδειών, να τους δοθούν κωδικοί κλπ για διαχείριση δηλώσεων πελατών τους. Να καθιερωθούν ελάχιστες αμοιβές και να καταβάλλονται όχι απευθείας στο λογιστή, αλλά σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό (οικον. Επιμελητηρίου, υπουργείου κλπ) και κατόπιν να αποδίδονται στον δικαιούχο, ο οποίος φυσικά θα εκδίδει το ανάλογο στοιχείο. Ολες οι δηλώσεις να είναι υποχρεωτικά υπογεγραμμένες από λογιστή και οι ποινές αν αποδειχτεί συνέργεια λογιστή σε φοροδιαφυγή να είναι εξοντωτικές (για δηλώσεις επαγγελματιών, όχι ιδιωτών).
    Καθολική εφαρμογή πόθεν έσχες για όλους. Εχω σήμερα 100 περιουσία. Αυριο έχω 130,00 . Είναι συγκεκριμένοι οι τρόποι από τους οποίους προέκυψε το +30. Από εισόδημα, που φυσικά πρέπει να έχει δηλωθεί, από δωρεές που πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες κλπ. Να αντικειμενικοποιηθεί ο τρόπος αξιολόγησης περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα:
     Για τα ακίνητα αντικειμενικές τιμές που είναι ίδιες με εμπορικές και ενημερώνονται άμεσα για κάθε μεταβολή στις εμπορικές και προσαρμόζονται αναλόγως. Το ετήσιο κόστος συντήρησης να προσδιορίζεται σαν ποσοστό επί της αξίας του ακινήτου.
     Για αυτοκίνητα και σκάφη εργοστασιακές τιμές , όσον αφορά την απόκτηση τους. Οσον αφορά τη συντήρηση τους, όπως και πιο πάνω το ετήσιο κόστος συντήρησης σαν ποσοστό της αξίας κτίσης.
    VI. Να ισχύσουν οι εμπορικές συναλλαγές να γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους να έχουν πρόσβαση οι ελεγκτικές υπηρεσίες. Και στους άλλους λογαριασμούς πρέπει να έχουν ώστε να μην σπάει κάποιος τα έσοδα του σε τιμολογημένα που θα κατατεθούν στον επαγγελματικό λογαριασμό και σε μη τιμολογημένα που θα κατατεθούν στον προσωπικό λογαριασμό. Να έχουν πρόσβαση οι ελεγκτικές υπηρεσίες σε πάσης φύσεως λογαριασμούς και να κινούνται οι σχετικές διαδικασίες σε περίπτωση που αντιληφθούν περίεργες κινήσεις.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:44 | Νικος Σωτηριαδης

    Κυριοι,
    1. Ορισμενα εστιατορια κα νυχτερινα κυριως κεντρα διασκεδασης παρουσια-
    ζουν για πληρωμη λογαριασμους μη θεωρημενων αποδειξεων. Μηπως αν απα
    γορευοταν να υπαρχει σε οποιοδηποτε σημειο του καταστηματος ταμειακη
    η αλλη μηχανη εκδοσεως αποδειξεων μη θεωρημενων, θα απεκλειετο η πιο
    πανω παραβαση ?

    2. Σε ορισμενες Ευρωπαικες χωρες μελη της ΕΕ., υπαρχει ενα Κρατικο τηλε
    φωνο στο οποιο μπορει ο πολιτης να καταγγελει παραβασεις οπως η πιο
    πανω στην παρ. 1. Βεβαια δεν χρειαζεται να δωσει τα στοιχεια του οπως
    συμβαινει στην Ελλαδα, για προφανεις σε ολους μας λογους.

    3. Μαθαινουμε οτι στον Προυπολογισμο του 2010 θα περικοπουν δαπανες που
    αφορουν το Υπουργειο Αμυνας. Αν καποιος {φυσικο η νομικο προσωπο} ηθε
    λε να κανει δωρεα για αγορα οπλικων συστηματων, το ποσο αυτο δεν πρε
    πει να εκπιπτει ως εσοδο απο την φορολογικη του Δηλωση.Βεβαια απαραι
    τητη προυποθεση ειναι να μας πη το Κρατος ποσο κοστιζει π.χ. ενα πολε
    μικο αεροπλανο {Γαλλικο,Αμερικανικο η Ρωσσικο} και οταν σημπληρωθει το
    ποσο σε ενα ειδικο λογαριασμο απο εισφορες/δωρεες πολιτων, τοτε να α
    αγοραζεται.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 22:01 | Δαμιανός

    Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας μπορεί να επιτευχθεί εύκολα εφόσον:

    – καταγράφεται το AΦΜ του αγοραστή / δέκτη κάποιας υπηρεσίας από κάποιο ποσό και πάνω π.χ. 100 ευρώ, με παράλληλη έκδοση ταμειακής απόδειξης. Όλοι να φορολογούνται τουλάχιστον για όσα ξοδεύουν.

    – οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλότεροι για όσους κατοικούν σε ιδιαίτερα ακριβές περιοχές, διαθέτουν σκάφη αναψυχής και ακριβά αυτοκίνητα αξίας πάνω από 40.000 ευρώ.

    – δηλώνονται υποχρεωτικά από τις Τράπεζες τα κάθε είδους δάνεια που συνάπτονται ανά ΑΦΜ πελάτη.

    – δηλώνονται υποχρεωτικά από τα ιδιωτικά σχολεία / φροντιστήρια τα εισπραττόμενα δίδακτρα ανά ΑΦΜ γονέα κλπ.

    – συναλλαγές αγοραπωλησίας ακινήτων / ή ειδών μεγάλης αξίας π.χ. αυτοκινήτων κλπ. πάνω από κάποιο ποσό π.χ. 3.000 ευρώ, διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά μόνο μέσω τραπεζικού λογαριασμού (με υποχρεωτική αναγραφή ΑΦΜ) και καταγραφή του τραπεζικού παραστατικού σε κάθε είδους συμβόλαιο, απόδειξη, κλπ. ή με τη χρήση πιστωτικής / χρεωστικής κάρτας (υποχρεωτική αναγγελία από τις Τράπεζες).

    – ελέγχονται οι τραπεζικές συναλλαγές μεταφοράς κεφαλαίων εντός και εκτός Ελλάδας από ένα ποσό και πάνω π.χ. 5.000 ευρώ εφάπαξ ή 5.000 ευρώ συγκεντρωτικά ανά μήνα. Υποχρεωτική καταγραφή ΑΦΜ εντολέα και δικαιούχου με άμεση αναγγελία από τις Τράπεζες.

    – καθιερωθεί ηλεκτρονικό εισιτήριο με υποχρεωτική καταγραφή ΑΦΜ πελάτη για κάθε Κέντρο Διασκέδασης. Επιβολή ελάχιστης τεκμαρτής φορολόγησης εσόδων ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα, αριθμό εργαζομένων, αμοιβών τραγουδιστών, κλπ. στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

    – αντιμετωπίζονται στο εξής όλες οι συναλλαγές της Εκκλησίας ως οποιασδήποτε επιχείρησης (με αντίστοιχη φορολόγηση).

    – εκσυγχρονιστούν οι ΔΟΥ με την πρόσληψη νέου προσωπικού με ειδικά προσόντα / εκπαίδευση αλλά και οικονομικά κίνητρα για τον εντοπισμό του «μαύρου» χρήματος.

    – εκδοθεί για κάθε φορολογούμενο ειδική κάρτα με ενσωματωμένο chip όπου θα τηρείται το ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, βασικά προσωπικά στοιχεία και τραπεζικός λογαριασμός, ώστε να απλοποιηθούν / αυτοματοποιηθούν οι συναλλαγές με την Εφορία, Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, κλπ.

