Νομοθετικά Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής / Εισαγωγή

Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί σειρά μέτρων για τη καλύτερη οργάνωση των φορολογικών ελέγχων που δεν απαιτούν νομοθετικές αλλαγές. Τα μέτρα αυτά βασίζονται κυρίως στους στοχευμένους ελέγχους βάσει κριτηρίων αυξημένου κινδύνου απόκρυψης εισοδημάτων ή μη απόδοσης του ΦΠΑ, στη διασταύρωση στοιχείων με την αξιοποίηση πληροφοριακών συστημάτων, στην αναδιοργάνωση και εντατικοποίηση των ελέγχων της ΥΠΕΕ, στους ελέγχους πόθεν έσχες για τους εφοριακούς, σε συστήματα περιορισμού του λαθρεμπορίου κ.α.

Στη συνέχεια τίθενται προς διαβούλευση  μέτρα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Εάν επιθυμείτε την υποβολή προτάσεων και για τα προαναφερθέντα διοικητικού χαρακτήρα μέτρα διατυπώστε τις προτάσεις σας στο πεδίο «Ποιες άλλες προτάσεις έχετε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 15:01 | ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

    Πιστεύω ότι στην έκπτωση από το φορολογητέο ποσό θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι αποδείξεις των κοινοχρήστων πολυκατοικιών. Αυτό πρέπει να γίνεται για να δίνονται αποδείξεις από τους διάφορους επαγγελματίες(ηλεκτρολόγοι,υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές κλπ) οι οποίοι δεν κόβουν επίσημες αποδείξεις ή τιμολόγια για να γλιτώνει η πολυκατοικία το ΦΠΑ.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:53 | Ακτύπης Κ.

    κε Παπανδρέου αν έχετε την ισχυρή βούληση να προστατέψτε αυτό τον τόπο από τα αρπαχτικά κάντε κάτι πρωτοποριακό. κάνετε τη φοροδιαφυγή κακούργημα, ώστε όποιος κλέβει το κράτος και κατ’επέκταση τους συμπολίτες του να φυλακίζεται. αν κλέψω μία τράπεζα δεν θα μπω φυλακή; γιατί να μην μπει και αυτός που δεν κόβει αποδείξεις; δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ των δύο. εξάλλου έχει φροντίσει το κράτος μας για το σωφρονιστικό σύστημα. Όποιος μπαίνει μέσα δεν επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος…

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 14:24 | Δημήτρης Χατζηδόπουλος

    Μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται εκτός των άλλων και στις λαϊκές αγορές. Υποτιθέμενοι παραγωγοί προϊόντων που ουσιαστικά παράγουν ένα προϊόν πουλάνε από τους πάγκους τους πολλά περισσότερα. Πρέπει να μπουν ταμειακές μηχανές σε όλους τους πάγκους και να υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους γνήσιους παραγωγούς. Οι τζίροι που γίνονται είναι πάρα πολύ μεγάλοι.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:33 | Μιχάλης

    Σε κάθε ΔΟΥ οι υπάλληλοι να διενεργούν καθημερινά, απροειδοποίητα και τυχαία, επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και σε ιδιώτες – επαγγελματίες και μη. Ο αριθμός των ελέγχων θα πρέπει να είναι ανάλογος με των αριθμό των φορολογούμενων που εξυπηρετεί η ΔΟΥ, ώστε σε κάποιο χρονικό ορίζοντα να έχουν ελεγχθεί το σύνολο αυτών.
    Χωρίς έντονο έλεγχο δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι. Τα χαρτιά συνήθως φτιάχνονται για να κρύβουν την αλήθεια.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:23 | Ιάκωβος Γιοκαρίνης

    Εγώ είμαι απο τους νομοταγείς πολίτες που πάντα παίρνω αποδείξεις,τις απαιτώ,γιατί θέλω να είμαι σωστός με το κράτος.Υπάρχουν όμως και πολλοί γιατροί για παράδειγμα που,καί απόδειξη δέν δίνουνε και άν τους την ζητήσεις φοβάσαι,γιατί είναι ο μόνος που έχει τη ζωή τη δική σου ή ενός αγαπημένου σου προσώπου στα χέρια του!!!Σε σκοτώνει και μετά λέει σπάνια ασθένεια σαν τον Κακαουνάκη και άντε να αποδείξεις οτι αυτός ο επιστήμονας έκανε έγκλημα!!Και να το αποδείξεις,ο άνθρωπός σου θα έχει πεθάνει!!!Όλα επαφίωνται στην προσωπική ηθική καθενός,αυτό που σίγουρα ωφελεί και αποδίδει καρπούς είναι η βαριά φορολογία του μεγάλου πλούτου και οι κατακόρυφες μειώσεις των μισθών των δημοσιογράφων της κρατικής τηλεόρασης!!Είναι τραγικό και προκλητικό να υπάρχουν ακόμα μισθοί 120.000 περίπου τον χρόνο στην ΕΡΤ και εσείς να ψάχνεται απο αλλού λεφτά!!!Δυστυχώς για σας και για μάς,ακόμα σε τέτοια επίπεδα κειμένονται οι μισθοί των διοικητών των ΔΕΚΟ και της ΕΡΤ.ΑΡΓΕΙΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΡΓΕΙΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!Επίσης οφείλουν στο κράτος οι βουλευτές να πληρώνουν αναλογικά δίκαια με βάση το μισθό τους το φόρο τους,όπως οι απλοί πολίτες.ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΤΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΚΟΣΜΑΚΗΣ!!!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 13:45 | Georgios Anopoulos

    ορισμένες προτάσεις/σκέψεις επιγραμματικά:
    – καλύτερη προστασία των ατόμων και των εταιρειών που αποκαλύπτουν περιπτώσεις διαφθοράς. Σήμερα ΟΛΟΙ οι επιχειρηματίες φοβούνται/τρέμουν ότι εάν καταγγείλουν τους εφοριακούς που εκβιάζουν και παίρνουν χοντρές μίζες, η εταιρεία θα κλείσει μέσα σε λίγους μήνες ακόμη και εάν οι εφοριακοί βρεθούν στη φυλακή. Διότι από πίσω υπάρχουν ισχυρά κυκλώματα και ομάδες, δεν είναι μόνο ένα μεμονωμένο άτομο. Οι διευθυντές/προϊστάμενοι είναι και αυτοί συχνά στην οργάνωση.

    – πολλοί επίσης φορολογούμενοι φοβούνται ακόμη και σωματικές βλάβες σε περίπτωση καταγγελίας εφοριακών

    – να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στη νομική προστασία που προσφέρεται στους πολίτες και στους επιχειρηματίες/εμπόρους που αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς

    – οι εφοριακοί ΔΕΝ πρέπει να παραμένουν στην ίδια υπηρεσία πάνω από 12-24 μήνες.

    – ποινικοποίηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα (ακόμη και στα ΚΤΕΟ) χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες

    – να δημιουργηθούν υπηρεσίες παραπόνων και καταγγελιών όπου ο καθένας θα μπορεί να απευθύνεται χωρίς φόβο και με απλές διαδικασίες. Είτε στους κόλπους του Συνήγορου του Πολίτη είτε των ΚΕΠ.

    – οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών πρέπει να οργανωθούν με βάση της αρχής μίας στάσης.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 12:29 | Κ. Ιωαννίδης

    Καλή Χρονιά με Υγεία και Εθνική Ανάταση,

    Προτείνω στα λαγωνικά του μαύρου χρήματος, να την στήνουν τα Σ/Κ και τις γιορτές στα πολυτελή καταλύματα π.χ. της Αράχωβας και περιχώρων, που ως γνωστόν ήταν υπερπλήρη μέσα στις γιορτές παρά τα αστρονομικά ποσά που χρέωναν.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 11:18 | ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΙΠΑ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ 1/1 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 5/1 ΠΗΓΑ ΣΕ 2 ΚΑΘΕΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ 1 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ.ΚΑΙ ΣΤΙΣ 3 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ 3 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ (ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ!ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ!)ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΟΥΝ!ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 8,00ΕΥΡΩ, ΗΤΑΝ (ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ!) 0,08ΕΥΡΩ…ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΦΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΟΨΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΑΜΕ ΓΥΡΩ ΜΑΣ, ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, Ο ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΜΟΥ ΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΩΡΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΣΧΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ (ΑΦΜ,ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ)ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΑ…ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΦΟΥ ΖΗΤΗΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΔΩΣΑΣΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ… ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΝΑ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ?ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΟΦΕΛΕΙ…ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ…ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ (ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΙΣΩΣ)ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΥΣ, ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΤΛ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ…ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟΝ ΚΑΦΕ 4,00ΕΥΡΩ (ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ 0,50ΕΥΡΩ) ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10.000ΕΥΡΩ Η’ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΜΙΣΘΩΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ! ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΥΦΗ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ…ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ!ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΤΟ… ΑΛΛΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΟΥΝ, ΥΠΟΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ!ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ…ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ (ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ) ΜΕ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

    Υ.Γ. ΕΛΠΙΖΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ, Η’ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ!

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 10:22 | Δημήτρης

    Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατά τη γνώμη μου χρειάζεται:

    1. Να μπούν ταμειακές παντού, σε όσο περισσότερους τομείς εκμετάλευσης είναι δυνατόν κατόπιν μελέτης αποδοτικότητας.
    2. Πλαφόν εισόδηματος για επαγγέλματα που είναι δύσκολο να ελεγχθούν με αποδείξεις όπως γιατροί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.α. ανάλογα την περιοχή δραστηρίοτητας.
    3. Κλιμάκια ελέγχου 24ώρης βάσης σε κάθε Νομό για την έκδοση αποδείξεων και να επιβάλλει πρόστιμα μέσου ύψους.

    Μέτρα όπως οι αποδείξεις δεν είναι σωστά επίσης η φορολογία στα ακίνητα και το πόθεν έσχες θα πάρουν το μαύρο χρήμα απο την αγορά και θα το κρύψουν στις θυρίδες ( αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί !)

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:54 | Αργυρίου Άγγελος

    Για μια ακόμη φορά παρατηρώ ότι αναλωνόμαστε σε κατασκευή νόμων και λογιστικές μετρήσεις για τα περισσότερα από τα οποία δεν είμαστε και οι πλέον αρμόδιοι. Φαντάζομαι ότι αυτοί που σχεδιάζουν τους νόμους γνωρίζουν, και τα νούμερα που παρουσιάζονται είναι σωστά, το δέχομαι αυτό. Τι γίνεται όμως με αυτούς που πάλι θα παρανομήσουν. Τι μηχανισμός θα υπάρχει ο οποίος θα τους πιάνει και αν τους βρει, πως θα πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε. Δυστυχώς στον τόπο αυτό οι περισσότεροι κατεργάρηδες δεν είναι εκει που πρέπει να είναι αλλά αντιθέτως ευημερούν σε βάρος όλων των υπολοίπων και αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία που υπάρχει σε αυτό τον τόπο. Από τον παράνομο στο σπίτι του (καταπατητής), τον παράνομο στους δρόμους (επικίνδυνος οδηγός), τον πρόσφατα παράνομο με το κάπνισμα (καπνιστής και μαγαζάτορας), μέχρι τον παράνομο στην δουλειά του (περί ου ο λόγος). Ωραία λοιπόν θα κάνουμε πάλι νόμους με τους οποίους θα γνωρίζουμε ότι οι γιατροί μας κλέβουν 47% οι δικηγόροι 35% και οι υδραυλικοί 30%. Και τι θα γίνει? Θα σταματήσει ο γιατρός να είναι γιατρός μέχρι μα εξοφλήσει τα οφειλόμενα, όταν θα τον βρούμε ή θα συνεχίσει να πλουτίζει και θα λογοδοτήσει μόνο για την απόδειξη που τον κατήγγειλε. Όταν θα δώσετε την εντύπωση ότι έχετε πλήρη μέθοδο μέχρι την αποκατάσταση κάθε αδικίας θα αρχίσουμε να ελπίζουμε στην αποτελεσματικότητα του κάθε μέτρου.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:16 | Σπυρίδων Λάμπρος

    Αγαπητοί κύριοι,
    ένα μέτρο που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι το εξής:
    Κάθε νέος μόλις ξεκινήσει να εξασκεί ένα επάγγελμα (είτε στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας) να υποχρεούτε να δηλώνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα), έτσι ώστε η πολιτεία αφού θα γνωρίζει τα έσοδά του κάθε έτους με την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης, να μπορεί να ελέγχει κάθε μελλοντική του οικονομική δραστηριότητα (αγορά αυτοκινήτων, σπιτιών κ.λ.π.)και να βλέπει εάν αυτή προήλθε από τα πραγματικά του έσοδα ή από φοροδιαφυγή.

  • 5 Ιανουαρίου 2010, 09:28 | Σπυρίδων Λάμπρος

    Αγαπητοί κύριοι,
    ένα μέτρο που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι το εξής:
    Κάθε νέος μόλις ξεκινήσει να εξασκεί ένα επάγγελμα (είτε στο δημόσιο είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας) να υποχρεούτε να δηλώνει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα), έτσι ώστε η πολιτεία αφού θα γνωρίζει τα έσοδά του κάθε έτους με την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης, να μπορεί να ελέγχει κάθε μελλοντική του οικονομική δραστηριότητα (αγορά αυτοκινήτων, σπιτιών κ.λ.π.)και να βλέπει εάν αυτή προήλθε από τα πραγματικά του έσοδα ή από φοροδιαφυγή.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:20 | GIANNIS K

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    1)ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ. Π.Χ. ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 17000 ‘Η 18000 ΕΥΡΩ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΡΩΣΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 3.000 ΕΥΡΩ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 30.000 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 6.000 – 8.000 ΕΥΡΩ. ΜΙΘΩΤΟΣ ΜΕ 50.000 ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 15.000 ΕΥΡΩ.
    ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ 6000 ΓΙΑ ΜΙΘΩΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 22.000 ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΞΟΔΑ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:17 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Μην ρίξετε στη ΠΥΡΑ τους ελ. επαγγελματίες, ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ..Στην περιοχή που εργάζομαι με πληθυσμό περίπου 150.000 είμαστε 25 συντηρητές καυστήρων νόμιμοι με άδεια .Με ένα πρόχειρο υπολογισμό υπάρχουν άλλοι 50 περιστασιακοί που είναι ταξιτζήδες, ηλεκτρολόγοι μόνιμοι υπάλληλοι στο τοπικό δήμο ή στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, συντηρητές ξενοδοχείων και βιομηχανιών και διάφοροι άλλοι που χρεώνουν χωρίς να έχουν κανένα κόστος (ΤΕΒΕ, επιμελητήριο , σύλλογο , λογιστή και χίλια δυο άλλα φορολογικά τρεχάματα) 19% φθηνότερα από εμένα. Κόβοντας απόδειξη με την ίδια τιμή θέλετε να γίνω 19% φθηνότερος ,δεν νομίζω!!!! Με όλους αυτούς που το πρωί είναι γιατροί ,καθηγητές ,ηλεκτρολόγοι ,υδραυλικοί , κτλ διορισμένοι κάπου και από το μεσημέρι γίνονται ελ. Επαγγελματίες τι θα γίνει υπάρχει πρόβλεψη;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 21:05 | panagiotis

    αν κάποιος δεν έχει δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία ας πούμε από φέτος, αυτά να περιέρχονται στο κράτος άμεσα.
    αν δεν παρθούν αυστηρότατα μέτρα δεν υπάρχει περίπτωση να πάει μπροστά η ελλάδα.
    το στοίχημα κ. Παπανδρέου πρέπει να κερδίσεις! και ο ….παίκτης παίρνει και ρίσκο!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:21 | panagiotis

    έλεγχος στις λαχαναγορές στις κεαταγορές κλπ από ειδικό προσωπικό ώστε οι τιμές να είναι ανάλογες της αγοράς των προϊόντων πχ. δεν μπορεί η ντομάτα να αγοράζεται στην κρήτη 15 λεπτά και να πουλιέται 170 στη λαϊκή
    είδε κανείς τη νύχτα γύρω από τη λαχαναγορά τι γίνεται;

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:28 | panagiotis

    η εκκλησιαστική περιουσία να φορολογηθεί όπως φορολογείται και του απλού πολίτη(ακίνητα, μετοχές,παραγώμενα αγαθά).
    τα μοναστηριακά κτήματα να περιέλθουν στο κράτος το οποίο στη συνέχεια θα αξιοποιήσει ανάλογα.
    να σταματήσει η εκκλήσία να διεκδικεί εκτάσεις με περίεργα κιτάπια.
    το περιουσιολόγιό της να καθοριστεί επακριβώς και όπου υπάρχει αμφισβήτηση να απαλλατριώνεται υπέρ του κράτους χωρίς τίμημα και να παραχωρείται στους πολίτες για εκμετάλευση.
    επειδη οι ιερείς θα αντιδράσουν επικαλούμενοι το φιλλανθρωπικό έργο (εξαιρούνται…. τα χαλασμένα κοτόπουλα..)να καθοριστεί φόρος 0,001% σε όλες τις συναλλαγές για τα επόμενα 15 χρόνια και να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα και θα αποτελείται από ιερείς, πολίτες και κρατικούς υπαλλήλους.
    οχι επιδότηση σε επιχειρήσεις των μοναστηριών.
    αξιοποίση ιστορικών κειμηλίων από ειδικό φορέα ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση (εκθέσεις κλπ)
    οι αναστηλώσεις να γίνονται μόνο από ειδικό κρατικό φορέα και με διαφάνεια.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 20:10 | panagiotis

    Δημιουργία ομάδας ειδικών (εφοριακών , μηχανικών κλπ) ανα νομαρχία με ειδικές αρμοδιότητες η οποία θα μεταβαίνει σε περιοχή που θα ορίζεται για έλεγχο στοιχείων και διερεύνηση ειλικρινών φορολογικών δηλώσεων.να μην είναι ο τόπος κατοικίας τους και ο τόπος προέλευσης τους όπως πχ ο κρητικός θα πάει στη Θεσσαλονίκη κλπ εκεί θα παραμένουν για έξι πχ μήνες και έπειτα θα φεύγουν για αλλού. αυξημένος μισθός , μπόνους ώστε να μην μπουν στο πειρασμό χρηματισμού. στην υπηρεσία αυτή δεν παραμένουν πάνω από 3 χρόνια. έτσι θα δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων. μηχανοργάνωση στο υποθηκοφυλακεία άμεση.απλοποίηση της νομοθεσίας ώστε να είναι κατανοητή.
    συνεργεία ελέγχων στους δρόμους με ηλεκτονικό εξοπλισμό για άμεση επιβεβαίωση.
    για τα φροντιστήρια: να δηλώνονται με μια υπεύθυνη δήλωση όσα πληρώνει κάποιος στο φροντιστή και να αφαιρούνται στη συνέχεια από τη φορ. δήλωση του πχ το 50% του φορολογητέου ποσού. ας τα δηλώσει στη συνέχεια κι ο φροντιστής. θα το κάνει; ή ας αποδείξει ότι δεν τα πήρε! να ελέγχονται τα περιουσιακά του στοιχεία. μιλώ για τα φροντιστήρια των της δ/μιας που το πρωί είναι καθηγητές στα λύκεια και το απόγευμα βάζουν άλλη μπερτα.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:49 | Παπαχρήστου Ελισάβετ

    Θα ήθελα να προτείνω να εκπίπτουν οι αποδείξεις από παιδικούς σταθμούς καθώς και από όλους τους επαγγελματίες με τους οποίους έρχεται κάποιος σε επαφή κατά την περίοδο προετοιμασίας της τελετής του γάμου,γιατί και εκεί γίνεται όργιο φοροδιαφυγής. Έχουμε και λέμε: φωτογράφοι, ανθοπώλες, οίκοι νυφικών, καταστήμάτα με μπομπονιέρες γάμων-βαπτίσεων. Εκείνες που δε θα πιάσουμε ποτέ είναι τις κομμώτριες και μακιγιέζ κατ’ οίκον.