    – μελετηθούν / συγκεντρωθούν πρακτικές πάταξης της φοροδιαφυγής από άλλες χώρες της Ε.Ε. και Η.Π.Α.

    – ποινικοποιηθεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής και δημοσιοποιούνται άμεσα τα στοιχεία όσων διαπιστωμένα φοροδιαφεύγουν. Αναδρομικό πόθεν έσχες τουλάχιστον 10ετίας για όσους καταδικαστούν με το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 19:05 | Μιχαλης

    Δεν ειναι δυνατον να εξακολουθησει να ισχυει αυτο που ισχυει μεχρι σημερα , δηλαδη να αποτελει για καποιον τεκμηριο διαβιωσης μια κυρια κατοικια στο Μαρκοπουλο Αττικης 205τ.μ. και να μην αποτελει τεκμηριο
    για ιδιοκτητη που κατεχει τρια ακινιτα(στο Καβουρι 195 τ.μ. στην Πλακα 180 τ.μ. και στην Μυκονο 183 τ.μ.).

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 17:49 | Τεσκος Σπυρος

    MΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ το προσωρινο σφραγισμα των επιχειρησεων λογω μη κοπης 3 φορες εντος ετους καποιων αποδειξεων.
    Μιλαμε 3 φορες απο μια~δυο αποδειξεις την φορα στις 100; Ειμαστε σοβαροι;ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΝ!!!
    Εχετε περασει ποτε απο καταστημα φιλου σας και δεν σας εχουν κερασει κατι;Δεν πιστευω οτι ειχατε την απαιτηση να σας κοψουν και αποδειξη… Φυσικα αν ηταν εκει η ΣΔΟΕ θα κατεγραφε την μια απο τις τρεις παραβασεις για να σφραγιστει το μαγαζι…(μου εχει τυχει προσωπικα…)
    Αν ο φιλος σας ο μαγαζατορας η καποιος απο το 40μελες προσωπικο του {ανταγωνιστικο πλεονεκτημα των ελληνικων μαγαζιων γιατι εξω σου χρεωνουν και το νερακι} ξανακερασει κανα μεζεδακι ,νερακι ,ξηροκαρπι, μια γυρα ρακιες η σφηνακια χωρις αποδειξη θα του κλεισουμε το μαγαζι η θα τον στειλουμε σε κανα «γνωστο του» για συναλλαγη; Οι ταλαιπωροι οι εργαζομενοι του τι φταινε;Αυτοι παλι θα την πληρωσουν…Μπορει ισως τους αποροφησει και αυτους το δημοσιο ..
    Τα προστιμα ας γινουν πιο τσουχτερα. Το ενδεχομενο σφραγισμα καταστηματος απο σφαλμα και αμελεια (εστω και εκ του πονηρου) συναδελφου,συνεργατη,προισταμενου κλπ δεν πρεπει να σε στελνει στην ανεργια εσενα που δεν ευθυνεσαι για την παραβαση.Αν ισχυσει αυτο το απαραδεκτο φασιστικο μετρο συλλογικης ευθυνης τοτε να σφραγισετε και να ξηλωνετε ολοκληρα τμηματα του δημοσιου τομεα απο διευθυντη εως και κλητηρα αν 3 φορες εντος ετους καποιος υπαλληλος παραβιασει για 5 λεπτα το ωραριο του! πως σας φαινεται;

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 13:35 | Νίκος Αθανασίου

    Συμμετεχω κι εγω σε αυτον τον δημοσιο διαλογο επειδη ελπιζω με βαση την κοινη ανθρωπινη αλλα και αριθμητικη λογικη να εισακουστουν οι παρακατω θεσεις μου.
    Να ξεκαθαρισω πρωτα απ’ολα πως συμφωνω με το μετρο της επιβολης εκδοσης αποδειξεων απο ολους. Κι οταν λεμε ολους εννοειται ολους.
    Δεν ειμαι ειδικος στον τροπο που θα πρεπει ενα κρατος να φορολογει τους πολιτες αλλα πιστευω πως θα πρεπει να εκπιπτουν ολες κυριολεκτικα οι αποδειξεις που θα συλλεγουμε.
    Επισης δεν βλεπω για ποιον λογο δεν θα «περνανε» οι αποδειξεις της ΔΕΗ, ΟΤΕ, Υδρευσης τα γνωστα και ως ΔΕΚΟ.
    Κι εξηγουμαι με πολυ απλα καθημερινα λογια.
    Εγω δεν αγοραζω ψωμι απο καποιον φουρνο για να κρατησω την αποδειξη αλλα ζυμωνω το ψωμι μου μονος μου και το ψηνω στον φουρνο του σπιτιου που καταναλωνει ηλεκτρικο ρευμα.
    Δεν πινω καφε σε καφετερια ια να κρατησω την αποδειξη αλλα παρασκευαζω τον καφε μου μονος μου στο σπιτι μου με χρηση ηλεκτρικου ρευματος.
    Δεν αγοραζω ετοιμο φαγητο απο καποιο «delivery» για να κρατησω τη αποδειξη αλλα μαγειρευω μονος μου οτι θελω στην κουζινα μου με χρηση ηλεκτρικου ρευματος.
    Δεν παιρνω Taxi για τις μετακινησεις μου ια να κρατησω την αποδειξη αλλα μετακινουμαι με το αυτοκινητο μου στο οποιο βαζω βενζινη αλλα αποδειξη δεν μου δινει το βενζιναδικο.
    Θα μπορουσα ισως να αναφερω δεκαδες καθημερινα παραδειγματα με τα οποια να φαινεται απολυτως λογικο το γιατι θα πρεπει να συμπεριληφθουν ολες οι αποδειξεις απο ολες τις επιχειρησεις ακομη και των ΔΕΚΟ.
    Επισης εχω Internet για να μπορω να διαβουλευομαι με την κυβερνηση μου μαλλον για το καλο μου επομενως καλο θα ητανε ο λογαριασμος του Τηλεπικοινωνιακου παροχου μου να περναει για την φοροαπαλλαγη μου.
    Δεν εχω προβλημα το αφορογητο οριο να ειναι εξαιρετικα χαμηλο εως ισως και μηδενικο αλλα να ειμαι ομως αναγκασμενος να μαζευω ολες τις αποδειξεις και τα τιμολογια των ΔΕΚΟ επισης.
    Ετσι κι αλλιως ολα τα χρηματα που βγαζω πηγαινουνε στους λογαριασμους στο super market και στα ειδη ενδυσης-υποδησης και ψυχαγωγιας.
    Ευκολο ειναι να το κανετε κυριοι αρκει να θελετε.
    Επισης οι προγραμματιστες του Υπ.Οικονομικων θα πρεπει να φτιαξουν εναι προγραμματακι ΔΩΡΕΑΝ για τον πολιτη στο οποιο ολη την χρονια θα καταχωρουμε τις αποδειξεις που συλλεγουμε και στο τελος καθε ετους θα δημιουργει το προγραμμα αυτο ενα αρχειο που θα το υποβαλλουμε μαζι με την δηλωση μας στο Υπ.Οινονομικων. Αυτο κι αν θα ειναι καινοτομια.
    Θα πρεπει ομως το προγραμματακι αυτο να ειναι ανοιχτου κωδικα ( κατι σαν OppenOffice) και να μπορει να τρεχει και σε Linux επειδη μαλλον δεν μπορειτε να με αναγκασετε να αγορασω Windows και αλλα προϊοντα της Microsoft. Ευκολο ειναι πιστεψτε με.
    Ευκολο ειναι και το φορολογικο συστημα που ετοιμαζεστε να κανετε αλλα που κολλατε δεν καταλαβαινω.
    Καντε το συστημα Εσοδα (-) Εξοδα με συλλογη ΟΛΩΝ των αποδειξεων απο τα παντα και θα δειτε πως αυτο θα ειναι και το ποιο δικαιο και σωστο.