    Θέλω να πω επίσης ότι πολλοί επαγγελματίες προσπαθούν να δημιουργήσουν σχέσεις οικειότητας με τους πελάτες και έτσι ποντάρουν ότι οι πελάτες δε θα τους ζητήσουν απόδειξη. Πας σε κάποιο κατάστημα, τις δύο πρώτες φορές σου δίνουν απόδειξη, την τρίτη κάνουν τον ΚΙνέζο και δε δίνουν. Ε’ δεν πρέπει να ξαναπάμε στο κατάστημα αυτό. Να τιμωρήσουμε όσο μπορούμε τους φορφυγάδες. Είναι πιστεύω θέμα ψυχολογίας. Πρέπει να μην «ντρεπόμαστε» να ζητάμε αποδείξεις. Και αποδείξεις με ολόκληρο το ποσό.

    Επίσης, πρέπει να δημιουργηθούν εταιρείες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, αλουμινάδων, πατωματζίδων, ώστε όλες αυτές οι ειδικότητες να είναι υπάλληλοι και όχι επιτηδευματίες και να μην έχουν κίνητρο να μην κόβουν αποδείξεις. Οι εταιρείες αυτές θα αναλαμβάνουν τη συντήρηση των κτηρίων και θα στέλνουν έναν υπάλληλό τους υδραυλικό, ο οποίος θα δίνει απόδειξη, όταν θα υπάρχει κάποια βλάβη.

    Ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά

    Παπαχρήστου Ελισάβετ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 19:46 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ

    Επαναφερω τις προτασεις που σας εστειλα αμεσως μετα τις εκλογες

    προτασεις για τα φορολογικα θεματα
    Αξιοτιμε κυριε πρωθυπουργε
    ….. συνοπτικη ενδεκτικη αναλυση διαφορων προτασεων που εκτιμω ότι θα πρεπει , να ληφθουν υπ’οψιν για το πιο πανω θεμα Πιο συγκεκριμενα θα πρεπει να γινονται :

    ● Εντατικοι ελεγχοι αγορας για περιορισμο της φοροδιαφυγης εφαρμοζοντας:
    -διαφορετικη φιλοσοφια ελεγχου (στατιστικος ελεγχος,επιτοπια παρακολουθηση με αναγωγικο προσδιορισμο των εσοδων,κριτηρια θεσης επαγγελματικων χωρων ,σχολαστικος ελεγχος στη διακινηση,στατιστικα κλαδου)
    -καθιερωση εκθεσης ελεγχου και στις μικρες επιχειρησεις από ιδιωτες,οπως στις αε ,η οποια εκθεση θα λαμβανεται υπ’οψιν σε οποιοδηποτε φορολογικο ελεγχο.
    -Αυστηρες κυρωσεις μονο σε ουσιαστικες παραβασεις (διακινηση,μη εκδοση αποδειξεων,παραποιηση στοιχειων,παραεμποριο,μη αποδοση φορων),αλλα και αυστηρες κυρωσεις σε εκβιαστικους ελεγχους.
    Επανεξεταση και αποσαφηνιση των κυρωσεων απο παραβασεις
    Επανεξεταση του τροπου συγκροτησης των επιτροπων ελεγχου.

    ● Οργανωτικες αλλαγες στη λειτουργια του Δημοσιου για ενα κρατος
    που θα σεβεται τον πολιτη και τον επαγγελματια ,απαιτειται συλλογικη διοικηση Δημοσιων Οργανισμων με συμμετοχη ενεργα στο
    Management τοσο των θεσμικων λειτουργων ,οσο και εξωθεσμικων για διαφορετικο πνευμα διοικησης και λειτουργιας

    ●περαιτερω διευρυνση χρησης τεχνολογιων στο Δημοσιο
    ●προωθηση ηλεκτρονικης επικοινωνιας και συναλλαγων με το Δημοσιο
    ●δραστικες περικοπες των δαπανων λειτουργιας
    ●συνεχης εκπαιδευση σε θεματα τεχνολογιας
    ●συνδεση και συγκριση ολων των επαγγελματικων συναλλαγων μεσω τραπεζικων λογαριασμων
    ●αυστηρο ποθεν εσχες για ολες τις αγορες ,χωρις εξαιρεσεις και εκπτωσεις
    ●τεκμαρτο εισοδημα με διαφορα κριτηρια (αυτοκινητο.σκαφος ,κατοικια,δαπανες ,
    ●δικαιη αναλογικη φορολογικη επιβαρυνση
    ● λογιστικος προσδιορισμος των φορολογητεων κερδων ολων των επαγγελματιων (στεγασμενων και μη).Ολοι θα πρεπει να εχουν επαγγελματικη εδρα ,εναρξη εργασιων στη ΔΟΥ, τηρηση βιβλιων και εκδοση αποδειξεων.
    ●Ενημερωση εγγραφως εκ των προτερων στον καθε επαγγελματια απο την αρμοδια ΔΟΥ για τις υποχρεωσεις του
    Με εκτιμηση
    Δ.Φλεβαρης

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:32 | λεων πραος

    Κυριε Υπουργε,
    το θεμα που θιγω στη συνεχεια ειναι πασιγνωστο,καταγγελεται απο εμπορικους συλλογους,ειναι μαλλον συναρμοδιοτητας του κ.Χρυσοχοιδη και,ισως,του κ.Κακλαμανη(με τους χιλιαδες?δημοτικους αστυνομικους πουδεν εχω καταλαβει με τι ασχολουνται και τι εργο παραγουν).

    το παραεμποριο αφρικανων,κινεζων,πακιστανων αλλα και ελληνων με τσαντες μαιμουδες,τραπεζομαντηλα ππουκαμισα κτλ κτλ ειναι τοσο κατακλυσμιαιο γυρω απο το συνταγμα,προπυλαια,ομονοια(σημειωτεον δεν τα εχω με τους ιδιους τους μικροπωλητες που ειναι φουκαραδες-αν ειναι-για ενα μεροκαματο)που ΑΠΟΡΩ με τη διαιωνιση του φαινομενου που ειναι
    ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για την οικονομια(λαθρεμποριο,φοροδιαφυγη,ΦΠΑ,και τοσα αλλα)εκ μερους των μεγαλονταβατζηδων που τους προμηθευουν και εχουν τις αποθηκες τους στις παροδους της Πειραιως.
    ΕΛΕΟΣ κ.Υπουργε κανεις δεν ασχολειται?
    Μια στη χαση και τη φεξη την κοπανανε για κανα τεταρτο που πεφτει συρμα για καποιον ραθυμο αστυνομικο που βολταρει και μετα παλι τα ιδια.
    Τοσο δυσκολο ειναι αστυνομικοι με πολιτικα να τους τσιμπισουν(5 μονο)οχι για να τους «τιμωρησουν»αλλα για να υποδειξουν τους νταβατζηδες τους οποιους και θα ξεσκισετε κατασχοντας τις μεζονεττες που εχουν φτιαξει.ΝΑΙ μεζονετες.
    Αν κ.Υπουργε δεν δινετε αμεση και αποτελεσματικη λυση σε μια θηριωδη
    και εξοφθαλμη παρανομια που γινεται μπροστα στη Βουλη και το Υπουργειο σας πως να πιστεψουμε οτι θα πιασετε(μακαρι)κρυφιες και περιτεχνες πρακτικες φοροδιαφυγης?

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 18:24 | Pedro Andrade

    The tekmiria should not determine the amount of tax to be paid, but should be used to determine the need for fiscal audits to take place. If, for example, a family has acquired a house, a car, a swimming pool, etc. using savings, then they should be able to demonstrate that these savings were obtained through income that has been taxed in the past, and the house, car, etc. should not be a determinant of the tax to pay now. Same thing would apply for a family that has acquired a house in the past, completely paid the load, during a time of higher income, but now has a reduced income. This shouldn’t mean that in order to keep living in this house they have to pay more tax than what their current income level implies.

    The income on a specific year cannot determine one’s ability to acquire or maintain a house, and shouldn’t therefore be assumed that his income was of a specific minimum in order to justify this house.
    Many of these audits could be quickly performed automatically through cross-checking with past tax declarations. Others could be performed by the tax Office directly with the tax payers. Those found to have unjustified wealth, should then not simply pay additional tax, as with the tekmiria system, but also be penalized for tax evasion.

    The tekmiria reduce the incentive for people to acquire specific goods which the government has decided are potential indicators of undeclared income. They therefore penalize a sector of the market which could in turn bring significant income to the government in other types of taxes (not income tax). This is in much the same way that high teli kykloforias have drastically reduced the market for luxury cars, which bring in taxes in the form of licensing taxes.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:44 | κωνστανταρα ευαγγελια

    αυτο που πρεπει να κανετε ειναι να δειτε γιατι γινετε αυτο και οχι να φτιαχνετε μετρα που δεν βοιθουν

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 16:22 | Α.Π.

    Με δεδομένο πως οι «λιμνάζουσες» τραπεζικές καταθέσεις αποτελούν πλεόνασμα. Προτείνω την αύξηση της φορολογίας όλων των τραπεζικών καταθέσεων κατά κάποιο μικρό ποσοστό, παράδειγμα 1% ετησίως.

    Για να μην υπάρχουν αδικίες με αυτό το σύστημα κάτι τέτοιο απαιτει προσοχή και μελέτη ώστε να φορολογούνται κατά κάποιο τρόπο τα τραπεζικά ετήσια υπόλοιπα κάθε λογαριασμού.

    Ειδικότερα για εξαγωγή συναλλάγματος προς χώρες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης θα μπορούσε να προστεθεί επι πλέον ένα παρεμφερές επι πλέον ποσοστό. Μη λησμονούμε πως με αυτό τον τρόπο υπέρογκο χρήμα από αδήλωτη εργασία και το παραεμπόριο διαφεύγει της φορολογητεας ύλης.

    Με αυτό και μόνο το μέτρο πιστεύω πως θα υπάρξουν σημαντικά έσοδα για τα ταμεία του κράτους.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:34 | Ζαραβινος Κωνσταντινος

    καλη χρονια,
    φοροδιαφυγη,θεμα καθαρο παιδειας του πολιτη που παντα παραδειγμα εχει
    το κρατος[μεγαλη προσοχη στους ελεγχους που εχουν βαση την ανθρωπινη
    αδυναμια]ιδιαιτερα σημερα.

    ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗ,εαν για ολες τις οικονομικες συναλλαγες των νομικων προσωπων οι πληρωμες γινονται μονο μεσω τραπεζων με το ελαχιστο
    οικονομικης επιβαρυνσης,τοτε το κρατος να μπορει να επεμβαινη στο
    λογαριασμο του υποχρεου για την εισπραξη του υποχρεου.
    Υποχρεωση του φορολογουμενου να δηλωνει στην αρμοδια ΔΟΥ ολους τους
    τραπεζικους του λογαριασμους.
    Η παραπανω μεθοδος εφαρμοζεται ηδη στην Ρουμανια-Βουλγαρια

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 15:25 | Σωκράτης

    Έχω ήδη γράψει την άποψη μου και τις προτάσεις μου, αλλά επειδή στον τύπο διαβάζω διάφορα σενάρια,ότι το Υπουργείο δεν θέλει Ποθεν έσχες αναδρομικά, σκέφτηκα να επανέλθω μήπως και ακουστεί η φωνή της λογικής.
    Διαβάζω ότι επικρατεί ανησυχία στους καταθέτες και σκέφτονται να βγάλουν από τη χώρα μεγάλα ποσά φοβούμενοι το πόθεν έσχες.
    Μην κάνετε πίσω!
    Μην τους ακούτε!
    Είναι παπαγαλάκια που έχουν κλεμμένα.
    Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
    Ο μόνος τρόπος να γυρίσουν τα κλεμμένα είναι
    το καθολικό ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ με βάθος 20ετίας!
    Αν κάποιος δικαιολογεί 300.000 ευρώ περιουσία και κατέχει σε ακίνητα, καταθέσεις,μετοχές 5εκ , είναι εμφανώς κλέφτης και απατεώνας.
    Να τον φορολογήσετε για τη διαφορά, με το 40% που ίσχυε μέχρι πέρισυ.
    Θέλουμε πίσω τα κλεμμένα.
    Βρείτε ποιοι έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό αυτές τις ημέρες και πόσα.
    Άρση του απόρρητου, ΟΛΩΝ των τραπεζικών συναλλαγών.
    Τίποτα κρυφό για τις συναλλαγές.
    Κανείς κλέφτης ατιμώρητος.
    Ληστέψανε το κράτος και κάνουν το κορόιδο και εκβιάζουν ότι θα πάρουν και τα λεφτά μας στο εξωτερικό;
    Θα πάρουν τα κλεμμένα;
    Τα δικά μας λεφτά;
    Μην παίζετε το παιχνίδι τους!
    Ο λαός ζητά δικαιοσύνη!
    ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ 20ετίας σε όλη τη περιουσία.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 14:07 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ.

    Καλή μέρα και καλή χρονιά … έχουμε λίγο μπερδευτεί με τις κατηγορίες και προσπαθούμε αρκετά να ταξινομήσουμε εκεί που πρέπει την κάθε πρόταση. Σε συνάρτηση με όσα με καλή θέληση πρότεινα για την θέσπιση κινήτρων με καλύτερα μέτρα στην φορολογική κλίμακα και αφορολόγητο προς ελεύθερους επαγγελματίες για την δήλωση εισοδημάτων και καταβολή φόρων, θα ήθελα να προτείνω και ενδεχομένως απλά μέτρα για την ώθηση του καταναλωτή στην ζήτηση αποδείξεων/τιμολογίων από τις ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα κάποιοι φοροδιαφεύγουν αφού ο καταναλωτής προτιμά να πληρώνει για να αποφεύγει το ΦΠΑ και να απολαμβάνει έκπτωση αντί απόδειξης.

    Μπορείτε να υποχρεώσετε κλάδους στην έκδοση αποδείξεων με ΦΠΑ (π.χ. γιατρούς, δικηγόρους, εργολάβους κτλ κτλ) αλλά με μία προϋπόθεση και μάλιστα αυστηρή. Να μπορεί ο καταναλωτής να εκπίπτει τον ΦΠΑ κατευθείαν από τον φόρο που του αναλογεί στο εισόδημα (όχι σαν έκπτωση επί του συνόλου της απόδειξης από το εισόδημα) και το καθαρό ποσό της απόδειξης από το εισόδημα όπως με τις άλλες αποδείξεις. ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ με το απλό αυτό μέτρο θα ζητάνε όλοι οι καταναλωτές την απόδειξη με το ΦΠΑ από τις κατηγορίες αυτές αφού δεν θα τους επιβαρύνει το ΦΠΑ που τους βαρύνει σήμερα. Το κράτος δεν θα εισπράττει τελικά μεν ΦΠΑ από τις περιπτώσεις αυτές αλλά θα ωφεληθεί τεράστια από την αποκάλυψη εισοδημάτων και φυσικά τον αναλογούντα φόρο στα εισοδήματα αυτά.

    Αν μάλιστα το μέτρο αυτό γενικευθεί για όλους τους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών με κίνητρα όπως με συνδυασμό του εξωλογιστικού προσδιορισμού των καθαρών κερδών όλων των κλάδων των ελευθέρων επαγγελματιών (ή με επιλογή από μέρους τους της μεθόδου προσδιορισμού των καθαρών τους δηλαδή με λογιστικό προσδιορισμό όταν έχουν πολύ υψηλές δαπάνες και έξοδα κάποια χρονιά και με εξωλογιστικό προσδιορισμό γενικότερα με κάποιο κατώτερο fix συντελεστή π.χ. 60%) τότε το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει και την δήλωση εισοδημάτων και το ΦΠΑ που αναλογεί σε όλα τα εισοδήματα αλλά και απλούστερο φορολογικό καθεστώς και έλεγχο που θα απαλλάσσει την ΕΦΟΡΙΑ από την χαώδη εργασία ελέγχου αλλά και την αποφυγή εκβιασμών και συμβιβασμών εφοριακών με ελεύθερους επαγγελματίες. Απλά μέτρα ώστε το κράτος και να δίνει κίνητρα σε ελεύθερους επαγγελματίες και να απλοποιεί το φορολογικό καθεστώς και να αποθαρρύνει φορολογικούς εκβιασμούς/συνδιαλλαγές και να ωθεί τον πολίτη στην εξασφάλιση αποδείξεων και κατά συνέπεια αποκάλυψη διαφευγόντων εισοδημάτων.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:10 | ΜΑΡΙΑ

    Δεν μπορώ να δεχθώ ότι τα ευρέως γνωστά στους πάντες στην Ελλάδα δεν είναι γνωστά στην Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών. Γιατροί που δεν δίνουν απόδειξη, αλλά κυκλοφορούν με ακριβά αυτοκίνητα και έχουν παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία των 10.000 € ετησιώς. Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ που για να εκδώσουν απόξειξη απαιτούν τον ΦΠΑ (ποιός θα δεχθεί να πληρώσει +19%?). Τιμολόγια αγροτικών προιόντων που εκδίδονται κατά βούληση. Ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι αυστηρότατοι σε όσουν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να διαπραγματευτούν «πακέτο» και ελαστικότατοι στο μοίρασμα του «πακέτου». Το «πόθεν έσχες» να γνωρίζετε ότι δεν φοβίζει μόνο αυτούς που δεν έχουν ή δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα άρα είναι το μόνο αντικειμενικό σύστημα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 13:27 | Παπαδόπουλος Σωτήριος

    Ένας σημαντικός τομέας από όπου προκύπτει φοροδιαφυγή ως γνωστό είναι ο τομέας των οικοδομών (ανέγερση αλλά και συντήρηση οικοδομών). Ενδεικτικά αναφέρω:
    1. Μάστορας (τεχνίτης) που έχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (π.χ σοβατζής που έχει σκαλωσιές, πρέσα, κ.λ.π), θα έπρεπε να είναι εγγεγραμμένος σε αντίστοιχο σύλλογο εργολάβων και θα έπρεπε να φορολογείται όπως και οι αντίστοιχοι τεχνίτες με στεγασμένο επάγγελμα ( υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κ.λ.π). Για την ηλεκτροδότηση θα έπρεπε να απαιτείται αντίστοιχα απόδειξη από τέτοιο εργολάβο για κάθε φάση του έργου, με βεβαίωση του αντίστοιχου Συλλόγου
    2. Τα ένσημα που ορίζονται στην άδεια νέας οικοδομής είναι πολύ λιγότερα από αυτά που γίνονται στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να έχουμε και εισφοροδιαφυγή από τον ιδιοκτήτη αλλά και φοροδιαφυγή από όλους τους τεχνίτες. Προτείνεται η δραστική αύξηση των προβλεπόμενων ενσήμων με ταυτόχρονη μείωση της αξίας κάθε ενσήμου ώστε να μην αυξηθεί υπερβολικά το κόστος
    3. Το ελάχιστο κόστος που πρέπει να κοπεί ως απόδειξη για να ηλεκτροδοτηθεί η νέα οικοδομή (από ηλεκτρολόγο, υδραυλικό κ.λ.π), όπως αυτό απαιτείται και από τους αντίστοιχους Συλλόγους τους, είναι το ένα δέκατο από το πραγματικό κόστος που καταβάλλεται στους αντίστοιχους τεχνίτες οι οποίοι φοροδιαφεύγουν ασύστολα. Από τα συνολικά εισοδήματα των τεχνιτών το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις νέες κατασκευές παρά από τις επισκευές
    4. Για τις επισκευές μιας κατοικίας (ηλεκτρολογικές παρεμβάσεις, υδραυλικές κ.λ.π) θα έπρεπε οι Σύλλογοι να είχαν εκδώσει τιμοκαταλόγους βάσει των οποίων θα έπρεπε να κοστολογείται η εργασία του κάθε τεχνίτη. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι εκτεθειμένος ούτε ο τεχνίτης αλλά ούτε ο ιδιοκτήτης σε πιθανό εκβιασμό

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 12:47 | Βιολέτα Σ.

    Παρακαλώ θα ήθελα να σας υποβάλω μερικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής & αύξηση φορολογικών εσόδων:
    1)φορολόγηση της εκκλησιατικής περιουσίας
    2)φορολόγηση ή και μείωση των μεγάλων ποσών-εφάπαξ που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοιή και μηδενισμό του για τις περισσότερες κατηγορίες ( κρίνεται πιο λογικό να λαμβάνουν εφάπαξ τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί).
    3)εντοπισμός ακινήτων & επιχειρήσεων σε υπεράκτιες εταιρίες και φορολόγησή τους.
    4)εντοπισμός πισίνων σε ακίνητα και πόθεν έσχες ( νομίζω ότι το ποσοστό των πολιτών μας που δηλώνουν τις πισίνες τους είναι ελάχιστο.)
    5)πόθεν έσχες σε όλα τα εισοδήματα των τελωνιακών και εφοριακών και έλεγχος στην καθημερινή τους εργασία και ελέγχους.
    Σας εύχομαι να προχωρήσετε σε ριζικές τομές στον έλεγχο των γνωστών φοροφυγάδων γιατί σίγουρα δεν είναι μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπου και στοχεύουν τα περισσότερα σας μέτρα.
    Ευχαριστώ.Β.Σ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:11 | Ανθοπουλος Νικος

    Γιά περισσότερα και άμμεσα αποτελέσματα, στον χώρο της υγείας, εφαρμόστε το Αγγλικό σύστημα συνταγογράφησης.
    1, οι γιατροί συνταγογραφούν ουσία φαρμάκου, οχι σκεβάσματα.
    αυτο επιφέρει διασπορά σκεβασμάτων.
    2, Ελέγξτε τά φαρμακία, ποιά ετικέτα πουλάνε για το ανάλογο σκέβασμα, μέ πλαφον, και ιση διαμοίραση τών εταιριών, ένας έλεγχος που γίνεται εύκολα ηλεκτρονικά.
    Οι γιατροί φεύγουν απο την μέση οσον αφορά τις προμήθειες απο τούς κλέφτες φαρμακοβιομηχάνους, ελέγχονται οι φαρμακοποιοι, μηνιαια, και όποιος πουλάει μία εταιρία, να τιμωρείται παραδειγματικά μέ διαπόμπευση οπως και στην Αγγλία, γιατι τά παιρνει απο κάποια εταιρία μόνο.
    Μοιράζεται την αγορά, και έχετε άμμεσο ανταγωνισμό.
    Ειναι τοσο απλά κάποια πράγματα, που μή εφαρμόζοντάς τα δείχνετε οτι συμετέχετε στην κλεψιά.
    Περιμένουμε μέ ενδιαφέρον να δούμε λοιπόν τί θά κάνετε. Ο καιρός περνάει, προσπαθείστε περισσότερο, οι καιροί δέν σήκώνουν αναμονές. Ο χρόνος ειναι χρήμα απο τις τσέπες μας.
    Ευχαριστώ.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 11:42 | ΓΙΑΝΝΗΣ -ΒΟΛΟΣ

    Ολοι λίγο πολύ προσπαθούν να φοροδιαφύγουν όπως επίσης είναι λίγο πολύ γνωστές οι κατηγορίες των επαγγελματιών που προκλητικά φοροδιαφεύγουν όπως π.χ. Γιατροί,Δικηγόροι,Υδραυλικοί,Ηλεκτρολόγοι κ.λ.π ,πού βάζουν το κόστος του ΦΠΑ ως αντικίνητρο για να μη ζητήσεις απόδειξη. Κύριε Υπουργέ, ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ μας τον ΦΠΑ για όσες αποδείξεις σας προσκομίσουμε και αναγκάστε τους να δηλώσουν τα εισοδήματά τους αφού δεν θα μπορούν πλέον να τα κρύψουν.Ούτως ή άλλως άν δεν κόψουν απόδειξη ούτε το ΦΠΑ εισπράτετε ούτε το διαφυγόν φορολογητέο εισόδημα συλλαμβάνετε.Στοχεύστε σε κατηγορίες φοροφυγάδων που όλοι μας γνωρίζουμε (και έχουμε χρησιμοποιήσει χωρίς απόδειξη για να γλυτώσουμε το ΦΠΑ) και δώστε κίνητρο στους μισθωτούς και συνταξιούχους να κυνηγούν τις αποδείξεις αυτών και όχι των super market(που ούτως ή άλλως κόβουν αποδείξεις).

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 10:46 | Βασίλης

    Είναι εντελώς παράλογα, αν η επισυναφθησα κλίμακα τεκμηρίων διαβίωσης έχει οποιαδήποτε σχέση με την πραγματικότητα, τα νούμερα που παρατίθεντε.
    Ένας μεσαίως μισθωτός των 25000-30000 ευρώ ετησίως που έχει πάρει ένα δάνειο 20000 και έχει βάλει από οικονομίες άλλα 15000-20000 αγόρασε ένα jeep (της Crysler) αξίας 35000 ευρώ γιατί θέλει να πηγαίνει εκδρομές. Αυτός σύμφωνα με την παράλογη -λογική της κλίμακας που επισυνάπτεται έχει τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα από 60000 έως 113000 ευρώ.
    Ενώ ο κάτοχος μιας Mercedes 200 αξίας 50000€ ευρώ και μια ΒΜW 1600 αξίας 30000€ έχει τεκμαρτό εισόδημα 45000-50000.

    Αναρωτίεμαι άν είμαστε σοβαροί ή η κλίμακα έχει μπει για μετρήσουμε τα όρια αντοχών του κόσμου!

  • Καλή Χρονιά
    Αποδεδειγμένα όλα αυτά τα χρόνια ο φοροελεκτικός μηχανισμός ή είναι ανεπαρκής ή νοσεί.
    Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που κατά καιρούς ψηφίζονται απλά υπερφορτώνουν ένα πολύπλοκο , δυσκίνητο , ανούσιο , και χωρίς προοπτικές φορολογικό σύστημα.
    Είναι αδιανόητο να ψηφίζεται νόμος του κράτους και να επακολουθούν δεκάδες πολυγραφημένες διαταγές για να διευκρινήσουν τα αδιευκρίνιστα δημιουργόντας αντιφάσεις , ασάφειες , και λύσεις προσωρινές οι οποίες και δεν έχουν το απαιτούμενο εισπρακτικό όφελος και των φορολογούμενο πολίτη αγανακτούν.
    Επιτέλους ας δούμε την πραγματικότητα στα μάτια και ας μη δημιουργήσουμε ένα ακόμη περίπλοκο φορολογικό νόμο που μόνο ταλαιπωρία θα φέρει σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
    Με μια μολυβιά καταργήστε όλα τα σάπια και ανούσια νομοθετήματα και με παληκαριά δημιουργείστε ένα απλό , ουσιαστικό , και προσοδοφόρο φορολογικό σύστημα , με βασικό κανόνα την ποινικοποίηση της απόκρυψης εισοδήματος χωρίς δικαιώματα ενστάσεων και προσφυγών όταν αυτό είναι τεκμηριωμένο από επιτόπιο έλεγχο αρμοδίων οργάνων.
    Καταργείστε επιτέλους αυτον των περίπλοκο Κ.Β.Σ.που στοιβάζει καθημερινά πολίτες στους διαδρόμους των ΔΟΥ και τους υποχρεώνει στην έκδοση δεκάδων παραστατικών.Θεσπίστε ένα και μόνο παραστατικό αθεώρητο.Φορολογίστε τις επιχειρήσεις βάσει των αγορών και όχι των πωλήσεων (Μετατροπή των αγορών σε πωλήσεις με συντελεστές που αγγίζουν την πραγματικότητα και στη συνέχεια αφαιρόντας τις δαπάνες να προκύπτει το αποτέλεσμα προς φορολόγηση).Δίνοντας βαρύτητα στην ενίσχυση των φοροελεκτών στους επαρχιακούς και εθνικούς οδούς δεν θα διακινείται τίποτα χωρίς παραστατικό και φυσικά με επιτόπιους ελέγχους στα καταστήματα αποκλειστικά για τη διασταύρωση εμπορευμάτων με παραστατικά , και όχι το σημερινό μπάχαλο που δημιουργείται με το υποτιθέμενο επιτόπιο έλεγχο που μόνο στόχο έχει να σημειωθεί παράβαση στον επιχ/τια για μη έκδοση απόδειξης ενώ είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει αρκετά έγγραφα τα οποία έχει ήδη υποβάλλει στην αρμόδια ΔΟΥ και από την προσκόμιση των οποίων το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μεταφέρουμε αυτά τα οποία επαναλλαμβάνω έχουμε ήδη υποβάλλει στην αρμόδια ΔΟΥ σε μια κόλλα αναφοράς για να διαπιστωθεί ότι έγινε έλεγχος
    και μ’ ένα μικρό πρόστιμο περνάει και αυτό στην ιστορία.
    Καθιερώστε βιβλίο πελατών για όλα τα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών ακόμη και ηλέκτρονικό με υπογραφή του πέλατη ότι έχει λάβει γνώσει για την τιμή καθιστώντας υπεύθυνο και τον ίδιο για την μη έκδοση παραστατικού.
    Θεσπίστε απλούς πίνακες κατωτέρων εισοδημάτων βάσει των λειτουργικών δαπανών απλά και μόνο για να επικετρώνεται το βάρος για επιτόπιο έλεγχο των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
    Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσα να σας γράφω για ώρες αλλά επιτέλους τη προσπαθούμε να κάνουμε σ΄ένα κράτος όπου επικρατεί η γενική ατιμωρισία , προς Θεού…………
    Ο μόνος δίκαιος τρόπος είσπραξης φόρων είναι ο τιμωρία…………
    Και τέλος καλή η δημόσια διαβούλευση αλλά ποιο το αποτέλεσμα ……….Απαρνηθείται το τεχνοκρατικό σύστημα το οποίο συντάσει νομοθετήματα με κριτήρια αριθμοδεικτών και όχι πραγματικότητας………….
    Συμβουλευτείται επαγγελματίες του χώρου που βιώνουν την καθημερινότητα και μπορούν να βοηθήσουν στην σύνταξη ενός απλού και αποδοτικού φορολογικού συστήματος.
    Δημιουργείστε μια υπερκομματική επιτροπή με τη συναίνεση και τη συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων για να έχετε και τη στήριξη του λαού η οποία και θα αποφανθεί ένα νέο φορολογικό σύστημα και τη μετάβαση σε αυτό που θα είναι απλό , κατανοητό , εισπρακτικό , δίκαιο
    και θα δόσει στον πολίτη να καταλάβει ότι ο φόρος έχει ανταποδοτικό όφελος για το ίδιο , και η απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος οδηγεί σε υποδειγματική τιμωρία.