  • 1 Ιανουαρίου 2010, 12:00 | Γιώργος

    Είναι απαραίτητο να ποινικοποιηθεί η φοροδιαφυγή. Η περιουσία του φοροφυγά θα κατάσχεται. Το ονοματεπώνυμό του μαζί με λοιπά στοιχεία του θα δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Δεν είναι λογικό να πληρώνουμε τόσα χρόνια εμείς οι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Χρειάζονται άμεσα και δραστικά μέσα. Όποιος κλέβει – δεν αποδίδει ΦΠΑ κλπ , κλείνει η επιχείρηση και δεν ανοίγει άλλη στο όνομά του. Να δώσει σε ιδιωτική εταιρεία τη δυνατότητα να κάνει φορολογικούς ελέγχους και να τη πληρώνει με 10.000 για κάθε επιχείρηση που πιάνει, ναι στην αρχή θα είναι κυνηγοί κεφαλών αλλά έτσι χρειάζεται μέχρι να στρώσει το πράγμα. Όποιος επιχειρεί σε βάρος των υπόλοιπων Ελλήνων , να ΚΛΕΙΝΕΙ. Στο τέλος θα μείνουν οι υγιείς επιχειρήσεις.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 19:24 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΜΠΑΣ

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΦΠΑ:

    – ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΝΑ ΛΑΜΜΒΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΤΕΧΝΙΤΕΣ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ,ΓΙΑΤΡΟΙ,ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, …), ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΠΑ. ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ, ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΦΠΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΟΣΟΝ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΤΟ ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΛΩΘΕΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:04 | Δημήτρης

    Κάποιος ανέφερε την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής, το οποίο αποτελεί όχι μόνο σωστή πρόταση αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη. Με την ποινικοποίηση ο παραβάτης εκτός της προσωπικής ελευθερίας χάνει και την άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Οι περισσότεροι που φοροδιαφεύγουν δεν φοβούνται τόσο την αποκάλυψη, αφού σπάνια ακόμα και με τα πρόστιμα δεν καλύπτονται τα οφέλη της φοροδιαφυγής, απλά τα μειώνουν. Η ποινικοποίηση πρέπει να γίνει με κριτήριο τη σημαντικότητα της φοροδιαφυγής επί των δηλωθέντων κερδών, για να αποφευχθούν οι περιπτώσεις πραγματικά ακούσιου σφάλματος. Δηλαδή εάν το πραγματικό αποτέλεσμα κέρδος ή ζημιά διαφέρει κατά 5% του δηλωθέντος τότε ο παραβάτης φορολογούμενος να ελέγχεται για τις 5 τελευταίες χρήσεις και να του επιβάλλεται αυστηρότατο δυσβάσταχτο προστιμο. Τη δεύτερη φορά που θα συλληφθεί το πρόστιμο να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και εξοντωτικό, ώστε την τρίτη φορά να του αφαιρείται η άδεια οριστικά και να πληρώνει και βαρύτατο πρόστιμο. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΙΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ, ΩΣΤΕ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ (ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ 2,3 Ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ. Θυμιθείται πως τα πρόστιμα πλαφονάρουν στο 150% αλλά ο πληθωρισμός και η εκμετάλλευση των χρημάτων που δεν πληρώνονται μέχρι την τελεσιδικία ανταμοιβουν τους κόπους του παραβάτη ακόμα και όταν ξέρει από την πρώτη στιγμή ότι θα έχει άδικο

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 18:16 | spiros

    kirioi i diafthora sto dimosio exi ftasei se apistefto ypsos,prin na bgalete opiodipote neo nomo gia ti forodiafigi psifiste ena mikro nomo.
    DIMOSIOS LITOURGOS POY THA SILIFTHI NA DORODOKITE DIMEVONTE IPER TOU DIMOSIOU TA PANTA (MEXRI KE OI KALTES POY FORAEI) KE PAEI TOU LAXISTON 20 XRONIA FILAKI.distixos o ellinas mono an ton xripiseis sti tsepi bazei mialo.den ton endiaferi an tha ton apolisoun (ke an tha ginei afto) an exei frontisei na klemena na ta exei eite se off-shore eite se thirida se trapeza eite se akinita se sigenika prosopa.rotiste na mathete ti eixe ginei prin 15 xronia peripoy sti fabe peirea poy pethane ksafnika o eforas posa brikane se thirida trapezas.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:49 | Αλέξανδρος Στεφανίδης

    Απλούστατο όλες οι αγορές να γίνονται μέσω πλαστικού χρήματος. Πού είναι το δύσκολο? Η αγορά γίνεται μέσω διαμεσολάβησης κάποιας τράπεζας και το κράτος άμεσα ελέγχει την όλη διαδικασία και κρατάει το φόρο. Μπορεί να ισχύσει από την αγορά ενός αυτοκινήτου μέχρι μίας εφημερίδας….Απλά δεν θα υπάρχουν μαύρα χρήματα κάτω απ’ το τράπεζι (κόμματα, πολιτικοί,αγορές εξοπλισμών, φακελλάκια σε εφοριακούς, γιατρούς, κλπ….). Ολα θα φαίνονται, ακόμα και τα..δώρα. Γιατί δεν τον κάνετε? Ζούμε στον αιώνα της τεχνολογίας!
    Το πρακτικό μέρος: κάθε άνθρωπος από την ώρα της γέννησής του μέχρι και το θάνατό του θα διαθέτει μία τέτοια κάρτα. Θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί όπως τις προπληρωμένες visa. Σε περίπτωση ανηλίκων ή ατόμων που έχουν χαμηλή νοημοσύνη θα υπάρχει κηδεμόνας. π,χ. Ο έφηβος που θα βγαίνει έξω για τη βραδυνή του έξοδο θα έχει ας πούμε μία τέτοια κάρτα με ποσό 50 Euro για να ξοδέψει. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πού είναι το δύσκολο. Προφανώς δεν θέλετε να το κάνετε!

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 17:11 | Αντώνης Σ.

    Αγαπητέ κύριε Υπουργέ
    Με την έκδοση αποδείξεων αναμφισβήτητα περιστέλλεται η φοροδιαφυγή.
    Τα super markets όμως εκδίδουν αποδείξεις σε ποσοστό 100%.
    Η φοροδιαφυγή θα περισταλλεί αν υποχρεωθούν να εκδίδουν αποδείξεις εκείνοι που μέχρι σήμερα αποφεύγουν να το κάνουν.
    Προτείνω λοιπόν νa εξαιρεθούν οι αποδείξεις των super markets, παράλληλα δε να θεσπιστεί χαμηλότερο συνολικό ποσό αποδείξεων προκειμένου να κερδίσει κάποιος το αφορολόγητο των 12.000 ΕΥΡΩ, ώστε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να μπορούν να φθάσουν το όριο αυτό, μια και το μεγαλύτερο μέρος του μισθού η της σύνταξης ξοδεύεται στα super markets.
    Σας εύχομαι ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά.
    Καλή δύναμη.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 15:58 | Δ.Γ.

    Αξιότιμε Κυριε Υπουργέ,

    Επανέρχομαι στο ζήτημα αναφέροντας τα παρακάτω:

    1. Εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ.

    2. Έκδοση αποδείξεων απο τα ΤΑΞΙ.

    3. Εκδοση αποδείξεων απο τα ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.

    4. Πάταξη του ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ. Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα πλησίον του Υπουργείου σας, το φαινόμενο αγγιζει τα όρια του εξωφρενικου.

    Με εκτίμηση,

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:54 | K.Frangos

    κ.Υπουργέ,
    Δράττομαι της ευκαιρίας που μου δίδεται μέσω της δημόσιας διαβούλευσης και για λόγους ανησυχίας και αβεβαιότητας που με διακατέχει, όπως και προφανώς πάρα πολλούς άλλους συμπατριώτες μας,
    επανέρχομαι και σας ερωτώ και πάλι :
    Γιατί χάνετε πολύτιμο χρόνο και προφανώς όπως πληροφορούμαστε απο τα κάθε είδους μέσα ενημέρωσης επιλέγετε την …νομοθέτηση ανεφάρμοστων και αναποτελεσματικών μέτρων και πρακτικών του παρελθόντος, χωρίς καμία ελπίδα επιτυχίας, ή στη καλύτερη περίπτωση χωρίς να διαφαίνεται ίχνος ανάκαμψης και ομαλοποίησης της λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο μας ?
    ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ να ασχοληθεί η κυβέρνηση με την ΤΑΧΥΡΥΘΜΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ και την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών ???
    Μέχρι τότε γιατί δεν ασχολείσθε
    1. ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΦΟΡΩΝ
    2. ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ και την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών σε όσους τυχόν σπατάλησαν και καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα
    3. ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ, ΠΡΟΣ Τ Ι Σ Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ι Σ ΚΑΙ
    Ο Λ Ο Υ Σ ΤΟΥ Π Α Ρ Ε Χ Ο Ν Τ Ε Σ Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ε Σ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ π.χ. ΜΕ Μ Ο Ν Η Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ω Σ Η ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΦΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΥ για τις κάθε είδους και φύσεως αμοιβές τους όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες ?
    4. ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ Χ Ρ Ε Ω Σ Τ Ι Κ Ο Υ ΦΠΑ
    5. ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΥΧΟΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ απο ΦΠΑ σε υπηρεσίες απο πάρεργη και περιστασιακή απασχόληση φυσικών προσώπων
    6. ΣΩΣΤΗ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ και άρση της λαικίστικης παραπληροφόρησης ( τι σημασία έχει το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος των φυσικών προσώπων απο μή εξαρτημένη εργασία, όταν αυτό σχετίζεται με τυχόν αντίστοιχες επενδύσεις, επανεπενδύσεις, φορολογικές αποσβέσεις και φοροαπαλλαγές κλπ.κλπ. )
    Ολα τα παραπάνω και άλλα που δεν είναι του παρόντος προυποθέτουν ασφαλώς την δημιουργία και την ….επαναφορά του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών( πιστεύω η πλειοψηφία )
    ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΡΩΤΩΝΤΑΙ :
    Υπάρχουν η δεν υπάρχουν νόμοι και εάν ναι γιατί δεν εφαρμόζονται. Η μήπως χρειαζόμαστε και άλλους νόμους και νομοσχέδια για την εφαρμογή τους? Πότε θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο ?
    Θέλετε να συνεχίσετε την αποτυχημένη συνταγή της δήθεν σύλληψης της …φοροδιαφυγής βασιζόμενοι στο …φιλότιμο του έλληνα φορολογούμενου και απροστάτευτου καταναλωτή, τον οποίο συμβουλεύετε ….να καταγγέλλει ο ένας τον άλλο, να απαιτεί και να ζητάει χαρτάκια και αποδείξεις έστω και εάν πληρώσει πολύ περισσότερο, γιατί αυτό στο τέλος .. θα τον συμφέρει !
    ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ …ΘΑ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ !
    ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ να συμβουλεύσετε, ή έστω αναγκάσετε τον υπόχρεο ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ… ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, στα πλαίσια της αυτορρύθμισης, δηλαδή ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ και σωστή ενημέρωση π.χ. περί του θετικού και αρνητικού ΦΠΑ (Φόρου Προστιθεμένης Αξίας) κλπ., ή σε περίπτωση επανεπένδυσης των κερδών του , η την συντήρηση των μηχανημάτων του, ή την ανανέωση του εξοπλισμού του, θα έχει μεγαλύτερο όφελος από μείωση του φόρου εισοδήματος κλπ.
    Η ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΒΑΦΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ , ΙΚΑ ΚΛΠ. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΟ ΕΒΑΨΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ??? ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΥΓΚΛΙΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, Η ΜΗΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ???

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 14:09 | Μητρόπουλος Θεοδόσης

    Νομίζω ότι ένα μέτρο που θα βοηθήσει να μειωθεί ως και να εξαληφθεί η φοροδιαφυγή , ειδικά από τους πραγματικά κατέχοντες, θα είναι να μην επιτρέπεται να υπάρχει κινητή ή ακίνητη περιουσία έλληνα πολίτη που διαμένει ή έχει επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που να είναι δηλωμένη σε οιασδήποτε μορφής εταιρεία(offshore). Ειδικά όταν πρόκειται για ΙΧ πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής ή πολυτελείς κατοικίες σε αστικά κέντρα ή τουριστικά θέρετρα. Παράλληλα να ελέγχεται το πόθεν έσχες όλων των συγγενών α΄βαθμού σχετικά με αυτές τις ιδιοκτησίες έτσι ώστε να μην μπορούν να κρυφτούν από την εφορία.

    Όσον αφορά προνομιούχες ομάδες επαγγελματιών (ιατροί , δικηγόροι , μηχανικοί) που διατηρούν δικό τους επαγγελματικό χώρο (και ιδιαίτερα σε ακριβές περιοχές), να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου γραφείου , αν ο επαγγελματίας για τρεις συνεχείς σεζόν δηλώσει εισοδήματα στο ύψος του αφορολόγητου ορίου .Άλλωστε αν πράγματι βγάζει τόσο λίγα όσο το αφορολόγητο επι τρια συνεχή χρόνια , σίγουρα θα τον συμφέρει να εργαστεί κάπου σαν υπάλληλος.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | Γιώργος

    ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΗΦΘΟΎΝ ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ, ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:43 | Γιώργος

    Προτού κατηγορηθούν όλοι οι μικροέμποροι συλλήβδην (και αυθαίρετα αυτοδικαίως) ως φοροδιαφεύγοντες λόγω χαμηλής φορολογικής δήλωσης(!) ή ακόμα χειρότερα «ζημιών χρήσης» , καλό θα έκανε το Υπουργείο να ελέγξει τούτο παράλληλα με την «δανειακή του κατάσταση».

    Σκέφτηκε μήπως κανείς ότι κάποιος κάνει μικρεμπόριο λόγω ανεργίας, φυτοζωεί ουσιαστικά με προβληματικές πωλήσεις, χρωστάει παντού (ναι, και στο δημόσιο ακόμη) για να τα βγάλει πέρα, και μπλεγμένος σ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο δανείζεται διαρκώς (ναι, αρρωστημένα, πανικόβλητος, πείτε το όπως θέλετε) απο πιστωτικές κάρτες για να πληρώσει ενοίκια και επιταγές (και ναι, δεν επαρκούν ούτε για ασφαλιστικές εισφορές, ούτε για τίποτε άλλο εκτός απο μια ελλειπή επιβίωση) ?

    Προφανώς επειδή οι μισθωτοί (και οι ψήφοι τους) είναι περισσότεροι (και η απεργία των Δημοσίων υπαλλήλων πάντα επίφοβη) θεωρείται ως η πιο εύκολη λύση να ριφθεί το ανάθεμα στους μικροεπαγγελματίες.

    Καταστρέψτε τους λοιπόν. Μια μικρή, απειροελάχιστη ώθηση χρειάζεται για να εξαφανιστεί αυτός ο σωτήριος κλάδος αυτοαπασχολούμενων.

    Κι όλα αυτά γιατί αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα.

    Ένας τεράστιος αδηφάγος στρατός 1,5 εκατομ δημοσίων υπαλλήλων και η διαφθορά των «επιτήδειων». Ξέρετε καλά ποιά είναι αυτή κύριοι.