    Σας ευχαριστώ

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 08:35 | Τάκης

    Δια νόμου να απαγορευθεί η αναγραφή τιμής χωρίς φπα επι των υπηρεσιών ή αγαθών. Ετσι κανένας δεν θα μπορεί να προσθέσει εκ των υστέρων το «καπέλο» του φπα διαπραγματεύοντας την έκδοση της απόδειξης. Όλες οι τιμές, σε όλη την επικράτεια θα είναι αυτονόητα με φπα.
    Οι επαγγελαματίες που ενδιαφέρονται για την καθαρή αξία, ας κάνουν μια αποφορολόγηση, μια απλή πράξη είναι, αλοίμονό τους άλλωστε αν δεν μπορούν!!

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 01:16 | johnjoxan

    Αγαπητοί κύριοι,
    Η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή στην χώρα μας όσο και να σας φαίνεται παράξενο ξεκινάει και από τα επιμελητήρια τα οποία εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει όργανα του εκαστοτε Υπουργού,Βουλευτη,Νομάρχη προεδρου κ.τ.λ. και πολλών αλλων ας μην εκφραστώ,της εκάστοτε κυβέρνησης ή και του κάθε αρέστου του προέδρου των επιμελητήριων.
    Εάν κατορθώσετε να κάνετε σωστά οργανωμένα και Ευρωπαικα επιμελητήρια είμαι σίγουρος ότι θα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα κατά της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

    1. Παρατηρείται πολύ συχνά ότι τα επιμελητήρια είναι και τα μεγαλύτερα κέντρα πελατιακών σχέσεων.

    2. Οποιοσδήποτε σημερα αν πάει να κάνει σήμερα μια εγγραφή σε ένα επιμελήτηριο, ότι δηλώσει αύτο είναι .

    3. Από τον πρέδρο μέχρι τον κλητήρα δεν ασχολείται κανένας με τα προβλήματα των επαγγελματιών και των βιοτέχνων.

    4.Αναρωτιεμαι αν έγινε ποτέ καποιο ξεκαθάρισμα των επαγγελμάτων όποτε καταλαβαίνεται τι συμβαίνει.

    5. Δεν υπάρχει καμία συνεργασία των επιμελητηριων με τις εφορίες.οι οποιες ζητανε για καθε εγραφη πρωτα την εγραφη των επιμελητηριων τα οποια οπως πληροφορουμε σπαταλανε ασκοπα μεγαλα κονδυλια
    Παράδειγμα σήμερα κάνει κάποιος μία έναρξη εργασιων στην εφορία με το επάγγελμα Α μετά από ενα μήνα πηγαίνει στην εφορία και δηλώνει ότι κάνει Β επάγγελμα στην ίδια διεύθυνση μέτα από ένα εξάμηνο μπορεί να πάει και να δηλώσει ότι άλλο θέλει
    .Όλα αύτα και πάρα πολλά άλλα συμβαινουν δυστηχως στην Ελλαδα της ευρωπης του 2010 δημιουργοντας ενάν τεράστιο ανθέμιτο ανταγωνισμό με την ευλογια του κρατους και των ανοργανοτων υπηρεσιων ένα αλαλούμ που ίσως όπως πιστεύω να μην παρατηρείται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες.

    6. Σε πολύ μεγάλο ποσοστο δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων όπως Δ.Ε.Η, Δήμοι,Αντιπροσωπείες κ.τ.λ.Παρατηρείται το φαινόμενο ότι μετά την κανονική εργασία τους καθημερινές εφόσον σχολάνε στις 2 ή και 3 το μεσημέρι αλλά σαββατοκύριακα και αργίες δουλεύουν για λογαριασμό τους σε πελάτες της επιχείρησης φοροδιαφεύγοντας και προκαλόντας αθέμιτο ανταγωνισμό στον ίδιο τον εργοδότη του.

    Σημείωση σε τέτοια φαινόμενα να προβλέπτουν ποινές α) στον υπάλληλο και β) στον ιδιώτη που προσφέρει παράνομη εργασία νομίζοντας ότι θα του κοστίσει φτηνότερα

    7.Πρέπει να καθιερωθεί και να ρυθμιστεί από το πελατιακό κράτος μας να υπάρχουν οι κατάλληλοι νόμοι και τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα που να ρυθμίζουν αλλά και να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων.
    Έτσι ίσως μπορέσουμε να πατάξουμε την φοροδιαφυφή και την εισφοροδιαφυγή να προστατευσουμε το περιβάλλον και πολλά άλλα τότε ίσως πλησιάσουμε και τους Ευρωπαίους.

    8.Κυριε Πρωθυπουργε, κυριοι Υπουργοι, φροντισται να δουλεψεται ισως είστε το τελευταο χαρτι για την χωρα μας αν αποτυχεται και εσεις βλεπω τα επωμενα χρονια να μας κυβερνουν αξλοι λαοι τους οποιους οι προγονοι μας μεταδοσαν τον πολιτισμο και οτι αλλο εχουν πραγμα το οποιο εμεις πεταξαμε.

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:16 | 17VASKOS16

    θα σας αναφέρω 2 παραδείγματα και στη συνέχεια θα καταλήξω σε μία πρόταση που πολύ φοβάμαι ότι η νεοελληνική μας υποκρισία και ο ‘υγειής συνδικαλισμός’ καθιστούν μη εφαρμόσιμη.
    Παράδειγμα 1:
    Είμαι πατέρας παιδίου, μαθητή της 2ας λυκείου, και σε μηνιαία βάση πληρώνω 1,500 ευρώ για φροντιστήρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ (ιδιαίτερα μαθήματα ή σε μαθήματα σε 3μελείς ομάδες.
    Από κανένα απο τα φροντιστήρια δε μου δίδεται οποιαδήποτε απόδειξη….
    Αυτό ήταν ξεκάθαρο από τη στιγμή της οριστικοποίησης της συνεργασίας μου με τους συγκεκριμένους φροντιστές, οι οποίοι ως καθηγητές υπηρετούντες στη μέση εκπαίδευση δεν έχουν δικαίωμα…. εξωσχολικής απασχόλησης…..
    Παράδειγμα 2:
    Επισκέπτομαι ιατρό, που υπηρετεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο, στο ιδιωτικό του ιατρείο (προφανώς μη νόμιμο) που διατηρεί στο χώρο της κατοικίας του.
    Πληρώνω την αιτούμενη αμοιβή και προφανώς δε λαμβάνω απόδειξη….

    Και στις 2 περιπτώσεις είμαι συνένοχος σε διαπραξη πολλαπλών, και φορολογικών, αδικημάτων…
    Είναι όμως προφανές ότι για το παιδί μου φροντισα να έχει τους καλύτερους φροντιστές… και κατά την επιλογή του ιατρού κατευθύνθηκα σε λύση την οποία θεώρησα αξιόπιστη….
    Αυτό που σας περιγράφω είναι μία παγματικότητα γνωστή. Μπορεί να αντιμετωπιστεί ?
    Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε ομάδες που υποτίθεται …. κατά τους συνδικαλιστές των αντίστοιχων κλάδων, ότι έχουν αποκλειστική απασχόληση στο δημόσιο, να έχουν δυνατότητα έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών και κατάργηση του ασυμβίβαστου….
    Ίσως με τον τρόπο αυτό τμήμα του ‘κατάμαυρου’ χρήματος να εμφανιστεί….

  • 4 Ιανουαρίου 2010, 00:38 | ΦΑΝΗΣ Τ.

    ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΕΙΑΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.ΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΝΑ ΖΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ?ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΔΑΠΑΝΕΣ.Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΕΔΩ?ΠΩΣ ΖΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ?ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ?ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΝΟΣ ΜΠΑΡ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ «ΠΑΜΠΤΩΧΟΣ» ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ CAYENNE ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ?
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΟΙΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ?ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΡΡΑΒΩΝΙΣΤΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ,ΑΦΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ.350 ΕΥΡΩ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΗ.ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΟΤΙ Σ’ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ 850(ΟΧΤΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ)ΕΥΡΩ ΔΙΟΤΙ-ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ-,ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΔΕΙΞΕ ΚΙΟΛΑΣ?ΤΙ ΛΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ?ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΙ?ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?
    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΟΡΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ,ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ,ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ.ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΣΑ ΟΠΩΣ ΥΓΕΙΑ,ΔΙΣΚΕΔΑΣΗ,ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ,ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ ΜΗΝ ΠΙΑΣΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ.ΔΕΝ ΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ Ο ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟΙ.ΑΣ ΜΕΤΑΤΕΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΑΝ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΕΚΔΙΔΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ.ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΛΟΓΙΑ ΜΟΥ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΟΛΛΗ.ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:41 | Αθανάσιος Γκιόκεζας

    Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, με όλα τα κοινωνικά στρώματα μολυσμένα από τη διαφθορά, είναι αναμενόμενο να ανθεί η φοροκλοπή,π.χ. με τη μη απόδοση στο κράτος του ΦΠΑ, και η φοροδιαφυγή από όλους, πλην μισθωτών και συνταξιούχων χωρίς άλλο εισόδημα.
    Ίσως η μόνη ενδεδειγμένη λύση, αφού προηγουμένως καθοριστεί μία μόνιμη και δίκαιη φορολογική πολιτική με συγκεκριμένους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων του πόθεν έσχες και τεκμηρίων διαβίωσης, για όλους χωρίς εξαιρέσεις, είναι να θεσπιστούν βαρύτατες ποινές για τους παραβάτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που να περιλαμβάνουν πρόστιμα, φυλάκιση, αφαίρεση επαγγελματικής άδειας, ακόμα και δήμευση περιουσιακών στοιχείων, χωρίς δικαίωμα εφέσεων.
    Οι υποβαλλόμενες φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει κατ’ αρχήν να θεωρούνται ειληκρινείς μέχρις αποδείξεως του εναντίου.
    Να καθιερωθεί δειγματοληπτικός έλεγχος για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων, επιλεγόμενων μέσω της μηχανογράφησης. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από ειδικό Σώμα Οικονομικής Αστυνομίας, με μέλη αποδεδειγμένης και ελεγχόμενης τιμιότητας και αντικειμενικότητας.
    Ο φόβος, λέει η παροιμία, φυλάει τα έρημα…Πολύ λίγοι θα ρισκάρουν να παρανομίσουν αν γνωρίζουν τι τους περιμένει, αν πράγματι το κράτος είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει την πολιτική που θα θεσπίσει.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:01 | low

    Για να παταξετε τη φοροδιαφυγη ,πρεπει να σταματησετε πρωτοι εσεις (κυριοι κρατουντες) την φοροσπαταλη,
    Για ποιο λογο ο κοσμος να συνεισφερει, οταν δεν εχει καμμια εμπιστοσυνη οτι ο φορος του θα παει για το κοινο οφελος και οχι θα κατασπαταληθει για αλλη μια φορα απο σας?
    Τοσα χρονια ο κοσμος δεν εμπιστευεται κανεναν σας, για αυτο προσπαθειστε να μας δειξτε οτι δεν θα σκορπιστε τα λεφτα μας.
    Κοψτε τελειως το Δημοσιο, και αν θελτε να μας κανετε να σας ακολουθησουμε κοψτε πρωτα εσεις τους μισθους σας , οχι 10% αλλα 50%
    με πρωτο τον Πρωθυπουργο , και μετα να δεις ο κοσμος πως θα σας ακολουθησει ,,

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:56 | ΓΕΔ

    Για τον φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων προτείνονται:
    1.Ο έλεγχος να διενεργείται από έναν εφοριακό ο οποίος να υποβάλει την έκθεσή του στον προϊστάμενο της ΔΟΥ. Δια κληρώσεως να επιλέγεται ένας άλλος εφοριακός από άλλη ΔΟΥ για τον έλεγχο της ίδιας επιχείρησης (χωρίς να λαμβάνει γνώση της εκθέσεως του προηγούμενου ελεγκτή), ο οποίος να υποβάλει δική του έκθεση στο δικό του προϊστάμενο της δικής του ΔΟΥ. ‘Ενας επιθεωρητής, που θε επιλέγεται δια κληρώσεως για κάθε ελεγχόμενη επιχείρηση, μαζί με τους δύο προϊσταμένους των δύο ΔΟΥ να αποφασίζουν επί του πορίσματος του ελέγχου. Κατάλληλη επιβράβευση ή επίπληξη των δύο αρχικών ελεγκτών για τις εκθέσεις τους…
    2.Θεσμοθέτηση αστικής και ποινικής ευθύνης του λογιστή που υπογράφει ένα ισολογισμό για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος της επιχειρήσεως. Ομοίως για τον ορκωτό ελεγκτή. Φοροδιαφυγή χωρίς τη σύμπραξη και των δύο δύσκολα μπορεί να υπάρξει…
    Good luck!

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 22:02 | ΜΠΑΜΠΑΣΑΝΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Αγαπητοί Κύριοι και κυρίες
    Πολύ καλό να γράφουμε όλοι τα εσώψυχα μας και να καταθέτουμε τις απόψεις μας, πολύ καλό και άμεσο όμως για να είναι αληθινό. Και κατά πόσο η αλήθεια απέχει από την πράξη τελικά? Πόσο εφικτό είναι όλα αυτά τα πολύ σημαντικά ντοκουμέντα όλων μας να επεξεργαστούν και να καταλήξουν σε εφαρμογή?
    Πόσο αποφασισμένος είναι ο πρωθυπουργός μας και το επιτελείο του να σπάσει την διαφθορά, με άλλα λόγια να «διαλύσει» το κράτος, μιας και η διαφθορά έχει γίνει ένα δεύτερο κράτος με διαφορετικό πρωθυπουργό και επιτελείο επίσης και να το οικοδομήσει από την αρχή?
    Εκείνο που γνωρίζω εγώ είναι ότι όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε και να γίνουμε αρωγοί στο δύσκολο αυτό έργο, ακόμη και πληρώνοντας παραπάνω όπως πάντοτε κάνουμε μέχρι σήμερα (χωρίς να ερωτόμαστε). Αλλά θα υπάρξει αποτέλεσμα?
    Θα μπορέσετε αξιότιμη κυβέρνηση να καταφέρετε αυτό που κανείς μέχρι τώρα δεν κατάφερε, δηλαδή να μηδενιστεί η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος? (χτίζοντας ο κάθε ένας από εσάς αναρίθμητες βίλες?) Θα μπορέστε να στείλετε όλους αυτούς τους βαρόνους της διαφθοράς στα σπίτια τους, θα μπορέσετε να συγκρουστείτε μαζί τους? Οι συνέπειες μπορεί να είναι δυσανάλογες των αναμενόμενων αλλά μόνο τότε θα μπορέσουμε να λεγόμαστε μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας.
    Δεν αντέχουμε άλλο κάθε ένας που μας αντικρίζει να μας ζητάει «μίζα» ή κάποιο είδος οικονομικού ανταλλάγματος. Δεν μπορούμε να βλέπουμε πλέον την διαφθορά και την εισφοροδιαφυγή να εξαπλώνεται με ρυθμό ιού. Είμαστε όλοι ίσοι με ίσα δικαιώματα.
    Έχετε ποτέ ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία όλων αυτών που βρίσκονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς? (ΣΔΟΕ και παρεμφερείς οργανισμούς). Έχετε ελέγξει τις ροές των τραπεζικών τους λογαριασμών? Τους έχετε ακολουθήσει ποτέ κατά την διάρκεια των ελέγχων τους σε εταιρείες – καταστήματα? Η απάντηση είναι ότι δεν έγινε ποτέ γιατί πολύ απλά θεωρείτε ή πλανάστε οικτρά ότι αυτοί οι μηχανισμοί λειτουργούν άψογα.
    Πως λοιπόν θα πάει μπροστά αυτό το κράτος όσο υπάρχουν αυτοί οι χαραμοφάηδες, διώξτε τους όλους σταματήστε όλους τους ελέγχους, το μόνο που κάνετε είναι να γεμίζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς κάποιοι επιτήδειοι, ροκανίζοντας και κατακτώντας με απειλές αυτά που κάποιοι ίσως με κόπο να απέκτησαν.
    ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ – ΑΠΑΙΤΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ – ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΠΑΝΤΟΥ – ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ? ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ 01/01/2010 – ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΕ ΤΟΝ.
    Κλείνοντας θέλω να εκφράσω το παράπονό μου έχοντας ταξιδέψει σε πολλές χώρες του εξωτερικού ότι είμαστε η χειρότερη των χειροτέρων. Γιατί να μην λειτουργεί τίποτα σωστά, γιατί να μην έχουμε παιδεία, γιατί να μην έχουμε δρόμους, γιατί άπαντες να φοροδιαφεύγουν?
    ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ – ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ – ΔΩΣΤΕ ΤΗΣ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ – ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ.
    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 21:15 | ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΛΑΤΜΟΣ

    Κε Υπουργέ,

    Ο φορολογικός έλεγχος απαιτεί κατ’ αρχήν σωστούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι αρμόδιοι για τον έλεγχο των επιχειρήσεων υπάλληλοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
    Ενας τρόπος για αποτελεσματικότερους και αποδοτικότερους ελέγχους είναι η σύνδεση των ελέγχων με την αμοιβή των ελεγκτών υπαλλήλων. Αντί να εισπράττουν τα διάφορα επιδόματά τους χωρίς ουσιαστικά να τα δουλεύουν, θα ήταν καλύτερα να εισπράτουν τα επιδόματα αυτά μόνο άν δουλέψουν (και μάλιστα πέραν του ωραρίου τους) και φέρνοντας ταυτόχρονα και ελεγκτικό αποτέλεσμα. Ετσι, όσο περισσότερες παραβάσεις αποκαλύψουν τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το επίδομα που θα πάρουν.
    Αν τα παραπάνω δεν μπορείτε να τα εφαρμόσετε δώστε επι τέλους το ελεκτικό έργο σε ιδιωτικές εταιρείες, με αμοιβή ένα ποσοστό επι των βεβαιωμένων προστίμων.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 20:55 | K.Frangos

    κ.Υπουργέ,
    έπειτα απο τις τόσες , διάφορες και …ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις
    αρχίζω να αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση των αιρετών στη πατρίδα μας!
    Καλά είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουμε τι σημαίνει φόρος ΦΠΑ , εισοδήματος και φοροδιαφυγή ?
    Μιλάνε όλοι για αποδείξεις κλπ. Αλλά μέχρι σήμερα που βλέπουμε να μή εκδίδει π.χ. ο υδραυλικός απόδειξη, τί γίνεται ? ο υδραυλικός δεν αποδίδει ΦΠΑ , αλλά οι προμηθευτές του τί κάνουν ?? και αυτοί δεν πληρώνουν ΦΠΑ ???? δηλαδή θέλετε να πιάσετε τους φοροδιαφεύγοντες αρχίζοντας απο τον τελευταίο καταναλωτή και απο που θα φανεί η Προστιθέμενη Αξία ??? Ολο το ποσό που εισπράττει ο υδραυλικός ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΣΤΙΘΈΜΕΝΗ ΑΞΊΑ και τα υλικά που χρησιμοποίησε και αυτά χωρίς ΦΠΑ ??? Και με το ΑΕΠ τίγινεται ?? Πώς το μετράτε ???
    ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ??
    ΑΣΕ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ !
    ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ??? ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΣΗΓΗΤΑΙ ???? ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ????
    Δεν γίνετε αντιληπτό οτι έτσι ακυρώνετε ένα ολόκληρο δημοσιονομικό σύστημα ??? Σχετικά με ΦΠΑ , ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΜΕ ΤΟ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΗ ΠΗΓΗ, στα εργοστάσια, στις εισαγωγές , στις πρώτες ύλες , κλπ. ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟ με τους τελικούς καταναλωτές , οι οποίοι τώρα εκβιάζονται και ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ να βγάλουν τα κάστανα απο τη φωτιά και ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες, εξυπηρετώντας δήθεν το δημόσιο συμφέρον. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, καλέστε μας να καταβάλουμε ανάλογα με τις δυνάμεις μας αυτό που μας αναλογεί, χωρίς πονηρίες, μηχανοραφίες και δόλια τεχνάσματα, οπως αυτά του παρελθόντος π.χ. τα διάτρητα τιμολόγια και τα αμάχητα δια νόμου τεκμήρια !!!
    Γιατι επιμένετε στην επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ??? δεν φτάνει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ??? Τί πάει να πεί μεγάλη και μικρή ???? Απλά για να έχουν αυτοί που σας το εισηγήθηκαν δουλειά ???
    Με λίγα λόγια μή χασουμε και αυτή την ευκαιρία.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:05 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
    ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ
    ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΑΦΟΥ ΣΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΠΑ
    ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΩΝΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΕΞΟΔΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΩΝ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΛΠ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΤΙ Η ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΙΣΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 3ΠΛΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΦΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ

    ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ( ΔΗΛΑΔΗ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΜΙΣΘΟΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 15:11 | Romios

    Αντί να βάζετε τους πολίτες να τσακώνονται με το κάθε ιδιοκτήτη κέντρου για την απόδειξη και να ανέχονται ύβρεις πολλές φορές, γιατί δεν δίνεται ένα 4ψήφιο πανελλαδικό τηλέφωνο με το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλουν όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις;

    Επιπλέον δεν μπορώ να κατάλβω γιατί η πολιτεία δεν κυνηγάει τους εργολάβους και τη τεράστια φοροδιαφυγή που κάνουν. Αν δεν μπορείτε να κάνετε ούτε τα στοιχειώδη, σας προτείνω τα ακόλουθα:

    1. Πηγαίνετε στο πλησιέστερο περίπτερο και αγοράστε μια εφημερίδα μικρών αγγελιών

    2. Διαλέξτε όποιο πωλητήριο νεόδμιτου διαμερίσματος θέλετε και επικοινωνήστε με τον εργολάβο.

    3. Όταν πάτε να δείτε το σπίτι, θα σας πει ότι θέλει 30-40% «μαύρα» αλλιώς «δεν πουλάει».

    4.Συμφωνήστε και μόλις πάτε στο συμβολαιογράφο για τις υπογραφές, δώστε του προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Μόλις τα πάρει κάντε «ντου» και στείλτε τον εργολάβο αυτόφωρο.

    5. Επαναλάβετε τα ανωτέρω βήματα (1-4) μέχρι να δειτε αποτελέσματα. Δώστε δημοσιότητα στις συλλήψεις.

    Κάντε τα αυτονόητα. Με 30% φοροδιαφυγή δεν χρειάζεται να ανακαλύπτετε το τροχό, ούτε να κάνετε ένα σωρό πατέντες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Εκτός αν όλα αυτά τα κάνετε για τα «μάτια του κόσμου»…

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 11:33 | ΚΑΤΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ :
    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ (Δ.Ο.Υ. – Π.Ε.Κ. – Δ.Ε.Κ.) ΕΚΔΙΔΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ (ΣΥΝΗΘΩΣ ΛΟΓΩ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ). Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΝΑ «ΜΑΖΕΨΕΙ» ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ(1-2 ΗΜΕΡΕΣ)ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΤΕ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝ ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ. ΣΕΒΟΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΤΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝ ΟΧΙ ΔΥΟ ΑΝ Η «ΧΑΡΤΟΥΡΑ»ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ Π.Χ. ΣΤΟ ΠΕΚ 12 ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΠΙ 12 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΟΥΣ 144 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΟΛΟ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ 1000. ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ. ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΤΡΑΓΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΚΕΙ Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟΥΣ 3000 Ή 4000 ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΛΗΝ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ( ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΕΝΑΡΞΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΗ ΕΩΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ)
    ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ Ο ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΙ ΒΡΕΙ ΧΡΟΝΟ Ο ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΟ( ΑΠΟ 40-50 ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 100) ΚΑΙ ΔΥΣΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΑΥΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΖΗΤΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ(ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ -ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ) ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΗ ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΠΟΥ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 Ή 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ «ΡΕΥΣΤΟ» ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝ ΜΠΕΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΙ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ. ΑΡΑ ΠΕΔΙΟ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ ΓΙΑ «ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ» ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ «ΑΖΗΜΙΩΤΟ» ΤΗ ΛΥΣΗ. ΤΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΣΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΛΥΤΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΕ. ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ( ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ)ΚΑΙ ΤΟ «ΓΛΥΚΟ ΕΔΕΣΕ».ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΘΕΙ ΜΙΑ ΣΤΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ( ΑΝΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ)ΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ «ΤΡΕΛΑΘΕΙ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΖΗΤΗΣΕΙ.
    ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΙΠΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
    1.ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΑΧΙS ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΚΛΙΣΗ.
    2.ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΛΗΡΩΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗΣ ΜΕ ΠΕΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ (ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ Κ.Ο.Κ)ΚΑΙ «ΤΣΕΚΑΡΕΙ» Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ. ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕΤΡΗΣΙΜΕΣ.ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΠΩΘΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ.
    3. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΛΑ Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥ.
    4. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΕΙ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟ 40 ΕΩΣ 50% ΓΙΑΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΥΨΟΥΣ 300% Ή 200%.
    5. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΙΣΘΗΜΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΟΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ.
    6. ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΙΩΝ ΑΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ) ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΑΚΤΙΚΑ 1 ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΧΟΓΝΩΜΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ(ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΟΛΥΔΑΙΔΑΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΝΘΛΙΒΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΔΙΚΑΙΟ)ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΑΝ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΑΝΑΓΚΗ. ΒΑΛΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ,ΜΕΛΗ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ο.ε.ε., ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ,ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Ή Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ Ή Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ Ή ΑΛΛΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΩΣ ΥΠΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗΣ. ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΑ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ.
    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ Ο ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΩΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΣΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
    ΕΤΣΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΙΣΘΗΤΑ Η «ΑΣΥΔΟΣΙΑ» ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΕΔΩΝΕΤΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ.
    7. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Δ.Ο.Υ. ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΔΥΟ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ (20 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ)ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΟΛΛΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ (ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ) ΚΑΙ ΛΟΧΑΓΩΝ(ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΩΝ).ΚΑΠΟΤΕ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗ.
    ΑΝ ΠΟΤΕ ΦΤΑΣΕΙ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ – ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ ΟΙ «ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ» ΘΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΠΩΣ «ΚΟΜΙΖΩ ΓΛΑΥΚΑ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ» ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ – ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ.
    ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΤΟΛΗ. ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ,ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ,ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΗΞΕΡΑΝ ΟΛΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ «ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ» ΤΟΥΣ.

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 10:07 | Eleni

    Κυριε υπουργε καλη χρονιά.
    Πως θα παταχθεί η φοροδιαφυγη απο του γιατρους, οταν οι πελατες τους υποκεινται σε εμμεσο εκβιασμο.Ενδεικτικα θα σας πω οτι επισκεφτηκα τον Δερματολογο (με εσωτερικη καμερα στον χωρο αναμονης) με ΑΦΜ 043462753 Διδακτωρ ιατρικης Σχολης Αθηνων που εχει ιατρειο στην κηφισια και μου ειπε οτι το κοστος θα ειναι 100 ευρώ χωρις αποδειξη ή 180 με αποδειξη.Εσεις κυριε υπουργέ τι θα προτιμουσατε να πληρώσετε;Πως θα αναγκασετε τον γιατρο να κοβει αποδειξη χωρις να μετακυλειεται ο φορος στους πελάτες;Που μπορουμε να κατεγγείλουμε ανωνυμα αυτούς που αποφεύγουν να κοβουν αποδείξεις;Θα πρεπει να ξέρουμε τον τιμοκατάλογο του καθε ιατρού ή καθε ελευθερου επαγγελματία μεσω internet ωστε να υπάρχει ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές.Επίσης θα μπορειτε και εσεις να βγάλετε ενα μεσο ορο εισοδηματος και να το συγκρίνετε με το εισόδημα που δηλώνει στην φορολογικη του δηλωση .

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 04:55 | Δωρής Γεώργιος

    Απλά θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με την αναλυτική καταγραφή των στοιχείων των αποδείξεων από τους φορολογούμενους.. Είναι δυνατόν ένα φυσικό πρόσωπο μικρομεσαίου εισοδήματος να μπορέσει να κάνει τέτοια δουλειά? Θα κάθεται να καταγράφει καθημερινά στοιχεία από απόδειξη π.χ. 1€ από φούρνο? Ή μήπως την θεωρείτε πολύ μικρή απόδειξη για να ασχοληθεί κάποιος? Είναι πάνω από 300€ το χρόνο!!Καί πόσα άλλα τέτοια καθημερινά είδη? Η ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ? Εάν θέλετε να «κόψετε» το αφορολόγητο απλά κάντε το!Μόνο μην παίξετε το παιχνίδι με το γάιδαρο και το καρότο!!Πρέπει να με αναγκάσετε να προσλάβω λογιστή??Και στο κάτω κάτω επειδή υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, πρέπει να κάνουμε εμείς τη δουλειά του φοροτεχνικού?? Υπάρχει και μεγάλη εγκληματικότητα!Γιατί δεν μας δίνετε και ένα όπλο να το παίξουμε αστυνομικοι??

    Με τιμή,

    Δωρής Γεώργιος

  • 3 Ιανουαρίου 2010, 03:04 | panos

    Ενα μεγαλο κομματι μη πληρωμης ΦΠΑ ειναι η διακινηση με τη μορφη διαφορων cd,βιβλιων,καλλυντικων και διαφορων αλλων αντικειμενων σε εφημεριδεσ και περιοδικα.Το ΦΠΑ απο τον τελικο καταναλωτη δεν πληρωνεται και υπαρχει αθεμιτος ανταγωνισμος απεναντι στις επιχειρησεις που πωλουν ομοειδη προιοντα.Εχουν στηθει ολοκληρες εταιρειες που εισαγουν προιοντα αποκλειστικα για τους εκδοτες,που στην ουσια τα πωλουν.Το ερωτημα ειναι ποιος τα βαζει με αυτους.