    Αλλά κανείς σας δεν τολμάει να τσακίσει αυτά τα δύο.

    Ανοίξτε λοιπόν τους ασκούς του Αιόλου.

    Όσον αφορά το εγκληματικό μέτρο της «καταγγελίας αυτών που (δήθεν) δεν κόβουν αποδείξεις», ετοιμαστείτε για μεγάλο ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    ‘Εχετε άραγε γνώση του πόσες αντιπαραθέσεις διεξάγονται καθημερινά μεταξύ επαγγελματιών και πελατών?

    Όταν ο μικρέμπορος δεν ικανοποιεί το κάθε «καπρίτσιο» του πελάτη η απειλή είναι πάντα έτοιμη :

    «…θα σε φτιάξω εγώ…»

    Είναι η μόνιμη απειλητική επωδός του κάθε δύστροπου πελάτη.

    Τώρα του δίνετε το όπλο να πραγματοποιήσει την ανήθικη απειλή του.

    Ένα απλό τηλέφωνο ή email (ακόμη και ανώνυμο!) σ’ έναν τετραψήφιο αριθμό και καταγγελία του επαγγελματία πως δεν έκοψε απόδειξη.

    Καλά, αντιλαμβάνεσθε τι κάνετε?

    Συγχαρητήρια κύριοι.

    Συγχαρητήρια για τις εμπνεύσεις σας.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 13:20 | George Apostolopoulos

    Εισαγωγή: Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

    Το πρώτιστο ζήτημα είναι να αρθεί η δικαιολογημένη υποψία του Έλληνα φορολογούμενου, ότι τα χρήματα που πληρώνει στο δημόσιο αποτελούν αντικείμενο διασπάθισης.

    Εδώ χρειάζεται τόλμη που δεν είμαι σίγουρος ότι θα βρεί η όποια κυβέρνηση.

    Δεν είναι μόνον τα τρανταχτά σκάνδαλα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπου οι αντιπρόσωποι του λαού -προδίδοντας την εντολή και εξουσιοδότηση που είχαν- οδήγησαν σε συγκάληψη, παραγραφή κοκ. Οι ίδιοι τώρα καλούνται να άρουν τις παραγραφές και συγκαλήψεις μέχρι κεραίας. Άλλως κανέναν δεν θα πείσουν. Επίσης, δεν αρκεί ο αυστηρός κολασμός των υπευθύνων αυτουργών και συνεργών στην συγκάληψη για την κακοδιαχείριση,αλλά απαιτούνται μέτρα απόδοσης των κλοπιμαίων στο δημόσιο. Δήμευση περιουσίας κττ.

    Πολύ περισσότερο αναγκαίο είναι να αντιμετωπισθούν οι συγκαλημένες καταχρήσεις του δημόσιου πλούτου. Υπεροκοστολογήσεις, υπερτιμολογήσεις σε έργα υποδομών, εξοπλισμών.

    Άναδιάρθρωση στο προσωπικό του δημοσίου. Ποιοι παίρνουν χρήματα και δεν τους ξέρουμε ή δεν ξέρουμε τι κάνουν, να αποκατασταθεί όχι στο 1ο εξάμηνο του 2010, αλλά χθες. Να κληθούν οι ίδιοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στοιχεία με την απειλή ότι θα παύσουν οι χρηματοροές! Αξιολόγηση και μεταθέσεις. Πλεονάζοντες σε ειδικό φορέα όπου έστω, θα πληρώνονται κάτω από την απειλή του κοινωνικού κόστους, αλλά θα σταματήσει το καταγκιοζιλίκι.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 10:33 | Γιωργος

    Σχετικά με τις αποδείξεις δεν θεωρώ ότι θα προσφέρει τίποτα η συλλογή π.χ. δεκάδων και εκατοντάδων αποδείξεων supermarket. Για να παταχθεί η φοροδιαφυγή πρέπει να εστιαστεί εκεί που υπάρχει πρόβλημα.
    Προτείνω την υποβολή αποδείξεων από συγκεκριμένα επαγγέλματα π.χ. γιατρούς ,δικηγόρους, υδραυλικούς κ.λ.π. αλλά με ειδικό συντελεστή βάρους για κάθε μία. Για παράδειγμα μία απόδειξη γιατρού να υπολογίζεται 10 φορές επί το ποσό που αναγράφει, ενός δικηγόρου επί 15 φορές κ.λ.π.
    Με τον τρόπο αυτό¨
    1. Και λιγότερες αποδείξεις χρειάζονται για να επιτευχθεί το αφορολόγητο όριο για κάθε φορολογούμενο,
    2. Και ο ειδικός συντελεστής για κάθε κατηγορία απόδειξης μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με την στόχευση για πάταξη της φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους
    3. Και οι συντελεστές μπορούν να αυξομοιώνονται ανάλογα με τα εισοδήματα των φορολογουμένων ώστε τα χαμηλά που δεν έχουν πολλές αποδείξεις π.χ. ιδιωτικών γιατρών, όταν έχουν να πολλαπλασιάζονται με μεγαλύτερο συντελεστή.

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 09:18 | ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΟΤΣΙΦΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΜΠΗ ΤΑΞΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΥΟΠΟ
    ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΞΑΝΑΑΠΟΚΤΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΣΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΗ ΣΤΟΥΣ
    ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
    ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΙΠΟΤΕΣ
    ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΙΝΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΠΡΩΤΑ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ 1]ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ 2]ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΥΣ Κ.Λ.Π.

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΔΕΧΤΙΚΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ

  • 31 Δεκεμβρίου 2009, 08:17 | Αποατολος Κασελούρης

    Σχετικάμε το θέμα των αποδείξεων θα ήθελα να καταθέσω μια ιδέα. Δεν είναι δυνατόν εκεί που κόβονται οι αποδείξεις της ταμειακής να είναι οι μηχανές συνδεδεμένες απ’ ευθείας με on line γραμμή του TAXIS,να ζητείται και να αναγράφεται απο τους καταστηματάρχες το ΑΦΜ η οποιος άλλος μοναδικός αριθμός του συναλλασόμενου ( ΑΜΚΑ π.χ.) και αυτό να τυπώνεται και επάνω στην απόδειξη αλλά και να περνάει αυτόματα στην ηλεκτρονική μας «μερίδα’ στο TAXIS; Το αποτέλεσμα θα ήταν προφανές. Μείωση όγκου εργασίας για φορολογούμενους και εφοριακούς, απλή διαδικασία, αποφυγή εμπορίου αποδείξεων και με την υποβολή των δηλώσεων να προστίθεται το ποσό απευθείας για τον υπολογισμό του φόρου.Επίσης με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε καιπλήρη εικόνα του ποσού του ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί απο τον επιχειρηματία.

  • Όσον αφορά τα ιδιαίτερα που προαναφέρθηκαν, αν τυχόν νομιμοποιούνταν να τα κάνουν οι καθηγητές δημοσίου, θα έπρεπε να μην μπορούν να τα κάνουν σε μαθητές που έχουν στο σχολείο. Ένα άλλο ερώτημα πάντως τότε είναι γιατί και οι ηλεκτρολόγοι στη ΔΕΗ να μην υπογράφουν και ηλεκτρολογικά σχέδια (όχι πελατών που ελέγχει το κατάστημα όπου δουλεύουν) και πάει λέγοντας για όλους όσους έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο δημόσιο…

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 23:55 | ΜΑΡΙΝΟΣ

    Πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται αυστηρός δειγματοληπτικός έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων (5% το πολύ) κατ’έτος και κατα κατηγορία φορολογουμένων π.χ.Ελεύθεροι Επαγγελματίες (γιατροί μηχανικοί δικηγόροι κ.λ.π) έμποροι, βιοτέχνες ,μισθωτοί κ.λ.π.
    Ετσι θα αποδεσμευτεί και σημαντικό εργατικό δυναμικό των Δ.Ο.Υ. για ελέγχους και παροχή άλλων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες να είναι αυστηρότατες, ενώ σε περιπτώσεις παραβάσεων ο έλεγχος στους συγκεκριμένους φορολογούμενους να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.Η θεσμοθέτηση σώματος προισταμένων ελεγκτών (ααδιάφθορων) ίσως είναι αποτελεσματική και θα λειτουργήση θετικά στην προστασία του κύρους των εφοριακών.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:25 | Γιώργος Ιωαννίδης

    ΚΑΤΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

    Πολλές αποδείξεις, τις οποίες έχω υποβάλει κατά τα προηγούμενα έτη, μαζί με την φορολογική μου δήλωση και υποχρεωτικά τις διατηρώ για μία πενταετία, από την επόμενη χρονία (μέσα σε ένα έτος), δεν φαίνονται καθόλου τι γράφουν. ‘Ισως φταίει το χαρτί (χημικό) ή η μελάνη της ταμειακής μηχανής απ΄όπου εκδόθηκε.

    Αν θα πρέπει να μαζεύουμε πάλι αποδείξεις, οπωσδήποτε πρέπει να υπάχει μέριμνα για την έκδοση αποδείξεων με μελάνη που διατηρείται συνεχώς και χαρτί κανονικό, όχι χημικό.

    Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να αποδείξουμε αυτά, τα οποία είχαμε δηλώσει.

    Σας ευχαριστώ, για την υπομονή και τη φιλοξενία σας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 20:58 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ

    1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.(ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ…ΦΑΚΕΛΑΚΙ!!!)
    2. ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ Ε. Σ.Υ ΤΩΡΑ!!! (ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ 1800-2800 ΕΥΡΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ GOLDEN BOYS ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.)
    3.ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 5ΩΡΟ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ!!!
    ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ .
    ΤΕΛΟΣ …ΣΤΟΥΣ ΒΟΛΕΨΑΚΙΔΕΣ, ΑΣΧΕΤΟΥΣ, ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ,ΑΝΗΨΙΟΥΣ,ΦΙΛΕΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΜΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ…ΠΛΑΚΑΣ.(ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ…ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ). ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΤΟΙΣ ΠΑΣΗ.
    4.ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ .
    5.ΟΛΕΣ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    6.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ !!!(ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ,ΤΑΧΙ ,ΙΑΤΡΩΝ,ΚΛΠ).
    7.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΛΠ Ο ΣΥΜΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΟΥΤΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ .ΝΑ Ο ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ .
    8.ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ,ΝΑ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ,ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
    9.ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ,ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ,ΔΙΚΑΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ
    10.ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ( ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ)
    11.ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΟΝΤΩΣ ΛΙΓΟΙ ΑΣ ΑΝΑΛΩΘΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ.ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΥΣΤΗΡΑ.
    12.ΣΥΝΝΑΛΑΓΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150ΕΥΡΩ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΚΑΡΤΑΣ ΓΙΑ… ΑΠΟΔΟΣΗ Φ.Π.Α.ΤΑΕΙΑΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ !!ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.
    13.ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΦΟΡΟ 5%-6% ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ …ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ! ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ.(ΣΤΗ ΙΤΑΛΙΑ ΠΕΤΥΧΕ).
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ. ΤΟΜΗΣΤΕ!!!

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 19:43 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Νομίζω ότι στα βασικά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής πρέπει να ενταχθεί και η ποινικοποίησή της,μετατρέποντας την φοροδιαφυγή σε κακούργημα.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:23 | ΝΙΚΟΣ

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ …. ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ…

    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΥΜΕΝΟΥ
    ΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ ?

    ΚΑΙ Η ΔΕΗ, Ο ΟΤΕ, ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ, Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΧ, ΤΑ ΤΕΛΗ ΕΙΧ,
    ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ, ΤΟ ΚΑΤΑΝΩΛΩΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ, Η ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ,
    Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΙΚΙΑΣ, ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ?

    ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΩΡΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
    ΜΙΑΣ ΑΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ?

    ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΠ….

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ …ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

    ΤΟΝ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΒΑΣΕΙ ΑΓΟΡΩΝ
    ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ?

    ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ?

    ΕΙΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΜΟΝΟ 800.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    ΚΑΙ ΟΧΙ 5.500.000 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ, ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ
    ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ 0,01 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ?

    ΒΓΑΛΤΕ ΕΞΩ ΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ
    ΜΕ ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ….ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ.

    ΕΙΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΟΥ Ν3296/04
    ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ Η ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΦΠΑ, ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ
    ΕΚΤΟΣ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ?

    ΕΑΝ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ
    Η’ ΕΦΟΡΙΑΚΟ. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΗΔΗ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ
    ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΟΠΟΤΕ ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ
    ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ …. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.

    ΤΕΛΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΡΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΑ
    ΑΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΑ
    ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗΣ ΘΑ ΑΝΑΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ-ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ» ΣΑΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 17:30 | Γεωργία Καραγεώργη

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι υποχρέωση του κράτους και όχι του πολίτη. Υποχρέωση του πολίτη είναι να πληρώνει το φόρο που του αναλογεί και όχι να συνετίζει τους άλλους ή να υποκαθιστά το κράτος, με δικό του κόστος (πχ ζητώντας απόδειξη και πληρώνοντας παραπάνω). Ο στόχος σας πρέπει να είναι να εντοπισθούν και τιμωρηθούν όσοι φοροδιαφεύγουν και όχι να επιβαρυνθούν κι άλλο οι υπόλοιποι ή/και οι ασθενέστεροι οικονομικά. Το μέτρο με τις αποδείξεις έχει τόσα πολλά πρακτικά προβλήματα που το καθιστούν αναποτελεσματικό.

    Επιπλέον,τα όρια που βάζετε στα διάφορα πλαίσια που προτείνετε είναι πολύ χαμηλά. Προτίθεσθε να παγώσετε τους μισθούς άνω των 2000 ευρώ μικτά!!!!!! Τα 2000 ευρώ μικτά, θεωρείτε ότι είναι ένας υψηλός μισθός;;; επειδή είναι υψηλότερος από το μισθό των 800 ή των 1100 σημαίνει ότι είναι υψηλός;;

    Τα ίδια ισχύουν με τις 400,000ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας, η οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι προσοδοφόρα και επομένως η πληρωμή των τόσο υψηλών φόρων είναι αδύνατη. Και συγνώμη που δέν έχουμε όλοι σπίτια στις πιο φθηνές περιοχές της Αττικής. Ένα σπίτι στο Παγκράτι, στη Νέα Σμύρνη ή στο Κολωνάκι (πιπέρι στο στόμα μου) δεν καθιστά αυτόματα τους ιδιοκτήτες πλούσιους.

    Οταν γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι πτωχή αλλά οι Έλληνες πλούσιοι, είναι άδικο να στοχεύετε με τα όποια μέτρα σας τους μικρομεσαίους, γιατί σήμερα αυτοί που εσείς αποκαλείτε «μεσαίοι» έχουν γίνει μικροί.

    Προτάσεις: Καμμία νέα σοφιστεία δεν θα πω:
    Εάν πράγματι ενδιαφέρεστε να διορθώσετε το χάος, όχι μόνον της φοροδιαφυγής αλλά γενικότερα του τόπου ο μόνος τρόπος είναι να στήσετε αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτό βεβαίως το γνωρίζετε, μένει να μας δείξετε ότι έχετε τη βούληση να το κάνετε.
    Κατά προτίμηση χωρίς να προβείτε σε νέες εκτεταμένες προσλήψεις. Μια ζωή ακούμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κάθονται. Σηκώστε τους.

    O κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι υποδομές του Υπουργείου είναι σε θέση να κάνουν πολύπλοκες διασταυρώσεις και έχει εντυπωσιασθεί γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Επομένως η λύση υπάρχει, ξεκινείστε τις διασταυρώσεις, εισοδήματος, κινητής και ακίνητης περιουσίας, κίνησης καρτών κτλ. και το πρόβλημα θα λυθεί ως δια μαγείας.

  • Για να πατάξεις τη φοροδιαφυγή θα πρέπει να βρεις τα αίτια που την προκαλούν.
    Το «άθλημα της φοροδιαφυγής» είναι πια βαθιά ριζωμένο στον Έλληνα φορολογούμενο.
    Μέτρα καταστολής, φορολογική αστυνομία, ΣΔΟΕ και έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να περιορίσουν το φαινόμενο.
    Αλλά γιατί φοροδιαφεύγει ο Έλληνας;
    Οι λόγοι είναι πολλοί. Ας αναφερθούμε σε μερικούς από αυτούς που είναι κατά την γνώμη μου οι σημαντικότεροι.
    α) η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση και νοοτροπία που υπάρχει από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών όπου και μόνο με την εμφάνιση σου στην εφορία θεωρείσαι φοροφυγάς. Η επιβολή προστίμων, στο κυνήγι εσόδων, ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό δεν προβλέπονται από το νόμο, αλλά που ο πολίτης πληρώνει μόνο και μόνο για να ξεμπερδεύει.
    Αλήθεια, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έστω και ένας έλεγχος που ο φορολογούμενος δεν πλήρωσε και θεωρήθηκε «ειλικρινής»;
    β) το δεύτερο σημείο αφορά την γραφειοκρατία που παίζει το ρόλο της και μάλιστα σημαντικό.
    Η ταλαιπωρία που υφίσταται, οι χιλιάδες εργατοώρες που χάνονται, από όλες σχεδόν τις υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσεται η ελληνική επιχείρηση είναι πρωτοφανής και έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
    Πού να σταθούμε, στο Ε.ΤΑ.Κ. και στην διόρθωση του Ε9;
    Στην έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος; Μέχρι και ο ΟΑΕΕ έχει προστεθεί τελευταία, όταν τον 11/2009 ζητούσε βεβαίωση από το ΙΚΑ, για την εγγραφή και πληρωμή εισφορών νέου ελευθέρου Επαγγελματία που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1991, ότι δεν έχει εργασθεί πριν την 01/01/1993. Δηλαδή ότι δεν είχε ένσημα στο ΙΚΑ από την γέννηση του μέχρι και την ηλικία των 21 μηνών.
    γ) Οι συνεχόμενες περαιώσεις είναι ο τρίτος παράγοντας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 90 μέχρι και σήμερα, ξέρουν ότι κάποια στιγμή λόγω της έλλειψης εσόδων, το Υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κλιθούν, να πληρώσουν και να λάβουν την «άφεση αμαρτιών».
    Άρα γιατί να εκδώσουν αποδείξεις, γιατί να μην χρησιμοποιήσουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια; Ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα έρθει η εφορία και θα τους ανακοινώσει ή πληρώνεις ή σου κάνω έλεγχο και οι μεν φοροφυγάδες τρέχουν, οι δε συνεπείς όμως λένε αφού θα πληρώσω που θα πληρώσω γιατί να τα δώσω εκ των προτέρων;
    δ) Το σημαντικότερο όλων είναι τα παραδείγματα που λαμβάνει από την πολιτεία.
    Να δώσει φόρους να είναι ειλικρινής, αλλά που θα πάνε τα χρήματα του;
    Θα τα βάλουν κάποιοι στην τσέπη τους;
    Όταν τα σκάνδαλα έχουν γίνει καθημερινότητα για ποιο λόγο να πληρώσει φόρους;
    Αλλά και αν πληρώσει τα χρήματα του, θα του γίνουν ανταποδοτικά;
    Θα του επιστραφούν σαν παιδεία, σαν υγεία σαν ασφάλιση, θα πάψει να ταλαιπωρείται από την γραφειοκρατία, θα έχει την πρέπουσα συμπεριφορά στις συναλλαγές του με το δημόσιο ή θα αναγκαστεί να πληρώσει ξανά για να έχει το αυτονόητο, τις ελάχιστες υπηρεσίες;
    Είναι μέτρα που και αν δεν αναφέρονται σε στενές φορολογικές διατάξεις, ουσιαστικά μπορούν να αλλάξουν την νοοτροπία και να βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και ασφαλώς η πολιτεία θα πρέπει να εξηγήσει την αναγκαιότητα πληρωμής των φόρων αλλά και να δώσει το παράδειγμα, πρώτα εκείνη ότι σέβεται τον Έλληνα φορολογούμενο, τον Έλληνα πολίτη, δεν τον ταλαιπωρεί και ότι πιάνουν τόπο οι φόροι που πληρώνει.

    Παναγιώτης Παντελής
    Φοροτέχνης – Λογιστής
    Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
    Οικονομικός Επόπτης ΕλληνοΙταλικού Επιμελητηρίου Αθηνών
    E-mail: info@pantelisco.com

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 15:37 | ΠΑΥΛΟΣ

    Νομίζω οτι στην Ελλάδα ότι και να πούμε ότι και αν προτείνουμε εμείς οι πολίτες δεν πρόκειται να ακουστεί και να γίνει πράξη.Παρόλα αυτά μπορούμε να πούμε και καλύτερα να ρωτήσουμε την κυβέρνηση πως ζητάει να βοηθήσουμε στην φοροδιαφυγή όταν η ίδια δεν υποχρεώνει να κόβουν αποδείξεις στα βενζινοπωλεία στα ταξί στις λαϊκές αγορές και σε τόσα άλλα.Μας ζητατάτε δηλαδή να πάρουμε αποδείξεις από τον φούρνο η από κάποια άλλη μικρομεσαία επιχείριση αλλά βρίσκεται συνένοχη και καλύπτει όσους σάς εξυπηρετούν συμφέροντά δηλαδή τους μεγάλους και όσοι κάνουν κουμάντο στην αγορά.Πάλι οι πολίτες των 700 και των 1000 και των 1500 ευρώ σάς λέω εγώ θα πληρώσουν την κατάσταση που εσείς οι οποίοι κάθεστε στις καρέκλες δημιουργήσατε.Το θέμα δεν είναι ούτε οι αποδείξεις ούτε τίποτα άλλο το πρόβλημα βρίσκεται σε σάς όπου δεν κάνετε ενέργειές τέτοιες ώστε να ανασάνει ο συνταξιούχος ο εργάτης ο μικρός επιχειρηματίας.Λύσεις υπάρχουν και τις ξέρετε, αρκεί να τις κάνετέ πράξη με όποια συνέπεια και αν έχουν αυτές για την θέση σας.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:01 | AMKO

    To basiko provlima pou vlepo sinexeia eidika tora tis giortes einai ta sentonia ton allodapon se kentrika simeia ton megalopouleon poy episkeftika. Athina ( Ermou, Syntagma Peiraias, Monastiraki, Thisio, Volos, Thessaloniki). Kai to xeirotero einai pos oi astynomikoi pou itan dipla mou eipan oti ousiastika eixan entoli na kanoun ta strava matia!!!! Etsi ohi mono xanontai kerdi apo apodosi FPA alla marazonoun kai ta antistoixa katastimata… Epivaletai to kratos na kanei kati. Na min leitourgei yposkelizontas tin elliniki epixeirisi kai kanontas ta strava matia sto lathremporio/paremporio ton allodapon

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 14:26 | Μαρία

    Η πάταξη της φοροδιαφυγής προϋποθέτει την απόκτηση εμπιστοσύνης του Έλληνα πολίτη προς το κράτος και ιδίως το κράτος πρόνοιας. Εάν πεισθεί ο Έλληνας ότι τα χρήματά του αξιοποιούνται προς όφελός του, θα αποκτήσει και φορολγοική συνείδηση και όλοι θα γίνουν πιο ειλικρινείς.
    Για την άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής θα έλεγα να καταργηθούν όλα αυτά τα παραθυράκια που τη διευκολύνουν: αγοράζεις αυτοκίνητο στο όνομα της γιαγιάς που δεν έχει άδεια οδήγησης και δεν θα αποκτήσει – αντίο τεκμήρια! Αυτό να καταργηθεί. Για να εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας να προσκομίζεται άδεια οδήγησης.
    Ένας τρόπος θα ήταν να ενημερώνεται με το εκκαθαριστικό του πού πηγαίνουν τα χρήματά του και αυτό να είναι ουσιαστικό και όχι τυπικό (δηλ. να μη γράφονται σε όλους τα ίδια). Το βασικότερο όμως όλων είναι να δούμε πράξεις πρόνοιας και φροντίδας: καλύτερο δημόσιο σχολείο, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερη δημόσια υπηρεσία.
    Θέλουμε κράτος σύμμαχο και όχι εχθρό – και το κράτος χρειάζεται πολίτες συμμάχους και όχι αντίπαλους. Δυστυχώς οι περισσότεροι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι το κράτος τους κλέβει ή τους εμπαίζει – και γι’ αυτό κλέβουν κι αυτοί!΄Οσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι μονίμως στο στόχαστρο θα έλεγα να μην λαμβάνονται υπ’ όψη οι εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας: ο συνήθης γιατρός 10ετίας δεν έχει γίνει πλούσιος ούτε πρόκειται να γίνει (πια). Ο συνήθης δικηγόρος 10ετίας αγωνιά για το ενοίκιό του και δεν τολμάει να ανοιχτεί πουθενά (ούτε μπίζνες κάνει ούτε τίποτα!). Για να μην πιάσω τις γυνάικες ελεύθερες επαγγελματίες: εάν λείψουν από την δουλειά τους (λόγω εγκυμοσύνης, μητρότητας κλπ.) αντίο δουλειά. Καμμία κρατική παροχή για αυτές τις γυναίκες. Κι όμως κι αυτές πληρώνουν φόρους και άρα έχουν απαιτήσεις από το κράτος.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:13 | ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ K.

    ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

    Για να παταχθεί η φοροδιαφυγή στην χώρα θα έπρεπε να συμβεί το εξής απλό :
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΦΜ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΟΥ.
    Δηλάδή :
    1) Να υπήρχε υποχρεωτική σύνδεση κάθε καταστήματος λιανικής – χονδρικής με έναν server του ΚΕΠΥΟ. (Αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να επιδοτηθεί απο το κράτος και την ευραπαϊκη ένωση)
    2) Για την αγορά εκάστου προϊοντος ο πελάτης θα έπρεπε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώνει το ΑΦΜ του την στιγμή της αγοραπωλησίας. Σε περίπτωση αλλοδαπών το ρόλο αυτό θα είχε ο αριθμός διαβατηρίου (Σημειώνεται ότι ολοι οι πόλιτες ανεξαρτήτου ηλικίας μπορούν να έχουν ΑΦΜ.
    3) Με την εισαγωγή σε ένα κοινό σύστημα όλων των αγοραπωλησιών θα μπορούσαν οι ΔΟΥ να ελέγχουν ανα πάσα στιγμή ποιοι είναι αυτοί που φοροδιαφέυγουν βάσει των εξόδων τους, πληκτρολογώντας απλά του ΑΦΜ του προσώπου που θα θέλαν να ελέγξουν.
    4) Το όλο σύστημα δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα, δεδομένου ότι η τεχνογνωσία υπάρχει (παρομοίως λειτουργούν οι Τράπεζες)
    5) Δεδομένης της πανελλαδικής έκτασης αυτού του συστήματος θα χρειαζόντουσαν τουλάχιστον 2 χρόνια για την υλοποίηση του, αλλά στα υπέρ του είναι ότι θα μπορούσε να παράγει αποτελέσματα άμεσα, που σημαίνει φορολογία εκτός των εσόδων αλλά και των εξόδων για διαστάυρωση.
    6)Οι ΔΟΥ θα αποκτούσαν ταχύτητα και ευελιξία, δεδομένου ότι δεν θα είχαν να κάνουν με το γνωστό ελληνικό «χαρτομάνι» – γρηγορότερη εκκαθάριση των υποθέσεων λόγω τήρησης ηλεκτρονικών στοιχείων.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:43 | Μιχάλης

    Για τους καθηγητές που κάνουν παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα.
    Να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια για να κάνουν μαθήματα και να κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών (χωρίς ΦΠΑ) έτσι ώστε να μπορούν να δηλώσουν το επι πλέον εισόδημα ΚΑΙ οι γονεις να μπορούν να δηλώσουν τη δαπάνη με την απόδειξη για έκπτωση φόρου.
    Να νομιμοποιηθεί δηλαδή το ιδιαίτερο μάθημα με φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτά ο καθηγητής.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 13:48 | ΜΠΑΜΠΗΣ

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΙΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΘΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΑΥΤΩΝ.ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΗ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Ή ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ.ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?
    ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.

  • 30 Δεκεμβρίου 2009, 12:10 | πετρος

    1.ΑΛΛΑΓΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ:Στον Τακτικο ελεγχο σε νορμαλ υποθεσεις
    (χωρις πλαστα-εικονικα)υπαρχει παντα η συναλλαγη μεταξυ εφοριακου και επιτηδευματια με αποτελεσμα μερος των χρηματων να μην εισπρατονται απο το Ελληνικο Δημοσιο αλλα απο τον Εφοριακο
    .Συνδεση on line Υπολογιστη καθε εταιρειας με κεντρικο υπολογιστη Υπουργειου Οικονομικων και δραστικη μειωση επαφης μεταξυ εφοριακου και επιτηδευματια
    .Πληρωμες μονο με καταθεση σε τραπεζικους λογαριασμους εταιρειων

    2.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΕΚ
    .Ολοι οι ελεγκτες των ΠΕΚ απο εποχης Παπαντωνιου εχουν τωρα πια τους δικους τους<>και μαλλον το ποθεν εσχες δεν τους αγγιξε

    3.ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
    .Εδω ο στοχος των ελεγκτων του πρωην ΣΔΟΕ ειναι το χαρτζιλικι οι περισσοτεροι απο τους πιο πανω ελεγκτες δεν εχουν τα απαραιτητα προσοντα για αυτου του ειδους τους ελεγχους σε εταιρειες και το μονο που μπορουν να κανουν ειναι να σταματουν φορτηγα στα διοδια και να ελεγχουν αν εχουν δελτια αποστολης

    4.ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    .Για να αποφευχθει ο εκβιασμος μεταξυ Ελεγκτη και Επιτηδευματια πρεπει να υπαρξει ενα πιο δικαιο φορολογικο νομοσχεδιο -ΚΒΣ
    δεν μπορει παραδειγμα να εχεις 150 διγραμμες επιταγες κατα την διαρκεια του ετους και για δυο μη διγραμμες(>1%) απο αμελεια η λαθος να σε εκβιαζουν για ανακριβεια βιβλιων

    5.ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ
    .Οταν εκδιδετει ενα τιμολογιο και εισπρατεται μια μεταχρονολογημενη επιταγη 6 μηνων τον επομενο μηνα πως θα καταβληθει ο ΦΠΑ του τιμολογιου απο τον υποχρεο?
    Πρεπει τουλαχιστον ο ΦΠΑ του τιμολογιου να εισπρατεται αμεσα με την εκδοση του με καταθεση σε τραπεζικο λογαριασμο για να μπορεσει ο εκδοτης να αποδωσει τον Φορο τον επομενο μηνα